Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:08 | Ευγενία

    Ενώ αριδήλως προκύπτει ότι το νομοσχέδιο διαπνέεται από σύγχρονη και μεταρρυθμιστική προσέγγιση και οι βασικές κατευθύνσεις του ομολογουμένως αποσκοπούν στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων, γεγονός είναι ότι εκκινεί από εσφαλμένη αφετηρία στην αξιολόγηση της πηγής του ειδικότερου προβλήματος των αδέσποτων, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε παρωχημένη, αντιμεταρρυθμιστική και κάθε άλλο παρά φιλελεύθερη προσέγγιση επίλυσης του προβλήματος με την υιοθέτηση του κανόνα της υποχρεωτικότητας της στείρωσης όλων των ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων και αδέσποτων, με εξαιρέσεις που σχετίζονται μόνο με την υπερηλικότητα και τυχόν ασθένειες. Πρόκειται για «οριζόντια» και ως εκ τούτου άδικη, απρόσφορη, επαχθή και κυρίως αλυσιτελή πρόταση, που είναι, ταυτόχρονα, αμφίβολης συνταγματικότητας και, επιεικώς, προβληματικής τεκμηρίωσης από απόψεως τόσο ιατρικής, όσο και βιοηθικής.

    Είναι βιοηθικά απαράδεκτη, διότι προάγει μια κακοποίηση, διαμετρικά αντίθετη με τις διακηρυγμένες στο ίδιο το νομοσχέδιο ελευθερίες των ζώων. Είναι ιατρικά ανεπίτρεπτη, εφόσον πρόκειται για υγιές ζώο και η εισήγησή της γίνεται χωρίς επιστημονική αιτιολόγηση και τεκμηρίωση, αντενδεικνυόμενη όταν δεν παρίσταται κίνδυνος ζωής ή υγείας του ίδιου του ζώου. Είναι επιπλέον και όλως αμφίβολη η συνταγματικότητά της, δεδομένου ότι προσβάλλονται κατοχυρωμένα δικαιώματα όπως η ιδιοκτησία και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και ταυτόχρονα φαίνεται ότι αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας.

    Το αστείο είναι όμως ότι είναι αντι-μεταρρυθιστική και οπωσδήποτε καθόλου φιλελεύθερη, αφού θυμίζει την “πολιτική του ενός παιδιού” της κομμουνιστικής Κίνας των ετών 1979-2015, που εφαρμόστηκε για τον έλεγχο και τον προγραμματισμό των γεννήσεων, απέτυχε και ήδη καταργήθηκε ακόμη και εκεί.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:55 | Στέφανος

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση τον δεσποζόμενων ζώον!

  • 9 Μαΐου 2021, 17:25 | MARIANNA

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση τον δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώον συντροφιάς!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 17:10 | Παναγιώτα Καραβυζινια

    2 Νοεμβρίου 2019 πιάστηκε επ αυτοφώρω παράνομη εκτροφέας λαμπραντόρ όπου η δράση της μετρούσε από το 2008. Ξεκίνησε με ένα ζευγάρι όπου κράτησε κουτάβια κ μετά τα ζευγαρώνε μεταξύ τους ,αιμομιξία , που συνεπάγεται εκ γενετής προβλήματα υγείας , αγγελίες στο ίντερνετ έναντι ποσού 250 ευρώ κ τα έδινε ηλικίας μικρότερης των 8βεβδομαδων. Με επίσημο έγγραφο στην κτηνιατρική υπηρεσία Κορίνθου δεσμεύτηκε να στειρώσεις το θηλυκό ,αυτό το 2018, ένα χρόνο μετά πουλούσε κουτάβια. Με την συνεργασία του ΑΤ Λουτρακίου ,με ραντεβού για πώληση κ προσημειωμενα χαρτονομίσματα καταφέρανε κ την έπιασαν την ώρα της πώλησης. Σαν κ αυτή υπάρχουν 1000αδες. Την τελευταία διετία έχουμε βρει στον δρόμο 8 Πιτ Μπουλ , 1 γερμανικό ποιμενικό 2 πρέσα καναριο όπου δεν τους έκαναν πια για μηχανή κουταβιων . Ναι λοιπόν στην υποχρεωτική στείρωση με άνεση ισχύ κιόλας.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:50 | ΚΑΡΑΛΕΞΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

    Καλησπέρα σας,το νομοσχέδιο είναι πραγματικά εχθρός των ζώων…Αντιφιλοζωικο σε όλο το μεγαλείο του…Τα σκυλιά μας είναι σύντροφοι ζωής για όλη την οικογένεια μας…Δεν τα στειρώνουνε..Πρέπει να αποσυρθεί ΑΜΕΣΑ..Σας ευχαριστώ…

  • 9 Μαΐου 2021, 16:41 | ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:30 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΖΩΟΥ.
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΔΣΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΙΟΛΟΓΙΕΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΕΤΑΝΕ ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:53 | Μιράντα

    Η μόνη λύση αν θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένη χώρα είναι η στείρωση, αρκετά με την ασυδοσία των κυνηγών των τσοπανιδων, και τους απολιτιστους πολίτες που δεν στειρωνουν τα ζώα και είναι έρμαια των σαδιστων στους δρόμους μας είναι ντροπή η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό να συμπεριφέρονται οι πολίτες όπως τους αρέσει μην τηρώντας τους κανόνες και να ειναι τόσο ανήθικοι

  • 9 Μαΐου 2021, 16:48 | Παπαδόπουλος Βασίλης

    Μόνο σαδιστές θα ζητούσαν την Υποχρεωτική στείρωση των συντρόφων μας εξηγώντας τα ζώα μας με τα αδέσποτα. Αυτό σας βάζει στην ίδια κατηγορία με τους βασανιστές των ζώων. Δεν έχει κανείς δικαίωμα να μου το επιβάλει.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:31 | Ευαγγελία Μωρακη

    Επιτέλους θα πρέπει να μπει ένα τέλος στην ασυδοσια και ασυνειδησία αυτών που αφήνουν τα ζώα τους να γεννούν και ως «άχρηστα» αντικείμενα να πετούν τα κουτάβια όπου τους βολεύει, αδιαφορώντας για την τύχη τους!
    Τα περισσότερα κουτάβια ή ενήλικα που βρίσκονται στους δρόμους είναι κυνηγόσκυλα, είτε γιατί πλέον δεν «κάνουν την δουλειά τους» ή γιατί κράτησαν αυτά που ήθελαν και τα αλλά ήταν «φυρα»!
    Φυσικά όλα αυτά τα ζώα έτυχαν ή αυτά Δεσποζομενα ή από κάποια Δεσποζομενη μανούλα που την πέταξαν στον δρόμο με ότι επακόλουθο (φόλα, βασανισμός, αρρώστιες!!).
    Επιτέλους πρέπει να σταματήσει η ασύδοτη γέννηση ρατσατων κουταβιών από ιδιώτες μόνο για το κέρδος τους!
    Αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται και για την υγεία του ζώου τους, αλλα βλέποντας την κατάντια όλων των των πρώην Δεσποζομενων ζώων στους δρόμους, πιστευω θα συμφωνήσουν για την υποχρεωτική στείρωση. Οι υπόλοιποι με τις γελοίες δικαιολογίες τους, μάλλον κάτι άλλο τους βολεύει και δεν θέλουν!!

  • 9 Μαΐου 2021, 16:12 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:22 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΟΛΗ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:59 | Αλέξανδρος Βλάχος

    Δεν αφερούν ποτέ υγιή μέλη του σώματος των σκύλων μας!!! χώρις λόγο!!!με τη λογική σας σε λίγο δεν θα ηπαρχουν καν σκύλοι ή μη!!!όχι στις ανεξέλεγκτες στειρώσεις στους καθαρόαιμους με pedigree σκύλους!!!μόνο στους αδέσποτους!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 16:22 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:01 | Δημητρης Κατσιπης

    Συμφωνω απολυτως με το νομοσχεδιο.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:19 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Β ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΕ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΖΩΑ…ΜΟΝΟ ΕΥΣΙ ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

  • 9 Μαΐου 2021, 16:11 | Ελενη Κωνσταντοπουλου

    Ναι στη στείρωση!!! Δεν είναι τυχαίο που όσοι εναντιώνονται σε αυτή είναι όσοι έχουν οικονομικό όφελος από την αναπαραγωγή των ζώων τους, καμία σχέση με φιλοζωία και αγνά αισθήματα αγάπης για τα οποία προσπαθούν να μας πείσουν. Ο κυνηγός θέλει να ζευγαρώσει τα σκυλια του για να τα μοσχοπουλήσει σε άλλους κυνηγούς ή να μη μπει στη διαδικασία να αγοράσει νέα κυνηγόσκυλα για το άθλιο «χόμπι» του. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας (δλδ παράνομος εκτροφέας) θέλει να μοσχοπουλήσει το κουταβι ράτσας για ένα έξτρα εισόδημα. Προσωπικά θεωρώ και το χρονικό περιθώριο που δίνεται ως την υποχρεωτική στείρωση αρκετά μεγάλο, το ζώο μέχρι την ηλικία των 18 μηνων (το αργότερο που μπορεί να στειρωθεί) δύναται να ζευγαρώσει τουλάχιστον 2 φορές. Ίσως θα έπρεπε να στειρώνεται αυστηρά στην ηλικία των 6 μηνων ( δεν μιλάω φυσικά για επαγγελματίες εκτροφείς) ώστε να αποφεύγονται οι γεννήσεις.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:34 | Eυτυχία Σακοράφου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:00 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΕ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ…ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

  • 9 Μαΐου 2021, 16:55 | Αθυριδης Ιωαννης

    Πιστεύω ότι μόνο η πιστη & αυστηρή εφαρμογή του νομου περι microchip θα βοηθήσει στην μείωση – εξάλειψη των εγκαταλείψεων – αδέσποτων ..

  • 9 Μαΐου 2021, 16:24 | Γιάννης

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΖΩΑ για να εκλείψει επιτέλους το φαινόμενο των παρατημένων κουταβιών και γατιών εδώ κι εκεί! Αφού δεν μπορείτε να φροντίσετε τα μωρά του ζώου σας, επιβάλλεται να τα στειρώσετε!

  • 9 Μαΐου 2021, 16:20 | Ανέστης

    Διαφωνώ με το νομοσχέδιο αυτό.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:29 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    στείρωση σε δεσποζόμενα ζώα … μόνο έτσι θα πάψουν να υπάρχουν αδέσποτα.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:24 | Γιώργος Κουνελάκης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:34 | Παπαδοπουλου Κωνσταντίνα

    Διαφωνώ κάθετα με την υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων συμφωνώ στην στείρωση αδέσποτων ζώων αφού δεν μπορεί να σταματήσει αυτό,συμφωνώ επίσης στην ενημέρωση και εκπαίδευση των ιδιοκτητών και στον αυστηρό έλεγχο και τιμωρία των ανεύθυνων κατόχων οποιουδήποτε ζώου. Το μόνο πρόβλημα είναι η ανευθυνότητα και όχι το δικαίωμα των ζώων στην ζωή και την αναπαραγωγή

  • 9 Μαΐου 2021, 16:16 | Ντέμπι

    ΣΑΦΩΣ και πρέπει να γίνει υποχρεωτική η στείρωση!!! Πως είναι δυνατόν έστω να σκέφτεστε το αντίθετο;!

  • 9 Μαΐου 2021, 16:45 | Σ. Πενταρη

    Δεν θεωρώ σωστή την υποχρεωτική στείρωση.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:58 | Λουκάς

    Για ποιον λόγο να υποχρεωθεί κάποιος που έχει το ζώο του 5-6-10 χρόνια και ο ίδιος το περιφρουρεί ώστε να μην έχει κάποια ανεπιθύμητη γεννα γιατί και σε αυτόν τον άνθρωπο να τον υποχρεώσεις και μάλιστα με απειλές προστίμων να στειρώσει το ζώο του? Αν πάθει κάτι ωστόσο κατά το χειρουργείο ποιος θα αναλάβει την ευθύνη? Η κάνουμε ότι κάνουμε με παράπλευρες απώλειες στον βωμό της συνεργασίας φιλοζωικών-κυβέρνησης?

  • 9 Μαΐου 2021, 16:49 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ

    Θα ήθελα να πω κατά την άποψή μου και πολλών άλλων ζωόφιλων ότι με την υποχρεωτική στείρωση παραβιάζετε τα δικαιώματα των ζώων, παραβιάζετε την ιδιωτικότητα μου μπαίνοντας στην οικογένειά μου για να μου στειρώσετε ένα μέλος της λες και έχει μεταδοτική ασθένεια και τέλος διακόπτετε βίαια μια προσπάθεια εκατοντάδων ετών εξέλιξης φυλών και την παραχωρείτε αποκλειστικά στους επαγγελματίες εκτροφείς(διότι ερασιτέχνης εκτροφέας δεν υπάρχει σύμφωνα με τον ίδιο τον νόμο που ετοιμάζετε) και όλα αυτά για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα των αδέσποτων, τα αδέσποτα δεν οφείλονται στην αναπαραγωγική δυνατότητα των δεσποζόμενων, τα αδέσποτα προέρχονται από αδέσποτα. Κάντε ηλεκτρονική ταυτοποίηση σε όλα τα αδέσποτα και καταχωρήστε τα σε ηλεκτρονικό μητρώο και στην συνέχεια δώστε επιδότηση στους επαγγελματίες εκτροφείς να αναλάβουν την ποιοτική διαβίωση τους μόνο έτσι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα και θα ενισχύσετε έτσι και ένα επάγγελμα που δεν προσφέρει καθόλου κέρδος και αυτός που το ασκεί το κάνει μόνο από μεράκι και αγάπη και όχι καταναγκαστικά. Ένα αδέσποτο ζώο είναι προτιμότερο να του χαρίσετε την λύτρωση με την ευθανασία παρά να το αναλάβει κάποιος φιλόζωος απλά να το ταΐζει και να το ποτίζει μέσα σε ένα κλουβί φυλακή…τα ζώα συντροφιάς είναι ζώα που έχουν ανάγκη να εισπράξουν αγάπη και να την επιστρέψουν πολλαπλάσια δεν είναι ζώα που αρκούνται μόνο στο νερό και το φαγητό.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:29 | Γκαλιατα Δήμητρα

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων διότι από αυτά δημιουργούνται οι αγέλες αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:51 | Τζήλιου Αιμιλία

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:06 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    Ένα πολύ σημαντικό βήμα γίνεται πλέον στην χώρα μας…ενα βήμα για όλα αυτά τα υπεροχα πλάσματα που…αφού βασανίστηκαν, κακοποιήθηκαν, ακρωτηριάστηκαν, πέθαναν με φόλες, έγιναν κυνηγόσκυλα με ένα κομμάτι ψωμί και μετά πετάχτηκαν στα άχρηστα γιατί την δουλειά τους την έκαναν και τώρα μεγαλωνοντας δεν έφεραν τον λαγό η την μπεκάτσα στις μπότες τους, για όλα αυτά τα πλάσματα που ΠΡΕΠΕΙ να έχουν δικαιώματα αλλά δυστυχώς δεν έχουν φωνή.. ΝΑΙ …ένα μεγάλο ΝΑΙ στο νομοσχέδιο της στείρωσης …που τόσα χρόνια δεν έχει ψηφιστεί …,ΝΑΙ για να πάψουμε να βλέπουμε αδέσποτα παντού και πάντα…ΝΑΙ για να μάθουμε να σεβόμαστε ο,τι δεν έχει φωνή …ΝΑΙ γιατί τα ζώα δεν είναι εργαλεία μας και ανάλογα τις ορέξεις μας…..αυτό το Ναι να είναι αιχμηρό βέλος σε όλους τους ασυνείδητους κυνηγούς και μη που με βαρβαρότητα απλώνουν τα χέρια τους επάνω στα αθώα πλάσματα…. γιατί το να παριστάνεις τον ισχυρό πρέπει να έχεις απέναντι σου έναν ίσο ισχυρό αντίπαλο να μετρηθεις και όχι αδύναμο…
    Μπράβο για το νομοσχέδιο …αποδώσετε δικαιοσύνη και φωνή στα υπεροχα αυτά πλάσματα…
    ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ‼️‼️‼️‼️‼️‼️

  • 9 Μαΐου 2021, 16:50 | ΕΛΠ.ΜΙΧΑΗΛ

    Στη χωρα μας ισχυει απαγορευση κοψιματος σε μικρη ηλικια της ουρας ως κακοποιηση του ζωου.Στο παρον ν/ς επιχειρειται να κακοποιηθει ενα ζωο οχι αδεσποτο που κανεις δεν ξερει την προελευση αλλα και τη συμπεριφορα του , αλλα και σκυλοι εργασιας που δεν περνουν την ημερα τους κοιμωμενοι σε ενα διαμερισμα αλλα η ζωη τους ειναι η κυνηγετικη δραστηριοτητα,Αυτους τους σκυλους , ειδικα θηλυκα σε μεγαλη ηλικια , υπαρχει η επιλογη να στειρωνονται για προληψη αλλων ασθενειων.Πουθενα δεν επιτρεπεται και φυσικα δεν επιβαλλεται η στειρωση τη στιγμη που υπαρχει ιδιοκτητης σκυλου που αυτος και μονον θα εχει την επιμελεια και τη δυνατοτητα αναπαραγωγης και της ευζωιας του και κανεις αλλος.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:11 | Μαλλης Νικόλαος

    Πως είναι δυνατον να μπαίνετε στην προσωπικη μου περιουσία να θέλετε να μου στειρωσετε ενα σκυλο πρωταθλητη με πιστοποίηση καθαροαιμιας με τσιπακι αποτην πρώτη στιγμή που γεννήθηκε έχετε καταλάβει οτι οι σκύλοι πλεον μεαυτο το νομοσχέδιο θα πωλούνται στην μαύρη αγορά και τελος μπορεί ένας σκυλος εργασίας να είναι στειρωμενοςΠαρακαλω να το σκεφτείτε καλασας ευχαριστώ πρόεδρος Κυνοφ Ομιλου Πειραιά Νίκος Μαλλης

  • 9 Μαΐου 2021, 16:34 | Φαιτας Νικος

    Απαράδεκτο…
    Απάνθρωπο και ατεκμηρίωτο επιστημονικά.
    Απαιτείται συνολική τροποποίηση του άρθρου.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:08 | Ελένη

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση!

    Κυνηγοί, τσοπάνηδες και αγρότες παράγουν διαρκώς σκυλιά με τις πιο αλλοπρόσαλλες απαιτήσεις (να είναι πχ δραστήριο κυνηγόσκυλο αλλά και τέλειος φύλακας). Και όταν τα καημένα τα ζώα δεν ανταποκρίνονται στις ηλίθιες απαιτήσεις τους, τα σπάνε στο ξύλο και τα παρατάνε. Ο καθένας απο αυτούς έχει στην κατοχή του αρκετούς σκύλους «Εργαλεία » που τα εγκαταλείπουν με την πρώτη ευκαιρία αστειρωτα που στη συνέχεια παράγουν αδέσποτα και τα επωμίζονται οι εθελοντές που έχουν γονατίσει με αυτην την κατάσταση. Η επαρχία είναι πια μια κόλαση απο αδέσποτα που περιφέρονται σε άθλια κατάσταση.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:45 | Δημήτρης

    Πραγματικά η υποχρεωτική στείρωση στα κατοικίδιά μας είναι κάτι αστείο .. Είναι σαν να στειρώνουν το ίδιο μας το παιδί … Στο παρελθόν που για ιατρικούς λόγους έπρεπε να κάνω στείρωση σε μια γάτα μου, δυστυχώς μετά από 11 μήνες την έχασα από καρκίνο στο σημείο εκεί… Μάλλον πρέπει να αλλάξει η υποχρεωτική στείρωση, να μην ψηφιστεί ένα τέτοιο έκτρωμα προς τα κατοικίδιά μας …

  • 9 Μαΐου 2021, 16:15 | Βασίλης Μπλουγκαρης

    Ντροπή σας..δεν είναι στείρωση …ακρωτηριασμός ειναι

  • 9 Μαΐου 2021, 16:30 | ΒΕΡΑ ΝΟΜΙΚΟΥ

    Ναι στη στείρωση δεσποζόμενων αλλά και αδέσποτων ζώων. Δεν υπολογίζουν ούτε τσιπ ούτε τίποτα και τα παρατάνε αστειρωτα παντου.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:45 | Σεβη Μ.

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση!!! Μόνο έτσι θα περιοριστούν τα αδέσποτα!!

  • 9 Μαΐου 2021, 16:56 | Αδαμοπουλος

    Είναι πολύ σημαντικά αυτά τα μέτρα. Πρέπει να επισημάνω κάποια σημαντικά σημεία όπως:α) Σχετικά με τις στειρώσεις,Πρέπει να προσέξουμε πολύ τις στειρώσεις των κυνηγετικών σκύλων όπου αν προβούμε σε αυτό κακοποιούμε ένα ζώο που είναι μόνο για το κυνήγι. Να εξεταστεί η περίπτωση αυτή απο ειδικούς εαν αλλάζει ο χαρακτήρας του κυνηγετικού σκύλου. Η άποψη μου είναι ότι το ποσοστό των σκύλων που δεν θα κυνηγήσουν ξανά θα ανέρχεται σε περισσότερο από 70%. Άρα 70% λιγότερες άδειες κυνηγίου. Πολλοί εκ των οποίων μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν τις οικονομικές επιβαρύνσεις, μπορεί και να προβούν σε θανατώσεις ζώον μη μπορώντας να τα κρατήσουν. Χρειάζεται πιστεύω περισσότερη προσοχή σε πολλά σημεία διατηρώντας σωστές ισορροπίες ειδικά σε κυνηγετικούς σκύλους. Sos: Εάν ο χαρακτήρας του σκύλου αλλάζει με την στείρωση δεν είναι κακοποίηση; καλό θα είναι να ακουστούν και άλλες απόψεις κυνηγών που είναι οι πλέων ειδικοί στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ευχαριστώ πολύ.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:54 | ΜΑΝΤΖΟΥΚΑΣ ΓΙΆΝΝΗΣ

    Ευζωία δεν σημαίνει στείρωση…δεν είναι δυνατόν να τιμωρούνται όλοι οι νομιμοι και τυπικοί ιδιοκτήτες όπως και οι σκύλοι τους για κάτι που δεν φταίνε…οι σκύλοι μας ε μέλη της οικογένειας μας και επειδή τους αγαπάμε δεν τους στειρωνουμε.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:46 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΑΝΤΖΟΣ

    Δεν στειρωνω μέλη της οικογένειας μου…ΝΤΡΟΠΗ. Είναι ακρωτηριασμος
    Θα στειρωνατε τα παιδιά σας εσείς που το ζητάτε??Τα σκυλιά σώζουν ζωές στην εμακ.
    Οδηγούν άτομα με ειδικές ανάγκες.
    Βοηθούν την αστυνομία κ το στρατό…Θέλετε να τους αφαιρέσετε τι??
    Το δικαίωμα να μεταφέρουν τα σπουδαία γονίδια του σε επόμενα που με την σειρά τους θα δώσουν ζωές…Ανεύθυνοι, ανίδεοι και αν εγκέφαλοι μόνο θα ζητουσαν κάτι τέτοιο…Δώστε συσκευές ανίχνευσης τσιπ σε κάθε αρμόδιο όργανο βάλε κ τσουχτερά πρόστιμα με ποινές κακοποίησης…κ λύνεται το πρόβλημα…. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ…..

  • 9 Μαΐου 2021, 16:41 | Βασιλικη

    Όλα τα αδεσποτα είναι πρώην δεσποζομενων ή γέννες δεσποζομενων. Οπότε ναι στη στειρωση

  • 9 Μαΐου 2021, 16:57 | Βασιλική σκοδρα

    Η μόνη λύση να σταματήσουν να εμφανίζονται αδέσποτα είναι η στείρωση των δεσποζομενων.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:54 | Ζιώγας Δημήτριος

    Όχι στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική, ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη. Εκφράζεται και υποβάλλεται απο μια δράκα ανθρώπων με ολοκληρωτική και μισαλλόδοξη νοοτροπία που οδηγούν την χώρα μας σε μια θλιβερή πρωτοτυπία.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:44 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους

  • 9 Μαΐου 2021, 16:23 | Χρήστος

    Ασυζητητί Ναι στις στειρώσεις είναι η μόνη λύση για να σταματήσει αυτό το αίσχος με αδέσποτα και τα μωρά τους στους κάδους απορριμμάτων.
    Δεν είναι δυνατόν μια σύγχρονη χώρα να μην έχει ένα σοβαρό πρόγραμμα φαι τα αδέσποτα.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:03 | Βασιλική

    Η στείρωση των κατοικίδιων ζώων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και δεν θα έπρεπε να τίθεται κανένα θέμα πάνω σε αυτό.Είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων καθώς και η κακοποίηση / κακομεταχείριση των κατοικίδιων από ορισμένους ιδιοκτήτες ,οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα κατοικίδια τους .Οποίος διαφωνεί με αυτό πολύ απλά δεν ενδιαφέρεται για τα ζώα !

  • 9 Μαΐου 2021, 15:39 | ΣΚΟΥΤΕΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Δν είναι δυνατόν να ζητάτε να στειρωθουν σκυλιά που ζουν μαζί μας και είναι καθ’όλα νόμιμα! Είναι σαν να ζητάτε να κάνουμε κακό στα παιδιά μας.ΕΛΕΟΣ!!!