Άρθρο 47 Αποστολή, λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς – Μεταβολή χρόνου έναρξης επιβολής προστίμων – Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 14 και παρ. 9 άρθρου 46 του ν. 4830/2021

  1. Στο άρθρο 14 του ν. 4830/2021 (Α΄169), περί αποστολής, λήψης, καταχώρισης και διατήρησης του γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 διαγράφονται οι λέξεις «, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου», β) στην παρ. 2 βα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «ύψους εκατό τριάντα πέντε (135) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εβδομήντα (70) ευρώ», ββ) το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται, βγ) προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο και οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 14 διαμορφώνονται ως εξής:

 

«1. Ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας που δεν επιθυμεί να στειρώσει το ζώο του υποχρεούται, από την 1η.3.2022 και μετά, να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού του ζώου συντροφιάς στο ΕΦΑΓΥΖΣ. Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο ΕΕΓΥΖΣ γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

  1. Για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους εβδομήντα (70) ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς. Ο κτηνίατρος δύναται να λαμβάνει από τον ιδιοκτήτη αμοιβή έως πενήντα (50) ευρώ για τη λήψη του γενετικού υλικού και τα έξοδα αποστολής του. Οι ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκύλων υποβάλλουν ηλεκτρονικό παράβολο ύψους σαράντα (40) ευρώ για κάθε κυνηγετικό σκύλο. Οι ιδιοκτήτες σκύλων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου της παρούσας.».

 

  1. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 46 του ν. 4830/2021, περί χρόνου εκκίνησης της υποχρέωσης για στείρωση ή αποστολή δείγματος γενετικού υλικού δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς, οι λέξεις «μετά την παρέλευση έξι (6) μηνών από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «από 1ης.7.2025» και η παρ. 9 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«9. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του (DNA), σύμφωνα με την περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 9, εκκινεί μετά την παρέλευση ενός (1) μηνός από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ κατά το άρθρο 13. Τα πρόστιμα του άρθρου 35 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από 1ης.7.2025.».

  • 7 Σεπτεμβρίου 2024, 11:18 | Βιβη

    Έκτρωμα το Άργος …
    Ο παννεληνιος Κτηνιατρικος Σύλλογος είπε όχι στην παράνομη στείρωση ακούστε τους ειδικούς έξοδος απο το νόμο τα κυνηγετικά σκυλιά είναι σκύλοι ΕΡΓΑΣΙΑΣ όχι συντροφιας …

  • 7 Σεπτεμβρίου 2024, 11:16 | Σπυρος

    Κατάργηση του νόμου όπως λέει και ο Παννεληνιος Κτηνιατρικος σύλλογος όχι στις στειρώσεις
    Απαλλαγή των κυνηγετικών σκύλων είναι σκύλοι ΕΡΓΑΣΙΑΣ όχι συντροφιας όπως τα κ9και τα ποιμενικός .. το μέτρο αυτο τ θα φέρει περισσότερα αδέσποτα διότι κανεις δεν μπορεί να πληρώσει επιπλέον φόρους

  • 7 Σεπτεμβρίου 2024, 11:00 | Καλλιόπη

    Απαράδεκτος ο νόμος … να καταργηθεί διότι θα αυξηθούν περισσότερο τα αδέσποτα γιατί έτσι πολλοί που δεν μπορούν να πληρώσουν αυτο το χαράτσι να αναγκαστούν να αφήσουν το σκύλο τους ή την γάτα τους με αποτέλεσμα ατελείωτα αδέσποτα …. να απαλλαχθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι διότι είναι ζώα Εργασίας όπως τα κ9 και οι ποιμενικοί

  • 7 Σεπτεμβρίου 2024, 09:53 | Μανούρης Γιώργος

    Ενα λάθος δεν διορθώνεται κάνοντας δεύτερο λάθος, κατάργηση του υφιστάμενου νόμου και σύνταξη νέου νομοσχεδίου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημα,διαφορετικά με εκπτώσεις και ράβε ξηλωνε δεν λύνεται τίποτα, εκτός του εισπρακτικού χαρακτήρα είναι και τιμωρητικό με το ποινολόγιο εις βάρος των ιδιοκτητών

  • 7 Σεπτεμβρίου 2024, 07:12 | Ακριβή Αλμπανίδου

    Το πρόβλημα δεν είναι εάν η αποστολή dna θα κοστίσει 40 ή 150 ευρώ. Έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι πιστεύαμε ότι η λήψη dna είναι ένα ανεφάρμοστο μέτρο. Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά νομοθετεί ανέξοδα, χωρίς να εφαρμόζει κανέναν από τους νόμους που η ίδια ψηφίζει. Τα ζώα εξακολουθούν να υποφέρουν τόσα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου 4830. Κανένας έλεγχος στους δήμους ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καμία προσπάθεια ακόμη και για την επιβολή του ελάχιστου που πρέπει να γίνει, την καθολική εφαρμογή microchip. Δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε για τις στειρώσεις. Το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια είναι να απομακρύνει το φιλοζωικό κόσμο που σύσσωμος είχε στηρίξει τον νόμο για τα ζώα συντροφιάς. Είναι έκδηλο σε όλους μας πλέον ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Λυπάμαι πολύ που κάποτε πιστέψαμε ότι είχε τέτοια πρόθεση.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 23:23 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

    ΤΑ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΣΚΥΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΥΛΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΡΕΘΟΥΝ .
    Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΗΡΟΝΙΜΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ .
    ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΘΟΥΝ ΣΚΥΛΙΑ ΑΣ ΣΤΕΙΡΩΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΗΓΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΣΙΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ .
    ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ {ΧΩΡΙΣ ΟΥΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΑ ΑΥΤΙΑ} ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΙΑ ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ .

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 22:41 | Ερωτόκριτος

    Η μείωση ενός παραβόλου που κακώς επιβλήθηκε στους ιδιοκτήτες σκύλων, λες και ο καθένας από αυτούς δημιουργεί και ένα αδέσποτο ήταν το λιγότερο που μπορούσε να γίνει. Με τις τόσες διαμαρτυρίες κατά της μείωσης και με αυτό το ύφος ίσως να πρέπει να προβληματιστεί η κυβέρνηση και να αποφασίσει και να καταργήσει εντελώς αυτό το παράβολο και τον συγκεκριμένο τρόπο χρηματοδότησης για τα αδέσποτα και να επιλέξει άλλον τρόπο ώστε να ελέγχει την απορρόφηση των χρημάτων το κράτος και όχι η τοπική αυτοδιοίκηση.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 22:21 | Νικος

    Απαράδεκτος κ αντισυνταγματικός νόμος ο οποίος με την επιβολή του κινδυνεύουν να χαθούν οι ελληνικές φυλές που χρόνια τώρα απαρτίζουν την εθνική μας ιστορία..

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 22:40 | Μανούρης Γιώργος

    Η μόνη λύση κατάργηση του υφιστάμενου νόμου

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 22:41 | Κώστας

    Αφήστε τις στειρώσεις και τα dna και κοιτάξτε να αλλάξετε τίποτα άλλο . Τα λύσατε όλα και είπατε να ανταλλάσεται τα ζώα. Για ποιο λόγο να στερήσω την χαρά του σκύλου μου εάν αυτό θέλει να αναπαραχθεί όπως του το έχει δώσει η φύση. Είναι μια ψυχή και αυτό όπως όλοι εμείς

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 22:06 | Παπαφιλίππου ευα

    Όχι στην μειώσει του παράβολου!!!
    Βοηθήστε τα αδέσποτα με στειρώσεις!!!
    Μόνο με την στειρωση μπορεί να μειωθεί ο πληθυσμός των αδέσποτων!!οι εθελοντές έχουν γονατίσει

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 21:07 | Βαβανός Ευάγγελος

    Κατά της υποχρεωτικής στείρωσης και της αποστολής DNA στα κυνηγετικά σκυλιά και γενικά στα ζώα που δεν έχουν θέμα υγείας, απλά και μόνο για να γίνει το χατίρι κάποιων υποτίθεται ζωωφιλων που φωνάζουν για το κόψιμο των αυτιών και της ουράς των σκύλων αλλά για την αφαίρεση των γεννητικών οργάνων δεν τρέχει τίποτα. Να γίνει υποχρεωτικό το τσιπαρισμα και να κάνουν ελέγχους και εκεί να μπαίνουν τα πρόστιμα.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 21:54 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Ένας νόμος τιμωρία για όλους! Ένας νόμος εισπρακτικός αγνοώντας τα ιατρικά – επιστημονικά δεδομένα! Αγνοήσατε τους κτηνιάτρους αγνοήσατε τους κυνοφιλους αγνοήσατε τους κυνηγούς!! Πείτε μας ποιους ακούτε αν δεν αφουγκραζεστε ανθρώπους που αφιερώνουν κομμάτι της ζωής τους αν όχι την ζωή τους στους σκύλους ?! Ένας νόμος με ασάφειες και κενά!Μια τροπολογία που είναι απαραίτητο να γίνει είναι να ενταχθούν οι κυνηγετικές φυλές, που ανήκουν σε άτομο που όντως κατέχει άδεια κυνηγίου,στις φυλές εργασίας όπου και ανήκουν. Δεν νοείται εργασιακός σκύλος στειρωμένoς.Η λήψη δειγμάτων DNA είναι ένα μέτρο που χρειάζεται περαιτέρω τροποποίηση ως προς το οικονομικό μέρος του,αφού ακόμα και μετά την υπάρχουσα μείωση ,ακόμα το κόστος είναι αρκετά υψηλό ειδικά για έναν κάτοχο με.παραπανω από 1 ζώο.Πολλη καλή η τροποποίηση που αναφέρει ότι μετά τη βεβαίωση του προστίμου ,ο ιδιοκτήτης έχει 10ημερο περιθώριο να συμμορφωθεί.Επισης είναι απαραίτητο να ισχύει η τροποποίηση για τις 3 γέννες καθώς οι κυνηγετικές φυλές εδώ και εκατοντάδες χρόνια βασίζουν την εξέλιξη τους πάνω στα ζευγαρώματα που επιμελούνται οι κυνηγοί. Ας μην ξεχνάμε και τις εθνικές μας ράτσες,τον ελληνικό ιχνηλάτη, τον Κρητικό Ιχνηλάτη κ άλλες. Φυλές από αρχαιοτάτων χρόνων που εξελίχθηκαν μέσα από τα επιλεκτικα ζευγαρώματα των κυνηγών.Επισης πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία με την αφαιρεση της άδειας κυνηγίου σε τυχόν παραβατη κυνηγο.Γιατι ισχυει αυτή η ποινή μόνο για τους κυνηγους?Είναι τόσο άδικο όσο σαν να αφαιρεθεί η άδεια ταχύπλοου σε έναν παραβατη με σκυλί χωρις ηλεκτρονική σημανση. Τελος, η μείωση των αδέσποτων θα μειωθεί αν υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος στις ΜΚΟ που διαχειρίζονται παχυλά κονδύλια και η εξαφάνιση των αδέσποτων αυτομάτως σημαίνει ότι πλέον δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης άρα και μηδενισμό κερδών που δεν τους συμφέρει. Με απλά λόγια στις ΜΚΟ τις συμφέρει να υπάρχουν αδέσποτα.Επισης ας αναφέρουμε και τις αδέσποτες γάτες. Οι κυνηγοί τις αφήνουν και αυτές?Ο νόμος Άργος λοιπόν χρειάζεται μεγάλες τροποποίησεις και το βασικότερο είναι να ληφθούν υπόψιν οι γνώμες και οι προτάσεις των κυνηγετικών οργανώσεων όπως και του οκαδε.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 21:08 | Τασος

    Ακυρωστε την εισφορά για dna
    Κάντε το δωρεάν
    Εσείς το θέλετε…
    Εμείς θα το πληρώσουμε???

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 19:59 | ΑΓΓΕΛΟΣ

    Οχι στις υποχρεωτικες στειρωσεις των ζώων και στα κυνηγόσκυλα σε έναν νομο έκτρωμα!!!Όχι στον νόμο Άργος.Ναι στη λήψη DNA με κόστος παραβόλου 20 ευρώ και 10 του κτηνιατρου,για τους μισθούς που υπάρχουν στην Ελλάδα,γιατί είναι άνθρωποι με 2,3,4 σκυλιά,και αντίστοιχα σε γάτες που θα κληθουν να πληρώσουν ένα κάρο λεφτά!!!Να μην είναι δηλαδή εισπρακτικός νομος.Και είναι τραγικό να μιλούν μερικοί για ευθανασίες ζωων…Αφηστε τη φυση και τα ζωα όπως είναι.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 18:27 | Γιωργος

    Απαράδεκτος νόμος ( άλλος ένας δηλαδή )
    Απαράδεκτος και φασιστικός
    Κάποιοι με αυτά τα λεφτά που ζητάτε με το έτσι θέλω συντηρούν τα ζώα τους η την οικογένεια τους
    Άλλη μια φορά ούτε ίχνος ντροπής

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 18:27 | Άρης Β.

    Νομος με πρόχειρη προσέγγιση στο θέμα δημιουργίας αδέσποτων σκύλων.
    Εξαιρούνται τα ποιμενικα σκυλιά, που αποτελούν το βασικό δημιουργό αδέσποτων, χωρίς καμία λογική…
    Μια βόλτα σε οιαδήποτε στάνη ή χωριό φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος.
    Οι κυνηγοί μπαίνουν στο στόχαστρο αναίτια και ανερυθριαστα.
    Νόμος εισπρακτικός κατ’ αποκλειστικότητα, μακριά από επιστημονική προσέγγιση των ευρωπαϊκών κρατών.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 17:18 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΥΣΚΑΣ

    ΠΑΡΑΚΛΩ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ,ΕΥΧΑΡΗΣΤΩ

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 16:37 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

    Ο νόμος είναι αντιεπιστημονικός και δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στο πρόβλημα της μείωσης των αδέσποτων, υπάρχουν εκατομμύρια ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ιδιοκτήτες και δεν πρέπει να τσουβαλιάζονται και να τιμωρούνται με πρόστιμα επειδή το κράτος δεν μπορεί να βρει τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες και να μειώσει τα αδέσποτα. Μεγάλο ποσοστό των αδέσποτων είναι φορείς της επικίνδυνης ζωο-ανθρωπονόσου λεισμανίασης.
    Αυτός ο νόμος είναι επικίνδυνος για την δημόσια υγεία.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 16:23 | GIANNIKOS PASXALIS

    Αν θέλει το κράτος να μειωθούν τα αδέσποτα πρέπει να προχωρήσει σε ευθανασίες όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου, το παράβολο για ιδιοκτήτες είναι φορολογικό χαράτσι.
    Άμεση κατάργηση του παραβόλου για τους κυνηγετικούς σκύλους όπως ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με τα υπόλοιπα σκυλιά εργασίας

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 16:00 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΤΡΑΣ

    Απαράδεκτος νόμος στο σύνολο του, είναι πρωτοφανές να μην εισακούονται οι εμπεριστατωμένες επιστημονικές θέσεις των Κτηνιάτρων αλλά να εφαρμάζονται τα ανεδαφικά θέλω εμμονικών την κτηνολατρείας.
    Πουθενά στον κόσμο δεν ελέγχθηκαν τα αδέσποτα στειρώνοντας τα δεσποζόμενα, η στείρωση είναι ακρωτηριασμός και έγκλημα κατά της ιδιοκτησίας και δεν επιβάλλεται με έναν νόμο. Τα εκατομμύρια των αδέσποτων στην χώρα μας υπάρχουν, γιατί ακριβώς τα αδέσποτα επί δεκαετίες κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς κανένα έλεγχο και αναπαράγονται ελεύθερα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τις γάτες τις οποίες δεν τις παρατάει κανένας κτηνοτρόφος και κανένας κυνηγός.
    Αν θέλει το κράτος να μειωθούν τα αδέσποτα πρέπει να προχωρήσει σε ευθανασίες όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου, το παράβολα για ιδιοκτήτες είναι φορολογικό χαράτσι.
    Άμεση κατάργηση του παραβόλου για τους κυνηγετικούς σκύλους όπως ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με τα υπόλοιπα σκυλιά εργασίας

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 15:25 | Μιχαηλ

    Απαραδεκτος νομος Αργος.Αφουγκραστειτε τον Παννεληνιο συνδεσμο κτηνιατρων ΚΣΕ Ομιλων φυλων μαλλον πατε να τα καταστρεψετε ολα.Δημοκρατια εχουμε?Πουθενα στη Ευρώπη δεν γινεται με αυτον τον τροπο

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 15:15 | Ερωτόκριτος

    Μόνο οι εθελοντές ξέρουν διαβάζουμε εδώ και οι εθελοντές εδώ μιλούν ΜΟΝΟ για χρήματα. Οξύμωρο!
    Να κοπούν οι χρηματοδοτήσεις για δράσεις και τις δράσεις να τις αναλάβει το Κράτος. Στη συνέχεια εφόσον θα ξεχωρίσουν οι εθελοντές από τους κερδοσκόπους που ως δια μαγείας δεν θα έχουν πλέον άποψη για το μετσρρυθμιστικό έργο θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απόψεις τους για τα αδέσποτα.
    Ένα καλό βήμα η μείωση των παραβόλων αν και θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο γενναία δεδομένων των κοινωνικών συνθηκών και της πολιτικής συγκυρίας

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 14:27 | Γιώργος

    Ένας νόμος τιμωρία για όλους! Ένας νόμος εισπρακτικός αγνοώντας τα ιατρικά – επιστημονικά δεδομένα! Αγνοήσατε τους κτηνιάτρους αγνοήσατε τους κυνοφιλους αγνοήσατε τους κυνηγούς!! Πείτε μας ποιους ακούτε αν δεν αφουγκραζεστε ανθρώπους που αφιερώνουν κομμάτι της ζωής τους αν όχι την ζωή τους στους σκύλους ?! Ένας νόμος με ασάφειες και κενά! Απόσυρση!!Αντίσταση και δυνατό ΟΧΙ από όλους τους κυνηγούς κτηνιάτρους κυνοφιλους στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι ανήθικη αντίθετη με το συνταγμα και ιατρικά ανεπίτρεπτη, δείξτε σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των ιδιοκτητών τους τα έχετε ισοπεδώσει όλα !

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 13:22 | Δημήτρης Νικολης

    Φτιάξατε έναν νόμο χωρίς να ρωτήσετε κανέναν από τους επιστήμονες μόνο και μόνο για να ευχαριστήσετε μια μικρή μερίδα ανθρώπων οι οποίοι το μόνο που γνωρίζουν από σκυλιά είναι ότι έχουν 4 πόδια (και αυτο όχι όλοι),χωρίς να γνωρίζετε τι συμβαίνει σε ένα σκυλί όταν στειρωνεται,ένα νόμο που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα,ένα νόμο που είναι στα όρια του ρατσιστικού στοχεύοντας τους κυνηγούς με αφαίρεση κυνηγετικής άδειας θύρας(από τους υπόλοιπους αφαιρέστε το δίπλωμα οδήγησης ή το διαβατήριο), και τέλος φτιάξατε έναν νόμο που στην ουσία δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα ως προς την βελτίωση ζωής των αδέσποτων παρά μόνο για εισπρακτικούς λόγους.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 13:09 | Δημήτρης

    Απαράδεκτος νόμος στοχοποιεί τους κυνηγούς.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 12:48 | Νικολαος Κραλλης

    το μετρο της στείρωσης η της εναλλακτικης λήψης δείγματος αίματος , είναι παράλογο εξοντωτικο παράνομο και προσβαλει την ιδιοκτησια του δεσποζομενου ζωου. Δεν υπαρχει κανεις λογος να τιμωρείται ο ιδιοκτήτης δεσποζομενου ζωου την ωρα που για τον νομο τα αδεσποτα είναι ‘αόρατα’. Τα κυνηγόσκυλα είναι σκυλιά εργασιας και να ενταχθούν στο ίδιο καθεστώς με τα τσοπανόσκυλα. Αν η στείρωση δεν αφαιρεί τίποτε απο την ικανότητα του ζωου γιατί εξαιρούνται αστυνομικά και στρατιωτικά σκυλιά?Η στείρωση είναι ακρωτηριασμός και οδηγεί σε σειρά προβληματων υγειας στα σκυλια απο παχυσαρκια εως καρκίνους

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 12:48 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΟΤΙΚΙ ΣΤΥΡΟΣΙ ΝΑΙ ΣΤΙΝ ΜΙΟΣΙ ΤΟΥ DNA

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 12:28 | ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΟΤΙΚΟΙ ΣΤΥΡΟΣΙ ΝΑΙ ΣΤΙΝ ΜΙΟΣΙ ΤΟΥ ΔΙΓΜΑΤΟΣ DNA

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 11:39 | Γιώργος

    Επιθυμούμε οικονομικό παράβολο DNA με κόστος 30 ευρώ και 20 ευρώ ο γιατρός . Όπως γίνεται και στο εξωτερικό με μεγαλύτερους μισθούς από την Ελλάδα..Η ζωή μας έχει γίνει πολύ ακριβή τουλάχιστον σε αυτό το θέμα κάντε μας μια φορά το χατίρι.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 11:57 | Βασίλης Βατιστας

    Καταργήστε τον νόμο Άργος άμεσα!!
    Ακούστε επιτέλους τις απόψεις του Πανελληνίου κτηνιατρικου συλλόγου.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 10:53 | Kατερίνα

    Υποχρεωτική στείρωση αδέσποτων και μη. Δεν γίνεται σωστή διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων από τους Δήμους , ούτε τηρούν την υπάρχουσα νομοθεσία (ν.4830/2021) . Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και κάθε Δήμος κάνει ότι του κατέβει. Δεν υπάρχει ούτε η αντίστοιχη ενημέρωση προς στους πολίτες για το που πρέπει να απευθυνθούν για τη στείρωση και τη φροντίδα των αδέσποτων. Ο πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία με αποτέλεσμα να βρίσκουν τραγικό θάνατο από μεταδοτικές ασθένειες και τροχαία. Τρέχουν οι εθελοντές να σώσουν ότι σώζεται χωρίς καμία υποστήριξη από τους Δήμους. Εγκαταλείψεις άπειρες, τα βουνά γεμάτα από πεταμένα σκυλιά και γατιά στην τύχη τους και η κακοποίηση σε αθώα πλάσματα έχει ξεφύγει. Στην επαρχία ειδικά το φαινόμενο είναι ανεξέλεγκτο. Βγείτε έξω να δείτε τι πόνος και κακοποίηση υπάρχει. Μόνο με ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ και τήρηση της νομοθεσίας στο έπακρο και με βαριά πρόστιμα υπάρχει ελπίδα σε βάθος πολλών χρόνων να ζούμε σε μια πολιτισμένη χώρα χωρίς αδέσποτα στους δρόμους που υποφέρουν καθημερινά αλλά και χωρίς να βρίσκονται στα κυνοκομεία της ντροπής που βασανίζονται και πεθαίνουν μέσα στα κλουβιά.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 10:53 | Ελένη

    Να επιτραπούν οι ευθανασίες στους εγκαταλελειμμένους σκύλους εργασίας των κτηνοτρόφων και των κυνηγών που δεν θα δύνανται να υιοθετηθούν εντός τριάντα ημερών. Η πράξη να τελείται από κτηνιάτρους.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 09:09 | ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΓΟΥΝΑΡΗ

    Επειδή από το 2003 με τον νόμο 3170/2003, μετέπειτα τον 4039/12 και πλέον τον 4830/21, φαίνεται ότι η αρμοδιότητα δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τους Δήμους και το να είναι ελεύθερα
    τα αδέσποτα σκυλιά (ειδικά) ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ!!!!, προτείνονται τα κάτωθι:

    1) Δημιουργία ανεξάρτητου, από τους Δήμους, ενιαίου φορέα που να εξυπηρετεί σε περιφερειακό επίπεδο για τη διαχείριση όσων καταφυγίων υπάρχουν και λειτουργούν, κάτω
    από τη σκέπη του προαναφερόμενου φορέα, με δικά του οχήματα – ασθενοφόρα, κατάλληλο προσωπικό (διοικητικών, περισυλλογέων, κτηνιάτρων, ελεγκτές εφαρμογής του νόμου) που να λειτουργεί ως κλινική σε βάση 24/7.

    2) Επιστράτευση ιδιωτών κτηνιάτρων για τη στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και την αμοιβή τους με διατακτικές απευθείας από το Υπουργείο.

    3) Υποχρεωτικότητα στον μόνιμο εγκλεισμό των αδέσποτων σκύλων σε μεγάλους περιφραγμένους δεντροφυτεμένους χώρους, κατά ομάδες, με κτίσματα φιλοξενίας φιλόζωων εθελοντών πλησίον.

    4) Επιστράτευση δημοσίων και ιδιωτών κτηνιάτρων ώστε να βοηθήσουν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έγκλειστων αδέσποτων ζώων που φυλάσσει ο κάθε φιλόζωος ή φιλοζωικός σύλλογος.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 09:13 | Μαρια

    Ο διαχωρισμός των ζώων σε εργασίας ή αποκλειστικά συντροφιάς θα φέρει περισσότερα κακοποιημένα κ εγκαταλελειμμένα ζώα ενώ θα αύξηση κάθετα την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγη.
    Το ζώο κακοποιείται αναπαράγεται εγκαταλείπεται από ανθρώπους όπου κ αν ανήκουν αυτοί…
    Η βαρβαρότητα υπάρχει κ τη βλέπουμε καθημερινά είτε από αυτούς που το έχουν για συντροφιά είτε από αυτούς που το έχουν για κυνήγι είτε από αυτούς που το έχουν για φύλαξη είτε από αυτούς που το έχουν για εφέ είτε από αυτούς που το έχουν για κέρδος μέσω της αναπαραγωγής.
    Η βαρβαρότητα υπάρχει κ θα υπάρχει αν συνεχίσουμε να τη «δικαιολογουμε» κάτω από «μανδύες» κοινωνικών ομάδων κ επιχειρούμενων διαχωρισμών.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 08:30 | Deppie S

    Καθολική στείρωση τώρα…αρκετά με τους διαχωρισμός, ζώο εργασία ζώο συντροφιάς κ.α. που επιχειρείται.
    Τέλος αδέσποτα κ κακοποιημένα υπάρχουν από όλες τις κοινωνικές ομάδες ..κ αφού η αποστολή δείγματος. dna τους φαίνεται ακριβή κ ότι άλλο, ως στειρώνονται υποχρεωτικα όλα.
    Δεν αντέχετε άλλο αυτή η κατάσταση…δεν υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που να μην έχει αδέσποτα κ κακοποιημένα ζώα….
    Η ασυδοσία των κηδεμόνων δεν αντέχετε άλλο …όπως δεν αντέχετε άλλο η μετατόπιση ευθυνών.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 08:54 | Mary

    καθολική υποχρεωτική στείρωση κ όχι η επιλογή του dna για τα πρώτα 10 χρόνια κ μετά συζητάμε….καμμιά εξαίρεση κ κανένα περιθώριο να μην δίνετε.
    Το ζώο εγκαταλείπεται αναπαράγεται κ κακοποιείται απο ανθρώπουςακομα κ υπεράνω υποψίας….τόσα παραδείγματα έχουμε….
    Όλη την ψυχοπαθεια την βγάζουν πάνω τους γιατί ξέρουν πως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κ να εκφραστούν στην ανθρώπινη γλώσσα…
    Καμμιά εξαίρεση κανένας διαχωρισμός που επιχειρείται.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 08:25 | Δέσποινα Σ

    Θα έπρεπε ως πρώτο βήμα να ισχύσει η καθολική υποχρεωτική στείρωση κ όχι η επιλογή του dna.
    Ωστόσο αυτό που προσπαθούν κάποιοι να παρουσιάσουν κ με αυτό τον τρόπο να επιχειρήσουν την εξαίρεση ζώου από την υποχρεωτική στείρωση είναι επικίνδυνο.
    Το ζώο εγκαταλείπεται αναπαράγεται κ κακοποιείται από ανθρώπους που ανήκουν κ από εκείνους που το επιλέγουν για συντροφιά και από εκείνους που το επιλέγουν για κυνήγι και από εκείνους που το επιλέγουν για φύλαξη κτλ.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 08:38 | Maria

    Η εξαίρεση ζώου από την υποχρεωτική στείρωση είναι επικίνδυνη και θα έχουμε περισσότερα εγκαταλελειμμένα κ κακοποιημένα ζώα.
    Όλοι οι συνειδητό εγκαταλείπουν ή κακοποιούν ή αναπαράγουν το ζώο τους είτε είναι κυνηγός είτε βοσκός είτε απλά το έχει για συντροφιά.
    Ο διαχωρισμός που επιχειρείται από ομάδες κατά περίπτωση δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από την αρχική αιτία δηλαδή φταίει ο κηδεμόνας του ζώου για όλα τα καλά που το βρίσκουν κ όχι για το αν εκείνο κυνηγά φυλάσσει ποίμνιο ή απλά κάνει συντροφιά.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 08:19 | Μαρια

    Δεν πρέπει να εξαιρεθεί κανένα ζώο από την υποχρεωτική στείρωση καθώς μια περιήγηση σε όλη τη χώρα εύκολα καταλαβαίνει κάποιος πως το πρόβλημα είναι ο κηδεμόνας του ζώου κ όχι αν το ζώο χρησιμοποιήσει για κυνήγι, για συντροφιά ή άλλο.
    ο διαχωρισμός για το που απασχολείται το ζώο είναι επικίνδυνος κλ θα φέρει περισσότερα εγκαταλελειμμένα κ κακοποιημένα ζώα.
    Όλα εγκαταλείπονται όλα κακοποιούνται όλα αναπαραγωνται….

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 08:40 | Λάμπρος

    Οι κυνεγητικοί σκύλοι πρέπει να κατατάσσονται στους σκύλους εργασίας όπως και ο ελληνικός ποιμενικός,γι αυτό πιστεύω πως πρέπει να εξαιρεθούν από τον νόμο έκτρωμα.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 08:12 | KG V

    Οι κυνεγητικοί σκύλοι πρέπει να κατατάσσονται στους σκύλους εργασίας όπως και ο ελληνικός ποιμενικός,γι αυτό πιστεύω πως πρέπει να εξαιρεθούν από τον νόμο έκτρωμα.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 07:27 | Μιχαήλ

    Ένας νόμος τιμωρία για όλους! Ένας νόμος εισπρακτικός αγνοώντας τα ιατρικά – επιστημονικά δεδομένα! Αγνοήσατε τους κτηνιάτρους αγνοήσατε τους κυνοφιλους αγνοήσατε τους κυνηγούς!! Πείτε μας ποιους ακούτε αν δεν αφουγκραζεστε ανθρώπους που αφιερώνουν κομμάτι της ζωής τους αν όχι την ζωή τους στους σκύλους ?! Ένας νόμος με ασάφειες και κενά! Απόσυρση!!Αντίσταση και δυνατό ΟΧΙ από όλους τους κυνηγούς κτηνιάτρους κυνοφιλους στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι ανήθικη αντίθετη με το συνταγμα και ιατρικά ανεπίτρεπτη, δείξτε σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των ιδιοκτητών τους τα έχετε ισοπεδώσει όλα !

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 01:40 | Σωματείο προστασίας ζώων και περιβάλλοντος Οδυσσέας

    Καμμία μείωση του παραβόλου για το dna! Αντίθετα μείωση του κόστους στείρωσης και του μικροτσίπ, για να αποτελέσει κίνητρο για περισσότερους κηδεμόνες σκύλων. Όσο για τους κυνηγούς και τους κτηνοτρόφους, αυτοί πάντα θα κάνουν ό,τι θέλουν, όσο δεν νομοθετείται η καθολική στείρωση όλων των ζώων, δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε μειωση των αδέσποτων ζώων αφού από τις εγκαταλείψεις των δικών τους σκύλων και τις ανεξέλεγκτες γέννες τους δημιουργούνται τα νέα αδέσποτα. Κουραστήκαμε να μαζεύουμε εμείς οι εθελοντές τα ζώα τους, αφού οι περισσοτεροι δήμοι της χωρας δεν κανουν τίποτα.
    Κάντε επιτελους κάτι ουσιαστικό για τα ζώα!

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 01:32 | Σωματείο προστασίας δικαιωματων ζωων και περιβαλλοντος Οδυσσέας

    Καμμία μείωση του παραβόλου για το dna! Αντίθετα μείωση του κόστους στείρωσης και του μικροτσίπ, για να αποτελέσει κίνητρο για περισσότερους κηδεμόνες σκύλων. Όσο για τους κυνηγούς και τους κτηνοτρόφους, αυτοί πάντα θα κάνουν ό,τι θέλουν, όσο δεν νομοθετείται η καθολική στείρωση όλων των ζώων, δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε μειωση των αδέσποτων ζώων αφού από τις εγκαταλείψεις των δικών τους σκύλων και τις ανεξέλεγκτες γέννες τους δημιουργούνται τα νέα αδέσποτα. Κουραστήκαμε να μαζεύουμε εμείς οι εθελοντές τα ζώα τους, αφού οι περισσοτεροι δήμοι της χωρας δεν κανουν τίποτα.
    Κάντε επιτελους κάτι ουσιαστικό για τα ζώα!

  • 6 Σεπτεμβρίου 2024, 00:12 | Σπύρος

    Λοιπόν από πού να πρωτοπιασεις αυτό το θέμα με τον νόμο Άργος αρχικά ας πούμε ότι όλο αυτό στο 99% δεν θα βοηθήσει στο πρόβλημα με τα αδέσποτα αλλα μην επικεντρωθούμε εκεί θελετε να στειρώσουμε τα σκυλιά μας όλοι κυνηγοί και μη με το έτσι θέλω πρώτη φορά τα βλέπω αυτά σε μια χώρα και καλά είμαστε στην Ευρώπη @ρχιδι@ είμαστε ελλαδισταν είναι και μια πράξη η οποία θερίζει τον σκύλο και ψυχολογικά και σωματικά δεν είναι λύση αυτή και πάμε και στο άλλο το οικονομικό ρωτάνε αν έχουμε κάποιοι να δίνουμε έτσι 150αρια η όσο είναι δηλαδή δεν έχουμε άλλες ανάγκες να καλύψουμε και κατά συνέπειαν θα μείνουν πολλοί σκύλοι στον δρόμο λόγο ότι κάποιοι δεν θα έχουν να πληρώσουν και θα τους αφήσουν αναγκαστικά και τόσο πολύ δεν σας κόβει εσάς που βγάζετε αυτούς τους νόμους θα παρατήσουμε όλοι το κυνήγι έτσι όπως πάει και πάνε όλα τα λεφτά που θα περνάτε από τις άδειες κυνηγιού τα παράβολα πετρέλαια για τις μετακινήσεις και άλλα πολλά ελπίζω να αλλάξει λίγο η κατάσταση γιατί όσο περνάνε τα χρόνια λέμε κάθε πέρυσι και καλύτερα!!!!(ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΜΕΣΑΑΑΑ)

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 23:36 | Νίκος Χ

    Απαράδεκτο το μέτρο που θέλουν να εφαρμόσουν. Καθαρά εισπρακτικό και ο λόγος αντίδρασης ήταν κυρίως από τους κτηνιάτρους. Εφόσον η αντίδραση ήταν μεγάλη προσπαθεί τώρα η κυβέρνηση να δελεάσει τον κτηνιατρικό κλάδο αυξάνοντας την τιμή είσπραξης. Όλο αυτό θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει κάνοντας δικό μας εργαστηριακό κέντρο δειγματοληψίας και καταγραφής κυνηγετικών σκύλων microchip με ιδιώτη κτηνίατρο και με τον εκάστοτε κατά τόπους κυνηγετικό σύλλογο.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 23:31 | Νίκος Χατζής

    Απαράδεκτο το μέτρο που θέλουν να εφαρμόσουν. Καθαρά εισπρακτικό και ο λόγος αντίδρασης ήταν κυρίως από τους κτηνιάτρους. Εφόσον η αντίδραση ήταν μεγάλη προσπαθεί τώρα η κυβέρνηση να δελεάσει τον κτηνιατρικό κλάδο αυξάνοντας την τιμή είσπραξης. Όλο αυτό θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει κάνοντας δικό μας εργαστηριακό κέντρο δειγματοληψίας και καταγραφής κυνηγετικών σκύλων microchip με ιδιώτη κτηνίατρο και με τον εκάστοτε κατά τόπους κυνηγετικό σύλλογο.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 23:01 | ΝΙΚΟΣ

    Απαράδεκτο το μέτρο που θέλουν να εφαρμόσουν. Καθαρά εισπρακτικό και ο λόγος αντίδρασης ήταν κυρίως από τους κτηνιάτρους. Εφόσον η αντίδραση ήταν μεγάλη προσπαθεί τώρα η κυβέρνηση να δελεάσει τον κτηνιατρικό κλάδο αυξάνοντας την τιμή είσπραξης. Όλο αυτό θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει κάνοντας δικό μας εργαστηριακό κέντρο δειγματοληψίας και καταγραφής κυνηγετικών σκύλων microchip με ιδιώτη κτηνίατρο και με τον εκάστοτε κατά τόπους κυνηγετικό σύλλογο.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 23:08 | Ελένη

    Δεν υπάρχει περίπτωση μια στο δισεκατομμύριο να περιοριστούν τα αδέσποτα με στειρώσεις. Ονομάστε ένα κράτος στον κόσμο που επέτυχε να περιορίσει τα αδέσποτα χωρίς ευθανασίες; Επιτρέψτε τις ευθανασίες στους σκύλους των κτηνοτρόφων και των κυνηγών που δεν θα δύνανται να υιοθετηθούν εντός τριάντα ημερών.