Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:43 | Βασίλης Δάλαρος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους

  • 9 Μαΐου 2021, 22:22 | Αλεξιου Ανδρεας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων.
    Αντισυνταγματικη,ιατρικως μη αποδεκτή και είναι μια προσβολή απέναντι σε χιλιάδες χρόνια ιστορίας.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:48 | ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:32 | Αλεξιου Ανδρεας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων.
    Αντισυνταγματικη,και ιατρικως ανεπίτρεπτη

  • 9 Μαΐου 2021, 22:16 | Μαρία Χρυσάφη

    Διαφωνώ κάθετα με την υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων, ειδικά εφόσον δε συντρέχει λόγος υγείας. Η ύπαρξη του microchip, μπορεί να αποτελέσει από μόνη της τρόπο ελέγχου των αδέσποτων και ταυτόχρονα να αποτρέψει τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες από εγκατάλειψη ζώων. Μια τροποποίηση όπου ο κάθε κτηνίατρος θα μπορεί να ελέγχει και να «καταγγέλλει» ιδιοκτήτη ζώου που δεν τσιπαρει το ζώο του, θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για τη σωστή εφαρμογή αυτού του μέτρου. Αλλά η υποχρεωτική στείρωση δεν ταιριάζει με τη ζωή που θέλω να προσφέρω στο σκύλο μου! Είμαι ιδιοκτήτρια ενός ημίαιμου κρητικού ιχνηλάτη, ο οποίος είναι τσιπαρισμένος και δηλωμένος μέχρι και στο Δήμο κατοικίας μου, αλλά (ευτυχώς) δεν αντιμετωπίζει κάποιο θέμα υγείας, δεν έχει ανάρμοστη (σεξουαλική) συμπεριφορά μέσα στο σπίτι και κυρίως ούτε έξω από αυτό! Δεν έχει ζευγαρώσει ποτέ και δεν έχει ούτε καν προσπαθήσει όταν έρχεται σε επαφή με άλλους σκύλους! Επομένως για ποιο λόγο να επέμβω και να πάω κόντρα στη φύση και στη φυσιολογική του φυσιογνωμία και φυσιολογία; ας σκεφτούμε κιόλας ότι σε ένα ακραίο σενάριο, μπορεί να οδηγηθούμε από την υποχρεωτική στείρωση σε μια κοινωνία όπου τα ζώα συντροφιάς θα κινδυνεύουν να γίνουν είδη προς εξαφάνιση!

  • 9 Μαΐου 2021, 22:45 | Στεφανιδακης Δημητρης

    Ντροπή να ζηταται να στειρώσουμε τα ζώα μας.
    Κάτω τα χέρια από τα σκυλιά μας.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:39 | Ιωάννης Ριζόπουλος

    Δυστυχώς, στην Ελλάδα του 2021, οι απόλυτοι αριθμοί είναι αδιάψευστοι..!! Η Στείρωση είναι μονόδρομος, για την οριστική έκλειψη των φαινομένων εγκατάλειψης και κατά συνέπεια, την οριστική απουσία αδέσποτων στους ελληνικούς δρόμους και ιδιαίτερα στην επαρχεία. Εύχομαι να γίνει πράξη. Ακόμα περισσότερο, θα πρέπει να ωριμάσει και η σκέψη για ίδρυση Αστυνομίας Ζώων, εντός του κόλπου της Ελληνικής Αστυνομίας, στο κοντινό μέλλον, καθόσον η ιεράρχηση των περιστατικών ανά σημαντικότητα, στις υπάρχουσες δυνάμεις της Γενικής Αστυνόμευσης, τα καθιστά τελευταία και άρα πρακτικά μη ανταποκρίσιμα στην πράξη, με ότι αυτό συνεπάγεται στην διαχείριση αυτών.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:15 | Βασίλης χ

    Ντροπη σε ολους οσους συμφωνούν σε αυτη την σφαγή των υγειών ζωον!
    Απαράδεκτοι!

  • 9 Μαΐου 2021, 22:33 | Σωτηρης

    Απαράδεκτος νομος.Με ποιο δικαίωμα θα ακρωτιριασεται δεσποζωμενα ζώα;Με πρόσχημα τα αδέσποτα χτυπάτε κοινωνικές ομάδες που παράγουν μεγάλο έργο στην προστασία του περιβάλλοντος.Συνεργαζεστε με ΜΚΟ αγνώστων στοιχείων και ανθρώπων άσχετων με τα θέματα.Καθισατε στο τραπέζι με κτηνιάτρους με κυνοφιλικους ομίλους; Όχι μόνο με ψυχικά ασθενείς που βγαίνουν και λένε παράλογα πράγματα στα media.Κριμα και φαινόταν ότι θα μακροημερεψει αυτή η κυβέρνηση.Θα φάτε μεγάλο στραπαστο από τους ομοϊδεάτες.Πειραζεται ευαίσθητα σημεία με πολύ άσχημο τρόπο…

  • 9 Μαΐου 2021, 22:50 | Χηναρης Παναγιώτης

    Όχι βέβαια στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων. Φιλόζωος είναι αυτός που φροντίζει να έχει σωστές συνθήκες διαβίωσης ο σκύλος του και όχι αυτός που θα τον ευνουχίσει και θα τον κάνει να έχει κακη ποιότητα ζωής στα επόμενα χρόνια. Σημανση όλων των δεσποζομενων ζώων και διαρκής έλεγχος παντού για να λυθεί το πρόβλημα.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:32 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

    Συμμφωνω απολυτα με την υποχρεωτικη στειρωση. Σε ολο τον πολιτισμενο κοσμο η στειρωση ειναι υποχρεωτικη και μονο πιστοποιημενοι επαγγελματιες εκτροφεις κανουν νομιμη αναπαραγωγη και νομιμη πωληση με παραστατικα. Στην Ελλαδα ειδικα σε κλαδους οπως οι κυνηγοι και οι κτηνοτροφοι αναπαραγουν τα ζωα και πετανε τα κουταβια και οποιο ζησει και οπως ζησει. Συγχαρητηια στην κυβερνηση που εχει αντιληφθει την ουσια και προτεινει δικαιες λυσεις.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:25 | Παναγιώτα Στάμου

    Για πολλοστή φορά δείχνουμε πόσο πίσω είμαστε πολιτισμικά, κοινωνικά, θεσμικά κλπ σε σχέση με τις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου. Δεν μπορεί ακόμη να υπάρχει κόσμος που αντιτίθεται στη στείρωση των ζώων συντροφιάς κάτι που είναι δεδομένο σε όλες τις υπόλοιπες χώρες. Αν θέλουμε να ανήκουμε στις προηγμένες κοινωνίες οφείλουμε να αποδεχθούμε την υποχρεωτική στείρωση ως τη βασική λύση στο χρόνιο πρόβλημα των αδέσποτων. Ας αναρωτηθούμε πως αυξάνονται συνέχεια τα αδέσποτα στη χώρα μας αφού όσα είναι υπό την επίβλεψη και φροντίδα των φιλοζωικών σωματείων είναι όλα στειρωμένα. Κανονικά θα έπρεπε μέχρι τώρα να έχουν εκλείψει. Τα αδέσποτα δημιουργούνται από γέννες δεσποζόμενων. Ας σταματήσει πια αυτός ο εφιάλτης. Η λύση είναι μία και λέγεται υποχρεωτική στείρωση

  • Δεν στειρωνω την Οικογενια μου οπως και εσυ δεν θα κανετε το ιδιο στα παιδια σας

  • 9 Μαΐου 2021, 22:30 | Νικος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκύλων.Υπαρχουν πιο σωστές λύσεις

  • 9 Μαΐου 2021, 22:48 | ΑΛΜΠΑΝΤΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΙΟΣ

    Ναι στην υπποχρεωτικη στειρωση κατοικιδιων και το τσιπαρισμα για να υπαρχει ελεγχος και ευθυνη ιδιοκτητων και για να λυθει επιτελους το προβλημα των αδέσποτων.

  • Διαφωνω με την Υποχρεωτικη στειρωσει ειναι ενα Λαθος

  • 9 Μαΐου 2021, 22:18 | Νικολεττα Παπαστεργιαδη

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • Αρνουμαι να στειρωσω την οικογενεια μου γιατι για σας ειναι ζωα για μενα ειναι τα σκυλια μου και η οικογενεια μου Ντροπη που το σκεφτηκατε και θελετε μα το περασετε

  • 9 Μαΐου 2021, 22:49 | Γιώργος κουραβελας

    Όχι στην στειρώσει

  • 9 Μαΐου 2021, 22:17 | Μουντουφάρης Γιάννης

    Η φυση γυριζει πισω οτι της κανεις
    Ειναι εναντια στην φυση αυτη η κινηση μονο και μονο για να καλυψει τις αρωστημενες ορεξεις καποιων που κρύβονται πισω απο την εννοια της φιλοζωιας.
    Ημουν μαζι σας πλεον θα με βρειτε απεναντι σας με καθε τροπο.
    Θα το βρειτε μπορστα σας αυτο υπαρχει Θεία Δικη.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:20 | Γιώργος κουραβελας

    Όχι στην στειρώσει.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:01 | ΤΣΟΛΑΚΑ ΜΑΡΙΑ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:55 | ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!!! ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ!! 4 ΕΚΑΤ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΟΥΝ ΣΕ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

  • 9 Μαΐου 2021, 22:46 | Κώστας Βαμβακούσης

    Η άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου εκτρώματος είναι η μόνη ηθική και αποδεκτή λύση και η οικοδόμηση ενός νέου αποτελεσματικού ως προς τον περιορισμό των αδέσποτων έως την εξάλειψή τους πάντα με γνώμονα τον σεβασμό προς τα ζώα, ρεαλιστικού, πολιτισμένου και σύγχρονου, ευρωπαϊκής κατεύθυνσης που να προστατεύει ουσιαστικά όλα τα ζώα και τις ανθρώπινες ελευθερίες που εγγυάται το Σύνταγμα.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:46 | ΙΑΚΩΒΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ Ο ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ(ΣΤΕΙΡΩΣΗ)
    ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 22:03 | Σωκράτης

    Δεν ακρωτηριαζουμε μέλος της οικογένειας μας…

  • 9 Μαΐου 2021, 22:56 | Μάκης

    Όχι στην στείρωση δεσποζομενων ζώων και καθαροαιμων φυλών, θα εξαφανιστούν φυλές πολλών χρόνων,τα σκυλιά μας είναι σαν τα παιδιά μας, το να στειρωσεις καθαρόαιμα σκυλιά με πετικγρι και τσιπακι τι νόημα έχει?λάθος και πάλι λάθος, ελπίζω έστω και την τελευταία στιγμή να αλλάξει όλο αυτό με τις στειρωσεις γιατί δεν θα ξαναδούμε καθαρόαιμα σκυλιά σε εκθέσεις και αγώνες.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:50 | Κούλης Κωνσταντίνος

    Απαράδεκτο και ακαταλόγιστο το νομοσχέδιο όσον αφορά την υποχρεωτική στείρωση. Μια χώρα με τον αρχαιότερο πολιτισμό στον κόσμο. Με κυνολογια και κυνοφιλια που ζηλεύουν όλοι οι υπόλοιποι να υποκινειτε από μια ομάδα άσχετων με την φύση και τα ζώα ανθρώπων. Τι φιλόζωοι είναι αυτοί που θέλουν να ακρωτηριασουν τα γεννητικά όργανα των ζώων; Τι άνθρωποι είναι αυτοί που μισούν τους συνανθρώπους τους;Παρτε το νομοσχέδιο πίσω. Η στείρωση θα είναι ταφόπλακα των ελληνικών φυλών (ελληνικός ιχνηλατης, ελληνικός ποιμενικός, κρητικός ιχνηλατης, κοκόνι. κ.α)και όχι μόνο.Διαβάστε εάν θέλετε τον κυνηγετικό και ιππικό του Ξενοφώντα. Εκεί θα μάθετε τα πάντα. Μέχρι και πως γίνονται τα ζευγαρωματα και όχι οι στειρωσεις. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:35 | Τένια

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:24 | ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΟΤΤΑΚΗΣ

    1)Ορθά τα αδέσποτα ζώα με μέριμνα της Πολιτείας θα πρέπει να στειρώνονται
    2)Τα δεσποζόμενα ζώα είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη. Δε ζουν ελεύθερα και δεν ζευγαρώνουν ελεύθερα. Η πηγή του προβλήματος των αδέσποτων είναι οι πληθυσμοί των ήδη υπαρχόντων αδέσποτων ζώων ( οι οποίοι θα πρέπει να στειρωθούν) και μία μειοψηφία ανεύθυνων ιδιοκτητών.
    3)Ενώ το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με την αυστηροποίηση των ποινών, όσον αφορά την κακοποίηση των ζώων, αντιμετωπίζοντας τα επιτέλους ως έμβια όντα και όχι ως αντικείμενα, κινείται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση επιβάλλοντας υποχρεωτική στείρωση. Εφόσον όλα τα ζώα συντροφιάς θα στειρώνονται υποχρεωτικά ο ιδιοκτήτης θα προμηθεύεται πλέον αποκλειστικά ζώα «μιας χρήσης» από επαγγελματίες εκτροφείς. Αυτό δε θα οδηγήσει με την σειρά του στην εξαφάνιση κάθε γάτας ή σκύλου πλην των καθαρόαιμων, καθώς θα εκτρέφονται μόνο οι ράτσες με μεγαλύτερη ζήτηση, οι οποίες θα αποφέρουν το αναμενόμενο κέρδος.
    4)Το μέτρο αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, καθώς: α) Υπάρχουν ηπιότερα μέτρα. Σε περίπτωση ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κάποιου ζώου, υφίσταται άμεση δυνατότητα διακοπής της, με χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ,από τον κτηνίατρο. Αντ’ αυτού δεν είναι λύση η προκαταβολική στείρωση όλων των ζώων. Σε περίπτωση δε εγκατάλειψης του ζώου ή των νεογνών του προβλέπονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σε βάρος του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη β) Δεν είναι πρόσφορο να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς οι «ανεύθυνοι» ιδιοκτήτες είναι συνήθως όσοι δεν θα δηλώσουν καν την ύπαρξη του ζώου τους, πόσο δε μάλλον να υποβληθούν σε έξοδα για τη στείρωση του γ) Είναι υπέρμετρα επαχθές για τα ίδια τα ζώα (υποβολή σε ακρωτηριασμό, χειρουργική επέμβαση, κίνδυνοι υγείας κλπ) αλλά και για τον ιδιοκτήτη, ο οποίος πέραν του ανυπολόγιστου συναισθηματικού κόστους θα πρέπει να επωμισθεί αφενός το κόστος της επέμβασης και αφετέρου το κόστος θεραπειών, φαρμάκων κλπ σε περίπτωση επιπλοκών ή παρουσίασης προβλημάτων υγείας του ζώου.
    5)Η παρούσα διάταξη αντίκειται στο σύνολο σχεδόν των άρθρων της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα δικαιώματα των ζώων
    6)Αποτελεί βαρβαρότητα και εκθέτει την Ελλάδα, ως μία πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα

  • 9 Μαΐου 2021, 22:00 | Ανδρεας Κοκκοτος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτικη στειρωση!
    Εχετε θεσπιση το τσιπαρισμα για ελενχο του ιδιοκτητη του καθε ζωου.ριξτε εκει το βαρος σας και οχι στα μελη της οικογενεια μας!!
    Σταματηστε επιτελους αυτη την παρανοια και τις προτασεις αυτων.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:15 | Μπουρεκας ΚΥΡΙΆΚΟΣ

    Τα σκυλιά μας είναι κομμάτι της οικογένειάς μας μεγαλώσαμε με σκυλιά μέσα στο σπίτι μας αυτό το νομοσχέδιο είναι μόνο ΝΤΡΟΠΉ κάνεις δεν έχει δικαίωμα να υποχρέωση χωρίς λόγο έναν ζωντανό οργανισμό να μην αναπαράγεται!

  • 9 Μαΐου 2021, 22:23 | Δέσποινα Πεσερίδου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:59 | Χάρης Μπατκαλ

    Η στείρωση-ακρωτηριασμος είναι παράλογη….δεν έχει κανείς το δικαίωμα να ακρωτηριάσει έναν υγιή σκύλο….
    Η Έλληνες επιστήμονες μέσω του επίσημου οργάνου τους(Πανελλήνιος Κτηνιατρικος σύλλογος)έχουν ρητά ταχθεί κατά αυτού του μέτρου…
    Πως λοιπόν δεν τους λαμβάνεται υπόψιν,όταν λαμβάνοντας υπόψιν τους επιστήμονες λοιμωξιολογους διαχείριστηκατε την κρίση του covid 19…
    Αυτό το μέτρο τιμωρεί τους υπεύθυνους ιδιοκτήτες σκύλων αυτών που οι σκύλοι είναι μέλη των οικογενειών μας…..
    Πριν απαιτήσετε τον ακρωτηριασμο των μελών της οικογένειας μας….ΕΞΟΠΛΙΣΤΕ ΣΩΣΤΑ ΜΕ ΣΚΑΝΕΡ ΟΛΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΕΛΈΓΧΟΥ ΓΙΑ MICROCHIP!!!
    Αυστηρότερες ποινές για οποιαδήποτε κακομεταχείριση ζώου….

  • 9 Μαΐου 2021, 22:44 | Γιώργος

    Ντροπή τα σκυλιά μας δεν στειρωνονται!

  • 9 Μαΐου 2021, 22:40 | Δημήτριος Σουλανδρος

    Η στείρωση ως καθαυτή ενέργεια είναι μια βαρβαρότητα σε μια ζωούλα που δεν μπορεί να πει την άποψή του. Ο ακρωτηριασμό ζώων είναι έγκλημα και σίγουρα αυτοί που τον επιβάλουν κάποια στιγμή με τον ένα ή τον άλλο τρόποθα το πληρώσουν. Τα δεσποζομενα ζώα έχουν ιδιοκτήτη οι οποίοι έχουν ανάλογες ευθύνες. Η υποχρεωτική στείρωση δεν λύνει κανένα πρόβλημα, απλά οδηγεί τους ιδιοκτήτες τους στη παρανομία. Δεν υπάρχει περίπτωση κανένας ζωόφιλος να ακρωτηρίασε το κατοικίδιό του. Το άρθρο 5 σχεδιάστηκε από μη ζωόφιλους ή από τους έχοντες σημαντικά συμφέροντα.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:57 | Kostas Karakostas

    Όχι στην στείρωση των καθαρόαιμων σκύλων. Είναι ακρωτηριασμός. Η πολιτεία οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους κ όχι να την πληρώνουν τα ζώα

  • 9 Μαΐου 2021, 22:17 | Φανή

    Συμφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων και αδέσποτων ζώων…3.000.000 αδέσποτα στην Ελλάδα αυξάνονται διαρκώς απο ανεξέλεγκτες και παράνομες γέννες…Καιρος να δωθεί ενα τελος!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 22:04 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    Την αλήθεια ΟΛΟΙ την γνωρίζετε….. Σε αυτήν την χώρα ΜΟΝΟ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΠΙΘΑΝΟΝ να σταματήσει όλο αυτό το κακό των χιλιάδων εξαθλιωμένων αδέσποτων που ΑΣΦΑΛΩΣ προέρχονται από δεσποζόμενα. Είναι κρίμα που δεν μπορούμε να ανεβάσουμε φωτό…. Ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Έλεος.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:08 | Δημήτρης Κορολης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:54 | Εύη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση”. Την λύση θα πρέπει να την αναζητείτε στους κακούς ιδιοκτήτες και όχι στα ζώα.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:22 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση”. Την λύση θα πρέπει να την αναζητείτε στους κακούς ιδιοκτήτες και όχι στα ζώα.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:22 | Δημήτρης

    Η κατοχύρωση των διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών των ζώων, που τίθεται ως προμετωπίδα του νομοσχεδίου, καταρρέει και καταλήγει κενό γράμμα, όταν στις διατάξεις του παρεισφρέει η παρωχημένη, αντιμεταρρυθμιστική κάθε άλλο παρά φιλελεύθερη επιλογή επίλυσης του προβλήματος του υπερπληθυσμού των αδέσποτων με την υιοθέτηση της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των σκύλων, δεσποζόμενων και αδέσποτων! Για να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες δυσλειτουργίες (υποστελεχώσεις, υποχρηματοδοτήσεις, νοοτροπία) των ΟΤΑ και για να ικανοποιηθεί μερίδα ζηλωτών του «φιλοζωικού» κινήματος, προκρίθηκε μια λύση ξεκάθαρα αντισυνταγματική (διότι προσβάλλει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ιδιοκτήτη του δεσποζόμενου) δυσανάλογα επαχθής, μη αναγκαία και αλυσιτελής (άρα παραβιάζουσα και την αρχή της αναλογικότητας), ταυτόχρονα, δε και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, καθώς η στείρωση είναι χειρουργική ιατρική πράξη, με αντενδείξεις και πιθανές σοβαρές επιπλοκές, διενεργούμενη με γενική αναισθησία, δηλαδή ιατρική πράξη που συνεπάγεται διακινδύνευση της ζωής, της υγείας και της ευζωίας του σκύλου και πάντως αντενδεικνυόμενη ενέργεια γενικής εφαρμογής σε ένα ολόκληρο είδος επί σκοπώ μείωσης του αριθμού του.
    Έχοντας ήδη διακηρύξει την αντίθεσή μας στον κανόνα της γενικής και καθολικής στείρωσης των σκύλων, επικουρικά αξιώνουμε την πλήρη και ρητή εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση των καθαρόαιμων σκύλων και των αυτόχθονων ελληνικών φυλών. Ειδικά για τους δεσποζόμενους καθαρόαιμους, η υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!
    Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους.

    Για τους λόγους αυτούς σχολιάζουμε ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 τα εξής:
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:22 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ – ΜΠΙΤΖΑΡΟΣ

    Απορώ πώς σκέφτεστε να ψηφίσετε τέτοιο έκτρωμα!
    – Η υποχρεωτική στείρωση πρόκειται για βαρύτατο ακρωτηριασμό με συνέπειες στην υγεία του ζώου, αφού αφαιρούνται αδένες μέγιστης σημασίας για την ανάπτυξη και την ευζωΐα του.
    – Επιπλέον η στείρωση στα σκυλιά εργασίας θα χειροτερέψει όλες τις ράτσες, αφού η δεξαμενή γονιδίων θα είναι περιορισμένη.
    – Στερείτε το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς ή εργασίας να συνεχίσουν να έχουν ένα ζώο από την δική τους εκτροφή και μάλιστα με χαμηλό κόστος.
    – Στερείτε το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς ή εργασίας, οι οποίοι ξοδεύουν πολλά χρήματα για την απόκτηση και συντήρηση των ζώων τους, να μετέχουν σε εκθέσεις μορφολογίας.
    – Δημιουργείτε μονοπώλια που θα εκτοξεύσουν τις τιμές απόκτησης ενός ζώου συντροφιάς ή εργασίας.
    -Υπάρχουν άλλοι τρόποι για τον έλεγχο των εγκαταλελειμμένων ζώων, όπως το τσιπάρισμα το οποίο ισχύει ήδη. Δώστε στους ελεγκτές scaners και βγείτε στα πάρκα και τις πλατειες για ελέγχους.

    Το νομοσχέδιο – έκτρωμα εκτός από ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ είναι και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ.

  • 9 Μαΐου 2021, 22:13 | Γιωργος Μαχλης

    🟠🟠🟠 Αγαπητά Μέλη, Ιδιοκτήτες & Κυνόφιλοι,
    Όπως σας ενημερώσαμε χθες, ετοιμάσαμε τις θέσεις μας σχετικά με τα Άρθρα του ΣχΝ “Νέο Πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα Άργος” που ανέβηκε στην δημόσια διαβούλευση, ώστε να σας διευκολύνουμε.
    Ήρθε η στιγμή που πρέπει ΟΛΟΙ ΜΑΣ να τοποθετηθούμε στα Άρθρα που πλήττουν τον ΚΟΕ, τους σκοπούς του και τη διατήρηση και ανάπτυξη των Ελληνικών και όχι μόνο Καθαρόαιμων Φυλών Σκύλων.
    Σας παρακαλούμε πολύ, να σχολιάσετε όλοι (και ιδανικά όλοι όσους γνωρίζετε) στη Δημόσια Διαβούλευση διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατατεθούν οι απόψεις μας, πάντα με ύφος και ήθος που αρμόζει σε κάθε σοβαρό σχολιαστή.
    ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα σχόλια πρέπει να γράφονται κάτω από το κάθε Άρθρο που θέλουμε να τοποθετηθούμε.

    🟠 ΑΡΘΡΟ 5
    Η κατοχύρωση των διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών των ζώων, που τίθεται ως προμετωπίδα του νομοσχεδίου, καταρρέει και καταλήγει κενό γράμμα, όταν στις διατάξεις του παρεισφρέει η παρωχημένη, αντιμεταρρυθμιστική και κάθε άλλο παρά φιλελεύθερη επιλογή επίλυσης του προβλήματος του υπερπληθυσμού των αδέσποτων με την υιοθέτηση της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των σκύλων, δεσποζόμενων και αδέσποτων! Για να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες δυσλειτουργίες (υποστελεχώσεις, υποχρηματοδοτήσεις, νοοτροπία) των ΟΤΑ και για να ικανοποιηθεί μερίδα ζηλωτών του «φιλοζωικού» κινήματος, προκρίθηκε μια λύση ξεκάθαρα αντισυνταγματική (διότι προσβάλλει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ιδιοκτήτη του δεσποζόμενου) δυσανάλογα επαχθής, μη αναγκαία και αλυσιτελής (άρα παραβιάζουσα και την αρχή της αναλογικότητας), ταυτόχρονα, δε και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, καθώς η στείρωση είναι χειρουργική ιατρική πράξη, με αντενδείξεις και πιθανές σοβαρές επιπλοκές, διενεργούμενη με γενική αναισθησία, δηλαδή ιατρική πράξη που συνεπάγεται διακινδύνευση της ζωής, της υγείας και της ευζωίας του σκύλου και πάντως αντενδεικνυόμενη ενέργεια γενικής εφαρμογής σε ένα ολόκληρο είδος επί σκοπώ μείωσης του αριθμού του.
    Έχοντας ήδη διακηρύξει την αντίθεσή μας στον κανόνα της γενικής και καθολικής στείρωσης των σκύλων, επικουρικά αξιώνουμε την πλήρη και ρητή εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση των καθαρόαιμων σκύλων και των αυτόχθονων ελληνικών φυλών. Ειδικά για τους δεσποζόμενους καθαρόαιμους, η υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!
    Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους.

    🔸 Για τους λόγους αυτούς σχολιάζουμε ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 τα εξής:
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

    🟠 ΑΡΘΡΟ 6
    Ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας έχει είναι η παντελής απαλοιφή οποιασδήποτε αναφοράς στους Ερασιτέχνες Εκτροφείς, για τους οποίους δεν προβλέπεται καν διαδικασία αδειοδότησης όπως σαφώς προβλεπόταν στο “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΓΟΣ” που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση τον Οκτώβριο 2020, ενώ στις εξουσιοδοτικές προς τον Υπουργό Εσωτερικών διατάξεις (Άρθρο 39, παρ. 3) του νόμου προβλέπεται η δυνατότητα του τελευταίου να εξαιρεί από την υποχρέωση στείρωσης σκύλους Ερασιτεχνών Εκτροφέων, οι οποίοι κατά τα λοιπά είναι απολύτως παράνομοι !!! Το γεγονός ότι η Ερασιτεχνική Εκτροφή είναι θεσμοθετημένη νομικά στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες διότι προάγει την κυνοφιλία και συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση και διατήρηση των Φυλών των Σκύλων, όχι μόνον δεν αξιολογείται από τον νομοθέτη, αλλά, αντίθετα, τιμωρείται, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στους κουταβέμπορους να συνεχίσουν το έργο τους κάτω από τη μύτη της Πολιτείας !
    Όλα τα παραπάνω επισκιάζουν κάθε θετική εντύπωση από διατάξεις του νομοσχεδίου που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για να αποτραπεί η μετά βεβαιότητας επερχόμενη εξαφάνιση της οργανωμένης κυνοφιλίας στη χώρα μας.

    🔸 Για τους λόγους αυτούς σχολιάζουμε ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 6 τα εξής:
    • ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

    🔸 Σχολιάζουμε ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 33 τα εξής:
    Αιτούμαστε και θεωρούμε απαραίτητη την συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα, της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI), στην Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του Νόμου και στην Επιτροπή που θα πρέπει να οριστεί για την Αδειοδότηση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων.

    Με εκτίμηση

  • 9 Μαΐου 2021, 21:24 | Ελένη Μπεσλεμε

    Απαράδεκτο να θέλετε να περάσετε τέτοιο νομοσχέδιο…..

  • 9 Μαΐου 2021, 21:34 | Κωστας

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΊΩΣΗ ΑΔΈΣΠΟΤΩΝ ΖΏΩΝ,ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΊΩΣΗ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΕΚΕΊ ΈΞΩ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΊΑ ΕΛΠΊΔΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΚΡΑΊΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΉΚΕΣ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΆΛΙ ΝΑΙ, ΟΙ ΜΌΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΤΡΩΦΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΊ ΟΙ ΟΠΟΊΟΙ ΈΧΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ ΣΥΜΦΈΡΟΝΤΑ ΦΥΣΙΚΆ, ΑΣ ΜΕΙΩΘΟΎΝ ΤΑ ΑΔΈΣΠΟΤΑ ΣΤΟΝ ΔΡΌΜΟ ΠΑΊΡΝΟΥΝ ΔΙΚΉ ΤΟΥΣ ΜΆΧΗ ΕΚΕΊ ΈΞΩ, ΠΟΙΟΣ ΘΈΛΕΙ ΝΑ ΒΛΈΠΕΙ ΝΑ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΟΥΝ; ΠΟΙΟΣ ΘΈΛΕΙ ΝΑ ΒΛΈΠΕΙ ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΓΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΑΤΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΊΝΗΤΑ; ΠΟΙΟΣ;; ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΤΑ ΛΕΦΤΆ ΣΚΈΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΚΑΤΑΛΆΒΕΙ ΤΟ ΝΌΗΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ!

  • 9 Μαΐου 2021, 21:27 | Βασίλης Σοφιανόπουλος

    Απαράδεκτο το νομοσχέδιο ειδικά στο ζήτημα της υποχρεωτικής στείρωσης η οποία και αντιεπιστημονική μέθοδος είναι και μόνο ευζωία δεν προσφέρει στα δεσποζόμενα ζώα. Αντί λοιπόν να γίνει διαχείρηση του προβλήματος των αδέσποτων τα βάζουμε όλα σ’ ένα σακί και «πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι». Γιατί όμως; Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι ιδιοκτήτες; Δεν είναι υποχρεωτικό το μικροτσίπ; Δεν έχει νομοθετηθεί η αρμοδιότητα στους Δήμους; Δεν είναι ήδη μεγάλα τα πρόστιμα για τους παραβάτες; ή μήπως και αυτό το νομοσχέδιο στόχο έχει τον περιορισμό των ελευθεριών του ανθρώπου στερώντας του το κατοικίδιο του αφού στη σύντομη ζωή του δεν θα επιτρέπεται να γεννήσει τον διάδοχο που θα του μοιάζει κι έτσι θα ζει μέσα απ’ αυτόν.

  • 9 Μαΐου 2021, 21:11 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΔΑΛΙΟΥ

    Είναι δυνατόν να ζητάνε κάποιοι το υποχρεωτικό φίμωτρο σ’ ένα σκυλί που βγαίνει βόλτα??? Ενοχλούνται από τα γαβγίσματα? Πρός Θεού!!!

    Μιλώντας στην γλώσσα αυτών των ανθρώπων, καλό θα ήταν να κάνουν το ίδιο και κάποιοι για τα παιδιά τους, το οποία κάνουν πολύ περισσότερη φασαρία όταν τσιρίζουν το ένα στο άλλο!!! Και ακόμα καλύτερα θα ήταν να τα μάθουν – αν όχι να αγαπούν τα ζώα – τουλάχιστον να τα σέβονται!!!

    Το νομοσχέδιο καλό θα ήταν να αφορά την καλυτέρευση των συνθηκών των ζώων, και όχι να είναι μια ευκαιρεία να τα τιμωρήσουμε, και αυτά και τους υπεύθυνους ιδιοκτήτες τους.

  • 9 Μαΐου 2021, 21:06 | αγκανας γεωργιος

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:
    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του
    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:
    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς
    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’
    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.
    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.
    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.
    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.
    Επίσης αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικής σήμανσης
    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .