Άρθρο 16: Ηλεκτρονική ταυτοποίηση-Κάρτα πολίτη

1.            Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του Ν. 3979/2011 (ΦΕΚ Α’ 138) προστίθενται εδάφια ως ακολούθως:

«Κατά την εγγραφή στην υπηρεσία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δύνανται να χρησιμοποιούνται διαπιστευτήρια που έχουν εκδοθεί για την επιβεβαίωση της ταυτότητας του χρήστη από άλλους φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα και είναι διασυνδεμένα με ένα ή περισσότερα αναγνωριστικά που σχετίζονται με βασικά μητρώα, όπως  ιδίως α) το μητρώο ταυτοτήτων, β) το μητρώο κοινωνικής ασφάλισης, γ) το φορολογικό μητρώο, και δ) το δημοτολόγιο. Οι φορείς που παρέχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες επιβεβαίωσης της ταυτότητας σε άλλους φορείς και συστήματα του δημόσιου τομέα λειτουργούν σύμφωνα με  τον Κανονισμό 910/2014 της 23ης Ιουλίου 2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της Οδηγίας 1999/93/ΕΚ, όπως αυτός κάθε φορά ισχύει. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, των κατά περίπτωση αρμόδιων Αναπληρωτών  Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του κατά περίπτωση αρμoδίου Υπουργού καθορίζονται τα ειδικότερα τεχνικά και λεπτομερειακά ζητήματα που αναφέρονται στη διασύνδεση των διαπιστευτηρίων και των αναγνωριστικών με βασικά μητρώα των φορέων του δημόσιου τομέα.».

2.  α) Μια πιλοτική εφαρμογή της «κάρτας πολίτη» που θα περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα αναγνωριστικά που σχετίζονται με τα βασικά μητρώα που περιγράφονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 32 του Ν. 3979/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, μπορεί να εφαρμοστεί και ως μέσο ταυτοποίησης των δικαιούχων και χορήγησης της επιδότησης σίτισης κατά τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 3 του νόμου *** «Ρυθμίσεις για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», ή για ανάλογες επιδοτήσεις, με έλεγχο των εισοδηματικών κριτηρίων βάσει των τηρουμένων ηλεκτρονικών αρχείων από το Υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Για την δημιουργία του αρχείου που θα χρησιμοποιηθεί για κάθε περίπτωση χορήγησης της επιδότησης, υπεύθυνος Επεξεργασίας είναι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύσης. Για το σκοπό αυτό,  χρησιμοποιούνται οι βάσεις δεδομένων που τηρούνται από το TAXIS και το ΗΔΙΚΑ για την διακρίβωση του εισοδήματος και της οικογενειακής κατάστασης. Η διάρκεια τήρησης των στοιχείων ορίζεται διετής από την ημερομηνία συλλογής τους.

β) Μέτρα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παραγράφου αυτής ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

  • 19 Μαρτίου 2015, 13:40 | Αθανασία

    Όχι στην κάρτα του πολίτη! Είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ελεύθεροι! Δεν δεχόμαστε υποδούλωση σε ανθρώπους της νέας εποχής και σε κάρτες και σε διαβόλους κατ’ επέκταση… Όταν ο Χριστός σέβεται την ελευθερία μας πως να επιτρέψουμε σε ανθρώπους να την παραβιάσουν;

  • 19 Μαρτίου 2015, 13:14 | Πασχαλης

    Ειμαι αντιθετος σε οποιαδηποτε καρτα Πολιτη η οποια φακελωνει και υποδουλωνει τον ανθρωπο, δε νομιζω οτι χρειαζομαστε καρτες για να δουλεψει το συστημα, Ανθρωποι με ορεξη χρειαζεται οχι καρτες ,η εμπειρια των αλλων χωρων που εχουν καρτες για πολλα χρονια οπως ενημερωνομαι απο φιλους που ζουν μονιμα στις χωρες αυτες δεν εφερε ουσιαστικο αποτελεσμα αλλα υπαρχουν και παμπολα προβληματα ασφαλειας (πχ Γερμσνια)εκτος βεβαια και αν εξυπηρετουν αλλους σκοπους.Η Βρετανοι την απεσυραν εδω και πολλα χρονια και αλλες χωρες την εβαλαν στο χρονοντουλαπο της ιστοριας.Προσωπικα δε θα την δεχτω και ειναι η δικη μου κοκκινη γραμμη δεν θα ξαναψηφισω πολιτικους που φερνουν καρτες-χειροπεδες στον ελληνικο λαο, οπως και οι φιλοι και γνωστοι μου που γνωριζουν καλα για το θεμα.

  • 19 Μαρτίου 2015, 13:45 | Χαράλαμπος Καλόθετος

    Καλησπέρα.

    Αιτούμαι – εάν αυτό λέει κάτι στους εκλεγμένους ακόμη με δημοκρατικά μέσα άρχοντες του τόπου – ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΟΛΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, διότι αργά η γρήγορα θα οδηγήσει σε μια παγκόσμια διακυβέρνηση που δεν θα σέβεται το ανθρώπινο πρόσωπο σαν οντότητα.

    Οι άνθρωποι που εργάστηκαν και εργάζονται πάνω σε αυτό και έχουνε καλές προθέσεις ίσως να μην βλέπουνε το «τι μέλλει γενέσθαι».

    Δεν ξέρετε (ίσως) τι κερκόπορτες ανοίγετε με τούτη την κάρτα.

    Σας παρακαλώ – εάν ακούγεται ακόμη η φωνή των πολιτών της Ελλάδας – να ΜΗΝ προχωρήσετε σε έκδοση της κάρτας του πολίτη. ΕΝΈΧΕΙ ΆΠΕΙΡΟΥΣ κινδύνους που δεν τους έχετε (ίσως) μελετήσει σοβαρά.

    Είναι πρόδρομος ολοκληρωτικών κινήσεων για το μέλλον & μιας πιθανής κατάργησης της ίδιας της ελευθερίας της ύπαρξης.

    ΔΕΝ μπορώ να εμπιστευτώ μία κυβέρνηση που μου λέει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βρεθούνε λύσεις στα προβλήματα αυτού του τόπου παρά μονάχα με αυτόν τον τρόπο.

    Είστε άνθρωποι με τόσα χαρίσματα και τόσες ικανότητες και το μόνο που αποδέχεστε σαν λύση για τα προβλήματά αυτού του τόπου είναι η ξενόφερτη τούτη κάρτα?

    Ξέρω εκ βάθους ψυχής ότι το έθνος μου δυστυχώς έχασε την Ορθόδοξη ταυτότητά του και πως ονειροπολώ εάν νομίζω ότι είμαστε στο σύνολό μας Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Το ξέρω ότι κάθε αναφορά στο πρόσωπο του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού είναι σημείο αμφιλεγόμενο ανά τους αιώνες, πόσο μάλλον τη σήμερον ημέρα. Αλλα για όποιον καλοπροαίρετο – που πιστεύω ακόμη και πάντα ότι υπάρχουνε και θα υπάρχουνε τέτοια πρόσωπα σε κάθε κυβέρνηση – προτείνω να ρίξει μια ματιά τόσο στην Καινή Διαθήκη όσο και σε σύγχρονους πατέρες της Πίστεώς μας για να λάβει τόσο μια άλλη προοπτική της ίδιας της ζωής όσο να δει την απόφασή του περί τούτης της κάρτας από μιαν άλλη οπτική γωνία έστω και σε αυτήν την ύστατη στιγμή.

    Η Ιστορία ΔΕΝ γράφεται από αυτούς που ακολούθησαν τα στρωμένα μονοπάτια, αλλά από αυτούς που περπάτησαν σε τρίβους και αγκάθια.

    Εύχομαι ολόψυχα να γράψουμε επιτέλους Ιστορία σαν έθνος (πολίτες και κυβερνώντες) και να πάψουμε να ακολουθούμε ξένες επιταγές όπως σίγουρα είναι η παραπάνω επιλογή μιας κάρτας που άμεσα θα μας ελέγχει μια μέρα.

    Όλοι μας έχουμε την ευθύνη των πράξεών μας και η ιστορία θα το αποδείξει όπως το αποδεικνύει πάντοτε.

    Ευχαριστώ για τούτο το βήμα.

    Καλή δύναμη & καλόν αγώνα σε όλους!

    Η Παναγία μας Υπέρμαχος Στρατηγός (για όσους την αισθανόμαστε έτσι) να σας σκεπάζει σε κάθε σας απόφαση.

    Χαράλαμπος Κ. Καλόθετος

  • Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΜΙΑΣ ΦΟΒΕΡΗΣ
    ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ…

    Απόσπασμα «XΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΣΠΙΘΑΣ», Δεκ. 1986, αρ. φυλ. 449,
    Του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου

    «….Εἰς τὶς νέες ἠλεκτρονικὲς ταυτότητες ὑποκρύπτεται μέγας φόβος. Εἰς αυτές θʼ ἀναγράφωνται ὅλες οἱ λεπτομέρειες τῆς ζωῆς τῶν πολιτῶν… Καὶ ἐὰν μὲν ἡ χώρα κυβερνᾶται δημοκρατικῶς, ὁ κίνδυνος τῆς ἠλεκτρονικῆς ἀστυνομεύσεως τῶν πολιτῶν μειώνεται αἰσθητῶς….. Ἀλλʼ ἐὰν ἡ διοίκησις τῆς χώρας περιέλθη εἰς ὁλοκληρωτικὴν κυβέρνησιν δεδηλωμένων ὑλιστῶν καὶ ἀθέων, ποὺ μισοῦν πᾶσαν ἰδέαν ἐλευθερίας, τότε οὐαὶ εἰς ἐκείνους οἱ ὁποῖοι ἔχουν τοιαύτας ταυτότητας. Ἡ ἀστυνόμευσίς των θὰ εἶνε πλήρης, ἡ δὲ τοιαύτη ἀστυνόμευσις θὰ ἐμπίπτη πλέον εἰς τὴν εἰρημένην προφητείαν τῆς Ἀποκαλύψεως, καθʼ ἥν μόνον οἱ ἔχοντες τὸ εἰδικὸν χάραγμα, ἐπὶ τῆς χειρὸς ἤ τοῦ μετώπου, θὰ δύνανται νὰ κινοῦνται ἐλευθέρως, νὰ πωλοῦν καὶ νʼ ἀγοράζουν. Ἐκ τῆς ἐπόψεως ταύτης καὶ μόνον κρινόμεναι αἱ ἠλεκτρονικαὶ ταυτότητες πρέπει νʼ ἀπορριφθοῦν ἀσυζητητί. ….
    O καθηγητὴς τοῦ Πανεπιστημίου Πατρῶν κ. Γ. Παπαμιχαήλ, ὁμιλῶν εἰς ἐπιτροπὴν ὑπερασπίσεως τῶν δικαιωμάτων ἔναντι τῆς πολιτικῆς αὐθαιρεσίας, κατήγγειλε τὴν κυβέρνησιν διʼ ἀπόφασίον της νὰ προχωρήση εἰς τὸ ἠλεκτρονικὸν «φακέλλωμα» μὲ τὸ ΕΚΑΜ. Καὶ ἐὰν ὁ Ἑλληνικὸς λαὸς ἐξανίστατο ἄλλοτε ἐναντίον τῶν ἀτομικῶν φακέλλων τῆς ἀστυνομίας καὶ ἐζήτει τὴν δημοσίαν καῦσιν αὐτῶν ὡς λίαν ἐπικινδύνων διὰ τὴν έλευθερίαν τοῦ ἀτόμου, πολὺ περισσότερον θὰ πρέπει νὰ ἐξεγερθῆ τώρα κατὰ τῆς ἐκδόσεως τῶν ἠλεκτρονικῶν ταυτοτήτων… Δυστυχῶς ἡ ἔκδοσις τοιούτων ταυτοτήτων θεωρεῖται ὡς ἐπίτευγμα ἐπιστημονικῆς προόδου. Κάτω ὅμως ἀπὸ τὸ ἀπατηλὸν προσωπεῖον τῆς «προόδου» δύναναται νʼ ἀποκρύπτωνται τὰ ἀπαισιώτερα σχέδια τῶν σκοτεινῶν δυνάμεων, τῶν ὁπαδῶν τοῦ Ἀντιχρίστου. Τὸ εἶπεν ἡ ἐπιστήμη; Πρέπει νὰ ὑπακούσωμεν, ἔστω καὶ ἄν θυσιάζωνται αἱ ἀτομικαί μας ἐλευθερίαι. Ἀλλὰ πρέπει κάποτε νʼ ἀφυπνισθῶμεν, διότι φακελλωνόμεθα ὄχι πλέον ἀστυνομικῶς, ἀλλʼ ἠλεκτρονικῶς, ὅπερ – δὲν ἀρνούμεθα – εἶνε προοίμιον μιᾶς φοβερᾶς σκλαβιᾶς, ἡ ὁποία ἔρχεται…»

  • 19 Μαρτίου 2015, 12:39 | Ιωάννης Θαλασσινός

    Είναι το δεύτερο σχόλιο που σας στέλνω. Το πρώτο δεν το έχετε δημοσιεύσει, ελπίζω αυτό να το δημοσιεύσετε.
    Είμαι ενάντια στην Κάρτα του πολίτη και ΑΡΝΟΥΜΑΙ να την παραλάβω, όταν εκδοθεί. Και αυτό γιατί παραβιάζει τα διακαιώματά μου και επιστρέφει με χειρότερο τρόπο το χουντικό «φακέλωμα». Αρκετά μας έχετε φακελώσει στο όνομα δήθεν του ελέγχου της φοροδιαφυγής. Είδαμε πόσοι από τους μεγαλοκαρχαρίες του κεφαλαίου έχουν πιαστεί και πόσοι από αυτούς έχουν πληρώσει. Σαν αριστεροί, ποιούς νομίζετε ότι συμφέρει και εξηπηρετεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα; Τους πολίτες; Είστε βαθειά νυκτωμένοι αν το πιστεύετε αυτό. Εξυπηρετεί ΜΟΝΟ το κεφάλαιο τους εκπροσώπους του.

  • 19 Μαρτίου 2015, 12:26 | Μαιρη Μιχαλα

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΩ ΕΧΩ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΨΗΦΟ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΤΣΙ ΚΑΙ Η ΚΑΘΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΗ ΚΑΡΤΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ.ΕΙΜΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΑΙ ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΆ ΝΑ ΡΟΜΠΟΤΟΠΟΙΗΘΩ ΚΑΙ ΝΑ ΣΦΡΑΓΙΣΤΩ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΟΙΟΠΟΙΗΣΗ…..

  • 19 Μαρτίου 2015, 12:12 | Δημήτρης Μ.

    Ούτε «έξυπνες» κάρτες πολίτη με τσιπάκια (και αυτόματες επαναπρογραμματιζόμενες πληροφορίες) ούτε εμφυτεύματα τσιπ… αυτά να τα κάνετε στους ομοίους σας.
    Αν λειτουργεί σωστά το κράτος δεν χρειάζονται ουτε «ρομποτ» ουτε άνθρωποι-σάιμποργκ.
    Αυτό είναι κατάφορη καταπάτηση του δικαιώματος του ανθρώπου για ελεύθερη ζωή και βούληση, όταν με άλλοθι την ..ζούγκλα που επικρατεί (σε κάθε κοινωνικό τομέα πλέον – υπ’ευθύνη του κράτους βεβαία) θέλετε να «μαρκάρετε» τους ανθρώπους και να ξεχωρίσετε «καλούς» και «κακούς» (κατά την κρίση σας) και χρησίμους και άχρηστους (κατά την κρίση σας) ώστε με ένα delete να απειλείτε ή και να «καθαρίζετε» όσους δεν σας είναι αρεστοί…

    Έχετε κάποιοι τα σχέδιά σας… έχει όμως και ο Θεός το δικό Του.

    IC XC
    NI KA

  • 19 Μαρτίου 2015, 12:59 | Μαιρη Μιχαλα

    Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής ΑνασυγκρότησηςΔικτυακός Τόπος ΔιαβουλεύσεωνΑρχικήΠρωθυπουργός της ΕλλάδαςΑνοικτή ΔιακυβέρνησηΔικτυακός Τόπος ΥπουργείουΔιαβουλεύσεις ΥπουργείωνΑρχικήΕκδημοκρατισμός της διοίκησηςΆρθρο 16: Ηλεκτρονική ταυτοποίηση-Κάρτα πολίτη
    Άρθρο 16: Ηλεκτρονική ταυτοποίηση-Κάρτα πολίτη

    1.            Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του Ν. 3979/2011 (ΦΕΚ Α’ 138) προστίθενται εδάφια ως ακολούθως:

    «Κατά την εγγραφή στην υπηρεσία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δύνανται να χρησιμοποιούνται διαπιστευτήρια που έχουν εκδοθεί για την επιβεβαίωση της ταυτότητας του χρήστη από άλλους φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα και είναι διασυνδεμένα με ένα ή περισσότερα αναγνωριστικά που σχετίζονται με βασικά μητρώα, όπως  ιδίως α) το μητρώο ταυτοτήτων, β) το μητρώο κοινωνικής ασφάλισης, γ) το φορολογικό μητρώο, και δ) το δημοτολόγιο. Οι φορείς που παρέχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες επιβεβαίωσης της ταυτότητας σε άλλους φορείς και συστήματα του δημόσιου τομέα λειτουργούν σύμφωνα με  τον Κανονισμό 910/2014 της 23ης Ιουλίου 2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της Οδηγίας 1999/93/ΕΚ, όπως αυτός κάθε φορά ισχύει. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, των κατά περίπτωση αρμόδιων Αναπληρωτών  Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του κατά περίπτωση αρμoδίου Υπουργού καθορίζονται τα ειδικότερα τεχνικά και λεπτομερειακά ζητήματα που αναφέρονται στη διασύνδεση των διαπιστευτηρίων και των αναγνωριστικών με βασικά μητρώα των φορέων του δημόσιου τομέα.».

    2.  α) Μια πιλοτική εφαρμογή της «κάρτας πολίτη» που θα περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα αναγνωριστικά που σχετίζονται με τα βασικά μητρώα που περιγράφονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 32 του Ν. 3979/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, μπορεί να εφαρμοστεί και ως μέσο ταυτοποίησης των δικαιούχων και χορήγησης της επιδότησης σίτισης κατά τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 3 του νόμου *** «Ρυθμίσεις για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», ή για ανάλογες επιδοτήσεις, με έλεγχο των εισοδηματικών κριτηρίων βάσει των τηρουμένων ηλεκτρονικών αρχείων από το Υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Για την δημιουργία του αρχείου που θα χρησιμοποιηθεί για κάθε περίπτωση χορήγησης της επιδότησης, υπεύθυνος Επεξεργασίας είναι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύσης. Για το σκοπό αυτό,  χρησιμοποιούνται οι βάσεις δεδομένων που τηρούνται από το TAXIS και το ΗΔΙΚΑ για την διακρίβωση του εισοδήματος και της οικογενειακής κατάστασης. Η διάρκεια τήρησης των στοιχείων ορίζεται διετής από την ημερομηνία συλλογής τους.

    β) Μέτρα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παραγράφου αυτής ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Πλοήγηση στη Διαβούλευση2 ΣχόλιαΆρθρο 01: Επίταξη προσωπικών υπηρεσιών -Απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης απεργών1 ΣχόλιοΆρθρο 02:Συμμετοχή της κοινωνίας στην διαδικασία στελέχωσης ΑΣΕΠ και Συνήγορου του Πολίτη0 ΣχόλιαΆρθρο 03: Πεδίο εφαρμογής-αναλογική εφαρμογή ρυθμίσεων0 ΣχόλιαΆρθρο 04: Δικαίωμα και υποχρέωση συλλογικής διαπραγμάτευσης3 ΣχόλιαΆρθρο 05: Είδη, περιεχόμενο και αρμοδιότητα σύναψης συλλογικών συμβάσεων στο δημόσιο0 ΣχόλιαΆρθρο 06: Διαδικασία και τύπος των διαπραγματεύσεων0 ΣχόλιαΆρθρο 07: Χρόνος ισχύος και καταγγελία της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας0 ΣχόλιαΆρθρο 08: Μεσολάβηση9 ΣχόλιαΆρθρο 09: Αποκατάσταση του τεκμηρίου αθωότητας στην πειθαρχική διαδικασία1 ΣχόλιοΆρθρο 10: Οριστική Παύση2 ΣχόλιαΆρθρο 11: Πειθαρχικά Συμβούλια2 ΣχόλιαΆρθρο 12: Άλλες πειθαρχικές διατάξεις0 ΣχόλιαΆρθρο 13: Επέκταση των δικαιωμάτων διοικουμένων και υπαλλήλων3 ΣχόλιαΆρθρο 14: Απλούστευση και επιτάχυνση διαδικασιών προσλήψεων εποχικού προσωπικού και συμβάσεων μίσθωσης έργου53 ΣχόλιαΆρθρο 15: Μετατροπή θέσεων προσωπικού ΙΔΑΧ σε θέσεις μονίμων υπαλλήλων63 ΣχόλιαΆρθρο 16: Ηλεκτρονική ταυτοποίηση-Κάρτα πολίτη3 ΣχόλιαΆρθρο 17: Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΑΣΕΠ2 ΣχόλιαΆρθρο 18: Αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών-Ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών1 ΣχόλιοΆρθρο 19: Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων δημοσίου-Ασφάλεια πληροφορικών συστημάτων δημοσίου6 ΣχόλιαΆρθρο 20: Πεδίο εφαρμογής12 ΣχόλιαΆρθρο 21: Διαδικασία προσδιορισμού και πλήρωσης θέσεων με εθελοντική κινητικότητα0 ΣχόλιαΆρθρο 22: Τριμελείς Επιτροπές του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης56 ΣχόλιαΆρθρο 23: Επαναφορά προσωπικού45 ΣχόλιαΆρθρο 24: Επανασύσταση καταργηθέντων κλάδων και ειδικοτήτων και κατάταξη προσωπικού175 ΣχόλιαΆρθρο 25: Επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας46 ΣχόλιαΆρθρο 26: Διορισμός επιτυχόντων ΑΣΕΠ1 ΣχόλιοΆρθρο 27: Εκποίηση αυτοκινήτων του δημοσίου10 ΣχόλιαΆρθρο 28: Θέματα ΕΚΔΔΑ2 ΣχόλιαΆρθρο 29: Θέματα Εθνικού Τυπογραφείου1 ΣχόλιοΆρθρο 30: Αποσπάσεις διακριθέντων αθλητών9 ΣχόλιαΆρθρο 31: Αλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης2 ΣχόλιαΆρθρο 32: Έναρξη ισχύος-Κατάργηση διατάξεων Αναρτήθηκε
    17 Μαρτίου 2015, 16:00
    Ανοικτή σε Σχόλια έως
    24 Μαρτίου 2015, 14:00 Απομένουν 05 Ημέρες Σχολιάστε!Σχετικό ΥλικόΣχέδιο νόμουΑιτιολογική έκθεσηΠαρακολουθήστεΣχόλια επι του Άρθρου Σχόλια επι της Διαβούλευσης Όλα τα Σχόλια ΕργαλείαΕκτύπωση Στατιστικά63 Σχόλια επι του Άρθρου 510 Σχόλια επι της Διαβούλευσης 15736 – Όλα τα Σχόλια Όλες οι ΔιαβουλεύσειςΕκδημοκρατισμός της διοίκησηςΔημόσια Διαβούλευση σχεδίου νόμου για τις ΚΟΠΡυθμίσεις Μεταναστευτικής ΝομοθεσίαςΝέος τρόπος κατάρτισης των ληξιαρχικών πράξεωνΕπείγουσες ρυθμίσεις Υπουργείου ΕσωτερικώνΚώδικας ΜετανάστευσηςΔιενέργεια ΔημοψηφίσματοςΚάρτα ΠολίτηΔιαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης και ΕπικοινωνίαςΠυρόπληκτες ΠεριοχέςΕκλογικές ΔαπάνεςΠρόγραμμα «Καλλικράτης»Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην ΕλλάδαΚαθιέρωση ανώτατου ορίου κυβισμού κρατικών αυτοκινήτωνΡυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη-Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚΗλεκτρονική ΔιακυβέρνησηΑνάρτηση Αποφάσεων και Πράξεων στο ΔιαδίκτυοΑναμόρφωση συστήματος προσλήψεων και καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ
    Σχόλια « 1 2
    19 Μαρτίου 2015, 12:36 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΣΙΡΩΝΗ Μόνιμος ΣύνδεσμοςΑυτό που προκαλεί εντύπωση πάντα είναι, «πώς ένα κόμμα όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση βλέπει τις πραγματικές προθέσεις και τους κινδύνους ενός νομοσχεδίου, όπως το συγκεκριμένο και το απορρίπτει. Αλλά μόλις γίνεται κυβέρνηση το φέρνει σε δημόσια διαβούλευση!
    Εμείς παντού και πάντα οι ίδιοι λέμε ΟΧΙ , σε οτιδήποτε δεσμέυει την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μας. 19 Μαρτίου 2015, 12:36 | Χαράλαμπος Μόνιμος ΣύνδεσμοςΔεν περιμένω να δημοσιεύσετε το μήνυμά μου, αλλά ξέρω πως θα το διαβάσετε και αυτό μου αρκεί. Είμαι Έλλην και ως εκ τούτου οφείλω να αναζητώ την αλήθεια που θα με αποδεσμεύσει από τα γήινα δεσμά, γιατί μόνο έτσι θα αισθάνομαι πραγματικά ελεύθερος, όπως με έπλασε ο Δημιουργός. Ως εκ τούτου δεν μπορώ να αποδεχθώ κάτι που θα περιορίζει και προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ελευθερία αφού θα αντιβαίνει στις αρχές και αξίες που διέπουν από πανάρχαια χρόνια την φυλή μας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Πατρίδας Μου, είμαι υποχρεωμένος να την υπερασπίζω απέναντι σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε θα προσπαθήσει να περιορίσει την Ελευθερία της.Ἡ ἀνωτέρω μεθόδευση περί Κάρτα πολίτη –γιατὶ περὶ μεθοδεύσεως πρόκειται- δὲν θα πρέπει νὰ γίνη ἀνεκτὴ ἀπὸ τοὺς βουλευτὲς ποὺ ἔχουν ἐκλεγεῖ ὑποσχόμενοι τὴν τήρηση τοῦ Συντάγματος, τὸν σεβασμὸ τῶν ἀτομικῶν καὶ κοινωνικῶν δικαιωμάτων καὶ τὴν Ἐθνική μας ἀξιοπρέπεια. Ὁ Ἑλληνικὸς λαὸς πρέπει νὰ ἔχη λόγο καὶ ὁ λόγος του αὐτὸς πρέπει νὰ ἀκουστῆ.Ο Θεός να σας φωτίζει! 19 Μαρτίου 2015, 12:59 | Δημήτρης Μόνιμος ΣύνδεσμοςΑγαπητοί/ές Κύριοι/ες,εκτιμώ πως είναι άκαιρη η εισαγωγή, υπό τις παρούσες συνθήκες πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, ενός τέτοιου μέτρου. Βέβαια, για κάποιους οι οποίοι αναζητούσαν τέτοιες συνθήκες για να το περάσουν χωρίς να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση, θεωρούν πως τώρα είναι η στιγμή(ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται). Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει σκοπιμότητα και ότι κάποιοι μας έριξαν στα βράχια για να περάσουν μια σειρά από τέτοια μέτρα ατομικού και κοινωνικού στραγγαλισμού. Σκοπός του κράτους μας θα έπρεπε να είναι, λόγω της δραματικής ανάπτυξης των Τ.Π.Ε., να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της προσωπικής επιλογής στην ιδιωτική ζωή των πολιτών και όχι η περαιτέρω έκθεση τους σε πολύ πιθανή (νομίζω ότι δεν διαφωνείτε για το πιθανόν) συγκέντρωση, επεξεργασία και εκμετάλλευση τους κάτι το οποίο σαφέστατα διευκολύνει η επονομαζόμενη «Κάρτα του Πολίτη». Θεωρώ τέλος, ότι υπάρχουν θέματα των οποίων η δημοσιοποίηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για τον κοντινό του περίγυρο αλλά ακόμη ευρύτερα για το κοινωνικό σύνολο. Τέτοιες αποφάσεις θα μπορούσαν να αφορούν τα κατωτέρω θέματα:
    – Ασθένειες ιαθείσες και μη,
    – Συνδικαλιστικές απόψεις,
    – Πολιτικές επιλογές και απόψεις,
    – Κοινωνικές απόψεις,
    – Εργασιακή πορεία (φάκελος εργαζομένου, ποινές, απεργίες, τιμητικές διακρίσεις)
    – Κοινωνικές συναναστροφές,
    – Καταναλωτική συμπεριφορά,
    – Διατροφικές συνήθειες,
    – Θρησκευτικές επιλογές,
    – Ημέρες και ώρες απουσίας από το σπίτι,
    – Συνηθισμένες και έκτατες διαδρομές, κ.ο.κ. 19 Μαρτίου 2015, 12:10 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΕΡΤΕΖ Μόνιμος ΣύνδεσμοςΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ:1.Το πλινθίο (τσιπάκι) της “Κάρτας (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη” θα λειτουργεί εξ επαφής (contact) ή εξ αποστάσεως (contactless);Αυτό είναι το βασικότερο ζήτημα και το υπουργείο δεν μας δίνει αυτή την πληροφορία. Πώς λοιπόν να τοποθετηθούμε;Κάθε τσιπ είναι ένας κινητός φάκελος και το απορρίπτουμε ως μέσο καταγραφής και συλλογής προσωπικών πληροφοριών. Αλλά το τσιπ που λειτουργεί εξ αποστάσεως είναι τσιπ ραδιοσυχνοτήτων (rfid) και γι’ αυτό επί πλέον είναι και καταδότης, αφού ο φορέας της κάρτας που το περιέχει μπορεί ανά πάσα στιγμή, με ποικίλους τρόπους πχ μέσω ενός φθηνού και απλού αναγνώστη rfid ή μέσω ενός δικτύου wi-fi ή με την ένταξη του συστήματος των καρτών σε κάποιο υπέργειο και επίγειο δορυφορικό σύστημα, λ.χ. το Ε­c­h­e­l­on ή το “Γαλιλαίος”, να εντοπιστεί πάραυτα.Σε κάποιες χώρες που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχη Κάρτα του Πολίτη το τσιπ λειτουργεί εξ αποστάσεως. Επίσης η πλειοψηφία των πιστωτικών καρτών είναι αυτής της τεχνολογίας δηλαδή ανέπαφων συναλλαγών (contactless). Ωστόσο με σειρά επιστημονικών ανακοινώσεων έχει καταδειχθεί ότι η ασφάλεια αυτής της τεχνολογίας είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Μεταξύ άλλων να αναφέρουμε ότι οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Steven Murdoch και Saar Drimer έχουν καταδείξει τα προβλήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας η οποία -σύμφωνα με τα λεγόμενά τους- «είναι τόσο απλή που τους σοκάρισε». Σύμφωνα με τις επιστημονικές ανακοινώσεις τους, αυτοί που θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του συγκεκριμένου συστήματος αρκεί να έχουν προπτυχιακές γνώσεις ηλεκτρονικών – γνώσεις που από παλαιότερες επιθέσεις έχει αποδειχθεί πως είναι κτήμα όσων ασχολούνται με το ηλεκτρονικό έγκλημα. Αλλά και άλλοι επιστήμονες έχουν καταδείξει προβλήματα στη συγκεκριμένη τεχνολογία όπως οι Andrea Barisani, Daniele Bianco, Adam Laurie και Zac Franken με σχετικές ανακοινώσεις τους σε συνέδρια. Στην πράξη θα πρέπει να αναφέρουμε την περίπτωση της Shell που αναγκάστηκε να ακυρώσει την εν λόγω τεχνολογία από τις κάρτες της αφού είχαν κλαπεί περίπου 1.000.000 λίρες από πελάτες της (βλ. http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/4980190.stm ) αλλά και τη μαζική επέμβαση από εγκληματίες (;) από το Πακιστάν και την Κίνα σε αναγνώστες τέτοιων καρτών που διατέθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αφαίρεσαν από χρήστες των καρτών συνολικό ποσό άνω των 10 εκατομμυρίων λιρών. Το τελευταίο γεγονός ανάγκασε τον Υπεύθυνο Εθνικής Αντικατασκοπίας των ΗΠΑ Joel Brenner, να δηλώσει ότι «μέχρι πρότινος μόνο κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών μπορούσαν να εκτελέσουν κάτι τέτοιο. Είναι τρομακτικό»Είναι λοιπόν δυνατό το σύνολο των προσωπικών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ατομικά τους δικαιώματα αλλά και την Εθνική μας Ασφάλεια να τίθεται -ελαφρά τη καρδία- στο έλεος κάθε κακοποιού και κατασκόπου;Είναι απολύτως αντισυνταγματικό το να παραπέμπονται λοιπόν τέτοια τεχνικά θέματα – επιλογές που είναι εξόχως σημαντικά για τα ατομικά μας δικαιώματα αλλά και τη δημόσια ασφάλεια, σε υπουργικές αποφάσεις που δε θα εγκριθούν από την Ελληνική Βουλή και κατ’ επέκταση από τον Ελληνικό Λαό.Εάν στην ελληνική κάρτα το τσιπ είναι εξ επαφής, μετά από πόσες αναβαθμίσεις σχεδιάζεται να γίνει εξ αποστάσεως;2.Για την παραγωγή της κάρτας θα χρησιμοποιηθεί το μηχάνημα που έχει η Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας;Έγινε γνωστό ότι η ιαπωνική εταιρεία TOPPAN που πούλησε στην Ελληνική Αστυνομία το μηχάνημα με το οποίο παράγονται τα Ελληνικά Διαβατήρια και οι αστυνομικές ταυτότητες, αναφέρεται σε αστυνομικές ταυτότητες που θα φέρουν τσιπ τόσο εξ επαφής όσο και εξ αποστάσεως: ” Άρα εάν χρησιμοποιηθεί η υποδομή της Ελληνικής Αστυνομίας η “Κάρτα (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη” μπορεί να έχει και εξ επαφής και εξ’ αποστάσεως τσιπάκι. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τα παραπάνω.3.Πιστεύει, αλήθεια, το Υπουργείο ότι υπάρχει απαραχάρακτη, απαραβίαστη τεχνολογική μέθοδος αποτύπωσης δεδομένων σε ένα πλινθίο (τσιπάκι) είτε αυτό λειτουργεί εξ επαφής (contact) είτε λειτουργεί εξ αποστάσεως (contactless);Στην Γερμανική Κάρτα του Πολίτη “με το καλημέρα” αποσύρθηκε το λογισμικό ανάγνωσης των καρτών γιατί είχε τρύπα ασφαλείας. Τι μας εγγυάται ότι στην Ελλάδα τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα από την τεχνολογικά προηγμένη Γερμανία;4.Για όσες “Κάρτες (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη” χαθούν αλλά και για όσες κλαπούν, προβλέπεται να αναπτυχθεί κάποιου είδους λογισμικό το οποίo θα τις εντοπίζει; Ειδικά, βεβαίως, στην περίπτωση που φέρουν εξ αποστάσεως (contactless) τσιπάκι, θα χρησιμοποιηθεί η υποδομή των κεραιών κινητής τηλεφωνίας ή η υποδομή των δορυφόρων;Το ρωτάμε αυτό γιατί για τα σκυλιά που φέρουν “εμφυτευμένο” στο δέρμα τους το εξ αποστάσεως (contactless) τσιπάκι, η σχετική εφαρμογή είναι ήδη έτοιμη, χρησιμοποιείται και μάλιστα μπορεί κανείς να την “κατεβάσει” δωρεάν στο κινητό του5.Η κάρτα Πολίτη θα συνδέεται με ένα (μοναδικό για κάθε πολίτη) κωδικό αριθμό πιστοποίησης-αναγνώρισης; Πώς θα σχηματίζεται ο αριθμός αυτός;6.Για τα νομικά, ηθικά, κοινωνικά και άλλα προβλήματα που κουβαλούν μαζί τους αυτές οι κάρτες από την στιγμή που διαθέτουν είτε εξ επαφής (contact) ή πολύ περισσότερο εξ αποστάσεως (contactless) πλινθίο και περιέχουν βιομετρικά δεδομένα , επικαλούμαι την ομιλία του Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά σε συνέδριο για τις ηθικές επιπτώσεις από την χρήση των βιομετρικών δεδομένων.7.Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά: «Τα βιομετρικά δεδομένα έχουν απομακρυνθεί κατά πολύ από τα γνωστά μας δακτυλικά αποτυπώματα ή τα στοιχεία που αποθηκεύονται στα μικροτσίπ των σύγχρονων διαβατηρίων. Πλέον μιλάμε για συσκευές που μπορούν να ανιχνεύσουν με μεγάλη ακρίβεια την ψυχοσωματική μας κατάσταση και τα συναισθήματά μας, συσχετίζοντας τις εκφράσεις του προσώπου, τις διακυμάνσεις της φωνής, την θερμοκρασία του σώματος και τις απεικονίσεις της δραστηριότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Από την άλλη πλευρά, οι εφαρμογές αυτές δεν περιορίζονται μόνο στο πεδίο της ασφάλειας – όπου μετά την «11η Σεπτεμβρίου» το κοινό έχει κάνει παραχωρήσεις στην προστασία της ιδιωτικότητας στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας – αλλά και για καθημερινή χρήση από δημόσιους φορείς και ιδιωτικές εταιρείες… “Τα λάβατε υπόψη σας τα ανωτέρω;Δεν είμαστε κατά της χρήσεως της πληροφορικής και της τεχνολογικής προόδου. Την παράχρησή της φοβούμεθα από διεφθαρμένους ανθρώπους.Η κάρτα πολίτη με τσιπ είναι η θύρα για την είσοδο σε ένα πεδίο (σύστημα) ηλεκτρονικής συλλογής και διασταυρώσεως κάθε είδους πληροφοριών με δυνατότητα τοπικής παρακολουθήσεως. Οι δυνατότητες του πεδίου αυτού στα χέρια ενός τυράννου είναι εφιαλτικές.Γι’ αυτό ζητούμε να μην ανοίξετε αυτή τη θύρα.8. Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι στη μνήμη/μνήμες ή οπουδήποτε αλλού, εσωτερικά και εξωτερικά της κάρτας του πολίτη, δεν πρόκειται να περιέχεται ο αριθμός 666 σε οποιαδήποτε γραφή και συμβολισμό και ότι επίσης έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτός ο αριθμός να μην συμπεριληφθεί στο μέλλον, σε οποιαδήποτε μελλοντική αναβάθμιση της κάρτας; Σας καλώ λοιπόν να μην προχωρήσετε στη θέση προς ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου. 19 Μαρτίου 2015, 11:14 | Nικόλαος Παντελικίζης Μόνιμος ΣύνδεσμοςΧαίρεται κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών.
    Με μεγάλο προβληματισμό και θλίψη,διαβάζω και βλέπω πως ότι άφησε ανοιχτό η κυβέρνηση του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην ηλεκτρονική παρακολούθηση-φακέλωμα της ζωής των Ελλήνων πολιτών,με πρόσχημα την…διευκόλυνση μας,θέλετε να την συνεχίσετε εσείς!
    Και ενώ στα θέματα αντιμετώπισης των»εταίρων»(για εμένα εχθρών της Ελλάδος)και των μνημονίων που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις φέρνοντας την Ελλάδα και τους Έλληνες,στο χείλος της καταστροφής,κάνετε έναν έντιμο αγώνα να μην συνεχιστούν τα ΝΑΙ σε όλα που ζητούν οι δανειστές-δυνάστες του τόπου,έρχεστε να μας απογοητεύσετε πλασάροντας μας την κάρτα του πολίτη,που μέσα από αυτή θα μπορούν αυτοί που έχουν πρόσβαση στο σύστημα
    Κάποτε,επειδή δήθεν παραβίαζε προσωπικά δεδομένα διαγράψατε την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες!Τώρα που που με την κάρτα του πολίτη,θα καταρρεύσει κάθε προσωπικό δεδομένο δεν μιλάει κανένας από εσάς;Το πρόβλημα σας ήταν το θρήσκευμα λοιπόν στις ταυτότητες,που ούτε καν προαιρετική την αναγραφή του δεν αφήσατε η τότε βουλή;
    Παρακαλώ κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών,να μην υποχρεώσετε τον κόσμο να πάρει κάτι στο οποίο μεγάλη μερίδα Ελλήνων πολιτών είναι αντίθετη!Σας παρακαλώ πολύ,η κάρτα του πολίτη να είναι προαιρετική!Όσοι θέλουν να την πάρουν και όσοι δεν θέλουν και διαφωνούν,να συνεχίσουν να έχουν τα συμβατικά μέσα ταυτοποίησης που εξυπηρετούν επαρκέστατα κάθε Έλληνα!
    Εάν την κάρτα του πολίτη,την δώσετε υποχρεωτικά στους Έλληνες,και για όποιον δεν την πάρει του στερήσετε το δικαίωμα στην εργασία,στην σίτιση,στην περίθαλψη,στην ζωή εν πάση περιπτώση,θα έχετε και την αποκλειστική ευθύνη για την εξαθλίωση κάθε ανθρώπου που δεν θα δεχτεί αυτό το άθλιο φακέλωμα!
    Με εκτίμηση,Νικόλαος Παντελικίζης Ιδιωτικός Υπάλληλος. 19 Μαρτίου 2015, 11:21 | Παναγιώτης Τυροπάνης Μόνιμος ΣύνδεσμοςΘα ήθελα κατ’ αρχήν να γίνει σεβαστό το γνωστό κώλυμα των ορθοδόξων χριστιανών στην χρήση της κάρτας του πολίτη ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση πίεση προς την χρήση της από αυτούς.Πέραν του θρησκευτικού κωλύματος που αναφέρω και απαιτείται να γίνει σεβαστό, δεν αναμένω η κάρτα του πολίτη να φέρει κάποιο πλεονέκτημα.Δεν παρέχει η ίδια η ηλεκτρονική κάρτα απαλλαγή από γραφειοκρατία. Αυτήν την απαλλαγή, την παρέχουν οι οργανωμένες βάσεις δεδομένων οι οποίες μπορούν να προσφέρουν τις διευκολύνσεις ήδη, με την χρήση του υπάρχοντος αριθμού ταυτότητας, και με την επίδειξή της να μπορεί να κάνει εύκολα ο πολίτης τις συναλλαγές του με το δημόσιο χωρίς ταλαιπωρία. Δεν είναι η κάρτα που απαλλάσει από την ταλαιπωρία.Πέραν αυτού, υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι. Ενδεικτικά:1. Παρατηρείται ότι εχει καθιερωθεί μια «τυφλή» εμπιστοσύνη στην τεχνολογία και ότι αυτή δεν παραβιάζεται, κυρίως από τον κόσμο που έχει επιφανειακή γνώση αυτής. Π.χ. με τις πιστωτικές κάρτες, εκεί που παλαιότερα ζητούσαν την υπάρχουσα ταυτότητά μας στο ταμείο σε μια αγορά με πιστωτική κάρτα, τώρα, με την χρήση pin, θεωρείται ότι την χρησιμοποιεί ο κάτοχός της. Είναι ευνόητο ότι αυτό δεν παρέχει αξιοπιστία. Με τις πιστωτικές κάρτες φυσικά, το χειρότερο που μπορεί να γίνει σε περίπτωση λάθος ταυτοποίησης, είναι μια αγορά. Ενώ αν πρόκειται για ταυτότητα, μπορούν να γίνουν μεγαλύτερου εύρους ενέργειες που απειλούν απόλυτα την προστασία του πολίτη.2. Παρατηρείται «τυφλή» εμπιστοσύνη στο ότι η κάρτα δεν αντιγράφεται. Ή τουλάχιστον ότι αυτό είναι ένα σπάνιο ενδεχόμενο. Ωστόσο έχει αποδειχθεί και εμπράκτως ότι είναι εφικτό να γίνει (π.χ. στην Γερμανία), και ο κόσμος αγνοεί ότι άπαξ και γίνει κατορθωτό για μια κάρτα, μετά είναι πολύ εύκολο να γίνει αντιγραφή από ευρύ αριθμό παρανόμων, με σχετικά φθηνά ηλεκτρονικά μέσα. Πράγμα που σημαίνει ότι ξαφνικά θα καταρρεύσεει σε μια τέτοια περίπτωση η υποδομή ολόκληρης της χώρας.
    Αυτό, για να έχουμε μια εικόνα, αναμένεται να γίνεται περίπου τόσο συχνά, όσο συχνά παραβιάζεται η προστασία ενός λογισμικού.Για 1 και 2:
    Φυσικά και η φυσική ταυτότητα είναι πιθανόν να παραβιαστεί. Αλλά αυτό είναι αντιληπτό ακόμα και από το ψηφιακά αναλφάβητο κοινό και θα είναι τουλάχιστον πιο προσεκτικό.
    Αντιθέτως, η «τυφλή» εμπιστοσύνη στην ηλεκτρονική ταυτοποίηση, αναμένετε να διευκολύνει παραχαράκτες και να αυξήσει σημαντικά τις περιπτώσεις παραβίασης.
    Και πέραν αυτού, ποτέ δεν έχει γίνει απόλυτη πλαστογράφηση ταυτότητας. Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση που αυτό γίνει εφικτό, θα χρειαζόταν ακριβός εξοπλισμός με μηχανικά μέρη και δεν θα σήμαινε κατάρρευση για την χώρα (ότι ο καθένας σχεδόν μπορεί να το κάνει άπαξ και γίνει από έναν όπως στην περίπτωση της ηλεκτρονικής κάρτας). Και μια έκδοση του υπάρχοντος τύπου ταυτότητας με περισσότερα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως αυτών που χρησιμοποιούνται στα χαρτονομίσματα, θα εκμηδένιζε την ικανότητα και τους λόγους (λόγω κόστους) να κάνει κάποιος παράνομο αντίγραφο ταυτότητας.3. Υπάρχει ο κίνδυνος να υποβιβαστεί η χρήση του χαρτονομίσματος και να καταργηθεί στο μέλλον, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, αφού κάθε αγοραπολησία θα καταγράφεται.
    Για όσους ισχυρίζονται ότι ήδη το κάνουμε αυτό με τις πιστωτικές ή τα κινητά τηλέφωνα:
    -Αυτό γίνεται κατ’ επιλογήν του πολίτη και όχι υποχρεωτικά
    -Μπορεί να καταστρέψει ο χρήστης την κάρτα ή το τηλέφωνο οποτεδήποτε θελήσει, χωρίς αυτό να είναι παράνομη πράξη. Ενώ καταστροφή κάρτας πολίτη θα διώκεται από την πολιτεία ως παράνομη πράξη.4. Τέλος, αν η κάρτα πολίτη περιέχει RFID chip, υπάρχει δυνητικά κίνδυνος να παρακολουθείται στο μέλλον γεωγραγικά, με χρήση δικτύου σαρωτών σε μεγάλη έκταση. Και πέραν από βάση δεδομένων για αγοραπωλησίες, να καταγράφεται και η κάθε κίνησή του, καταργώντας πλέον εντελώς την αξιοπρέπειά του και το δικαίωμά του να έχει ιδιωτική ζωή. 19 Μαρτίου 2015, 11:15 | ifigeneia Μόνιμος Σύνδεσμοςδεν χρειαζεται να προσθεσω τιποτε αλλο.εχουν ειπωθει τα περισσοτερα..απλα να δηλωσω κι εγω την αρνηση μου για την καρτα του πολιτη.ΔΕΝ ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ 19 Μαρτίου 2015, 11:42 | ANTIGONE Μόνιμος ΣύνδεσμοςΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ, ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΕΣΟΝ «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ» ΚΑΙ «ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ» ΤΗΣ ΟΛΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, ΚΑΠΟΙΟΣ, ΑΠΟΔΕΧΟΜΕΝΟΣ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ, ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ «ΧΑΣΕΙ» ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΛΗΣΗ, ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΧΕΙ!ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ.ΑΣ ΒΡΕΘΕΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ – ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ- ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ» ΤΟΝ ΛΑΟ (ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΕΝΝΟΩ), ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ. 19 Μαρτίου 2015, 11:14 | ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΚΥΘΑ Μόνιμος Σύνδεσμος1.Οι άνθρωποι που σκέφτηκαν να εισάγουν στην Ελλάδα την ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη, το έκαναν ορμώμενοι από το γεγονός ότι στη χώρα μας υπάρχει τόσο μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας που είναι δικαιούχοι επιδότησης σίτισης για την αντιμετώπιση της «ανθρώπινης κρίσης» (γενικά εννοεί?), εξαντλήθηκαν όλοι οι πιθανοί τρόποι βοήθειας μέχρι και σήμερα και κατέληξαν στο ότι μόνο με την ηλεκτρονική καταγραφή τους θα τους βοηθήσουν?
    2.Αναφέρεται ότι :»Η κάρτα του πολίτη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στις καθημερινές συναλλαγές του πολίτη με την διοίκηση». Δεχόμενοι ότι η κάρτα θα αντλεί δεδομένα από όλους τους φορείς του δημοσίου, ακόμη και για την πιο απλή συναλλαγή, ο καθένας συνάνθρωπος – υπάλληλος – διεκπεραιωτής της υπόθεσης θα έχει άμεση πρόσβαση, με μια ματιά, ίσως χωρίς να το θέλει, στα προσωπικά δεδομένα του συμπολίτη του; Θα ισχύει κατ’ ουσίαν ο Νόμος περί προσωπικών δεδομένων ή θα ρυθμίζεται ανάλογα κατα περίπτωση ώστε να μην καταπατείται;(βλ. άρθρο 16 παρ.2.β)
    3.Μήπως ενώ διαβάζοντας τα σχετικά άρθρα και την αιτιολογική έκθεση «φαίνεται» ότι οι προθέσεις είναι αγνές και έχουν στόχο «καταρχήν» την αντιμετώπιση της ανθρώπινης κρίσης, τελικά είναι ο προθάλαμος για κάτι πιο μεθοδευμένο με στόχο την απόλυτη ηλεκτρονική καταγραφή προσωπικοτήτων και όχι μόνο; 19 Μαρτίου 2015, 11:54 | Σωτηρία Μόνιμος ΣύνδεσμοςΜε βάση τα στοιχεία που μας δίνεται είμαι αρνητική στην ιδέα της κάρτας του πολίτη.Όχι μόνο γιατί το πρόβλημα δεν είναι η ταχύτητα εξυπηρέτησης αλλά η οργάνωση που έχει το Δημόσιο αλλά επειδή δεν χρειαζόμαστε ένα ακόμα μέσο έλεγχου αλλά και .Ας λύσουμε πρώτα τα υπάρχοντα προβλήματα και μετά ας ψάξουμε να δημιουργήσουμε και άλλα!!! 19 Μαρτίου 2015, 11:25 | Δημήτρης Μόνιμος ΣύνδεσμοςΚύριοι,ως μηχανικός πληροφορικής με πολυετή πείρα προτείνω, ότι η κάρτα του πολίτη με έναν νεό αριθμό καταχώρησης ενός φυσικού η νομικού προσώπου σε βάσεις δεδομένων είναι παντελλώς περιττή. Το ΑΦΜ είναι αρκετό για να παρακολοθούνται οι οικονομικές κινήσεις κάποιου φυσικού η νομικού προσωπου σε βάσεις δεδομένων διαφόρων υπηρεσιών.
    Για την ακρίβεια οι ανακοινώσεις των κυβερνήσεων των τελευταίων 5 ετών καταδικνύουν ότι υπάρχει ήδη η δυνατότητα να παρακολουθήται οικονομικά κάποιος με τα υπάρχοντα μέσα.
    Στο τμήμα Α σκοποί, δεν τεκμηριώνεται καν, το πως ο νέος αριθμός ταυτοποίησης θα προσφέρει κάτι που δεν μπορεί να υλοποιθεί με τους υπάρχοντες αριθμούς ταυτοποίησης.Με βάση τα υπάρχοντα συστήματα μηχανογάνωσης θα ήταν αδιανόητο η κάρτα να περίεχει στοιχεία του κατόχου πέραν της ταυτοποίησης όπως π.χ. περιουσιολόγια, ιατρικό φάκελο κλπ.
    Όπως γίνεται ήδη εδώ και μια δεκαετία σε διάφορες αναπτυξεις egov υπηρεσιών στον κόσμο, ο χρήστης π.χ. ενός ιατρικού φακέλου αναζητά τον φάκελο απο μια μηχανοργάνωση, δεν περιμένει να τον έχει ο πελάτης του πάνω του είτε σε μορφη smartcard είτε σε αλλη μορφή. Τέτοιου είδους πληροφορίες σε κάρτα που μπορεί να κλαπεί είναι επικύνδινες. Αυτό σίγουρα έχει επισημανθεί απο συναδέλφους μου τόσο στις αρμόδεις υπηρεσίες όσο και στους εμπνευστές αυτής της κάρτας. Το οποίο σημαίνει ότι οι εμπνευστές αυτοί μπορεί να φέρουν ευθύνη έστω και εξ αμελείας για οποιαδήποτε ποινικό αδίκημα διαπραχθεί με την χρήση κλεμμένης κάρτας πολίτη. Δοκιμές στο εξωτερικό τέτοιων συστημάτων έδειξαν ότι είναι δυνατό να υποκλαπούν πληροφορίες. Π.χ. e-passports με RFID. Να υποκλαπούν. Δεν χρειάστηκε κάν να κλέψουν την κάρτα διαβατήριο. Τις διάβαζαν απο απόσταση 5 μέτρων εν αγνοία των κατόχων τους. Και εδώ το την διαβάζω σημαίνει, μπορώ να την αντιγράψω. Οπόοτε ο συντάκτης του Β, να μας πεί τι διαφορά θα έχουν οι κάρτες αυτές. Με βάση αναπτύξεις ηλεκτρονικών διαβατηρίων σε διάφορα μέρη του κόσμου την τελυεταία δεκαετία, έχει διαπιστωθεί ότι αυτά τα συστήματα διευκολύνουν και προάγουν δραστηριότητες πλαστογραφίας. Ως εκ τούτου έχει επίσης διαπιστωθεί ότι οι προδιαγραφές ασφαλείας των καρτών αυτών είναι ανεπαρκείς. Ποιός αναλαμβάνει την ευθύνη να διεκολύνει τις δραστηριότητες πλαστογραφίας στην Ελλάδα ? ‘Οταν προκύψουν αυτά τα κρούσματα με την κάρτα του πολίτη θα χρειαστεί να γνωρίζουν οι πολίτες που να αναζητήσουν ευθύνες.
    Στο τμήμα Β δεν αναφέρονται οι προδιαγραφές της κάρτας. Τόσο οι ευρωπαικές προδιαγραφές όσο και οι προδιαγραφές ασφαλείας. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο η γνώμη των συντακτών για τον αν θεωρούν τις κάρτες ασφαλείς. Θα έπρεπε να αναφέρονται οι προδιαγραφές τις οποίες υλοποιούν οι κάρτες.Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλές χώρες ας πούμε τα τελυταία 50 χρόνια είχαν επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογογικά έσοδα χωρίς να κάνουν τέτοιου είδους προμήθεις του δημοσίου. Π.χ. η ιρλανδία, ρωσσία, τουρκία, με χαμηλό φόρο επιχειρήσεων είχε κάθε γνωστή εταιρία στον χώρο μου, καθώς και φορολογικά έσοδα. Χωρίς να έχουν καρτες. Πως είναι δυνατόν να λέτε ότι χρειάζεσται κάρτες κλπ, για να έχεται φορολογικά έσοδα όταν ΔΕΝ ΕΧΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΒΟΗΘΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑ, αντί για έναν χαμηλό φόρο επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων. Εννοείται επίσης ότι οι κάρτες αυτές δεν μπορεί να εκρφράζουν τις δεισιδαιμονίες μερίδας ανθρώπων. Είναι αδιανόητο να έχουν σύμβολα που προσβάλλουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των ελλήνων πολιτών, όπως π.χ. το λογότυπο του σύζευξης. Συνεπώς αυτή η νέα προμήθεια του δημοσίου δεν δικαιολογείται
    α) απο λειτουργικής πλευράς. Οι υπηρεσίες που θα προσφερθούν με βάση την κάρτα μπορούν να προσφερθούν με βάση τους υπάρχοντες αριθμούς ταυτοποίησης.
    β) τα επιχειρήματα που προβάλλονται για την χρήση της είναι ψευδή. Δεν προσφέρει ασφάλεια, δεν παρέχει κάτι που δεν έχουμε ήδη.
    Ως εκ τούτου η νέα αυτή προμήθεια του δημοσίου χρίζει περεταίρω διερεύνησης. 19 Μαρτίου 2015, 11:05 | Παύλος Καμέτσος Μόνιμος ΣύνδεσμοςΜε τρόπο απαράδεκτο για τα ελληνικά δεδομένα και με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, θα εξαναγκαστούν αρχικά οι πολίτες που βρίσκονται σε ένδεια να παραλάβουν την ‘κάρτα του πολίτη’ που όμως θα αποτελεί και κυρίως ταυτότητα αλλά και πιστωτική κάρτα.
    Εάν η κάρτα αυτή περιλαμβάνει RFID θα καταπατηθούν οι ατομικές ελευθερίες των πολιτών.
    Για ένα τόσο σοβαρό θέμα θα έπρεπε να είχε προηγηθεί δημοψήφισμα. 19 Μαρτίου 2015, 11:14 | Νικος Αγγελιδης Μόνιμος ΣύνδεσμοςΕιμαι κατα τις καρτας του πολιτη.
    Ειμαστε Ανθρωποι πανω απο ολα δεν ειμαστε αριθμοι.
    Δεν ξεπουλαμε την ελευθερια μας και την ψυχη μας.
    Σχόλια « 1 2
    Σχολιάστε

  • 19 Μαρτίου 2015, 12:36 | ΄Αγγελος Χρονόπουλος

    Άν όντως πρεσβεύετε δημοκρατικές ιδέες όπως επικαλείστε τότε φροντίστε τόσο εθαίσθητα και σημαντικά θέματα να τα φέρνετε στην άμεση κρίση του λαού και όχι σε διαβουλεύσεις και τέτοια δήθεν δημοκρατικά μέτρα..
    Πόσοι έχουν πρόσβαση και πόσοι το γνωρίζουν ακόμα και σαν διαδικασία?
    Κρυβόμαστε απλά πίσω από το δάχτυλό μας. Απλά πρόκειται να παρθεί άλλη μια απόφαση και μέτρο το οποίο αφορά τον λαό όντας απορριπτέο από το σύνολό του θα του επιβληθεί εν αγνοία του και φυσικά αντιδημικρατικά..
    Κάντε ένα δημοψήφισμα να δούμε τι θά επιλέξει ο λαός μας!! Τολμήστε αυτό που δεν έχει τολμήσει κανείς και έτσι δεν θα μπορεί να σας αμφισβητήσει κανείς.
    Μην εξαυλώνετε κι εσείς έστω κι αυτή την μια ημέρα τη μοναδική με αίσθηση δημοκρατίας που μας προσφέρετε αυτή των εκλογών.
    Ρωτήστε τον κόσμο! Βάλτε θέματα που καίνε την κοινωνία μας δώστε τον απαραίτητο χρόνο για σπουδή και αφήστε το λαό να κυβερνήσει τον τόπο του όπως θέλετε να επικαλείστε. Αυτό είναι δημοκρατία.
    Βαρεθήκαμε να ζούμε τόσα χρόνια υπο κατοχή απατεώνων που λέγοντας άλλα εξασφάλιζαν την λαική εντολή ώστε να πραγματοποιήσουν τα κρυφά τους σχέδια.
    Η κάρτα του πολίτη θα δείτε πως θα απορριφθεί μαζικά από το σύνολο των Ελλήνων.
    Αξιοπρέπεια – σεβασμός στα ατομικά δικαιώματα και στα πιστεύω ανθρώπων με τους οποίους δεν συμφωνείτε ιδεολογικά ή θρησκευτικά αλλά οι οποίοι ούτε παρελάσεις κάνουν ούτε η βία τους εκφράζει ούτε καταλήψεις καταστροφές και έχουν διδαχθεί να σέβονται τους συνανθρώπους τους.
    Τολμήστε Δημοψήφισμα αν όντως έχετε αγαθές προθέσεις κι όχι κρυφούς στόχους.
    Ο Θεός να σας φωτίσει να πάρετε τις σωστές αποφάσεις.

  • 19 Μαρτίου 2015, 12:57 | BΑΣΙΛΙΚΗ ΔΙΩΤΗ

    Δεν θέλω τη κάρτα του πολίτη.

  • 19 Μαρτίου 2015, 12:51 | Καλλιόπη Κ,

    ΟΧΙ η κάρτα δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε απαραίτητη, αντιθέτως υποδουλώνει την ελεύθερη βούληση των Ελλήνων πολιτών. Είναι ένα μέτρο απαράδεκτο, που υπονομεύει κατάφωρα την αξιοπρέπεια και την ελευθερία μας.

    Για παράδειγμα, τα ερωτήματα είναι πολλά και αναπάντητα έως αυτή την ώρα ως επί το πλείστον.

    Για παράδειγμα,
    Α)Δεν έχει διευκρινιστεί ποιας μορφής θα είναι το τσιπάκι της «κάρτας». Από τις μέχρι τώρα συγκεχυμένες πληροφορίες φαίνεται πως πρόκειται για RFID CHIP. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι ο καθένας μας θα κουβαλάει έναν καταδότη, υπό την έννοια ότι ο εντοπισμός της κάρτας, των δεδομένων της και φυσικά εμείς οι ίδιοι θα είμαστε βορά σε οποιονδήποτε που μέσω ενός δικτύου wi-fi και ενός φθηνού και απλού RFID αναγνώστη θα ξέρει ποιοι είμαστε, που είμαστε και τι κάνουμε. Οι ιδιωτικότητα και η προστασία της ζωής και των δεδομένων μας θα είναι ανύπαρκτη, εφόσον στην πραγματικότητα αρκούν απλές γνώσεις πληροφορικής για να εκμεταλλευτεί κάθε κακόβουλος τις «κάρτες» αυτές που θα κουβαλάμε πάνω μας.
    Είναι απλά τρομακτικό.

    Β) Επομένως είναι σαφές ότι η κάρτα είναι εύκολα παραβιάσιμη, προφανώς και εύκολα μπορεί να παραχαραχτεί. Μπορεί το Υπουργείο να μας πείσει για το αντίθετο με αδιάσειστα στοιχεία, όταν ήδη χώρες όπως η προηγμένη Γερμανία αντιμετωπίσανε τέτοιου είδους προβλήματα στην προσπάθεια τους να εισάγουν την κάρτα.

    Γ) Τι θα γίνει σε περίπτωση που η κάρτα αλλοιωθεί, χαθεί, κλαπεί; Είναι ο κρατικός μηχανισμός σε θέση να εντοπίσει, προστατέψει και αντικαταστήσει/επιδιορθώσει την κάρτα, προστατεύοντας παράλληλα και τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου;

    Δ)Τέλος, είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι, είτε αυτό αρέσει είτε όχι. Εμείς πώς θα προστατευτούμε; Μπορεί το Υπουργείο να μας διαβεβαιώσει ότι πουθενά και με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να περιέχεται ο αριθμός 666 σε οποιαδήποτε γραφή και συμβολισμό καθώς και ότι δεν πρόκειται να συμπεριληφθεί σε οποιαδήποτε μελλοντική αναβάθμιση της κάρτας;

    Σας καλώ λοιπόν να μην προχωρήσετε στη θέση προς ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου.

  • 19 Μαρτίου 2015, 12:38 | Κοσμίδης Ελευθέριος

    Η εφαρμογή της «κάρτας του Πολίτη» αποτελεί την αυτοπαράδοση της προσωπικής και ατομικής ελευθερίας του προσώπου. Είμαι αντίθετος για λόγους συνείδησης. Είναι ανεπίτρεπτο να προβάλλεται σαν μονόδρομος η λύση αυτή. Η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών, η φτωχοποίηση και η απαξίωση των αξιών μας, σαν Ελληνορθόδοξο έθνος, είναι τεχνητή. Η υποδούλωση μας όμως θα είναι οριστική και αμετάκλητη. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

  • 19 Μαρτίου 2015, 12:55 | Θεοδώρα

    Η κάρτα του πολίτη είναι άχριστη.. Ήδη υπάρχει η βάση δεδομένων, με τα υπάρχοντα προσωπικά στοιχεία μπορούμε κάλλιστα να εξυπηρετηθούμε.. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η οργάνωση του δημοσίου..

    Η κάρτα του πολίτη είναι αντισυνταγματική βάση των άρθρων του συντάγματος:
    1. Άρθρο 9Α: «Καθένας έχει δικαίωμα προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα, των προσωπικών δεδομένων, όπως ο νόμος ορίζει. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων διασφαλίζεται από αναξέρτητη αρχή, που συγκροτείται και λειτουργεί όπως ο νόμος ορίζει.»

    2. Άρθρο 5, παρ.1: «Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσει ελεύθερα την προσωπικότητα του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δε προσβάλει τα δικαιώματα των άλλων και δε παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.»

    3. Άρθρο 8, παρ.1 (Ευρωπαικής σύμβασης δικαιωμάτων ανθρώπου): «Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενεικής του ζωής, της κατοικίας και της αλληλογραφίας του.»Και την παρ.2: «Κατά τη ενάσκηση αυτού του δικαιώματος δεν επιτρέπεται παρέμβαση δημόσιας αρχής, παρά μόνον εφόσον είναι σύμφωνη με το νόμο και είναι αναγκαία σε δημοκρατική κοινωνία για λόγους εθνικής ασφάλειας, δημόσιας ασφάλειας ή οικονομικής ευημερίας της χώρας, για την αποτροπη των εκτροπών ή το εγκλημάτος, για την προστασία της υγείας ή των ηθών ή για την προστασία των δικαιμάτων και ελευθεριών των άλλων.»

    Τώρα για την «ανθρωπιστική κρίση» όπως τη λέτε να δημιουργήσετε θέσεις εργασίας να δουλέψουμε, δεν χρειαζόμαστε τη στάμπα του φτωχού.. Έτσι θα ζήσουμε με αξιοπρέπεια..

    Η προσωπική μας ζωή είναι δική μας και έτσι θέλουμενα μείνει.
    Είμαστε άνθρωποι και δεν είμαστε αριθμοί, ούτε ζώα για να μας μαρκάρετε.. Είμαι νόμιμος πολίτης και με προσβάλει να αποδεικνύω καθημέρινα οτι δεν είμαι παράνομη με μια κάρτα του πολίτη ή ένα μικροτσίπ RFID..

    Λέμε όχι στην κάρτα του πολίτη..!!

  • 19 Μαρτίου 2015, 12:20 | ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

    Αν και δε νομίζω κανείς πραγματικά από την αγαπητή μας κυβέρνηση να ασχολείται με το να τα διαβάζει αυτά, θέλω και εγώ να εκφράσω την ΑΡΝΗΣΗ μου στην »κάρτα του πολίτη». Θέλετε το φακέλωμα, θέλετε την ασφάλεια από κλοπή, θέλετε η 24/7 παρακολούθηση του που βρίσκεσαι, που βγαίνεις, τι τρως, τι αγοράζεις, μιλάμε ούτε η NSA δεν θα το σκεφτόταν αυτό το πράγμα!

  • 19 Μαρτίου 2015, 12:36 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΣΙΡΩΝΗ

    Αυτό που προκαλεί εντύπωση πάντα είναι, «πώς ένα κόμμα όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση βλέπει τις πραγματικές προθέσεις και τους κινδύνους ενός νομοσχεδίου, όπως το συγκεκριμένο και το απορρίπτει. Αλλά μόλις γίνεται κυβέρνηση το φέρνει σε δημόσια διαβούλευση!
    Εμείς παντού και πάντα οι ίδιοι λέμε ΟΧΙ , σε οτιδήποτε δεσμέυει την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μας.

  • 19 Μαρτίου 2015, 12:36 | Χαράλαμπος

    Δεν περιμένω να δημοσιεύσετε το μήνυμά μου, αλλά ξέρω πως θα το διαβάσετε και αυτό μου αρκεί. Είμαι Έλλην και ως εκ τούτου οφείλω να αναζητώ την αλήθεια που θα με αποδεσμεύσει από τα γήινα δεσμά, γιατί μόνο έτσι θα αισθάνομαι πραγματικά ελεύθερος, όπως με έπλασε ο Δημιουργός. Ως εκ τούτου δεν μπορώ να αποδεχθώ κάτι που θα περιορίζει και προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ελευθερία αφού θα αντιβαίνει στις αρχές και αξίες που διέπουν από πανάρχαια χρόνια την φυλή μας.

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Πατρίδας Μου, είμαι υποχρεωμένος να την υπερασπίζω απέναντι σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε θα προσπαθήσει να περιορίσει την Ελευθερία της.

    Ἡ ἀνωτέρω μεθόδευση περί Κάρτα πολίτη –γιατὶ περὶ μεθοδεύσεως πρόκειται- δὲν θα πρέπει νὰ γίνη ἀνεκτὴ ἀπὸ τοὺς βουλευτὲς ποὺ ἔχουν ἐκλεγεῖ ὑποσχόμενοι τὴν τήρηση τοῦ Συντάγματος, τὸν σεβασμὸ τῶν ἀτομικῶν καὶ κοινωνικῶν δικαιωμάτων καὶ τὴν Ἐθνική μας ἀξιοπρέπεια. Ὁ Ἑλληνικὸς λαὸς πρέπει νὰ ἔχη λόγο καὶ ὁ λόγος του αὐτὸς πρέπει νὰ ἀκουστῆ.

    Ο Θεός να σας φωτίζει!

  • 19 Μαρτίου 2015, 12:59 | Δημήτρης

    Αγαπητοί/ές Κύριοι/ες,

    εκτιμώ πως είναι άκαιρη η εισαγωγή, υπό τις παρούσες συνθήκες πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, ενός τέτοιου μέτρου. Βέβαια, για κάποιους οι οποίοι αναζητούσαν τέτοιες συνθήκες για να το περάσουν χωρίς να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση, θεωρούν πως τώρα είναι η στιγμή(ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται). Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει σκοπιμότητα και ότι κάποιοι μας έριξαν στα βράχια για να περάσουν μια σειρά από τέτοια μέτρα ατομικού και κοινωνικού στραγγαλισμού.

    Σκοπός του κράτους μας θα έπρεπε να είναι, λόγω της δραματικής ανάπτυξης των Τ.Π.Ε., να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της προσωπικής επιλογής στην ιδιωτική ζωή των πολιτών και όχι η περαιτέρω έκθεση τους σε πολύ πιθανή (νομίζω ότι δεν διαφωνείτε για το πιθανόν) συγκέντρωση, επεξεργασία και εκμετάλλευση τους κάτι το οποίο σαφέστατα διευκολύνει η επονομαζόμενη «Κάρτα του Πολίτη».

    Θεωρώ τέλος, ότι υπάρχουν θέματα των οποίων η δημοσιοποίηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για τον κοντινό του περίγυρο αλλά ακόμη ευρύτερα για το κοινωνικό σύνολο.

    Τέτοιες αποφάσεις θα μπορούσαν να αφορούν τα κατωτέρω θέματα:
    – Ασθένειες ιαθείσες και μη,
    – Συνδικαλιστικές απόψεις,
    – Πολιτικές επιλογές και απόψεις,
    – Κοινωνικές απόψεις,
    – Εργασιακή πορεία (φάκελος εργαζομένου, ποινές, απεργίες, τιμητικές διακρίσεις)
    – Κοινωνικές συναναστροφές,
    – Καταναλωτική συμπεριφορά,
    – Διατροφικές συνήθειες,
    – Θρησκευτικές επιλογές,
    – Ημέρες και ώρες απουσίας από το σπίτι,
    – Συνηθισμένες και έκτατες διαδρομές, κ.ο.κ.

  • 19 Μαρτίου 2015, 12:10 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΕΡΤΕΖ

    ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ:

    1.Το πλινθίο (τσιπάκι) της “Κάρτας (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη” θα λειτουργεί εξ επαφής (contact) ή εξ αποστάσεως (contactless);

    Αυτό είναι το βασικότερο ζήτημα και το υπουργείο δεν μας δίνει αυτή την πληροφορία. Πώς λοιπόν να τοποθετηθούμε;

    Κάθε τσιπ είναι ένας κινητός φάκελος και το απορρίπτουμε ως μέσο καταγραφής και συλλογής προσωπικών πληροφοριών. Αλλά το τσιπ που λειτουργεί εξ αποστάσεως είναι τσιπ ραδιοσυχνοτήτων (rfid) και γι’ αυτό επί πλέον είναι και καταδότης, αφού ο φορέας της κάρτας που το περιέχει μπορεί ανά πάσα στιγμή, με ποικίλους τρόπους πχ μέσω ενός φθηνού και απλού αναγνώστη rfid ή μέσω ενός δικτύου wi-fi ή με την ένταξη του συστήματος των καρτών σε κάποιο υπέργειο και επίγειο δορυφορικό σύστημα, λ.χ. το Ε­c­h­e­l­on ή το “Γαλιλαίος”, να εντοπιστεί πάραυτα.

    Σε κάποιες χώρες που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχη Κάρτα του Πολίτη το τσιπ λειτουργεί εξ αποστάσεως. Επίσης η πλειοψηφία των πιστωτικών καρτών είναι αυτής της τεχνολογίας δηλαδή ανέπαφων συναλλαγών (contactless). Ωστόσο με σειρά επιστημονικών ανακοινώσεων έχει καταδειχθεί ότι η ασφάλεια αυτής της τεχνολογίας είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Μεταξύ άλλων να αναφέρουμε ότι οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Steven Murdoch και Saar Drimer έχουν καταδείξει τα προβλήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας η οποία -σύμφωνα με τα λεγόμενά τους- «είναι τόσο απλή που τους σοκάρισε». Σύμφωνα με τις επιστημονικές ανακοινώσεις τους, αυτοί που θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του συγκεκριμένου συστήματος αρκεί να έχουν προπτυχιακές γνώσεις ηλεκτρονικών – γνώσεις που από παλαιότερες επιθέσεις έχει αποδειχθεί πως είναι κτήμα όσων ασχολούνται με το ηλεκτρονικό έγκλημα. Αλλά και άλλοι επιστήμονες έχουν καταδείξει προβλήματα στη συγκεκριμένη τεχνολογία όπως οι Andrea Barisani, Daniele Bianco, Adam Laurie και Zac Franken με σχετικές ανακοινώσεις τους σε συνέδρια. Στην πράξη θα πρέπει να αναφέρουμε την περίπτωση της Shell που αναγκάστηκε να ακυρώσει την εν λόγω τεχνολογία από τις κάρτες της αφού είχαν κλαπεί περίπου 1.000.000 λίρες από πελάτες της (βλ. http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/4980190.stm ) αλλά και τη μαζική επέμβαση από εγκληματίες (;) από το Πακιστάν και την Κίνα σε αναγνώστες τέτοιων καρτών που διατέθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αφαίρεσαν από χρήστες των καρτών συνολικό ποσό άνω των 10 εκατομμυρίων λιρών. Το τελευταίο γεγονός ανάγκασε τον Υπεύθυνο Εθνικής Αντικατασκοπίας των ΗΠΑ Joel Brenner, να δηλώσει ότι «μέχρι πρότινος μόνο κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών μπορούσαν να εκτελέσουν κάτι τέτοιο. Είναι τρομακτικό»

    Είναι λοιπόν δυνατό το σύνολο των προσωπικών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ατομικά τους δικαιώματα αλλά και την Εθνική μας Ασφάλεια να τίθεται -ελαφρά τη καρδία- στο έλεος κάθε κακοποιού και κατασκόπου;

    Είναι απολύτως αντισυνταγματικό το να παραπέμπονται λοιπόν τέτοια τεχνικά θέματα – επιλογές που είναι εξόχως σημαντικά για τα ατομικά μας δικαιώματα αλλά και τη δημόσια ασφάλεια, σε υπουργικές αποφάσεις που δε θα εγκριθούν από την Ελληνική Βουλή και κατ’ επέκταση από τον Ελληνικό Λαό.

    Εάν στην ελληνική κάρτα το τσιπ είναι εξ επαφής, μετά από πόσες αναβαθμίσεις σχεδιάζεται να γίνει εξ αποστάσεως;

    2.Για την παραγωγή της κάρτας θα χρησιμοποιηθεί το μηχάνημα που έχει η Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας;

    Έγινε γνωστό ότι η ιαπωνική εταιρεία TOPPAN που πούλησε στην Ελληνική Αστυνομία το μηχάνημα με το οποίο παράγονται τα Ελληνικά Διαβατήρια και οι αστυνομικές ταυτότητες, αναφέρεται σε αστυνομικές ταυτότητες που θα φέρουν τσιπ τόσο εξ επαφής όσο και εξ αποστάσεως: ” Άρα εάν χρησιμοποιηθεί η υποδομή της Ελληνικής Αστυνομίας η “Κάρτα (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη” μπορεί να έχει και εξ επαφής και εξ’ αποστάσεως τσιπάκι. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τα παραπάνω.

    3.Πιστεύει, αλήθεια, το Υπουργείο ότι υπάρχει απαραχάρακτη, απαραβίαστη τεχνολογική μέθοδος αποτύπωσης δεδομένων σε ένα πλινθίο (τσιπάκι) είτε αυτό λειτουργεί εξ επαφής (contact) είτε λειτουργεί εξ αποστάσεως (contactless);

    Στην Γερμανική Κάρτα του Πολίτη “με το καλημέρα” αποσύρθηκε το λογισμικό ανάγνωσης των καρτών γιατί είχε τρύπα ασφαλείας. Τι μας εγγυάται ότι στην Ελλάδα τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα από την τεχνολογικά προηγμένη Γερμανία;

    4.Για όσες “Κάρτες (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη” χαθούν αλλά και για όσες κλαπούν, προβλέπεται να αναπτυχθεί κάποιου είδους λογισμικό το οποίo θα τις εντοπίζει; Ειδικά, βεβαίως, στην περίπτωση που φέρουν εξ αποστάσεως (contactless) τσιπάκι, θα χρησιμοποιηθεί η υποδομή των κεραιών κινητής τηλεφωνίας ή η υποδομή των δορυφόρων;

    Το ρωτάμε αυτό γιατί για τα σκυλιά που φέρουν “εμφυτευμένο” στο δέρμα τους το εξ αποστάσεως (contactless) τσιπάκι, η σχετική εφαρμογή είναι ήδη έτοιμη, χρησιμοποιείται και μάλιστα μπορεί κανείς να την “κατεβάσει” δωρεάν στο κινητό του

    5.Η κάρτα Πολίτη θα συνδέεται με ένα (μοναδικό για κάθε πολίτη) κωδικό αριθμό πιστοποίησης-αναγνώρισης; Πώς θα σχηματίζεται ο αριθμός αυτός;

    6.Για τα νομικά, ηθικά, κοινωνικά και άλλα προβλήματα που κουβαλούν μαζί τους αυτές οι κάρτες από την στιγμή που διαθέτουν είτε εξ επαφής (contact) ή πολύ περισσότερο εξ αποστάσεως (contactless) πλινθίο και περιέχουν βιομετρικά δεδομένα , επικαλούμαι την ομιλία του Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά σε συνέδριο για τις ηθικές επιπτώσεις από την χρήση των βιομετρικών δεδομένων.

    7.Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά: «Τα βιομετρικά δεδομένα έχουν απομακρυνθεί κατά πολύ από τα γνωστά μας δακτυλικά αποτυπώματα ή τα στοιχεία που αποθηκεύονται στα μικροτσίπ των σύγχρονων διαβατηρίων. Πλέον μιλάμε για συσκευές που μπορούν να ανιχνεύσουν με μεγάλη ακρίβεια την ψυχοσωματική μας κατάσταση και τα συναισθήματά μας, συσχετίζοντας τις εκφράσεις του προσώπου, τις διακυμάνσεις της φωνής, την θερμοκρασία του σώματος και τις απεικονίσεις της δραστηριότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Από την άλλη πλευρά, οι εφαρμογές αυτές δεν περιορίζονται μόνο στο πεδίο της ασφάλειας – όπου μετά την «11η Σεπτεμβρίου» το κοινό έχει κάνει παραχωρήσεις στην προστασία της ιδιωτικότητας στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας – αλλά και για καθημερινή χρήση από δημόσιους φορείς και ιδιωτικές εταιρείες… “

    Τα λάβατε υπόψη σας τα ανωτέρω;

    Δεν είμαστε κατά της χρήσεως της πληροφορικής και της τεχνολογικής προόδου. Την παράχρησή της φοβούμεθα από διεφθαρμένους ανθρώπους.

    Η κάρτα πολίτη με τσιπ είναι η θύρα για την είσοδο σε ένα πεδίο (σύστημα) ηλεκτρονικής συλλογής και διασταυρώσεως κάθε είδους πληροφοριών με δυνατότητα τοπικής παρακολουθήσεως. Οι δυνατότητες του πεδίου αυτού στα χέρια ενός τυράννου είναι εφιαλτικές.

    Γι’ αυτό ζητούμε να μην ανοίξετε αυτή τη θύρα.

    8. Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι στη μνήμη/μνήμες ή οπουδήποτε αλλού, εσωτερικά και εξωτερικά της κάρτας του πολίτη, δεν πρόκειται να περιέχεται ο αριθμός 666 σε οποιαδήποτε γραφή και συμβολισμό και ότι επίσης έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτός ο αριθμός να μην συμπεριληφθεί στο μέλλον, σε οποιαδήποτε μελλοντική αναβάθμιση της κάρτας;

    Σας καλώ λοιπόν να μην προχωρήσετε στη θέση προς ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου.

  • 19 Μαρτίου 2015, 11:14 | Nικόλαος Παντελικίζης

    Χαίρεται κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών.
    Με μεγάλο προβληματισμό και θλίψη,διαβάζω και βλέπω πως ότι άφησε ανοιχτό η κυβέρνηση του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην ηλεκτρονική παρακολούθηση-φακέλωμα της ζωής των Ελλήνων πολιτών,με πρόσχημα την…διευκόλυνση μας,θέλετε να την συνεχίσετε εσείς!
    Και ενώ στα θέματα αντιμετώπισης των»εταίρων»(για εμένα εχθρών της Ελλάδος)και των μνημονίων που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις φέρνοντας την Ελλάδα και τους Έλληνες,στο χείλος της καταστροφής,κάνετε έναν έντιμο αγώνα να μην συνεχιστούν τα ΝΑΙ σε όλα που ζητούν οι δανειστές-δυνάστες του τόπου,έρχεστε να μας απογοητεύσετε πλασάροντας μας την κάρτα του πολίτη,που μέσα από αυτή θα μπορούν αυτοί που έχουν πρόσβαση στο σύστημα παρακολούθησης μέσω της κάρτας του πολίτη,να ξέρουν τι αγοράζουμε,τι τρώμε,τι φάρμακα παίρνουμε,ακόμη και το που βρίσκεται ο κάθε ένας μας!
    Κάποτε,επειδή δήθεν παραβίαζε προσωπικά δεδομένα διαγράψατε την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες!Τώρα που που με την κάρτα του πολίτη,θα καταρρεύσει κάθε προσωπικό δεδομένο δεν μιλάει κανένας από εσάς;Το πρόβλημα σας ήταν το θρήσκευμα λοιπόν στις ταυτότητες,που ούτε καν προαιρετική την αναγραφή του δεν αφήσατε η τότε βουλή;
    Παρακαλώ κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών,να μην υποχρεώσετε τον κόσμο να πάρει κάτι στο οποίο μεγάλη μερίδα Ελλήνων πολιτών είναι αντίθετη!Σας παρακαλώ πολύ,η κάρτα του πολίτη να είναι προαιρετική!Όσοι θέλουν να την πάρουν και όσοι δεν θέλουν και διαφωνούν,να συνεχίσουν να έχουν τα συμβατικά μέσα ταυτοποίησης που εξυπηρετούν επαρκέστατα κάθε Έλληνα!
    Εάν την κάρτα του πολίτη,την δώσετε υποχρεωτικά στους Έλληνες,και για όποιον δεν την πάρει του στερήσετε το δικαίωμα στην εργασία,στην σίτιση,στην περίθαλψη,στην ζωή εν πάση περιπτώση,θα έχετε και την αποκλειστική ευθύνη για την εξαθλίωση κάθε ανθρώπου που δεν θα δεχτεί αυτό το άθλιο φακέλωμα!
    Με εκτίμηση,Νικόλαος Παντελικίζης Ιδιωτικός Υπάλληλος.

  • 19 Μαρτίου 2015, 11:21 | Παναγιώτης Τυροπάνης

    Θα ήθελα κατ’ αρχήν να γίνει σεβαστό το γνωστό κώλυμα των ορθοδόξων χριστιανών στην χρήση της κάρτας του πολίτη ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση πίεση προς την χρήση της από αυτούς.

    Πέραν του θρησκευτικού κωλύματος που αναφέρω και απαιτείται να γίνει σεβαστό, δεν αναμένω η κάρτα του πολίτη να φέρει κάποιο πλεονέκτημα.

    Δεν παρέχει η ίδια η ηλεκτρονική κάρτα απαλλαγή από γραφειοκρατία. Αυτήν την απαλλαγή, την παρέχουν οι οργανωμένες βάσεις δεδομένων οι οποίες μπορούν να προσφέρουν τις διευκολύνσεις ήδη, με την χρήση του υπάρχοντος αριθμού ταυτότητας, και με την επίδειξή της να μπορεί να κάνει εύκολα ο πολίτης τις συναλλαγές του με το δημόσιο χωρίς ταλαιπωρία. Δεν είναι η κάρτα που απαλλάσει από την ταλαιπωρία.

    Πέραν αυτού, υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι. Ενδεικτικά:

    1. Παρατηρείται ότι εχει καθιερωθεί μια «τυφλή» εμπιστοσύνη στην τεχνολογία και ότι αυτή δεν παραβιάζεται, κυρίως από τον κόσμο που έχει επιφανειακή γνώση αυτής. Π.χ. με τις πιστωτικές κάρτες, εκεί που παλαιότερα ζητούσαν την υπάρχουσα ταυτότητά μας στο ταμείο σε μια αγορά με πιστωτική κάρτα, τώρα, με την χρήση pin, θεωρείται ότι την χρησιμοποιεί ο κάτοχός της. Είναι ευνόητο ότι αυτό δεν παρέχει αξιοπιστία. Με τις πιστωτικές κάρτες φυσικά, το χειρότερο που μπορεί να γίνει σε περίπτωση λάθος ταυτοποίησης, είναι μια αγορά. Ενώ αν πρόκειται για ταυτότητα, μπορούν να γίνουν μεγαλύτερου εύρους ενέργειες που απειλούν απόλυτα την προστασία του πολίτη.

    2. Παρατηρείται «τυφλή» εμπιστοσύνη στο ότι η κάρτα δεν αντιγράφεται. Ή τουλάχιστον ότι αυτό είναι ένα σπάνιο ενδεχόμενο. Ωστόσο έχει αποδειχθεί και εμπράκτως ότι είναι εφικτό να γίνει (π.χ. στην Γερμανία), και ο κόσμος αγνοεί ότι άπαξ και γίνει κατορθωτό για μια κάρτα, μετά είναι πολύ εύκολο να γίνει αντιγραφή από ευρύ αριθμό παρανόμων, με σχετικά φθηνά ηλεκτρονικά μέσα. Πράγμα που σημαίνει ότι ξαφνικά θα καταρρεύσεει σε μια τέτοια περίπτωση η υποδομή ολόκληρης της χώρας.
    Αυτό, για να έχουμε μια εικόνα, αναμένεται να γίνεται περίπου τόσο συχνά, όσο συχνά παραβιάζεται η προστασία ενός λογισμικού.

    Για 1 και 2:
    Φυσικά και η φυσική ταυτότητα είναι πιθανόν να παραβιαστεί. Αλλά αυτό είναι αντιληπτό ακόμα και από το ψηφιακά αναλφάβητο κοινό και θα είναι τουλάχιστον πιο προσεκτικό.
    Αντιθέτως, η «τυφλή» εμπιστοσύνη στην ηλεκτρονική ταυτοποίηση, αναμένετε να διευκολύνει παραχαράκτες και να αυξήσει σημαντικά τις περιπτώσεις παραβίασης.
    Και πέραν αυτού, ποτέ δεν έχει γίνει απόλυτη πλαστογράφηση ταυτότητας. Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση που αυτό γίνει εφικτό, θα χρειαζόταν ακριβός εξοπλισμός με μηχανικά μέρη και δεν θα σήμαινε κατάρρευση για την χώρα (ότι ο καθένας σχεδόν μπορεί να το κάνει άπαξ και γίνει από έναν όπως στην περίπτωση της ηλεκτρονικής κάρτας). Και μια έκδοση του υπάρχοντος τύπου ταυτότητας με περισσότερα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως αυτών που χρησιμοποιούνται στα χαρτονομίσματα, θα εκμηδένιζε την ικανότητα και τους λόγους (λόγω κόστους) να κάνει κάποιος παράνομο αντίγραφο ταυτότητας.

    3. Υπάρχει ο κίνδυνος να υποβιβαστεί η χρήση του χαρτονομίσματος και να καταργηθεί στο μέλλον, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, αφού κάθε αγοραπολησία θα καταγράφεται.
    Για όσους ισχυρίζονται ότι ήδη το κάνουμε αυτό με τις πιστωτικές ή τα κινητά τηλέφωνα:
    -Αυτό γίνεται κατ’ επιλογήν του πολίτη και όχι υποχρεωτικά
    -Μπορεί να καταστρέψει ο χρήστης την κάρτα ή το τηλέφωνο οποτεδήποτε θελήσει, χωρίς αυτό να είναι παράνομη πράξη. Ενώ καταστροφή κάρτας πολίτη θα διώκεται από την πολιτεία ως παράνομη πράξη.

    4. Τέλος, αν η κάρτα πολίτη περιέχει RFID chip, υπάρχει δυνητικά κίνδυνος να παρακολουθείται στο μέλλον γεωγραγικά, με χρήση δικτύου σαρωτών σε μεγάλη έκταση. Και πέραν από βάση δεδομένων για αγοραπωλησίες, να καταγράφεται και η κάθε κίνησή του, καταργώντας πλέον εντελώς την αξιοπρέπειά του και το δικαίωμά του να έχει ιδιωτική ζωή.

  • 19 Μαρτίου 2015, 11:15 | ifigeneia

    δεν χρειαζεται να προσθεσω τιποτε αλλο.εχουν ειπωθει τα περισσοτερα..απλα να δηλωσω κι εγω την αρνηση μου για την καρτα του πολιτη.ΔΕΝ ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

  • 19 Μαρτίου 2015, 11:42 | ANTIGONE

    ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ, ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΕΣΟΝ «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ» ΚΑΙ «ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ» ΤΗΣ ΟΛΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, ΚΑΠΟΙΟΣ, ΑΠΟΔΕΧΟΜΕΝΟΣ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ, ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ «ΧΑΣΕΙ» ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΛΗΣΗ, ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΧΕΙ!

    ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ.

    ΑΣ ΒΡΕΘΕΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ – ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ- ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ» ΤΟΝ ΛΑΟ (ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΕΝΝΟΩ), ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ.

  • 19 Μαρτίου 2015, 11:14 | ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΚΥΘΑ

    1.Οι άνθρωποι που σκέφτηκαν να εισάγουν στην Ελλάδα την ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη, το έκαναν ορμώμενοι από το γεγονός ότι στη χώρα μας υπάρχει τόσο μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας που είναι δικαιούχοι επιδότησης σίτισης για την αντιμετώπιση της «ανθρώπινης κρίσης» (γενικά εννοεί?), εξαντλήθηκαν όλοι οι πιθανοί τρόποι βοήθειας μέχρι και σήμερα και κατέληξαν στο ότι μόνο με την ηλεκτρονική καταγραφή τους θα τους βοηθήσουν?
    2.Αναφέρεται ότι :»Η κάρτα του πολίτη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στις καθημερινές συναλλαγές του πολίτη με την διοίκηση». Δεχόμενοι ότι η κάρτα θα αντλεί δεδομένα από όλους τους φορείς του δημοσίου, ακόμη και για την πιο απλή συναλλαγή, ο καθένας συνάνθρωπος – υπάλληλος – διεκπεραιωτής της υπόθεσης θα έχει άμεση πρόσβαση, με μια ματιά, ίσως χωρίς να το θέλει, στα προσωπικά δεδομένα του συμπολίτη του; Θα ισχύει κατ’ ουσίαν ο Νόμος περί προσωπικών δεδομένων ή θα ρυθμίζεται ανάλογα κατα περίπτωση ώστε να μην καταπατείται;(βλ. άρθρο 16 παρ.2.β)
    3.Μήπως ενώ διαβάζοντας τα σχετικά άρθρα και την αιτιολογική έκθεση «φαίνεται» ότι οι προθέσεις είναι αγνές και έχουν στόχο «καταρχήν» την αντιμετώπιση της ανθρώπινης κρίσης, τελικά είναι ο προθάλαμος για κάτι πιο μεθοδευμένο με στόχο την απόλυτη ηλεκτρονική καταγραφή προσωπικοτήτων και όχι μόνο;

  • 19 Μαρτίου 2015, 11:54 | Σωτηρία

    Με βάση τα στοιχεία που μας δίνεται είμαι αρνητική στην ιδέα της κάρτας του πολίτη.Όχι μόνο γιατί το πρόβλημα δεν είναι η ταχύτητα εξυπηρέτησης αλλά η οργάνωση που έχει το Δημόσιο αλλά επειδή δεν χρειαζόμαστε ένα ακόμα μέσο έλεγχου αλλά και <>.Ας λύσουμε πρώτα τα υπάρχοντα προβλήματα και μετά ας ψάξουμε να δημιουργήσουμε και άλλα!!!

  • 19 Μαρτίου 2015, 11:25 | Δημήτρης

    Κύριοι,

    ως μηχανικός πληροφορικής με πολυετή πείρα προτείνω, ότι η κάρτα του πολίτη με έναν νεό αριθμό καταχώρησης ενός φυσικού η νομικού προσώπου σε βάσεις δεδομένων είναι παντελλώς περιττή. Το ΑΦΜ είναι αρκετό για να παρακολοθούνται οι οικονομικές κινήσεις κάποιου φυσικού η νομικού προσωπου σε βάσεις δεδομένων διαφόρων υπηρεσιών.
    Για την ακρίβεια οι ανακοινώσεις των κυβερνήσεων των τελευταίων 5 ετών καταδικνύουν ότι υπάρχει ήδη η δυνατότητα να παρακολουθήται οικονομικά κάποιος με τα υπάρχοντα μέσα.
    Στο τμήμα Α σκοποί, δεν τεκμηριώνεται καν, το πως ο νέος αριθμός ταυτοποίησης θα προσφέρει κάτι που δεν μπορεί να υλοποιθεί με τους υπάρχοντες αριθμούς ταυτοποίησης.

    Με βάση τα υπάρχοντα συστήματα μηχανογάνωσης θα ήταν αδιανόητο η κάρτα να περίεχει στοιχεία του κατόχου πέραν της ταυτοποίησης όπως π.χ. περιουσιολόγια, ιατρικό φάκελο κλπ.
    Όπως γίνεται ήδη εδώ και μια δεκαετία σε διάφορες αναπτυξεις egov υπηρεσιών στον κόσμο, ο χρήστης π.χ. ενός ιατρικού φακέλου αναζητά τον φάκελο απο μια μηχανοργάνωση, δεν περιμένει να τον έχει ο πελάτης του πάνω του είτε σε μορφη smartcard είτε σε αλλη μορφή.

    Τέτοιου είδους πληροφορίες σε κάρτα που μπορεί να κλαπεί είναι επικύνδινες. Αυτό σίγουρα έχει επισημανθεί απο συναδέλφους μου τόσο στις αρμόδεις υπηρεσίες όσο και στους εμπνευστές αυτής της κάρτας. Το οποίο σημαίνει ότι οι εμπνευστές αυτοί μπορεί να φέρουν ευθύνη έστω και εξ αμελείας για οποιαδήποτε ποινικό αδίκημα διαπραχθεί με την χρήση κλεμμένης κάρτας πολίτη. Δοκιμές στο εξωτερικό τέτοιων συστημάτων έδειξαν ότι είναι δυνατό να υποκλαπούν πληροφορίες. Π.χ. e-passports με RFID. Να υποκλαπούν. Δεν χρειάστηκε κάν να κλέψουν την κάρτα διαβατήριο. Τις διάβαζαν απο απόσταση 5 μέτρων εν αγνοία των κατόχων τους. Και εδώ το την διαβάζω σημαίνει, μπορώ να την αντιγράψω. Οπόοτε ο συντάκτης του Β, να μας πεί τι διαφορά θα έχουν οι κάρτες αυτές.

    Με βάση αναπτύξεις ηλεκτρονικών διαβατηρίων σε διάφορα μέρη του κόσμου την τελυεταία δεκαετία, έχει διαπιστωθεί ότι αυτά τα συστήματα διευκολύνουν και προάγουν δραστηριότητες πλαστογραφίας. Ως εκ τούτου έχει επίσης διαπιστωθεί ότι οι προδιαγραφές ασφαλείας των καρτών αυτών είναι ανεπαρκείς. Ποιός αναλαμβάνει την ευθύνη να διεκολύνει τις δραστηριότητες πλαστογραφίας στην Ελλάδα ? ‘Οταν προκύψουν αυτά τα κρούσματα με την κάρτα του πολίτη θα χρειαστεί να γνωρίζουν οι πολίτες που να αναζητήσουν ευθύνες.
    Στο τμήμα Β δεν αναφέρονται οι προδιαγραφές της κάρτας. Τόσο οι ευρωπαικές προδιαγραφές όσο και οι προδιαγραφές ασφαλείας. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο η γνώμη των συντακτών για τον αν θεωρούν τις κάρτες ασφαλείς. Θα έπρεπε να αναφέρονται οι προδιαγραφές τις οποίες υλοποιούν οι κάρτες.

    Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλές χώρες ας πούμε τα τελυταία 50 χρόνια είχαν επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογογικά έσοδα χωρίς να κάνουν τέτοιου είδους προμήθεις του δημοσίου. Π.χ. η ιρλανδία, ρωσσία, τουρκία, με χαμηλό φόρο επιχειρήσεων είχε κάθε γνωστή εταιρία στον χώρο μου, καθώς και φορολογικά έσοδα. Χωρίς να έχουν καρτες. Πως είναι δυνατόν να λέτε ότι χρειάζεσται κάρτες κλπ, για να έχεται φορολογικά έσοδα όταν ΔΕΝ ΕΧΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΒΟΗΘΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑ, αντί για έναν χαμηλό φόρο επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων.

    Εννοείται επίσης ότι οι κάρτες αυτές δεν μπορεί να εκρφράζουν τις δεισιδαιμονίες μερίδας ανθρώπων. Είναι αδιανόητο να έχουν σύμβολα που προσβάλλουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των ελλήνων πολιτών, όπως π.χ. το λογότυπο του σύζευξης.

    Συνεπώς αυτή η νέα προμήθεια του δημοσίου δεν δικαιολογείται
    α) απο λειτουργικής πλευράς. Οι υπηρεσίες που θα προσφερθούν με βάση την κάρτα μπορούν να προσφερθούν με βάση τους υπάρχοντες αριθμούς ταυτοποίησης.
    β) τα επιχειρήματα που προβάλλονται για την χρήση της είναι ψευδή. Δεν προσφέρει ασφάλεια, δεν παρέχει κάτι που δεν έχουμε ήδη.
    Ως εκ τούτου η νέα αυτή προμήθεια του δημοσίου χρίζει περεταίρω διερεύνησης.

  • 19 Μαρτίου 2015, 11:05 | Παύλος Καμέτσος

    Με τρόπο απαράδεκτο για τα ελληνικά δεδομένα και με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, θα εξαναγκαστούν αρχικά οι πολίτες που βρίσκονται σε ένδεια να παραλάβουν την ‘κάρτα του πολίτη’ που όμως θα αποτελεί και κυρίως ταυτότητα αλλά και πιστωτική κάρτα.
    Εάν η κάρτα αυτή περιλαμβάνει RFID θα καταπατηθούν οι ατομικές ελευθερίες των πολιτών.
    Για ένα τόσο σοβαρό θέμα θα έπρεπε να είχε προηγηθεί δημοψήφισμα.

  • 19 Μαρτίου 2015, 11:14 | Νικος Αγγελιδης

    Ειμαι κατα τις καρτας του πολιτη.
    Ειμαστε Ανθρωποι πανω απο ολα δεν ειμαστε αριθμοι.
    Δεν ξεπουλαμε την ελευθερια μας και την ψυχη μας.

  • 19 Μαρτίου 2015, 11:26 | Θεόφιλος Μιχ. Ψαρομπάς

    Αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα λόγω των θρησκευτικών μου πεποιθήσεων, άλλωστε πιστεύω ότι:
    α) Είναι ένας τρόπος χειραγώγησης.
    β) Καταργεί την ελευθερία μου και το αίσθημα ασφάλειας μήπως γίνουμε στόχος οποιουδήποτε κακόβουλου.
    γ) Θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη φύτευση μικροτσίπ με το πρόσχημα ότι θα φοβόμαστε και στον ύπνο μας μήπως μας κλέψουν την κάρτα στην θα εγγράφονται σημαντικότατες για μας πληροφορίες.
    δ) Δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει ποτέ, εγγύηση ασφάλειας, όπως αποδεικνύεται από τη σύσταση του διευθυντή της Γερμανικής Αστυνομίας να μην τη χρησιμοποιούν οι Γερμανοί για λόγους ασφάλειας.
    ε) Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργηθεί αυτή η κάρτα, αφού εξυπηρετούμαστε ήδη από τα υπάρχοντα επίσημα έγγραφα (αστυνομική ταυτότητα, ΑΦΜ κλπ.)
    στ) Έχω βάσιμες υποψίες, ότι σίγουρα θα παραβιασθούν δικαιώματα των πολιτών. Επιπλέον, με παραξενεύει η ύποπτη σπουδή που δείχνει το κατά τα άλλα «παράλυτο» ελληνικό κράτος να εφαρμόσει αυτό το μέτρο άμεσα. Ως Έλληνας ορθόδοξος, ελεύθερα σκεπτόμενος και δημοκρατικός πολίτης είμαι αντίθετος στην ιδέα εφαρμογής της «κάρτας πολίτη».
    ζ) Η όλη διαδικασία κοστίζει και αποτελεί ταρτουφισμό αυτή η σπατάλη όταν η χώρα οδεύει προς πτώχευση.
    η) Αποτελεί ψέμα και κακόβουλη παραπλάνηση, ότι μπορεί να εξασφαλιστεί το περιεχόμενο του μικροτσίπ από μελλοντική αύξηση δεδομένων. Αντίθετα τα προσωπικά μας δεδομένα θα μπορούν να τροποποιηθούν εν αγνοία μας και να χρησιμοποιηθούν από παγκόσμια πολιτικά ή οικονομικά κέντρα. Έτσι αφαιρείται το δικαίωμά μου να γνωρίζω το περιεχόμενό της και ποιος έχει γνώση αυτού(βλέπε video για Aaron Russo)
    θ) Ως Ορθόδοξος Χριστιανός, είμαι ενάντια σε οτιδήποτε προσβάλλει τα πιστεύω μου καθόσον σημαντικοί Πατέρες της Εκκλησίας έχουν τοποθετηθεί ενάντια στην πρόσληψη μιας τέτοιας κάρτας(π.χ. Άγιος Παίσιος, κοινότητα Αγίου Όρους κ.α.)
    ι)το Σύνταγμα προστατεύει τις ατομικές και θρησκευτικές μου ελευθερίες
    κ)Θέλω να παραμείνω πολίτης του Ελληνικού κράτους κι όχι υπήκοος μιας παγκόσμιας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

    Ευχαριστώ

  • 19 Μαρτίου 2015, 11:01 | Μαρία Κοσμίδου

    Είμαστε σαφώς αντίθετοι σε πολιτικές / μέτρα / τακτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που οδηγούν σε παγκόσμια διακυβέρνηση. Χρυσωμένα χάπια όπως ασφάλεια, καλύτερη εξυπηρέτηση κλπ, δεν τα δεχόμαστε. Ξέρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί και σύμβουλοι αυτών πολύ καλά που οδηγούν όλα αυτά. Ξέρουμε όμως κι εμείς. Υποτίθεται ότι εκλέξαμε αυτή την κυβέρνηση για να μας προστατέψει από τα σχέδια της νέας τάξης πραγμάτων. Και τώρα πού μας οδηγεί; Σε ηλεκτρονικό φακέλωμα χωρίς επιστροφή; Αυτό είναι οργάνωση του κράτους; Είναι ελευθερία του ανθρώπου;

  • 19 Μαρτίου 2015, 11:12 | Αγησίλαος Αθανασούλης

    ΕΠΜΕΡΟΥΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

    1. Το τσιπάκι της “Κάρτας (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη” θα λειτουργεί εξ επαφής (contact) ή εξ αποστάσεως (contactless); Θεωρείτε οτι αυτό είναι «τεχνικό – λεπτομερειακό» ζήτημα, και καλώς αποκλείεται από τη συζήτηση στη Βουλή; (Βλ. και ερωτήσεις 2, 3 για τα μείζονα ζητήματα που εγείρονται από τέτοια «τεχνικά χαρακτηριστικά».)

    2. Πιστεύει το Υπουργείο ότι υπάρχει απαραχάρακτη, απαραβίαστη τεχνολογική μέθοδος αποτύπωσης δεδομένων σε ένα τσιπάκι είτε αυτό λειτουργεί εξ επαφής (contact) είτε λειτουργεί εξ αποστάσεως (contactless); Ποιός επωμίζεται το βάρος του να διαχειριστεί τις ευθύνες (ποινικές, αστικές, πολιτικές) της τεχνικής ασφάλειας του εγχειρήματος;

    Αυτό δεν είναι απλά κινδυνολογία: στη Γερμανική Κάρτα του Πολίτη “με το καλημέρα” αποσύρθηκε το λογισμικό ανάγνωσης των καρτών γιατί είχε τρύπα ασφαλείας. Τι μας εγγυάται ότι στην Ελλάδα τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα; Και ποιός θα έχει την ευθύνη σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Το άτομο του Υπουργού που εκδίδει την Υπουργική απόφαση; Θα διωχθεί προσωπικά ο Υπουργός σε τέτοια περίπτωση για τις δαπάνες και όποια άλλα προβλήματα προκύψουν; Η θα ακούσουμε πάλι οτι ο Υπουργός «δεν διάβασε» τις τεχνικές μελέτες πριν υπογράψει;

    Γιατί δεν γίνεται μια συζήτηση στη Βουλή γι’αυτό το θέμα; Το αν μια τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί ευρύτατα για την οργάνωση του Κράτους είναι ασφαλής ή όχι, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί «τεχνικο — λεπτομερειακό» ερώτημα.

    3. Για όσες “Κάρτες (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη” χαθούν αλλά και για όσες κλαπούν, προβλέπεται να αναπτυχθεί κάποιου είδους λογισμικό το οποίo θα τις εντοπίζει; Ειδικά, βεβαίως, στην περίπτωση που φέρουν εξ αποστάσεως (contactless) τσιπάκι, θα χρησιμοποιηθεί η υποδομή των κεραιών κινητής τηλεφωνίας ή η υποδομή των δορυφόρων;

    Το ρωτάμε αυτό γιατί για τα σκυλιά που φέρουν “εμφυτευμένο” στο δέρμα τους το εξ αποστάσεως (contactless) τσιπάκι, η σχετική εφαρμογή είναι ήδη έτοιμη, χρησιμοποιείται και μάλιστα μπορεί κανείς να την “κατεβάσει” δωρεάν στο κινητό του.

    Ποιές εγγυήσεις υπάρχουν για την προστασία των πολιτών από μια συνεχή ηλεκτρονική παρακολούθηση με την κατάχρηση τέτοιου λογισμικού; Και με ποιά λογική το ζήτημα αυτό αποκλείεται της συζήτησης στη Βουλή;

    4. Η κάρτα Πολίτη θα συνδέεται με έναν (καινούριο, μοναδικό για κάθε πολίτη) κωδικό αριθμό πιστοποίησης-αναγνώρισης; Πώς θα σχηματίζεται ο αριθμός αυτός;

    5. Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι στη μνήμη/μνήμες ή οπουδήποτε αλλού, εσωτερικά και εξωτερικά της κάρτας του πολίτη, δεν πρόκειται να περιέχεται ο αριθμός 666 σε οποιαδήποτε γραφή και συμβολισμό και ότι επίσης έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτός ο αριθμός να μην συμπεριληφθεί στο μέλλον, σε οποιαδήποτε μελλοντική αναβάθμιση της κάρτας;

    Το να παραπέμπεται κάθε συγκεκριμένη τεχνική συζήτηση σε απολύτως νεφελώδεις, αδιαφανείς, μη ελέγξιμες διαδικασίες σε καμία περίπτωση δεν κερδίζει την καλή πίστη κανενός πολίτη.

    Είναι γνωστό οτι το ζήτημα αυτό αποτελεί μείζον θέμα συνείδησης των Ορθοδόξων χριστιανών, ένας των οποίων είμαι κι εγώ. Ο συνδυασμός των νεφελωδών, εκτός Βουλής διαδικασιών, και της πλήρους απουσίας οποιασδήποτε διατύπωσης περί σεβασμού της θρησκευτικής συνείδησης όλων των πολιτών, προκαλεί έντονη απογοήτευση και προβληματισμό.

    ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ:

    Το άρθρο αυτό είναι μια γενική δήλωση προθέσεων, με όλες τις συγκεκριμένες συζήτησεις και απόφασεις να παραπέμπονται σε υπουργικές αποφάσεις. Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο πολιτικά, ηθικά και δημοκρατικά.

    Ο Ελληνικός λαός κυβερνήθηκε με υπουργικές αποφάσεις, και απέρριψε ηχηρά αυτό τον τρόπο διακυβέρνησης. Τα ζητήματα που αγγίζουν τη ζωή μας σε σημαντικό βαθμό πρέπει να συζητιούνται στη Βουλή. Το οτι έχουμε τη δυνατότητα να εκφραστούμε στο διαδίκτυο δεν υποκαθιστά τον θεσμικό ρόλο της Βουλής.

    Για να συζητήσουμε επί της ουσίας της Κάρτας του Πολίτη, φέρτε ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση, όχι μια λευκή επιταγή.

  • 19 Μαρτίου 2015, 10:48 | κυριακοσ

    ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
    ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ
    ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ

  • 19 Μαρτίου 2015, 10:56 | ΠΕΦΑΝΗΣ

    διαφωνώ με την κάρτα για τους ακόλουθους λόγους:
    1.περιορισμός ατομικής ελευθερίας.
    2.μη ασφαλής τεχνολογία ώστε να υπάρχει προστασία από κακόβουλες ενέργειες.
    3.με ανησυχεί η επέκταση της χρήσης της στο μέλλον.
    4.είμαστε πρόσωπα κι όχι νούμερα(αριθμοί)

  • 19 Μαρτίου 2015, 10:43 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΕΡΓΙΔΗΣ

    ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟΝ ΠΩΣ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΞΕΛΕΓΗ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ, ΦΕΡΝΕΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.
    ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟΣΟ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΛΟΠΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ. ΕΠΙΣΗΣ, ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΤΕΛΕΙΟΣ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΩΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΩΣ ΜΕΣΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΛΑΓΩΝ, ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΟΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΦΟΡΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ.
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΙΣΩΝΕΤΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΩΣ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΡΙΘΜΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΙ ΝΑ ΣΙΤΙΖΕΤΑΙ Η΄ΝΑ ΕΧΕΙ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.
    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΑΚΡΑΙΟ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Η’ ΤΟΥ ΑΦΜ ‘Η ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΜΚΑ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΦΜ Η’ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.
    ΦΡΟΝΩ ΠΩΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ

  • 19 Μαρτίου 2015, 10:30 | ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΜΕΡΣΙΝΗ

    Καλή σας μέρα,
    Δεν περίμενα από την σημερινή κυβέρνηση να προωθεί το σχέδιο της κάρτας του πολίτη (δεν είμαι προκατειλημμένη αλλά τα τελευταία 30 χρόνια υπήρξε μεγάλη ασυδοσία).
    Προέρχομαι από οικογένεια με ενεργή συμμετοχή στην απελευθέρωση της Πατρίδας μας στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και συγκεκριμένα ο παππούς μου +Νικόλαος Καλόγηρος ανήκε στην αντίσταση, ο πατέρας μου +Γεώργιος λόγω κοινωνικών φρονημάτων εξαιρέθηκε από την στράτευσή του στην πολεμική αεροπορία.
    Με αξιοπρέπεια δεν επιβαρύναμε ποτέ την Πατρίδα μας, με την πίστη μας στο ΧΡΙΣΤΟ εργαζόμασταν τότε και τώρα τίμια στον ιδιωτικό τομέα και δεν επιζητήσαμε την βόλεψή μας, ακόμη και εάν υπήρξε αυτή η δυνατότητα στις εκλογές του 1981.
    Πιστεύουμε στον Τριαδικό Θεό είμαστε Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι, μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας με συμμετοχή στα Ιερά Μυστήρια αλλά και απόγονοι ηρώων που έδωσαν την ζωή τους «Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία».
    Τα παρακάτω σχόλια με αντιπροσωπεύουν πλήρως και προσεύχομαι θερμά για την μη έκδοση της συγκεκριμένης κάρτας του πολίτη και την αληθινή απελευθέρωση της Ελλάδας μας.
    Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Σύναξη των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους αλλά και Άγιοι της Εκκλησίας μας όπως ο Όσιος Παϊσιος, που για το λόγο αυτό είχε συντάξει χειρόγραφη και χρονολογημένη από τον ίδιο επιστολή για το θέμα, είναι απολύτως αντίθετοι στην εφαρμογή του συστήματος αυτού ταυτοποίησης των Ορθοδόξων Ελλήνων Πολιτών καθώς έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους Ιερούς Κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μέλος της οποίας είμαι και εγώ. Σας καλώ λοιπόν να μην προχωρήσετε στη θέση προς ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου.
    Δεν είμαστε κατά της χρήσεως της πληροφορικής και της τεχνολογικής προόδου. Την παράχρησή της φοβούμεθα από διεφθαρμένους ανθρώπους.
    Η κάρτα πολίτη με τσιπ είναι η θύρα για την είσοδο σε ένα πεδίο (σύστημα) ηλεκτρονικής συλλογής και διασταυρώσεως κάθε είδους πληροφοριών με δυνατότητα τοπικής παρακολουθήσεως. Οι δυνατότητες του πεδίου αυτού στα χέρια ενός τυράννου είναι εφιαλτικές.
    Γι’ αυτό ζητούμε να μην ανοίξετε αυτή τη θύρα.
    Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι στη μνήμη/μνήμες ή οπουδήποτε αλλού, εσωτερικά και εξωτερικά της κάρτας του πολίτη, δεν πρόκειται να περιέχεται ο αριθμός 666 σε οποιαδήποτε γραφή και συμβολισμό και ότι επίσης έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτός ο αριθμός να μην συμπεριληφθεί στο μέλλον, σε οποιαδήποτε μελλοντική αναβάθμιση της κάρτας;

    Με σεβασμό,
    Μυρσίνη Καλογήρου

  • 19 Μαρτίου 2015, 10:01 | ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΜΕΡΣΙΝΗ

    Καλή σας μέρα,
    Δεν περίμενα από την σημερινή κυβέρνηση να προωθεί το σχέδιο της κάρτας του πολίτη (δεν είμαι προκατειλημμένη ή μίζερη αλλά τα τελευταία 30 χρόνια υπήρξε μεγάλη ασυδοσία).
    Προέρχομαι από οικογένεια με ενεργή συμμετοχή στην απελευθέρωση της Πατρίδας μας στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και συγκεκριμένα ο παππούς μου +Νικόλαος Καλόγηρος ανήκε στην αντίσταση, ο πατέρας μου +Γεώργιος λόγω κοινωνικών φρονημάτων εξαιρέθηκε από την στράτευσή του στην πολεμική αεροπορία.
    Με αξιοπρέπεια δεν επιβαρύναμε ποτέ την Πατρίδα μας, με την πίστη μας στο ΧΡΙΣΤΟ εργαζόμασταν τότε και τώρα τίμια στον ιδιωτικό τομέα και δεν επιζητήσαμε την βόλεψή μας, ακόμη και εάν υπήρξε αυτή η δυνατότητα στις εκλογές του 1981.
    Πιστεύουμε στον Τριαδικό Θεό είμαστε Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι, μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας με συμμετοχή στα Ιερά Μυστήρια αλλά και απόγονοι ηρώων που έδωσαν την ζωή τους «Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία».
    Τα παρακάτω σχόλια με αντιπροσωπεύουν πλήρως και προσεύχομαι θερμά για την μη έκδοση της συγκεκριμένης κάρτας του πολίτη και την αληθινή απελευθέρωση της Ελλάδας μας!!!
    Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Σύναξη των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους αλλά και Άγιοι της Εκκλησίας μας όπως ο Όσιος Παϊσιος, που για το λόγο αυτό είχε συντάξει χειρόγραφη και χρονολογημένη από τον ίδιο επιστολή για το θέμα, είναι απολύτως αντίθετοι στην εφαρμογή του συστήματος αυτού ταυτοποίησης των Ορθοδόξων Ελλήνων Πολιτών καθώς έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους Ιερούς Κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μέλος της οποίας είμαι και εγώ. Σας καλώ λοιπόν να μην προχωρήσετε στη θέση προς ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου.
    Δεν είμαστε κατά της χρήσεως της πληροφορικής και της τεχνολογικής προόδου. Την παράχρησή της φοβούμεθα από διεφθαρμένους ανθρώπους.
    Η κάρτα πολίτη με τσιπ είναι η θύρα για την είσοδο σε ένα πεδίο (σύστημα) ηλεκτρονικής συλλογής και διασταυρώσεως κάθε είδους πληροφοριών με δυνατότητα τοπικής παρακολουθήσεως. Οι δυνατότητες του πεδίου αυτού στα χέρια ενός τυράννου είναι εφιαλτικές.
    Γι’ αυτό ζητούμε να μην ανοίξετε αυτή τη θύρα.
    Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι στη μνήμη/μνήμες ή οπουδήποτε αλλού, εσωτερικά και εξωτερικά της κάρτας του πολίτη, δεν πρόκειται να περιέχεται ο αριθμός 666 σε οποιαδήποτε γραφή και συμβολισμό και ότι επίσης έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτός ο αριθμός να μην συμπεριληφθεί στο μέλλον, σε οποιαδήποτε μελλοντική αναβάθμιση της κάρτας;

    Με σεβασμό,
    Μυρσίνη Καλογήρου

  • 19 Μαρτίου 2015, 09:30 | ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Aρνούμαι να παραλαβω την κάρτα του πολίτη γιατί πιστευω στον ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ο οποίος έδωσε και εδίδαξε την ελευθερία του ανθρώπου.

  • 19 Μαρτίου 2015, 09:43 | Αθανάσιος

    Η κάρτα του πολίτη είναι ο τελευταίος πρόδρομος για το χάραγμα του θηρίου στη αποκάλυψη του Ιωάννη. Υπάρχουν πολλοί Χριστιανοί που προτιμούν να δώσουν την ζωή τους παρά να δεχθούν κάτι τέτοιο. Πάρτε πίσω τον νόμο γιατί θα είστε υπόλογοι ενόπιον του Θεού.

  • 19 Μαρτίου 2015, 08:45 | Κατσούλα Στ

    Διαφωνώ με την ηλεκτρονική ταυτότητα, διότι με προσβάλλει και μου καταργεί το δικαίωμα στην ελευθερία κ την ιδιοτηκότητα. Δεν θα το δεχτώ ΠΟΤΕ

  • 19 Μαρτίου 2015, 08:09 | spiros

    oxi stin karta tou politi

  • 19 Μαρτίου 2015, 08:34 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΑ

    ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΛΑΒΩ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ,ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΦΕΛΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΑΝΟΥΡΓΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΩΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΦΤΩΧΕΙΑ -ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΘΑ «ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ» ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΕ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗ,ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ‘Η ΤΟ ΤΣΙΠ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΖΩΑ. ΚΑΝΕΝΑ ΤΣΙΠ ‘Η ΚΑΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗ. Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΓΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ.Ο ΜΟΝΟΣ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ.ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  • ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ BIG BROTHER

  • 19 Μαρτίου 2015, 08:53 | Μαρία Αλεξίου

    Μία αριστερή κυβέρνηση επαναφέρει την πρόταση για την Κάρτα του πολίτη, ουσιαστικά για ηλεκτρονικό φακέλωμα… Κρίμα, να χρεωθεί αυτή η αριστερή κυβέρνηση την καταπάτηση της ελευθερίας του Προσώπου! Κρίμα, για τους αγώνες των αριστερών για πραγματική Δημοκρατία!

  • 19 Μαρτίου 2015, 08:48 | ΜΑΡΙΑ ΒΕΡΕΜΗ

    Κανεις (ουτε Κυβερνηση, ουτε Κοινοβουλιο ουτε κανεις αλλος οργανισμος, οσο αντιπροσωπευτικος του εκλογικου σωματος και αν θεωρειται) δεν εχει δικαιωμα να υπονομευει την ελευθερια του ανθρωπου στο ονομα δημοσιονομικων στοχων ή αντιμετωπισης εκτακτων αναγκων (πχ ανθρωποιστικη κριση). Ειναι αλλης ταξης μεγεθους το αγαθο της ελευθεριας που ειναι συστατικο στοιχειο του «προσωπου» του ανθρωπου, και πολυ μικροτερης ταξης μεγεθους ολα τα υπολοιπα, για τα οποια στο κατω-κατω υπαρχουν και αλλες λυσεις. Προσωπικα (και πιστευω πολλοι αλλοι Ελληνες) δεν θα ψηφιζα ενα κομμα που στο προεκλογικο του προγραμμα θα υπηρχε η «καρτα του πολιτη». Και ουτε υπηρχε στο προγραμμα του Συριζα και των ΑΝΕΛ τετοιο πραγμα. Ως εκ τουτου μπαινει και θεμα εξαπατησης του εκλογικου σωματος, ή τουλαχιστον αναντιστοιχια του μετα με το πριν, πρακτικη που κατα κορον χρησιμοποιησαν οι μνημονιακοι και αποδοκιμαστηκε παταγωδως απο τον Ελληνικο Λαο στις προσφατες εκλογες.Βρειτε αλλες λυσεις για τη φοροδιαφυγη και την αντιμετωπιση της ανθρωπιστικης κρισης.

  • 19 Μαρτίου 2015, 08:35 | φωτιος; τζαμαλουκας

    μονο προαιρετικη επιβαλλεται να ειναι η καρτα του πολιτη σε δημοκρατικες χωρες !! επισης να διασφαλισεται εναλλακτικος τροπος εξυπηρετησης των πολιτων σε περιπτωσεις οπου καταρρεουν τα ηλεκτρονικα συστηματα ωστε να μην καταρρεουν τα παντα με διαβαθμισεις επειγοντων ακρως επειγοντων και απλων και διαβαθμισμενων αιτηματων των πολιτων !

  • 19 Μαρτίου 2015, 08:31 | Λεωνίδας Γαρουφαλής

    Νομίζω πρέπει να αποσυρθεί το εν λόγω άρθρο. Δεν θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία οργουελική, πλήρους αστυνομεύσης των πάντων. Άλλωστε, μέχρι σήμερα συναλλασσόμαστε πολύ καλά με τις δημόσιες υπηρεσίες, δεν υφίσταται λόγος για κάρτα του πολίτη. Άλλωστε, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες «χακάρονται» με ανείπωτες συνέπειες.

  • 19 Μαρτίου 2015, 07:17 | Καρρά Μαρία

    Δεν συμφωνώ με την κάρτα του πολίτη. Την θεωρώ την μεγαλύτερη αστυνόμευση όλων των εποχών. Θα είναι το χειρότερο λάθος της Ελλάδας.

  • 19 Μαρτίου 2015, 06:05 | π.Δημητριος Γιανταης

    Η καρτα του πολιτη ειναι το πρωτο βημα για την υποδουλωση και τον απολυτο ελεγχο ολων των ανθρωπων.

  • 19 Μαρτίου 2015, 06:58 | ΜΠΡΑΖΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ . ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ….ΠΡΟΒΑΤΑ.ΕΚΤΟΣ ΑΝ …..ΕΙΝΑΙ. ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ

  • 19 Μαρτίου 2015, 05:52 | Νέστωρας Λ.

    Είναι γεγονός ότι το θέμα απασχολεί σοβαρά την ελληνική κοινωνία από την άποψη της διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων. Το μαχαίρι μπορεί να κόψει ψωμί για τον πεινασμένο, μπορεί όμως και να αφαιρέσει μια ζωή από τον μανιασμένο. Δεν μπορούμε να πιθανολογούμε για την ψυχική κατάσταση των αρχόντων, οπότε πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το μαχαίρι αυτό θα κόβει αποκλειστικά και μόνο ψωμί, για πάντα. Βασικό ερώτημα είναι τι μπορεί να συμβεί εάν τα δεδομένα κλαπούν. Θα απαντήσει η κυβέρνηση με ένα «συγνώμη»; Κατά δεύτερο λόγο, πως διασφαλίζεται ότι η κάρτα δε θα χρησιμοποιείται από τρίτα πρόσωπα; Θα έχει φωτογραφία κατόχου; Υπογραφή; Αποτύπωμα; Τρίτον, πως διασφαλίζουμε από τεχνική πλευρά ότι η κάρτα θα έχει μόνο χωρητικότητα για τα 4 δεδομένα με τους αντίστοιχους αριθμούς (αρ. δημοτολογίου, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Μητρ. Ταυτοτήτων); Πόσα byte θα «σηκώνει» η κάρτα και γιατί;Πρέπει αυστηρώς να χωράει τα συγκεκριμένα bytes, χωρίς τη δυνατότητα «αναβάθμισης». Εάν αυτά τα προβλήματα δε λυθούν και τα ερωτήματα δεν απαντηθούν στην ελληνική κοινωνία, οι εισηγητές του νόμου κινδυνεύουν να κατηγορηθούν ότι εισάγουν μια κάρτα με αγαθές προθέσεις αρχικά, αλλά στο μέλλον μπορεί να ενσωματωθούν και άλλα δεδομένα (πχ ιατρικά και καταναλωτικά). Το όνειρο των ασφαλιστικών και όχι μόνο εταιριών. Τελικά, εάν πρόκειται μόνο για ανθρωπιστική κρίση, τα δεδομένα τα έχει η εφορία και ο ΟΑΕΔ…
    ΥΓ Ίσως να έπρεπε να αρχίσει η κυβέρνηση με τον εκδημοκρατισμό των θεσμών και την συμμετοχικότητα θεσπίζοντας κάρτα για ηλεκτρονική ψηφοφορία και δημοψηφίσματα για σπουδαία θέματα, όπως αυτό. Μάλλον έπρεπε να προταθεί η «ανθρωπιστική κρίση» για την «αγιοποίηση» του μέτρου. Έτσι όπως το θέτει το Άρθρο 16, ΟΧΙ να μην το ψηφίσετε. Μπορείτε και αλλιώς να βοηθήσετε τους νεόπτωχους συμπατριώτες μας.

  • 19 Μαρτίου 2015, 05:26 | Ζουμπου βασιλικη

    Αρνούμαι τοσο να παραλάβω όσο και να αποδεχθώ τη χρησιμότητα της εν λόγω κάρτας διότι πιστεύω πως καταστρατηγεί πολλά από τα συνταγματικά μου δικαιώματα και επίσης οι παροχές που υποτίθεται πως μπορεί να προσφέρει, εφοσων ειναι εφικτές, υπάρχει ήδη και άλλος τρόπος να υλοποιηθούν.