Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 9 Μαΐου 2021, 21:57 | Παντελής

    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει προκαλέσει, δικαιολογημένα, οργή στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας.
    Θα ήθελα, με καλή θέληση, να σας επισημάνω έναν σοβαρό κίνδυνο. Στην Ελλάδα υπάρχουν ΔΕΚΑΔΕΣ παραδοσιακές φυλές σκύλων που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα επίσημα και δεν εκτρέφονται! Η υποχρεωτική στείρωση θα τις εξαφανίσει! Αυτό εκτός από αντισυνταγματικό, παραβιαστικό ως προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες (διατάξεις για τη διατήρηση σπάνιων φυλών και την προστασία της γενετικής ποικιλότητας) θα ήταν οικολογικά καταστροφικό!!
    Πρέπει να οριστεί πώς εξαιρούνται της στείρωσης οι σκύλοι που ανήκουν, κατά την κρίση του ιδιοκτήτη, σε παραδοσιακές φυλές ή ΓΕΝΙΚΑ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
    Προς τεκμηρίωση της θέσης μου είχα παραθέσει κάποιους συνδέσμους αλλά θεωρήσατε ότι θα διαφημίσω καταχρηστικά τις ιστοσελίδες, οπότε ελπίζω τώρα να κάνετε δεκτό το σχόλιο μου (αναζητήστε στο διαδίκτυο π.χ. για μαντρόσκυλα και ποιμενικούς πελοποννήσου)

    Παρακαλώ μην καταδικάσετε σε αφανισμό την κληρονομιά μας!!!

    Στην περιοχή μου υπάρχουν λιγότεροι από 10 τελευταίοι σκύλοι της ντόπιας ποιμενικής φυλής και δύο τους στείρωσε η τοπική φιλοζωική. Τέτοιες πράξεις δικαιούνται να διώκονται ως κακούργημα!!

  • 9 Μαΐου 2021, 21:33 | Ηλίας Γιαννόπουλος

    Η υποχρεωτική στείρωση των δηλωμένων δεσποζομενων σκύλων είναι παράλογη. Δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην μείωση των αδέσποτων. Αδέσποτο που ήταν δηλωμένο δεσποζομενο, δεν υπάρχει κανένα, γιατί πολύ απλά εντοπίζεται αμέσως ο κάτοχος του. Επομένως γιατί να στειρωθουν τα δηλωμένα δεσποζομενα. Εκτός αυτού, πρόκειται για γενοκτονία των σκύλων στην Ελλάδα, κυρίως των καθαρόαιμων. Τα καθαρόαιμα δηλώνονται στον ΚΟΕ από την ηλικία των 30 ημερών. Υπάρχει πολύ αξιόλογο γενετικό υλικό καθαρόαιμων στην Ελλάδα που θα χαθεί, επειδή δεν υπάρχει η στοιχειώδης λογική.

  • 9 Μαΐου 2021, 21:14 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Το νομοσχέδιο της ντροπής για κάθε νοήμονα άνθρωπο.

  • 9 Μαΐου 2021, 21:59 | Μαρία

    ΝΑΙ στη στείρωση όλων των ημίαιμων αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων. Αν και τα αδέσποτα στη χώρα προκύπτουν και από ανεπιθύμητες γέννες δεσποζόμενων -καθαρόαιμων ή μη- ή από «περίσσευμα» ζώων εργασίας (κυνηγόσκυλα, ποιμενικά). Δεν φυτρώνουν από μόνα τους όλα αυτά τα ζώα που αγωνίζονται να επιβιώσουν στους δρόμους.

  • 9 Μαΐου 2021, 21:45 | Παναγιώτης Ιωαννιδης

    Το τι θα κάνουμε με τα σκυλιά μας το ξέρουμε εμείς καλύτερα Λέμε όχι στην υποχρεωτική στείρωση και σε όλα τα νομοσχέδια του τύπου αποφασίζω και διατάζω .Δεν μπορείς να βάλεις το μεγαλύτερο ποσοστό των ιδιοκτητών
    Που είναι σε όλα νόμιμη στην ίδια κατηγορία με ένα μικρό ποσοστό ασυνηδειτων ιδιοκτητών σκύλων προλάβετε το κακο όσο είναι νωρίς……

  • 9 Μαΐου 2021, 21:18 | Μαναζής Στέλιος

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 21:32 | Γιώργος Κατσαμακης

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 21:09 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

    ΑΡΘΡΟ 5

    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1Ζ
    Για την εγκατάλειψη δεσποζόμενου ζώου να στερείται δια παντός νέα απόκτηση ζώου.

    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3Γ
    Στον περίπατο να έχουν πάντα λουρί και φίμωτρο τα μεγάλα σωματικά ζώα καθώς και οι επιθετικές ράτσες (πίτ μπουλ, ρότ βαιλερ, λυκόσκυλα κλπ).
    ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ : Τα άκακα μεγάλα σωματικά ζώα δεν παύουν να προξενούν φόβο στους διερχόμενους διότι ζώο είναι και δεν γνωρίζουμε αν φοβηθεί από κάτι να επιτεθεί στον διερχόμενο.

  • 9 Μαΐου 2021, 21:02 | Παναγιωτης

    Δεν στειρωνω τα μέλη της οικογένειας μου…είναι ΝΤΡΟΠΗ σας αυτό που πάτε να περασετε

  • 9 Μαΐου 2021, 21:32 | ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΥΡΗΣ

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΣΤΕΙΡΩΝΩ ΚΑΝΕΝΑ ΤΗΣ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΜΟΥ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΑΠΟ Μ.Κ.Ο ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΟΝΤΑ ΜΕ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΝΑ ΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΘΛΗΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΒΟΥΛΑ ΤΣΟΠΑΝΟΣΚΥΛΑ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΣΚΥΛΟΙ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ ΣΚΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΥΦΛΟΥΣ.ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΓΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ.Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟΠΟΣΟ ΑΜΑΘΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΜΕ ΣΘΕΝΟΣ ΟΤΙ ΤΑ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ ΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΥΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΒΑΛΑΝΙΔΙΑ ΒΟΛΒΟΥΣ ΡΙΖΕΣ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΚΥΡΙΕ ΣΕΒΑΣΤΕ ΠΡΩΘΗΠΟΥΡΓΕ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΜΑΘΗ ΑΝΘΡΩΠΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ.ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΧΛΕΒΑΣΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ.

  • 9 Μαΐου 2021, 21:31 | Χρήστος

    απαράδεκτο το νομοσχέδιο, του τύπου αποφασίζομεν και διατάσσομεν, η διαβούλευση είναι για τα μάτια. Η καταχώριση θα έλυνε το πρόβλημα χωρίς ακραία μέτρα. Με τσιπάκι όλα και έλεγχο γεννήσεων στην υπηρεσία των Δήμων, ο ακρωτηριασμός διά νόμου παραπέμπει σε «ευγονική τύπου Μένγκελε».

  • 9 Μαΐου 2021, 21:04 | Κωστάκη Αθήνα

    χι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκύλων είτε αυτά είναι καθαρόαιμα η ημίαιμα.
    Κάνεις δεν θέλει να δεί το ζώο του στο χειρουργικό τραπέζι ανοιγμένο στα δύο κ μάλιστα με σοβαρές επιπτώσεις αργότερα.οπως καρκίνο ακράτεια οστεοπόρωση.
    Τα σκυλιά μας που έχουμε αποκτήσει νομίμως κ είναι δηλωμένα στην τράπεζα δεδομένων του υπουργείου σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να βρεθούν αδέσποτα.ειναι προϊόν ερασιτεχνικής εκτροφής ( πράγμα που δεν συμπεριλαμβάνεται στο υπάρχον σχέδιο νόμου )και είναι αποτέλεσμα και δουλειά πολλών ανθρώπων για χιλιάδες χρόνια.
    Ο λόγος ύπαρξής των αδέσποτων είναι η εγκαταληψη τους από τους δειθεν φιλοζωους της μόδας που μόλις. αντιλήφθουν ότι οι υποχρεώσεις τους δεν είναι ένα πιάτο φαγητό τα εγκαταλείπουν αφού έχουν φροντίσει να Μν τούς κάνουν ηλεκτρονική σήμανση.
    Η λύση του προβλήματος των αδέσποτων είναι η δημιουργία από τους δήμους μεγάλων πάρκων όπου θα διασφαλίζεται η προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες η διατροφή τους και από εκεί μόνον θα υιοθετούνται και δεν θα επανεντασονται
    Έτσι θα αποφεύγονται οι κακοποίησης τους τα τροχαία ατυχήματα κ ο θάνατος τους από φολες.
    Επίσης θα διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και ασφάλεια.
    Στο δήμο Ιωαννιτών έχουμε 150 δαγκώματα το χρόνο.και με το υπάρχον σχέδιο νόμου δεν υπάρχει πρόβλεψη για την λύση του προβλήματος.
    Με εκτίμηση Αθήνα Κωστάκη

  • 9 Μαΐου 2021, 21:15 | Βασίλης Μπλουγκαρης

    Ντροπή..το λιγότερο..Δεν λέγεται στείρωση είναι ακρωτηριασμός…τόσο μεγάλη αγάπη ….ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ όργανα…….

  • 9 Μαΐου 2021, 21:04 | Λιατση Ελένη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 21:09 | Χαραλαμπίδου Σμαράγδα

    Όχι στην στείρωση των δεσποζομενων ζώων

  • 9 Μαΐου 2021, 21:59 | Ιωάννα

    Ναι στην στείρωση δεσποζομενων και αδέσποτων ζώων. Τα ζώα δεν είναι για να μας προσφέρουν απογόνους τους οποίους μετά απλά θα αφήσει ο κάθε ιδιοκτητης στο δρόμο,στη μοίρα του. Καλό είναι να σκεφτόμαστε τις ανάγκες του ζώου κι όχι τις δικές μας προσωπικές επιθυμίες για διατήρηση ράτσας. Πονάει η ψυχή μας με όλα τα αδέσποτα που πεθαίνουν στο δρόμο άρρωστα ή από την πείνα.

  • 9 Μαΐου 2021, 21:34 | Ελισάβετ

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση.

  • 9 Μαΐου 2021, 21:22 | Ζαχαρίας

    Το άρθρο 5. μας λέει ότι όλοι οι δεσποζόμενοι σκύλοι πρέπει να στειρωθούν.
    Γιατί, για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα!!!
    Πιοι ωφείλουν να τα στειρώσουν; Ολοι οι υπευθήνοι συνπολίτες μας που τα έχουνε ηλεκτρονικά ταυτοποιήσει εως τωρα, γιατί οι υπόλοιποι που δεν τα έχουν δεν πρόκειται να τα τσιπάρουνε ειτε για να τον αποφυγουνε η πολύ απλώς δεν τους νοιάζει !!!
    Έστω οτι υλοποιείται και τα στειρώνουν μόνο υπέυθηνοι ιδιοκτήτες
    Οριζόντια όλους τους σκύλους!!!!

    Το προβλημα με τα αδέσποτα θα λυθεί ;;; φυσικά και όχι!!!
    Πως θα γινει αυτό πολύ απλά γιατί τα αδέσποτα γενούν αδέσποτα !!

    Οπότε τι θα καταφέρουμε απο αυτο να χαθόυν απο τον κυνολογικό χάρτη της χώρας μας τόσο οι γηγενέις ράτσες σκύλων που μετά απο χιλιάδες χρόνια κατάφεραν να βρισκοντε ακόμα μαζί μας (με ζευγαρωματα) !!! Ακόμα και αλλες καθαρόαιμες ράτσες που κόστισαν χρόνο και χρήμα για να φτιαχτούν !!!! Αλλα και ιμίαιμα σκυλιά που δεν εχουν γενεολογικό χάρτη επίσημο αλλα έχουν μεγάλο γενεολογικο υπόβαθρο να προσφέρουν!!!! Καραδοκεί ακόμα και ο μέγαλος κύνδηνος που υπαρχει σε μια ολική νάρκωση για τον τετράποδο φίλο μας!!!

    Και αν θέλουμε να παρουμε σκύλο μετα τί;;; Απο που το εξωτερικό με τι αντίτιμο 5πλάσιο απο τον τώρα ενχώριο;; Απο το εσωτερικό απο ποιον;;;

    Οπότε αν θέλετε να μειώσετε το τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα θα έπρεπε απο χρόνια να υπαρχουν χώροι οι οποιοι υπέυθυνα σε κάθε δήμο να περισυλέγουν να τα ελέχουν για ηλ. ταυτότητα (τσιπ)
    Και αν όντος είναι αδέσποτα να στειρώνουνται !!!
    Αλλα να λειτουργούν και οι χώροι αυτοί σαν βοήθεια στους συνπολίτες μας που αδυνατούν να τα φροντίσουν και να ανταπεξέλθουν στις ευθύνες τους προκειμένου να τα αφήσουν στον δρόμο καλύτερα να τα αφήσουν σε μια δομή η οποία θα φροντίσει για στειρωση κλπ.
    Να ξεκαθαριστεί το τοπίο με τα δίαφορα καταφύγια που προσφέρουν υοθεσίες σκύλων κυρίως στο εξωτερικό έναντη αμοιβής!!!!

    Καταλήγοντας ελπίζουμε να πρυτανέυσει η λογική και οχι κύκλοι που υποστηρίζουνε οτι η θύρα εχει οδηγήσει τα αγριογούρουνα στις πόλεις καθώς θυρευουν τη τροφή τους !!!!
    Και να νομοθετηθούν πράγματα εφαρμόσημα μακριά απο πιθανές σκοπιμότητες που θα μειώσουν το πρόβλημα και δεν θα το μεγαλώσουν αλλα και δεν θα καταστέψουν την υγειή κυνοφηλία στην χώρα μας!!!
    Είναι απαράδεκτο να οδηγηθούμε σε μια γενοκτονία ενός υπέροχου έιδους … !!!
    Μονο και μόνο επειδη υπάρχει αδυναμία ελέγχου των αδέσποτων εν έτη 2021 σε κρατος μέλος της εοκ!!!!
    Δεν ειναι επομένως παράλογο οτι δεν εχει εφαρμωστεί πουθενα στον κόσμο κατι παρόμιο!!!!!

    Οπότε στείρωση μόνο σε όλους του αδέσποτους σκύλους !!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 21:12 | Βογιατζής Γιώργος

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ
    Η υποχρεωτική στείρωση ΔΕΝ συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρου
    ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.
    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:
    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς

  • 9 Μαΐου 2021, 21:36 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΔΑΛΙΟΥ

    Καταλαβαίνω την «λογική» της στείρωσης, που είναι όμως η λογική ανθρώπων που δεν εχουν στην οικογένειά τους τετράποδα μέλη…
    Υπάρχουν πολλοί τρόποι να σταματήσει η αγορά κουταβιών από παράνομες γέννες… είναι πολύ απλό να βρείς από αγγελείες τέτοια κουτάβια, και αν μπορώ να το κάνω εγώ, σίγουρα μπορεί να το κάνει και η αστυνομία.
    Λύση είναι επίσης η ενημέρωση, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γεννάνε αυτά τα σκυλάκια-κουταβομηχανές…
    Λύση είναι επίσης ο σεβασμός προς τα ζώα αυτά και τους ιδιοκτήτες τους – να μπορώ να κυκλοφορήσω με το μικρό μου και να μην μου απαγορεύεται η είσοδος στα περισσότερα καταστήματα…
    Ξέρετε πόσα παιδάκια βλέπω να τρομάζουν και να τραβιούνται όταν πλησιάζω με το μικρό μου (σκυλάκι 4 κιλά, μια γουνόμπαλα σκέτη ζωγραφιά)? Απαράδεκτο!
    Η λύση δεν είναι να στειρώσουμε όλα τα δεσποζόμενα ζώα, να ακρωτηριάσω το μικρό μου. Λυπάμαι….

  • 9 Μαΐου 2021, 21:21 | Μάνος Πηδιακης

    Σε δεκαπέντε χρόνια δεν θα υπάρχει σκύλος με το νόμο αυτό. Αυτή είναι η αγάπη σας για τα σκυλιά και τα γατιά κύριε Κυριάκο Μητσοτάκη?

  • 9 Μαΐου 2021, 21:50 | ΜΑΡΙΛΕΝΑ

    Να στειρώσω των σκύλο μου Που είναι μέλος της οικογένειας μου..!!
    Γιατί να το κάνω αυτό…. Από τη στιγμή που ένας Καθαρόαιμο σκύλος τον αγοράζεις υποχρεούσαι να τον χεις με microchip (Δηλωμένο με όλα τα στοιχεία σου) Ως εκτούτου κατέχεται από ένα Άτομο υπεύθυνο Που το έχει ως μέλος της οικογένειας του. Και που ανά πάσα στιγμή επειδή είναι δηλωμένος μπορείτε να εντοπίσετε τον ιδιοκτήτη του εάν αυτός τον εγκαταλείψει. Που με βάση στατιστικής οι άνθρωποι που αγοράζουμε Καθαρόαιμες φίλες δεν εγκαταλείπουμε και δεν εκμεταλλευόμαστε αυτές τις ράτσες .
    Οι Καθαρόαιμοι Σκύλοι , Λοιπόν, αφού έχει αποδειχτεί Ότι δε συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, Θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν.
    Είναι απαράδεκτο να ζητάτε να στείροσουμε τα μέλη της οικογένειας μας από τη στιγμή που τα έχουν υπεύθυνα άτομα και αυτό μπορεί να αποδειχτεί ανά πάσα στιγμή εάν έχουνε τα απαραίτητα όργανα ώστε να μπορούν να ελέγξουν οι αρχές τα microchip.

  • 9 Μαΐου 2021, 21:45 | Γιώτα Χατζηπαύλου

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 21:04 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 21:47 | Σοφια

    Όλα τα αδεσποτα της περιοχής μου είναι στειρωμένα.παρολα αυτά είχαμε 40 κουτάβια σε 2 βδομάδες.γιατι τα καινούργια αδεσποτα προέρχονται από τα δεσποζομενα.αμφιβαλλω πόσα κουτάβια έχουν φιλοξενήσει/περίθαλψει/θάψει όλοι όσοι διαμαρτύρονται γ τη στείρωση.η Ελλάδα αδυνατεί να διαχειριστεί τα αδεσποτα της -τα νούμερα είναι τεραστια.Διαφωνω γ τον ετήσιο εμβολιασμο.Υπαρχει τεστ αντισωμάτων που μπορεί να γίνει κάθε χρόνο κ να δείχνει αν χρειάζεται να επαναληφθεί το εμβόλιο.

  • 9 Μαΐου 2021, 21:15 | Θεωνάς Γιώργος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 9 Μαΐου 2021, 21:46 | Γεωργία Κρητικού

    ΣΥΜΦΩΝΩ με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκυλιών, με εξαίρεση αυτά που εκτρέφονται από νόμιμους εκτροφείς, έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
    Ο απίστευτος αριθμός αδέσποτων σκυλιών, οι τόσο συνηθισμένες εικόνες σκελετωμένων κυνηγόσκυλων που περιφέρονται εγκαταλελειμμένα στα βουνά, νεογέννητων κουταβιών πεταμένων στα σκουπίδια, προφανώς και δικαιολογούν την κατάταξη μας ως χώρας, στις χειρότερες θέσεις σε σχέση με την κατάσταση των αδέσποτων.

  • 9 Μαΐου 2021, 21:34 | Νατάσσα Κωστάκη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 21:01 | Ταουσιανης Μιλτοσ

    Όχι στην στείρωση των δεσποζομενων ζώων

  • 9 Μαΐου 2021, 20:21 | Mari Kourko

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση και των δεσποζόμενων. Οι ανεξέλεγκτες αναπαραγωγές οδηγούν στον πολλαπλασιαμό των αδέσποτων ζώων τα οποία συνήθως διαβιούν σε άθλιες συνθήκες. Η αναπαραγωγή ζώων πρέπει να γίνεται από αδειοδοτημένους για το σκοπό αυτό εκτροφείς υπό προϋποθέσεις και ενδελεχείς ελέγχους & κανόνες

  • 9 Μαΐου 2021, 20:13 | Λευτέρης Δανεζης

    Είναι τουλάχιστον αστείο το συγκεκριμένο άρθρο.. Η φύση δεν στειρωνεται. Εάν θέλετε να λύσετε θέματα ξεκινήστε ελέγχους και δημιουργήστε σωστές δομές.. Τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική καταναλωση

  • 9 Μαΐου 2021, 20:10 | ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:25 | Αποστόλης

    Απαράδεκτη η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων και ειδικά αυτών που είναι καταγεγραμμένα και με pedigree. Ένα νομοσχέδιο που όχι μόνο δεν συμβάλει στην ευζωία των ζώων αλλά αντιθέτως μάλιστα ζητά των ακρωτηριασμό υγειών σκύλων και γατών κάτι που δεν συμβαίνει παγκοσμίως πουθενά και δεν νομίζω να μας τιμά σαν χώρα και σαν πολιτισμό. Επιπλέον θα δημιουργήσει πρόβλημα στην υγεία τους και στην ψυχοσύνθεση τους που είναι και το πιο βασικό. Οι εμπνευστές αυτού του απαράδεκτου νομοσχεδίου μάλλον δεν έχουν ιδέα από ζώα και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Αρκετά με τα συμφέροντα των δήθεν «φιλόζωων» που ζητάνε τον ακρωτηριασμό των καλύτερων φίλων μας και μέλη των οικογενειών μας!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 20:56 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΩΜΑΚΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:11 | ΜΕΛΕΤΙΟΣ Β

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:24 | Λητω

    Λυπαμαι αλλα δεν συμφωνω με αυτον τον νομο, καθως κανει περισσοτερη ζημια, παρα προστατευει τις καθαροαιμες φυλες (με pedigree) και τους υπευθυνους ιδιοκτητες & εκτροφεις. Επισης, ειναι κλινικα αποδεδειγμενο οτι η στειρωση σε ζωα κατω των 12-18 μηνων μπορει να προκαλεσει σοβαρες βλαβες στην υγεια του ζωου ως και θανατο. Τα ζωα που χρησιμοποιουντε ως απλη συντροφια, θα μπορουσαν να στειρωθουν αφου εχουν συμπληρωσει το 2ο ετος της ηλικιας τους, παντα οπως οριζει το συμβολαιο του εκτροφεα η’ εφοσων υοθετουντε απο μοναδες περισυλλιγης αδεσποτων. Θεωρω οτι πρεπει να εξαιρουντε απο τον κανονα της υποχρεωτικης στειρωσης τα ζωα που χρησιμοποιουντε σε εργασια (διασωση, φυλαξη συνορων, κτλ), οπως επισης και τα ζωα για την καλυτερευση και την διασωση της φυλης με προσεκτικη & υπευθυνη εκτροφη (το εκτροφειο να εχει αριθμο αδειας & να γινοντε υγειονομικοι ελεγχοι τουλαχιστον 2 φορες τον χρονο). Ειναι ΝΤΡΟΠΗ στην Ελλαδα να υπαρχουν τοσο οπισθοδρομικοι νομοι που θετουν σε κινδυνο την διαφυλαξη και ποροωθηση των καθαροαιμων φυλων. Παρακαλω μελετηστε τους νομους περι ζωων συντροφιας και εργασιας, καθως και διαφυλαξη τοπικων φυλων (π.χ. Ελκηνικος Ποιμενικος) σε αλλα κρατη της Ευρωπης και της Αμερικης, και μην διαλεγετε μονο οτι συμφερει την τσεπη σας, αλλα οτι ειναι καλο για το συνολο! Σας ευχαριστω.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:54 | ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΘΩΜΑΚΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:37 | ΖΩΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:19 | ΑΘΗΝΑ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:08 | ΜΑΡΘΑ ΒΑΘΗ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:28 | ΑΛΕΞΙΑ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:58 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΟΥ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:24 | Ελένη Ζιωγα

    Συμφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων. Είναι καιρός να γίνει η αρχή για τον έλεγχο των ζώων, της ευζωιας τους και παυση της εκμετάλλευσης τους.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:33 | ΗΛΙΑΣ ΠΑΤΑΡΓΙΑΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:25 | Αστέριος Ρέκκας

    Κακό νομοσχέδιο που αδικεί και προσβάλει την μεγάλη πλειοψηφία των συγκατοικούντων με ζώα συντροφιάς θεωρώντας τους συλλήβδην ανεύθυνους , που αδικεί τα ίδια τα ζώα καταδικάζοντας τα σε ακρωτηριασμό , που δεν λέει τίποτα για την ζωοφιλική παιδεία και την προώθησή της , που μεγαλώνει την γραφειοκρατία και εντέλει ακυρώνει τα όποια καλά στοιχεία έχει ή προσπαθεί να κάνει .

  • 9 Μαΐου 2021, 20:12 | ΝΙΚΟΣ ΛΑΜΠΟΥΡΑΣ

    Αγαπητοί κύριοι αναρτήσατε για διαβούλευση το νομοσχέδιο ΑΡΓΟΣ προσπαθώντας υποτίθεται ότι θα προστατεύσετε τα ζώα συντροφιάς και θα μειώσετέ τα αδέσποτα καθ’ υπόδειξη αποκλειστικά και μόνο κάποιων δίχως καμμιά επιστημονική μελέτη.

    Επίσης οι διατάξεις του νομοσχέδιου είναι μεταξύ τους αντικρουόμενες όπως επίσης δεν έχουν προβλεφθεί και οι επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν και ποιοι θα είναι υπεύθυνοι για αυτές.

    Ας πάρουμε όμως κάποια πράγματα με τη σειρά.

    Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

    1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
    (α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
    Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

    Επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη να προβεί σε μια χειρουργική επέμβαση στο ζώο του και το ζώο να υποφέρει όλα τα δεινά που θα επακολουθήσουν ενώ στο στην παράγραφο (ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος.

    Δηλαδή είναι κακοποίηση ζώου αν κοπούν μερικώς τα αυτιά και μερικώς η ουρά ενός σκύλου αλλά δεν είναι κακοποίηση η αφαίρεση των γεννητικών οργάνων με χειρουργική επέμβαση !!!!!!!!

    Ποιος εγκέφαλος επιστήμονας έκανε αυτή τη διάκριση;

    Και πάμε τώρα να δούμε τις επιπτώσεις μιας τέτοιας πράξης που είναι χειρουργείο με αναισθησία του ζώου και αν πάνω στην πράξη το ζώο καταλήξει ποιος θα αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη ; ποιος θα είναι υπεύθυνος απέναντι στα δικαστήρια και στο χρηματικό ποσό που θα ζητηθεί ;

    Μια τέτοια περίπτωση δεν έχει προβλεφθεί στο νομοσχέδιο όταν υπάρχουν σκυλιά εργασίας που η άξια τους είναι πολλές χιλιάδες ευρώ εκτός της συναισθηματικής του ιδιοκτήτη που είναι ανεκτίμητη!Η πράξη επιβάλλεται .

    Επίσης όπως έχει δημοσιευθεί από επιστήμονες κτηνίατρους ένας σκύλος δεν είναι ποτέ ο ίδιος ενεργητικά μετρά την στείρωση και ποσό αυτό επηρεάζει σκυλιά που παίρνουν μέρος σε αγώνες κυνοφιλιας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό , ποιος θα αποζημίωση αυτόν τον ιδιοκτήτη; ποιος θα είναι υπεύθυνος στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια;

    Ας πιάσουμε τώρα τον κοινωνικό αντίκτυπο και τι αυτό μπορεί να επιφέρει.

    Ποιος θα μπει στο σπίτι του καθενός να κάνει έλεγχο και να κόψει πρόστιμο; ειδικά στην επαρχία;

    Επίσης ποιος θα χρηματοδοτήσει έναν που έχει 2-3-4 σκυλιά το κόστος αυτών των χειρουργικών επεμβάσεων;

    Επίσης είστε σίγουροι ότι όλοι οι άνθρωποι θα αντιδράσουν το ίδιο σε περίπτωση επιβολής της στείρωσης και δεν θα έχουμε άτομα που θα αντιδράσουν με θυμό η χειροδικία και σε αυτή την περίπτωση ποιοι θα είναι οι ηθικοί αυτουργοί; μην ξεχνάμε ότι για κάποιους τα σκυλιά είναι παιδιά τους και τα παιδιά μας δεν τα ακουμπάει κανείς!

    Κύριοι αποσύρεται τώρα αυτό το αίσχος καλέστε κυνολογικούς ομίλους, κτηνίατρους επιστήμονες

    Και κάντε ένα νομοσχέδιο να προστατεύει πραγματικά τα ζώα συντροφιάς .

  • 9 Μαΐου 2021, 20:05 | ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΘΗ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:45 | ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΠΑΠΑ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:47 | Τοκας δημητριος

    Το νομικο και θεσμικο πλαισιο ηδη υπαρχει. Ας εφαρμοστει. Να γινει προσπαθεια ενημερωσης ωστε να υπαρξει ορθολογικη διαχειριση στην συμβιωση ανθρωπων με δεσποζομενα κατοικιδια. Παιδεια χρειαζεται και οχι επιβολη στειρωσης. Η αντιμετωπιση πως ολοι οι ιδιοκτητες δεσποζομενων ειναι ακαταλληλοι στην συμβιωση με κατοικιδια ειναι απαραδεκτη. Υπαρχουν ηδη οι καταλληλοι φορεις που μπορουν να ελεχγουν την ευζωια των κατοικιδιων. Γιατι δεν ενεργοποιουνται; Παιδεια και πολιτισμος απαιτειται.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:15 | Ιατρού Νικόλαος

    ΌΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των καθαρόαιμων σκύλων.Ο ισχύων νόμος εάν εφαρμοστεί αυστηρά,λύνει το οποιοδήποτε πρόβλημα.Με την στείρωση καταστρέφεται η προσωπικότητα ειδικά των σκύλων εργασίας.Επίσης με την στείρωση θα πέσει ταφόπλακα στην κυνοφιλία και στην κυνοτεχνία.Εφόσον οποιοσδήποτε ακρωτηριασμός των ζώων χωρίς ιατρική απαίτηση είναι παράνομος τότε ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων των γιατί δεν είναι;