Άρθρο 16: Ηλεκτρονική ταυτοποίηση-Κάρτα πολίτη

1.            Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του Ν. 3979/2011 (ΦΕΚ Α’ 138) προστίθενται εδάφια ως ακολούθως:

«Κατά την εγγραφή στην υπηρεσία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δύνανται να χρησιμοποιούνται διαπιστευτήρια που έχουν εκδοθεί για την επιβεβαίωση της ταυτότητας του χρήστη από άλλους φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα και είναι διασυνδεμένα με ένα ή περισσότερα αναγνωριστικά που σχετίζονται με βασικά μητρώα, όπως  ιδίως α) το μητρώο ταυτοτήτων, β) το μητρώο κοινωνικής ασφάλισης, γ) το φορολογικό μητρώο, και δ) το δημοτολόγιο. Οι φορείς που παρέχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες επιβεβαίωσης της ταυτότητας σε άλλους φορείς και συστήματα του δημόσιου τομέα λειτουργούν σύμφωνα με  τον Κανονισμό 910/2014 της 23ης Ιουλίου 2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της Οδηγίας 1999/93/ΕΚ, όπως αυτός κάθε φορά ισχύει. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, των κατά περίπτωση αρμόδιων Αναπληρωτών  Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του κατά περίπτωση αρμoδίου Υπουργού καθορίζονται τα ειδικότερα τεχνικά και λεπτομερειακά ζητήματα που αναφέρονται στη διασύνδεση των διαπιστευτηρίων και των αναγνωριστικών με βασικά μητρώα των φορέων του δημόσιου τομέα.».

2.  α) Μια πιλοτική εφαρμογή της «κάρτας πολίτη» που θα περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα αναγνωριστικά που σχετίζονται με τα βασικά μητρώα που περιγράφονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 32 του Ν. 3979/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, μπορεί να εφαρμοστεί και ως μέσο ταυτοποίησης των δικαιούχων και χορήγησης της επιδότησης σίτισης κατά τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 3 του νόμου *** «Ρυθμίσεις για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», ή για ανάλογες επιδοτήσεις, με έλεγχο των εισοδηματικών κριτηρίων βάσει των τηρουμένων ηλεκτρονικών αρχείων από το Υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Για την δημιουργία του αρχείου που θα χρησιμοποιηθεί για κάθε περίπτωση χορήγησης της επιδότησης, υπεύθυνος Επεξεργασίας είναι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύσης. Για το σκοπό αυτό,  χρησιμοποιούνται οι βάσεις δεδομένων που τηρούνται από το TAXIS και το ΗΔΙΚΑ για την διακρίβωση του εισοδήματος και της οικογενειακής κατάστασης. Η διάρκεια τήρησης των στοιχείων ορίζεται διετής από την ημερομηνία συλλογής τους.

β) Μέτρα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παραγράφου αυτής ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

  • 23 Μαρτίου 2015, 16:13 | Χρήστος Κατσίφας

    Όλοι εσείς που έχετε λογαριασμό στο facebook, e-mail, ταυτότητα και διαβατήριο τι ακριβώς φοβάστε στην κάρτα του πολίτη;;;

  • 23 Μαρτίου 2015, 16:36 | Χρήστος Κατσίφας

    Μπράβο για την προώθηση της Κάρτας του Πολίτη. Στο ιντερνετικό περιβάλλον που ζούμε πλέον, πολίτες και εξουσία, είναι απαραίτητη προυπόθεση μία τέτοια κάρτα που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ταυτοποιούνται σε κάθε ηλεκτρονική τους συναλλαγή με το δημόσιο. Αφιερώστε χρόνο, ιδέες, χρήματα για την προωθητική καμπάνια που χρειάζεται μία τέτοια προσπάθεια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη παραθρησκευτικές οργανώσεις και άλλοι παρόμοιοι κύκλοι κάνουν τη δική τους καμπάνια ενάντια στην κάρτα του πολίτη, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Νομίζω πως πρέπει να απαντήσει και η πολιτεία με έξυπνο και διπλωματικό τρόπο.

  • 23 Μαρτίου 2015, 16:58 | ΧΡΗΣΡΟΣ

    ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ

  • 23 Μαρτίου 2015, 16:09 | Ντινος

    Αντιτίθεμαι στην δια νόμου θέσπιση της κάρτας του πολίτη,αρνουμαι να την δεχτω. Δεν την παραλαμβάνω

  • 23 Μαρτίου 2015, 16:08 | Γιάννης

    Είμαι αντίθετος στην έκδοση της κάρτας του πολίτη.

  • 23 Μαρτίου 2015, 16:31 | Όθων

    Αφού μας στερήσατε την αναγκαία τροφή για να συντηρηθούμε, τον καθαρό αέρα που αναπνέουμε, τον θεόσταλτο ήλιο που μας αναζωογονεί, τώρα μέσω αυτού του τεχνάσματος θέλετε να μας στερήσετε και την ελεύθερη ανθρώπινη φύση και συνείδησή μας, διαμέσων τεχνασμάτων αλληλεγγύης. ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ

  • 23 Μαρτίου 2015, 16:58 | dimitris

    Ναι στη οικονομικη πολιτικη της νεας κυβερνηση αλλα ενα μεγαλο και ξεκαθαρο ΟΧΙ στη καρτα του πολιτη.

  • 23 Μαρτίου 2015, 16:51 | Νικη

    Αρνουμαι την καρτα γιατι ειμαι Χριστιανη Ορθοδοξη

  • 23 Μαρτίου 2015, 16:59 | Ντινος

    Αρνούμαι στην δια νόμου θέσπιση της κάρτας του πολίτη.Η Αριστερά, που υπέφερε απο τα φακελώματα, τώρα να επιχειρεί να μας φακελώσει σε ένα υπερσύστημα!!!!!!!Κύριοι κυβερνώντες να λάβετε υπόψη σας τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που διαφωνεί με την κάρτα και σεβόμενοι τη δημοκρατία να αποσυρετε ΑΜΕΣΩΣ τον νόμο

  • 23 Μαρτίου 2015, 16:02 | Maria

    H ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ , ΚΑΘΩΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΡΟΣΩΠΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΡΙΘΜΩΝ .
    Αρνούμαι την κάρτα του πολίτη

  • 23 Μαρτίου 2015, 16:49 | Κατερίνα

    Δέν συμφωνώ με την έκδοση της κάρτας του πολίτη, δεσμεύει τήν προσωπική ελευθερία μας.

  • 23 Μαρτίου 2015, 16:59 | ΕΙΡΗΝΗ

    Σαν ελεύθερη Ελληνίδα και Χριστιανή Ορθόδοξη αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη, δεν αποδέχομαι την έκδοσή της.

  • 23 Μαρτίου 2015, 16:35 | Θανάσης

    Συμφωνώ απόλυτα με την Κάρτα του Πολίτη και επιθυμώ να την παραλάβω. Έπρεπε να έχει γίνει ήδη εδώ και πολλά χρόνια. Ήδη έχει ξεκινήσει η μετάβαση μας στην ψηφιακή εποχή και πρέπει να εναρμονιστούμε πλήρως με αυτή την αλλαγή που θα σημαίνει μηδαμινή γραφειοκρατεία και ταλαιπωρία, εξοικονόμηση κόστους, χρόνου και πολύτιμων πόρων. Επιπλέον θα σωθούν πολλά δάση λόγω της μηδενικής χρήσης χαρτιού με την ηλεκτρονική χρήση δικαιολογητικών στις δημόσιες υπηρεσίες με αποτέλεσμα την προστασία του πλανήτη μας που όλο και περισσότερο οδεύει στην καταστροφή. Είναι επιτακτική η ανάγκη απόκτησής την κάρτας του Πολίτη. Όσο για τους πολίτες που δεν επιθυμούν να την αποκτήσουν να ΜΗΝ είναι υποχρεωτικό γι αυτούς που δεν θέλουν. Είμαστε σκεπτόμενοι άνθρωποι και έχουμε κριτική σκέψη και άρα η κάρτα του Πολίτη οφείλει να σέβεται την ατομική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε Πολίτη που επιθυμεί να ΜΗΝ την παραλάβει. Έτσι δεν θα υπάρχουν καθόλου αντιδράσεις και θα μπορεί να υλοποιηθεί με ομαλό και δημοκρατικό τρόπο γι αυτούς που γνωρίζουν πολύ καλά τα οφέλη που θα τους προσφέρει. Όσοι λοιπόν δεν επιθυμούν να μην την παραλάβουν ποτέ. Κι ας μην ξεχνάμε ότι μεγαλύτερο φακέλωμα από το facebook και τα social media δεν υπάρχει. Έτσι κι άλλως το κράτος έχει εδώ και πολύ καιρο σε βάση δεδομένων τα στοιχεία όλων των πολιτών. Δεν περίμενε την κάρτα του Πολίτη για να το κάνει.

  • 23 Μαρτίου 2015, 16:06 | Άννα

    Αρνούμαι την κάρτα του πολίτη.

  • 23 Μαρτίου 2015, 16:07 | Ανδρέας

    Λογω θρησκευτικων πεποιθησεων, προσωπικης επιθυμιας να παραμεινω ελευθερος κ λογω ευκολου χακαρισματος του rfid chip, αρνουμαι να παραλαβω την καρτα του πολιτη, κ απλα αλλαξτε σεναριο, ειστε πολυ προβλεψιμοι….μα παρα πολυ…καλη μετανοια….ευχαριστούμε για την ευκαιρια που μας δίνετε να πλησιασουμε πιο κοντα στον Θεό

  • 23 Μαρτίου 2015, 16:10 | ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

    Λέω όχι στην Κάρτα του Πολίτη επειδή αρνούμαι να στερηθώ την ελευθερία που μου χάρισε ο Πανάγαθος Θεός!
    Για αυτήν έχυσαν το αίμα τους οι πρόγονοί μας,για αυτήν έχουμε χρέος να αγωνιστούμε κι εμείς!

  • 23 Μαρτίου 2015, 16:58 | Σοφία Τσαουσίδου

    ΌΧΙ στην «κωδικοποίηση» του ανθρώπινου είδους! ΌΧΙ στην εκμετάλλευση! ΟΧΙ στην παραβίαση των δικαιωμάτων μας & των προσωπικών μας δεδομένων! Αποφυγή των χειροτέρων!
    Για όλους τους παραπάνω λόγους & με βάση της θρησκευτικής μου συνείδησης & Χριστιανικής μου πίστης, προσωπικά εγώ & όλα τα μέλη της οικογένειας μου, ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να παραλάβουμε την συγκεκριμένη κάρτα ή οποιαδήποτε μορφή ηλεκτρονικής ταυτότητας!!!

  • 23 Μαρτίου 2015, 15:58 | ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

    Λέω όχι στην Κάρτα του Πολίτη γιατί αρνούμαι να στερηθώ την ελευθερία που μου χάρισε ο Πανάγαθος Θεός!Για αυτήν έχυσαν το αίμα τους οι πρόγονοί μας,για αυτήν έχουμε χρέος να αγωνιστούμε κι εμείς!

  • 23 Μαρτίου 2015, 15:45 | Σωτήριος Νοταρίδης

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ «ΠΟΛΙΤΗ» (=ἔρμαιος σέ συνεχή παρακολούθηση, ἐπιτήρηση καί τελικῶς, δίωξη).
    Μέ ἐκφράζει ἡ τοποθέτηση τοῦ δικηγόρου κου Εὐστρατιάδη καί τήν παραθέτω :

    κο Γεώργιο Κατρούγκαλο
    Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής ΑνασυγκρότησηςΑξιότ.
    κ. Υπουργέ και συνάδελφε της μαχόμενης δικηγορίας,
    Είμαι κάθετα αντίθετος στις ρυθμίσεις που προβλέπει το άρθρο 16 για την Κάρτα του Πολίτη.
    Με εξέπληξε δυσάρεστα, πώς εσείς ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προτείνετε μια ηλεκτρονική φυλακή των δεδομένων μας χωρίς γυρισμό.
    Αλήθεια , πώς γίνεται η Αριστερά, που υπέφερε απο τα φακελώματα, τώρα να επιχειρεί να μας φακελώσει σε ένα υπερσύστημα, που οποιαδήποτε εγγύηση για την ασφάλειά του, θα αποτελούσε το πιο σύντομο ανέκδοτο διεθνώς ; Προκαταβολικά σας δηλώνω ότι δεν θα παραλάβω τέτοια Κάρτα, ασκώντας τα δικαιώματα που απορρέουν από τον Ν.2472/1997 περί προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και δεν παρέχω τη συγκατάθεσή μου ως υποκείμενο επεξεργασίας για συλλόγη τέτοιων δεδομένων, διότι αντιβαίνει κατάφορα στα Συνταγματικά δικαιώματά των πολιτών, που έχετε ταχθεί από τον θεσμικό σας ρόλο και από των Κώδικα Δικηγόρων να υπερασπίζετε.Τέλος ελπίζω να εγκαινιάσετε μια νέα δημοκρατική εποχή σ΄ αυτές τις διαβουλεύσεις, και να ακολουθείτε τις προτάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμμετεχόντων πολιτών, ανεξαρτήτως αν αντιβαίνουν σε κυβερνητικές αποφάσεις.
    Ιωάννης Ευστρατιάδης
    Δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω

  • 23 Μαρτίου 2015, 15:57 | ταντσης κυριακος

    ειμαστε ελληνες και χριστιανοι ορθοδοξοι,αρνουμαστε αυτην την αναθεματισμενη καρτα,παρτε τα αντιχριστα νομοσχεδια σας και αδειαστε μας την γωνια ελλαδα σημαινει ορθοδοξια

  • 23 Μαρτίου 2015, 15:02 | Ευαγγελία

    Αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη, γιατί στερεί τις ατομικές ελευθερίες.

  • 23 Μαρτίου 2015, 15:02 | ΕΥΓΕΝΙΑ

    Αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη.

  • 23 Μαρτίου 2015, 15:45 | Φανουρία Μαστέλλου

    Είμαι κατηγορηματικά αντίθετη με το νέο ηλεκτρονικό φακέλωμα που επιχειρείται, από μία κυβέρνηση που ένοιωσε, στο μεδούλι των κοκκάλων της, τι πάει να πει φακέλωμα.
    Πολλοί, μπορεί να πουν, πως από παντού θα μπορεί κανείς να μας παρακολουθεί (κινητά, μόντεμ,πιστωτική, αγορές μέσω ίντερνετ κλπ). Όλα αυτά όμως είναι συσκευές που μπορεί κανείς να αντικαταστήσει. Στην κάρτα του Πολίτη όμως, θα υπάρχουν και στοιχεία που δεν θα μπορεί ν’ αλλάξει κανείς, όπως π.χ. το δακτυλικό αποτύπωμα, η ίριδα του ματιού κλπ. Όταν θα κλαπούν τα στοιχεία της κάρτας μου, (που πιστέψτε με θα πάρει λίγο χρόνο στους χάκερς, αλλά θα τα καταφέρουν)θα πρέπει να αλλάξω και τα μάτια μου;
    Ας σοβαρευτούμε λίγο. Το πραγματικό πρόβλημα, είναι οι ουρές που υπάρχουν στις υπηρεσίες, λόγω έλλειψης προσωπικού. Η ταυτοποίηση των πολιτών δεν είναι υπόθεση παρά μόνο λίγων δευτερολέπτων. Η ΚτΠ θα αυξήσει και τους υπαλλήλους; Αλλού είναι τα πραγματικά προβλήματα.
    Τέλος, θέλω να πω ένα ηχηρότατο ΟΧΙ σε όλους εκείνους που θέλουν να επαναφέρουν το θέμα που είχε θέσει ο κ. Ραγκούσης και που απέτυυχε. Δεν δέχομαι τα προσωπικά μου δεδομένα να είναι έρμαια στα χέρια ανθρώπων που δεν γνωρίζω τις προθέσεις τους.Επικαλούμαι το Ν. 2472/1997 περί προσωπικών δεδομένων και αρνούαι να παραλάβω την Κάρτα του Πολίτη.
    Με εκτίμηση
    Φανουρία Μαστέλλου
    Επκαιδευτικός ΠΕ1836

  • 23 Μαρτίου 2015, 15:32 | Βασιλική

    Αρνούμαι να πάρω την λεγόμενη «κάρτα του πολίτη», γιατί αρνούμαι να γίνομαι πιόνι στα χέρια όσων, στο όνομα της «προόδου» και της «ευημερίας» φαλκιδεύουν την ελευθερία μας, με απώτερο σκοπό την επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων και την προετοιμασία της έλευσης του αντιχρίστου. Να ξέρουν όμως ότι δεν θα τους περάσει, γιατί το καράβι της Εκκλησίας μας το κυβερνάει ο ίδιος ο Χριστός, ο Οποίος είπε «Ἐν τῷ κόσμῳ θλῖψιν ἕξετε· ἀλλά θαρσεῖτε, ἐγώ νενίκηκα τόν κόσμον» (Ιω. 16. 33).

  • 23 Μαρτίου 2015, 15:13 | Σώτη

    Όχι στην κάρτα του πολίτη.

  • 23 Μαρτίου 2015, 15:38 | Μαρ Σ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ!!!
    ΠΑΜΕ ΝΑ ΣΚΛΑΒΩΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ!!!
    ΜΕ ΕΛΕΓΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΟΥ!!!
    Ο Θεός να μας φυλάει!!!!

  • 23 Μαρτίου 2015, 15:13 | Παπαδοπουλου Ολυμπια

    Ως ελευθερος άνθρωπος, ως Χριστιανη Ορθόδοξη, ως επιστήμων και ως εργαζόμενη Ελληνίδα…ΑΡΝΟΥΜΑΙ την κάρτα του πολίτη γιατί απλά έρχεται σε ρήξη, υπονομεύει ή/και απειλεί τις παραπάνω ιδιότητές μου.

  • 23 Μαρτίου 2015, 15:59 | Μαρία Σ.

    Είμαι αντίθετη στην έκδοση της Κάρτας του Πολίτη, διότι εναντιώνεται στην ορθόδοξη πίστη μου. Επίπλεον μας καθιστα εξαιρετικά ευάλωτους απέναντι σε υποκλοπές προσωπικών μας στοιχείων και σε καμία περίπτωση δε λύνει το βασικό πρόβλημα της καθημερινότητας των ελλήνων που είναι οι δυσλειτουργικές κρατικές υπηρεσίες.

  • 23 Μαρτίου 2015, 15:54 | ΘΩΜΑΣ

    ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΠΕΡΙΤΤΟ, ΓΙΑΤΙ Σ’ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΜΠΑΧΑΛΟ, ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΟΜΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΙΝ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΕΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ, ΤΟΤΕ, ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, ΤΟ ΞΑΝΑΣΥΖΗΤΑΜΕ.

  • 23 Μαρτίου 2015, 15:05 | ΡΑΣΙΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Για λόγους θρησκευτικής συνειδήσεως αλλά και για λόγους ελευθερίας του προσώπου δεν επιθυμώ να παραλάβω την συγκεκριμένη κάρτα. Σαν Ελληνίδα πολίτης που έχει τηρήσει και τήρει όλες τις υποχρεώσεις απέναντι στο ελληνικό κράτος θα επιθυμούσα και θα θεωρούσα πιο δημοκρατικό Η ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ!

  • 23 Μαρτίου 2015, 15:11 | Κωνσταντίνα

    ΑΡΝΟΥΜΑΙ την κάρτα του πολίτη!ΟΧΙ στο «φακέλωμα»!

  • 23 Μαρτίου 2015, 15:37 | Mitropoulos Vasilis

    Για 100 + 1 λογους , Οχι στη καρτα του πολιτη .

    Αρνουμαστε την εκδοση της για οποιαδηποτε λογο .

    Να φτιαξουν ρομποτ να τα παρακολουθουν και τα ελενχουν

    Ειμαστε ανθρωποι με νοημοσυνη ελευθερη και αυτοδυναμη .

  • 23 Μαρτίου 2015, 15:12 | Παναγιώτης

    Αρνούμε να λάβω την κάρτα του πολίτη

  • 23 Μαρτίου 2015, 15:29 | Υφούλης Χρήστος

    Διαφωνώ με την αντικατάσταση των συμβατικών μέσων αναγνώρισης και διεκπεραίωσης υποθέσεων (ταυτότητες, διαβατήρια κλπ) με την Κάρτα Πολίτη. Μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα θα συντελέσει σε ένα πλήρες ηλεκτρονικό φακέλωμα, χωρίς σεβασμό στην προσωπική ελευθερία και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, και χωρίς να μπορεί κανένας να εγγυηθεί την ορθή χρήση του και την αποφυγή λαθών ή και κακόβουλων ενεργειών, με δεδομένο ότι επαρκής ασφάλεια δεδομένων είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα υπάρξει ποτέ.

  • 23 Μαρτίου 2015, 15:22 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Αρνουμε την καρτα του πολιτη για λογους θρησκευτικης συνειδησεως αλλα και συνταγμικης συνειδησεως.Εκφραζω την ανησυχια μου για τον ελεγχο ευαισθητων προσωπικων δεδομενων αλλα και την προσβολη ανθρωπινων δικαιωματων και ελευθεριων!Σας παρακαλω θερμα να λαβετε υποψην οτι η καρτα του πολιτη υποβαθμιζει την προσωπικοτητα των πολιτων με την ταυτιση των με εναν αριθμο του συστηματος διακυβερνησεως και ουσιαστικως προσβαλει την θεοσδοτον ελευθερια του ανθρωπινου προσωπου.Ευχομαι η Ελληνικη κυβερνηση να αναθεωρηση την εκδοση της καρτας του πολιτη και τον Κυριο ημων Ιησου Χριστο να μας εσπλαχνιστει, να μας λυπηθει και να μην επιτρεψει την εκδοση της Ηλεκτρονικης καρτας του πολιτη στο Ελληνικο εθνος!

  • 23 Μαρτίου 2015, 15:06 | Κατερίνα

    Αρνούμαι την κάρτα του πολίτη. Διότι είμαι Ορθόδοξη Χριστιανή και διαφωνώ με την ισοπέδωση των πάντων, την καταστρατήγηση της προσωπικής ελευθερίας και το νεοταξικό έλεγχο.

  • 23 Μαρτίου 2015, 14:55 | Ελένη

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ που δεσμεύει προσωπικά δεδομένα!

  • 23 Μαρτίου 2015, 14:14 | konstantinos

    η Αγγλία απέσυρε την ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΜΕΙΣ;;;
    http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/03/blog-post_722.html
    Δηλαδή οι Άγγλοι είναι πιο Μάγκες….απο τους Έλληνες…δεν το δέχομαι αυτό με τίποτα!!

    Τότε λέγανε αυτά…
    http://greeknation.blogspot.gr/2015/01/2010.html

    Ενώ ΤΩΡΑ τα Παρακάτω…Τι Μεσολάβησε την τελευταία 5ετία και αλλάξανε Θέσεις..;;;
    http://id-ont.blogspot.gr/2015/01/blog-post_13.html

    ΤΟ 2010 ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
    http://id-ont.blogspot.gr/2010/12/blog-post_09.html#more

    ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ…ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ;; ΤΙ ΈΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ;;;

    Προκύπτουν Πολλά Ερωτηματικά/απορίες απο το όλο θέμα όπως:

    1) Για ποιό λόγο βιάζονται τόσο πολύ να περάσει στο Πρώτο τους Νομοσχέδιο Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ;; Επειδή είναι Ανθρωπιστές;;;

    2) Πως γίνεται εν μέσω Κοινωνικής&Οικονομικής Κρίσης να δίνονται τόσα Χρήματα για κάτι ΑΧΡΗΣΤΟ…;; Αφού λοιπόν ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΣΑΦΩΣ και υπάρχουν Λεφτά κατά την γνωστή ρήση του ΓΑΠ..τότε ας δοθούν Επιταγές στον Κόσμο που έχει Ανάγκη ώστε να πάει να τις εισπράξει απο τις Τράπεζες!! Γιατί δεν το κάνουν αυτό;;

    3)Αν πραγματικά θέλουν να βελτιώσουν την Κατάσταση στην Ελλάδα ας ξεκινήσουν απο την Εξομάλυνση του τρόπου Εξυπηρέτησης των Πολιτών στις Κρατικές Δομές (Υπουργεία-ΟΤΑ-Εφορίες-Πολεοδομία κτλ.)Εσωτερική Εξυγίανση λοιπόν και ΟΧΙ!!!!!!! ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ

    4)Αναρωτιέμαι που Ακριβώς βρίσκονται όλες εκείνες οι Οργανώσεις(π.χ ΜΚΟ-ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ) που θεωρητικά Υπερασπίζονται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα + το Αναφαίρετο δικαίωμα στην Ελεύθερη Ζωή,στον Αυτοπροσδιορισμό Ανεξαρτήτως Φυλής-Θρησκεύματος κτλ;; γιατί δεν Ενημερώνουν τον Κόσμο για αυτό το θέμα;; δεν τους νοιάζει;;

    Για ότι έχει ειπωθεί απο τους Συνσχολιαστές,για τις Παραπάνω δικές μου Απορίες,για την Κατάφορη Παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιώματων/Ατομικών Ελευθεριών βάση των Άρθρων 8&9 αλλά και για λόγους Θρησκευτικής Συνείδησης δεν Παραλαμβάνω την Κάρτα.
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 23 Μαρτίου 2015, 14:44 | Ευγενία

    ΟΧΙ στην κάρτα του Πολίτη!!!

  • 23 Μαρτίου 2015, 14:15 | Αναστασία Τσακιροπούλου

    Αρνούμαι την κάρτα του πολίτη ως Ελληνίδα, Ελεύθερη και Χριστιανή. Δεν διώξαμε τόσους εχθρούς από την πατρίδα μας για να υποδουλωθούμε τώρα στον τρομοκράτη Μαμμωνά. Δέχομαι τη φορολογία του κράτους αλλά υπερασπίζομαι το δικαίωμα του να είμαι ελεύθερο πρόσωπο και όχι αριθμός.

  • 23 Μαρτίου 2015, 14:05 | Χρήστος

    Ουαί υμίν πολιτικοί υποκριταί!!!
    Πόσο εύκολες είναι οι κωλοτούμπες σας! Άλλα λέγατε το 2010 και τα αντίθετα λέτε σήμερα.
    Όσο για το επιχείρημα «περί μέσου ταυτοποίησης των δικαιούχων και χορήγησης της επιδότησης σίτισης και περί μέτρων για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης», στύψτε το μυαλό σας να βρείτε τρόπο να βοηθήσετε τους δυστυχισμένους συνανθρώπους μας, και μη τους χρησιμοποιείτε ως μέσω επίτευξης των σχεδίων σας.
    Πάντως η «ηλεκτρονική ταυτοποίηση – κάρτα πολίτη» δεν είναι τίποτε άλλο παρά κάρτα ΦΑΚΕΛΩΜΑΤΟΣ του πολίτη που προκαλεί ανησυχία για τον απειλούμενο έλεγχο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και την δυνατότητα παραβιάσεως και προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.-

  • 23 Μαρτίου 2015, 14:39 | Απόστολος

    «…β) Μέτρα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παραγράφου αυτής ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.»

    Δηλαδή πρώτα εισάγουμε την Κάρτα του Πολίτη και στη συνέχεια βλέπουμε πώς θα ρυθμίσουμε το ζήτημα της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων???
    Θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον το αντίστροφο, εάν πρόκειται να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο.

  • 23 Μαρτίου 2015, 14:45 | Ακυλίνα

    Επιθυμώ να διατηρήσω την ιδιωτικότητα της ζωής μου, την αξιοπρέπειά μου και την ελευθερία της προσωπικής μου επιλογής. Αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη.
    Ελπίζω πως μια κυβέρνηση αριστεράς, που θέλει να λέγεται δημοκρατική, θα λάβει σοβαρά υπόψη της την άποψη των πολιτών και θα αποσύρει άμεσα το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου.

  • 23 Μαρτίου 2015, 14:47 | Σ.

    Αρνούμαι να λάβω την κάρτα του πολίτη γιατί προσβάλει τα θρησκευτικά μου δικαιώματα.Είμαι Χριστιανή Ορθόδοξη!

  • 23 Μαρτίου 2015, 14:39 | ΚΑΛΑΣΑΡΙΝΗ ΠΑΣΧΑΛΙΑ

    Αρνούμαι την κάρτα του πολίτη γιατί πιστεύω ότι θα υπάρξει σταδιακή μεταφορά προσωπικών δεδομένων και σε άλλα θέματα περισσότερο ευαίσθητα από τα φορολογικά, στα οποία θα έχουν πρόσβαση υπηρεσίες, οργανισμοί, πολυεθνικές προκειμένου να ικανοποιήσουν τα κερδοσκοπικά πλάνα τους. Είμαι μητέρα παιδιού με αναπηρία και θα ήθελα να προστατεύσω την ατομικότητά του και να μην κατηγοριοποιηθεί – περιθωριοποιηθεί στο μέλλον. Συνεπώς, δε γνωρίζω κατά πόσο το κράτος θα προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα του πολίτη, τα οποία έχει την τάση να τα διαμοιράζει σε εταιρίες ιδιωτικές στις οποίες ανατίθενται διεκπεραιώσεις μηχανογράφησης ή οργάνωσης υπηρεσιών. Ταυτόχρονα με την στοχοποίηση του κάθε ανθρώπου, γινόμαστε και βορά των εμπορικών εταιριών, οι οποίες σπεύδουν να προωθήσουν τα προιόντα τους σε κάθε περίπτωση και αναλόγως την κατάσταση. Δε θέλω ευχαριστώ!!! Προτιμώ να μείνω στην αφάνεια. Αν χρειαστεί θα πάρω και τα βουνά να τρώω πουρνάρια και βελανίδια!!!

  • 23 Μαρτίου 2015, 14:44 | Μαρία

    Ψηφίζω όχι στην καρτα του πολιτη!

  • 23 Μαρτίου 2015, 14:53 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ

    υπάρχουν πολύ σοβαρότερα θέματα που ταλανίζουν την Ελληνική κοινωνία από την επιχειρούμενη προώθηση-επιβολή μιας τέτοιας κάρτας (κάρτα του πολίτη) η οποία μετατρέπει το ανθρώπινο όν σε έναν αριθμό, κάθε τέτοιο προιόν έχει αποδειχθεί πλέον περίτρανα ότι στα χέρια και τις ορέξεις επιτήδιων, τα προσωπικά δεδομένα και όχι μόνο (αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τρίτους χρεώνοντας οποιεσδήποτε ενέργειες στον πραγματικό κάτοχο) κινδυνεύουν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε εγκληματικές πράξεις. Διαφωνώ ριζικά στην συγκεκριμένη κάρτα από κάθε άποψη συμπεριλαμβανομένου και των θρησκευτικών μου αντιλήψεων, προτείνω δε, το οικονομικό κόστος (έχει άραγε κοστολογηθεί το εγχείρημα;) που θα προκύψει, επιβαρύνοντας ουσιαστικά τον κρατικό προυπολογισμό (δλδ τον φορολογούμενο) να διατεθεί στην φορολογική ελάφρυνση του ήδη υπερφορολογημένου Έλληνα.

  • 23 Μαρτίου 2015, 14:36 | EN NΗΨΕΙ

    Γιατί στήν Διαβούλευση γιά τήν κάρτα τοῦ πολίτη δέν δημοσιεύουν σχόλιο Ἁγιορείτη Γέροντος ἐδῶ καί τρεῖς ἡμέρες; (μέχρι τώρα μεσημέρι Δευτέρας 23-3-15)!:

    http://kaiomenivatos.blogspot.gr/2015/03/blog-post_50.html

  • 23 Μαρτίου 2015, 14:41 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

  • 23 Μαρτίου 2015, 14:44 | δεσποινα σελαλματζιδου

    Το κράτος μπορεί να γίνει λειτουργικό και αποτελεσματικό και με άλλους τρόπους. Η κάρτα του πολίτη δέν είναι μονόδρομος.Εξάλλου ο σημερινός πρωθυπουργός διαδήλωνε εναντίον της κάρτας του πολίτη επι Γ.Παπανδρέου! Τί είναι αυτό που άλλαξε τις διαθέσεις του?