Άρθρο 1

1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.

2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:

«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 01:09 | Πέτρος Γ.

    Στα σοβαρά κράτη (εκτός Ελλάδος δηλαδή) ιθαγένεια και πολιτικά δικαιώματα φυσικά αποκτούν και οι μετανάστες. Οι λαθρομετανάστες όμως ΠΟΤΕ. Μπορεί 2.000 έλληνες κάποτε να πήγαν παράνομα σε άλλες χώρες και τελικά νομιμοποιήθηκαν και απέκτησαν και Ιθαγένεια, τα υπόλοιπα εκατομμύρια Ελλήνων μεταναστών όμως πήγαν νόμιμα στις χώρες υποδοχής και μετά από πρόσκληση. Και φυσικά οι Έλληνες όπου και να πήγαν ποτέ δεν γέμισαν τις φυλακές των χωρών υποδοχής σε ποσοστά πάνω και από το 60% όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα! Λέτε ότι έχουμε μάλιστα 1 εκατομμύριο μετανάστες μόνο! Να το δεχτούμε λοιπόν. Ένα εκατομμύριο αλλοδαποί με δέκα εκατομμύρια Έλληνες και οι πρώτοι έχουν γεμίσει τις φυλακές κατά 60% και σύμφωνα με τα στατιστικά της αστυνομίας πρωταγωνιστούν και στο έγκλημα κατά 80%; Δεν σας λέει τίποτα αυτό;

    Στην Ελλάδα λοιπόν ΟΛΟΙ οι μετανάστες και ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ήλθαν παράνομα και παράνομα νομιμοποιήθηκαν πολλοί από αυτούς αφού οι Νόμοι ορίζουν ότι όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα, αμέσως και απελαύνεται σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει ο Νόμος.

    Το ότι αδιαφορήσατε εσείς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια για το τεράστιο αυτό ζήτημα και φτάσατε την Ελλάδα σήμερα να έχει τους περισσότερους μετανάστες αναλογικά με τον πληθυσμό της, σε σχέση με κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης και όχι μόνο, και το ότι κερδίσατε τις εκλογές χωρίς όμως προεκλογικά να πείτε καθαρά τις προθέσεις σας για το ζήτημα, όλα αυτά δε σας δίνουν το παραμικρό δικαίωμα για να προχωρήσετε χωρίς Δημοψήφισμα σε κάτι το οποίο σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα από τώρα θα χαρακτηριστεί ιστορικά ως έγκλημα και προδοσία του Έθνους και της Ελλάδος. Δεν είμαι Χρυσαυγίτης ούτε εντεταλμένος του Στόχου όπως κάποιοι καλοθελητές σας θα σπεύσουν να με χαρακτηρίσουν, είμαι ένας έλληνας πολίτης που μέχρι σήμερα έκανα το λάθος να επιλέγω εναλλάξ τα κόμματα εξουσίας δυστυχώς γιατί ήμουν καλοπροαίρετος πάντα και σας πίστευα ο χαζός..

    Εσείς λοιπόν κύριοι του ΠΑΣΟΚ που θα λάβετε σήμερα τις αποφάσεις αυτές οι οποίες θα επηρεάσουν, ποιος ξέρει πως, το μέλλον αυτής της χώρας και την υπόσταση και συνοχή της, σήμερα είστε και αύριο δεν είστε. Τα παιδιά μας όμως θα ζήσουν το έγκλημα και την προδοσία που σήμερα προσπαθείτε να διαπράξετε γιαυτό και δεν θα το επιτρέψουμε, θα αντισταθούμε με κάθε τίμημα για να τιμήσουμε αυτό που με πολύ αίμα μας κληροδότησαν οι πρόγονοι μας. Θα αντισταθούμε με κάθε τίμημα για την ίδια την πατρίδα μας την Ελλάδα για την οποία όπως διαφαίνεται αδιαφορείτε παντελώς.

    Το ότι γεννιούνται παιδιά λαθρομεταναστών εδώ, τα οποία φυσικά δε φταίνε σε τίποτα αυτό το γνωρίζουμε και το κατανοούμε, όμως αυτό συμβαίνει από δικά σας αποκλειστικά λάθη και αδιαφορία και δεν μπορεί ποτέ επειδή εσείς αποδειχτήκατε πολύ χαμηλότεροι των περιστάσεων μέχρι σήμερα και κυρίως αδιάφοροι, να πληρώσει τα λάθη και την αδιαφορία σας αυτή επί δεκαετίες ένα ολόκληρο Έθνος και το μέλλον αυτού του Έθνους που θα χαθεί με μαθηματική ακρίβεια και εν καιρώ ειρήνης εξαιτίας της δική σας ανικανότητας και αδιαφορίας ενώ κατάφερε μέχρι σήμερα αυτό το Έθνος να επιβιώσει μέσα από πολέμους και βάρβαρες κατοχές.. Τα λάθη τα δικά σας με λίγα λόγια και τα τετελεσμένα γεγονότα τα οποία προσπαθείτε να μας επιβάλετε τάχα για να θεραπεύσουν αυτά τα λάθη, θα βρουν την αντίσταση και την αντίδραση αυτή, που θα σας κάνει να τρίβετε τα μάτια σας σύντομα…. Τα λάθη και η αδιαφορία πληρώνεται πάντα. Δεν θα επιβάλετε εσείς χωρίς δημοψήφισμα τον χαμό του Έθνους. Θα το αποφασίσουμε εμείς αυτό, δηλαδή εάν θέλουμε να χαθούμε ή όχι. Εάν θέλετε να θεραπεύσετε τα λάθη και την μέχρι τώρα αδιαφορία σας, έχετε μία και μόνο επιλογή. Να παραιτηθείτε ΟΛΟΙ ΣΑΣ και να μας απαλλάξετε δια παντός από την παρουσία σας!

    Εάν επιμένετε λοιπόν ότι έχετε το λαό με το μέρος σας, τότε να διεξάγετε Δημοψήφισμα. Το προβλέπει το Σύνταγμα ειδικά για κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Αυτό που προσπαθείτε να περάσετε είναι το κρισιμότερο εθνικό ζήτημα από τη μεταπολίτευση και μετά εάν δεν το έχετε καταλάβει ακόμα.

    Σεβαστείτε λοιπόν κάποτε το Σύνταγμα, τη γνώμη και τη θέληση του Ελληνικού λαού και άλλη φορά όταν θα ξαναθελήσετε να επικαλεστείτε την πρόσφατη λαϊκή εντολή για να περάσετε τέτοια αντεθνικά και επικίνδυνα νομοσχέδια, να μας ξεκαθαρίζετε τις προθέσεις σας επαρκώς προεκλογικά γιατί σας διαβεβαιώνω ότι ήδη έχετε χάσει τη λαϊκή εντολή. Εάν δεν με πιστεύετε και απλά αρκείστε σε στημένες δημοσκοπήσεις, παραιτηθείτε από την εξουσία και να πάτε σε εκλογές το συντομότερο.

    Δεν έχετε επιλογές. Δημοψήφισμα εδώ και τώρα.

    -Η Ελλάς ανήκει στους Έλληνες. Ανδρέας Παπανδρέου.-

    Σας λέει κάτι αυτό;

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 01:48 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ. ΛΕΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ (ΑΡΘΡΟ 1.4.β ΟΤΙ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ. ΡΩΤΩ ΛΟΙΠΟΝ: ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΝΕΑΡΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ; ΕΤΣΙ ΑΝΤΙ 150.000 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ 300.000, ΔΗΛΑΔΗ 150.000 ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΑΥΤΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ, ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΤΙΜΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΙΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 01:39 | Άκης Μαυρόπουλος

    Οι ερωτήσεις μου είναι πολύ απλές και κατανοητές.
    Εγώ ψηφίζω στα Τίρανα?
    Αυτοί γιατί να ψηφίζουν στην Ελλάδα?!

    Εγώ ψηφίζω στο Μπαγκλαντές?
    Αυτοί γιατί να ψηφίζουν στην Ελλάδα?!

    Εγώ ψηφίζω στο Πακιστάν?
    Αυτοί γιατί να ψηφίζουν στην Ελλάδα?!\

    Μήπως να ξανασκεφτείται οι του επιτελείου της κυβέρνησης τι πάτε να κάνετε…? Έτσι θα μας οδηγήσετε να είμαστε αλλοδαποί και μετανάστες στον τόπο μας.
    Παρακαλώ πολύ για ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ να λυθεί μια δια παντός αυτό το κρίσιμο εθνικό ζήτημα.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 01:29 | Panagriotatos

    Επιτέλους γίνεται πράξη η αυτονόητη υποχρέωση μία δημοκρατικής πολιτείας, να απονέμει πλήρη δικαιώματα σε παιδιά που γεννιούνται, μεγαλώνουν και νιώθουν κομμάτι αυτής της χώρας, είναι δηλαδή Έλληνες και άρα πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ως τέτοιους.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 00:04 | Πηνελόπη Λούβρου

    Νομίζω ότι έχετε μπερδέψει την ιθαγένεια με τα πολιτικά δικαιώματα! Εγώ έζησα 7 χρόνια στο εξωτερικό και είχα σκοπό να ζήσω περισσότερα όμως ποτέ δεν θέλησα να απαρνηθώ το γεγονός ότι είμαι Ελληνίδα αλλά ούτε και ποτέ κανένα κράτος μου το πρότεινε αυτό! Είχα δικαίωμα να ψηφίσω – είχα ασφάλεια – δουλειά – ιατρική περίθαλψη κλπ όχι όμως την ιθαγένεια του τόπου του οποίου επέλεξα να είμαι κάτοικος! Μου λέτε δηλαδή ότι αν παντρευόμουν επίσης Έλληνα και ζούσαμε στην Αγγλία και γεννούσα στην Αγγλία την κόρη μου, ότι η κόρη μου θα ήταν Αγγλίδα απλά γιατί θα είχε γεννηθεί εκεί? Όχι ρε παιδιά έλεος δηλαδή μην τα μπερδεύεται τα πράγματα, Αγγλική υπηκοότητα θα είχε το παιδί όχι ιθαγένεια!!!! Από που και ως που Αγγλίδα από έλληνες γονείς? Μα πάτε καλά? Οι κάτοικοι μιας χώρας μπορούν να έχουν ίσα δικαιώματα με τους ιθαγενείς αυτής χωρίς όμως να διεκδικούν κάτι τέτοιο! Αν είναι έτσι ας πουλήσουμε τα εδάφη μας στους ξένους και ας φύγουμε και εμείς να πάμε αλλού…… Αυτά είχα να πω και ελπίζω πραγματικά να γίνει δημοψήφισμα γι’ αυτό γιατί διαφορετικά μόνο δημοκρατία που δεν έχουμε σε αυτόν τον άμοιρο τον τόπο….

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 00:54 | Μ.Δ

    Βρείτε μία Ευρωπαική χώρα στην οποία παίρνεις ιθαγένεια με τέτοιες προυποθέσεις.Είναι φανερό πως η υπερβολική ελαστικότητα αυτών έχει ένα και μοναδικό σκοπό,να ελληνοποιήσει πάση θυσία.
    Η βιασύνη να γίνει αυτό δείχνει άνωθεν εντολές.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 00:15 | Πλούταρχος Λευκαδίτης

    Αγαπητοί κύριοι της Κυβέρνησης,

    καταρχάς Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!

    Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησής μου, που είχα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009, πραγματοποίησα μια πρόχειρη έρευνα αναφορικά με τα ισχύοντα στην πολιτογράφηση αλλοδαπών και κατέληξα στα ακόλουθα συμπεράσματα:

    1. Οι χώρες στις οποίες θα αναφερθώ είναι η Δανία, η Γερμανία, η Σουηδία (στην οποία άλλωστε έζησε και ο κος. Πρωθυπουργός), η Ελβετία και η Ιταλία.
    2. Σε όλες, μα όλες τις περιπτώσεις, η ιθαγένεια δεν αποδίδεται αυτόματα.
    3. Βασικότατη προϋπόθεση για την απόδοση ιθαγένειας είναι ο ένας εκ των δύο γονέων να έχει την ιθαγένεια της συγκεεκριμένης χώρας, ισχύει δηλαδή το δίκαιο του αίματος και όχι του εδάφους, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
    4. Δεν υπάρχουν εκ των υστέρων νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών. Όσοι εισήλθαν στις χώρες εισήηλθαν κατόπιν προσκλήσεων που έλαβαν από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών και έχοντας υποστεί τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.
    5. Δεν αποδίδεται η ιθαγένεια, αλλά η υπηκοότητα στα τέκνα των μεταναστών που γεννούνται. Το τέκνο μπορεί να αποκτήσει την ιθαγένεια κατά την ενηλικίωσή του, έχοντας προηγουμένως αρνηθεί την ιθαγένεια της χώρας των γονιών του και δηλώνοντας πίστη στη χώρα στην οποία ζει.
    6. Τα αυτά ισχύουν και στην περίπτωση νόμιμου μετανάστη που θέλει να πολιτογραφηθεί στη χώρα που τον φιλοξενεί. Απάρνηση της προηγούμενης ιθαγένειάς του και όρκο στη νέα του πατρίδα.
    7. Βασικότατη προϋπόθεση η σε ικανοποιητικό επίπεδο γνώση της γλώσσας της χώρας στην οποία θέλει να πολιτογραφηθεί και φυσικά η απόδειξη των γνώσεων αυτών με τη μορφή γραπτών και προφορικών εξετάσεων.

    Αυτή είναι η ουσία των όσων ισχύουν στην Ευρώπη. Συμφωνώ με όλους τους συμπολίτες μου ότι κάποιαα στιγμή πρέπει να δοθεί μια λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Όμως δε θα πρέπει να κινούμαστε από την παντελή άγνοια για τους μετανάστες στην πλήρη αποδοχή τους, χωρίς ούτε καν να γνωρίζουμε το πόσοι είναι τελικά αυτοί στην Ελλάδα.
    Θα ήθελα να σας παρακαλέσω θερμά ως πολίτης να συμμεριστείτε την αγωνία των συμπολιτών μου, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αγωνιούν γιαα το μέλλον αυτής της πατρίδας. Σκεφτείτε ότι εδώ δεν είμαστε ούτε Δανία, ούτε Γερμανία, ούτε καν Ιταλία και δεν έχουμε την πολυτέλεια για πειραματισμούς, οι οποίοι μελλοντικά δύνανται να απειλήσουν την εθνική μας ανεξαρτησία και ακεραιότητα.
    Ό,τι πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει με σύνεση, ψυχραιμία και πολλή συζήτηση, όχι όμως μόνο διαδικτυακά, αλλά και πρόσωπο με πρόσωπο με τους πολίτες. Ναι στην ανάπτυξη μιας μεταναστευτικής πολιτικής, με γνώμονα βασικά τον άνθρωπο, όχι όμως πρώτα το μετανάστη και μετά τον Έλληνα. Μια μεταναστευτική πολιτική που θα εξετάζει με ακρίβεια τις ανάγκες της χώρας σε εργατικό δυναμικό και δε θα υποθηκεύει το μέλλον της. Μια πολιτική, η οποία σε συνδυασμό με μια κατάλληλη αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας των Ελλήνων θα δίνει νέα πνοή στην παραγωγή και στην ανάπτυξη.
    ΌΧΙ στα βεβιασμένα μέτρα. ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΌΧΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ‘ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ’ ΚΑΙ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ. ΌΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ.
    ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ! ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ, ΑΠΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΣΕ ΚΑΦΕΝΕΙΟ, ΑΠΟ ΛΑΪΚΗ ΣΕ ΛΑΪΚΗ. Και αυτό δεν είναι ούτε ξενοοφοβία, ούτε ρατσισμός. Την ξενοφοβία, το ρατσισμό και τις φυλετικές συγκρούσεις τις προκαλούν οι βεβιασμένες και αψυχολόγητες πολιτικές!
    Με εκτίμηση,

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 00:42 | Περικλης Δ.

    H Ελλάδα σήμερα έχει το υψηλότερο ποσοστό μεταναστών και ειδικότερα λαθρομεταναστών στην Ευρώπη, σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό της. Αν συνεχιστεί ο ανεξέλεγκτος ρυθμός εισδοχής τους από τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, πολύ σύντομα, ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ, ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΕΙ Ή ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΕΙ ΣΕ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΓΕΝΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟ, ο οποίος παραμένει στάσιμος ή και μειώνεται. (Γιώργος Ιωάννου, Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ)

    Και ομως εσεις σκοπευετε μακροπροθεσμα να χαρισετε την Ελληνικη ιθαγενεια σε ολους αυτους.

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ! ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 00:09 | Άναυδος

    Κύριε Υπουργέ σας αναφέρω από το Γκέτο Κυψέλης.

    Ώρα 23:00
    Άπαντες παρόντες.
    Πέταξα τα σκουπίδια στον κάδο που έχει πάει κλωτσώντας ένα τετράγωνο πιο πέρα.
    Έχει και καμένο καπάκι από φωτιά που είχανε βάλει, αλλά αυτό φυσικά δεν το αναφέρω προς εσάς, θα περιμένω τον Δήμαρχο.
    Αν ποτέ περάσει από εδώ γιατί δεν έχει ειδικό θωρακισμένο για την περιοχή.

    Στο δρόμο, επιστρέφοντας από τα σκουπίδια, με σταμάτησε ένας Αλβανός γνωστός.
    Με ρώτησε γιατί συνέχεια οι προοδευτικές εφημερίδες δείχνουν για μετανάστες Αφρικανούς και Ασιάτες αφού οι Αλβανοί είναι πλειοψηφία, το θεωρεί ρατσιστικό και φασιστικό αυτό. Τι να του πω κι εγώ, δεν κατέχω από τέτοια, αυτά τα αφήνω για εσάς που είσαστε οι κεφαλές μας να μας οδηγήσετε κατά πως κρίνετε.

    Συνέχισα την επιστροφή μου κατεβαίνοντας από το πεζοδρόμιο δύο φορές γιατί ο καιρός είναι καλός και ήταν ξαπλωμένοι διάφοροι σε εισόδους ραχατιάζοντας και συζητώντας.

    Ο δρόμος έχει λάμπες που κρέμονται από πάνω, η μία τρεμόπαιζε και δεν έβλεπα που πήγαινα. Η επόμενη είναι στα 50 μέτρα. Από ένα ισόγειο άνοιξε η μπαλκονόπορτα και ξαφνικά μου ήρθε μια ροχάλα στα παπούτσια. Συγνώμη αλλά δεν ξέρω λέξη πιο κόσμια για το συμβάν.
    Ο Αλβανός κύριος της ροχάλας έσκυψε από το κάγκελο έτοιμος για καυγά αλλά φυσικά δεν είμαι τόσο γενναίος, ειδικά βλέποντας με την άκρη του ματιού διαφόρους πίσω από την κουρτίνα να περιφέρονται με κάτι μπουκάλια.

    Ξεκλειδώνοντας την πόρτα να μπω σκέφτηκα το νομοσχέδιο που βιαστικά θέλετε να φέρετε, τόσο βιαστικά που αρκεί η «νωπή λαϊκή εντολή» σας.
    Το μυαλό μου άστραψε, τα κατενόησα όλα.

    Όλοι οι προαναφερθέντες στις τυχαίες μου κοινωνικές συναντήσεις θα γίνουν αυτόματα πολίτες της ίδια ευνομούμενης πολιτείας, στην οποία εγώ ήδη ανήκω.
    Αυτοί οι πολίτες θα γίνουν καλοί άνθρωποι όπως και εγώ.
    Τα δε παιδιά τους θα είναι απείρως ανώτεροι σε ποιότητα πολίτες καθότι θα έχουν τύχει της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας μας.

    Όλοι αυτοί θα συνεισφέρουν, σκέφτηκα, να φτιάξουμε το Ασφαλιστικό μας. Άφησα κατά μέρος την απορία από ποια δουλειά θα το κάνουν αυτό αφού, στην δική μας χώρα, για να δουλέψει ένας πρέπει κάποιος άλλος να την αφήσει. Να σας πω φοβήθηκα μήπως με τέτοιες απορίες διολισθήσω σε επικίνδυνες ακροδεξιές αντιλήψεις και κατηγορηθώ αυτομάτως και αδίκως. Ξέρετε, όπως γινόταν στην εποχή της Χούντας, αλλά ησύχασα ενθυμούμενος ότι έχουμε Σοσιαλισμό. Άλλωστε το ότι μπορώ και σας γράφω τώρα είναι κάτι πολύ Σοσιαλιστικό και σας ευχαριστώ.

    Κάθισα στον καναπέ και άνοιξα την τηλεόραση.
    Συνέχισα τις σκέψεις μου. Διάβασα στην εφημερίδα για πολιτικούς Ελληνικής καταγωγής που ζουν στην Σουηδία και στην Γερμανία οι οποίοι μας προτρέπουν να δώσουμε δικαιώματα σε αυτούς τους ανθρώπους.
    Επιτέλους, λέω, θα γίνουμε και εμείς Ευρώπη, αλλά μετά ήρθε πάλι η λυσσασμένη απορία σαν την μύγα να με μπερδέψει. Έχουμε εμείς Μετανάστες, εδώ, όπως η Γερμανία και η Σουηδία που τους είχαν καλέσει για δουλειά;

    Ξέρετε ποιους λέω, τους δικούς μας που πήγαν σε δουλειές για τις οποίες δεν υπήρχαν εργάτες. Τους δικούς μας που αφού τους πέρασαν κανονική ανάκριση και ψαχούλεμα τους έχωσαν στα εργοστάσια.
    Έμαθα λοιπόν ότι μετά από χρόνια δουλειάς τους έδωσαν κάτι δικαιώματα, νισάφι λέω και εγώ, φυσικά έπρεπε κάτι να πάρουν οι άνθρωποι.

    Τέλοσπάντων η απορία έκοβε βόλτες πάνω από το κεφάλι μου.
    Πότε φωνάξαμε εμείς τέτοιους Μετανάστες και δεν το πήρα χαμπάρι, ίσως έγινε μια εποχή που δεν παρακολουθούσα ειδήσεις.
    Το λέω αυτό γιατί όλα τα ΜΜΕ λένε ότι στον τόπο μας είναι πολλοί άνθρωποι εργαζόμενοι που δεν έχουν δικαιώματα σαν αυτά των Ελλήνων Μεταναστών σε άλλες χώρες, και ότι είμαστε απάνθρωποι και μη προοδευτικοί που δεν έχουμε κάνει τίποτα.

    Επομένως το νομοσχέδιο αυτό καλύπτει αυτή την αδικία, και ήταν καιρός να γίνει. Η απορία συνεχίζει να υπερίπταται ενοχλητικά, σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι δική μου, μπορεί να μπήκε από το σπίτι του δίπλα.
    Θα χαρώ πάρα πολύ να μάθω ότι οι άνθρωποι που φωνάξαμε να μας βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας θα έχουν και αυτοί δικαιώματα γιατί αλλιώς θα ένοιωθα πολύ γαϊδούρι και εκμεταλλευτής. Θα ήταν μεγάλη ντροπή μας αυτό κύριε Υπουργέ.

    Είναι αργά και μάλλον θα πάω για ύπνο τώρα. Θέλω να σας ζητήσω κάτι πρώτα.
    Σας παρακαλώ εκτός από το νομοσχέδιο που αφορά τους ανθρώπους που είπαμε, και τα παιδιά τους βεβαίως, να διώξετε όλους τους άλλους που ήρθαν εδώ παράνομα χωρίς να τους το πούμε και χωρίς να μας το ζητήσουν.

    Αυτοί οι άνθρωποι μας τρώνε τις δουλειές, όχι μόνο τις δικές μας, αλλά και των ανθρώπων τους οποίους αφορά αυτό το νομοσχέδιο.
    Οι παράνομοι αυτοί μας έχουν ρημάξει, και όχι τίποτα άλλο είναι και μιλιούνια, και όχι μόνον αυτό, ήρθαν που ήρθαν παράνομα θέλουν να πάμε σε Συμβολαιογράφο να τους γράψουμε και κομμάτι της περιουσίας μας. Μιλάμε για τρελά πράγματα δηλαδή.

    Πάω για ύπνο ήσυχος κύριε Υπουργέ, και με την σιγουριά ότι το πρωί που θα σηκωθώ θα έχουμε μια Ελλάδα ακόμη καλύτερη, ακόμη πλουσιότερη και πλήρη Σοσιαλιστικών ιδεών.

    Ο ψηφοφόρος σας
    Καλή μας νύχτα.
     

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 00:38 | Ελλη

    Χορήγηση υπηκοότητας με προϋποθέσεις
    1. Ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης. Τρία χρόνια δεν φτάνουν για τις βασικές γνώσεις ούτε για τα Ελληνόπουλα. Θα είναι και ένα κίνητρο για να μην εγκαταλείπουν τα παιδιά αυτά το σχολείο.
    2. Ποσόστωση. Δεν νομίζω πως μπορούμε να τους κάνουμε όλους Έλληνες, ακόμη κι αν γίνεται.
    3. Να εγκαταλείπουν την άλλη τους υπηκοότητα, όπως συμβαίνει και για τις χώρες της Ε.Ε., όπου μπορούμε να έχουμε μόνο μία.
    4. Σε ενήλικες υπηκοότητα μόνο αφού έχουν αποδεδειγμένα νόμιμη δουλειά, όπου πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και φόρους για τουλάχιστον 5 χρόνια.

    Όχι στην ασύστολη χορήγηση υπηκοότητας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη γεωγραφική μας θέση και τις διεκδικήσεις που εγείρουν κατά καιρούς οι γείτονες μας. Αυτά είναι προβλήματα που δεν αντιμετώπισε, ούτε θα αντιμετωπίσει καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η Γερμανία δεν απειλείται από την Τουρκία, ούτε η Αγγλία από την Αλβανία. Να μη γίνουμε μία νέα Γιουκοσλαβία.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 23:29 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ.
    ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΥΠΟΘΗΚΕΥΕΤΕ
    ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.
    ΟΧΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ…ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ.
    ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ
    ΟΙ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ
    ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ Η ΜΠΟΓΚΟΤΑ ΤΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΝΟΤΟΥ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 23:15 | Νίκη Στεφάνου

    Τέκνο αλλοδαπών (αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια) που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη.
    Σε περίπτωση διαζυγίου η δήλωση γίνεται απο τον γονέα που έχει την επιμελεια ή είναι απαραίτητη η δήλωση και απο τους δύο γονείς, oταν π.χ. ένας εκ των δύο έχει εγκαταλείψει την Ελλάδα;

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 23:00 | Εδώ Αμερική

    «@ΕΛΛΗΝΕΣ θέλουν ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
    Σε απάντηση σε μερικούς, που αδιαφορούν για τις συνέπειες αυτού του νομοσχεδίου
    Κανείς Έλληνας δεν μετανάστευσε παράνομα και δεν πήγε στα ξένα κράτη βαρύνοντας τους εντόπιους».
    http://images.tanea.gr/AssetService//Image.ashx?t=2&pg=295491&
    Πάρε για να’χεις εσύ και όσοι τόσα χρόνια μας έχουν φλομωσει στο παραμύθι. Προσωπικά δεν ανησυχώ αν θα περάσει ο νόμος. Σίγουρα θα περάσει. Ανησυχώ με το απελπιστικά χαμηλό επίπεδο των επικριτών του. Ειλικρινά ευτυχώς που δεν μεταφράζονται αυτά τα σχόλια απο τον ξένο τύπο γιατί θα μας είχαν πάρει με τις πέτρες. Μια άλλη απόδειξη για την οικτρή αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος που βγάζει αυταρχικούς και ημιμαθείς ανθρώπους απο τα θρανία

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 23:58 | Αλεξάνδρα

    Εγώ έχω και τις εξής ερωτήσεις:

    Εάν αρκεί ο ένας γονέας να ζει νόμιμα στην Ελλάδα για πέντε χρόνια, αυτό σημαίνει ότι ο άλλος γονέας:
    α. ζει νόμιμα στην Ελλάδα για λιγότερο από πέντε χρόνια
    β. ζει στο εξωτερικό
    γ. ζει παράνομα στην Ελλάδα
    Τι γίνεται στις περιπτώσεις β και γ?
    β: Πώς θα υποβληθεί η κοινή δήλωση; Ταχυδρομικά; Και αν ο γονέας που ζει στο εξωτερικό δεν γνωρίζει ελληνικά, υπογράφει το πρωτότυπο ή μετάφραση; Και ποια μετάφραση θεωρείται αποδεκτή, από ποιον θα πρέπει να επικυρωθεί;
    γ. Ο γονέας που ζει στην Ελλάδα χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά μπορεί να κάνει τέτοια δήλωση;

    Τι γίνεται στις περιπτώσεις που ο ένας γονέας έχει αποβιώσει; Πώς μπορεί να αποδειχτεί αυτό στις περιπτώσεις που ο γονέας απεβίωσε στη χώρα καταγωγής; Τι γίνεται στις περιπτώσεις προσφύγων, όπου δεν μπορούμε να υποθέσουμε ούε ότι η χώρα καταγωγής είναι πρόθυμη να συνεργαστεί για την έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών, ούτε ότι είναι πάντα δυνατή η εξουσιοδότηση άλλου προσώπου να συνδιαλλαχθεί με το κράτος καταγωγής με ασφάλεια;

    Τι γίνεται στις περιπτώσεις που οι δύο γονείς είναι διαζευγμένοι, σε διάσταση, ή ο ένας (ή και οι δύο) αγνοείται/αγνοούνται; (αυτό συνδέεται και με το ερώτημα ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη και κηδεμονία ασυνόδευτων ανηλίκων που έρχονται ως πρόσφυγες στη χώρα).

    Πιστεύω ότι για αποφυγή γραφειοκρατικού χάους θα πρέπει να αρκεί δήλωση του ενός γονέα/κηδεμόνα εκτός εάν και οι δύο γονείς ζουν στην Ελλάδα και μοιράζονται την κηδεμονία.

    Τέλος, υπάρχει κάποια εξασφάλιση ότι ο/η κηδεμόνας θα έχει/θα μπορεί να ανανεώσει την άδεια παραμονής του/της μέχρι την ενηλικίωση του παιδιού;

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 23:36 | Μπέρτα

    «Συμφωνώ με την πρόταση για δημοψήφισμα, υπό μία αυτονόητη προϋπόθεση: στο δημοψήφισμα αυτό να έχουν δικαίωμα ψήφου και οι ίδιοι οι μετανάστες». Συμφωνώ και εγώ με αυτή την πρόταση. Ζουν πληρώνουν φόρους έχουν λόγους να εκφραστούν γιατί τους αφορά άμεσα. Διαβάζω πολλά απο σχόλια που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο και τα αποθηκεύω. Είμαι σίγουρη οτι σε μερικά χρόνια θα αποτελούν υλικό για αστεία

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 23:33 | Λ.Δ.

    Από τα σχόλια των συμπολιτών που τάσσονται κατά του νομοσχεδίου διαπιστώνω ότι πολλοί συνδέουν τη λέξη «μετανάστης» με την «εγκληματικότητα».Αν και οι γενικεύσεις ποτέ δε συνάδουν με τη λογική, θα ήθελα να επισημάνω ότι η δυσπιστία πολλών στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει σαν αφετηρία την παραβατικότητα πολλών (λαθρο)μεταναστών.

    Τι εννοώ; Όταν πολλοί έλληνες έχουν θλιβερές εμπειρίες και έχουν γίνει μάρτυρες ή θύματα παραβατικότητας από μετανάστες είναι φυσιολογικό να αντιδρούν στο προσχέδιο νόμου, αφού ενστικτωδώς σκέφτονται αυτά τα περιστατικά.Κατ’ επέκταση γενικεύουν,οπότε η «μπάλα» παίρνει και τους τίμιους μετανάστες.Το ίδιο άλλωστε σε γίνεται σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας;Με τους δημοσίους υπαλλήλους,τους αστυνομικούς,τους γιατρούς, τους δημοσιογράφους,τους πολιτικούς κτλ.

    Θεωρώ λοιπόν ότι η κυβέρνηση ξεκινά από εντελώς λάθος βάση.Πρώτα πρέπει να κερδίσει τους έλληνες,όχι βαφτίζοντας «ακροδεξιά» την αντίθετη άποψη,αλλά χτυπώντας τη λαθρομετανάστευση,την εγκληματικότητα,τα κυκλώματα παράνομων νομιμοποιήσεων λαθρομεταναστών και φυσικά θέτοντας ένα ποσοστό μεταναστών επί του γηγενούς πληθυσμού που χρειάζεται και αντέχει η χώρα.Αυτό ονομάζεται ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική!Με αυτό τον τρόπο μπορεί να κερδίσει τον έλληνα, και όχι αποδίδοντας διχαστικούς χαρακτηρισμούς όπως φασίστας και ακροδεξιός,όπως πολύ καλά τα φερέφωνα της κυβέρνησης ξέρουν να κάνουν.

    Αυτός είναι και ο λόγος που τάσσομαι ΚΑΤΑ του συγκεκριμένου νομοσχεδίου,που χαρακτηρίζω περισσότερο ως μια φωτοβολίδα ψηφοθηρικής μορφής, παρά ως μια πραγματική λύση στο πρόβλημα.Η συναίνεση στο μείζον θέμα της μετανάστευσης μας αφορά όλους,οπότε ένα δημοψήφισμα είναι ο πιο δημοκρατικός τρόπος έγκρισης ή απόρριψης του νομοσχεδίου.

    Υ.Γ. Ελπίζω η άποψή μου να δημοσιευθεί και να μην βρεθεί στα…αζήτητα!

    Σας ευχαριστώ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 23:05 | Γιώργος Σταθάκης

    Καλοδεχούμενο το σχέδιο νόμου για την πλήρη ενσωμάτωση των ξένων που ζουν στην Ελλάδα και σκέφτονται ελληνικά.

    Κατανοητές ως ένα βαθμό και οι ανησυχίες για προβλήματα κοινωνικής συνοχής – οι ίδιες οι ανησυχίες είναι μέρος του προβλήματος. Όπως εμείς οφείλουμε σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την κουλτούρα τους και κατανόηση στα προβλήματά τους το ίδιο και αυτοί πρέπει να σεβαστούν το καινούργιο κοινωνικό περιβάλλον.

    Το πιο σημαντικό κριτήριο, αναγκαίο θα πρότεινα για την ιθαγένεια είναι η φοίτηση σε σχολεία μας. Ίσως χρειαζόταν να είναι περισσότερα τα χρόνια παρακολούθησης και, γιατί τα πρώτα χρόνια του σχολείου, είναι προτιμότερο να είναι τα τελευταία χρόνια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο, όπου η κοινωνική συνείδηση και ταυτότητα ισχυροποιούνται περισσότερο.

    Ποιος μπορεί τότε να αμφισβητήσει την ελληνική τους ταυτότητα.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 22:04 | Αλέξανδρος

    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κινείται προς λάθος κατεύθυνση.Δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν σοβαροί παράμετροι,οι οποίοι στο τέλος θα οδηγήσουν στην ρήξη του κοινωνικού ιστού.
    ΔΙΑΦΩΝΩ με αυτό το νομοσχέδιο.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 22:21 | ενέιντα πελλούμπη

    Πολλοί είναι εκείνοι που αντιδρούν στην πρόταση της κυβέρνησης να πάρουν ελληνική ιθαγένεια τα παιδιά των μεταναστών τα οποία γεννήθηκαν εδώ η φοίτησαν σε ελληνικό σχολείο. Εγώ λοιπόν ανήκω σε αυτή τη κατηγορία,φοίτησα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συνεχίζω λοιπόν επιτυχώ και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση…….σε μερικά χρόνια θα βγω στην αγορά εργασίας και θα έχω τις ίδιες υποχρεώσεις με τους έλληνες πολίτες, θα πληρώνω φόρους και όλα τα σχετικά……. Αλλά και ακόμα περισσότερα γιατί λίγοι είναι εκείνοι που ξέρουν το κόστος της άδειας παραμονής μας στην Ελλάδα την οποία μέχρι και πριν ένα χρόνο την ανανεώναμέ κάθε 1 η 2 χρόνια!!!!! Αφού λοιπόν έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις με τους έλληνες πολίτες,την ίδια μόρφωση γιατί να μην έχουμε και τα ίδια πολιτικά δικαιώματα!!!!!!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 22:24 | ym

    Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

    Για ακόμη μία φορά οι «εντιμότατοι» κύριοι της κυβέρνησης, ανεξαρτήτως χρώματος, φέρνουν την χώρα αντιμέτωπη με βαθιά εθνικά διλήμματα. Και εδώ όπως και για πολλά άλλα ζητήματα κανείς δεν ζητά την γνώμη του λαού. Θεωρούν αυτοδίκαιο το δικαίωμα τους να κάνουν ότι θέλουν ορμώμενοι από ένα εκλογικό αποτέλεσμα κάθε περίπου 3 χρόνια. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ κύριοι!!! Είστε υπόλογοι στο λαό και απλοί διαχειριστές, με κάκιστο «βιογραφικό σημείωμα»και παρελθόν.
    Φέρνεται λοιπόν πάλι ένα νομοσχέδιο πρόχειρα σχεδιασμένο και με βραχυπρόθεσμες σκοπιμότητες, διότι ενδιαφέρεστε μόνο για την 8ετία που ίσως κυβερνήσετε…. Και πάλι προσπαθείτε να ανακαλύψετε τον τροχό… Η Ελλάδα κύριοι του 2010 είναι σε χειρότερη μοίρα από αυτή της «Ψωροκώσταινας»του προηγούμενου αιώνα. Και αυτό διότι αντί να παλέψετε για να κερδίσετε κάτι από τις γεωγραφικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας εσείς την βάζετε στο μπουλούκι της δύσης. Αντί να διεκδικείτε την μερίδα του λέοντος σε πολλά πράγματα ως άλλοι Ακρίτες της ΕΕ εσείς παρακαλάτε να μην σας εξαιρέσουν από το σύνολο. Για να μην γίνω και κουραστικός υπάρχουν παγκοσμίως πάμπολλες χώρες με οργανωμένη και ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική (κομματικούς ακριβοπληρωμένους συμβούλους έχετε βάλτε τους να δουλέψουν) δεν χρειάζεται να ανακαλύψετε και πάλι τον τροχό εφαρμόστε τις δικές τους πολιτικές προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής πραγματικότητας του 2010!!! Κανείς δεν λέει όχι στο δικαίωμα της απόκτησης πολιτικών δικαιωμάτων από αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα, αλλά με σοβαρούς όρους και όχι με ευχολόγια και υπεύθυνες δηλώσεις. Και εγώ υπήρξα εξ αναγκασμού μετανάστης και γνωρίζω από την καλή και την ανάποδη το τι ακριβώς σημαίνει να ζεις και να εργάζεσαι στο εξωτερικό. Επιτέλους ασκείστε σοβαρή πολιτική και μην υποθηκεύεται τόσο εύκολα το μέλλον της χώρας. Αν δεν ξέρετε πως συμβουλευτείτε του φίλους μας τους Τούρκους οι οποίοι με σταθερή πολιτική και σοβαρότητα μας έχουν φέρει προ τετελεσμένων σε πολλά θέματα. Την επόμενη φορά εκτός από ζεϊμπέκικο πάρτε και το laptop να σας κάνουν κανένα σεμινάριο. Οι σοσιαλιστικές, ουμανιστικές ιδέες μας τελείωσαν, στρωθείτε στην δουλειά διότι η υπομονή μας εξαντλείται εύκολα και την επόμενη φορά δεν θα αντιμετωπίσετε στους δρόμους νεαρούς αλλά τον ίδιο τον λαό και τότε βράσε όριζα….

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 22:53 | Κωστάρας Σταύρος

    <> γράφει το νομοσχέδιο!!! Γιατί τις 3 μόνο??? Αφού είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση??? Πότε και πως θα μάθει τη γλώσσα αν δεν παρακολουθήσει όλη την υποχρεωτική εκπαίδευση??
    Κατ αρχήν συμφωνώ με το νομοσχέδιο γιατί το υπάρχον πρόβλημα πρέπει επιτέλους να λυθεί!! Γνωρίζω βορειοηπειρώτη 50 χρονών ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα και δεν μπορεί να πάρει την Ελληνική ιθαγένεια!!!!!!!!!!! Είναι δηλαδή ξένος στον τόπο του!!
    Χρειάζεται όμως πιο αυστηρά κατ’ εμέ κριτήρια!!Να παίρνει έτσι την ιθαγένεια αυτός που πραγματικά θέλει να μείνει στη χώρα μας και να γίνει και δικιά του. Πιστοποιητικό γεννήσεως – καταγραφής του με τη γέννηση??? Ταυτότητα αλλοδαπού για όσο διάστημα απαιτείται μέχρι να πάρει την ιθαγένεια??? Υποχρεωτική εκπαίδευση??? Όρκος (πολιτικός εννοείται)??
    Απλά κάποιες ιδέες!!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 22:52 | Αβουρίδης Νικόλαος

    Θυμίστε μου:

    * Στην πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, δεν υποσχέθηκε ότι θα κάνει την Ελλάδα «Δανία του Νότου»?

    Αντιγράφω από το http://www.newstime.gr

    Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Δανού σκιτσογράφου Κουρτ Βέστεργκορντ, που με τα σκίτσα του στη δανέζικη εφημερίδα Ζίλανς Πόστεν για τον Μωάμεθ, το 2005, είχε προκαλέσει την οργή των μουσουλμάνων, και ενός αστυνομικού κατηγορείται 28χρονος Σομαλός που εισέβαλε στο σπίτι του σκιτσογράφου το βράδυ της Παρασκευής.

    Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε στο σπίτι του Κουρτ Βέστεργκορντ στο Όρχους της Δανίας, όταν ο νεαρός εισέβαλε με μια ΑΞΙΝΑ και ένα ΜΑΧΑΙΡΙ ζητώντας «ΕΚΔΙΚΗΣΗ» και «ΑΙΜΑ». Ο 74χρονος σκιτσογράφος πρόλαβε να κλειδωθεί στο δωμάτιο ασφαλείας που διαθέτει και από εκεί ειδοποίησε την αστυνομία. Όταν η αστυνομία έφτασε επί τόπου, ο ύποπτος επιχείρησε να επιτεθεί, με αποτέλεσμα να δεχθεί τα πυρά ενός αστυνομικού στο χέρι και το γόνατο.

    Ο δράστης, ο οποίος μεταφέρθηκε με φορείο στο δικαστήριο του Όρχους προκειμένου να του απαγγελθούν οι κατηγορίες, τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων και πρόκειται να περάσει στην απομόνωση τις πρώτες δύο εβδομάδες.

    Σύμφωνα, πάντως, με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Δανίας,ο δράστης πρόσκειται στους ισλαμιστές Αλ Σεμπάμπ της Σομαλίας και έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα της Ανατολικής Αφρικής.

    Την απόπειρα δολοφονίας χαιρέτισε σήμερα η σομαλική ισλαμική παράταξη Αλ Σεμπάμπ, προσπαθώντας στο μεταξύ να κρατήσει αποστάσεις από πληροφορίες που φέρουν τον νεαρό δράστη να συνδέεται μαζί τους.

    «Χαιρετίζουμε το επεισόδιο στο οποίο ένας νεαρός Σομαλός μουσουλμάνος επιτέθηκε στο διάβολο που προσέβαλε τον προφήτη Μωάμεθ», δήλωσε ο εκπρόσωπός της στο Μογκαντίσου Σεΐχ Αλί Μουχάμαντ Ράτζε και τόνισε: «το επεισόδιο αυτό δεν μπορεί να συνδεθεί μόνο με τους Σεμπάμπ ή με κάποια άλλη οργάνωση. Είναι καθήκον ΟΛΩΝ των μουσουλμάνων να ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ την ΠΙΣΤΗ τους και τον ΠΡΟΦΗΤΗ», πρόσθεσε. «ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ τους ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ να ΣΤΟΧΕΥΣΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ όπως αυτός ο διαβολικός Δανός ή άλλους όπως ο Σαλμάν Ρούσντι που προσέβαλαν τη θρησκεία μας και τον προφήτη», κατέληξε.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βέστεργκορντ, ο οποίος έχει δεχθεί πολλές απειλές τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία, ενώ τον Οκτώβριο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει τη σύλληψη δύο υπόπτων με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν επίθεση κατά των γραφείων και των εργαζομένων της εφημερίδας Ζίλανς Πόστεν.

    **Το νομοσχέδιο αυτό, λοπόν, δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Εδώ καλά-καλά δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι μετανάστες. Στην τελευταία απογραφή είχανε βγει στις παραλίες και στα βουνά(!)για να μην τους βρουν.

    ***Εγώ μάλιστα προτείνω μια και θα μαζευτούμε,(γιατί το δημοψήφισμα ΘΑ ΓΙΝΕΙ!) να βάλουμε υπό την κρίση του Λαού και άλλα ζητήματα. Είναι μοναδική ευκαιρία, μια στα 35 χρόνια, να εκφραστεί άμεσα και ελεύθερα ολόκληρη η Βάση, μακριά από κόμματα και ιδεολογίες. Όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα -που λέει και η διαφήμιση!

    Ζητώ λοιπόν εκτός από το Δημοψήφισμα για την απόδοση Ιθαγενείας στους μετανάστες,

    παράλληλα να γίνει και

    -Δημοψήφισμα για σύνθετη ονομασία στα Σκόπια
    -Δημοψήφισμα για την κατάργηση του Ασύλου
    -Δημοψήφισμα για την κατάργηση Θρησκευτικών Συμβόλων

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 22:47 | Altheo

    Οι όποιες ατέλιες του νομοσχεδίου θα διορθωθούν. Η αδικία όμως πρέπει να αποκτασταθεί άμεσα. Προχωρείστε!!!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 22:40 | MANOUSOS

    Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΔΟΝ ΥΠΟΤΥΠΩΔΕΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 22:25 | Διηνέκης Ποντικός

    Ορισμένες απαντήσεις σε συμπολίτες

    >> Όσοι μετριπαθείς – δεν μιλώ για τους ακραίους γιατί αυτοί έχουν αναλάβει εργολαβικά το πράγμα – βλέπουν κινδύνους για την Ελλάδα σε ένα τέτοιο πολιτικό βήμα προφανώς δεν έχουν αναρωτηθεί τι θα συμβεί σε περίπτωση που όλα αυτά τα παιδιά και όλοι αυτοί οι άνθρωποι αισθανθούν απέναντι απο την κοινωνία. Η ιστορία των άλλων χωρών είναι αρκετή για να μας μάθει τα αυτονόητα.

    Σε ποιάν ιστορία αναφέρεστε; Ποια είναι τα αυτονόητα;

    Η παροχή ιθαγένειας δεν κάνει τους μετανάστες αυτόματα Έλληνες ή φιλικά διακείμενους απέναντί μας. Θυμίζω π.χ. πως τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Λονδίνο έγιναν από Βρετανούς πολίτες Πακιστανικής καταγωγής που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Βρετανία. Ή πως οι ταραχές στα προάστια της Γαλλίας έγιναν από Γάλλους πολίτες ξενικής καταγωγής που διαμαρτύρονταν για την οικονομική τους κατάσταση και ΟΧΙ τη μη χορήγηση ιθαγένειας σε αυτούς. Άλλωστε στη Γαλλία η ιθαγένεια δίνεται σχετικά εύκολα -για Ευρωπαϊκή χώρα.

    >> Από αυτήν την άποψη λοιπόν οι μετανάστες όχι μόνον δεν «παίρνουν τις δουλειές» των Ελλήνων, όπως τους κατηγορούν οι ξενόφοβοι ρατσιστές, αλλά και συνεισφέρουν με τη φτηνή ανειδίκευτη εργασία τους στην οικονομική ανάπτυξη και στην πτώση του πληθωρισμού.

    Οι Έλληνες προφανώς έκαναν κάποτε όλες αυτές τις εργασίες που κάνουν σήμερα οι μετανάστες. Απλά η αύξηση εργατικού δυναμικού σε ανειδίκευτες ερργασίες οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση των μισθών, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να μην θέλουν να κάνουν αυτές τις εργασίες (π.χ. αγροτικές) που έκαναν για χιλιάδες χρόνια.

    Ενώ σοβαρές χώρες (π.χ. η Δανία και η Ελβετία) δεν δέχονται ανειδίκευτους εργάτες για μετανάστες, εμείς δεχτήκαμε να νομιμοποιήσουμε τους πάντες που ήρθαν ή έμειναν εδώ παράνομα, προκαλώντας στρέβλωση στην Ελληνική αγορά εργασίας.

    Πάντως το ζήτημα της ιθαγένειας είναι άσχετο με το θέμα που θέτετε. Οι μετανάστες προφανώς παίρνουν αντίτιμο για την εργασία που παρέχουν: ζουν σε μια χώρα της ΕΕ, πληρώνονται υπερπολλαπλάσια αυτών που θα έπαιρναν στις χώρες καταγωγής τους. Σε καμιά περίπτωση δεν θα έλεγα πως είναι «ριγμένοι» από τους Έλληνες. Άλλωστε αν αισθάνοντο έτσι, γιατί δεν επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους;

    Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων όσων βρίσκονται στο έδαφός της. Δεν έχει ωστόσο καμιά υποχρέωση να δόσει ιθαγένεια (δηλαδή μερίδιο στη λήψη αποφάσεων) και δη με τόσο εύκολο τρόπο.

    Φανταστείτε πως ένα παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα σε 5 χρόνια γίνεται υπήκοος και παραμένει υπήκοος ακόμα και αν φύγει αμέσως από την Ελλάδα. Αυτή είναι η κυβερνητική πρόνοια για τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα;

    >> Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η παιδική εγκληματικότητα, πορνεία κ.λπ, για τους τεχνοκράτες και μελλοντολόγους δε, θα υπάρξει ένα εργατικό δυναμικό πολυπολιτισμικό και συγχρόνως καταρτισμένο για την εγχώρια αγορά που θα φορολογείται και δε θα ενισχύει το σύστημα παραοικονομίας, αφού αυτά τα παιδιά θα αποτελέσουν τα μελλοντικά παραγωγικά «μέρη» της χώρας.

    Αντιθέτως οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι επικίνδυνες για τα δικαιώματα των παιδιών. Π.χ. με τρία χρόνια στο Δημοτικό θεσμοθετείται δικαίωμα ιθαγένειας στα 18. Δηλαδή ένα παιδί μπορεί να πάει τρία χρόνια στο Δημοτικό, να χάσει όλη την υπόλοιπη υποχρεωτική εκπαίδευση γιατί το εκμεταλλεύονται οι οικείοι ττου και να πάρει την ιθαγένεια στα 18.

    Αμφισβητώ επίσης ως έχουμε ένα δυναμικό και καταρτισμένο δυναμικό. Πρόκειται για ανθρώπους που στη μεγάλη τους πλειοψηφία ασχολούνται με ανειδίκευτες εργασίες μικρής προστιθέμενης αξίας. Αφού η Ελλάδα (σε αντίθεση με χώρες όπως η Αυστραλία, η Δανία, η Ελβετία) δεν εισάγει μετανάστες με ποιοτικά κριτήρια αλλά νομμιμοποιεί τους παράνομους εκ των υστέρων, το εργατικό δυναμικό που έχει συγκεντρωθεί εδώ σαφώς δεν έχει υψηλά ποιοτικά στάνταρ. Η δε ρύθμιση του ΠΑΣΟΚ σε καμιά περίπτωση δεν συνδέει την κτήση της ιθαγένειας με την παραγωγικότητα, ώστε να έχουν προτεραιότητα οι όντως παραγωγικοί μετανάστες, αλλά αντιθέτως τους δίνει και αντικίνητρα, π.χ. απαιτώντας μόνο 3 ή 6 χρόνια σχολείο αντί για τα αυτονόητα 9 της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

    >> Εάν δεν δοθεί λύση τώρα σε αυτό το πρόβλημα η Ελλάδα θα είναι μια χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα νιώσουν ξένοι και αποξενωμένοι στην χώρα όπου γεννήθηκαν. Θα είναι αυτοκτονία για την κοινωνία μας. Γι’αυτό προχωρήστε χωρίς δισταγμούς. Δεν πρέπει να κάνουμε ξένους με το ζόρι ανθρώπους που θέλουν να αγκαλιάσουν την χώρα και τις αξίες μας.

    Μα οι Έλληνες της Γερμανίας έμειναν (και πολλοί συνεχίζουν να μένουν) χωρίς Γερμανική ιθαγένεια επί δεκαετίες. Οι μετανάστες θα νιώσουν ξένοι αν δεν τους φερόμαστε σωστά, αν τους κλέβουμε, τους εκμεταλλευόμαστε εργασιακά, αυθαιρετούμε εναντίον τους. Αν αυτά συνεχίσουν να γίνονται, ποιο το κέρδος αν πάρουν την ψήφο. Άλλωστε και πολλοί Έλληνες με δικαίωμα ψήφου νιώθουν το κράτος που έχουμε ως εχθρικό.

    >> Πού ακούστηκε δημοψήφισμα για δικαιώματα μειονοτήτων; Άν γινόταν αυτό, απλώς δεν θα υπήρχαν δικαιώματα για μειονότητες. Γιαυτό η διεθνής κοινότητα έχει θεσπίσει κανόνες που και η χώρα μας έχει υπογράψει και οφείλει να εφαρμόζει.

    Μειονότητες μεταναστών πουθενά και από καμιά συνθήκη δεν έχουν «δικαίωμα» να πολιτογραφηθούν. Όσο για του που ακούστηκε, αναφέρω μόνο την Ιρλανδία και την Ελβετία ως χώρες όπου πολύ μικρότερες αλλαγές στο δίκαιο της ιθαγένειας τέθηκαν σε δημοψήφισμα για την έγκριση των πολιτών.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:32 | ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΑΠΑΣ

    Α.
    Άρθρο 1Α
    1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του……..
    ΕΡΩΤΗΣΗ:ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΤΟ «κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη»
    Β.
    Άρθρο 1Α
    2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του….Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
    ΕΡΩΤΗΣΗ:ΝΑ «κατοικεί μόνιμα στη χώρα»,
    ΝΟΜΙΜΑ? ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ Ο ΓΟΝΕΑΣ?

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:26 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι. ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

    Με αφορμή την διευκρίνιση υπ’ αριθμ. 8 -όπου διατυπώνεται η θέση ότι επειδή προηγείται κοινή δήλωση αμφοτέρων των γονέων, απαιτείται τάχα και οι δύο γονείς να βρίσκονται νόμιμα στην Ελλάδα, θλίβομαι να επισημάνω ότι οι συντάκτες της διευκρίνισης είτε αγνοούν την διατύπωση του σχεδίου νόμου είτε αποπειρώνται να παραπλανήσουν όσους συμμετέχουν στην διαβούλευση. Τούτο διότι, το σχέδιο νόμου στο εδάφιο α΄της παρ.1 του νέου άρθρου 1Α ρητώς ορίζει ότι «Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του» καθιστώντας σαφές ότι ανεξάρτητα της ανάγκης υποβολής κοινής δήλωσης, αρκεί η νόμιμη παραμονή να συντρέχει στο πρόσωπο του ενός και μόνο γονέα. Αν δεν αρκούσε το νόμιμο της παραμονής μονάχα του ενός γονέα και απαιτείτο αμφότεροι οι γονείς να είναι νόμιμοι, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την ρητή διατύπωση στο σχέδιο ότι ῾..ένας από τους γονείς κατοικεί νόμιμα κ.λ.π.» Επομένως, τα περί του αντιθέτου αναφερόμενα στην εν λόγω διευκρίνιση, συνιστούν είτε ακουσίως είτε εκουσίως εσφαλμένη ερμηνεία της προτεινόμενης ρύθμισης. Οιοδήποτε πάντως από τα δύο αυτά ενδεχόμενα και αν συμβαίνει, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι το ίδιο ανησυχητικό.
    Πολλώ δε μάλλον όταν με την διευκρίνιση υπ’ αριθ, 1 εκδηλώνεται ανεπίτρεπτη απόπειρα να προκληθεί η απατηλή εντύπωση πως το Σύνταγμα προβλέποντας δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, επιβάλλει τάχα την απονομή του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι σε αλλοδαπούς, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα με την προτεινόμενη ρύθμιση, περί συμμετοχής των αλλοδαπών στις εκλογές των ΟΤΑ Α΄βαθμίδας. Ουδέν αναληθέστερο και πλέον απατηλό. Αν ήταν αυτό το αληθές νόημα του Συνταγματικού κανόνα τότε το πεδίο της προτεινόμενης ρύθμισης δεν θα περιοριζόταν στις εκλογές των Ο.Τ.Α., αλλά θα αφορούσε και στις εθνικές εκλογές. Πλέον αυτού, η λογική θέτει το εξής απλό ερώτημα. Λαμβανομένου υπόψη ότι το ισχύον δίκαιο δεν προβλέπει -κατά κανόνα- τύπο νόμιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα ειμή μόνο για προσωρινούς λόγους (εργασία, εκπαίδευση κ.λ.π.), για ποίο λόγο θα έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ή/και να εκλεγεί σε κάποιον δήμο ο προσωρινά τυγχάνων κάτοικος του, ο οποίος είναι αλλοδαπός και ουδεμία έχει βούληση να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια πολιτογραφούμενος ως Έλληνας; Ποιός Έλληνας εγκατασταθείς σε χώρα της αλλοδαπής (πλην των χωρών μελών της Ε.Ε.), δίχως να έχει αποκτήσει την ιθαγένεια του τόπου της εγκαταστάσεως του, μετείχε σε οποιεσδήποτε εκλογές;
    Θεμελιώδης αρχή των διεθνών σχέσεων αλλά και συνταγματικό κριτήριο της ρύθμισης των σχέσεων με αλλοδαπούς είναι η αρχή της αμοιβαιότητας. Προφανώς, το σχέδιο νόμου την αγνοεί και αυτή. Κρίμα.

    Επειδή, όμως, τα ζητήματα αυτά δεν συγχωρούν τέτοιες άγνοιες, και επειδή οι διευκρινίσεις αναφέρονται και στις προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η διευκόλυνση της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, επιβάλλεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να εκφράσει ο Ελληνικός Λαός απερίφραστα την κυρίαρχη βούλησή του. Αν η πάνδημη αυτή απαίτηση, επιχειρηθεί να αγνοηθεί ή να απαξιωθεί, όχι μόνο θα επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες που κατακλύζουν τα σχόλια που έχουν ήδη διατυπωθεί, αλλά αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε σε ατραπούς. Επιτέλους, λάβετε υπόψη ότι η δημοκρατία και η προστασία της συνταγματικής τάξεως δεν εξαντλείται στην όποια διαβούλευση.(πρβλ. και άρθρο 120 παρ. 4 του Συντ.).-

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:23 | Φίλιππος

    (Παρακαλώ, όπως το παρόν να MHN δημοσιευτεί)
    Είχα γράψει και 2 ημέρες πιο πριν κάποιες σκέψεις και προτάσεις για προϋποθέσεις ελληνοποίησης των αλλοδαπών, που σαφώς και μπορεί να είναι ελέγξιμες, ειδικά από ειδικούς σε θέματα μεταναστατευτικής πολιτικής.
    Η ουσία των προτάσεων μου είχε να κάνει με την γενικότερη άποψη μου, ότι ο προς ελληνοποίηση μετανάστης θα πρέπει να ενσωματωθεί πρώτα στην ελληνική κοινωνία και με τους όρους και την κουλτούρα του κυρίαρχου ελληνικού έθνους και μετά να αποφασιστεί η ελληνοποίηση του. Το να επιτευχθεί αυτό είναι δύσκολο, αλλά θα πρέπει να είναι απαιτούμενο, για να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία. Γι’ αυτό και, πέραν της ισότιμης αντιμετώπισης στα εργασιακά για τους γονείς του ή τον ίδιο όταν μεγαλώσει, θα πρέπει να έχει φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο και να ομιλεί τα ελληνικά ως μητρική γλώσσα. Είναι δύσκολη η απορρόφηση ξένης κουλτούρας, ειδικά για λαούς της Ασίας και της Αφρικής, που, αν παραμείνει, μάλλον γκετοποίηση θα δημιουργήσει παρά αρμονική συνύπαρξη. Το φαινόμενο της γκετοποίησης παρατηρείται σ’ όλη την Ευρώπη, μη εξαιρουμένης της Μ. Βρετανίας, επειδή τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν μακραίωνη ιστορία και οι πολίτες τους έχουν ισχυρούς συνεκτικούς δεσμούς και ομοιογενή συμπεριφορά. Είναι δε ο εθνικισμός τόσο βαθιά ριζωμένος, που υπάρχουν και τάσεις διάσπασης (Φλάνδρα, Καταλωνία κλπ). Έτσι ο στόχος της ελληνικής πολιτείας δεν θα πρέπει να είναι η δημιουργία πολυπολιτισμικής κοινωνίας, δηλ. η δημιουργία κοιτίδων αιθιοπικού, ρώσικου, αφγανικού, αραβικού ή άλλων πολιτισμών (δηλ. η δημιουργία γκέτο), αλλά η ενσωμάτωση των αλλοδαπών στην κυρίαρχη ελληνική κουλτούρα και παράδοση. Επομένως οι όροι ελληνοποίησης του νομοθετήματος θα πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση αυτή.
    Ίσως μάλιστα θα πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός ιθαγένειας και υπηκοότητας, αν το Σύνταγμα το επιτρέπει, όπου η ιθαγένεια να παραχωρείται σε μελλοντικές γενιές μεταναστών, μετά από αίτηση πάντα των ιδίων. Αυτό θα δείχνει κιόλας τον βαθμό ενσωμάτωσης τους, γιατί δύσκολα κάποιος θα ζητά την ελληνική ιθαγένεια, αν δεν αισθάνεται ο ίδιος Έλληνας.
    Θα ήθελα όμως να επισημάνω και τα κατωτέρω, που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν:
    Διαβάζοντας την πλειάδα των σχολίων, παρατηρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αντιτίθεται στο νομοθέτημα. Περίπου 70-80% ίσως και παραπάνω το θεωρεί λανθασμένο ή εκ του προχείρου και σίγουρα οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι όλοι οπαδοί του Καρατζαφέρη. Οι υποστηρικτές του νομοθετήματος είναι λίγοι, εκφράζονται πολλές φορές με υποτιμητικά σχόλια για τους υπόλοιπους, ενώ αρκετοί απ΄ αυτούς έχουν γράψει περισσότερες από μία φορές. Συμπέρασμα, η ελληνική κοινωνία δεν αποδέχεται το νομοθέτημα, ως έχει. Και, αν έχεις την κοινωνία απέναντι, οι νόμοι είναι αδύνατον να εφαρμοστούν λόγω αντιδράσεων. Όπως σωστά ζητά ο πρωθυπουργός την κοινωνική συναίνεση για τα δύσκολα οικονομικά μέτρα, που πρέπει να ληφθούν, και που θα την έχει, εφ΄ όσον είναι δίκαια, έτσι πρέπει να αναζητηθεί η συναίνεση και στο θέμα των μεταναστών, για να αποφευχθούν κοινωνικο-φυλετικές εκρήξεις. Και στο θέμα αυτό η πολιτεία έχει ευθύνες. Όταν εξακολουθούν να εισέρχονται παράνομοι μετανάστες, να μην έχουν υλοποιηθεί πρακτικές επαναπροώθησης τους, να κυκλοφορούν σε γειτονιές ρακένδυτοι και επικίνδυνοι λόγω ασιτίας μετανάστες, να έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα σε σημείο να φοβάσαι να κυκλοφορείς και γενικά, όταν ο πολίτης αντιλαμβάνεται χειροτέρευση της καθημερινότητας του λόγω των μεταναστών, η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει την κοινωνική συναίνεση σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, που οι ίδιοι οι πολίτες θεωρούν, ότι όχι μόνο θα λύσει τα προβλήματα, αλλά θα τα εντείνει κιόλας.
    Γι’ αυτό και, όπως είχα γράψει σε προηγούμενο σχόλιο, είμαι κατά του δημοψηφίσματος, αλλά είναι απαραίτητη σ΄ αυτό και μόνο από τα νομοσχέδια, που έχουν μέχρις τώρα κατατεθεί, η συναίνεση με τα άλλα κόμματα, κύρια με τη Ν.Δ. και όχι η προώθηση και ψήφιση του μόνο από το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της Αριστεράς.
    Καταλήγοντας, ίσως να πρέπει να αποσυρθεί για ένα διάστημα το νομοσχέδιο, όπου θα τεθούν βάσεις από την πολιτεία, που να δείξουν στους πολίτες, ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, για να υπάρχει ευρεία συναίνεση, και παράλληλα να υπάρξει συμφωνία με την ΝΔ και τα άλλα κόμματα, για την κατάθεση κοινού νομοσχεδίου.
    Προσοχή, λοιπόν, γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να σπείρετε ανέμους και να θερίσετε θύελλες.
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας και συγνώμη για την μακρόσυρτη επιστολή, λόγω της κρισιμότητας του νομοσχεδίου. Δεν πρόκειται να επανέλθω.
    (Σημ.: Για να μην παρεξηγηθώ, είμαι ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ για >20 έτη)

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:20 | Κυριάκος

    Καλή χρονιά.
    Έχω ζήση ως „Gastarbeiter“ (φιλοξενούμενος εργάτης) και ξέρω τι σημαίνει να είσαι πολίτις δευτέρας κατηγορίας.
    …Γεννημένος από έλληνες γονείς και μεγαλωμένος στην γερμάνια είμαι τώρα κάτοχος γερμανικής και ελληνικής υπηκοότητας. Ως γερμανός υπήκοος έχω όλες τις υποχρέωσης και τα δικαιώματα όπως κάθε γερμανός χωρίς καμιά εξαίρεση το ίδιο και στην Ελλάδα ως έλληνας. Οφείλω να γνωρίζω αλλά δεν είμαι αναγκασμένος και υπόχρεος να τηρώ τις γερμανικές παραδόσεις ούτε να ακόλουθο «παρελάσεις» για την γερμανική εθνική εορτή στις 3 Οκτώβριου (Ενοποίηση – German Unity Day) όπως και παραμένω να είμαι ελληνορθόδοξος και όχι καθολικός η προτεστάντης…
    Το ίδιο δικαίωμα απαιτώ να έχουν και οι αλλοδαποί συμπολίτες μας (ενήλικοι και ανήλικοι) στη Δημοκρατική Ελλάδα.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:08 | Γιώργος Κυριακού

    Με τα ελληνικά σχολεία να τελούν υπό συνεχείς καταλήψεις και τους εισακτέους στα ΑΕΙ να έχουν βαθμούς κάτω από τη βάση, πώς μπορεί απλώς η εγγραφή σε ελληνικό σχολείο να αποτελεί κριτήριο για την απόδοση ιθαγένειας;

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:07 | Σεραφείμ Μπουρλιάσκος

    Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση βαθαίνει και τα προβλήματα στο δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό ειναι ανυπέρβλητα, που η υπογεννητικότητα μας μετατρέπει σε ενα έθνος συνταξιούχων, η είσοδος νέου εργατικού δυναμικού που θα προσφέρει εργασία και ασφαλιστικές εισφορές χωρίς άμεσο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι οχι μόνο ευπρόσδεκτη αλλά και αναγκαία. Πολύ περισσότερο όταν το νέο εργατικό δυναμικό έχει την ελληνική παιδεία αλλά και, εχοντας φοιτήσει στο σχολείο της φτώχειας, το διακαή πόθο να προοδεύσει και να βελτιώσει τους όρους διαβίωσής του σε σχέση με εκείνους των γονέων του σε αντίθεση με μια μεγάλη μερίδα ελληνοπαίδων που επαφίενται στα οικογενειακά κεκτημένα. Εξάλλου είναι άδικο να μην εφαρμόζουμε εμείς για τους ξένους ό,τι εφαρμόζεται απο τους ξένους για τους Έλληνες μετανάστες. Τέλος ας σκεφτούμε οτι,εάν τον 4ο αιώνα π.Χ. ο Πελοπίδας έρριχνε το σύνθημα «Η Θήβα στους Θηβαίους» θα ήταν εθνικός ήρωας ενώ εαν το πει σήμερα ο δήμαρχος Θηβαίων θα θεωρηθεί ανόητος. Το ίδιο θα ισχύει σε μερικά χρόνια και για το «Η Ελλάδα στους Έλληνες» με την έννοια που διατυπώνεται σήμερα απο κάποιους,αφου στην εποχή μας τα σύνορα,στην Ευρώπη τουλάχιστον, καταργούνται.Πολύ σωστό το
    νομοσχέδιο,προχωρείστε χωρίς δισταγμό.Σεραφείμ
    Μπουρλιάσκος.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:46 | Βασίλης Πολυμέρου

    Θεωρώ απαράδεκτο ότι εν έτει 2010 θα πρέπει στην Ελλάδα να συζητάμε τα αυτονόητα. Γιατί είναι ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι όσοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αυτήν τη χώρα, θα πρέπει, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, να έχουν τα ίδια δικαιώματα, όπως άλλωστε και τις ίδιες υποχρεώσεις, με όλους τους Έλληνες πολίτες. Το κράτος επιτέλους θα πρέπει να πάψει να τους αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Συνεπώς η ελληνική ιθαγένεια για αυτούς τους ανθρώπους, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να είναι δεδομένη, όπως εξάλλου και η ελληνική υπηκοότητα για όσους ζουν πολλά χρόνια στη χώρα μας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο περιττεύει…

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:23 | giannis

    αν η κυβέρνηση νοιαζόταν όντως για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στον κοινωνικό ιστό της χώρας που τους φιλοξενεί θα είχε κάνει, μέσες άκρες , τις εξής κινήσεις:

    α ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
    σύσταση επιστημονικής επιτροπής με σκοπό την εκπόνηση μελέτης για την αποτύπωση της θέσης των μεταναστών μέσα στην ελληνική κοινωνία από οικονομικής, νομικής και κοινωνιολογικής πλευράς

    β ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΛΥΣΕΩΝ
    συγκριτική μελέτη από την ίδια επιτροπή και αξιολόγηση παρόμοιων καταστάσεων και λύσεων που υιοθετήθηκαν σε άλλες χώρες κυρίως εντός ΕΕ αλλά και παράλληλα μικρή αναφορά σε 2-3 άλλες πχ Καναδάς ή ΗΠΑ ή Αυστραλία

    γ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
    εκπόνηση ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που ναι μεν θα ρύθμιζε εκ των υστέρων το πριν, αλλά θα έριχνε το κύριο βάρος και την έμφαση στο μετά και στο αύριο, με δίκαια, αντικειμενικά και απαρέκλητα κριτήρια ουσίας που προστατεύουν τόσο τα συμφέροντα της χώρας υποδοχής όσο και τον μεταναστευτικό πληθυσμό που θέλει να προκόψει στη χώρα, να ενσωματωθεί και να μείνει μόνιμα.

    δ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ

    ε ΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ και ενημέρωση του ελληνικού λαού για κάποιο διάστημα για το υφιστάμενο πρόβλημα, τις προτεινόμενες λύσεις, τα υπέρ του εν λόγω σχεδίου νόμου, τα οφέλη της ενσωμάτωσης των μεταναστών

    στ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για το τι επιθυμεί ο ελληνικός λαός καθότι αυτός συ-ζει με τους μετανάστες και με αυτόν συ-ζούν οι μετανάστες με ταυτόχρονη πρόσκληση της κυβέρνησης να ψηφίσουμε ναι, όπως έκανε η Κύπρος, η Δανία, η Ιρλανδία, η Ελβετία και πλείστες όσες δημοκρατικές χώρες…..

    Αντί τούτου η κυβέρνηση λανσάρειμεσούντων των γιορτών ένα ψευδεπίγραφο διάλογο, μέσω διαδικτυακού τόπου, οι operators του οποίου λογοκρίνουν τα μηνύματα και μετριάζουν τις εντυπώσεις, και τα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ βαφτίζουν τους διαφωνούντες φασίστες και ακροδεξιούς, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ο,τι κι αν γίνει το νομοσχέδιο θα περάσει…

    Συγνώμη, αλλά αυτό δεν είναι δημοκρατία

    ΚΥΡΙΟΙ 160/300 ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΡΑΒΙ ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ….

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:45 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ

    Εξυπηρετώντας τα ξένα συμφέροντα υποσκάπτεται την πατρίδα μας.Φροντιστε να μάθετε τι κάνουν οι άλλες χώρες για το συγκεκριμένο θέμα ,θα διαπιστώσετε την προχειρότητα και την ανυπαρξια υπευθυνότητας που σας διακρίνει.
    Διαφωνώ πλήρως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:49 | Ο Αρης

    «…Το προτεινόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, σε αντίθεση με την κυρίαρχη νομοθεσία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, προβλέπει ιδιαίτερα συνοπτικές και ευνοϊκές για τους μετανάστες και λαθρομετανάστες προϋποθέσεις πολιτογράφησης:
    1. Παρέχει την ελληνική ιθαγένεια κατά τρόπο αυτόματο, ήτοι χωρίς κάποια υποχρέωση υποβολής δήλωσης, με τη γέννηση, σε τέκνα μεταναστών, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει πενταετία νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα και αυτό μάλιστα με μία απλή υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους.
    2. Παρέχει την ελληνική ιθαγένεια κατά τρόπο αυτόματο, ήτοι χωρίς κάποια υποχρέωση υποβολής δήλωσης, με τη γέννηση σε τέκνα μεταναστών, τα οποία παρακολούθησαν έξι (6) έτη διδασκαλίας και μάλιστα όχι συνεχόμενα σε ελληνικό σχολείο, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος των γονέων τους, με μία απλή υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους. Σε περίπτωση δε που οι γονείς αμελήσουν να υποβάλουν την ανωτέρω δήλωση για ως άνω αναφερόμενες περιπτώσεις, τα τέκνα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια κατά τρόπο αυτόματο με μία απλή δήλωση κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στη συμπλήρωση των δεκαοκτώ έως και τα είκοσι ένα έτη.
    3. Παρέχει την ελληνική ιθαγένεια σε τέκνα μεταναστών, τα οποία παρακολούθησαν τα τρία (3) πρώτα έτη της υποχρεωτικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα άτομα αυτά θα αποκτούν, όπως και στην περίπτωση (2) την ελληνική ιθαγένεια κατά τρόπο αυτόματο με μία απλή δήλωση κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στη συμπλήρωση των δεκαοκτώ έως και τα είκοσι ένα έτη.
    4. Παρέχει την ελληνική ιθαγένεια κατά τρόπο αυτόματο, ήτοι χωρίς κάποια υποχρέωση υποβολής δήλωσης, σε τέκνα μετανάστη γονέα, ο οποίος γεννήθηκε και κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα από τη γέννησή του.
    5. Σε περίπτωση, κατά την οποία ένας ενήλικας μετανάστης δεν εμπίπτει σε κάποια εκ των ανωτέρω τεσσάρων κατηγοριών, θεωρείται προϋπόθεση πολιτογράφησης η απλή διαμονή στην Ελλάδα επί πέντε (5) από τα τελευταία δέκα (10) έτη.
    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο συνιστά νομική υποχώρηση και αναχρονιστικό πλαίσιο αναφοράς της πολιτογράφησης των μεταναστών, τελεί δε σε ριζική ασυμφωνία με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Και αυτό διότι η διαδικασία της πολιτογράφησης πραγματοποιείται με ιδιαίτερα απλουστευμένο και πρόχειρο τρόπο για τους μετανάστες της δεύτερης γενιάς και εντελώς αυτόματα για τους μετανάστες της τρίτης γενιάς.
    Οι διαφορές ανάμεσα στο πρότυπο της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Δανίας και στις προτεινόμενες νομοθετικές μεταβολές στην Ελλάδα είναι πολυάριθμες και δεν αφορούν απλώς στους τύπους, αλλά και την ουσία του νόμου. Το προτεινόμενο ελληνικό πλαίσιο ουσιαστικά προχωρεί στην πολιτογράφηση όλων σχεδόν των μεταναστών και των λαθρομεταναστών. Ενώ στην Δανία απαιτείται η οικονομική αυτοσυντήρηση του μετανάστη και η επί εννέα έτη σταθερή παραμονή του και φυσικά η κατά το διάστημα αυτό άμεμπτη από νομικής άποψης συμπεριφορά του, στο προτεινόμενο ελληνικό νομοσχέδιο το διάστημα αυτό μειώνεται δραστικά στα πέντε έτη, χωρίς αυτό το χρονικό διάστημα να απαιτείται να είναι συνεχές, ενώ δεν υπάρχει ρήτρα για την ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά του μετανάστη.
    Όσον αφορά δε στην εκπαίδευση των μεταναστών απαιτείται απλώς τριετής υποχρεωτική παρακολούθηση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή ο μετανάστης να έχει φοιτήσει έως την Γ΄ Δημοτικού. Με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό κράτος θα καταστεί πόλος έλξης ενός ακατάρτιστου και χωρίς πολιτιστικό υπόβαθρο, πληθυσμού μεταναστών, ενώ στην Δανία και την Ελβετία το νομοσχέδιο λαμβάνει πρόνοια για την προσέλκυση μεταναστών με τεχνικές δεξιότητες και γνώσεις. Σε γενικές δε γραμμές η απόδοση της ιθαγένειας πραγματοποιείται πολύ πιο επιμελημένα και έπειτα από αυξημένο χρονικό διάστημα παραμονής στην εκάστοτε χώρα σε σχέση με το προτεινόμενο ελληνικό νομοσχέδιο.
    Ενώ στην Δανία απαιτείται η ταυτόχρονη αποποίηση της προγενέστερης ιθαγένειας, στην Ελλάδα ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν εξετάζεται. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ωστόσο, συντηρείται το ψυχικό και ιδεολογικό ρήγμα με το ελληνικό κράτος και δυσχεραίνεται η διαδικασία ομαλής αφομοίωσης των μεταναστών…»

    Κλείνοντας θα ήθελα να ζητήσω και εγώ ΔΗΜΟΨΉΦΙΣΜΑ, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, ιδικά με αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο που θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή αλλά και το Ελληνικό Κράτος.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:41 | Γιωργος Σουμπασης

    Θα ειθελα να αντιδρασω σε μερικα σχολια σχετικα με τα δηθεν «κακομοιρα» παιδακια που δεν ξερουν αλλη γλωσσα απο τα ελληνικα . Ποιος κοροϊδευει ποιον ? Πανε σχολειο ειναι αληθεις , μιλουν τα ελληνικα ειναι αληθεις . Αλλα στο σπιτι οι γονεις εχουν μαθει κ’αυτοι καθαρα ελληνικα για να μιλουν μονο και μονο την γλωσσα μας ? Δεν τους μιλουν στην μητρικη τους για να επικοινωνουν ?
    Σαν Ελληνας μεταναστης ξερω πολυ καλα την πορεια αυτη ! Ζω μονιμα στο εξωτερικο απο το 1963 , ειμουν τοτε 8 χρονον , τωρα 54 .
    Οι γονεις μας , εμαθαν βεβαιως την γλωσσα αλλα ποτες τελεια , παντα με την γνωστη «ελληνικη» προφορα , γι’αυτους ειταν φυσικα πιο ευκολο να μας ομιλουν στα ελληνικα . Αυτο μας εκανε(κα κανει παντα τοις νεες γενειες)να διατηρισουμε τν γλωσσα και τα εθιμα μας .
    Τα παραπανω ισχυουν και στους μεταναστες της Ελλαδος , ειναι υποκριτικο ψευδος να δηλωνουν το αντιθετο . Αλλο κοικονικη αφομοιωση και αλλο να διεκδικεις ιθαγενεια !
    Εαν εχει αμφιβολιες κανεις για το πως μιλουν την μητρικη τους γλωσσα ας μπει σε ιστολελιδες σαν το Youtube και αλλα blog να δει πως μας βριζουν και περνουν την ανθελληνικη προπαγανδα τους σε δυο γλωσσες .
    Εδω οπου ζω ειχαμε την καλητερη κοινωνικη υπηρεσια . Μεσα σε 30 χρονια καταρρευσε ! Πως ? Διαβαστε τα ακολουθα !
    Οι πρωτοι μουσουλμανοι εφτασαν μαζι με αλλους ευρωπαιους για μια καλητερη ζωη . Ειταν ησυχοι ανθρωποι και οι περισοτεροι ευημερισαν σε λιγα χρονια . Στην συνέχεια αυτοι οι πολιτες γυριζαν στον τοπο προελευσης τους για διακοπες με αυτοκινητα και αλλα «πλουτη»(λογικα για μας αλλα καταπληκτικα γι’αυτα τα φτωχα μερη τους).
    Τα παιδια τους εγιναν στοχος , και με γαμους ξεκινησε μια υπερμεταναστευση(αμαρτια για μια η εναν μουσουλμανο να ερωτευθει χριστιανο γι’αυτο προτιμουσαν να’περναν συζυγο απο τον τοπο τους τα παιδια τους). Σε λιγα χρονια οι νεομεταναστες ειχαν φερει ολη την οικογενεια τους εις βαρος του συστηματος . Και μιλαμε για ενα πλουσιο κρατος οχι με αναιμακτη οικονομια οπως η Ελλαδα !
    Το κυριοτερο ειναι πως και τωρα που εχουν 5ης γενειας παιδια , τα παιδια αυτα δεν μιλουν και δεν γραφουν την τοπικη γλωσσα σωστα ! Δεν εχουν καμια αγαπη για το μερος οπου εχουν γεννηθει , μια προσφατη σφυγμομετρηση δειχνει πως μονο 1/20 ειναι ετοιμος να πολεμησει για το μερος οπου ζει ! Βεβαιως υπαρχουν μερικες εξερεσεις αλλα δεν ειναι η πλειονοτης .
    Σε ΟΛΑ τα κρατη οπου εχουν αυτο το ειδος μεταναστες εχουν και τον ισλαμισμο με τα «καλα» του και τον «πολιτισμο» του ! Μερικα απ’αυτα προσπαθουν σημερα να κανουν προς τα πισω . Η Ελλαδα καθυστερει 30 χρονια σε πολιτικη μεταναστευση και δεν εχει εκπαιδευτει απο τα λαθη τον αλλον !
    Με το ποσοστο μεταναστων που εχει η Ελλαδα , σε λιγα χρονια θα εχει γινει ζουγκλα .
    Τα γκετο που ταχα δεν θελετε κυριε προθυπουργε θα εμφανιστουν μονα τους , σε πολα μεροι δεν θα υπαρχει νομος . Τα Χριστουγεννα και σε μεγαλες γιορτες θα καινε αυτοκινητα για να το γιορταζουν οι «κακομοιροι» μεταναστες .
    Αυτα θελετε για την Ελλαδα ? Η αυτα ΑΚΡΙΒΩΣ θελετε ?
    Μια αλλη εξηγηση θα ειταν να καλυφθει το γεγονος που εχετε αμερικανικη υπηκοοτητα ? Ειναι αληθεις πως ανανεωσατε κρυφιως το αμερικανικο διαβατηριο σας σε Αμερικανικη πρεσβεια στην Αγγλια ? Ειναι αληθεις πως δεν εχετε ποτες απαρνιθει την αμερικανικη υπηκοοτητα ? Και αν ειναι αληθεις εχετε το δικαιωμα να ειστε εκει που ειστε ? Και θεωρητικα να μην ειστε αρμοδιος να παιρνετε αποφασεις για το μελλον τον Ελληνων ?
    Το Ελληνικο Συνταγμα ειναι ξεκαθαρο στην περιπτωση σας !

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ ….ΚΑΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ !

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:47 | Kostas Gour

    Άλλο Citizenship και άλλο Nationality!

    Η Ιθαγένεια ορίζεται ως ο δεσμός του ατόμου με το κράτος στο οποίο ΑΝΗΚΕΙ ενώ η υπηκοότητα με το κράτος στο οποίο ΔΙΑΜΕΝΕΙ!

    Η Ιθαγένεια είναι κληρονομική και αποκτάται με την γέννησή μας.

    Δεν μπορεί κανένας νόμος να κάνει κάποιον να αισθανθεί κάτι που ΔΕΝ είναι!

    Η Ιθαγένεια λοιπόν ΔΕΝ χαρίζεται με νόμους.

    Άλλωστε η Ελλάδα επισήμως είναι ένα Κράτος ομογενές, αποτελούμενο κατά 99% από την ίδια Εθνότητα, άρα κράτος-έθνος και σε καμία περίπτωση κάποιο νεοσύστατο κράτος Εμπόρων (π.χ. Ενωμένες Πολιτείες Αμερικής) αποτελούμενο από ένα συνοθύλευμα εθνοτήτων, χωρίς κανέναν εξωτερικό εχθρό και με μόνο κοινό δεσμό το δολλάριο, ώστε να εφαρμόζουμε τις πολιτικές του!

    Και αν αντρέξουμε στην Ιστορία και στους Αρχαίους προγόνους μας και δη τους Αθηναίους, που από τους οποίους συχνά καλούμαστε να παραδειγματιζόμαστε, ΔΕΝ θυμάμε ποτέ να δόθηκαν από αυτούς δικαιώματα Πολίτη σε κάποιον Μέτοικο τους!
    Το πολύ πολύ σε εξαιρετικές περιπτώσεις κάποιοι να γινόντουσαν Ισοτελείς αλλά ΠΟΤΕ Πολίτες!
    Ας αποφασίσουμε κάποια στιγμή επιτέλους αν είμαστε ή ΔΕΝ είμαστε οι απόγονοι και η συνέχεια αυτών των ανθρώπων, και αν ΝΑΙ τότε ας παραδειγματιστούμε από αυτούς!

    Το μόνο κατά την γνώμη μου για το οποίο ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να συζητάμε είναι η ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ και τίποτα άλλο.
    Είναι το νομοθετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εντάξουμε όλους αυτούς τους ΑΛΛΟΕΘΝΕΙΣ, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν μέσα στο ΚΡΑΤΟΣ, να συνεισφέρουν σε αυτό και να απολλαύσουν τα όποια προνόμοια και υποχρεώσεις απολαμβάνουν και οι ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ στα πλαίσια της Ισότητας και Ισονομίας.

    Τα άλλα πάλι περί «προεκλογικού προγράμματος και τήρησης των εξαγγελιών» του κυβερνώντος κόμματος, πολύ αμφιβάλλω εάν αυτοί που το διάβασαν υπερβαίνουν σε αριθμό τον αριθμό των υποψηφίων βουλευτών του κινήματος! Και μόνο η αναφορά σε αυτό μπορεί να θεωρηθεί κωμικοτραγική και να παρομοιαστεί άνετα με αυτήν των «ψιλών γραμμάτων» των τραπεζικών δανείων και των συνεπειών που προέρχονται από αυτά!!!

    Όσοι λοιπόν σκέφθηκαν να μοιράζουν την Ιθαγένεια εδώ και εκεί στα πλαίσια ενός Προοδευτισμού, να το ξανασκεφθούν, διότι πολύ απλά μοιράζουν κάτι που ΔΕΝ τους ΑΝΗΚΕΙ.
    Ο Προοδευτισμός είναι ο δρόμος προς την Πρόοδο και δεν έχει καμία σχέση με την Κληρονομικότητα! Και μιας και αυτός ο δρόμος είναι από ότι φαίνεται μεγάλος και τραχύς, θα τους δοθούν πάμπολες ευκαιρίες ώστε να εξαντλήσουν την ενέργεια και την δημουργικότητά τους (οικονομική ευημερία, υγεία, παιδεία, ανάπτυξη, υποδομές)!

    Με βάση τον πιο πάνω συλλογισμό, πολύ αμφιβάλλω ακόμα και για την διεξαγωγή Δημοψηφίσματος.
    Αλήθεια το έχουμε αυτό το δικαίωμα;
    Ποιοί είμαστε εμείς που θα κληθούμε να αποφασίσουμε για το αν θα χαρίσουμε ή όχι την Ιστορία, τις Παραδόσεις και την Κληρονομιά τριών χιλιάδων ετών;

    Τελειώνοντας θα ήθελα να παραθέσω τον ορισμό των Μετοίκων από την Βικιπαίδεια:

    «Μέτοικοι ονομαζόταν κατά την αρχαιότητα ο πληθυσμός που κατοικούσε μέσα στα όρια μιας πόλης-κράτους αλλά δεν καταγόταν από αυτή. Οι μέτοικοι είχαν συνήθως περιορισμένα ή καθόλου πολιτικά δικαιώματα. Ο όρος είναι κυρίως γνωστός από την αρχαία Αθήνα, την πόλη που συγκέντρωνε τους περισσότερους ξένους λόγω της αίγλης και της οικονομικής ανάπτυξής της.»

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:54 | Ιωαννα Ζαχαρια

    Διαφωνώ ριζικά με το να αποκτούν οι μετανάστες ελληνική ιθαγένεια. Η χώρα μας ως πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη ήδη κατακλύζεται με πολύ περισσότερους μετανάστες από όσους μπορεί να αντέξει. Η δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας με τη γέννηση ή την παρακολούθηση 3 τάξεων το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει τον αριθμό των μεταναστών, ώστε μεσοπρόθεσμα οι Έλληνες να είμαστε μειοψηφία στη χώρα μας.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:36 | alexandros

    epitelus. ke ligo ine, poli tha minun pali ap exo. dimokratia ine na symmetasxun OLI me ta IDIA dikeomata. zo germania ke exo apoktisi ithagenia ke dikeoma psifu ke oso ke an fani se orismenus asynithisto, alla ke stin ellada prepi na symveni avto.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:16 | Μανώλης Σηφάκης

    Εάν το επαίσχυντο και εκτός τόπου και χρόνου νομοσχέδιο αυτό περάσει τελικά, θα κερδίσετε τους λαθρομετανάστες αλλά θα χάσετε τους έλληνες πολίτες και ψηφοφόρους σας και ένας από αυτούς θα είμαι και εγώ. Και στην οικογένεια μου και με φίλους και συγγενείς που το συζητήσαμε, το ίδιο ακριβώς θα πράξουν όλοι. Δε θα επεκταθώ να λέω τα ίδια, με καλύπτουν οι προλαλήσαντες σε όλα. Η Κρήτη και όλη η Ελλάδα θα γυρίσει ανάποδα και θα σας καταπιεί σύντροφοι. Κανονίστε την πορεία σας.

    Μανώλης Σηφάκης

    Έμπορος – Ηράκλειο.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:10 | Σωτήρης Μ.

    Κατ’αρχήν ευχαριστούμε το κράτος που μας παρέχει την δυνατότητα να πούμε την γνώμη μας για ένα πολύ σοβαρό εθνικό θέμα. Η απόκτηση Ελληνικής ιθαγένειας είναι κτήμα των Ελλήνων και όχι των με οποιονδήποτε τρόπο εισερχομένων στην Ελληνική επικράτεια. Όσο για την παροχή δικαιώματος ψήφου στην τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ληφθούν υπ’όψιν οι τοπικές ιδιαιτερότητες και παραδόσεις και οχι να επιβληθεί με τον τρόπο αυτό η αλλοίωση της εθνικής συνοχής και παράδοσης αιώνων. Πάντως ένα δημοψήφισμα θα ήταν μια καλή, δημοκρατική κίνηση.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:37 | Β.ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

    Κατά τη γνώμη μου, καμία κυβέρνηση, όσο μεγάλη αποδοχή κι αν έχει, δεν έχει δικαίωμα να προβαίνει έτσι βιαστικά και πρόχειρα στη θέσπιση τόσο ΣΟΒΑΡΩΝ διατάξεων. Προς τι τέτοια βιασύνη πριν συμπληρωθούν τρεις μήνες διακυβέρνησης και δεν έχουν καν επανδρωθεί νευραλγικές θέσεις της κρατικής μηχανής ; Θεωρώ, όπως και πολλοί άλλοι απ’ ότι διαβάζω, ότι είναι απαραίτητο το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για ένα τέτοιο, εθνικής επιβίωσης, θέμα. Δεν θέλω ούτε καν να σκεφτώ ότι αυτό το νομοθέτημα είναι η συνέχεια της διαγραφής της λέξεως ‘ΕΘΝΙΚΗΣ’ από τον τίτλο του -πρώην- ΥΠ.Ε.Π.Θ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:09 | Δημήτρης Καρακ…

    Δουλεύω 25 χρόνια σε κήπους και ποτέ μα ποτέ δεν ήλθε ούτε ένας Έλληνας να δουλέψει. Όχι γιατί το μεροκάματο είναι μικρό, αλλά δεν τους αρέσει αυτή η δουλειά. Και όμως όλοι οι αλλοδαποί, έκαναν μικρή περιουσία, έφτιαξαν καλά την οικογένεια τους, τη ζωή τους, τους συνήθισαν και οι πελάτες μου, και τώρα σιγά – σιγά εξελίσσονται και αυτοί σε εργολάβους. Δεν θα μπω σε οικονομικά και τεχνικά θέματα, που όποιος θέλει τα καταλαβαίνει, αλλά γιατί σε αυτούς τους ανθρώπους να μην δοθεί η υπηκοότητα. Σε χειρωνακτικές εργασίες ΔΕΝ πάνε για δουλειά οι «Έλληνες». Χρειαζόμαστε νόμιμους αλλοδαπούς. Και τα παιδιά τους ΔΕΝ θα πηγαίνουν σε χειρωνακτικές εργασίες, και τότε θα έλθουν άλλοι αλλοδαποί να καταλάβουν τις θέσεις τους. Αυτό είναι νομοτελειακό. Αλλά για κοινωνικούς λόγους, πιστεύω, ότι πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να δουλεύουν νόμιμα, αλλά ΟΧΙ η ιθαγένεια.
    1. Πιστεύω, ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός της ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ από την ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ. Την υπηκοότητα να παίρνουν οι ίδιοι μετά από 15 χρόνια ΣΥΝΕΧΟΥΣ (αποδεδειγμένης) παραμονής στην Ελλάδα, και τα παιδιά τους, που γεννιούνται στην Ελλάδα, με την γέννηση τους. Αλλά την ιθαγένεια να την αποκτούν μετά την ΤΡΙΤΗ γενιά.
    2. Με την λήψη της υπηκοότητας να μπορούν να έχουν όλα τα δικαιώματα των γηγενών, και το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεστε», στις ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ εκλογές, αλλά στις ΕΘΝΙΚΕΣ, μόνον αφού περάσουν 25 χρόνια από την παραμονή τους στην Ελλάδα. Να μην έχουν καμιά σχέση με τον στρατό και την στράτευση. Για τους αλλοδαπούς από χώρες που συνορεύουν με την Ελλάδα να επιτρέπεται η συμμετοχή τους σε ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ εκλογές, αλλά να ΜΗΝ επιτρέπεται η συμμετοχή σε ΕΘΝΙΚΕΣ εκλογές, ακόμη και αν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Καλή Χρονιά

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:08 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Διακινείται τεχνηέντως ότι ο μύθος «η Ελλάδα σήμερα έχει το υψηλότερο ποσοστό μεταναστών στην Ευρώπη» (νομίμων και λαθρομεταναστών).

    Δεν υπάρχει τίποτα ανακριβέστερο!

    Ιδού, προς επίρρωσιν του ανωτέρω, η εντελώς πρόσφατη (16.12.09) έρευνα της Eurostat:

    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-16122009-BP/EN/3-16122009-BP-EN.PDF

    ΠΟΣΟΣΤΟ ΞΕΝΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ

    1. Λουξεμβούργο: 42.6%
    (Ελβετία 21.1%)
    2. Λεττονία: 18.3%
    3. Εσθονία: 17.1%
    4. Κύπρος: 15.9%
    5. Ιρλανδία: 12.6%
    6. Ισπανία: 11.6%
    7. Αυστρία: 10.0%
    8. Βέλγιο: 9.1%
    9. Γερμανία: 8.8%
    10. ΕΛΛΑΣ: 8.1%
    11. Ηνωμένο Βασίλειο: 6.6%
    [Μέσος όρος ΕΕ: 6.2%]
    12. Γαλλία: 5.8%
    13. Ιταλία: 5.8%
    14. Σουηδία: 5.7%
    (Νορβηγία: 5.6%)b
    15. Δανία: 5.5%
    16. Ολλανδία: 4.2%
    17. Πορτογαλία: 4.2%
    18. Μάλτα: 3.8%
    19. Σλοβενία: 3.4%
    20. Τσεχία: 3.3%
    21. Φινλανδία: 2.5%
    22. Ουγγαρία: 1.8%
    23. Λιθουανία: 1.3%
    24. Σλοβακία: 0.8%
    25. Βουλγαρία: 0.3%
    26. Πολωνία: 0.2%
    27. Ρουμανία: 0.1%

    Σαν να βλέπω ότι είμαστε, όχι 1οι, αλλά μόλις 10οι στους 27, με 8.1% του πληθυσμού να είναι ξένοι – τα στοιχεία είναι της *Eurostat*, όχι δικά μας – τη στιγμή που στη Γερμανία είναι 8.8%, στο Βέλγιο 9.1%, στην Αυστρία 10%, στην Ισπανία 11.6%, στην Ιρλανδία 12.6% και στην Ελβετία 21.1%!

    Αλλά ας περιοριστούμε στους *ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΧΩΡΩΝ ΕΚΤΟΣ ΕΕ*

    ΠΟΣΟΣΤΟ ΞΕΝΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΕ

    1. Λεττονία: 17.9%
    2. Εσθονία: 16.5%
    (Ελβετία 8.3%)
    3. Ισπανία: 7.0%
    4. ΕΛΛΑΣ: 6.7%
    5. Αυστρία: 6.6%
    6. Λουξεμβούργο: 6.0%
    7. Γερμανία: 5.8%
    8. Κύπρος: 5.6%
    9. Ιταλία: 4.2%
    10. Ηνωμένο Βασίλειο: 3.9%
    [Μέσος όρος ΕΕ: 3.9%]
    11. Γαλλία: 3.8%
    12. Ιρλανδία: 3.7%
    13. Δανία: 3.7%
    14. Σλοβενία: 3.2%
    15. Σουηδία: 3.1%
    16. Πορτογαλία: 3.1%
    17. Βέλγιο: 2.9%
    (Νορβηγία: 2.7%)
    18. Ολλανδία: 2.6%
    19. Τσεχία: 2.1%
    20. Μάλτα: 1.8%
    21. Φινλανδία: 1.6%
    22. Λιθουανία: 1.2%
    23. Ουγγαρία: 0.8%
    24. Σλοβακία: 0.3%
    25. Βουλγαρία: 0.3%
    26. Πολωνία: 0.1%
    27. Ρουμανία: 0.1%

    Βλέπετε εσείς να είναι η Ελλάδα 1η; Είναι ψηλά, και είναι λογικό αυτό, καθότι Ισπανία, Ελλάδα και Αυστρία είναι «πύλες εισόδου» στην ΕΕ, αλλά πάντως 1η δεν είναι. Και αντιστρέφοντας, θα έλεγα: ακριβώς το γεγονός ότι έχουμε υψηλό ποσοστό μεταναστών εκτός ΕΕ, είναι που *επιβάλλει* την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, διότι δεν είναι δυνατόν το 6.7% του πληθυσμού να είναι μετανάστες εκτός ΕΕ, και το θεσμικό μας πλαίσιο για την απονομή της υπηκοότητας στους γεννηθέντες στην Ελλάδα να παραμένει στις δεκαετίες του 1930 και του 1950, δηλ. σε ένα αμιγές ius sanguinis, το οποίο να δίνει την υπηκοότητα στα τέκνα Ελλήνων μόνο, χωρίς *κάποια έστω* στοιχεία δικαίου του εδάφους (ius soli) που, υπό προϋποθέσεις (εν προκειμένω 5ετή μόνιμη και νόμιμη διαμονή των γονέων) να δίνει την υπηκοότητα στα πρόσωπα που γεννιούνται στο έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας, ή η διαδικασία της πολιτογράφησης να απαιτεί την υπερβολικά μακρά 8ετία: 5 ετής νόμιμη και μόνιμη διαμονή εντός της τελευταίας 10ετίας είναι επαρκής. Ο ξένος που θα πάρει την Δευτέρα άδεια μόνιμης διαμονής, δεν θα μπορεί να γίνει Έλληνας πολίτης παρά μόνο στις 4.1.2020 (10 χρόνια μετά). Και φυσικά για παιδιά που έχουν ζήσει στην Ελλάδα ως ανήλικοι είτε πηγαίνοντας στις 3 πρώτες τάξεις του δημοτικού είτε έχοντας ζήσει 6 χρόνια συνολικά δεν είναι καθόλου παράλογο να δίδεται μια ταχεία διαδικασία πολιτογράφησης στα 18, αν και θα προτιμούσα να απαιτείται *και* γέννηση στην Ελλάδα, κατά το γαλλικό πρότυπο.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:22 | Γιώργος Πανίδης

    Η μεγάλη επίδειξη δήθεν δημοκρατικής ευαισθησίας προς τους αλλοδαπούς θα φέρει μείζον πρόβλημα στην χώρα. Οι αλλοδαποί θα πληρώνουν για να αποκτούν προϋποθέσεις ιθαγένειας, όπως γίνεται με την αγορά ασφαλιστικών ημερομισθίων όπου αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες. Κυριοι λυπηθήτε τους Έλληνες…

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:23 | Άκης Γαβριηλίδης

    Συμφωνώ με την πρόταση για δημοψήφισμα, υπό μία αυτονόητη προϋπόθεση: στο δημοψήφισμα αυτό να έχουν δικαίωμα ψήφου και οι ίδιοι οι μετανάστες.
    Πραγματικά, είναι αδιανόητο -και αντίθετο με την αρχή της «άμεσης δημοκρατίας» την οποία κατά τα άλλα επικαλούμαστε- να αποφασίζουν κάποιοι για την τύχη κάποιων άλλων χωρίς να ερωτώνται οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:54 | Μ . Π

    Γράφουμε και ξαναγράφουμε,( ο καθένας υποτίθεται τη γνώμη του), στις δημόσιες διαβουλεύσεις. Ε! και ; Τι γίνεται ;
    Εκτός τις επιλογές που κάνουν οι κριτές , βγαίνει μήπως κάποιο συμπέρασμα ; Υπάρχει περίπτωση να βγεί κάτι αλλιότικο από τις γνωστές δημοσκοπίσεις ;

    ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΜΑΣ πλέον είναι να γνωρίζουμε :
    1) Ποιοι είναι οι αξιολογητές του χαμένου χρόνου μας ; (stage;;;;)
    2) Με ποιο μπούσουλα γίνεται η αξιολόγηση.Υπάρχουν κριτήρια τύπου βαθμολογητών πανελληνίων εξετάσεων ή μήπως οι εθελοντές (;) αξιολογούν υποκειμενικά ;
    3) Τοποθετήστε στην κορφή της διαβούλευσης τις έννοιες των όρων : ιθαγένεια = υπηκοότητα και εθνικότητα , μήπως σας βοηθήσει η κατάσταση .

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:39 | Παναγιώτης Τατίνας

    Προσωπική μου άποψη και γνώμη είναι η εξής:

    1) Δε μπορούμε να δίνουμε από τη γέννηση του ελληνική ιθαγένεια σε κάθε αλλοδαπό νόμιμα διαμένοντα στην Ελλάδα. Αυτό δεν ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου…

    2) Αυτό που μπορεί να γίνει είναι το εξής: Κάθε τέκνο νόμιμου αλλοδαπού στην Ελλάδα, να μπορεί να να διαμείνει μόνιμα στην Ελλάδα, να αποκτά αυτόματα κάρτα προσωρινής παραμονής μέχρι τα 18 του χρόνια. Με τη συμπλήτωση των 18 ετών και εντός εύλογου χρονικού διαστήματος που ο νόμος θα ορίζει, να μπορεί κι εφόσον το επιθυμεί να κάνει αίτηση για ελληνική υπηκοότητα η οποία και θα του αποδίδεται αυτόματα, εφόσον έχει συμπληρώσει τουλάχιστον την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:21 | Παρμενοπούλου Χαρά

    Θεωρώ το νομοσχέδιο ένα θετικό βήμα που πρέπει να επεκταθεί και στα παιδιά των χωρίς χαρτιά μεταναστών. Οσοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα εδώ έχουν πατρίδα, είναι κάτι αυτονόητο. Η διαιώνιση μιας άδικης και αδιέξοδης κατάστασης είναι πρόβλημα για την ίδια την κοινωνική συνοχή της χώρας μας.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:44 | Tiverios Delivorias

    Synhoreste ta greeklish mou, grafo apo to exoteriko.

    Kala ta pige i nea Kyvernisi mehri tora (prin oloklirothoun oi 100 imeres) alla eho tin gnomi oti afto to syngekrimeno nomoshedio tha apotelesei tin pio arnitiki selida tis, gia olo to diastima pou tha parameinei stin exousia.

    I oli ypothesi me tous allodapous stin Ellada ehei xeperasei kathe orio logikis. Apo ta ekatommyria tous pou vriskontai edo, zitima einai ean to 3-4% eisilthe nomima stin hora. Kath’ olo afto to diastima oi Ellines epedeixan ypodeigmatiki karteria, ypomoni kai kali diathesi enanti afton ton anthropon, apo tous opoious oute enas den ilthe stin hora mas epeidi tin agapouse, tin sevotan i tin ektimouse. Afto se antithesi me alles hores, opou anthropoi afieromenoi stin Vretanniki Idea eite stin Francophonie klp aisthanontan pio ntopioi kai apo tous gigeneis….

    Kai tora theloume na katastisoume olous aftous Ellines?!? Ma ehoun pathei omadiki parakrousi oi kyrioi pou exelegisan ton perasmeno Oktovrio?? (kai tous psifisa – idi metaniono PIKRA, me aformi monadiki kai simantiki aftin akrivos ton trella pou apopeirontai…)

    Kyrioi, kalos i kakos ta Valkania (oles oi hores tous) ehoun vaftei tous teleftaious 6 aiones me to aima olon ton laon tous, prospathontas na apodioxoun tous ‘allous’. En pasi periptosei, kataferame se aftin tin Rimada tin Psorokostaina na ehoume mia 97% plythismiaki pleionotita Ellinon. Kai tora theloume na skapsoume ton diko mas lakko, kathistontas Ellines ypikoous anthropous stous opoious den ehoume kanena ithiko hreos, ma kanena: oute itan metohoi kai thavmastes tis koultouras mas prin elthoun (paranomos…) edo, oute polemisan gia tin eleftheria mas ston I kai II Pangosmio Polemo (opos synevi me pleistous apoikiakous gia tin Gallia, Anglia klp) kai oute kai tous ekmetalleftikame pote os apoikiokrates oste na pashoume apo meta-monterno syndromo kataishynis opos kapoies alles hores.

    Me liga logia, OXI kat’ arhin kai OXI kat’ arthron! Agapitoi kyrioi kyvernontes, sas ekliparoume na aposyrete afton ton anaishynto nomo kai ean thelete na tous voithisete tous anthropous aftous, na tous dosete kapoiou eidous ‘prasini karta’ me synoptikes diadikasies i kati antistoiho – alla Ellines pote! —-