Άρθρο 1

1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.

2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:

«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 22:37 | Frank O.

    Να διαμένει ο αλλοδαπός τουλάχιστον 8- 10 χρόνια .

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:02 | Ιωαννης Παναγιωτιδης

    Κύριοι της κυβέρνησης
    Πέστε τώρα όχι στα ξένα αφεντικά και ναι στους έλληνες.
    Και όταν ο λαός αποφανθεί κατά του σχεδίου σας , τότε απλά ρίξτε την εύθηνη επάνω μας.
    Έτσι κανένας δεν χάνει…

    Εσείς θα κυβερνάτε χωρίς τύψεις
    Εμείς θα μείνουμε έλληνες στην Ελλάδα.
    Αυτοί θα εφαρμόσουν εναλλακτικό σχέδιο.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:41 | Λύκος

    Στους αγαπητούς φίλους που προφασίζονται πως «τα έλεγε όλα στο προγράμμα του το ΠΑΣΟΚ», και γι αυτό δεν πρέπΕι να γινει ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ:

    α) Δεν υπήρχε καμμία αναφορά σε δικαίωμα ψήφου των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές. Αντιθέτως ολοι θυμόμαστε την φράση του Γ.Α. Παπανδρέου περί μηδενικής ανοχής στην λαθρομετανάστευση (αντ’ αυτού εχουμε κίνητρα εισελευσης λαθραίων με αυτό το ν/σ).

    β)Για το περί ιθαγένειας σκέλος υπήρχε αναφορά,αλλά αλήθεια πόσοι Έλληνες το ήξεραν αυτό; Και πόσοι απο αυτούς που το ήξεραν ψηφισαν ΠΑΣΟΚ αποδεχόμενοι αυτό; Είναι παρανοικό και ψευδές να ισχυριστεί κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε δια της ψήφου της 4ης Οκτωβρίου τη λαΐκη συναίνεση να προχωρήσει σε τέτοιες αλλαγές του κώδικα Ιθαγένειας
    με ΟΛΕΘΡΙΕΣ και πάντως ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ συνέπειες για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

    Τέλος, οι φίλοι «ευρωπαϊστες» οφείλουν να γνωρίζουν, οτι σε κρίσιμα θέματα οι Ευρωπαίοι διεξάγουν δημοψηφίσματα ακόμα και όταν το 95% των κομμάτων υποστιρίζει την Α άποψη. Και η εμπείρια δείχνει οτί συνηθέστατα, εκεί που το πολιτικό κατεστημένο συμφωνεί, Η ΛΑϊΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙ(π.χ δημοψηφίσματα για το ευρωσυνταγμα σε Γαλλία, Ολλανδια, Ιρλανδία κτλ.)

    Η απαίτηση πλέον είναι Παλλαϊκή – κανείς δεν μπορεί να την αγνοησει χωρίς κόστος: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:48 | IRAKLIS

    «Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσιν».

    Πλάτων: Κρίτων, 51β.

    «Από τη μητέρα και τον πατέρα και όλους τους άλλους προγόνους, η πατρίδα είναι πράγμα πολυτιμότερο και σεβαστότερο και αγιότερο και ανώτερο και κατά τη γνώμη των θεών και κατά τη γνώμη των ανθρώπων που έχουν φρόνηση».

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:31 | Kων/νος Λάζος

    Απαράδεκτη ρύθμιση.
    Όλα όσα προτείνετε πρέπει να ισχύσουν για μία νέα κατηγορία κατοίκων, αυτούς που θα φέρουν «πράσινη κάρτα», δηλαδή τους νόμιμους κατοίκους Ελλάδος με αλλοδαπή (εκτός ΕΕ) ιθαγένεια.
    Για κτήση Ελληνικής ιθαγένειας πρέπει να ισχύσουν τα παρακάτω:
    1. Οι ενήλικες κάτοχοι πράσινης κάρτας μπορούν να γίνουν Έλληνες πολίτες μονο όταν τα παιδιά τους γίνουν (βλέπε 2 και 3).
    2. Τα ανήλικα τέκνα τους που έχουν γεννηθεί εκτός Ελλάδος θα μπορούν να γίνουν Έλληνες πολίτες όταν ενηλικιωθούν και εφόσον έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς από Ελληνικό ΛΥΚΕΙΟ (μόνο εγγραμμάτους χρειαζόμαστε, αγραμμάτους έχουμε αρκετούς ήδη).
    3. Τα ανήλικα τέκνα τους που έχουν γεννηθεί εντός Ελλάδος θα μπορούν να γίνουν Έλληνες πολίτες όταν ενηλικιωθούν και εφόσον έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς από Ελληνικό ΓΥΜΝΑΣΙΟ (για τον ίδιο λόγο).
    4. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προϋπόθεση για την κτήση της Ελληνικής ιθαγένειας σε ΚΑΘΕ περίπτωση θα είναι η αποποίηση εκ μέρους του αλλοδαπού της προηγούμενής του ιθαγένειας, και αυτό θα πιστοποιείται όχι μόνο από τον ίδιο, αλλά και από τη χώρα της οποίας την ιθαγένεια είχε πριν. Διπλή υπηκοότητα θα επιτρέπεται μόνον για πολίτες χωρών της ΕΕ και για όσες χώρες εκτός ΕΕ συνάψουν με την Ελλάδα ειδική επί τούτου διακρατική συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ρητά τι πρέπει να γίνει αν η αίτηση κάποιου αλλοδαπού απορριφθεί.
    5. Αλλαγή της ιθαγένειας, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 4 για τα άτομα της παραγράφου 1, θα γίνεται μόνον εκτός της Ελληνικής επικράτειας, στις κατά τόπους Ελληνικές Πρεσβείες. Για τα άτομα των παραγράφων 2 και 3 μπορεί να γίνει η αλλαγή και εντός Ελλάδος.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:10 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΕΠΕΙΔΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΥΠΗΡΞΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑ ΟΜΩΣ ΟΤΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ.
    ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΟΜΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΝΕ ΔΟΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ Ή ΚΑΙ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΟΥΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ.
    ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΤΟΣΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ. ΠΑΝΤΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ, ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΟΓΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΟΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:34 | ΣΑΙΤΗΣ ΤΑΣΟΣ

    ΚΥΡΙΟΙ ΕΛΕΟΣ.ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΑΜΗΝ.ΠΡΩΣΓΕΙΩΘΕΙΤΕ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ.ΕΧΕΤΕ ΛΑΒΕΙ 1300 ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 90% ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ.ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ.ΑΝ ΤΟΛΜΑΤΕ ΦΥΣΙΚΑ.ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΩ ΒΛΕΠΩ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΗΡΙΟΥ.ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΘΕΛΕΙ ΑΚΟΜΑ.ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΡΙΞΕΤΕ.Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΓΡΑΨΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΥΡΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑ

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:07 | Μιχ. Πάτσης, δικηγόρος Αθηνών

    Η διάταξη κινείται στην σωστή κατεύθυνση της εξασφάλισης υπηκοότητας σε ανθρώπους που έχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, για να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία. Οι ισχυρισμοί ότι θα μεταβληθεί η σύνθεση του εκλογικού σώματος δεν είναι βάσιμοι, καθώς η σύνθεση αυτή μεταβάλλεται ούτως ή άλλως και ουδείς είναι προφήτης να προβλέψει αν αυτό θα αποβεί σε κακό. Οι έλληνες πολίτες, άλλωστε, δεν είμαστε όλοι ελληνογενείς: στους αιώνες που πέρασαν ενσωματώθηκαν πολλοί από άλλα έθνη, οι οποίοι έλαβαν μέρος στους εθνικούς αγώνες και θυσιάστηκαν σε αυτούς. Βελτίωση χρήζει η διάταξη, σύμφωνα με την οποία αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα. Η διάταξη αυτή -ανάλογη της οποίας δεν γνωρίζω να υφίσταται σε άλλο κράτος- μπορεί να παρακινήσει σε προσέλευση γυναικών που εγκυμονούν με σκοπό να γεννήσουν στην Ελλάδα, μόνο και μόνο με την προσδοκία κτήσης κοινοτικής υπηκοότητας.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:50 | ΚΩΣΤΑΣ Π.

    Κατ’ αρχάς τάσσομαι και εγώ ΚΑΤΑ του νομοσχεδίου. Θεωρώ ότι πρώτα πρέπει να γίνουν βήματα ενσωμάτωσης των (νομίμων) μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία και μετά από (πολλά) χρόνια να αρχίσουμε να συζητάμε για ιθαγένεια και δικαίωμα ψήφου.

    1. Ιθαγένεια ΝΑΙ αν υπάρχει ένας τουλάχιστο Έλληνας γονέας
    2. Ιθαγένεια ΟΧΙ αν είναι και οι 2 γονείς αλλοδαποί και δεν έχουν αποκτήσει την Ελληνική υπηκοότητα (Δηλαδή να έχουν αποποιηθεί την όποια άλλη έχουν, να έχουν ελέγχθει και να πληρούν τις προϋποθέσεις)
    3. Εννοείται ΟΧΙ ιθαγένεια, αλλά παράλληλα και άμεση απέλαση στους ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ μετανάστες.

    Για όσους θέτουν το όλο ζήτημα σε «ανθρωπιστική» βάση, συμφωνώ μαζί τους αλλά είναι διαφορετικό πράγμα η απόκτηση δικαιωμάτων (ασφάλισης, εργασιακών κλπ.) και άλλο η ιθαγένεια.
    Πρώτα πρέπει να κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους να αισθάνονται Έλληνες, να συμπεριφέρονται ως Έλληνες, να μιλάνε Ελληνικά ΚΑΙ ΜΕΤΑ να αρχίσουμε να συζητάμε για παραχώρηση ιθαγένειας.

    Οι Έλληνες μετανάστες σε Αμερική και Ευρώπη, πήγαν υπό προϋποθέσεις, πέρασαν από χίλια κύμματα, ασπάστηκαν τη νέα τους πατρίδα, ορκίστηκαν στο Σύνταγμα της κλπ. Δεν πήγαν με καραβιές λαθραίοι και «εισβολείς» στις χώρες όπου διαμένουν. Πολλά δε από τα παιδιά τους είναι πλέον «Αμερικάνοι» (ή Καναδοί κλπ.) και πολλά από αυτά ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
    Στην Ελλάδα έχουμε γονείς που ήρθαν απρόσκλητοι, πολλοί διαμένουν παράνομα ή ημιπαράνομα, δεν έχουν και δεν επιθυμούν να λάβουν Ελληνική παιδεία, δεν ενσωματώνονται και ούτε επιθυμούν στην Ελληνική κοινωνία και τρόπο ζωής και προσπαθούν (στις περιοχές που έχουν «κυριεύσει» κάνοντας γκέτο) να αλλάξουν τον τρόπο ζωής των Ελλήνων εκεί…
    Υπάρχουν πολλές διαφορές

    Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,

    ο πατέρας μου ήταν από τους απλούς πολίτες της 3ης Σεπτέμβρη. Από εκείνους που ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του, όταν πήρε 12% στις εκλογές του 1974. Ακόμα και σήμερα πιστεύει στο δόγμα του αείμνηστου δικού σας πατέρα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».
    Αυτό μας το δίδαξε και μας το έκανε να το πιστεύουμε ως υπέρτατο δόγμα και σύνθημα. Η Ελλάδα στους Έλληνες κύριε Πρωθυπουργέ μας. ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ…

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ή ΑΠΟΣΥΡΣΗ του νομοσχεδίου για ιθαγένεια των μεταναστών

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:58 | τόλης

    Κύριοι, δεν έχετε καταλάβει ότι έχετε καταργήσει τους λόγους για τους οποίους υπάρχει ο Ελληνικός Στρατός στην Ελλάδα και μάλιστα τον πληρώνουμε δυσβάσταχτα και τον υπηρετούμε επί μακρόν;
    Γιατί χρειάζεται ο Ελληνικός Στρατός αν έχουμε καταργήσει τα σύνορα και ο οποιοσδήποτε μπαινοβγαίνει όποτε θέλει; και μάλιστα μονιμοποιείται και παίρνει και την Ελληνική ιθαγένεια; Δηλαδή, θέλετε να αλλάξετε τους νόμους της Ελλάδας γιατί κάποιοι μπήκαν παράνομα στην χώρα;
    Ποια θα είναι η δικαιολογία για να στείλετε κάποιον νέο να υπηρετήσει στον στρατό; Αυτή την αντίφαση την έχετε καταλάβει και προσπαθείτε να μειώσετε την θητεία και να κάνετε τον στρατό επαγγελματικό. Με μας που υπηρετήσαμε 18 μήνες ή περισσότερο θα μας αποζημιώσετε μήπως; Γιατί για μένα, δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους με απασχολήσατε τόσους μήνες.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:54 | ΠΛΑΓΙΑΝΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Να παρουν την ιθαγενεια και τα δικαιωματα οσοι νομιμα τη δικαιουνται.Με τους υπολοιπους τι θα γινει?Ελατε μια βολτα στα Πατησια να δειτε τι γινεται.ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ.Οι ανθρωποι δεν ειναι προιοντα να τα τσουβαλιαζεις και δε παν να κοψουν το κεφαλι τους να τα βγαλουν περα..ΑΣ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΤΙ ΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΦΟΡΟΥΣ.Μη περιμενετε να φτασει το προβλημα στο Καστρι για να αντιδρασετε.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:45 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΜΠΟΥΡΑΣ

    Στο σχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ραγκούσης ορίζεται ότι για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση αρκεί, μεταξύ άλλων, να αποδείξει ο αλλοδαπός ότι μπορεί να συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας (άρθρο 2 περίπτ. στ). Η προϋπόθεση αυτή ελέγχεται μάλιστα και από την Επιτροπή Πολιτογράφησης, η οποία εισηγείται σχετικώς στον Υπουργό. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα πώς μπορεί ο αλλοδαπός να αποδείξει αυτή τη συμμετοχή στην πολιτική ζωή της Ελλάδας; Μήπως ο μόνος τρόπος για να το κάνει είναι να αποδείξει ότι είναι φίλος κάποιου Κόμματος και συμμετείχε στις εκλογές για την ανάδειξη Αρχηγού του; Με δεδομένο λοιπόν ότι το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας δεν προβλέπει κάτι τέτοιο είναι ηλίου φαεινότερο ποιοι μετανάστες είναι αυτοί που έχουν την προϋπόθεση αυτή και θα πολιτογραφηθούν αμέσως Έλληνες: Αυτοί που συμμετείχαν στις εκλογές για την ανάδειξη του κ. Παπανδρέου ή έστω αυτοί που έχουν γίνει ή θα γίνουν φίλοι του ΠΑΣΟΚ! Έτσι θα μπορέσουν να τον ξαναψηφίσουν και στις επόμενες εθνικές εκλογές. Καταβάλλοντας, λοιπόν, παράβολο 1.000 ευρώ και προσκομίζοντας το πιστοποιητικό των κομματικών φρονημάτων τους οι μετανάστες γίνονται Έλληνες και με τη βούλα. Το ξεπούλημα της ελληνικότητας σε όλο του το μεγαλείο!

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:31 | ioannis apostoloo

    Αυτοί που γεννιούνται εδώ και εντάσσονται στην ελληνική κοινωνία πρέπει να αποκτούν δικαιώματα.
    Αλλά όμως και η ελληνική κοινωνία να τους βοηθά στην ένταξη, όχι να τους δώσει με υποκριτική ανωτερότητα τα νομικά δικαιώματα και να τους αφήσει στην μοίρα τους.
    Γιατί το ελληνικό κράτος μέχρι τώρα δεν ήταν η γη των ίσων ευκαιριών. Οι κολλητοί κάθε είδους απολαμβάνουν την ευημερία,ένα σωρό αποκλεισμένοι άνθρωποι υπάρχουν. Γι’ αυτό καλή είναι η αρχή του νομοσχεδίου αλλά χρειάζεται σοβαρότητα που δεν συνάδει με το ελληνικό δημόσιο αυτή την εποχή.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:31 | maria

    Αγαπητε κυριε πρωθυπουργε ονομαζομαι Μαρια,εχω γεννηθει και μεγαλωνω στην Ελλαδα αν και οι γονεις μου καταγονται απο την αφρικη.Η μητερα μ ειναι στην Ελλαδα απο το 1985 και την εφεραν ελληνες για να καθαριζει τ σπιτια τους,οι κυριοι που εφεραν την μητερα μ στην Ελλαδα στην Σενεγαλη εχουν επιχειρησεις οπως κ την υπηκοοτητα.Οιγονεις μου ομως ουδεποτε ζητησαν την ελληνικη υπηκοοτητα,η δουλευει ως καθαριστρια και ο πατερας μου μια εταιρια.Πληρωνουν φορους,δεν εχουν κλεψει ουτε εχουν σκοτωσει.Ειναι ευχαριστημενοι με την αδεια παραμονης αοριστου χρονου,το μονο που ζητουν ειναι να εχουν μια ταυτοτητα τ παιδια τους(οταν λεω ταυτοτητα δεν εννοω εκεινο το κομματι χαρτιου).
    Αισθανομαι ελληνιδα μεχρι το κοκκαλο,κανω τον σταυρο μου,παω για καφε σχεδον καθε μερα,πηγαινω στα μπουζουκια και οταν λεω τον εθνικο υμνο της Ελλαδας δακρυζω.Δεν γνωριζω τον υμνο της Σενεγαλης και αυτο γιατι στην καρδια μου ειναι μονο η Ελλαδα.
    Γιατι δεν εχω το δικαιωμα να βρω μια καλη δουλεια,γιατι δεν εχω το δικαιωμα να ψηφιζω,να μπορω να συνεχισω τις σπουδες μου στο εξωτερικο οπως ολα τα ελληνοπουλα χωρις να φοβαμαι οτι θα με «εξορισουν»στην Σενεγαλη,να μπορω να πηγαινω στους αγωνες της ομαδας μου στο εξωτερικο,να κυκλοφορω το βραδυ χωρις να φοβαμαι οτι θα με σταματησει καποιος αστυνομικος?
    Θελω να περασω το υπολοιπο της ζωης μου εδω,γιαυτο σας παρακαλω μην ακουτε ολους αυτους τους κακεντρεχεις που θελουν να μου στερησουν το δικαιωμα μου σε μια καλυτερη ζωη στην’πατριδα’ μου.Μην μου στερησετε το δικαιωμα στην ελπιδα.
    Ο παππους μου μπορει να μην πολεμισε,μπορει να μην εχουμε το ιδιο χρωμα αυτο ομως δεν σημαινει οτι δεν αγαπω και σεβομαι την Ελλαδα.Εχουμε ολοι το ιδιο αιμα και ειμαστε ολοι παιδια του Κυριου
    Θελω και εχω την αναγκη να πιστεψω οτι θα λαβεται υποψην σας ολα αυτα που ανεφερα.
    Ναι ειμαι παιδι μεταναστων αλλα οχι παιδι χωρις δικαιωματα….

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:09 | Παπαγιαννης

    Ανεξάρτητα απο τα άλλα μεγάλα προβλήματα της χώρας που προκαλεί η οικονομική κρίση και τα συνεπακόλουθά της, θα πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούμε και να κάνουμε κάποια αυτονόητα πράγματα,που σε άλλα κράτη υποδοχής μεταναστών έχουν επιλυθεί απο χρόνια και χαρακτηρίζουν το επίπεδο δημοκρατίας αλλά και της ποιότητας ζωής.Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΤΗΣ, ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.Ας κλείσει τα αυτιά της και πιστεύω πώς θα το κάνει,σε αυτούς που εκτρέφουν τα αυγιά του φιδιού στη χώρα μας και να προχωρήσει στην απόδοση της Ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών.Πράγμα που οι δικοί μας μετανάστες στις αντίστοιχες χώρες υποδοχής (Αμερική,Αυστραλία κλπ)εισέπραξαν απο πολλά χρόνια και χωρίς κανένα κλυδωνισμό των κοινωνιών.Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και αποσκοπούν στην καλλιέργεια και εκμετάλλευση των ενστίκτων του λαού μας….ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ GO ON κσι μην καταλαβαίνεις τίποτα στην επίλυση και απόδοση αυτονόητων δημοκρατικών δικαιωμάτων.Τέλος οσοαφορά τα δημοψηφίσματα είναι γνωστό σε όσους, τουλάχιστον κατέχουν νομικές και γνώσεις πολιτικής επιστήμης ,ότι δεν αποτελούν και ότι καλύτερο μέτρο σύγκρισης και διαπίστωσης της λαικής βούλησης (δείτε δημοψηφίσματα ΝΑΙ -ΟΧΙ κλπ της χούντας και τα καταπληκτικά ποσοστά 90% και άνω).Προσωπικά όταν ακούω δημοφήφισμα ,μου έρχονται στα αυτιά μου ήχοι ερπυστριών τάνκς…..

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:40 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΣΙ.ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΟ.ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΠΟΛΛΟΙ.ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:02 | nikos

    Aπαφασισα να παραδωσω την κομματικη μου ταυτοτητα στην τοπικη οργανωση που ανηκω, δεν με εκφραζει η αποφαση της κυβερνησης να νομιμοποιησει ολους αυτους που μπηκαν παρανομα στην χωρα μου,αν προχωρηση το νομοσχεδιο κανενα μελος της οικογενειας μου δεν θα ξαναψηφισει Πασοκ.
    Ειναι μεγαλο λαθος για την εθνικη μας συνοχη, οταν οι αλλες μεσογειακες χωρες σκληραινουν τα μετρα εισοδου, π.χ. η γειτονικη Ιταλια δινει δικαιωμα μετα απο δεκα χρονια νομιμης παραμονης ,ακομη και σε ατομα που εχουν παντρευτει ιταλους πολιτες.Πρεπει να μας προβληματιζει και να μην βιαζομαστε τοσο πολυ με ολα τα προβληματα που εχει αυτη την στιγμη η χωρα να δημιουργησουμε αλλο ενα.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:31 | Δημήτρης Μ.

    Το να κλείνει κανείς τα μάτια αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είναι ότι χειρότερο και τρανή απόδειξη αποτελεί η κατάντια της οικονομίας μας η οποία χρόνο με το χρόνο χειροτέρευε ενώ εμείς (όλοι) κάναμε ότι δεν βλέπαμε επειδή μας βόλευε. Είναι κανείς που πιστεύει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τους αλλοδαπούς και ότι όσο το αφήνουμε δεν θα γίνεται δυσκολότερο?
    Ρώτησε κανείς τι τραβούσαν οι συμπατριώτες μας τα χρόνια της μετανάστευσης όταν δεν ήταν αποδεκτοί από τις εκει κοινωνίες?
    Θάρρος λοιπόν χρειάζεται από τους κυβερνώντες αλλά και από όλους εμας για να επιλύονται και όχι να διαιωνίζονται τα προβλήματα. Όλοι πρέπει να έχουν στον ήλιο μοιρα.
    Εσεις που γράφεται μόνο αρνητικές κριτικές, ακολουθώντας γραμμές διαφόρων (ο νοών νοείτο) για δημοψηφίσματα κλπ, καλό θα ήταν να προτείνεται λύσεις για βελτίωση του νομοσχεδίου και αντιμετώπιση τυχόν αρνητικών επιπτώσεων για τη Πατρίδα μας.
    Όσο για το δημοψήφισμα, τι να πω? πιστεύει κανείς ότι ο Έλληνας θα ψηφίσει (θετικά ή αρνητικά) επειδή ενημερώθηκε, γνωρίζει τις παραμέτρους, σκέφτηκε και αποφάσισε για το καλό του τόπου? Μάλλον κάποιοι ονειρεύονται εκλογικές φιέστες και … ευφυολογήματα.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:05 | Eda Gemi

    Αποτελεί ιστορική στιγμή για όλους μας: έλληνες και αλλοδαποί, το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα 20 χρόνια μεταναστευτικής εμπειρίας, θεμελιώνετε το δικαίωμα πολιτικής συμμετοχής και εκπροσώπησης στους δημοκρατικούς θεσμούς, καθώς και η δυνατότητα πρόσβασης στη διαδικασία πολιτογράφησης – με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τη 2η γενιά – για το 10% (περίπου) του πληθυσμού της Ελλάδας. Ωστόσο η βασική μεταρρυθμιστική τομή που επιφέρει, κατά την άποψή μου, το συγκεκριμένο ν/σ έγκειται στην μετατροπή της διαδικασίας απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας από πολιτική (και αναιτιολόγητη) σε διοικητική διαδικασία (άρθρο 8, παραγ. 2) υποχρεώνοντας έτσι το εκάστοτε Υπ. Εσωτερικό να αιτιολογήσει την απόφασή του σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας – όπως άλλωστε συμβαίνει στα περισσότερα κράτη της Ε.Ε.
    Όμως, η ιστορία τώρα αρχίζει. Πολλές χώρες με δομημένους θεσμούς και μακροχρόνια εμπειρία στη συνύπαρξη με τον «άλλο», το διαφορετικό έχουν αποτύχει στο να εντάσσουν κοινωνικά τους μετανάστες. Κατ’ επέκταση η απόδοση της ιθαγένειας και των πολιτικών δικαιωμάτων από μόνα τους δεν αποτελούν πανάκεια για την ουσιαστική κοινωνική ένταξη. Ακριβώς διότι ο όρος αυτός συνεπάγεται ισότιμη και ενεργή κοινωνική και πολιτική συμμετοχή (και όχι κατ’ επίφαση) σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής, άρση των διακρίσεων και φαινομένων ρατσισμού και επιπλέον τη διαμόρφωση μίας «κουλτούρας» αποδοχής και συμβίωσης με τον «άλλο». Στο σημείο αυτό, ο διαπαιδαγωγικός ρόλος της πολιτικής και του πολιτικού λόγου – ιδιαίτερα στη περίπτωση της Ελλάδος – μπορεί να αποτελέσει βασικό μέσο για τη διαμόρφωση της συγκεκριμένης κουλτούρας και των αντίστοιχων τάσεων και στάσεων ως προς το μεταναστευτικό.
    Από την άλλη, παρά τη μεγάλη δομική σημασία αυτού εγχειρήματος, προσωπικά θα χαρακτήριζα το ν/σ συγκρατημένα προοδευτικό και με τάσεις αναδίπλωσης ιδιαίτερα όσον αφορά την έκταση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε τοπικό επίπεδο. Ουσιαστικά, ο αποκλεισμός του μετανάστης από τα αξιώματα: Δημάρχου, Αντιδημάρχου και Προέδρου του Δ.Σ, αποτελεί καθαρή πράξη διάκρισης. Υπό αυτήν την έννοια, η πολιτεία επιμένει να εξετάζει τον μετανάστης ως αντικείμενο του νομού αντί για ενεργό υποκείμενο με ανεξάρτητη και αυτόβουλη παρουσία στο δημόσιο βίο.
    Επιπλέον, η διαδικασία πολιτογράφησης (για τη πρώτη γενιά) παραμένει χρονοβόρα και αναπαράγει τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατική διαδικασίες (2 χρόνια). Εάν συνυπολογίσουμε και το υπέρογκο παράβολο (1000 ευρώ) θεωρώ ότι η πολιτεία επιμένει σε εισπρακτικές και αποτρεπτικές ως προς την πρόσβαση στην ιθαγένεια πρακτικές. Σκεφτείτε, απλά, μια 4μελή οικογένεια θα χρειαστεί 4.000 ευρώ (συν τις υπόλοιπες δαπάνες που επιβάλει η γραφειοκρατία) μόνο για παράβολα. Κατ’ αυτόν τον τρόποι, η πολιτογράφηση μετατρέπεται σε αντικείμενο «εξαγοράς» και «συναλλαγής» μεταξύ του εν δυνάμει πολίτη (μετανάστη) και της πολιτείας.
    Επίσης, ο νομοθέτης δεν λαμβάνει υπόψη τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και τις επιμέρους διαφορές μεταξύ των μεταναστευτικών ομάδων που δικαιούνται πρόσβασης στη διαδικασία πολιτογράφησης. Έτσι, κάποιες μεταναστευτικές ομάδες έχουν έντονα χαρακτηριστικά κοινοτισμού, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται έντονη διάδραση με την ελληνική κοινωνία. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τη χρήση και το επίπεδο της ελληνικής γλώσσας και τις κοινωνικές συναναστροφές με την υπόλοιπη κοινωνία. Κατ’επέκταση, σύμφωνα με την λογική του νόμου κάποιες ομάδες μεταναστών ουδέποτε θα μπορέσουν να πολιτογραφηθούν.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:35 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ Φ.

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!
    ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ?
    ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΣΕΙ ΛΟΙΠΟΝ

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:13 | Δημητρης Χουντας

    Τα πραγματα ειναι απλα. Οσοι ειναι υπερ αυτης της ρυθμισης απλα υποκρινονται (εστω και υποσυνειδητα). Τους ρωτω λοιπον:

    α) ειναι η δεν ειναι υποβαθμισμενες οι συνοικιες στις οποιες κατοικουν οι ανθρωποι αυτοι;
    β) αφου τους συμπαθουν τοσο πολυ, ειναι τοσο ανθρωπιστες και νοιαζονται για τον αλλον:
    -γιατι δεν δινουν ενα κομματι απο τον μισθο τους, καθε μηνα, σε αυτους τους ανθρωπους;
    -γιατι δεν τους φιλοξενουν σπιτι τους;
    -γιατι δεν πανε οι ιδιοι να μεινουν στην οδο μενανδρου στην ομονοια;
    -γιατι δεν κανουν παρεα μαζι τους; γιατι δεν παντρευονται μια η εναν εξ αυτων εφοσον τους θεωρουν ισους;

    Εγω ειμαι αντιθετος με αυτο το νομοσχεδιο οχι γιατι τους θεωρω κατωτερους. Η Βιολογια εχει αποδειξει πως ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Οικονομικες ομως υπαρχουν και ειναι τεραστιες. Δεν υπαρχει φυλετικος ρατσισμος αλλα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ.

    Κοι ολοι μας, ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ, ειμαστε οικονομικως ρατσιστες. Ας πουμε λοιπον αυτο που πραγματικα αισθανομαστε και οχι αυτο που υπαγορευει η ιδεολογια μας.

    Αυτοι οι ανθρωποι, ως οικονομικα απειρως ασθενεστεροι απο ολους μας, θα υποβαθμισουν το περιβαλλον στο οποιο ζουμε. Δεν ειμαστε τοσο ισχυρη χωρα για να βρουμε δουλεια σε 1, 2 η 3 εκ. επιπλεον ανθρωπους. Ούτε ειμαστε τοσο ευρωστοι οικονομικα ωστε να δημιουργησουμε εγκαταστασεις για την στεγαση τοσο μεγαλου πληθυσμου. Θα υπαρξει ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Οχι γιατι ειναι γενετικα κατωτεροι αλλα γιατι ειναι οικονομικα ασθενεστεροι (εως εξαθλιωμενοι).

    Ας αφησουμε λοιπον τις ανθρωπιστικες μας ευαισθησιες στην ακρη. Δεν πειθουν κανεναν. Οποιος ισχυριστει οτι εχασε δεκα λεπτα υπνου για τα θυματα του τσουναμι στην Ασια, ειναι ασοβαρος και αστειος. Κυριαρχη δυναμη στη φυση ειναι η ΦΥΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ. Δυστυχως η ευτυχως θα επιβιωσουν οι ισχυροτεροι.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:10 | Χαράλαμπος Μ.

    Το πάλαι ποτέ «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» αντικαταστάθηκε από τα 2 παρακάτω συνθήματα με τα οποία πορεύτηκε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα φωνάζετε στελέχη και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ «ζει αυτός σας οδηγεί». Ο Ανδρέας και κατα συνέπεια το ΠΑΣΟΚ έλεγαν:

    – «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και
    – «η Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη».

    Άρα ο ιδρυτής σας έκανε λάθος και κακώς έλεγε ότι έλεγε. Μα τόσο πια μισήτε αυτή την άμοιρη τη χώρα που θέλετε να την καταστρέψετε; Δεν είμαστε Ιταλία με 38.000.000 πληθυσμό ή Γαλλία με 58.000.000. Είμαστε η Ελλάδα των σκάρτων 10 εκατ. όπου το 60% είναι συνταξιούχοι, είμαστε η Ελλάδα της υπογεννητικότητας, είμαστε η Ελλάδα των 150.000 επισήμως (300.000 με άλλα στοιχεία) αμβλώσεων το χρόνο, είμαστε η Ελλάδα που συνορεύει με προαιώνιους εχθρούς υπό την έννοια ότι αυτοί μας επιβουλεύονταν από τα χρόνια ακόμη της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Σε ένα διεθνές σκηνικό με μαγειρέματα και παζαρέματα σας βαρούν το ντέφι και χορεύετε. Αλήθεια τι θα πείτε στα παιδιά σας; Αλήθεια τι έχετε να πείτε στους ήρωες του 1821, του 1912-13, του 1919-1922, του 1940-1944, του 1974 ακόμη και αυτού του 1996; Ότι προχωράτε σε διάλυση της χώρας;

    Σε 15-20 χρόνια (το πολύ) ένα ωραίο μουσουλμανικό κόμμα θα έρθει 3ο αν όχι 2ο και τότε αλίμονό μας. Μέχρι και μπούργκα θα φορέσουμε αν δε μας αποκεφαλίσουν.

    Κι αν δεν απατώμαι όλοι μα όλοι -ακόμη κι οι νυν νόμιμοι- παρανόμως εισήλθαν στη χώρα.

    Τόσο πια ξεπεσμός για τα ψήφια; Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ μαζί με το Μητσοτάκη ψήφιζε το όριο του 3% για να μη ξανάχουμε φαινόμενα Σαδίκ και Φαΐκογλου, και μόλις το 1996 για να πάρετε ψήφια τους βάλετε οι ίδιοι στις λίστες σας και το συνεχίζετε για να θερίζουμε τώρα τα πρώτα αποτελέσματα.

    Νωπή λαϊκή εντολή ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ διότι αυτά δεν τα αναφέρατε. Έτσι μουλώχτα όπως το 2000 με τις ταυτότητες. Κε Παπανδρέου μιλούσατε για δημοκρατία, τι δημοκρατικότερο στη μήτρα της αξίας αυτής να πάμε σε δημοψήφισμα; Ο λαός να αποφασίσει για το αν θα κλείσει το μαγαζί ή θα συνεχίσει να υπάρχει.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:57 | Aristidis Lisimachou

    και φυσικα να γινεται ελεγχος ποινικου μητρωου και μονο οσοι εχουν λευκο να μπορουν να συμμετεχουν στα κοινα
    Εξυπακουεται οτι στο πρωτο παραπτωμα θα πρεπει να του αφαιρουνται τα δικαιωματα

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:05 | Aristidis Lisimachou

    Για να δεχθεω το νομοσχεδιο σας πρεπει πρωτα:

    1. να μπορει να προστατεψει το κρατος τα συνορα του
    2. να προκυρησει οσες θεσεις ξενων μεταναστων απαιτουνται και μονο
    3. να μπαινουν με νομιμο τροπο στη χωρα οι αλλοδαποι
    4. να εργαζονται πληρωνοντας εισφορες για ενα ικανο χρονικο διαστημα
    5. να μπορουν να αποδειξουν ελληνικη γλωσσομαθεια
    6. να εξεταζονται στην ελληνικη ιστορια
    7. να αποδεχονται τις ελληνικες αξιες και τροπο ζωης

    μετα μπορουμε να μιλησουμε για υπηκοοτητα και μονο αυτη
    ιθαγενεια δεν μπορουν να παρουν παρα μονο οι μεταναστες δευτερης γενειας και μονο με τα 18 τους χρονια

    Παραλογο?

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:33 | Οδυσσέας Τζιώτης

    Αγαπητέ συγχωριανέ μου υπουργέ Ραγγούση ,
    γιατί θέλεις να μεταναστεύσεις τους έλληνες από την πατρίδα τους και να την παραδώσεις στους λαθρο-μετανάστες ; Γιατί προεκλογικά δεν το λέγατε ατον ελληνικό λαό;Για ποιους πολίτες λέγατε όταν λέγατε πρώτα ο πολίτης ; έλληνες ή πακιστανοί και όχι μόνο; Γιατί φοβάστε το δημοψήφισμα;Υπολογίζετε τι ποσοστό ψήφων θα πάρετε από τον ελληνικό λαό αν κάνετε σήμερα εκλογές;Λογικευτείτε πριν να ειναι αργά για όλους μας.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 19:27 | Δημητρης

    Με την ευκαιρία της δημόσιας διαβούλευσης που μας παρέχει η ιστοσελίδα του Υπουργείου και με αφορμή το υπο συζήτηση νομοσχέδιο για την μετανάστευση θα ήθελα να κάνω και εγώ μια τοποθέτηση επι του θέματος.Δεν πρόκειται να μπώ στην διαδικασία να σχολιάσω απόψεις και θέσεις. Για όσους ενδιαφεροντε μπορειται να δειτε το παρακατω link

    http://www.youtube.com/watch?v=JznM9yyQPIY&feature=related

    Επίσης να μην ξεχνάμε, ειδικα όλοι όσοι κατοικούν βορεια της γραμμης Λάρισσας Αρτας, πως ένα μεγάλο ποσοστο των σημερινων ελληνων έφτασαν ως μεταναστες το 1922. Να μην ξεχνάμε επίσης πως μέχρι την μεταπολιτευση,μη εθνικοφρων ισοδυναμουσε με μη ελλην. Υπάρχουν αμετρητα παραδειγματα μεσα στην συγχρονη ελληνικη ιστορια για το ποσο ευμεταβλητος και συγκυριακος υπηρξε ο καθορισμος της εθνικης ή ελληνικης ταυτοτητας.
    Επίσης να αναφερθει πως στις χωρες της Δυτικης Ευρωπης, η πολιτογραφηση οπως περιγραφεται στο υπουργικό νομοσχεδιο, αποτελει πραγματικοτητα εδω και δεκαετιες.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 19:28 | Νικ. Ζακοπούλου

    Συμφωνώ απόλυτα. Πατρίδα είναι ο τόπος που γεννιέται και μεγαλώνει κανείς, η γειτονιά, οι παιδικοί φίλοι, το σχολείο, ο μικρόκοσμος των παιδικών-εφηβικών χρόνων. Όταν νοιώθεις αυτό τον πρώτο σου μικρόκοσμο σα μια ζεστή αγκαλιά, κουβαλάς μέσα σου την Πατρίδα και δεν την προδίδεις ποτέ. Νοιάζεσαι για την ευημερία της.
    Αν ενσωματώσουμε τα παιδιά των προσφύγων με αγάπη και κοινωνική δικαιοσύνη, δημιουργούμε αυριανούς περήφανους Ελληνες πολίτες.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 19:45 | Γερασιμος Σολδατος

    αποψη μου…το σχεδιο ειναι απαραδεκτο…

    δεν εχει δικλειδες ασφαλειας…προσπαθει να μιμηθει πολιτικες αλλων χωρων με μεγαλυτερο πληθυσμο σαφως καλυτερη οργανωση που δεν ειναι πυλες εισοδου στην Ευρωπη και φυσικα δεν δεχονται καθε χρονο χιλιαδες μεταναστες….

    καθε χωρα μπορει να αφομοιωσει μονο ενα συγκεκριμενο αριθμο μεταναστων….αν και συμφωνα με το δημοσιευμα οι μεταναστες που θα δεχθουν την ιθαγενεια ειναι καπου 260.000 -greek statistics;;;;- δεν πρεπει να ξεχναμε οτι αν σε μια οικογενεια μεταναστων το ενα παιδι παρει την ιθαγενεια αυτο σημαινει οτι εν δυναμει ολη η οικογενια περνει ατυπα την ιθαγενεια……

    ..δεν χρειαζεται δημοψηφισμα για να καταλαβει κανεις οτι η συντριπτικη πλειοψηφια των ελληνων ειναι εναντια σε αυτο το νομοσχεδιο…μια συζητηση σε μια παρεα κυριε Παπανδρεου και θα δειτε οτι ουτε το 10% (που υποθετω ειναι ακρα αριστερης ιδεολογιας) δεν συμφωνουν με αυτό…

    … ακουω αποψεις οτι η ιθαγενεια θα ενσωματωσει αυτους τους φουκαραδες….κανετε ΜΕΓΑ λαθος…να θυμησω οτι οι αθιγγανοι (οι γυφτοι) ζουνε στην Ελλαδα πανω απο 1000 χρονια….καποιοι ηρθαν και σαν ανταλαξιμοι απο την Μικρα Ασια…αν και εχουν ελληνικη ιθαγεια απο το 1972 (απο την χουντα αν θυμαμαι καλα)..παρολο αυτα 36 χρονια δημοκρατιας δεν τους ενσωματωσαν…εξακολουθουν να ζουν στο περιθωριο…σε συνθηκες που θυμιζουν υποσαχαρια αφρικανικη χωρα…..

    …το νομοσχεδιο μας οδηγει σε επικινδυνα μονοπατια….κινδυνεουμαι αντανακλαστικα να θεωρηθει, σε καιρους μεγαλης οικονομικης κρισης, ο λαθρομεταναστης απο τον λαο οχι σαν τον φουκαρα που προσπαθει να επιβιωσει και χρειαζεται βοηθεια αλλα σαν εποικος που αρπαζει με τις ευλογιες σας, την χωρα απο τα χερια του…..

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 19:33 | ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΑΓΚΡΙΘΑΡΑΚΗΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΚΑΤ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΕ Τ ΑΥΤΙΑ ΣΑΣ ΣΕ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΕΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 18:47 | Σοφια

    Νομιζω οτι η πατριδα μας ειναι κατεξοχιν προσφυγικη
    Η μανα μας Ελλαδα εχει πολλα παιδια της στα περαντα του κοσμου
    Ο πολιτισμος μας νομιζω το επιβαλλει να μεριμνησουν για τους μεταναστες,αφου τα παιδια τους πηραν την Ελληνικη παιδεια και αυτον τον πολιτισμο

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 18:11 | ΑΩ

    Θα ηθελα να πω κατι σε οσους συγκρινουν την Ελλαδα με την Αγγλια,τις ΗΠΑ,την Γερμανια κτλ.Αυτες οι χωρες δεν εχουν να φοβηθουν τιποτα με την παραχωρηση δικαιωματων στους μεταναστες.Τι δυναμη εχουν για παραδειγμα οι Ελληνες στις ΗΠΑ?Μπορει η Ελλαδα να δημιουργησει μειονοτητα στις ΗΠΑ?Μπορει να δημιουργησει ελληνικα κομματα μεσα στις ΗΠΑ?Και αν το εκανε θα μπορουσε να διεκδικησει εδαφη μεσα στις ΗΠΑ?
    μαλλον οχι…
    Απτην αλλη…η Ελλαδα ειναι μια μικρη χωρα.Μια κουτσουλια στο χαρτη.Με τους πιο απολιτιστους γειτονες στο πλανητη.Αν δωσετε τα δικαιωματα που λετε στους ξενους αυτοι πολυ ευκολα θα δημιουργησουν κομματα και θα προωθησουν τους δικους τους υποψηφιους.Συντομα θα κυβερνιομαστε απο αυτους.Εν συνεχεια θα αναγνωριστουν κι αλλες μειονοτητες.και μετα θα αρχισουν οι διεκδικησεις.Ηπειρος,Μακεδονια,Θρακη…και θα υπαρξει και συνεχεια.
    Οσοι ισχυριζονται οτι πρεπει να παραχωρηθουν τα δικαιωματα αυτα ειτε ειναι ξενοι ειτε ειναι 10 χρονων και βλεπουν παπαρουνες γυρω τους και οχι γεγονοτα.Αληθεια θυμαστε τι εγινε στο Κοσσοβο?μαλλον οχι.
    Αλλα δεν πειραζει.Θα τα θυμηθειτε οταν περασει το νομοσχεδιο,αφου θα τα ζησετε live.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 18:37 | ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΛΟΥΜΠΗΣ

    Κύριοι
    Με βάση την διάταξη του άρθρου 1 παρ.3 αλλά και άλλες διατάξεις όπως το άρθρο 16 παρ.2 αλλά και την ακροτελεύτιο διάταξη, ορίζεται σαφώς ότι ο εθνικός χαρακτήρας του Συντάγματος ανατανακλά την εθνική βούληση για οργανωμένη πολιτεία του Ελληνικού Έθνους. Επιπλέον υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ Λαού και Εθνους που αντιστοιχεί νομικά στην απλή διαπίστωση ότι ένας λαός μπορεί να έχει περισσότερα έθνη. Στην πατρίδα μας δεν παρατηρείται το φαινόμενο του πολυεθνισμού. Ο εθνικά ομοιογενής χαρακτήρας της Ελληνικής Δημοκρατίας σφυρηλατήθηκε απο αιώνες κοινών αγώνων και παιδείας, φρονήματος και πίστεως (το Σύνταγμα αυτό προέρχεται απο τα επαναστατικά συντάγματα προγόνων μας που επαναστάτησαν έναντι αλλόθρησκων και αλλόφυλων τυράννων). Συνεπώς όποιος θέλει να συζητήσει για τις βασικές αρχές της ιθαγένειας (συνδέσμου πολιτείας και πολίτη) πρέπει είτε να αλλάξει το Σύνταγμα σε μια πολυεθνική βάση ειτε να προβή σε δημοψήφισμα ρωτώντας το Ελληνικό Έθνος για το πως θέλει να ενσωματώσει και άλλους στο σύνολό του.Ο πατριωτισμός των Ελλήνων, ως εγγύηση τηρήσεως του Συντάγματος, δεν αφήνει αμφιβολίες για την πραγματική πηγή εξουσίας όταν οι άλλες παρεκτρέπονται. Η κυβέρνηση που εκλέγεται έχει σαφή και περιορισμένη εντολή διακυβέρνησης, που δεν της επιτρέπει να νομοθετεί πέραν του Συντάγματος.Ό νόμος της ιθαγένειας αντανακλά και εφαρμόζει το Σύνταγμα και όχι ιδεοληψίες.

    Το άρθρο 1Α παρ.1 και 2 παραβαίνει θεμελιακές αρχές οργάνωσης του Ελληνικού έθνους/λαού αφού απονέμει ελληνική ιθαγένεια σε άτομα αυτόματα με την γέννησή τους χωρίς να έχουν ούτε σύνδεσμο αίματος ούτε σύνδεσμο παιδείας και κοινής πολιτισμικής αντίληψης με το υπόλοιπο ελληνικό έθνος ούτε περισσότερο απο όλα βούληση για αυτό.

    Αν θέλουμε να αλλάξουμε τους κανόνες ένταξης θα πρέπει να υπάρχουν απο τους αιτούντες εχέγγυα πίστεως στην ελληνική ταυτότητα, με δυνατότητα άμεσης ανακλήσεως σε περίπτωση παράβασης, αφού αιτούνται, βούληση για ένταξη και ποσόστωση ώστε να υπάρξει ομαλή προσαρμογή και αποφυγή εντάσεων.
    Καλύτερα θα ήταν να ενσωματωθούν απόφοιτοι/ες πανεπιστημίου που θα αιτούνται και θα λαμβάνουν ιθαγένεια με την λήξη των σπουδών τους παραιτούμενοι απο οποιαδηποτε άλλη ιθαγένεια.Το θέμα της θρησκείας θα υποβοηθούσε σαν μια επιπλέον ένδειξη ελληνικής ταυτότητας λόγω και ειδικών γεωπολιτικών συνθηκών, που δεν επιτρέπουν εφησυχασμούς.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 18:12 | Ελλην Πολιτης

    Λυπαμαι που προεκλογικα εμπιστευτηκαμε τοσοι ελληνες το πασοκ.να ειστε σιγουροι πως ολοι νιωθουμε το ιδιο προδομενοι.το προγραμμα των 100 ηεμρων αποδειχτηκε αποτυχια,η εγκληματικοτητα καλπαζει,η εκστρατεια κατα τις διαφανειας ξεχαστηκε και σαν να μην εφταναν ολα αυτα η κυβερνηση λαμβανει αποφασεις τοσο σημαντικες και καταλυτικες οχι για το κρατος αλλα για το ΕΘΝΟΣ ερημην μας.ενα εθνος που επιβιωσε 2 κατοχες ξενων κρατων και με πορεια μεσω των αιωνων κινδυνευει απο τις επιπολαιες αποφασεις μιας καστας πολιτικων.Να ειστε σιγουροι οτι ο απλος κοσμος δεν θα το ανεχτει αυτο και θα παρει την κατασταση στα χερια του.και να ειστε επισης σιγουροι οτι ο περσινος δεκεμβρης δεν θα ειναι τιποτα μπροστα σε αυτα που θα συμβουν.θα μας βρειτε μπροστα σας.
    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!

    ΥΓ Εννοειται οτι στις επομενες εκλογες θα λαβετε την τιμωριαα που σας αξιζει.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 18:14 | Κώστας Παπαδημητρίου

    Οι γενναιόδωροι αυτοματισμοί υπέρ των λαθρομεταναστών ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΩΣ ΕΘΝΟΣ. Η Ελλάδα θα υφίσταται μόνον ως ένας γεωγραφικός όρος, ένα οικόπεδο τούτι-φρούτι «ελλήνων», ένας κράχτης εκατομμυρίων αλλόθρησκων αλλοεθνών που θέλουν ευρωπαικό διαβατήριο.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 18:27 | Χαρης

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ. ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΑΥΤΩΝ ΕΠΕΣΑΝ ΤΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ, ΧΑΣΑΜΕ ΔΟΥΛΕΙΕΣ, ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΑΛΙΩΝΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ. ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ 11 ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ ΤΟ 10% ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ? ΣΠΟΥΔΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΓΝΩΡΙΣΑ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ ΑΗΔΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΜΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΣΜΟ. ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ? ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΗΣ ΜΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ ΜΕ ΚΑΛΕΣΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ. ΠΡΙΝ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ. ΜΠΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΣΤΡΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΔΟΜΕΝΗ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ. ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ. ΑΝ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΘΑ ΠΛΗΜΥΡΙΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΑΦΓΑΝΟΥΣ, ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΙΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ? ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΨΕΥΤΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ?

  • Το xanthi-blogs θέλει να σας ενημερώσει πως το 1970 στην τότε ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ,δολοφονία ζεύγους ΓΕΡΜΑΝΩΝ από ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ,που προφανώς σκοπό είχαν να φτάσουν στην τότε ΔΥΤ.ΓΕΡΜΑΝΙΑ για να κάνουν κλοπές και ληστείες και όχι να εργαστούν τίμια όπως έκαναν χιλιάδες Ελλήνων εκείνη την εποχή,το ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ της ΔΥΤ.ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ξεσήκωσε όλο τον κόσμο και ζητούσε από το τότε ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ της χώρας που ήταν και στην ΕΞΟΥΣΙΑ,να διώξει όλους τους ΕΛΛΗΝΕΣ.
    Στο παρά πέντε δεν έγινε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ,και αυτό γιατί όλοι οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ της ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ είχαν τη στήριξη του σοσιαλιστή ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ,ανεξάρτητα που και οι ΓΕΡΜΑΝΟΙ πολίτες ζητούσαν την αποχώρηση των Ελλήνων εργατών-τριών από το κράτος τους.
    Για 3 ΕΛΛΗΝΕΣ που συμμετείχαν στη δολοφονία του ζεύγους των Γερμανών,πάνω από 700.000 ΕΛΛΗΝΕΣ θα επέστρεφαν στην ΕΛΛΑΔΑ χωρίς αιτία,στην ΕΛΛΑΔΑ της ΧΟΥΝΤΑΣ που `ΠΕΙΝΟΥΣΕ`.
    Τι κάνουμε εμείς τώρα ;;;;
    Kαταδικάζουμε όλους τους ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ…επειδή μέσα στο ένα εκατομμύριο ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ που ζούνε στην πατρίδα μας υπάρχουν και μερικοί `κακοί` ;;;;
    Μήπως πρέπει να το δούμε καλύτερα το συγκεκριμένο θέμα ;;;;
    Mήπως τελικά και οι ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ στην ΕΛΛΑΔΑ είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ ;;;;

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 18:45 | stayrula

    συμφωνουμε αλλα

    ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ NOMOSXEDIO NA Ενσωματωσει και τα παρακατω΄΄

    για την απόδοση της ιθαγένειας.

    1. Έχει έναν γονέα Ελληνα πολίτη με τη γέννηση του (Πρόκειται για εφαρμογή της νομικής έννοιας του δικαίου του αίματος ήτοι της εθνοφυλετικής καταγωγής.
    2. Εάν έχει υιοθετηθεί έως την ηλικία των 18 ετών, έως ότου ενηλικιωθεί, δηλαδή, από Ελληνα πολίτη.
    Η απόδοση της ελληνικης ιθαγένειας δεν συμβαίνει επ’ ουδενί κατά τρόπο αυτόματο, ήτοι απλώς με την γέννηση κάποιου εντός του ελληνικου κράτους.

    Όσον αφορά στην διαδικασία της πολιτογράφησης, της ένταξης, δηλαδή, αλλοδαπών στην ελληνικη κοινωνία, η ελληνικη νομοθεσία να προβλέπει ότι ένας νομιμος μετανάστης αποκτά το δικαίωμα πολιτογράφησης , σε περίπτωση που ισχύουν όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις. Ο ενδιαφερόμενος να πολιτογραφηθεί αλλοδαπός θα πρέπει:
    α. Να είναι επί δώδεκα (12) συνεχόμενα έτη μόνιμος και νόμιμος κάτοικος της Ελλαδας και να μπορει να το αποδειξει.

    β. Να έχει αφομοιωθεί από πολιτιστικής άποψης, ήτοι θα πρέπει να γνωρίζει τα ελληνικα έθιμα και τις ελληνικές πολιτιστικές παραδόσεις.
    γ. Να τηρεί το νομοθετικό πλαίσιο του ελληνικού κράτους. Να μην έχει καταδικαστεί σε κάποιο είδος φυλάκισης και να μην εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον του.

    δ. Να μη θέτει σε κίνδυνο την εσωτερική ή εξωτερική ασφάλεια του ελληνικού κράτους.Να δηλωσει γραπτως οτι αποδεχεται τα συνορα της ελλαδας και οτι θα τα υπερασπιζεται ακομη και εναντιον της χωρασ κατα γωγης του.

    ε. δεν θα εχει δικαιωμα ψηφου για τις επομενες δυο τετραετιες.

    Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης επί αίτησης πολιτογράφησης, δεν υφίσταται δικαίωμα άσκησης έφεσης κατά της ως ανωτέρω απορριπτικής.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 17:47 | Σπύρος

    Ο νόμος πρέπει να γίνει ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΣ από τον ισχύοντα ώστε να μην ενθαρρύνει την είσοδο νέων μεταναστών( εκτός και αν νομίζει κανείς ότι το πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη τζαμιών,μιναρέδων, ιμάμηδων και μαντήλας ,ότι περισσεύουν οι δουλειές και ότι θα βοηθήσει η αύξηση της μουσουλμανικής μειονότητας και των εργατών).
    Η ιθαγένεια πρέπει να δίδεται ΜΟΝΟ συμβολικά και ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ξένων οι οποίοι πέρα από τις προϋποθέσεις θα έχουν και σημαντική προσφορά στην Ελλάδα (π.χ δέκα άτομα ανά έτος).
    Μέλημα μιας ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι η αποχώρηση των λαθρομεταναστών από την Ελλάδα και όχι η ένταξή τους.
    Δημοκράτης είναι αυτός που δέχεται ότι πρέπει να εφαρμόζεται η επιθυμία των πολλών ακόμη και αν είναι αντίθετη από τη δική του.
    Η διεξαγωγή όσο το δυνατόν περισσοτέρων δημοψηφισμάτων είναι αυτονόητη για όποιον θέλει να λέγεται δημοκράτης (ποιός είπε ότι κάθε ψηφοφόρος ξέρει ή συμφωνεί με τις απόψεις του κόμματος που ψήφισε για κάθε επιμέρους ζήτημα;).
    Είμαι βέβαιος ότι και τα κόμματα της Αριστεράς με τη βαθιά δημοκρατική παράδοση που τα χαρακτηρίζει θα αγωνιστούν για να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός με δημοψήφισμα.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 17:28 | ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

    Επιτέλους και ένα νομοσχέδιο, που, αν και έχει αργήσει πάρα πολύ, με κάνει να νοιώθω περήφανη για τον τόπο μου. Πιστεύω σε μιαν Ελλάδα της ανθρωπιάς και του κράτους δικαίου. Πιστεύω σε μιαν Ελλάδα που δεν θα σπαράζεται από φυλετικές διακρίσεις. Οι Έλληνες δεν είναι μικρόψυχοι ώστε να ξεχάσουν τα χρόνια που εκείνοι ήταν μετανάστες (στην Αμερική, στην Γερμανία , στην Αυστραλία), και απέκτησαν την υπηκοότητα αυτών των χωρών, και οι χώρες αυτές τους έδωσαν την δυνατότητα να εργαστούν εκεί και να προκόψουν.
    Τώρα έχουν αντιστραφεί τα πράγματα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που ευημερεί, και αντίστοιχα άνθρωποι από φτωχότερες χώρες έρχονται εδώ αναζητώντας μία καλύτερη τύχη. Κάποιες από αυτές τις χώρες σπαράσσονται από εμφυλίους πολέμους, κάποιες είναι απελπιστικά φτωχές. Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ αναγκάζονται να πουλήσουν ότι έχουν και δεν έχουν για να φτάσουν στην πατρίδα μας, μια χώρα που ελπίζουν ότι θα τους δώσει την δυνατότητα για ένα καινούριο ξεκίνημα (περίπου όπως την δεκαετία του πενήντα οι Έλληνες πήγαιναν στην Αμερική ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο).
    Σε μια τέτοια κατάσταση είναι δυνατόν η Ελλάδα να δείξει μικροψυχία; H Ελλάδα, μια χώρα που είναι περήφανη για τον πολιτισμό της ανά τους αιώνες, είναι δυνατόν να αδιαφορήσει για τους αδύνατους που ζητούν την βοήθειά της; Όταν οι αρχαίοι Έλληνες είχαν σαν υπέρτατη αξία την αρετή (σαν έκφραση ήθους και εντιμότητας), είναι δυνατόν εμείς να φανούμε τόσο «μικροί» σε σχέση με τους προγόνους μας; Είναι κάτι που δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι.

    Εδώ φυσικά δεν θέλω να πω ότι δεν υπάρχει ένα θέμα με τους μετανάστες. Δεν ξέρω αν μπορούν να απορροφηθούν όλοι, θα μπορούσε ίσως η κυβέρνηση να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απορροφήσει ένα μέρος τους, κ.λ.π. Αλλά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ρυθμίζει τις ακραίες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν ζήσει όλη τη ζωή τους στην Ελλάδα, δεν έχουν άλλη πατρίδα, και παρόλα αυτά, με την υπάρχουσα νομοθεσία δεν θεωρούνται Έλληνες υπήκοοι. Επιτέλους! Είναι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 17:39 | anastasia

    Μελετώντας προσεκτικά και παρακολουθώντας με πολύ μεγάλη υπομονή ( η οποία όσο πάει και λιγοστεύει)τα τερτίπια της νέας κυβέρνησης εχω να δηλώσω τα εξής:
    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εκλεγεί από τον Ελληνικό λαό .Το πλέον λογικό και αφού ισχυρίζεται ότι είναι ένα καθαρά δημοκρατικό κόμμα είναι να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός αν θα πάρουν οι μετανάστες ιθαγένεια και κατεπέκταση και δικαίωμα ψήφου. Το θέμα αυτό αφορά τον ελληνικό λαό και μόνο αυτός μπορεί να αποφασίσει για κάτι τέτοιο. Επιπλέον το θεωρώ μεγάλη κοροϊδία να ζητάμε ή να παρακαλάμε κάτι το οποίο συνταγματικά και μόνο η κυβέρνηση ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ να κάνει. Ανοίξτε λίγο και διαβάστε τις διατάξεις του Συντάγματος το οποίο πλέον το έχουμε καταντήσει σημειωματάριο απόψεων και ιδεών του καθενός χωρίς να ερωτηθει ποτέ ούτε μία φορά ο Έλληνας πολίτης για το αν συμφωνεί ή όχι. Η πλέον δικαιότερη και εξυπνότερη κίνηση για αυτό το θέμα είναι το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Αφήστε το λαό να αποφασίσει τι θέλει.
    Αν δεν πραγματοποιηθεί είναι σαν να μας λέτε κατάμουτρα ότι αγνοείται τα όποια πολιτικά μας δικαιώματα και ότι ο τίτλος της δημοκρατίας δεν είναι τίποτε άλλο από μία καλοφτιαγμένη μάσκα.
    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για το θέμα της ιθαγένειας
    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για το δικαίωμα του εκλέγειν!

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 17:03 | μαρια

    Με σοκ και δέος διάβασα το προσχέδιο νόμου περί αποδώσεως πολιτικών δικαιωμάτων και ιθαγένειας στους μετανάστες. Τα τρία εκατομμύρια ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ εκ των δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων ψηφοφόρων έδωσαν εντολή στον κ. Παπανδρέου να κυβερνήσει και όχι λευκή επιταγή. Εφόσον κυβερνά ένα δημοκρατικό κόμμα ας το δείξει εμπράκτως κάνοντας δημοψήφισμα.
    Άλλωστε αν δεν υπάρχει Ελλάδα σε λίγα χρόνια πρέπει να το αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες γιατι αυτούς και μόνο αυτούς αφορά.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 17:10 | Σιμώνης Νικόλαος

    ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ‘ΔΕΞΙΟΙ’ (ΠΟΛΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ), ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ κλπ. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΡΓΑΤΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ – ΟΠΟΥ ΗΤΑΝ ΝΟΜΙΜΟΣ, ΝΟΜΟΤΑΓΗΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ – ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΑΣ. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΤΩΝ ΦΑΝΑΡΙΩΝ, ΘΑ ΝΟΙΩΣΕΙ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΜΙΛΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ, ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΔΙΑΠΛΑΤΑ..ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ 30% ΞΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 3% ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ. ΣΕ ΜΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΣΧΕΔΟΝ 20% ΑΝΕΡΓΙΑ. ΡΩΤΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝΕ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΟΙΩΝ;

    ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΠΟΥ Ο ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ, Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΝΟΜΙΜΟΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΟΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΣΗ ΕΥΚΟΛΙΑ. ΔΙΕΡΩΤΩΜΑΙ ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ / ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ Μ.Μ.Ε (BBC, CNN, EURONEWS, ALJAZEERA κλπ) ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟ. ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ.

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ, ΔΩΣΑΤΕ ΤΟΥ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΕΙ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 17:11 | Βασιλης Μαργιολας

    Κε.ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ
    ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ,ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΣΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ

    ΥΠΗΡΧΑΝ ΛΕΦΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΟΠΩΣ ΛΕΓΑΤΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ,Η Ο ΣΚΟΠΟΣ ΗΤΑΝ Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.???

    ΠΡΕΠΕΙ Η ΕΛΛΑΣ,ΝΑ ΑΠΟΛΕΣΕΙ ΜΕΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΗΣΥΧΑ, ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΤΙ ΤΗΣ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.???

    ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ-ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ-ΗΡΘΑΝ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.???

    ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ -ΙΘΑΓΕΝΝΕΙΑ-ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
    ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.
    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ,
    ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ.

    ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ-ΕΛΛΑΣ.

    ΑΛΛΑ ΛΕΓΑΤΕ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΚΑΝΕΤΕ……

    ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΝΔ,ΕΔΩ ΚΑΙ 35 ΧΡΟΝΙΑ.

    ΑΠΟΡΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΩΣ ΞΕΧΝΟΥΝ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ.

    ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ/ΣΑΣ…………..

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 17:28 | likaonas

    Μελετώντας προσεκτικά και παρακολουθώντας με πολύ μεγάλη υπομονή ( η οποία όσο πάει και λιγοστεύει)τα τερτίπια της νέας κυβέρνησης εχω να δηλώσω τα εξής:
    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εκλεγεί από τον Ελληνικό λαό .Το πλέον λογικό και αφού ισχυρίζεται ότι είναι ένα καθαρά δημοκρατικό κόμμα είναι να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός αν θα πάρουν οι μετανάστες ιθαγένεια και κατεπέκταση και δικαίωμα ψήφου. Το θέμα αυτό αφορά τον ελληνικό λαό και μόνο αυτός μπορεί να αποφασίσει για κάτι τέτοιο. Επιπλέον το θεωρώ μεγάλη κοροιδία να ζητάμε ή να παρακαλάμε κάτι το οποίο συνταγματικά και μόνο η κυβέρνηση ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ να κάνει. Ανοίξτε λίγο και διαβάστε τις διατάξεις του Συντάγματος το οποίο πλέον το έχουμε καταντήσει σημειωματάριο απόψεων και ιδεών του καθενός χωρίς να ερωτηθει ποτέ ούτε μία φορά ο Έλληνας πολίτης για το αν συμφωνεί ή όχι.Η πλέον δικαότερη και εξυπνότερη κίνηση για αυτό το θέμα είνα το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.Αφήστε το λαό να αποφασίσει τι θέλει.
    Αν δεν πραγματοποιηθεί είναι σαν να μας λέτε κατάμουτρα ότι αγνοείται τα όποια πολιτικά μας δικαιώματα και ότι ο τίτλος της δημοκρατίας δεν είναι τίποτε άλλο από μία καλοφτιαγμένη μάσκα.
    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για το θέμα της ιθαγένειας
    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για το δικαίωμα του εκλέγειν!

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 17:13 | nikos

    Kυριε υπουργε
    Ειμαι ενας απλος ανωνυμος Ελληνας και θελω να σας αναφερω οτι
    κοιτωντας ολα τα σχολια και αφουγκραζοντας την Ελληνικη κοινωνια θα ηθελα να σας κρουσω τον κωδωνα του κινδυνου.
    Ανοιγεται ασκους του αιολου και να ξερετε οτι εαν ξεχυθουν οι αερηδες εξω δυσκολα θα τους μαζεψετε.
    Τον Ελληνα ολες οι κυβερνησεις απο την μεταπολιτευση και μετα τον εκμεταλευονται,τον κοροιδευουν,καθε χρονο τον βυθιζουν ποιο πολυ στη φτωχια,του παρεχουν ενα κρατος χωρις παιδεια,χωρις υγεια,χωρις ασφαλεια χωρις αξιοκρατια,με κυβερνησεις βουτηγμενες στους »κουμπαρους» και τα σκανδαλα αλλα κυριως παρεχεται ενα κρατος ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ.
    Αρα εαν τα αθροισετε ολα αυτα θα δειτε οτι στον μεσο Ελληνα δεν μενει τιποτα εκτος απο ενα πραγμα η εθνικη περηφανια και η αγαπη για αυτον εδω τον ξεροτοπο,για αυτες τις πετρες που ειναι δικες μας ομως….
    Δεν μπορω να καταλαβω γιατι μεσα σε τοσα προβληματα που αντιμετωπιζει η κοινωνεια ειναι επειγον ενα τετοιο νομοσχεδιο,ομως,μη μας καταπατησετε και το τελευταιο πραγμα που πιστευουμε,γιατι να ειστε σιγουροι οτι εμεις οι απλοι,ανωνυμοι Ελληνες θα γινουμε οι αερηδες που θα σαρωσουμε τα παντα στο διαβα μας.

    Υ.Γ ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ!

    Με εκτιμηση

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 16:03 | Μυρτώ

    Η Κυβέρνηση κάνει μεγάλο λάθος στο θέμα των μεταναστών όπως έκανε με την απόσυρση και με τα τέλη κυκλοφορίας. Και το κάνει για να μαζέψει χρήματα. Σιγά μην αγάπησε ξαφνικά τους ξένους.
    Υπάρχει και η άλλη λύση κ. Παπανδρέου: Να παίρνετε από Ελληνες την ιθαγένεια και να τη χαρίζετε σε ξένους. Θα μαζέψετε ακόμα πιο πολλά χρήματα. Για σκεφτείτε το.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 16:01 | Οδυσσέας

    Πριν ξεκινήσω την παράθεση των απόψεών μου, να συγχαρώ την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβουλία της δημόσιας διαβούλευσης που μας επιτρέπει να συνδιαλεγόμαστε πάνω στα ζητήματα που μας απασχολούν.

    Πρέπει να πούμε ότι ο συγκεκριμένος νόμος ήταν αναγκαίος εδώ και καιρό καθώς με αυτόν λύνονται παράδοξα προβλήματα που ταλάνιζαν πολλούς συνανθρώπους μας, με κύρια αυτά που αντιμετώπιζαν τα παιδιά των μεταναστών και της μη συμμετοχής των μεταναστών στα κοινά. Φυσικά αυτός ο νόμος δεν είναι πανάκεια για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, είναι όμως ένα πολύ ουσιαστικό βήμα.

    Αρχικά να πούμε ότι το πρηγούμενο δίκαιο, αυτό του αίματος, ήταν ξεπερασμένο και αναχρονιστικό. Έλληνας δεν γεννιέσαι μόνο, αλλά και γίνεσαι, αφού μετέχεις στον Ελληνικό τρόπο ζωής, στην ελληνική κοινωνία δηλαδή, και νοιώθεις την Ελλάδα πατρίδα σου. Είναι πολύ πιθανό δηλαδή ένας μετανάστης που ζει για 10 χρόνια στην Ελλάδα να φέρει περισσότερα στοιχεία της σύγχρονης ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας απ’ότι ένας ομογενής 3ης γενιάς που μένει στις Βρυξέλλες και έχει έρθει 2 φορές μόνο στην Ελλάδα. Το επίσημο κράτος βέβαια επέμενε να προκρίνει το ελληνικό αίμα, και όχι το πνέυμα, όχι δηλαδή την παιδεία που λαμβάνουμε όλοι μετέχοντας στα ελληνικά πράγματα. Είναι αυτονόητο πως πρέπει λοιπόν τα παιδιά των μεταναστών, εφόσον έχουν ζήσει στην Ελλάδα για κάποια χρόνια να παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια όπως και οι μετανάστες που μένουν αρκετά χρόνια στην Ελλάδα.

    Το άλλο θέμα που ρυθμίζει είναι η συμμετοχή των μεταναστών στην πολιτική ζωή της χώρας. Ειδικότερα στις εθνικές θα συμμετέχουν όσοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια και στις δημοτικές χωρίς αυτήν την προυπόθεση. Η πολιτική συμμετοχή των ανθρώπων στον τόπο όπου διαμένουν είναι ουσιαστική για την διαμόρφωση της ζωής τους και για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Επίσης, από αυτήν την διαδικασία, μακροχρόνια, θα ωφεληθούμε όλοι αφού όσο πιο πολλοί συμμετέχουμε στη διαμόρφωση των αποφάσεων, τόσο περισσότες είναι οι πιθανότητες για την εξεύρεση της καλύτερης λύσης. Το κλασικό αστείο επιχείρημα ότι θα δημιουργηθούν δήμοι που θα αποτελούνται αποκλειστικά από μετανάστες με σκοπό να προσαρτηθούν σε γειτονικές χώρες είναι αστείο. Πρώτα απ’όλα θα ήταν αδύνατο να υπάρξουν δήμοι μόνο με ξένους αφού οι Έλληνες τους είναι απαραίτητοι και επίσης γιατί να αφήσουν την Ελλάδα για να πάνε στην Τουρκία ή στην Αλβανία; Αφού περνάνε καλύτερα εδώ πέρα.

    Πάμε τώρα στο επίμαχο θέμα, το δημοψήφισμα. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα αφού το ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του τα μέτρα που προτείνει και εκλογές έγιναν πριν 2.5 μήνες. Οι πολίτες λοιπόν γνώριζαν ποιες πολιτικές αποφάσεις θα παίρνονταν στον συγκεκριμένο τομέα. Άμα δεν είχαν διαβάσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ πρόβλημά τους. Και αν δεχτούμε ότι οι πολίτες δεν ήξεραν κ.λπ. γιατί να τους εμπιστευτούμε τώρα για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος;

    Σας ευχαριστώ για την συμμετοχή στην δημόσια διαβούλευση.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 16:13 | stayrula

    συμφωνουμε αλλα

    ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ NOMOSXEDIO NA Ενσωματωσει και τα παρακατω΄΄

    για την απόδοση της ιθαγένειας.

    1. Έχει έναν γονέα Ελληνα πολίτη με τη γέννηση του (Πρόκειται για εφαρμογή της νομικής έννοιας του δικαίου του αίματος ήτοι της εθνοφυλετικής καταγωγής.
    2. Εάν έχει υιοθετηθεί έως την ηλικία των 18 ετών, έως ότου ενηλικιωθεί, δηλαδή, από Ελληνα πολίτη.
    Η απόδοση της ελληνικης ιθαγένειας δεν συμβαίνει επ’ ουδενί κατά τρόπο αυτόματο, ήτοι απλώς με την γέννηση κάποιου εντός του ελληνικου κράτους.

    Όσον αφορά στην διαδικασία της πολιτογράφησης, της ένταξης, δηλαδή, αλλοδαπών στην ελληνικη κοινωνία, η ελληνικη νομοθεσία να προβλέπει ότι ένας νομιμος μετανάστης αποκτά το δικαίωμα πολιτογράφησης , σε περίπτωση που ισχύουν όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις. Ο ενδιαφερόμενος να πολιτογραφηθεί αλλοδαπός θα πρέπει:
    α. Να είναι επί δώδεκα (12) συνεχόμενα έτη μόνιμος και νόμιμος κάτοικος της Δανίας και να μπορει να το αποδειξει.

    β. Να έχει αφομοιωθεί από πολιτιστικής άποψης, ήτοι θα πρέπει να γνωρίζει τα ελληνικα έθιμα και τις ελληνικές πολιτιστικές παραδόσεις.
    γ. Να τηρεί το νομοθετικό πλαίσιο του ελληνικού κράτους. Να μην έχει καταδικαστεί σε κάποιο είδος φυλάκισης και να μην εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον του.

    δ. Να μη θέτει σε κίνδυνο την εσωτερική ή εξωτερική ασφάλεια του ελληνικού κράτους.Να δηλωσει γραπτως οτι αποδεχεται τα συνορα της ελλαδας και οτι θα τα υπερασπιζεται ακομη και εναντιον της χωρασ κατα γωγης του.

    ε. δεν θα εχει δικαιωμα ψηφου για τις επομενες δυο τετραετιες.

    Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης επί αίτησης πολιτογράφησης, δεν υφίσταται δικαίωμα άσκησης έφεσης κατά της ως ανωτέρω απορριπτικής.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 16:14 | Καλφοπουλος Ιωαννης

    Λοιπόν για να τελειώνει το παραμύθι, δείτε τι ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όλοι αυτοί οι μπουκαδόροι των συνόρων, ούτε στο όνειρό τους δεν παίρνουν υπηκοότητα και ιθαγένεια. Αυτό που θέλετε να φέρετε γιατί δεν μας το είπατε προεκλογικά; Και αφού υπερασπίζεστε την δημοκρατία κάντε δημοψήφισμα για να δείτε την γνώμη του κόσμου και όχι των πληρωμένων δημοσιογράφων. Μην κάνετε τα ίδια με τον Καραμανλή. Για τόσο σοβαρά θέματα, το δημοψήφισμα είναι απαραίτητο αν όχι υποχρεωτικό.
    Όσο για όλους αυτούς που μας κατηγορούν ως χρυσαυγήτες και ακροδεξιούς, αν είναι τόσο δημοκράτες ας υποστηρίξουν και αυτοί για δημοψήφισμα. Δεν λέω τι να ψηφίσουν, αλλά να μας δοθεί η δυνατότητα να εκφράσουμε την άποψή μας για ένα νόμο.
    Και οι αερολογίες ότι οι εκλογές ήταν δημοψήφισμα, τέτοια παραμυθάκια δεν λένε ούτε στα αμερικανάκια.
    Καλή χρονιά και ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 16:06 | ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΑΒΙΔΗΣ

    συμφωνώ με την ενέργεια να δώσουμε πατρίδα σε ανθρώπου που θέλουν να γίνουν Έλληνες.είναι σημαντικό να προσφέρεις αυτο σε κάνει περηφανο και σε ανθρώπου που το επιθυμούν.
    αυτοί που κερδοσκοπούν απο την αγάπη για την πατρίδα δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στην Ελληνικότατη προσέγγιση της αγάπης προς τον άνθρωπο.εμείς οι πρόσφυγες του Πόντου νιώθουμε πως είναι να σε αντιμέτωπίζουν σαν ξένο σε μια Χώρα δική σου.