Άρθρο 1

1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.

2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:

«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

  • Είπατε πως θέλετε να γίνουμε Δανία του Νότου. Στην πραγματική Δανία δέχονται μετανάστες με κριτήρια, δεν τους νομιμοποιούν εκ των υστέρων. Απαιτούν 9ετή παραμονή, δυνατότητα αυτοσυντήρησης, γνώση της Δανέζικης γλώσσας γυμνασιακού επιπέδου, καθαρό ποινικό μητρώο για να κάνουν κάποιο πολίτη. Δεν γράφουν παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στη χώρα στα δημοτολόγια, αλλά τους δίνουν τη δυνατότητα να πολιτογραφηθούν ως ενήλικοι αν το επιθυμούν και αν αποβάλλουν την προηγούμενή τους ιθαγένεια.

    ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΡΑ!

    ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΔΑΝΙΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ, ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΧΕΙ ΣΤΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ. ΙΔΕΕΣ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΤΟΥ 1990 ΘΑ ΜΑΣ ΦΕΡΕΤΕ;

    ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΠΟΥ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ
    (Commission on Integration and Cohesion, Our Shared Future, κατεβάστε την εδώ, http://collections.europarchive.org/tna/20080726153624/http://www.integrationandcohesion.org.uk/Research_documents.aspx

    ενημερωθείτε, μη ακούτε τους ημιμαθείς δημοσιογραφίσκους της άκρας Αριστεράς που μιλούν για «πολυπολιτισμικότητα» στην Ευρώπη, το ιδεολόγημα αυτό έχει απορρίφθεί πλέον.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:28 | Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος

    Καλή χρονιά σε όλους,

    Συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση για την Νομοθετική της Πρωτοβουλία η οποία ξεπέρασε την αναβλητική διάθεση της προηγούμενης κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος και, κατά την άποψή μου, αναμένεται να εντάξει στον κοινωνικό μας ιστό την «σκοτεινή κοινωνική ύλη».

    Οι υπό νομιμοποίηση συνάνθρωποί μας αυτοί, ήδη ζουν και επηρρεάζουν την κοινωνία μας και αναπτύσσουν βιοτικές και επαγγελματικές δραστηριότητες.

    Εκτιμώ ότι το μέτρο κινείται στην σωστή κατεύθυνση και ότι δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία και ξενοφοβία στους Έλληνες.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:19 | ΚΡΙΘΑΡΙΔΗΣ Μ.

    ως νέος θεωρώ την κίνηση της κυβέρνησης άκρως δημοκρατική στα πλαίσια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,,, αφήστε τους θερμοκέφαλους και προχωρήστε, η δημοκρατία και η ελευθερία δεν μπορεί να έχει περιορισμούς….! οι άνθρωποι που μπαίνουν νόμιμα σε μια χώρα δεν μπορούν να χάνουν τα δικαιωματά τους στο δρόμο… ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ… ΄΄ηρθε η ώρα να πετάξει η χώρα τα συντηριτικά της δεσμά και να προχωρήσει μπροστά…! όσο για το δημοψήφισμα…. για αλλά και αλλά δεν κάναμε τώρα μας έπιασε ο καημός.. Και οι πολίτες ας σκεφτούν λίγο πως οι ίδιοι άνθρωποι που σε μεσημεριανή εκπομπή (σε κομματικό κανάλι) τους κατονομάζουν ¨ζώα¨ επειδή έκαναν μια επιλογή στις εκλογές, είναι αυτοί που τους ζητάνε την γνώμη σε ένα δημοψήφισμα…. τώρα για αυτούς δεν είμαστε τα ζώα???… αν αρχίσει να μας κάνουν ότι θέλει ένα 5% ,,,, τότε πολύ φοβάμαι πως σύντομα θα χρειαστεί να κάνουμε δημοψήφισμα και για το θέμα της θρησκείας στις ταυτότητες…. χα χα χα! Τέλος πάντων,, απλά εσείς ως κυβέρνηση με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού προχωρήστε στο πρόγραμμα σας και αφήστε τους άλλους να φιλονικούν μεταξύ τους….! να είστε σίγουροι πως οι νέοι άνθρωποι θα σας στηρίξουμε,,, διότι πιστεύουμε πραγματικά στα δικαιώματα των ανθρώπων και δεν τα χρησιμοποιούμε για κανένα συμφέρον… οι άνθρωποι θα πρέπει να γίνουν σκοπός της πολιτικής και όχι μέσα της…….!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:55 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Επειδή πολλά εγράφησαν στην παρούσα διαβούλευση *κατά* της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας βάσει του δικαίου του εδάφους (ius soli) εάν συρρέουν και άλλες προϋποθέσεις, αξίζει πιστεύω να παρατεθούν ορισμένα αποσπάσματα από το Σχέδιο Συντάγματος *του Ρήγα* (αυτού του μεγάλου Έλληνα, ο οποίος έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα, και τον οποίον για να τον τιμήσουμε, τον εικονίζουμε στα 10 λεπτά του Ευρώ, αλλά και παλαιότερα στο χαρτονόμισμα των 200 δραχμών, έχουμε δε και ανδριάντα του στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών), για να καταδείξουν το *φιλελευθερώτατο* της Ελληνικής ψυχής που δεν συνάδει ούτε με ξενοφοβία, ούτε με διακρίσεις λόγω «φυλής», χρώματος, θρησκείας ή γλώσσας:

    —————————————-

    “ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ
    ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ, ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ, ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΛΑΧΟΜΠΟΓΔΑΝΙΑΣ

    ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ
    ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΙΣΟΤΗΣ, ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ
    ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

    Ό λαός ἀπόγονος τῶν Ἑλλήνων, ὁποῦ κατοικεῖ τὴν Ῥούμελην, τὴν μικρὰν Ἀσίαν, τὰς Μεσογείους νήσους, τὴν Βλαχομπογδανίαν, καὶ ὅλοι ὅσοι στενάζουν ὑπὸ τὴν δυσφωροτάτην τυραννίαν τοῦ Ὀθωμανικοῦ βδελυρωτάτου δεσποτισμοῦ, ἤ εξεβιάσθησαν να φύγουν εἰς ξένα βασίλεια διὰ νὰ γλυτώσουν ἀπὸ τὸν δυσβάσχακτον καὶ βαρὺν αὐτοῦ ζυγόν, ὅλοι λέγω χριστιανοί και Τοῦρκοι, χωρὶς κανέναν ξεχωρισμόν θρησκείας, (ἐπειδὴ ὅλοι πλάσματα Θεοῦ εἶναι, καὶ τέκνα τοῦ πρωτοπλάστου), […]

    […]

    ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΕΩΣ,
    ΚΑΙ ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ
    ΤΑΞΙΣ, ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ
    ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΙ
    ΠΑΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

    Περὶ τῆς δημοκρατίας

    Ἄρθρ. 1. – Ἡ Ελληνικὴ δημοκρατία εἶναι μία, μὲ ὅλον ὁποῦ συμπεριλαμβάνει είς τὸν κόλπον της διάφορα γένη και θρησκείας• δὲν θεωρεῖ τὰς διαφορὰς τῶν λατρειῶν μὲ έχθρικὸν μάτι• εἶναι αδιαίρετος μ’ ὅλον ὁποῦ ποταμοὶ καὶ πελάγη διαχωρίζουν ταῖς έπαρχίας της, αἱ ὁποῖαι ὅλαι εἶναι ἕνα συνεσφιγμένον ἀδιάλυτον σῶμα.

    […]

    Περὶ τῆς τάξεως τῶν πολιτῶν

    Ἄρθρ. 4. – Κάθε ἄνθρωπος γεννημένος, καὶ κατοικῶν εἰς τὸ αὐτὸ τὸ βασίλειον εἰκοσιενὸς χρόνου ἡλικίας, εἶναι πολίτης.

    Κάθε ξένος εἰκοσιενὸς σωστοῦ χρόνου, ὅστις κατοικῶντας εἰς αὐτὸ τὸ βασίλειον πρὸ ἑνὸς χρόνου ζῇ μὲ τὸ ἐργόχειρὸν του, εἶναι πολίτης.

    Ἐκεῖνος ὁποῦ ἀγοράζει ἕνα ὑποστατικὸν εἶναι πολίτης.

    Ἐκεῖνος ὁποῦ νυμφεύεται μίαν Ἑλληνίδα εἶναι πολίτης.

    Ἐκεῖνος ὁποῦ παίρνει ἕνα ψυχοπαίδι εἶναι πολίτης.

    Ἐκεῖνος ὁποῦ ὁμιλεῖ τὴν ἁπλῆν ἤ τὴν Ἑλληνικὴν γλῶσσαν καὶ βοηθεῖ τὴν Ἑλλάδα, ἄς διατρίβῃ καὶ εἰς τοὺς ἀντίποδας (ἐπειδὴ τὸ ἑλληνικὸν προζύμι ἐξαπλώθη καὶ εἰς τὰ δύο ἡμισφαίρια εἶναι ἕλλην και πολίτης.

    Καὶ τέλος πάντων κάθε ξένος, τὸν ὁποῖον η διοίκησις στοχάζεται πῶς εἶναι ἄξιος κάτοικος τῆς πατρίδος, ἤγουν καθὼς ἔνας καλὸς τεχνίτης, ἕνας προκομμένος διδάσκαλος, ἕνας ἄξιος πατριώτης, εἷναι δεκτός εἰς τὴν πατρίδα καὶ ἠμπορεῖ νὰ μετέρχεται ἰσοτίμως τὰ δίκαια ὁποῦ καὶ ὅλοι οἱ συμπολῖται.

    Ἕνας ξένος φιλόσοφος ἤ τεχνίτης Εὐρωπαῖος, ὁποῦ ἀφήσῃ τὴν πατρίδα του καὶ ἔλθη να κατοικήσῃ εἰς τὴν Ἑλλάδα μὲ σκοπόν νὰ μεταδώση τὴν σοφίαν ἤ τὴν τέχνην του ὄχι μόνον θεωρεῖται ὡς καθ’ αὐτὸ πολίτης, ἀλλὰ μὲ δημόσια ἔξοδα νὰ τῷ έγείρεται ἕνας ανδριὰς μαρμαρένιος μὲ τὰ παράσημα τῆς διδασκαλίας ἤ τέχνης του, καὶ ὁ πλέον σοφός ἑλληνικὸς κάλαμος νὰ γράφῃ τὴν ἱστορίαν τῆς ζωῆς του.»

    —————————————-

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:44 | κ

    ΔΙΑΦΩΝΩ απόλυτα με το νομοσχέδιο. Είναι πρόχειρο και πολύ ελαστικό στην απονομή ιθαγένειας.

    Πρίν από την αλλαγή του κώδικα ιθαγένειας θα έπρεπε να γίνει μια πλήρης καταγραφή του αριθμού των μεταναστών στην Ελλάδα, των ειδικοτήτων τους, της οικογενειακής τους κατάστασης, του τόπου προέλευσής τους, του ποινικού τους μητρώου, του ιατρικού τους φακέλου. Ύστερα να γίνει δημόσιος διάλογος με την συμμετοχή των κομμάτων, της Πολιτείας, των Συνδικάτων, των ενώσεων των Εργοδοτών, της Εκκλησίας και του Στρατου και διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για να αποφασίσει στο τέλος ο Ελληνικός Λαός για τα κριτήρια απονομής της Ελληνικής ιθαγένειας.

    Απορώ πως κάποιοι τόσο εύκολα βάζουν την ταμπέλα του «φασίστα» ή του «ακροδεξιού» σε όσους διαφωνούν με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Δεν πρόκειται για ένα απλό νομοσχέδιο που καθορίζει απλώς κάποιες συνιστώσες της οικονομικής ή κοινωνικής ζωής του τόπου αλλά καθορίζει την έννοια του Έλληνα Πολίτη. Αν διατηρηθεί ως έχει θα αλλάξει ΠΛΗΡΩΣ η φυσιογνωμία της Ελλάδος καθώς οι μετανάστες (πρώην λαθρομετανάστες) που θα πάρουν την ελληνική ιθαγένεια αποτελούν μεγάλο ποσοστό του γηγενούς πληθυσμού (5-10%) άρα σωστό και δίκαιο θα ήταν να αποφασίσει ο Ελληνικός Λαός αν θέλει να αλλάξει η έννοια και η φύση της πατρίδας του από την μια στιγμή στην άλλη.

    Παρατηρώ ότι πολλοί κάνουν την ατυχή σύγκριση της Ελλάδος με χώρες σαν τις ΗΠΑ και την Γερμανία. Ξεχνούν ότι σε αυτές τις χώρες η μετανάστευση έγινε ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ και με ΣΥΣΤΗΜΑ και δεν είναι ξέφραγα αμπέλια όπως η Ελλάδα.

    Επίσης, απορώ πως μιλάνε κάποιοι για Κράτους Δικαίου όταν το 99% των μεταναστών στην Ελλάδα είναι λαθρομετανάστες που εκ των υστέρων νομιμοποιήθηκαν. Άρα, με το να τους δοθεί η Ελληνική ιθαγένεια είναι σαν να επιβραβεύεται η (συγχωρεμένη από το Κράτος) παρανομία τους…άρα για ποιο Κράτος Δικαίου μιλάνε; ποιο το αίσθημα Δικαιοσύνης που αποκομιζει ο Ελληνικός Λαός από μια τέτοια πράξη;

    Άλλοι μιλάνε ότι οι μετανάστες συνεισφέρουν στην Οικονομία και θα βοηθήσουν και στην επιβίωση του Ασφαλιστικού. Όσον αφορά το πρώτο κάποια πολύ πειστικά αντεπιχειρήματα βρίσκονται εδώ: http://d-politiki.blogspot.com/2009/12/blog-post_6849.html όσον δε αφορά το δεύτερο πρόκειται για ένα πολύ κοντόφθαλμο επιχείρημα καθώς η συνεισφορά τους θα είναι βραχυχρόνια καθώς βασίζεται μόνο στον αριθμό τους ενώ το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα έχει δομικά προβλήματα και όχι απλώς παραμετρικά.

    Κάποιο άλλοι αναφέρουν ότι το Ελληνικό έθνος είναι ήδη, ας μου επιτραπεί η έκφραση, «μπασταρδεμένο» άρα λίγο ακόμα «μπαστάρδεμα» δεν βλάπτει…αυτοί οι κύριοι και κυρίες ας διαβάσουν λίγο το βιβλίο του Κώστα Μπίρη «Αρβανίτες. Οι Δωριείς του Νεότερου Ελληνισμού» Αθήνα, 1981 ή πλείστες ανθρωπολογικών και γενετικών μελετών (π.χ. Πουλιανός, Δημόπουλος κ.α.) που αποδεικνύουν την συνέχεια του ελληνικού έθνους και να μην αναπαράγουν αριστερίστικα και αναρχικά τσιτάτα.

    Ειδικότερα, όσον αφορά το 1ο άρθρο του νομοσχεδίου θεωρώ ότι τα 5 χρόνια νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα ή η φοίτηση 3 χρόνων στο Δημοτικό είναι πολύ χαμηλά όρια και κάνουν την Ελλάδα «κράχτη» παρανόμων μεταναστών.

    Ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο θα έπρεπε να λαμβάνει υπ’όψιν και το γεωπολιτικό περιβάλλον που είναι ενταγμένη η Χώρα μας καθώς υπεισέρχονται και παράγοντες εθνικής ασφαλείας και δημογραφικούς παράγοντες καθώς απειλείται η εθνική ομοιογένεια και η κοινωνική συνοχή.

    Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό, κύριε νομοθέτα, αν θέλετε να κάνετε τους λαθρο-μετανάστες ισότιμους Έλληνες Πολίτες γιατί δεν τους δίνεται και το δικαίωμα εκλογής για την θέση του Δημάρχου ή του Νομάρχη ή, γιατί όχι, και του Βουλευτή; δεν καταλαβαίνετε ότι έτσι δημιουργούνται πολίτες 2 κατηγοριών;

    Σε τελική ανάλυση το παρόν νομοσχέδιο περισσότερο μου δίνει την εντύπωση ψηφοθηρικής προσπάθειας παρά ανθρωπιστικής.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:45 | ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

    Αγαπητοί κύριοι

    Δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη για την προώθηση και υπεψήφηση του νόμου

    αυτού. Σκεφτείται μόνο πότε άλλες χώρες της Ε.Ε. κατωχύρωσαν παρόμοιους

    νόμους. Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση απέναντι στην Δημοκρατία και στη

    Δικαιωσλυνη να προχωρήσει στο θέμα αυτό.

    Σκεφτείται μόνο, ποιοί και για ποιούς λόγους εναντιώνονται στο θέμα

    αυτό. Μήπως θα πρέπει να αλλάξουν σιγά σιγά και τα σχολικά βιβλία, για

    να αποκτήσει ο ελληνικός Λαός μια πιό δημοκρατική κουλτούρα σε θέματα

    που αφορούν τους συνανθρώπους μας?

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:21 | Λίνα

    Όσοι μετριπαθείς – δεν μιλώ για τους ακραίους γιατί αυτοί έχουν αναλάβει εργολαβικά το πράγμα – βλέπουν κινδύνους για την Ελλάδα σε ένα τέτοιο πολιτικό βήμα προφανώς δεν έχουν αναρωτηθεί τι θα συμβεί σε περίπτωση που όλα αυτά τα παιδιά και όλοι αυτοί οι άνθρωποι αισθανθούν απέναντι απο την κοινωνία. Η ιστορία των άλλων χωρών είναι αρκετή για να μας μάθει τα αυτονόητα. Επικροτώ λοιπόν καταρχήν το νομοσχέδιο. Νομίζω όμως οτι πρέπει να θέσει πιο ξεκάθαρους και αυστηρούς όρους όσον αφορά την απονομή της ιθαγένειας. Δηλαδή η παραμονή των γονέων να γίνει 8 απο πέντε χρόνια που είναι τώρα. Όπως και όσοι υποβάλλουν αίτηση για πολιτογράφιση να έχουν οκτώ χρόνια νομιμης παραμονής στην Ελλάδα και όχι 5 όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση το πνεύμα του νόμουν είναι στην σωστη κατεύθυνση και η αλλαγή του κώδικα ιθαγένειας είανι κάτι που έπρεπε να γίνει νωρίτερα. Κάλλιο αργά πάρα ποτέ παρόλα αυτά. Όσο για το δημοψήφισμα το θεωρώ απλά γραφικότητα. Καλή Χρονιά

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:01 | γιαννης

    ὅσοι εῑναι ὑπέρ τῶν (λάθρο)μεταναστῶν καὶ κατά τῶν ἀπελάσεων θὰ πρέπει νὰ μᾶς λένε παράλληλα ἄν λέω ἄν..τοὺς ἐνδιφέρει ποὺ ἠ ἐλλάδα σὲ 25 χρόνια λόγω ὑπογεννητικότητας θὰ ἔχει γύρο στὰ 8.000.000 ἕλληνες καὶ οἱ ἀλλοδαποὶ θὰ εἶναι γύρο στὰ 10.000.000

    εὐχαριστῶ!
    Υ.Γ διαβάστε τὸν πανηγυρικὸ τοῦ ΙΣΟΚΡΑΤΗ καὶ μετὰ ἐλάτε νὰ μᾶς πείτε μερικοὶ ὅτι ὅσοι ἔχουν ἑλληνικὴ παιδεία εἶναι ἕλληνες…

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 18:15 | Ιωάννης

    Επειδή έχετε την τάση να «σβήνετε» σχόλια ,επαναλαμβάνω και θα το επαναλαμβάνω αγαπητέ λογοκριτή μέχρι να το αφήσεις:
    Αλλοδαπός που εκτίει ποινή μεγαλύτερη των 5 ετών (πρωτόδικα)σε ελληνικό σωφρονιστικό ίδρυμα (ποινή που νόμιμα επιβλήθηκε και ως εκ τούτου νόμιμα παραμένει στη χώρα μας) ,δικαιούται «ιθαγένειας»?
    Αν όχι, προβλέπεται πουθενά κάτι σχετικά? Μήπως τότε κατηγορηθείτε και σεις (ώ φωστήρες) για αντιδραστικότητα,κρυπτοφασιστικά αισθήματα,τάσεις ολοκληρωτισμού και ακροδεξιές συμπάθειες.
    Φασίστας δεν είμαι ακόμη αλλά βλέπω ότι προσπαθείτε άοκνα να με κάνετε.
    Υ.Γ. Αυτή είναι η τρίτη φορά που το αποστέλλω.Εννοείτε ότι το κοινοποιώ και σε άλλους ιστότοπους πλέον για να αναδείξω το μέγεθος της ξεφτίλας.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 18:52 | Περικλης Δ.

    H Ελλάδα σήμερα έχει το υψηλότερο ποσοστό μεταναστών και ειδικότερα λαθρομεταναστών στην Ευρώπη, σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό της. Αν συνεχιστεί ο ανεξέλεγκτος ρυθμός εισδοχής τους από τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, πολύ σύντομα, ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ, ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΕΙ Ή ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΕΙ ΣΕ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΓΕΝΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟ, ο οποίος παραμένει στάσιμος ή και μειώνεται. (Γιώργος Ιωάννου, Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ)

    Και ομως εσεις σκοπευετε μακροπροθεσμα να χαρισετε την Ελληνικη ιθαγενεια σε ολους αυτους.

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ! ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!

    Γιατι παρατηρειται αυτη η επιλεκτικη δημοσιευση μηνυματων;;;
    Σας εστειλα το ιδιο μηνυμα πριν 2 μερες και δεν το αναρτησατε.
    Οριστε και τα πειστηρια:
    από Περικλης Δ. – http://www.antibaro.gr/ — 31 Δεκεμβρίου 2009 @ 21:52 Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού γίνει ο σχετικός έλεγχος (moderation) από τους υπεύθυνους της δικτυακής διαβούλευσης, περισσότερα..

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 18:29 | ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ

    Δικαίωμα της κάθε κυβέρνησης να ψηφίζει όποιον νόμο θέλει. Από τη στιγμή που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Ακόμη και να αγνοεί αντιδράσεις. Και επιπτώσεις στο αύριο της χώρας. Δικαίωμα αναφαίρετο όμως είναι ο καθένας να έχει τις ενστάσεις του.

    Και υπάρχουν πολλές σε σχέση με την εξαγγελία της κυβέρνησης, διά στόματος του αρμόδιου υπουργού, για χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί εδώ.

    Μακριά από μας κάθε σκέψη ρατσιστική! Όταν μάλιστα πολλοί Έλληνες πήγαν μετανάστες στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Γερμανία και σ’ όλα τα μέρη του κόσμου.

    Η κυβέρνηση ανατρέπει νόμους αλλά και διαδικασίες που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, την «πατρίδα» της πολυπολιτισμικότητας.

    Θα μπορεί, ανακοίνωσε ο κ. Ραγκούσης, να αποκτά αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια παιδί μετανάστη που γεννήθηκε εδώ, αρκεί ένας από τους γονείς του να κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη.

    Επίσης και το παιδί αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού ή έξι τουλάχιστον τάξεις ελληνικού σχολείου. Όπως επίσης τα παιδιά που γεννιούνται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον δεν αποκτούν αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή τους ούτε μπορούν να αποκτήσουν τέτοια ή είναι άγνωστης ιθαγένειας ή ένας από τους γονείς τους έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

    Μέχρι τώρα ισχύει, σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε το 2005, παραμονή του αιτούντος 10 χρόνων, να έχει συμπληρώσει τον 18ο χρόνο της ηλικίας του, να ξέρει στοιχειώδη ελληνικά και να έχει μάθει ελληνική Ιστορία.

    Κυρίαρχα τα ερωτήματα που προκύπτουν.

    Δηλαδή θα γίνεται Έλληνας το παιδί που οι γονείς του είναι π.χ. Σομαλοί, Αφγανοί, Ιρανοί κ.λπ., χωρίς ελληνική παιδεία και συναίσθημα; Χωρίς να υπάρχει βούληση να θέλει να γίνει Έλληνας; Όταν η ιθαγένεια απονέμεται, που σημαίνει ότι πρέπει να συντρέχουν και ουσιαστικά κριτήρια ότι ο αιτών μπορεί να ενταχθεί στον ελληνικό λαό, στην ελληνική κοινωνία.

    Είναι δυνατόν μοναδικό κριτήριο να είναι το να έχει πάει σχολείο;

    Ισχύει αυτή η διαδικασία απόκτησης ιθαγένειας σε άλλη χώρα της ΕΕ και ποια είναι αυτή; Μετά δε την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από τέκνα μεταναστών, δεν θα διεκδικήσουν, προσφεύγοντας σε δικαστήριο, να πάρουν και οι γονείς τους, ανεξάρτητα πλέον από τον χρόνο παραμονής, την ελληνική ιθαγένεια;

    Το μόνο που πετυχαίνουν με το νέο αυτό καθεστώς είναι να γίνει η Ελλάδα ο μεγαλύτερος κράχτης παράνομων μεταναστών και να διασπαστεί ο εθνικός ιστός, απαραίτητος σήμερα, που καταρρέουν αξίες και παραδόσεις, μπροστά στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα εθνικά μας θέματα, όπως και η ενότητα και η ομοψυχία του λαού.

    Έχει πάντως τη δυνατότητα η κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα διαβίωσης και εργασίας που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες –αρκετοί εκ των οποίων δείχνουν έμπρακτα ότι αγαπούν τούτη τη χώρα που τους φιλοξενεί– με το καθεστώς της μακράς διαβίωσης και με μέτρα για την κοινωνική τους ένταξη. Προφανώς όμως άλλες οι βουλές… Και βέβαια δικές της όλες οι ευθύνες για την αλλοίωση της χώρας, που αναπόφευκτα θα συμβεί…

    Ή μήπως δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι άλλο πολιτική ένταξης, που είναι φυσικά αναγκαία, και άλλο απόδοση ιθαγένειας; Ή μήπως δεν βλέπει τον κίνδυνο να ανοίξουν Κερκόπορτες ανεξέλεγκτης αύξησης της λαθρομετανάστευσης;

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 18:45 | Μιχαήλ

    ΕΛΛΗΝΕΣ θέλουν ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
    Σε απάντηση σε μερικούς, που αδιαφορούν για τις συνέπειες αυτού του νομοσχεδίου
    Κανείς Έλληνας δεν μετανάστευσε παράνομα και δεν πήγε στα ξένα κράτη βαρύνοντας τους εντόπιους. Δεν πήραν τις δουλειές των εντόπιων, δεν λήστευαν κα δεν σκότωναν τους.
    Ας δούνε τι κάνουν με του (λαθρο) μετανάστες οι αμερικανοί, οι αυστραλοί, οι τούρκοι, που είναι ίδιοι μετανάστες (κατακτητές) σε εδάφη, ιστορικά ξένες σε αυτούς.
    Δεν μπορούμε να δεχθούμε όλους μετανάστες πρέπει να υπάρχει κάποιο όριο, κάποια λογική ποσόστωση. Δεν έχουμε θέσεις εργασίας, θέσεις στα σχολεία, στα νοσοκομεία, υπηρεσίες και γενικά υποδομές για αλλά εκατομμύρια ανθρώπων. Τι να κάνουμε, να υποφέρουμε εμείς, για να τακτοποιηθούν άλλοι, που εισέβαλαν στη χώρα μας χωρίς πρόσκληση και διεκδικούν να προσαρμοσθούμε στα μέτρα τους?.
    Αυτοί που αποφασίζουν εις βάρος ελληνικού λαού, οι ίδιοι έχουν εξασφαλίσει για τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους την άνεση εργασίας, στέγης, εκπαίδευσης και ιατρικής περίθαλψης στα ιδιωτικά σχολεία και νοσοκομεία, έχουν προσωπική φρουρά των ίδιων και των οικογενειών τους με τα λεφτά των Ελλήνων.
    Αυτοί που είναι υπέρ την ελληνοποιησης των μη ελλήνων, οι ίδιοι δεν είναι Έλληνες ή έχουν χάσει κάθε Ελληνικό. Αν τόσο πονάνε για τους (λαθρο) μετανάστες, ας δώσουν σε αυτούς τη δική τους στέγη, δική του δουλειά, δικά του παιδιά, αλλά να μη φορτώνουν τους στην πλάτη των Ελλήνων χωρίς να τους ρωτήσουν.
    Οι αλλοδαποί που εισέβαλαν στη χώρα μας δεν μπορούν να παραμείνουν εδώ επιβαρύνοντας των ελληνικό λαό. Όσους αντέχει η Ελλάδα, να έχουν άδεια διαμονής, εργασίας και να έχουν δικαιώματα ξένου υπηκόου.
    Την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ δεν μπορεί να δίνει κανείς εκτός από τον Ελληνικό Λαό.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 18:44 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί όπως είχατε πει προεκλογικά.Μαζί σας είναι όλος εκείνος ο λαός που σας ψήφισε.προχωρήστε άφοβα ο λαός ήξερε τι ψήφισε για αυτό βγήκατε. μην φοβάστε και μην παρασύρεστε από ξενοφοβικές ιδέες και ακροδεξιές.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 18:24 | Αντώνης Μακρίδης

    Καταρχήν να δηλώσω ότι διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο.
    Για τους λόγους έχω καλυφθεί με παραπάνω σχόλια.
    Θέλω απλά να δηλώσω το εξής:
    Ο κύριος Παπανδρέου είχε πει προεκλογικά ότι θέλει να κάνει την Ελλάδα μια «Δανία του Νότου».Προφανώς δεν έχει διαβάσει το νόμο περί ιθαγένειας στην Δανία γιατί θα καταλάβαινε ότι είναι εκ διαμέτρου διαφορετικός με αυτον που προτείνει.Και για του λόγου το αληθές παραθέτω τα βασικά σημεία του Δανικού νόμου πέρι ιθαγένειας:

    Ο Πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου είπε ότι θέλει να κάνει την Ελλάδα «Δανία του Νότου». Ας ακολουθήσει τουλάχιστον τις προϋποθέσεις πολιτογράφησης που είναι:

    · Ένα είδος επίσημης δήλωσης πίστης στη Δανία.
    · Πρέπει να αναφέρει όλες τις παραβάσεις που έχει κάνει ή για τις οποίες έχει κατηγορηθεί, ακόμα και για κάτι τόσο ασήμαντο όσο ένα πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα. Αν βρεθεί αργότερα πως απέκρυψε κάτι, μπορεί να αφαιρεθεί η ιθαγένεια.
    · Να αποποιηθεί την προηγούμενη ιθαγένειά του,
    · Να είναι 9 χρόνια συνεχώς μόνιμος νόμιμος κάτοικος της Δανίας.
    · Να μην έχει καταδικαστεί σε κάποιο είδος φυλάκισης και να μην εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον του. Για κάποια αδικήματα προστίθεται χρόνος τον οποίο πρέπει να περιμένει κάποιος για να μπορέσει να πολιτογραφηθεί,
    · Να μη χρωστά στο κράτος
    · Να συντηρεί τον εαυτό του, να μην έχει δεχτεί κανενός είδους κρατικής κοινωνικής βοήθειας ή επιδόματος 4.5 τουλάχιστον από τα τελευταία 5 χρόνια.
    · Γνώση της Δανέζικης γλώσσας είτε με ειδικό τεστ είτε έχοντας περάσει τις εξετάσεις μετά την τρίτη τάξη του Γυμνασίου.
    · Να περάσει από τεστ πολίτη που εξετάζει τις γνώσεις του για τη Δανέζικη κοινωνία, κουλτούρα και ιστορία.

    Παρόμοιες προϋποθέσεις έχουν και οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

    Τέλος πρέπει να σημειώσω ότι είναι τόσο σοβαρό το θέμα που πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός.Είμαστε μια δημοκρατική χώρα εξάλλου.Είναι μια απόφαση που θα σημαδέψει την χώρα στην μετέπειτα ιστοριά της.Αν θέλει ο κύριος Παπανδρέου να λέγεται ηγέτης μιας δημοκρατικής παράταξης που σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς έπρεπε να είχε προτείνει ο ίδιος δημοψήφισμα για το συγκερκιμένο θέμα.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 18:26 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Οι μετανάστες είναι λοιπόν εδώ. Ζουν ανάμεσα μας και συμβάλουν στη δημιουργία μιας νέας, πολυπολιτισμικής Ελλάδας. Μιας Ελλάδας, που μετατρέπεται σταδιακά σε γερασμένη και πλούσια ευρωπαϊκή χώρα, η οποία χρειάζεται τους μετανάστες για να φροντίζουν τους ηλικιωμένους, να καθαρίζουν τα σπίτια, να κτίζουν τις οικοδομές, να σκάβουν στα χωράφια, να ξεπουπουλιάζουν τα κοτόπουλα και να καθαρίζουν τα ψάρια στα εστιατόρια. Με άλλα λόγια για δουλειές που ένας μέσος Έλληνας, ακόμη κι αν απειλείται από το φάσμα της ανεργίας, δεν κόπτεται για να τις κάνει. Επίσης, οι αλλοδαπές αποδέσμευσαν από τις οικογενειακές φροντίδες ένα σημαντικό τμήμα του γυναικείου πληθυσμού, διευκολύνοντας έτσι την ένταξή του στην αγορά εργασίας.

    Ενώ οι μετανάστες σπεύδουν να στελεχώσουν παραγωγικούς τομείς της οικονομίας με μεγάλη ζήτηση για φθηνή και εντατική εργασία, οι Έλληνες εργαζόμενοι αποφεύγουν όλο και περισσότερο τις κακοπληρωμένες και ανειδίκευτες εργασίες, τις δουλειές στα χωράφια, στις οικοδομές και στα εργοστάσια, κυνηγώντας καλοαμειβόμενα και «χάι» επαγγέλματα κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών. Από αυτήν την άποψη λοιπόν οι μετανάστες όχι μόνον δεν «παίρνουν τις δουλειές» των Ελλήνων, όπως τους κατηγορούν οι ξενόφοβοι ρατσιστές, αλλά και συνεισφέρουν με τη φτηνή ανειδίκευτη εργασία τους στην οικονομική ανάπτυξη και στην πτώση του πληθωρισμού. Όπως μας πληροφορούν έγκριτοι οικονομολόγοι χωρίς τους μετανάστες θα γινόμασταν φτωχότεροι, με ακόμη μεγαλύτερη ανεργία και λιγότερο ανταγωνιστικοί! Οι αλλοδαποί «πριμοδοτούν» την ελληνική οικονομία, αφού με τη φθηνή εργασία τους συμβάλλουν κατά 0,5% στην ετήσια αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ. Επίσης βοήθησαν να επιβραδυνθεί η πορεία επιδείνωσης του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα με τις εισφορές τους (το 20-25% των εσόδων του ΙΚΑ προέρχεται από εισφορές μεταναστών).

    Aς βοηθισουμε τους μεταναστες να ενταχθους πληρηες στη ελληνικη κοινωεια.
    Ναι στην ιθαγενεια στους μεταναστες δευτερης γενειας!!!!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 18:09 | A. Δεληγιάννη

    Ἀγαπητὲ Ἀναστάσιε,

    Οἱ μετανάστες συνεισφέρουν στὴν παραοικονομία μὲ τὴν μαύρη ἐργασία.
    Ἂν ἡ μαύρη ἐργασία σταματήσει, πάμπολλοι μετανάστες θὰ μείνουν ἄνεργοι
    (βλ. σημερινὴ Ἐλευθεροτυπία ὅπου οἱ ἄνεργοι μετανάστες ἤδη ὑπολογίζονται σὲ 130.000). Μὲ τὴν κρίση ποὺ ὑπάρχει, τὸ νούμερο θὰ αὐξηθεῖ.

    Ἂν οἱ σημερινοὶ μετανάστες γίνουν Ἕλληνες πολίτες, ὂχι μόνον δὲν θὰ δουλεύουν στὴν μαύρη ἀγορὰ ἐργασίας, ἀλλὰ θὰ παίρνουν καὶ ἐπίδομα ἀνεργίας. Εἶσαι σίγουρος ὅτι ἡ χώρα ἔχει περιθώρια νὰ χρηματοδοτήσει μερικὲς ἑκατοντάδες χιλιάδες ἀνέργους ἀκόμα;

    Καὶ ἐπειδὴ ἡ ζήτηση γιὰ μαύρη ἐργασία θὰ παραμείνει, νέα κύματα λαθρομεταναστῶν θὰ εἰσβάλλουν γιὰ νὰ πληρώσουν τὸ κενό. Καὶ ὁ φαῦλος κύκλος δὲν θὰ ἔχει τέλος.

    Ἄρα, αὐτὰ τὰ περὶ δῆθεν ὀφέλους τῆς οἰκονομίας εἶναι ἀνοησίες – φθηνὴ προπαγάνδα τῶν κομματικῶν ἀλχημιστῶν ποὺ μόνη μέριμνα ἔχουν τὶς δυνητικὲς ψήφους αὐτῶν τῶν δυστυχῶν… Ἀκόμα καὶ εἰς βάρος ὅλων τῶν μελλοντικῶν γενεῶν τῶν Ἑλλήνων.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 17:39 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    ΟΙ ΜΕΤΑΝΣΤΕΣ ΣΥΝΗΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.ΑΣ ΤΟΥΣ ΔΩΘΕΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ..

    ΠΡΟΧΩΡΙΣΤΕ ΑΦΟΒΑ!!!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 17:52 | Σπηλιος Μαυροματης

    Προς τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Κυβέρνησης
    Προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου

    Η ανάγνωση του νομοσχεδίου μόνο αισθήματα κίνδυνου και φρίκης μπορούν να προκαλέσουν στους Έλληνες πολίτες και μάλιστα σε αυτούς με συγγενής ανθρώπους που έδωσαν την ζωή και σωματική τους ακεραιότητα για να είμαστε Ελεύθερο Κράτος.

    Λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν σας ότι είναι δικαίωμα μας σαν πολίτες μιας ευνομούμενης υποτίθεται δημοκρατίας να διαμαρτυρηθούμε έντονα πολύ περισσότερο δε όταν θεωρούμε όριο το εθνοκτόνο νομοσχέδιο απειλεί την ίδια την χώρα, Σε αυτή την περίπτωση τα ειδικά δικαιώματα που μας παρέχει το Σύνταγμα είναι αμέσως σχετικά

    Αποσύρτε το ανοσιούργημα πάραυτα
    Διαβουλευτείτε με τους πολίτες ανοιχτά χωρίς παρωπίδες ιδεοληψίες και φανατισμό
    Επικυρώστε κάθε απόφαση με Δημοψήφισμα

    Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την οργή αγανάκτηση και ανησυχία που επικρατεί στην Ελληνική κοινωνία.

    Κάντε πίσω πριν ο διχασμός που θα είστε εσεις υπεύθυνοι ανατινάξει την χώρα στον ΑΕΡΑ.

    Με Απερίγραπτη Οργή και Αγανάκτηση

    Σπήλιος Μαυρομάτης

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 17:37 | Nikolaos Papachristou

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ ! ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΑΞΕΤΕ ΤΟΤΕ ΚΑΤΑΛΥΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ !

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 17:30 | Aldo Halimi

    Καταγωγή: Αλβανική,
    Ετών: 21,
    Έτη (νόμιμης) διαμονής στην Ελλάδα: περίπου 14 (Από το 1996-1997),
    Φοιτητής Πληροφορικής (τρίτο έτος),
    Μία ψήφος από εμένα υπέρ του νομοσχεδίου. Για να αισθανθώ κι εγώ (και όσοι άλλοι συμμερίζονται τα πιστεύω μου) ότι είμαι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και όχι ένα ξένο στοιχείο που δεν είναι ευπρόσδεκτο σε αυτή τη χώρα.
    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους τους Έλληνες, τις Έλληνίδες και όσους/όσες αγαπούν και στηρίζουν την Ελλάδα.
    (Παρακαλώ πολύ να δημοσιευθεί.Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να εκφράσω την άποψή μου ακόμα κι αν κάποιοι δεν συμφωνούν με αυτήν. Αυτός είναι ο ορισμός της Δημοκρατίας)

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 17:30 | panos

    ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΛΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ 2 ΛΕΠΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ
    ΠΩΣ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ Η ΖΟΥΣΑΝ ΣΕ ΠΑΜΠΛΟΥΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥΗΔΙΑ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 17:52 | ΝΑΝΤΙΑ

    Μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει υπάρξει μεταναστευτική αφετηρία (λόγω πολιτικο-οικονομικών δυσχερειών) με πολλές διαδρομές και κατευθύνσεις, για δεκαετίες ολόκληρες και που έχει υποστεί τα δεινά και την επισφάλεια του «άλλου εδάφους» (βλ. ποσοστώσεις, Νάσερ, «απαγορεύεται η είσοδος σε Έλληνες και σκύλους»), οφείλει τώρα που ήρθε η σειρά της, να δείξει ένα άλλο πρόσωπο, ανθρώπινο και αλληλέγγυο προς όλα αυτά τα παιδιά που μεγάλωσαν σε μεταναστευτικά καραβάνια, χωρίς τα δέοντα για τις ζωτικές τους ανάγκες και μόλις έφθασαν εδώ, στον τελικό προορισμό, κοιμήθηκαν στους δρόμους, δίπλα σε λασπόνερα και αδέσποτα ζώα, περιφρονήθηκαν και έγιναν, κυρίως, αντικείμενο κάθε είδους εκμετάλλευσης.
    Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η παιδική εγκληματικότητα, πορνεία κ.λπ, για τους τεχνοκράτες και μελλοντολόγους δε, θα υπάρξει ένα εργατικό δυναμικό πολυπολιτισμικό και συγχρόνως καταρτισμένο για την εγχώρια αγορά που θα φορολογείται και δε θα ενισχύει το σύστημα παραοικονομίας, αφού αυτά τα παιδιά θα αποτελέσουν τα μελλοντικά παραγωγικά «μέρη» της χώρας.
    Να σημειωθεί, λίγο πριν το τέλος αυτού του σχολίου, ότι οι μετανάστες (γονείς) για να ανανεώνουν τις πράσινες κάρτες, πληρώνουν υψηλότατες εισφορές στον ασφαλιστικό φορέα (Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ), όταν Έλληνες επιχειρηματίες διαφεύγουν των πληρωμών τους, μέχρι παραγραφής του χρέους τους.
    Συνοψίζοντας, σε ένα σύγχρονο κράτος η «ίση ευκαιρία» δεν μπορεί να έχει, a priori, τη ρετσινιά της ταυτότητας προέλευσης και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να στερεί το δικαίωμα στη ΖΩΗ, στην ΠΑΙΔΕΙΑ και στην ΕΡΓΑΣΙΑ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 17:09 | Μαρία

    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΜΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ ΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΑ….
    ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    ΠΟΛΛΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΟΣΗ…ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 16:40 | Nefeli

    Ο κύριος Παπανδρέου, άλλα είχε τάξει και άλλα κάνει. Φαντάζομαι κανείς δεν περίμενε ότι κάπως έτσι θα αναλάμβανε το πρόβλημα των αλλοδαπών, ερώτηση που του είχε γίνει άλλωστε και στο debate. Δεν συμφωνώ ή διαφωνώ, αλλά είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να γίνει ένα δημοψήφισμα. Εχουν πέσει πολλές κυβερνήσεις που επέβαλλαν πράγματα που οι πολίτες δεν ήθελαν

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 16:04 | Διδάκτωρ Π.Ι. Ηλίας Χούσος

    Ζω σε μία χώρα, στην οποία επικρατεί οικονομική, ηθική, κοινωνική και πολιτική εξαθλίωση. Η αίσθησή μου είναι ότι με κάθε νέο νομοσχέδιο, που εισηγείται η οποιαδήποτε κυβέρνηση της χώρας, λύνεται μεσοπρόθεσμα ένα πρόβλημα και δημιουργούνται μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πολλά νέα προβλήματα. Πιστεύω πως αυτό συμβαίνει, διότι οι νομοθέτες νομοθετούν με προχειρότητα χωρίς αίσθημα ευθύνης και δίχως να μελετούν το θέμα, για το οποίο νομοθετούν, σε βάθος.
    Χωρίς να είμαι ειδικός σε κοινωνικά και μεταναστευτικά θέματα, θα πρότεινα πριν κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων για ψηφοφορία το παρόν νομοσχέδιο, να γίνει από ειδικευμένους επιστήμονες (κοινωνιολόγους, διεθνολόγους, πολιτικούς επιστήμονες κλπ) μελέτη των κοινωνικών οικονομικών και πολιτικών θετικών ή αρνητικών συνεπειών, που μπορεί να έχει το κάθε άρθρο του νομοσχεδίου, και τα αποτελέσματα της μελέτης, με κάθε λεπτομέρεια, να παρουσιαστούν στο κοινό σε αντιπαραβολή με την παρούσα κατάσταση. Στη συνέχεια να γίνει η δημόσια διαβούλευση και στο τέλος να κατατεθεί το αναμορφωμένο και πλήρες και επιστημονικά ορθό νομοσχέδιο σε ψηφοφορία.
    Νιώθω την ανάγκη ότι χρειάζεται να αποδείξει κάποιος σε εμένα και στην κοινωνία με επιστημονικώς ορθό και τεκμηριωμένο τρόπο, ότι η κοινωνική κατάσταση στη χώρα θα βελτιωνόταν με αυτό το νομοσχέδιο. Επίσης ότι το νομοσχέδιο είναι άρτιο και δεν θα χρειαζόταν καμία αλλαγή και νομοθετική ρύθμιση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ίσως στη δημόσια διαβούλευση θα έπρεπε να συμμετέχει και ο νομοθέτης για να υποστηρίξει με επιχειρήματα τη νομοθεσία που προτείνει και να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται η ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου.
    Ωστόσο, ακόμη και αυτό το μικρό βήμα της έστω πρόχειρης δημόσιας διαβούλευσης, αποτελεί για μένα μία μικρή ελπίδα ότι τα πράγματα στην Ελλάδα καλυτερεύουν. Ελπίζω να μη με διαψεύσει το μέλλον.
    Εάν είχα τη δυνατότητα τώρα, με την παραπληροφόρηση που έχω και με τις λίγες γνώσεις μου πάνω στο θέμα των μεταναστών να ψηφίσω προσωπικά για κάθε άρθρο, τότε για κάθε άρθρο θα ψήφιζα Όχι.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 16:20 | Γιάννης Ρίζος

    ΟΧΙ στην μετατροπή της Ελλάδας σε ένα τεράστιο άφραγο αμπέλι όπου όλες οι εγκυμονούσες του τρίτου κόσμου θα ξεγεννάνε τους «άλλους Έλληνες». Η χώρα μας δεν δημιουργήθηκε από μετανάστες (πχ ΗΠΑ, Αυστραλία), ούτε είναι πρώην αποικοκρατική δύναμη (πχ Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο) για να οφείλει να κατακλύζεται από ξένους. Η Ελλάδα στους Έλληνες!!!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 16:16 | Μανωλης Τσαγκαρακης

    Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ και Αγαπητοί Κύριοι Διαχειριστές του Ιστολογιου

    Είναι πραγματικά μέγιστη προσβολή να αφήνεται μισαλλόδοξα μηνύματα ακροαριστερών χαρακτηρίζοντας συλλήβδην ως ρατσιστές ξενοφοβικούς και φασίστες όλους εμάς που έχουμε βάσιμους λόγους να είμαστε κάθετα αντίθετοι με το Εθνοκτόνο Νομοσχέδιο περί νομιμοποίησης Λαθρομεταναστών.
    Η συντριπτική πλειοψηφία από μας ανήκει ιδεολογικά στο Κέντρο και πολλοί από μας είμαστε ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Το να ζητάμε απόσυρση του Νομοσχεδίου και προσφυγή στην Κάλπη για να σώσουμε την πατρίδα μας ουδόλως καταδεικνύει κομματική η ιδεολογική προτιμήσει αλλά υπερκομματικό αγνό και άδολο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ,

    Σας παρακαλώ παρά πολύ λάβετε σοβαρά υπ’ οψιν τις ύβρεις της ακροαεριστερας και προστατεψτε αν μη τη άλω την τιμή υπόληψη και δικαίωμα ελευθέριας γνώμης των Ελλήνων!

    Κατά τα αλλά εμείς οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ ζητάμε

    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
    ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ KAI ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

    ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΛΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 16:32 | johnny

    Δεν το καταλάβαμε καλά κύριοι του ΠΑΣΟΚ! Τι κολπάκια είναι αυτά? Γι’αυτό σας ψηφίσαμε? Για να κάνετε την Ελλάδα ξέφραγκο αμπέλι? Γιατί δεν μας τα είπατε αυτά προεκλογικά? Να δούμε τότε τι ποσοστό θα παίρνατε! Η ελληνική ιθαγένεια είναι το μοναδικό πράγμα που έχει απομείνει στον περήφανο ελληνικό λαό και πάτε με αυτόν τον ύπουλο τρόπο να μας το πάρετε και αυτό! Κανονίστε κύριε Παπανδρέου εσείς και οι υπόλοιποι φωστήρες! Έτσι δίνουν την ιθαγένεια στις ΗΠΑ και τη Γερμανία? Εδώ βίζα δε μας δίνουν και εσείς για να μαζέψετε τα «ψηφαλάκια» ξεπουλάτε τη χώρα! Αρκετά ως εδώ!!!!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 16:56 | Παντελεήμων

    -Γενεές Ελλήνων μεγάλωσαν σύμφωνα την προτροπή του Ομήρου:
    Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων.
    -Αριστεία, υπεροχή… περίεργες λέξεις… περίεργο νόημα…
    Παρακαλώ να σβηστούν όλα τα ομηρικά έπη για να μην μπερδεύεται η νέα γενιά των ελλήνων. Εξάλλου είναι ακατανόητος αυτός ο Όμηρος!

    -Γενεές Ελλήνων μεγάλωσαν με τον μύθο του μαρμαρωμένου βασιλιά και καρτερώντας την ώρα που η Πόλη θα επανέλθει σε Ελληνικά χέρια.
    -Μαρμαρωμένος βασιλιάς… τι παιδικά παραμύθια είναι αυτά; Kαι ποια πόλη…; τόσες πόλεις υπάρχουν!
    Παρακαλώ να σβηστούν όλες οι σχετικές αναφορές στα βιβλία της ελληνικής ιστορίας, ώστε να μην διαβάζουν ανούσια πράγματα οι νεοβαπτισμένοι έλληνες.

    -Γεννεές Ελλήνων μεγάλωσαν εκφωνώντας ποιήματα στις εθνικές εορτές, ντυμένοι περήφανα τσολιάδες, τιμώντας τους προγόνους τους, που έδωσαν το αίμα τους για να ελευθερώσουν αυτήν την πατρίδα.
    -Ω, τι άμυαλοι κ’ αυτοί…! Δεν ήταν απαραίτητο… Αν περίμεναν λίγα χρόνια θα έρχονταν ο πολυπολιτισμός, και όλοι οι άνθρωποι, όλων των εθνών, θα ζούσαν αγαπημένοι, όλοι μαζί στην Ελλάδα.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 15:01 | Αντουλινακης Γεωργιος

    Ειμαι ψηφοφορος του πασοκ απο την ιδρυση του και εχω περασει και απο συντονιστικες επιτροπες τη παραταξης στον τομεα της ναυτιλιας,και απο την φυση της εργασιας μου εχω επισκεφθει τα περισσοτερα παραλιακα κρατη του κοσμου.
    Πιστευω οτι η ιθαγενεια πρεπει να δινεται μετα απο καποιες γενιες,το λεει και η λεξη,ιθαγενης.Η υπηκοοτητα ειναι κατι διαφορετικο.Δεν μπορει να δινεται ιθαγενεια σε εναν αλλοδαπο χωρις να συμμετεχει βιωματικα στα ηθη τα εθιμα,στις πολιτιστικες και πολιτισμικες παραδοσεις και στην παιδεια του οποιου εθνους εκτος και εαν καποιοι απορριψουν την εννοια εθνος και μπουμε στην εννοια κρατος.
    Αν κυριε πρωθυπουργε δεν πιστευετε στο εθνος και πιστευετε στο κρατος καλα κανετε αλλα ρωτηστε τι πιστευει και ο λαος.Στην δημοκρατια η πλειοψηφεια εχει δικιο (δεν επιβαλλεται).Αρα τι πιο δημοκρατικο απο τη διεξαγωγη δημοψηφισματος.Ποτε δεν θα πιστευα οτι το κινημα μας θα γινοταν ουρα του συνασπισμου και του κκε.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 15:27 | Τζάκυ Α.

    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ. ΝΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 15:35 | Τζάκυ Α.

    ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ. ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 15:02 | Τζάκυ Α.

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟΚΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 15:16 | Ευτυχία

    Κύριε Υπουργέ,
    ως ευνομούμενος και νομοταγής πολίτης, ακολουθώντας πάντοτε το δίκαιο και το σωστό, τηρώντας το σύνταγμα και του νόμους αυτής της χώρας, θεωρώ πως το σύνολο των ελλήνων πολιτών θίγεται και αδικείται από το νομοσχέδιο που προωθείται. Έως τώρα ήταν ξεκάθαρο το πως αποκτάται η ελληνική Ιθαγένεια, όπως προβλέπει το σύνταγμα και οι νόμοι αυτής της χώρας. Σε δύσκολους καιρούς, όπως οι σημερινοί, δεν είναι δυνατόν από τη μία να ζητάτε από τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ να κάνουν θυσίες για να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο, και από την άλλη μεριά, οι αλλοδαποί που όπως φαίνεται σ’ αυτό το κράτος έχουν μόνο δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις, να βγαίνουν τελικά οι μόνοι κερδισμένοι από τις νομοθετικές ρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αποδεικνύεται εμπράκτως ότι μέλημά σας ήταν να κυβερνήσετε αυτό τον τόπο όχι για το καλό των Ελλήνων που σας ψήφισαν και σας στήριξαν, αλλά για να υποθμίσετε για μια άλλη φορά τον Έλληνα πολίτη και να του υπενθυμίσετε με τον πιο σκληρό και ωμό τρόπο πως οι γηγενείς Έλληνες έχουν μόνο υποχρεώσεις σ’ αυτό τον τόπο και όχι δικαιώματα. Δικαιώματα έχουν και μπορούν να αποκτούν τελικά μόνο όσοι έλάχιστα έχουν προσφέρει σ’ αυτή τη χώρα.
    Εσείς με πιο δικαίωματα χαρίζετε την Ελληνική ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ σε Αφρικανούς και Ασιάτες;
    Αν θέλετε να τους βοηθήσετε, δημιουργήστε κατάλληλες συνθήκες για να ζουν και να εργάζονται αξιοπρεπώς, για να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 15:05 | KONSTANTINA-BRUSSELS

    Και αφου τα σχολια μου ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ, ως γνησιοι «δημοκρατες», ας στειλω μονο αυτο.

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

    ΔΩΣΤΕ ΣΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΨΗΦΟ Τ Ω Ρ Α.

    Αλλα μαλλον αυτο δεν υπαγεται στα σοσιαλιστικα ανθρωπινα δικαιωματα.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 15:54 | Χρύσανθος

    Είμαι ένας δυσαρεστημένος παλαιός ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο που θα έπρεπε να συζητείται είναι η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας στους λαθρομετανάστες. Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνες για το χάλι που επικρατεί δυστυχώς σε όλη τη χώρα. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρων από τους λαθρομετανάστες παρά μόνο υποβάθμιση και μόνο υποβάθμιση. Αν ο κ. Παπανδρέου θέλει να διαφέρει από τους προκατόχου του θα πρέπει να σκέφτεται πως θα εκκαθαρίσει τον τόπο από τους λαθρομετανάστες και παράλληλα να διασφαλίσει τα σύνορα να μην εισέρχονται άλλοι. Πιστεύω ότι αυτοί που υποστηρίζουν υπέρ των μεταναστών έχουν κάποιο οικονομικό η πολιτικό προσωπικό όφελος

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 15:54 | Μαρία

    Εάν δεν δοθεί λύση τώρα σε αυτό το πρόβλημα η Ελλάδα θα είναι μια χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα νιώσουν ξένοι και αποξενωμένοι στην χώρα όπου γεννήθηκαν. Θα είναι αυτοκτονία για την κοινωνία μας. Γι’αυτό προχωρήστε χωρίς δισταγμούς. Δεν πρέπει να κάνουμε ξένους με το ζόρι ανθρώπους που θέλουν να αγκαλιάσουν την χώρα και τις αξίες μας.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 15:49 | Αντώνης Δημητρόπουλος

    Στην Ελλάδα δυστηχώς δεν υπάρχουν ή και αν υπάρχουν δεν λειτουργούν σωστά οι μηχανισμοί ελέγχου για την είσοδο των παράνομων μεταναστών. Κάνεις δεν ελέγχει τον μετανάστη που εισέρχεται παράνομα στην χώρα για το ποιός είναι , τι ήταν στην χώρα απο την οποία ήρθε, για πιο λόγο έρχεται στην Ελλάδα.Ξαφνικά όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να νοιαζομαστέ για την ίδια την χώρα, για τα προβλήματα που δημιουργούν στην κοινωνία, ακόμα για τον ίδιο τον μετανάστη δεν ειναι σωστό να τον χρησιμοποιούν κάποιοι για το έυκολο κέρδος.Μήν προσπαθείτε Κ Υπουργέ να δημιουργήσετε ένα καινούργιο κομμάτι ψηφοφόρων, ξαφνικά η χώρα με σχεδόν 18% ανεργία χρειάζεται τους μετανάστες για να λύσει το ασφαλιστικό ; Μιλάτε για μια διακυβέρνηση όπου πέρνει μέρος ο πολίτης , κάντε λοιπόν δημοψήφισμα να αποφασίσει ο λαός, μην φοβάστε αν ο λαός διαφωνίσει με τις απόψεις σας, αυτή είναι η δημοκράτια, δεν μπορεί οι λίγοι να αποφασίζουν για τους πολλούς

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 14:33 | Victor

    Χωρίς να έχω διαβάσει ο ίδιος όλα τα ισχύοντα άρθρα, τα οποία αφορούν τους μετανάστες στην Ελλάδα, θαρρώ πως είναι επιτέλους καιρός για αρκετές αλλαγές. Αλλαγές που πρώτα απ’ όλα θα ευνοήσουν τους ανθρώπους αυτούς και το επίπεδο ζωής τους. Αλλαγές οι οποίες, όμως, θα ωφελήσουν και τα συμφέροντα της Ελλάδας -κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά-, σε αντίθεση με όσα διαλαλούν και (δυστυχώς) πιστεύουν κάποιοι εθνικά ΥΠΕΡήφανοι, των οποίων μόνο η περηφάνια το πολύ πολύ να πληγεί.
    Το πώς θα έρθουν, όμως, οι αλλαγές αυτές είναι που θέλει αρκετή προσοχή και καλό σχεδιασμό. Αυτό δε μπορώ να το κρίνω απλά διαβάζοντας μια-δυο φορές τα νέα άρθρα και μέσα σε μία ώρα ή μία μέρα. Ούτε εγώ, ούτε και οι περισσότεροι. Εδώ πρέπει να αναλάβουν οι πιο «ειδικοί». Ευτυχώς, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι είναι αρκετά μπροστά σε αυτόν τον τομέα, οπότε μπορούμε να «κλέψουμε» μερικές ιδέες (παρόλο που θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο, η Ελλάδα δηλαδή να δίνει το παράδειγμα με το μεταναστευτικό της πρόγραμμα). Αλλά και πάλι η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική από κάθε άλλη, όπως και κάθε χώρα είναι ξεχωριστή περίπτωση. Συνεπώς, χρειάζεται πολλή μελέτη.
    Γιατί τα γράφω αυτά τόση ώρα? Για να δώσω μια ιδέα για το γιατί ένα δημοψήφισμα ίσως να μην ήταν και η καλύτερη λύση. Και αυτό το γράφει κάποιος που μέχρι τώρα ήταν αρκετά ένθερμος υποστηρικτής των δημοψηφισμάτων. Όμως, μετά από συζητήσεις με ανθρώπους που γνωρίζουν, πιστεύω, κάποια πράγματα παραπάνω (επίλεκτοι καθηγητές της ΑΣΟΕΕ, ευχαριστώ!) μπορώ να δω λίγο διαφορετικά το θέμα δημοψήφισμα. Σε καμία περίπτωση φυσικά κατάργησή τους. Όμως, η μη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δε σημαίνει πάντοτε και προφύλαξη των πολιτικών αποφάσεων και συμφερόντων.
    Εκτός από την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης και γνώσεων που μπορεί να υπάρχει σε πολλά θέματα (βασικό επιχείρημα, για παράδειγμα, που χρησιμοποιούν πολλές κυβερνήσεις για λήψη αποφάσεων χωρίς δημοψήφισμα σε θέματα ΕΕ). Τώρα θα μου πείτε, είναι θέματα που αφορούν εμάς, είναι δυνατό να αποφασίζουν άλλοι για εμάς, χωρίς τη γνώμη μας? Μάλλον ναι. Περίπου δηλαδή. Στη μορφή που έχει σήμερα η κοινωνία μας, έτσι έχουμε συμφωνήσει να γίνεται. Τη γνώμη μας και την έγκρισή μας την έχουμε δώσει νωρίτερα, τοποθετώντας τους ανθρώπους αυτούς στις θέσεις που είναι (εκλογές και όχι μόνο). Και τώρα πρέπει να τους «εμπιστευτούμε» γιατί «ξέρουν» τι κάνουν και υπερασπίζονται το «δικό μας» συμφέρον. Το ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν ισχύει είναι ένα άλλο θέμα… Όταν είστε άρρωστοι δεν εμπιστεύεστε (θεωρητικά τουλάχιστον) το γιατρό σας για την κατάλληλη θεραπεία? Για ποιο λόγο? Διότι (θεωρητικά πάντα!) ο γιατρός ξέρει κάτι παραπάνω, φροντίζει μόνο για το δικό σας συμφέρον και εσείς οι ίδιοι τον έχετε εξουσιοδοτήσει (με το σύστημα παιδείας και τις εξετάσεις που έδωσε).
    Όμως, υπάρχει και ένας σημαντικότερος, ίσως, λόγος που μπορεί να δικαιολογήσει τη μη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Και αυτός είναι η προστασία των μειονοτήτων! Ειδικά σε ένα θέμα το οποίο αφορά άμεσα τις μειονότητες. Ένα δημοψήφισμα υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να στραφεί εναντίον τους. Τώρα, το κατά πόσο είναι ο καθένας σύμφωνος με αυτό, το πόσο «δίκαιο» ή όχι είναι κάτι τέτοιο, το αν είναι σωστό… Είναι μία τεράστια συζήτηση, με μόνο σίγουρο το ότι δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια και σωστή απάντηση. Έχει να κάνει καθαρά με τον τρόπο τον οποίο σκέφτεται ο καθένας, τις θέσεις του, το συμφέρον του, την οπτική του γωνία και πολλά άλλα. Απόλυτες αλήθειες δεν υπάρχουν ούτε στις θετικές επιστήμες, πόσο μάλλον στις κοινωνικές. Γι’ αυτό και οι κοινωνιολόγοι, οι οικονομολόγοι κλπ, παρουσιάζουν τόσο διαφορετικές απόψεις και μεθοδολογίες…

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 14:21 | Αγγελική Πιστοφίδου

    Μέχρι σήμερα διδασκόμασταν ότι στην ευρύτερη έννοια του Έλληνα υπάγεται και εκείνος που μετέρχεται της ελληνικής παιδείας. Αυτό έκανε περήφανους πολλούς επιφανείς αλλοδαπούς οι οποίοι με αληθινή αγάπη ασχολήθηκαν με τα ελληνικά γράμματα αλλά και πράγματα. Νομίζω λοιπόν ότι στο ζήτημα που απασχολεί τώρα την κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την περιγραφή και για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς που γεννήθηκαν στη χώρα μας. Δηλαδή, αντί του αυθαίρετου κριτηρίου των πέντε ετών που προτείνεται με την πιο πάνω διάταξη, να δεχθούμε ότι μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια εκείνοι οι οποίοι έχουν διδαχθεί την ελληνική παιδεία και ως τέτοια να ορίσουμε την συμπλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, δηλαδή την αποφοίτηση από το Γυμνάσιο.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 14:25 | Αργους

    Ισως θα πρεπει να κοιταξουμε και λιγο την ελλαδα,να σκεφτουμε αν το δικαιωμα τις εκφρασης θα υφισταται μετα απο ελαχιστα χρονια στην ελλαδα.Δικαιωμα το οποιο αποκτηθηκε απο τις προηγουμενες γενεες.Ο σκιτσογραφος στην Δανια γλυτωσε την ζωη του εχθες στο «παρα πεντε» ειναι ελευθερια εκφρασης αυτο?το ερωτημα ειναι αν θα γινονταν καποιο σκιτσο το οποιο θα σχολιαζε αλλη θρησκεια θα ειχαμε την ιδια αντιδραση?γνωριζει ο λαος οτι γνωριζετε τον μεσσαιωνα που ερχεται,επισης γνωριζει και οτι αυτο γινεται για ψηφοθηρικους λογους,μα εχει νοημα ακομα μια τετραετια ή επιβιωση του κρατους.Ειμαστε σε μια ευαισθητη περιοχη και δυστηχως απο τα αρχαια χρονια ειμαστε σε συνεχεις εντασεις,αν ειχαμε την Δανια την Ελβετια στα συνορα μας θα ηταν διαφορετικα μα δεν ειναι αυτοι διπλα μας.δεν υπαρχει ρατσισμος στον Ελληνα την δεκαετια του ογδοντα λεγαμε οτι ειμασταν ξενολαγνοι,το ισλαμ δεν θελουμε οχι για κανεναν αλλο λογο αλλα γιατι ειναι πολιτικη κυριως και οχι μονο θρησκεια,μακαρι να ηταν βουδιστες αυτοι οι ανθρωποι ή οτιδηποτε αλλο.Η Τουρκοι «πιανουν τον λαγο με τον αραμπα» λενε εδω στην Σαμο, περιμενουν και το ξερετε,μην μας ταπεινωνετε αλλο οχι αλλες υποχωρησεις,ειδατε τι τραβαει η βουλγαρια με το κομμα των μουσουλμανων δεν χρωστανε καλο σε κανεναν παρα μονο στο πιλαφι του αγνωστου παραδεισου.Φειδω στα δικαιωματα γιατι αυτα δεν θα συνοδευωνται απο υποχρεωσεις κατα αναγκη του οπως να εισαι στην πρωτη γραμμη οταν κινδινευει η Ελλαδα.Το δημοψηφισμα ειναι αυτο που θα δωσει την λυση γιατι δεν το κανετε μηπως τελικα δεν ειμαστε δημοκρατια?Αν τελικα δεν πιστευετε στην αποψη του λαου για το μεταναστευτικο?πως πιστευετε τις προσφατες εκλογες?γιατι στις εκλογες εχουν δικιο και στο αλλο οχι?Κρινεστε αν και τους πολτικους δεν τους νοιαζει πλεον αλλα αν ζητησεται απο τον κοσμο να δωσει οσα χρηματα εχει για να ξεχρεωσουμε και ας τα εχετε φαει εσεις θα μεινετε εκπληκτοι απο την αποδοχη τις προτασης αυτο θα το κανουν οι «ελληνες» που θελετε να κανετε?

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 13:10 | kwstas

    Αρκετα με τις ακροδεξιές ,εθνικιστικές κορώνες!Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες και θα έχει σε αυτό τη στήριξη όλων των προοδευτικών πολιτών αυτής της χώρας.Δώστε φωνή σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν έρθει στη χώρα μας ψάχνοντας μια καλύτερη ζωη και εμείς δεν τους δίνουμε κανένα δικαίωμα αλλά μόνο υποχρεώσεις.Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους μετανάστες τώρα!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 13:36 | citizengr

    Στην Ελβετία όμως έχουν σφίξει τα πράγματα και με 100 χίλιάδες υπογραφές διενεργείται δημοψηφίσμα.Ο κύριος πρωθυπουργός που εκλέχτηκε από το 28% των εγγεγραμμένων στους καταλόγους είχε δηλώσει
    «…Η πρόταση για δημοψήφισμα είναι η ξεκάθαρη δική μας διαχωριστική γραμμή από τη Δεξιά. Δικό μου πολιτικό στοίχημα είναι ότι δεν πιστεύω στα παλαιά πρότυπα ηγετών. Ο 21ος αιώνας απαιτεί ηγέτες που θα αγωνίζονται για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και τη συνειδητή συμμετοχή των ενημερωμένων πολιτών. Αυτή είναι η δική μου δημοκρατική παράδοση που πηγάζει από τις δημοκρατικές παραδόσεις του ΠΑΣΟΚ. Αυτός είμαι και αυτός θα είμαι», διακήρυξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ…»
    Όλο το άρθρο http://www.paron.gr/v3/article_print.php?id=28494&colid=25&dt=2008-06-15
    Ιδού λοιπόν η ευκαιρία να αποδείξει στην πράξη ότι δεν πιστεύει στα παλαιά πρότυπα ηγετών.
    υγ εννοείτε ότι το σχόλιο μου θα δημοσιευτεί στο μπλογκ μου και θα ελέγξω εαν δημοσιεύτηκε καθώς επίσης και την ώρα.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 13:27 | Orestis

    Πολλοί Ελληνάρες μαζευτήκαν εδώ πέρα.

    Καιρός λοιπόν κάποιοι να καταλάβουν πως τίποτα δεν τους ανήκει πάνω σε αυτό τον πλανήτη και τίποτα δεν είναι δικό τους.Κάθε άνθρωπος μπορεί να επιλέξει τον τόπο που θα ζήσει και θα πρεπει να έχει ίσα δικαιώνατα με όλους.Όπου και αν βρίσκεται.

    Συμφωνώ ότι η γενική κατευθυνση του άρθρου είναι προς τον σωστό δρόμο.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 13:08 | Διηνέκης Ποντικός

    Απαντήσεις σε διάφορα σχόλια συμπολιτών

    >> ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ, ΧΩΡΑ ΜΕ 23% ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ + 9% ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥΣ ΣΑΝ ΕΛΒΕΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    – Η Ελβετία δεν νομιμοποιεί εκ των υστέρων λαθρομετανάστες. Επιλέγει αυτούς που θέλει να έρθουν νόμιμα με ποιοτικά κριτήρια
    – Η Ελβετία δεν δίδει ιθαγένεια σε κανένα ανήλικο παιδί, επιτρέπει στα παιδιά νόμιμων μεταναστών να υποβάλουν αίτημα πολιτογράφησης ως ενήλικοι
    – Η Ελβετία απαιτεί τουλάχιστον 12 έτη νόμιμης διαμονής για να αιτηθεί κάποιος πολιτογράφηση
    – Η Ελβετία είναι προορισμός και όχι πύλη εισόδου

    Το νομοσχέδιο που προωθεί το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμιά σχέση με όσα ισχύουν στην Ελβετία

    >> Γιατί πρέπει να είναι νόμιμος ο γονέας; Αυτό περιορίζει τους δικαιούχους στο ελάχιστο.

    – Το νομοσχέδιο δεν απαιτεί να είναι νόμιμος ο γονέας. Αρκεί κάποια στιγμή να νομιμοποιηθεί και να συγκεντρώσει πενταετία παραμονής
    – Ωστόσο ο γονέας _πρέπει_ να είναι νόμιμος αλλιώς θα υπάρξει μεγάλο κίνητρο για λαθρομετανάστευση αφού ένα παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα θα είναι «άγκυρα» νομιμοποίησης για τους γονείς του

    >> Γιατί τόσος λίγος χρόνος για την διαβούλευση ??? Εχουμε γιορτές , οικογενειακές υποχρεώσεις , αλλαγή χρονιάς κτλπ. Θέλω να προτίνω και εγω μερικές ιδέες αφού πρώτα μελετήσω τις προτάσεις της κυβερνησης και ο χρόνος μέχρι της 07.01.2010 είναι πάρα πολύ λίγος .

    Συμφωνώ απολύτως. Δεν είναι μόνο μικρός ο χρόνος, αλλά και η εποχή των γιορτών δεν είναι και η πλέον κατάλληλη για σχολιασμό και μελέτη του νομοσχεδίου. Επιπλέον τα περισσότερα ΜΜΕ υπολειτουργούν αυτή την εποχή (δεν γίνονται πολιτικές εκπομπές) και έτσι το ευρύ κοινό δεν λαμβάνει καμιά πληροφόρηση.

    Ο διάλογος στο opengov.gr πρέπει να πάρει παράταση δύο εβδομάδων τουλάχιστον, αλλά να γίνει και μια προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για να συζητηθεί το ζήτημα νηφάλια χωρίς την πίεση της κύρωσης ενός συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

    >> Και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ υπήρχε καθαρή δέσμευση για κάτι τέτοιο. Το δημοψήφισμα λοιπόν έγινε.

    Η Ιρλανδία και η Ελβετία έκαναν δημοψήφισμα όταν προτάθηκαν (πολύ μικρότερης σημασίας) αλλαγές στο δικό τους δίκαιο ιθαγένειας. Νομίζω πως το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς. Τμήματα του νομοσχεδίου υπήρχαν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ενώ άλλα δεν υπήρχαν. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα δεν έγινε κυρίαρχο ζήτημα πολιτικής συζήτησης κατά την προεκλογική περίοδο. Ο Πρωθυπουργός μπορεί με το δίκιο του να λέει πως έχει εντολή για Πράσινη Ανάπτυξη, αλλά δεν μπορεί να λέει το ίδιο για την πολιτογράφηση των μεταναστών.

    >> Εγώ θα δώσω λίγη τροφή για σκέψη. Πρώτον, αυτά τα ακροδεξιά στοιχεία που μιλούν για εθνική καθαρότητα και άλλες μπούρδες είναι βέβαιοι ότι είναι απευθείας απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων; Πάντως οι ιστορικές πηγές βεβαιώνουν ότι από αυτόν τον τόπο έχουν περάσει ειδικά κατά την Μεσαιωνική περίοδο πλήθος εποικιζούντων λαών.

    Το ζήτημα δεν είναι «καθαρότητας». Με το ισχύον δίκαιο ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ζυλ Ντασέν, ο Μάριος Φραγκούλης, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, παρότι έχουν πολύ διαφορετική «φυλετική» καταγωγή και ποικίλουν ως προς τον βαθμό Ελληνικής καταγωγής τους είναι ωστόσο Έλληνες πολίτες.

    Ωστόσο τα στοχεία που υπάρχουν βεβαιώνουν πως οι Έλληνες του σήμερα έχουν σε σημαντικό βαθμό καταγωγή από τους αρχαίους παρά τις προσμίξεις που έγιναν αργότερα.

    http://dienekes.50webs.com/arp/articles/hellenes/
    http://dienekes.50webs.com/arp/articles/fallmerayer/indexel.html
    http://dienekes.50webs.com/arp/articles/greeknry/
    http://dienekes.50webs.com/arp/articles/greekmtdna/
    http://dienekes.50webs.com/arp/articles/greekadna/

    >> Δεύτερον, ακόμα και έτσι να είναι, ένα παιδί που γεννήθηκε εδώ, πήγε εδώ σχολείο, μιλάει τα Ελληνικά ως μητρική του γλώσσα και η μόνη χώρα που έχει γνωρίσει είναι η Ελλάδα, γιατί αυτό το παιδί είναι λιγότερο Ελληνας από τον γράφοντα ή τους αντιδρούντες;

    Το ζήτημα δεν είναι μόνο να λέει κάποιος πως είναι Έλληνας αλλά να γίνεται αποδεκτός και ως Έλληνας από τους υπόλοιπους Έλληνες. Η σχέση είναι αμφίδρομη. Οι Σκοπιανοί λένε πως είναι Μακεδόνες, εμείς όμως δεν τους αποδεχόμαστε ως Μακεδόνες.

    Αλλά ας δούμε και το παράδειγμά σου. Κάποιος που γεννήθηκε στην Ελλάδα, μεγάλωσε, και πήγε σχολείο εδώ μπορεί να κάνει αίτηση πολιτογράφησης στα 18 του η οποία έχει αρκετές πιθανότητες να γίνει δεκτή.

    Το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ όμως δεν δίνει αυτό το δικαίωμα. Δίνει το δικαίωμα να γίνει Έλληνας υπήκοος ένα παιδί που γεννήθηκε στην Ελλάδα στα 5 χρόνια του. Αν αυτό το παιδί στα 5 χρόνια του μετακομίσει πίσω στην πατρίδα των γονέων του δεν παύει να είναι κανονικός Έλλην υπήκοος με όλα τα δικαιώματα που πηγάζουν από αυτό.

    >> Εξ’ αρχής διαφωνώ 100%. Πώς να συζητείται το αίτημα κάποιου που παρανόμως εισήλθε στην πατρίδα μου; Το ότι νομιμοποιήθηκε εκ των υστέρων δεν κάνει νόμιμη την είσοδό του, μόνο την παραμονή του. Θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο για αυτούς που νόμιμα μπήκαν (πόσοι να είναι άραγε;)

    Πολύ σωστή παρατήρηση. Ακόμα και στις ΗΠΑ όπου υπάρχει το πλέον φιλελεύθερο καθεστώς κτήσης της ιθαγένειας, υπάρχει τεράστια αντίδραση σε οποιανδήποτε αμνήστευση των λαθρομεταναστών. Η χώρα προέβη σε διαδοχικές αμνηστεύσεις λαθρομεταναστών στο παρελθόν και πλέον έχει γίνει κατανοητό πως αυτό είναι πόλος έλξης νέων λαθρομεταναστών. Εμείς όχι μόνο αμνηστεύσαμε τους λαθρομετανάστες αλλά τους δίνουμε και ιθαγένεια εάν ισχύσουν οι ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 13:26 | kostas

    Διαφωνω με το νομοσχεδιο διοτι παρομοιο του δεν υπαρχει σε κανενα κρατος στο κοσμο και ειδη κρατη οπως η γερμανια οπου ειμαι και μεταναστης θελουν να κανουν ποιο αυστειρα τα συνταγμα τους για να μην μπορουν να παιρνουν ευκολα υπηκοοτητα αρα για πιοο λογο εμεις να παμε αναποδα.
    στην γερμανια ειναι ειδη ο νομος τους πιο αυστηρος απο τον δικο μας.
    Ενω θα ηθελα να τονισω οτι στην γερμανια εχουν ειδη κανει πολλες ερευνες οτι πολλοι μεταναστες οπως π.χ. οι τουρκοι δεν μπορουν να ενταχθουν μεσα στην γερμανικη κοινωνια ενω σε αντιθεση οι ελληνες ειμαστε οι ποιο ενταγμενοι.
    αυτο το λεω για να καταλαβετε κυριε προθυπουργε οτι δεν πρεπει να κρινουμε εξ ιδιον τα αλλοτρια.
    ευχαριστω για το βημα που μου δωσατε.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 12:26 | Παπανικολάου Εριέττα

    Είναι απαράδεκτο και ανθελληνικό. Αν σβήσετε το σχόλιο μου θα σας κάνω μήνυση για παραπληροφόριση των Ελλήνων.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 12:43 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥ.

    Με αφορμή το συγκεκριμένο προσχέδιο(;) νόμου θα ήθελα να κάνω μια πρόταση που θα αφορά σε όλα τα υπό δημόσια διαβούλευση προσχέδια νόμων.
    Οι πολίτες καλούνται να σχολιάσουν διατάξεις άρθρων τα οποία είναι προιόν συγκεκριμένου σκεπτικού των συντακτών τους το οποίο δεν τους δίδεται. Επίσης οι εν λόγω διατάξεις συχνά τροποποιούν ή συμπληρώνουν ή καταργούν προγενέστερες νομοθετημένες διάτάξεις τις οποίες πιθανόν να αγνοούν.
    Κατά τη γνώμη μου θα ήταν πολύ επικοδομητικό για τους σκοπούς της δημόσιας διαβούλευσης, τα προσχέδια νόμου να συνοδεύονται από τα αντίστοιχα προσχέδια των εισηγητικών εκθέσεων.

    Τώρα , όσον αφορά στη διάταξη του νέου άρθρου 1Α $2 , έχω την άποψη ότι η παρακολούθηση πρέπει να είναι όσα έτη διαρκεί η υποχρεωτική εκπαίδευση.-

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 12:08 | Δον Κιχώτης

    Κύριε Παπανδρέου
    Το λάθος (το ότι επετράπη να εισέλθουν απρόσκλητοι ένα σωρό παράνομοι μετανάστες) ΔΕΝ πρέπει να διορθωθεί με ένα ακόμη λάθος (δηλ.απόδοσης ιθαγένειας,υπηκοότητας κλπ).
    Αυτή η χώρα (η Ελλάδα) έχει μύρια όσα προβλήματα,τα οποία έχετε ανασκουμπωθεί να λύσετε και καλά κάνετε.Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε αλλά μη διαλύσετε τη χώρα.Είναι το μόνο που μας μένει after all.
    Ολα τα άλλα έχουν διαβρωθεί,καεί,πουληθεί,κλαπεί,καταστραφεί.Μη μας πουλήσετε-διαλύσετε την πατρίδα μας κ.πρωθυπουργέ,σας ικετεύω.
    Προτιμήστε να αφήσετε το όνομά σας στην Ιστορία ως ο διασώστης κι όχι ο ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗΣ της χώρας μας.
    Στα σοβαρά ζητήματα που άπτονται του εθνικού συμφέροντος ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ συναισθηματισμοί.Να λύσετε το ευαίσθητο θέμα των γεννηθέντων στην Ελλάδα αλλοδαπών με διαφορετικό τρόπο.Ψάξτε και βρείτε άλλες λύσεις.Οχι όμως υπονομεύοντας τα συμφέροντα τα δικά μας.Και μη συγκρίνετε τη δική σας εμπειρία ή των Ελλήνων στη Γερμανία,Καναδά,Αμερική κλπ με αυτή των μουσουλμάνων ανατολιτών.
    Οχι συναισθηματισμοί στα ιερά και τα όσια.
    Ο πατέρας σας έλεγε «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» και γιαυτό δοξάστηκε.Ακολουθείστε τα χνάρια του!
    Αυτή τη στιγμή κρατάτε το τιμόνι μιας χώρας που λέγεται Ελλάδα στα χέρια σας.Μην την παραδώσετε στο επόμενο ως Ελλαδιστάν!!!

    Ενας του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ που ντρέπεται να υποστηρίξει τέτοιες θέσεις.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 12:51 | Ηλίας

    Επιτέλους, κε Πρωθυπουργέ, ας ανοιχτεί και ένα λεξικό για να καταλάβουν όλοι τις διαφορές των εννοιών: ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ – ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ.Το παρακάτω κείμενο ως paste από την λιγότερο αμφισβητίσιμη υπηρεσία της πατρίδας μου.
    http://www.dpa.gr/Documents/Gre/Apofaseis/510_17_150500.doc
    ‘.. ιθαγένεια είναι μια νομική κατασκευή που συστήνει μια σχέση μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός κράτους. Στην Ελλάδα, οι όροι «ιθαγένεια», «υπηκοότητα» και «ιδιότητα του πολίτη» έχουν ακριβώς την ίδια σημασία. Αποδίδουν το περιεχόμενο που η ιδιότητα του πολίτη αντανακλά με τον πλέον σύγχρονο τρόπο.

    Ωστόσο, η χρήση του όρου «ιθαγένεια» είναι βαθιά χαραγμένη στην ελληνική πολιτική ιστορία, διότι παραπέμπει στον πολυσήμαντο χαρακτήρα του «ορθόδοξου γένους», της θρησκευτικής κοινότητας των επαναστατημένων ορθόδοξων που σταδιακά εθνικοποιείται. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο πως ακόμα και σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολο να λάβει κανείς την ιδιότητα του έλληνα πολίτη εάν προηγουμένως δεν αποδείξει ότι ανήκει σε αυτό «το γένος».
    Το ελληνικό δίκαιο της ιθαγένειας είναι δίκαιο του αίματος και εκφράζεται με την αυτοδίκαιη απόκτηση της ιθαγένειας των γονέων (μόνο του πατέρα ώς το 1984) από το παιδί, ανεξάρτητα από τον τόπο όπου αυτό γεννήθηκε. Ο κανόνας λοιπόν είναι πως «Ελληνας γεννιέσαι». Το λεγόμενο δίκαιο του εδάφους χρησιμοποιείται ελάχιστα. Με απλά λόγια, η γέννηση ενός ανθρώπου στην Ελλάδα δεν οδηγεί στην κτήση της ιδιότητας του έλληνα πολίτη.’
    Όσον δε αφορά το θέμα περί δημοψηφίσματος ή όχι – η ρήση του Κου Σημίτη είναι γνωστή ( μη ρωτάμε τον λαό γιατί μπορεί να πεί και ΟΧΙ ) – δεν έχετε πείσει καθόλου, αξιότιμε Κε Πρωθυπουργέ, τα δύο κόμματα που εναλλάσονται την εξουσία, ότι τηρείται τις προεκλογικές σας εξαγγελίες. Μάλλον το αντίθετο. Συνεπώς η προσφυγή στον λαό για θέμα που άπτεται των εθνικών ζητημάτων, δεν θα βλάψει κανένα. Τολμήστε το. Γιατί σας ψήφισα για να μας κυβερνήσετε επειδή διαφωνούσα με την λογική της Ν.Δ. και για το θέμα των δημοψηφισμάτων μεταξύ των άλλων, στο οποίο συμφωνούσατε ΤΟΤΕ και για άλλα θέματα ελάσσονος σημασίας με το υπό συζήτηση. ΘΥΜΑΣΤΕ!!!.Εσείς ζητούσατε προσωπικά δημοψηφίσματα και μεις σας ακολουθούσαμε πιστά. Δεν αλλάζουμε εμείς θέση τώρα Κε Παπανδρέου.
    Μη μας οδηγήσετε να αλλάξουμε και κομματική θέση. Ο ΛΑΟΣ ΕΔΕΙΞΕ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ. Η διαφορά του 10% δεν είναι καθόλου δεδομένη για οποιαδήποτε χρονική στιγμή.
    Και για να μην παρεξηγηθώ. Το πρώτο μου βράχνιασμα ήταν το 1981 οταν υποδεχτήκαμε τον πατέρα σας στην προεκλογική του ομιλία στην Θεσσαλονίκη.Ο νοών νοείτω.
    Εμείς φέραμε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, εμείς το διώξαμε, το ξαναφέραμε,το ξαναδιώξαμε και είδαμε την προκοπή και τώρα πάλι φέραμε εσάς στην διακυβέρνηση ως νέα πρόσωπα για αλλαγή πολιτικής.
    Ετσι και αλλοιώς ξέρουμε ότι ψηφίζουμε διαχειριστές της εξουσίας και ότι η πολιτική εν γένει καθορίζεται από άλλους..!! Αλλά σε επίπεδο εθνικών θεμάτων;
    ΚΑΝΤΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.