Άρθρο 4 Επαναρυθμίσεις για τη μοριοδότηση υποψηφίων

1. Οι περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής:

«α. Κατά τέσσερις (4) μονάδες για διδακτορικό τίτλο

β. Κατά δύο (2) μονάδες για μεταπτυχιακό τίτλο ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης»

2. Η περίπτωση ι. της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«ι. Κατά τέσσερις (4) μονάδες λόγω εμπειρίας πέντε (5) τουλάχιστον ετών.»

3. Οι περιπτώσεις ια, ιβ, ιγ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, καταργούνται.

4. Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 (ΦΕΚ 220Α), αντικαθίσταται ως εξής:

«Τίτλος σπουδών που απαιτείται συμφώνως με την προκήρυξη: οι μονάδες του βαθμού του τίτλου σπουδών υπολογιζόμενες σε δεκάβαθμη κλίμακα με δύο δεκαδικά ψηφία και πολλαπλασιαζόμενες με τον αριθμό εκατόν δέκα (110)».

5. Η διάταξη του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002, με την οποία μοριοδοτούνται οι υποψήφιοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, κάτοχοι πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης προγραμμάτων ή σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ, σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της θέσης, καταργείται.

6. Οι διατάξεις του πέμπτου, έκτου, έβδομου, όγδοου και ένατου εδαφίου, της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 ,αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«Μόνο για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ

Διδακτορικό δίπλωμα: τετρακόσιες (400) μονάδες.

Μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης : διακόσιες (200) μονάδες.»

7. Η διάταξη του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης «Β. Εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: επτά (7) μονάδες ανά μήνα.»

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 13:36 | ΕΙΡΗΝΗ

    OΧΙ στην καταργηση της μοριοδοτησης των πρόσθετων προσόντων. Δεν συμβαδίζει με την έννοια της αξιοκρατίας η μοριοδότηση μέρους της αξίας ενός ατόμου (που στην συγκεκριμένη περίπτωση μετρίεται με το αρθροισμα των πτυχίων κ.τ.λ που έχει αποκτήσει ένα άτομο). Ή ‘ θα δημουργήσουμε ένα αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων που θα μοριοδοτείται το σύνολο των προσόντων που έχει αποκτήσει με κόπο κάθε άτομο στην ζωή του ή θα δημιουργήσουμε ένα κατ’ευφημισμό αξιοκρατικό σύστημα που στην ουσία θα εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές σκοπιμότητες και που δεν θα έχει καμία σχέση με την αξία και το δίκαιο.
    Έτσι:
    Ναι στην μοριοδότηση των δεύτερων πτυχίων, μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλών.
    Ναι την μοριοδότηση των ξένων γλωσσών

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 13:10 | ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

    ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΧΩ ΠΡΟΠΛΗΡΩΣΕ,Ι ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΩ. ΕΙΜΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕ ΕΝΑ MASTER, 3 ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ, ΠΕΝΤΑΕΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ, 80% ΣΤΟ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΑΝΤΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΕ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑΝ Ή ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΤΡΟΠΟ. ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΟ ΚΑΝΩ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ. ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΔΙΚΩΣ ΤΟ ΚΑΝΩ? ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ MASTER? ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΕ? ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ MASTER ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ? ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΜΕ ΜΑΣΤΕΡ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΕΝΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΜΕ ΜΑΣΤΕΡ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Ή ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ?

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΟΤΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΑΦΟΡΑ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΣΗ ΜΕ ΕΜΕΝΑ.

    ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΙΝ ΣΑΣ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ…
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ…

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 13:01 | ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ

    Κύριε Υπουργέ, Θεωρώ απαράδεκτη την κατάργηση μοριοδότησης του δεύτερου μεταπτυχιακού.Είναι ένα επίπλεον προσόν που πολλοί απο εμάς ξόδεψαν κόπο και χρόνο (και χρήματα διότι τα περισσότερα πλέον είναι χρηματοδοτούμενα )προκείμενου να αυξήσουν τα μοριά τους με στόχο μια θέση στο δημόσιο.Είναι αδικό ολή αυτή η προσπάθεια κάποιων ανθρώπων να παει χαμένη.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 13:01 | Ε.Παπαδοπούλου

    Θεωρώ ότι οι γραπτοί διαγωνισμοί πρέπει να αποσυνδεθούν από το σύστημα μοριοδότησης. Οι υποψήφιοι που μπαίνουν στη διαδικασία μελέτης, συχνά μάλιστα γνωστικών αντικειμένων άσχετων με τις σπουδές τους, και κατορθώνουν να περάσουν μπροστά στη βαθμολογία, δε θα έπρεπε να είναι δέσμιοι κριτηρίων, όπως ο βαθμός πτυχίου, που αφορούν παρελθόντα έτη. Ο προσωπικός κόπος και η επιτυχής επίδοση στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να αξιολογούνται με μεγαλύτερο σεβασμό.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 13:56 | Περαστικός

    Το σύστημα της μοριοδότησης από τη φύση έχει προβλήματα αφού προσπαθεί αντικειμενικά να προσδιορίσει τους καλύτερους υποψηφίους μέσω σταθερών και άκαμπτων διαδικασιών.

    Όταν λοιπόν ένα τέτοιο σύστημα είναι μονόδρομος για την Ελλάδα που είναι τραγικά ανώριμη (λόγω κομματοκρατίας) στο να επιλέγει αξιοκρατικά μέσω υποκειμενικών διαδικασιών (συνεντεύξεις, συστατικές, αξιολόγηση πανεπιστημίων και προηγούμενων εργοδοτών) ΤΟΤΕ οφείλεις να το κάνεις όσο το δυνατό περισσότερο ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ γιατί διαφορετικά δικαίως θα κατηγορηθείς για ΥΠΟΠΤΕΣ μεθοδεύσεις.

    Συνεπώς, όπως ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ δε μπαίνει όριο στη γνώση ξένων γλωσσών (ή έστω μπορεί να μπει ένα όριο στις 3-4) έτσι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να μπει τόσο χαμηλό όριο στην απόκτηση πανεπιστημιακών τίτλων ειδίκευσης και έρευνας.

    Με λίγα λόγια θα ήταν προφανώς δικαιότερο να δίνονται μόρια για 3 μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών (από 2 που ισχύει σήμερα) και όχι να μειώνουμε το όριο σε 1 λες και είμαστε στο 1980. Άλλωστε είναι πολύ πιο πιθανό να αξιοποιήσει κάποιος 3 μεταπτυχιακά στο Δημόσιο παρά 3 ξένες γλώσσες. Οπότε ας μην απαξιώνουμε με τις επιλογές μας ως πολιτεία τη δια βίου μάθηση για να εξυπηρετήσουμε άλλα συμφέροντα.

    ΥΓ: Σχετικά με το θέμα της συνάφειας, όταν πχ το Υπ. Οικονομικών γεμίσει με άτομα με μεταπτυχιακά στην Ιστορία, την Ιχθυοκαλλιέργεια, τη Θεολογία κλπ ας έρθει τότε να μας πει ο νομοθέτης (ή ο κ. Βέης) για το πόσο καλή ήταν η ιδέα της κατάργησής της.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 13:10 | Ε.Παπαδοπούλου

    Είναι ατυχής η αποσύνδεση της μοριοδότησης από τη συνάφεια των μεταπυχιακών και διδακτορικών τίτλων. Η αρχή της αξιοκρατίας, θεμελιώνεται ερμηνευτικά στο συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 4 παρ. 1 (αρχή ισότητας) και 5 παρ. 1 Συντ. (ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας)και στο θέμα των προσλήψεων έχει την έννοια ότι η προσβαση σε δημόσιες θέσεις και αξιώματα γίνεται με κριτήρια που συνάπτονται με την προσωπική αξία και ικανότητα των ενδιαφερομένων για την κατάληψή τους. Συνεπώς σε ένα αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προσωπικού δεν αρκεί η θέσπιση γενικών και αφηρημένων κριτηρίων, αλλά πρέπει λαμβάνεται υπ’όψην και ο βαθμός ανταπόκρισης των προσόντων των υποψηφίων στις απαίτήσεις της προκηρυσσόμενης θέσης. Μόνη η κατοχή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου δεν αποτελεί ασφαλές κριτήριο για την απόδειξη εξειδικευμένης γνώσης και ικανότητας, παρά μόνο στο βαθμό που τελεί σε συνάφεια με την προκηρυσσόμενη θέση. Το πρόβλημα αφορά βεβαίως κυρίως τους διοικητικούς κλάδους. Μάλιστα έχει εμμέσως αντιμετωπιστεί και σε επίπεδο βασικού τίτλου, καθώς, ενώ σύμφωνα με το προσοντολόγιο εντάσσονται όλα τα πτυχία στους διοικητικούς κλάδους, οι περισσότερες προκηρύξεις ( με σειρά προτεραιότητας, γιατί στους γραπτούς διαγωνισμούς αλλάζουν οι συνθήκες) φροντίζουν να τα εξειδικεύουν, ώστε να ανταποκρίνονται στο αντικείμενο της θέσης. Γι’αυτό θα έπρεπε να επανεξετάσετε το θέμα, ώστε οι συναφείς μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι να μοριοδοτούνται περισσότερο από τους μη συναφείς.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 13:25 | ΝΙΚΗ

    Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μοριοδοτείται το μεταπτυχιακό με 200 μόρια ακόμα και αν είναι άσχετο με την ειδικότητα που καλείται για πρόσληψη και το διδακτορικό με 400. Δεν αναφέρεται όμως καθόλου το δεύτερο πτυχίο. Δηλαδή αυτός που έχει δυο πτυχία συνήθως δε συναφή δεν παίρνει ούτε ένα μόριο ενώ έχει αφιερώσει τέσσερα ή πέντε χρόνια σπουδών επιπλέον για την απόκτησή του δεύτερου πτυχίου.
    Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για σοβαρή και αδικαιολόγητη παράλειψη. Πιστέυω ότι ο δεύτερος τίτλος πρέπει να μοριοδοτείται τουλάχιστον ανάλογα με το διδακτορικό.
    Επιβάλλεται οι αρμόδιοι να ξαναδείτε το σχέδιο νόμου και να σκύψετε πιο προσεκτικά σε όλες τις περιπτώσεις ώστε να μην δημιουργούνται νέες αδικίες στην προσπάθεια να απαλειφθούν οι παλιές.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 12:27 | Μάριος Πελεκάνος

    Θεωρώ πολύ σωστή την κατάργηση της μοριοδότησης των περισσότερων από ενός μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών διότι δεν πρέπει να αξιολογείται μονόπλευρα ο υποψήφιος, υπάρχουν και άλλα σημαντικά προσόντα που πρέπει να αξιολογηθούν.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 12:43 | Χρυσόστομος Διαμαντής

    Διαβάζοντας πολλά από τα σχόλια συμπολιτών μας παρατήρησα ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη τάση αντίθεσης όσο αναφορά την κατάργηση της μοριοδότησης του 2ου μεταπτυχιακού.
    Αυτή η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης είναι κάτι που συνάπτει με την δημοκρατία και οφείλουμε να το ομολογήσουμε. Είναι μια ευκαιρία να εκφράσουμε την γνώμη μας για την διαμόρφωση μιας κατάστασης που αφορά άμεσα εμάς και το μέλλον μας.Ελπίζω οι αρμόδιοι να αξιολογίσουν όπως πρέπει αυτές τις απόψεις και να διορθώσουν κάποια λάθη.
    Επιπλέον, προτείνω σε όσους επιθυμούν να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στο συγκεκριμένο μέτρο, να το κάνουμε σαν ένα σύνολο-ομάδα ώστε η γνώμη μας να αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα. Είναι κρίμα να διαμορφωθεί μια κατάσταση που αφορά εμάς χωρίς εμάς, ενώ έχουμε την δυνατότητα μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες να το κάνουμε.

    Όσοι επιθυμούν ας μου στείλουν ένα mail στην διεύθυνση

    chrisdiamantis82@yahoo.gr

    Ευχαριστώ για τον χώρο που μου δώθηκε έτσι ώστε να εκφράσω την άποψη μου.

    Χρυσόστομος Διαμαντής

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 12:48 | Τάσος

    Κ. Υπουργέ

    Προφανώς κατανοείτε ότι με την κατάργηση της αθροιστικής μοριοδότησης των μεταπτυχιακών:

    1) Δεν αναγνωρίζεται όσους προσπάθησαν να αντισταθμίσουν την έλλειψη μέσου τα προηγούμενα χρόνια, για να υπογράψουν μια σύμβαση και να καρπωθούν την προσαύξηση του 50% από την εμπειρία, μέσα από την απόκτηση επιπλέον τίτλων σπουδών.

    2) Προβαίνετε σε καταφανή αντίφαση ανάμεσα στις προεκλογικές εξαγγελίες για αναβάθμιση των τίτλων σπουδών και στην πρόθεσή σας για την κατάργηση την αθροιστικής μοριοδότησης των μεταπτυχιακών

    Εν τέλη για ποιο λόγο να μην προτιμήσετε όσους έχουν μεγαλύτερη πιστοποιημένη από το κράτος γνώση?
    ΓΙΑΤΙ????????? ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΘΕΛΟΥΜΕ………………………………

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 12:06 | Μάριος Πελεκάνος

    Θεωρώ πολύ δίκαιη και εύλογη την κατάργηση της συνάφειας του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών διότι υπάρχουν επιστήμες όπως τα οικονομικά, η επικοινωνία, η ψυχολογία κ.α. που ανεξάρτητα από τον βασικό τίτλο σπουδών είναι συμπληρωματικές και απαραίτητες ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη μόρφωση.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 12:06 | Ελισάβετ

    Επειδή δεν πήρα απάντηση στο ερωτήμα που είχα θέσει σχετικά με τις παραμεθόριες περιοχές το ξανά θέτω:
    Ήθελα να ρωτήσω αν ισχύει η εντοπιότητα στις προκηρύξεις (για τις παραμεθόριες περιοχές)?

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 12:39 | kate

    KATA THN ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΑΕΥΘΥΝΣΗ.ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΟΠΩΣ ΠΧ Η ΒΟΥΛΗ ΗΤΑΝ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ.
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΤΑ ΑΓΓΙΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ,ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΠΧ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ Η ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΑΓΓΙΖΕΙ ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΟΥΣ ΓΡΑΠΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟ 30% ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ.ΚΑΤΑΝΟΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ.ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ .ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΡΙΜΟΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ Κ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,ΣΤΕΡΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΟΠΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ.ΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΑΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ ΕΦΙΚΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΓΓΕΛΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.ΜΕΝΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ.ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 12:46 | Μαρία Κ.

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟΣΟ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ, ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΜΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΑΤΑΦΟΡΗ ΑΔΙΚΙΑ.

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΤΟΧΟΣ ΒΑΣΙΚΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΠΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ!!!ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΦΟΡΙΑ;ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ, Η ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΚΑΙ Η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ;

    ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΩΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ ΕΡΓΟΥ. ΩΣΤΟΣΟ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΠΩΦΕΛΟΥΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕΤΡΟ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 12:11 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Μέχρι τώρα δεν έχω δει καμιά απάντηση, όσον αφορά την πρόθεση για κατάργηση της συνάφειας των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων. Ελπίζω από όσους κρατικούς υπαλλήλους διαβάζουν τα μηνύματα του κόσμου, να έχει γίνει αντιληπτό ότι ο κόσμος είναι οργισμένος με τη συγκεκριμμένη διάταξη και ότι την θεωρεί πέρα για πέρα άδικη και ισοπεδωτική γιατί ακυρώνει εξ’ ολοκλήρου την έννοια της εξειδίκευσης και εξομοιώνει πλήρως μεταπτυχιακά και διδακτορικα με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο!
    Θα πρέπει λοιπόν να μεταφερθεί στον κ. Υπουργό ότι αν αποδεχτεί αυτήν την πρόταση του ΑΣΕΠ και δεν θέσει κάποια ελάχιστα κριτήρια συνάφειας των μεταπτυχιακών σπουδών, τότε υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός νέων που θα θεωρήσει ότι εξαπατήθηκε με τον χειρότερο τρόπο από το ΠΑΣΟΚ με τις προεκλογικές εξαγγελίες για δήθεν αξιοκρατία και δικαιοσύνη και θα αποσύρει την στήριξη του από την κυβέρνηση άμεσα, ακόμα και στις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2010!!
    Μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι αν δεν ακούσετε τα αιτήματα των απλών νέων ανθρώπων που δεν έχουν μέσο και πασχίζουν μέσω των σπουδών τους για μια θέση εργασίας, τότε οι εξελίξεις για την κυβέρνηση σας θα είναι ραγδαίες και αναπόφευκτες από τους ίδιους τους ψηφοφόρους που σας αγκάλιασαν πρίν από ένα μήνα περίπου και πίστεψαν σε εσάς και αντ’αυτού εσείς τους απογοητεύετε, επειδή το ΑΣΕΠ δεν έχει τη διάθεση και το χρόνο να ασχολείται με το γνωστικό αντικείμενο των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών!
    Σας συμβουλεύω λοιπόν να αναθεωρήσετε την πρόταση αυτή, αν θέλετε αυτή η σχέση εμπιστοσύνης της κυβέρνησης σας με τους νέους ανθρώπους να ενδυναμωθεί και να παγιωθεί και όχι να τερματιστεί άμεσα και με βίαιο τρόπο στη συνείδηση αυτών!

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 12:03 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΙΣΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ.ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ.ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ Α.Μ. ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ[ΜΗΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ- ΜΗΝΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ];

  • Θεωρώ ότι :
    α. η κατάργηση της συνάφειας στους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στερεί τη Δημόσια Διοίκηση από εξιδικευμένα στελέχη πάνω στο αντικείμενο της θέσης η οποία προκηρύσσεται. Τα μεταπτυχιακά αναγορεύονται σε αυτοσκοπό και θα γίνεται πλέον άγριο «κυνήγι» οποιουδήποτε μεταπτυχιακού στο όνομα της μοριοδότησης.Η δημόσια διοίκηση όταν προκηρύσει μια θέση π.χ. Διοικητικού υπαλλήλου ΠΕ κατηγορίας, ασφαλώς και δεν θα ήθελε την θέση θα την καταλάβει κάποιος που ο βασικός του τίτλος έχει βαθμό 5,5 (καλώς)και έχει doctora σπ.χ. στο περιβάλλον και όχι κάποιος που ο βασικός του τίτλος έχει βοθμό 7 (Λίαν καλώς) και έχει μεταπτυχιακό σχετικό με τη Δημόσια Διοίκηση. Και για να γίνω πιό σαφής ο πρώτος λαμβάνει 1005 μόρια (από βαθμό και doctora)και o δεύτερος 970
    πρόταση : η συνάφεια στο doctora ή το μεταπυχιακό να πριμοδοτείται με μια προσαύξηση της τάξης του 100%
    β. είναι πολύ μεγάλες οι προσαυξήσεις των μεταπτυχιακών τίτλων σε σχέση με τα ισχύοντα και όσον αφορά δε την προσαύξηση των μεταπτυχιακών με μή συνάφεια θεωρώ ότι είναι υπερβολικές. Συγκεκριμένα :
    α. Doctora με συνάφεια (η οποία καταργείται) : αύξηση μοριοδότησης 33% σε σχέση με τα ισχύοντα
    β. Doctora χωρίς συνάφεια (η οποία καταργείται) : αύξηση μοριοδότησης 167% σε σχέση με τα ισχύοντα
    γ. Μεταπτυχικό με συνάφεια (η οποία καταργείται) : αύξηση μοριοδότησης 33% σε σχέση με τα ισχύοντα
    δ. Μεταπυχιακό χωρίς συνάφεια (η οποία καταργείται) : αύξηση μοριοδότησης 300%
    πρόταση : σε περίπτωση που δεν επανέλθει η συνάφεια, τουλάχιστον το 167% και το 300% θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 12:51 | Μαρία, φοιτήτρια

    ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ ΠΟΥ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ «ΠΡΟΣΟΝΤΑ» (ΧΑΡΤΙΑ) ΝΑ ΣΠΑΤΑΛΟΥΝ ΟΛΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΟΣΟΥΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ/ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ/ΝΤΟΚΤΟΡΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΟΣΟΥΣ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ… ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ Η ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΠΟΣΤΟ ΠΟΛΥ ΧΑΛΑΡΟ ΜΑΛΛΟΝ….

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 12:56 | ΠΑΥΛΟΥ ΑΝΝΑ

    χωρίς σκοπό.γιατί η αύξηση του διδακτορικού ????????όποιος το έχει δεν πρόκειται να έρθει στο δημόσιο με 1300ευρώ το μήνα.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 11:46 | F.G.

    η αυξημενη μοριοδοτηση τιτλων σπουδων με την ταυτοχρονη μείωση μοριοδοτησης της εμπειριας και την ποσοστωση προσληψεων 50 – 50 δεν μπορεί να εξηγηθει με λογικά επιχειρηματα , και προκαλει αμφιβολιες για την επιλογη των συγκεκριμενων ρυθμισεων με κριτηρια την αξιοκρατια και την ισονομια.
    γιατι δεν εξηγειτε σε καθε αλλαγη που προτεινετε και το σκεπτικο επιλογης της ;

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 11:04 | Όλγα Αντωνίου

    Ρώτησα κάποια δικηγόρο σχετικά με την κατάργηση του δεύτερου μεταπτυχιακού και η απάντησή της είναι:
    «Αν ήταν να καταργηθεί το εδάφιο αυτό, θα το έλεγε ρητά. Εφόσον δε λέει κάτι, συνάγεται ότι συνεχίζει να ισχύει ως έχει.»

    Καλό θα ήταν βέβαια να μας απαντούσε κάποιος επίσημα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 11:42 | Κατερίνα Κ.

    Κρίνω θετικά την προσπάθεια που γίνεται για μεγαλύτερη αξιοκρατία στις προσλήψεις του Δημοσίου.
    Ωστόσο θεωρώ πως πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στα επιμέρους άρθρα που προτείνονται. Η κατάργηση της αναγνώρισης επιπλέον μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών δεν θεωρώ ότι δημιουργεί πρόβλημα στην αξιοκρατία που πρέπει να διέπει τις προσλήψεις.Είναι τίτλοι σπουδών που κάποιος έχει αφιερώσει χρόνο από τη ζωή του για να τους αποκτήσει και σαφώς θα πρέπει να αναγνωρίζονται.
    Σωστό είναι να δίνεται αθροιστική μοριοδότηση ή εάν αυτό δεν είναι εφικτό να δοθεί έστω μια μοριοδότηση για τον δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο έστω των 100 μορίων, αν και αυτό θα αποτελεί «έκπτωση» στα εκπαιδευτικά προσόντα των υποψηφίων.
    Ελπίζω να ληφθούν υπόψη τα σχόλια όλων και να υπάρξει μια πραγματικά σωστή και αξιοκρατική νομοθεσία.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 11:39 | Φίλιππος Λεωνίδας

    κ. Υπουργέ

    Θεωρώ πως είναι ξεκάθαρα άδικο και σε λάθος κατεύθυνση η κατάργηση της προσμέτρησης του δεύτερου μεταπτυχιακού τίτλου. Ένας δεύτερος, όπως και οποιοσδήποτε μεταπτυχιακός τίτλος αποτελεί αξιοκρατικό κριτήριο και πιστοποιητικό δεξιοτήτων και γνώσεων που έχουν αποκτηθεί με πολύ κόπο και προσπάθεια. Επιπλέον, όταν μιλάμε για δεύτερο μεταπτυχιακό, συζητάμε στην συντριπτική πλειοψηφία για παράλληλη παρακολούθηση μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών και εργασιακής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ξενύχτια, κόπο, κατάργηση Σαββατοκύριακου, απουσία ελεύθερου χρόνου κ.α.Επίσης σημαίνει ανταπόκριση σε εργασιακές και μαθησιακές συνθήκες ιδιαίτερα απαιτητικές.Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι ο δυνητικός υποψήφιος να έχει αποκτήσει τεχνογνωσία και ικανότητες που πρέπει να αξιολογηθούν και αυτές. Η μη αξιολόγηση του δεύτερου μεταπτυχιακού τίτλου πιστεύω πως αντιβαίνει την αρχή της αξιοκρατίας που θέλει να ενισχύσει το εν λόγω νομοσχέδιο.
    Επίσης, εμμέσως ευνοείται η γνώση περισσότερων ξένων γλωσσών σε βάρος των μεταπτυχιακών τίτλων, κάτι που νομίζω είναι εξόφθαλμα λάθος.Με ποιο τρόπο είναι καλύτερος ένας υποψηφιος με γνώση αρκετών ξένων γλωσσών για μια θέση σε σχέση με κάποιον που έχει 2 μεταπτυχιακούς τίτλους στο γνωστικό αντικέιμενο της διεκδικούμενης θέσης;

    Ένα δεύτερο θέμα το οποίο δεν έχει μπει σε δημόσια διαβούλευση είναι το θέμα των πολύτεκνων.
    Δεν αναφέρομαι στα άτομα που έχουν οι ίδιοι 3 και 4 παιδιά, όπου και εδώ υπάρχουν ερωτηματικά κατά πόσο είναι δίκαιο και δημοκρατικό κριτήριο ως προς τους υπόλοιπους υποψήφιους.
    Αναφέρομαι στις διατάξεις όπου ευνοούνται τα τέκνα πολυτέκνων.Σε παραβίαση κάθε έννοιας ισονομίας, ευνοούνται με ευεργετικές διατάξεις άτομα τα οποία είναι 30, 35 χρόνων και μεγαλύτερης ηλικίας όχι επειδή οι ίδιοι έχουν πολλά παιδιά, αλλά επειδή αποτελούν μέλη πολύτεκνης οικογένειας. Πιστεύω πως πρέπει να καταργηθούν αυτές οι διατάξεις που αφορούν στα τέκνα πολυτέκνων.

    Με εκτίμηση

    Φίλιππος Λεωνίδας

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 11:41 | open rousfeti

    Kalimera. Eyxaristw poy moy dinete to vima k mporw na pw tin apopsi moy k toys provlimatismoys moy. Exw epileksi na xrisimopoiisw mia apli glwssa giati de thelw oyte na dimioyrgisw entypwseis, oyte na koyrasw, alla na eimai amesos.
    Kat arxas, enw stin arxi edeixne oti einai ena vima pros ti swsti kateythynsi i dimioyrgia toy opengov. gr, twra anarwtiemai an eprepe na onomastei openrousfeti.gr. Giati den eginan anakoinwseis me ta onomata, as poyme, twn epityxontwn, twn epilaxontwn, twn «finalist»… k twn prosontwn toys? Egw poy esteila ti symmetoxi moy giati den exw parei akoma kamia apantisi, estw arnitiki? To rousfeti den ekswraizetai kanontas to diadiktyako. Ki aytoi poy exoyme faei to rousfeti k tin anaksiokratia me to koytali, den ksegeliomaste etsi, to ksexwrizoyme k to myrizomaste.
    Tha ithela na anaferthw k stis nees rythmiseis. Egw den exw deytero metaptyxiako, oyte exw ta 70 moriakia apo ta programmata toy OAED, poy proyparxoyn apo to PASOK k poy oles tis fores poy endiaferthika k rwtoysa, otan erxotan i seira moy, deila, gia na parw ki egw meros, moy elegan «perimenoyme na mas enimerwsoyn, den yparxei kati, ksanaperaste ton allo mina». Me kamia kyvernisi loipon de me piran! Stin kyrioleksia! Ayto, peite moy, to akoysate ki alloi? To zisate ki alloi? Oyte exw tin prosayksisi toy 50%. Diafwnw omws me tin katargisi toys. Giati katalavainw oti otan to idio to kratos gia xronia smprwxnei ton politi k malista to neo pros mia kateythynsi, den mporei na erxetai meta k na leitoyrgei san pliatsiko. Den prepei na yparxei mia synexeia? Den mporei na zitas 2o metaptyxiako k tosa alla k twra, as poyme, na erxesai k na zitas 100 metra taxytita k alma eis ypsos…Prepei na yparxei mia synexeia. Aytoi poy exoyn ayta ta prosonta, den einai kati poy exoyn kataktisei? Kai logika tha einai k mias ilikias megalyteris. Tha eprepe isws na katargithoyn gia toys epomenoys. Me ayto ton tropo o politis de niwthei asfaleia. De vlepw edw dikaiosyni.
    Oson afora sta stage tha ithela na ekfrasw ti lypi moy gia o,ti symvainei k eksigoymai. Aytoi, oi legomenoi stagers einai gnwsto ti mistho pairnoyn k oti einai anasfalistoi. Einai aksiolypitoi. Einai oi teleytaioi twn teleytaiwn, einai i «teleytaia trypa toy zoyrna» poy leme. Vlepw oti symvainei to eksis. Oti i aksiokratia toy Pasok arxizei k teleiwnei panw se aytoys. Exei dimioyrgithei ena reyma apo ta kanalia k apo toys politikoys poy exei parasyrei k ton kosmo. Aytoi oi stagers tha ginoyn ta eksilastiria thymata? Oi apodiopompaioi tragoi? Tha odigithoyn stin pyra? Panta oi kaimenoi tin plirwnoyn s ayti ti xwra. Deite kathara. I koini gnwmi agetai k feretai apo ta kanalia poy dimioyrgoyn entypwseis. Ilpiza oti twra tha allaksoyn ta pragmata. Ilpiza se ena kalytero mellon. Den mporei omws na feretai to kratos etsi se mia omada ergazomenwn. Na toys apaksiwnei, na toys prosvalei k na plittei tin aksioprepeia toys. Lypamai poly gi ayto. Ksi lypamai giati vlepw oti de tha epikratisei i logiki s ayti ti xwra, i skepsi, oi aksies.
    Diladi an toys diwksoyme oloys aytoys kataktisame tin aksiokratia? Tin isonomia? Apokatastathike i dikaiosyni? Ayto itan? Ola ginontai gia dimioyrgia entypwsewn.
    Mi moy lete gia ta stage. Ftanei to paramythi. Peite moy gia ta ELTA, as poyme. Giati de vgainei pote prokiryksi gia tis symvaseis toys(mono kati gia dianomeis k pote gia dioikitiko) k giati opote pas na steileis ena gramma vlepeis na ksepetagontai nees fatses? Pote? Pws? Poso koroido eisai? Poy perimeneis na vgoyn oi theseis? Peite gia ton ELGA, as poyme. Gia aytoys poy einai dioikitikoi, me symvasi, k toys pairnoyn tilefwno spitia toys k toys lene «elate ayrio sto grafeio, endiafereste»? Ki otan teleiwsei i symvasi toys, toys ksanapairnoyn me tilefwno meta apo 2-3 mines. Emena giati de me piran pote? Peite moy gia toys symvasioyxoys toy OPEKEPE. Ta idia ki ekei. Peite moy gia toys dioikitikoys twn AEI k TEI. Vgikan pote prokirykseis gia theseis k apotelesmata? Anekdoto. Gia toys kathigites twn Tei poy den exoyn oyte metaptyxiako? Gia toys kathigites twn IEK? Pws toys epilegoyn? Xmmmmmmmmm…. Peite moy gia tis symvaseis se OTA. Giati vlepw oti oi symvaseis synexizoyn na yparxoyn! Kai na vgainoyn! Kai i epilogi, diavasa, tha ginetai apo to forea….!!! Kala, plaka mas kanete? Ti eixes gianni, ti eixa panta.
    Telos, ti ginetai me aytoys tis AGROGIS? Osoi den to kserete, mathete to. To Septemvrio proslavane ekatontades atoma stin AGROGI toy OPEKEPE, se proeklogiki periodo, me tilefwno, katevikan athina k ypegrapsan, VRADY, OYTE PROKIRYKSI, OYTE XARTIA, OYTE PROSWRINA APOTELESMATA, OYTE MORIA. TIPOTA. Toys katevasane de, gia symvasi k telika toys eipane …ypograpste gia aoristoy!!! GIATI DE MILAEI KANEIS GI AYTO? Oi kyrioi Pagalos k Ragoysis k i kyria Mpatzeli poy einai k to ypoyrgeio tis? Ti tha ginei me ayto? Giati den anafereste se ayto? Oyte oi dimosiogafoi fysika…. Mesaiwnas!
    Egw tha pistepsw mono otan dw me ta idia moy ta matia prokirykseis gia tetoioy eidoys theseis k ypiresies. Egw eimai stin prwti seira gia ton agwna gia tin aksiokratia k tin isotita twn politwn. Thelw omws na dw erga, na dw metra poy pragmati odigoyn stin isonomia.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 11:10 | ΤΣΩΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Διαβάζωντας τις επικειμενες επαναρυθμίσεις για τη μοριοδότηση υποψηφίων, θα ήθελα να αναφερθώ στους κατόχους δύο βασικών τίτλων σπουδών «διαφορετικής βαθμίδας», ΑΕΙ και ΑΤΕΙ που δεν μοριοδοτούνται αθροιστικά και για τους δύο τίτλους σπουδων. Εφόσον έχει υπάρξει ισοτιμία των ιδρυμάτων τριτοβαθμιας εκπαίδευσης, θα ήθελα να εξετάσετε το ζήτημα της μοριοδότησης των των υποψηφίων αυτών, εφόσον βέβαια οι τίτλοι σπουδών αφορούν συναφή επιστημονικά αντικείμενα.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 11:19 | Ηρακλής Βερβέρης

    Κατά την εφαρμογή του ν.2190/94 αναδείχτηκαν ορισμένες δυσλειτουργίες, οι οποίες δεν αντιμετωπίστηκαν μέχρι σήμερα. Μια από αυτές αφορά τη δακοκτονία. Στη δακοκτονία απασχολούνται εργάτες, επιστάτες, και γεοπόνοι. Η πρόσληψή τους γίνεται με τις διαδικασίες του άρθρου 21 του ν.2190/94. Τα μεροκάματα των απασχολούμενων στη δακοκτονία δεν ξεπερνούν συνολικά τα 65 για κάθε εργαζόμενο σε ετήσια βάση. Επομένως, η ένταξη των προσλήψεων του προσωπικού που θα ασχοληθεί με την δακοκτονία στις διαδικασίες ΑΣΕΠ, μπορεί άνετα να θεωρηθεί σαν υπερβολή.
    Πολλές φορές το γεγονός αυτό αντιστρατεύεται το στόχο της δακοκτονίας που είναι η καταπολέμηση του δάκου και η εξασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών. Οι διαδικασίες απαιτούν χρόνο. Οι υπηρεσίες καθυστερούν. Οι απαραίτητες εγκρίσεις έρχονται αργά. Ο δάκος πρέπει να συναντήσει τα συνεργεία ραντισμού το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, σε διαφορετική περίπτωση αναπτύσεται ανεξέλεκτα.
    Οι νομαρχίες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της καθυστερημένης έναρξης της δακοκτονίας καταστρατηγούν συστηματικά τις διαδικασίες.
    Για να μη κλονίζεται το κύρος του νόμου και να μη μπαίνει σε κίνδυνο το εισόδημα των παραγωγών πρέπει να υπάρξει ξεχωριστή αντιμετώπιση.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 11:14 | Savi

    Κύριε Υπουργέ,

    Το να αποκτήσει κάποιος δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο, συνεπάγεται χρόνο, διάθεση και υπομονή. Αν ισχύσει τελικά η κατάργηση των μορίων για το δεύτερο μεταπτυχιακό, αυτό θα συνιστούσε κατάφορη αδικία αλλά και παράδοξη αντίφαση σε σχέση με την πρόθεση της κυβέρνησής σας να προσλάβει άτομα με αυξημένες ακαδημαϊκές σπουδές.

    Δε μπορεί να μοριοδοτούνται π.χ. 3 και περισσότερες ξένες γλώσσες και όχι ένα 2ο μεταπτυχιακό. Το μεταπτυχιακό (1ο, 2ο ή 3ο) συνεπάγεται γνώση του αντικειμένου, οι ξένες γλώσσες όχι. Για έναν δημόσιο υπάλληλο στην Ελλάδα, τι είναι πιο χρήσιμο οι γλώσσες ή οι μεταπτυχιακές σπουδές? Δεν μπορώ να φαντασθώ δημόσια υπηρεσία (πλην του Υπουργείο Εξωτερικών) όπου κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει σε ολόκληρο τον εργασιακό του βίο περισσότερες από 1 γλώσσες (πλην των Αγγλικών), ενώ τα μεταπτυχιακά με συνάφεια προσθέτουν γνώση του αντικειμένου. Τι είναι δηλαδή πιο σωστό?

    Και πως διαφοροποιούνται 2 υποψήφιοι όπου ο μεν πρώτος διαθέτει ένα μεταπτυχιακό και ο άλλος δύο; Είναι δυνατόν και οι 2 υποψήφιοι να διαθέτουν τις ίδιες γνώσεις? Στον ιδιωτικό τομέα, μια σοβαρή επιχείρηση θα προσλάμβανε αυτόν με τα 2 μεταπτυχιακά, γιατί διαθέτει περισσότερη εξειδίκευση. Στο Ελληνικό δημόσιο είναι άλλα δηλαδή τα κριτήρια? Αλλά και για θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετράνε όλα τα ακαδημαϊκά προσόντα. Η Ελλάδα δεν είναι κράτος μέλος?

    Εν κατακλείδι, το δίκαιο και το ηθικό είναι να μετράνε όλα τα προσόντα κάποιου και όχι να μπαίνει κάποιο πλαφόν στην γνώση (γλώσσες, πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, εργασιακή εμπειρία). Μια τέτοια κίνηση είναι και άδικη και ανήθικη.

    Σας ευχαριστώ

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 11:41 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ. Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΟΣΟ ΕΝΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΕ ΕΧΕΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ 10, 15 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΜΕΤΡΑΤΑΙ ΜΟΝΟ Η ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ, ΔΙΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΛΥΣΕΙΣ, ΟΠΩς ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟ ΩΣ ΕΞΗΣ: ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 15 ΕΤΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΝΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΤΗ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟΚΤΑΕΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΥΤΟΣ (ΠΧ 6 ΕΤΗ) ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ (ΠΧ 15ΕΤΗ – 6ΕΤΗ=9ΕΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ). ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΌΤΙ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ!

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 11:06 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

    Επίσης άδικη είναι η κατάργηση της συνάφειας μεταπτυχιακού (ή διδακτορικού) τίτλου σπουδών, ειδικά σε τομείς ευθύνης όπως (μηχανικών, ιατρών, δικηγόρων κλπ.) αφού δεν διασφαλίζει την αυξημένη θεωρητική γνώση πάνω στο αντικείμενο της θέσης…..!!!
    Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες αδικίες και πρόσληψη μη εξειδικευμένου προσωπικού (π.χ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην εκπαίδευση και την ιστορία της τέχνης – πραγματικό παράδειγμα…!!!!).

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 11:01 | Χάρης Μπασδέκης

    1). Δεν αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό της κατάργησης της μοριοδότησης στον δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Το ένα ή τα δυο επιπλέον έτη σπουδών για την απόκτηση μιας επιπλέον εξειδίκευσης θεωρείτε ότι θα πρέπει να τιμωρείται αντί να επιβραβεύεται? Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι ζούμε στην εποχή της κοινωνίας της γνώσης. Η γνώση είναι αυτή που σύμφωνα με τα ενδογενή υποδείγματα μεγέθυνσης θα ωθήσει στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τη δημιουργία καινοτομικών δραστηριοτήτων και αύξησης των ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης. Με αυτό τον τρόπο που προτείνετε αντί να συμβάλλουμε στη διάχυση της γνώσης τη φυλακίζουμε. Εξάλλου εσείς κύριε υπουργέ είχατε μιλήσει για επιβράβευση των κατόχων μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών. Η αύξηση στη μοριοδότηση του μεταπτυχιακού τίτλου και του διδακτορικού με βρίσκει σύμφωνο. Επίσης θα πρέπει να σας τονίσω ότι εγώ δεν κατέχω δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο – αλλά ένα μεταπτυχιακό και ένα διδακτορικό στις οικονομικές επιστήμες – για να θεωρηθώ ότι ενδιαφέρομαι για την πριμοδότηση του εαυτού μου.
    2). Δεν μπορώ επίσης να αντιληφθώ με ποιο σκεπτικό κινείστε προς αύξηση της μοριοδότησης των βασικών πτυχίων. Πιο συγκεκριμένα διάβασα στο φύλο της εφημερίδας ¨Νέα¨ της Πέμπτης 12/11/2009 ότι σκέπτεστε να αυξήσετε το συντελεστή πολλαπλασιασμού του βαθμού του πτυχίου από 100 σε 110. θα προσπαθήσω να γίνω πιο σαφής για αυτή μου την διαφωνία. Στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο μέσος όρος των αποφοίτων ανέρχεται στο 6,4. Αντιστοίχως ο μέσος όρος των αποφοίτων του τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πάντειου Πανεπιστημίου είναι στο 8. Ανάλογους πολύ υψηλούς μέσους όρους αποφοίτων συναντάμε και στις περισσότερες οικονομικές σχολές των περιφερειακών πανεπιστημίων. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι η βάση εισαγωγής στις οικονομικές σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών, της ΑΣΟΕΕ, του Πανεπιστημίου του Πειραιά ή των Πανεπιστημίων που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ υψηλότερες από τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια και σχολές που σας ανέφερα. Θεωρείτε ότι οι απόφοιτοι των περιφερειακών σχολών της Παντείου ή των περιφερειακών πανεπιστημίων είναι καλύτεροι ή μήπως οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι εν λόγω πανεπιστημιακές σχολές είναι πολύ πιο ποιοτικές ή μήπως ότι το Ακαδημαϊκό προσωπικό αυτών των σχολών είναι πολύ πιο καταρτισμένο ακαδημαϊκά και ερευνητικά? Αν πάντως κρίνουμε βάση των βιογραφικών οι διαφορές στις περγαμηνές δεν φαίνεται να γέρνουν τη ζυγαριά υπέρ των σχολών της Παντείου ή των περιφερειακών πανεπιστημιακών σχολών. Μήπως θα πρέπει να γίνει πρώτα αξιολόγηση των Πανεπιστημιακών μονάδων και τμημάτων και μετά να ασχοληθούμε με την αλλαγή στη μοριοδότηση των βασικών πτυχίων σπουδών? Μήπως θα πρέπει να απομακρυνθούμε από τη βαθμοθηρία γενικότερα? Βρίσκομαι καθημερινά με φοιτητές που εργάζονται και σπουδάζουν ταυτόχρονα. Πολλοί από αυτούς τους φοιτητές πιθανόν να μην έχουν πολύ υψηλούς βαθμούς και επαίνους. Μήπως όμως αξίζουν περισσότερα? Μήπως ο βαθμός του πρώτου πτυχίου θα έπρεπε να παίρνει συγκεκριμένο ποσοστό μοριοδότησης , όπως τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά? Μήπως μέσω της προσπάθειας μείωσης της αναξιοκρατίας οδηγούμαστε ασυναίσθητα σε κοινωνική διαφοροποίηση? Αυτά είναι μερικά πολύ λεπτά ζητήματα, λεπτές διαχωριστικές γραμμές που δεν θα πρέπει να προσπερνάμε απαρατήρητα.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 11:10 | ΜΠΑΜΠΗΣ

    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ , ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ «ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ» ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ,ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ Ο ΟΡΟΣ ΑΥΤΟΣ? ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ «ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ» ΑΣΕΠ ΤΟ ΚΡΙΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΟΝΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ, ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΠΟΡΙΠΤΟΝΤΑΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ LOWER , ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΙΤΛΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ.ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΤΟ Π.Δ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ, ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΗΜΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. Η ΣΟΥΗΔΙΚΗ,Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ π.χ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ Η ΟΧΙ?
    ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ,ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΝΑ ΤΗΝ ΖΗΤΑ.
    ΕΛΕΟΣ ΒΑΤΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ Σ’ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ.
    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ,ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΛΛΕΣ?
    ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Η ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ?
    ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΡΙΨΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ?

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 11:52 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

    Μέγα λάθος να χτυπιέται η απόκτηση 2ου (και 3ου και 4ου κοκ.) μεταπτυχιακού (και διδακτορικού) τίτλου σπουδών, παράλληλα με την κατάργηση της προσαύξησης 50% και της συνέντευξης…!!!
    Έδωσα πολλά συγχαρητήρια για τα παράλογα (50% και συνέντευξη) θα αποδώσω έλλειψη κοινής λογικής και ίσως εμπάθεια και κακόβουλη πρόθεση στην κατάργηση της μοριοδότησης των επιπλέον τίλων σπουδών ….
    Τα μεταπτυχιακά δεν είναι ακριβώς stage, ούτε καραμπινάτες ερωτήσεις του τύπου «Ποιά είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας…?»…
    Είναι ανώτατοι τίτλοι σπουδών οι οποίοι δεν αποκτούνται από το πολιτικό γραφείο καποιου βουλευτή και κατα κύριο λόγο απαιτούν πολύ περισσότερο κόπο, χρόνο και χρήμα από ένα τηλεφωνικό ρουσφέτι….!!!

    Ελπίζω αυτή η μεγάλη (και έντιμη θέλω να ελπίζω) προσπάθεια να μην ακυρωθεί από κάποιες τέτοιες απρόσεχτες κηλίδες που θα την αμαυρώσουν….!!!

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 11:21 | E. GIOKALA

    Αλήθεια, πόσες θέσεις στο Δημόσιο απαιτούν τόση εξειδίκευση επιπέδου μεταπτυχιακού και πόσο μάλλον διδακτορικού? Ειδικά το διδακτορικό θα έπρεπε να είναι προαπαιτούμενο και να λαμβάνεται υπόψη μόνο στις θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την έρευνα.
    Γενικά, οι κάθε είδους μεταπτυχιακές σπουδές αυτών που εργάζονται ή επιθυμούν να εργαστούν στο Δημόσιο, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μόνον όταν :
    – η προκηρυσσόμενη θέση απαιτεί αυτού του είδους την «υψηλή» & συγκεκριμένη εξειδίκευση. (Σε αντίθετη περίπτωση η πείρα έχει αποδείξει ότι οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων είναι αποδεδειγμένα ελάχιστα αποτελεσματικοί)
    – υπάρχει πλήρης συνάφεια του μεταπτυχιακού τίτλου με τις απαιτήσεις και το αντικείμενο εργασίας της συγκεκριμένης θέσης

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 11:54 | Δημήτρης

    Αν ημουν καποιος ΑΛΛΟΣ θα έλεγα:

    «Ευχαριστώ κ. Υπουργέ

    Ήταν δύσκολα τα χρόνια του γυμνασίου και του Λυκείου για μένα.
    ΗΜΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ.
    Ίσα ίσα που πέρναγα τις τάξεις.
    Έβλεπα με ζήλια τους άλλους μαθητές να παίρνουν καλούς βαθμούς χωρίς ναμπορώ να κάνω τίποτα.
    Μόνο στο μπιλιάρδο και στα φλιπερακια νικούσα μερικούς αλλά και πάλι,
    οικαλοί ήταν καλύτεροί μου ακομα και σε αυτο.

    Στις Πανελλήνιες ΠΑΤΩΣΑ αν και διάβασα. ισα με 15 μέρες.
    Όλο Άσσους και διπλαράκια μάζεψα,
    έφταιγε το ΣΥΣΤΗΜΑ, έτσι είπε η μαμά μου.

    Ομως δεν το έβαλα κατω.
    Κάποιος μου σφύριξε οτι υπάρχει μια χώρα,
    καπου εκει στα ανατολικά, που δεν τους νοιάζει ποιος και τι είσαι
    σε θελουν μονο για αυτο που εισαι, για αυτό που μπορείς να τους
    δώσεις;

    Δεν κατάλαβα καλά, αλλά άλλωστε δεν με ένοιαζε.
    Έγινα καλός. Έμαθα τη γλώσσα μέσα σε ενα χρόνο, κάπου στην Πλ.
    Κάνιγγος, μπορούσα μάλιστα να παραγγείλω σουβλάκια και πίτσα χωρίς τη
    βοήθεια διερμηνέα, ήμουν τέλειος.

    Σε αυτή την χώρα που πήγα το εκπαιδευτικό σύστημα ήταν ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ.
    Κατάλαβα οτι είχα όλες τις γνώσεις κρυμμένες μέσα μου αφού δεν χρειαζόταν
    καν να διαβάσω τα βιβλία, σε μια γλώσσα που άλλωστε έμοιαζε διαφορετική
    από αυτή που μου μάθανε (στην Πλ. Κάνιγγος).

    Άκουγα τους Καθηγητές να μιλάνε χωρίς να αντιλαμβάνομαι το τι λένε και
    …ως δια μαγείας τα καταλάβαινα ΟΛΑ…

    Τζάπα ποτά, τζαπα ταξί, τζάπα αυτοκίνητα (ελληνικής προελεύσεως) σε
    εξευτελιστικές τιμές, τζαπα νοίκια, τζαπα ούλα, παρε ναχεις (με το
    αζημιωτο συναλλαγμα βεβαιως βεβαιως).

    ΜΟΝΟ Η ΣΧΟΛΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΖΑΠΑ.
    ΑΑΑ όλα κι όλα, είπαμε, ε όχι και η Σχολή.

    Κάθε Καθηγητής είχε και την ΤΙΜΗ του, όχι όπως εδώ που περνάς τα μαθήματα
    και δεν ζητάνε και τίποτα, δεν ήταν ζήτουλες.
    ΗΤΑΝ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

    Και να ρεει το συναλλαγμα

    Μετά από χρόνια και ακριβώς στην ώρα μου τελείωσα και γω.
    όχι όπως εδώ που στο Πολυτεχνείο κάνουν μ.ο. 7 χρόνια να τελειώσουν οι
    τεμπέληδες)
    Φόρεσα τετράγωνο καπελάκι μια μαύρη χλαίνη και με αγωνία άκουσα το βαθμό μου.

    ΔΕΚΑ! 10! ΤΕΝ! ΤΕΝcofski!

    Τι περίεργο, όλοι ήμασταν ARISTOI και τελειώσαμε με τον ίδιο βαθμό

    και τώρα στο ELLADA,

    Τώρα πια μπορώ να πω πως όλοι οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής έρχονται να
    επιβραβευτούν.

    Με 1000 μόρια, ή μάλλον με 1100 μόρια στο τσεπάκι ξεκινώ μια νέα αρχή,
    δίνω και το υπερδυσκολο τεστ δεξιοτήτων,
    απαντάω στο «ποιος πρωθυπουργός ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα» κλπ και
    παίρνω καμμια 300 μόρια κ από κει.

    1400 μόρια μέχρι τώρα.

    Ανατολίτικα μιλάω καλούτσικα πια, κάτι ψοροαγγλικά που με έστελνε η
    κακομοίρα η μάνα μου έμαθα, νασου άλλα 100.

    1500 μόρια.

    Ασε που τωρα δεν υπάρχει και η συναφεια το σκεφτομαι να κανω και ενα MSc στην Ιστορία του Κινηματογραφου και να χτυπήσω και αλλα 200.

    Άσε αυτούς τους μαθητές που πέρασαν με Πανελλήνιες στην Ελλάδα,
    που έγινε το παντελόνι τους ένα με τα θρανία και
    βγαλαν μια κουτσοσχολή το πολύ με 7 (770 μόρια)
    καναν μεταπτυχιακό (970 μόρια και 2 χρόνια παραπάνω) ή/και
    μετά διδακτορικό (1370 μόρια+4 χρονια εξτρά) και
    δουλευαν και
    εχουν proffffficiency.

    (1440 μορια ΤΟ ΠΟΛΥ και ο καλύτερος-ταχύτερος μετά από 10 χρόνια)
    να είναι ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΜΟΥ.

    Για δε αυτούς που έκαναν 2 και 3 Μαστερ δεν τους λυπάμαι, ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΝ.

    Τι με νοιάζει?
    ΕΓΩ ΠΕΡΑΣΑ ΚΑΛΑ? ΠΕΡΑΣΑ.
    ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ? ΔΕΝ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ.

    και τωρα ΔΗΜΟΣΙΟ
    να κανω τα ιδια, οπως εμαθα
    ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΜΑΘΑΤΕ.

    Ευχαριστώ κ. Υπουργέ

    Πάντα θα σας στηρίζω.

    Ξέρετε αληθινά το δράμα μου και εφαρμόσατε την ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.

    υποθετική Υπογραφή
    πρωην Τζωνυ Τησφαλιάρας
    νυν Ιωάννης Στελεχάρας»

    Αλλά επειδή δεν είμαι ο ΑΛΛΟΣ και είμαι από αυτούς που μάτωσαν στη Ελλάδα
    και στα θρανία της
    ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ:

    1) ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΤΙΤΛΩΝ.
    ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.
    2) ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ.
    Η ΓΝΩΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ.
    3) ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ Δ.Υ..
    ΕΓΙΝΕ Ο ΑΣΕΠ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΩΝ.
    4) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΣΕΠ.
    ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑΔΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΧΑΡΤΙΑ, ΕΛΕΟΣ.
    5) ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗ ΠΤΥΧΙΟΥ.
    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΡΑ, ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ, ΤΩΡΑ
    ΒΟΥΛΓΑΡΙΕΣ ΡΟΥΜΑΝΙΕΣ ΤΣΕΧΙΕΣ ΟΥΓΓΑΡΙΕΣ ΜΟΛΔΑΒΙΕΣ ΠΡΩΗΝ
    ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΕΣ και ΤΑ ΠΙΟ ΑΠΙΘΑΝΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΒΑΘΜΟΥΣ.
    6) ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΟΑΕΔ
    ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΜΟΣΟΥΝ ΣΤΟ ΘΡΑΝΙΟ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟ ΕΠΑΙΡΝΕΣ.
    7) ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ x1, το πολύ.

    και το Σημαντικότερο
    εαν μετα από τοσο μεγαλη συμμετοχή και αντιθεση στις ρυθμίσεις δεν αρθεί τιποτα, θα δειξετε πραγματικά πόσο μας υπολογίζετε ή οχι

    Εν Αναμονή

    Δ.Κ.Λ.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 10:37 | ΤΡΟΥΛΙΝΟΥ ΧΡΥΣΗ

    ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΟΡΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΔΙΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΕΤΟΥΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 10:51 | LINA

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ Nikos Georgiadis. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΛΑΒΕΙ

    ΥΠΟΨΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΟΥΝ;

    ΕΠΙΣΗΣ, ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ mail ΣΕ

    ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ 2ΟΥ

    ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ. ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ

    ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ‘Η ΔΕΝ

    ΔΙΝΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΣΑΛΟ ΔΕΝ ΘΑ

    ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

    ΣΤΕΙΛΤΕ ΟΛΟΙ ΠΑΝΤΟΥ. ΕΓΩ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΚΑΤΙ!

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 10:30 | Νίκος Εξαδάκτυλος

    Συγχαρτήρια, επιτέλους η αξιοκρατία και μόρφωση υψηλού επιπέδου επικροτείται και στη χώρα μας. Συνεχείστε, σας στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 10:07 | Παναγιωτης

    ΚΑΚΩΣ εισάγεται η μοριοδότηση μόνο για το ένα μεταπτυχιακό και το ένα διδακτορικό. Καθένας πρέπει να κριθεί με όσα προσόντα έχουν πιστοποιηθεί και αναγνωρισθεί απο τό Ελληνικό κράτος και όχι με βάση το προσωπικό συμφέρον του κάθε πολίτη. Οτιδήποτε λοιπόν αποτελεί κριτηρίο πιστοποιήσης γνώσης και εξιδίκευσης από το κράτος οφείλει να προσμετράται στην μοριοδότηση για την πρόσληψη στο δημόσιο αφού η αξία κάποιου αποτελείται από το άρθροισμα των προσόντων του και όχι απο την επίλογη μέρους αυτών.
    Όπως οφέιλεται να μοριοδοτείται η γνώση κάθε διαφορετικής ξένης γλώσσας έτσι πρέπει να μοριοδοτείται και η γνώση ή ή εξιδικευση σε διαφορετικά αντικείμενα σε όποιο επίπεδο και αν πιστοποιείται αυτή (πανεπιστημιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό ή μετα διδακτορικό επίπεδο).
    Όσον αφορά τις διαμαρτυρίες άλλων χρηστών για την προσμέτρηση των επιπλέον μεταπτυχιακών ή και διδακτορικών τίτλων εκτός του ενός μπορούμε να τονίσουμε τα εξής:
    -Δεν ανήκουν όλοι οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων στις οικονομικά ανώτερες ομάδες. Πολλοί κάτοχοι έχουν πάρει υποτροφίες απο κρατικά και ιδιωτικά ιδρύματα καθώς και δάνεια από τράπεζες. Επίπλέον πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα είναι πλέον δωρεάν και το κόστος συμμετοχής μαδαμινό
    -Πολλοί απο τους κατόχους των ανωτέρω τίτλων έμειναν εκτός από την αγορά εργασίας προκειμένου να εισέλθουν σε αυτή με καλύτερες προυποθέσεις. Και το έκαναν αυτό συνειδητά επειδή το Ελληνικό κράτος τους εγγυήθηκε αυτες τις συνθήκες ένταξης. Η κατάργηση των προσόντων τους ισοδυναμεί όχι μόνο με την κατάργηση της αξιοκρατίας αλλά και της αξιοπιστίας και της συνέχειας του Ελληνικού κράτους και του κρατικού μηχανισμού ως συνόλου

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 10:56 | Παναγιωτης

    ΚΑΚΩΣ εισάγεται η μοριοδότηση μόνο για το ένα μεταπτυχιακό και το ένα διδακτορικό. Καθένας πρέπει να κριθεί με όσα προσόντα έχουν πιστοποιηθεί και αναγνωρισθεί απο τό Ελληνικό κράτος και όχι με βάση το προσωπικό συμφέρον του κάθε πολίτη. Οτιδήποτε λοιπόν αποτελεί κριτηρίο πιστοποιήσης γνώσης και εξιδίκευσης από το κράτος οφείλει να προσμετράται στην μοριοδότηση για την πρόσληψη στο δημόσιο αφού η αξία κάποιου αποτελείται από το άρθροισμα των προσόντων του και όχι απο την επίλογη μέρους αυτών.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 10:20 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

    2 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

    1. Η προϋπηρεσία δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο στην αγορά εργασίας για τους αποφοίτους Πανεπιστημίων (ΑΕΙ). Η Προϋπηρεσία δεν είναι τόσο σημαντικό σε Επιστήμονα. Ως εκ τούτου τα μόριά της προϋπηρεσίας για τους αποφοίτους Πανεπιστημίων θα πρέπει να υποβαθμιστούν περαιτέρω. Αντίθετα η προϋπηρεσία παίζει αρκετό ρόλο στους αποφοίτους ΤΕΙ και ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στους αποφοίτους δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Τα μόρια Προϋπηρεσίας για τις τελευταίες 2 κατηγορίες υποψηφίων θα πρέπει να αυξηθούν.

    2. Το 2ο Μεταπτυχιακό θα πρέπει να πιάνει μόρια αλλά ίσως λιγότερα από το πρώτο. Είναι λάθος η κατάργηση των μορίων του 2ου μεταπτυχιακό. Το μεταπτυχιακό προσφέρει πολλά στην αγορά εργασίας αφού είναι συμπυκνωμένη πείρα και καλύπτει συνήθως αρκετά ευρύ φάσμα γνώσεων. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το διδακτορικό είναι πολύ επικεντρωμένο και ειδικό και δεν είναι τόσο χρήσιμο στην αγορά εργασίας. Αντίθετα τα Master είναι χρήσιμα, ευρέως φάσματος και παράλληλα συμβάλλουν στην δια βίου εκπαίδευση που προωθείται διεθνώς.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 10:38 | marina

    ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ & ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ,
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΜΑΣ
    ΕΙΜΑΙ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΗ ΤΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΟ ΑΕΙ (ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ)! ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΝΑ ΧΑΣΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΟΥ, ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΡΙΝΩ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΟΥ. ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΜΠΗΚΑΜΕ ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ! ΣΥΝ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΥΠΕΠΘ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΩΝ ΤΕΙ–> ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΛΛΑ ΤΕΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΕΙ–> ΣΕ ΑΕΙ.ΕΤΣΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΡΩΓΑΜΕ ΤΣΑΜΠΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΑΣ(ΑΓΧΟΣ)! ΕΞΑΛΛΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΕΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ 4-5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ (ΕΧΟΥΜΕ 8-10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ 5-6)ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΑΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ (2 ΠΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ?).
    ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. ΕΤΣΙ ΠΑΝΤΩΣ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ…
    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙΞΕΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΕ ΤΟΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΔΕΙΞΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!

    ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ :1 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ
    ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ : 2 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ (ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ)
    ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ : 2 ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ)150

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 10:12 | Σοφία

    Δεν νομίζω ότι η κατάργηση της συνάφειας του Διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών σε σχέση με το γνωστικό αντικείμενο της προκηρυσσόμενης Θέσης συντελεί στην ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ!!!!!
    Σε καμία περίπτωση δεν έχουν την ίδια εξειδίκευση και προσόντα δύο άτομα που ενώ κατέχουν το ίδιο τίτλο σπουδών, ο ένας διαθέτει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό σε άσχετο αντικείμενο!!!!Είναι αυτονόητο.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 10:27 | MPL

    ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ & ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ,
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΜΑΣ
    ΕΙΜΑΙ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΗ ΤΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΟ ΑΕΙ (ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ)! ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΝΑ ΧΑΣΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΟΥ, ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΡΙΝΩ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΟΥ. ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΜΠΗΚΑΜΕ ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ! ΣΥΝ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΥΠΕΠΘ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΩΝ ΤΕΙ–> ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΛΛΑ ΤΕΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΕΙ–> ΣΕ ΑΕΙ.ΕΤΣΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΡΩΓΑΜΕ ΤΣΑΜΠΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΑΣ(ΑΓΧΟΣ)! ΕΞΑΛΛΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΕΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ 4-5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ (ΕΧΟΥΜΕ 8-10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ 5-6)ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΑΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ (2 ΠΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ?).
    ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. ΕΤΣΙ ΠΑΝΤΩΣ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ…
    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙΞΕΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΕ ΤΟΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΔΕΙΞΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!

    ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ :1 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ
    ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ : 2 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ (ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ)
    ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ : 2 ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ)150

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 10:49 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω εξ’ αρχής το ότι είμαι υπέρ της αναγνώρισης και επιπλέον μοριοδότησης του 2ου πτυχίου, 2ου, 3ου νιοστού μεταπτυχιακού 2ου, 3ου κτλ διδακτορικού, είναι σοβαρές (τις περισσότερες φορές) σπουδές και πρέπει να αναγνωρίζονται και να μην απαξιώνονται.
    Δεν έχω πτυχίο πανεπιστημίου, δεν έχω φυσικά μεταπτυχιακό ούτε και διδακτορικό, μιλάω μία ξένη γλώσσα Αγγλικά χωρίς πιστοποίηση, δεν έχω πτυχίο E.C.D.L.
    Τελειοποίησα τα Αγγλικά μου στην εργασία μου – ήταν απαραίτητα, έμαθα κομπιούτερ σε πολύ υψηλό επίπεδο στην εργασία μου γιατί μου χρειαζόταν, δεν πήρα όμως ποτέ πιστοποίηση, δεν μου χρειάζετε.
    Σκοπός μου ήταν μετά από μία Ιδιωτική σχολή (παραϊατρικών) στα 21 μου να μπω άμεσα στον Ιδιωτικό τομέα και ειδικά στην πώληση εργαστηριακών υλικών.
    Εξειδικεύτηκα μέχρι εκεί που δεν έπαιρνε άλλο, έμαθα προδιαγραφές και πως λειτουργεί το κάθε αντιδραστήριο που κυκλοφορεί στην αγορά (ακόμα μαθαίνω), έμαθα απέξω τα package insert όλων των εταιρειών για να διαφοροποιήσω τα προϊόντα που πουλάω και να μιλώ σε γιατρούς ως ίσος (πολλές φορές)όχι σε πρακτικό επίπεδο αλλά σε σημείο να μπορώ να συζητήσω και να παραθέσω απόψεις.
    Μετά από 20 χρόνια σε αυτή την δουλειά ξέρω όλους τους τρόπους για να πουλήσω και αεροπλάνο σε κάποιον που δεν το έχει ανάγκη ή για να φτιάξω αυτούς τους έρημους διαγωνισμούς που το κράτος παιδεύεται τόσα χρόνια να φτιάξει και δεν θα τους φτιάξει ποτέ.
    Δεν θα τους φτιάξει ποτέ γιατί δεν μόνο χρειάζεται manager υγείας αλλά στελέχωση με ανθρώπους τις αγοράς και γνώσεις των προϊόντων σε κάθε τομέα των εργαστηρίων των νοσοκομείων καθώς και γνώση των προδιαγραφών που κανένας manager δεν έχει – και δεν μπορεί να έχει – αν δεν κάνει τηνν δουλειά μου.
    Μετά από όλα αυτά τα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, από τα μισά μπορώ να πω (10) έχω μισθό πενταπλάσιο από τον εκάστοτε βασικό, ο μισθός μου συνδέεται με την παραγωγικότητα μου και φυσικά απολαμβάνω τα καλά της δουλειάς μου όπως ταξίδια, αυτοκίνητο, κινητό πληρωμένα από την δουλειά μου.
    Τα μεταπτυχιακά, διδακτορικά και όλα τα πτυχία καλά είναι, όμως πιστεύω ότι το να δώσω ΑΣΕΠ θα με υποβίβαζε πλέον και ας τα είχα.
    Δεν θα κριθώ από αυτούς, κρίνομαι κάθε μέρα από τις πωλήσεις μου.
    Αυτά ισχύουν για την πώληση μόνο ή και κάποιους άλλους τομείς που τα πτυχία καλά είναι, αλλά για να γίνεις αυτό που λέμε στην δουλειά μου killer δεν αρκούν, πολλές φορές είναι και τροχοπέδη.
    Οι περισσότεροι που έχουν όλα αυτά τα προσόντα είναι καλοί στην εφαρμογή (πολύ καλύτεροι απο μένα) αλλά όχι στην πώληση, για να ζήσουν αυτοί που κάνουν την εφαρμογή, πρέπει να πουλήσω εγώ.
    Θα κλείσω όπως ξεκίνησα, συμφωνώ με τις διεκδικήσεις για το 2ο πτυχίο, 2-3 μεταπτυχιακό και 2-3 διδακτορικό που διάβασα σε 135 σελίδες αυτής της διαβούλευσης όμως υπάρχει και άλλος δρόμος, πιο δύσκολος ίσως, ο Ιδιωτικός Τομέας με όλα του τα άγχη και τις χαρές, αν είσαι καλός σε ανταμείβει πολύ καλύτερα από το δημόσιο.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 10:40 | Φ. Καλατζής

    Η προυπηρεσία πρέπει να λαμβάνεται υπ όψιν για όλα τα χρόνια που έχει αποκτηθεί και όχι μόνο για 60 μήνες.

    Στις θέσεις που συμμετέχουν απόφοιτοι του ίδιου γνωστικού αντικειμένου (π.χ. μόνο Μηχανολόγοι, μόνο Οικονομολόγοι κτλ.) πρέπει ο βαθμός πτυχίου να πολλαπλασίάζεται με 110 και να μετράνε όλοι οι τίτλοι σπουδών.

    Στις θέσεις που συμμετέχουν απόφοιτοι πολλών διαφορετικών σχολών (π.χ. όλοι οι πτυχιούχο Α.Ε.Ι., Α.Τ.Ε.Ι. κλπ.) τότε ο βαθμός πρέπει πρέπει να πολλαπλασιάζεται με πολύ μικρό συντελεστή και τα μεταπτυχιακά να μην μετράνε αθροιστικά.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 10:42 | Γκαμπέτας Θανάσης

    Πιστεύω ότι αλλαγές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει όμως να βελτιωθεί ο νόμος σε κάποια σημεία. Μια προσθήκη απαραίτητη κατά τη γνώμη μου είναι η καθιέρωση μιας ακόμη κατηγορίας πολιτών για μοριοδότηση. Παράδειγμα : Χήρα με τρία (3) παιδιά αναγνωρίζεται σαν πολύτεκνη. Είναι σωστό όμως να μοριοδοτείται το ίδιο με κάποιον πολύτεκνο, ανεξαρτήτως παιδιών, τη στιγμή που ζούνε και οι δύο γονείς; Μήπως θα έπρεπε να εξετάζονται χωριστά αυτές οι περιπτώσεις και να δίνεται η δυνατότητα εκ μέρους της πολιτείας, στα άτομα αυτά που η μοίρα τους επιφύλαξε αυτό το παιχνίδι; Αφού η πολιτεία οικονομικά δεν είναι σε θέση να στηρίξει αυτές τις περιπτώσεις όπως πρέπει, τότε θα πρέπει κατά τη γνώμη μου, να τους δώσει τη δυνατότητα μέσω κάποιας θέσης εργασίας να αναθρέψουν τα παιδιά τους. Αυτό θα πρέπει να ισχύσει για όλες τις περιπτώσεις, ανεξαρτήτως αριθμού παιδιών.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 10:09 | konstantina

    Θεωρώ ότι είναι λάθος να καταργηθεί το γνωστικό αντικείμενο των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, καθώς μία προκηρησσόμενη θέση απαιτεί συγκεκριμένης κατεύθυνσης γνώσεις.

    Θεωρώ όμως μεγαλύτερη αδικία τη μη μοριοδότηση δεύτερων τουλάχιστον μεταπτυχιακών τίτλων διότι καταργούνται οι κόποι μας.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 10:13 | Nikos Georgiadis

    Προτείνω όσα προσόντα και αν έχουν κάποιοι και γράφουν την ενεργητική φωνή με καταλήξεις παθητικής και τούμπαλιν να μηδενίζονται αυτομάτως!

    Έλεος με την ορθογραφία!

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 10:30 | mimis

    κ. Υπουργέ

    Εδώ και αρκετό διάστημα υπάρχει ένα συγκεκριμένος τρόπος μοριοδότησης. Κάποιος που είχε ως στόχο να διορισθεί αφιέρωσε σημαντικό κομμάτι της ζωής και ενέργειάς του προκειμένου να το πετύχει. Δε μπορεί ξαφνικά να ανατρέπονται όλα, παρά μόνο αυτά που είναι όντως άδικα (πχ προσαύξηση 50%).

    Δεν κατανοώ την κατάργηση της μοριοδότησης του δεύτερου μεταπτυχιακού (αν όντως ισχύει).

    Γνωρίζοντας ότι ισχύει η μοριοδότηση και δεύτερου μεταπτυχιακού, κάποιοι ξόδεψαν χρόνο και χρήμα για να το αποκτήσουν (και δεν είναι ρουσφέτι, είναι κόπος και χρήμα). Με αυτούς τώρα τι γίνεται?Ποιος τους αποζημιώνει? Όταν γνωρίζεις ότι κάτι ισχύει, βάζεις ένα στόχο και προσπαθείς να τον πετύχεις.Δε μπορεί όταν κοντεύεις να φτάσεις στο τέρμα να σου λένε ότι τελικά αυτό για το οποίο προσπαθούσες τόσο καιρό δεν ισχύει, αλλά ισχύει κάτι άλλο και ξεκίνα πάλι από την αρχή για να το πετύχεις.

    Παρακαλώ σκεφτείτε το.Μην ισοπεδώνεται τα πάντα με πρόσχημα την αξιοκρατία (γιατί το δεύτερο μεταπτυχιακό αξιοκρατικό είναι, δε στο χαρίζει κάποιος).

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 10:23 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΚΑΚΩΣ εισάγεται η μοριοδότηση μόνο για το ένα μεταπτυχιακό και το ένα διδακτορικό. Καθένας πρέπει να κριθεί με όσα προσόντα έχουν πιστοποιηθεί και αναγνωρισθεί απο τό Ελληνικό κράτος και όχι με βάση το προσωπικό συμφέρον του κάθε πολίτη. για μοριοδοτείται η γνώση κάθε διαφορετικής ξένης γλώσσας με το ίδιο σκεπτικό πρέπει να μοριοδοτείται και η γνώση ή ή εξιδικευση σε διαφορετικά αντικείμενα σε όποιο επίπεδο και να πιστοποιήται αυτή