Άρθρο 4 Επαναρυθμίσεις για τη μοριοδότηση υποψηφίων

1. Οι περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής:

«α. Κατά τέσσερις (4) μονάδες για διδακτορικό τίτλο

β. Κατά δύο (2) μονάδες για μεταπτυχιακό τίτλο ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης»

2. Η περίπτωση ι. της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«ι. Κατά τέσσερις (4) μονάδες λόγω εμπειρίας πέντε (5) τουλάχιστον ετών.»

3. Οι περιπτώσεις ια, ιβ, ιγ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, καταργούνται.

4. Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 (ΦΕΚ 220Α), αντικαθίσταται ως εξής:

«Τίτλος σπουδών που απαιτείται συμφώνως με την προκήρυξη: οι μονάδες του βαθμού του τίτλου σπουδών υπολογιζόμενες σε δεκάβαθμη κλίμακα με δύο δεκαδικά ψηφία και πολλαπλασιαζόμενες με τον αριθμό εκατόν δέκα (110)».

5. Η διάταξη του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002, με την οποία μοριοδοτούνται οι υποψήφιοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, κάτοχοι πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης προγραμμάτων ή σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ, σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της θέσης, καταργείται.

6. Οι διατάξεις του πέμπτου, έκτου, έβδομου, όγδοου και ένατου εδαφίου, της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 ,αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«Μόνο για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ

Διδακτορικό δίπλωμα: τετρακόσιες (400) μονάδες.

Μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης : διακόσιες (200) μονάδες.»

7. Η διάταξη του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης «Β. Εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: επτά (7) μονάδες ανά μήνα.»

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 09:46 | ΣΤΕΛΛΑ ΨΩΜΙΑΔΟΥ

    Θα ήθελα να σας τονίσω μια αδικία που υπάρχει όσον αφορά τις προσλήψεις στην ΠΕ κατηγορία. Έχω σπουδάσει στην Ιταλία Πολεοδομία, Χωροταξία και Περιβάλλον (4 χρόνια). Πήρα την αναγνώριση αφού πρώτα έδωσα κάποια επιπλέον μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (καθυστέρηση 3 χρόνια ΔΙΚΑΤΣΑ και μαθήματα). Έδωσα εξετάσεις για να πάρω την πιστοποίηση της ιταλικής γλώσσας, έχω γνώση χειρισμού Η/Υ και άλλων σχεδιαστικών προγραμμάτων τα οποία επίσης δεν λαμβάνονται υπόψη στην μοριοδότηση, επιπλέον έχω παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προκειμένου να ενισχύσω την κατάρτιση μου επίσης δεν υπολογίζονται. Δυστυχώς λόγω της οικονομικής κατάστασης και του περιορισμένου χρόνου δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα όμως ταυτόχρονα έχω κάνει οικογένεια και έχω αποκτήσει δυο παιδιά, δεν παίρνω ούτε ένα μόριο στις προκηρύξεις σε αντίθεση με τους τρίτεκνους ή τους πολύτεκνους. Δεν λαμβάνονται υπόψη τα μόρια της οικογενειακής κατάστασης που μπορεί να έχει κάποιος απόφοιτος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης σε αντίθεση με την ΔΕ κατηγορία. Επίσης δεν λαμβάνονται υπόψη τα σεμινάρια τα οποία χρηματοδοτούνται από την ΕΕ ως σεμινάρια κατάρτισης. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο θέμα θίγει την αρχή για τα ίσα δικαιώματα των πολιτών.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 09:11 | Ρ.Χ.Ζ.

    ΑΔΙΚΗ! ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ! ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΗ! Η ΜΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟ 2ΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ.

    ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ. ΛΥΠΗΡΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΤΕ.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 09:33 | fylio

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ
    ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ!!
    ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ
    ΜΟΝΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ …
    ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΦΟΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ
    ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΝΩΣΗ!!
    ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΟΠΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ
    ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥΣ!
    ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΟΙ
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΕΣΤΟΙ!!
    ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΗ Η ΦΩΝΗ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ
    ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΗ Η ΦΩΝΗ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ
    ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
    ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΟ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ
    ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ
    ΤΗΣ ΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ!
    ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟ!!
    ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
    ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
    ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΜΑΣ!!!
    ΑΠΛΑ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΤΕ ΜΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ
    ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΤΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ
    ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΚΡΕΜΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΣΑΣ
    ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ
    ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΘΕΊ ΠΑΡΑΤΑΣΗ..
    ΠΟΣΑ ΑΚΟΜΑ Ε-ΜΑΙL ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΛΛΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ
    Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ!
    Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ
    ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ!!!!!!
    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗ ΓΝΩΜΗ!!!!

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 08:43 | Γιώργος Γ

    Θεωρώ ότι είναι πολύ αδικη η ακύρωση του ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ.
    Είναι πτυχίο απο Αναγνωρισμένο δημόσιο πανεπιστήμιο . Δε μπορειτε να το καταργείτε και να κρατατε τις ξενες γλώσσες, όσες και αν είναι αυτες.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 08:42 | ΜΙΛΤΟΣ ΑΓΙΤΗΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ!
    ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΑΡΧΙΚΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΜΕ ΕΝΕΡΓΟ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ!
    ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΠΩΣ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΝΟΣΧΕΔΙΟ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, ΑΦΟΥ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΞΕΘΩΡΙΑΣΕΙ ΟΠΩΣ Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ!
    ΔΙΑΤΗΡΩ ΤΙΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 2ΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΛΑΒΕΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΑΣ.
    ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΛΕΙΠΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΣΟΝ ΑΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΚΑΠΩΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ. ΟΙ ΑΡΧΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΖΑ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΠΩΣ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ. ΟΝΤΩΣ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΕΙΔΑ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 10 ΜΟΡΙΑ. ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΒΑΣΗ ΤΩΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ!

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 07:21 | Γιαννης Σ

    Στις μοριοδοτήσεις πρέπει να καταβάλεται προσπάθεια να διευκολύνεται ο μεγαλύτερος σε ηλικία και ο έχων τις μεγαλύτερες ανάγκες π.χ. Ο έχων τουλάχιστον 5 έτη και άνω(απο κτίσεως) διδακτορικό 400 μονάδες,ο έχων 4 έτη και άνω 320, ο έχων 3 έτη και άνω 240 κ.ο.κ. και ο έχων ένα έτος 80 μόρια.
    Παντου να μπεί η αρχαιότητα,η οικογενειακή κατάσταση και η οικονομική, οι δε βαθμολογίες να λαμβάνονται υπ όψιν σε περίπτωση ισοψηφίας γιατί δεν σπουδάζουν όλοι με τις ίδιες συνθήκες.Αλλοι φοιτητές ζούν σε υπόγεια και άλλοι σε ρετιρέ,άλλοι εργάζονται και σπουδάζουν και άλλοι κυκλοφορούν με mercedes.Αλλοι έχουν χωράφια με πέτρες και άλλοι χωράφια σε πλούσιους κάμπους που μπορούν να πάνε να δουλέψουν.Η εντοπιότητα να μην προσμετρά γιατί κλικοποιεί την κοινωνία και υποβάλει σε πολλά έξοδα μεταφοράς τον εκτός τόπο εργαζόμενο.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 06:19 | Έφη

    Καλώς εισάγεται η μοριοδότηση μόνο για το ένα μεταπτυχιακό και το ένα διδακτορικό, όπως επίσης διατηρήθηκε και η οροφή στην μοριοδότηση των 5 χρόνων εμπειρίας. Πρέπει να υπάρχει ισσοροπία μεταξύ των κριτηρίων. Διαφορετικά ένα μόνο κριτήριο κάθε φορά θα έκρινε την πρόσληψη (π.χ 20 χρόνια εμπειρίας, ή 3 μεταπτυχιακά), πρακτική αντίθετη στη σύγχρονη αντίληψη περί επιλογής προσωπικού. Το δίκαιο είναι πολλά κριτήρια με προσδιορισμένη οροφή ως προς τα μόρια, ώστε οι πιθανότητες διορισμού των υποψηφίων να εξαρτώνται απο πολλούς παράγοντες. Ίσως να αδικούνται κάποιοι αλλά το σωστό και δίκαιο είναι αυτό, όταν μιλάμε για διαδικασίες που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, όπου υπάρχουν άτομα που για οικονομικούς λόγους δεν έκαναν μάστερ και στράφηκαν στην αγορά εργασίας ή το αντίθετο (επειδή δεν έβρισκαν δουλειά έκαναν μάστερ για να βελτιώσουν τις πιθανότητες τους).
    Αυτό που θα έπρεπε να εξεταστεί είναι η οροφή στις ξένες γλώσσες. 2 είναι αρκετές κατά τη γνώμη μου.
    Αυτό επίσης που πρέπει να εξεταστεί είναι στους διαγωνισμούς για την κατηγορία ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ όπου συναγωνίζονται άτομα με διαφορετικά πτυχία ΑΕΙ και ετερόκλητο επιστημονικό υπόβαθρο, να εφαρμοστούν μόνο γραπτοί διαγωνισμοί και όχι μοριοδότηση, όπως είχε προβλεφθεί και στο νόμο Πεπονή.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 03:34 | Λεώνης Ξενοφών

    κ Υπουργέ
    και σε αυτό το θέμα χρειάζετε ΔΙΑΚΡΙΣΗ.
    1)Δεν χρειάζετε σε όλες τις θέσεις του δημοσίου μεταπτυχιακό και διδακτορικό,π.χ για να εργαστείς σε μιά εφορεία στο τμήμα εισοδήματος θα πρέπει να είσαι μεταπτυχιακός ή διδάκτορας;και
    2)ο μεταπτυχιακός και διδακτορικός τίτλος είναι μια επίπονη και κοπιαστική εργασία πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα.
    Άρα Θα πρέπει να προσδιοριστούν οι θέσεις και εκεί να μοριοδοτούνται διότι διαφορετικά όλοι οι ΕΛΛΗΝΕΣ ή θα πληρώνουν φροντιστήρια,πανεπιστημιακές σπουδές,μεταπτυχιακά ,διδακτορικά ,ξένες γλωσσες και αν δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν όπως εγώ τότε κάηκαν.
    Επίσης με τη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα διότι θα υπάρξουν ενστάσεις από αυτούς που έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους αναγνωρισμένους από άλλες χώρες της Ε.Ε οχι όμως και από το ελληνικό κράτος, π.χ μεταπτυχιακούς τιτλους μη αναγνωρισμένων από το κράτος κολλεγίων
    Άρα διευκρινήστε γρήγορα το θέμα των τίτλων και έπειτα εφαρμόστε, διαφορετικά αν κάποιοι δικαιωθούν δικαστικά (που θα δικαιωθούν και στα Ευρωπαiκά Δικαστήρια)τότε θα χειροτερέψετε την κατάσταση και θα γίνουμε διεθνές ανέκδοτο.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 03:23 | Ιωάννης Σαμαντάς

    Θα ήθελα να κάνω κι εγώ τις παρατηρήσεις μου, παρακολουθώντας τη δημόσια διαβούλευση αλλά και το προτεινόμενο νομοσχέδιο:

    Θεωρώ ότι είναι λάθος να καταργηθεί το γνωστικό αντικείμενο των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, καθώς μία προκηρησσόμενη θέση απαιτεί συγκεκριμένης κατεύθυνσης γνώσεις. Όταν καποιος κάνει χαρτιά για θέση οικονομολόγου, γιατί να πάρει μόρια για ένα μεταπτυχιακό μαθηματικής, φιλοσοφικής, ψυχολογικής, καλλιτεχνικής, μεταξύ άλλων, κατεύθυνσης? Μπορεί να είναι σχετικά λίγες τέτοιες περιπτώσεις, αλλά θα πρέπει να διασφαλίζεται η ‘σωστή’ μοριοδότηση και η τελική επιλογή των υποψηφίων.

    Θεωρώ, επίσης, αδιανόητη τη μη μοριοδότηση δεύτερων τυλάχιστον μεταπτυχιακών. Από πότε συνάδει αυτό με την αξιοκρατία με δεδομένη τη προσπάθεια και τους κόπους για να αποκτήσεις ανωτέρου επιπέδου πτυχία? Μπορεί να θέλει η κυβέρνηση να δώσει αντικίνητρα για ένα αέναο κυνήγι πτυχίων, αλλά προς θεού δεν μπορεί να ακυρώνονται ακαδημαϊκά προσόντα. Προτείνω να μειώνονται σταδιακά τα μόρια για δεύτερα, τρίτα μεταπτυχιακά, ώστε η οριακή ωφέλεια να πέφτει τόσο πολύ που να αποθαρρύνεται ο σπουδαστής να συνεχίσει την εκπαίδευσή του. Επίσης, συμπληρωματικά και όχι εναλλακρτικά, θα μπορούσε η πλήρης μοριοδότηση να ισχύει για θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού,στις οποίες χρειάζονται πολύ εξειδικευμένες γνώσεις και σχετική εμπειρία.

    Μία διευκρύνιση: Πριν ίσχυε ότι αν έχει κάποιος 2 μεταπτυχιακά και διδακτορικό θα είχε 450 μόρια (150+150+150) ενώ αν έχει 1 μεταπτυχιακό και ένα διδακτορικό πάλι θα είχε 450 μόρια (150+300).Τα μόρια του διδακτορικού (400) πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, να μη μειώνονται δηλαδή αν έχει κάποιος 2 μεταπτυχιακά. Η πρόταση μου να υπάρχει μια αυτοτελής μοριοδότηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, διατηρώντας αυτή των τελευταίων σε υψηλά επίπεδα για να προσδώσει κύρος στους κατόχους τους.

    Αν δεν διορθωθούν οι σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου προς την αξιοκρατική κατεύθυνση, ακυρώνεται όλη η καλή προσπάθεια και διάθεση που ομολογουμένως έχει επιδείξει η νέα κυβέρνηση. Η θεώρηση της αξιοκρατίας και ο ακριβής ορισμός της έγκειται στην αντικειμενική αξιολόγηση και όχι σε μικροκομματικού χαρακτήρα κρίσεις. Δεν πρέπει να κρίνουμε εξ’ιδίων τα αλλότροια…

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 03:48 | Φάτους όλους

    Φίλες και φίλοι.
    Διάβασα περι τα 3/5 των σχολίων και δεν έβγαλα άκρη. Εκτός ελαχίστων
    περιπτώσεων πάμε απο το μείον άπειρο ως το μηδέν. Διαβάστε και ξαναδιαβάστε προσεκτικά και μετά κάντε σχόλια γιατί ή θα τα πετάξει
    ο Υπουργός ή θα πάρει τα βουνά. Θα τον τρελάνουμε το φίλο….

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 03:50 | Παναγιωτίδης Παναγιώτης

    Σχετικά με την αυξημένη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών που προβλέπεται απο το σχέδιο Νόμου για τις προσλήψεις έχω να επισημάνω τα εξής:
    Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στην μοριοδότηση εργασιακής εμπειρίας και μεταπτυχιακών. Η υπερβολική μοριοδότηση των μεταπτυχιακών τίτλων σε βάρος της εμπειρίας θα οδηγήσει σε μαζική πρόσληψη στο Δημόσιο ατόμων με πάρα πολύ αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα για θέσεις η πλειονότητα των οποίων δεν δικαιολογεί τέτοια υπέρμετρα εξειδικευμένη γνώση. Επειδή και εγώ ο ίδιος είμαι διορισμένος στο Δημόσιο με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (μετά από μακροχρόνια απασχόλησή μου και στον ιδιωτικό τομέα και με δύο πτυχία)έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι μεν επιθυμητή η πρόσληψη ατόμων με γνώσεις αλλά εξίσου αναγκαία είναι και τα άτομα με προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και ιδιαίτερα όταν η εμπειρία αυτή προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα.Έχω διαπιστώσει ότι τα τελευταία χρόνια με την μοριοδότηση της εμπειρίας (που την θεωρώ ένα πολύ σωστό μέτρο)έχουν προσληφθεί στο Δήμόσιο αξιόλογα άτομα με διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία σε σχέση με το μέσο Δημόσιο Υπάλληλο που μέχρι τώρα γνωρίζαμε.Αυτό δεν είναι τυχαίο καθόσον τα άτομα αυτά στην πλειοψηφία τους φέρνουν μαζί τους στις νέες τους θέσεις τις γνώσεις και τις συμπεριφορές πού απέκτησαν από την προηγούμενη εργασία τους στην ελεύθερη αγορά.Το όλο πρόβλημα στο Δημόσιο έγκειται στο ότι δεν μπορεί να χειριστεί σωστά ένα τόσο αξιόλογο εργατικό δυναμικό. Αυτό πιστεύω οφείλεται στο ότι η πλειονότητα των Δημοσίων Υπηρεσιών δεν έχει ουσιαστικά μπεί ακόμη στην ηλεκρονική εποχή. Σκεφθείτε ότι υπάρχει πληθώρα Δημοσίων Υπηρεσιών στις οποίες ένας υπολογιστής αντιστοιχεί σε πέντε εργαζόμενους !!! ή και ακόμη χειρότερα υπάρχουν Υπηρεσίες που δεν έχουν καθόλου υπολογιστές!!!Πως ,λοιπόν,κάτω από αυτές τις συνθήκες να αποδώσει κάποιος στην εργασία του και πολύ περισσότερο πώς να εξυπηρετηθεί ο πολίτης!! Για να μήν αναφερθούμε και στις άλλες αδυναμίες του Δημόσιου τομέα που αποτελούν τροχοπέδη στην όποια κολοπροαίρετη προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης επιδιώκεται να γίνει.Χρειάζεται ,λοιπόν,να επενδυθούν χρήματα και να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας. Η εξεύρεση χρημάτων είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας στην προσπάθεια όμως με κατεύθυνση την αλλαγή της νοοτροπίας μπορεί μεταξύ των άλλων να συμβάλλει και η πρόσληψη ατόμων με τα ανωτέρω εργασιακά προσόντα.Για τους παραπάνω λόγους πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει εξισορροπημένη μοριοδότηση μεταξύ εργασίας και πτυχίων που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου.Η συσσώρευση ατόμων με MASTER και διδακτορικά για θέσεις εργασίας που απο την φύση τους απαιτούν πολύ λιγότερα προσόντα παραβλέπει τις αντικειμενικές ανάγκες.Η πρότασή μου αυτή δεν αποβλέπει στο να εξοστρακισθούν απο τους διαγωνισμούς άτομα με μεταππτυχιακούς τίτλους (μια τέτοια πρόταση θα ήταν άλλωστε εντελώς ανόητη και ανεδαφική)αλλά να τοποθετηθούν τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις.Η λελογισμένη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών επιβάλλεται γιατί το Δημόσιο έχει ανάγκη τέτοιων ατόμων αλλά μέσα στα πλαίσια που οι ανάγκες του απαιτούν.Ένα άλλο επίσης θέμα που σχετίζεται με τα παραπάνω είναι και η ισάξια μοριοδότηση μεταπτυχιακών που δεν είναι συναφή με το αντικείμενο της θέσης με τα μεταπτυχιακά που έχουν συνάφεια με την θέση.Αφού οι Ακαδημαϊκές γνώσεις που παρέχουν αυτά τα μεταπτυχιακά δεν πρόκειται να προσφέρουν βοήθεια στον συγκεκριμένο υπάλληλο κατά την άσκηση της εργασίας του ούτε άλλωστε να βοηθήσουν σε κάτι την Υπηρεσία γιατί να μοριοδοτούνται το ίδιο με τα συναφή.Το μόνο αποτέλεσμα που θα επιφέρουν είναι (εφόσον ο υποψήφιος προσληφθεί) να του χορηγησούν ένα έξτρα επίδομα μεταπτυχιακού «τιμής ένεκεν». Η μοριοδότηση , λοιπόν,μεταπτυχιακών μη συναφών με τη θέση επιβάλλεται να γίνει (για λόγους ηθικής τάξης)αλλά να είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με ένα συναφές μεταπτυχιακό.Άλλωστε ένα δεύτερο πτυχίο με συνάφεια θα ήταν πρακτικά πιό χρήσιμο (κατά την εκτέλεση της εραγσίας του υπαλλήλου) από ένα μη συναφές μεταπτυχιακό και επομένως θα έπρεπε να μοριοδοτείται παραπάνω (επ΄ ευκαιρία θα ήθελα να σας επισημάνω για άλλη μια φορά – όπως και σε προηγούμενο σημείωμα-την άνιση μεταχείριση που υφίστανται οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι συγχρόνως πτυχίου ΑΕΙ & ΤΕΙ συναφή και τα δυο με την θέση που επιδιώκεται η κάλυψή της & στα οποία δεν μοριοδοτείται καθόλου το δεύτερο πτυχίο αν και είναι της αυτής εκπαιδευτικής βαθμίδας & σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τα πτυχία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Για όλους αυτούς τούς λόγους πιστεύω ότι θα επανεξετασθεί το ζήτημα των μεταπτυχιακών για να τεθεί στις σωστές του βάσεις.Ακόμη θα ήθελα να επισημάνω οτι είναι ορθή η απόφαση της εφαρμογής του test δεξιοτήτων γιατι πιστεύω ότι συμβάλλει στο να προσληφθούν άτομα με ευρύτητα εγκυκλοπαιδικών γνώσεων και δυνατοτήτων πολλές εκ των οποίων θα τούς φανούν χρήσιμες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ως Δημοσίων Υπαλλήλων.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 03:52 | antonis

    Πιστεύω, και εγώ με τη σειρά μου, ότι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση κινούνται στα πλαίσια της ισονομίας και αξιοκρατίας.Ως απόφοιτος του τμήματος «Ηλεκτρολόγων μηχ/κων και μηχ/κων Η/Υ» του ΕΜΠ, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής :

    1) Οι μηχανικοί με συνάφεια διπλώματος στον τομέα της Πληροφορικής θα πρέπει να μοριοδοτούνται με μεγαλύτερη βαρύτητα από ότι οι αντίστοιχοι πτυχιούχοι ΑΕΙ 4ετούς φοίτησης

    2)Μέσα στο καλοκαίρι του 2009 ψηφίστηκε νόμος που αναγνωρίζει παιδαγωγική επάρκεια στο τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά(με κριτήριο τη φοίτηση στη συγκεκριμένη σχολή κόρης πολιτευτή της προηγούμενης κυβέρνησης). Είναι άδικο για όλους τους υπόλοιπους πτυχιούχους Πληροφορικής 5ετούς και 4ετούς φοίτησης που οι σχολές τους δεν παρέχουν μια τέτοια «εξυπηρέτηση», να ελπίζουν στην απόκτηση ενός Παιδαγωγικού κάνοντας αιτήσεις κάθε χρόνο για τις μηδαμινές – αδιαφανείς θέσεις που προσφέρει η ΑΣΠΑΙΤΕ.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 03:03 | Original

    Πρώτα απ’όλα πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές απόψεις οι οποίες κινούνται αποκλειστικά και μόνο στα πλαίσια προσωπικού συμφέροντος!!Δηλαδή ο καθένας γράφει το δικό του προσωπικό παράπονο και δεν αναφέρεται στην υπόλοιπη ελληνική κοινωνία για το ποιο είναι το δίκαιο και το σωστό να ισχύει ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ώστε να υπάρχει αυτή η αυτονόητη(για πολλές σύγχρονες χώρες) ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ!!!
    Η κυβέρνηση καλώς πράττει που μοριοδοτεί επιπλέον και το μεταπτυχιακό με 200 μόρια και το διδακτορικό με 400!!!Απο εκεί και πέρα,κάποιος που σπουδάζει μέχρι τα 32-33 του(με 2 μεταπτυχιακά και ένα διδακτορικό) το κάνει ρε παδιά για αυτά τα 150-200 επιπλέον μόρια για να προσληφθεί στο δημόσιο για ένα χιλιάρικο και κάτι;;;Δηλαδη πραγματικά δεν θέλω να πιστέψω ότι όλη αυτή η παιδεία έχει βάση και κατάληξη αποκλειστικά και μόνο το δημόσιο ή πιο σωστά τα μόρια αυτά!!!Κάποιος έγραψε ότι είναι γύρω στα 60 με διδακτορικό και ακόμα παλεύει να μπει στο δημόσιο…δηλαδή τρελά πράγματα…η καταραμένη αυτή η ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΝΩΣΗ που πήγε ρε παιδιά για μια καριέρα με τα διπλάσια και τριπλάσια λεφτά απο το δημόσιο;;Όλες οι προσωπικές φιλοδοξίες μετά απο τόσα χρόνια σπουδών για κάτι ξεχωριστό-καλύτερο τελειώνουν στο δημόσιο;;Όλα τελικά γίνονται για το δημόσιο σ’αυτή τη χώρα;;
    Να προσθέσω επίσης και το άλλο….σίγουρα το καθεστώς το οποίο διέπει το σύστημα ΕΠΙΛΟΓΗΣ για μεταπτυχιακό σ’ένα δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο ή ΑΤΕΙ(και ΟΛΟΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΟΧΟΣ μεταπτυχιακού ή διδακτορικού ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ) είναι πολλές φορές αδιαφανές.Προς θεού,δεν ισοπεδώνω τα μεταπυχιακά αλλά σε πάρα πολλές περιπτώσεις είχαμε κατά καιρούς σωρεία καταγγελιών για το πως επιλέγονται-με ποια κριτήρια αυτοί που κάνουν ένα μεταπτυχιακό(οι λεγόμενες συνεργασίες φοιτητικών παρατάξεων-Καθηγητών)!!!
    Επίσης,πολλοί πηγαίνουν εξωτερικό για προπτυχιακές σπουδές(βλέπε Βουλγαρία κ.λ.π) και έρχονται σε χρόνο μηδέν με master…ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ή ΟΧΙ;;;
    Γράφετε πολλοί για τα κολλέγια(και καλά κάνετε) αλλά θα ρωτήσω αν όλα γίνονται ΗΔΗ για 100-200-300 μόρια για να μπει κάποιος στο δημόσιο,τότε εσείς ΟΙ ΙΔΙΟΙ δεν έχετε πρώτοι εμπορευματοποιήσει τους τίτλους σπουδών με την λογική που κινείστε;;Επαναλαμβάνω δεν τα ισοπεδώνω όλα,αλλά απ’τη στιγμή που κάνεις 2 και 3 μεταπτυχιακά για 150-200 μόρια αποκλειστικά και μόνο συγγνώμη αλλά τότε είσα άξιος της μοίρας σου!!!Είναι λογικό να υπάρχει και ένα όριο σε προσόντα…στη τελική αν θέλει κάποιος να μετράει και το δεύτερο και το τρίτο του μεταπτυχιακό ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ,ΑΦΟΥ ΕΚΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ,μιας και αυτές οι θέσεις απαιτούν και αυξημένες γνώσεις και ιδιαίτερη εξειδίκευση….ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και νομίζω είναι η πιο δίκαιη για όλους!!!
    Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για την διαφορετική νοοτροπία που(πρέπει) θέλει να επιβάλει στη Δημόσια Διοίκηση!!!

    Φιλικά!!!

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 02:14 | kostas papadopoulos

    Η πραγματικότητα είναι η εξής:
    Τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά είναι η χειρότερη μορφή δουλείας στην σημερινή Ελλάδα. Είσαι σε ένα εργαστήριο ατέλειωτες ώρες και ούτε σε πληρώνουν, ούτε σε ανταμείβουν. Σε μια δουλειά που ζητάει ανειδίκευτους εργάτες, 600 ευρώ τουλάχιστον θα στα δίνουν κάθε μήνα, περισσότερα από ότι σου δίνει το ΙΚΥ. Ούτε το μεταπτυχιακό σε βοηθάει στην αγορά εργασίας αργότερα (οι περισσότεροι εργοδότες δεν θέλουν να πληρώσουν το Msc). Να έλεγα ότι βοηθάς και την επιστήμη, μάλλον θα γελούσε κάποιος, μιας και οι υποδομές που έχουν τα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια για μεταπτυχιακά είναι άθλιες. Κάναμε τα ελληνικά πανεπιστήμια φυτώρια καταληψειών, ταραχοποιών και τώρα πρόσφατα και τρομοκρατών (συλλήψεις φοιτητών για τρομοκρατία ακούω στις τηλεοράσεις). Και έχουμε την εντύπωση ότι βγαίνουν σωστοί, ειδικά με διδακτορικά επιστήμονες από αυτά τα πανεπιστήμια;
    Γιατί τόσο προσύλωση στα διδακτορικά και μεταπτυχιακά κύριε υπουργε; Από τι μια φωνάζετε ότι έφτασε στο πάτο η οικονομία εξαιτίας της προηγούμενης κυβέρνησης και από την άλλη προτρέπετε τις ελληνικές οικογένειες να καταξοδευτούν για αμέτρητες μεταπτυχιακές σπουδές των παιδιών τους;
    Αφού θέλετε διδακτορικά προτρέψτε όλους αυτούς που θέλουν ένα, να πάνε στο εξωτερικό σε αναγνωρισμένα διεθνή πανεπιστήμια, εκεί τουλάχιστον θα σε πληρώνουν και πραγματικά θα είναι επιστημονικό το διδακτορικό σου.
    Θα σας το ξαναθέσω:
    αξιολογείστε όλα τα διδακτορικά, και κυρίως αυτά που είναι δημοσιευμένα σε περιοδικά υψηλού impact factor. AYTA KAI MONO AYTA NA ΠΑΙΡΝΟΥΝ 400 MOΡΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΑΞΙΖΟΥΝ

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 02:00 | kostas papadopoulos

    Για ποιοα διδακτορικά προτέπετε;;;
    Στην Θεολογική Σχολή Αθηνών, μπαμπάς, μαμά, κόρη δεν ξέρω αν υπάρχει και γιος έκαναν όλοι μαζί διδακτορικό, ο ένας επέβλεπε τον άλλο και φυσικά κατέλαβε όλη η οικογένεια από μια θέση ΔΕΠ. Το αξίζαν τα παιδιά, κουράστηκαν, ίδρωσαν από τις πολλές εργασίες, μπράβο τους!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Η τηλεόραση το είπε, δεν το λέω εγώ. Για αυτό θα κάνει τίποτα η κυβέρνηση και η κυρία υπουργος παιδείας;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    Τέτοια άτομα πρέπει να βγάζει η Θεολογική, άτομα που έχουν το Θεό τους, σου εμφυσούν μια ηθικότητα πάνω από όλα, είναι παραδείγματα προς μίμηση. Δεν ξέρω αν έμεινε απέξω κανένας ξάδερφος, καμια κουμπάρα, καμια θεία που πρότεινος έφτιαχνε κουλουράκια. Και φυσικά όλα αυτά με την ανέχεια των συναδέλφων, του πρύτανη κ.τ.λ., γιατί δεν έγιναν σε μία νυχτή. Και μετά λέτε στους νέους να κάνουν διδακτορικά για μια δηθεν ακαδημαική καριέρα. Εδώ έρχονται να πάνε να διδάξουν στα ΑΤΕΙ έλληνες με πολύ καλά διδακτορικά από ξένα πανεπιστήμια και τους λένε ότι δεν είναι επαρκείς προσόντων, διότι πάντα υπάρχει το βύσμα από πίσω.
    Αλήθεια ΑΣΕΠ θα βάλετε για τις θέσεις καθηγητών κ.τ.λ. σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ; Γιατί οι μισοί από αυτούς την τύφλα τους δεν ξέρουν. Σας πονάει η αλήθεια ε;;;;
    Αναμορφώστε το πανεπιστήμιο, διώξτε άτομα, βάλτε ικανούς, καταργήστε επιτέλους αυτό το παλιοάσυλο που δεν έχει κανένα απολύτως νόημα και μετά πείτε για διδακτορικά και σπουδές

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 01:03 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Κύριε υπουργέ,

    Καταρχήν να συγχαρώ την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα. Είναι προς όφελος όλων των πολιτών με την προϋπόθεση ότι θα εισακουστούμε. Να συνεχίσετε έτσι με όλα τα προς ψήφιση νομοσχέδια στη βουλή.
    Διαβάζοντας τα σχόλια όλων όσων συμμετέχουν στο forum ανοιχτού διαλόγου καθίστανται φανερό ότι γενικά το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά έχει και κάποια σημεία τα οποία πραγματικά προκαλούν μεγάλη εντύπωση. Τα θέματα αυτά είναι:
    1)μη μοριοδότηση σε κατόχους δεύτερου πανεπιστημιακού τίτλου,
    2)μη μοριοδότηση δεύτερου ή και ακόμα τρίτου μεταπτυχιακού,
    3)κατάργηση συνάφειας μεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωμάτων με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης,
    4)Συντελεστής προσαύξησης βαθμού πτυχίου,
    5)Συντελεστής προσαύξησης τεστ δεξιοτήτων.
    Πρώτον, η μη μοριοδότηση, ή πιο σωστά η κατάργηση της μοριοδότησης των επιπλέον πτυχίων και μεταπτυχιακών απαξιώνουν πλήρως την προσπάθεια νέων ανθρώπων για μόρφωση και εξειδίκευση. Με ποιο σκεπτικό δεν πρέπει να μοριοδοτηθούν παραπάνω? Δεν το αξίζουν? Οι κάτοχοι δεύτερου πτυχίου έδωσαν κατατακτήριες εξετάσεις και κόπιασαν για να περάσουν και να τελειώσουν μια ακόμη σχολή. Δεν είναι αδικία!
    Ειπώθηκε ότι για να κάνεις μεταπτυχιακά πρέπει αφενός να γνωρίζεις καθηγητές, και αφετέρου ότι αφού έχει δίδακτρα άρα είσαι «έχων» και στα πληρώνουν οι γονείς σου. Είμαι μηχανικός του ΕΜΠ και κατέχω ένα μεταπτυχιακό από το ΕΜΠ, αυτή τη στιγμή είμαι στη μέση διπλωματικής διατριβής στο δεύτερο μεταπτυχιακό που κάνω στο ΕΜΠ. Ούτε «βύσμα» είχα, ούτε «κονέ», με την αξία μου με επέλεξαν. Να αναφέρω επίσης ότι τα μεταπτυχιακά του ΕΜΠ δεν έχουν δίδακτρα. Αφιέρωσα και αφιερώνω χρόνο για να μπορέσω να αποπερατώσω τις σπουδές μου, διαβάζοντας πολύ και δουλεύοντας παράλληλα καθώς ούτε οι γονείς μου έχουν την οικονομική δυνατότητα ούτε εγώ μπορούσα να μη δουλεύω.
    Η γνώση δεν έχει όρια, μην απαξιώνετε όλους εμάς που μοχθούμε για να την αποκτήσουμε. Κρατήστε την διάκριση μεταξύ συναφών και μη που υπήρχε στο προηγούμενο νομοσχέδιο και δώστε επαυξημένα μόρια της τάξεως των 200 και 100 μορίων αντίστοιχα, κρατώντας την συνάφεια μεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωματών όπως υπήρχε στο προηγούμενο νομοσχέδιο. Αντίστοιχα τα διδακτορικά να έχουν 400 και 200 μόρια αντίστοιχα. Είναι το ίδιο π.χ. να είσαι πολ. μηχανικός με μεταπτυχιακό στην φιλοσοφία των επιστημών με ένα μεταπτυχιακό στα συγκοινωνιακά. Νομίζω ότι η πλειοψηφία θα επέλεγε τη δεύτερη περίπτωση.
    Δεύτερον, κάθε πανεπιστήμιο έχει το δικό του βαθμό δυσκολίας, για να μη πάρουμε τα πτυχία από π.χ. Βουλγαρία, Ρουμανία όπου η πλειονότητα έχει μέσο όρο πάνω από 8. Ο συντελεστής προσαύξησης βαθμού πτυχίου θα πρέπει να είναι το μέγιστο 100, ίσως 75 ή 80.
    Τρίτον, το τεστ δεξιοτήτων θα πρέπει να γίνεται με θέματα για κάθε ειδικότητα. Ο κάθε υποψήφιος να εξετάζεται στο αντικείμενο του. Στην μορφή που είναι τώρα (και αν παραμείνει ως έχει) ο συντελεστής 2, το πολύ 3 είναι υπεραρκετός.
    Εν κατακλείδι, αν θέλουμε να έχουμε αξιοκρατικό και δίκαιο τρόπο προσλήψεων με αντικειμενικά κριτήρια και ενδυνάμωση των τίτλων σπουδών δώστε μας τη δυνατότητα αυτή.
    Ευχαριστώ

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 01:39 | Πετρος Πασχιδης

    Έχω μπερδευτεί. Πτυχίο, 2 μαστερ, 3 διδακτορικά, 2 γλωσσες, 5 χρόνια εμπειρία και εντοπιοτητα τι μόρια δίνουν; Ευχαριστώ

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 01:32 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ Θ.

    Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ

    ΨΑΧΝΕΤΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΕΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ Η ΜΗΠΩΣ ΤΟΝ ΟΗΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ????????????

    ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 2ΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΚΑΔΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΩΝ?????

    ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΙΛΟΥΣΑΤΕ ΓΙΑ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΡΕΜΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ!!!

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΦΕΥΓΕΙ, Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΕ-ΠΕ ΜΕΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΕΧΤΡΑ ΜΟΡΙΑ , Ο ΠΕ ΤΕ ΔΕ ΜΕΤΡΑΕΙ!!

    ΓΙΑΤΙ??????????
    ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ!!!!
    ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΑΣ !!!

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 01:28 | Maria

    Συμφωνώ απόλυτα με την κατάργηση της συνέντευξης.
    Ωστόσο, η κατάργηση της συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θα συντελέσει στην πρόσληψη των καταλληλότερων.
    Επιπλέον, θα έπρεπε τα μεταπτυχιακά διετούς διάρκειας να μοριοδοτούνται περισσότερο από τα μεταπτυχιακά μονοετούς διάρκειας.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 01:24 | kostas papadopoulos

    Με τόσους πολλούς επαγγελματίες mentalist που έχει η Ελλάδα, τι στο καλό τα θέλουν τα διδακτορικά;
    Όλες τις κατηγορίες έχουμε:
    – mentalist που διαβάζει σκέψεις (μη σκεφτεί κανένας συνάδελφος και λείψει από την υπηρεσία, μαύρο φίδι που τον έφαγε),
    – mentalist ο προβλεπτικός: για να ξέρεις σίγουρα πόσο θα είναι το έλλειμα το 2012 και να μην βασίζεσαι ποτέ στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας,
    – mentalist ο διοχετευτής ασυνήδητων εντολών: στην ευρωπαική commission πας πάντα με έναν τέτοιο mentalist, μπας και φωτιστούν και μας δώσουν εκ΄θαύματος κανά ευρώ για να ανακουφιστούμε,
    – mentalist ο ριψοκίνδυνος (ειδίκευση στα κόλπα με φωτιές, σπαθιά, κρεμάλες): για να μην καείς ή βγεις κρεμασμένος, χρησιμοποιείς πάντα το είδος αυτό του mentalist όταν θες να αναβαθμίσεις το δημόσιο. Άσε τον mentalist να βγάλει το φίδι από την τρύπα, αυτός ξέρει καλύτερα από εσένα
    – mentalist ο καταδότης ή εθνικός ευεργέτης (ο μοναδικός που επιτρέπεται να φοράει κουκούλα). Αυτός είναι μια ειδική κατηγορία, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί όταν πρέπει να μάθει ο λαός ποιοι ευθύνονται για το ρημαδιό στα ταμεία. Άσε τον mentalist να αποφανθεί, γιατί αν περιμένεις από την δικαιοσύνη, μόνο το αν οι καταλήψεις στα σχολεία είναι παράνομες θα μάθεις.
    Κύριε υπουργέ,
    σοβαρά, σας μιλάω, ελπίζω τα pHDs στο mentalism να αναγνωρίζονται, γιατί σήμερα είναι πιο χρήσιμα από ποτέ. Άλλωστε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού ασχολούνται με παραφυσικά φαινόμενα.
    Μου φαίνεται ότι θα φύγω από σήμερα για Tρανσυλβανία.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 01:16 | Παπαδακη Ελλη

    Πολυ σωστα καταργειται η μοριοδοτηση σεμιναριου του οαεδ μιας και δεν υπαρχουν αντιστοιχα κεκ σε ολους τους νομους ωστε ολοι να μπορουν να αποκτησουν την συγκεκριμενη μορφωση..

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 00:02 | Ψαλτόπουλος Νικόλαος

    Προσοχή σε ποιούς και πως δίδονται οι μεταπτυχιακοί τίτλοι!
    Προβληματισμός και επιλογή για την πραγματική αξία ενός μεταπτυχιακού τίτλου για την συγκεκριμμένη δημόσια θέση (δηλαδή αν χρειάζεται). Αλλοιως ο μεταπτυχιακός τίτλος, απλά, δια της μοριοδότησης,διαφοροποιεί τον τον έναν υποψήφιο απ’ τον άλλον. Δηλαδή με την ίδια λογική θα μπορούσε να μοριοδότηθεί π. χ. η οικονομική κατάσταση του υποψηφίου, η οικογενειακή κατάσταση, η εντοπιότητα κλπ.
    Και μη ξεχνάμε! Οδηγός πάντα το τρίπτυχο: ίσες ευκαιρίες, αξιοκρατία, διαφάνεια!

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 00:14 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΘΕΣΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΛΩΝ ΣΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ
    ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ!!!
    ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΉ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ.
    ΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ
    ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ
    ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΘΟς ΑΝΘΡΏΠΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ.
    ΣΕ ΔΙΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΟΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ..
    ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
    ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗ.
    ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΣΑ ΓΝΩΜΗ ΓΕΝΙΑ 18-40 ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ, ΔΙΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΛΛΟΝ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ,
    ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ, ΚΟΠΩΝ, ΘΥΣΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ
    ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΚΑΘΗΣΑΜΕ, ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙΚΑΙΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ. ΔΙΟΤΙ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΙΝ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕ ΤΟΣΑ ΠΟΛΑΑ!!ΤΟ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΤΟΣΟ ΤΟ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΣΑΙ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΝΩΣΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΑΘΗ…

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΙ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
    ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ!!!
    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΛΛΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!!
    ΤΙ ΘΑ ΑΠΑΙΤΟΥΣΑΤΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ???
    ΤΙ ΘΑ ΤΟΥ ΛΕΓΑΤΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ??
    ΚΑΛΟ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ,
    ΟΜΩΣ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!!
    ΑΚΟΥΣΤΕ..
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ…
    ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ..
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΜΑΣ ΟΛΟΥΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ!!!

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 00:57 | Γιώργος Τ.

    Αναφορικά με τη μη προσμέτρηση του δέυτερου τίτλου σπουδών/μεταπτυχιακού η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι άδικο/παράλογο να μην προσμετράται οποιοδήποτε επιπλέον προσόν έχει κάποιος. Ανάμεσα στα δύο άκρα που είναι η μή προσμέτρηση και η εντελώς αθροιστική προσμέτρηση υπάρχουν και μέσες λύσεις όπως «κλιμακωτή βαθμολόγιση». Σχετικά με τις θέσεις χωρίς εμπειρία, αυτές θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερες από τις θέσεις με εμπειρία, ώστε να ωθείται ο κόσμος στην δουλειά και όχι στις αιώνιες σπουδές.
    Α) Και εξηγούμαι σκιαγραφώντας ένα εναλλακτικό σύστημα μοριοδότησης τίτλων σπουδών:
    1ος Μεταπτυχιακός τίτλος: 200
    2ος Μεταπτυχιακός τίτλος: 150
    3ος Μεταπτυχιακός τίτλος: 100
    4ος Μεταπτυχιακός τίτλος: 50
    5ος+ Μεταπτυχιακός τίτλος: 0 (Μην το ξεφτιλίσουμε κιόλας)
    Διδακτορικό να λογίζεται σαν 2 μεταπτυχιακούς τίτλους.
    Δευτερο πτυχίο (ασχετα με συνάφεια) να λογίζεται σαν μεταπτυχιακος τίτλος.
    Διδακτορικο/Μεταπτυχιακο χωρίς συνάφεια να δίνει 70% των μορίων που θα έδινε ενα συναφές.
    Παράδειγματα:
    α) 2 Μεταπτυχικά συναφή=200+150=350
    β) Διδ. Συναφες + Μετ. Συναφές=3 Συναφη Μετ=200+150+100=450
    γ) Διδ. Συναφες + Μετ. Συναφές + Δευτερο Πτυχιο=4 Συναφη Μετ=500
    δ) 2 Διδ. Συναφή + Μετ.Συναφές = 5 Συναφη Μετ=200+150+100+50+0=500
    ε) Μετ. Συναφές+Διδ. Μη Συναφες = 1 Μετ. Συναφές + 2 Μετ. Μη Συναφή=
    200+70%(150+100)=200+250*0.7=375
    ζ) Διδ. Συναφες+Διδ. Μη Συναφες+Μετ. Συναφες=3 Μετ Συναφή +2 Μετ μη συναφη = 200+150+100+(50+0)*0.7=485

    Β) Με παρόμοιο κλιμακωτό τρόπο μπορούν να προσμετρούνται και οι ξένες γλώσσες.
    Δηλαδη:
    Για την 1η Γλώσσα: Αριστα=100 Πολύ Καλά=75 Καλα=50 Μετρια=25
    Για την 2η Γλώσσα: 80% από οτι θα έπερνε η πρώτη
    Για την 3η Γλώσσα: 60% από οτι θα έπερνε η πρώτη
    Για την 4η Γλώσσα: 40% από οτι θα έπερνε η πρώτη
    Για την 5η+ Γλώσσα: 0 (Ας πάει για μεταφραστής έλεος)
    Η σειρά των γλωσσών θα είναι αυτή που συμφέρει καλύτερα τον υποψήφιο
    δηλαδή από το καλύτερο επίπεδο προς το χειρότερο.
    Παράδειγματα:
    α) 1 Αριστα + 1 Πολύ καλα = 100+80%*75 =160
    β) 2 Αριστα + 1 Πολύ καλα = 100+80%*100+60%*75=100+80+45=225
    γ) 3 Αριστα + 1 Μετρια = 100+80%*100+60%*100+40%*25=100+80+60+10=250
    δ) 2 Αριστα + 2 Πολυ Καλα + 1 Καλα= 100+80%*100+60%*75+40%*75+0%50=
    100+80+45+30+0=255
    Β) Όσον αφορά τώρα την μοριοδότηση της εμπειρίας αυτή θα πρέπει να είναι επίσης κλιμακωτή με τα λίγα χρόνια εμπειρίας να μετρούν περισσότερο αναλογικά από τα πιό πολλά, αλλά η εμπειρία να μετράει έως και 10 χρόνια. Για παράδειγμα:
    1.Για τους πρώτους 12 μήνες 8 μόρια ανα μήνα.
    2.Για τους επόμενους 12 μήνες 8 μόρια ανα μήνα.
    3.Για τους επόμενους 12 μήνες 7 μόρια ανα μήνα.
    4.Για τους επόμενους 12 μήνες 6 μόρια ανα μήνα.
    5.Για τους επόμενους 12 μήνες 5 μόρια ανα μήνα.
    6.Για τους επόμενους 12 μήνες 5 μόρια ανα μήνα.
    7.Για τους επόμενους 12 μήνες 4 μόρια ανα μήνα.
    8.Για τους επόμενους 12 μήνες 3 μόρια ανα μήνα.
    9.Για τους επόμενους 12 μήνες 2 μόρια ανα μήνα.
    10.Για τους επόμενους 12 μήνες 2 μόρια ανα μήνα.

    Με τα παραπάνω:
    α) Ότι προσόν έχει κανείς μετράει υπέρ του.
    β) Αποτρέπεται η υπερ-συσώρευση τίτλων με την κλιμακωτή βαθμολογία.
    γ) Αποκτά κανείς περισσότερα μόρια αναπτύσσοντας δεξιότητες σε όλους τους τομείς και αποτρέπεται η εστίαση μόνο σε ένα.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 00:19 | ΑΝΑΝΙΑΣ Β.

    2Ο ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ

    ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚO θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το νέο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ ,καθώς αντιβαίνει στην αρχή της ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ . Εύκολα μπορεί να αποδειχθεί αυτό αν σκεφτούμε ότι δεν υπολογίζονται ανάλογα οι διάφοροι τίτλοι σπουδών: 1ος μεταπτυχιακό =200 μόρια , 2ος Μεταπτυχιακά =0 μόρια , 1 ξένη γλώσσα =70 μόρια , 2 ξένες γλώσσες =140 μόρια ,1 βασικό πτυχίο= 1100 μόρια , 2 βασικά πτυχία=1100+150 μόρια….αλλά αντί άλλων δηλαδή. Ειδικά αυτό με τον 2ο Μεταπτυχιακό τίτλο βγάζει μάτι.!!!
    Καλά θα είναι να γίνει δικαστική προσφυγή , αν τελικά επαληθευτούν οι προθέσεις του Υπουργείου

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 00:43 | Σπυρίδων Μουρτάς

    Έχω εκφράσει και τις προηγούμενες ημέρες την διαφωνία μου με την μη συνάφεια του μεταπτυχιακού με το γνωστικό αντικείμενο. Όμως, εφόσον κάποιος έχει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στο γνωστικό αντικείμενο, δεν έχει νόημα και 2ο μεταπτυχιακό στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Συνέπώς το λάθος είναι η μη συνάφεια και όχι η μη προσμέτρηση του 2ου μεταπτυχιακού. Ειδικά με τον τρόπο που δίνονται πλέον τα μεταπτυχιακά, δηλαδή μεταπτυχιακό+διδακτορικό μαζί, τί νόημα έχει να πάρει κανείς ένα ίδιο ή παρόμοιο μεταπτυχιακό μετά?

    Καταναλογία θα πρέπει να μπει και ένα φρένο στις ξένες γλώσσες. Πιο το νόημα να ξέρει κάποιος 3 ή 4 ξένες γλώσσες? Ζητήστε ως απαιτούμενο μία τουλάχιστο ξένη γλώσσα, έστω καλή γνώση, τουλάχιστο για τους ΠΕ και ΤΕ που έχουν κάποια ειδικότητα, και ας μοριοοτηθούν μέχρι 2, άντε 3 ξένες γλώσσες. Απο εκεί και μετά τι νόημα έχει? Να έρχονται με Βουλγάρικα και Ρώσσικα για να διοριστούν μηχανικοί του Δημοσίου και όταν έρθουν Άγγλοι και Γερμανοί για ένα νέο μεγάλο έργο να θέλουν διερμηνέα ή να μην μπορούν να διαβάσουν ένα σχετικό άρθρο στα Αγγλικά?

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 00:08 | ΑΙΜΙ

    ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ

    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΗΣ: ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΟΥ (ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ) ΕΙΝΑΙ 8:00-17:00 ΕΝΩ 18:00-22:00 ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ. ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΝΩ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΗΤΑΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΖΗΤΗΘΕΙ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΜΟΥ.
    ΣΤΟΝ ΕΝΑΜΙΣΙ ΑΥΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ.ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΖΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Η ΜΟΝΗ..

    ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ. ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΛΟΓΟ. ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ.

    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΚΥΡΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΜΑΣ

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 00:51 | ΛΙΝΑ

    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ:

    ΜΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΞΟΔΕΨΑΜΕ

    ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΜΕ 2 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ.

    ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΟΥΛΕΥΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

    ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΟ (ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ

    ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ) ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΕΝΥΧΤΟΥΣΑΜΕ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ.

    ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ 1

    ΗΜΕΡΑ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ.

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ, ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!

    ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.

    ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΑΠΑΘΗΣΑΝ;

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 00:47 | ΕΥΗ ΑΝΤΥΠΑ

    Κυριε Πρωθυπουργε,
    Στο νεο νομο δεν προβλεπετε απο ότι γνωριζω καμια μοριοδοτηση για νεους επαναπατρισθεντες. Τι μορια περνει το ενα παιδι που σπουδασε στην Αμερική εργαζομενος, πηρε το Master, απεκτησε αντιστοιχη εμπειρια στο αντικειμενο των σπουδων του και μετα απο 13 χρονια αποφασιζει να επιστρεψει πισω στην πατριδα του? Καρτα ανεγειας απο ΟΑΕΔ για να εγγραφει στους καταλογους ανεργων εως οτου βρει δουλεια δεν μπορει να εκδοθει αφου δεν ειχε δουλεψει ποτε. Θα του αναγνωρισθει η εργασιακη εμπειρια που απεκτησε στην στην Αμερικη? Επισης θα πρεπει να περιμενει και ενα 6μηνο για την αναγνωριση των πτυχιων του και σε αυτο το διαστημα δεν μπορει να συμμετασχει σε καποιο διαγωνισμο του Δημοσιου. Εσεις κυριε Προεδρε τα καταλαβαινετε αυτα τα παιδια και γνωριζετε με τι κοπους σπουδασαν. Τα καλειτε πισω στη Πατριδα για να προσφερουν τις γνωσεις και τις εμπειριες τους,τους δινεται μια ελπιδα για ενα μελλον στη πατριδα τους, κοντα στους δικους τους. Πρεπει να προβλεφθουν κινητρα μοριοδοτησης για τις περιπτωσεις αυτες των επαναπατρισθεντων παιδιων μας στον νεο νομο. ΄

    Ευχαριστω

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 00:45 | Στέλιος Αμαραντίδης

    Κ. Υπουργέ, oι ενστάσεις μου σχετικά με τη μοριοδότηση είναι οι εξής:

    1. Η κατάργηση της μοριοδότησης του 2ου Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών κινείται στη σωστή κατεύθυνση , διότι υπήρξαν πολλοί πολίτες οι οποίοι πήγαν σε διάφορα ιδρύματα χωρών του εξωτερικού, αμφιβόλου ποιότητας, πλήρωσαν και απέκτησαν με συνοπτικές διαδικασίες πολλά μεταπτυχιακά. Υπάρχουν άνθρωποι άνεργοι, διπλωματούχοι μηχανικοί (όπως επίσης και άλλων ειδικοτήτων) που με δυσκολία προσπαθούν να μαζέψουν χρήματα, ώστε να παρακολουθήσουν ένα και μοναδικό πρόγραμμα Μεταπτυχιακού τίτλου. Καλό είναι να μορφώνεται κάποιος όσο περισσότερο μπορεί, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί αυτοσκοπό για την πρόσληψή του στο Δημόσιο.

    2.Η συνάφεια (για την ενδιαφερόμενη θέση στο Δημόσιο) των τίτλων Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να υπάρχει, διότι : Ένας κάτοχος Διδακτορικού Τίτλου με αντικείμενο π.χ ‘Ραδιενεργά Υλικά’ είναι ερευνητής και Ακαδημαϊκός Καθηγητής και πρέπει να απασχοληθεί στην έρευνα του συναφούς αντικειμένου (π.χ Ερευνητικό κέντρο Δημόκριτου, η σε κάποιο ΑΕΙ). Δεν μπορεί όμως χρησιμοποιώντας αυτόν τον τίτλο να απασχοληθεί σε κάποια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση , η Περιφέρεια για να εποπτεύει π.χ εκχιονισμούς ή διάφορα τεχνικά έργα! M.Sc η Phd, που δεν έχουν σχέση με τη θέση που προκηρύσσεται, πρέπει να παίρνουν (αν όχι μηδενική) ελάχιστη μοριοδότηση.

    3. Η μοριοδότηση για τον ΑΣΕΠ του βαθμού πτυχίου, και όπως λειτουργεί τώρα, είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΔΙΚΙΑ διότι: Υπάρχουν πτυχιούχοι που σπούδασαν στο εξωτερικό (Ρουμανία, Αγγλία, Βουλγαρία κτλ) που πλήρωσαν το πτυχίο τους με συνοπτικές διαδικασίες και τώρα έρχονται και καταθέτουν ένα βαθμό 10 x 110 =1.100 μόρια (!!) και εμείς οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί του Ελληνικού Πολυτεχνείου (που ΔΕΝ μας αναγνωρίζεται το 5ο έτος ως M.Sc) παίρνουμε δίπλωμα ΤΟ ΠΟΛΥ με βαθμό 7-8 λόγω διαφόρων άλλων αδικιών που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή. Στην Ελλάδα η Ανώτατη Εκπαίδευση δε στηρίζεται σε πελατειακές σχέσεις, για αυτό και ακόμη κρατάει ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Πρέπει όλοι να παίρνουν τα ίδια μόρια, αν έχουν πτυχίο ή δίπλωμα, άσχετα με το βαθμό αποφοίτησης. Επίσης να αναθεωρηθεί απο την αρχή το καθεστώς αναγνώρισης των πτυχίων απο αμφιβόλου ποιότητας ιδρύματα διαφόρων χωρών. Ο βαθμός κτήσης πτυχίου η διπλώματος θα μπορούσε πολύ σωστά να λαμβάνεται υπόψη ΜΟΝΟ σε περίπτωση που ΟΛΟΙ οι απόφοιτοι θα σπούδαζαν στο ίδιο Πανεπιστήμιο η ΤΕΙ.

    Στέλιος
    Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 23:16 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Κύριε υπουργέ,

    Καταρχήν να συγχαρώ την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα. Είναι προς όφελος όλων των πολιτών με την προϋπόθεση ότι θα εισακουστούμε. Να συνεχίσετε έτσι με όλα τα προς ψήφιση νομοσχέδια στη βουλή.
    Διαβάζοντας τα σχόλια όλων όσων συμμετέχουν στο forum ανοιχτού διαλόγου καθίστανται φανερό ότι γενικά το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά έχει και κάποια σημεία τα οποία πραγματικά προκαλούν μεγάλη εντύπωση. Τα θέματα αυτά είναι:
    1)μη μοριοδότηση σε κατόχους δεύτερου πανεπιστημιακού τίτλου,
    2)μη μοριοδότηση δεύτερου ή και ακόμα τρίτου μεταπτυχιακού,
    3)κατάργηση συνάφειας μεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωμάτων με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης,
    4)Συντελεστής προσαύξησης βαθμού πτυχίου,
    5)Συντελεστής προσαύξησης τεστ δεξιοτήτων.
    Πρώτον, η μη μοριοδότηση, ή πιο σωστά η κατάργηση της μοριοδότησης των επιπλέον πτυχίων και μεταπτυχιακών απαξιώνουν πλήρως την προσπάθεια νέων ανθρώπων για μόρφωση και εξειδίκευση. Με ποιο σκεπτικό δεν πρέπει να μοριοδοτηθούν παραπάνω? Δεν το αξίζουν? Οι κάτοχοι δεύτερου πτυχίου έδωσαν κατατακτήριες εξετάσεις και κόπιασαν για να περάσουν και να τελειώσουν μια ακόμη σχολή. Δεν είναι αδικία!
    Ειπώθηκε ότι για να κάνεις μεταπτυχιακά πρέπει αφενός να γνωρίζεις καθηγητές, και αφετέρου ότι αφού έχει δίδακτρα άρα είσαι «έχων» και στα πληρώνουν οι γονείς σου. Είμαι μηχανικός του ΕΜΠ και κατέχω ένα μεταπτυχιακό από το ΕΜΠ, αυτή τη στιγμή είμαι στη μέση διπλωματικής διατριβής στο δεύτερο μεταπτυχιακό που κάνω στο ΕΜΠ. Ούτε «βύσμα» είχα, ούτε «κονέ», με την αξία μου με επέλεξαν. Να αναφέρω επίσης ότι τα μεταπτυχιακά του ΕΜΠ δεν έχουν δίδακτρα. Αφιέρωσα και αφιερώνω χρόνο για να μπορέσω να αποπερατώσω τις σπουδές μου, διαβάζοντας πολύ και δουλεύοντας παράλληλα καθώς ούτε οι γονείς μου έχουν την οικονομική δυνατότητα ούτε εγώ μπορούσα να μη δουλεύω.
    Η γνώση δεν έχει όρια, μην απαξιώνετε όλους εμάς που μοχθούμε για να την αποκτήσουμε. Κρατήστε την διάκριση μεταξύ συναφών και μη που υπήρχε στο προηγούμενο νομοσχέδιο και δώστε επαυξημένα μόρια της τάξεως των 200 και 100 μορίων αντίστοιχα, κρατώντας την συνάφεια μεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωματών όπως υπήρχε στο προηγούμενο νομοσχέδιο. Αντίστοιχα τα διδακτορικά να έχουν 400 και 200 μόρια αντίστοιχα. Είναι το ίδιο π.χ. να είσαι πολ. μηχανικός με μεταπτυχιακό στην φιλοσοφία των επιστημών με ένα μεταπτυχιακό στα συγκοινωνιακά. Νομίζω ότι πλειοψηφικά θα επέλεγε τη δεύτερη περίπτωση.
    Δεύτερον, κάθε πανεπιστήμιο έχει το δικό του βαθμό δυσκολίας, για να μη πάρουμε τα πτυχία από π.χ. Βουλγαρία, Ρουμανία όπου η πλειονότητα έχει μέσο όρο πάνω από 8. Ο συντελεστής προσαύξησης βαθμού πτυχίου θα πρέπει να είναι το μέγιστο 100, ίσως 75 ή 80.
    Τρίτον, το τεστ δεξιοτήτων θα πρέπει να γίνεται με θέματα για κάθε ειδικότητα. Ο κάθε υποψήφιος να εξετάζεται στο αντικείμενο του. Στην μορφή που είναι τώρα (και αν παραμείνει ως έχει) ο συντελεστής 2, το πολύ 3 είναι υπεραρκετός.
    Εν κατακλείδι, αν θέλουμε να έχουμε αξιοκρατικό και δίκαιο τρόπο προσλήψεων με αντικειμενικά κριτήρια και ενδυνάμωση των τίτλων σπουδών δώστε μας τη δυνατότητα αυτή.
    Ευχαριστώ

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 23:46 | ΛΕΥΤΕΡΗΣ

    ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΑ.

    Ως γνωστόν η εμπειρία μετράει για τους διπλωματούχους μηχανικούς από τότε που γράφονται στο ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ ανεξάρτητα από το αν μετά δουλεύουν ή όχι. Ας δούμε μερικά παραδείγματα για το πως μετριέται η εμπειρία:

    1) Έστω 2 άτομα ότι γράφονται την ίδια μέρα στο ΤΕΕ. Την επομένη ο πρώτος πιάνει δουλεία σε μια κατασκευαστική εταιρεία και δουλεύει κατά μέσο όρο 10 ώρες την ημέρα και 7 τα Σάββατα. Ο άλλος την επομένη παίρνει το αεροπλάνο και πάει για διακοπές διαρκείας 5 ετών στην Χαβάη. Είναι απίστευτο αλλά μετά από 5 χρόνια έχουν ακριβώς τα ίδια μόρια εμπειρίας.

    2) Έστω 2 άτομα ότι γράφονται την ίδια μέρα στο ΤΕΕ. Την επομένη ο πρώτος πιάνει δουλεία σε μια κατασκευαστική εταιρεία και δουλεύει κατά μέσο όρο 10 ώρες την ημέρα και 7 τα Σάββατα. Ο άλλος την επομένη ξεκινά ένα μεταπτυχιακό και κάθε πρωί πάει στις παρακολουθήσεις οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να δουλέψει εκείνες τις ώρες. Είναι απίστευτο αλλά μετά από 1 χρόνο (όταν δηλαδή ο 2ος θα έχει τελειώσει το μεταπτυχιακό του) ο πρώτος (που έχει δουλέψει) θα έχει μόνο τα μόρια της εμπειρίας ενώ ο δεύτερος θα έχει τα μόρια της εμπειρίας (αν και δεν εργάστηκε όλο αυτό το διάστημα) συν τα 200 μόρια του μεταπτυχιακού. Τα ανάλογα ισχύουν και στην περίπτωση του διδακτορικού.

    3) Έστω 2 άτομα ότι γράφονται την ίδια μέρα στο ΤΕΕ. Την επομένη ο πρώτος πιάνει δουλεία σε μια κατασκευαστική εταιρεία και δουλεύει κατά μέσο όρο 10 ώρες την ημέρα και 7 τα Σάββατα. Ο άλλος την επομένη παρουσιάζεται στον στρατό οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να δουλέψει για 9 μήνες. Είναι απίστευτο αλλά μετά από 9 μήνες (όταν δηλαδή ο 2ος θα απολυθεί από τον στρατό) ο πρώτος (που έχει δουλέψει) θα έχει ακριβώς τα ίδια μόρια εμπειρίας με τον 2ο.

    Όλα τα παραπάνω οφείλονται σε ένα απλό λόγο. Είναι εντελώς λανθασμένος ο τρόπος με τον οποίο προσμετράτε η εμπειρία. Στην ουσία δεν μετράμε την πραγματική εμπειρία. Αυτό που μετράμε είναι μια ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ή καλύτερα μετράμε την ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ. Η λύση είναι πολύ απλή. Να μετράει η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ. Θα πρέπει λοιπόν κάποιος να δικαιολογεί την εμπειρία του προσκομίζοντας: 1) την εγγραφή σε ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ , 2) την έναρξη επαγγέλματος στην ΔΟΥ , 3) αποδείξεις παροχής υπηρεσιών για το διάστημα της εμπειρίας που θα επικαλεστεί , 4) Βεβαίωση του τυχόν εργοδότη του ότι εργαζόταν σε αυτόν το επίμαχο διάστημα. Απλά πράγματα.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 23:03 | ΖΩΡΖΟΥ Φ

    Τα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης θα μπορούσαν να έχουν κάποια μοριοδότηση, για να λειτουργεί και ως κίνητρο η επαγγελματική επιμόρφωση. Επίσης, θα πρέπει να προβλέπεται μοριοδότηση και για γνώση ξένων γλωσσών και κομπιούτερ.
    Πιστεύω επίσης, ότι είναι απολύτως απαραίτητο η μοριοδότηση των πάσης φύσεως διπλωμάτων να συναρτάται με το γνωστικό αντικείμενο των προκηρυσσόμενων θέσεων, γεγονός που θα αντανακλά στα ποιοτικά στοιχεία του προσλαμβανόμενου προσωπικού. Διότι, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο ως έχει, σε διαγωνισμό, π.χ. του Υπουργείου Οικονομικών, θα προηγείται ένας διδάκτορας θεολόγος έναντι ενός μαστερούχου ή απλού έστω πτυχιούχου οικονομικού Πανεπιστημίου. Ποιος κατά την άποψή σας θα είναι ο επαρκέστερος; Το ίδιο επίσης θα πρέπει να ισχύει για τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας, όπου θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη μοριοδότηση, εφόσον η προϋπηρεσία είναι συναφής με το αντικείμενο των προκυρησσόμενων θέσεων. Ακόμη, δε θα πρέπει να υπάρχει χρονικός περιορισμός στη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας, αλλά να μοριοδοτούνται όλα τα χρόνια.
    Επίσης πιστεύω ότι μικρή μοροιδότηση θα πρέπει να δίνεται και με βάση κάποια
    κοινωνικά κριτήρια.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 22:24 | ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ

    Α) ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΟ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ, ΒΟΛΟΥ ΚΛΠ. Η ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ.

    Β) ΣΤΗΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΠΟΥ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ 8.5 ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΣΙΜΠΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΜΕ ΤΑ 9ΑΡΙΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ ΜΥΑΛΑ ΑΠΟ ΠΧ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ 6.8? ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΜΥΑΛΑ ΜΑΣ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ? ΕΤΣΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ 110 ΕΠΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΜΑΣ ΡΙΧΝΟΥΝ 200 ΜΟΡΙΑ ΣΤΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΠΤΥΧΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ «ΧΑΛΑΡΑ» ΣΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΟΜΙΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

    Γ)ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΓΠΑ ΚΑΙ ΑΠΘ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΝΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΒΑΘΜΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΙΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΞΤΡΑ 150 ΜΟΡΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΘΕΣΑΤΕ.

    Δ)ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ 3000 ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟΟ 5000 ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΕΡΓΟΙ. Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΡΑΚΜΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΗΓΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ,ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΕ ΥΦΕΣΗ, ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΣΕ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΩΣΤΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ. ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟ: ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΧΡΕΗ Ο ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ.

    Ε) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΑΓΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΤΕΙ Ο ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΠΟΥ ΓΥΡΝΑΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ.

    ΣΤ) Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ.

    ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΤΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ. ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΠΔ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΜΟΝΙΜΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΒΥΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 20 (ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ) ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ. ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΚΑΝΑΜΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΠΑΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΑ 35 ΚΑΙ ΣΤΑ 45 ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ (ΚΑΙ Ο ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ….ΠΛΑΣΙΕ Η ΕΜΠΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ….Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ). ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΔ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΔΙΚΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ/ΑΓΡΟΓΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. ΕΚΕΙ ΕΝΩ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΛΕΓΑΤΕ ΘΑ ΚΑΙ ΘΑ ….Η ΑΔΙΚΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΛΑΖΙΑ (ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΣΙΝΑ) ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΑΛΙ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΜΑΣ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ….ΑΣΕΠ…..ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΜΑΤΑ.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 22:08 | AMAΛΙΑ

    ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,

    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ
    ΔΕΝ ΣΑΣ ΖΗΤΟΥΜΕ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ.
    ΣΑΣ ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ.
    ΜΗΝ ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΜΑΣ.

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    ΑΜΑΛΙΑ

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 22:26 | Διμιτράκις

    Αρχίζω και βλέπω πολύ αισιόδοξα πλέον τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης.
    Είχα υποτιμήσει αρχικά το opengov, αλλά βλέπω σοβαρότητα – αν μη τι άλλο.

    Να υποθέσω ότι προφανώς μπερδευτήκατε με τα εδάφια, και αμελήσατε να συμπληρώσετε για πρόσθετους ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ (post graduate στα ελληνικά) τίτλους, όπως πολύ ορθώς σχολίασαν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ πολίτες συν-bloggers, εδώ.

    Κατά τα άλλα, εύγε.

    ΥΓ

    Συνεχίστε ΔΙΚΑΙΑ, το ΔΙΚΑΙΟ ο ΕΛΛΗΝ ξέρει να το ξεχωρίζει εύκολα,

    πολύ ΕΥΚΟΛΑ, εν σχέσει με άλλους λαούς.

    Αυτό αποτελεί μεγάλο ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ (σε ψήφους) μιας ΔΙΚΑΙΗΣ κυβέρνησης.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 22:58 | Αναστασιος

    Κατ’αρχας ενα μεγαλο μπραβο στους moderators για τον κοπο και την δουλεια που κανουν χωρις να μεροληπτουν.

    Εχω την ταπεινη αποψη οτι στους Δ.Ε που μετραει ο βαθμος απολυτηριου λυκειου μιας και δεν εχουν πτυχιο δεν θα επρεπε να ειναι τοσα πολλα τα μορια αλλα θα επρεπε να δινεται εμφαση σε τιτλους σπουδων οπως π.χ ΙΙΕΚ.

    Μιλαω παντα για Δ.Ε

    Αν δεν κανω λαθος αν καποιος εχει 14 απολυτηριο λυκειου και εχει τελειωσει και ΙΙΕΚ παιρνει σχεδον τα ιδια μορια με καποιον που εχει απλα 17 απολυτηριο λυκειου.

    Ευχαριστω εκ των προτερων.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 22:51 | ΣΑΒΒΑΣ Ν.

    ΕΛΠΙΖΩΝΤΑΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΟΓΚΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟΛΗΤΗΡΙΟΥ, ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ , ΤΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΕ ΑΥΤΑ.

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ.

    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΕ ΠΡΟΤΟΦΑΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ.
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ;;;;

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 22:46 | Χριστίνα

    Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος με ποιά λογική δεν μοριοδοτείται το δεύτερο πτυχίο?? Για έναν απόφοιτο ΤΕΙ που θέλει να συνεχίσει σε ένα ΑΕΙ τις σπουδές του απαιτούνται τουλάχιστον άλλα 3 χρόνια σπουδών. Αυτός ο τιτλος σπουδών γιατί να μην μοριοδοτείται και να συζητάμε μόνον την μη μοριοδότηση του 2ου μεταπτυχιακού? Να επισημάνω πως ένα μεταπτυχιακό στην Ελλάδα έχει διάρκεια 2 χρόνων και στο εξωτερικό 1 χρόνο.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 22:47 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Κ.

    Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ 2ου ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Το να έχει κάποιος 2ο μεταπτυχιακό τίτλο συνεπάγεται μεγαλύτερη τεχνογνωσία. Νόμιζα (από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης) ότι ο στόχος ήταν η πρόσληψη ανθρώπων με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα. Ένα πτυχίο και ένα μεταπτυχιακό το έχουν όλοι σήμερα, οπότε ποιόν επιλέγεις? Αυτόν που πήρε το πτυχίο του στην Ρουμανία με 10 και παίρνει και την προσαύξηση για την γνώση της γλώσσας?

    Το δίκαιο και το σωστό είναι η βαθμολόγηση όλων των ακαδημαϊκών προσόντων είτε πρόκειται για 2/3 μεταπτυχιακά ή 2/3 διδακτορικά. Αν ο στόχος είναι η πρόσληψη ικανών και εξειδικευμένων υπαλλήλων, τότε σίγουρα η προσαύξηση σε συνδυασμό με την κατάργηση της συνάφειας, λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αν δεν μετρήσουν αθροιστικά όλα τα ακαδημαϊκά προσόντα, πως άραγε θα ξεχωρίσουν οι υποψήφιοι? Γιατί λίγο πολύ όλοι θα έχουν πλέον τα ίδια μόρια.

    Δεν νοείται π.χ. ένας απόφοιτος της Νομικής Αθηνών με βαθμό πτυχίου 7 και ένα μεταπτυχιακό στην δημόσια διοίκηση και ένα στο δημόσιο δίκαιο να έχει λιγότερα μόρια για πρόσληψη σε θέση ΠΕ Διοικητικού από έναν γεωπόνο, κάτοχο μεταπτυχιακού και διδακτορικού από Ρουμανία και με βαθμό πτυχίου 10. Είναι άκρως απαράδεκτο και δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου, μόνο στην Ελλάδα του 2009.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 22:24 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Π.

    Διαφωνώ με την ακόμη μεγαλύτερη μοριοδότηση του βαθμού του πτυχίου. Σε τι αποσκοπεί, όταν τα πτυχία Πανεπιστημίων του εξωτερικού έχουν μεγαλύτερους βαθμούς από τα δικά μας? Ή ακόμα, όταν τα πτυχία σχολών που ανήκουν στην ίδια κατηγορία ΠΕ με βάση την προκηρυσσόμενη θέση, έχουν μεγάλες αποκλίσεις στο βαθμό λόγω του διαφορετικού επιπέδου δυσκολίας των μαθημάτων?

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 21:16 | Έφη Στάρφα

    Θα ήθελα να υποβάλλω 2 επαιρωτήσεις αναφορικά με το σχέδιο νόμο για τον ΑΣΕΠ.

    1) Διάβασαστο κείμενο του σχεδίου νόμου, ότι οι επαναρρυθμίσεις για τη μοριοδότηση υποψηφίων, αφορούν σε διαδικασία επιλογής προσωπικού με γραπτό διαγωνισμό. Δηλαδή οι ρυθμίσεις δεν ισχύουν για τις προκηρύξεις όπου το προσωπικό επιλέγεται «ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ,ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ» ????????

    2) Δεν έχω διαβάσει κάτι για τη μοριοδότηση των Ξένων Γλωσσών και της γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Δε θα μοριοδοτούνται οι γλώσσεσ και οι εξοικίωση με τις νέες τεχνολογίες ?????? Και αν ναι, πόσο θα μοριοδοτούνται ?????


    Aπάντηση / Διευκρινήση

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 21:33 | Γεώργιος

    Η μοριοδότηση του βαθμού του πτυχίου μπορεί από μια άποψη να φαίνεται σωστή αλλά στην ουσία οδηγεί σε αδικίες και εξηγούμαι ,γιατί τα μάστερ και τα διδακτορικά να μοριοδοτούνται όλα με τα ίδια μόρια,ανεξαρτήτως της χρονικής τους διάρκειας και της επίδοσης του κατόχου τους.Κατ’ αναλογία το ίδιο έπρεπε να γίνεται και με το βασικό πτυχίο,να παίρνει τα ίδια μόρια ανεξαρτήτως του βαθμού του ,ή να πολλαπλασιάζεται με συντελεστή μικρότερο του 1.Το δημόσιο έχει ανάγκη ,ενα γεωπόνο με βαθμό βασικού πτυχίου 8,5 αλλά χωρίς μάστερ ή ένα γεωπόνο με βαθμό πτυχίου 6,5 αλλά με μάστερ γεωπονικού πανεπιστημίου Ολλανδίας,ο α΄παίρνει 8,5 . 110= 935 μόρια και ο β΄παίρνει 6,5 . 110= 715 + 200= 915 μόρια ,είναι αυτό δίκαιο και συμφέρον για το δημόσιο…

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 21:04 | kostas papadopoulos

    Tι διδακτορικά να κάνουμε; Tώρα με τον ιό της γρίπης αμφιβάλλω αν καταφέρουμε να το τελειώσουμε και ποτέ. Δεν είναι τίποτα άλλο διαρκεί και 5 χρόνια τουλάχιστον το άτιμο. Ξέρεις για τα δεδομένα της Ελλάδας, που είναι όλοι αργόσχολοι, καθηγητές, συνεχείς καταλήψεις, ελάχιστα χρήματα και όχι στην ώρα τους από το ΙΚΥ (μόνο 450 ευρώ παρακαλώ). Αμ το άλλο, τώρα να το αρχίσω το pHD, το 2012 έρχεται η συντέλεια του κόσμου (σύμφωνα με τους Μάγια πάντα), πάλι δεν προλαβαίνω. Μου φαίνεται ότι ο διδάκτορας θα γίνει μουσειακό είδος.
    Στα αλήθεια, Kύριε Υπουργέ,
    μήπως η τόσο μεγάλη προβολή του θέματος της γρίπης και των εμβολιασμών από τις τηλεοράσεις είναι υποκινούμενη (δεν ξέρω απο ποιους), προκειμένου να αποσυντονιστεί η κοινωνία από τα πραγματικά της προβλήματα; Εδώ η ανεργία καλπάζει και το αν έχει παρενέργειες το εμβόλιο μας μάρανε; Kαλύτερα που το λέμε να έχει και λίγες παρενέργειες, μήπως φωτιστούν κάποιοι εγκέφαλοι που σχεδιάζουν το καινούργιο νομοσχέδιο ή δώσουν καμιά αύξηση ή καμιά δουλειά.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 21:06 | Παπαδόπουλος Δημήτριος

    Καταρχήν θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι προσωπικά, μετά και τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης, ανέμενα με μεγάλη ανυπομονησία το προσχέδιο που αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Παρά το γεγονός ότι το προσχέδιο φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση (κατάργηση προσαύξησης 50%, ενίσχυση της βαρύτητας αντικειμενικών προσόντων όπως βασικος, ανωτέρος και ανωτάτος τίτλος σπουδών κ.α.), εντούτοις πραγματικά εξεπλάγην δυσάρεστα όταν διάβασα τις διατάξεις του συγκεκριμένου άρθρου (4) κατά το οποίο δε μοριοδοτείται καθόλου ο δεύτερος, αλλά και γενικότερα περισσότεροι του ενός τίτλοι μεταπτυχιακών σπουδών. Αναρωτιέμαι με μεγάλη πικρία εάν πραγματικά αυτός είναι ο τρόπος που οι «φωστήρες» που θέσπισαν το συγκεκριμένο άρθρο επιθυμούν να ανταμοίψουν τη δίψα για γνώση και την επιπλέον προσπάθεια που κατέβαλαν και καταβάλουν σήμερα πολλοί από εμάς για απόκτηση μεγαλύτερης εξειδίκευσης και γενικότερα παιδείας. Όντως συμφωνώ ότι στη χώρα που ζούμε πολλά πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί σε «βιομηχανίες» απόδοσης μεταπτυχιακών τίτλων με εξαιρετικά σύντομους κύκλους σπουδών που δε συμβαδίζουν με τις ανάγκες μιας σύγχρονης αγοράς εργασίας. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν στο πλαίσιο μιας τέτοιας λογικής, όλοι οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών να μπαίνουν στο ίδιο «τσουβάλι» και να απαξιώνονται με την απουσία μοριοδότησης κατά τη διαδικασία προσλήψεων στο δημόσιο τομέα. Από προσωπική εμειρία είμαι σε θέση να καταθέσω ότι, παρά το γενικότερο κλίμα μηδενισμού και απαξίωσης που επικρατεί στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, υπάρχουν αξιόλογοι τίτλοι μεταπτυχιακών σπουδών στα πανεπιστήμια μας με ουσιαστικό περιοχόμενο, των οποίων η λήψη απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και αναβαθμίζει ουσιαστικά και πραγματικά τις ικανότητες των κατόχων τους. Συνεπώς, άμεση κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης για μη μοριοδότηση του δεύτερου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και ανάλογη μοριοδότησή τους με εκείνη του πρώτου μεταπτυχιακού, εφόσον βέβαια οι τίτλοι αυτοί έχουν συνάφεια με το αντικείμενο της συγκεκριμένης θέσης.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 21:02 | Σαββοπούλου Ελίνα

    Είμαι σύμφωνη με την όλη προσπάθεια που γίνεται προς την αξιοκρατικότερη διαδικασία προσλήψεων στο δημόσιο. Η πιο σπουδαία πρόταση που έχει κατατεθεί είναι αυτή της κατάργησης της συνέντευξης…
    Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποιες ρυθμίσεις που ξεφεύγουν από το κλίμα της αξιοκρατίας που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση. Τα δύο βασικότερα σημεία είναι η κατάργηση:

    1. Της αθροιστικής μοριοδότησης του 2ου μεταπτυχιακού τίτλου και
    2. Της συνάφειας στο γνωστικό αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης

    Η κατάργηση της αθροιστικής μοριοδότησης του 2ου μεταπτυχιακού τίτλου
    θεωρώ ότι αντιβαίνει στην αξιοκρατική διαδικασία πρόσληψης στο δημόσιο, καθώς ο υποψήφιος ο οποίος έχει μπει στην διαδικασία παρακολούθησης ενός 2ΟΥ μεταπτυχιακού προγράμματος είναι εξ’ ορισμού περισσότερο καταρτισμένος σε σχέση με κάποιον άλλο υποψήφιο που δεν έχει μπει σε αυτή την διαδικασία, ειδικά στην περίπτωση που οι τίτλοι αυτοί είναι σχετικοί με την προκηρυσσόμενη θέση.
    Η υποτιθέμενη προσπάθεια της κυβέρνηση να στηρίξει τα κατώτερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα έρχεται σε σύγκρουση με τη δεδομένη πρόταση καθώς υπάρχουν προγράμματα τα οποία είναι επιδοτούμενα και χρειάζονται μηδενικούς ή ελάχιστους πόρους από την πλευρά του ενδιαφερόμενου προκειμένου να τα παρακολουθήσει.
    Εξάλλου εφόσον στόχος του κράτους είναι η προώθηση της Δια Βίου Μάθησης (που με ζήλο ενσωμάτωσε στον τίτλο του Υπ. Παιδείας) πρέπει να επιβραβεύει ανθρώπους που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

    Επίσης ΑΡΝΟΥΜΑΙ να αποδεχτώ και συνεπώς απορρίπτω την πρόταση της κυβέρνησης να καταργήσει την συνάφεια του μεταπτυχιακού τίτλου στο γνωστικό αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης. Ξεπερνάει κάθε γελοιότητα να θεωρήσουμε ότι π.χ. ένας οικονομολόγος με εξειδίκευση την ιστορία της τέχνης είναι περισσότερο καταρτισμένος από ένα οικονομολόγο με εξειδίκευση στα δημόσια οικονομικά για μία θέση στο Υπ. Οικονομικών !!!!

    Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι κάθε αλλαγή που προωθεί την αναβάθμιση του κράτους είναι θεμιτή αρκεί να γίνεται σταδιακά και να υπάρχει μια πολιτική συνέχεια, ώστε και οι πολίτες του κράτους να μπορούν να προσαρμοστούν ομαλά στις αλλαγές…..

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 21:07 | Ιωάννα Καρακωσταντάκη

    Η ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΕΝΑΠ-ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΕΝΑΠ ΕΙΝΑΙ ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ? ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΕΝΑΠ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ?

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 21:52 | labros

    Ξαναδιαβάζοντας το άρθρο 4 όπως τροποποιείται,

    6. Οι διατάξεις του πέμπτου, έκτου, έβδομου, όγδοου και ένατου εδαφίου, της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 ,αντικαθίστανται ως ακολούθως:

    «Μόνο για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ

    Διδακτορικό δίπλωμα: τετρακόσιες (400) μονάδες.

    Μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης : διακόσιες (200) μονάδες.»

    δεν αποκλείω το γεγονός πλέον ότι κάποιος μέτρησε σαν 5ο εδάφιο το:

    «Μόνο για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ: » στο σώμα του παλιού νόμου 3051/2002 γιατί αυτό έχει τον απαιτούμενο στηλοθέτη (κενό) στην αρχή.

    Βλέπετε επίσης ότι στον νέο νόμο η «άνω-κάτω» τελεία απουσιάζει μετά το «ΠΕ και ΤΕ».

    Πιθανά να το έγραψε και αυτός που μέτραγε τα εδάφια.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 21:27 | panos

    Μπραβο γενικοτερα για την νομοθετικη αυτη πρωτοβουλια ειναι αναμφισβητητα προς θετικη κατευθυνση και ενισχυει την αξιοπρεπεια και τον αγωνα των νεων ανθρωπων στον εργασιακο στιβο.
    Μια παρατηρηση που εχω να κανω ειναι οτι καλως μοριοδοτουνται οι τιτλοι σπουδων παραπανω και οχι η προϋπηρεσια που συνηθως εχει αποκτηθει με αναξιοκρατικες πρακτικες,αλλα πρεπει να υπαρχει και μια μεριμνα για τα φτωχα εκεινα παιδια που δεν εχουν την δυνατοτητα να πανε στο εξωτερικο για ενα μεταπτυχιακο τιτλο και με χιλιες στερησεις οι γονεις τους καταφεραν να τα σπουδασουν στην Ελλαδα.
    Πρεπει κι αυτα τα παιδια να μπορουν να εχουν μια θεση στο δημοσιο και να μην δημιουργηθει μια ΄΄ελιτ΄΄δημοσιων υπαλληλων οπου θα εχουν θεση για ακομη μια φορα τα λεγομενα πλουσιοπαιδα τα οποια ουτως ή αλλως δεν εχουν και πολυ αναγκη το μισθο του δημοσιου υπαλληλου.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 21:10 | Κώστας Β.

    Στο σχόλιο σας κύριε Παγώνη Ευάγγελε είσθε εκτός πραγματικότητας δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ Α και Β μαθητή ο βαθμός 18 που σπουδαστή των ΙΕΚ προφανώς είναι βαθμός αποφοίτησης και όχι πιστοποίησης .Όλοι οι σπουδαστές των ΙΕΚ και των ιδιωτικών και των δημοσίων συμμετέχουν σε κοινό πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό υπο τον έλεγχο του δημοσίου και ο βαθμός αυτός αντιπροσωπεύει το δίπλωμα που θα αποκτήσουν(βαθμός πιστοποίησης) και πρέπει να διεκδικούν θέσεις ως ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ .Ο Β στο παράδειγμά σας αν ήθελε να διεκδικήσει θέση ΔΕ δεν χρειαζόταν να σπουδάσει σε ΑΕΙ προφανώς το έκανε και σωστά έπραξε για να διεκδικήσει θέση ανωτάτης βαθμίδας εκπαίδευσης .Οι χαρακτηρισμοί σας δεν σας τιμούν και φυσικά δεν έχετε αντιληφθεί ότι το σύστημα προσλήψεων πάει να γίνει δικαιώτερο ευελπιστόντας πως μέσα απο την διαβούλευση θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο και η φωνή πολλών που έχουν δίκαιο θα εισακουσθεί.