Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:06 | ΔΙΟΝΥΣΙΑ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:52 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΙΤΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:55 | Ορέστης Νικολουδάκης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:17 | Μίνα Γκελντή

    Οι στείρωση πρέπει να γίνει υποχρεωτική για να μπορέσουμε να γλιτώσουμε από το πρόβλημα των αδέσποτων. Οι κυνηγοί που αντιδρούν σε συτο θα πρέπει όπως αγοράζουν τα όπλα τους και τις σφαίρες να αγοράζουν και το έμψυχο «εργαλείο» τους από τους ειδικούς εκτροφεις οι οποίοι θα είναι και οι μόνοι υπεύθυνοι και αρμόδιοι για την διατήρηση των φυλών. Με αυτό τον τρόπο ο κυνηγός θα το σκεφτεί δίπλα πριν πετάξει το κυνηγόσκυλο του στο δρόμο γιατί θα του έχει κοστίσει και βέβαια με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί και η καθαρότητα των φυλών αφού μόνο εκτροφείς θα επιτρέπετε να κάνουν αναπαραγωγή. Όπως βλέπετε υπάρχει τρόπος να μη χαθούν οι φυλές…οι οποίες σίγουρα εκφυλίζονται και χάνουν την καθαρότητα τους με τις αναπαραγωγές των κυνηγών.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:54 | Εμμανουήλ μυριαγκος

    ςΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:48 | Νίκος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:38 | Σουρβανου Ελένη

    Τα σκυλιά που καταλήγουν στους δρόμους ΔΕΝ είναι σκυλιά που προέρχονται από εκτροφείς αλλά από κουταβοπαραγωγούς που κοροϊδεύουν εδώ και χρόνια τους υποψήφιους πελάτες τους λέγοντας τους ότι αγοράζουν καθαρόαιμο σκύλο. Καθαρόαιμα είναι ΜΟΝΟ τα σκυλιά που έχουν Pedigree FCI. Εξαιτίας μερικών ανεύθυνων δεν γίνεται να τιμωρηθούν όλοι.
    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:37 | Σταμάτης

    Αντιμετώπιση προβλήματος με την μέθοδο πονάει χέρι κόψει……κεφάλι……. απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση. Έχω 2 σκύλους και τους έχω σαν μέλη της οικογένειας μου και δεν μπορώ να δεχτώ το ότι το κράτος με θεωρεί εκ των προτέρων ανεύθυνο

  • 9 Μαΐου 2021, 20:14 | Χρήστος

    Δεν στειρωνω

  • 9 Μαΐου 2021, 20:45 | Δημήτρης Γιακουμης

    Οχι στην στείρωση των δεσποζομενων θα εξαφανιστούν όλες οι φυλές

  • 9 Μαΐου 2021, 20:21 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Υποχρεωτική στείρωση ειναι ο μονος τρόπος να μειωθούν τα αδεσποτα ζώα, που στο μεγαλύτερο αριθμό τους ζουν μια σύντομη και βασανιστική ζωή. Οποίος έχει ασχοληθεί ενεργά μ αυτά τα πλασματα, ΑΠΟΚΛΥΕΤΑΙ να διαφωνεί με αυτο το μέτρο.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:11 | Γιωργος Ζαχαριουδάκης

    Θέμα πολιτισμού είναι η διάσωση των ελληνικών φύλων οι οποίες με το παρόν νομοσχέδιο θα αφανιστουν με δική σας υπογραφή. Η προστασία των ζώων δεν είναι μονοπώλιο των φιλοζωικων οργανώσεων αλλά υποχρέωση όλων των υγιων σκεπτομενων ιδιοκτητών και ερασιτεχνών εκτροφεων. Όταν δεν μπορείτε να ελέγξετε την ιδιοκτησία με ποιον τρόπο θα ελέγξετε την στείρωση?Ειναι ένα μέτρο οριζοντιο, ανεφαρμοστό, άδικο χωρίς προοπτική για την ελληνική κυνοφιλια που θα βυθιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Πραγματικά έστω και την τελευταία στιγμή, σκεφτείτε ότι η κυνοφιλια είναι ακρογωνιαιος λίθος του πολιτισμού κάθε χώρας. Δώστε βαση στους ελεγκτικους μηχανισμούς, εξαιρεστε τις ελληνικές και καθαροαιμες φυλές και βάλτε τέλος στον παραλογισμό και στο «φιλοζωικό» μονοπώλιο. Φιλόζωοι είμαστε και εμείς, εκτροφείς, κυνηγοί, ιδιοκτήτες ζώων. Βάλτε τέλος στον παραλογισμό

  • 9 Μαΐου 2021, 20:10 | Νικολαος

    Δεν ειναι λυση στο να μειωθουν τα αδεσποτα η στειρωση ολων των δεσποζομενων!

  • 9 Μαΐου 2021, 20:24 | ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΛΙΤΟΥ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:54 | Ανδρέας Κουτσοδοντης

    Δυστυχώς λυπουμαι να βλέπω το έτος 2021, να χρησιμοποιούνται μέθοδοι προ μεσαιωνικής εποχής. Μιλάτε για τρόπους αντιμετώπισης κακοποίησης των ζώων (και πολύ καλά κάνετε) και προτείνετε την στηρωση σαν ένα τρόπο αντιμετώπιση της. θεωρείτε το κόψιμο ουράς και αυτιών κακοποίηση, ενώ την αφαίρεση των γεννητικών οργάνων (σε ένα υγιές κ δηλωμένο ζώο) όχι.Συγνωμη που θα το πω αλλά από λογική μηδέν. Σε λίγο θα μας πείτε να στηρωσουμε και τους ανθρώπους που είναι στο δρόμο, δίχως σπίτι..Με όλο τον σεβασμό Βρείτε σωστούς και υγιείς τρόπους να αντιμετωπισετε το πρόβλημα.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:46 | Μαρία

    Απαράδεκτοι νόμοι. Δεν θα έβαζα τα μωρά μου (σκυλάκια μου) σε αυτή την ταλαιπωρία. Όλα τα πράγματα η φύση τα έχει φτιάξει σωστά γιατί να την παραβιαζετε;; Δεν έχετε μάθει από όλες τις παρεμβασεις που έχουμε κανει στην φύση μέχρι τωρα τι γίνεται ;; άσε που το ένα σκυλάκι μου είναι ράτσα προς εξαφάνιση εγώ τι θα κάνω θα το στειρωσω; θα το εξαφανίσω; μια από της λίγες ελληνικές ράτσες…. Όχι στην στείρωση.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:14 | Γεώργιος

    Δεν συμφωνώ με την στείρωση τον σκυλιών.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:01 | ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΙΤΟΥ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:41 | Κελλυ Κονδυλα

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων3

  • 9 Μαΐου 2021, 20:54 | Βασίλης Δάλαρος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 9 Μαΐου 2021, 20:06 | Ειρηναίος

    Αυτό που πάει να γίνει είναι απαράδεκτο δεν στειρωνουμε μέλη της οικογένειας μας

  • 9 Μαΐου 2021, 20:52 | Κανέλλα Καλαποθαρέα

    Για τα βαρελόσκυλα και τα μόνιμα δεμένα καμμιά πρόβλεψη πάλι θα είμαστε οι ρεζίληδες της Ευρώπης.Να απαγορεύεται τελείως το δέσιμο.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:11 | Γιώργος Ναννος

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ απαράδεκτο νομοσχέδιο έχετε μένος κατά τον κυνηγών έχω τρία σκυλιά και δεν τα έχω ζευγαρώσει ποτέ από επιλογή μου….κάποια στιγμή θα θελήσω απογόνους από αυτά τα σκυλιά για να συνεχίσω το χόμπι μου και αυτό που αγαπώ δεν μπορείτε να μου στερήσετε αυτό τον δικαιωμα γιατί έτσι θέλουν κάποιοι δήθεν φιλοζωοι που έχουν κόντρα με εμάς τους κυνηγούς

  • 9 Μαΐου 2021, 20:10 | Άγγελος

    Καλησπέρα σας
    Θα ήθελα να σας παρακαλέσω ειλικρινά να αποσύρετε το νομοσχέδιο.
    1. Τα δεσποζομενα κατοικίδια είναι τσιπαρισμενα εμβολιασμένα με το βιβλιάριο τους κανονικά… Όχι κύριοι αυτό.. Όχι ΣΤΕΙΡΩΣΗ στο ζωάκι μου για ποιο λόγο επειδή έχουμε πολλά αδέσποτα. Τι σχέση έχει αυτό. Ας αναλάβουν οι φιλοζωικές για τα αδέσποτα Αφού αυτό πρεσβεύουν την ασφάλεια και την φροντίδα ενός ΑΔΈΣΠΟΤΟΥ ζώου. Με ποιο δικαίωμα θα μου επιβάλλετε εσείς να στειρωσω τον σκύλο μου θέλω απογόνους από αυτό το σκυλί θέλω να βλέπω τους απογόνους του και να θυμάμαι τις στιγμές που ένιωσα και πέρασα μαζί του. Σας παρακαλώ πάρα πολύ αποσύρετε αυτό το έκτρωμα συγγνώμη μου εκφράζομαι με αυτό τον τρόπο. Βρείτε άλλη λύση είναι ότι χειρότερο. Δεν είναι ένα πράγμα που το παίρνεις και χαλάει και το πετάς έχει ψυχή θέλει αγάπη και να δώσει αγάπη. Να νιωσει το μητρικο ένστικτο. ΝΤΡΟΠΗ

  • 9 Μαΐου 2021, 20:56 | Μαρία Χρύσου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:37 | ΚΟΝΤΟΣΤΟΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

    Η στείρωση αποτελεί έναν ακόμα ακρωτηριασμό κ τις περισσότερες φορές έχει μεγάλες αλλαγές στο χαρακτήρα του ζώου μετά. Επίσης υπάρχει πάντα κίνδυνος για πρόωρη ΧΡΌΝΙΑ ακράτεια -ειδικά στα θηλυκά- που ΔΕΝ διορθώνεται! Τα ζώα επιπλέον καταλήγουν παχύσαρκα στο 90% των περιπτώσεων τους κ αυτό ΔΕΝ είναι ευζωΐα!Το πρόβλημα των αδέσποτων είναι θέμα ΠΑΙΔΕΊΑΣ των κατοίκων της Ελλάδας κ ΔΕΝ θα λυθεί με τον υποχρεωτικό ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων τους επειδή έτσι νομίζουν κάποιοι ψυχωτικοι τελειωμένοι-δήθεν- φιλόζωοι, όπως ΔΕΝ πέτυχε κ σε όλες τις άλλες χώρες! Ο μόνος λόγος που λιγόστεψαν τα αδέσποτα τους είναι επειδή γίνεται ευθανασία μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα!Η ΠΑΙΔΕΙΑ θα λύσει το πρόβλημα αυτό! Ο ακρωτηριασμός σε ένα τόσο σημαντικό όργανο για τον οργανισμό των ζώων, δεν είναι λύση!Εννοείται ότι αναφέρομαι στα δεσποζόμενα. Τα αδέσποτα αναγκαστικά θα στειρώνονται για να μη πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

  • 9 Μαΐου 2021, 19:43 | Κοντός Δημήτρης

    Όχι στην στείρωση

  • 9 Μαΐου 2021, 19:21 | ΑΘΑΝΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ
    ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΙΤΩΝ ΖΩΩΝ.
    Ο ΑΚΡΩΤΗΡΙΣΜΟΣ, Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ,
    Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΑ ΜΕ
    ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΖΩΑ.

  • 9 Μαΐου 2021, 19:12 | Χρυσούλα Χασάπη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 19:10 | Γιάννης Ρωσσοπουλος

    Απαράδεκτη άκρως βάρβαρη η στείρωση σε δεσποζομενα ζώα που είναι πλήρως ελεγχόμενα. Αυστηρό τσιπαρισμα και δήλωση μελλοντικών ιδιοκτητών πριν από κάθε γέννα. Είναι λάθος η στείρωση εκτός αδέσποτων.

  • 9 Μαΐου 2021, 19:45 | Στελιος Κονδυλας

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 19:59 | Εύη

    Επιτέλους, έπρεπε να πάει 2021 για να γίνουν τα ελάχιστα αυτονόητα σε αυτή τη χώρα. Ξεκολλα Έλληνα πολλά βαρύ άντρα δεν θίγεται ο αντρισμος σου αν στειρώσεις το ζώο, έλεος κάπου. Όσο για τους κυνηγούς κ τους ανεκδιηγητους που βάζουν τα ζώα να γεννανε δίχως αύριο, ε καιρός να σταματήσετε να τεμπελιαζετε και να πάτε να δουλέψετε όπως κάνει όλος ο υπόλοιπος κόσμος

  • 9 Μαΐου 2021, 19:00 | ΝΙΚΗ ΜΠΑΛΑΜΠΕΚΟΥ

    Η στείρωση ισούται με τον ακρωτηριασμό… Μην προσπαθείτε να αφαιρέσετε από τα σκυλιά μας τις φυσικές/βασικές τους ιδιότητες… Εννοείται πως θα πρέπει να γίνει άμεσα κάτι για τα αδέσποτα αλλά τα δεσποζομενα σκυλιά θα πρέπει να στειρώνονται μονάχα εάν έχουν κάποιο πρόβλημα ή εάν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης… Τα σκυλιά μας είναι τα παιδιά μας και η πραγματική τους ευζωια βασίζεται στις σωστές συνθήκες διαβίωσης και όχι στην στέρηση των ενστίκτων τους!

  • 9 Μαΐου 2021, 19:06 | Κατερίνα Κώτση

    Συμφωνώ απόλυτα με τη στείρωση των αδέσποτων αλλά και των δεσποζόμενων ζώων. Είναι εγκληματικό να έχουμε ανεξέλεγκτες γεννήσεις και τα μικρά να καταλήγουν στα σκουπίδια, σε ανεύθυνες υιοθεσίες ή σε άτομα που τα κακοποιούν ή τα εκμεταλλεύονται. Η στείρωση δεν είναι ακρωτηριασμός και ειδικά στα αδέσποτα είναι σημαντική για την προστασία της υγείας τους και για τον περιορισμό του αριθμού τους. Αν υπάρχουν λίγα αδέσποτα σε μια γειτονιά μπορούν να ταΐζονται και να φροντίζονται. Είναι κρίμα να υπάρχουν διαρκώς στο δρόμο γατάκια άρρωστα ή πατημένα από αυτοκίνητα. Το να αφήνει κάποιος μια γάτα ή μια σκυλίτσα να γεννάει κάθε λίγους μήνες και μετά να θανατώνει τα μικρά ή να τα βάζει σε ένα χαρτόκουτο και να τα εγκαταλείπει στο δρόμο δυστυχώς είναι καθημερινό φαινόμενο. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

  • 9 Μαΐου 2021, 19:27 | Μαριος

    Λέμε ΟΧΙ στην ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ στείρωση ΟΛΩΝ των δεσποζόμενων ζώων !

    Λέμε όχι στην δημόσια διαβούλευση σχετικά με την ανήθικη-αντισυνταγματική-άδικη-υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων .

  • 9 Μαΐου 2021, 19:36 | Πάρης Μαραντίδης

    Ως Κτηνίατρος θεωρώ την υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς μια τουλάχιστον επιφανειακή και επιπόλαιη στάση απέναντι στο θέμα της μείωσης του πληθυσμού των αδέσποτων. Η στάση αυτή υιοθετείται, κατά βάση, από ακραίους κύκλους συμπολιτών μας με απόλυτες αντιλήψεις επί του θέματος. Ελπίζω η κυβέρνηση να ακούσει επιστημονικές απόψεις για το ζήτημα, να μην παρασυρθεί σε κάθετα μέτρα και να δείξει την απαραίτητη σοβαρότητα στη λήψη σχετικής απόφασης, όπως έως σήμερα.

  • 9 Μαΐου 2021, 19:07 | Πανος

    Απαράδεκτο.υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος επίλυσης του προβλήματος με τα αδέσποτα και αδέσποτα σε εισαγωγικά!αυστηροτερος έλεγχος από τα όργανα σχετικά με την ιδιοκτησία σκύλων και ποινές αυστηρότερες.οποίος έχει σκύλο τον τσιπ άρει υποχρεωτικά και είναι υπεύθυνος αποκλειστικά ο ίδιος για όλες τις ενέργειες του ζώου.και όταν θα θελήσει να τον ζευγαρώσει να έχει προβλέψει το μέλλον για την ευζωία των κουταβιών τα οποία υποχρεωτικά σε πρώτη φάση θα πρέπει να τα τσιπ άρει και αυτά και να τα έχει στην ιδιοκτησία του σε πρώτη φάση έως ότου βρει τους νέους ιδιοκτήτες που θα τα μεταβιβάσει .έτσι οι γέννες θα γίνουν απόλυτα ελεγχόμενες και με υπευθυνότητα.έτσι θα μπουν όλοι στην διαδικασία να σκεφτούν το κόστος και τις υποχρεώσεις που έχει ένα ζευγάρωμα.νόμος και τήρηση του είναι η λύση ,όχι το χειρουργείο.

  • 9 Μαΐου 2021, 19:46 | Μαριος

    «Tο Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση στερείται σαφώς ηθικής, νομικής και πολιτικής βάσης. Δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή η υποχρεωτική και οριζόντια συείρωση των σκύλων των οποίων είμαστε ιδιοκτήτες. Αυτό το πέραν πάσης λογικής μέτρο συνιστά αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η υποχρεωτική στείρωση χωρίς ιατρικές ενδείξεις συνιστά σαφώς ακρωτηριασμό και πράξη ενάντια στην φύση και τον σκοπό των ζώων. Η πράξη αυτή αντίκειται σε κάθε αρχή ηθικής φιλοσοφίας, καθώς και της καθ’ ημάς Ελληνικής και Χριστιανικής Παραδόσεως η οποία θέλει τον άνθρωπο να εργάζεται στην φύση και να φυλάσσει της ισορροπίες της. Σίγουρα μία τέτοια πράξη δεν συνάδει ούτε με αρχές υγιούς φιλοζωΐας, ούτε δίνει λύση σε προβλήματα. Αντιθέτως εγείρει μείζονα ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, καθώς και των σχέσεών τους με τα ζώα των οποίων είναι ιδιοκτήτες. Απαιτούμε την εξαίρεση της στείρωσης: 1. για τα καθαρόαιμα σκυλιά με γενεαλογικό χάρτη, 2. για τους δεσποζόμενους σκύλους και 3. τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, πράγμα που δεν έχει βέβαια σκοπό το κέρδος. Την ύστατη αυτή στιγμή της ευθύνης όλων ελπίζουμε να επικρατήσει η λογική και ο αληθινός και όχι προσχηματικός διάλογος.»

  • 9 Μαΐου 2021, 19:31 | Αλέξανδρος Βλάχος

    Στείρωση σε έναν καθαρόαιμο σκύλο ,εξαιρετικό δείγμα της φυλής ,δεν μπορούμε να το στειρωσουμε, χωρίς λόγο και να στερούμε από την κυνοφυλια έναν εξαίρετο σκύλο που έχουν περάσει χρόνια για να σταθεροποιήσουμε τα εξαιρετικά του στοιχεία!!!η στείρωση εξαίρετος θα καταστρέψει τις φυλές που καταφέραμε και φέραμε στην Ελλάδα και τις εδραιωσαμε!!!στείρωση μόνο σε σκύλους χωρίς pedigree χαρτιά καθαρόαιμια!!!αδέσποτους δηλαδή!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 19:41 | Παναγιωτης

    Δεν μπορώ όσο κι αν προσπαθώ να κατανοήσω τη σκοπιμότητα στείρωσης των δεσποζόμενων ζωων γενικότερα. Πρόσφατα ο σκύλος μου υποβλήθηκε σε χειρουργική αφαίρεση του ενός όρχεος λόγω υπόπτου για κακοήθεια όγκου. Είναι αρκετά επωδυνη επέμβαση και παράλληλα αρκετά κοστοβορα. Απαιτεί δε και ένα διάστημα μετά χειρουργικής φροντίδας . Έχω την πεποίθηση ότι ίσως για τα αδέσποτα να αποτελει ένα μέσο ελέγχου του πληθυσμου αλλά για τα δεσποζομενα γιατί; Είναι ντροπή κάποιοι που αυτοχαρακτηρίζονται ως φιλόζωοι να προωθούν και να υποστηρίζουν τέτοιες λύσεις. ΟΧΙ κύριοι της κυβέρνησης αρνούμαι να προβώ στη στείρωση των ζώων μου τα οποία υπεραγαπω . Λυπάμαι που για ακόμα μια φορά στην χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και τον πολιτισμό προωθούνται τέτοιες λύσεις.

  • 9 Μαΐου 2021, 19:22 | Χρηστος Κ

    Ναι στην υποχρεωτικη στειρωση ως μοναδικο μεσο αντιμετοπισης της δυστυχιας των αδεσποτων ψυχων που ταλεπορουνται καθημερινα στους δρομους και τα καταφυγια κολαστηρια των Δημων. Καθε αλλο μετρο εχει αποτυχει μεχρι στιγμης

  • 9 Μαΐου 2021, 19:22 | Ιατρού Νικόλαος

    Η στείρωση σκύλων καθαρόαιμων φυλών είναι η καταστροφή της κυνοφιλίας και κυνοτεχνίας.Επίσης με την στείρωση καταστρέφεται η προσωπικότητα του σκύλου, ειδικά όταν πρόκειται για σκύλο εργασίας.Η αφαίρεση μέρους της ουράς σε σκύλους εργασίας όπως το Kurzhaar είναι επιβεβλημένη διότι τραυματίζεται κατά την διάρκεια της εργασίας του με καταστροφικές συνέπειες.Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην χώρα καταγωγής του,παρουσιάζεται με αφαιρεμένο το 1/3 της ουράς.

  • 9 Μαΐου 2021, 19:44 | john konstantinidis

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ.
    Να εξαιρουνται μόνον οι νόμιμοι εκτροφεις.

  • 9 Μαΐου 2021, 19:01 | ΤΣΙΛΙΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Το Προγραμμα της στείρωσης των ζώων συντροφιάς και εργασίας (ναι υπάρχουν και εργασίας ) είναι παράλογο και εκτός τόπου και χρόνου, θυμίζει τη ρήση πονάει κεφάλι κάψει κεφάλι για να μην πονάει ….. ακολουθεί την λογική ορισμένων κύκλων που με αυτό σαν δούρειος ίππο ουσιαστικά στοχεύουν τους κυνηγούς και κτηνοτρόφους . Εδώ υπάρχει το έξης παράλογο ενώ απαγορεύεται το κόψιμο της ουράς για εργασιακούς η μορφολογικό θα λόγους ,σαν βάναυσο μέτρο , κάνουμε καθολικό το κόψιμο (στείρωση ) των γενετικών οργάνων . Στερούμε από την πατρίδα μας την εξέλιξη των γηγενών φύλων με την μεγάλη μείωση των γεννητόρων και αυξάνουμε την διάδοση γενετικών προβλημάτων (δισπλασια κτλ ) .στερούμε από τους κτηνοτρόφους μας ( άγνωστα πράγματα αν δεν έχεις παλέψει με τους σπάνιους !!!!!! Λύκους να σώσεις το κοπάδι σου για να παράγεις γάλα για την ποπ φέτα ) από τα γονίδιά που εξελίσσονται μέσα στους αιώνες στα κοπάδια (ακολουθώντας την δαρβινική θεωρεία της εξέλιξης ) και συντηρούν τον περήφανο ελληνικό ποιμενικό . Όσο για τις κυνηγετικές φυλές σκύλων μιλάμε για έξωση της Ελλάδας από την διεθνή κυνοφιλια και την εξέλιξη του κρητικού λαγωνικού του ελληνικού ιχνηλάτη του Κοκονιου κτλ ….. Η ψυχοσύνθεση των στειρωμένων ζώων και η ζωή τους δεν είναι φυσιολογική ( ειδικές διατροφές επιθετικότητα άλλες φορές νωχελικότητα ) πρέπει κάποια στιγμή να ξεχωρίσουμε τα ζώα συντροφιάς με τα κασκολάκι α τους κλεισμένα μέσα σε ένα σπίτι ελεύθερα μέσα στο αυτοκίνητο να κινούνται δεξιά αριστερά (επικίνδυνη συμπεριφορά κατά την οδήγηση ) και τα σκυλιά φυλακές -εργασίας. Υπάρχει ένα μεγάλο όπλο το τσιπάρισμα ώστε να δούμε ποιος ποιοι είναι αυτοί που αφήνουν τα σκυλιά …. έλεγχος έλεγχος έλεγχος όλα τα αλλά είναι από του πονηρού και θυμίζουν άλλες εποχές τον έλεγχο γεννήσεων για να διατηρηθεί καθαρή η άρια φυλή …….
    Το νομοσχέδιο είναι σωστό σε πολλά σημεία αλλά η στείρωση είναι όλη η κακιά κάποιον κύκλων και η οικονομικές απολαβές κάποιον άλλων …

  • 9 Μαΐου 2021, 19:36 | Αλέξανδρος

    Ο ιδιοκτήτης κατοικιδιου είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί λουρί σε κάθε δημόσιο χώρο εκτός από τα ειδικά πάρκα για σκύλους.
    Δεδομένου ότι το να υπάρχει ένα τέτοιο πάρκο στην περιοχή σου, είναι λίγο πιο πιθανό από το να πιάσεις το Τζόκερ, πως θα φροντίζουμε για την σωστή εκτόνωση του ζώου μιας και δεν μπορεί να τρέξει όταν φέρει λουρί?

    Μήπως αντί να περιοριζουμε τόσο τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων θα έπρεπε να θεσπιστεί μια μορφή πιστοποίησης εκπαίδευσης η οποία θα δίνει διαφορά προνόμια όπως εξαίρεση λουριου σε διάφορα σενάρια?
    Αυτό θα λειτουργούσε ως κίνητρο ώστε όλο και περισσότερος κόσμος να εκπαιδεύσει το κατοικίδιο του σε συνεργασία με επαγγελματία, θα τους έκανε πιο υπεύθυνους ιδιοκτήτες, θα είχαν πιο πολλές ελευθερίες και ταυτόχρονα θα γινόταν πιο εύκολη η συμβίωση με τους συμπολίτες μας που δεν έχουν επιλέξει να ζουν με ζώα.
    ο νόμος λειτουργεί για ακόμα μια φορά σε αυτήν την χώρα τιμωρητικά για τους υπεύθυνους ιδιοκτήτες επειδή δεν μπορούν να ελεγχθούν οι ανεύθυνοι.
    Επειδή το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει τους ανευθυνους, θα ήταν χρήσιμο να δώσει κίνητρα ώστε να αυξηθούν οι υπεύθυνοι.

  • 9 Μαΐου 2021, 19:11 | Κωνσταντίνος Νιζαμης

    Είναι απαράδεκτοι αυτοί οι ας πούμε άνθρωποι που σκέφτονται με τόση αγάπη για τα ζώα μας.Τους επιχορήγησε κιόλας με χρήματα του Έλληνα πολίτη.Για να βγενουνε στην κρατική τηλεόραση και να λένε ότι τούς κατέβει.Οχι κύριοι της κυβέρνησης δεν συμφωνούμε με τον ακρωτηριασμό των ζώων μας γιατί τά αγαπάμε πραγματικά όχι σαν εσάς.

  • 9 Μαΐου 2021, 19:06 | ΦΕΩΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Τό ότι η Ελληνική πολιτεία νομοθετεί στό πόδι είναι γνωστό .Αυτή την φορά όμως
    νομίζω ότι ο συγκεκριμένος νόμος με τό άρθρο περί στειρώσεως δεσποζομενων σκύλων είναι απλά αδιανόητος…!!!!
    Ο νομθέτης δέν έχει ιδέα από σκύλους… είμαι σίγουρος ότι δέν είχε ποτέ του σκύλο εργασίας/συντροφιάς.
    Δέν πρόκειται νά στειρώσω το αγαπημένο μου ζώον (σκύλο)Γονίδια δεκαετιών καί αιώνων σκληρής δουλειάς υπευθύνων κυνοτρόφων καί ιδιοκτητών θά χαθούν «λόγω ΑΝΟΗΣΙΑΣ»
    Είναι προφανές ότι ο νομοθέτης έχει μπερδέψει τούς σκύλους μέ τίς γάτες οι οποίες είνα ανεξέλεγκτες στην αναπαραγωγή τους ενώ οι σκύλοι είνα απολύτως ελέγχόμενοι.
    ΑΠΟΣΥΡΑΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΟΥ ΝΌΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΚΤΗΝΩΔΕΣ..ΑΚΟΥ ΕΚΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ…ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ!!!!! ΕΛΕΟΣ.

  • 9 Μαΐου 2021, 19:26 | Μήτσου Αλέξανδρος

    Είναι ακρωτηριασμός. Είναι αντίθετο στην φύση. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο τέτοιο πράγμα. Δεν χρειάζεται να γίνουμε πάλι ρεζίλι για άλλη μια φορά στον κόσμο.

  • 9 Μαΐου 2021, 19:02 | panagiotis kokkalis

    όχι στο εγκλημα της στείρωσης αυτό είναι αρρωστο τα σκυλια εργασίας βγαίνουν άχρηστα δεν έχει δικαίωμα κανεις να επιβάλει την στείρωση σε ζωο συντροφιάς που έχει ιδιοκτήτη και το ελέγχει υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να μειωθούν τα αδέσποτα η στείρωση ειναι έγκλημα ειναι καταστροφή των καθαροαιμων φύλων

  • 9 Μαΐου 2021, 19:52 | Ιάσων

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς! Αποσύρετε άμεσα την αντισυνταγματική αυτή παράγραφο!
    Θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των κατοικιδίων μας!
    Εφαρμόστε σωστούς ελέγχους για κακοποίηση και εκμετάλλευση ζώων και μην υποχρεώσετε κάθε ιδιοκτήτη ανεξαιρέτως να στειρώσει το ζώο του προληπτικά.