Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 9 Μαΐου 2021, 18:04 | ΜΠΟΥΡΑΙΜΗ ΑΓΑΘΗ

    Θα σωθούμε από τά αδέσποτα μόνο με στείρωση δεσποζομενων και αδέσποτων ζώων.

  • 9 Μαΐου 2021, 18:33 | Σπυρος

    Ωραιοι φιλοζωοι ειστε εσεις που υποστηριζεται τη στειρωση των δεσποζωμενων ζωων συντροφιας,
    ΟΧΙ και παλι ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ των σκυλων μας

  • 9 Μαΐου 2021, 18:01 | Σωτήρης Χαμουλιας

    Το πρώτο σχόλιό μας στο άρθρο 5 του κατάπτυστου νομοσχεδίου. Θα επανέλθουμε πολλές φορές ακόμη.

    «Tο Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση στερείται σαφώς ηθικής, νομικής και πολιτικής βάσης. Δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή η υποχρεωτική και οριζόντια συείρωση των σκύλων των οποίων είμαστε ιδιοκτήτες. Αυτό το πέραν πάσης λογικής μέτρο συνιστά αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η υποχρεωτική στείρωση χωρίς ιατρικές ενδείξεις συνιστά σαφώς ακρωτηριασμό και πράξη ενάντια στην φύση και τον σκοπό των ζώων. Η πράξη αυτή αντίκειται σε κάθε αρχή ηθικής φιλοσοφίας, καθώς και της καθ’ ημάς Ελληνικής και Χριστιανικής Παραδόσεως η οποία θέλει τον άνθρωπο να εργάζεται στην φύση και να φυλάσσει της ισορροπίες της. Σίγουρα μία τέτοια πράξη δεν συνάδει ούτε με αρχές υγιούς φιλοζωΐας, ούτε δίνει λύση σε προβλήματα. Αντιθέτως εγείρει μείζονα ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, καθώς και των σχέσεών τους με τα ζώα των οποίων είναι ιδιοκτήτες. Απαιτούμε την εξαίρεση της στείρωσης: 1. για τα καθαρόαιμα σκυλιά με γενεαλογικό χάρτη, 2. για τους δεσποζόμενους σκύλους και 3. τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, πράγμα που δεν έχει βέβαια σκοπό το κέρδος. Την ύστατη αυτή στιγμή της ευθύνης όλων ελπίζουμε να επικρατήσει η λογική και ο αληθινός και όχι προσχηματικός διάλογος.»

  • 9 Μαΐου 2021, 18:26 | Γιώργος Σουδης

    Δεν στειρωνω ντροπή και αισχος.
    Δεν έχετε ιδέα τι επιπτώσεις έχει
    κάτι τέτοιο στην ψυχική και σωματική υγεία
    του ζώου. Καταστρεπτικο.

  • 9 Μαΐου 2021, 18:25 | Βίκυ Δερμεντζίογλου

    Συμφωνούμε με το νομοσχέδιο για την στείρωση για την αποφυγή παραπάνω αδέσποτων ζώων.

  • 9 Μαΐου 2021, 18:14 | Μανδαρης Αλεξανδρος

    Σαφώς και είναι απαραίτητη η στείρωση.
    ΜΌΝΟ έτσι θα έχουμε ένα καλύτερο έλεγχο των αδέσποτων αυτών πλασμάτων
    ΥΠΟΧΡΈΩΣΗ μας να φροντίζουμε έτσι την ευζωία τους.

  • 9 Μαΐου 2021, 18:02 | Ιωάννα

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση! Ας καταλάβουμε επιτέλους οτι τα αδέσποτα ζώα δεν πέφτουν απ’ τον ουρανό, αλλά το μεηαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους είναι αποτέλεσμα ανεπιθύμητης γέννας δεσποζόμενων ζώων!

  • 9 Μαΐου 2021, 18:52 | Τσαμπανακη Γεωργία

    Επιτελους ενα νομοσχέδιο, ανταξιο των ευρωπαϊκών!!! Η υποχρεωτική στειρωση θα βοηθήσει δραστικα, στην μειωση του πληθυσμού των αδεσποτων. «Λυπαμαι» ομως που εξαιτιας αυτου του μετρου θα πληγουν οικονομικα οι παρανομοι εκτροφεις-κυνηγοι, που με την»αγαπη» τους, φροντιζουν να εγκαταλειπουν τα ανανλωσιμα εργαλεια/ζωα και φυσικα να επιβαρυνουν τους φιλοζωους οικονομικα κ ψυχολογικα, με τον τροπο αντιμετωπισης των ζωων τους. Δεν χωραει φιλοζωικη συζητηση και ορθη αντιμετώπιση των ζωων με ανθρώπους που τα βλεπουν ως εμπορευμα, ως εργαλεια και δεν εχουν εστω μια ελαχιστη σχεση με την λεξη «κτηνιατρος». Με εκτίμηση

  • 9 Μαΐου 2021, 18:45 | ΓΑΛΙΏΤΟΥ ΓΙΏΤΑ

    Άρθρο 5 όχι στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζομενων σκύλων. Επιθυμώ την εξαίρεση στείρωσης των αυτοχθόνων ελληνικών φυλών σκύλων, οι οποίες αποτελούν την φυσική πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας.

  • 9 Μαΐου 2021, 18:55 | Κατερίνα Κατσελη

    9/5/21 Κατερίνα Κατσελη Μόνιμος ΣύνδεσμοςΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 18:31 | Γιώργος Τριχάχαλος

    Βρείτε τρόπους να να ελέγχετε τον κάθε ασυνείδητο που παρατάει σκυλιά στο δρόμο.
    Βρείτε τρόπους για να αποκτήσει αυτός ο λαός παιδεία και κουλτούρα πάνω στην κυνοφιλία.
    Η υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων δεν είναι ο τρόπος!
    Να τιμωρηθεί το 90% επειδή το 10% είναι ασυνείδητοι δεν είναι ο τρόπος!
    Δεν είναι δυνατόν να με υποχρεώσετε να βάλω το υγιέστατο σκυλί μου στα καλά καθούμενα σε ένα χειρουργείο με ολική νάρκωση βάζοντας σε ρίσκο μέχρι και την ζωή του.
    Είμαι κατά της υποχρεωτικής στείρωσης!

  • 9 Μαΐου 2021, 18:53 | Λουκάς l

    Ειναι λάθος ειναι ακρωτηριασμός μην το κάνετε ειναι βαρβαρότητα

  • 9 Μαΐου 2021, 17:58 | Χατζάκης Μπαμπης κτηνίατρος

    Ο Πανελλήνιος σύλλογος κτηνιάτρων λέμε ΟΧΙ στην στείρωση σε υγιή οικόσιτα ζώα. ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

  • 9 Μαΐου 2021, 17:26 | Νικολαος Ράπτης

    Δεν στειρώνω μέλη της οικογένειας μου ντροπή Εάν θέλετε να λύσετε το πρόβλημα με τα αδέσποτα μπορείτε να κοιτάξετε τους νόμους χωρών της Ευρωζώνης που έχουν λύσει το πρόβλημα

  • 9 Μαΐου 2021, 17:23 | Γιάννης Νουνος

    Είμαι αντίθετος στην στείρωση των δεσποζομενων ζωων

  • 9 Μαΐου 2021, 17:26 | ΔΑΣΕΝΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση.
    Η υποχρεωτική στείρωση υγιών δεσποζόμενων σκύλων είναι βαρβαρότητα, κακοποίηση και ακρωτηριασμός! Δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν προέρχονται από δεσποζόμενα ζώα. Άλλωστε δεκάδες ειδικοί επιστήμονες όπως και οι Κτηνιατρικοί Σύλλογοι έχουν ταχθεί κατά της οριζόντιας υποχρεωτικής στείρωσης.
    Εφαρμογή της υποχρεωτικής στείρωσης πρέπει να επιβληθεί μόνο για τα αδέσποτα ζώα πάντα με την σύμφωνη γνώμη κτηνιάτρου.
    Είμαστε αντίθετοι στην επαγγελματική εκτροφή σκύλων.
    Τα ζώα συντροφιάς, και οι σκύλοι ειδικότερα, δεν είναι παραγωγικά ζώα και δεν πρέπει να αναπαράγονται με σκοπό το κέρδος ως εμπόρευμα, ούτε φυσικά να πωλούνται από καταστήματα ή επιτηδευματίες. Είμαστε αντίθετοι στην εισαγωγή, όπως και στην επαγγελματική αναπαραγωγή τους, για εμπορικό σκοπό. Η επαγγελματική παράγωγη σκύλων μοιραία οδηγεί σε υπερπληθυσμό αφού ως μοναδικό σκοπό έχει το οικονομικό όφελος.
    Είμαστε υπέρ της ερασιτεχνικής εκτροφής δεσποζόμενων σκύλων
    Μόνο η ερασιτεχνική εκτροφή και η υπεύθυνη ιδιοκτησία μπορεί να εγγυηθεί την ελεγχόμενη εκτροφή χρήσιμων υγιών σκύλων με σκοπό την διαιώνιση των χαρακτηριστικών τους ως σκύλων εργασίας όπως π.χ. ποιμενικών, κυνηγετικών, αστυνομίας, διάσωσης, συντροφιάς, κ.λ.π
    Διάσωση Ελληνικών φυλών
    Είμαστε υπέρ της οργανωμένης ερασιτεχνικής εκτροφής και κατ επέκταση μέσω αυτής της διάσωσης των ελληνικών αυτόχθονων & αρχέγονων φυλών (Ελληνικός Ποιμενικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Κρητικός Λαγωνικός κ.λ.π.) που αποτελούν ζωντανή εθνική κληρονομιά…
    Υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε στις προσπάθειες του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος & των Ομίλων Ελληνικού Ποιμενικού, Ελληνικού Ιχνηλάτη, Κρητικού Λαγωνικού κ.λ.π. που έχουν ως στόχο την μελέτη, την βελτίωση και την ορθολογιστική ερασιτεχνική εκτροφή τους όπως άλλωστε και όλων των φυλών. Η οριζόντια υποχρεωτική στείρωση θα εξαφανίσει το είδος σκύλος και παράλληλα θα εξοντώσει τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές που αποτελούν ΄΄ ζωντανή΄΄ φυσική κληρονομιά χιλιετηρίδων και σημαντικό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού και παράδοσης.
    Θέμα επιμόρφωσης & ζωοφιλικής παιδείας.
    Όπως όλοι γνωρίζουμε τα πάντα είναι θέμα παιδείας. Το ίδιο συμβαίνει και με την συμπεριφορά μας προς τα ζώα.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:05 | ΠΟΝΤΊΔΟΥ ΑΛΕΞΆΝΔΡΑ

    Η απαίτηση να στειρώσω ένα σκυλάκι 1,500 γραμμαρίων, είναι τουλάχιστον επικίνδυνη!!!!!
    Ας μπει ένα πλαφόν. Τα μικρόσωμα-μέχρι 8 κιλά, δεν τα πετάνε εύκολα, εκτός αν είναι άρρωστα. Αυτό έχω δει όσα χρόνια ασχολούμαι με τη φιλοζωία.
    Κι εδώ έρχεται ο ρόλος της σήμανσης(τσιπ).
    Όσο για τα γατάκια που είναι υπό την επίβλεψη και προστασία των εθελοντών, μας λέτε ότι θα κάνουν «σκούπα» οι Δήμοι και θα τα πιάνουν?
    Με τι, με απόχες? Θα πάρει κάποιος το γατί μου που περπατάει αμέριμνο και πάει στον δίπλα κήπο? Ένα τεράστιο ποσοστό είναι ήδη στειρωμένα.
    Η σήμανση στο όνομα του κάθε Δήμου, στην περίπτωση αυτή, με παραπέμπει μόνο σε Κοινοτικά κονδύλια.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:52 | IOANNA

    Είναι λυπητερό πως το μεγαλύτερο ποσοστό αδέσποτων σκύλων στη χώρα προέρχεται από ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ σκυλάκια. Ενώ το αντίστοιχο ποσό για γάτες προέρχεται από αδέσποτες καθώς το πλήθος τους είναι μη υπολογίσιμο.
    Οι μορφωμένοι κτηνίατροι θα έπρεπε να ενημερώνουν για τα οφέλη της στείρωσης καθώς και το πλήθος ασθενειών κ προβλημάτων που αποφεύγονται με αυτή την επέμβαση.
    Δεν μπορεί να μην έχουμε στον 21ο αιώνα ιδέα και εικόνα για το τι απαίσια ζωή έχουν τα αδέσποτα ώστε να είμαστε εντάξει με το να βγαίνουν κι άλλα. Σαφώς μόνο οι στειρώσεις ίσως να βοηθήσουν να μειωθούν τα ζώα που υποφέρουν στο δρόμο από πεινά, αρρώστιες, αυτοκίνητα, και κυρίως ανθρώπινο χέρι. Μια εβδομάδα με έναν εθελοντή και μια βδομάδα σε καταφύγια σου αλλάζει γνώμη – αν πραγματικά δεν βλέπεις γύρω σου γιατί και αυτό φτάνει θα έλεγα…

    Όποιος επιθυμεί να ζευγαρώσει το καθαρόαιμο του (για να διαιωνίζεται η ράτσα) θα πρέπει
    1. Να εξασφαλίζει την ευζωία του κατοικίδιου που τόσο αγαπάει Ήτοι να μην το υποβάλλει σε συνεχείς γέννες και κυοφορία. Θαύμα της ζωής μεν, απίστευτη ταλαιπωρία δε.
    2. Να μην το μετατρέπει σε εργοστάσιο αναπαραγωγής/ κέρδους και να δηλώνει την εκτροφή ΝΟΜΙΜΑ με τα χρήματα από τις υιοθεσίες βεβαίως να δηλώνονται στο κράτος.
    3. Να εξασφαλίζει τις υιοθεσίες των κουταβιών/γατιών με όλα τα νόμιμα και αν δεν το καταφέρνει να πληρώνει το πρόστιμο για κάθε αδέσποτο που βγάζει στο δρόμο.
    4. Να εξασφαλίζει πως το κατοικίδιο του δεν θα ζευγαρώσει με αδέσποτα έτσι ώστε: το μεν αρσενικό να μην αφήσει έγκυο κάποια αδέσποτη σκυλίτσα/γατούλα (κι άλλα αδέσποτα) και η μεν θηλυκή να μην μείνει έγκυος από κάποιο αδέσποτο (κι άλλα αδέσποτα!).

    Μια τελευταία σημείωση: Θα ήθελα να δω έμπρακτα την κατά τα άλλα εξίσου ένθερμη δράση για τη διατήρηση της φύσης όλων όσων με τόση ένταση δεν θέλουν να παρέμβουν με τον «ακρωτηριασμό» του κατοικίδιου τους.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:38 | Μαριάνθη

    Πρέπει να ψηφιστεί οπωσδήποτε! Πολύ βασικός νόμος συγχαρητήρια.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:12 | Νικολαος Ράπτης

    Δεν στειρώνω μέλη της οικογένειας μου ντροπή Εάν θέλετε να λύσετε το πρόβλημα με τα αδέσποτα μπορείτε να κοιτάξετε τους νόμους χωρών της Ευρωζώνης που έχουν λύσει το πρόβλημα. ΝΤΡΟΠΗ

  • 9 Μαΐου 2021, 17:21 | Βασιλικη

    Τα αδεσποτα αποτελούν πρώην δεσποζομενων ή γέννες δεσποζομενων οπότε η στείρωση κρίνεται απαραίτητη.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:06 | Σπυρος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:05 | Σταυρούλα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:45 | Ολγα Τ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:23 | Μάκης

    Σταμάτηστε το νομοσχέδιο,δεν είναι τόσο αθώο οσο φαίνεται, θέλετε κάποιοι να χουν το μονοπώλιο, στειρωνοντας κάθε ζωο,να εκτοξευτουν οι τιμές τους, να θέλουμε μια περιουσία για αυτό που αγαπάμε.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:41 | Μαριλου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:28 | Μαρια Τ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:50 | Κώστας

    Απαράδεκτο το νομοσχέδιο φαίνεται ξεκάθαρα ότι αντιπροσωπεύει μόνο μια μικρή μερίδα του πληθυσμού αυτής της χώρας. Στηρίζεται σε αερολογιες και όχι βάσιμες επιστημονικές μελέτες. Δε γίνεται για μια μικρή μερίδα ακατάλληλων κηδεμόνων να τιμορουμαστε όλοι. Εφαρμόστε τον ισχύων νόμο ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ ως τώρα. Ναι στον έλεγχο ναι στην ευζωία των σκύλων αλλά όχι στο θάνατος κυνοφιλίας και εκτροφής.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:20 | Κατιάνα

    Το νομοσχέδιο βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Η υποχρεωτική στείρωση ολων των δεσποζομενων ζώων αποτελεί τη μόνη λύση για τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων! Όσοι ισχυρίζονται ότι δεν θελουν να στειρωσουν τα «παιδιά» τους είναι γιατί αυτά τους προσφέρουν εισόδημα… Μην υποχωρήσετε σε αυτό το μέτρο!

  • 9 Μαΐου 2021, 17:27 | Γιαννης Δημόπουλος

    Αντιτίθεμαι ΚΑΘΕΤΑ στο φρικώδες του υπο αναισθησία υποχρεωτικού ακρωτηριασμού των αναπαραγωγικών οργάνων των ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.
    Ως φιλόζωος, για τον οποιο το κατοικίδιο του ειναι το παιδί του, σας υπόσχομαι οτι ουδέποτε θα με υποχρεώσει ΚΑΝΕΙΣ σας να το υποβάλλω σε μια ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ, ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΚΑΙ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΖΗΜΙΟΓΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΤΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ, με ΟΛΑ ΤΑ ΡΙΣΚΑ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΔΥΝΑΜΕΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ(οστεοπενία, αύξηση βάρους, Προπτωση ουρολοιμωξεις, καρδιαγγειακά εξάλειψη χαρακτήρα, ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ και σπανιότερα ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ως απωτερες επιπλοκες, σήψη αιμορραγία αιμάτωμα περιτονίτιδα διάσπαση χειρουργικού τραυματος και αδυναμία ανανηψης ως υπαρκτές ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ και ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ επιπλοκες αυτού ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ ΜΕ ΝΟΜΟ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ).
    ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ, ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ ΣΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ. Οχι στα δεσποζόμενα ζώα.
    Στην παρακάτω δημόσια διαβούλευση καλούμαστε ΟΛΟΙ να πάρουμε θέση, πριν νομοθετήσουν για εμας οι «φιλοζωικές εταιρείες»

  • 9 Μαΐου 2021, 17:50 | Σάκης Π

    Επειδή Δε μπορείτε να ελέγξετε τους ιδιοκτης στειρωνετε τα ζώα .
    Εφόσον τα έχουμε στην οικογένεια μας με βιβλιάριο υγείας δε βλέπω το λόγο στηρωσεων . Ντροπή σας

  • 9 Μαΐου 2021, 17:27 | Γιώργος Μαστορακος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζομενων ζώων.Όλα τα ζώα πού είναι στον Κυνολογικο Όμιλο Ελλάδος έχουν Γενεαλογικό Χάρτη καθαροαιμιας κάθε φυλής και πρέπει να διαιωνίζουν την ράτσα τους,όχι μόνο από τους επαγγελματίες αλλά και απο τούς ερασιτέχνες εκτροφείς πού και αυτοί έχουν αίσθημα ευθύνης και όχι εγκαταλείψεις των ζώων.
    Όχι στην αυθαίρετη στείρωση των δεσποζομενων ζώων επειδή το κράτος δεν μπορεί να την διαχειριστεί.Πώς μπορούμε να λέμε ότι απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός της ουράς και των αυτιών και απο την άλλη να λέμε ναι,στην στείρωση?
    Όχι στην λογική Πονάει χέρι κόψει χέρι.Αυτά δεν ανήκουν στην σύγχρονη Ευρωπαϊκή εποχή το 2021.
    Η παράγραφος του άρθρου 5 δείχνει ευθυνοφοβια από την μεριά του κράτους.Δεν πρέπει να γίνουμε η μοναδική Χώρα στον κόσμο πού θα έχει περάσει ολοκληρωτικά την στείρωση των ζώων.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:27 | Δημήτρης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:10 | Κωνσταντινα

    Εγω και χιλιάδες άλλοι εθελοντές που ασχολούνται με τα ζώα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να υποστηρίξουμε αυτη την κυβέρνηση αν δεν κανει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ την στειρωση ΚΑΘΕ δεσποζομενου ζωου . Η ψυχούλα μας το ξερει τι έχουμε δει εκεί έξω απο αδεσποτα -παρατημένα σκυλιά κυνηγών- άρρωστα ,υποσιτισμένα ,τραυματισμένα ενω με τις γατες γίνεται αποστευτη φρικη σε γειτονιές που δεν στειρώνουν !

  • 9 Μαΐου 2021, 17:29 | Γιακουμης Δημήτρης

    Όχι στην στείρωση των δεσποζομενων θα εξαφανιστούν όλες οι φυλές

  • 9 Μαΐου 2021, 17:36 | ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:
    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του
    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:
    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς
    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’
    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.
    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.
    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.
    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.
    Επίσης αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικής σήμανσης
    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

  • 9 Μαΐου 2021, 17:01 | Στέλιος

    Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ 300 ΕΥΡΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΥΛΟΣ ΚΑΙ 100 ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΖΩΟ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΩΘΗΣΗ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΥΧΑΙΟ ΣΗΜΕΙΟ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΔΩΡΟΚΑΡΤΑΣ ΑΞΙΑΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥ ΠΟΣΟΥ (50-100 ΕΥΡΩ) ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΟ ΖΩΑΚΙ ΤΟΥ. ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΝ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟ ΖΩΟ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΕΜΒΡΥΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΘΑΝΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΩΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ. ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΛΟΥΡΙ. ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΠΑΝΙΟ ΜΕ ΤΟ ΖΩΟ ΚΑΠΟΙΟΥ; ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕ ΛΟΥΡΙ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:56 | Κανέλλα Καλαποθαρέα

    Οι υποχρεωτικές στειρωσεις των δεσποζόμενων είναι μονόδρομος χωρίς εξαιρέσεις και χωρις παραθυράκια.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:37 | Κωνσταντίνος Ζαφειροπουλος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων. Το κόψιμο της ουράς είναι βαναυσότητα ενώ ο ευνουχισμός κάτι το ιδεατό;;

  • 9 Μαΐου 2021, 17:56 | Χαρά

    Σωστά αποφασίζεται η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.Σε μεγάλο ποσοστό θα βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα των αδεσποτων ζώων. Πολλές φορές έχουμε δει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους ιδιοκτητες, κυρίως, σκύλων να προσπαθούν εναγωνίως να χαρίσουν κουράβια. Κάτι που δεν εχει γίνει 1 φορά αλλά τουλάζιστον 3 αντι να στειρώσουν το ζώο τους. Είναι ο μόνος επιστημονικά τρόπος που θα βοηθήσει στη μείωση των αδεσποτων που βλέπουμε καθημερινα στο δρόμο τα οποια ειναι πεινασμένα και αποστεωμένα. Δεν ειμαστε υποχρεωμένοι να αντικρύζουμε τετοιες εικόνες καθημερινα.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:54 | Iosif

    Αρθρο5.

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:

    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του

    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:

    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς

    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’

    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.

    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.

    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.

    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.

    Επίσης αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικής σήμανσης

    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

  • 9 Μαΐου 2021, 17:45 | ΣΩΤΗΡΙΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.Να εξαιρέσετε τους εγγεγραμμένους στον ΚΟΕ σκύλους απ τη στείρωση.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:30 | Φωτεινή Καραγιάννη

    Υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζομενων ζώων από τους ιδιοκτήτες τους χωρίς καμία γεννά (γιατί ποιος μπορεί να ελέγξει αν είναι η 1η ή η 20η γεννά ενός σκύλου/γάτας;). Ο εκάστοτε κτηνίατρος να περνάει στα στοιχεία του τσιπ,ότι το ζώο είναι στειρωμένο ούτως ώστε όταν σκαναριστει το τσιπ από τον αρμόδιο ελεγκτή να φαίνεται άμεσα ότι το ζώο είναι στειρωμένο από τον τάδε κτηνίατρο ( να φαίνεται το όνομα του κτηνιάτρου ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να καταχωρούνται δήθεν στειρώσεις). Όποιος επιθυμεί συγκεκριμένη ράτσα να αγοράζει από πιστοποιημένους εκτροφείς.
    Αν σκαναριστει ιδιόκτητο ζώο και δεν φέρει τσιπ ή ειναι αδηλωτο ή δεν είναι στειρωμένο, πρόστιμο και υποχρεωτική τοποθέτηση τσιπ και στείρωσης εντός 3 μηνών και κατάθεση αντίστοιχου πιστοποιητικού σε κάποια υπηρεσία του Δήμου για απαλλαγή από το πρόστιμο.
    Μείωση του κόστους του τσιπ πχ στα 20€ από τα 50€ και επιδότηση στειρώσεων για ανθρώπους χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Συνεχή προγράμματα στους Δήμους για στειρώσεις αδέσποτων ζώων δωρεάν. Δημοτικά κτηνιατρεια στους μεγάλους Δήμους.
    Ίσως και κάποιο κίνητρο για τον κόσμο να υιοθετεί αδέσποτα ζώα και να μην αγοράζει.
    Και πάνω από όλα συστηματικός, συνεχής έλεγχος ιδίως σε κτηνοτρόφους και κυνηγούς.
    Δεν έχουν σημασία τα πρόστιμα αν κανείς δεν ελέγχει κανένα!
    Πρόστιμα, Έλεγχος, Παιδεια

  • 9 Μαΐου 2021, 17:07 | ΧΑΤΖΗΣΤΡΑΤΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

    Είναι αδιανόητο να θέλετε να επιβάλλεται την στείρωση των δεσποζομενων σκύλων.ειναι ακρωτηριασμό, πράγμα που απαγορεύεται.μπορουν να βρεθούν πολύ καλύτερες λύσεις για τον περιορισμό των αδέσποτων.το ότι υπάρχουν αναίσθητος άνθρωποι που παράτανε σκυλιά και γατιά δεν μπορεί να είναι η αφορμή για να στειρωσετε και τα δικά μας ζώα για τα οποία είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την ευτυχία και την ζωή τους! Όχι πονάει το δάχτυλο και κόβουμε το χέρι!!

  • 9 Μαΐου 2021, 17:21 | Γιώργος

    Λέμε ΝΑΙ στην στειρωση…γιατί; Να γιατί!!

    Η στείρωση δεν είναι απάνθρωπη, είναι όμως μία υπεύθυνη και ανθρώπινη παρέμβαση στην ομαλή εξέλιξη της ζωής του ζώου σας. Η επέμβαση είναι απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη.

    Μακροπρόθεσμα είναι ό,τι καλύτερο για όλους στην οικογένεια,αλλά προπάντων για το ίδιο το ζώο. Να σημειώσω εδώ πως όλα τα σκυλιά εργασίας όπως οι συνοδοί τυφλών, οι ανιχνευτές νοσοκομειακών επισκεπτών, οι διασώστες, οι βοηθοί κωφάλαλων μητέρων κ.α είναι στειρωμένα!

    Γιατί να στειρώσω το ζώο συντροφιάς μου;

    Καταρχήν για να περιορίσετε την αύξηση των αδέσποτων ζώων που ήδη υπάρχουν στους δρόμους και βρίσκουν οικτρό θάνατο.

    Μα θα μου πείτε… «Εγώ θα βρω υπεύθυνους ανθρώπους να υιοθετήσουν τα μωράκια».

    Ναι, οκ. Αλλά πόσο σίγουροι είστε ότι δε θα γεννηθούν 8 ή 10 κουτάβια/γατάκια;

    Και πόσο συνειδητοποιημένα θα υιοθετήσουν όλοι αυτοί τους απόγονους του κατοικιδίου σας;

    Ξέρουν όλοι τους τι συνεπάγεται η υιοθεσία ενός ζώου;

    Ή μήπως έχουν την εντύπωση ότι αγοράζοντας ένα σκυλόσπιτο στο οποίο θα δέσουν το εν λόγω ζωάκι και πετώντας του λίγο φαγητό κάθε μέρα, είναι εντάξει;

    Γιατί δυστυχώς είναι ΠΟΛΛΟΙ αυτοί που κάνουν ακριβώς αυτό… Είναι ακόμη περισσότεροι αυτοί που τα αφήνουν στους κήπους τους ή ακόμη χειρότερα στους κήπους των εξοχικών τους μόνα κατά τη διάρκεια του περισσότερου χρόνου της ζωής τους, χωρίς να τους προσφέρουν χάδια και αγάπη.

    Άλλο δε που το θέμα φροντίδας ενός ζώου δε συνεπάγεται μόνο τροφή και στέγη αλλά και ετήσιος εμβολιασμός/αποπαρασιτώσεις ή πρόληψη για τα παράσιτα,εξετάσεις αίματος κ.ο.κ…

    Η στείρωση ωφελεί το ζώο.

    Η δράση των ορμονών στα αστείρωτα ζώα οδηγεί σε νοητική και σωματική κακοδιαθεσία και επηρεάζει αρνητικά τη συμπεριφορά του ζώου (αφού πρόκειται για συσσωρευμένους ανικανοποίητους οίστρους).

    Επίσης η στείρωση διευκολύνει τη συμβίωση ανθρώπου και ζώου καθώς αφού γίνει δεν τίθεται πια θέμα λεκέδων από τις περιόδους των θηλυκά,τάσης φυγής για τους αρσενικούς σκύλους και ‘ραντίσματος’ για οριοθέτηση εδάφους του από τους αρσενικούς γάτους (κάτι που προκαλεί στην ουρά τους και τα μέρη που ‘ραντίζουν’ εξαιρετικά δυσάρεστη μυρωδιά που δύσκολα εξουδετερώνεται) και γενικότερα νευρικότητα-επιθετικότητα από πλευράς του ζώου.

    Προβλήματα αστείρωτου θηλυκού ζώου

    Τα αστείρωτα θηλυκά ζώα κινδυνεύουν να πάθουν τα εξής:

    -Ψευδοκύηση

    -Πυομήτρα

    -Καρκίνο του μαστού (Σχετικά με τον καρκίνο του μαστού υπάρχει μία μαθηματική καμπύλη που δείχνει την πιθανότητα να το πάθει ένα θηλυκό ζώο σε συνάρτηση με τους οίστρους και τις γέννες. Όσο πιο πολλοί οι οίστροι και οι γέννες,τόσο πιο πολύ αυξάνεται η πιθανότητα να συμβεί αυτό.)

    -Καρκίνο της μήτρας και των ωοθηκών που αν δεν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορεί να αποβούν μοιραία…

    Στείρωση του θηλυκού ζώου δεν πρέπει να γίνεται μόνο στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιθυμεί την αναπαραγωγή του και την απόκτηση κουταβιών.

    Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να γίνεται 2 μήνες περίπου μετά τον πρώτο οίστρο (και την εμφάνιση αίματος) ώστε να να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του μαστού στο μέλλον και να μηδενιστεί ο κίνδυνος εμφάνισης πυομήτρας και καρκίνου της μήτρας και των ωοθηκών.

    Μιλώντας με νούμερα:

    -Να συμπληρώσουμε εδώ πως οι θηλυκές σκύλες έχουν οίστρο 2 φορές το χρόνο με διάρκεια 3 εβδομάδων και οι θηλυκές γάτες έχουν οίστρο 3 φορές το χρόνο με διάρκεια από 7 έως 20 ημέρες.

    Aν λοιπόν δε στειρώσετε τη θηλυκιά σκύλα ή γάτα σας, και δε στειρώσουν τα παιδιά τους και τα παιδιά αυτών κ.ο.κ αυτοί που θα τα υιοθετήσουν, να θυμάστε τα εξής νούμερα:

    -Στα πρώτα 6 χρόνια της σκύλας και των μικρών της, θα έχουν γεννηθεί περί τα 67000(!!!) κουτάβια.

    -Μέσα σε 7 χρόνια,μια θηλυκή γάτα και τα γατάκια της μπορούν να γεννήσουν 420.000 (!!!) γάτες.

    Προβλήματα αστείρωτου αρσενικού ζώου

    Θα προσπαθήσει να το σκάσει από το σπίτι,αν τα καταφέρει,θα κινδυνέψει να χτυπηθεί από αυτοκίνητο και,όταν και ΑΝ γυρίσει,πολύ πιθανό να έχει κολλήσει αφροδίσιο νόσημα.

    Οι γάτοι κινδυνεύουν και από:

    1) AIDS, πρόκειται για την ίδια ακριβώς ασθένεια που όμως δεν κινδυνεύει ο άνθρωπος να την κολλήσει από το κατοικίδιο του αλλά είναι κολλητική από γάτα σε γάτα και λέγεται FIV – δεν είναι απαραίτητο να έρθει σε σεξουαλική επαφή με άλλη γάτα για να το κολλήσει, μπορεί να κολλήσει και από τσακωμό ανάμεσα σε γάτες με τις νυχιές και τις δαγκωματιές.

    2) Λευχαιμία που είναι ιογενής στις γάτες.

    Επίσης, όπως και στα θηλυκά ζώα, έτσι και στα αρσενικά, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των όρχεων αν δεν στειρωθεί.

    Και τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τους γνωστούς μύθους:

    MYΘΟΣ Νο 1:»Θα παχύνει»

    Η αλήθεια είναι πως αν ένα ζώο παχύνει μετά τη στείρωση,η ευθύνη είναι εξ ολοκλήρου του ιδιοκτήτη. Τα περισσότερα κατοικίδια όντως παχαίνουν μετά τη στείρωση, όχι λόγω της στείρωσης αλλά επειδή οι ιδιοκτήτες τους τα παραταΐζουν και δεν φροντίζουν ώστε να κινούνται αρκετά.

    Η στείρωση επιβραδύνει το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα το ζώο να χρειάζεται λιγότερη τροφή από προηγουμένως. Έτσι, αν συνεχίζουμε με τις ποσότητες που δίναμε πριν και ακόμα χειρότερα αν ταΐζουμε αποφάγια και πολλές λιχουδιές είναι βέβαιο ότι το κατοικίδιο μας θα βάλει βάρος.

    Εδώ και 4-5 χρόνια όμως υπάρχουν πολλές τροφές για τα στειρωμένα ζώα με προτεινόμενες δοσολογίες ανάλογα το βάρος του ζώου.

    Αν ξεκινήσετε να του δίνετε τέτοια (ξηρά κατά προτίμηση) τροφή στις σωστές δοσολογίες αμέσως μετά τη στείρωση, και συνεχίσετε να ασχολείστε με το ζώο σας, όπως πριν (δηλαδή να πηγαίνετε τακτικά μεγάλες βόλτες με τους σκύλους σας ή να παίζετε αρκετά με τις γάτες σας στο σπίτι), τότε ΔΕΝ θα παχύνει το ζωάκι σας!

    Αν όμως τους δίνετε συνεχώς μεζέδες γιατί πέφτετε θύματα των βλεμμάτων-παγίδες τους, τότε αν παχύνει, να ξέρετε πως ο λόγος ήταν αυτός!!!

    Όσο για το ότι το κατοικίδιο θα τεμπελιάζει, αυτό και πάλι δεν ισχύει. Απλά, οι ορμόνες της αναπαραγωγής που το ωθούν να περιπλανιέται σε αναζήτηση για ταίρι, δεν υπάρχουν πλέον και έτσι το κατοικίδιο δεν έχει πρόβλημα να μένει στο σπίτι. Απολαμβάνει εξίσου τις βόλτες και τα παιχνίδια του και είναι εξίσου ζωηρό και δραστήριο.

    ΜΥΘΟΣ Νο 2: «Δε θέλω να χάσει τον ανδρισμό του»(για τα αρσενικά ζώα)

    Το κατοικίδιο δεν έχει καμία αντίληψη σεξουαλικής ταυτότητας.

    Όταν έχουνε οίστρο, μιλάνε μόνο οι ορμόνες και τα άγρια ένστικτα. Δεν υπάρχουν αισθήματα εκείνη τη στιγμή. Μην σκέφτεστε ανθρωποκεντρικά την προσωπικότητα του ζώου σας. Τέλος, δεν έχει καμία ψυχολογική αντίδραση ή κρίση ταυτότητας όταν στειρωθεί ένα αρσενικό ζώο. Δεν αλλάζει τη βασική προσωπικότητα του ζώου η στείρωση.

    ΜΥΘΟΣ Νο 3: «Είναι καλύτερα να γεννήσει μία φορά πριν στειρωθεί, για να νιώσει τη χαρά της μητρότητας»

    Θα ξαναπώ εδώ «Μην σκέφτεστε ανθρωποκεντρικά την προσωπικότητα του ζώου σας».

    Αυτό είναι επινόηση του ανθρώπου η οποία στηρίζεται στις δικές του πεποιθήσεις και στα δικά του συναισθήματα. Δεν έχει αποδειχθεί ότι το ζώο χρειάζεται να ικανοποιήσει το μητρικό του ένστικτο για να είναι ευτυχισμένο και ολοκληρωμένο.

    Αντίθετα μάλιστα, οι κτηνίατροι συμφωνούν ότι θηλυκά ζώα που στειρώνονται πριν τον πρώτο τους οίστρο είναι σε γενικές γραμμές πιο υγιή. Η στείρωση σήμερα γίνεται από πολύ νωρίς τόσο στους σκύλους όσο και στους γάτους και όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο το καλύτερο.

    ΜΥΘΟΣ Νο 4: «Είναι καλό για τα παιδιά να βιώσουν το θαύμα της γέννησης»

    Καταρχήν θα πω εδώ πως υπάρχουν άπειρα ντοκιμαντέρ πλέον ώστε να δείξετε στα παιδιά σας πώς έρχονται στον κόσμο οι γάτες, οι σκύλοι, οι ελέφαντες και οι άνθρωποι! Ας συνέλθουμε λιγο!

    Δηλαδή για να ζήσουν τα παιδιά μας το θαύμα αυτό, πρέπει να βιώνει μετά το ζωάκι το στρες και τον πόνο του αποχωρισμού από τα παιδιά τους;

    Δε λέω,όντως το να λάβει μέρος η οικογένεια στη γέννα του αγαπημένου της κατοικίδιου, και ειδικότερα τα παιδιά, είναι κάτι πολύ όμορφο. Είναι προτιμότερο όμως να στειρώσετε το ζώο και να εξηγήσετε στα παιδιά ότι ο λόγος που το σκυλάκι ή το γατάκι του δεν έκανε παιδάκια είναι επειδή δεν θα μπορούσατε να βρείτε ένα καλό σπίτι για αυτά και ότι ακόμα και αν βρίσκατε, θα έμεναν άστεγα άλλα αδέσποτα που λαχταρούν τόσο καιρό για μια καλή οικογένεια να τα υιοθετήσει.

    Αυτό θα έχει πιο θετικό αντίκτυπο παρά η παρακολούθηση της γέννας γιατί θα εμφυτεύσει στο παιδί το αίσθημα της υπευθυνότητας και του σεβασμού για τα ζώα.

    ΜΥΘΟΣ Νο 5: «To ζώο μου είναι καθαρόαιμο άρα…»

    «…εγώ θα δώσω καθαρόαιμα ζωάκια σε οικογένειες που θέλουν αλλά δεν έχουν λεφτά να πάρουν ζώο ράτσας» ή «…εγώ θα τα δωρίσω σε ΜΚΟ που θα τα εκπαιδεύσει ώστε να γίνουν ζώα θεραπείας ή ζώα εργασίας,μπορεί κάποια μέρα ο απόγονος του ζώου μου να βοηθήσει έναν τυφλό σε όλη του τη ζωή ή έναν άνθρωπο να βγει από τα συντρίμμια»

    Παιδιά, ξυπνήστε!! Δεν γίνονται έτσι απλά τα ζώα, ζώα θεραπείας. Υπάρχουν συγκεκριμένα εκτροφεία με πιστοποιήσεις πολλών γενεών περί καθαρόαιμων απογόνων και πάλι, δε μπορούν όλα τους να κάνουν αυτό το έργο!! Απο εκεί και ύστερα,καθαρόαιμο ή μη, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

    Υπάρχουν πολύ περισσότερα ζώα που ζητούν οικογένειες παρά οικογένειες που θέλουν ένα ζωάκι. Ακόμα λοιπόν και αν το δικό σας είναι ανάμεσα στα τυχερά, τότε να είστε βέβαιοι ότι αυτό συνέβη εις βάρος κάποιου άλλου ζώου το οποίο πιθανόν να πεθάνει στους δρόμους ή στην καλύτερη περίπτωση να οδηγηθεί στην ευθανασία.

    ΜΥΘΟΣ Νο 6: «Θα βρω καλά σπίτια για όλα τα κουταβάκια/ γατάκια.»

    Μην αυταπατάστε. Όσο καλά και να γνωρίζετε κάποιον, δεν μπορείτε να ξέρετε ποιος πραγματικά είναι και κατά πόσο είναι υπεύθυνος και ικανός να φροντίσει ένα ζώο. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι τα χιλιάδες αδέσποτα που υπάρχουν κάποτε υιοθετήθηκαν από κάποιον με καλές προθέσεις ο οποίος τελικά αποδείχθηκε ανίκανος να φροντίσει το κατοικίδιό του ή απλά το βαρέθηκε.

    Ακόμα όμως και αν είσαστε απολύτως σίγουροι ότι έχετε βρει καλά σπίτια για όλα τα κουταβάκια/ γατάκια, αναλογιστείτε το εξής: Κάθε σπίτι που εσείς βρίσκετε σημαίνει ένα λιγότερο σπίτι για τα χιλιάδες αδέσποτα που τόσο το λαχταρούν.

    ΜΥΘΟΣ Νο 7: «Δε θέλω να πάω κόντρα στη φύση»

    Από τότε που εξημερώσαμε τους σκύλους και τις γάτες κάναμε τη μεγαλύτερη επέμβαση στη φύση! Τώρα είναι πια αργά να μιλάμε για επεμβάσεις στη φύση.

    Η φύση έχει δέντρα και λουλούδια και όχι πολυκατοικίες και διαμερίσματα.

    Στη φύση δεν υπάρχει αδικία ή κακία ενώ στην ανθρώπινη κοινωνία η κακία αφθονεί και δυστυχώς βάζει συχνά στο στόχαστρο της αθώα ζώα. Δεν ζούμε στη φύση όπως δεν ζουν και τα κατοικίδιά μας.

    Αφού λοιπόν επιλέξαμε να «πάμε ενάντια στη φύση» βάζοντας ένα σκύλο ή γάτο στο σπίτι μας, τουλάχιστον ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

    Να θυμάστε πως η στείρωση είναι μία πολύ απλή επέμβαση που δεν έχει υψηλό κόστος και η ανάρρωση του ζώου μετά από αυτήν είναι γρήγορη κ εύκολη.

    Αν αγαπάτε λοιπόν πραγματικά τα ζώα γενικά και λυπάστε όταν βλέπετε αδέσποτα στο κρύο, μιας και η Ελλάδα έχει γύρω στα 1.000.000 αδέσποτα ζώα στους δρόμους της, που εμφανίζονται στο διάβα πολλών ψυχικά άρρωστων ανθρώπων οι οποίοι πολύ συχνά τα βασανίζουν μέχρι θανάτου… σας εκλιπαρώ, στειρώστε το δικό σας δίνοντας έτσι ευκαιρία σε πολλά πρώην αδέσποτα που φιλοξενούνται στα υπερπλήρη φιλοζωικά σωματεία της χώρας μας, να βρουν ένα ζεστό σπιτικό!

    Πηγή: https://www.enallaktikos.gr/Article/38550/giati-h-steirwsh–wfelei-ta-katoikidia-mas

  • 9 Μαΐου 2021, 17:08 | ΝΤΙΑ ΚΑΤΣΑΝΟΥ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτικη»οριζοντια στειρωση»ολων των δεσποζομενων σκυλων η οποια ειναι αντισυνταγματικη και ιατρικα και βιοηθικα ανεπιτρεπτη,δειχνοντας σεβασμο στα δικαιωματα των σκυλων και των υπευθυνων ιδιοκτητων τους!!!!
    Στηριζουμε την θεση του Κυνολογικου Ομιλου Ελλαδος(ΚΟΕ)για εξαιρεση των Καθαροαιμων Σκυλων με pedigree FCI και των αυτοχθονων Ελληνικων Φυλων Σκυλων!

  • 9 Μαΐου 2021, 17:18 | Νικολαου σπυροσ

    Το να κοπεί η ουρά ενός σκύλου ( πού στην πραγματικότητα γλυτώνει τον σκύλο από σοβαρούς τραυματισμούς,σε κάποιες φυλές) θεωρείτε ακρωτηριασμός και απαγορεύεται,η στείρωση δεν είναι ακρωτηριασμός; Το ότι δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος στους εγκληματίες πού βασανίζουν ζώα, τιμωρούνται προληπτικά όλοι οι ιδιοκτήτες ζώων,δεν μπορεί να είναι άποψη ευρωπαϊκής χώρας,με την ίδια λογική θα έπρεπε να ευνουχίζουν όλους τους άνδρες επειδή υπάρχουν βιαστές παιδιών.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:54 | ΚΟΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Απαράδεκτο. Ο Χ Ι

  • 9 Μαΐου 2021, 17:42 | Νικόλαος Κόϊος

    Tο Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση στερείται σαφώς ηθικής, νομικής και πολιτικής βάσης. Δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή η υποχρεωτική και οριζόντια συείρωση των σκύλων των οποίων είμαστε ιδιοκτήτες. Αυτό το πέραν πάσης λογικής μέτρο συνιστά αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η υποχρεωτική στείρωση χωρίς ιατρικές ενδείξεις συνιστά σαφώς ακρωτηριασμό και πράξη ενάντια στην φύση και τον σκοπό των ζώων. Η πράξη αυτή αντίκειται σε κάθε αρχή ηθικής φιλοσοφίας, καθώς και της καθ’ ημάς Ελληνικής και Χριστιανικής Παραδόσεως η οποία θέλει τον άνθρωπο να εργάζεται στην φύση και να φυλάσσει της ισορροπίες της. Σίγουρα μία τέτοια πράξη δεν συνάδει ούτε με αρχές υγιούς φιλοζωΐας, ούτε δίνει λύση σε προβλήματα. Αντιθέτως εγείρει μείζονα ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, καθώς και των σχέσεών τους με τα ζώα των οποίων είναι ιδιοκτήτες. Απαιτούμε την εξαίρεση της στείρωσης: 1. για τα καθαρόαιμα σκυλιά με γενεαλογικό χάρτη, 2. για τους δεσποζόμενους σκύλους και 3. τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, πράγμα που δεν έχει βέβαια σκοπό το κέρδος. Την ύστατη αυτή στιγμή της ευθύνης όλων ελπίζουμε να επικρατήσει η λογική και ο αληθινός και όχι προσχηματικός διάλογος.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:41 | Ιωσήφ

    Οι θέσεις του Ομίλου Κρητικού Λαγωνικου επί του νομοσχεδίου Άργος που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση στην σελίδα του υπουργείου εσωτερικών μέχρι 20/05 παρακάτω.
    Οποιοσδήποτε μπορεί να αντιγράψει και να μεταφέρει ελεύθερα στην δημόσια διαβούλευση όποια από τα παρακάτω σημεία τον εκφράζουν

    Άρθρο 1.

    Εκπροσωπώντας τον Όμιλο Κρητικού Λαγωνικού θεωρούμε αδιανόητο μέσα στους σ1κοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

    Άρθρο2.

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.

    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

    Αρθρο3.

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση

    Αρθρο4.

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

    Αρθρο5.

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:

    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του

    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:

    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς

    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’

    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.

    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.

    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.

    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.

    Επίσης αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικής σήμανσης

    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

    Αρθρο 6.

    Οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα που διέπουν την έκδοση άδειας εκτροφής για τους επαγγελματίες είναι απαρχαιωμένες και πρακτικά ανεφάρμοστες και θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη βάση στην πλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με βασικούς και ουσιαστικούς κανόνες ευζωίας δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για νόμιμη επαγγελματική αναπαραγωγή, όχι απαραίτητα σε χώρους και εγκαταστάσεις εκτροφείου όπου τα ζώα ζουν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σαν γεννήτορες.
    Ευέλικτη και απλή διαδικασία έκδοσης άδειας εκτροφής ακόμα και για ζώα που ζούν με οικογένειες μέσα σε σπίτια ή για ζώα ποιμενικά , οικόσιτα, κυνηγετικά, φύλαξης, εργασίας, συντροφιάς ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν, να ελεγχθούν και να δουλέψουν ευκολότερα και νόμιμα περισσότερες κατηγορίες ιδιοκτητών που επιθυμούν να αναπαράγουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά τα ζώα τους.
    Παραδείγματος χάρη απαιτούνται χώροι αναμονής, γραφείων, κτηνιατρείου συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων και προσωπικό , ενώ χάνεται η ουσία της ευζωίας και η δυνατότητα για κάποιον που επιθυμεί να αναπαράγει επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά το ζώο του μέσα στο ίδιο του το σπίτι με άριστες συνθήκες.
    Θέσπιση των όρων Ερασιτέχνης εκτροφέας, και ερασιτεχνική εκτροφή με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση των Ελληνικών γηγενών φυλών, των καθαρόαιμων και κάθε σκύλου εργασίας , με δυνατότητα πραγματοποίησης 2 γεννών ανά έτος από 2 διαφορετικά θηλυκά ζώα και ορίου 6 γεννών στο σύνολο της ζωής του θηλυκού ζώου και καταγραφή του ιδιοκτήτη ως ερασιτέχνη εκτροφέα στο ΕΜΖ.
    Δικαίωμα στην αναπαραγωγή έως και 2 φορές στη ζωή του θηλυκού για κάθε υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο (ο ιδιοκτήτης του οποίου δεν ανήκει στις κατηγορίες «Επαγγελματίας» ή » ερασιτέχνης» εκτροφέας)προκειμένου να πληρωθούν οι βασικές βιολογικές του ανάγκες αν και εφόσον πληρούνται όλοι οι κανόνες διαβίωσης , ευζωίας καθώς και ελεγχόμενης διάθεσης των κουταβιών.
    Δικαίωμα αναπαραγωγής μιας γέννας ανά έτος για κάθε θηλυκό υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο που αποδεδειγμένα ανήκει σε γηγενή Ελληνική φυλή υπό τον έλεγχο και τους κανονισμούς των αρμόδιων αναγνωρισμένων νόμιμων σωματείων , του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας και των κανόνων που αφορούν την ευζωία και την σωστή διαβίωση του.
    Συγκεκριμένα η αναπαραγωγή και η διάσωση των Ελληνικών γηγενών φυλών στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές και ερασιτεχνικές προσπάθειες, με πολύ περιορισμένους αριθμούς γεννήσεων και χωρίς να υπάρχει κανένας νόμιμος και αδειοδοτημένος επαγγελματίας εκτροφέας. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής τους ώστε να αποφύγουμε τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο της εξαφάνισης.
    Άρθρο 10

    ‘‘Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους.’’
    Με την παραπάνω πρόταση δεδομένου ότι μικρό ζώο συντροφιάς θεωρείται το ζώο έως 10 κιλά αποκλείονται από τα μέσα μεταφοράς όλα τα υπόλοιπα ζώα συντροφιάς καθώς και η συνοδεία των ζώων μέσω μεταφορέα, ή οποιουδήποτε αδειοδοτημένου προσώπου τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και ευζωίας καθιστώντας την μεταφορά οποιουδήποτε ζώου εξαιρετικά δύσκολη

    Άρθρο 11.

    Ουσιαστικά το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης ακυρώνει αυτόματα το Άρθρο 11 καθώς είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε έκθεση, εκδήλωση ή αγώνας με τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας όπου δεν γίνεται δεκτή συμμετοχή στειρωμένων ζώων. Άρα οι κανονισμοί της διεθνούς Κυνολογικής ομοσπονδίας και κατ’ επέκταση το Αρθρο11 είναι σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 5
    Άρθρο 16.
    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.
    Άρθρο 19
    Στα πλαίσια της επιμόρφωσης, της ενημέρωσης και της διαπαιδαγώγησης των νέων κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει πρόβλεψη που θα αφορά στις γηγενής Ελληνικές φυλές, την χρησιμότητα, τα χαρακτηριστικά και την ιστορία τους. Είναι αναγκαία η συμμετοχή των νόμιμων και αναγνωρισμένων κυνοφιλικών σωματείων, και των αρμόδιων Ομίλων φυλών.
    Άρθρο 23.

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.
    Άρθρο 33

    Στην επιτροπή παρακολούθησης του νόμου θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα της διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας(FCI) καθώς και σε ειδική επιτροπή που απαιτείτε για την ερασιτεχνική εκτροφή.

    Η Συμμετοχή των φιλοζωικών ενέχει σοβαρούς κινδύνους μονόπλευρης και μεροληπτικής αντιμετώπισης έχοντας επιδείξει ιδιαιτέρως εχθρική στάση για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι κτηνοτρόφοι και οι κυνηγοί. Επίσης υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για τον μη αυστηρό και αντικειμενικό έλεγχο των συνθηκών ευζωίας των καταφυγίων, της τήρησης του νόμου αναφορικά με την διακίνηση, τις υιοθεσίες εντός και εκτός χώρας , καθώς και τον διοικητικό και οικονομικό έλεγχο.
    Οι ίδιες οι φιλοζωικές οργανώσεις λαμβάνοντας μέρος σε διαδικασίες φιλοξενίας, υιοθεσιών και διακίνησης αδέσποτων ζώων καθώς και σε διαχείρισή , πόρων , δωρεών επιχορηγήσεων και άλλων θεμάτων οικονομικού χαρακτήρα θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση του νόμου και των κανόνων που διέπουν τα παραπάνω

    Άρθρο 36

    Μόνον επώνυμες καταγγελίες

    Άρθρο 37

    Επιχορήγηση των Ομίλων Ελληνικών φυλών, νόμιμων μη κερδοσκοπικών σωματείων με σκοπό την διάσωση των Ελληνικών φυλών.

    Άρθρο 39
    Με την παράγραφο:
    ‘‘να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.’’
    Αρχικά τίθενται σε κίνδυνο γηγενής φυλές που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα καθώς και ζώα από τις ήδη αναγνωρισμένες φυλές που δεν έχουν περάσει ακόμα την διαδικασία αναγνώρισης-πιστοποίησης. Δεν γίνεται σαφής και ρητή εξαίρεση των ειδικών κατηγοριών ούτε των κανόνων και των προϋποθέσεων. Η πρόταση θεωρείται ασαφής, ασταθής, ελλιπής και αόριστη. Προτείνεται να υπάρχει σαφής εξαίρεση όλων των γηγενών ελληνικών φυλών , και δυνατότητα αναπαραγωγής με κανόνες ερασιτεχνικής εκτροφής(2 γέννες από 2 θηλυκά σκυλιά ανά έτος με μέγιστο αριθμό 6 γεννών) στα Άρθρα 5 και 6 που αφορούν τις υποχρεώσεις και την αναπαραγωγή

    Αναφορικά με την πρόταση:
    ‘‘Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.’’
    Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο , χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.

    επί της παραγράφου 13 θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο στους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης καταφυγίων