Άρθρο 1

1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.

2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:

«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:21 | Δημήτρης

    Τα ζητήματα της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου και της ιστορικής συνέχειάς της επί χιλιετίες, η οποία κερδήθηκε με αγώνες και θυσίες, δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενα κομματικής εκμετάλλευσης. Ούτε οι μετανάστες, οι άνθρωποι αυτοί που διακινούνται από τα σύγχρονα δίκτυα δουλεμπόρων μπορεί να αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης για μικρο-κομματικούς λόγους (ψηφοθηρικούς βασικά). Όσοι νοιάζονται για αυτούς τους ανθρώπους πραγματικά θα έπρεπε πρωτίστως να νοιάζονται για να στηριχθούν οι πατρίδες τους από τον αναπτυγμένο κόσμο, όπου ζούνε πολλαπλάσια εκατομμύρια σε κατάσταση εξαθλίωσης και ανέχειας. Η χορήγηση ιθαγένειας σε χιλιάδες θύματα των δουλεμπόρων και ταυτόχρονα θύματα των ντόπιων εκμεταλλευτών τους (σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας μέχρι σήμερα και στον τομέα της μικρο-πολιτικής των κομμάτων από αύριο) θα ωφελήσει άραγε τα εκατομμύρια εξαθλιωμένων ανθρώπων που έχουν αφήσει πίσω τους; Η μήπως, αντίθετα, θα αποτελέσει «πρόσκληση» για μαζική εισροή χιλιάδων νέων παράνομων μεταναστών στη χώρα; Ποιος θα συγκρατήσει το κύμα αυτών των νέων «προσκεκλημένων» από την επιπόλαιη «επικοινωνιακή» και «πολιτικάντικη» απόφαση για χορήγηση τόσο «απλόχερα» και «εύκολα» ιθαγένειας και δικαιωμάτων στους ανθρώπους αυτούς χωρίς αυστηρά κριτήρια και ελέγχους;

    Το σλόγκαν θα «σφραγίσουμε» τα σύνορα αποτελεί είτε αφελή ευσεβή πόθο είτε, μάλλον, επικοινωνιακό τέχνασμα. Είναι προφανές ότι η πολιτεία δεν έχει ούτε τα μέσα ούτε τη δύναμη ούτε τη θέληση να ελέγξει αποτελεσματικά τα σύνορα. Το έχει αποδείξει και έχει γνώση του προβλήματος. Ανοίγουν τα κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας το ένα μετά το άλλο, η εισροή λαθρομεταναστών αυξάνεται αντί να ελέγχεται, οι παραβάσεις και παραβιάσεις διαδέχονται η μία την άλλη, το casus beli είναι σε ισχύ, και η χώρα μας συνεχώς «προβληματίζεται» από την στάση της Τουρκίας. Και ταυτόχρονα διακηρύσσει ότι υποστηρίζει την ενταξιακή της προοπτική μόνον εφόσον… Αλλά εδώ είναι προφανές ότι την υποστηρίζει στην πράξη γενικώς, χωρίς να τολμά να πάρει αποφασιστικά μέτρα και να κάνει σοβαρές διπλωματικές κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα, πέρα από ανώδυνες λεκτικές διατυπώσεις!

    Είναι δυνατόν να αποφασίζουν κάποιοι άνθρωποι που έτυχε να βρίσκονται στην εξουσία της χώρας σε μια δεδομένη χρονική στιγμή να αλλοιώσουν την πολιτισμική ταυτότητα του τόπου έτσι απλά με ένα νομοθέτημα; Να αλλάξουν δηλαδή την πολιτισμική ταυτότητα του τόπου επειδή έτσι θα «φανούν» καλοί σε κάποιους εξωτερικούς παράγοντες οι οποίοι πιέζουν και οι οποίοι φέρουν και την κύρια ευθύνη για την εξαθλίωση των ανθρώπων αυτών; Και ταυτόχρονα επειδή λογαριάζουν να αποσπάσουν και κάποιο αντίτιμο σε ψήφους; Και επειδή ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί αντί να ασχολούνται με την στήριξη των χωρών αυτών που υπόκεινται σε παντοειδείς εκμεταλλεύσεις των ισχυρών της γης ασχολείται θεατρικά με το πρόβλημα των μεταναστών και όχι με το πραγματικό πρόβλημα των σύγχρονων δουλεμπόρων, ατόμων και κρατών και των ντόπιων εκμεταλλευτών τους στις χώρες υποδοχής; Η μήπως το μεγάλο σχέδιο είναι η δημιουργία στρατιών φτηνών εργατικών χεριών για τις πλούσιες χώρες της Ευρώπης. Η οποία έχει παύσει πλέον και να αναπαράγεται λόγω άλλου είδους εξαθλίωσης και … της πολιτισμικής!

    Ας αποφύγουμε τουλάχιστον εμείς και την πολιτική εξαθλίωση.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:22 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Τ.

    Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να εκφραστώ θετικά ως προς την πρωτοβουλία πραγματοποίησης της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, υπό την προϋπόθεση πάντα να μην διαγράφονται μη αρεστά σχόλια πολιτών (εκτός φυσικά εάν αυτά περιέχουν βωμολοχίες).
    Επί του θέματος,
    Πρωτίστως αναρωτιέμαι ποιος ο σκοπός του παρόντος νομοσχεδίου, διότι σε έναν συγκροτημένο Κράτος κάθε πράξη νομοθετική ή ρυθμιστική έχει κάποιο σκοπό, κάποιο στόχο, ο οποίος φυσικά εξυπηρετεί πάντα τα συμφέροντα του κράτους και κατά συνέπεια και των πολιτών του.
    Ποιος λοιπόν είναι ο σκοπός του σχεδίου και με ποιόν τρόπο εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον;

    Το να δοθεί η Ελληνική Ιθαγένεια σε αλλοδαπούς, ανοίγει ένας δρόμος και αυτός είναι της ολοκληρωτικής αποσάθρωσης της ελληνικής κοινωνίας κι εξηγώ:
    Θα επέλθει σφοδρή και σαρωτική Εθνική αλλοίωση, με αποτέλεσμα να χαθεί η εθνική ταυτότητα, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο ίσως και μοναδικό συνδετικό ιστό της Ελλάδος, λαμβάνοντας υπόψη των απαιτήσεων που εγείρουν οι «φιλικές» γειτονικές χώρες.
    Θα επέλθει οικονομική εξαθλίωση των ήδη εξαθλιωμένων ελληνικών οικογενειών. Θα κατεδαφιστεί πλήρως το ήδη μισογκρεμισμένο σύστημα κοινωνικής προστασίας (ασφαλιστικά, υγεία, οργανισμοί) γνωρίζοντας ότι το επίπεδο της ανεργίας θα ανέβει κατακόρυφα, με αποτέλεσμα οπότε το κράτος θα έχει υπό την αιγίδα του πολλούς και θα έχει λίγους να συνεισφέρουν.
    Θα γιγαντωθούν οι υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες, π.χ. τα παιδία των αλλοδαπών φυσικά θα εισέρχονται με 2 και 5 στα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ελληνόπουλα δεν θα εισάγονται ούτε με 19 (όπως άλλωστε γίνεται με τους παλλινοστούντες, τους μουσουλμάνους κ.α.) ή με το δικαίωμα στην εργασία αλλά μέτρα και σταθμά θα ισχύουν για τους «καημένους» τους αλλοδαπούς και άλλα για τους Έλληνες.
    Θα δημιουργηθεί οικονομική αιμορραγία, η διαρροή συναλλάγματος προς τρίτες χώρες θα είναι τεράστια, ενώ φυσικά η εισροή μηδαμινή.
    Και πάρα πολλά άλλα αρνητικά στοιχεία τα οποία η οικονομία του χρόνου και χώρου δεν μου επιτρέπουν να παραθέσω. .

    Στα θετικά τώρα:
    Χιλιάδες σήμερα και μελλοντικά εκατομμύρια αλλοδαποί θα βρουν μια καινούρια χώρα (θετικό για αυτούς), την οποία θα μπορούν να την κάνουν σαν τη παλιά δική τους, από την οποία δραπετεύσαν (κακό για εμάς).
    Εχθρικά κείμενα κράτη προς το δικό μας θα δημιουργήσουν αεροπρογεφύρωματα επίτευξης των σκοπών τους (καλό για αυτά), π.χ. η Τουρκία θα στείλει κανέναν εκατομμύριο Τούρκους να γίνουν Έλληνες, θα ζητήσουν να εγκατασταθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το παιχνίδι τελείωσε (κακό για εμάς).
    Θα φθηνύνουν πολύ τα μεροκάματα (καλό για το κεφάλαιο) θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη του Έλληνα (κακό για εμάς).
    Θα υπάρχει μεγάλο δυναμικό αμόρφωτων ανθρώπων, εύκολα χειραγωγούμενων (καλό για τα «περίεργα» συμφέροντα), οι οποίο θα χειραγωγούνται και θα κουμαντάρονται προς όφελος των λίγων (κακό για εμάς).

    Λοιπόν καταλήγουμε, ποιος ο σκοπός του παρόντος νομοσχεδίου; Τι εξυπηρετεί; Μήπως τελικά είναι μόνο ανθρωπιστικοί οι λόγοι, οι οποίοι και το επιβάλλουν; Εάν ναι, τότε έχω καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη πρόταση. Να λαμβάνουν όλοι οι αλλοδαποί αυτόματα την Ελληνική ιθαγένεια, να τους δίδεται ένα χρηματικό βοήθημα και να προωθούνται στις προοδευτικές και ριζοσπαστικές χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. Έτσι αυτοί οι άνθρωποι σίγουρα θα έχουν καλύτερη ζωή.

    Δημοψήφισμα τώρα, ώστε εμείς να αποφασίσουμε για εμάς (για την σωτηρία μας ή καταστροφή μας.)
    Ευχαριστώ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:58 | ΣΩΤΟΣ

    ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΠΤΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ,ΚΥΡΙΕ ΩΥΠΟΥΡΓΕ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ .
    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΟΞΕΝΟΙ. ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ.ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ,ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΟΥΜΕ ,ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ.ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ.
    ΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΤΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΘΑ ΕΧΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ.ΗΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ. ΕΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ.ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ.ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΑΛΛΑ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ.ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΚΟΨΑΝ ΤΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ . ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ , TO ΛΙΓΟΤΕΡΟ,ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ.ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ,ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ , ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ,ΜΙΛΑΝΕ ΑΛΒΑΝΙΚΑ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΕ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ,ΤΟΥΣ ΣΟΥΗΔΟΥΣ,ΤΟΥΣ ΑΥΣΤΡΑΛΟΥΣ.ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ.ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ ΠΕΡΙ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΚΑΙ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ;
    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ).ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΤΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ.
    ΚΑΛΟ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:15 | Kostis

    Ψηφιζω ΠΑΣΟΚ απο τοτε που ιδρύθηκε. Κανένας (ούτε ο Γ. Παπανδρέου) δεν μπορεί να με χαρακτηρίζει ξενοφοβικό, ακροδεξιό, φασίστα, ρατσιστή…. επειδή απλώς θέλω να γίνει διάλογος και γιατί όχι Δημοψήφισμα για ένα τόσο σοβαρό θέμα.Τι φοβάστε επιτέλους;

    Μην πιπιλάτε συνέχεια την καραμέλα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων!Ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να υπάρξουν και χωρίς τα πολιτικά δικαιώματα.Δώστε άδεια διαμονής αορίστου χρόνου, γιατί ντε και καλά θα πρέπει να ψηφίζουν;

    Κύριοι του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι όλοι του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής εδώ μέσα με αυτές τις απόψεις, είναι και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Προσέξτε λοιπόν γιατι στο τέλος θα μείνετε μόνο με τους μετανάστες να σας ψηφίζουν….

    Ευχαριστώ για το βήμα που μου δώσατε.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:32 | Ηλίας Μπάτσης

    Φθάνει κανείς να διαβάσει τα σχόλια των υπέρ και των κατά για να καταλάβει οτι επι το πλείστον πρόκειται για την αντιπαράθεση μιας Ελλάδας μορφωμένης και με αυτοπεποίθηση με μιας άλλης που ζει ακόμα στο 1830, αξιοθρήνητη και πολύ χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Οι μίζεροι και οι αγράμματοι πάντα φοβούνται τις αλλαγές και τον Άλλον. Δεν φθάνει όμως αυτή η διαπίστωση. Γιατί η ευθύνη για αυτή την κατάσταση βαραίνει όλες τις πολιτικές ηγεσίες της μεταπολίτευσης. Ήθελαν έναν λαό αμόρφωτο και αγροίκο για να μπορέσουν να τον κάνουν οτι θέλουν. Ιδού τα αποτελέσματα. Ελπίζω ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του να αποτελούν τομή στην πορεία του τόπου. Αυτό το νομοσχέδιο δείχνει πως έχουμε λόγους για αισιοδοξία αλλά περιμένουμε να δούμε όλοι την συνέχεια. Ευχαριστώ για την δυναντότητα που μου δίνεται να εκφραστώ δημόσια

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:05 | liakouras

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:18 | Κώστας Κ.

    Ακόμα να μας απαντήσει κάποιος σε ποια χώρα της Ευρώπης έγινε δημοψήφισμα για το ίδιο θέμα; Ποια χώρα του κόσμου που πήγαν Έλληνες μετανάστες αποκλείστηκαν αυτοί και τα παιδιά τους απο τα δικαιώματα που το παρόν νομοσχέδιο αναγνωρίζει στους μετανάτες και τα παιδιά τους στην Ελλάδα; Γιατί σιωπούν αυτοί που ζητούν δημοψήφισμα και αντιτίθενται στο νομοσχέδιο; Γιατί παραπληροφορούν και κινδυνολογούν ασύστολα; Όχι μόνο συμφωνώ με το νομοσχέδιο αλλά νομίζω οτι έπρεπε η κυβέρνηση να είναι πιο τολμηρή. Να μην συνδέσει την απόδοση της υπηκόοτητας στα παιδιά των μεταναστών με τη νομιμότητα των γονέων τους. Αυτό θα αποκλείσει χιλιάδες παιδιά. Αυτά τι θα απογίνουν; Θα φτιάξουμε «χωματερές ανθρώπων» μέσα στην κοινωνία μας;

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:20 | Μάριος Αραποστάθης

    Πιστεύω ότι το θέμα της απόδοσης ιθαγένειας στους αλλοδαπούς που βρίσκονται στην ελλάδα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί προσεκτικά και όχι με εσπευσμένα νομοσχέδια.

    Καταρχάς πρέπει οι κυβερνώντες να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους ότι λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας (πύλη εισόδου λαθρομεταναστών) δέχεται πολύ περισσότερους ανθρώπους από ότι οι υπόλοιπες Δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Επίσης δεδομένης της υψηλής ανεργίας και της αποβιομηχάνισης δεν είναι δυνατόν να τους απορροφήσει παρέχοντάς τους αξιοπρεπείς δουλειές (οι αλλοδαποί υποαπασχολούνται, παρεμπόριο κτλ).

    Σίγουρα πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι και συμπονούμε τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους που έρχονται στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή αλλά πρέπει να μπεί μια κόκκινη γραμμή για να εξασφαλίσουμε καταρχάς καλές συνθήκες διαβίωσης του γηγενούς πληθυσμού.

    Συνεπώς προτείνω:
    1) η υπηκοότητα να δίνεται αυτόματα όταν : τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς είναι έλληνας
    2) με τη συμπλήρωση 18 ετών για όσα παιδιά αλλοδαπών 2ης γενιάς έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αποφοιτήσει από ελληνικό σχολείο και όλα αυτά τα χρόνια διαμένουν στην Ελλάδα

    για τους υπόλοιπους αλλοδαπούς ΄καθεστώς μακροχρόνια διαμένοντος και απόδοση υπηκοότητας μετά από 10 ετία τουλάχιστον αν και εφόσον:
    1) όλα αυτά τα χ΄ρονια είναι νόμιμη η παραμονή τους
    2) έχουν ΑΦΜ και υποβάλλουν φορολογική δήλωση
    3) έχουν λευκό ποινικό μητρώο
    4) γνωρίζουν άπταιστα ελληνικά και γνωρίζουν την ελληνική ιστορία (εξετάσεις)

  • Ν Α Ι στο νομοσχέδιο,
    τεράστιας σημασίας είναι και να εκδοθούν άμεσα, δηλαδή ταυτόχρονα με τη θέση σε ισχύ του νέου νόμου, όλες οι σχετικές διευκρινιστικές εγκύκλιοι, που να ρυθμίζουν με διεξοδικότητα ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια, σε ζητήματα είτε ερμηνευτικά είτε διοικητικά -διαδικαστικά, έτσι ώστε ο νόμος να εφαρμοστεί άμεσα και σωστά και να μην υπάρχουν παρατράγουδα.
    Ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι και η σωστή, έγκαιρη και πλήρης ενημέρωση των ίδιων των ενδιαφερομένων μεταναστών, είτε μέσω των δήμων, είτε μέσω των Μ.Μ.Ε.
    Το νομοσχέδιο είναι απλώς το πρώτο γενναίο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
    Αναλογεί στον καθένα από εμάς (μετανάστη, έλληνα πολίτη, πολιτικό κόμμα) η όποια ευθύνη, για την αρμονική κοινωνική συνύπαρξη μας, καθώς και μεγαλύτερη ευθύνη στο κράτος (ιδίως στο υπουργείο παιδείας μέσω της παρεχόμενης εκπαίδευσης) να άρει τα όποια εμπόδια, ή δυσχέρειες με γενναίες πρωτοβουλίες, όπως άλλωστε αποτελεί το παρόν νομοσχέδιο.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:56 | Φουντουκίδης Στάθης

    η «αρχή του εδάφους» (δηλ. όποιος γεννάται σε μια χώρα να αποκτά την υπηκοότητά της), εφαρμόζεται συνήθως σε νεοσύστατα κράτη, τα οποία δέχονται μετανάστες (με τη βούλησή τους και με όρους που αυτά θέτουν ως προς τις ιδιότητες και τον αριθμό των μεταναστών), προκειμένου να δημιουργήσουν «λαό» (ως νέα κράτη δεν διαθέτουν) και εθνική συνείδηση. Η αρχή αυτή στα υπόλοιπα κράτη εφαρμόζεται με μέτρο και αφορά σε περιπτώσεις όπου πρόσωπο που γεννάται στο έδαφος μιας χώρας δεν αποκτά αυτομάτως ιθαγένεια άλλης και καθίσταται «ανιθαγενής» (δηλ χωρίς ιθαγένεια), προς αποφυγή αυτής ακριβώς της προοπτικής (το να γεννώνται ανιθαγενή πρόσωπα).
    σε μια χώρα όπως ή δική μας, όπου υπάρχει «λαός» και εθνική συνείδηση, η εφαρμογή της αρχής του εδάφους φαντάζει δίχως λογική. Η συμμετοχή και η εξασφάλιση σταθερών συνθηκών διαβίωσης απο τους μετανάστες που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, έχουν φοιτήσει στη χώρα μας κλπ, μπορεί να επιτευχθεί με αορίστου διάρκειας ή πολύχρονη άδεια παραμονής. Είναι όμως εξωφρενικό να αλλοιώνεται έτσι η σύνθεση του πληθυσμού, για μικροκομματικά και μόνο οφέλη.
    Η πρακτική αυτή θα φέρει εκατοντάδες χιλιάδες νέους παράνομους μετανάστες στη χώρα μας, θα αλλοιώσει οριστικά τη σύνθεση του πληθυσμού και τη φυσιογνωμία της και δυστυχώς, όλα αυτά θα είναι μη αναστρέψιμα. Θεωρώ έντιμο, εφόσον προεκλογικά δεν μας είχατε αναφέρει τα σχέδιά σας, να προχωρήσετε σε δημοψήφισμα, άλλωστε οι Έλληνες υπήκοοι, έχουν και αυτοί δικαίωμα γνώμης σε σχέση με τη φυσιογνωμία της χώρας τους, η σχέση της υπηκοότητας μεταξύ Κράτους και Υπηκόων δημιουργεί αμφίδρομες σχέσεις δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Εμείς (οι πολίτες) να είμαστε συνεπείς με όσα ζητά το Κράτος και αυτό να μας ρωτά, τουλάχιστον όταν πρόκειται να αλλοιώσει οριστικά τη φυιογνωμία της χώρας μας.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:36 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Ενας νόμος του ελληνικού Κράτους πρέπει να έχει γνώμονα το καλό και το συμφέρον του τόπου, των ελλήνων και γενικότερα του έθνους.
    Η απόδοση της υπηκοότητας, όχι ιθαγένειας- δεν γεννήθηκαν έλληνες, με ποιό τρόπο θα βοηθήσει, το κράτος;
    Πολλοί αναφέρονται και σε αποκατάσταση μίας αδικίας!! Η αδικία έναντι του κράτους, με την παράνομη είσοδό τους, διότι το 90% των διαβιούντων στην Ελλάδα εισήλθαν παράνομα, έστω και εάν καταχρηστικώς νομιμοποιήθησαν, αργότερα, αρκετοί από αυτούς, πώς θα αποκατασταθεί;
    Με την είσοδό τους η Ελλάς εισήλθε σε μία χρόνια ύφεση, αυτά λένε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, κοινώς κατρακύλα, χωρίς προηγούμενο, από οικονομικής, εγκληματικής, πολιτιστικής απόψεως.
    Τα μεγάλα ελλείμματα πότε άρχισαν να παρατηρούνται; Η αύξηση της εγκληματικότητας; Κοιτάξτε τις ημερομηνίες!
    Το όφελος πρός βλάβη που έχουμε υποστεί είναι δυσανάλογα μικρό!
    Μας λένε για εργατικό δυναμικό. Έπασχε η χώρα από εργάτες ή μήπως από εργασία, την οποία οι παρανόμως εισελθόντες, λόγω χαμηλού ημερομισθίου έπαιρναν από τους γηγενείς;
    Και εάν υπήρχε έλλειψη εργατικού δυναμικού, πώς και δεν έπεσε στην αντίληψή μου μία επίσημη πρόσκληση για νόμιμη εργοδότηση;
    Υπήρχαν ή υπάρχουν υποδομές τέτοιες, βιομηχανίες, εργοστάσια, επιχειρήσεις, που να εργοδοτήσουν επιπλέον εργάτες, ενώ η ανεργία έχει φθάσει το 15-20%, ή και παραπάνω σε ορισμένες περιοχές;
    Ενας άλλος και πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η συνοχή του κράτους, δηλαδή η ίδια η ύπαρξή του, λόγω των γνωστών προβλημάτων με τις γείτονες χώρες. Αναλογιζόμενος κανείς το γεγονός ότι το κράτος αυτό υπάρχει μετά από μεγάλους αγώνες, με συνόχη πληθυσμού, έναντι όμορων χωρών, τι θα γίνει σε περίπτωση σύρραξις, που δεν είναι στη σφαίρα της φαντασίας, π.χ μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, Αλβανίας; Μήπως έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι οι αλβανικής καταγωγής, ή μουσουλμανικής, θα ταχθούν έναντι των ομοεθνών τους ή ομοθρησκών τους ;
    Μία τέτοια τροπολογία, που θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη τις ίδιας μας της χώρας και έθνους, δεν πρέπει να περάσει και σε αντίθετη περίπτωση θα βρεί την αντίσταση μεγάλου μέρους του λαού, με κίνδυνο ακόμα και επεισοδίων με απρόβλεπτα αποτελέσματα!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:35 | Πετρόπουλος Δημήτρης

    Ζούμε σε μια ευλογιμένη χώρα, που ανέκαθεν υποστήριζε την ελευθερία στις ιδέες και στις πράξεις. Γαλουγηθήκαμε με την παντοδυναμία των προγόνων μας και πιστέψαμε στο «πας μη έλλην βάρβαρας». Ξαχάσαμε λοιπόν την παιδεία μας; Τι μας ενοχλεί που άλλοι κάτοικοι σ’αυτόν τον πλανήτη επέλεξαν να συγκατοικήσουν μαζί μας, στην ίδια γειτονιά με την δική μας! Θέλω να πιστεύω ότι ότι οι άκροδεξιές ιδεές που φαίνεται να κυριαρχούν θα σωπάσουν σιγά-σιγά. Η αλήθεια είναι ότι ξεχνάμε ποιοί είμαστε. Αλήθεια τι θέλουμε από αυτήν την ζωή, για μας και τα παιδιά μας; Ας σκεφτούμε σαν έλληνες με προοπτική και μελλοντική ευθυνή για τους ευατούς μας και τα παιδιά μας.

  • Από πότε αυτός ο περιούσιος λαός που πρέπει να σεβόμαστε την άποψη του πρέπει να υποβάλλει τη νοσηρή (α)λογική του; Δηλαδή επειδή ο λαός κατά 80% φοροδιαφεύγει πρέπει να νομιμοποιήσουμε τη φοροδιαφυγή; Επειδή καταπατά τα δάση θα πρέπει να μη σεβόμαστε τα δάση; Στο κάτω όλοι οι ελληνεπώνυμοι κάτοικοι αυτής της χώρας είναι και χριστιανοί; Αυτά σας δείδαξε ο Θεός σας; Στο κάτω κάτω ψηφίσατε τον Μεγα Αλέξανδρο μεγαλύτερο έλληνα, δηλαδή τάσεστε υπερ της παγκοσμιοποίησης και της ζύμωσης με άλλους λαούς και έθνη. Ο αφελληνισμός είναι εδώ και είναι έργο σας, έχετε μετατραπεί σε βαλκάνιους χωρικούς μιας και έχετε απολέσει προ καιρού τον ελληνικό κοσμοπολιτισμό.

    Διάβασα και πριν ότι τα παιδιά των μεταναστών δεν γνωρίζουν την ελληνική κουλτουρα; Αλήθεια; Για τα ελληνόπουλα τη μόνη κουλτούρα που γνωρίζουν είναι του κινήτου, του αυτοκινήτου, της χυδαιότητας και της αισθητικής φθήνιας. Αν δεν ήταν έτσι τα πράγματα πώς εξηγείται το χάλι της νεοελληνικής παρωδίας;

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:05 | κώστας

    απαράδεκτο!!!

    πρόκειται για κατάφωρη προσπάθεια αλλοίωσης του πληθυσμού…τόσο ξαφνική και απότομη ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των Ελλήνων πολιτών απαιτεί την διενέργεια ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ.

    Η ενέργεια αυτή της Κυβέρνησης δεν είναι μόνο ασχεδίαστη και βιαστική αλλά αποτελεί και επιβράβευση των μεταναστών 1ης γενιάς οι οποίοι ήρθαν παράνομα στην Ελλάδα, τουλάχιστον η πλειοψηφία τους, με το να δίνεται η ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά τους….είναι σαν να λέει το Κράτος «ήρθατε παράνομα στην Ελλάδα? εεε τότε σαν επιβράβευση δίνουμε ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά σας»…

    Παραβίαση της Αρχής της Δημοκρατικότητας και της νομιμότητας

    Κάθε σύγκριση με ΗΠΑ και Γερμανία είναι άτοπη καθώς η μετανάστευση στις χώρες αυτές έγινε ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ.

    ΠΡΟΧΕΙΡΟ νομοσχέδιο για ένα τόσο σημαντικό θέμα

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:49 | κοσμας

    καταρχην θα ηθελα να πω χρονια πολλα σε ολους οτιδηποτε και αν εκφραζουν απ οπουδηποτε και αν προερχονται.στο πρωτο μου σχολιο θα ηθελα να απαντησω σε καποιους συμπολιτες μου που καταφεραν επιτελους και ξεσκεπασαν τη πλειοψηφεια των συμπολιτων τους εδω ανακαλυπτοντας τα πραγματικα ηθη των ελληνων…δηλαδη φασισμο,νεοναζισμο,ρατσισμο και ενα σωρο αλλους χαρακτηρισμους.οποιος συμπολιτης δηλαδη διαφωνει με το νομοσχεδιο και αισθανεται σε λογικα πλαισια πατριωτης ειναι ολα τα παραπανω….επισης και ο αειμνηστος Ανδρεας Παπανδρεου που ειπε το ιστορικο η Ελλαδα ανηκει στους Ελληνες,οι παικτες της Εθνικης που ψιθυριζουν τον εθνικο υμνο,η Πατουλιδου που καποτε φωναξε δακρυσμενη «για την Ελλαδα ρε γαμωτο»και χιλιαδες αλλα παραδειγματα που υποδηλωνουν την ταυτοτητα του ορου Ελλαδα.συμφωνω με τους προαναφερθεντες οτι το ανθρωπινο γεννος περικλειει ολους οσους κατοικουν στη γη ανθρωπους διαφορετικους απο εμας.ειτε μας αρεσει ειτε οχι αυτη ειναι η αληθεια.ανθρωποι που εχουν ονειρα,ανησυχιες,αναγκες κτλ οπως ακριβως ειμαστε και εμεις. και παμε στη πραγματικοτητα καποιοι αναφερθηκαν στις ευρωπαικες χωρες.για ποια χωρα να μιλησουμε?για τη σουηδια?τη δανια?τη νορβηγια?χωρες που δεν δεχονται μεταναστες και ας εχουν ολα τα ουσιαστικα προσοντα.κοινωνικη δομη,αριστο ασφαλιστικο συστημα κτλ.η γερμανια μια προηγμενη χωρα που αναφερφηκαν αλλοι εχει γηγενη πλυθησμο 88 εκατομυρια και αλλοδαπο πλυθυσμο μολις 5.απο τους οποιους υπηκοοτητα(και μονο)εχει το 1.5 εκατομυριο.δηλαδη το 2% του γηγενους πλυθυσμου.αυτοι πραγματι εχουν σχεδον τα ιδια δικαιωματα και κυριως υποχρεωσεις με τους γερμανους συμπολιτες τους.εμεις λοιπον καταρχην πρεπει να νομιμοποιησουμε αμεσα ενα αριθμο ατομων,παιδιων που εχουν γεννηθει εδω γνωριζουν απταιστα ελληνικα,η μονη πατριδα που εχουν ειναι η ελλαδα και δεν εχουν αλλου να πανε.και καποια παιδια απο αυτα εχουν μιλησει και εδω,εχοντας δικιο μεχρι το θεο ΑΜΕΣΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ.και εδω λοιπον θα κανω το μοναδικο χαρακτηρισμο στους συμπολιτες μου που αναφερθηκα παραπανω.ειναι ουτοπιστες εφοσον πιστευουν οτι οποιοσδηποτε θελει θα ερχεται και θα νομιμοποιηται.πρεπει να συνελθουν και να επανελθουν συντομα στη πραγματικοτητα,που προσταζει οτι η ελλαδα ειναι μια μικρη ευρωπαικη χωρα,με πολλα δισεπιλυτα προβληματα δεκαετιων τα οποια διογκωνονται καθημερινα και λογω συγκυριων.ενα μονο παραδειγμα θα φερω απο τα χιλιαδες.συμφωνα με χθεσινη ερευνα της ΝΕΤ ο τζιρος απο το παραεμποριο ανερχεται σε 5 δισεκατομυρια ευρω και τα χρηματα(μαυρα)που φευγουν εκτος Ελλαδας ανερχονται σε 2 δισεκατομυρια.αυτο απο μονο του δε χρειαζεται σχολιασμο σε σχεση με τα οικονομικα της χωρας.Καταληγοντας η πραγματικοτητα ειναι αυτη η χωρα μπορει να νομιμοποιοιησει ενα 3-5% του γηγενους πλυθησμου με προτεραιοτητα αυτους που γεννηθηκαν και μεγαλωσαν εδω,ξεχασμενοι εδω και δεκαετιες ως αλλοδαποι.συμφωνω με το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ εφοσον χρειαστει για να τροποποιοιηθουν οι οροι του νομοσχεδιου…….. καλη χρονια σε ολο το κοσμο!!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:56 | αποστολος

    καλυτερα θα ηταν να το σκεφτειται περισσοτερο χωρις να υπαρχουν τα γνωστα παραθυρακια των νομων και να μην θιγονται τα συμφεροντα και το φιλοτιμο των ελληνων

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:22 | Δημητρης Κατσιφαρακης

    Δεν εχω ειδικες γνωσεις νομικης και δεν μπορω να εκφρασω αποψη για τις τεχνικες προβλεψεις του υπο συζητηση νομου.
    Αυτο που με ενδιαφερει κυριως ειναι η ουσια. Και για μενα ουσια ειναι να μπορουν να μετεχουν στις αποφαάσεις και τις δραστηριοτητες της χωρας (ως γεωγραφικου και χρονικου προσδιορισμου) ατομα που μπορουν να μιλουν ελληνικα, να διαβαζουν ελληνικα και να κατοικουν σε αυτον τον χωρο. Και τα παιδια των οικονομικων μεταναστων πανε σε ελληνικα σχολια (που τα εχουν ζωντανεψει σε αρκετες περιπτωσεις) και μαθαινουν να μιλουν ελληνικα. Αυτο μου αρκει για να νοιωθω περηφανος που μια κυβερνηση ερχεται και νομοθετει το αυτονοητο.
    Οι εθνικιστικες κορωνες δεν αφορουν τους κοινωνικα ευαισθητους και σκεπτομενους πολιτες.
    Η κυβερνηση ας προχωρησει στο εργο της!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:30 | φωτης κουγιου

    Το προβλημα θα ερχοται καποια στιγμη … δεν γινετε μην βλεπεις αυτο που γινετε στην χωρα μας απο το 1994 και μετα….

    εκατομμύρια ξενοι απο παντου εχουν μπει παρανομα στην χωρα…
    κανενας ομως δεν ειδε πως? κανενας δεν ξερει τιποτα..

    λες και φυτρωσαν…. η Ε.Ε λεει για 1.300.000 πληθυσμο αλλα αν δεις γυρω σου και δεις στα σχολεια μας ειμαστε μειονοτητα πια…

    βεβαια δεν θα τους σκοτωσουμε ..δεν θα τους γδάρουμε … αλλα δεν ειμαστε και υποχρεωμενοι να τους δεκτουμε… αν οχι τοσους πολλους

    καμια λογικη δεν υπαρχει να δεκτεις 20% παραπανω στο πληθυσμο σου ξενους
    και να τους δωσεις δικαιωματα…μεσα σε μια δεκαετια..

    ειναι αλλο το δραμα του μεταναστη και αλλο να δωσεις ιθαγενεια σε 1.300.000. ουτε με την μικρασιατικη καταστραφη δεν ηρθε στην χωρα τοσο μεγαλος πληθυσμος…

    Προτεινω να απολυσουμε τον στρατο,την αστυνομια,την χωροφυλακη,το λιμενικο,τους ειδικους φρουρους,τους συνοροφυλακες γιατι δεν ΕΙΔΑΝ 1.300.000 ατομα να περνουν τα συνορα μας… αρα δεν υπαρχει και λογος να τους πληρωνουμε…

    Σοβαρα ομως δεν δεχομαι καμια εθνολογικη αλλοιωση του πληθυσμο της χωρας απο κανεναν… θελω τωρα δημοψηφισμα απο τους Ελληνες πολιτες..
    Οχι νομο μιας μειοψηφικης κυβερνησης … Ας αποφασισει ο λαος που θα ζησει και με ποιους…
    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ… ας πει ο καθενας την αποψη του και το δημοψηφισμα θα πει την αποψη του Ελληνικου λαου , χωρις φαμφαρες και κραυγες εθνικισμου και αριστεροκουλτουρας…

    Ευχαριστω … αν και δεν πιστευω οτι θα τολμησει το ΠΑΣΟΚ να κανει δημοψηφισμα… 90% οχι θα βγει

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:12 | konstantinos1972

    Μετά τη «σημαία ευκαιρίας» που προσφέρουν κάποιες χώρες σε πλοιοκτήτες για αυξήσουν τον εμπορικό τους στόλο και τα έσοδά τους πχ (Παναμάς, Κύπρος, Λιβερία), η Ελλάδα θα προσφέρει ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΕΥΚΑΙΡΕΙΑΣ για να προσελκύσει πάμπτωχο πληθυσμό από χώρες του τρίτου κόσμου.

    Βέβαια, στόχος μας είναι να γίνουμε σαν την Δανία….

    Όμως πώς γίνεται κάποιος Δανός πολίτης ???(έχει ήδη δημοσιευθεί από άλλον αναγνώστη, αλλά είναι εξόχως κατατοπιστική η ανάρτηση του Δανέζικου Κώδικα Ιθαγένειας).

    Στη Δανία κάποιος γίνεται πολίτης αν:
    * Έχει έναν γονέα Δανό πολίτη με τη γέννηση του
    * Εάν υιοθετηθεί έως την ηλικία των 12 ετών από Δανό πολίτη
    * Εάν η μητέρα του παντρευτεί Δανό πολίτη πριν γίνει 18 ετών
    * Με δήλωση για πολίτες Νορδικών χωρών (Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία), μια απλοποιημένη διαδικασία πολιτογράφησης υπό προϋποθέσεις
    * Με πολιτογράφηση

    Βλέπουμε δηλαδή πως στη Δανία η ιθαγένεια λαμβάνεται αυτόματα μόνο με βάση το δίκαιο του αίματος, με τις αυτονόητες διαδικασίες (υιοθεσία, γάμος) στις οποίες ένα παιδί εντάσσεται σε μια οικογένεια Δανού πολίτη ο οποίος δεν είναι ο φυσικός του γονέας.
    Ιθαγένεια με πολιτογράφηση
    Το πιο ενδιαφέρον σημείο αφορά την Δανέζικη διαδικασία πολιτογράφησης, αφού ακριβώς αυτή είναι που προσπαθεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να αλλάξει στη χώρα μας.

    Τί πρέπει να κάνει κάποιος ο οποίος δεν έχει γονέα Δανό για να γίνει Δανός πολίτης;
    * Ένα είδος επίσημης δήλωσης πίστης στη Δανία
    * Πρέπει να αναφέρει όλες τις παραβάσεις που έχει κάνει ή για τις οποίες έχεικατηγορηθεί, ακόμα και για κάτι τόσο ασήμαντο όσο ένα πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα. Αν βρεθεί αργότερα πως απέκρυψε κάτι, μπορεί να αφαιρεθεί η ιθαγένεια
    * Να αποποιηθεί την προηγούμενη ιθαγένειά του
    * Να είναι 9 χρόνια συνεχώς μόνιμος νόμιμος κάτοικος της Δανίας
    * Να μην έχει καταδικαστεί σε κάποιο είδος φυλάκισης και να μην εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον του. Για κάποια αδικήματα προστίθεται χρόνος τον οποίο πρέπει να περιμένει κάποιος για να μπορέσει να πολιτογραφηθεί
    * Να μη χρωστά στο κράτος
    * Να συντηρεί τον εαυτό του, να μην έχει δεχτεί κανενός είδους κρατικής κοινωνικής βοήθειας ή επιδόματος 4.5 τουλάχιστον από τα τελευταία 5 χρόνια
    * Γνώση της Δανέζικης γλώσσας είτε με ειδικό τεστ είτε έχοντας περάσει τις εξετάσεις μετά την τρίτη τάξη του Γυμνασίου
    * Να περάσει από τεστ πολίτη που εξετάζει τις γνώσεις του για τη Δανέζικη κοινωνία, κουλτούρα και ιστορία
    Συγκρίνετε τι γίνεται με τις δύο «Δανίες» και σκεφθείτε ότι η Δανια του Βορρά δεν είναι πέρασμα μεταναστών!!!

    ΕΡΩΤΤΗΜΑΤΑ
    1.Παρατηρείται διαφορές του τροποποιημένου Ελληνικού Κώδικα Ιθαγένειας με τον Δανέζικο ???
    2.Γιατί η Ελλάδα δεν υιοθετεί το Δανέζικο μοντέλο Κώδικα Ιθαγενείας ???
    3.Γιατί η μαζική χορήγηση Ιθαγένειας σε αλλοδαπούς αποτελεί μόνιμη λύση του προβλήματος της μετανάστευσης ???

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:05 | Costas Scorpidis

    Εχοντας ζησει 15 χρονια στην Γερμανια, εχω να παρατηρησω τα εξης¨

    1. Η Ελλαδα λογω γεωπολιτικης θεσης αποτελει πυλη εισοδου οικονομικων μεταναστων στην ΕΕ. Συνεπως ειναι αναγκαιο, λογω θεσης να υιοθετησει αυστηρα κριτηρια ως προς την χορηγηση πολιτικων προνομιων, προκειμενου να μην ενθαρρυνει ενα μεγαλο αριθμο αλλοδαπων εισερχομενων οι οποιοι θα ασκησουν πιεσεις στα ηδη επιβαρρυμενα ασφαλιστικα ταμεια.

    2. Η πολιτικη ασταθεια στα Βαλκανια και:

    i. η κακοπροαιρετη ενθαρρυνση καθε λογης κοινωνικα αποσταθεροποιητικων επιδιωξεων της Μουσουλμανικης μειονοτητας στην Θρακη απο την Τουρκια αφ’ενος, αλλα και

    ii.τα πεπραγμενα των ξενων (κυριως Βρετανικων) μυστικων υπηρεσιων οι οποιες επιθυμουν την εκτιναξη των spead των ομολογων του Ελληνικου Δημοσιου τα οποια η Βρετανια κατεχει,(23% του συνολικου δανεισμου της Ελλαδας) και για τον λογο αυτο υποθαλπτουν λογης λογης εγκληματικα στοιχεια με αποκορυφωμα τα γεγονοτα του περυσινου Δεκεμβριου,

    καθιστουν το νομοσχεδιο αυτο αναρμοστο για την Ελλαδα, και περισσοτερο καταλληλο για οικονομιες οπως αυτην του ΗΒ στην οποια εφαρμοζεται, η και αλλων βιομηχανικα ανεπτυγμενων χωρων στις οποιες οι συνθηκες της ελευθερης αγορας απαιτουν ενα φτηνο εργατικο σωμα το οποιο λειτουργει θετικα για τον πληθωρισμο των χωρων αυτων.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:48 | σπυρος

    Εχω στειλει πανω απο 40 μυνηματα χωρις υβριστικο περιεχομενο και με επιχειρηματα γιατι δεν συμφωνω με αυτο το νομοσχεδιο φυσικα κανενα απο αυτα εγινε δεκτο.
    Εστειλα μολις ενα μυνημα που ελεγα οτι συμφωνουσα με το νομοσχεδιο και εγινε αμεσα δεκτω.
    Φυσικα αυτο λεγεται λογοκρισια,θα ηθελα να ρωτησω εσας που κανετε αυτη την δουλέια γιατι δεν εναντιονοσασται καιν εαν δεν μπορειται να το κανετε φανερα καντε το ερχομενοι σε επαφη με καποιον δημοσιογραφο μιας που υπαρχει και το αποροιτο.
    χωρις την δικη σας δουλεια αυτοι που σας βαζουν δεν εχουν καμια δυναμη,εισαστε εσεις που τους δινεται την δυνατοτητα.
    Εαβ δεν σας ενδιαφερει το συγκεκριμενο νομοσχεδιο θα ηθελα να σας πω οτι οπως δεν σεβονται ολους εμας τωρα θα φτασει και η στιγμη που δεν θα σεβαστουν ουτε εσας σε αυτο που θα θεωρειται σημαντικο.
    Σκεφτειται γιατι η αδικια ειναι παντα αδικι απο οποια πλευρα και να προερχεται.
    Στην πιθανοτητα που το δωσετε στην δημοσιοτητα φυσικα και θελουμε δημοψηφισμα για κατι τοσο σοβαρο.
    οσο για το νομοσχεδιο οφειλω να τονισω οτι δεν σεβεται τα ανθρωπινα δικαιωματα των ιθαγενων λαων οπως περογραφονται στην χαρτα του ΟΗΕ.
    (ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΗΕΓΕΝΕΤΑΙ ΣΤΟ SITE ΤΟΥ Ο.Η.Ε.)

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:00 | Νίκος

    Καιρός ήταν να προχωρήσουμε κι εμείς στα αυτονόητα. Μπράβο σας!!!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:32 | Γεράσιμος

    Θέλω πρώτα να ξεκαθαρίσω κάτι. Δε δουλεύω στο δημόσιο, δεν ανήκω σε κανένα κόμμα ,δεν καθοδηγεί κανείς τη σκέψη μου.
    Άλλο πράγμα η θεολογία, άλλο πράγμα η ηθική, άλλο πράγμα η εκκλησία άλλο πράγμα η πολιτική.
    Στη χώρα αυτή όπως συνιθίζεται δεν δουλεύει τίποτα σωστά, δεν υπήρχε ούτε υπάρχει μεταναστευτική πολιτική, οι αλλοδαποί μας βλέπουν σα μια αποικία, (κοιτάξτε τι έπαθαν οι ιδιάνοι της Αμερικής απο τους χριστινούς αποίκους).
    Ακούω την αριστερά και το Λαζόπουλο να με βρίζουν λέγοντας με ρατσιστή,με πιό δικαίωμα άραγε (εγώ έχω φίλος αλλοδαπούς στη δουλειά μου),αν πω το Λαζόπουλο προδότη θα του αρέσει;
    Δώστε μου τον ορισμό του αντιρατσιστή παρακαλώ.
    Ακούω αυτό, ..εφόσον επέλεξαν αυτή τη χώρα … είμαι υποχρεωμένος να… δε κατάλαβα βρε παιδιά τι σημαίνει αυτό;
    Και αν επελέξουν να έρθουν 1.000.000 αλλοδαποί;
    Ξέρω ότι αυτή η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα , ας κοιτάξουν οι πολιτικοί να λύσουν τα δικά μας πρώτα και να αφήσουν τη πολιτική του καλού Σαμαρείτη.
    Και τέλος μου θυμίζει η Ελλάδα τη ταινία του Βέγγου ο Αγαθοκλής ο Μερακλής στο τέλος ακούει τη φράση ο Βέγγος ρε Θανάση πλάκα έχεις.
    Ναι πλάκα έχουμε.
    Η ιστορία διδάσκει ο άνθρωπός έχει το διάολο μέσα του.Και αν δεν ενταχθούν; Και αν γίνει και εδώ Γιουγκοσλαβία;
    Δε σας ανυσηχούν αυτά; ή έχουμε τόσο άξιους πατριώτες πολιτικούς που πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι.(χα χα).
    Αν είστε υπέρ της παγκοσμιοποίησης οφείλετε να ρωτήσετε το λαό πρώτα αν συμφωνεί μαζί σας.
    Και γιατί σαυτή τη χώρα να μη μπορώ να επιλέξω πιους θέλω.(θα με πουν ρατσιστή)
    Μπήτε ιντερνετ για να καταλάβετε τι θα πεί ισλάμ
    Είμαι κατά του νομοσχεδίου, είναι πρόχειρο

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:25 | ΙΑΚΩΒΟΣ ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ

    Ένα παιδι οποιασδήποτε εθνικότητας,θρησκείας και χρώματος το οποίο φοιτά κανονικά σε ελληνικό σχολείο,εχει μεγαλώσει στην Ελλάδα και συμμετέχει στη καθημερινότητά της,έχει κάθε δικαίωμα που έχει και ο Έλληνας.Όφειλε εδώ και πολλά χρόνια η πολιτεία να τους ενσωματώσει,να τουσ κάνει πολίτες της ισότιμους με όλους!!Είναι ντροπή τησ Ελλάδας να τουσ έχουμε δουλοπάρικους,να τους εκμεταλευόμαστε στιγνά επειδή εμείς έχουμε καλύτερο D.N.A απ’αυτούς,να τους αφήνουμε να ζούν σε άθλιες συνθήκες και να μήν μπορούν,άνθρωποι που ζούν και εκφράζονται ποικιλοτρόπως στη χώρα μας,να μή μπορούν να εκφραστούν πολιτικά,μή έχοντας πολιτικά δικαιώματα!!!Τα πολιτικά δικαιώματα σε μια δημοκρατία είναι το κύριο μέσο έκφρασης του κάθε πολίτη!!Όσο για τη προοπτική να γίνει δημοψήφισμα,δέν επιτρέπεται σε θέματα καθαρά ανθρωπίνων δικαιωμάτων,ακόμα και μιά πλειοψηφία να επιβάλλεται σε μιά μειοψηφία.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:16 | Στέφανος Ντάλιας

    ΄Εχω τη γνώμη ότι την ελληνική ιθαγένεια πρέπει να αποκτούν όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα,ανεξάρτητα αν οι γονείς τους είναι νόμιμοι ή όχι και χωρίς άλλες προϋποθέσεις.Για τους μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα να ισχύουν οι προϋποθέσεις της συνεχούς διαμνοής κλπ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:59 | Η. Π.

    Ερώτημα: Πιστεύω ότι ούτε Τούρκοι θα ελληνοποιηθούν και θα κατοικήσουν στην Θράκη ούτε Αλβανοί στην Ήπειρο ούτε ότι η Υπερνομαρχεία θα φτάσει μέχρι την Λάρισα αλλά τι θα γίνει αν αύριο αποφασίσουν 20 εκατομμύρια Κινέζοι να ζητήσουν ελληνική Ιθαγένεια με σκοπό να δημιουργήσουν μια Αποικία – Πύλη (China port) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μήπως ότι έγινε στις ΗΠΑ μια που πολλοί το αναφέρουν ως παράδειγμα. (Ινδιάνους τους ονόμασαν γιατί νόμισαν άτι ανακάλυψαν την ανατολική είσοδο της Ινδίας)

    Αν αυτό επιλέξουμε ας το κάνουμε τουλάχιστον σωστά και δημοκρατικά όλοι μαζί με ένα Δημοψήφισμα.

    Γιατί το φοβόμαστε….

    Και για να μην παρεξηγηθώ ΠΑΣΟΚ ψηφίζω….

    Καλή Χρονιά σε όλους, Έλληνες και Μετανάστες

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:33 | Ανδρέας

    Είμαι Έλληνας και ζώ και εργάζομαι στην Αγγλία. Στην Αγγλία όπως και σε πάρα πολλά Ευρωπαικά κράτη και μη η πολιτεία δίνει το δικαίωμα του εκλέγει και εκλέγεσαι, ότι προωθεί και η Ελληνική Κυβέρνηση. Γιατί να μην κάνει το ίδιο και η Ελλάδα?

    Επίσης, μην ξεχνάμε ότι είμαστε ένας λαός που έχουμε μεταναστέυση σε κάθε γωνιά της γής και στα περισσότερα απο αυτά τα κράτη οι Έληνες έχουν δικαίωμα ψήφου.

    Κρίμα όμως που όλη αυτοι οι βλάκες για μικροκοματικούς σκοπούς παίζουν με τα δικαίωμα τον μεταναστών. Θέλουν τους μετανάστες στην Ελλάδα να μην έχουν κανένα δικαίωμα και οι Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό να έχουν ότι προβλέπουν οι εκεί νόμοι. Είναι τυφλοί και ανεγκέφαλοι. Ήταν, είναι και θα είναι πολλοί πίσω απο τους καιρούς τους.

    Αλλά μάλλον δεν έχουν ζήσει έξω απο τα όρια της Ελλάδος να καταλάβουν τη σημαίνει μετανάστης, ξενιτιά, ξένος, σερβιτόρος, πιατάς και ότι άλλοι δουλειά έκαναν οι Ελληνες όταν πήγαν εκεί. Μιλάνε έκ του ασφαλούς.

    Συνχαρητήρια στην κυβέρνηση για την προσπάθεια που κάνει.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:19 | ΠΡΑΣΙΝΗ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Πώς αποκτά κανείς την Ελβετική υπηκοότητα

    Σε προηγούμενο σχολιο αναφέρθηκα στο πώς αποκτά κανείς την Δανέζικη και Γερμανική υπηκοότητα: την μεν Δανέζικη επειδή ο Πρωθυπουργός φιλοδοξεί να μας μετατρέψει σε Δανία του Νότου, την Γερμανική γιατί οι Έλληνες μετανάστες της Γερμανίας χρησιμοποιούνται ως «επιχείρημα» από όσους θέλουν να πολιτογραφήσουν τους αλλοδαπούς μετανάστες στην Ελλάδα.

    Αξίζει τον κόπο να δει κανείς πώς αποκτά κανείς την Ελβετική υπηκοότητα.
    Η Ελβετία είναι χώρα που χαρακτηρίζεται από αυξημένο βαθμό άμεσης δημοκρατίας, οικονομικής ευμάρειας, ευνομίας, και μακρόχρονης ειρήνης. Θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε πολύ χειρότερα πρότυπα από αυτήν! Ας δούμε λοιπόν τί κάνει η Ελβετία, από το επίσημο σάιτ της χώρας:
    Swiss citizenship Regular naturalisation

    Κατ’ αρχήν να τονίσω πως η Ελβετία έχει ομοσπονδιακό σύστημα και κάποιος γίνεται πολίτης συγκεκριμένης κοινότητας και καντονιού. Επομένως πρέπει να έχει συνήθως επιπλέον προϋποθέσεις από αυτές που ισχύουν στο ομοσπονδιακό επίπεδο και στις οποίες θα αναφερθώ παρακάτω.

    Σημειώνω μάλιστα πως σε μερικές κοινότητες οι Ελβετοί ψηφίζουν για το αν θέλουν κάποιος να γίνει πολίτης ή όχι.

    Ας δούμε όμως τί ισχύει σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

    Πώς γίνεται κάποιος Ελβετός υπήκοος

    Υπάρχουν ορισμένοι βασικοί τρόποι για να γίνει κανείς Ελβετός
    Να έχει έναν Ελβετό γονέα
    Να υιοθετηθεί από Ελβετό πολίτη πριν ενηλικιωθεί
    Απλοποιημένη διαδικασία πολιτογράφησης για τους/τις συζύγους και τα παιδιά των Ελβετών
    Κανονική διαδικασία πολιτογράφησης
    Κανένας δεν γίνεται Ελβετός με τη γέννησή του αν δεν έχει Ελβετό γονέα. Παρακάτω θα δούμε τις προϋποθέσεις κανονικής πολιτογράφησης (regular naturalisation):

    12 χρόνια νόμιμοι κάτοικοι της Ελβετίας. Τα χρόνια μεταξύ 10 και 20 μετρούν διπλά. Άρα 6 το λιγότερο χρόνια.

    Εξετάζεται αν έχουν ενσωματωθεί στον Ελβετικό τρόπο ζωής, γνωρίζουν τα Ελβετικά έθιμα και παραδόσεις, τηρούν τους Ελβετικούς νόμους, δεν θέτουν σε κίνδυνο την εσωτερική ή εξωτερική ασφάλεια της χώρας.

    Όσοι απορρίπτονται δεν έχουν δικαίωμα έφεσης στην απορριπτική απόφαση
    Όποιοι γίνονται δεκτοί σε ομοσπονδιακό επίπεδο δεν τελειώνουν.
    Απλά λαμβάνουν την άδεια να ζητήσουν πολιτογράφηση στο επίπεδο του καντονιού και της κοινότητας. Για παράδειγμα τα καντόνια έχουν τους δικούς τους κανόνες για πόσα χρόνια πρέπει να είναι κανείς κάτοικός τους που ποικίλουν από 2 έως 12 χρόνια, ενώ πρέπει σε μερικές κοινότητες να είναι κάτοικοι έως και 5 χρόνια.

    Είναι νομίζω προφανές πως η Ελβετία είναι πολύ πιο αυστηρή από το σύστημα πολιτογράφησης που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα και από αυτό που προτίθεται να υιοθετήσει το ΠΑΣΟΚ. Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα, γιατί να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ελβετίας, της Δανίας, ή της Γερμανίας; Όταν μας ομιλούν για Ευρωπαϊκά ήθη που πρέπει να υιοθετήσουμε, θεωρούν πως αυτές οι χώρες δεν είναι Ευρωπαϊκές;

    Έχει σημασία όμως να δούμε πώς η Ελβετία δέχεται και μετανάστες.
    Σίγουρα όχι με την πολιτική των εκ των υστέρων νομιμοποιήσεων με την οποία δημιουργήθηκε ο δικός μας μεταναστευτικός πληθυσμός.

    Πώς να μεταναστεύσει κάποιος στην Ελβετία για εργασία

    Labour/Work Permits: διαφορετικοί κανόνες ισχύουν για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/European Free Trade Association (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Ελβετία, Νορβηγία) και για τους πολίτες εκτός αυτών των χωρών για του οποίους: περιορισμένος μόνο αριθμός διοικητικών εργαζομένων, ειδικών, και άλλων υπαλλήλων με προσόντα γίνεται δεκτός.

    Καμιά σχέση λοιπόν με τον δικό μας μεταναστευτικό πληθυσμό ο οποίος δημιουργήθηκε ετσιθελικά και αποτελείται κυρίως από άτομα που προσφέρουν ανειδίκευτη εργασία.

    Συνοψίζοντας:

    Η Ελβετία δέχεται στο έδαφος της για να εργαστούν κυρίως Ευρωπαίους και περιορισμένο αριθμό ατόμων με ειδικά προσόντα από όλες τις υπόλοιπες χώρες. Όσους δέχεται απαιτεί την πλήρη ενσωμάτωση πριν καν τους δώσει άδεια να ζητήσουν άδεια πολιτογράφησης από τα καντόνια και τις κοινότητες που μπορούν να θέσουν την πολιτογράφησή τους έως και σε δημοψήφισμα!

    Έτσι κάνει μια από τις ευνομούμενες χώρες της Ευρώπης. Γι’ αυτό είναι άλλωστε ευνομούμενη.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:24 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Ελεος!!! Ολοι μας εχουμε συγγενεις στο εξωτερικο!!! Ας δουμε τι γινεται σε ολες τις χωρες εκεινες που διαβιουν οι συγγενεις μας. Ας τους ρωτησουμε.

    Ας διαχωρισουμε σαφως τα ορια της ιθαγενειας με της υπ.τητας.

    Το να εχουν το δημοκρατικο δικαιωμα ψηφου στις δημοτικες εκλογες οσοι διαβιουν στην Ελλαδα το θεωρω αυτοννοητο. Οποιος πληρωνει λογαριασμο ΔΕΗ και του εισπραττει ο εκαστοτε Δημος διαμονης του, ΟΦΕΙΛΕΙ να εχει λογο.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:20 | Π.Μ.

    Θα ήθελα να επαναδιατυπώσω τό σχόλιο μου της 30.12.09 09:22 (id=10095), ως εξής:

    Οι βασικοί άξονες πρέπει να είναι:

    1. Να γίνει διάκριση μεταξύ απόδοσης υπηκοότητας και απόδοσης ιθαγένειας.

    2. Να γίνει μελλοντική και όχι αναδρομική απόδοση υπηκοότητας σε όσους εφεξής εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις των Νόμων. Η υπηκοότητα να αποδοθεί σε δύο στάδια. Καταρχήν «ειδική» με καθοριστέα περιορισμένα δικαιώματα και καθοριστέες περιορισμένες υποχρεώσεις. Εν συνεχεία πλήρης, με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις. Μετά παρέλευση κατά πολύ μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος να μπορεί κατόπιν αιτήματος να εξετάζεται η υπό αυστηρότερες προϋποθέσεις εξατομικευμένη παροχή ιθαγένειας.

    3. Κατά την απόδοση των ανωτέρω πρέπει να λαμβάνεται οπωσδήποτε υπόψη:
    η καταγωγή,
    η εθνικότητα,
    η τρέχουσα ιθαγένεια και
    η τρέχουσα υπηκοότητα
    και του πατέρα του αιτούντος προσώπου
    και της μητέρας του αιτούντος προσώπου
    και του αιτούντος προσώπου.

    4. Για τα χρονικά διαστήματα που θα εξετάζονται το αιτούν πρόσωπο να πρέπει επιπλέον άλλων: α) να αποδεικνύει αδιάκοπη παραμονή στην Ελλάδα β) συνεχόμενες πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές γ) συνεχόμενες δηλώσεις φορολογητέου εισοδήματος (όχι κάτω από το αφορολόγητο) δ) εξόφληση όλων των φόρων που του έχουν καταλογιστεί. Να αποδεικνύει δηλαδή έμπρακτα την επιθυμία του να γίνει Έλλην υπήκοος, συμμετέχοντας ως θετική οικονομική μονάδα στη ζωή της χώρας.

    Ευχαριστώ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:18 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

    Θα σας παρουσιάσω μια προσωπική εμπειρία που βίωσα πριν από λίγα χρόνια στο μικρό χωριό μου, είμαστε όλοι μαζεμένοι στο καφενείο του χωριού για να παρακολουθήσουμε τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας – Τουρκίας, εντός του καφενείου είμαστε δέκα Έλληνες και άλλοι τόσοι Αλβανοί, με το που σημειώνει γκολ η Τουρκία οι Αλβανοί πετάχτηκαν όρθιοι πανηγυρίζοντας, σε ερώτηση μου γιατί παίρνουν το μέρος της Τουρκίας μου απάντησαν πως είναι μουσουλμάνοι και αισθάνονται πιο κοντά τους την Τουρκία, βέβαια με αυτή τους την πράξη εκδήλωσαν και ένα ανθελληνισμό, ο οποίος μέρα την μέρα βγαίνει περισσότερο στην επιφάνεια. Ειλικρινά δεν ξέρω αν θα πρέπει να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους το δικαίωμα της ιθαγένειας, του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, ας αποφασίσει ο λαός με δημοψήφισμα.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:03 | panosd

    Να μπορούν να ψηφίζουν όλοι οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.Πολίτες της χώρες είναι αυτοί που ζουν καθημέρινά τα προβλήματα και βιώνουν τις ίδιες ανάγκες ανεξαρτήτου γλώσσας,χρώματος,θρρησκευτικών πεποιθήσεων.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:17 | Δρ Γεώργιος Γιαννιτσιώτης

    Το ζήτημα της ιθαγένειας είναι πανάρχαιο. Ανάγεται στο ποιος, πότε, πού, και υπό ποιες προϋποθέσεις (κανόνες) εντάσσεται – ανήκει σε ένα κοινωνικό σύνολο (πολιτικά οργανωμένη κοινωνία.

    Παραδοσιακά, η ένταξη καθίσταται αυτοδίκαιη για τους εξ αίματος συγγενείς. Οι εξ αγχιστείας συγγενείς αφομοιώθηκαν στην πορεία. Αργότερα, με την ανάπτυξη των ανθρώπινων κοινωνιών κατά την αρχαιότητα, σε πόλεις-κράτη με διευρυμένη παρουσία στον κόσμο («διεθνώς»), προέκυψε το θέμα χειρισμού των μετοίκων και των απογόνων αυτών. Σύγχρονη, ανεπτυγμένη εκδοχή του ζητήματος αυτού, οι μετανάστες που «απειλούν» την ηρεμία των γηγενών κατοίκων μιας πολιτικά οργανωμένης κοινωνίας.

    Υπό το ανωτέρω πρίσμα, η λύση του προβλήματος φαίνεται απλή, αναγώμενη στο μανιχαϊστικό δίλημμα μεταξύ «εθνικής» καθαρότητος (πολιτική ερμητικά κλειστών συνόρων) και απονομής δικαιώματος ιθαγενείας σε όλους τους μετανάστες (πολιτική ανοικτών συνόρων). Της προσεγγίσεως αυτής διαφεύγει όμως, η παράμετρος Malthus και η έμφυτη τάση των ανθρώπων (όπως και όλων των έμβιων όντων επί της γης) να μεριμνούν για την διαιώνιση του είδους δια των φυσικών τους τέκνων.

    Σε μια περίοδο όπου ο υπερπληθυσμός αποτελεί
    α) την πρωτεύουσα απειλή για την ύπαρξη αυτής καθεαυτής της ανθρωπότητας και συνακόλουθα για τις όποιες «κατακτήσεις» – επιτεύγματα από το επίπεδο της τοπικής κοινωνίας ως εκείνο της εθνικής ή διεθνούς κοινότητος (όπως την εννοεί ο κάθε άνθρωπος επί της γης από την δική του οπτική γωνία), με πρώτο το επίπεδο διαβίωσης και αναπαραγωγής της κοινωνίας, όπως και
    β) την ριζική αιτία της επαπειλούμενης οικολογικής κατάρρευσης που προκαλεί ήδη το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα όλων των εποχών,
    οι γηγενείς κάτοικοι μιας περιοχής διαισθάνονται ότι δεν θα είναι εις θέσιν να διασφαλίσουν την επιβίωση και διαιώνιση της κοινωνίας στην οποία μεγάλωσαν και έδρασαν ακριβώς λόγω αδυναμίας επίλυσης του βασικού οικονομικού προβλήματος:
    πώς θα καλυφθούν διαρκώς διογκούμενοι (λόγω και της αύξησης του πληθυσμού συνεπεία της μετανάστευσης) ανάγκες με περιορισμένους πόρους (παραγωγική-διατροφική δυνατότητα). Αυτό το πρόβλημα απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο το εποικοδόμημα αρχών-αξιών-κανόνων ρύθμισης των σχέσεων μεταξύ των μελών πολιτικά οργανωμένων κοινωνιών και των ίδιων αυτών οντοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα.

    Ετσι, οι κοινωνίες που έχουν διασφαλίσει ένα επίπεδο διαβίωσης αναπτύσσουν ενστικτωδώς, φοβικά σύνδρομα έναντι των μεταναστών, με τάσεις προσκόλησης σε παραδοσιακές αξίες, κανόνες και νόρμες συμπεριφοράς, όπου ο «άλλος» – διαφορετικός δεν γίνεται αποδεκτός ει μη μόνον εφ’όσον προσαρμοσθεί-αφομοιωθεί. Εδώ βρίσκεται το κλειδί της όποιας πολιτικής απόφασης: Τί θα πράξει ο νομοθέτης;
    α) θα δώσει (με ή χωρίς προϋποθέσεις) ιθαγένεια στα τέκνα των μεταναστών; Ή
    β) θα αρνηθεί να απονείμει ιθαγένεια στους μετανάστες;

    Μεταξύ των δύο αυτών άκρων υπάρχει πάντοτε η χρυσή τομή. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι είχαν δώσει λύση στο πρόβλημα δια της παιδείας (Ισοκράτης). Ετσι, εάν σήμερα επιθυμούμε λύση με τις μικρότερες, μελλοντικά, κοινωνικές αναταράξεις, η λύση αυτή πρέπει να συνδέει την απονομή Ελληνικής Ιθαγένειας στα τέκνα μεταναστών τα οποία α) έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, β) δεν έχουν άλλη ιθαγένεια, και γ)έχουν μετάσχει επιτυχώς της δωδεκαετούς ελληνικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η απόκτηση της ιθαγένειας θα γίνεται αυτοδικαίως με την ενηλικίωση και το τέκνο του μετανάστη θα αποκτά όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Ελληνα Πολίτη εκτός εάν ρητώς αποποιηθεί του ανωτέρω δικαιώματος.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:20 | Ι.Λ.

    Θεωρώ ότι ένα, από όλες τις πλευρές, ισορροπημένο νομοθέτημα και θεωρώ χρέος της Πολιτείας να προχωρήσει στην άμεση υιοθέτησή του.

    Η άποψη ότι «θα μάθουν οι αλλοδαποί πόσο εύκολα δίνουμε την ιθαγένεια στην Ελλάδα και θα πλημμυρίσουμε από αυτούς» παραβλέπει ότι η ανάγκη που οδηγεί τους φτωχούς και καταδιωγμένους κάθε «πατρίδας» στην προσφυγιά δεν έχει ως λόγο την επιδίωξη να αποκτήσουν μια «ξένη» ιθαγένεια έτσι γιατί βαριούνται με τη δική τους.

    Η προσφυγιά είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα γα να το λύνουμε με πατριωτικές κορώνες και απλοϊκές και καθόλου ανθρωπιστικές προσεγγίσεις.

    Άλλωστε, το γεγονός ότι το ισχύον νομοθετικό καθεστώς δεν διευκολύνει την απόκτηση ιθαγένειας δεν φαίνεται να αναστέλλει την προσέλευση αλλοδαπών στη χώρα μας. Άρα αλλού βρίσκεται στο ζήτημα και όσοι εκφέρουν εύκολες κρίσεις καλό είναι να το ξανασκεφτούν.

    Τα ξένα παιδάκια που γεννιούνται στη χώρα μας και αναπτύσσονται σε ένα «ελληνικό» περιβάλλον πηγαίνοντας σε ελληνικό σχολείο γίνονται de facto «έλληνες» όπως γίνονται de facto «έλληνες» και τα παιδιά που απόκτησαν de iure την ιθαγένεια γιατί την είχαν αποκτήσει ήδη οι πατέρες τους, χωρίς να είναι και τόσο σίγουροι ότι προέρχονται κατ’ ευθείαν από τον Πλάτωνα.

    Δεν χρειάζεται κανένα Δημοψήφισμα γιατί οι Βουλευτές έχουν εκλεγεί από τον ελληνικό λαό και η Βουλή έχει την συνταγματική αρμοδιότητα να ψηφίζει τους νόμους του κράτους, όπως άλλωστε έχει ψηφίσει προηγούμενη Βουλή τον ισχύοντα Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, χωρίς κανείς να έχει αξιώσει την πραγματοποίηση Δημοψηφίσματος.

    Όσοι εκπλήσσονται για το υποτιθέμενο «ατόπημα» της κυβέρνησης να δοθεί ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών έκπληκτοι γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ και πουθενά καλό είναι να ασχοληθούν λίγο περισσότερο με την μόρφωσή τους, γιατί όχι μόνο η κυβερνητική πρωτοβουλία δεν αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία, αλλά δεν είναι λίγα τα δικαιικά συστήματα που στηρίζουν την απόδοση της ιθαγένειας στο περιστατικό του τόπου της γέννησης και όχι στο περιστατικό της καταγωγής ή του αίματος.

    Ελπίζω και εύχομαι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία να ολοκληρωθεί σύντομα.
    Θα είναι μια από τις πιο δημιουργικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια, ωφέλιμη και για το ασφαλιστικό σύστημα και για δημογραφική ανάσταση της χώρας μας.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:15 | Γ.Α

    ΤΑ ΝΕΑ, 27-03.2007

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Ερμαφρόδιτη κατάσταση

    Η ερμαφρόδιτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα προσβάλλει τους μετανάστες αλλά και την εικόνα της χώρας η οποία αρνείται πεισματικά να πάρει θέση σε αυτό το φλέγον θέμα.

    Από τη στιγμή που γεννιέται σε έναν τόπο το παιδί πρέπει να παίρνει αυτόματα την υπηκοότητα του συγκεκριμένου κράτους και βεβαίως, εάν θέλει, να παίρνει και της χώρας από την οποία προέρχεται η οικογένειά του.

    ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ………………………………………

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:41 | Δώρα Μπέη

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    Επιτρέψτε μου να σας εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την πρωτοβουλία σας να προχωρήσετε στην πολύ αξιόλογη νομοθετική πρωτοβουλία.
    Είναι πια καιρός να εκσυγχρονιστούμε ως χώρα και να σταματήσουμε να αγνοούμε τους χιλιάδες έντιμους ανθρώπους που ήρθαν στη χώρα μας, διαμένουν νόμιμα, εργάζονται και δημιουργούν εδώ, αποκτούν παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο και παίρνουν ελληνική παιδεία.
    Ζούμε πια σε πολυ-πολιτισμική κοινωνία και θα πρέπει να βγάλουμε στην επιφάνεια τα θετικά της στοιχεία. Να ενσωματώσουμε αυτούς τους ανθρώπους και να τους προσφέρουμε όραμα και αγάπη για τη χώρα μας.
    Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δικαιώματα και το κράτος μας οφείλει να τους τα αναγνωρίσει.
    Ως πολίτης, αισθάνομαι την ανάγκη να σας εκφράσω τη στήριξή μου στις προσπάθειες τόσο τις δικές σας όσο και του συνόλου της Κυβέρνησης, ιδιαίτερα για τις πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης.
    Το μόνο σχόλιο που θα έκανα στο άρθρο αυτό έχει να κάνει με έναν προβληματισμό ως προς την προτεινόμενη τριετή υποχρεωτική εκπαίδευση ως προϋπόθεση για υποβολή αιτήματος πολιτογράφησης. Προφανώς έχετε κάποιο σκεπτικό, αλλά, μήπως η ολοκλήρωση του κύκλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα έπρεπε να ισχύει; Θεωρώ ότι η εκπαίδευση είναι βασικό συστατικό που δίνει εφόδια και στους ανθρώπους που αφορά η ρύθμιση, αλλά, μακροπρόθεσμα, θα αποτελέσει μοχλό προόδου της χώρας μας συνολικά.
    Συγχαρητήρια και τις θερμές μου ευχές για τη νέα χρονιά: Υγεία, χαρά και επιτυχία στο έργο σας.
    Δώρα Μπέη

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:12 | Nικόλαος

    Υπάρχει πρόβλημα ισονομίας και ισοπολιτείας
    με τη νομιμοποίηση των μεταναστών.

    Ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα και βέβαια και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες είναι εξόχως παράνομο και αντισυνταγματικό. Βλέπουμε λαθρομετανάστες, μετά από κάποια λίγα χρόνια παρά­νομης παραμονής και εργασίας, να διεκδικούν νομιμότητα και βέ­βαια τα δικαιώματα που αυτή συνεπάγεται. Τους βλέπουμε να φωνά­ζουν και να απειλούν τους πάντες με βάση τον νόμο που έχει θεσπιστεί και αφορά τους ιδιοκτήτες-πολίτες και όχι τους ίδιους. Τους βλέπουμε να βγαίνουν με απύθμενο θράσος στα «παράθυρα» των τηλεοράσεων και να κατηγορούν τον λαό για ρατσισμό. Αντί εκείνη την ώρα να συλλαμβάνονται επιτόπου και να απελαύνονται με συνοπτικές διαδικασίες, εξαιτίας του προφανούς της παρανο­μί­ας τους, αφήνονται να παριστάνουν τους «κήνσορες» και τους τιμη­τές των πολιτισμικών αξιών μιας κοινωνίας, η οποία δεν ρωτή­θη­κε αν θέλει να τους «φιλοξενεί» και της «φορτώθηκαν» αυθαίρετα.

    Κοντά τους συμπαραστάτες είναι όλοι οι «ευαίσθητοι» πολίτες, οι οποίοι κατά «σύμπτωση» εισπράττουν εκατομμύρια σε μισθούς. Μεγα­λο­αστικά κουτορνίθια, που εισπράττουν εκατομμύρια ως πολυθε­σίτες και αργόμισθοι. Κουτορνίθια, που έχουν κάνει την ανθρώπινη «ευαισθησία» προσωπικό τους κεφάλαιο. Αυτοί είναι που προσπαθούν να πείσουν τον λαό για τον νόμο και το δίκαιο των λαθρομεταναστών. Όλοι αυτοί οι νομικοί της «πλάκας» δεν γνωρίζουν το πλέον βασικό. Ποιο είναι αυτό; Ότι οι νόμοι τους οποίους επικαλούνται αφορούν πολίτες με πληρωμένα δικαιώματα «επικαρπίας».

    Αγνοούν το γεγονός ότι η ασφάλιση και η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών είναι πέρα για πέρα αντισυνταγματική. Γιατί; Γιατί απειλεί την ισονομία και την ισοπολιτεία. Ακόμα δηλαδή κι αν υποθέσουμε ότι αυτοί οι λαθρομετανάστες είναι νόμιμοι πολίτες, υπάρχει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας, αν χωρίς κανέναν άλλον όρο «ευθυγραμμιστούν» με τους γηγενείς εργάτες. Γιατί; Γιατί απλούστατα σε μια τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία. Δεν υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία, όταν κάποιος πολίτης απολαμβάνει δωρεάν αυτό το οποίο κάποιος άλλος το πλήρωσε και μάλιστα ακριβά.

    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ http://www.eamb.gr/metanastes/metanastes.htm

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:55 | Λαυρέντης

    Ας πάψει πια η καραμέλα! Η ιθαγένεια δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι ιδιότητα. Άλλωστε δεν αναφέρεται πουθενά στην υφήλιο ως τέτοια!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:45 | ΜΕΝΕΛΕΒ

    Δεν είναι μόνο υχρεωτικό αλλά αυτονόητο ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο απαιτεί την έγκριση του ελληνικού λαού, δηλαδή ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Κάθε αντίθετη προσπάθεια δεν θα είναι απλώς αντισυντγματική αλλά εν δυνάμει καταστροφική για τον ελληνικό λαό, διότι θα τον κάνει μειονότητα στην ίδια του τη χώρα. Η ελεύθερη Ελλάδα με κατοίκους εξ αίματος και γλώσσας Έλληνες, θα μετατραπεί σε μία πολυκοσμική χώρα, με μία μικρή ελληνική μειονότητα, και με την πλειονότητα κατοίκων διαφορετικών αιμάτων , γενετήσιων γλωσσών και θρησκειών. Αυτοί όλοι δεν θα είναι Έλληνες, όπως και αν εσεις του βαφτίσετε με όποιο δήποτε τέχνασμα. Αυτοί βαθιά στη συνείδησή τους θα νιώθουν ότι είναι Αφρικανοί, Αλβανοί, Βούλγαροι, Μουσουλμάνοι κλπ. Έτσι λοιπόν με δεδομένη την υπογννητικότητα των Ελλήνων και την υπεργεννητικότητα των μεταναστών, σε μερικά χρόνια ο ελληνισμός θα έχει δεχθεί ένα ανεπανόρθοτο πλήγμα. Μήπως αυτό δεν θέλουν και οι εχθροί μας.
    Σήμερα το μέγιστο εθνικό θέμα δεν είναι οι μετανάστες να βαπτιστούν Έλληνες, αλλά να λύσουμε το δημογραφικό μας πρόβλημα. Νομοσχέδιο γ’αυτό το εθνικό θέμα, για διαβούλευση.
    Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, σήμερα, είναι η τρομοκρατία. Νομοσχέδιο λοιπόν και γι’αυτό, για διαβούλευση.
    Αυτά λοιπόν είναι τα πρώτα νομοσχέδια που πρέπει να φέρει η Κυβέρνηση και όχι τωμ μεταναστών.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:40 | Τούρας Ιωάννης

    Αξιέπαινη η πρωτοβουλία σας, βλέποντάς την κανείς πολιτικά. Για τις νομικές ενστάσεις, η άγνοιά μου με αποτρέπει από το να εκφέρω άποψη. Εύχομαι σε σύντομη και τεχνικά αρτιότατη κατάθεση και επικύρωση του νομοσχεδίου. Καλές γιορτές και ας είναι ευτυχισμένη η νέα χρονιά για όλες και όλους.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:01 | Κώστας

    Συγχαρητήρια!
    Επιτέλους μία αδικία που μας κατέτασε στις «φοβικές» χώρες επιτέλους παίρνει τέλος.
    Δεν είναι δυνατόν να καταδικάζουμε ανθρώπιονα όντα που γεννήθηκαν στη χώρα μας, ζουν, σπουδάζουν, εργάζονται εδώ, συμμετέχουν στα κοινά να αισθάνονται παρίες της ζωής.
    Χρειάζεται προσοχή τόσο στην διαβούλευση όσο και στην εφαρμογή διότι το θέμα είναι ευαίσθητο και προσφέρεται για πολιτική εκμετάλευση και «σπέκουλα».
    Να προχωρήσετε με προσεκτικά βήματα αλλά και αποφασιστικά.

  • Είναι κρίμα που εν μέσω τέτοιων αντιδράσεων δεν μπορούμε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου αλλά πρέπει να το υποστηρίξουμε επί της αρχής.

    «Είναι 10 χρόνια σχεδόν από την ανεκδιήγητη (αντισυνταγματική) “μάχη για τις ταυτότητες”, που είχε ξεσηκώσει ο Χριστόδουλος (και είχε υπογράψει και ο Καραμανλής, για να μην ξεχνιόμαστε) και σχεδόν 20 από τα “συλλαλητήρια των μακεδονομάχων” – κι έχει κανείς την αίσθηση οτι δεν έχουμε διανύσει και μεγάλη απόσταση: Μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας έχει δυσκολία να αποδεχθεί ή δείχνει οτι δεν αντιλαμβάνεται την έννοια του ανθρωπίνου δικαιώματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μπορεί να καταλάβει οτι ένα παιδί που γεννιέται σε αυτή τη χώρα έχει δικαίωμα να έχει μια υπηκοότητα (=ιθαγένεια στην πράξη) ή μια πατρίδα. Κι όπως ακριβώς και με τις ταυτότητες και την αποφυγή διακρίσεων (και με τη συλλογή υπογραφών που δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα), οτι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα ή υποκείμενα στη θέληση της πλειοψηφίας, όπως εκ του πονηρού υποδεικνύεται με την ακροδεξιά πρόταση για δημοψήφισμα (για να ειπωθεί όσο πιο “λιανά” γίνεται, δεν μπορούμε να μαζευτούμε και να ψηφίσουμε οτι θα στερούμε ανθρώπινα δικαιώματα από συνανθρώπους μας – γιατί εκτός των άλλων έχουμε υπογράψει και διεθνείς συμβάσεις, για την προστασία τους). Είναι κι αυτό ένα σημάδι της επικίνδυνης δημαγωγίας και του λαϊκισμού, να “προσφεύγει” δήθεν στην άμεση δημοκρατία, η πιο αντιδημοκρατική πτέρυγα του πολιτικού συστήματος…»
    (απόσπασμα από το τελευταίο κείμενο της χρονιάς, του Προκόπη Δούκα http://prokopisdoukas.blogspot.com/2009/12/blue-moon.html )

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 10:20 | Μ.Τ.

    Κύριοι η κατάσταση εδώ μέσα έχει ξεφύγει από κάθε όριο.

    Ένα στα δύο σχόλια πολιτών που διαβάζω και τάσσονται υπέρ του νομοσχεδίου περιέχουν βαρύτατες ύβρεις εναντίων όσων αντιτίθενται σ’αυτό.Φασίστες, ακροδεξιοί, ναζί, χουντικοί,άρρωστοι,αμόρφωτοι και σωβινιστές είναι μερικοί από τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Αυτή τη δημοκρατία πρεσβεύετε έσεις που έχετε αντίθετη άποψη από εμάς τους «φασίστες»; Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι οι αυτοαποκαλούμενοι δημοκράτες και αντιρατσιστές είναι χειρότεροι ρατσιστές από εμάς τους «χουντικούς».Με επιχειρήματα κύριοι πείθετε τον συνομιλητή σας και όχι υποβιβάζοντας τη γνώμη του,στολίζοντάς τον με ύβρεις και «κοσμητικά» επίθετα.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 10:25 | Γιώργος

    Τα δύο μεγάλα κόμματα έχετε διαλύσει τη γλώσσα μας, έχετε αλλοιώσει την ιστορία μας, πουλάτε τη Μακεδονία, χαρίζετε το Αιγαίο, εγκαταλείπετε τη Θράκη και τώρα θέλετε να διαλύσετε και τη συνοχή του πληθυσμού της χώρας!

    Όταν σας αναφέρουμε τα παραπάνω μας λέτε ότι κανείς δεν είναι παραπάνω πατριώτης από τον άλλο. Ομοίως κι εμείς σας λέμε ότι κανείς δεν είναι παραπάνω ανθρωπιστής από τον άλλο. Κι εμείς συμπονούμε τους μετανάστες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να διαλύσουμε τη χώρα μας!

    Σε καμία χώρα του κόσμου δεν δίνεται η ιθαγένεια τόσο εύκολα. Κάντε ένα δημοψήφισμα, τι φοβάστε? Το λαό υποτίθεται δεν υπηρετείτε? Η υποκρισία έχει όμως και τα όρια της. Ποτέ δεν σεβαστήκατε την επιθυμία του λαού. Τι κατάντια! Στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, να παίρνονται αποφάσεις ερήμην του λαού και εις βάρος αυτού!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 10:17 | Νίκος

    Υπάρχουν τόσα προβλήματα στην πατρίδα και εσείς δεν κοιτάτε να λύσετε απλά θέλετε να προσθέσετε αλλο ένα τεράστιο .Δεν καταλαβαίνετε οτι αν το κάνετε θα υπάρχει πρόβλημα σε λίγα χρόνια ??? Δεν λύνετε κανένα πρόβλημα δίνοντας ιθαγένεια στους μετανάστες αντίθετος θα δημιουργήσετε. Δεν είναι επίδομα η ιθαγένεια ,πως την δίνετε τόσο απλόχερα Κύριοι???? Ποιόν ρωτήσατε ???Αυτή είναι η δημοκρατία σας ??Είστε υπόλογοι κύριοι στις επόμενες γενιές !Ολοι οι θεσμοί στην πατρίδα περνάνε κρίση,μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα !

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 10:07 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΤΗΣ

    Επειδή ξεχάσαμε πως κάποτε είμασταν χώρα εξαγωγής μεταναστών, και τώρα γίναμε χώρα «εισαγωγής» τους, βγάζουμε όλο τον υπολανθάνοντα (και όχι μόνον) ρατσισμό και φασισμό μας, σε αυτούς που έχουν την ανάγκη μας ως κοινωνία, ως κρατικές υπηρεσίες (!) και γενικά ως συντεταγμένη πολιτεία (!!). Επειδή έχω «σόγια» σε Αμερική και Αυστραλία, σας πληροφορώ ότι όλα μου τα ανήψια είναι Αμερικάνοι και Αυστραλοί. Αυτά για να μην μακρηγορούμε και πρέπει κάποτε να ευθυγραμμιστούμε με την «Χάρτα του Ρήγα»…έστω και 222 χρόνια μετά…ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΜΟΥ!!!!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 10:00 | Ν ΜΕΓΑΣ

    Ψηψίζω πατριωτικό Πασόκ εδώ και χρόνια. αν η παρούσα κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει ένα τόσο σοβαρό θέμα έχει δύο επιλογές:

    1. να προχωρήσει εκ νέου σε εκλογές για να επιβεβαιώσει την λαική έγκριση σ’ αυτό το νομοσχέδιο

    2. να κάνει δημοψήφισμα

    ΕΙΔΑΛΩΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 10:08 | Σιμώνης Νικόλαος

    Κατ’ αρχην , μπραβο για αυτο το δημοκρατικο διάλογο παρα το γεγονος οτι αρκετα μηνυματα κρινω δημοσιευονται επιλεκτικά.
    ** Για ενα τοσο σοβαρο θεμα πρεπει να αποφασισει ο ελληνικος λαος και οχι ενα υπουργικο συμβουλιο. Ενα δημοκρατικοτατο ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ θα δειξει τη δημοκρατικη ευαισθησια της κυβερνησης. Εδω, για μιναρεδες η Ελβετια προχωρησε σε δημοψηφισμα και εμεις εδω – λετε και δεν εχουμε αλλο προβλημα – με το ετσι θελω να προσθεσουμε μισο εκατομμυριο νομιμοπαρανομους στον ελληνικο πληθυσμο… Σε μια χωρα που εχει πλημμυρισει απο νομιμοπαρανομους αλλοδαπους σε καθε φαναρι, σε καθε πεζοδρομιο σε καθε γωνια. Και ειμαστε η μονη χωρα οπου η παρανομια , μας ειναι αδιάφορη. Και οχι μονο αυτοι, αλλα και τα οχηματα τους !!! Επιτελους, θελω να κυκλοφορω ελευθερα χωρις αυτη την απαραδεκτη κατασταση.
    ** Αν η Ελλαδα χρειαζεται 20 ή 80 χιλιαδες για ‘ειδικες ‘ εργασιες, αυτους να τους νομιμοποιησει. Ομως , τα δυο αυτα εκατομμυρια εχουνε εκτοπισει ελληνικα χερια με τα γνωστα αποτελεσματα στην ανεργια. Δεν χωρανε ολοι σε μια χωρα με τοσο υψηλη ανεργια.
    ** Ειμαι Ελληνας, Κυπριακης καταγωγης, στην Ελλαδα απο το 1974 σαν στελεχος επιχειρησεως. Παντρεμενος με ελληνιδα υπηκοο. Φανταστητε οτι πληρωνα καθε χρονο τελη αδειας παραμονης οταν οι αλβανοι σφυριζανε αδιάφορα. Ετσι για την ιστορια. Μετα απο 24 χρονια παραμονης μου στην Ελλαδα, εγω ο ΕΛΛΗΝΑΣ, παντρεμενος με ελληνιδα, υπεβαλα αιτηση για πολιτογραφηση το 1998. Μετα απο συνεχη αλληλογραφια, μεσολαβηση του Συνηγορου του Πολιτη, ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ εννεα (9) φορες παρακαλω – αφου το αφηνανε να ληξει – αυτο το πηγαινε ελα κρατησε μεχρι τον Ιουνιο του 2006 οποτε κουραστηκα και γραπτως ειπα στο Υπουργειο οτι ‘δεν με ενδιαφερει το θεμα»…Και ω του θαυματος, να ηλθε η εγκριση μετα απο 32 χρονια, εννεα ποινικα μητρωα, σειρα επιστολων κλπ κλπ. Και να τωρα το καθε Νιγηρακι και το καθε Αλβανακι εν μια νυχτι και μονον να θεωρηθει ‘ελληνοπουλο’… Τι κριμα…Στο σχολειο διδακτηκα τι σημαινει ελληνας, και τωρα ζω μια άλλη κατασταση.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 10:03 | kostas

    Τι δημοκρατικότερο από ένα δημοψήφισμα,αν ο λαός αποφασίσει να δεχθεί το νομοσχέδιο ή όχι θα είναι απόφασή του και θα βαρύνει τον λαό και μόνο.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 10:29 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΕΣΗΣ

    ΠΑΨΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΕΡΙ 250.000 ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΕΙΤΕ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ 5ΕΤΙΑ (500.000) ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ 3ΕΤΙΑ (350.000).ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ 1.000.000 ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ 4ΕΤΙΑΣ.
    ΛΟΙΠΟΝ ΕΞΗΓΗΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΒΙΑΖΕΣΤΕ.ΕΞΗΓΗΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΑΤΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΕΨΑΤΕ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΣΑΣ.ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ Ο ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ.ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ Ο ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΠΡΙΝΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΖΗΤΟΥΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ.ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ.ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΖΗΤΑΓΕ ΗΤΑΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΞΕΣΙΚΩΘΕΙ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ.
    ΤΕΛΟΣ ΟΤΑΝ ΒΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΑΣ ΟΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΑΣ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΝΑ ΛΕΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΗΓΑΝ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ.ΚΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΕΦΤΙΑΧΝΑΝ ΧΑΡΤΙΑ.ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΤΑΝ ΣΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΗΛΩΝΑΝ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΙΝΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΛΟΙΠΟΝ ΜΗΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΙΑΣΕΤΕ ΚΟΡΟΙΔΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΣΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΕΚΕΙ ΤΗΝ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ.
    ΕΛΛΗΝΑΣ ΛΟΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΑΠΟ ΠΑΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΙ ΕΧΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΔΕΙΣΗ.
    ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΘΕΙΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΩΜΑΙΜΟΝ

    ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
    ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΕΣΗΣ