Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 10 Μαΐου 2021, 10:15 | Δακουρός Διονύσης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Κ πρωθυπουργέ μην γίνετε ο σύγχρονος Ιρώδης των συντρόφων μας 🙏

  • 10 Μαΐου 2021, 10:27 | Αλέξανδρος Παλαιολόγος

    Οχι στην καταναγκαστικη και απαραδεκτη στειρωση , ΝΑΙ και στην ερασιτεχνικη εκτροφη

  • 10 Μαΐου 2021, 10:27 | Δημήτρης Βλάχος

    Το να κόψεις την ουρά του σκύλου απαγορεύεται, διότι το ακρωτηριάζεις. Το να κόψεις τα γεννητικά του όργανα επιβάλλεται, διότι το προστατεύεις; Όχι στην στείρωση των δεσποζόμενον σκύλων

  • 10 Μαΐου 2021, 10:05 | Καβουριδης Πασχάλης

    Δεν υφίσταται σε πολιτισμένο κράτος να στειρωνει κάποιος υγιής σκύλο και ειδικά δεσποζομενο αυτά είναι τακτικές άλλου καθεστώς όχι της Ελληνικής Δημοκρατίας, τέτοιες αποφάσεις δεν τιμούν ούτε τους πολίτες ούτε τους πολιτικούς στην χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία

  • 10 Μαΐου 2021, 10:15 | George

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το νομοσχέδιο που αναρτήθηκε,τα σκυλιά μας είναι μέλος της οικογενείας και λαμβάνουν τη φροντίδα και όλες της νομικές προϋποθέσεις (εμβόλια,βιβλιάριο υγείας, τσιπ,κτλ.).Δεν μπορούμε να ακρωτηριασουμε ένα μέλος της οικογενείας μας (η στείρωση είναι ακρωτηριασμός) εάν δεν συντρέχουν λόγοι υγείας. Το κράτος θα πρέπει να βρει άλλο τρόπο να ελέγξει τούς ανεύθυνους «ανθρώπους».

  • 10 Μαΐου 2021, 10:59 | Δημήτρης

    Κυκλοφορει απο τις φιλοζωικες το εξης: Ο αριθμος των αδεσποτων σκυλων στην Ελλαδα ειναι 2,5 εκατομυρια.
    Δεν θα ρωτήσουμε ποια μεθοδο χρησιμοποιουν για να καταλήξουν σε αυτο τον αριθμο. Θα τον αναλογιστουμε ομως με την κοινη λογικη.
    2.5 εκατομμύρια σημαινει 1 αδεσποτο για κάθε 4 κατοικους της χωρας μας. 4 κατοικους απο την ηλικια της 1 ημερας μεχρι 100 ετων!!!
    Για καμια περιοχη και πουθενα στην Ελλαδα δεν ισχυει αυτο το νούμερο!!! Δεν ισχυει καν στις περιοχες με το χειροτερο προβλημα που ειναι οι περιοχες Ρομά. Σε ενα καταυλισμο 1000 Ρομά θα επρεπε να υπηρχαν 250 σκυλια!!

    Με αυτα τα νουμερα, θα επρεπε στη Γλυφαδα να υπαρχουν 20,000 αδεσποτα, στη Χαλκιδα 25.000 αδεσποτα, κλπ Αν αυτοι οι δυο τυχαια επιλεγμενοι δημοι εχουν μειωμενο προβλημα, τοτε το προβλημα σε άλλους δήμους θα επρεπε να ειναι ακομα χειροτερο απο το 1 προς 4. Θα επρεπε να υπαρχουν 1 αδεσποτο προς 2 ή 3 κατοικους.

    Αντιλαμβανομαστε ολοι οτι το νουμερο πλασματικο!!!!!! Ζουμε σε αυτη τη χωρα. Κυκλοφορουμε. Αγαπαμε τα ζωα και τα βλεπουμε οταν ειναι στο δρομο. Το νουμερο ειναι εκτος πραγματικοτητας.

    Αυτο που δεν αντιλαμβανομαστε ειναι γιατι καλλιεργειται αυτο το ψεμα!! Καποιος λογος θα υπαρχει.

    Κι επειδη πραγματικα αγαπαμε τα σκυλια, γνωριζουμε οτι υπαρχει μεγαλο προβλημα με τα αδεσποτα, θελουμε να το δούμε στη πραγματικη του διασταση και να το λυσουμε.

    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ.
    Ας αφησουμε τα ιατρικα θεματα, τα ηθικα θεματα, και τα δικαιωματα των ζωων στην ακρη. Ας γινουμε δηλαδη σαν τους “φιλοζωους” υπέρμαχους της στειρωσης.

    Ας δουμε αν το μετρο θα λειτουργήσει.

    Ας υποθεσουμε πως αυτο το μετρο θα εφαρμοστει. Σε καμια Δυτικη Ευρωπαικη χωρα αυτο δεν εχει γινει αλλα ας υποθεσουμε πως αυτο θα γινει στη χωρα μας.

    Αν το Μητρωο ΕΜΖΣ δεν τηρείται με απολυτη συνεπεια, αν οι ελεγχοι δεν ειναι σχολαστικοι (απο τη Δημοτικη Αστυνομια. Κανεις πραγματικα φιλοζωος δεν θα δεχτει ΜΚΟ να ελεγξει το σκυλο του, πραξη για την οποια αλλωστε η ΜΚΟ δεν εχει κανενα να δικαίωμα να κανει), αν δεν γινεται ηλεκτρονικη παρακολουθηση ολων των νεων κουταβιων, και αν οι ποινες για μη τσιπαρισμενα σκυλια, κουταβια η ενηλικα δεν ειναι δρακόντειες τοσο για τον ιδιοκτητη όσο και αυτον που εκανε τη γεννα, ΤΟΤΕ δεν θα υπαρξει καμια μείωση στον αριθμο των αδεσποτων! ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ. Θα υπαρχουν μονο μεμονωμενες καταγγελιες.
    Ποιος ο λογος της αντισυνταγματικης υποχρεωτικης στειρωσης λοιπον?

    Αν γινουν τα παραπανω, πραγμα οχι δυσκολο, τοτε και παλι, ποιος ο λογος της αντισυνταγματικης υποχρεωτικης στειρωσης?

    Ειναι προφανες πως ακομα και αν κανουμε το αδιανοητο, αγνοήσουμε δηλαδη τα ιατρικα και ηθικα ζητηματα, τα δικαιωματα των ζωων σε μια φυσιολογικη ζωή, και τα δικαιωματα των ιδιοκτητων των ζωων, το ανεφαρμοστο μετρο της υποχρεωτικης στειρωσης ειναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΕΡΙΤΤΌ!
    ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΑΣΧΕΤΟ με τον αριθμο των αδεσποτων.
    Το ΕΜΖΣ ειναι η μονη λύση για τα αδέσποτα.

    Και κλεινω:
    Πραγματικα περιμενουν οι συντάκτες του νομοσχεδιου να υποκύψουμε στο παραλογισμο των φιλοζωικών? Αυτοι μπορει να το εκαναν, εμεις δεν θα το κανουμε.
    Αυτοι μπορει να δεχτηκαν τις φιλοζωικες ως τιμητες των παντων και γνωστες των ολων. Τους λογους δεν τους γνωριζω. Εμεις δεν θα το κανουμε. Αυτοι μπορει να θελουν να μεταφερουν ευθυνες και αποφασεις σε ΜΚΟ. Εγινε και στο μεταναστευτικο αυτο και ειδαμε που οδηγησε.
    Αυτοι μπορει να γυρισαν τη πλατη στην επιστημη και στην ηθικη. Εμεις σε καμια περιπτωση δεν θα το κανουμε!!
    Θα προστατεύσουμε τα ζωα μας παση θυσια!!!

  • 10 Μαΐου 2021, 10:35 | Μαστορας Δημητρης

    Διαφωνώ απόλυτα με την υποχρεωτική στείρωση, προκαλεί αλλαγή συμπεριφοράς των σκύλων, πολλά προβλήματα υγείας, μεγαλώνει κατά πολύ την πιθανότητα εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου.

  • 10 Μαΐου 2021, 10:23 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΔΕΝ ΣΤΕΙΡΩΝΩ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ!

  • 10 Μαΐου 2021, 10:19 | Βασίλειος Σεζένιας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 10:19 | Γιωργος Κουμαδορακης

    Οχι στις στείρωσεις των δεσπεζομενων ζωων που εχουν ηλεκτρονικη σήμανση

  • 10 Μαΐου 2021, 10:34 | Ολγα

    ΑΡΘΡΟ 5
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 10:10 | ΣΑΚΑΒΙΤΣΗΣ ευαγγελοσ

    Όχι στη στείρωση

  • 10 Μαΐου 2021, 10:22 | ΣΑΚΑΒΙΤΣΗΣ ευαγγελοσ

    Όχι δεν στειρωνουμε τα σκυλιά μασ είναι μέλη της οικογένειάς μας

  • 10 Μαΐου 2021, 10:45 | ΔΗΜΉΤΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΌΠΟΥΛΟΣ

    Είναι αδιανόητο να φανταστώ ότι θα έρθει κάποιος και θα στηρώσει το σκύλο μου είναι αντισυνταγματικό αντιδημοκρατικό και θα έλεγα φασιστικό να επιβληθεί ένα τέτοιο μετρό απέναντι στους τετραποδους φίλους μας όχι μόνο για τα δεσποζόμενα καθαρόαιμα άλλα και και τα δεσποζόμένα ημίαιμα …η στείρωση μπορεί να έχει εφαρμογή στα αδέσποτα ο οποίος λόγος είναι και αυτός του νομοσχεδίου αλλά σε κανένα δεσποζομενο ζωο δεν πρέπει να επιβληθεί έτσι φασιστικά υποχρεωτική στηρωση η έλλειψη σεβασμού καταρχήν τις καθαρόαιμες φυλές οι οποίες εδώ και αιώνες κάποιοι προσπαθούν να διαιωνίσουν για να τις εξελίξουν επίσης αυτό το νομοσχέδιο δείχνει έλλειψη σεβασμου τις καθαρόαιμες ελληνικές φυλές οι οποίες εδώ και αιώνες τώρα κόσμο είσαι ελληνικές υπαίθριους και πόλεις δίπλα ψητό φεύγοντας και εξυπηρετώντας τους Έλληνες των πόλεων και της υπαίθρου. Λοιπόν είμαι κάθετα αντίθετος για οποιαδήποτε επέμβαση στείρωσης σε κανέναν δεσποζομενο σκύλο

  • 10 Μαΐου 2021, 10:04 | Πουρναρα Ευφροσυνη

    Είναι προς την σωστή κατεύθυνση το άρθρο. Θα πρέπει ειδικά για τους κτηνοτρόφους και τους κυνηγούς που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα άπειρα αδέσποτα που βλέπουμε στην επαρχία να είναι υποχρεωτική η στείρωση των ζώων τους. Ασταμάτητες γεννήσεις και εγκαταλείψεις ειδικά από κυνηγούς όταν το » εργαλείο» δεν είναι αποτελεσματικό για το χόμπι τους. Γι΄αυτες τις δυο κατηγορίες θα πρέπει ίσως να δημιουργηθεί ξεχωριστή παράγραφος. Είναι θλιβερό εν έτη 2021 να πηγαίνεις σε πανέμορφα μέρη της ελληνικής επαρχίας και να βλέπεις εξαθλιωμένα αδέσποτα. Έχουμε τύχει να δούμε ετοιμοθάνατα ζώα σε βουνά που ήταν φυσικά αδύνατον να φτάσουν μέχρι εκεί μόνα τους. Μητρώο κυνηγών και κτηνοτροφών με τον αριθμό των ζώων που έχουν και να γίνει υποχρεωτική στείρωση τους. Πρέπει η αναπαραγωγή να γίνεται με ελεγχόμενο τρόπο από εκτροφείς, για να σταματήσει κάποτε αυτό το δράμα.

  • 10 Μαΐου 2021, 10:03 | Λίτσα Καρυπίδου

    Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ και στα ιδιόκτητα!!! Μην κάνετε πίσω σε συμφέροντα!!!

  • 10 Μαΐου 2021, 10:36 | Αλέξανδρος Βλασταρης

    Απαραδεκτο και τριτοκοσμικο το «ποναει κεφαλι κοψει κεφαλι»..υπαρχουν αλλοι τροποι να μην υπαρχουν αδεσποτα και οχι η στειρωση..ελεγχος στους παντες και καταγραφει ολων των ιδιοκτητων σκυλων..μην πολλαπλασιασετε τα αδεσποτα με αυτο το τραγελαφικο νομοσχέδιο..σημερα θα ψηφιστει αυριο θα γεμισουν οι δρομοι .

  • 10 Μαΐου 2021, 10:31 | Μιχάλης Φαζός

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ

  • 10 Μαΐου 2021, 10:34 | Μαρία Κουντουριώτου

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση ΚΑΙ των δεσποζόμενων! ΚΑΜΙΑ εξαίρεση, ΚΑΜΙΑ γέννα! Όσοι είναι κατά, απλά αδιαφορούν για τα μωρά που πεθαίνουν κατά χιλιάδες στους δρόμους!!!

  • 10 Μαΐου 2021, 10:23 | Δημήτρης Μπαρτζης

    Όχι στην στείρωση των δεσποζόμενον σκύλων

  • 10 Μαΐου 2021, 10:23 | Κωνσταντία Πετρισλή

    Υποχρεωτικη στειρωση μεχρι να αποκτησουν παιδεία οι Ελληνες..(κατι που αμφιβαλο) δεν μπορει να θεωρεις εργαλειο το ζωο.Ματωνουμε οι εθελοντες καθε μερα με αυτα που αντιμετωπιζουμε.Ολα τα αδεσποτα στον δρομο ειναι απο Ιδιωτικες γεννες.. .Αντι να τα στειρωσουν πιο ευκολο τους ερχετε να τα πετανε κλεισμενα σε τσουβαλια για να πεθανουν.Ειναι τραγικη ολη η κατασταση που αντιμετωπιζουμε.Στειρωση….ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ….

  • 10 Μαΐου 2021, 09:43 | Virginia

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:44 | Παναγιώτης Ταβλάρης

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ, ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ!!! Μην ακούτε κυνηγούς και εκτροφείς, είναι αυτοί που βγάζουν μαύρο χρήμα από τις γέννες και ότι κουτάβι περισσεύει, το πετάνε!!!

  • 10 Μαΐου 2021, 09:51 | Ηλίας Μάνος

    -ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2, όπου συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
    α) τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    β) δεν υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    γ) ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. το ζώο καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    δ) είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του, αλλά και πολλές άλλες παρενέργειες επιστημονικά τεκμηριωμένες.
    • παράγραφο 7
    για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία.
    • παράγραφο 8
    Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:54 | ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:58 | ΑΝΝΑ ΟΚΜΕΝ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:09 | Παναγιωτης Καρατζας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:12 | victor

    Ειναι αποριας αξιον το πως η ανευθυνοτητα πολιτων και ιθυνοντων στρεφεται ακομα μια φορα εναντιον πολιτων που ειναι και συνειδητοποιημενοι και υπευθυνοι. Κανοντας ακομα μια φορα λογικα αλματα, θεωρουμε οτι στειρωνοντας ολα τα ζωα, θα λυσουμε το προβλημα της υπευθυνοτητας καποιων που τα θεωρουν μπιζνα ή πολιτικη. Αντι να εστιασουμε στο πως θα εκπαιδευτουμε ως ιδιοκτητες, βγαζουμε ενα οριζοντιο νομο επιβολης στειρωσης, που εντελει στοχευει εκει που ισως ηταν και η αρχικη του ιδεα, δηλαδη στους ιδιοκτητες σκυλιων καθαροαιμων. Αντι λοιπον να φροντιζουμε την εκπαιδευση των ιδιοκτητων και στο πως πρεπει να συμπεριφερομαστε εν γενει στα ζωα, εστιαζουμε στο πως ιδεοληπτικα θα εξαφανισουμε τις καθαροαιμες φυλες, καποιες απο τις οποιες επεζησαν για χιλιετιες και αναβιωσαν χαρις σε προσπαθειες ανθρωπων, επ’ ωφελεια των αδεσποτων και των υιοθεσιων τους. Προσπαθει ο νεος νομος, καθολα νομιμοι και πολλες φορες εξαιρετικα συνεπεις ιδιοκτητες, θα τιμωρουνται γιατι δεν διαλεξαν αδεσποτο ως ζωο συντροφιας αλλα ενα καθαροαιμο. Ο νεος νομος ειναι εξαιρετικα τιμωρητικος για αυτους τους ιδιοκτητες. Απαγορευοταν ως τωρα η κοπη της ουρας σκυλων εργασιακων για λογους υγειας απο κτηνιατρο, επιβαλλει ομως την ιδια στιγμη την στειρωση, και μαλιστα σε μια ηλικια που δεν ειναι και ιατρικα απαραιτητο. Δυστυχως ομως η πραγματικοτητα συνηθως ξαφνιαζει δυσαρεστα οσους νομιζουν οτι με νομους φωτογραφικους θα αυξησουν την πελατεια τους, η το μαγαζακι τους. Και πιθανοτατα να δημιουργησει πολλα περισσοτερα προβληματα απο οσα ισχυριζεται οτι θα λυσει. Οχι λοιπον υποχρεωτικη στειρωση εκτος αν υπαρχει ιατρικος λογος που να το επιβαλλει.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:08 | Θοδωρης

    Όχι στην υποχρωτική στείρωση των δεσποζώμενων ζώων. Αποτελεί ακραία πράξη ενάντια στην ευζωία αυτών. Είναι απαράδεκτη και βίαιη κίνηση ενάντια στην φύση. Επίσης δεν μπορείς να επιβάλεις με το «έτσι θέλω» σωματικη βλαβη στην περιουσια καποιου αλλου. Υπαρχουν πάρα πολλοι τρόποι για τον ελεγχο των ζώων οποτε δεν ειναι απαραίτητη η ικανοποίηση ενός καπρίτσιου ομάδων που φαπλα φωνασκούνε και στην ουσία δεν ενδιαφέρονται για τα ζώα.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:15 | Κασσώτη Ηρώ

    ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ!!! Χίλιες φορές ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, με μοναδική εξαίρεση τους νόμιμους εκτροφείς! Για να σταματήσουν επιτέλους κάποια στιγμή να υπάρχουν στον δρόμο ζώα που υποφέρουν από την αδιαφορία, την ασυνειδησία και την άγνοια των ανθρώπων!

  • 10 Μαΐου 2021, 09:26 | ΜΗΝΑΣ ΓΚΙΝΟΣ

    Απαράδεκτη η υποχρέωση στείρωσης του ζώου. Δεν υπάρχει λογική στο να ευνουχίζουν ζώα. Να γίνεται μόνο σε περίπτωση που είναι αδέσποτο και δεν υπάρχει κάποιος να το φροντίζει η αν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του που και πάλι είναι παντελώς αντίθετο με την ευζωια του ζώου. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

  • 10 Μαΐου 2021, 09:52 | ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΓΚΟΣ

    Απαράδεκτη η υποχρέωση στείρωσης του ζώου. Δεν υπάρχει λογική στο να ευνουχίζουν ζώα. Να γίνεται μόνο σε περίπτωση που είναι αδέσποτο και δεν υπάρχει κάποιος να το φροντίζει η αν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του που και πάλι είναι παντελώς αντίθετο με την ευζωια του ζώου. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

  • 10 Μαΐου 2021, 09:28 | ΝΑΝΣΥ ΜΑΝΩΛΗ

    Απαράδεκτη η υποχρέωση στείρωσης του ζώου. Δεν υπάρχει λογική στο να ευνουχίζουν ζώα. Να γίνεται μόνο σε περίπτωση που είναι αδέσποτο και δεν υπάρχει κάποιος να το φροντίζει η αν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του που και πάλι είναι παντελώς αντίθετο με την ευζωια του ζώου. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

  • 10 Μαΐου 2021, 09:09 | ΜΠΑΣΔΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:56 | ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΣΑΝΤΕΚΙΔΗ

    Απαράδεκτη η υποχρέωση στείρωσης του ζώου. Δεν υπάρχει λογική στο να ευνουχίζουν ζώα. Να γίνεται μόνο σε περίπτωση που είναι αδέσποτο και δεν υπάρχει κάποιος να το φροντίζει η αν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του που και πάλι είναι παντελώς αντίθετο με την ευζωια του ζώου. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

  • 10 Μαΐου 2021, 09:31 | XARISOPOULOS THANASIS

    Απαράδεκτη η υποχρέωση στείρωσης του ζώου. Δεν υπάρχει λογική στο να ευνουχίζουν ζώα. Να γίνεται μόνο σε περίπτωση που είναι αδέσποτο και δεν υπάρχει κάποιος να το φροντίζει η αν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του που και πάλι είναι παντελώς αντίθετο με την ευζωια του ζώου. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

  • 10 Μαΐου 2021, 09:39 | ΧΑΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Απαράδεκτη η υποχρέωση στείρωσης του ζώου. Δεν υπάρχει λογική στο να ευνουχίζουν ζώα. Να γίνεται μόνο σε περίπτωση που είναι αδέσποτο και δεν υπάρχει κάποιος να το φροντίζει η αν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του που και πάλι είναι παντελώς αντίθετο με την ευζωια του ζώου. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

  • 10 Μαΐου 2021, 09:57 | Roubini

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων Στηρίζουμε τη θέση του ΚΟΕ για εξαίρεση των καθαρόαιμων με pedigree FCI και των αυτόχθονων ελληνικών φυλών σκύλων .

  • 10 Μαΐου 2021, 09:37 | Μισελ Τσουμάνη

    Τα ζώα δεν έχουν φωνή για αυτό μιλάμε εμείς για αυτά! Ένα μεγάλο ναι για την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων για να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στους κάδους της ντροπής,στα πατημένα,φολιασμένα,πεινασμένα,άρρωστα και κακοποιημένα αδέσποτα.
    Αδέσποτα=μη στειρωμένα δεσποζόμενα!

  • 10 Μαΐου 2021, 09:28 | Αλέξανδρος Βλάχος

    ΓΙΑΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙΣ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΟ ΜΟΥ …ΜΕ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ;
    ΤΙ ΣΟΥ ΕΚΑΝΕ ; !!!!!

    Δεν σου έκανε τίποτε ! Δεν σε πείραξε ποτέ ! Αντίθετα είναι το λατρεμένο μέλος της οικογενείας μου, ανθρωποκεντρικό, ισορροπημένο, δεσποζομενο που χαίρει πλήρης ευζωίας και με συντροφεύει στο κυνήγι, στις Εκθέσεις Μορφολογίας και στους Αγώνες Εργασίας σκύλων.
    Το απέκτησα με μεγάλη οικονομία από το υστέρημα μου .
    ΔΕΝ το αγόρασα από τα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ -εργοστάσια -κουταβιών puppy mill !
    Το απέκτησα από ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ κυνηγητικών σκύλων .Δεν το γνωρίζεις φυσικά αλλά το καθαρόαιμο κυνηγητικό σκυλί ανάλογα την φυλή και την εργασία που κάνει
    έχει συγκεκριμένες φυσικές ιδιότητες.
    Μόνο με την καθαρόαιμη επιλεκτική εκτροφή συνεχόμενα μπορεί να τις διαιωνίσει!
    Παγκοσμίως να ξέρεις οι καθαρόαιμες φυλές κυνηγίου προστατεύονται από τους περισσότερους σε αριθμό ερασιτέχνες και τους ελάχιστους σε αριθμό επαγγελματίες εκτροφείς κυνηγητικών σκύλων.
    Κι αυτό γιατί αυτοί γνωρίζουν την καθαρόαιμη κυνηγητική φυλή που εκτρέφουν ΑΡΙΣΤΑ.
    Κάνουν οικονομικές θυσίες μεγάλες με ανανεώσεις ζωών, χάριν τις βιοποικιλότητας της κάθε φυλής, ακολουθούν την γενετική σκύλων, δημιουργούν γραμμές αίματος για να μπορούν να διατηρηθούν ζωντανές και να βελτιωθούν από γενιά σε γενιά οι φυσικές ιδιότητες των κυνηγητικών σκύλων.
    Και η μεγίστη χαρά που νιώθουν της γέννησης νέων ψυχών νέων ελπίδων νέων αξίων καθαρόαιμων κυνηγητικών σκύλων είναι πρωτίστως δημιουργικό και ανώτερο ψυχικά έργο που επιτυγχάνεται με αφοσίωση και πάθος.
    Με το δικό μου καθαρόαιμο κυνηγητικό σκυλί θέλω και εγώ να νιώσω την χαρά της γέννησης όπως μου επιτρέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και η υπάρχουσα από έτη Ελληνική .
    Δεν έχω αποφασίσει αν θα είναι σαν ιδιώτης σαν ερασιτέχνης η λίγο δύσκολο σαν επαγγελματίας. Εσύ όμως γιατί θες να μου στερήσεις αυτή την απόκτηση απογόνων να μου στερήσεις το νόμιμο Ευρωπαϊκό και Εθνικό δικαίωμα μου , να μου στερήσεις το δικαίωμα κυνηγίου με ένα αρτιμελές υγείες σκύλο, να μου στερήσεις το δικαίωμα να συμμετάσχω σαν Ευρωπαίος πολίτης σε Εκθέσεις μορφολογίας στην χώρα μου και Διεθνώς, να μου στερήσεις το δικαίωμα να προπονήσω και συμμετάσχω με το καθαρόαιμο κυνηγητικό μου σκύλο σε αγώνες εργασίας διεθνώς; ΓΙΑΤΙ ; (λόγω διεθνών κανονισμών απαγορεύεται σε καθαρόαιμο Στειρωμένο σκυλί η συμμετοχή )
    Με υποχρεώνεις να χρεωθώ την Oικονομική , Ψυχικα Τραυματική και παράνομη λόγο ευζωίας ανήθικη συμμετοχή μου στην ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΣΤΕΙΡΩΣΗ του κυνηγητικού σκύλου μου .ΓΙΑΤΙ ; Ούτε εγώ ούτε το καθαρόαιμο σκυλί μου σε πειράξαμε ποτέ !!!
    Ενώ φροντίζω χρόνια την νόμιμη ευζωία του δεν το κακομεταχειρίστηκα ΠΟΤΕ και το έχω μέλος της οικογενείας μου !!
    Με ποιο δικαίωμα αποφασίζεις να ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ με Στείρωση το σκυλί μου ενώ προστατεύεται από τον υπάρχον Ευρωπαϊκό νόμο περί ευζωίας !!
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ είναι αποδεκτή Ιατρική πράξη μόνο για σοβαρό λόγο υγείας ενός σκύλου !
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ προκαλεί κινδύνους ακόμη και με την αναισθησία του σκύλου !
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ θα προκαλέσει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ στατιστικά αποδεδειγμένα στον καθαρόαιμο κυνηγητικό μου σκύλο συμφώνα με μελέτες Αμερικανών και όχι μονο Ιατρών !
    Δεν μπορεί να κυνηγήσει μετά από μια στείρωση ένα κυνηγόσκυλο αφού θα του προκληθεί απο την ΣΤΕΙΡΩΣΗ :
    – εμφάνισης διαταραχών των αρθρώσεων με ποσοστό 23% (έναντι 3% των μη στειρωμένων)
    – την ανάπτυξη καρκίνων στα αρσενικά σκυλιά σε ποσοστό 13%
    -την εμφάνιση καρκίνων του μαστου σε θηλυκά σκυλιά στο 12% (με 3% στα αστειρωτα ) μια τετραπλάσια αύξηση
    – δυσπλασία ισχύου στα αρσενικα 10,3 % με 5,1% στα αστείρωτα
    -δακρύρροια κρανιακού συνδέσμου
    – καρκίνο (λεμφοσάρκωμα, μαστοκύτωμα και αιμαγγειοσάρκωμα). Το λεμφοσάρκωμα και το αιμαγγειοσάρκωμα είναι συνεχώς θανατηφόρα και το μαστοκύτωμα μπορεί να είναι. Το αιμαγγειοσάρκωμα είναι ένας καρκίνος που επηρεάζεται από τη στείρωση στα θυληκα .
    – καρκίνος του προστάτη, είναι πιο διαδεδομένη σε στειρωμένα αρσενικά σκυλιά.
    – καρδιακοί όγκοι σε σκύλους HSA 4%
    – σπληνική όγκοι HSA 2%
    – δερματικούς όγκους των μεσοκυττάρων (MCT) 4% περισσότερο από τα μη στειρωμενα
    – η στείρωση μπορεί να διαταράξει τον φυσιολογικό αναπτυξιακό ρόλο των γοναδικών ορμονών σε συστήματα πολλαπλών οργάνων, μπορεί κανείς να οραματίσει την εμφάνιση συνδρόμων νόσων τα HD, CCL, LSA, HSA, MCT, OSA και δυσπλασία αγκώνων (ED) αναφέρονται ως ιδιαίτερα ανησυχητικά .
    Μπορώ να αναφέρω πολλά ακόμη αλλά νομίζω αυτά αρκούν να σε πείσουν ότι
    μου ΚΑΚΟΠΟΙΕΙΣ -ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ με κίνδυνο της ζωής του και της νόμιμης ευζωίας του
    με την ΣΤΕΙΡΩΣΗ το καθαρόαιμο δεσποζομενο κυνηγόσκυλο μου .
    Ενα ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ ΣΚΥΛΙ με τέτοια προβλήματα υγείας ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑ !!!
    Ουσιαστικά ακυρώνεται και με θες συνένοχο να παρανομήσω και να ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΩ εγώ με την ΣΤΕΙΡΩΣΗ που θες να μου επιβάλεις τον δικό μου καθαρόαιμο κυνηγητικό ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ λογω εργασιακού dna σκύλο !!!
    Το Τεράστιο οικονομικό κόστος που θα έχω μετά της καταστροφής από την Στείρωση ενός τέτοιου εργασιακού σκύλου , είναι βέβαιο ότι θα το αναγνώριζε κάθε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν μιλάμε για αδέσποτα υβρίδια σκύλων .
    Μιλάμε για ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ σκυλιά κυνηγίου με διεθνές αναγνωρισμένο γενεαλογικό χάρτη 5 γενεών , στηριζόμενο σε Διεθνές αξιακο σύστημα πιστοποίησης της Μορφολογικής συμμόρφωσης με το πρότυπο και την Εργασία όλων των προγονών του κάθε σκυλου !!!!
    Γιατί λοιπόν θες να μου επιβάλεις να γίνω ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ σαν τον ΜΕΝΓΚΕΛΕ στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου ;
    Εγώ ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ και θέλω να είναι αρτιμελές το ιδιόκτητο καθαρόαιμο κυνηγόσκυλο μου .Δεν θέλω να παρανομήσω και να επηρεάσω την ευζωία του με την στείρωση .
    Θέλω να χαρώ απογόνους του να κυνηγήσω και να συμμετάσχω στην νόμιμη οικονομία της φύσης όπως αναγράφεται στο δικό μου dna .
    Για αυτό μην με βάζεις στο ίδιο τσουβάλι το δεσποζομενο σκύλο μου με τα αδέσποτα .
    θα στηρίξω κάθε θετικό έργο προόδου όχι έργο καταστροφής .
    Παραμένω πιστός στην νομιμότητα των διεθνών κανονισμών καθαρόαιμων σκύλων της F.C.I και Επιθυμώ να με ΑΚΟΥΣΕΙΣ και να ακυρώσεις την εντολή για ΣΤΕΙΡΩΣΗ του σκύλου μου !!
    Αλλά και να διορθώσεις σύμφωνα με την υπάρχουσα ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ και ΕΘΝΙΚΗ νομοθεσία τα δέοντα για την ιδιωτική , Ερασιτεχνική εκτροφή καθαρόαιμων κυνηγητικών σκύλων !!

    Δηλώνω
    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΥΝΟΦΙΛΟΣ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΥ ΚΥΝΗΓΗΤΙΚΟΥ ΣΚΥΛΟΥ !!

    Υ.Γ.
    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΖΩΩΝ
    (Slattery ML, Potter JD, Curtin K, Edwards S, Ma K, et al. (2001) Τα οιστρογόνα μειώνουν και η απόσυρση των οιστρογόνων αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου θετικού στην αστάθεια μικρο-δορυφόρου.
    Salmeri KR, Bloomberg MS, Scruggs SL, Shille V (1991) Γοναδεκτομή σε ανώριμους σκύλους: Επιδράσεις στη σκελετική, φυσική και συμπεριφορική ανάπτυξη.
    Grumbach M (2000) Οιστρογόνο, ανάπτυξη οστών και φύλο:
    Slattery ML, Potter JD, Curtin K, Edwards S, Ma K, et al. (2001) Τα οιστρογόνα μειώνουν και η απόσυρση των οιστρογόνων αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου θετικού στην αστάθεια μικρο-δορυφόρου.
    Hart BL (2001) Επιδράσεις της γοναδεκτομής στην επακόλουθη ανάπτυξη γνωστικής βλάβης
    Duval JM, Budsberg SC, Flo GL, Sammarco Jl (1999) Φυλή, φύλο και σωματικό βάρος ως παράγοντες κινδύνου για ρήξη του κρανιακού σταυρωτού συνδέσμου σε νεαρά σκυλιά
    Witsberger TH, Villamil JA, Schultz LG, Hahn AW, Cook JL (2008) Επικράτηση και παράγοντες κινδύνου για, δυσπλασία ισχίου και ανεπάρκεια κρανιακού χιαστού συνδέσμου σε σκύλους.
    Beauvais W, Cardwell JM, Brodbelt DC (2012) Η επίδραση της στείρωσης στον κίνδυνο όγκων των μαστών σε σκύλους
    White CR, Hohenhaus AE, Kelsey J, Procter-Grey E (2011) Δερματικά MCT: Συσχέτιση με την κατάσταση του spay / neuter, τη φυλή, το μέγεθος του σώματος και τη φυλογενετική συστάδα
    Teske E, Naan EC, van Dijk E, Van Garderen E, Schalken JA (2002) Καρκίνωμα προστάτη σκύλου: επιδημιολογικές ενδείξεις αυξημένου κινδύνου σε ευνουχισμένους σκύλους.
    Villamil JA, Henry CJ, Hahn AW, Bryan JN, Tyler JW, et αϊ. (2009) Ορμονική και σεξουαλική επίδραση στην επιδημιολογία του λεμφώματος σκύλου
    Cooley DM, Beranek BC, Schlittler DL, Glickman MW, Glickman LT, et αϊ. (2002) Έκθεση ενδογενούς γοναδικής ορμόνης και κίνδυνος σαρκώματος των οστών.
    Diesel G, Brodbelt D, Laurence C (2010) Έρευνα πολιτικών κτηνιατρικής πρακτικής και γνώμες για σκύλους στειρώματος.
    Trevejo R, Yang M, Lund EM (2011) Επιδημιολογία χειρουργικού ευνουχισμού σκύλων

  • 10 Μαΐου 2021, 09:36 | Μαλαπέτσας Χρήστος

    Οι θέσεις της Ο.Μ.Μ.Α* για το Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» είναι:

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι Αντισυνταγματικό, αντιφιλοζωικό, άηθες, αυθαίρετο και απαράδεκτο. Καλούμε όλους τους ενδιαφερομένους να συνταχθούν με τις παρακάτω αρχές και να συμπράξουν μαζί μας για την απόσυρσή του, την προσβολή του με κάθε έννομο μέσο, την κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων και την αντικατάστασή τους από ένα ορθολογικό, εφαρμόσιμο και θετικό νομικό πλαίσιο που να προστατεύει ουσιαστικά όλα τα ζώα και τις ανθρώπινες ελευθερίες που εγγυάται το Σύνταγμα.

    Το Σύνταγμα της Ελλάδας ορίζει:
    ‘Αρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων)
    Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
    ‘Αρθρο 5: (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία)
    Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.
    ‘Αρθρο 9: (‘Ασυλο της κατοικίας)
    H κατοικία του καθενός είναι άσυλο. H ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Kαμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας.
    ‘Αρθρο 17: (Προστασία της ιδιοκτησίας)
    H ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Kράτους.
    Kανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόμος ορίζει, και πάντοτε αφού προηγηθεί πλήρης αποζημίωση, που να ανταποκρίνεται στην αξία την οποία είχε το απαλλοτριούμενο κατά το χρόνο της συζήτησης στο δικαστήριο για τον προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης.
    ‘Αρθρο 24: (Προστασία του περιβάλλοντος)
    Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός.

    Είναι προφανές ότι διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου πού θίγουν τις παραπάνω ελευθερίες είναι αντισυνταγματικότατες και επονείδιστες.

    Α. Κατ’ αρχήν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προσβάλλει την θεμελιώδη αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών: όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διατηρούν και να αναπαραγάγουν τα κατοικίδια ζώα τους, εφόσον τηρούν τις διατάξεις περί ευζωίας, προστασίας, στοργής, φροντίδας και μη εγκατάλειψής τους.

    Επιπλέον – η προνομιακή κατ’ αποκλειστικότητα παραχώρηση του δικαιώματος αναπαραγωγής κυριότατα στους επαγγελματίες – κερδοσκόπους κουταβοβιομήχανους, δεν είναι απλώς ανήθικη από ανθρωπιστική άποψη, αντισυνταγματική ως προς την ισονομία και την ισότητα των πολιτών αλλά και ζωοφιλικά απαράδεκτη σαν πρακτική εγκλεισμού ανώτερων ευφυών κοινωνικών θηλαστικών σε “εγκαταστάσεις” – μπουντρούμια / φυλακές: καταργείται έτσι η 5η βασική ελευθερία των σκύλων.
    Σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα της χώρας θα έπρεπε να καταδικάζει το επαγγελματικό, μαζικό κουταβοπαραγωγικό κερδοσκοπικό σκυλεμπόριο και να υποστηρίζει αντίθετα την μικρής κλίμακας, ερασιτεχνική, ελεγχόμενη εκτροφή σκύλων, η οποία δεν παράγει «αδέσποτα»: «αδέσποτα» ΔΕΝ υπάρχουν στην Ελβετία ή τη Σκανδιναβία ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ τους σκύλους και μάλιστα τους έχοντες κηδεμόνα, διότι α) το κοινό προμηθεύεται σκυλιά από ερασιτέχνες ιδιώτες εκτροφείς, β) όλοι οι σκύλοι είναι καταγραμμένοι & φέρουν σήμανση, γ) η εγκατάλειψη σκύλου στοιχίζει πολύ ακριβά στον παραβάτη.

    Το δικαίωμα διατήρησης και εκτροφής ισχύει συνταγματικά για την κατοχή και αναπαραγωγή κάθε είδους ήμερου οικόσιτου ζώου, αγροτικά, κατοικίδια συντροφιάς και ανήκοντα σε ειδικές κατηγορίες όπως τα άλογα, τα οποία θεωρούνται όπως και οι σκύλοι και οι γάτες κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς αλλά και εργασίας. Είναι απορίας άξιο γιατί τα ιπποειδή προστατεύονται από την Πολιτεία και περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα 434 / 95 ως εγχώρια είδη “παραγωγής” ενώ οι ελληνικοί σκύλοι όχι. Οι αυτόχθονες σκύλοι όχι μόνο προστατεύουν όλα αυτά τα ζώα, αγροτικά και παραγωγής, αλλά είναι και οι ίδιοι ζώα αγροτικά, κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς, εργασίας και παραγωγής: είναι ζώα που παράγουν έργο και χρήμα, αφού είναι απαραίτητοι για τον βιοπορισμό των κτηνοτρόφων και την ασφάλεια των κοπαδιών, εισάγουν πολύτιμο οικονομικό κεφάλαιο στην χώρα μέσω των εξαγώγιμων προϊόντων που παράγονται με τις υπηρεσίες τους (και των σχετικών κονδυλίων που εισρέουν επίσης), αλλά και μέσω του κυνηγίου και της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής που τρέφει τον ελληνικό λαό, και υποστηρίζεται από τους ποιμενικούς σκύλους-φύλακες. Κακώς εξαιρούνται τα σκυλιά από την προστασία που παρέχει το Προεδρικό αυτό διάταγμα στα άλλα αυτόχθονα είδη: πρόκειται για οφθαλμοφανή αβλεψία, παράλειψη και νομοθετικό κενό, που πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να καλυφθεί.

    Β. Προσβάλλει επίσης το περιεχόμενο του προτεινομένου νόμου το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη της χώρας στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, την προσωπική του ελευθερία και δημιουργικότητα (επιπλέον δε και αφού οι σκύλοι είναι ωφέλιμοι για το κοινωνικό σύνολο, προσβάλλει και το δικαίωμα του πολίτη να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας μέσα από την ασχολία που επιλέγει ελεύθερα και να παράγει κοινωνικό έργο εκτρέφοντας ωφέλιμα ζώα συντροφιάς, εργασίας και υπηρεσιών – όπως σκύλους οδηγούς τυφλών, υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες, ή σκύλους φύλακες για την προστασία της οικογένειας και των ζώων του σπιτιού ή του αγροκτήματός του).

    Γ. Προσβάλλει το δικαίωμα του πολίτη να συμβιώνει με κατοικίδια ζώα και να τα αναπαραγάγει στην κατοικία του, επομένως υπεισέρχεται στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου στον ιδιωτικό του χώρο, ο οποίος αποτελεί άσυλο. Επιπλέον επεμβαίνει στο δικαίωμα του ατόμου να ανατρέφει και συναναστρέφει τα παιδιά του με σκύλους, η παρουσία των οποίων είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη ως πολλαπλά ωφέλιμη για την ψυχολογία των παιδιών, και επεμβαίνει στο δικαίωμα των γονέων να διδάσκουν και να παρέχουν στα παιδιά τους πολύτιμα μαθήματα υπευθυνότητας, βιολογίας και φιλοζωίας μέσω της από κοινού φροντίδας για τον θηλυκό σκύλο της οικογένειας και τα νεογνά του.

    Δ. Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του ατόμου να αναπαραγάγει το ζώο του όπως οι συμπολίτες του χωρίς να έχει ο πολίτης αυτός εκ των προτέρων παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί είναι αδιανόητη. Τα «αδέσποτα» δεν προέρχονται από την σωματική ακεραιότητα των ζώων αλλά από την εγκατάλειψή τους. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σωστά με σήμανση, καταγραφή και ποινές για τους παραβάτες. Επομένως ο προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, που είναι κακοποίηση, βαναυσότητα και βασανισμός, είναι άχρηστος και περιττός.

    Ε. Εφόσον το ζώο θεωρείται από το νόμο ζωική περιουσία ατομικής ιδιοκτησίας του κάθε πολίτη ο οποίος είναι καταχωρημένος σύννομα ως κηδεμόνας του, την οποία ουδείς δικαιούται να βλάψει, οι διατάξεις του σχεδίου νόμου αντίκεινται και στο σχετικό άρθρο του συντάγματος που προστατεύει την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία. Η υποχρεωτική στείρωση αποτελεί βλάβη του ζώου, επομένως προξενεί ζημία στην ζωική περιουσία και τα δικαιώματα του πολίτη και μάλιστα χωρίς την προβλεπόμενη από το σύνταγμα αποζημίωση.

    ΣΤ’. Στο φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνεται βεβαίως και ο ζωικός πλούτος της χώρας, που το Σύνταγμα ρητά ορίζει ως υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός την προστασία του. Οι μοναδικές, αναντικατάστατες και αυθύπαρκτες οντότητες των ελληνικών αυτοχθόνων φυλών ζώων και σκύλων επομένως, οι οποίες αποτελούν έμβιο τμήμα της βιοποικιλότητας και της ιστορίας του τόπου, γενετική δεξαμενή του είδους τους, ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά όλων των κατοίκων της Ελλάδας, παρόντων και μελλοντικών γενεών, προστατεύονται σαφώς από το άρθρο 24 του συντάγματος και αποτελούν προστατευόμενο δικαίωμα όλων των πολιτών να τις διατηρούν και να τις αναπαραγάγουν.

    Ζ’. Η αφαίρεση υγιών οργάνων από ζώα (επέμβαση που στην ιατρική ονομάζεται ακρωτηριασμός) αντιβαίνει στο ιπποκρατικό αξίωμα «ὠφελέειν ἢ μὴ βλάπτειν». Οι μαζικές στειρώσεις και μάλιστα κηδεμονευόμενων ζώων χωρίς ιατρικό λόγο είναι παράνομη και εγκληματική πράξη (βασανισμός) που αντιβαίνει στις ελευθερίες των ζώων, βλάπτει την υγεία, την προσωπικότητα, την σωματική τους ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την αυταξία, την ποιότητα ζωής τους και την φυσιολογική τους συμπεριφορά.

    Προληπτική τιμωρία δε νοείται να επιβάλλεται σε νομοταγείς πολίτες, επειδή μερικοί παρανομούν. Η στείρωση είναι κακοποίηση (αφαίρεση υγιών οργάνων = ακρωτηριασμός) πολύ περισσότερο εκτεταμένη, βλαπτική, επικίνδυνη και επώδυνη από τον ακρωτηριασμό αυτιών ή ουράς. Το κατοικίδιο ζώο δεν είναι παραβάτης για να τιμωρείται, και μάλιστα προληπτικά, με επεμβάσεις που βλάπτουν την υγεία, την ευημερία, την ποιότητα ζωής, την φυσιολογία, την ορμονική λειτουργία επομένως και την φυσική συμπεριφορά (5η ελευθερία των ζώων) και την μακροβιότητά του. Το κατοικίδιο ζώο σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία υπόκειται στην κηδεμονία του ανθρώπου, είναι ανθρώπινο δικαίωμα και καθήκον επομένως η διαχείριση των πληθυσμών οικόσιτων ζώων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να διατηρούν και να αναπαράγουν κατοικίδια ζώα σύννομα, υπεύθυνα και σωστά. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα αυτά των πολιτών καθώς και την ζωική τους περιουσία, αλλά και γενικότερα τον ζωικό και φυσικό πλούτο της χώρας που δεν ανήκει σε κανέναν αποκλειστικά, ούτε δικαιούται κανείς να τον βλάπτει, αλλα οφείλουμε να τον παραδώσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές.
    Ουδεμία κυβέρνηση έχει ούτε δικαιούται να θεωρεί αυθαιρέτως πως έχει λάβει δικαιοδοσία ή λαϊκή εντολή να ακυρώνει, να απεμπολεί, να προσβάλλει ή να θίγει τα δικαιώματα που ορίζονται από το Σύνταγμα, και μάλιστα από τα άρθρα 4 και 5 που δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση.

    (Και ας πάψει επιτέλους η χρήση του αδόκιμου, απαρχαιωμένου, εξευτελιστικού, θρησκόληπτου και μεσαιωνικού όρου «αδέσποτο» και «δεσποζόμενο» που δηλώνει αντιλήψεις και προθέσεις δυναστών: δεν είμαστε αφέντες, δεσπότες, τύραννοι των ζώων – είμαστε κηδεμόνες ευφυών όντων με τη δική τους προσωπικότητα. Οι όροι που αρμόζουν στη σχέση ανθρώπου-σκύλου είναι κηδεμονευόμενος και ακηδεμόνευτος ή άνευ κηδεμόνος).

    *Ομάδα Μελέτης & Έρευνας για την Αλωπεκίδα

  • 10 Μαΐου 2021, 09:13 | ΧΑΡΗΣ

    Η υποχρεωτική στείρωση θα οδηγήσει στον αφανισμό των ζώων μέσα σε 2 ή 3 δεκαετίες. Αυτή είναι η εύκολη λύση. Η ανικανότητα εφαρμογής των νόμων από την διοίκηση, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την συαστηματική ΕΞΑΦΑΝΗΣΗ των ζώων.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:12 | Δεσποινα

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση!

  • 10 Μαΐου 2021, 09:21 | Γιώργος

    Καμία στείρωση σε δεσποζομενο ζώο χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι χτύπημα στην βάση της δημοκρατίας για την ελευθερία του ατόμου.. Το συγκεκριμένο άρθρο θα γίνει η ταφόπλακα για την ερασιτεχνική κυνοφιλια όπως αυτή είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Ναι στον έλεγχο όχι στον ευνουχισμό.Τα σκυλιά είναι μέλη της οικογένειας μας και δεν θα τα οδηγήσουμε σε χειρουργείο αφαιρέσεις γεννητικών οργάνων. Καμία στείρωση σε δεσποζομενο ζώο..

  • 10 Μαΐου 2021, 09:01 | Βασίλης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση τον δεσποζομενων… απαράδεκτο

  • 10 Μαΐου 2021, 09:17 | κυριακος

    απαραδεκτη η υποχρεωτικη στειρωση ζωων.τα πραγματα ειναι απλα.υποχρεωτικο τσιπακι και μητρωο ζωων.ελενχος απο αστυνομια λιμενικο δασικους και τσουχτερο προστημο.δεν θα υπαρχει σε 3 χρονια αδεσποτο χωρις ταυτοτητα.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:48 | Ελένη Καρασαββίδου

    είμαι φανατικά υπερ της στείρωσης, αλλιώς θυμίζουμε όσους δεν αποδέχονται την αντισύλληψη στην Αφρική δημιουργώντας εκατομμύρια θύματα.
    Ευχαριστώ

  • 10 Μαΐου 2021, 09:08 | Νίκος Παπαγεωργίου

    Συμφωνώ με την ΣΤΕΙΡΩΣΗ σε όλα τα δεσποζόμενα ζώα. Για την υγεία τους πρώτα απ όλα και δεύτερον να σταματήσουμε όλοι να μαζεύουμε κουτάβια από βουνά και αγρούς. Τρέμουμε να βγούμε βόλτα στην εξοχή μόνο και μόνο στην ιδέα να μην πετύχουμε πλασματάκια εγκαταλλελημένα γιατί κάποιοι δεν στειρώσανε.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:49 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΜ. ΠΕΤΡΟΥ

    Το περιεχόμενο του παρόντος νομοσχεδίου στο σύνολο του μόνο θλίψη οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει στον υγιώς σκεπτόμενο μέσο εχέφρονα Έλληνα πολίτη, ιδίως δε, τα όσα διαλαμβάνονται στα άρθρα 5 και 6 αυτού (που παραπέμπουν ευθέως σε μενγκελικές μεθόδους του Γ΄ Ράιχ). Τούτο κυρίως συμβαίνει, διότι στερούμενες οιασδήποτε επιστημονικής τεκμηρίωσης, οιουδήποτε νομικού ή κοινωνικού ερείσματος οι προβλέψεις των εν λόγω άρθρων επιχειρούν να επιβάλλουν μια άνευ προηγουμένου βάναυση καταστρατήγηση όχι μόνο των δικαιωμάτων και της ευζωίας των ζώων, που το νομοσχέδιο ευαγγελίζεται ότι επιθυμεί να προστατεύσει, αλλά παράλληλα των κανόνων της κοινής πείρας και λογικής. Πρωτίστως δε, παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, που τυγχάνουν προστασίας όχι μόνο από το εθνικό μας Σύνταγμα αλλά και από υπερνομοθετικής ισχύος συμβάσεις κατά το άρθρο 28 Σ, όπως η ΕΣΔΑ, ο ΧΘΔΕΕ, η ΣΛΕΕ κλπ.
    Πιο συγκεκριμένα: Το Σύνταγμα, ως ανώτερης τυπικής ισχύος νόμος, υπερτερεί όλων των κανόνων δικαίου ρυθμίζοντας με τρόπο καθολικό την έννομη τάξη. Από το Σύνταγμα ( άρθ. 5 παρ.1 ) συνάγεται το δικαίωμα του ανθρώπου όχι μόνο να έχει και να ασκεί τα δικαιώματα που απορρέουν από την προσωπικότητά του, αλλά και να την αναπτύσσει σε όλους τους τομείς της κρατικά οργανωμένης συμβίωσης: κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό. Αυτό σημαίνει ότι ιδρύεται για το κράτος αρνητική αλλά και θετική υποχρέωση. Αρνητική, γιατί το κράτος υποχρεούται να μην παρεμποδίζει την ανάπτυξη της προσωπικότητας και θετική, καθώς οφείλει να παρέχει τα αναγκαία μέσα για την ανάπτυξή της. Προσωπικότητα δε, είναι ο ειδικός συνδυασμός γενικών υλικών πνευματικών και κοινωνικών γνωρισμάτων του ανθρώπινου γένους σε συγκεκριμένο άτομο.
    Με βάση τα ανωτέρω, η ανάπτυξη της προσωπικότητας, στο πλαίσιο του φιλελεύθερου-δημοκρατικού πολιτεύματος, αποτελεί το κύριο περιεχόμενο της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και σημαίνει προπάντων αυτοδιάθεση, δηλαδή το δικαίωμα και συνάμα την ελευθερία κάθε ανθρώπου να διαμορφώνει τη ζωή του, σύμφωνα με τις κλίσεις, τις ικανότητες, τα ενδιαφέροντα ( π.χ κυνοφιλία, εκτροφή κλπ ) και τις κοσμοθεωρητικές αντιλήψεις του, χωρίς να είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε επέμβαση των οργάνων του κράτους που να οδηγεί στη δημιουργία ενός ενιαίου τύπου προσωπικότητας και κατ’ επέκταση στην ¨αποπροσωποποίηση¨ του ανθρώπου .
    Φορέας του δικαιώματος για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας ήδη κατά τη γραμματική ερμηνεία του Συντάγματος είναι «καθένας».
    Το δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή της χώρας είναι κι αυτό μία έκφανση της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και περιλαμβάνει ειδικότερα την ελεύθερη διαμόρφωση των κοινωνικών σχέσεων του ατόμου εφόσον βέβαια η ελευθερία αυτή δεν καλύπτεται από άλλες διατάξεις του Συντάγματος (γενική κοινωνική ελευθερία). Η διάταξη δεν κατοχυρώνει μόνο τη θετική αλλά και την αρνητική ελευθερία. Πρόκειται για το δικαίωμα της συμμετοχής ή και της μη συμμετοχής στην κοινωνική ζωή, σε όλο δηλαδή το φάσμα της ανθρώπινης ζωής πέρα από την οικονομία και την πολιτική. Με την αναφορά αυτή ο συντακτικός νομοθέτης καλύπτει, πέρα από κάθε αμφιβολία οποιαδήποτε εκδήλωση της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Το δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή είναι το δικαίωμα που καλύπτει το μεγαλύτερο φάσμα των ανθρώπινων εκδηλώσεων. Πρόκειται για το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου όχι μόνο να έχει την προσωπικότητά του αλλά και να μπορεί να την αναπτύσσει σε όλους τους τομείς της κρατικά οργανωμένης κοινωνικής συμβίωσης.
    Περαιτέρω το ατομικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας έχει ως περιεχόμενο την ιδιοκτησιακή σχέση, την εξουσιαστική δηλαδή, σχέση μεταξύ του υποκειμένου (ως φορέα του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας) και ενός αγαθού με οικονομική αξία. Επίσης περιλαμβάνει κάθε μορφή εξουσιών χρήσης, απόλαυσης και διάθεσης ενώ έγκειται, στην ελευθερία του ανθρώπου να απολαμβάνει την ιδιοκτησία του, όπως επιθυμεί. Το δικαίωμα της ιδιοκτησίας αναγνωρίζεται και προστατεύεται τόσο από το άρθρο 17 Σ, όσο και από το άρθρο 17 ΧΘΔΕΕ, το άρθρο 17 της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου ΕΣΔΑ.
    Η μεθοδευόμενη απόπειρα επιβολής γενικευμένης στείρωσης στα δεσποζόμενα κατοικίδια ζώα και η παράλληλη απαγόρευση της ερασιτεχνικής εκτροφής πέραν του γεγονότος, ότι προσκρούουν πρόδηλα στις προμνησθείσες διατάξεις και ως εκ τούτου συνιστούν ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ, αντίκεινται και στους κανόνες της λογικής. Θεωρώ, ότι σε μία σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία που υπηρετεί τις Αρχές του Κράτους Δικαίου οι εν λόγω διατάξεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τύχουν αποδοχής.
    Επίσης δεν πρέπει να παραγνωρισθεί το γεγονός ότι πέραν της προφανούς αντιφάσεως, που προκύπτει μεταξύ των παραγράφων 1 περ. στ και 6 του άρθρου 5 του νομοσχεδίου, παραβιάζεται και η αρχή της ισότητας, που κατοχυρώνεται από τα άρθρα 4 Σ, 20, 21 ΧΘΔΕΕ, 14 ΕΣΔΑ κλπ, εφόσον εισάγεται ανεπίτρεπτη διάκριση σε βάρος των κατόχων κυνηγετικών σκύλων. Τοιουτοτρόπως δημιουργείται προβληματισμός σχετικά με τον απώτερο σκοπό, που το νομοσχέδιο, όπως τίθεται στη διαβούλευση καλείται να υπηρετήσει.
    Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι η αντίληψη της κοινωνίας απέναντι στο δικαίωμα της προσωπικής ελευθερίας είναι ενδεικτική της αντίληψής της απέναντι στο σύνολο των ατομικών δικαιωμάτων. Κοινό γνώρισμα άλλωστε των ολοκληρωτικών καθεστώτων είναι ότι μεταχειρίζονται τον άνθρωπο ως res και όχι ως υποκείμενο δικαίου.
    Περαιτέρω από το σύνολο του κειμένου του νομοσχεδίου εύλογα προκύπτουν τα κάτωθι (ρητορικά) ερωτήματα: Πως είναι δυνατόν να θεωρείται ακρωτηριασμός το κόψιμο της ουράς, που σε ορισμένες φυλές σκύλων θεωρείται επιβεβλημένη για λόγους υγείας κατά τους κανόνες της κτηνιατρικής επιστήμης (στη Γερμανία, εάν δεν απατώμαι, ήδη επανεφέρθη) και να μην θεωρείται ακρωτηριασμός η αναίτια στείρωση με όλες τις αυτονόητες δυσμενείς επιπτώσεις, που επιφέρει στην υγεία του ζώου; Είναι δυνατόν όλοι οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων να αντιμετωπίζονται εκ προοιμίου, αδιακρίτως, ως οιονεί επιπόλαια και ανεύθυνα όντα (ικανά όμως να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα), που εγκαταλείπουν ανενδοίαστα τους τετράποδους συντρόφους τους; (Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι οι περισσότεροι εξ’ αυτών τους θεωρούν ισότιμα μέλη της οικογένειας τους χωρίς να φείδονται κόπων και εξόδων προκειμένου να τους παρέχουν την κατάλληλη σίτιση κτηνιατρική περίθαλψη κλπ). Μήπως θα έπρεπε, σύμφωνα πάντοτε με τη λογική, που διέπει το εν λόγω νομοσχέδιο, να απαγορευθεί στη χώρα μας η πώληση και η κυκλοφορία τροχοφόρων οχημάτων, επειδή προκαλούνται ετησίως πολλά τροχαία ατυχήματα οφειλόμενα σε ασυνείδητους οδηγούς, που οδηγούν υπό την επήρεια μέθης ή ναρκωτικών ουσιών; Εάν ψηφισθεί, ως έχει το νομοσχέδιο δεν θα εξαφανισθούν κατ’ ουσίαν σε συντομότατο χρονικό διάστημα όλες οι καθαρόαιμες φυλές κυνών, εθνικών και αλλοδαπών που δημιουργήθηκαν κατόπιν μακραίωνης επιλεκτικής εκτροφής και επίπονης κυνοτεχνικής προσπάθειας παθιασμένων κυνόφιλων, ως επί το πλείστον ερασιτεχνών ; Γιατί ο πλέον αρμόδιος κυνοφιλικός φορέας – θεσμός (ΚΟΕ) επιδεικτικά παρακάμπτεται και δεν διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που άπτεται της αρμοδιότητας του ; Γιατί αγνοούνται οι θέσεις (ειδικά αναφορικά με την στείρωση) του καθ’ ύλην αρμοδίου οργάνου ήτοι του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου; Η διάταξη του άρθρου 39 παρ. 3 υπηρετεί την αρχή της ασφάλειας δικαίου ή αποσκοπεί στην δημιουργία «πελατειακής» σχέσης εξάρτησης μεταξύ κράτους και πολίτη ;
    Κλείνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω στους «επαΐοντες» την γνωστή ρήση του Αγάθωνος: ¨Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει…¨

  • 10 Μαΐου 2021, 09:07 | Μαρία Αρβανιτίδου

    Κάντε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ τη στείρωση ΑΜΕΣΑ!!! Χωρίς ναι, μεν, αλλά, και όταν. Χωρίς παραθυράκια και χωρίς εξαιρέσεις. Χρόνια περιμέναμε να αλλάξει το νομοσχέδιο προς το καλύτερο για να αντιμετωπιστεί η άθλια κατάσταση της χώρας μας σε σχέση με τα αδέσποτα. ΣΤΕΙΡΩΣΗ, ΣΤΕΙΡΩΣΗ, ΣΤΕΙΡΩΣΗ, κυρίως σε τσομπανόσκυλα και κυνηγόσκυλα. Επίσης ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ άμεσα την παράγραφο 3 του ΑΡΘΡΟΥ 39. Όχι άλλα παραθυράκια!!!!