Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 10 Μαΐου 2021, 07:50 | Νίκος

    Απαράδεκτη η υποχρέωση στείρωσης του ζώου. Δεν υπάρχει λογική στο να ευνουχίζουν ζώα. Να γίνεται μόνο σε περίπτωση που είναι αδέσποτο και δεν υπάρχει κάποιος να το φροντίζει η αν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του που και πάλι είναι παντελώς αντίθετο με την ευζωια του ζώου. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

  • 10 Μαΐου 2021, 07:46 | ΣΤΕΛΙΟΣ

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση τον δεσποζομενων σκυλων!Είναι τιμωρία για την ανικανότητα του κράτους για έλεγχο των παραβατών!ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΤΑ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ ΤΣΟΜΠΑΝΟΣΥΛΚΥΛΑ ΣΚΥΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΚΥΛΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ!!! ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩ ΣΚΥΛΟ!

  • 10 Μαΐου 2021, 07:21 | Γιωργος Παπαθανασιου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 07:35 | Γιωργος Παπαθανασιου

    Τα ζώα είναι μέλη της οικογένειας μας όχι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 10 Μαΐου 2021, 07:45 | Γεωργιος Παπαθανασιου

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων.ειναι ακρωτηριασμός. Σε πραγματικά πολιτισμένες κοινωνίες με εξαιρετικά υψηλές φιλοζωικές προδιαγραφές, όπως οι Σκανδιναβικές, ούτε που το σκέφτονται. Στη Νορβηγία ο ευνουχισμός ζώου τιμωρείται ποινικά. Και η Σουηδία μόλις τον περασμένο Ιούνιο πέρασε νόμο όπου επιβάλει(ορθότατα)την υποχρεωτική στείρωση στις μη δεσποζόμενες γάτες. Αρά εδώ πέρα τι ακριβώς κάνουμε; Βασιλικότεροι του Βασιλέως; Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα αδέσποτα και ξεσπάμε στα κατοικίδια; Η…πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι;

  • 10 Μαΐου 2021, 06:47 | Ζανέττα

    Η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων είναι απαραίτητη. Είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Το μόνο που με προβληματίζει είναι ο έλεγχος. Ποιος θα ελέγχει όλους αυτούς τους ασυνείδητους που έχουν αστείρωτα ζώα αφού οι περισσότεροι εξ’ αυτών είναι τσοπάνηδες στα χωριά κ κυνηγοί στα βουνά ; Θα υπάρξει αστυνομία ζώων; Αυτό είναι ένα αίτημα πολλών ετών που δεν έχει ακόμη ικανοποιηθεί.

  • 10 Μαΐου 2021, 06:04 | ΑΝΝΑ

    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.

  • 10 Μαΐου 2021, 06:36 | Πέτρος πλασκασοβιτης

    Αυτό που πάτε να κάνετε είναι έγκλημα. Βρείτε άλλη λύση

  • 10 Μαΐου 2021, 05:42 | Αντωνηης Γιαννελας

    Οχι στην στυροση ζωων.

  • 10 Μαΐου 2021, 05:18 | Maria Καβουρη

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των αδέσποτων ζωων

  • 10 Μαΐου 2021, 05:47 | Αντώνης

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 05:19 | Λευρερης Πλανήτερος

    Οχι στην στειρωση

  • 10 Μαΐου 2021, 04:30 | Π. Μεσσίνα

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση.
    ΝΑΙ στο υποχρεωτικό τσιπ σε όλα τα δεσποζόμενα ζώα.
    ΝΑΙ, στην υποχρεωτική καταγραφή όλων των οικόσιτων ζώων.
    Και φόρος όπως σε χώρες σαν την Ολλανδία που επιβάλλουν φόρο για την κατοχή σκύλου! Ειδικά προτόνω να μπει φόρος σε κατοχή πολλών σκύλων που χρησιμοποιούνται ως ‘εργαλείο’ από κυνηγούς!!!
    ΝΑΙ λοιπόν και στην φορολογία κατοχής πάνω από 5 σκύλους άμα είσαι κυνηγός!

  • 10 Μαΐου 2021, 04:42 | Λευρερης Πλανήτερος

    ΟΧΙ στην στείρωση δεσποζομενων ζωων

  • 10 Μαΐου 2021, 04:39 | Λευρερης Πλανήτερος

    Απογοητευμένος…ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΩΜΕΝΩΝ ΖΩΟΝ..καταστρέψατε τα πάντα…πουλήσατε γή,πουλήσατε συνειδήσεις,κάνετε καθε δυνατή προσπάθεια να αφανίσετε ήθη κ εθιμα, καθετι ελεύθερο & Ελληνικο,κλείσατε μαγαζια,σπίτια,οικογένειες…Ο σκύλος λοιπόν ειναι συνηφασμένος με την Ελληνική κοινωνια-οικογένεια…κ είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι…Γεμίσαμε με ψυχικά ανώμαλους συμβουλάτορες…Το κοψιμο ουράς ειναι ακρωτηριασμός(που ειναι αναγκαιο για την υγεια του σκύλου) ενώ η αφαίρεση της (υπόστασης) του κάθε ζώου δεν είναι σκρωτηριασμος…τα πάντα τα μετράτε με χρήμα οπως κ αυτοι οι δηθεν εραστές του σκύλου που μεχρι χθες ουτε λουρακι για σκυλο δεν ηξεραν πως είναι..ο κυνηγος- κυνηγι-κυνοφιλιά είναι στην κουλτουρα μας…ειναι στο dna μας,χρόνια τωρα ,αλλα που να ξερετε την σημασια κ την υπαρξη της εκαστοτε φυλης ασχετοι ειστε,αλλα ετσι μαθατε,οτι να ναι,δεν χρειαζονται υποδειξεις αλλωστε το βλεπουμε στον( καθρεφτη )της κοινωνιας…αδεσποτα γεμισαμε οταν εγιναν μοδα κ δωρα…ΥΠΑΡΧΟΥΝ σκυλοι που σωζουν ζωες,πρωταθλητες κτλπ ετσι αφαιρειτε το δικαιωμα να περαστουν σημαντικα γονιδια υπερμετρα ζωτικης σημασιας για την εκαστοτε φυλη…ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑΤΕ

  • 10 Μαΐου 2021, 03:50 | Γιαννης

    τα ζωακια μας τα έχουμε σπιτι και τα προσεχουμε σαν τα ματια μας, ειναι απαραδεκτο να περασει ενας νομος ο οποιος θα απαιτει τον Ακρωτηριασμό των συντρόφων μας. Τους αφερουμε το δικαιωμα να ζουν φυσιολογικα χωρίς καποια επεμβαση στο σωμα τους? .Δεν θα βοηθησει η υποχρεωτικη στείρωση του κατοικιδιου μου το να μη γεννάνε τα αδεσποτα σκυλακια , αυτος ειναι παραλογισμος !

  • Παρατηρώ μια σημαντική παράλειψη στο Άρθρο 5 που αφορά τα εξωτικά είδη και συγκεκριμένα τα κουνέλια. Είναι απαραίτητο να ενσωματωθούν στις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη ζώων συντροφιάς και να μην αναφέρονται αποκλειστικά και μόνο οι γάτες και οι σκύλοι. Τα κουνέλια πωλούνται ανεξέλεγκτα ως κατοικίδια από τα pet shops, τα βρίσκουμε σε πανηγύρια να είναι το ένα πάνω στο άλλο σε ένα μικροσκοπικό κλουβί χωρίς τροφή και νερό, λαϊκές αγορές και θεωρούνται λανθασμένα βέβαια «ζώα κλουβιών». Όσοι τα αγοράζουν δεν τα στειρώνουν με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τα μικρά τους αλλά ακόμα και τα ίδια τα κουνέλια όταν τα βαρεθούν. Έχουμε σώσει κουνέλια από κάδους σκουπιδιών, πάρκα, δρόμους, μπαλκόνια και μέρη που δεν μπορείτε να φανταστείτε.

    Το κουνέλι πλέον είναι ένα πολύ δημοφιλές κατοικίδιο στην Ελλάδα και 3ο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ζητάμε να έχουν αντιμετώπιση ίδια με αυτή του σκύλου και της γάτας. Ζητάμε υποχρεωτική στείρωση από τον ιδιοκτήτη, σήμανση, και κανόνες ευζωίας αντίστοιχους με τα υπόλοιπα ζώα.

    Ζητάμε κανονικές ποινές και πρόστιμα για κάθε είδους κακοποίησης τους. Όσο νομικά δεν καλύπτεται το θέμα των συγκεκριμένων ζώων, τόσο θα υπάρχουν περισσότερα περιστατικά ανευθυνότητας, εγκαταλείψεων και άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους. Τα βλέπουμε να πωλούνται σε ηλικίες πολύ μικρότερες από αυτές που ορίζει ο νόμος( ίσως και 20 ημερών ), να είναι σε άθλιες συνθήκες στα καταστήματα και η ενημέρωση για τη σωστή διαβίωση είναι από ελλιπέστατη έως ανύπαρκτη. Βλέπουμε να μπορεί ο καθένας να έχει την άνεση να κάνει εκτροφή καθώς κανένας δεν δίνει σημασία γι αυτά. Αυτό το πράγμα θα πρέπει να σταματήσει άμεσα, διαφορετικά θα μιλάμε και για αδέσποτα κουνέλια

  • 10 Μαΐου 2021, 03:14 | Σωτήρης Χαμουλιας

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 10 Μαΐου 2021, 02:28 | Σωτήρης Χαμουλιας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 10 Μαΐου 2021, 02:19 | Ταμπουρέας Γιωργος

    1. Με ευθύνη των δήμων και των φιλόζωων είναι αναγκαία η στείρωση των αδέσποτων.
    2. Θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός ανά είδος ζώου και φύλλου καθότι η δυνατότητα ελέγχου των ανεπιθύμητων γεννήσεων , έχει να κάνει και με το είδος και με το φύλλο (Άλλο σκύλος , άλλο γάτα , άλλο αρσενικό , άλλο θηλυκό ).
    Ένας δεσποζώμενος σκύλος είναι πρακτικά αδύνατο να ζευγαρώσει, εκτός αν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του.

    3. Είναι αναγκαίος ο έλεγχος της διακίνησης ζώων συντροφιάς.

    Τελος εάν η στείρωση όντως εξαλείφει τόσα προβλήματα, μήπως να την επιβάλλαμε και στο είδος που δημιουργεί τις μεγαλύτερες καταστροφές;

  • 10 Μαΐου 2021, 02:03 | Νιωτης

    Δεν στειρωνω τα σκυλιά μου δεν καταστρέφω τα ζώα μου δεν το δέχομαι ειναι απάνθρωπο

  • 10 Μαΐου 2021, 02:15 | Brigitte Lucien Tartot

    ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ: Να ισχύσει υποχρεωτική στείρωση των ιδιόκτητων δεσποζόμενων ζώων, για τουλάχιστον 15 χρόνια. Με δεδομένη τη μέση διάρκεια ζωής των σκύλων (15 έτη) και των γάτων (10 χρόνια) η επιβολή μέτρων με χρονοδιάγραμμα 15ετίας θα επιφέρει ικανοποιητικό έλεγχο και δραστική μείωση των αδέσποτων. Η εμπειρία έχει αποδείξει στην πράξη πως όλα τα αδέσποτα ΣΗΜΕΡΑ προέρχονται από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ σκύλων που ανήκουν σε αμελείς αν όχι ασυνείδητους ιδιοκτήτες. Παράλληλα με τη συμβολή μέτρων υιοθεσίας αδέσποτων θα καταστεί δυνατή η απορρόφηση μεγάλου αριθμού υφιστάμενων ΣΗΜΕΡΑ αδέσποτων. Ταυτόχρονα η κατάργηση εισαγωγής καθαρόαιμων φυλών από το εξωτερικό, πάλι σε βάθος 15ετίας, θα οφελήσει την απορρόφηση καθαρόαιμων φυλών από ντόπιους εκτροφείς περιορίζοντας τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις διότι αδέσποτα εντοπίζονται και σε καθαρόαιμες φυλές. ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΖΩΟΥ: Να ισχύσει εφ’όρου ζωής η απαγόρευση απόκτησης οποιουδήποτε ζώου σε όποιον εγκαταλείπει ζώο χωρίς δικαίωμα ή δυνατότητα απόκτησης νέου ζώου μετά από παρέλευση 3 μόλις ετών από την εγκατάλειψη του ζώου. Αυτός που εγκαταλείπει ζώο δεν αξίζει δεύτερης ευκαιρίας. Η εγκατάλειψη είναι πράξη συνειδητή και η εμπειρία έχει καταδείξει ότι κατά κανόνα επαναλαμβάνεται πάντα.

  • 10 Μαΐου 2021, 02:47 | Ιωάννα Κυράτσου

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων!!
    Μια καίρια λύση σε μια ήδη ανεξέλεγκτη κατάσταση..
    Η στείρωση των αδέσποτων μόνο, δεν αρκεί.
    Επιτέλους, μια κίνηση πολιτισμού. Τη στηρίζουμε!!

  • 10 Μαΐου 2021, 01:46 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΗΛΟΥΔΗ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ.

  • 10 Μαΐου 2021, 01:05 | Λουκας

    Αξιότιμοι κύριοι σας επιλέξαμε και σας ψηφίσαμε δείχνοντας σας εμπιστοσύνη για το καλύτερο όχι να μας φερθείτε έτσι ακούγοντάς κάποιων την θέληση και περιορίζοντας μας το χόμπυ μας είτε αυτό είναι κυνήγι είτε αυτό είναι ψάρεμα.. όπως και να έχει όμως και ότι και αν γίνει σε αυτό το θέμα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την πληρώσουν με κίνδυνο την ζωή τους και αλλαγής ριζικής αυτής τα ζώα που έχουμε ως μέλη της οικογένειας μας. Τα ζώα αυτά τα οποία δεν τους φερομαστε όλοι όπως λένε οι «φιλοζωοι». Ναι έχουν δοθεί δικαιώματα στο παρελθόν από κυνηγούς καθώς και από άλλες πολλές κατηγορίες όμως άνθρωπων οπότε όχι στοχοποίηση γιατι δεν είναι όλοι ίδιοι και στο ίδιο σακί! Τσιπακι και δηλώση όλων των δεσποζομενων ώστε να μην υπάρξουν άλλα αδέσποτα! Όχι όμως εξαναγκασμός σε υποχρεωτικές στειρώσεις που σημαίνει ακρωτηριασμό!
    Είναι απάνθρωπο καθώς και η επέμβαση όχι λίγο επικίνδυνη για να θέσουμε τις ζωές τους σε κίνδυνο για λάθη μερικών.. σεβασμός στα ζώα μας.δεν είναι αντικείμενα να υποχρεωθούμε να τα έχουμε υπό προβλεπόμενες συνθήκες ! Είναι ψυχές και τα αγαπάμε και δεν είναι τρόπος ο εξαναγκασμός.. αλλά η ηλεκτρονική σήμανση και δήλωση σε ιδιοκτήτη ώστε όποιος θέλει να έχει ένα τέτοιο ζώο να μην μπορεί ποτέ να το παρατήσει η να το χάσει!

  • 10 Μαΐου 2021, 01:57 | Γιώργος Κ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 01:00 | ΤΖΟΥΛΙΑ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 01:35 | Χάρης Μπατκαλ

    Στείρωση ίσον ακρωτηριασμος… κάνεις δεν πρέπει να επιβάλει τον ακρωτηριασμο ενός υγιούς ζώου… οφείλεται να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψιν σας την ρητή αντίθεση του Πανελληνίου Κτηνιατρικου Συλλόγου..όπως έχετε λάβει σοβαρά τις απόψεις των ειδικών επιστημόνων λοιμωξιολογων στο σοβαρότερο θέμα ανθρώπινης υγείας covid 19…

  • 10 Μαΐου 2021, 01:58 | Παναγιωτης

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων. Τρεχουσα επιστημονικη μελετη απεδειξε οτι η στειρωση ενος ζωου επειρεαζει την αναπτυξη και την συμπεριφορα του και προκαλει ασθενειες οπως καρκινο η διαβιτη και αλλες ενδοκρινικες ασθενειες. Επεισης προκαλει ισχυρο στρες στο ζωο και επιρεαζεται αρνητικα ο μεταβολισμος και η αναπτυξη της πρωσοπικοτητας του ζωου.

  • 10 Μαΐου 2021, 01:29 | Αλέξανδρος Χριστοδούλου

    Όποιος σκέφτηκε αυτό το νομοσχέδιο μάλλον δεν έχει τα ίδια συναισθήματα με όλους εμάς που τα «οικόσιτα ζώα» είναι τα παιδιά μας,τα φιλαράκια μας και η παρέα μας
    Ποιος άνθρωπος θα μπορούσε να στειρώσει το φιλαράκι του,το παιδί του…το κολλητάρι του?
    Ποιος άκαρδος σκέφτηκε να στερήσει την χαρά του να μπορέσει να γίνει γονιός ένα ζωντανό? Ποιοι είμαστε εμείς να αποφασίσουμε γι αυτά?
    ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΙΤΩΝ , ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΟΊ ΠΟΊΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΗΣ.

  • 10 Μαΐου 2021, 01:01 | Πέπη Ανδρουλιδάκη

    ΝΑΙ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΣΈ ΌΛΑ ΤΆ ΖΏΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΆΣ ΕΊΤΕ ΑΔΕΣΠΟΤΑΚΙΑ ΕΊΤΕ ΔΕΣΠΕΖΟΜΕΝΑ

  • 10 Μαΐου 2021, 01:41 | Paschaloudis Ioannis

    Στις παραγράφους 6&7 του άρθρου 5 ο νόμος είναι πάλι κινείται στα όρια της συνταγματικότητας με τον διαχωρισμό του σε δύο κατηγορίες πολιτών , τους κυνηγούς και όλους τους άλλους. Μόνο οι κυνηγοί πρέπει να εχουν διαβατήριο για τους σκύλους τους και μόνο σ’αυτούς επιβάλονται επιπλέον ποινές (στέρηση κυνηγετικής άδειας )

  • 10 Μαΐου 2021, 01:48 | Νίκος Μιχαλόπουλος

    Λέμε ΟΧΙ στο απαράδεκτο μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης των αγαπημένων μας συντρόφων!!
    Λέμε ΟΧΙ στην ισοπέδοση και στον εξευτελισμό που θα σημάνει αυτό το απαράδεκτο μέτρο για την ελληνική κυνοφυλία στο σύνολό της! Είναι κάτι που προσβάλει την ηθική μας και μας κατατάσει ανάμεσα σε τρτοκοσμικές χώρες…
    Λέμε ΟΧΙ σε αυτό το απαράδεκτο μέτρο που θα σημάνει το τέλος της ελληνικής κυνοφιλίας και θα θέσει τη χώρα μας στο περιθώριο όλων των πανευρωπαικών κυνοφιλικών εκδηλώσεων ακυρώνοντας έτσι τις προσπάθειες δεκαετιών και μηδενίζοντας τις τεράστιες επιτυχίες των ελλήνων κυνόφιλων!!!
    Λέμε ναι στον έλεγχο και στην καταγραφή των καθαρόαιμων σκύλων μέσω του αναγνωρισμλενου από την FCI Κυνολογικολυ Ομίλου Ελλάδος!
    Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσουμε στον απαράδεκτο και αναίτιο ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων των αγαπημένων μας συντρόφων θέτοντας τη ζωή του σε κίνδυνο!!!

  • 10 Μαΐου 2021, 01:11 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 01:05 | Κόλλια Δήμητρα

    ΣΤΕΊΡΩΣΗ

    Είναι πασίγνωστα τα προβλήματα που έχουν τα ζώα, από τέρατα που κάνουν τέρατα, στα ζώα ΑΔΕΔΠΟΤΑ ή ΜΗ

    ΣΤΕΊΡΩΣΗ για κάποια χρόνια, όπως σ άλλες χώρες (Γερμανία κλπ)

    Ευχαριστούμε, για την σωστή απόφαση σας, να βοηθήσετε να ζήσουν καλύτερα, όλα τα ζώα !

  • 10 Μαΐου 2021, 01:07 | Ευήνα Τ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 01:55 | Αρτεμις Τ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 01:10 | Paschaloudis Ioannis

    ΑΡΘΡΟ 5
    Η κατοχύρωση των διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών των ζώων, που τίθεται ως προμετωπίδα του νομοσχεδίου, καταρρέει και καταλήγει κενό γράμμα, όταν στις διατάξεις του παρεισφρέει η παρωχημένη, αντιμεταρρυθμιστική και κάθε άλλο παρά φιλελεύθερη επιλογή επίλυσης του προβλήματος του υπερπληθυσμού των αδέσποτων με την υιοθέτηση της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των σκύλων, δεσποζόμενων και αδέσποτων! Για να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες δυσλειτουργίες (υποστελεχώσεις, υποχρηματοδοτήσεις, νοοτροπία) των ΟΤΑ και για να ικανοποιηθεί μερίδα ζηλωτών του «φιλοζωικού» κινήματος, προκρίθηκε μια λύση ξεκάθαρα αντισυνταγματική (διότι προσβάλλει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ιδιοκτήτη του δεσποζόμενου) δυσανάλογα επαχθής, μη αναγκαία και αλυσιτελής (άρα παραβιάζουσα και την αρχή της αναλογικότητας), ταυτόχρονα, δε και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, καθώς η στείρωση είναι χειρουργική ιατρική πράξη, με αντενδείξεις και πιθανές σοβαρές επιπλοκές, διενεργούμενη με γενική αναισθησία, δηλαδή ιατρική πράξη που συνεπάγεται διακινδύνευση της ζωής, της υγείας και της ευζωίας του σκύλου και πάντως αντενδεικνυόμενη ενέργεια γενικής εφαρμογής σε ένα ολόκληρο είδος επί σκοπώ μείωσης του αριθμού του.
    Αξιώνουμε την πλήρη και ρητή εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση των καθαρόαιμων σκύλων και των αυτόχθονων ελληνικών φυλών. Ειδικά για τους δεσποζόμενους καθαρόαιμους, η υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων σκύλος που φέρει pedigree στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά!

  • 10 Μαΐου 2021, 01:36 | Κωνσταντίνα Κ.

    ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 01:42 | Α. Αξαρίδου

    1. Υποχρεωτική ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΘΗΛΥΚΩΝ σκύλων κ γατών.

    2. Μείωση των εξόδων αποχωρισμού. 300->100 κ 100->30

    3. ΠΡΟΣΤΙΜΟ σε ιδιοκτήτες που «εξαφανίζεται» το κατοικίδιό τους προκειμένου να αποφύγουν τα έξοδα αποχωρισμού, κλπ.

    4. Οι γάτες που ζουν σε αυλές δεν μπορεί να έχουν ιδιοκτήτη. Στείρωση θηλυκών από τον Δήμο και επανατοποθέτησή τους στη γειτονιά τους.

  • 10 Μαΐου 2021, 01:55 | Νάντια Κ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 01:26 | NΤΙΝΑ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 00:11 | Πεσιλής Φώτιος

    Α) Η απόφαση της στείρωσης του ζώου συντροφιάς, είναι αναφαίρετο δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο του ιδιοκτήτη του και συνταγματικά κατοχυρωμένο . Ειδικότερα στα δεσποζώμενα και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένα ζώα συντροφιάς, δεν συντρέχει κανένας λόγος υποχρεωτικής στείρωσης, αφού τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του κατοικίδιου είναι γνωστά στο αρχείο του υπουργείου και δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα γέννησης αδέσποτων ζώων για ευνόητους λόγους. Αιτούμαστε την εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, καθαρόαιμες φυλές, αυτόχθονες Ελληνικές φυλές, σκύλων εργασίας κλπ.
    -ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.

    Β) Σχετικά με την παράγραφο 6 η οποία αναφέρει τα εξής:
    6.Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του.
    Οι κυνηγετικοί και όλοι ανεξαιρέτως οι σκύλοι δεν χρειάζονται διαβατήριο για τις εγχώριες μετακινήσεις. Εάν είναι πλέον υποχρέωση στο νέο νομοσχέδιο, πρέπει να διευκρινιστεί περαιτέρω.

    Γ) Σχετικά με την παράγραφο 7
    Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων
    ζώων, διαφορετικής φύσης.

    φύσης.
    Δ) Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής:
    Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.
    Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικα-νοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 10 Μαΐου 2021, 00:42 | Χαρα

    Ναι στη στείρωση! Για την ευζωία αδεσποτων και δεσποζομενων. Για να μειωθεί ο αριθμός των αδεσποτων. Για να μην βρίσκουμε μωρά παρατημενα σρ ερημιες και στα σκουπίδια! Ναι στη στείρωση! Καμια ράτσα δεν θα χαθεί!

  • 10 Μαΐου 2021, 00:11 | Σταμος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 00:26 | Στελιος κ

    Σε ένα νομοσχέδιο που σκοπό έχει την προστασία και την ευζωία των ζώων, γίνονται αναφορές για μια νόμιμη και θεσμοθετημένη δραστηριότητα, το κυνηγι!!!! Ομάδες ετερόκλητες προσπαθούν μέσο της στοχοποίησης του ιδιοκτήτη κατοικιδίου και κυνηγού να χτυπήσουν την δραστηριότητα αυτή… όχι στον διαχωρισμό σε ιδιοκτήτη και κυνηγό ιδιοκτήτη. Όχι στον κοινωνικό ρατσισμό, όχι στην ορίζοντα στείρωση δεσποζόμενων. Όχι στον συσχετισμό άδειας κυνηγιού με πιθανό παράπτωμα. Ναι στην τιμωρία των ανεύθυνων ιδιοτήτων. Έλεγχος στα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις….

  • 10 Μαΐου 2021, 00:48 | ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΦΑΝΗΣ

    Η υποχρεωτική στείρωση στα δεσποζόμενα ζώα , με δικαίωμα εξαίρεσης όταν υπάρχει σχετικό αίτημα από τον ιδιοκτήτη . Αποδοχή όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν την ενέργεια, και αυστηρά πρόστιμα αν υπάρξει παράβαση.

    Εφαρμογή προστίμων και ποινών ιδίου μεγέθους με την κακοποίηση , σε ιδιοκτήτες των οποίων τα ζώα κάνουν επίθεση και τραυματισμό – θάνατο σε ανθρώπους (παιδιά) σε δημόσιο χώρο. Να υπάρχει φυσικά εξαίρεση για τους χώρους που προστατεύουν, οικία, κατάστημα, κτήμα, κλπ.

    Αυστηρότερες ποινές για τους «ζωόφιλους» οι οποίοι δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των ζώων όταν δεν βλέπουν κάποιον γύρω τους . Στην γειτονιά μου, περιοχή Περιστερίου, δεν υπάρχουν αδέσποτα , αλλά στα στενά δίπλα από το σχολείο και όχι μόνο, δεν μπορείς να περάσεις από τα περιττώματα.

    Αυστηρότερες ποινές σε ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν τα ζώα τους δίχως λουρί ή φίμωτρο και επιτρέπουν, να πλησιάσουν μικρά παιδιά σε πάρκα. Δεν έχουν όλα τα παιδιά την ίδια εμπειρία με τα ζώα. Τα ζώα μπορεί να θέλουν να παίξουν και άθελα τους μπορεί να προξενήσουν ψυχικά τραύματα, στα παιδιά τα οποία πιστεύουν ότι δέχονται επίθεση.

  • 10 Μαΐου 2021, 00:41 | Σταύρος

    προς τους πολέμιους της στείρωσης:Εάν γνωρίζεται μιαν εναλλακτική μέθοδο αντισύλληψης για τα ζώα συντροφιάς προτείνετέ τη στο νομοθέτη.
    Έως τότε στείρωση.

  • 10 Μαΐου 2021, 00:32 | Μιχάλης Τούσουλης

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι Αντισυνταγματικό, αντιφιλοζωικό, άηθες, αυθαίρετο και απαράδεκτο

  • 10 Μαΐου 2021, 00:07 | Λεοντάριτης Ανδρέας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση δεσπόζοντων σκύλων. ΕΊΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ.