Άρθρο 13 Κατάρτιση συνδυασμών – Υποβολή υποψηφιοτήτων

1. Η εκλογή των δημάρχων, των δημοτικών συμβούλων, των συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων και των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων γίνεται κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες για τα αξιώματα του πρώτου εδαφίου εκτός συνδυασμών αποκλείονται. Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει, τον υποψήφιο δήμαρχο, τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ανά εκλογική περιφέρεια, τους υποψήφιους συμβούλους δημοτικών κοινοτήτων και τους υποψήφιους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων, ανά δημοτική κοινότητα και τουλάχιστον σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) των δημοτικών κοινοτήτων.
2. Ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων που πρέπει να περιλαμβάνει ένας συνδυασμός είναι:
α) Για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%). Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω.
β) Για τους υποψήφιους συμβούλους κάθε δημοτικής κοινότητας, ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε δημοτικής κοινότητας με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%). Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω.
γ) Από κάθε φύλο, ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού, συμπεριλαμβανομένου του υποψηφίου δημάρχου και των συμβούλων δημοτικής κοινότητας. Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω.
3. Κανείς δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε περισσότερους συνδυασμούς ή να είναι υποψήφιος για περισσότερα του ενός (1) αξιώματα των δήμων ή των περιφερειών.
4. Η δήλωση των συνδυασμών υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη δήλωσης υποψηφιοτήτων του άρθρου 33 του π.δ. 26/2012 (Α’ 27), με αναλογική εφαρμογή των άρθρων 32 έως 34 του ίδιου, από τους επικεφαλής των συνδυασμών υποψήφιους δημάρχους το αργότερο έως τις 23:59 την 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών. Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, επιτρέπεται μόνο να συμπληρωθεί ο συνδυασμός έως τον επιτρεπόμενο αριθμό των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων και συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων με υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης του υποψήφιου δημάρχου. Μετά από τη λήξη της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου καμιά μεταβολή της δήλωσης δεν επιτρέπεται, εκτός από την αντικατάσταση προσώπων που παραιτήθηκαν ή απεβίωσαν, σύμφωνα με το άρθρο 14.
5. Στη δήλωση καταχωρίζονται, για κάθε συνδυασμό, το όνομα και το έμβλημά του, εφόσον αυτό υπάρχει.
6. Στη δήλωση, για κάθε υποψήφιο:
α) Καταχωρίζονται:
αα) Το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, η ιδιότητα και η πλήρης διεύθυνση του προτεινόμενου ως υποψηφίου δημάρχου, δημοτικού συμβούλου, συμβούλου ή προέδρου δημοτικής κοινότητας, καθώς και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.). Αν δεν έχει εκδοθεί για τον υποψήφιο Α.Φ.Μ., μπορεί να αναπληρωθεί από τον Α.Φ.Μ. του πληρεξουσίου του.
αβ) Η εκλογική περιφέρεια ή η δημοτική κοινότητα στην οποία είναι υποψήφιος.
β) Επισυνάπτεται ηλεκτρονικό παράβολο από το οποίο προκύπτει ότι ο υποψήφιος δήμαρχος, κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, κάθε υποψήφιος σύμβουλος δημοτικής κοινότητας και κάθε υποψήφιος πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, έχει καταθέσει υπέρ του δημοσίου ποσό διακοσίων (200), ογδόντα (80), πενήντα (50) ή δέκα (10) ευρώ, αντίστοιχα. Το ηλεκτρονικό παράβολο εκδίδεται είτε ατομικά, ανά υποψήφιο, είτε για το σύνολο ή μέρος του συνδυασμού.
7. Κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος ή πρόεδρος δημοτικής κοινότητας επικυρώνει την υποψηφιότητά του με τη διαδικασία της παρ. 5 του άρθρου 34 του π.δ. 26/2012, η οποία υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για κάθε έννομη συνέπεια, με την οποία δηλώνει ότι:
α) αποδέχεται την υποψηφιότητα για το συγκεκριμένο αξίωμα και στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια ή δημοτική κοινότητα,
β) δεν στερείται των πολιτικών του δικαιωμάτων και
γ) δεν συντρέχουν τα κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα του άρθρου 8.
8. Στη δήλωση των συνδυασμών και των μεμονωμένων υποψηφιοτήτων :
α) Απαγορεύεται να ορίζεται ή να χρησιμοποιείται ως όνομα ή ως έμβλημα του συνδυασμού σύμβολο θρησκευτικής λατρείας ή σημαία ή άλλο παρόμοιο σύμβολο κράτους ή σημείο ιδιαίτερης ευλάβειας, στέμμα, φωτογραφία οποιουδήποτε προσώπου, έμβλημα κράτους, που ίσχυε παλαιότερα ή ισχύει ακόμη, καθώς και σύμβολα ή εμβλήματα του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967 ή σύμβολα ή εμβλήματα με ρατσιστικό ή ξενοφοβικό περιεχόμενο, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 927/1979 (Α΄ 139).
β) Eπιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί πέραν του κυρίου ονόματος ή του επωνύμου του υποψηφίου και υποκοριστικό ή ψευδώνυμο, καλλιτεχνικό ή άλλο, αυτού, εφόσον με αυτό είναι ευρύτερα γνωστός. Στην περίπτωση αυτή το υποκοριστικό ακολουθεί το κύριο όνομα ή το επώνυμο και τίθεται σε παρένθεση. Δεν επιτρέπεται να τίθεται άλλο στοιχείο πέραν του υποκοριστικού ή ψευδωνύμου, όπως κάθε είδους επαγγελματική, πολιτική ή άλλη ιδιότητα. Στην περίπτωση αυτή, η αναγραφή θεωρείται μη γενόμενη και ο υποψήφιος ανακηρύσσεται από το δικαστήριο μόνο με τα ονοματεπωνυμικά του στοιχεία. Κάθε υποψήφιος, εφόσον είναι έγγαμος ή έγγαμη ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, μπορεί να προσθέσει, ανεξαρτήτως σειράς, και το επώνυμο του συζύγου ή συμβιούντος. Γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες στην οικογενειακή τους μερίδα με το επώνυμο του συζύγου τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως πρώτο επώνυμο είτε το πατρικό είτε του συζύγου είτε μόνο ένα από αυτά. Αν γίνει χρήση μόνο του συζυγικού επωνύμου, αντί του πατρωνύμου τίθεται το όνομα του συζύγου, με την ένδειξη «σύζυγος» ή, συντετμημένα, «συζ.».
9. Αν υποβληθούν περισσότερες δηλώσεις συνδυασμών με το ίδιο όνομα ή έμβλημα από υποψήφιους συνδυασμούς για την ανάδειξη δημοτικών αρχών του ίδιου δήμου, δικαίωμα χρήσης έχει ο συνδυασμός που το έχει δηλώσει πρώτος.
10. Αν κατά την υποβολή της δήλωσης δεν καταχωριστούν για κάποιον υποψήφιο τα στοιχεία των υποπερ. αα) και αβ) της παρ. 6, ή από τη διασταύρωση των στοιχείων με το Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών» δεν βεβαιωθεί η συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 7, ο υποψήφιος δεν ανακηρύσσεται. Απλά σφάλματα στην αναγραφή των ονοματεπωνυμικών στοιχείων υποψηφίου διορθώνονται αυτεπαγγέλτως από το δικαστήριο, εφ’ όσον τα ορθά στοιχεία του προκύπτουν χωρίς αμφιβολία από το «Μητρώο Πολιτών».
11. Η δήλωση του συνδυασμού είναι απαράδεκτη, αν βεβαιωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ότι αυτή:
α) δεν περιλαμβάνει τα στοιχεία των παρ. 1 και 4 έως 7 ή
β) δεν περιλαμβάνει έγκυρο όνομα συνδυασμού, σύμφωνα με τις παρ. 8 και 9 ή
γ) υποβάλλεται εκπρόθεσμα ή
δ) περιλαμβάνει, εξαρχής ή κατόπιν εφαρμογής του δευτέρου εδαφίου της παρ. 4, λιγότερους υποψήφιους από τα ελάχιστα όρια της παρ. 2 ή
ε) δεν περιλαμβάνει υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους για το σύνολο των εκλογικών περιφερειών ή
στ) δεν περιλαμβάνει υποψηφίους συμβούλους δημοτικών κοινοτήτων ή υποψήφιους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων για ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) των δημοτικών κοινοτήτων ή
ζ) δεν πληροί την ποσόστωση φύλου της περ. γ) της παρ. 2 ή
η) δεν έχει καταβληθεί το προβλεπόμενο παράβολο της περ. β) της παρ. 6.
Αν βεβαιωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο παράβαση του πρώτου εδαφίου της περ. α) της παρ. 8 αναφορικά με το έμβλημα του συνδυασμού, ο συνδυασμός ανακηρύσσεται μόνο με το όνομά του και χωρίς έμβλημα.

  • 15 Μαρτίου 2021, 22:52 | Αθηνά Μουζή

    Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
    Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
    «η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
    Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
    Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
    Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
    Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
    Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 15 Μαρτίου 2021, 22:08 | Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος

    Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
    Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
    «η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
    Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
    Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
    Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
    Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
    Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 15 Μαρτίου 2021, 22:14 | Δέσποινα Μουζή

    Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
    Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
    «η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
    Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
    Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
    Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
    Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
    Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 15 Μαρτίου 2021, 22:18 | Αθηνά Μουζή

    Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
    Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
    «η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
    Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
    Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
    Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
    Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
    Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 15 Μαρτίου 2021, 22:40 | ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΒΑΒΛΙΑΡΑΣ

    Να παραμείνουν σε ισχύ τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια για την εκλογή προέδρου και συμβούλων των κοινοτήτων

  • 15 Μαρτίου 2021, 22:29 | ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΒΑΒΛΙΑΡΑΣ

    http://www.opengov.gr/ypes/?c=33472

  • 15 Μαρτίου 2021, 22:03 | kerasia

    Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
    Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
    «η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
    Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
    Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
    Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
    Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
    Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 15 Μαρτίου 2021, 22:03 | katerina

    Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
    Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
    «η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
    Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
    Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
    Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
    Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
    Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 15 Μαρτίου 2021, 22:24 | Τότσκας Αντ.

    Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
    Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
    «η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
    Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
    Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
    Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
    Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
    Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 15 Μαρτίου 2021, 22:19 | Δημήτρης Ν.

    Ως ενεργός πολίτης στα κοινά είμαι απόλυτα σύμφωνος στο να παραμείνει η ξεχωριστή κάλπη.

  • 15 Μαρτίου 2021, 21:20 | Μπαλατσουκας Νίκος

    Η ξεχωριστή κάλπη είναι ότι καλύτερο έχει γίνει μετά από τόσα χρόνια. Επιτέλους να τελειώνουμε με τις παρατάξεις και τον κομματικό στρατό.Θα συμμετέχω και εγώ στην προσφυγή στο ΣΤΕ.

  • 15 Μαρτίου 2021, 21:25 | Δήμας Γιάννης

    Να παραμείνουν τἀ ἄρθρα 14, 16 και 17 τοῦ Ν. 4555/2018 για τἠν ἀνάδειξη τοῦ Προέδρου και τῶν Συμβουλίων τῆς Κοινότητας μὲ ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ἀνεξάρτητων συνδυασμών. Μὲ αὐτὸ τὸν τρόπο οἱ πολίτες τῶν Κοινοτήτων ἐκλέγουν δημοκρατικά τὸν ἀντιπρόσωπό τους και ὄχι ὅπως στο νομοσχέδιο αὐτὸ ὅπου οὐσιαστικῶς διορίζει ὁ Δήμαρχος τὸν Πρόεδρο.

  • 15 Μαρτίου 2021, 20:31 | Ιωάννα Καστανιώτη

    Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 15 Μαρτίου 2021, 19:10 | Δημήτρης Θεοδωρακόπουλος

    Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 15 Μαρτίου 2021, 19:58 | Κ.Σταυρουλα

    Προτεινεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
    Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
    «η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
    Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
    Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
    Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
    Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
    Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 15 Μαρτίου 2021, 19:50 | Μαρια

    Να διατηρηθούν τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια στην εκλογή προέδρων και συμβούλων κοινοτήτων.
    Τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια δεν επηρεάζουν την πλειοψηφία του δήμαρχου στο δημοτικό συμβούλιο αφού οι πρόεδροι κοινοτήτων δεν έχουν ψήφο στο δημοτικό συμβούλιο πλην θεμάτων που αφορούν την κοινότητά τους.
    Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ώστε να μπορεί η τοπική κοινωνία κυρίως των μικρών κοινοτήτων να αναδείξει αυτούς που θεωρεί πιο κατάλληλους να την εκπροσωπήσουν και όχι αυτούς που θεωρεί καταλλήλους ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος.

  • 15 Μαρτίου 2021, 19:59 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΟΥΣΙΟΣ

    Αν θέλουμε να μιλάμε για αποκέντρωση και ανάπτυξη της υπαίθρου τότε πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. είμαστε υπέρ της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης η οποία ξεκινάει από κάτω προς τα πάνω και αυτό το κάτω είναι η κοινότητα που αποτελεί τον πυρήνα της τοπικής κοινωνίας. Από τον Καλλικράτη και μετά παρατηρήθηκαν τα προβλήματα στις μικρές κοινωνίες και στις επαρχίες. διότι δεν είναι το ίδιο να συνενώνεις δυο πόλεις και το ίδιο μία πόλη και 50 χωριά με ιδιαιτερότητες και ταυτότητες και χωρίς να δίνεις εργαλεία σε αυτό το εγχείρημα. Επομένως ζητάμε την ανεξάρτητη κάλπη γιατί αποδείχθηκε ένα δυνατό εργαλείο για την κοινότητα, γιατί ασχολήθηκαν νέοι άνθρωποι με όρεξη για το τόπο τους και γιατί έτσι οι πολίτες των μικρών κοινωνιών αποφάσισαν να επιλέξουν τους καλύτερους για το τόπους. ΤΟ σύστημα με την ανεξάρτητη κάλπη δεν έφερε κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών. Η επιστροφή στο παλιό σύστημα θα είναι πισωγύρισμα και θα εμφανίσει πάλι διάφορους παραγονταρέους με μαγειρέματα και ανταλλαγές. Λέμε ναι στην ανεξάρτητη κάλπη, λέμε ναι στο Δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να επιλέγουν τον πρόεδρο τους, λέμε ναι στην ζωντάνια των χωριών και της υπαίθρου, λέμε ΟΧΙ στους ΔΟΤΟΥΣ προέδρους
    ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ. ΓΟΥΣΙΟΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΥΔΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

  • 15 Μαρτίου 2021, 18:02 | Δίκτυο Κοινοτήτων Δήμου Εορδαίας

    Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργία των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφωρα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 15 Μαρτίου 2021, 16:40 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΥΡΒΑ

    Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
    Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
    «η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
    Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
    Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
    Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
    Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
    Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 15 Μαρτίου 2021, 16:58 | ΡΑΔΙΩΤΗΣ

    Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη.

  • 15 Μαρτίου 2021, 16:26 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ

    Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
    Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
    «η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
    Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
    Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
    Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
    Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
    Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 15 Μαρτίου 2021, 10:57 | Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος

    Να παραμείνουν σε ισχύ τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια για την εκλογή προέδρων και συμβούλων κοινοτήτων. Το πλέων δημοκρατικό.

  • 15 Μαρτίου 2021, 10:13 | ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

    Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
    Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
    «η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
    Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
    Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
    Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
    Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
    Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 15 Μαρτίου 2021, 09:51 | ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
    Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
    «η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
    Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
    Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
    Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
    Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
    Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 15 Μαρτίου 2021, 09:40 | ΑΛΕΧΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
    Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
    «η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
    Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
    Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
    Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
    Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
    Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 15 Μαρτίου 2021, 09:14 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
    Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
    «η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
    Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
    Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
    Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
    Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
    Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 15 Μαρτίου 2021, 08:51 | Δημήτρης Σακατζής

    Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργία των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 15 Μαρτίου 2021, 00:48 | Ασπασία Λαμπίρη

    Να παραμείνουν τα άρθρα 14,16 και17 του Ν 4555/2018,δίνοντας στον πολίτη την ευχέρεια να επιλέξει ανθρώπους ικανούς με όραμα απαλλαγμένους από μικροπολιτικές και ψηφοθηρικές τακτικές που τόσο έχουν ζημιώσει και υποβαθμίση το οξυγόνο των δήμων…..τις κοινότητες μας.

  • 14 Μαρτίου 2021, 22:52 | Κοινότητα Καναλακίου

    Να παραμείνουν τἀ ἄρθρα 14, 16 και 17 τοῦ Ν. 4555/2018 για τἠν ἀνάδειξη τοῦ Προέδρου και τῶν Συμβουλίων τῆς Κοινότητας μὲ ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ἀνεξάρτητων συνδυασμών.
    Μὲ αὐτὸ τὸν τρόπο οἱ πολίτες τῶν Κοινοτήτων ἐκλέγουν δημοκρατικά τὸν ἀντιπρόσωπό τους και ὄχι ὅπως στο νομοσχέδιο αὐτὸ ὅπου οὐσιαστικῶς διορίζει ὁ Δήμαρχος τὸν Πρόεδρο.

  • 14 Μαρτίου 2021, 22:02 | Πρέντζα Ρούλα

    Να παραμείνουν τἀ ἄρθρα 14, 16 και 17 τοῦ Ν. 4555/2018 για τἠν ἀνάδειξη τοῦ Προέδρου και τῶν Συμβουλίων τῆς Κοινότητας μὲ ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ἀνεξάρτητων συνδυασμών.
    Μὲ αὐτὸ τὸν τρόπο οἱ πολίτες τῶν Κοινοτήτων ἐκλέγουν δημοκρατικά τὸν ἀντιπρόσωπό τους και ὄχι ὅπως στη νομοσχέδιο αὐτὸ ὅπου οὐσιαστικῶς διορίζει ὁ Δήμαρχος τὸν Πρόεδρο.

  • 14 Μαρτίου 2021, 22:01 | Δήμας Βασίλης

    Να παραμείνουν τἀ ἄρθρα 14, 16 και 17 τοῦ Ν. 4555/2018 για τἠν ἀνάδειξη τοῦ Προέδρου και τῶν Συμβουλίων τῆς Κοινότητας μὲ ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ἀνεξάρτητων συνδυασμών.
    Μὲ αὐτὸ τὸν τρόπο οἱ πολίτες τῶν Κοινοτήτων ἐκλέγουν δημοκρατικά τὸν ἀντιπρόσωπό τους και ὄχι ὅπως στη νομοσχέδιο αὐτὸ ὅπου οὐσιαστικῶς διορίζει ὁ Δήμαρχος τὸν Πρόεδρο.

  • 14 Μαρτίου 2021, 22:07 | Παναγιώτης Ψιλιάς

    Να παραμείνουν τἀ ἄρθρα 14, 16 και 17 τοῦ Ν. 4555/2018 για τἠν ἀνάδειξη τοῦ Προέδρου και τῶν Συμβουλίων τῆς Κοινότητας μὲ ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ἀνεξάρτητων συνδυασμών.
    Μὲ αὐτὸ τὸν τρόπο οἱ πολίτες τῶν Κοινοτήτων ἐκλέγουν δημοκρατικά τὸν ἀντιπρόσωπό τους και ὄχι ὅπως στη νομοσχέδιο αὐτὸ ὅπου οὐσιαστικῶς διορίζει ὁ Δήμαρχος τὸν Πρόεδρο.

  • 14 Μαρτίου 2021, 22:22 | Ερμιόνη Ψιλιά

    Να παραμείνουν τἀ ἄρθρα 14, 16 και 17 τοῦ Ν. 4555/2018 για τἠν ἀνάδειξη τοῦ Προέδρου και τῶν Συμβουλίων τῆς Κοινότητας μὲ ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ἀνεξάρτητων συνδυασμών.
    Μὲ αὐτὸ τὸν τρόπο οἱ πολίτες τῶν Κοινοτήτων ἐκλέγουν δημοκρατικά τὸν ἀντιπρόσωπό τους και ὄχι ὅπως στη νομοσχέδιο αὐτὸ ὅπου οὐσιαστικῶς διορίζει ὁ Δήμαρχος τὸν Πρόεδρο.

  • 14 Μαρτίου 2021, 22:44 | Δημήτρης Ψιλιάς

    Να παραμείνουν τἀ ἄρθρα 14, 16 και 17 τοῦ Ν. 4555/2018 για τἠν ἀνάδειξη τοῦ Προέδρου και τῶν Συμβουλίων τῆς Κοινότητας μὲ ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ἀνεξάρτητων συνδυασμών. Μὲ αὐτὸ τὸν τρόπο οἱ πολίτες τῶν Κοινοτήτων ἐκλέγουν δημοκρατικά τὸν ἀντιπρόσωπό τους και ὄχι ὅπως στο νομοσχέδιο αὐτὸ ὅπου οὐσιαστικῶς διορίζει ὁ Δήμαρχος τὸν Πρόεδρο.

  • 14 Μαρτίου 2021, 20:37 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
    Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
    «η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
    Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
    Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
    Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
    Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
    Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 14 Μαρτίου 2021, 17:37 | Αντώνης ίμβρος

    Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι πολιτικό δικαίωμα. Έχει το δικαίωμα, κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Επίσης έχει το δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε παραταξιακό σχηματισμό.
    Διαπιστώνει κανείς πως η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου, η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’ και αυτό γιατί είναι γνωστό πως οι κοινότητες έχουν γνωμοδοτικές αρμοδιότητες και καθόλου πόρους, έτσι δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου, αλλά έρχονται υποστηρικτικά να πουν την άποψη τους.
    Προτείνω να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

    Με εκτίμηση,
    Ιμβρος Αντωνιος
    Πολιτικός Επιστήμονας,
    Ερευνητής στο ινστιτούτο Δημοκρατίας, Κοινοβουλευτικού Έργου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων

  • 14 Μαρτίου 2021, 10:34 | Γκολφίνος Βασίλειος πρόεδρος κοινότητας Χελιδονιου

    Οι υποψήφιοι πρόεδροι των κοινοτήτων δεν θα πρέπει να χρωματιζονται κομματικά ακολουθώντας τους υποψήφιους Δημάρχους. Θα πρέπει να διατηρηθεί η ανεξάρτητη κάλπη και κατά συνέπεια η ανεξαρτησία των προέδρων, οι οποίοι θα μπορούν να συνεργαστούν και να ενισχύσουν οποιονδήποτε Δήμαρχο που θα εκλεγεί.
    Συνεπώς, θα πρέπει να παραμείνουν ως έχει τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν.4555/2018 για την ανάδειξη των κοινοτικών συμβουλίων.

  • 14 Μαρτίου 2021, 06:00 | Γκόγκος Σωκράτης

    Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 13 Μαρτίου 2021, 18:32 | Βασίλης Αναστάσοπουλος Παραμυθιά

    Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 13 Μαρτίου 2021, 17:51 | Ένωση Προέδρων κοινοτήτων Δήμου Τρίπολης

    Ανεξάρτητα ψηφοδέλτια για την εκλογή των κοινοτήτων. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις κοινότητες. Αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση.

  • 13 Μαρτίου 2021, 14:54 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΒΑΤΗΣ

    Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 13 Μαρτίου 2021, 14:12 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΒΑΤΗΣ

    Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 13 Μαρτίου 2021, 14:48 | ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΒΑΤΗ

    Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 13 Μαρτίου 2021, 14:26 | ΘΕΟΛΟΓΗΣ ΚΟΥΒΑΤΗΣ

    Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 13 Μαρτίου 2021, 14:15 | ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

    Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 13 Μαρτίου 2021, 14:56 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ

    Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 13 Μαρτίου 2021, 14:24 | ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΚΡΗ ΑΔΑΜΟΥ

    Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

  • 13 Μαρτίου 2021, 14:12 | ΕΥΑΝΘΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ

    Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΡΑΜΑΣ
    Εύη Αθανασιάδου

  • 13 Μαρτίου 2021, 11:54 | Στρατής Γδύσης

    Θεωρώ ότι δεν είναι σωστή η διασύνδεση που γίνεται πάλι των παρατάξεων για κάθε δημοτική ή κοινοτική κοινότητα με τις παρατάξεις που διεκδικούν τη Δημοτική Αρχή για τους παρακάτω λόγους:
    α) Γίνεται εξαιρετικά δύσκολο για μια παράταξη που θέλει να διεκδικήσει τη Δημοτική Αρχή να βρει υποψηφίους για το 80 % των Κοινοτήτων της περιοχής του Δήμου, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα ενεργών ομάδων του πληθυσμού να συγκροτούν δημοτικές παρατάξεις, με σκοπό την είσοδο τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και τη διασφάλιση έτσι της πολυφωνίας στο όργανο.
    β) Αποθαρρύνει πολλούς ενεργούς πολίτες που ενδιαφέρονται για το χωριό τους και έχουν πρόθεση να συνεισφέρουν για την πρόοδο του, να είναι υποψήφιοι, εφόσον δεν θέλουν να ταυτιστούν με μια από τις δημοτικές παρατάξεις που διεκδικούν τη Δημοτική Αρχή.
    γ) Με αυτό τον τρόπο δεν διασφαλίζεται η αυτονομία των τοπικών συμβουλίων σε σχέση με τη δημοτική αρχή, καθώς αυτά θα πρόσκεινται σε κάποια από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και θα υποστηρίζουν ή θα αντιπολιτεύονται στις αποφάσεις της δημοτικής αρχής, ανάλογα με την τοποθέτηση τους.
    Η μέχρι σήμερα εμπειρία, από την παρούσα δημοτική θητεία, δείχνει ότι έχουν εκλεγεί ανεξάρτητα και σοβαρά τοπικά συμβούλια, με ενεργό συμμετοχή και διεκδίκηση για τις τοπικές τους κοινωνίες. Μια ευρεία γκάμα ανθρώπων κινητοποιήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση, συμβάλλοντας έτσι στην πρόοδο των τοπικών κοινωνιών.
    Η διασύνδεση των τοπικών συμβουλίων με τις δημοτικές αρχές δρα στην κατεύθυνση κομματικοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι μόνο τα κόμματα σαν μηχανισμοί, μπορούν να διασφαλίσουν υποψηφίους από το 80 % των κοινοτήτων. Δρα αποθαρρυντικά για ανεξάρτητους ενεργούς πολίτες, που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε στην κεντρική σκηνή, είτε στα τοπικά συμβούλια.
    Είναι επιπλέον ένα σημείο που η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να εισακούσει και να υποστηρίξει τον απλό ενεργό δημότη και όχι τα όργανα των Δήμων (ΚΕΔΕ – Δημοτικά Συμβούλια), επειδή η διασύνδεση των δημοτικών και κοινοτικών παρατάξεων συμφέρει στους ήδη εκλεγμένους δημάρχους, εφόσον διαθέτουν τις απαιτούμενες γνωριμίες για να συγκροτήσουν συνδυασμούς. Κάτι τέτοιο, όμως, θα έφερνε διατήρηση των ήδη γνωστών προσώπων στις θέσεις τους και δεν θα βοηθούσε στην ανανέωση των θεσμών και στην πρόοδο της Ελληνικής κοινωνίας.

  • 12 Μαρτίου 2021, 22:50 | Σύλλογος Καστριωτών

    Να διατηρηθούν τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια στην εκλογή προέδρων και συμβούλων κοινοτήτων.
    Τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια δεν επηρεάζουν την πλειοψηφία του δήμαρχου στο δημοτικό συμβούλιο αφού οι πρόεδροι κοινοτήτων δεν έχουν ψήφο στο δημοτικό συμβούλιο πλην θεμάτων που αφορούν την κοινότητά τους.
    Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ώστε να μπορεί η τοπική κοινωνία κυρίως των μικρών κοινοτήτων να αναδείξει αυτούς που θεωρεί πιο κατάλληλους να την εκπροσωπήσουν και όχι αυτούς που θεωρεί καταλλήλους ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος.