Άρθρο 1

1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.

2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:

«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 23:46 | κ

    Πρόχειρο και επιπόλαιο κυβερνητικό σχέδιο αδιάκριτης εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ελληνικού Λαού.

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ τώρα

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 23:04 | xristos

    Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ! Κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΟΠΩΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΑΣ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 22:52 | Βασίλης

    Η Ελλάδα πάντα ενσωμάτωνε ξένους πληθυσμούς. Σκεφτείτε Αρβανίτες, Βλάχους κλπ. Αυτοί όλοι τώρα έχουν ελληνικότατη συνείδηση. Συμμετέχουν στα κοινά και έχουν γίνει και πρωθυπουργοί. Αυτοί όλοι που μιλάνε εναντίον του νομοσχεδίου είναι σίγουροι για τις ρίζες τους; Τα μονοπώλια ποτέ δεν είναι σωστά (εταιρείες, θρησκείες κλπ κλπ) και πάντα επιβλαβή. Αναρωητθείτε, η Ελλάδα πότε είχε κλειστά σύνορα και ποτε μεγάλωσε; (εννοώ πολιτσμικά αλλά και σε άλλους τομείς).
    Το νομοσχέδιο αυτό άργησε. Θα ήθελα την προσθήκη μίας προϋπόθεσης μόνο για τους αλλοδαπούς που μπορούν να πάρουν ιθαγένεια σε 5 χρόνια (δεν μιλάω για παιδιά που φοιτούν σε ελληνικό σχολείο). Να δίνουν εξετάσεις στην ελληνική γλώσσα. Ή γνώση της γλώσσας είναι απαραίτητη πρϋπόθεση για ενσωμάτωση κάποιου σε οποιαδήποτε κοινωνία. Και η εκμάθηση να γίνεται δωρεάν ή με πολύ μικρό αντίτιμο από οργανωμένα από το κράτος ή ιδιωτικούς φορείς φροντιστήρια. Οι εξετάσεις πανελλήνιες κάθε 3 μήνες.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 22:26 | antonakis

    Δεν είμαι εθνικιστής. Δεν πιστεύω στην ανωτερότητα της φυλής. Θεωρώ όμως ότι υπέφερε αρκετά ο λαός μας τα τελευταία 90 χρόνια με την ανταλλαγή πληθυσμών για να αποκτήσει κάποια εθνική ομοιογένεια η χώρα.
    Γνωρίζω πολλούς μετανάστες και τα αρνητικά αισθήματα που τρέφουν αυτοί και τα παιδιά τους απέναντι στη χώρα μας (πιθανότατα δίκαια, αλλά αυτό δεν διορθώνεται τώρα).
    Έχω τη γνώμη ότι με την απόδοση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς μπορεί σύντομα να δημιουργηθούν (αν δεν έχουν ήδη δημιουργηθεί) νέα μειονοτικά θέματα και μελλοντικά ορισμένες περιοχές να ζητήσουν αυτονομία ή απόσχιση (βλ. Κόσοβο) ή και ενσωμάτωση σε γειτονικές χώρες όταν κάποια στιγμή υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.
    Σε κάθε περίπτωση, αν πρόκειται να ληφθούν υπόψη οι γνώμες που διατυπώνουμε εδώ, η διενέργεια δημοψηφίσματος θα μετέθετε την ευθύνη σε ένα μεγαλύτερο σύνολο ιθαγενών Ελλήνων και η απόφαση θα ήταν περισσότερο αντιπροσωπευτική.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 22:44 | Διονύσης Μ.

    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κινείται σε γενικές γραμμές προς τη σωστή κατεύθυνση. Άνθρωποι που έχουν γεννηθεί εδώ και έχουν πάει σε όλες τις τάξεις του σχολείου και πιθανόν στη συνέχεια στο ελληνικό πανεπιστήμιο δικαιούνται να έχουν πολιτικά δικαιώματα. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπάρχουν αξιότατοι άνθρωποι από άλλες χώρες που ζουν στην Ελλάδα και προσφέρουν στην κοινωνία μας.

    Ωστόσο, η παντελής έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα από τις αρχές του ’90 έως σήμερα δεν μας επιτρέπει με αυτόν τον τρόπο να παραχωρήσουμε αυτά τα δικαιώματα. Πρώτα θα φυλάξουμε τα σύνορά μας από την είσοδο λαθρομεταναστών, όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενη χώρα σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία και στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασίσουμε πόσους ανθρώπους και από ποιες χώρες μπορούμε να κρατήσουμε. Όπως γνωρίζετε, για την απόκτηση βίζας σε χώρες όπως η Αυστραλία υπάρχει αξιολόγηση των κρατών από τα οποία μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση – π.χ. η Ελλάδα είναι στην πρώτη βαθμίδα ενώ η Σενεγάλη σε χαμηλότερη.

    Το καθήκον της κυβέρνησης είναι να προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας, τους έθνους και των πολιτών και όχι των ταλαιπωρημένων όλου του πλανήτη. Αν ήταν έτσι, χώρες όπως η Γαλλία και η Μ. Βρετανία με οικονομική ευρρωστία και οργανωμένο σύστημα διακυβέρνησης θα είχαν καταρρεύσει από την ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών.

    Επομένως, τα πολιτικά δικαιώματα θα πρέπει να δοθούν, αφού, όμως, φυλάξουμε τα σύνορα και αποφασίσουμε πόσους μετανάστες μπορεί να δεχθεί μια χώρα δέκα εκατομμυρίων, αλλά και από ποιες χώρες. Όσο η κυβέρνησή σας κ. Παπανδρέου αρνείται να συμμορφωθεί με αυτά τα στοιχειώδη και αυτονόητα που συμβαίνουν σε κάθε σοβαρή χώρα κάθε απόπειρα να δοθούν πολιτικά δικαιώματα με μηδενικά κριτήρια εγκυμονεί κινδύνους.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 22:01 | ΖΩΗΣ

    Εκφράζω την διαφωνία μου.
    Θεωρώ ότι το θέμα είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να γίνει δημοψήφισμα.
    Η εκτίμησή μου είναι ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αντίθετη με την χορήγηση υπηκοότητας και ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ αυτού που θέλει ο λαός και αυτού που προωθεί η κυβέρνηση.
    Επιπλέον οι μετανάστες είναι πάρα πολύ πλέον και πρέπει να γίνουν απαλάσεις των παράνομων μεταναστών και να μην ανανεωθούν οι άδειες παραμονής αρκετών από του «νόμιμους» αφού ενημερωθούν εύλογο χρονικό διάστημα πρίν τη λήξη τους (πχ 6 μήνες ή ένα έτος).

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 22:47 | elenh

    δεν συμφωνω με το νομοσχεδιο

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 22:25 | δημιζας ακης

    το νομοσχεδιο αυτο αποτελει προδοσια της ελλαδας και του ελληνισμου.σε περιπτωση που ψηφιστει θα σημανει το τελος της πατριδας μας σε 20 με 30 χρονια λογω του δημογραφικου προβληματος σε αντιθεση με τον αυξανομενο αριθμο ξενων παρανομως εισερχομενων και των υψηλων γεννησεων που εμφανιζουν.οτι δεν καταφεραν πολεμοι καταστροφες και οι χειροτερες δοκιμασιες την διαλυση του ελληνισμου θα το καταφερουν αναιμακτα οι νεοι εφιαλτες εξαγοραζοντας ετσι την υποστηριξη των ξενων κεντρων που προωθουν αυτα τα σχεδια.δυστυχως μμε και κομματα εξυπηρετουν με αντιτοιμα ξενα συμφεροντα με φασιστικες και αντιδημοκρατικες μεθοδους τα επιβαλλουν στον ελληνικο λαο.οι ελληνες δεν εχουν κανενα προβλημα με τους αλλους λαους αλλα δεν ειναι σωστο ηθικο και λογικο οποιος εισερχεται παρανομα στη χωρα καποια στιγμη να αποκτα ιθαγενεια δεν ειναι δυνατον να το επιτρεψουν αυτο οι ελληνες οσο και αν μας εχουν κανει πλυση εγκεφαλου με τα μμε. υπαρχει ενα σημειο που παρακατω δεν εχει ουτε θα ξεπουλησουμε τα ιερα και οσια τοσων γενεων ετσι για χαβαλε.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 22:02 | ΕΥΘΥΜΙΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ .
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ <> ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΜΕ Η ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΕ ΑΝΑΓΚΗ .
    ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ,ΨΗΦΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ .
    ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ?
    ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΕΡΙΣΜΑ ΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΦΤΙΑΞΑΜΕ .
    ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΛΠ.
    ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΣΑ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ , ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ .
    ΜΑΣ ΤΟΥ ΦΟΡΤΩΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΘΗΣΑΥΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΑΣ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΥΣ .
    ΕΓΩ ΛΕΩ ΑΦΟΥ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΦΕΡΑΤΕ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ ,ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ,ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ .

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 22:57 | Βασίλης

    Κύριοι,

    Οι Σκοπιανοί θέλουν τη Μακεδονία ,οι Αλβανοί την Ήπειρο , οι Τούρκοι το Αιγαίο και Θράκη και εμείς βγάζουμε τα μάτια μας.

    Κανένας Έλληνας πολίτης δε θέλει Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη αλλοδαπό που να αποφασίζει για τις τύχες μας. Στο Σερβικό Κόσσοβο το 90% είναι Αλβανοί. Ποιος μας λέει ότι δε θα συγκεντρωθούν Αλβανοί,Τούρκοι και Σκοπιανοί ψηφοφόροι σε ακριτικούς Νομούς και θα ζητούν ανεξαρτησία; Μιλάτε για τους μετανάστες 2ης γενιάς λέτε και είναι Έλληνες . Μετά απο 3 γενιές το ξανασυζητάμε.

    ΟΧΙ

    Και αν θεωρείτε λαικισμό το δημοψήφισμα κάντε δειγματοληψία με τις εταιρίες που κάνουν τα γκάλοπ στις εκλογές.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:33 | Καλύβας Ιωάννης

    Επειδή το θέμα των μεταναστών το παρακολουθώ από την αρχή του 1990 ως φοιτητής τότε,και πιστεύω ότι είναι απο τα πιο σοβαρά θέματα που απασχολούν την χώρα μας,δεν θυμάμαι προεκλογική σας αναφορά για το ανωτέρω νομοσχέδιο.
    Οταν σας ψήφισα στις τελευταίες εκλογές δεν είχατε αναφέρει για απόκτηση ιθαγένειας απο αλλοδαπούς.
    ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:33 | ΜΑΝΟΛΗΣ

    Εγω (ελληνας) εκανα το 2000 χρήση στην Γερμανία του αντιστοιχου νομου και απέκτησα και την Γερμανική Υπηκοότητα.
    Ομολογώ οτι απ’οτι διαβασα ελληνικος νόμος θέτει λιγότερες προυποθέσεις για την αποκτηση της Ελληνικής ιθαγένειας απο τον γερμανικό. (π.χ. εαν υιοθετούσε η Ελλάδα τον γερμανικό νομο ελάχιστοι θα ειχαν το διακαίωμα ελληνοποίσης γιατι ο γερμανικός προυποθετει την νόμιμη
    έλευση στην χώρα. Στήν Ελλάδα το 99% τών μεταναστών εισήλθαν αρχικώς παράνομα, ασχετα εαν μετα νομιμοποιήθηκαν)
    Ο γερμανικός συν τοις αλλοις παρεχει το διακαίωμα στην Επιτροπή που εξετάζει την κάθε περίπτωση να την απορίψει ΧΩΡΙΣ αιτιολογία. Ενας λόγος είναι οτι ο αιτών μπορεί να προέρχεται απο χώρα που εχει πάρει εχθρικές θέσεις ενώπιον της Γερμανίας. Θεωρώ οτι η Ελλάδα πρεπει να προσέξει αυτο το σημείο: Οι ελληνοποιήσεις δεν πρέπει να δημιουργήσουν και άλλη μεγάλη εκλογική μειονότητα πέραν αυτής της τουρκικής του Εβρου.
    Θα ήταν μέγα λάθος να υπάρξει και αλβανική.
    (Οσοι Θεωρούν οτι η μειονότητα στον Εβρο ειναι μουσουλμανική και οχι τουρκική κανουν λάθος->Οσους εχω γνωρίσει εδώ στην Γερμανία΄, ολοι θωρουν τους εαυτούς τους Τούρκους με ελληνικο διαβατήριο)

    Ναι σε νόμο, αλλά με αυστηρότερα κριτιρια και με μέριμνα στήν αποφυγή δημιουργίας νεων εθνικών μειονοτήτων

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:26 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Επιτέλους να σταματήσει η ομηρία ανθρώπων που γεννήθηκαν εδώ δεν ξέρουν άλλη πατρίδα παρά την Ελλάδα και ας είναι μαύροι ή κίτρινοι στο χρώμα. Ένα παιδί που γεννήθηκε εδώ, πήγε σχολέιο εδώ, και ΕΔΩ θα ζήσει, δε μπορεί να το έχουμε για σκλάβο και υπό απειλή.Οι άλλοι παράμετροι πρέπει να αντιμετωπιστούν από όλους εμάς, την κοινωνία με βάση τον πολιτισμό μας.
    Άντε να δούμε και κάτι καλό από το ΠΑΣΟΚ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:56 | Δαλλας Αναστασιος

    Αγαπητοι κυριοι ειλικρινα πιστευω οτι ο μοναδικος λογος που επιβιωσε αυτη η χωρα παρολα τα πανδεινα απο την Τουρκοκρατια και μεχρι τωρα και παρολο που αποδεδειγμενα δεν αγαπαμε τους αλλους Ελληνες τους γειτονες τους διπλανους τους αλλους ειναι η ομοιογενεια του πληθυσμου.
    Ομοιογενεια θρησκευτικη και πολιτισμικη με κοινο σημειο αναφορας την Αρχαια Ελλαδα παρολο που λιγη σχεση εχουμε πια με τους προγονους μας.
    Η δημογραφικη αλλοιωση με πασης φυσεως μεταναστες εγκυμονει μεγαλους κινδυνους οχι αμεσα αλλα μακροπροθεσμα. Μην ξεχνατε τι εγινε στο Λιβανο.
    Αμεσα ομως υπαρχει αλλο θεμα. Η καλπαζουσα ανεργια των νεων μεχρι τωρα αλλα και των χιλιαδων μικρων επιχειρησεων της γειτονιας που με την φορολαιλαπα απ την μια και τον αθεμιτο ανταγωνισμο των μεγαλων εμπορικων κεντρων τυπου Mall θα βαλουνε λουκετο. Κι αυτοι θαναι ανεργοι νεοπτωχοι με χρεοι και οικογενειακες υποχρεωσεις. Αυτοι που θα βρουν δουλεια? Εχουμε τοσες πολλες θεσεις εργασιας? Γιατι με τη φτωχια που ερχεται ο πρωτος στοχος του οργισμενου – απελπισμενου Ελληνα θα ειναι ΄΄οι ξενοι που του τρωνε τη δουλεια΄΄. Και μετα ο γειτονας που εχει jeep. Και μετα ποιος ξερει? Ισως εσυ που το διαβαζεις να πεσεις θυμα του ανεργου γειτονα που θα γινει κλεφτης γιατι πειναει το παιδι του…
    Λυπαμαι πολυ.
    Ειναι καλο να σκεφτομαστε και αυτους τους φτωχοδιαβολους που ερχονται εδω για μια καλυτερη ζωη. Ειναι καλυτερα ομως πρωτα να σκεφτομαστε τους δικους μας ανθρωπους. Τους Ελληνες στο συνολο τους. Κι οταν τακτοποιησουμε εμας τοτε ΝΑΙ να τακτοποιησουμε και οσους μπορουμε.
    Γιαυτο το θεμα λοιπον μονο ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ειναι αποδεκτο. Απο μενα τουλαχιστον.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:31 | ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

    ΕΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ,ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥΣ Η ΜΗ ΟΡΟΥΣ (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ)ΤΟΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΟΒΑΜΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ.ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ?ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΑΓΑΠΑΝΕ ΚΑΙ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΟΝΤΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΣΤΩ ΣΑΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ?ΤΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΔΕΙΞΑΝΕ ΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΟΥΝ ΕΔΩ?ΠΟΣΟΥΣ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ)?ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ,ΖΟΥΝ,ΠΑΝΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΜΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΠΑΧΑΛΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΝ(ΒΛΕΠΕ ΦΤΗΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ)ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ(ΚΑΙ ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΑΝ ΕΓΩ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΙΔΙΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.ΚΑΙ ΡΩΤΑΩ: ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΜΕ ΚΑΛΕΣΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΤΩ.ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΛΕΣΟΥΝ Η ΘΑ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΕΙ ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ?)

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:50 | octopus

    Σε όλα τα σοβαρά κράτη, όπου οι πολιτικοί σέβονται τους πολίτες,(για σημαντικά θέματα, όπως κατά την γνώμη μου είναι αυτό) ο λαός αποφασίζει με δημοψήφισμα. Τι δημοκρατικότερο και λογικότερο άλλωστε. Στην χώρα μας δυστυχώς, όποιος δεν συμφωνεί με το επερχόμενο νομοσχέδιο και ζητά δημοψήφισμα, είναι φασίστας. Αυτό τουλάχιστον γράφουν οι περισσότεροι που είναι υπέρ του νομοσχεδίου.
    Ετσι λοιπόν σα «φασίστας» που είμαι και εγώ, ζητώ να γίνει δημοψήφισμα και να αποφασίσει η πλειοψηφία!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:02 | Νίκος Αντωνάκης

    Όπως πάνε τα πράγματα εμείς οι Έλληνες σε λίγα χρόνια θα είμαστε ξένοι στη χώρα μας . Εμείς , σε αντίθεση με τους μετανάστες δεν έχουμε άλλη πατρίδα παρά μόνο την Ελλάδα . Υπάρχει πατρίδα για εμάς ? Πατρίδα με όλη τη σημασία της λέξης . Δεν επιθυμώ η πατρίδα μου να γίνει χώρος όπου η φτώχεια , η εγκληματικότητα , ο σκοταδισμός (ισλαμ) να κυριαρχούν . Η χώρα που έδωσε τη δημοκρατία στον κόσμο μας να γίνει νέο Ισλαμαμπάτ …. Τα παραδείγματα πολλά που αποδεικνύουν τα λεγόμενα μου και οι καιροί κακοί . Πρόσφατα βλέπαμε στην ΤV με φόντο τις εκλογές το σλόγκαν «Ο Τούρκος ψηφίζει μόνο Τούρκο» στη Θράκη . Οι μετανάστες που σήμερα θέλουν να ονομάζονται ιθαγενείς Έλληνες , αύριο θα μας λεν αντίστοιχα ( ο Αλβανός ψηφίζει μόνο Αλβανό , ο Πακιστανός Πακιστανό και πάει λέγοντας ) με αποτέλεσμα εμείς να μην μπορούμε να αποφασίζουμε για το μέλλον αυτού του τόπου αφού θα είμαστε μια μειοψηφία . Πιστεύω ότι θα έχουμε τρομερά προβλήματα και ίσως νέα «κοσοβοποίηση» στην Ελλάδα . Κύριε Παπανδρέου αν προχωρήσει αυτό το νομοσχέδιο να γνωρίζετε ότι για τα ερχόμενα δεινά που θα δεχτεί αυτός ο χιλιοταλεποριμένος λαός θα έχετε αποκλειστική ευθύνη .

    Ένας Κρητικός

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:22 | 2hs genias

    Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω την κυβέρνηση για αυτό τον διαδικτυακό τόπο που θυμίζει λίγο την άρχε αγορά των αθηνών ! λέμε τις άποψης μας !|
    Ζω όλοι μου την ζωή στην ελλάδα και θα έλεγα ότι αισθάνομαι έλληνας , όσον αφορά τον μεγάλο αριθμό αλλοδαπών προσφυγων λαθρομεταναστών μη μονιμων λαθρομεταναστών τελοσπάντων όντως ο αριθμός είναι μεγάλος και θα έπρεπε οι κυβέρνησις να μεριμνήσουν «γιαυτο» γιατί πολλές ωραίες γειτονιές της αθηνας χάνονται .Όσον αφορά αυτό το νομοσχέδιο Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από τα βάθη της καρδιας μου την κυβέρνηση που τόλμησε να κάνει αυτό που άλλες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν ρυθμίσει εδώ και καιρό ,τελοσπάντων μέσω αυτού του νομοσχεδίου μου δίνετε η δυνατότητα να ζήσω μια καλύτερη ζωή
    χωρίς να πρέπει κάθε χρόνο να τρέχω στον δήμο και να πληρώνω 150 ευρώ παράβολα και η τεραστια ταλαιπωρία ,να μην μπορώ να ταξιδέψω στην 3 ήμερη του λυκείου στο εξωτερικό, να μην μπορώ να κάνω μεταπτυχιακό σε κάποιο καλο πανεπιστήμιο της ευρώπης αλλα την ψυχική και κοινωνική υποβάθμιση που νιώθει κάποιος όταν περπατώντας με τους φίλους του στην αθηνα πχ, να τον σταματάνε για έλεγχο οι αστυνομικοί (κάτι p δεν λέω ότι είναι κακό πρέπει να γίνετε αλλα με πιο »φιλικό’ τρόπο)Τέλος θα ήθελα να πω ότι είμαι 20 χρονια εδώ φοιτητής στο οικονομικό πανεπιστήμιο (γεννήθηκα εδώ)και θέλω μέσω αυτού του portal να ευχαριστήσω όλους τους έλληνες για την αγάπη και τον σεβασμό που μας έδειξαν τόσα χρονια και να ευχηθώ η η ελλάδα να έχει λιγότερους φασίστες διότι δεν μπορώ να το φανταστώ ότι η ελλάδα μπορεί να έχει τέτοιους ανθρώπους η χωρα της δημοκρατίας …Και πάλι ευχαριστώ !

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:33 | Β.Α.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

    Αξιότιμε κε Υπουργέ

    Το θέμα της παροχής ή μή ιθαγένειας σε κατηγορίες οικονομικών μεταναστών στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα σοβαρό.
    Ξεφεύγει από τα στενά όρια της ψήφισης ενός ακόμη νομοσχεδίου, όπως τα αμέτρητα που έχουν ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή με αμφίβολα αποτελέσματα όσον αφορά τη χρησιμότητά τους για τον τόπο μας.
    Αίσθησή μου είναι ότι δεν έχετε μελετήσει προσεκτικά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του νομοσχεδίου αυτού.
    Ξεκαθαρίζω ότι δεν αναφέρομαι στην ανάγκη ανθρώπινης μεταχείρισης που πρέπει να έχει κάθε κατατρεγμένος που βρίσκει καταφύγιο σ’ αυτή τη χώρα.
    Οι Έλληνες έχουμε δείξει διαχρονικά και με το παραπάνω τη συμπόνοιά μας.
    Εδώ όμως μιλάμε για στις προυποθέσεις που πρέπει να ικανοποιεί κάποιος αλλοδαπός ώστε να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.
    Η καλύτερη λύση είναι κε Υπουργέ να ρωτήσετε όλους του Έλληνες πολίτες μέσω ενός δημοψηφίσματος.
    Αυτό είναι άμεση Δημοκρατία.
    Από εκεί πρέπει να πάρετε την τελική εντολή για το τι να κάνετε.
    Αλήθεια, δεν βλέπω να είναι δύσκολο να οργανωθεί ένα δημοψήφισμα σε σύντομο διάστημα.Το υπουργείο σας έχει την δυνατότητα αυτή.
    Θα είναι καλή εμπειρία για την χώρα μας.
    Εάν ήταν σημαντικό το ότι οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων εξελέγησαν από την κομματική βάση, δεν είναι ακόμη περισσότερο σημαντικό να μάθετε εσείς οι πολιτικοί να ρωτάτε τους πολίτες για σημαντικά θέματα μέσω δημοψηφισμάτων ;

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:26 | ΣΚΙΑΔΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Πεποίθηση μου είναι ότι με τα μυαλά που έχουμε εμείς οι ΝΕΟ-ΈΛΛΗΝΕΣ
    (φυγοπονία, υπογεννητικότητα και τροχαία) σε μερικά χρόνια θα είμαστε μειονότητα στην ίδια μας τη χώρα.
    Γιατί να πάρουν την ιθαγένεια; Επειδή μπουκάρισαν στο ξέφραγο αμπέλι;
    Μπορούμε σαν κράτος να τους αφομοιώσουμε;
    Στη ΘΡΑΚΗ τι καταφέραμε σαν κράτος να κάνουμε;
    Στο ΚΟΣΟΒΟ τι συνέβη;
    ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΒΙΑΣΥΝΗ;
    Για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα όπως είναι το θέμα της ιθαγένειας,
    γνώμη μου είναι ότι χρειάζεται ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ (ας γίνει και ένα κάποτε)…

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 20:41 | Ιωάννης

    Ελπίζω να μη λογοκριθεί το μήνυμά μου.

    όΤαν το 1922 χάσαμε την μισή Ελλάδα, δηλαδή την μικρασιατική, με την συνθήκη περί ανταλλαγής πληθυσμών πετύχαμε τουλάχιστον την εθνική ομοιογένεια. Τώρα έναντι ποιας ωφέλειας θυσιάζουμε αυτήν την ομοιογένεια;Μήπως η κυβέρνησις ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει ξανά μικρασιατική εκστρατεία;

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 20:51 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Τ.

    Πάρα πολύ συνέλληνες επικαλούνται ως αντεπιχείρημα για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος, την προ τριμήνου εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και την αναφορά στο προεκλογικό πρόγραμμα σχετικά με την αναδιάρθρωση των διατάξεων περί ιθαγένειας.
    Κύριοι με αυτή τη λογική, δεν θα έπρεπε να γίνεται καμία ψηφοφορία στο κοινοβούλιο ή δεν θα έπρεπε να απαιτείτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 2/3 για την αλλαγή ουσιωδών άρθρων του Συντάγματος.
    Εξάγω το συμπέρασμα ότι όσοι αβίαστα συνηγορούν υπέρ του νομοσχεδίου και με μεγάλη ελαφρότητα καθυβρίζουν όσους έχουν αντίθετη άποψ,η με επίθετα όπως ακροδεξιοί, χρυσαυγήτες, επαρχιώτες, φοβικούς, ρατσιστές, υποκείμενα κ.α., δεν έχουν καταλάβει στο ελάχιστο την σοβαρότητα αυτού του νόμου και τις καταστρεπτικές του συνέπειες που θα επιφέρει στην Ελληνική κοινωνία.
    Από την άλλη το παρόν νομοσχέδιο δεν είναι αναγκαστικά λάθος για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, είναι όμως άκαιρο και άτοπο να συζητείται σε μια χώρα σαν την Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη την γεωπολιτική – στρατιωτική – οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας μας.
    Σίγουρα εάν βρισκόμασταν στην κεντρική ή βόρεια Ευρώπη, όλοι οι Έλληνες θα χειροκροτούσαν το εν λόγω νομοσχέδιο. Διότι κύριοι στην συντριπτική μας πλειοψηφία ούτε ρατσιστές είμαστε, ούτε φοβικοί, ούτε κομπλεξικοί αλλά αντίθετα είμαστε φιλόξενοι και ανεκτικοί και ξέρουμε να προσφέρουμε. Ξέρετε άλλωστε πολλές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να έχουν παραχωρήσει τα κέντρα τους σε μιλιούνια μεταναστών; Αν πάτε μια βόλτα στο εξωτερικό θα διαπιστώσετε την γκετοποίηση των μεταναστών, ενώ αντίθετα στη χώρα μας ζούμε όλοι μαζί. Μη μιλάτε λοιπόν για ρατσιστές, φτάνει ποια αυτό το επιχείρημα.
    Πιστεύω τέλος ότι θα ήταν πιο χρήσιμο και πιο ανθρωπιστικό η Ελληνική πολιτεία να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, στην ένταξη των μεταναστών στη χώρα μας, μέσω της πάταξης της λαθρομετανάστευης, της δημιουργίας γραφείων ευρέσεως εργασίας (όποιος δεν εργάζεται επαναπροωθείται), της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ένταξης τους στο ασφαλιστικό καθεστώς και αφού τακτοποιηθούν τα παραπάνω τότε να αρχίσουμε να συζητούμε για την παραχώρηση της υπηκοότητας σε όσους πραγματικά την κερδίζουν.
    Ευχαριστώ, καλή χρονιά.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 20:34 | Νταρίν

    Επειδή παρακολουθώ πολύ καλά τη συζήτηση από τη 1η μέρα και επίσης όλα τα ΜΜΕ, παρατήρησα κάτι. Όσοι διαφωνούν με το νομοσχέδιο επαναλαμβάνουν όλοι τις ίδιες προτάσεις…..Δεν είμαι κατά της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης, επιθυμώ να ακούσω τις αντίθετες απόψεις και εννΟείται τις σέβομαι ΑΛΛΑ με ΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ.
    Όλοι όσοι υποστηρίζετε φανατικά ότι δεν πρέπει να έχουν οι κάποιοι νόμιμοι μετανάστες το δικαίωμα ψήφου, έχετε ταξιδέψει καθόλου στο εξωτερικό ή ακούσει τι λένε εκείνοι που ζουν? (κυρίως για έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό). Γιατί αποκλείεται ένα δικαίωμα των νόμιμων μεταναστών ενώ το απαιτείται για τους έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό? ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΛΙΓΟ!!! Το φωνάζεται ότι πρέπει να υπάρχει για τους έλληνες στο εξωτερικό αλλά το αποκλείεται για εκείνους που επέλξαν να ζήσουν τόσα χρόνια στην Ελλάδα!! Τραγική ειρωνεία!!!
    Πρέπει να επιχειρηματολογούμε σωστά την άποψη μας και ας είναι αντιθετη!!! όσοι λένε τώρα ότι αυξήθηκε η εγκληματικότητα, η ανεργία με την έλευση των μεταναστών, θα ήθελα να τους ρωτήσω η εγκληματικότητα δεν υπήρχε ποτέ στην Ελλάδα? Όλοι είναι άγγελοι? Τότε γιατί τις έχουμε τις φυλακές? Και αν παρακολουθείται σε όλα τα μέσα ενημέρωσης θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν και έλληνες εγκληματίες…ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ…ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ… ή με την ανεργία μήπως σας πήραν τις θέσεις στο δημόσιο?(΄κάτι που δε δικαιούνται βέβαια)…ή επειδή κάποιοι βολεμένοι δεν επιθυμούν να πάνε να δουλέψουν σε οικοδομές, σε εστιατόρια και στα χωράφια τους και φέρνουν ανασφάλιστους αλλοδαπούς με χαμηλά μεροκάματα να τους κάνουν τις δουλειές…. τι έχουν αυτές οι δουλειές? φτάνει ο εγωίσμός πια…Αυτή δεν είναι η πραγματικότητα σήμερα? Θέλουμε όλοι να έχουμε τις καλύτερες δουλειές με τους καλύτερους μισθούς ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου?
    Και μην νομίζετε ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα «μοιραστεί» η ελληνική ιθαγένεια σε όλους τους λαθρομετανάστες….κάνετε μεγάλο λάθος… Τι μας έκανε το προηγούμενο αυστηρό νομοσχέδιο? δεν ήρθαν παράνομα? μην νομίζετε ότι θα είναι τόσο εύκολη η διαδικασία για την ιθαγένεια….μπορεί να μας φαίνεται έτσι αλλά θα δείτε…. Εαν έχετε αντίθετη άποψη, τη σέβομαι, αλλά και σκεφτείτε το και λίγο με οικονομικούς όρους….Ποιος πληρώνει τόσο καιρό παραβολα για άδειες παραμονής και ένσημα?Από που νομίζεται έχουν χρήματα τα ασφαλιστικά μας ταμεία… Δε το λεω εγώ αλλά που το λέγανε οι ίδιοι οι υπάλληλοι όταν πήγαινα να ανανεώσω κάθε φορά την άδεια παραμονής! Αν πάρειςτην ιθαγένεια εμείς από που θα πάρουμε λεφτά?? και ποτέ δε λέγανε τις σωστές ρυθμίσεις για την ανανέωση…..
    όπως ζητάτε διακιώματα για τους έλληνες μεταναστες στο εξωτερικό αφήστε και εδώ να γίνει το ίδιο!!!( και για να γνωρίζετε μη θεωρείτε ότι όλοι οι έλληνες μετανάστες παλιά πήγαν νόμιμα στο εξωτερικό). Εαν υπήρχε εξ’αρχής καλή μετανστευτική πολιτική για την αντιμεώπιση της λαθρομετανάστευσης δεν θα υπήρχαν τώρα όλα αυτά!!!
    Ευχαριστώ πολύ!!!!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 20:22 | Γιωργος Mp

    Όχι στην δημιουργία αλβανικης μειονότητας στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία των νομιμοποιήσεων αφορά αλβανους παλίτες.

    Μην κανετε το χατίρι στους Αμερικάνους για να μας πιεζουν.

    Μιας μειονότητας που απαιτεί με Ένοπλους αγώνες τα δικαιώματα της στην Σερβια και στα Σκοπια, και όπου εκφράζει απαίτησης σε Ελληνικά εδάφη στην Ήπειρο, ενώ καταπατά εδώ και αιώνες τα δικαιώματα των Ελλήνων.

    Οποιοδήποτε νομιμοποίηση αλλοδαπών στην Ελλάδα πρέπει να γίνει είτε με Ποσόστωση είτε με Δημοψήφισμα αλλιώς ένας τέτοιος νόμος μπορεί να είναι καταστροφικός για τα συμφέροντα του Έθνους και τους Έλληνες πολίτες.

    Δεν είναι άλλωστε και αυτός ο λόγος που ψηφίζουμε τα κόμματα, για να προστατεύουν τους πολίτες και όχι για να τους βάζουν σε μελλοντικές περιπέτειες.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 20:07 | Xristos Apas

    Διαφωνώ με τον νόμο

    Είναι απαράδεκτος.

    Πρέπει να υπάρχει ποσόστωση ανα εθνικότητα για τους έχοντες άδεια παραμονής που θέλουν να γίνουν Έλληνες πολίτες. Το ίδιο πρέπει να ισχύει για τα τέκνα τους. Ώστε να υπάρξει ομοιογένεια στα ποσοστά των νομιμοποιημένων αλλοδαπών και όχι στην δημιουργία ισχυρών μειονοτήτων που μπορούν να επηρεάσουν την Ελληνική Εθνική πολιτική

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 20:56 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ <> ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΕΝΕΙΑΣ

    ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΕΝΝΗΘΙΚΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ. ΝΙΩΘΩ ΑΣΧΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΛΟΚΑΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

    ΝΑΙ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΟΜΑΤΑ!!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 20:33 | Δημήτρης

    Προσωπικά, συμφωνώ με το ανθρωπιστικό πνεύμα τού μέτρου και θεωρώ πολύ άδικο να παραγκωνίζουμε τους μετανάστες στην Ελλάδα για δύο λόγους. Πρώτον διότι πολλοί Έλληνες των περασμένων γενιών είχαν αναγκαστεί να επιλέξουν την ξενιτιά για να βγάλουν το ψωμί τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους όπως ακριβώς κάνουν τώρα οι μετανάστες αυτοί στην Ελλάδα. Δεύτερον, διότι οι εν λόγως μετανάστες αποτελούν σημαντική πηγή εργατικού δυναμικού πάνω στην οποία στηρίζεται μεγάλο μέρος τής ελληνικής παραγωγής.
    Παρά ταύτα, πρόκειται για ένα μέτρο αρκετά επικίνδυνο και εν δυνάμει επιβαρυντικό για τη χώρα, καθώς είναι γνωστό ότι δεχόμαστε πολύ περισσότερους μετανάστες από όσους μπορούμε να «αντέξουμε» πληθυσμιακά και οικονομικά. Πληθυσμιακά διότι ο αριθμός των γνήσιων Έλλήνων είναι μόλις λίγο περισσότερο από το μισό πληθυσμό τής Ελλάδας και γι’ αυτό ελοχεύει ο κίνδυνος να χάσουμε τον πολιτισμό μας (αν και στην πραγματικότητα ο πολιτισμός μας κινδυνεύει πολύ περισσότερο από άλλους παράγοντες…) αν ενσωματωθούν απότομα μεγάλες ομάδες μεταναστών. Οικονομικά, επειδή, όπως θα έχετε ακούσει πολλάκις, δεν μπορούμε να απορροφήσουμε τους ανέργους τώρα, πόσο μάλλον αν αυξηθεί ο νόμιμος πληθυσμός.
    Άρα, το μέτρο αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί παράλληλα με άλλα αλληλοκαλυπτόμενα μέτρα ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, οφείλουμε να πιέσουμε την Ευρωπαική ένώση να διανείμει τους μετανάστες στα μέλη της ώστε οσο είναι αυτό δυνατό, να διατηρείται μια ισορροπία. Κάπου εδώ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα ο κύριος Παπακωνσταντίνου στις πιέσεις που ακούμε καθημερινά ότι δέχεται από τις Βρυξέλλες ότι, αν όντως διατίθεται η Ευρώπη να μας βοηθήσει στην οικονομία, τότε να μας βοηθήσει με το πρόβλημα των μεταναστών. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να μπει τάξη όσον αφορά στους εγγεγραμμένους (νόμιμους) μετανάστες και μη, ώστε τα πράγματα να είναι υπό έλεγχο.
    Επίσης, θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά ο αριθμός των μεταναστών που θα ενσωματωθούν αλλά και ο ρυθμός με τον οποίο θα ενσωματωθούν. Δηλαδή, από τη μια πλευρά συμφωνώ τα ξένα παιδιά που έχουν γεννηθεί και ανατραφεί στην Ελλάδα να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια (εφόσον έχουν λάβει και την ελληνική παιδεία). Από την άλλη όμως, πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο το ελάχιστο όριο διαβίωσης στην Ελλάδα να είναι πολύ μεγαλύτερο από 5 χρόνια, διότι έτσι θα μπορούσε να αφομοιωθεί στην Ελλάδα πολύ εύκολα ο οποιοσδήποτε από τους χιλιάδες μετανάστες που δεχόμαστε ετησίως.
    Θεωρώ, πάντως, ότι, αν το μέτρο δε ληφθεί απρόσεκτα και χωρίς παραμέτρους, θα είναι ένα τεράστιο βήμα και η Ελλάδα θα προσκομίσει πολλά οφέλη σε πολλούς τομείς με κυριότερο την οικονομία. Επειδή, όμως είναι ένα ζήτημα τόσο λεπτό, το οποίο αφορά σε όλους τους Έλληνες, και επειδή κάθε σχετική απόφαση μπορεί να μοιάζει αυταρχική και κερδοσκοπική (πολιτικά), θα πρότεινα να τεθεί σε δημοψήφισμα το αν πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο ή αν πρέπει να το εγκαταλείψει. Πριν αυτού ,όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει γίνει σαφέστατη περί του προτεινόμενου νομοσχεδίου και κάθε Έλληνας να γνωρίζει επακριβώς τις διαστάσεις τού θέματος ώστε να μη δημαγωγείται από τα διάφορα συμφέροντα που προτίθενται δίχως δεύτερη σκέψη να απορρίψουν το μέτρο.

    ευχαριστώ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 20:40 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΛΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ 5 ΛΕΠΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΡΩΣ ΕΠΩΦΕΛΕΣΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ/ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΕΔΩ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΓΕΝΝΑΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

    ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ, ΧΩΡΑ ΜΕ 23% ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ + 9% ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥΣ ΣΑΝ ΕΛΒΕΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 19:49 | Γεώργιος Ηλιόπουλος

    Δεν γνωρίζω εάν τα σχόλια αυτά τα διαβάζει πραγματικά κανείς ή εάν απλώς ένας ταλαίπωρος φτιάχνει, απλοποιώντας τα, στατιστικά για τον Υπουργό του. Για την μικρή περίπτωση που τους δίδεται κάποια σημασία, ιδού: Τα άρθρα 1, 2 (ειδικά η § δ) και 3 θα σημάνουν δραματική ανεξέλεγκτη αύξηση των περιπτώσεων απόδοσης ιθαγενείας σε μετανάστες που ζουν ή μέλλει να έλθουν στην χώρα μας και αλλοίωση του κοινωνικού ιστού, θα σημάνουν την αύξηση της διαφθοράς, ειδικά στους ΟΤΑ και κάθε άλλου είδους μεσολαβητές απόκτησης ιθαγενείας, καθώς και σημαντική αύξηση των επ’ αμοιβή μεικτών λευκών γάμων, όπως είχε παρατηρηθεί το ’83 με το νέο οικογενειακό δίκαιο πριν τροποποιηθεί.

    Αναλυτικότερα: Δυστυχώς το νομοσχέδιο δεν φαίνεται να είναι επαρκώς μελετημένο, όπως άλλωστε τα περισσότερα νομοσχέδια στην χώρα μας. Η προχειρότητα αυτή δυστυχώς υποδηλώνει την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται σοβαρά θέματα. Μπαίνω στον πειρασμό να θυμηθώ τις όχι τόσο μακρινές στο παρελθόν «ελληνοποιήσεις», που, εκτός των άλλων, είχαν την «παρενέργεια» να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια οι σοβαρότεροι μαφιόζοι ομοδόξων κρατών και να χάσει, μετά και την δημοκρατική διαφθορά των ΟΤΑ, το προηγούμενο ελληνικό διαβατήριο και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας.

    Το νομοσχέδιο αυτό, αν και από ανθρωπιστικής πλευράς είναι αξιέπαινο, αφού προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα επείγον και σοβαρό πρόβλημα, όπως διαμορφώνεται, θα εξυπηρετήσει τελικά τους παρανομούντες και θα ενισχύσει σημαντικά την παράνομη και μη μετανάστευση. Θα αλλοιώσει μεσοπρόθεσμα τον χαρακτήρα της χώρας και τούτο χωρίς να έχουμε την ευκαιρία να διαβουλευθούμε σοβαρά για το τι μέλλον επιθυμούμε γι’ αυτήν. Οι πρόγονοί μας (ένδοξοι και μη) πέτυχαν (συνήθως, αλλά όχι πάντα, με θεμιτούς τρόπους ή λόγω εθνικών καταστροφών) να δημιουργήσουν ένα πραγματικό κράτος-έθνος. Τώρα, εγκαταλείπουμε την κατάκτηση αυτή της ομοιογένειας. Προς τι; Τι είναι αυτό που θα κερδίσουμε μακροπρόθεσμα σε σχέση με την εναλλακτική, λ.χ., της διαμόρφωσης μίας σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής, με επιλογή από τους τόσους δυστυχείς της γης αυτής, μεταναστών με κριτήρια μελετημένα και όχι το ποιος είχε τον πιο αποτελεσματικό σωματέμπορο (του οποίου παρεμπιπτόντως θα ανεβάσουμε και το «κασέ») ή τον πιο διεφθαρμένο υπάλληλο ΟΤΑ (στην χώρα μας, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω, η ανάπτυξη της τοπικής αυτοδιοίκησης εξυπηρέτησε μόνο την διάχυση της διαφθοράς σε περισσότερα στρώματα της κοινωνίας). Η Πολιτεία ποτέ δεν είχε μεταναστευτική πολιτική και τούτο διότι όλοι βολεύονται με την έλλειψή της. Συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών, που εξυπηρετούν, μεταξύ άλλων, την εκλογική τους πελατεία, με φθηνό, ανήμπορο να διαμαρτυρηθεί, εργατικό δυναμικό (τους κακομαθημένους αγρότες, τους μικρο- ή μεγαλο-μεσαίους εργολάβους ή άλλους φοροφυγάδες, ή ακόμα και την γιαγιά και τον παππού που χρειάζονται, λόγω ανεπαρκείας του κοινωνικού κράτους και των διαχειριστών του, κάποια ταλαίπωρη ανατολικοευρωπαία να τους προσέχει, χωρίς να διαθέτουν το προς τούτο ικανό εισόδημα).
    Η πενταετία του νομοσχεδίου είναι πολύ σύντομη περίοδος και δεν εξασφαλίζει καν την διάθεση του μετανάστη να γίνει πραγματικά μέρος της κοινωνίας αυτής. Ούτε η τριετία βασικής εκπαίδευσης ή εξαετία ελληνικού σχολείου είναι επαρκής περίοδος για να θεωρηθεί κάποιος μετέχων της ελληνικής παιδείας. Η ρύθμιση μεταθέτει την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστών στο μέλλον, μεταλλάσσοντάς το, προσβλέποντας σε βραχυπρόθεσμη, προσωρινή θεραπεία προβλημάτων, όπως αυτό της χρηματοδότησης των Ταμείων. Με τον νόμο αυτό θα καταγραφούν τα επόμενα χρόνια διάφορα επακόλουθα, όπως πχ ακόμη μεγαλύτερη αύξηση οικογενειακών επανενώσεων, αύξηση γεννήσεων νεογνών αγνώστου ιθαγενείας, ακόμη και αναγκαστικούς γάμους μικρών κοριτσιών (καταγωγής από χώρες με διαφορετική αντίληψη για την θέση της γυναίκας, όπως το Αφγανιστάν ή Πακιστάν κλπ) με ενήλικες μυστακοφόρους από τις πατρίδες τους, όπου η οικογενειακή επανένωση θα προσφέρεται από τον πατέρα του ταλαίπωρου κοριτσιού, ως η καλύτερη προίκα… Δεν είμαι βέβαιος ότι ο εν τοις πράγμασι βιασμός των κοριτσιών αυτών, που ούτε το σχολείο δεν θα έχουν τη ευκαιρία να τελειώσουν, αποτέλεσμα της έλλειψης συνολικής πολιτικής, θα περιποιεί τιμή στους συντάκτες του νομοσχεδίου. Είναι φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα κράτη, όπου όμως τα μελετούν και αποφασίζουν να τα αντιμετωπίσουν σοβαρότερα.
    Εάν η αυτοθυσία της χώρας μας εξασφάλιζε την ελαχιστοποίηση των δεινών του κόσμου αυτού, θα συμφωνούσα στην απόδοση ιθαγενείας όχι μόνο σε τόσους, αλλά και άλλους πόσους δυστυχείς. Φοβούμαι όμως ότι, σταγόνα στον ωκεανό, ούτε διαφορά θα κάνει, ούτε φυσικά και θα εκτιμηθεί. Απλώς θα χάσουμε και αυτά τα λίγα που μας έχουν απομείνει.

    Συγχωρέστε μου την μακρηγορία παρά την αναγκαστική αποσπασματικότητα.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 19:33 | Λεωνίδας

    Κάποιο επικαλούνται το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για να δικαιολογήσουν τη μη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος. Πραγματικά έκανε αναφορές στο πρόγραμμά του, χωρίς όμως λεπτομέρειες και χωρίς να μας επισημάνει το μέγεθος των προθέσεών του.

    Να θυμίσω όμως με τη σειρά μου ότι:

    1. Ο Πρωθυπουργός μας είπε προεκλογικά ότι λεφτά υπάρχουν.
    Μας είπε ψέμματα ή δεν είχε ενημερωθεί καλά;

    2. Ο Πρωθυπουργός μας είπε προεκλογικά ότι έχει πρόγραμμα 100 ημερών και έτοιμα νομοσχέδια για την ανάταξη της οικονομίας.
    Έχουν περάσει 90 ημέρες, η οικονομία στενάζει, ο λαός τρομοκρατείται από «επίσημες διαρροές» για το τι θα πάθει, και την έχει παρατήσει στη τύχη της. Ακούμε μόνο κάποια ψελλίσματα για πράσινη ανάπτυξη. Το λαθρομεταναστευτικό όμως νομοσχέδιο «τρέχει».

    3. Ο Πρωθυπουργός μας είπε προεκλογικά ότι η πρώτη του δουλειά την επομένη των εκλογών είναι να επισκεφθεί την Κύπρο.
    Ο Πρωθυπουργός επιλέγει να επισκεφθεί την προηγουμένη των εκλογών την Αμερική, και την επομένη των εκλογών την Τουρκία, όπου και επισκέφθηκε τον τάφο του Ισμαήλ Τζέμ. Κάποια στιγμή πέρασε και από την Κύπρο.

    Και για να δείτε τις προηγούμενες θέσεις του για τα δημοψηφίσματα;

    12/04/2005 Το ΠΑΣΟΚ ζητά δημοψήφισμα για την επικύρωση του Ευρωσυντάγματος

    Αντιγράφω τα λόγια του Πρωθυπουργού:

    «…Η πρόταση για δημοψήφισμα είναι η ξεκάθαρη δική μας διαχωριστική γραμμή από τη Δεξιά. Δικό μου πολιτικό στοίχημα είναι ότι δεν πιστεύω στα παλαιά πρότυπα ηγετών. Ο 21ος αιώνας απαιτεί ηγέτες που θα αγωνίζονται για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και τη συνειδητή συμμετοχή των ενημερωμένων πολιτών. Αυτή είναι η δική μου δημοκρατική παράδοση που πηγάζει από τις δημοκρατικές παραδόσεις του ΠΑΣΟΚ. Αυτός είμαι και αυτός θα είμαι», διακήρυξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ…»

    Όλο το άρθρο http://www.paron.gr/v3/article_print.php?id=28494&colid=25&dt=2008-06-15

    31/3/2008 Το ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ ζητούν δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό

    Προσέξτε λοιπόν τι έλεγε: Διαχώριζε τον ευατό του από την ΔΕΞΙΑ διότι αυτός πίστευε στα Δημοψηφίσματα.

    Και αν διαβάσετε το άρθρο, θα δείτε ότι ο π. Πρωθυπουργός κ. Σημίτης του απαντούσε τότε «…δεν πρέπει να ρωτάμε ποτέ τον λαό γιατί μπορεί να πει και “όχι”…»!

    Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο…
    Ποιο σημαντικό είναι το ασφαλιστικό κε Πρωθυπουργέ από το μεταναστευτικό;

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 19:06 | ΑΧΕΡΩΝ

    30% ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΆΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ, 3% ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΊΑ… ΤΕΛΙΚΆ ΚΎΡΙΈ ΥΠΟΥΡΓΈ ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΊΤΕ ΝΑ ΚΆΝΕΤΈ?… ΝΟΜΊΖΩ ΌΤΙ ΟΦΕΊΛΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΠΆΝΤΗΣΉ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΊΤΕΣ … ΩΣ ΠΟΤΈ Η ΠΑΤΡΊΔΑ ΜΑΣ ΘΑ ΔΈΧΕΤΑΙ ΤΌΣΟΥΣ ΜΕΤΑΝΆΣΤΕΣ?..
    ΓΙΑΤΊ ΟΙ ΆΛΛΕΣ ΧΏΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ ΠΑΊΡΝΟΥΝ ΔΡΑΣΤΙΚΆ ΜΈΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΌ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΆΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΕΊΣ ΌΧΙ?…
    ΤΕΛΙΚΆ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΆΣΕΙΣ ΣΑΣ ΑΝΑΡΩΤΙΈΣΤΕ ΑΝ 8Α ΜΕΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ?
    ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΝΩΡΊΖΕΤΕ ΤΙ ΕΊΝΑΙ?… ΈΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΣΤΗΝ ΧΏΡΑ ΜΑΣ?
    ΑΠΑΝΤΉΣΤΕ ΜΑΣ!

    ΚΑΛΈΣ ΓΙΟΡΤΈΣ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 19:29 | Κεραμειδά Αδαμαντία

    Γιατί πρέπει να είναι νόμιμος ο γονέας; Αυτό περιορίζει τους δικαιούχους στο ελάχιστο.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 19:35 | Κεραμειδά Αδαμαντία

    Συμφωνώ απολύτως. Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 19:36 | Ioullianos V

    Kυριε υπουργε
    Ειμαι ενας απλος ανωνυμος Ελληνας και θελω να σας αναφερω οτι
    κοιτωντας ολα τα σχολια και αφουγκραζοντας την Ελληνικη κοινωνια θα ηθελα να σας κρουσω τον κωδωνα του κινδυνου.
    Ανοιγεται ασκους του αιολου και να ξερετε οτι εαν ξεχυθουν οι αερηδες εξω δυσκολα θα τους μαζεψετε.
    Τον Ελληνα ολες οι κυβερνησεις απο την μεταπολιτευση και μετα τον εκμεταλευονται,τον κοροιδευουν,καθε χρονο τον βυθιζουν ποιο πολυ στη φτωχια,του παρεχουν ενα κρατος χωρις παιδεια,χωρις υγεια,χωρις ασφαλεια χωρις αξιοκρατια,με κυβερνησεις βουτηγμενες στους »κουμπαρους» και τα σκανδαλα αλλα κυριως παρεχεται ενα κρατος ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ.
    Αρα εαν τα αθροισετε ολα αυτα θα δειτε οτι στον μεσο Ελληνα δεν μενει τιποτα εκτος απο ενα πραγμα η εθνικη περηφανια και η αγαπη για αυτον εδω τον ξεροτοπο,για αυτες τις πετρες που ειναι δικες μας ομως….
    Δεν μπορω να καταλαβω γιατι μεσα σε τοσα προβληματα που αντιμετωπιζει η κοινωνεια ειναι επειγον ενα τετοιο νομοσχεδιο,ομως,μη μας καταπατησετε και το τελευταιο πραγμα που πιστευουμε,γιατι να ειστε σιγουροι οτι εμεις οι απλοι,ανωνυμοι Ελληνες θα γινουμε οι αερηδες που θα σαρωσουμε τα παντα στο διαβα μας.

    Υ.Γ ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ!

    Με εκτιμηση

    (V)

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 19:45 | Μαρία Παπαδοπούλου

    Εάν έχετε σκοπό να μας αλλάξετε το σύνταγμα να μας το πείτε, δεν χρειάζεται να το πηγαίνετε πλαγίως. Ο μόνος σκοπός αυτού του νόμου είναι η ψηφοθηρία χωρίς καν να εξετάσατε τα μεγαλύτερα προβλήματα που έρχονται.
    Πρώτον, αν θέλετε να αυξήσετε τον πληθυσμό της χώρας θα μπορούσατε να σκεφτείτε να δώσετε κίνητρα για τις Ελληνικές οικογένειες οι οποίες πάνε απο το κακό στο χειρότερο, αφού με την πολιτική που ακολουθητέε εδώ και χρόνια ένα μεγάλο ποσοστό ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και μη μπορώντας να αναθρέψει πάνω από ένα παιδί. Θα μπορούσατε επίσης να δώσετε ευκαιρία για δουλεία στους νέους ώστε να μπορούν να κάνουν οικογένεια. Με το μισθό τον 700 ευρώ είναι πολύ δύσκολο να ανοίξεις σπίτι.
    Δεύτερον , δεν μπορείς να δίνεις το δικαίωμα να υπηρετούν άτομα στα σώματα ασφαλείας τα οποία δεν γνωρίζουν την ιστορία της χώρας μα και όχι μόνο. Τι τον νοιάζει π.χ έναν Πακιστανό, οι παραβιάζεις των Τούρκων στον εναέριο χώρο μας κ.ά
    Πιστεύω πως είμαστε από τις πλέον δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης σε θέματα μεταναστών. Οι μετανάστες έχουν δικαίωμα και στην εργασία και στην ασφάλιση και στην παιδεία χωρίς καμία εξαίρεση σε σχέση με τους Έλληνες πολίτες. Σε τι λοιπόν θα τους εξυπηρετήσει η ελληνική ιθαγένεια; μήπως θα έπρεπε απλά να απλοποιήσετε και να συντομέψετε την έκδοση αδείας παραμονής τους;; Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ζουν σε αυτή τη χώρα με την ιθαγένεια τους και με την αδεία παραμονής τους.
    Το πρόβλημα έχε πολλές πληγές που σίγουρα δεν λύνετε με το δικαίωμα ψήφου και την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. Δεν χωράνε άλλοι μετανάστες σε αυτόν τον τόπο και όχι επειδή είμαστε ρατσιστές, αλλά επειδή δεν έχουμε τα απαραίτητα για τους Έλληνες πολίτες, πως θα μπορέσουμε να τα προσφέρουμε στους ξένους; Αυτό, αυτομάτως δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα στους πολίτες και το αίσθημα της ξενοφοβίας, που είναι τόσο στη μόδα τελευταίως.
    Θέλετε να αυξήσετε τους ψήφους σας; βρείτε τρόπο να ψηφίσουν οι Έλληνες μετανάστες στις χώρες διαμονής τους. Δώστε ακόμη περισσότερη φροντίδα στους Έλληνες πολίτες αυτής της χώρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι περνούν σε δεύτερη μοίρα οι μετανάστες.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 19:08 | Πέτρος Κ.

    Η μεγαλύτερη απάτη που προσπαθεί να περάσει σχετικά με το νομοσχέδιο είναι ότι «διορθώνει» κάποιου είδους «αδικία» που αυτή τη στιγμή οι μετανάστες, νόμιμοι και παράνομοι. Μερικές διευκρινίσεις:

    – Η μετανάστευση και τα πολιτικά δικαιώματα δεν είναι «ανθρώπινα δικαίωματα» είναι πολιτικά, στην ευχερια ενός κράτους σε ποιον τα παραχωρεί. Δεν είναι «ανθρωπινο δικαίωμα» μου να γίνω πολίτης του Λουξεμβούργου επειδή έτσι το θέλω εγώ. Το αν και πώς θα γίνω θα το αποφασίσει το κράτος του Λουξεμβούργου.
    – Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών από τις αρχές του ’90 που ξεκίνησε η μεγάλη είσοδος εισήλθαν παράνομα στη χώρα και απλώς ορισμένοι νομιμοποιήθηκαν εκ των υστέρων. Καμία σχέση με τη μετανάστευση Ελλήνων σε χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία.
    – Οι προτεινομένες αλλαγές στον κώδικα ιθαγένειας όχι απλώς δεν είναι «μετριοπαθείς» είναι ακραίες συγκρινόμενες με οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα.
    Ο κ.Παπανδρέου εξέφρασε την επιθυμία να μας μετατρέψει σε «Δανία του Νότου». Ας ξεκινήσει λοιπόν εισάγοντας τη δανέζικη νομοθεσία περί ιθαγένειας, η οποία καμία σχέση δεν έχει με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

    Οι μόνες λογικές αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν στα μέχρι τώρα ισχύοντα είναι διοικητικού χαρακτήρα, π.χ. επίσπευση των διαδικασιών, λιγότερη γραφειοκρατία κλπ. ‘Οχι όμως αλλάγές που θα αλλοιώσουν δραστικά την πληθυσμιακή σύνθεση της χώρας.
    Δεν έχει καμία εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 19:00 | A.P.

    «Έλληνες εισίν οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες»

    Ισοκράτης.

    Γιατί οι περισσότεροι «Εθνικισταί» τους αρχαίους ημών (υμών?) τους θυμάστε μόνο όταν σας συμφαίρει, και ξεχνάτε οτι δεν σας συμφαίρει.

    Συγχαρητήρια στο σχέδιο νόμου, αν και πιστεύω προσωπικά ότι η ολοκλήρωση Ελληνικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης ίσως θα έπρεπε να είναι προπαιτουμενη για νομιμοποίηση σε κάποιεςσ από τις περιπτώσεις.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 18:42 | Γεώργιος Κατσίκας

    Το θέμα της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς είναι ιδιαίτερα σοβαρό και θα έπρεπε να τεθεί σε δημόσιο διάλογο πριν ληφθεί η όποια απόφαση. Η θέση κάθε κράτους στο συγκεκριμένο θέμα οφείλει να λαμβάνει υπόψιν (πλην των λεγόμενων ανθρωπιστικών) και όλες τις εγχώριες και διεθνείς κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές, ιστορικογεωγραφικές (αλλά και πολιτισμικές) παραμέτρους. Μια βιαστική απόφαση υπέρ της απονομής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς μπορεί να αποδειχθεί, ανεξαρτήτως προθέσεων, λανθασμένη (και δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση το λάθος δε μπορεί να διορθωθεί). Θα πρότεινα ανοιχτό δημόσιο διάλογο καταρχάς (ίσως και με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα) και δημοψήφισμα κατόπιν (με δυνατότητα συμμετοχής και του απόδημου ελληνισμού).

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 18:30 | Γιωργος

    Για το θεμα των μεταναστων θα πρεπει ο Πρωθυπουργος να ζυγιση πολυ καλα τις ενεργειες του γιατι εδω πλεον «παιζεται» η Πατριδα.Η Ελλαδα και ειδικα η σημερινη με την διαλυμενη οικονομια τις μικρες και ανοργανωτες στρατιωτικες δυναμεις και με πολλαπλους εχθρους πολλακις συνασπιζομενους εναντιον της [Σκοπιανοι,Τουρκοι,Αλβανοι] αποτελει «ιδανικο στοχο» για τους υποβλεποντες την ακεραιοτητα της
    Η Πατριδα μας δεν εχει την τυχη αλλων χωρων της κεντρικης Ευρωπης να βρισκεται αναμεσα σε πολιτισμενες χωρες που σεβονται τον γειτονα. Εδω ειναι ο απολιτιστος βαλκανικος Νοτος αφ’ενος και τα τα ορια του πονηρου ανατολιτη που την επιβουλευετε αφ’ετερου που ειναι και απειρως ισχυροτερος.Προσθεστε σ’αυτα την διαχρονικα δεδομενη ανεπαρκεια και ανικανοτητα των κυβερνωντων την χωρις φιλους και συμμαχους πορεια της στον χρονο το αναδελφον του Εθνους και θα εχετε τον ιδανικο στοχο για τους εχθρους μας.Η δυναμη της Ελλαδας απεναντι στους αρπαγες ειναι η αγαπη των παιδιων της για την Πατριδα και η θυσια τους γι’αυτην.Ξεπουληστε την λοιπον κι’αυτην!!!.Γιατι βεβαια δεν θα πρεπει να περιμενετε απο τους καθε λογης «περιπλανωμενους» να υπερασπισθουν την Πατριδα με την ζωη τους επειδη στην…. πορεια τους για αλλου βρεθηκαν με την Ελληνικη ιθαγενεια στα χερια τους λογω της….»Μεγαλοψυχιας» του Πρωθυπουργου μας!!!!Προσεξτε κυριε Παπανδρεου μηπως παρα την θεληση σας ασφαλως γραφτειτε στις σελιδες της Ιστοριας σαν ο «νεκροθαφτης» του Ελληνισμου!! Χρειαζεται σωφροσυνη ,υπευθυνοτητα,απειρες φορες να το σκεφτειτε και να πραξετε.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 18:45 | Πολύκαρπος Λώλος

    Γιατί τόσος λίγος χρόνος για την διαβούλευση ??? Εχουμε γιορτές , οικογενειακές υποχρεώσεις , αλλαγή χρονιάς κτλπ. Θέλω να προτίνω και εγω μερικές ιδέες αφού πρώτα μελετήσω τις προτάσεις της κυβερνησης και ο χρόνος μέχρι της 07.01.2010 είναι πάρα πολύ λίγος . Τι θέλετε προτάσεις φτιαγμένες στο πόδι ??? Πάρα πολύ καλή η διαβούλευση γιατι μαθαίνουμε τι προτίνει η κυβέρνηση αλλά να μας δίνετε περισσότερο χρόνο για να ενημερωνομαστε καλά για τα θέματα. (όσο μπορούμε)

    Και μην ξεχνάτε την ευθύνη την έχετε εσείς ασχέτως εαν κάποια μέτρα τα προτίνουν στην διαβούλευση και τα βάζετε στο νόμο μην μας ζητάτε και ευθύνες αργότερα εάν μερικά αποδιχθούν λανθασμένα να βοηθήσουμε θέλουμε όχι να βρούμε και τον μπελά μας.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 18:32 | ΧΡΗΣΤΟΣ Β.

    Δεν ψηφίσαμε την παρούσα κυβέρνηση για να ελληνοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες που πήδηξαν τα σύνορα και εισέβαλαν στη χώρα με το έτσι θέλω.

    Δεν δώσαμε στην παρούσα κυβέρνηση λευκή επιταγή για να κάνει ό,τι θέλει, την ψηφίσαμε για πολύ συγκεκριμένους λόγους, για να απαλλαγούμε από τα σκάνδαλα και για να ενισχύσει τη δημόσια διαφάνεια.

    Γιατί μας φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων ;

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ εδώ και τώρα !

    Ας αποφασίσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που τον αφορά άμεσα. Τι πιο δημοκρατικό ;

    Καλή χρονιά σε όλους.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 18:20 | citizengr

    Στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν αναγραφόταν πουθενά ότι ,ετά από 5 χρόνια πάραμονής με καθεστώς πράσινης κάρτας θα λαμβάνει ο μτανάστης την ελληνική ιθαγένεια!Τώρα γιατί στην Ελβετία οπ μετανάστης χρειάζεται να παραμείνει 12 χρόνια και στην Ελλάδα 5 για να λάβει υπηκοότητα;Μήπως για να καλυφθούν οι εκλογικές διαροές του κυβερνώντος κόμματος μιας και έλαβε μόλις 9 χιλιάδες ψήφους παραπάνω από τη ήττα του το 2004;Με αυτό το νομοσχέδιο θα έχουμε 960 χιλιάδες νέους ψηφοφόρους σε 3 χρόνια.Δεν έχουμε απλά αλλοίωση του εκλογικού σώματος ΑΑΛΑ ΑΛΛΑΓΗ.Σημέρα με βάση άρθρο συνταγματολόγου φαίνεται ότι υφίσταται ΝΟΜΙΚΑ το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το όλο θέμα http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=116742
    Λέει λοιπόν ο κ. καθηγητής μεταξύ άλλων: «Δημοψήφισμα κατά το Σύνταγμα (άρθρο 44 παρ. 2) μπορεί να διεξαχθεί είτε για κρίσιμα εθνικά ζητήματα είτε για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Τα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο είτε της μιας είτε της άλλης μορφής δημοψηφίσματος, αφού ως εθνικά ζητήματα δεν χαρακτηρίζονται μόνο όσα αφορούν την εξωτερική πολιτική ή την εθνική άμυνα.».

    Και συνεχίζει: «Η συμμετοχή των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές αποτελεί αμιγώς ζήτημα πολιτικής απόφασης, αλλά και επιλογής της ελληνικής κοινωνίας ως προς τον ρόλο που επιφυλάσσει στους μετανάστες.»

    Προφανώς δεν έχει αντιληφθεί ο κ. καθηγητής πως μόλις έθεσε τη νομική βάση της υποχρέωσης της Ελληνικής κυβέρνησης, όχι μόνο να μην αγνοήσει, αλλά αντίθετα να καταφύγει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στην ετυμηγορία του Ελληνικού λαού, ειδ άλλως θα έχει διαπράξει κορυφαίο εθνικό έγκλημα.

    Ομολογεί επίσης ο κ. καθηγητής ότι: «…στην περίπτωση της ψήφου των μεταναστών δεν υφίσταται ούτε συνταγματική ούτε διεθνής ούτε ευρωπαϊκή-κοινοτική δέσμευση του κράτους να κατοχυρώσει ένα τέτοιο δικαίωμα, ούτε όμως, από την άλλη πλευρά, προβλέπεται συνταγματική ή άλλη υπερνομοθετική απαγόρευση της συμμετοχής των μεταναστών στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης».

    Τι το σαφέστερον λοιπόν!!!

    Κανείς κύριοι δε σας υποχρεώνει να προχωρήσετε σε μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση ενώ ταυτόχρονα αποτελεί δείγμα σεβασμού απέναντι στον λαό ο οποίος σας εμπιστεύθηκε τις τύχες του τόπου, να μην παραβλέψετε την καθολική αντίθεσή του στο ανοσιούργημα που θα υποθηκεύσει τη χώρα.

    Αυτά λέει σε ελεύθερη μετάφραση ο κ. καθηγητής… Αυτή είναι η αλήθεια.
    Σαφέστατη και ομολογημένη (έστω και κατά λάθος) κατά τη διάρκεια εκτέλεσης μιας «διατεταγμένης υπηρεσίας» στήριξης των κυβερνητικών επιλογών.

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ…

    Τα περί νωπής λαϊκής εντολής κλπ λαλουδικά, είναι σαφώς μέρος της αρθρογραφικής χορογραφίας.

    υγ 1
    Εννοείτε ότι θα δημοσίευσω την ανάρτηση στο μπλογκ μου και θα ελέγξω αν δημοσίευτηκε καθώς επίσης και την ώρα.
    υγ 2 Κι ο πρωθυπουργός ζητούσε δημοψηφίσμα για το ασφαλιστικό το 2008.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 18:18 | Γεώργιος Φ.

    @ Πολίτη 31/18:16

    Μόνο πού δέν έγινε καμμία προφορική αναφορά/ανάλυση,σέ καμμία ομιλία στελεχών,υποψηφίων,ακόμη καί τού Γ.Παπανδρέου,σχετικά μέ τά περί μεταναστών.
    Δέν είναι όλοι οί ψηφοφόροι τού ΠΑ.ΣΟ.Κ,ενημερωμένοι,όπως είναι τά «»στενά»» κομματικά του στελέχη,διά νά γνωρίζουν τά προγράμματά σας.
    Άλλωστε οί ψηφοφόροι τού ΠΑ.ΣΟ.Κ,ήταν κι «»εκτός»» ΠΑ.ΣΟ.Κ,άσχετα εάν επέλεξαν τήν συγκεκριμένην χρονικήν στιγμήν (εκλογές 4ης Οκτωβρίου)νά ψηφίσουν ΠΑ.ΣΟ.Κ κι ιδίως τόν Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,προσωπικά!!
    Μήν θίγετε κιόλας,όσους σάς ψηφίσαν,κύριε ΠΟΛΙΤΗ!!!
    Προσπαθήστε νά διόρθώσετε τίς όποιες στρεβλώσεις/παραμορφώσεις,πού δημιουργεί τό σχετικό νομοσχέδιο καί νά έχετε υπ΄ όψιν σας,ότι ΠΑΝΤΟΤΕ,ή υπάρχουσα πλειοψηφία ενός κόμματος,είναι καί ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΗ κι ΕΥΜΕΤΑΒΛΗΤΗ,ΑΝΑ ΠΑΣΑΝ ΣΤΙΓΜΗΝ!!!
    Δέν χρειάζεται λοιπόν έπαρσις κι αλαζονεία,αλλά νά αφουκράζεσθε τήν θέλησιν τού Λαού,συνεχώς!!!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 18:05 | Πέτρος Σπανός

    Όσοι αντιτίθενται στο νόμο φαίνεται να κάνουν copy – paste τα σάιτ της Χρυσής Αυγής και του Στόχου (βάζονας λίγη σάλτσα βέβαια). Το νομοσχέδιο είναι όχι μόνο σωστό αλλά απαραίτητο. Όσο για την ένασταση για δημοψήφισμα για ένα τέτοιο θέμα κανονικά θα έπρεπε να γελάσουμε. Το μεγαλύτερο δημοψήφισμα στην Δημοκρατία είναι οι εκλογές. Και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ υπήρχε καθαρή δέσμευση για κάτι τέτοιο. Το δημοψήφισμα λοιπόν έγινε. Να το χωνέψτε. Καλή Χρονιά σε όλους

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 18:32 | Αθαν. Γαβριήλ

    Κύριοι.
    Κάνω ένα υποθετικό σενάριο.
    Εστω οτι δίνεται η ιθαγέννεια κατα το νομοσχέδιο.
    Στίς επόμενες δημοτικές εκλογές η τις μεθεπόμενες, μετακινούντε
    ψηφοφόροι και ψηφίζουν, στούς νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.
    Τα συμπεράσματα δικά σας.
    Πληκτρολογίστε στο google την λέξη cameria, και μετά αποφασίστε.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 18:04 | αντωνης γεωργιαδης

    Άρθρο 1

    1. Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
    2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.
    3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.
    Το νομοσχεδιο πιο εθνος εξυπηρετει? το ελληνικο οπως το συνταγμα επιτασει? η το αλβανοπακιστανικο? ..αφου πηγη ειναι ο λαος γιατι για ενα τοσο σοβαρο θεμα δεν γινεται δημοψηφισμα? αν η κυβερνιση εχει δικιο τοτε ο λαος θα υπερψηφισει αν οχι θα καταψηφισει..μηπως το να μη δεχονται οι πολιτικοι μας δημοψηφισμα για τοσο σοβαρα θεματα αποτελει απο πλευρα τους αποδοχη οτι ερχονται σε αντιθεση με την θελιση του ελληνα πολιτη? εγραψε ενας φιλος πως οσοι αντιδρουν ειναι οποισθοδρομικοι , κολλημενοι στο 1830 κλπ αληθεια οι αφγανοπακιστανοι που τα εσπαγαν το καλοκαιρι φωναζοντας ¨αλαχ ακμπαρ» ειναι δημοκρατες και πολιτισμενοι και πρεπει με το «ετσι θελω» να μοιραστω την χωρα μου μαζι τους? εσεις θα μας κανετε ακροδεξιους και φασιστες με τα προβληματα που πατε να μας φορτωσετε στηνν πλατη μας..καντε δημοψηφισμα αν θεωρειται οτι εχετε λαικη εντολη για κατι τετοιο.. στην δημοσκοπιση των νεων το οχι αγγιζει το 60 τοις εκατο αυτη την στιγμη..και μια παρακλιση στους διαχειριστες τα υπερ τα ανεβαζουν αμεσως ενω τα κατα τα καθυστερουν…δειγμα οτι τα κατα ειναι πιο πολλα και δεν προλαβαινουν να τα αναρτησουν? μπορει…

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 18:36 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΟΥΝΗΣ

    ΚΥΡΙΟΙ,Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΔΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ.ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ.ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΚΡΙΒΑ.ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΡΙΒΑ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 18:50 | Πολίτης

    Οι διατάξεις του νομοσχεδίου ήταν μέρος του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, για το οποίο έλαβε την ψήφο του λαού. Αντιγράφω:

    […]
    Θέλουμε ένα κράτος το οποίο θέτει την ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως εθνικής προέλευσης, θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων και σεξουαλικού προσανατολισμού, ως θεμέλιο λίθο της πολιτικής του.
    […]
    – Εξορθολογισμός της διαδικασίας χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου. Κτήση της ελληνικής ιθαγένειας για
    όλα τα παιδιά μεταναστών, οι οποίοι διαβιούν έναν ελάχιστο αριθμό ετών στη χώρα μας, και τα οποία γεννιούνται στην Ελλάδα. Καθώς, και, μετά τη συμπλήρωση τριετίας στην ελληνική εκπαίδευση, για όλα τα υπόλοιπα παιδιά που είναι μαθητές στη χώρα μας.

    – Διευκόλυνση χορήγησης του καθεστώτος του «επί μακρόν διαμένοντος» και ενθάρρυνση οικογενειακής επανένωσης με χαλάρωση των υφιστάμενων περιορισμών.
    […]

    Οι επικλήσεις στη ‘λαϊκή ετοιμηγορία’ μέσω δημοψηφίσματος φαίνεται να αγνοούν ότι η λαϊκή ετοιμηγορία εκφράστηκε στις εκλογές πριν 2 μήνες.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 18:06 | παυλος.κ.

    κατα την αποψη μου σιγουρα χρειαζεται μια αλλαγη πολιτικης εναντι των νομιμων μεταναστων στη χωρα μας.οσον αφορα το θεμα της χορηγησης ελληνικης ιθαγενειας με τοσο απλους ορους και »παραθυρακια» σε μη νομιμους μεταναστες αυτο συνιστα εθνικη αλλοιωση.ειναι αλλο πραγμα η χορηγηση υπηκοοτητας και αλλο η χορηγηση ιθαγενειας.εξω απο καθε εθνικιστικο παραληρημα,μην ξεχναμε οτι οι ενοπλες δυναμεις και τα σωματα ασφαλειας,στελεχωνονται απο κατοχους ελληνικης ιθαγενειας,και σε μια τοσο δυσκολη γεωγραφικη θεση το ελληνικο κρατος δεν ειναι σωφρον να υπονομευσει τις ενοπλες δυναμεις και τη συσταση του πλυθησμου με πλυθησμο χωρις εθνικη συνειδηση(η συνειδηση νικαει στους πολεμους και οχι η παιδεια).εαν θελουμε να αυξησουμε τον αριθμο των πολιτων μας το κρατος πρεπει να επενδυσει οχι στην ελληνοποιηση μη νομιμων μεταναστων,αλλα στην εμμεση και αμεση ενισχυση της τεκνοποιιας.οι αιμοδοτες τους ελληνικου εθνους ανα τους αιωνες ηταν οι πολυτεκνες οικογενειες.με την υπογεννητικοτητα που μαστιζει την ελλαδα θα πρεπει να δοθουν απτα κινητρα στους ελληνες πολιτες να τεκνοποιησουν.χωρις να μας πιανει ξενοφοβια θα πρεπει να εξετασουμε πολυ πιο προσεκτικα και σε βαθος τα κριτηρια χορηγησης της ελληνικης ιθαγενειας σε μεταναστες αμφιβολου νομιμοτητας,και γιατι οχι στην διενεργεια ενος δημοψηφισματος σε ενα τοσο καυτο εθνικο θεμα που αφορα ολους τους ελληνες πολιτες.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 17:13 | Άναυδος

    Ακούγεται η άποψη:
    » … δεν καταλαβαίνω από ποιες ενδείξεις προκύπτει ότι οι έλληνες θέλουν δημοψήφισμα και είναι κατα του νομοσχεδίου. … »

    Κανείς δεν είπε οτι ο λαός θέλει (ή δεν θέλει) Δημοψήφισμα.
    Κανείς δεν είπε οτι ο λαός είναι (ή δεν είναι) κατα του Νομοσχεδίου.

    Ζητώ Δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός για ένα τόσο βαρύ θεσμικό θέμα.
    Δεν είπε κανείς τι να ψηφίσει ο λαός.
    Δεν ξέρει κανείς τι θα ψηφίσει ο λαός.

    Κάθε Κυβέρνηση «σήμερα είναι και αύριο δεν είναι», εμείς όμως θα μείνουμε με την όποια Θεσμική μεταβολή δια βίου της χώρας μας.

    Ζητώ Δημοψήφισμα για το βαρύ αυτό Θεσμικό θέμα απο τον κυρίαρχο και ιδιοκτήτη λαό.

     
    ______

     
    Ζητώ, επίσης, απο τον κ Πρωθυπουργό, για του οποίου την εντιμότητα, το ήθος, και τις καλές προθέσεις είμαι απόλυτα πεπεισμένος,
    απλά ανήκουμε σε διαφορετικές Κοινωνιο-Ιδεατές αντιλήψεις,
    να επιβάλει περιορισμό της βρωμερής προπαγάνδας που ασκείται από προσκείμενα στους κομματικούς μηχανισμούς ΜΜΕ, σελίδες, και Blogs, τις τελευταίες ημέρες, όσον αφορά αυτό το θέμα.

    Είναι τελείως άλλο η προώθηση ενός θέματος του οποίου ο εμπνευστής πιστεύει στην ωφελιμότητα του, και τελείως άλλο η προώθηση ενός θέματος με «Τυραννικές» (βλ. Αριστοτέλης) μεθόδους υφαρπαγής της θετικής κοινής γνώμης, από υποκείμενους μηχανισμούς ωφελουμένων σκοπίμως και ποικιλοτρόπως.

    Είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι εν αγνοία του. Ένας πρωθυπουργός στην πίεση χρόνου και αφοσίωσης των καθηκόντων του είναι αδύνατον να παρακολουθεί τα πάντα προσωπικά.

     
    Κε Πρωθυπουργέ
    αυτές τις ημέρες όσοι πολίτες έχουμε την ατυχία να είμαστε στην αντίθετη άποψη, όσον αφορά αυτό το θέμα, έχουμε γίνει αντικείμενο δυο ειδών άθλιων αντιμετωπίσεων, από τις οποίες η δεύτερη είναι και άκρως προσβλητική στο πρόσωπο μας.

     
    1) Σε γνωστά ΜΜΕ, αλλά και περιφερειακές σελίδες και Blogs, φυτρώνουν άρθρα και πρόχειρες δημοσκοπήσεις τα οποία κινούμενα στην Γκρίζα ζώνη της προπαγάνδας προσπαθούν έμμεσα να εκμαιεύσουν την άποψη «υπέρ» από τους ανυποψίαστους πολίτες.
    Αυτό θα ήταν θεμιτό μόνον από κείμενα, ή λόγους, που θα παρέθεταν επιστημονικά και δεοντολογικά όλο το εύρος του θέματος.
    – Μιλάμε για τους ιδιοκτήτες πολίτες της χώρας μας που καλούνται να μορφώσουν άποψη για το σπίτι τους, όχι για πρόβατα σε φάρμα στην προτίμηση από αυτά της τροφής τους.

    Παράδειγμα η πρόχειρη δημοσκόπηση από γνωστή ηλεκτρονική σελίδα:
    (στο κάτω τέλος της δεξιάς στήλης) TaNea.gr

    Την παραθέτω και ως paste, γιατί έχει προκύψει και ένα άλλο φαινόμενο αυτές τις ημέρες, της τροποποίησης, ή εξαφάνισης, ανάλογων θεμάτων σε διαστήματα ωρών μόλις.
    [ –
    ► Η Ελλάδα διαθέτει 325 δημοτικούς άρχοντες στο εξωτερικό. Εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για δικαίωμα ψήφου σε μετανάστες στη χώρα μας, πιστεύετε ότι:
    – Πρέπει και αυτοί να έχουν το ίδιο δικαίωμα, διότι ζουν τα καθημερινά προβλήματα στις πόλεις τους.
    – Δεν πρέπει να ψηφίζουν. Είναι εδώ μόνο για να εργαστούν.
    – Δεν γνωρίζω / δεν απαντώ.
    – ]

    Κε Πρωθυπουργέ, είστε σκεπτόμενος και ευφυής, δεν χρειάζεται να εξηγήσω τι προσπαθεί να κάνει το παραπάνω ως «σωστή» δημοσκόπηση.

    Πέραν αυτού, για να αστειευτούμε κιόλας, στο δίκτυο κάποιος «δεν γνωρίζω / δεν απαντώ» απλά δεν θα κάνει «κλικ», δεν ξέρω από τι προχειρότητα κατασκευής προέκυψε.

     
    2) Διάφορα ΜΜΕ, σελίδες, και Blogs, ανταγωνίζονται στο ομαδικό τσουβάλιασμα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της αντίθετης άποψης, αυθαίρετα και φασιστικότατα, στον Ακροδεξιό χώρο, ή «εθνικιστικό», ή «καθαρότητας αίματος». Όπως έχει προκύψει και σαν ακυρωτική ορολογία, προς τον συνομιλητή, απο το «προοδευτικό» κατεστημένο.

    Δεν έχει καμία σημασία αν κάποιος πολίτης απλά πιστεύει ότι πρέπει να γίνει Δημοψήφισμα και εκεί ο λαός να αποφασίσει, και τίποτα περισσότερο.
    Δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι σκεπτικός και προβληματισμένος.
    Όλοι ρίχνονται στο ίδιο τσουβάλι, και μάλιστα με τρόπο που είναι έμμεσα απειλητικός για τους υπολοίπους στο στυλ: «προσέξτε οι άλλοι, αν αντιδράσετε εκεί θα πάτε και εσείς».

    Τυχαίο παράδειγμα, αλλά συνολικά ενδεικτικό, η σελίδα στον σύνδεσμο.
    Εξανέστη το εθνικό φρόνημα και εισέβαλε στο …opengov.gr…

    Την οποία επίσης παραθέτω ως paste.

    [ –
    Εξανέστη το εθνικό φρόνημα και εισέβαλε στο …opengov.gr. Αφυπνίστηκε η καθαρότητα της φυλής και ξεχύθηκε στη …δημόσια διαβούλευση για τη μεταναστευτική πολιτική. Και προέταξε τα στήθη της, και είπε το μεγάλο «όχι» στην χορήγηση …ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά αλλοδαπών.

    Εντυπωσιακό – και χρήσιμο προς …εορταστικό προβληματισμό, αν μη τι άλλο: Εικοσιτέσσερις ώρες έχει που άνοιξε η διαβούλευση για το μεταναστευτικό και η ιστοσελίδα του opengov.gr έγινε πεδίο δόξης λαμπρό για πάσης φύσεως ακροδεξιά άνθη. Τα οποία – αυθορμήτως ή μη – προσέρχονται κατά κύματα για να προασπιστούν τα …ιερά και τα όσια του Εθνους: Δηλώνοντας ότι επ’ ουδενί δεν θα δεχτούν να γίνουν έλληνες …ιθαγενείς τα παιδιά των αλλοδαπών που γεννήθηκαν εδώ, δηλαδή οι μετανάστες δεύτερης γενιάς…

    Χαρακτηριστικό το μικρό απάνθισμα από τα 347 σχόλια που έχουν, συνολικά, αναρτηθεί μέχρι στιγμής:

    * «Το θεμα ειναι πολυ σοβαρο…πρεπει να γινει ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ να αποφασισει ο λαος…αλλιώς να είστε ετοιμοι οτι ο λαος θα ξεσικωθει….και οχι μονο θα ξεσικωθει αλλα θα σας πάρει και με τις πέτρες…»

    * «Κύριοι κυβερνώντες.
    Έχετε γονατίσει το Ελληνικό λαό με τους φόρους.. Και από την άλλη θέλετε να προχωρήσετε την μεγαλύτερη αλλοίωση του έθνους στο όνομα της Δημοκρατίας για να αυξήσετε την εκλογική σας πελατεία με καινούργιους πελάτες.
    Ο κόσμος βράζει. Το σχέδιο σας δε θα περάσει. Ως εδώ και μη παρέκει…»

    * «Εξω οι λαθρομετανάστες από την Ελλάδα, δεν μας ρωτήσατε αν θέλουμε να συζούν μεταξύ μας. Όχι σε εκλογικά δικαιώματα σε μη έλληνες! »…

    …Τούτα ενδεικτικά και έπονται κι άλλα πολλά, τα οποία – ευτυχώς – διακόπτονται και από άλλες φωνές συναίνεσης και σοβαρού προβληματισμού. Προβληματισμού για τα παιδιά εκείνα που μπορεί να γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά δεν …υπάρχουν πουθενά. Δεν υπάρχουν σε μητρώα, δεν υπάρχουν σε κρατικές υπηρεσίες, δεν υπάρχουν σε ληξιαρχικές πράξεις, δεν υπάρχουν γενικώς …σ’ αυτή τη ζωή και σ’ αυτόν τον κόσμο.

    Για τα ίδια παιδιά που τους γονείς τους, συνήθως, εμείς οι ίδιοι απασχολούμε ως «μαύρους» εργαζόμενους. Για τα παιδιά των μεταναστών – ίδιων ίσως μεταναστών, όπως ήταν κάποτε και οι γονείς μας και οι παππούδες μας… Οι οποίοι προφανώς είχαν μια κεφαλαιώδη διαφορά από τους λοιπούς ξενιτεμένους της ανθρωπότητας – διέθεταν το …παράσημο της φυλής. Ηταν …ελληνάρες και όχι …όποιοι κι όποιοι αλλοδαποί και μετανάστες…
    – ]

    Κε Πρωθυπουργέ, και εδώ, δεν χρειάζεται να εξηγήσω τι προσπαθεί να κάνει το παραπάνω. Πρέπει όμως να επισημάνω τα σημεία για τα οποία εγώ το δείχνω.

    Προσέξτε οτι οι φοβεροί χαρακτηρισμοί του κειμένου δεν έχουν, σχεδόν, καμία σχέση με το περιεχόμενο των σχολίων που παραθέτει.
    Ο προφανέστατος σκοπός αυτής της «αβλεψίας» είναι να μεταδώσει το μήνυμα ότι ακόμη και κάποιος που αντιδρά στο Μεταναστευτικό με μόνο προβληματισμό στο (πχ) «αν είμαστε η κατάλληλη, ή έτοιμη, χώρα να το κάνουμε», τοποθετείται αυτόματα στο τσουβάλι που περιέγραψα πιο πάνω.
    Αυτά είναι από τα πιο ενδεικτικά σχόλια που δείχνουν όσα τσουβαλοειδώς, και χυδαιότατα, περιγράφει ο συγγραφέας για τους αντίθετους πολίτες; Τότε πρέπει να αναρωτηθούμε τι περιεχόμενο είχαν τα υπόλοιπα «αντίθετα» σχόλια. Έλεγαν απλά «καληνύχτα»;

    Δέστε και αυτό, περίπου της ίδιας κατάστασης, το οποίο για οικονομία δεν διασώζω ως κείμενο:
    Ελευθεροτυπία-Enet.gr: Ηλεκτρονική επίθεση εθνικοφρόνων στο νομοσχέδιο

     
    Αυτό το διπλό μοτίβο, αυτές τις ημέρες, είναι το τυπικό και σύνηθες από την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Είναι απαίσιο, απαράδεκτο, έχει σκοπό την κατάπνιξη και την παραπληροφόρηση, και είναι προσβλητικότατο απέναντι σε εμάς τους πολίτες.

     
    Κε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ γιατί είμαι σίγουρος ότι με διαβάσατε.
    Θα διατηρήσω το δικαίωμα μου στην αντίθετη άποψη και το δικαίωμα να είμαι ενεργός πολίτης απέναντι σε «Τυραννικές» πρακτικές. Εμποδίστε τους.

    NO PASSARAN!  (Πολιορκία Μαδρίτης, 1936, Dolores Ibarruri Gomez)