Άρθρο 4 Επαναρυθμίσεις για τη μοριοδότηση υποψηφίων

1. Οι περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής:

«α. Κατά τέσσερις (4) μονάδες για διδακτορικό τίτλο

β. Κατά δύο (2) μονάδες για μεταπτυχιακό τίτλο ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης»

2. Η περίπτωση ι. της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«ι. Κατά τέσσερις (4) μονάδες λόγω εμπειρίας πέντε (5) τουλάχιστον ετών.»

3. Οι περιπτώσεις ια, ιβ, ιγ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, καταργούνται.

4. Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 (ΦΕΚ 220Α), αντικαθίσταται ως εξής:

«Τίτλος σπουδών που απαιτείται συμφώνως με την προκήρυξη: οι μονάδες του βαθμού του τίτλου σπουδών υπολογιζόμενες σε δεκάβαθμη κλίμακα με δύο δεκαδικά ψηφία και πολλαπλασιαζόμενες με τον αριθμό εκατόν δέκα (110)».

5. Η διάταξη του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002, με την οποία μοριοδοτούνται οι υποψήφιοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, κάτοχοι πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης προγραμμάτων ή σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ, σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της θέσης, καταργείται.

6. Οι διατάξεις του πέμπτου, έκτου, έβδομου, όγδοου και ένατου εδαφίου, της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 ,αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«Μόνο για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ

Διδακτορικό δίπλωμα: τετρακόσιες (400) μονάδες.

Μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης : διακόσιες (200) μονάδες.»

7. Η διάταξη του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης «Β. Εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: επτά (7) μονάδες ανά μήνα.»

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 15:43 | ΛΑΜΠΡΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    Αξιότιμοι κύριοι,
    ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ 2 ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΠΤΥΧΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΟΙ 2 ΤΙΤΛΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (π.χ 2 ΠΤΥΧΙΑ ΤΕΙ ή 2 ΠΤΥΧΙΑ ΑΕΙ κλπ). ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ ΑΕΙ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ ΤΕΙ ΔΕΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ Ο 2ος ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΣΤΩ ΜΕ ΕΝΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΜΟΡΙΩΝ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΕΔΙΝΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΕΤΑΒΟΥΜΕ ΣΕ ΑΕΙ ΩΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΑΣΕΠ ΩΣ ΚΑΤΟΧΟΙ 2 ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΕΣΤΩ ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (π.χ ΠΕ) ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΩΣ 2ος ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΧΕΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ 2 ΛΥΚΕΙΩΝ ή 2 ΤΕΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΚΑΤΟΧΟ ΠΤΥΧΙΟΥ ΤΕΙ ΚΑΙ ΑΕΙ?

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠ’ΟΨΙΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝ ΟΧΙ ΟΛΩΝ ΕΣΤΩ ΟΣΩΝ ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΤΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 14:28 | maria

    Θα ήθελα να σε σχόλια άλλων πολιτών που διάβασα ανωτέρω:
    1) Όσο αφορά στη διαφορετική μοριοδότηση μεταπτυχικών αναλόγως με τη διάρκεια τους (μονοετή ή διετή) δεν έχει καμία λογική για τον εξής λόγο: Το 1ο μεταπτυχιακό που παρακολούθησα ήταν μονοετές, με 16 μαθήματα, 20 ώρες παρακολούθηση την εβδομάδα και πολύ διάβασμα. Το 2ο μεταπτυχιακό που παρακολουθώ τώρα είναι 2ετές, απευθύνεται κυρίως σε εργαζόμενους, έχει 8 μαθήματα και σαφώς λιγότερο διάβασμα ανά εβδομάδα σε σχέση με το προηγούμενο. Δεν έχει σημασία πόσα χρόνια είναι το μεταπτυχιακό αλλά τι απαιτήσεις έχει.
    2)Όσον αφορά στη διαφορετική μοριοδότηση των πτυχίων ανάλογα με τη σχολή φοίτησης δε μπορεί να εφαρμοστεί διότι απλά είναι αντισυνταγματικό. Επίσης διάβασα σχόλιο αναγνώστη σχετικά με τη βαθμολόγηση του πτυχίου πολιτικού μηχανικού του Δ.Π.Θ. και του Ε.Μ.Π. και θα ήθελα να τον ενημερώσω ότι τους βαθμούς που βάζουν στο ΕΜΠ εμείς στην Ξάνθη τους βλέπαμε με τα κυάλια. Εκτός πια και αν οι φοιτητές του ΕΜΠ είναι τόσο διάνοιες και γράφουν στατική και μπετά 8-10 ενώ σε εμάς ο μέγιστος βαθμός ήταν 6. Ο πρώτος φοιτητής στη σχολή πολιτικών μηχανικών στην Ξάνθη βγάζει γύρω στο 8 ενώ στο ΕΜΠ γύρω στο 9-9,5, για να μην αναφέρω για τη διπλωματική εργασία που στην Ξάνθη πιάνει τα 5/6 του τελικού βαθμού του πτυχίου ενώ στο ΕΜΠ τα 4/5 (δεδομένου ότι η βαθμολογία της διπλωματικής εργασίας είναι συνήθως 10 στο ΕΜΠ ανεβάζει ακόμη περισσότερο το βαθμό του πτυχίου).

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 14:12 | ΜΑΡΙΑ

    Πως τον 9/2010, θα τοποθετήσετε καθηγητές νέων ειδικοτήτων (που δεν έχει γίνει ποτέ ΑΣΕΠ για τις ειδικότητες τους) στα σχολεία;
    Σε ποιά στοιχεία θα στηριχθεί το ΑΣΕΠ αν δεν έχει ιδέα το Υπουργείο πόσους καθηγητές θα ζητήσει;
    Για τον κλάδο Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας δεν έγινε ποτέ μέχρι τώρα ΑΣΕΠ.
    Τον 9/2010 θα γίνει γνωστό πόσοι καθηγητές θα απαιτηθούν από τις δηλώσεις προτίμησης ξένης γλώσσας των μαθητών 1ης γυμνασίου, πότε θα γίνει ΑΣΕΠ τον 9/2010;
    Πότε θα βγάλει αποτέλεσμα το ΑΣΕΠ και πότε θα πάνε οι καθηγητές στα σχολεία;
    Ήδη με το απλούστατο σύστημα που ακολουθεί το Υπουργείο αυτή την στιγμή και ακόμα μιλάμε για κενά, τι θα γίνει του χρόνου;
    Nα πω στην Υπουργό ότι δεν υπάρχει κανένας υπεράριθμος καθηγητής Ισπανικών στο Υπουργείο για να μετατεθεί.
    Συγνώμη αλλά βρίσκω ανεδαφικές τις δηλώσεις της Υπουργού για μερικούς κλάδους ειδικά για τους νέους κλάδους που είτε στις λίστες ΑΣΕΠ δεν υπάρχουν αρκετοί καθηγητές για να καλύψουν τις ανάγκες είτε δεν έχει γίνει ποτέ ΑΣΕΠ.
    Η λύση είναι έκτακτος ΑΣΕΠ και γρήγορα.
    Αν δεν κάνω λάθος είναι προεκλογική δέσμευση η κατάργηση της Ωρομισθίας (δουλείας λέω εγώ) στην εκπαίδευση εκτός αν δεν θυμάστε τις δεσμεύσεις σας οπότε μπορείτε να μας ξεκαθαρίσετε τι θα κάνετε;
    Συμφωνώ επίσης με όλα τα ανωτέρω για την αποδοχή και μοριοδότηση όλων των μεταπτυχιακών και διδακτορικών, είναι τίτλοι εξειδίκευσης που με κόπο και θυσίες έγιναν από τους κατόχους τους, άσχετα ότι εγώ δεν κατέχω.
    Συμφωνώ επίσης με την επιπλέον μοριοδότηση δεύτερου συναφούς πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ διότι είναι αυτό που θέλει να λέει το Υπουργείο «Δια βίου Μάθηση» και απο την στιγμή που μοριοδοτεί το ΑΣΕΠ περισσότερο τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά, το δεύτερο πτυχίο θα πρέπει να μοριοδοτηθεί αναλογικά, στην χειρότερη περίπτωση ως μεταπτυχιακό μιας και απαιτούνται 4-5 χρόνια για την απόκτηση του.

    Ευχαριστώ

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 14:10 | Ευθαλία Μακρή

    Το σχέδιο νόμου είναι σε σωστή κατεύθυνση. Έχω, όμως,να κάνω τέσσερις παρατηρήσεις:
    α/ Θεωρώ λάθος, που δεν συμβάλει στην αξιοκρατία,την κατάργηση της μοριοδότησης του 2ου μεταπτυχιακού. Σε κάθε περίπτωση, το 2ος μεταπτυχιακός τίτλος θα μπορούσε να παίρνει τουλάχιστον 150 μονάδες.
    β/ Είναι καιρός να ληφθεί και στην Ελλάδα υπόψη η διεθνής κατάταξη των Πανεπιστημίων. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνει στην ίδια μοίρα ένα διδακτορικό ή ένα μεταπτυχιακό από την Οξφόρδη ή το Χάρβαρντ, με έναν αντίστοιχο τιτλο Πανεπιστημίου από κάποιες γειτονικές μας χώρες, που όλοι ξέρουμε πώς χορηγούνται.
    γ/ Ως εμπειρία πρέπει μοριοδοτείται ισότιμα η αποδεδειγμένη εργασία οπουδήποτε κι αν παρασχέθηκε (δημόσιο, ιδιωτικός τομέας, υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών κλπ.) και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, «μπλοκάκι», ελεύθερο επάγγελμα κλπ.).
    δ/ Το πτυχίο Πανεπιστημίου να έχει καταρχάς ενιαία μοριοδότηση, ασχέτως βαθμού (π.χ.100 μόρια) Στη συνέχεια να λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του πτυχίου, με μικρή σχετικά βαρύτητα, διότι η ισοπέδωση των Πανεπιστημίων και των Τμημάτων δημιουργεί σοβαρές αδικίες (π.χ. δεν είναι δυνατόν να μετρά το ίδιο ο βαθμός ενός πτυχιούχου της Νομικής Αθήνας ή του Καίημπριτζ με το βαθμό ενός «εύκολου» τμήματος περιφερειακού Πανεπιστημίου, που οι μεγάλοι βαθμοί χαρίζονται απλόχερα).

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 14:32 | carolina

    Ειναι το λιγοτερο αχαρο να εχουν τεθει ηδη τοσα ζητηματα και να μην υπαρχει μια απαντηση,ενα σχολιο…
    Οι κατοχοι 2 πτυχιων ΑΕΙ-ΤΕΙ θα συνεχισουν να μη παιρνουν μορια γι τον 2ο τιτλο σπουδων?

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 14:20 | ΜΑΡΙΑ

    Κύριε Υπουργέ….

    Μάλλον κάτι δεν έχω καταλάβει καλά….Μήπως γίνεται κάποια δημοσκόπηση μέχρι στις 18 Νοεμβρίου που λήγει και η δημόσια διαβούλευση και μετα τη λήξη θα αποφασίσετε για την μοριοδότηση ανάλογα με τις ψήφους που έχει λάβει το κάθε σχόλιο?? Γιατί αν είναι έτσι να βάλω το σόι μου να με ψηφίσει …. Εμείς που δεν έχουμε μεταπτυχιακό τι να κάνουμε ?? Να πάμε να πνιγούμε ??? Γιατί καλά τα λέγατε για τα παιδιά των stage ( αν θυμάμαι καλά είπατε – ..και τα παιδιά που δεν έχουν μπάρμπα στην κορώνη τι να κάνουν??? )
    Εγώ μόλις ανακοινώθηκε το τέστ δεξιοτήτων πήγα και έδωσα για να μαζέψω περισσότερα μόρια επειδή δεν έχω μεταπτυχικό.
    Ξέρετε πόσά άτομα με μεταπτυχιακό πάτωσαν?? Δεν σας ενημέρωσε ο κύριος Βέης??
    Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΟΛΟΙ!!!
    και απο τη στιγμή που δεν δίνει τη δυνατότητα όσοι επιθυμούν να κάνουν μεταπτυχιακό δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να είναι εν τέλει ο βασικός συντελεστής για τον διορισμό σου στο δημόσιο.!!!Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πριμοδοτηθεί αυτός που έχει περισσότερες γνώσεις….Αλλά όλα με μέτρο…!!!!

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 14:27 | ΜΕΛΠΩ

    Σχετικά με το θέμα της μοριοδότησης των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων έχω να πω οτι πάλι οι έχοντες ευνοούνται. Δηλ. μέχρι τα 35 σου θα πρέπει να έχεις την οικονομική στήριξη των γονιών σου προκειμένου να πάρεις όλους αυτούς τους τίτλους και να διορίζεσαι χωρίς να έχεις δουλέψει ούτε μια μέρα. Αυτό σημαίνει οτι παιδιά που τελείωσαν καποία σχολή και είτε γιατί δεν είχαν την οικόνομικη δυνατότητα να συνεχίσουν είτε γιατί ζουν στην περιφέρεια μακρυά απο πανεπιστημιακές κοινότητες δε θα διοριστούν ποτέ. Αναμφίβολα το νέο προσοντολόγιο είναι πιο αξιοκρατικό από το προηγούμενο αλλά νομίζω είναι υπερβολή οι μισές θέσεις να δίνονται σε άτομα χωρίς προυπηρεσία και μόνο με πτυχία. Γίνεται αντιληπτό οτι μόνο τα παιδιά των ευκατάστατων οικογενειών θα διορίζονται!!!!
    Τέλος η παλαιότητα του πτυχίου είναι ένα κριτήριο που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν. Άνθρωποι άνω των 35 δεν μπορούν να συναγωνιστούν όλους αυτούς που βγαίνουν τώρα γιατί τότε ίσχυαν άλλα κριτήρια!!!!

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 14:15 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΛΜΑΝΙΔΟΥ

    Κύριε Υπουργέ,

    Παρακαλώ να εξετάσετε το ενδεχόμενο επιπλέον μοριοδότησης ενός υποψηφίου που είναι κάτοχος δύο πτυχίων ΤΕΙ και ΑΕΙ.

    Πιο συγκεκριμένα εφόσον τα ΤΕΙ έχουν χαρακτηριστεί ΑΤΕΙ (Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα) δεν θα έπρεπε ο υποψήφιος που έχει σπουδάσει στα ΤΕΙ τέσσερα χρόνια και στη συνέχεια έπειτα από εξετάσεις εισήχθη σε ΑΕΙ από το οποίο απέκτησε και δεύτερο ακαδημαϊκό τίτλο σπουδών να μοριοδοτείται με επιπλέον μόρια για τον δεύτερο τίτλο σπουδών;

    Σας ευχαριστώ

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 14:12 | ΛΙΒΑΝΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Θα ήθελα να πώ πως η κατάργηση του σεμιναρίου επαγγελματικής εκπαίδευσης τού ΟΑΕΔ η οποία καταργέιται και δέν δίνει πλέον μόρια , είναι αντίθετη με την άποψη που εξέφρασε η κυβέρνηση όταν ήταν αντιπολίτευση καθώς και με τίς διακυρήξεις του Πρωθυπουργού περί της δια βίου μάθησης. Από την αρχή το Πρωθυπουργός έδωσε την εντύπωση πως υποστηρίζει την εκπαίδευση τού ατόμου και μετά το πέρας της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (λύκειο). Τα σεμινάρια αυτά ιδιάιτερα για την κατηγορία ΔΕ ήταν μία πρόσθετη εκπαιδευση σε αντικένα πέραν των γνώσεων που αποκτούσαν μέσω του λυκειόυ , επομένως ήταν ένα προσθετο προσον. Πέραν αυτού τα σεμινάρια αυτά γινόντουσαν απο Επίσημο φορέα του κράτους ο οποίος κύριο σκοπό είχε την μεταλυκειακή εκπαίδευση σε τεχνικούς κλάδους μσα από τα ΚΕΚ. Επομένως πώς τίθεται εκτός διαδικασίας ένα σεμινάριο που αφορά την εκπαίδευση σε αντικέιμενο από επίσημο φορέα , αναγνωρισμενο από το κράτος. ΄Με αυτόν τον τρόπο δεν καταδικάζεται μόνο η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια αλλα δεν προάγεται και η διαβίου μάθηση πού πλεον είναι ένας συγχρονος τρόπος συνεχούς κατάρτισης των ατόμων. Επίσης επειδη μέσω του συγκερκιμενου Νομοσχεδίου προάγεταιη ισονομία μεταξύ ατόμων είτε ειναι στον δημόσιο τομέα είτε στον ιδιωτικό , τονίζω πώς στον ιδιωτικό τομέα όλες οι σύγχρονές επιχειήσεις δίνουν την δυνατότητα στο προσωπικό τους να παρακολουθούν τέοιου είδους σεμινάρια , είτε επιθυμούν υπαλλήλους που μεταξυ άλλων θα έχουν παρακολυθήσει σεμινάρια.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 14:42 | Γιώργος Πρώιας κ.α.

    Κε υπουργέ,

    Θεωρούμε παράλογη την πρόταση κατάργησης της μοριοδότησης του δεύτερου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Πιστεύουμε ότι είναι ενάντια στις προεκλογικές σας δεσμέυσεις περί αντικειμενικής αξιολόγησης των κριτηρίων προσλήψεων στο δημόσιο και της ενίσχυσης των τίτλων σπουδών των υποψηφίων. Είμαστε όλοι ήδη κάτοχοι ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και αυτήν την στιγμή παρακολουθούμε το δεύτερο μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, με κατεύθυνση «Χωρική Ανάλυση και Διαχείριση Περιβάλλοντος».
    Παρακαλούμε να ανεθεωρήσετε την πρόταση σας και να θεσμοθετήσετε τη μοριοδότηση και του δεύτερου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με 2οο μόρια λαμβάνοντας υπόψη τον κόπο, το χρόνο και το οικονομικό κόστος της προσπάθειάς μας για την απόκτηση ενός δεύτερου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

    Με ελπίδες να εισακουστούμε
    Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΤΜΧΠΠΑ

    Σταυροθεοδώρου Ελένη, Πολιτικός Μηχανικός MSc
    Κραββαρίτη Κωνσταντίνα, Γεωπόνος MSc
    Σταμοπούλου Φιλίτσα, Δικηγόρος MSc
    Σκουταράς Δημήτριος, Δικηγόρος MSc
    Πρώιας Γεώργιος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, MSc
    Χατζηγεωργίου Γεωργία, Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc
    Παπαγιάννης Νικόλαος Αλέξανδρος, Μηχανικός Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης
    Νυδρέος Σακουέλος Παναγιώτης, Περιβαλλοντολόγος

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 14:33 | Αθανάσιος Κωνσταντινίδης

    Αγαπητοί κύριοι
    Θα ήθελα να θίξω τα εξής:
    1) Το θέμα δεν είναι μόνο να μοριοδοτείται ένας μεταπτυχιακός ή διδακτορικός τίτλος. Πρέπει να εξασφαλίζεται με κάποιον τρόπο και η αξιοποίηση του εν λόγω υπαλλήλου που φέρει τον τίτλο αυτό. Αν η χρήση του είναι μόνο για να καταλάβει την θέση τότε είναι δώρο άδωρον. Αν το υπουργείο θέλει πραγματικά αξιόλογους υπαλλήλους οφείλει να εξασφαλίσει και την αξιοποίηση των τίτλων αυτών.
    2) Μια καλή Δημόσια Διοίκηση οφείλει να αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους της ισόνομα και όχι με δύο ταχύτητες. Εννοώ ότι δεν μπορεί οι υπάλληλοι των Υπουργείων να διέπονται από έναν νέο Υπαλληλικό Κώδικα και οι Υπάλληλοι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων από ένα απαρχαιωμένο κώδικα υπαλλήλων που το μόνο που εξασφαλίζει είναι το φέουδο του εκάστοτε Νομάρχη. Κλασσικό παράδειγμα η ευελιξία των μετατάξεων που προβλέπει ο Υ.Κ. και η δυσκαμψία (με ταυτόχρονη οσφυοκαμψία προς τους κ.κ. Νομάρχες) των μετατάξεων που διέπει τους Νομαρχιακούς υπαλλήλους. Πραγματικά θα ήθελα μια απάντηση από τον κύριο που θα διαβάσει το σχόλιό μου. Είμαι κτηνίατρος, διδάκτορας Ιατρικής σχολής και «άτυχος» μόνιμος υπάλληλος κάποιας χαροκαμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Θα μπορούσα πολύ εύκολα να προσφέρω πολλά περισσότερα σε μια θέση με βάση τα αντικειμενικά προσόντα μου (η θέση αυτή υπάρχει, και όμως ο αφέντης Νομάρχης μου δεν επιτρέπει την μετάταξή μου για … «ευνόητους» ή/και δυσνόητους-ανόητους λόγους). Τα στοιχεία μου και η όλη υπόθεση είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για να την ακούσει ή και να την προωθήσει.
    3) Διδακτορικά, μεταπτυχιακά κλπ δεν πρέπει να εξελίσσονται κάπως διαφορετικά στην ιεραρχία της Δημόσιας Διοίκησης; Ακόμα πρέπει ο οποιοσδήποτε PhD ή MsC να είναι υφιστάμενος υπαλλήλων χωρίς τα προσόντα αυτά μόνο και μόνο λόγω παλαιότητας ή άλλων λόγων

    Με τιμή
    Δρ. Αθανάσιος Κωνσταντινίδης
    Κτηνίατρος
    Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Π.Θ.
    ———————–
    Athanasios Konstantinidis DVM, PhD

    (για όποιον θελήσει να επικοινωνήσει μαζί μου το τηλέφωνό μου είναι 6946-335.006 και το e-mail a.konidis@med.uth.gr

    Σας ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου παρείχατε να επικοινωνήσω μαζί σας.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 13:10 | Din

    Το σχέδιο νόμου κινείται στη σωστή κατεύθυνση αφού σωστά μοριοδοτεί ακόμα περισσότερο το μεταπτυχιακό(200 μόρια) και το διδακτορικό(400 μόρια)!!!Τη μεταξύ τους διαφορά στα μόρια τη βρίσκω λογική!!!Απο εκεί και πέρα,αν έχω π.χ. 2 μεταπτυχιακά και ένα διδακτορικό προσωπικά θεωρώ κατάντια να κυνηγάω έναν μισθό 1000-1200 ευρώ και να μην απαιτώ απο τον ίδιο μου τον εαυτό παραπάνω,δηλαδή μια καριέρα με τα διπλάσια ή τριπλάσια λεφτά….πολύ απλά πιστεύω ότι υποτιμώ-αδικώ τον ίδιο μου τον εαυτό και το διάβασμα που έκανα τόσα χρόνια αν κυνηγάω με τέτοια προσόντα έναν μισθό δημοσίου!!!Τα προσόντα στο καθένα μας έχουν μια αξία,τα προσόντα δεν είναι ποσότητα,είναι ποιότητα οπότε και δεν τα μετράμε(κατ’εμέ) με το κιλό!!!Είναι λογικό να υπάρχει ένα όριο-ταβάνι και στα προσόντα για να μπεις στο δημόσιο!!!
    Τέλος,πιστεύω ότι δεν θα ‘πρεπε να μετράει καθόλου η εργασιακή εμπειρία για διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ,αφού σίγουρα δεν είναι προυπόθεση(ποιοτικό-ουσιαστικό κριτήριο) για να δουλέψει κάποιος στο δημόσιο!!!Ελπίζω κάποια στιγμή να καταργηθεί και η εργασιακή εμπειρία,ενώ συμφωνώ με το 50% των προκηρυσσόμενων θέσεων όπου δεν θα αφορούν εμπειρία!!

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 13:11 | ΜΑΡΙΑ

    Πρώτα από όλα συγχαρητήρια για την κίνηση αυτή με το νομοσχέδιο και ελπίζω να αξιοποιηθεί η διαδικασία της διαβούλευσης προς τη βελτίωσή του.

    Οι παρατηρήσεις μου είναι οι εξής:

    1) Η γνώση ξένων γλωσσών πρέπει να παίρνει περισσότερα μόρια, όπως θα γίνει άλλωστε και με όλους τους άλλους τίτλους σπουδών σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο. Ίσως το πτυχίο ξένης γλώσσας είναι και το μόνο αξιοκρατικό πτυχίο αφού δεν εμπλέκονται σχολές, καθηγητές,»λαδώματα» κλπ. Γιαυτό και επιβάλλεται να αυξηθεί η μοριοδότηση για το κάθε επίπεδο γνώσης ξένων γλωσσών.

    2) ο βαθμός πτυχίου με τη νέα ρύθμιση πριμοδοτείται υπερβολικά. Και ευνοούνται όπως πολύ σωστά επισημάνθηκε κάτοχοι πτυχίου σχολών της Ελλάδας και κυρίως της αλλοδαπής όπου οι βαθμοί μοιράζονται απλόχερα. Είπαμε να αναβαθμίσουμε τους τίτλους σπουδών αλλά να λαμβάνουμε υπόψιν όλες τις παραμέτρους.

    3) Κατάργηση συνάφειας μεταπτυχιακού τίτλου είναι αδιανόητο και εντελώς άδικο μέτρο, όπως φαίνεται και από τις μαζικές αντιδράσεις των σχολίων.Σαφώς και πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός στη μοριοδότηση του μεταπτυχιακού ανάλογα με το αν είναι συναφές ή όχι.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 13:21 | Στέλλα Αδαμίδου

    Όποιες αποφάσεις και να παρθούν πάντα κάποιοι θα είναι δυσαρεστημένοι ή αδικημένοι καθώς τα τελευταία χρόνια όλοι κυνηγάνε μόρια, κάποιο νομοσχέδιο ή δικαστική απόφαση, αλλά είναι θέμα τύχης τελικά (όπως και πολλά άλλα πράγματα στην Ελλάδα) με τις αλλαγές που γίνονται κατά καιρούς για το πως θα αξιολογηθούν όταν πλησιάζει η σειρά τους.

    Σε γενικές γραμμές πάντως θα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες τέτοιες ώστε να μην υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη από τον κόσμο να δουλέψει στο δημόσιο. Δεν είμαι ειδικός και γνωρίζω ότι είναι ένα από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα η ανεργία αλλά η μόνη λύση είναι η πραγματική μείωση της ανεργίας και η καλές συνθήκες εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα. Διαφορετικά το δημόσιο θα ασφυκτιά πάντα από τον υπερβολικό αριθμό υπαλλήλων και από τους διεκδικητές, δημιουργόντας συνεχώς περισσότερες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας. Και ας μη κρυβόμαστε, το δημόσιο έχει πολύ περισσότερους υπαλλήλους από αυτούς που χρειάζεται απλά ένα μεγάλο ποσοστό είναι ‘απενεργοποιημένο’ ή έτσι απλά δεν δουλεύει για λόγους που όλοι γνωρίζουμε.
    Με τα σημερινά δεδομένα λοιπόν μαζεύουμε πάρα πολλά πτυχία, τα οποία σπανίως αξιοποιούνται και σπανίως χρειάζονται πραγματικά, ξοδεύουμε χρόνο και χρήμα, κάνουμε μικρές οικογένειες σε μεγάλη ηλικία και πιθανόν θα είμαστε πάντα δυσαρεστημένοι και γι’ αυτό κακοί στη δουλειά μας. Δε νομίζω λοιπόν ότι όλα αυτά συνιστούν υγιή κατάσταση μιας κοινωνίας.

    Για το νομοσχέδιο το οποίο σε γενικές γραμμές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση με τα σημερινά δεδομένα, θα ήθελα να σημειώσω ότι
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ η κατάργηση της συνάφειας του Μάστερ. Όπως λειτουργούσε ως τώρα ήταν αρκετά δίκαιη χωρίς να δίνει εύκολα το περιθώριο για φωτογραφικές προκηρύξεις. (Δηλαδή συνάφεια με τον πρώτο τίτλο γενικά π.χ Γεωπόνος με Μάστερ σε Γεωπονικό αντικείμενο, Οικονομολόγος με Μάστερ στα οικονομικά γενικά, Μηχανικός με Μάστερ από το Πολυτεχνείο). Όπως επίσης υπάρχουν φορείς με πολύ εξειδικευμένα αντικείμενα που αναζητούν υπαλλήλους με συγκεκριμένα προσόντα.
    ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ η μη μοριοδότηση του δεύτερου Μάστερ, αν και θα μπορούσε να μοριοδοτείται με λιγότερα μόρια (π.χ. 50) για να σταματήσει αυτή η μανία για τη συλλογή τίτλων
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ η μοριοδότηση του Διδακτορικό σε όλες ανεξαρτήτως τις θέσεις του δημοσίου αλλά κατά περίπτωση μετά αυστηρή έγκριση από το ΑΣΕΠ (για αποφυγή φωτογραφικών θέσεων). Και δε νομίζω πως θα πρέπει να δίνονται τόσα πολλά κίνητρα για τόσες πολλές σπουδές παρά μόνο αν στόχος είναι η έρευνα. Ας μη ξεχνάμε εδώ ότι οι σπουδές μειώνουν τους δείκτες ανεργίας μιας χώρας.
    Το διδακτορικό είναι προσόν για να προχωρήσει πρωταρχικά κανείς στην έρευνα ή στην ακαδημαϊκή διδασκαλία και δευτερευόντως σε άλλα πράγματα κατ επιλογή. Οι πόρτες βέβαια είναι κλειστές και η έρευνα ανύπαρκτη, οπότε δημιουργείτε το δίλημμα της μοριοδότησης ή μη αυτών που κατέχουν διδακτορικό και επέλεξαν να ζήσουν σε αυτή τη χώρα.
    ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ η συνέχιση της μοριοδότησης του τεστ δεξιοτήτων και της εμπειρίας.
    ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ η μοριοδότηση του πτυχίου (δεν υπάρχουν 10αρια από τις ‘ανατολικές’ χώρες πια, το φροντίζει το ΔΟΑΤΑΠ), αλλά πιο σωστός θα ήταν ο διαφορετικός συντελεστής ανάλογα με το πανεπιστήμιο.

    Με όλη την εκτίμηση
    Σ.Α.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 13:21 | konstantinos1972

    Είναι φανερό ότι αρκετές προτάσεις γίνονται με τι λογική «Δίκαιο είναι ότι με συμφέρει προσωπικά».

    Για παράδειγμα μου κάνει τρομερή εντύπωση που υπάρχουν προτάσεις που συμφωνούν με την αποσύνδεση του αντικειμένου του μεταπτυχιακού – διδακτορικού με την θέση.

    Πως μπορεί κάποιοι να θεωρούν δίκαιο λόγου χάρη το μεταπτυχιακό στην Αστρονομία να έχει την ίδια βαρύτητα με το μεταπτυχιακό στη Λογιστική για μια θέση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ????

    Αρκετοί από μας θα πρέπει να καταλάβουν ότι όποιο σύστημα επιλογής τελικά υιοθετηθεί, πάντα θα υπάρχουν οι διοριστέοι και οι αποτυχόντες, για να μην αναφερθώ στην αστειότητα του επιτυχών αλλά αδιόριστων !!!
    Λόγου χάρη σε μια διαδικασία επιλογής προσωπικού θα έχουμε 3.000 αποτυχόντες, 800 επιτυχόντες και 100 διοριστέους.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 13:14 | Πετρος Πασχιδης

    «Κι έλεες πότε α! πότε βγάνω το κεφάλι μ’ απ’ τς ερμιές»

    Πόσο επίκαιρο!!!

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 13:20 | ΝΙΝΑ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟΥ.ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΕ, ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ Η΄ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΛΠ, ΕΝΩ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ 2-3 ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟΥ.ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΠΟΥΔΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ;ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΤΑΤΑΧΘΗΚΕ ΣΕ ΚΛΑΔΟ ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ.ΜΗΝ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΛΟΙΠΟΝ!ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΟΛΑ!

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 13:56 | ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΘΕΩΡΩ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΤΟΜΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΞΟΔΕΨΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ (ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΟΥΝ) ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ.

    ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΤΟΜΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ Β’ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ (ΚΑΙ ΗΔΗ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ) ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΤΙ ΘΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ΑΥΤΟ???

    ΓΕΝΙΚΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, ΩΣΤΟΣΟ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ. ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ».

    ΕΦΟΣΟΝ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΗΡΓΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΛΠ

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 13:11 | ΧΑΡΙΛΑΟΣ

    ΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ.ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΓΙ’ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ.ΠΟΣΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ?ΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.ΑΣ ΔΙΕΥΡΥΝΘΟΥΝ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΨΟΥΝ ΤΑ ΤΕΣΤ.ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΟΣΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 13:38 | ΣΩΤΗΡΗΣ

    Συγχαρητήρια για το σχέδιο νόμου αναφορικά με τις προσλήψεις και την πρωτόγνωρη δυνατότητα που μας παρέχετε να εκφράσουμε άποψη ως απλοί πολίτες.

    Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει όντως αξιόλογες και αναγκαίες ρυθμίσεις που τείνουν στην εμπέδωση της αξιοκρατίας.Οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται αποδεκτές και χαιρετίζονται ανεπιφύλακτα από κάθε εχέφρονα πολίτη.

    Επιτρέψτε μου όμως να κάνω κι εγώ ορισμένες επισημάνσεις και εύλογες προτάσεις που μπορείτε να λάβετε υπόψη για την τελική διαμόρφωση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου .

    1)Στους τίτλους σπουδών, προφανώς εκ παραδρομής, δεν συμπεριλάβατε και τους τίτλους γνώσης ξένων γλωσσών και δεν αυξήσατε ανάλογα με τη σημασία τους τα ελάχιστα μόρια που προβλέπονται μέχρι σήμερα .Ζούμε σε μια ανοιχτή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και η επικοινωνία των λαών και η εξυπηρέτηση των πολιτών ιδιαίτερα στις δημόσιες υπηρεσίες, απαιτεί εκτός των άλλων και γνώσεις ξένων γλωσσών από τους νέους υπαλλήλους που θα προσληφθούν.
    Γι αυτό και προτείνω:
    τα 70 μόρια για την άριστη γνώση ξένης γλώσσας να γίνουν το ελάχιστο 110,τα 50 μόρια για την πολύ καλή γνώση να γίνουν το ελάχιστο 80 και τα 30 μόρια της καλής γνώσης να γίνουν το ελάχιστο 50.
    Η προτεινόμενη αύξηση είναι επιβεβλημένη και συγκριτικά ασήμαντη με τα μόρια που δίνονται στους βασικούς τίτλους σπουδών που κάθε μονάδα τους ισοδυναμεί με 110 μόρια. Αυτό σημαίνει ότι ο ξενόγλωσσος και με την αύξηση μορίων που προτείνω, πρέπει να γνωρίζει άριστα δέκα ξένες γλώσσες για να ισοφαρίσει με ένα απλό τίτλο σπουδών, όταν είναι γνωστό για να μάθει κανείς άριστα μια ξένη γλώσσα χρειάζεται 3 με 4 χρόνια συστηματικής φοίτησης και εντατικής μελέτης, όσο δηλ. χρειάζεται και για ένα πτυχίο.

    2)Τα μεταπτυχιακά,- μάστερ και διδακτορικά- και με τη νέα αύξηση μορίων κατά 50 και 100 μόρια αντίστοιχα που σχεδιάζετε, δεν αποδίδουν την πραγματική αξία που έχουν σε σύγκριση με το βασικό τίτλο σπουδών που φτάνει μέχρι 1100 μόρια. Είναι επομένως αδιανόητο ένας υποψήφιος π.χ για πρόσληψη με βαθμό πτυχίου 6,9 και 2 μάστερ ή ένας άλλος με τον ίδιο βαθμό και με διδακτορικό,να χάσουν τη θέση και να την πάρει ένας τρίτος με μόνο το βασικό τίτλο, επειδή έχει βαθμό άριστα. Αυτό δεν στέκει στην κοινή λογική και επιβάλλεται να γίνουν σχετικές αναπροσαρμογές κυρίως με την αύξηση της μοριοδότητης των μεταπτυχιακών τίτλων που είναι συναφή και σχετίζονται με το αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται.Η κατάργηση της συνάφειας θα βλάψει και δεν θα ωφελήσει την αξιοκρατία.
    Προτείνω:Το συναφές με τη θέση διδακτορικό από τα 300 μόρια σήμερα να αυξηθεί στα 600 μόρια και το συναφές με τη θέση μάστερ από τα 150 μόρια να αυξηθεί στα 400 μόρια για να επέλθει μια στοιχειώδης ισορροπία στη βαρύτητα του τίτλου σπουδών και των μεταπτυχιακών τίτλων εξειδίκευσης.

    3) Η εμπειρία να υπολογίζεται για 3 και όχι για 5 χρόνια. Και τα μόρια να είναι 10 για κάθε μήνα όλη την τριετία.΄Ετσι θα διευκολυνθεί και το ΑΣΕΠ με τους γρίφους να μετράει 5, 7, 9, 8, 5 μόρια ανά μήνα αντίστοιχα τον πρώτο, το δεύτερο, τον τρίτο, τον τέταρτο και τον πέμπτο χρόνο. Εξάλλου η πολυετής εμπειρία σήμερα είναι αποκλειστικό προνόμιο κυρίως των παιδιών πλουσίων επιχειρηματιών και όσων είχαν προσβάσεις στη διεφθαρμένη εξουσία του ρουσφετιού με τα γνωστά stage και τις συμβάσεις έργου. Ενώ τα φτωχά παιδιά της επαρχίας αφέθηκαν αβοήθητα στη μακρά κατάρα της ανεργίας.

    4)Η πριμοδότηση της εντοπιότητας και μάλιστα με 150 μόρια είναι μέτρο εντελώς αναξιοκρατικό και πρέπει να καταργηθεί. Το ίδιο και η πριμοδότηση όσων διαμένουν στις λεγόμενες «παραμεθόριες» περιοχές, δεν εξυπηρετεί τίποτε στη σημερινή εποχή και πρέπει να εκλείψει.

    5)Οι πολλές προσλήψεις παλλινοστούντων, πολυτέκνων, τριτέκνων, κλπ και μάλιστα με αυξημένα ποσοστά, δεν έχουν καμιά σχέση με την αξιοκρατία και την ισοπολιτεία και καλό είναι να καταργηθούν.΄Ηδη στις κατηγορίες αυτές παρέχονται αρκετές άλλες εξυπηρετήσεις και παροχές που μπορεί να διευρυνθούν. Εξάλλου είναι ντροπή σε γραπτούς διαγωνισμούς να διορίζονται άτομα των παραπάνω κατηγοριών έχοντας βαθμολογία πολύ κάτω από τη βάση, απλά και μόνο επειδή δεν υπάρχουν άλλοι της ίδιας κατηγορίας που να έχουν πετύχει τη βάση.
    Σας ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να διατυπώσω τις παραπάνω σκέψεις και προτάσεις και σε σας επαφίεται να τις αξιολογήσετε ανάλογα για τη βελτίωση του νομοσχεδίου για τις μελλοντικές αξιοκρατικές προσλήψεις.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 13:06 | Γιάννης Νασιόπουλος

    Με άλλα λόγια, ο προηγούμενος νόμος μοριοδοτούσε περισσότερο την επαγγελματική κατάρτιση και την απόκτηση γνώσης, αφού μοριοδοτούνταν γενναία ο δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος.

    Σε αντίθεση με ότι είχε ανακοινωθεί, το παρόν νομοσχέδιο δεν προωθεί κ τόσο τους υψηλά καταρτισμένους αλλά βάζει ένα πλαφόν ελάχιστης κατάρτισης.

    Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο ότι αυτή η διάταξη συνδέεται άρρηκτα με την αναπόφευκτη έλευση των «ιδιωτικών πανεπιστημίων» που θα μοιράζουν «ψεύτικα» μεταπτυχιακά κατά κόρον. Με την διάταξη αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να μετριάσει το επερχόμενο πολιτικό κόστος. Για δείτε το θέμα και από αυτή την οπτική γωνία.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 13:40 | ΝΙκΟΣ

    Σας παρακαλώ αν είναι δυνατόν να απαντήσετε στο παρακάτω:
    Για ποιο λόγο μοριοδοτείται ο δεύτερος τίτλος σπουδών στις ΔΕ θέσεις;
    Εγώ 2 περιπτώσεις κατόχων τίτλου ΙΕΚ μπορώ να φανταστώ,
    1) Κάποιον που δεν κατάφερε να περάσει σε μια σχολή Γβάθμιας εκπαίδευσης. Το συγκεκριμένο άτομο βέβαια μπορεί να έχει ένα απολυτήριο του 20 από κάποιο ιδιωτικό ΤΕΕ για παράδειγμα, δηλαδή 1000 μόρια με το υπάρχον σύστημα, να μην πέρασε κάπου να πήρε άλλα 150 μόρια από το ΙΕΚ που το τελείωσε κάπως κάπως. Δεν υπάρχει πιστεύω άτομο της κατηγορίας αυτής που να έχει απολυτήριο ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ πάνω από 16 θα πω (που είναι και παρακάτω αυτό το όριο).

    2) Κάποιον που έχει εισαχθεί σε μια αρκετά καλή σχολή (π.χ. 16.000+) και προκειμένου να διεκδικήσει με αξιώσεις μια θέση από τα άτομα της 1ης κατηγορίας αναγκάζεται να παρακολουθήσει ένα ΙΕΚ.

    Η πρώτη κατηγορία δύναται με τα 1150 μόρια να διοριστεί σε κάποιες θέσεις, και με μερικά πρόσθετα σε όλες. Αν βρεθούν 20 κάτοχοι απολυτήριου ενιαίου λυκείου που με 19+ (ούτε καν 20, που είναι απαράδεκτα πολλά απολυτήρια άλλων κατηγοριών με στρογγυλά 20αρια) που να έχουν απολυτήριο ΙΕΚ, θα δεχθώ να υπάρξει μια δεύτερη σκέψη για το αν χρειάζονται να δίνονται τα 150 μόρια.

    Νομίζω ότι και στις 2 περιπτώσεις υπάρχει κάτι γελοίο. Στην πρώτη να πριμοδοτούνται και να προηγούνται οι ανάξιοι (και πολύ περισσότερο η ιδιωτική εκπαίδευση) και στη 2η να βασανίζεται κάποιος αδίκως για να αποδείξει το αυτονόητο ότι έχει πολύ περισσότερες γνώσεις από τις απαιτούμενες για να αποφοιτήσεις από ένα διοικητικο-οικονομικο ΙΕΚ.

    Παρακαλώ για μια απάντησή σας.

    ΥΓ. Δε μιλάω για κατάργηση των ΙΕΚ, σίγουρα ειδικότητες υπάρχουν πολλές που δεν καλύπτονται από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, και έχουν ίσως να προσφέρουν κάτι σε κάποιον απόφοιτο ΤΕΕ. Σε απόφοιτο Ενιαίου Λυκείου δε νομίζω σε κάτι συναφές με τις θέσεις που διεκδικεί. Μια λύση είναι και να τα παίρνουν τα 150 μόρια οι απόφοιτοι Ενιαίου Λυκείου (συναγωνίζονται που συναγωνίζονται τα κάθε λογής πτυχία, μειωμένης δυσκολίας).

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 12:23 | βασιλης

    ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΔΙΚΙΑ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΔΙΟΤΙ:

    1. Δεν συμφωνει με τις ιδέες της Δια βίου Εκπαίδευσης, που όπως διατείνονται ότι είναι τόσο σημαντική. Με τους σημερινούς ρυθμούς που κινείται η επιστήμη, αν θελήσεις να έχεις σύγχρονη πρακτική στο δημόσιο τομέα, δεν είναι δυνατόν να μείνεις στο μεταπτυχιακό που πήρες πριν 10 χρόνια.

    2. Δεν συμφωνεί με το ιδίο το σκεπτικό του νομοσχεδίου για την διόρθωση των ανισοτήτων σε σχέση με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, εξειδίκευση και επανεξειδίκευση.

    3. Οι επιστήμονες με δύο μεταπτυχιακά είναι σε χειρότερη θέση με το νέο νομοσχέδιο από ότι με το παλιό, που κατά γενική ομολογία ήταν αδικο (με το παλιό είχες 300 μόρια, τώρα μόνο 200 από το ένα μάστερ). Με αυτόν τον τρόπο δεν πριμοδοτουν τις σπουδές, όπως θεωρητικά θέλουν να κάνουν.

    4. Ωθεί τους επιστήμονες που θέλουν να εξειδικευτούν περαιτέρω στο κλάδο τους, στην διδακτορική έρευνα (που έχει διάρκεια 4 – 5 χρόνια, χωρίς καμιά οικονομική ενίσχυση για τα χρόνια αυτά), που τις περισσότερες φορές δεν έχει καμία σχέση με την εργασιακή πρακτική.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 12:20 | Βαγγέλης Θέος

    ΠΡΟΣ Παναγιώτη Βαρλάγκα,
    Συχώρεσε μου τον ενικό αλλά θεωρώ πως είμαστε συνάδελφοι στον ίδιο αγώνα.
    Επί της ουσίας δεν λέμε και τίποτα διαφορετικό αλλά η αλήθεια είναι μία!
    Ένα άριστο πτυχίο μετράει για 1100 μόρια! Ενώ ένα μεταπτυχιακό μετράει για 200, μία άριστη γνώση για 70 κ.ο.κ.. Το ότι όλοι ανεξαιρέτως παίρνουν 550 μόρια με αφήνει τελείως αδιάφορο. Εγώ μιλάω για την φιλοσοφία της αξιολόγησης των υποψηφίων και θεωρώ τα ΣΥΝΟΛΙΚΑ 1100 μόρια είναι υπερβολικά. Ιδίως εάν συνυπολογίσει κάποιος το γεγονός ότι αυτή η βαθμολογία είναι τελείως υποκειμενική από τμήμα σε τμήμα.
    Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τα συνολικά μόρια που δίνονται κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων ισχύουν τα παρακάτω (και εάν θέλεις διαίρεσέ τα με το δύο πάλι απαράδεκτα θα είναι!!!):
    Ένα ΠΤΥΧΙΟ ΑΞΙΖΕΙ όσο –
    5.5 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ (που χρειάζεσαι 8 – 11 χρόνια …)
    2,75 ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ (9-14 χρόνια.. σπουδές)
    16 ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ! (άριστη γνώση – 100 χρόνια και βάλε! ) ή 22 ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ (πολύ καλή γνώση) ή 37 ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ (καλή γνώση)
    13 χρόνια ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ!
    Και το ΚΟΡΥΦΑΙΟ το άφησα για τελευταίο
    7,5 ΠΤΥΧΙΑ!!! (και εξηγούμε – το πρώτο πτυχίο 1100 μόρια, Δεύτερο πτυχίο 150 μόρια)
    ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ!!! !!! !!! !!! !!! !!! !!! !!!

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 12:45 | enas

    Ουδείς αναντικατάστατος και όλοι κρινόμαστε απο τα έργα μας και τα λόγια μας.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 12:03 | enas

    θα επανέλθω αναφορικά με το σχόλιο μου (που δεν αναρτήθηκε) για το ρόλο της ηγεσίας του ΑΣΕΠ, ενδεχομένως πιο ήπια (αν και δεν ήταν ουτε προσβλητικό ούτε απρεπές)

    δεν προσέβαλα κανέναν απλά έθεσα το ερώτημα γιατί η ηγεσία του ΑΣΕΠ όταν υπήρχαν οι αποκαλούμενες φωτογραφικές διατάξεις (ΚΕΠ-ΟΑΕΔ-ΙΚΑ-ΟΠΑΔ) δεν υπέβαλε την παραίτηση της.

    ειναι εντός θέματος της δημόσιας διαβούλευσης απο τη στιγμή που η παρούσα ηγεσία του ΑΣΕΠ έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του παρόντος νομοσχεδίου

    το πιο σωστό το πιο δικαιο θα ήταν μπροστά στην αδικία που γίνοταν η ηγεσια του ΑΣΕΠ να είχε σταθεί στο ύψος της τοτε αποστολής της

    δε θιγω κανένα δεν προσβάλω κανεναν και ζητών την ανάρτηση του σχολίου και να το αξιολογήσουν οι λοιποί πολίτες….

    δεν αναφέρομαι προσωπικά αλλα θεσμικά

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 12:33 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ.K

    2ος Μ Ε Τ Α Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Ο Σ ΤΙΤΛΟΣ.

    Το υπουργείο συνεχίζει να μην διαψεύδει την πρόσθεση του για την ισοπεδωτική πολιτική του 1+1= 1 ( Μεταπτυχιακός τίτλος).
    Με την ίδια λογική θα πρέπει να αφαιρεθεί και η 2η ξένη γλώσσα ,αλλά κυρίως να κατασχεθούν το 2ο αυτοκίνητο ,το 2ο σπίτι , τα 2α οικόπεδα , χωράφια και όλα τα 2α που απέκτησαν οι πολίτες ,προκειμένου να μειωθεί το χρέος της χώρας……
    ΔΕΝ ΤΟ ΚΛΕΨΑΜΕ το 2ο μεταπτυχιακό , ιδρώσαμε και πληρώσαμε να το αποκτήσουμε.
    Απαιτούμε αποζημίωση εδώ και τώρα ,είτε με μόρια(150-200) ,είτε με χρήματα (100.000 €/ ανά τίτλο ) που αντιστοιχούν στα έξοδα + απώλεια εισοδήματος για 2 χρόνια + προσπάθεια απόκτησης . Θα τα διεκδικήσουμε και δικαστικά αν χρειαστεί

    Αξιότιμε Κ. Υπουργέ , απαιτούμε Δ Ι ΚΑ Ι Ω Σ Η Ν Η για όλους !!!!

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 12:31 | ΕΙΡΗΝΗ Β.

    ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ, ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙΣ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΛΩΣΣΕΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ, ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Κ.Λ.Π. ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΟΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΔΗΜΟΤΗΣ? ΚΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΔΗΜΟΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΜΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΟΛΛΗΤΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΟΜΜΕΝΗ ΚΑΙ ΡΑΜΜΕΝΗ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ! ΞΕΡΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΗ ΝΤΟΠΙΟ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑΣ! ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΟΝ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΥΠΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΕΙΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!

    ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΟΡΙΟ… ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΡΙΑ Π.Χ. 100 ΣΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ! ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΔΟΘΕΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ! ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΡΕΣΤΟΙ!

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 12:19 | α..

    δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσει να ασχοληθεί κάποιος με αυτό που κάνουμε!!!

    πολλά σχόλια όχι περιεκτικά και προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

    ΠΩΣ μπορεί ο οποιοσδήποτε χρήστης να αξιολογήσει 950 σχόλια!

    δεν μπορεί.

    ΤΟ αποτέλεσμα μηδεν.

    Αφου δεν μπορούμε να το κάνουμε οι ίδιοι, ας ζητήσουμε να δομήθει η διαδικασία της ηλεκτρονικής διαβούλευσης από αυτούς που την οργανώνουν.

    Περισσότερος χρόνος!
    *Δέσμευση εφαρμογής των δημοφιλέστερων προτάσεων.*!!!
    Περιορισμένος αριθμός λέξεων.
    Έλεγχος σχετικότητας με το θέμα.

    Δεν μπορείς να αναγκάσεις κάποιον να λάβει υπόψη του ένα χάος απόψεων (αναγκαστικά χαμηλής δημοτικότητας). Επιτέλους, ας το καταλάβουμε!

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 12:41 | ΜΑΙΡΗ

    Απο την πολλή φόρα των μεταπτυχιακών με δυο πτυχία εχουν αρχισει να μας λένε πόσο τα αγοράζουν και απο που!
    Ετσι εξηγείται γιατί όταν είναι να μιλήσουν για το αντικείμενο ξέρουν πολύ λιγότερα από τον απλό πτυχιούχο!
    Και γιαυτο διαμαρτύρονται για τις ερωτήσεις του τεστ, δεν ήταν στα sos…ο Παλαιολόγος…
    Κρίμα γιατί μόνο για τα μοριάκια τα πήρατε τα χαρτιά.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 12:21 | ΝΤΙΝΑ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΏ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ?ΠΟΙΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ?ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ?ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥΘΕΝΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΤΕ ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ?ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΞΟΔΕΨΑΝ ΧΡΟΝΟ,ΧΡΗΜΑ,ΣΤΕΡΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΣΚΥΨΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.ΑΡΑΓΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ?ΠΩΣ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ?ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ?ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ,ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΟΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ? ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΕΠ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΣΕΠ ΤΟΝ Κ.ΒΕΗ ,ΤΩΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΝΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ?ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ .ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΕ ΣΥΝΑΦΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ .ΤΩΡΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΣΩΝ ΕΙΧΑΝ ΘΕΣΠΙΣΕΙ.ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟΤΑΓΗ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΥΠΑΚΟΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΕ? ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 12:39 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Κύριε Υπουργέ
    Συγχαρητήρια για το νέο νομοσχέδιο.
    Θα ήθελα να σταθώ στην αδικία που υπάρχει μεταξύ των πολύτεκνων-τρίτεκνων και αυτών που έχουν ένα ή δύο παιδιά.
    Πιστεύω ότι αξιοκρατία θα υπάρξει αν μοριοδοτηθούν αναλογικά σε θέσεις τακτικού προσωπικού του ΑΣΕΠ και αυτοί που έχουν λιγότερα παιδιά μιας και όπως γνωρίζετε όλοι εχουν ανάκες και τα στόματα… των παιδιών (αυτών που έχουν δύο ή ένα) δεν χωρίζονται σε μεγάλα ή μικρά.
    Πιστεύω στην ευαισθησία σας και στην ευαισθησία της κυβέρνησης ώστε να δείτε θετικά το παραπάνω αίτημα χιλιάδων γονιών που αγωνίζονται καθημερινά να τα βγάλουν πέρα.
    Καλή επιτυχία στο έργο σας με δικαιοσύνη και αξιοκρατία.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 12:59 | Βαγγέλης Θέος

    Για μένα 2 είναι οι μεγαλύτερες αδικίες στο νέο σύστημα.
    Α) Βαθμός Πτυχίου
    Β) Να μην υπολογίζεται το δεύτερο μεταπτυχιακό
    Για τον βαθμό πτυχίου όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ένα τελείως υποκειμενικό το πώς βαθμολογείτε ο κάθε μαθητής στην κάθε σχολή στην τάδε χώρα.
    Για τον μη υπολογισμό του δεύτερου μεταπτυχιακού πάλι είναι μεγάλη αδικία αφού πως γίνεται το ΑΣΕΠ να δικαιολογεί την συλλογή μορίων από προϋπηρεσία για 5 χρόνια μετά τις σπουδές και να μην δέχεται τα μόρια που κάποιος θέλησε να αποκτήσει κάνοντας μεταπτυχιακά για να εμπλουτίσει τις γνώσεις του για τα ίδια χρόνια.

    Πολλά έχουν ειπωθεί για το τι πρέπει να γίνει με τα παραπάνω και τα περισσότερα σωστά (πχ. ο βαθμός πτυχίου να υπολογίζεται ανάλογα με την σχολή που αποφοίτησε κάποιος, συνάφεια ή μη του μεταπτυχιακού κτλ.), αλλά δυστυχώς πρέπει να υπολογίσουμε και ακόμη ένα παράγοντα για τον οποίο κανείς δεν έχει πει τίποτα ακόμη.
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΑΣΕΠ
    1ον Το ΑΣΕΠ πρέπει να αποφασίζει γρήγορα γι’ αυτό τον λόγο καταργήθηκε και η συνάφεια ή μη του μεταπτυχιακού. (για να μην υπάρχουν ενστάσεις κτλ.).
    2ον Για την βαθμολόγηση των πανεπιστημίων Ελλάδας και Εξωτερικού θα χρειαστούν πολλά χρόνια και μέχρι τότε τι θα γίνει; Πως θα βαθμολογούνται τα πτυχία και οι βαθμοί αυτών που αποφοιτούν από αυτά; Νομίζεται πως υπάρχουν στατιστικές βαθμολογιών των απόφοιτων του 80 ή του 90;

    Για αυτούς τους λόγους προτείνω:
    1ον Βαθμολόγηση όλων των ακαδημαϊκών προσόντων που μπορούν να αποκτηθούν σε διάστημα μέχρι και 5 ετών (ανεξάρτητα εάν είναι αμέσως μετά την απόκτηση του πτυχίου ή τμηματικά για μεγαλύτερο διάστημα). Το όριο των 5 ετών το βάζω για να υπάρχει μία συνάφεια με τα συνολικά έτη προϋπηρεσίας που προσμετρούνται και όχι για κάποιον άλλο λόγο. Επίσης εάν οι σπουδές γίνανε part-time τότε αυτό το διάστημα μπορεί να γίνει 10 χρόνια.
    2ον Μικρότερος συντελεστής βαρύτητας του βαθμού πτυχίου.

    !!!!!!!! ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΚΟΜΗ!!!!!!

    Γιατί καλοί μου άνθρωποι να μην μετράει καθόλου εάν κάποιος κατά την διάρκεια των σπουδών του εργάζονταν κανονικά και μπορεί να το αποδείξει από το ασφαλιστικό του ταμείο. Γιατί να μην του αναγνωρίζεται η προσπάθεια που έκανε να σπουδάσει αναγκαζόμενος να εργάζεται για τα προς του ζην και να μην διαφοροποιηθεί από άλλα παιδιά που κάνανε απλά life style (αναφέρομαι κυρίως στους αιωνόβιους φοιτητές) κατά την διάρκεια των σπουδών τους με τα λεφτά των γονιών τους !
    Επίσης τι γίνεται με αυτούς που έχουν δύο ή και περισσότερες δουλειές; Γιατί τους βάζετε στο ίδιο τσουβάλι με αυτούς που εργάζονται 7 ώρες ίσως και λιγότερο και τους δίνεται τα ίδια μόρια; Μέχρι χθες δίνατε 50% προσαύξηση στους stagers (χωρίς να έχω κάτι προσωπικό με τα παιδιά). Από την στιγμή που κάποιος μπορεί να το αποδείξει πως εργάζεται νόμιμα (δίνοντας και ένα κίνητρο να καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία) σε μία δεύτερη δουλειά να παίρνει μία προσαύξηση στην προϋπηρεσία του, γιατί όχι;
    !!! Για σκεφτείτε το, δεν είναι δίκαιο; !!!!

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 12:02 | Ιφιγένεια

    Κύριε Υπουργέ

    για ποια αξιοκρατία μιλάτε; Η προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησε τη μάστιγα των Stage και την επιβράβευσε με μοριοδότηση 50% επί της προϋπηρεσίας. Για να μπορέσουμε να συμμετέχουμε σε διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ πολλοί αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε σε 2 μεταπτυχιακό και σε λήψη ξένων γλωσσών διπλασιάζοντας τα έξοδα και τους κόπους μας, τα οποία εσείς καταργείτε. Επιπλέον, η σημερινή βαθμολόγηση των πτυχίων με συντελεστή 110 μας αποτρέπει από μια τελευταία ευκαιρία συμμετοχής σε διαδικασίες πρόσληψης καθώς επιβραβεύει τους «επιστήμονες» του εξωτερικού, αμφιβόλων πανεπιστημίων, με μεγάλους βαθμούς πτυχίου (8,9,10) και θέτει σε ίση μοίρα τις σχολές των ελληνικών πανεπιστημίων που έχουν ασφαλώς διαφορετική βαρύτητα (π.χ. ένας πτυχιούχος νομικής του πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό πτυχίου 7 διεκδικεί άνισα μια διοικητική θέση με ένα πτυχιούχο βαλκανικών σπουδών ή κοινωνικής ανθρωπολογίας κ.α. παρεμφερών πανεπιστημίων με βαθμό πτυχίου 8 ή 9!!!)

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 11:59 | Πετρος Πασχιδης

    Καλά τα πτυχία αλλά και λίγη ορθογραφία δε βλάπτει. Όχι «Τι επιδιώκετΑΙ κ. Υπουργέ»¨ Έλεος!!!

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 11:28 | Π.Ι.Γ.

    Θα πρέπει επιτέλους να αξιολογηθούν και τα πτυχία. Ειδικά με την επαπειλούμενη έλευση των «κολεγίων», αλλά και λόγω της πληθώρας «αλλοδαπών» πτυχίων αμφιβόλου ποιότητας και δυσκολίας, είναι άδικο ένα (πολλές φορές αγορασμένο) πτυχίο από π.χ. Στάρα Ζαγόρα να αξίζει το ίδιο από π.χ. το ΕΜΠ. Επίσης με τίποτα δε θα πρέπει τα «πανεπιστήμια» υποτιθέμενες θυγατρικές ξένων πανεπιστημίων να αξιολογούνται το ίδιο με τα «μητρικά» πανεπιστήμια. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει με τον ίδιο συντ.βαρύτητας των ΤΕΣ, ΤΕΕ Α κύκλου, ΤΕΕ Β κύκλου και ΙΕΚ (ειδικά για τα τελευταία είναι σπάνιος βαθμός πάνω από 13)
    Όσο για τα μεταπτυχιακά κ.λπ. είμαστε σίγουροι ότι το Δημόσιο αναζητά υπαλλήλους 38 χρονών (μετά και το στρατιωτικό), με πολλούς ακαδημαικούς τίτλους; Υπερβολική η μοριοδότηση και λάθος η κατάργηση της διαφορετικής μοριοδότησης ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο (δηλ. ένα μεταπτυχιακό στην ιστορία του ελληνικού σινεμά μπορεί να οδηγήσει στην κατάκτηση θέσης μηχανικού στο δημόσιο!)

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 11:16 | Τασος

    Είμαι συμβασιούχος από το 2000.
    Στο ΔΙΑΤΑΓΜΑ Παυλόπουλου δεν είχα τα κριτήριά παρ’οτι από τον Οκτώβριο του 2000 που άρχισε η πρώτη σύμβαση έως τον Αύγουστο του 2004
    που δημοσιεύτηκε το προεδρικό διάταγμα είχα 40 μήνες στους 46.
    Και αυτό γιατί είχα 4μηνες κενό στο τελευταίο τρίμηνο.
    προσέφυγα στα πολιτικά δικαστήρια όπου και κέρδισα τα ασφαλιστικά μέτρα. Έτσι εργάζομαι έως σήμερα.
    Προεκλογικά είχατε συγκεκριμένη θέση για τους συμβασιούχους με πάγιες και διαρκείς ανάγκες.Και για οσους ειχαν δικαστικες αποφασεις.
    Σας θυμίζω:
    Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τους συμβασιούχους
    Στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή θα επανακαταθέσουμε την τροπολογία αυτή (αντίγραφο επισυνάπτεται) και καλούμε την κυβέρνηση να την υιοθετήσει.

    · Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Τροπολογίας.

    ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ

    Στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης»

    Αιτιολογική Έκθεση

    Με σειρά αποφάσεων πολιτικών δικαστηρίων που έχουν τελεσιδικήσει και έναντι των οποίων το δημόσιο έχει ρητή εκ του Συντάγματος (άρθρο 95 παρ. 5) υποχρέωση συμμόρφωσης, συμβάσεις έργου ή εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων στο δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και κυρίως σε Ο.Τ.Α. έχουν χαρακτηριστεί ως συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Οι δε εργαζόμενοι προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες τους και φυσικά δικαιούνται αμοιβής όπως και πλήρους κοινωνικοασφαλιστικής κάλυψης.

    Οι προβλέψεις του άρθρου 103 παρ. 7 και 8 Συντ. για τις διαδικασίες πρόσληψης με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την υπαγωγή των διαδικασιών αυτών στην εποπτεία του ΑΣΕΠ δεν περιορίζουν ούτε την δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων, ούτε την δυνατότητα του κοινού δικονομικού νομοθέτη να προσδιορίζει κατά περίπτωση τις διαφορές ως ιδιωτικές ή διοικητικές (άρθρο 94 Συντ.), ούτε την απόλυτη συνταγματική υποχρέωση του δημοσίου να συμμορφώνεται σε όλες πλέον τις δικαστικές αποφάσεις, άρα και αυτές των πολιτικών δικαστηρίων.

    Η εναρμονισμένη ερμηνεία των άρθρων 94,95,98 και 103 Συντ., η αρχή του κράτους δικαίου που επιβάλλει την ενιαία και μη αντιφατική συμπεριφορά του κράτους και όλων των οργάνων του συμπεριλαμβανομένων και των δικαστικών και πρωτίστως το δικαίωμα των εργαζομένων στην αμοιβή και την κοινωνική ασφάλιση (άρθρο 22 Συντ.) οδηγούν στην ανάγκη να προβλεφθεί ρητά, με διάταξη νόμου, ότι εκτελεστές αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων που προβαίνουν σε ορθό νομικό χαρακτηρισμό σχέσεων εργασίας με το δημόσιο, ν.π.δ.δ. και ΟΤΑ συνιστούν πλήρη νόμιμο τίτλο καταβολής της σχετικής δαπάνης για τις κάθε είδους αποδοχές και αποζημιώσεις καθώς και για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων. Το δε ζήτημα της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με τις παραπάνω διαφορές ελέγχεται από τα ίδια τα πολιτικά δικαστήρια.

    ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ

    Στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης» προστίθενται άρθρο ως εξής:

    Άρθρο ???
    1. Οι εκτελεστές αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων που χαρακτηρίζουν ως αορίστου χρόνου συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις έργου μεταξύ εργαζομένων στο δημόσιο, ν.π.δ.δ. ή ΟΤΑ και τους αντίστοιχους φορείς συνιστούν πλήρη νόμιμο τίτλο καταβολής εκ μέρους του δημοσίου, του ν.π.δ.δ. ή του ΟΤΑ της δαπάνης που απαιτείται για τις κάθε είδους αποδοχές ή αποζημιώσεις καθώς και για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων αυτών.

    2. Με την επιφύλαξη του άρθρου 100 παρ. 1 περ.δ’ Συντ. και των άρθρων 45 και επ. του ν. 345/1976, όπως αυτός ισχύει, αποκλειστικά αρμόδια για τον έλεγχο της δικαιοδοσίας τους ως προς τις διαφορές αυτές είναι μόνον τα ίδια τα πολιτικά δικαστήρια.

    Αθήνα, 6.9.2006

    Οι προτείνοντες βουλευτές

    Ευάγγελος Βενιζέλος
    Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
    Κωνσταντίνος Ρόβλιας
    Εμμανουήλ Όθωνας
    Βασίλειος Έξαρχος
    Γεώργιος Παπαγεωργίου

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 11:47 | Γιάννης Ρήγας

    Σε γενικές γραμμές το σχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Πιστεύω πως αν εφαρμοστεί με απόλυτη αυστηρότητα θα δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα στο καρκίνωμα που κατατρώει τις σάρκες του σύχρονου ελληνικού δηλαδή στο ρουσφέτι. Ωστόσο, η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών δε με βρίσκει σύμφωνο κυρίως επειδή οι όποιες γνώσεις αποκτούνται δεν συνεπάγονται και μεγαλύτερες ικανότητες του προσλαμβανόμενου για τη θέση που ενδιαφέρεται. Το σωστό, κατά τη γνώμη μου, είναι να αναγνωρίζεται το μεταπτυχιακό για την εξέλιξη του υπαλλήλου μετά την πρόσληψή του αφού έχει αποδείξει την αξία του και εφόσον αυτό έχει κάποια σχέση με το αντικείμενο της εργασίας του. Φοβούμαι πως η ενίοσχυση της μοριοδότησης των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών θα οδηγήσει σε ένα κυνήγι των τίτλων αυτών με πολλαπλές δυσάρεστες συνέπειες η σημαντικότερη των οποίων θα είναι η απώλεια πολύτιμου χρόνου για την ένταξη των νέων μας στην παραγωγική διαδικασία. Αυτό που χρειάζεται πραγματικά ο εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα είναι να θέλει να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και αυτό δεν το εξασφαλίζει εκ των προτέρων κανένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών. Το δημόσιο έχει πρωτίστως ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους και θα ήταν καλύτερα να δίνει σε ικανους υπαλλήλους κίνητρα για να αποκτήσουν μεταπτυχιακούς τίτλους σχετικούς με το αντικείμενο της εργασίας τους αντί να τους παίρνει χωρίς να ελέγχει αν οι γνώσεις τους θα έχουν κάποια ουσιαστική χρησιμότητα.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 11:40 | Βαγγέλης

    Η κατάργηση της μοριοδότησης του 2ου μεταπτυχιακού αποτελεί αξιοκρατία;;
    Η κατάργηση της συνάφειας πτυχίου-μεταπτυχιακού αποτελεί και αυτή αξιοκρατική κατάσταση;;

    Και στις 2 αυτές περιπτώσεις καταστρατηγείται η έννοια της αξιοκρατίας και ανατρέπονται, αναίτια, δεδομένα σε βάρος Ελλήνων πολιτών που μόχθησαν για να αποκτήσουν τα απαραίτητα προσόντα, τα οποία προέβλεπαν οι ίδιοι οι ελληνικοί νόμοι, για να πετύχουν καλύτερες συνθήκες επαγγελματικής αποκατάστασης. Η έννοια των «αρίστων» και η επιβράβευση των κατόχων μεταπτυχιακών και διδακτορικών που ανέφερε η ίδια η κυβέρνηση στις μετεκλογικές της δηλώσεις αποτελούν πραγματικές εξαγγελίες ή επικοινωνιακές σκοπιμότητες εντυπωσιασμού;

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 11:49 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΚΟΣ

    Θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος πόσο αξιοκρατικό είναι το παρακάτω βιογραφικό
    Την διορισαν νομαρχη στα 26.
    Μεταξυ 1981-85 διδασκει στο ΤΕΙ.
    Πριν δηλαδη τα 26 της, καθηγητρια στην τριτοβαθμια εκπαιδευση.
    Πως μετα εχει κάποια το θρασος και ζηταει : πτυχιο πανεπιστημιου , μερικους ΑΣΕΠ , δοκιμαστικη περιοδο 2 ετων μετα τον διορισμο και αξιολογηση του καθηγητη και του δασκαλου!!!
    Aς γίνει πρωτα αυτοκριτική και μετά βλέπουμε.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 11:21 | Μόνιμα Περαστικός

    Έχω δουλέψει αρκετά χρόνια τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο τομέα. Έχω δει εποχιακούς με μεταπτυχιακό να κάνουν δουλειές γραμματέα! Κατά αρχή ο σκοπός του μεταπτυχιακού είναι ότι θα σου δώσει κάποια εφόδια ώστε να μπορέσεις να προσφέρεις περισσότερα στην δουλειά σου. Το θέμα λοιπόν είναι κατά πόσο ένα μεταπτυχιακό μπορεί να σου προσφέρει την απαραίτητη κατάρτιση πάνω στον τομέα που θα εργαστείς πέρα από τα παραπάνω μόρια. Δυστυχώς τα περισσότερα μεταπτυχιακά είναι εντελώς άσχετα με τις ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου.
    Γιατί λοιπόν να κάνω ένα μεταπτυχιακό που δεν θα μου δώσει σχεδόν τίποτα παραπάνω ώστε να γίνω καλύτερος στην δουλειά μου θα ασκήσω;
    Τα μισά από σημερινά παιδιά κάνουν μεταπτυχιακά την στιγμή που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύ περισσότερα στο Ελληνικό κράτος δουλεύοντας σε οποιοδήποτε τομέα.
    Η παραπαιδεία είναι η μόνη κερδισμένη από αυτό το σύστημα. Φροντιστήρια λοιπόν από το Δημοτικό για πάρουν βάσεις τα παιδιά, φροντιστήρια στο γυμνάσιο και το λύκειο για να μπουν στις σχολές, επιπλέον φοίτηση στο εξωτερικό ή σε κολέγια για την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού. Με αυτό τον τρόπο και η ανεργία μετατοπίζεται στο μέλλον όπως και το έλλειμμα του προϋπολογισμού!
    Και όλα αυτά για μια θέση στο Ελληνικό Δημόσιο που εδώ και καιρό βρίσκεται στην απόλυτη διάλυση!
    Αλήθεια έχει σκεφτεί κανένας αν χρειάζονται τόσα μεταπτυχιακά; Υπάρχει δυνατότητα να απορροφηθούν οι τόσοι πτυχιούχοι;
    Οι ποιο «καλοί» ή αυτοί που ο μπαμπάς τους έχει περισσότερα λεφτά ίσως τα καταφέρουν να μπουν στο Ελληνικό Δημόσιο της αποβλάκωσης. Οι υπόλοιποι την στιγμή μάλιστα που δύο θα απολύονται και ένας θα προσλαμβάνεται τι θα κάνουν;
    Δυστυχώς είμαστε σε μια χώρα χωρίς καμιά οργάνωση που όλα κυλούν στην τύχη παίζοντας με τις τύχες της νέας γενιάς.
    Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι εάν ένα μεταπτυχιακό μετράει για 150 ή 200 μόρια αλλά αφορά όλο το εκπαιδευτικό σύστημα που δεν είναι τίποτα άλλο από μια φούσκα έτοιμη να εκραγεί.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 11:43 | ΠΑΓΩΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Είναι ακατανόητο και άδικο ο συντελεστής βαρύτητας απολυτηρίου του προ 30αετιας αποφοίτου λυκείου, να είναι ίδιος με του σημερινού, δεδομένου οτι την εποχή εκείνη, επικρατούσαν οι εξής απόψεις στους περισσότερους καθηγητές. Το 20αρι για τον θεό,
    το 19αρι για τον καθηγητή και απο το 18αρι και κάτω για τον μαθητή.
    Επιπροσθέτως, θεωρώ, πως οι σημερινοί απόφοιτοι λυκείου υπερτερούν σε δεξιότητες, πλην όμως, υστερούν σε αυτό που ονομάζουμε σφαιρική μόρφωση, στοιχείο πολύ πιο ουσιώδες, όταν μιλάμε για θέσεις που αφορούν τον κλάδο ΔΕ.
    Επίσης, είμαι απ’ αυτούς, οι οποίοι πιστεύουν στην ανάγκη για καλύτερη αντιμετώπιση της εμπειρίας, όχι κατ’ ανάγκην με μεγαλύτερη μοριοδότηση, αλλά με μεγαλύτερη απιτούμενη προυπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό βοηθάει στο να δημιουργηθούν υπηρεσίες με λιγότερη δημοσιουπαλληλική νοοτροπία.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 10:15 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΚΟΣ

    Να σας συγχαρώ για την δημόσια διαβούλευση όμως θα σταθώ λίγο κριτικά απέναντι της.
    Υπάρχουν 2 – 3 θέματα που μονίμως επαναλαμβάνονται, δεν μπορεί κάποιος απο τους διαχειριστές θα τα έχει δει.
    α/ Μεταπτυχιακά (συναφή) θεωρώ και εγώ ότι πρέπει να αθροίζονται όσα και αν είναι.
    β/ Διδακτορικά (συναφή) θεωρώ και εγώ ότι πρέπει να αθροίζονται.
    γ/ 2ο – 3ο συναφές πτυχίο θεωρώ ότι πρέπει να μετράει τουλάχιστον όσο το μεταπτυχιακό και να αθροίζονται.
    δ/ πολύτεκνοι / τρίτεκνοι συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρχει μέριμνα θα κάνουν άλλα…μεταπτυχιακά και διδακτορικά μιά ζωή…
    Δεν απαντάει κανείς όμως.
    Δύο πράγματα συμβαίνουν
    α/ η είναι προαποφασισμένο το σχέδιο νόμου ή
    β/ θεωρείτε σωστά και λογικά τα ανωτέρω όμως φυλάτε την καλή πρόθεση σας για να μας ανακοινώσετε μετά ότι έχουμε δίκιο, να ακούσετε και ευχαριστώ, οπότε η διαβούλευση θα μας κάνει πιο ευτυχισμένους.
    Επειδή η δημόσια διαβούλευση πρέπει να γίνετε με κάποιους κανόνες ξεκαθαρίστε την θέση σας διότι εγώ δεν θα πω ευχαριστώ για τα αυτονόητα.
    Η Δημόσια Διαβούλευση εκτός του ότι σας κάνει αρεστούς στους πολίτες σας δίνει και πόντους έναντι των παλιών κυβερνόντων ότι μπορεί και να ακούτε τον πολίτη. Δεν θα πάιξω σε αυτό το παιχνίδι αν δεν ξεκαθαρίσετε τα ανωτέρω θέματα.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 10:14 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ 2ου ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ? ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΔΥΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ ΑΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ ΔΕΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΛΟΓΩ ΜΗ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ. ΑΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ Η ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΟΥΤΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΝΩ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΣΕ ΑΣΧΕΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ.

    ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΙΤΕ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΕΙΤΕ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ. ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ.ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΟΝ?

    ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ? ΚΑΤΟΧΟΣ ΠΤΥΧΙΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΘΕΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΕΝΩ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΕΤΙΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΘΟ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ…ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ?

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 10:22 | Θανάσης Γκίκας

    Κατάργηση Προφορικής Συνέντευξης: Δίκαιο

    Κατάργηση Σεμιναρίου ΟΑΕΔ: Δίκαιο

    Κατάργηση Προσάυξης Μοριοδότησης 50%: Δίκαιο

    Κατάργηση 2ου Μεταπτυχιακού: Α Δ Ι Κ Ο

    Γιατί καταργείται κάτι που είναι αξιοκρατικό και απαιτεί κόπο;;;
    Γιατί «πετάμε» τις γνώσεις;;;

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 10:13 | CP

    Κύριε Υπουργέ,
    Θα έπρεπε εφόσον θέλετε να μοριοδοτήσετε τα διδακτορικά-μεταπτυχιακά να κάνετε το εξής:
    Κατάργηση μοριοδότησης Διδακτορικών-Μεταπτυχιακών και δημιουργία 3 πινάκων κατάταξης για κάθε θέση. Θα προηγούνται πρώτα οι κάτοχοι Διδακτορικού (πίνακας Α), δεύτερον οι κάτοχοι Μεταπτυχιακού (πίνακας Β) και τρίτον οι πτυχιούχοι (πίνακας Γ). Θα διορίζονται πρώτα όσοι είναι στον πίνακα Α, έπειτα οι Β και τέλος οι Γ. (όπως γινόταν με τους πίνακες εντοπιότητας).
    Δεν μπορεί ο άλλος με 3 γλώσσες+πτυχίο να τρώει αυτόν που έχει μεταπτυχιακό.

    Λάθος είναι και η κατάργηση της συνάφειας.
    Δηλαδή γιατί κάποιος που έχει κάνει μεταπτυχιακό στο αντικείμενό του να θεωρείται ίσως με αυτόν που έχει κάνει μεταπτυχιακό αλλού?

    Παρακαλώ αλλάξτε τα παραπάνω γιατί δεν είναι αξιοκρατικά…

    Ευχαριστώ

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 10:03 | ΘΑΚΗΣ ΧΑΡΙΜΑΝΩΛΗΣ

    ορθή επανάληψη

    Διάβασα ότι το διδακτορικό θα υπολογίζεται με 400 μόρια και το TEST δεξιοτήτων με συντελεστή 4, δηλαδή αν κάποιος γράψει 80 στο TEST με τον συντελεστή θα πάρει 320 μόρια. Που σημαίνει 80 μόρια πιο λίγα απο το διδακτορικό. Αυτό σημαίνει ότι ένα διδακτορικό στην Ελλαδα που είναι περίπου διάρκειας 5-6 ετών και θεωρείται σε όλον το κόσμο ώς το ανώτερο επίπεδο σπουδών μπορεί να μπεί στην ίδια ζυγαριά με ένα TEST που έγραψε κάποιος 80%.

    Το ερώτημα λοιπόν που πρέπει να διεκρινιστεί είναι τι ποιότητας στελέχη θέλει το δημόσιο και δεύτερον με ποιά προοπτική θα ξεκινήσει ένας νέος επιστήμονας ένα διδακτορικό όταν ξέρει ότι με ένα TEST μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση με έναν κάτοχο διδακτορικού. εκτός και αν η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει όλους τους κατόχους διδακτορικού, μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημιών σε αμφισβήτηση των επιλογών των καθηγητών. σε αυτήν την περίπτωση δεν θα έχει αξία να μετρήσει το test δεξιοτήτων.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 10:21 | Νίκος

    Αξιότιμε Υπουργέ

    Για να μην καταργηθεί η αξιοκρατία που τόσο πολύ ευαγγελίζεσθε σας προτείνω κάποιες αλλαγές που είστε υποχρεωμένος να λάβετε υπόψη προκειμένου να προχωρήσετε στην ψήφιση του νομοσχεδίου:

    1.Διατήρηση της αθροιστικής βαθμολόγησης των 2 μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών. Η κατάργηση του συγκεκριμένου εδαφίου είναι ακατανόητη καθώς δεν αντίκειται σε καμία διάταξη του Συντάγματος και των παρακείμενων νόμων και αποσκοπεί ακουσίως ή εκουσίως στην «τιμωρία» πολλών νέων, οι οποίοι παλεύουν καθημερινά να εκπληρώσουν συγχρόνως τα οικογενειακά, επαγγελματικά και εκπαιδευτικά τους καθήκοντα.

    2.Διατήρηση της συνάφειας. Η «αψυχολόγητη», κατά τη γνώμη μου, κατάργηση του κριτηρίου της συνάφειας μεταξύ πτυχίου-μεταπτυχιακού-διδακτορικού καταφανώς έρχεται σε αντίθεση με την αξιοκρατία στην επιλογή μιας εξειδικευμένης θέσης προσωπικού, ανατρέπει δεδομένα που ορθώς είχαν θεσπιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δημιουργεί ερωτηματικά και υπόνοιες σχετικά με το λόγο της κατάργησής της

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 10:27 | Μανώλης Κοτζαλάς

    Συγχαρητήρια για ο έργο σας κατά τις πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησης της χώρας.
    Η προσπάθειά σας για αξιοκρατικές προσλήψεις στο Δημόσιο αποκαθιστά την αξιοπρέπεια των νέων ανθρώπων, δημιουργεί νέο ήθος, διαμορφώνει υγιή πολιτική συνείδηση.
    Συμμετέχοντας σ’ αυτήν την προσπάθεια με την πολυετή εμπειρία που διαθέτω στην εκπαίδευση και στην επιλογή προσωπικού, εκτιμώ ότι:
    α) Η μοριοδότηση του πτυχίου είναι σκόπιμο να γίνεται με μαθηματικό τύπο “τυπικής απόκλισης”, για να είναι δίκαιη η διαδικασία.
    β) Τα έτη σπουδών για την απόκτηση πτυχίου να λαμβάνονται υπόψη.
    γ) Το συναφές με την προκηρυσσόμενη θέση μεταπτυχιακό να μοριοδοτείται περισσότερο από το μη συναφές.

    Καλή Δύναμη και επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 10:14 | Όλγα Αντωνίου

    Κύριε Υπουργέ,

    Δεν πιστεύετε ότι είναι κατάντια να παίρνει κάποιος διδακτορικό μόνο και μόνο για να μπαίνει σε μια άσχετη θέση στο δημόσιο; Δεν είναι πιο λογικό να υπάρχουν ειδικές θέσεις για κατόχους διδακτορικών τίτλων οι οποίες θα έχουν μεγαλύτερη συνάφεια με τις σπουδές τους και ίσως κάποιον ερευνητικό χαρακτήρα; Με ποιο τρόπο αξιοποιείται τελικά το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας, κάτι που υποσχεθήκατε προεκλογικά; Δίνοντας τη δυνατότητα στον κάτοχο διδακτορικού να καταλάβει μια θέση στην οποία απλά θα βάζει σφραγίδες;

    Επίσης, πότε περιμένετε να τοποθετηθείτε στο θέμα της αθροιστικής μοριοδότησης των μεταπτυχιακών τίτλων; Σε περίπτωση που δεν έχει καταργηθεί η αθροιστική μοριοδότηση, δεν είναι άδικο να μοριοδοτείται ο κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού και για τους δύο τίτλους, ειδικά όταν αυτοί είναι στο ίδιο αντικείμενο και αποκτήθηκαν από το ίδιο πανεπιστήμιο και με μία 5ετή προσπάθεια; Με την ίδια λογική γιατί δεν μοριοδοτείτε αθροιστικά το Lower και το Proficieny ή τον βαθμό απολυτηρίου του λυκείου και τον βαθμό πτυχίου του πανεπιστημίου;

    Με μεγάλη αμφιβολία για το αν αυτά που γράφουμε φτάνουν ποτέ στα αυτιά σας, σας ευχαριστώ.

    Όλγα.