Άρθρο 3 Αρμόδιες αρχές

1. Αρμόδια αρχή για τη θέσπιση και παρακολούθηση της εφαρμογής των κανόνων αναφορικά με την υγεία των ζώων, την κτηνιατρική δημόσια υγεία, την παρακολούθηση των ζωονόσων και των ζωογόνων παραγόντων σύμφωνα με το π.δ. 41/2006 (Α΄ 44) και την οδηγία 2003/99/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Νοεμβρίου 2003, για την παρακολούθηση των ζωονόσων και των ζωονοσογόνων παραγόντων, για την τροποποίηση της απόφασης 90/424/ΕΟΚ του Συμβουλίου και την κατάργηση της οδηγίας 92/117/ΕΟΚ του Συμβουλίου (L 325) είναι η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τα ειδικώς οριζόμενα στο άρθρο 7 του π.δ. 97/2017 (Α΄ 138).
2. Αρμόδιες αρχές για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων εντοπίζονται τα αδέσποτα ζώα, κατά τα ειδικώς οριζόμενα στο άρθρο 7. Οι δήμοι έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Την περιοδική σύνταξη και υποβολή προς έγκριση στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών επιχειρησιακού προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει τις αναγκαίες δράσεις για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των δήμων που θεσπίζονται με τον παρόντα προς τον σκοπό της ευζωίας και της αποτελεσματικής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων εντός των διοικητικών ορίων κάθε δήμου. Κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα συνοδεύεται από προϋπολογισμό των επιμέρους κονδυλίων που απαιτούνται για την υλοποίησή του, καθώς και από το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάθε δράσης.
(β) Τη συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με στόχο ιδίως (βα) την αποτελεσματική υλοποίηση προγραμμάτων περισυλλογής και φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε κατάλληλα διαμορφωμένα καταφύγια που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Καταφυγίων της παρ. 23 του άρθρου 3, (ββ) τον εμβολιασμό και τη σήμανση αδέσποτων ζώων, (βγ) την περίθαλψη με υποστήριξη κτηνιάτρου των ασθενών ή τραυματισμένων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, (βδ) τη μέριμνα για την υιοθεσία τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ή την επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον και (βε) την εν γένει υλοποίηση κάθε σχετικής δράσης προς τον σκοπό της επίτευξης των στόχων του παρόντος νόμου.
(γ) Τη σύνταξη και την υποβολή προς έγκριση στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών προτάσεων εκπαιδευτικών προγραμμάτων προστασίας αδέσποτων ζώων για τις ανάγκες ενημέρωσης και τεχνικής κατάρτισης των απασχολούμενων υπαλλήλων του δήμου.
(δ) Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία και την ευζωία των ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων και αδέσποτων, και γενικότερα στην προαγωγή της φιλοζωίας.
(ε) Την υποβολή ετήσιας αναφοράς στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με την πρόοδο υλοποίησης των εγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων και δράσεων που συνοδεύεται από απολογισμό της απορρόφησης των επιμέρους κονδυλίων. Η χρηματοδότηση των δήμων σύμφωνα με το άρθρο 8 δύναται να εξαρτάται από την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής των εγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων και των εν γένει δράσεων κάθε δήμου.
3. Αρμόδια αρχή για την εποπτεία της εφαρμογής των επιχειρησιακών προγραμμάτων περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων από δεσποζόμενα που εκπονούν οι δήμοι σύμφωνα με την παρ. 2 είναι το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο ανατίθενται και ο συντονισμός και η ευθύνη για τη γενικότερη πρόοδο στο θέμα της αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους δήμους. Το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ιδίως τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Τη συνολική ευθύνη για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά στη μέριμνα για τα ζώα συντροφιάς και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, την εποπτεία και τον συντονισμό των προγραμμάτων διαχείρισης αδέσποτων ζώων από τους δήμους και τον καθορισμό των κατάλληλων πρακτικών για τη διαχείριση του αριθμού των αδέσποτων ζώων.
(β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:
(βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων,
(ββ) την ηλεκτρονική σήμανση των αδέσποτων ζώων και την καταγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς,
(βγ) την κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων ζώων,
(βδ) την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, καθώς και τη φιλοξενία τους σε καταφύγια και ανάδοχους,
(βε) την υιοθεσία αδέσποτων ζώων,
(βστ) τη μέριμνα και την παρακολούθηση των αδέσποτων ζώων τα οποία έχουν εμβολιαστεί, στειρωθεί ή σημανθεί ηλεκτρονικά και έχουν επανενταχθεί στο οικείο περιβάλλον εντός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο περισυλλέχθηκαν.
4. Αρμόδιοι φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς ορίζονται οι κτηνίατροι που πληρούν τους όρους των παρ. 6 και 7 του άρθρου 4. Οι φορείς αυτοί έχουν τις κάτωθι αρμοδιότητες:
(α) Τη διενέργεια της σήμανσης σε σκύλους και γάτες με χρήση των κατάλληλων μέσων ηλεκτρονικής σήμανσης, την καταχώρηση των στοιχείων των ζώων αυτών και των ιδιοκτητών τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, καθώς και τη διαρκή ενημέρωσή του Μητρώου αυτού.
(β) Την ενημέρωση του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου του ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 4.
(γ) Την έκδοση και την υπογραφή εκτυπωμένου αντιγράφου από το ηλεκτρονικό βιβλιάριο του ζώου σε κάθε περίπτωση που το χρειάζεται ο ιδιοκτήτης.
(δ) Την έκδοση διαβατηρίου (εγγράφου ταυτοποίησης) του ζώου συντροφιάς σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 577/2013 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2013 για τα υποδείγματα εγγράφων ταυτοποίησης σχετικά με τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις σκύλων, γατών και ικτίδων, την κατάρτιση καταλόγων εδαφών και τρίτων χωρών, καθώς και τη μορφή, τη διάταξη και τις γλωσσικές απαιτήσεις των δηλώσεων που πιστοποιούν τη συμμόρφωση με ορισμένους όρους οι οποίοι προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 576/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και την καταχώρηση του αριθμού διαβατηρίου στο αρχείο του ζώου στο ΕΜΖΣ.
(ε) Τη μέριμνα για την ενημέρωση, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, των ιδιοκτητών για τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στον παρόντα.
5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.
(β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
(γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.
6. Αρμόδια όργανα ελέγχου και βεβαίωσης των παραβάσεων του άρθρου 22 είναι οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Δασικής Υπηρεσίας, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων που εξουσιοδοτούνται από τη Δασική Υπηρεσία.
7. Αρμόδιος φορέας για τη δημιουργία, την τήρηση και τη διαχείριση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και των επιμέρους Μητρώων που περιλαμβάνονται σε αυτό ορίζεται το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και με το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

  • 16 Μαΐου 2021, 20:32 | Αντώνιος

    Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.

  • 16 Μαΐου 2021, 20:14 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Ο ΠΕΡΙΤΑΣ

    Τασσόμαστε υπέρ των θέσεων της ΠΦΠΟ
    2 (β) Την υποχρέωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

    β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:

    (βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών σε δωδεκάμηνη βάση

    5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

    (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.

    (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.

    (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:52 | Connie B

    Aρθρο3.
    Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:44 | Νατάσα Τζανακάκη

    Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία. Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.

    Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:55 | Κωνσταντίνα μουζακιτη

    Είμαι κατά του νόμου για τις στειρώσεις των ζώων

  • 16 Μαΐου 2021, 17:14 | ΞΕΝΙΤΙΔΟΥ ΓΙΩΤΑ

    Συμφωνώ με τις προτάσεις της ΠΦΠΟ

  • 16 Μαΐου 2021, 16:11 | Stefanos vaide

    Τάσσομαι υπέρ των θέσεων της ΠΦΠΟ

  • 16 Μαΐου 2021, 14:06 | Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου

    Το (γ)((γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.

    Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • 16 Μαΐου 2021, 14:54 | Βασιλική

    Διαφωνώ με την στείρωση των ζώων. Άρθρο 3,5 και 33

  • 16 Μαΐου 2021, 14:19 | Γεώργιος

    Διαφωνώ με την στείρωση των ζώων. Άρθρα 3,5 και 33.

  • 16 Μαΐου 2021, 14:35 | Dimitris

    2 (β) Την υποχρέωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

    β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:

    (βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών σε δωδεκάμηνη βάση

    5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

    (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.

    (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.

    (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • 16 Μαΐου 2021, 13:18 | Dimitris Roggitis

    2 (β) Την υποχρέωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

    β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:

    (βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών σε δωδεκάμηνη βάση

    5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

    (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.

    (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.

    (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:19 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Απόσπασμα από την γνωμοδότηση κτηνιατρικής σχολής που αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και της μεταφοράς της βάσης δεδομένων. «..Η εκπόνηση, παρακολούθηση και εποπτεία των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς συνιστά απόλυτα Κτηνιατρική αρμοδιότητα, δεδομένου ότι: 1. η κτηνιατρική αρμοδιότητα επί του θέματος θεωρείται διεθνώς αυτονόητη και αναγνωρίζεται σαφώς στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) και επιπλέον 2. τα προγράμματα διαχείρισης υπερπληθυσμού ζώων συντροφιάς συνδυάζονται πάντα με άλλα παράλληλα προγράμματα καταπολέμησης της λύσσας, λεϊσμανίωσης και άλλων ζωοανθρωπονόσων ή/και νέων αναδυόμενων νοσημάτων, για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται κτηνιατρική εκπαίδευση, αντίληψη και εμπειρία. Η παράδοση της αρμοδιότητας επιτήρησης της εφαρμογής των προγραμμάτων αδέσποτων ζώων και ζώων συντροφιάς σε άλλους φορείς που δεν διαθέτουν κτηνιατρικό προσωπικό, όπως η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και η Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης, αναμένεται να έχει δυσμενέστατες συνέπειες και πιθανώς θα οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για την Υγεία των ζώων, αλλά και τη Δημόσια Υγεία. Σε μια περίοδο που έχει γίνει τόσο εμφανής η ανάγκη της συμπόρευσης της Πολιτείας με τη γνώμη και τις γνώσεις των ειδικών επιστημόνων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας CoViD-19 στον άνθρωπο, είναι αυτονόητο ότι η υγεία και η προστασία των ζώων πρέπει να παραμείνει υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο των κατεξοχήν ειδικών επιστημόνων κτηνιάτρων. Η διαδικτυακή Βάση Δεδομένων καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, η οποία αναπτύχθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την τεκμηρίωση τόσο της ιχνηλασιμότητας των ζώων συντροφιάς, όσο και της υγειονομικής τους κατάστασης, συναρτάται ενεργά με την υποστήριξη προγραμμάτων Υγείας των ζώων (κυρίως της λύσσας) και της ευζωίας, και δεν αποτελεί απλά ένα ανεξάρτητο καταγραφικό σύστημα νομικού τύπου. Συνεπώς δεν πρέπει να μεταφερθεί σε άλλον, άσχετο με την υγεία και την ευζωία, δημόσιο οργανισμό, καθώς πρέπει να ενημερώνεται και να ελέγχεται από τους καθ’ ύλην ειδικούς επιστήμονες κτηνιάτρους. Οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. και των Περιφερειών της χώρας, ήδη και αυτονόητα, διαθέτουν κτηνιάτρους με κατάρτιση και πολύτιμη εμπειρία πολλών ετών στα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και στα συνδεδεμένα με τα παραπάνω, προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων (εχινόκοκκος, λύσσα, λεϊσμανίωση κ.λπ.). Κατά τη γνώμη μας θα ήταν δυνητικά επικίνδυνη για την Υγεία των ζώων και τη Δημόσια Υγεία η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους αλλού. …»

  • 16 Μαΐου 2021, 12:57 | ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Φ

    Απόσπασμα από την γνωμοδότηση κτηνιατρικής σχολής που αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και της μεταφοράς της βάσης δεδομένων. «..Η εκπόνηση, παρακολούθηση και εποπτεία των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς συνιστά απόλυτα Κτηνιατρική αρμοδιότητα, δεδομένου ότι: 1. η κτηνιατρική αρμοδιότητα επί του θέματος θεωρείται διεθνώς αυτονόητη και αναγνωρίζεται σαφώς στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) και επιπλέον 2. τα προγράμματα διαχείρισης υπερπληθυσμού ζώων συντροφιάς συνδυάζονται πάντα με άλλα παράλληλα προγράμματα καταπολέμησης της λύσσας, λεϊσμανίωσης και άλλων ζωοανθρωπονόσων ή/και νέων αναδυόμενων νοσημάτων, για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται κτηνιατρική εκπαίδευση, αντίληψη και εμπειρία. Η παράδοση της αρμοδιότητας επιτήρησης της εφαρμογής των προγραμμάτων αδέσποτων ζώων και ζώων συντροφιάς σε άλλους φορείς που δεν διαθέτουν κτηνιατρικό προσωπικό, όπως η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και η Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης, αναμένεται να έχει δυσμενέστατες συνέπειες και πιθανώς θα οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για την Υγεία των ζώων, αλλά και τη Δημόσια Υγεία. Σε μια περίοδο που έχει γίνει τόσο εμφανής η ανάγκη της συμπόρευσης της Πολιτείας με τη γνώμη και τις γνώσεις των ειδικών επιστημόνων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας CoViD-19 στον άνθρωπο, είναι αυτονόητο ότι η υγεία και η προστασία των ζώων πρέπει να παραμείνει υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο των κατεξοχήν ειδικών επιστημόνων κτηνιάτρων. Η διαδικτυακή Βάση Δεδομένων καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, η οποία αναπτύχθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την τεκμηρίωση τόσο της ιχνηλασιμότητας των ζώων συντροφιάς, όσο και της υγειονομικής τους κατάστασης, συναρτάται ενεργά με την υποστήριξη προγραμμάτων Υγείας των ζώων (κυρίως της λύσσας) και της ευζωίας, και δεν αποτελεί απλά ένα ανεξάρτητο καταγραφικό σύστημα νομικού τύπου. Συνεπώς δεν πρέπει να μεταφερθεί σε άλλον, άσχετο με την υγεία και την ευζωία, δημόσιο οργανισμό, καθώς πρέπει να ενημερώνεται και να ελέγχεται από τους καθ’ ύλην ειδικούς επιστήμονες κτηνιάτρους. Οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. και των Περιφερειών της χώρας, ήδη και αυτονόητα, διαθέτουν κτηνιάτρους με κατάρτιση και πολύτιμη εμπειρία πολλών ετών στα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και στα συνδεδεμένα με τα παραπάνω, προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων (εχινόκοκκος, λύσσα, λεϊσμανίωση κ.λπ.). Κατά τη γνώμη μας θα ήταν δυνητικά επικίνδυνη για την Υγεία των ζώων και τη Δημόσια Υγεία η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους αλλού. …»

  • 16 Μαΐου 2021, 12:35 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Απόσπασμα από την γνωμοδότηση κτηνιατρικής σχολής που αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και της μεταφοράς της βάσης δεδομένων. «..Η εκπόνηση, παρακολούθηση και εποπτεία των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς συνιστά απόλυτα Κτηνιατρική αρμοδιότητα, δεδομένου ότι: 1. η κτηνιατρική αρμοδιότητα επί του θέματος θεωρείται διεθνώς αυτονόητη και αναγνωρίζεται σαφώς στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) και επιπλέον 2. τα προγράμματα διαχείρισης υπερπληθυσμού ζώων συντροφιάς συνδυάζονται πάντα με άλλα παράλληλα προγράμματα καταπολέμησης της λύσσας, λεϊσμανίωσης και άλλων ζωοανθρωπονόσων ή/και νέων αναδυόμενων νοσημάτων, για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται κτηνιατρική εκπαίδευση, αντίληψη και εμπειρία. Η παράδοση της αρμοδιότητας επιτήρησης της εφαρμογής των προγραμμάτων αδέσποτων ζώων και ζώων συντροφιάς σε άλλους φορείς που δεν διαθέτουν κτηνιατρικό προσωπικό, όπως η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και η Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης, αναμένεται να έχει δυσμενέστατες συνέπειες και πιθανώς θα οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για την Υγεία των ζώων, αλλά και τη Δημόσια Υγεία. Σε μια περίοδο που έχει γίνει τόσο εμφανής η ανάγκη της συμπόρευσης της Πολιτείας με τη γνώμη και τις γνώσεις των ειδικών επιστημόνων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας CoViD-19 στον άνθρωπο, είναι αυτονόητο ότι η υγεία και η προστασία των ζώων πρέπει να παραμείνει υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο των κατεξοχήν ειδικών επιστημόνων κτηνιάτρων. Η διαδικτυακή Βάση Δεδομένων καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, η οποία αναπτύχθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την τεκμηρίωση τόσο της ιχνηλασιμότητας των ζώων συντροφιάς, όσο και της υγειονομικής τους κατάστασης, συναρτάται ενεργά με την υποστήριξη προγραμμάτων Υγείας των ζώων (κυρίως της λύσσας) και της ευζωίας, και δεν αποτελεί απλά ένα ανεξάρτητο καταγραφικό σύστημα νομικού τύπου. Συνεπώς δεν πρέπει να μεταφερθεί σε άλλον, άσχετο με την υγεία και την ευζωία, δημόσιο οργανισμό, καθώς πρέπει να ενημερώνεται και να ελέγχεται από τους καθ’ ύλην ειδικούς επιστήμονες κτηνιάτρους. Οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. και των Περιφερειών της χώρας, ήδη και αυτονόητα, διαθέτουν κτηνιάτρους με κατάρτιση και πολύτιμη εμπειρία πολλών ετών στα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και στα συνδεδεμένα με τα παραπάνω, προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων (εχινόκοκκος, λύσσα, λεϊσμανίωση κ.λπ.). Κατά τη γνώμη μας θα ήταν δυνητικά επικίνδυνη για την Υγεία των ζώων και τη Δημόσια Υγεία η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους αλλού. …»

  • 16 Μαΐου 2021, 12:25 | Δήμητρα Ποντικάκη

    2 (β) Την υποχρέωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

    β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:

    (βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών σε δωδεκάμηνη βάση

    5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

    (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.

    (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.

    (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:09 | ΖΙΣΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ

    Απόσπασμα από την γνωμοδότηση κτηνιατρικής σχολής που αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και της μεταφοράς της βάσης δεδομένων. «..Η εκπόνηση, παρακολούθηση και εποπτεία των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς συνιστά απόλυτα Κτηνιατρική αρμοδιότητα, δεδομένου ότι: 1. η κτηνιατρική αρμοδιότητα επί του θέματος θεωρείται διεθνώς αυτονόητη και αναγνωρίζεται σαφώς στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) και επιπλέον 2. τα προγράμματα διαχείρισης υπερπληθυσμού ζώων συντροφιάς συνδυάζονται πάντα με άλλα παράλληλα προγράμματα καταπολέμησης της λύσσας, λεϊσμανίωσης και άλλων ζωοανθρωπονόσων ή/και νέων αναδυόμενων νοσημάτων, για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται κτηνιατρική εκπαίδευση, αντίληψη και εμπειρία. Η παράδοση της αρμοδιότητας επιτήρησης της εφαρμογής των προγραμμάτων αδέσποτων ζώων και ζώων συντροφιάς σε άλλους φορείς που δεν διαθέτουν κτηνιατρικό προσωπικό, όπως η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και η Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης, αναμένεται να έχει δυσμενέστατες συνέπειες και πιθανώς θα οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για την Υγεία των ζώων, αλλά και τη Δημόσια Υγεία. Σε μια περίοδο που έχει γίνει τόσο εμφανής η ανάγκη της συμπόρευσης της Πολιτείας με τη γνώμη και τις γνώσεις των ειδικών επιστημόνων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας CoViD-19 στον άνθρωπο, είναι αυτονόητο ότι η υγεία και η προστασία των ζώων πρέπει να παραμείνει υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο των κατεξοχήν ειδικών επιστημόνων κτηνιάτρων. Η διαδικτυακή Βάση Δεδομένων καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, η οποία αναπτύχθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την τεκμηρίωση τόσο της ιχνηλασιμότητας των ζώων συντροφιάς, όσο και της υγειονομικής τους κατάστασης, συναρτάται ενεργά με την υποστήριξη προγραμμάτων Υγείας των ζώων (κυρίως της λύσσας) και της ευζωίας, και δεν αποτελεί απλά ένα ανεξάρτητο καταγραφικό σύστημα νομικού τύπου. Συνεπώς δεν πρέπει να μεταφερθεί σε άλλον, άσχετο με την υγεία και την ευζωία, δημόσιο οργανισμό, καθώς πρέπει να ενημερώνεται και να ελέγχεται από τους καθ’ ύλην ειδικούς επιστήμονες κτηνιάτρους. Οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. και των Περιφερειών της χώρας, ήδη και αυτονόητα, διαθέτουν κτηνιάτρους με κατάρτιση και πολύτιμη εμπειρία πολλών ετών στα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και στα συνδεδεμένα με τα παραπάνω, προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων (εχινόκοκκος, λύσσα, λεϊσμανίωση κ.λπ.). Κατά τη γνώμη μας θα ήταν δυνητικά επικίνδυνη για την Υγεία των ζώων και τη Δημόσια Υγεία η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους αλλού. …»

  • 16 Μαΐου 2021, 12:35 | Νικος

    Απόσπασμα από την γνωμοδότηση κτηνιατρικής σχολής που αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και της μεταφοράς της βάσης δεδομένων. «..Η εκπόνηση, παρακολούθηση και εποπτεία των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς συνιστά απόλυτα Κτηνιατρική αρμοδιότητα, δεδομένου ότι: 1. η κτηνιατρική αρμοδιότητα επί του θέματος θεωρείται διεθνώς αυτονόητη και αναγνωρίζεται σαφώς στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) και επιπλέον 2. τα προγράμματα διαχείρισης υπερπληθυσμού ζώων συντροφιάς συνδυάζονται πάντα με άλλα παράλληλα προγράμματα καταπολέμησης της λύσσας, λεϊσμανίωσης και άλλων ζωοανθρωπονόσων ή/και νέων αναδυόμενων νοσημάτων, για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται κτηνιατρική εκπαίδευση, αντίληψη και εμπειρία. Η παράδοση της αρμοδιότητας επιτήρησης της εφαρμογής των προγραμμάτων αδέσποτων ζώων και ζώων συντροφιάς σε άλλους φορείς που δεν διαθέτουν κτηνιατρικό προσωπικό, όπως η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και η Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης, αναμένεται να έχει δυσμενέστατες συνέπειες και πιθανώς θα οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για την Υγεία των ζώων, αλλά και τη Δημόσια Υγεία. Σε μια περίοδο που έχει γίνει τόσο εμφανής η ανάγκη της συμπόρευσης της Πολιτείας με τη γνώμη και τις γνώσεις των ειδικών επιστημόνων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας CoViD-19 στον άνθρωπο, είναι αυτονόητο ότι η υγεία και η προστασία των ζώων πρέπει να παραμείνει υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο των κατεξοχήν ειδικών επιστημόνων κτηνιάτρων. Η διαδικτυακή Βάση Δεδομένων καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, η οποία αναπτύχθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την τεκμηρίωση τόσο της ιχνηλασιμότητας των ζώων συντροφιάς, όσο και της υγειονομικής τους κατάστασης, συναρτάται ενεργά με την υποστήριξη προγραμμάτων Υγείας των ζώων (κυρίως της λύσσας) και της ευζωίας, και δεν αποτελεί απλά ένα ανεξάρτητο καταγραφικό σύστημα νομικού τύπου. Συνεπώς δεν πρέπει να μεταφερθεί σε άλλον, άσχετο με την υγεία και την ευζωία, δημόσιο οργανισμό, καθώς πρέπει να ενημερώνεται και να ελέγχεται από τους καθ’ ύλην ειδικούς επιστήμονες κτηνιάτρους. Οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. και των Περιφερειών της χώρας, ήδη και αυτονόητα, διαθέτουν κτηνιάτρους με κατάρτιση και πολύτιμη εμπειρία πολλών ετών στα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και στα συνδεδεμένα με τα παραπάνω, προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων (εχινόκοκκος, λύσσα, λεϊσμανίωση κ.λπ.). Κατά τη γνώμη μας θα ήταν δυνητικά επικίνδυνη για την Υγεία των ζώων και τη Δημόσια Υγεία η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους αλλού. …»

  • 16 Μαΐου 2021, 12:00 | Αλ. Τριψα

    Απόσπασμα από την γνωμοδότηση κτηνιατρικής σχολής που αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και της μεταφοράς της βάσης δεδομένων. «..Η εκπόνηση, παρακολούθηση και εποπτεία των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς συνιστά απόλυτα Κτηνιατρική αρμοδιότητα, δεδομένου ότι: 1. η κτηνιατρική αρμοδιότητα επί του θέματος θεωρείται διεθνώς αυτονόητη και αναγνωρίζεται σαφώς στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) και επιπλέον 2. τα προγράμματα διαχείρισης υπερπληθυσμού ζώων συντροφιάς συνδυάζονται πάντα με άλλα παράλληλα προγράμματα καταπολέμησης της λύσσας, λεϊσμανίωσης και άλλων ζωοανθρωπονόσων ή/και νέων αναδυόμενων νοσημάτων, για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται κτηνιατρική εκπαίδευση, αντίληψη και εμπειρία. Η παράδοση της αρμοδιότητας επιτήρησης της εφαρμογής των προγραμμάτων αδέσποτων ζώων και ζώων συντροφιάς σε άλλους φορείς που δεν διαθέτουν κτηνιατρικό προσωπικό, όπως η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και η Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης, αναμένεται να έχει δυσμενέστατες συνέπειες και πιθανώς θα οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για την Υγεία των ζώων, αλλά και τη Δημόσια Υγεία. Σε μια περίοδο που έχει γίνει τόσο εμφανής η ανάγκη της συμπόρευσης της Πολιτείας με τη γνώμη και τις γνώσεις των ειδικών επιστημόνων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας CoViD-19 στον άνθρωπο, είναι αυτονόητο ότι η υγεία και η προστασία των ζώων πρέπει να παραμείνει υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο των κατεξοχήν ειδικών επιστημόνων κτηνιάτρων. Η διαδικτυακή Βάση Δεδομένων καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, η οποία αναπτύχθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την τεκμηρίωση τόσο της ιχνηλασιμότητας των ζώων συντροφιάς, όσο και της υγειονομικής τους κατάστασης, συναρτάται ενεργά με την υποστήριξη προγραμμάτων Υγείας των ζώων (κυρίως της λύσσας) και της ευζωίας, και δεν αποτελεί απλά ένα ανεξάρτητο καταγραφικό σύστημα νομικού τύπου. Συνεπώς δεν πρέπει να μεταφερθεί σε άλλον, άσχετο με την υγεία και την ευζωία, δημόσιο οργανισμό, καθώς πρέπει να ενημερώνεται και να ελέγχεται από τους καθ’ ύλην ειδικούς επιστήμονες κτηνιάτρους. Οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. και των Περιφερειών της χώρας, ήδη και αυτονόητα, διαθέτουν κτηνιάτρους με κατάρτιση και πολύτιμη εμπειρία πολλών ετών στα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και στα συνδεδεμένα με τα παραπάνω, προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων (εχινόκοκκος, λύσσα, λεϊσμανίωση κ.λπ.). Κατά τη γνώμη μας θα ήταν δυνητικά επικίνδυνη για την Υγεία των ζώων και τη Δημόσια Υγεία η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους αλλού. …»

  • 16 Μαΐου 2021, 12:35 | Καρβελης Φωτης

    Απόσπασμα από την γνωμοδότηση κτηνιατρικής σχολής που αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και της μεταφοράς της βάσης δεδομένων. «..Η εκπόνηση, παρακολούθηση και εποπτεία των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς συνιστά απόλυτα Κτηνιατρική αρμοδιότητα, δεδομένου ότι: 1. η κτηνιατρική αρμοδιότητα επί του θέματος θεωρείται διεθνώς αυτονόητη και αναγνωρίζεται σαφώς στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) και επιπλέον 2. τα προγράμματα διαχείρισης υπερπληθυσμού ζώων συντροφιάς συνδυάζονται πάντα με άλλα παράλληλα προγράμματα καταπολέμησης της λύσσας, λεϊσμανίωσης και άλλων ζωοανθρωπονόσων ή/και νέων αναδυόμενων νοσημάτων, για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται κτηνιατρική εκπαίδευση, αντίληψη και εμπειρία. Η παράδοση της αρμοδιότητας επιτήρησης της εφαρμογής των προγραμμάτων αδέσποτων ζώων και ζώων συντροφιάς σε άλλους φορείς που δεν διαθέτουν κτηνιατρικό προσωπικό, όπως η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και η Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης, αναμένεται να έχει δυσμενέστατες συνέπειες και πιθανώς θα οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για την Υγεία των ζώων, αλλά και τη Δημόσια Υγεία. Σε μια περίοδο που έχει γίνει τόσο εμφανής η ανάγκη της συμπόρευσης της Πολιτείας με τη γνώμη και τις γνώσεις των ειδικών επιστημόνων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας CoViD-19 στον άνθρωπο, είναι αυτονόητο ότι η υγεία και η προστασία των ζώων πρέπει να παραμείνει υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο των κατεξοχήν ειδικών επιστημόνων κτηνιάτρων. Η διαδικτυακή Βάση Δεδομένων καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, η οποία αναπτύχθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την τεκμηρίωση τόσο της ιχνηλασιμότητας των ζώων συντροφιάς, όσο και της υγειονομικής τους κατάστασης, συναρτάται ενεργά με την υποστήριξη προγραμμάτων Υγείας των ζώων (κυρίως της λύσσας) και της ευζωίας, και δεν αποτελεί απλά ένα ανεξάρτητο καταγραφικό σύστημα νομικού τύπου. Συνεπώς δεν πρέπει να μεταφερθεί σε άλλον, άσχετο με την υγεία και την ευζωία, δημόσιο οργανισμό, καθώς πρέπει να ενημερώνεται και να ελέγχεται από τους καθ’ ύλην ειδικούς επιστήμονες κτηνιάτρους. Οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. και των Περιφερειών της χώρας, ήδη και αυτονόητα, διαθέτουν κτηνιάτρους με κατάρτιση και πολύτιμη εμπειρία πολλών ετών στα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και στα συνδεδεμένα με τα παραπάνω, προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων (εχινόκοκκος, λύσσα, λεϊσμανίωση κ.λπ.). Κατά τη γνώμη μας θα ήταν δυνητικά επικίνδυνη για την Υγεία των ζώων και τη Δημόσια Υγεία η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους αλλού. …»

  • 16 Μαΐου 2021, 12:16 | Κυνοφιλικος Ομιλος Αχαιας

    Απόσπασμα από την γνωμοδότηση κτηνιατρικής σχολής που αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και της μεταφοράς της βάσης δεδομένων. «..Η εκπόνηση, παρακολούθηση και εποπτεία των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς συνιστά απόλυτα Κτηνιατρική αρμοδιότητα, δεδομένου ότι: 1. η κτηνιατρική αρμοδιότητα επί του θέματος θεωρείται διεθνώς αυτονόητη και αναγνωρίζεται σαφώς στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) και επιπλέον 2. τα προγράμματα διαχείρισης υπερπληθυσμού ζώων συντροφιάς συνδυάζονται πάντα με άλλα παράλληλα προγράμματα καταπολέμησης της λύσσας, λεϊσμανίωσης και άλλων ζωοανθρωπονόσων ή/και νέων αναδυόμενων νοσημάτων, για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται κτηνιατρική εκπαίδευση, αντίληψη και εμπειρία. Η παράδοση της αρμοδιότητας επιτήρησης της εφαρμογής των προγραμμάτων αδέσποτων ζώων και ζώων συντροφιάς σε άλλους φορείς που δεν διαθέτουν κτηνιατρικό προσωπικό, όπως η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και η Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης, αναμένεται να έχει δυσμενέστατες συνέπειες και πιθανώς θα οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για την Υγεία των ζώων, αλλά και τη Δημόσια Υγεία. Σε μια περίοδο που έχει γίνει τόσο εμφανής η ανάγκη της συμπόρευσης της Πολιτείας με τη γνώμη και τις γνώσεις των ειδικών επιστημόνων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας CoViD-19 στον άνθρωπο, είναι αυτονόητο ότι η υγεία και η προστασία των ζώων πρέπει να παραμείνει υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο των κατεξοχήν ειδικών επιστημόνων κτηνιάτρων. Η διαδικτυακή Βάση Δεδομένων καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, η οποία αναπτύχθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την τεκμηρίωση τόσο της ιχνηλασιμότητας των ζώων συντροφιάς, όσο και της υγειονομικής τους κατάστασης, συναρτάται ενεργά με την υποστήριξη προγραμμάτων Υγείας των ζώων (κυρίως της λύσσας) και της ευζωίας, και δεν αποτελεί απλά ένα ανεξάρτητο καταγραφικό σύστημα νομικού τύπου. Συνεπώς δεν πρέπει να μεταφερθεί σε άλλον, άσχετο με την υγεία και την ευζωία, δημόσιο οργανισμό, καθώς πρέπει να ενημερώνεται και να ελέγχεται από τους καθ’ ύλην ειδικούς επιστήμονες κτηνιάτρους. Οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. και των Περιφερειών της χώρας, ήδη και αυτονόητα, διαθέτουν κτηνιάτρους με κατάρτιση και πολύτιμη εμπειρία πολλών ετών στα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και στα συνδεδεμένα με τα παραπάνω, προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων (εχινόκοκκος, λύσσα, λεϊσμανίωση κ.λπ.). Κατά τη γνώμη μας θα ήταν δυνητικά επικίνδυνη για την Υγεία των ζώων και τη Δημόσια Υγεία η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους αλλού. …»

  • 16 Μαΐου 2021, 12:52 | GIANNA

    Απόσπασμα από την γνωμοδότηση κτηνιατρικής σχολής που αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και της μεταφοράς της βάσης δεδομένων. «..Η εκπόνηση, παρακολούθηση και εποπτεία των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς συνιστά απόλυτα Κτηνιατρική αρμοδιότητα, δεδομένου ότι: 1. η κτηνιατρική αρμοδιότητα επί του θέματος θεωρείται διεθνώς αυτονόητη και αναγνωρίζεται σαφώς στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) και επιπλέον 2. τα προγράμματα διαχείρισης υπερπληθυσμού ζώων συντροφιάς συνδυάζονται πάντα με άλλα παράλληλα προγράμματα καταπολέμησης της λύσσας, λεϊσμανίωσης και άλλων ζωοανθρωπονόσων ή/και νέων αναδυόμενων νοσημάτων, για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται κτηνιατρική εκπαίδευση, αντίληψη και εμπειρία.
    Η παράδοση της αρμοδιότητας επιτήρησης της εφαρμογής των προγραμμάτων αδέσποτων ζώων και ζώων συντροφιάς σε άλλους φορείς που δεν διαθέτουν κτηνιατρικό προσωπικό, όπως η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και η Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης, αναμένεται να έχει δυσμενέστατες συνέπειες και πιθανώς θα οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για την Υγεία των ζώων, αλλά και τη Δημόσια Υγεία. Σε μια περίοδο που έχει γίνει τόσο εμφανής η ανάγκη της συμπόρευσης της Πολιτείας με τη γνώμη και τις γνώσεις των ειδικών επιστημόνων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας CoViD-19 στον άνθρωπο, είναι αυτονόητο ότι η υγεία και η προστασία των ζώων πρέπει να παραμείνει υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο των κατεξοχήν ειδικών επιστημόνων κτηνιάτρων. Η διαδικτυακή Βάση Δεδομένων καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, η οποία αναπτύχθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την τεκμηρίωση τόσο της ιχνηλασιμότητας των ζώων συντροφιάς, όσο και της υγειονομικής τους κατάστασης, συναρτάται ενεργά με την υποστήριξη προγραμμάτων Υγείας των ζώων (κυρίως της λύσσας) και της ευζωίας, και δεν αποτελεί απλά ένα ανεξάρτητο καταγραφικό σύστημα νομικού τύπου. Συνεπώς δεν πρέπει να μεταφερθεί σε άλλον, άσχετο με την υγεία και την ευζωία, δημόσιο οργανισμό, καθώς πρέπει να ενημερώνεται και να ελέγχεται από τους καθ’ ύλην ειδικούς επιστήμονες κτηνιάτρους. Οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. και των Περιφερειών της χώρας, ήδη και αυτονόητα, διαθέτουν κτηνιάτρους με κατάρτιση και πολύτιμη εμπειρία πολλών ετών στα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και στα συνδεδεμένα με τα παραπάνω, προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων (εχινόκοκκος, λύσσα, λεϊσμανίωση κ.λπ.). Κατά τη γνώμη μας θα ήταν δυνητικά επικίνδυνη για την Υγεία των ζώων και τη Δημόσια Υγεία η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους αλλού. …»

  • 16 Μαΐου 2021, 12:36 | GIANNA

    Απόσπασμα από την γνωμοδότηση κτηνιατρικής σχολής που αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και της μεταφοράς της βάσης δεδομένων. «..Η εκπόνηση, παρακολούθηση και εποπτεία των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς συνιστά απόλυτα Κτηνιατρική αρμοδιότητα, δεδομένου ότι: 1. η κτηνιατρική αρμοδιότητα επί του θέματος θεωρείται διεθνώς αυτονόητη και αναγνωρίζεται σαφώς στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) και επιπλέον 2. τα προγράμματα διαχείρισης υπερπληθυσμού ζώων συντροφιάς συνδυάζονται πάντα με άλλα παράλληλα προγράμματα καταπολέμησης της λύσσας, λεϊσμανίωσης και άλλων ζωοανθρωπονόσων ή/και νέων αναδυόμενων νοσημάτων, για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται κτηνιατρική εκπαίδευση, αντίληψη και εμπειρία. Η παράδοση της αρμοδιότητας επιτήρησης της εφαρμογής των προγραμμάτων αδέσποτων ζώων και ζώων συντροφιάς σε άλλους φορείς που δεν διαθέτουν κτηνιατρικό προσωπικό, όπως η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και η Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης, αναμένεται να έχει δυσμενέστατες συνέπειες και πιθανώς θα οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για την Υγεία των ζώων, αλλά και τη Δημόσια Υγεία. Σε μια περίοδο που έχει γίνει τόσο εμφανής η ανάγκη της συμπόρευσης της Πολιτείας με τη γνώμη και τις γνώσεις των ειδικών επιστημόνων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας CoViD-19 στον άνθρωπο, είναι αυτονόητο ότι η υγεία και η προστασία των ζώων πρέπει να παραμείνει υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο των κατεξοχήν ειδικών επιστημόνων κτηνιάτρων. Η διαδικτυακή Βάση Δεδομένων καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, η οποία αναπτύχθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την τεκμηρίωση τόσο της ιχνηλασιμότητας των ζώων συντροφιάς, όσο και της υγειονομικής τους κατάστασης, συναρτάται ενεργά με την υποστήριξη προγραμμάτων Υγείας των ζώων (κυρίως της λύσσας) και της ευζωίας, και δεν αποτελεί απλά ένα ανεξάρτητο καταγραφικό σύστημα νομικού τύπου. Συνεπώς δεν πρέπει να μεταφερθεί σε άλλον, άσχετο με την υγεία και την ευζωία, δημόσιο οργανισμό, καθώς πρέπει να ενημερώνεται και να ελέγχεται από τους καθ’ ύλην ειδικούς επιστήμονες κτηνιάτρους. Οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. και των Περιφερειών της χώρας, ήδη και αυτονόητα, διαθέτουν κτηνιάτρους με κατάρτιση και πολύτιμη εμπειρία πολλών ετών στα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και στα συνδεδεμένα με τα παραπάνω, προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων (εχινόκοκκος, λύσσα, λεϊσμανίωση κ.λπ.). Κατά τη γνώμη μας θα ήταν δυνητικά επικίνδυνη για την Υγεία των ζώων και τη Δημόσια Υγεία η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους αλλού. …»

  • 16 Μαΐου 2021, 12:09 | Ιωαννα Γιαννακοπουλου

    Απόσπασμα από την γνωμοδότηση κτηνιατρικής σχολής που αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και της μεταφοράς της βάσης δεδομένων. «..Η εκπόνηση, παρακολούθηση και εποπτεία των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς συνιστά απόλυτα Κτηνιατρική αρμοδιότητα, δεδομένου ότι: 1. η κτηνιατρική αρμοδιότητα επί του θέματος θεωρείται διεθνώς αυτονόητη και αναγνωρίζεται σαφώς στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) και επιπλέον 2. τα προγράμματα διαχείρισης υπερπληθυσμού ζώων συντροφιάς συνδυάζονται πάντα με άλλα παράλληλα προγράμματα καταπολέμησης της λύσσας, λεϊσμανίωσης και άλλων ζωοανθρωπονόσων ή/και νέων αναδυόμενων νοσημάτων, για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται κτηνιατρική εκπαίδευση, αντίληψη και εμπειρία. Η παράδοση της αρμοδιότητας επιτήρησης της εφαρμογής των προγραμμάτων αδέσποτων ζώων και ζώων συντροφιάς σε άλλους φορείς που δεν διαθέτουν κτηνιατρικό προσωπικό, όπως η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και η Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης, αναμένεται να έχει δυσμενέστατες συνέπειες και πιθανώς θα οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για την Υγεία των ζώων, αλλά και τη Δημόσια Υγεία. Σε μια περίοδο που έχει γίνει τόσο εμφανής η ανάγκη της συμπόρευσης της Πολιτείας με τη γνώμη και τις γνώσεις των ειδικών επιστημόνων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας CoViD-19 στον άνθρωπο, είναι αυτονόητο ότι η υγεία και η προστασία των ζώων πρέπει να παραμείνει υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο των κατεξοχήν ειδικών επιστημόνων κτηνιάτρων. Η διαδικτυακή Βάση Δεδομένων καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, η οποία αναπτύχθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την τεκμηρίωση τόσο της ιχνηλασιμότητας των ζώων συντροφιάς, όσο και της υγειονομικής τους κατάστασης, συναρτάται ενεργά με την υποστήριξη προγραμμάτων Υγείας των ζώων (κυρίως της λύσσας) και της ευζωίας, και δεν αποτελεί απλά ένα ανεξάρτητο καταγραφικό σύστημα νομικού τύπου. Συνεπώς δεν πρέπει να μεταφερθεί σε άλλον, άσχετο με την υγεία και την ευζωία, δημόσιο οργανισμό, καθώς πρέπει να ενημερώνεται και να ελέγχεται από τους καθ’ ύλην ειδικούς επιστήμονες κτηνιάτρους. Οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. και των Περιφερειών της χώρας, ήδη και αυτονόητα, διαθέτουν κτηνιάτρους με κατάρτιση και πολύτιμη εμπειρία πολλών ετών στα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και στα συνδεδεμένα με τα παραπάνω, προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων (εχινόκοκκος, λύσσα, λεϊσμανίωση κ.λπ.). Κατά τη γνώμη μας θα ήταν δυνητικά επικίνδυνη για την Υγεία των ζώων και τη Δημόσια Υγεία η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους αλλού. …»

  • 16 Μαΐου 2021, 12:32 | ΜΙΡΑΝΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία. Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • 16 Μαΐου 2021, 11:04 | Σύλλογος Φίλων Ζώων «Η Ελπίδα» ΑΡΙΔΑΙΑΣ

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • 16 Μαΐου 2021, 11:20 | Σοφία Λεοντιάδου

    β) Την υποχρέωση  συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
     
     
    β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:
    (βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων,σκύλων και γατών σε δωδεκάμηνη βάση
     
     
    5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
    (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.
    (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
    (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.
     
     
    ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΟΛΟ ΤΟ γ, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία , όπως τους όριζε  ο 4039/12 , αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ , ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΣΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ;
     
    Και εξακολουθεί το νομοσχέδιο να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία ;
    ΝΑ ΓΙΝΕΙ
    /τον έλεγχο κλπ θα τον έχει η 5μελής επιτροπή ,που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεία, θα κάνουν παρατηρήσεις  για ότι εντοπίζουν κλπ .
     
    ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠ ΕΠΕΧΕΙ ΠΟΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ 1000 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΖΩΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.
    Είναι γνωστό σε όλους , ότι βρίσκουμε διαρκώς εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα , κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ αλλά δεν είναι καταχωρημένο αυτό με ευθύνη του κτηνιάτρου  στη βάση δεδομένων ή  από τώρα στο ΕΜΖΣ
    Ακολούθως να τηρείται αρχείο από κάθε κτηνίατρο που εξετάζει ζώα συντροφιάς με τον αριθμό τσιπ του κάθε ζώου.

    Λεοντιάδου Σοφία

     

  • 16 Μαΐου 2021, 11:15 | Μαρία Ξυλούρη

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • 16 Μαΐου 2021, 10:02 | ΑΡΓΥΡΟΥΔΗ ΜΑΡΙΝΑ

    7. Να γίνονται έλεγχοι στους Δήμους, τόσο για τη χρήση των κονδυλίων για τα αδέσποτα, όσο και γι αυτή των εσόδων που προκύπτουν από τα πρόστιμα των παραβάσεων του νόμου.

  • 16 Μαΐου 2021, 10:18 | Χρήστος Α.

    Η αρμοδιότητα θα πρέπει να παραμείνει στο ΥΠΑΑΤ όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την διαχείριση και εποπτεία οι Δήμοι.
    Είναι αδιανόητο ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) και κατ’ επέκταση οι αναγνωρισμένοι Όμιλοι Καθαρόαιμων Φυλών, να μην προβλέπονται στις συνεργασίες με τις αρμόδιες αρχές, τη στιγμή που ελέγχουν πλήρως και τηρούν μητρώα ΟΛΩΝ των καθαρόαιμων ζώων της χώρας και των ιδιοκτητών τους.
    Επίσης επιβεβλημένη είναι η συμμετοχή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, η οποία χρηματοδοτείται από τους νόμιμους κυνηγούς και μέχρι σήμερα εκτελεί συστηματικούς ελέγχους για την τήρηση και της ηλεκτρονικής σήμανσης.

  • 15 Μαΐου 2021, 23:38 | Φιλοζωικός Σύλλογος Ρεθύμνου

    Τασσόμαστε υπέρ των θέσεων της ΠΦΠΟ

    2 (β) Την υποχρέωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
    β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:
    (βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών σε δωδεκάμηνη βάση
    5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
    (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.
    (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
    (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.

    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ

    Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ

    Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.

    Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.

    Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • Η δημόσια συζήτηση γίνεται για ένα νόμο σχετικό με την υγεία και την ευζωία των ζώων συντροφιάς, από τον οποίο ΔΥΣΤΥΧΩΣ απουσιάζει το μόνο, κατά τη λογική του κοινού νου, αρμόδιο υπουργείο, το Υπουργείο Υγείας. Στο Υπουργείο αυτό θα πρέπει να υπαχθούν η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και όλες οι κατά τόπους Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και λοιπές Κτηνιατρικές υπηρεσίες. Οι Κτηνίατροι σε όλες τις προηγμένες χώρες αποτελούν επιστήμονες υγείας, είναι απόφοιτοι σχολών Επιστημών Υγείας – όπως και στη χώρα μας – και ο επαγγελματικός και κοινωνικός ρόλος τους, είναι η προάσπιση της υγείας και της ευζωίας των ζώων καθώς και της Δημόσιας υγείας.
    Είναι προφανής η αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας για όλα τα παραπάνω. Τα Υπουργεία ΥΠΑΑΤ, Υπουργείο Εσωτερικών και λοιπά εμπλεκόμενα Υπουργεία, μπορούν να θεωρηθούν συναρμόδια.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:06 | Ζαχαρακης Κωστας

    Σχολιάζουμε στο Αρθρο 3 τα εξής:

    Είναι αδιανόητο ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) και κατ’ επέκταση οι αναγνωρισμένοι Όμιλοι Καθαρόαιμων Φυλών, να μην προβλέπονται στις συνεργασίες με τις αρμόδιες αρχές, τη στιγμή που ελέγχουν πλήρως και τηρούν μητρώα ΟΛΩΝ των καθαρόαιμων ζώων της χώρας και των ιδιοκτητών τους.
    Επίσης σημαντική θα είναι η συμμετοχή της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, η οποία χρηματοδοτείται από τους νόμιμους κυνηγούς και μέχρι σήμερα εκτελεί συστηματικούς ελέγχους για την τήρηση και της ηλεκτρονικής σήμανσης.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:14 | Aggie Diamand

    ΑΡΘΡΟ 3 (β) Την υποχρέωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για: (βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων,σκύλων και γατών σε δωδεκάμηνη βάση 5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες: (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών. (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς. (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία. ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΟΛΟ ΤΟ γ, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία , όπως τους όριζε ο 4039/12 , αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ , ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΣΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ; Και εξακολουθεί το νομοσχέδιο να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία ; ΝΑ ΓΙΝΕΙ /τον έλεγχο κλπ θα τον έχει η 5μελής επιτροπή ,που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεία, θα κάνουν παρατηρήσεις για ότι εντοπίζουν κλπ . ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠ ΕΠΕΧΕΙ ΠΟΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ 1000 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΖΩΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ. Είναι γνωστό σε όλους , ότι βρίσκουμε διαρκώς εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα , κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ αλλά δεν είναι καταχωρημένο αυτό με ευθύνη του κτηνιάτρου στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ Ακολούθως να τηρείται αρχείο από κάθε κτηνίατρο που εξετάζει ζώα συντροφιάς με τον αριθμό τσιπ του κάθε ζώου.
    Παρ. 2(β), 2(βα):
Οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν την υποχρέωση συνεργασίας με τα νόμιμα φιλοζωικά σωματεία και η φιλοξενία των ζώων δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στα καταφύγια, αλλά μέσω του ρόλου του Αναδόχου, να επιτρέπεται και στα σπίτια των εθελοντών και μελών του σωματείου. Ας μην ξεχνάμε ότι ζώα που χρήζουν παρακολούθησης (όπως π.χ., τραυματισμένα, φοβικά, κουτάβια, γατάκια), αλλά και τα ζώα που δεν μπορούν να παραμείνουν σε κλουβί (όπως π.χ., οι γάτες), φιλοξενούνται ιδανικά και για ευνόητους λόγους εντός σπιτιού. Υπάρχουν απόλυτα νόμιμα σωματεία ΧΩΡΙΣ καταφύγια καθώς οι Δήμοι μας συνεργάζονται με ιδιώτες αδειοδοτημένους επαγγελματίες με χώρο φύλαξης ζώων. Προσφέρουμε ανιδιοτελώς χρόνια τώρα την βοήθεια μας στον Δήμο μας, ακολουθώντας όσα όριζε μέχρι σήμερα ο νόμος, με συμφωνητικό εθελοντικής συνεργασίας με τον Δήμο. Φιλοξενούμε στα σπίτια μας ζώα φοβικά ή τραυματισμένα προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους και να είναι κατάλληλα προς υιοθεσία. ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ : β) Τη συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με στόχο ιδίως (βα) την αποτελεσματική υλοποίηση προγραμμάτων περισυλλογής και φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε κατάλληλα διαμορφωμένα καταφύγια που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Καταφυγίων της παρ. 23 του άρθρου 3, Είτε συνεργαζόμενα με τον Δήμο τους χωρίς να διαθέτουν δικό τους καταφύγιο (ββ) τον εμβολιασμό και τη σήμανση αδέσποτων ζώων, (βγ) την περίθαλψη με υποστήριξη κτηνιάτρου των ασθενών ή τραυματισμένων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, (βδ) τη μέριμνα για την υιοθεσία τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ή την επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον και (βε) την εν γένει υλοποίηση κάθε σχετικής δράσης προς τον σκοπό της επίτευξης των στόχων του παρόντος νόμου.

  • 15 Μαΐου 2021, 18:04 | Λία Παπαζαφειρίου

    Παρ. 2(β), 2(βα):
Οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν την υποχρέωση συνεργασίας με τα νόμιμα φιλοζωικά σωματεία και η φιλοξενία των ζώων δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στα καταφύγια, αλλά μέσω του ρόλου του Αναδόχου, να επιτρέπεται και στα σπίτια των εθελοντών και μελών του σωματείου. Ας μην ξεχνάμε ότι ζώα που χρήζουν παρακολούθησης (όπως π.χ., τραυματισμένα, φοβικά, κουτάβια, γατάκια), αλλά και τα ζώα που δεν μπορούν να παραμείνουν σε κλουβί (όπως π.χ., οι γάτες), φιλοξενούνται ιδανικά και για ευνόητους λόγους εντός σπιτιού.
    Υπάρχουν απόλυτα νόμιμα σωματεία ΧΩΡΙΣ καταφύγια καθώς οι Δήμοι μας συνεργάζονται με ιδιώτες αδειοδοτημένους επαγγελματίες με χώρο φύλαξης ζώων.
    Προσφέρουμε ανιδιοτελώς χρόνια τώρα την βοήθεια μας στον Δήμο μας, ακολουθώντας όσα όριζε μέχρι σήμερα ο νόμος, με συμφωνητικό εθελοντικής συνεργασίας με τον Δήμο.
    Φιλοξενούμε στα σπίτια μας ζώα φοβικά ή τραυματισμένα προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους και να είναι κατάλληλα προς υιοθεσία.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ :
    β) Τη συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με στόχο ιδίως (βα) την αποτελεσματική υλοποίηση προγραμμάτων περισυλλογής και φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε κατάλληλα διαμορφωμένα καταφύγια που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Καταφυγίων της παρ. 23 του άρθρου 3, Είτε συνεργαζόμενα με τον Δήμο τους χωρίς να διαθέτουν δικό τους καταφύγιο (ββ) τον εμβολιασμό και τη σήμανση αδέσποτων ζώων, (βγ) την περίθαλψη με υποστήριξη κτηνιάτρου των ασθενών ή τραυματισμένων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, (βδ) τη μέριμνα για την υιοθεσία τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ή την επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον και (βε) την εν γένει υλοποίηση κάθε σχετικής δράσης προς τον σκοπό της επίτευξης των στόχων του παρόντος νόμου.
    Λία Παπαζαφειρίου (Αντιπρόεδρος του ΦΡΟΝΤΙΖΩ Πεύκων)

  • 15 Μαΐου 2021, 18:26 | Λία Παπαζαφειρίου

    (β) Την υποχρέωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

    β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:
    (βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων,σκύλων και γατών σε δωδεκάμηνη βάση

    5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
    (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.
    (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
    (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.

    ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΟΛΟ ΤΟ γ, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία , όπως τους όριζε ο 4039/12 , αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ , ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΣΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ;

    Και εξακολουθεί το νομοσχέδιο να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία ;
    ΝΑ ΓΙΝΕΙ
    /τον έλεγχο κλπ θα τον έχει η 5μελής επιτροπή ,που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεία, θα κάνουν παρατηρήσεις για ότι εντοπίζουν κλπ .

    ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠ ΕΠΕΧΕΙ ΠΟΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ 1000 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΖΩΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.
    Είναι γνωστό σε όλους , ότι βρίσκουμε διαρκώς εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα , κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ αλλά δεν είναι καταχωρημένο αυτό με ευθύνη του κτηνιάτρου στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ
    Ακολούθως να τηρείται αρχείο από κάθε κτηνίατρο που εξετάζει ζώα συντροφιάς με τον αριθμό τσιπ του κάθε ζώου.

  • Άρθρο 3 Αρμόδιες αρχές

    http://www.opengov.gr/ypes/?p=7916

    2 (β) Την υποχρέωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

    β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:

    (βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών σε δωδεκάμηνη βάση

    5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

    (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.

    (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.

    (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • ΑΡΘΡΟ 3

    Παρ. 2(β), 2(βα):
Οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν την υποχρέωση συνεργασίας με τα νόμιμα φιλοζωικά σωματεία και η φιλοξενία των ζώων δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στα καταφύγια, αλλά μέσω του ρόλου του Αναδόχου, να επιτρέπεται και στα σπίτια των εθελοντών και μελών του σωματείου. Ας μην ξεχνάμε ότι ζώα που χρήζουν παρακολούθησης (όπως π.χ., τραυματισμένα, φοβικά, κουτάβια, γατάκια), αλλά και τα ζώα που δεν μπορούν να παραμείνουν σε κλουβί (όπως π.χ., οι γάτες), φιλοξενούνται ιδανικά και για ευνόητους λόγους εντός σπιτιού.
    Υπάρχουν απόλυτα νόμιμα σωματεία ΧΩΡΙΣ καταφύγια καθώς οι Δήμοι μας συνεργάζονται με ιδιώτες αδειοδοτημένους επαγγελματίες με χώρο φύλαξης ζώων.
    Προσφέρουμε ανιδιοτελώς χρόνια τώρα την βοήθεια μας στον Δήμο μας, ακολουθώντας όσα όριζε μέχρι σήμερα ο νόμος, με συμφωνητικό εθελοντικής συνεργασίας με τον Δήμο.
    Φιλοξενούμε στα σπίτια μας ζώα φοβικά ή τραυματισμένα προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους και να είναι κατάλληλα προς υιοθεσία.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ :
    β) Τη συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με στόχο ιδίως (βα) την αποτελεσματική υλοποίηση προγραμμάτων περισυλλογής και φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε κατάλληλα διαμορφωμένα καταφύγια που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Καταφυγίων της παρ. 23 του άρθρου 3, Είτε συνεργαζόμενα με τον Δήμο τους χωρίς να διαθέτουν δικό τους καταφύγιο (ββ) τον εμβολιασμό και τη σήμανση αδέσποτων ζώων, (βγ) την περίθαλψη με υποστήριξη κτηνιάτρου των ασθενών ή τραυματισμένων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, (βδ) τη μέριμνα για την υιοθεσία τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ή την επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον και (βε) την εν γένει υλοποίηση κάθε σχετικής δράσης προς τον σκοπό της επίτευξης των στόχων του παρόντος νόμου.

    Λεοντιάδου Σοφία
    Πρόεδρος,
    φιλοζωικού πολιτιστικού σωματείου «Φροντίζω» Απ.Μ.Π 9216/1012

  • 15 Μαΐου 2021, 13:11 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Να προστεθεί παραγραφο στις υποχρεωσεις των δήμων: «Σε περίτωση που σε μια περιοχή θανατόνονται ζώα απο «φόλες» ή αλλο τρόπο ή κακοποιονται φροντιζουν οι ΔΗΜΟΙ, να ενεργοποιηθεί η ποινική διαδικασία και ΕΡΕΥΝΑ απο την αστυνομία και μεριμνουν για την δημοσιοποιηση του εγκληματος στα τοπικα μεσα ενημέρωσης για την ευαισθητοποιηση της κοινής γνώμης και ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ.Επισης σε περίπτωση που σε μια περιοχη με αδεσποτα δεν λειτουργήσει η αποτροπη των εν λόγω πραξεων παρ ολες τις ενεργειες της αστυνομιας και του δήμου ,και υπαρξει επαναληψη παρομοιων πραξεων, να απομακρίνονται και να μετακινούνται τα ζωα σε άλλες ποιο ακινδυνες, καταλληλες για την ευζωια τους, περιοχές, ή προσωρινα στο δημοτικο καταφυγιο του δημου.

  • 15 Μαΐου 2021, 13:07 | Αντώνιος Λιονάκης

    Η δημόσια συζήτηση γίνεται για ένα νόμο σχετικό με την υγεία και την ευζωία των ζώων συντροφιάς , από τον οποίο απουσιάζει το μόνο, κατά τη κοινή λογική, αρμόδιο υπουργείο, το Υπουργείο Υγείας. Το Υπουργείο στο οποίο θα πρέπει να υπάγονται η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και όλες οι κατά τόπους διευθύνσεις κτηνιατρικής και Κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι το Υπουργείο Υγείας. Οι Κτηνίατροι θεωρούνται σε όλες τις προηγμένες χώρες επιστήμονες υγείας, είναι απόφοιτοι σχολών Επιστημών Υγείας στη χώρα μας και ο επαγγελματικός και κοινωνικός ρόλος τους, όπως προαναφέρθηκε, είναι η προάσπιση της υγείας και της ευζωίας των ζώων καθώς και της Δημόσιας υγείας. Συνεπώς, το αρμόδιο υπουργείο για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να είναι το υπουργείο Υγείας και τα Υπουργεία ΥΠΑΑΤ, Υπουργείο Εσωτερικών και λοιπά εμπλεκόμενα Υπουργεία, να είναι συναρμόδια.

  • 15 Μαΐου 2021, 11:30 | ΚΑΛΙΣΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑ

    ΑΡΘΡΟ 3 (β) Την υποχρεωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
    β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:
    (βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων,σκυλων και γατων σε δωδεκαμηνη βαση
    5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
    (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.
    (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
    (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.
    ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΟΛΟ ΤΟ γ, οι κτηνιατρικες κατά τοπους υπηρεσιες οχι μονο σταθηκαν ανικανες να παρακολουθουν θεματα ευζωιας μεσα στα κυνοκομεια , οπως τους οριζε ο 4039/12 , αλλα ειναι απολυτως υπεθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ , ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΣΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ;
    Και εξακολουθει το νομοσχεδιο να τις οριζει υπευθυνες για την ευζωια στα κυνοκομεια ;
    ΝΑ ΓΙΝΕΙ
    /τον ελεγχο κλπ θα τον έχει η 5μελής επιτροπή ,που θα παρακολουθει σε καθημερινη βαση εφοσον τα μελη της το επιθυμουν την κατασταση κλπ στα κυνοκομεια,θα κανουν παρατηρησεις για ο,τι εντοπιζουν κλπ .
    ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠ ΕΠΕΧΕΙ ΠΟΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ 1000 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΖΩΟ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.Ειναι γνωστό σε όλους ,ότι βρισκονται εγκαταλελειμμενα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που εχουν τσιπ αλλά δεν είναι καταχωρημενο αυτό με ευθυνη του κτηνιάτρου στη βαση δεδομενων ή από τωρα στο ΕΜΖΣ

  • 15 Μαΐου 2021, 11:22 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Απόσπασμα από την γνωμοδότηση  κτηνιατρικής σχολής που αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και της μεταφοράς της βάσης δεδομένων. 

    «..Η εκπόνηση, παρακολούθηση και εποπτεία των προγραμμάτων διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς συνιστά απόλυτα Κτηνιατρική αρμοδιότητα, δεδομένου ότι:

    1. η κτηνιατρική αρμοδιότητα επί του θέματος θεωρείται διεθνώς αυτονόητη και αναγνωρίζεται σαφώς στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) και επιπλέον

    2. τα προγράμματα διαχείρισης υπερπληθυσμού ζώων συντροφιάς συνδυάζονται πάντα με άλλα παράλληλα προγράμματα καταπολέμησης της λύσσας, λεϊσμανίωσης και άλλων ζωοανθρωπονόσων ή/και νέων αναδυόμενων νοσημάτων, για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται κτηνιατρική εκπαίδευση, αντίληψη και εμπειρία.

    Η παράδοση της αρμοδιότητας επιτήρησης της εφαρμογής των προγραμμάτων αδέσποτων ζώων και ζώων συντροφιάς σε άλλους φορείς που δεν διαθέτουν κτηνιατρικό προσωπικό, όπως η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και η Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης, αναμένεται να έχει δυσμενέστατες συνέπειες και πιθανώς θα οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για την Υγεία των ζώων, αλλά και τη Δημόσια Υγεία.

    Σε μια περίοδο που έχει γίνει τόσο εμφανής η ανάγκη της συμπόρευσης της Πολιτείας με τη γνώμη και τις γνώσεις των ειδικών επιστημόνων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας CoViD-19 στον άνθρωπο, είναι αυτονόητο ότι η υγεία και η προστασία των ζώων πρέπει να παραμείνει υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο των κατεξοχήν ειδικών επιστημόνων κτηνιάτρων.

    Η διαδικτυακή Βάση Δεδομένων καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, η οποία αναπτύχθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την τεκμηρίωση τόσο της ιχνηλασιμότητας των ζώων συντροφιάς, όσο και της υγειονομικής τους κατάστασης, συναρτάται ενεργά με την υποστήριξη προγραμμάτων Υγείας των ζώων (κυρίως της λύσσας) και της ευζωίας, και δεν αποτελεί απλά ένα ανεξάρτητο καταγραφικό σύστημα νομικού τύπου.

    Συνεπώς δεν πρέπει να μεταφερθεί σε άλλον, άσχετο με την υγεία και την ευζωία, δημόσιο οργανισμό, καθώς πρέπει να ενημερώνεται και να ελέγχεται από τους καθ’ ύλην ειδικούς επιστήμονες κτηνιάτρους.

    Οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. και των Περιφερειών της χώρας, ήδη και αυτονόητα, διαθέτουν κτηνιάτρους με κατάρτιση και πολύτιμη εμπειρία πολλών ετών στα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και στα συνδεδεμένα με τα παραπάνω, προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων (εχινόκοκκος, λύσσα, λεϊσμανίωση κ.λπ.).

    Κατά τη γνώμη μας θα ήταν δυνητικά επικίνδυνη για την Υγεία των ζώων και τη Δημόσια Υγεία η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους αλλού. …»

  • 15 Μαΐου 2021, 10:56 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

    Την υποχρεωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
    β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:
    (βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων,σκυλων και γατων σε δωδεκαμηνη βαση
    5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
    (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.
    (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
    (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.
    ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΟΛΟ ΤΟ γ, οι κτηνιατρικες κατά τοπους υπηρεσιες οχι μονο σταθηκαν ανικανες να παρακολουθουν θεματα ευζωιας μεσα στα κυνοκομεια , οπως τους οριζε ο 4039/12 , αλλα ειναι απολυτως υπεθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ , ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΣΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ;
    Και εξακολουθει το νομοσχεδιο να τις οριζει υπευθυνες για την ευζωια στα κυνοκομεια ;
    ΝΑ ΓΙΝΕΙ
    /τον ελεγχο κλπ θα τον έχει η 5μελής επιτροπή ,που θα παρακολουθει σε καθημερινη βαση εφοσον τα μελη της το επιθυμουν την κατασταση κλπ στα κυνοκομεια,θα κανουν παρατηρησεις για ο,τι εντοπιζουν κλπ .
    ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠ ΕΠΕΧΕΙ ΠΟΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ 1000 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΖΩΟ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.Ειναι γνωστό σε όλους ,ότι βρισκονται εγκαταλελειμμενα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που εχουν τσιπ αλλά δεν είναι καταχωρημενο αυτό με ευθυνη του κτηνιάτρου στη βαση δεδομενων ή από τωρα στο ΕΜΖΣ

  • 15 Μαΐου 2021, 01:51 | Τσιπιανίτης Ευστράτιος-Ερρίκος μέλος Δε ΠΑνελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου

    Η δημόσια συζήτηση γίνεται για ένα νόμο σχετικό με την υγεία και την ευζωία των ζώων συντροφιάς , από τον οποίο απουσιάζει το μόνο, κατά τη κοινή λογική, αρμόδιο υπουργείο, το Υπουργείο Υγείας. Το Υπουργείο στο οποίο θα πρέπει να υπάγονται η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και όλες οι κατά τόπους διευθύνσεις κτηνιατρικής και Κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι το Υπουργείο Υγείας. Οι Κτηνίατροι θεωρούνται σε όλες τις προηγμένες χώρες επιστήμονες υγείας, είναι απόφοιτοι σχολών Επιστημών Υγείας στη χώρα μας και ο επαγγελματικός και κοινωνικός ρόλος τους, όπως προαναφέρθηκε, είναι η προάσπιση της υγείας και της ευζωίας των ζώων καθώς και της Δημόσιας υγείας. Συνεπώς, το αρμόδιο υπουργείο για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να είναι το υπουργείο Υγείας και τα Υπουργεία ΥΠΑΑΤ, Υπουργείο Εσωτερικών και λοιπά εμπλεκόμενα Υπουργεία, να είναι συναρμόδια.

  • 15 Μαΐου 2021, 01:55 | Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας

    Παρ. 2(β), 2(βα):
    Οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν την υποχρέωση συνεργασίας με τα νόμιμα φιλοζωικά σωματεία και η φιλοξενία των ζώων δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στα καταφύγια, αλλά μέσω του ρόλου του Αναδόχου, να επιτρέπεται και στα σπίτια των εθελοντών και μελών του σωματείου. Ας μην ξεχνάμε ότι ζώα που χρήζουν παρακολούθησης (όπως π.χ., τραυματισμένα, φοβικά, κουτάβια, γατάκια), αλλά και τα ζώα που δεν μπορούν να παραμείνουν σε κλουβί (όπως π.χ., οι γάτες), φιλοξενούνται ιδανικά και για ευνόητους λόγους εντός σπιτιού.

    Παρ 3 (βα):
    Το Τμήμα Προστασίας Ζώων […] έχει την αρμοδιότητα να μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για τη στείρωση των αδέσποτων ζώων. Ίσως θα έπρεπε να προσδιορίζεται ότι η αναφορά στα ζώα, αφορά τόσο σκύλους, όσο και γάτες. Επίσης η στείρωση των ζώων οφείλει να λαμβάνει χώρα όλο το χρόνο.

  • 15 Μαΐου 2021, 00:10 | Βασιλική Χρήστου

    Στο β της παραγράφου 2 να συμπληρωθεί η υποχρεωτική συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Να εξαλειφθεί η παράνομη κατάσταση κατά την οποία οι Δήμοι συνεργάζονται επιλεκτικά με σωματεία και ενώσεις.
    Στο βα να συμπληρωθεί η στείρωση των σκύλων και γατών σε πρόγραμμα ισχύος κατά την διάρκεια όλου του έτους.
    Σχετικά με το γ της παραγράφου 5 . Δεν θεωρούμε ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος της παρακολούθησης της ευζωίας των ζώων στα καταφύγια από δημοτικές υπηρεσίες και κτηνιατρικές διευθύνσεις . Το αντίθετο, πλήρης αδιαφορία και ανεπάρκεια στο θέμα αυτό. Προτείνω την παρακολούθηση της ευζωίας των ζώων σε σταθερή βάση από τις πενταμελείς επιτροπές .
    Πρέπει να ληφθεί μέριμνα να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση της παράνομης παρακώλυσης εισόδου και του έργου μελών πενταμελών επιτροπών σε καταφύγια και διαδημοτικά κέντρα όπως το ΔΙΚΕΠΑΖ. Οι δημόσιοι χώροι δεν είναι κτήμα κανενός.

  • 14 Μαΐου 2021, 21:06 | ΑΝΝΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Μακάρι να αλλάξουν όλα. Μακάρι οι αρμόδιοι υπάλληλοι των δήμων να γίνουν φιλικοί με τα ζώα. Έως τώρα αυτό που βλέπουμε από τους δήμους είναι αδιαφορία, εμπαιγμός στους εθελοντές που τα φροντίζουν, ακόμη και απειλές. Ανίκανοι πολλοί από αυτούς τους δήμους στη διαχείριση των αδέσποτων.
    Υπάρχουν επίσης κτηνίατροι αδιάφοροι και μάλιστα εναντίον των στειρώσεων. Παραπληροφορούν τον κόσμο.
    ΟΙ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ.
    ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΧΤΕΣ

  • 14 Μαΐου 2021, 18:02 | Γιωργος Σ.

    • Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ έχει οριστεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (πρώην Διεθνές Γραφείο Επιζωοτιών-ΟΙΕ) από την ίδρυσή του ως η κεντρική Κτηνιατρική Αρχή η οποία σύμφωνα με τις Οδηγίες του εν λόγω Οργανισμού νομοθετεί, συντονίζει και εποπτεύει την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς και την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς (Terrestrial Animal Health Code, Chapter 7.7., Stray Dog Population Control, 2011).
    • Επίσης για τον ίδιο οργανισμό και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής αποτελεί την κεντρική αρμόδια αρχή για την υγεία και την ευζωία των ζώων. Οι Κτηνιατρικές Αρχές είναι ορισμένες και εξουσιοδοτημένες να εκπροσωπούν την χώρα σε όλους τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς, για όλα τα είδη των ζώων, είτε αυτά είναι παραγωγικά είτε ζώα συντροφιάς
    • Από το 2011 έχει απαντήσει το ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι « Δεν πρέπει δε να διαφεύγει της προσοχής ότι τα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι συνδεδεμένα με τα προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων (εχινικοκκίαση, λύσσα κλπ.) και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η Κτηνιατρική τους εποπτεία. Επίσης, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θέματα που αφορούν στην προστασία των ζώων υπάγονται στην αρμοδιότητα Ειδικού Τομέα (Sector) της Μόνιμης Επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων και συζητούνται στις τακτικές θεσμοθετημένες συσκέψεις των επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Δεν υφίσταται επομένως κανένας τεχνικός ή επιστημονικός λόγος για την αφαίρεση της σχετικής αρμοδιότητας από τη Δ/νση ΚΑΦΕ.»
    • Η μεταφορά αρμοδιοτήτων επιτήρησης και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στο Υπουργείο Εσωτερικών έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Υγεία των Ζώων, καθώς και με την αποκλειστική αρμοδιότητα των επίσημων κτηνιάτρων για τη διενέργεια των κτηνιατρικών ελέγχων στα ζώα (συντροφιάς, παραγωγικά και άγρια).
    • Αντίθετη στην μεταφορά των αρμοδιοτήτων είναι μεταξύ άλλων οι επιστημονικοί φορείς όπως Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, οι υπηρεσιακοί κτηνίατροι των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, κτηνιατρικές σχολές, Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων,
    • Σύμφωνα με την διεθνή πρακτική οι κτηνιατρικές υπηρεσίες υπάγονται στα Υπουργεία Γεωργίας,
    • Η νέα ενιαία νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία των ζώων που θα ισχύσει από 1/1/2021 δεν αναφέρεται μόνο στα παραγωγικά ζώα, αλλά σε όλα ανεξαιρέτως τα ζώα (Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 429/2016),
    • Η σύνταξη σχεδίου νόμου για τα ζώα συντροφιάς από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών , αναρμόδιο υπουργείο το οποίο δεν διαθέτει κτηνιατρικές υπηρεσίες, γνώση, εξειδίκευση και τα ψηφιακά εργαλεία ( ψηφιακή βάση δεδομένων σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, σύστημα TRACES που αφορά στην καταγραφή των μετακινήσεων όλων των ζώων, ψηφιακή υπηρεσία παρακολούθησης της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από τους δήμους, από την οποία αντλούνται βασικά στοιχεία καταγραφής και μεταβιβάζονται ετησίως στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των ζώων (ΟΙΕ)) τα οποία διαθέτει στο ΥΠΑΑΤ, προβλέπεται αφενός να έχει δυσμενείς συνέπειες στη Δημόσια Υγεία, στην Υγεία των Ζώων συντροφιάς, και στην προστασία τους, αφετέρου δεν πληροί τα κριτήρια καλής νομοθέτησης και αντιτίθεται με κάθε έννοια ορθολογικής και επιστημονικής οργάνωσης του κράτους και των υπηρεσιών του.
    • Στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε αυτή οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (Ελληνική Αστυνομία, Περιφέρειες).Επίσης αποτελεί συστατικό στοιχείο των προγραμμάτων παρακολούθησης των ζωοανθρωπονόσων και ιδίως της λύσσας και είναι κρίσιμη για τον έλεγχο της εμβολιακής κατάστασης των αδεσπότων ζώων που στην Ελλάδα. Η εφαρμογή ελέγχεται κάθε φορά από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Food and Veterinary Office-FVO) που επιθεωρούν το πρόγραμμα της λύσσας τα τελευταία χρόνια. Οποιαδήποτε αρχή ή υπουργείο που χρειάζεται να αποκτήσει πρόσβαση στη βάση, μπορεί να το πετύχει με μια απλή διαδικασία.
    • Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, νυν Υπουργός Εσωτερικών, κος Βορίδης, με σχετικό δελτίο τύπου την 5-2-2021 που αφορούσε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε μεταξύ άλλων με σαφήνεια ότι « ότι σε κάθε περίπτωση αυτό αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων…»
    • Δεσμεύτηκε ο κος Βοριδης κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στην Βουλή με θέμα : «Μετέωρη η ανάληψη ευθύνης για την υγεία και προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Ποιος ο Ρόλος των Κεντρικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την υγεία και την προστασία δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς;» ότι θα ακολουθηθούν τα βασικά διεθνή πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων

  • 14 Μαΐου 2021, 18:11 | Ναυσικα Μ.

    Η αρμοδιότητα να παραμείνει στο ΥΠΑΑΤ όπως ορίζει η Ευρωπαική νομοθεσία και την διαχειριση και εποπτεία οι Δήμοι..Ολο το σχέδιο νόμου πρέπει να κατέβει.Φαίνεται πως έχει συνταχθεί για να πραγματοποιήσει ιδιωτικά συμφέροντα που δεν συνάδουν με την ευζωία των ζωων…Εξάλου όλοι οι επιστημονικοί φορείς έχουν αντιδράσει με επιχειρήματα..

  • 14 Μαΐου 2021, 18:02 | ΧΡΗΣΤΟΣ Μ.

    Με το άρθρο 3 παρ 3 ορίζεται ως Αρμόδια αρχή για την εποπτεία της εφαρμογής των επιχειρησιακών προγραμμάτων περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων από δεσποζόμενα που εκπονούν οι δήμοι σύμφωνα με την παρ. 2 το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.Αποκόπτεται δηλαδή ένα τμήμα της Γενικής Διεύθυνσης Κηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ και μεταφέρεται σε αναρμόδιο με το θέμα Υπουργείο πράγμα το οποίο αντιτίθεται με κάθε έννοια ορθολογικής και επιστημονικής οργάνωσης του κράτους και των υπηρεσιών του.Είμαστε αντίθετοι στον πολυκερματισμό της κτηνιατρικής υπηρεσίας διότι δεν δύναται να τεκμηριωθεί επιστημονικά και τεχνικά η μεταβίβαση της αρμοδιότητας που αφορά στα ζώα συντροφιάς δηλαδή μιας μόνο κατηγόριας ζώων συντροφιάς, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα : Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ έχει οριστεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (πρώην Διεθνές Γραφείο Επιζωοτιών-ΟΙΕ) από την ίδρυσή του ως η κεντρική Κτηνιατρική Αρχή η οποία σύμφωνα με τις Οδηγίες του εν λόγω Οργανισμού νομοθετεί, συντονίζει και εποπτεύει την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς και την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς (Terrestrial Animal Health Code, Chapter 7.7., Stray Dog Population Control, 2011). Επίσης για τον ίδιο οργανισμό και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής αποτελεί την κεντρική αρμόδια αρχή για την υγεία και την ευζωία των ζώων. Οι Κτηνιατρικές Αρχές είναι ορισμένες και εξουσιοδοτημένες να εκπροσωπούν την χώρα σε όλους τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς, για όλα τα είδη των ζώων, είτε αυτά είναι παραγωγικά είτε ζώα συντροφιάς Από το 2011 έχει απαντήσει το ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι « Δεν πρέπει δε να διαφεύγει της προσοχής ότι τα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι συνδεδεμένα με τα προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων (εχινικοκκίαση, λύσσα κλπ.) και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η Κτηνιατρική τους εποπτεία. Επίσης, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θέματα που αφορούν στην προστασία των ζώων υπάγονται στην αρμοδιότητα Ειδικού Τομέα (Sector) της Μόνιμης Επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων και συζητούνται στις τακτικές θεσμοθετημένες συσκέψεις των επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Δεν υφίσταται επομένως κανένας τεχνικός ή επιστημονικός λόγος για την αφαίρεση της σχετικής αρμοδιότητας από τη Δ/νση ΚΑΦΕ.» Η μεταφορά αρμοδιοτήτων επιτήρησης και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στο Υπουργείο Εσωτερικών έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Υγεία των Ζώων, καθώς και με την αποκλειστική αρμοδιότητα των επίσημων κτηνιάτρων για τη διενέργεια των κτηνιατρικών ελέγχων στα ζώα (συντροφιάς, παραγωγικά και άγρια). Αντίθετοι στην μεταφορά των αρμοδιοτήτων είναι μεταξύ άλλων το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, οι υπηρεσιακοί κτηνίατροι των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, οι κτηνιατρικές σχολές, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Σύμφωνα με την διεθνή πρακτική οι κτηνιατρικές υπηρεσίες υπάγονται στα Υπουργεία Γεωργίας, Η νέα ενιαία νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία των ζώων δεν αναφέρεται μόνο στα παραγωγικά ζώα, αλλά σε όλα ανεξαιρέτως τα ζώα (Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 429/2016), Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, νυν Υπουργός Εσωτερικών, κος Βορίδης, με σχετικό δελτίο τύπου την 5-2-2021 που αφορούσε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε μεταξύ άλλων με σαφήνεια ότι « ότι σε κάθε περίπτωση αυτό αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων…» Δεσμεύτηκε ο κος Βοριδης κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στην Βουλή με θέμα : «Μετέωρη η ανάληψη ευθύνης για την υγεία και προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Ποιος ο Ρόλος των Κεντρικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την υγεία και την προστασία δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς;» ότι θα ακολουθηθούν τα βασικά διεθνή πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραμπατζή, σε απάντηση σχετικής ερώτησης στη Βουλή, ανέφερε ρητά ότι «Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ ως κεντρική αρμόδια αρχή για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (2017, OIE –TerrestrialAnimalHealthCode , Chapter 7.7.) και ως κεντρική αρμόδια αρχή για την προστασία των ζώων (παραγωγικών, άγριων, ζώων συντροφιάς κ.λπ.), παρακολουθεί και συντονίζει την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και παράλληλα εισηγείται τα απαραίτητα μέτρα εφαρμογής ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι της μείωσης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, της προστασίας της δημόσιας υγείας και της διασφάλισης της προστασίας και ευζωίας των ζώων…».