Άρθρο 4 Επαναρυθμίσεις για τη μοριοδότηση υποψηφίων

1. Οι περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής:

«α. Κατά τέσσερις (4) μονάδες για διδακτορικό τίτλο

β. Κατά δύο (2) μονάδες για μεταπτυχιακό τίτλο ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης»

2. Η περίπτωση ι. της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«ι. Κατά τέσσερις (4) μονάδες λόγω εμπειρίας πέντε (5) τουλάχιστον ετών.»

3. Οι περιπτώσεις ια, ιβ, ιγ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, καταργούνται.

4. Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 (ΦΕΚ 220Α), αντικαθίσταται ως εξής:

«Τίτλος σπουδών που απαιτείται συμφώνως με την προκήρυξη: οι μονάδες του βαθμού του τίτλου σπουδών υπολογιζόμενες σε δεκάβαθμη κλίμακα με δύο δεκαδικά ψηφία και πολλαπλασιαζόμενες με τον αριθμό εκατόν δέκα (110)».

5. Η διάταξη του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002, με την οποία μοριοδοτούνται οι υποψήφιοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, κάτοχοι πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης προγραμμάτων ή σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ, σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της θέσης, καταργείται.

6. Οι διατάξεις του πέμπτου, έκτου, έβδομου, όγδοου και ένατου εδαφίου, της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 ,αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«Μόνο για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ

Διδακτορικό δίπλωμα: τετρακόσιες (400) μονάδες.

Μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης : διακόσιες (200) μονάδες.»

7. Η διάταξη του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης «Β. Εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: επτά (7) μονάδες ανά μήνα.»

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 12:59 | Μακεδόνας

    KATΑΡΓΗΣΤΕ ΤΑ ΟΛΑ:

    _Τα όνειρα μας για επιβίωση
    _Τις πολυετείς σπουδές μας
    _Τους στόχους μας για μια αξιοπρεπή ζωή
    _Τη δημόσια υγεία και παιδεία
    _Τα πάντα
    …………..και φυσικά τους επιπλέον τίτλους σπουδών!

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 11:30 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Μοριοδότηση για διδακτορικα και μεταπτυχιακα ???ε ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ .Δηλαδη εμεις που δεν ειχαμε την οικονομικη δυνατοτητα να παρακολουθησουμε ενα τετοιο προγραμμα, παμε για το καλάθι των αχρήστων??Αναρωτηθηκε ποτε ο κυριος Υπουργος πως θα καταφερναμε να ζησουμε και ποιος θα μας συντηρουσε αμα δεν εργαζόμασταν?? Δουλεύω απο τοτε τελείωσα τη σχολή μου, μαζεύω ΜΟΡΙΑ υποτιθεται τοσο καιρό και τώρα ξαφνικά θα βρεθει ενας ή μια ο οποίος δεν εχει δουλέψει ούτε για μια μερα στη ζωη του και θα με πετάξει στο δρόμο.ΑΔΙΚΟ ΑΔΙΚΟ ΑΔΙΚΟ. Και εγω θα ηθελα να παρακολουθήσω ενα μεταπτυχιακο αλλα και ταυτόχρονα να ζήσω. δώστε μου τη δυνατότητα να το κάνω αυτό. ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΔΩΡΕΑΝ να εχουμε ολοι λοιπον ΙΣΑ διακαιωματα . Αλλο να εχω τη δυνατοτητα ΔΩΡΕΑΝ να το παρακολουθησω καινα μη παω και αλλο να μη μπορω καν να το σκεφτομαι γιατι δεν εχω την οικονομικη ευχέρεια .

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 11:19 | Νίκος Δ.

    1ο πτυχίο * 120 μόρια
    2ο πτυχίο ΤΕ = 250 μόρια
    2ο πτυχίο ΠΕ = 350 μόρια
    1ο μεταπτυχιακό = 150 μόρια
    2ο μεταπτυχιακό = 100 μόρια
    Διδακτορικό = 450

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 11:53 | Νίκος Ελευθερίου

    Δεν με εκπλήσσει καθόλου ότι σε κάθε άρθρο του παρόντος σχέδιο νόμου σχολιάζουν όλοι ανεξαιρέτως με βασικό κριτήριο να σώσουν το »τομάρι τους» μπας και »χωθούν» στο δημόσιο με θεμιτά ή μη μέσα.
    Εγώ επικροτώ ανεπιφύλακτα όλα όσα έκανε ο Ραγκούσης με το νέο σχέδιο νόμου ακόμα και αν αδικούμαι σε κάποιες διατάξεις του (προσαύξηση). Το λέω αυτό διότι εδώ μέσα με τα σχόλια που κάνετε δεν αντιλαμβάνεστε οτι ηθικό χρέος ενός υπουργού που αποφάσισε να καταρτίσει ένα σχέδιο νόμου για τις προσλήψεις είναι να »αγκαλίάσει» και να θωρακίσει θεσμικά με τις παρεμβάσεις του το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων, δηλαδή προστατεύει το γενικό σύνολο έναντι των επιμέρους ομάδων. Συνεπώς πολύ καλά κάνει και δεν πριμοδοτεί το δεύτερο μεταπτυχιακό διότι η συλλογιστική του είναι να μην εξαναγκάσει τους νέους να αγοράζουν μεταπτυχιακά με το κιλό, καταργεί το αισχρό σεμινάριο του ΟΑΕΔ, και τις προσαυξήσεις από το δημόσιο τομέα και γενικά συμφωνώ σε όλα.
    Στο μόνο που διαφωνώ και μου προκαλεί άσχημη εντύπωση έιναι η διατήρηση της αντισυνταγματικότητας της πριμοδότησης των τέκνων των πολυτέκων την οποία δεν θίγει υπόπτως καθόλου. Συμφωνώ να πριμοδοτούνται οι πολύτεκνοι αλλά τα παιδιά τους με ποιο κριτήριο; Είναι παράνομο και αντισυνταγματικό να υπάρχει κατηγορία που απορροφά 30% των θέσεων με τα μισά μόρια από των άλλων υποψηφίων. Με αυτή τη λογική εγώ και πολλοί άλλοι που είμαι ορφανός από πατέρα απο τα 7 μου δεν θα έπρεπε να πριμοδοτούμαι; Για αυτό καλύτερο θα ήταν να ισχύσει το δόγμα καμιά μοριοδότηση έξτρα για κανέναν απολύτως. Συγχαρητήρια στον Γιάννη Ραγκούση για το σχέδιο νόμου και πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα αδικούνται αλλά το ζητούμενο είναι πάντα το σύνολο, και το σύνολο σε καμιά περίπτωση δεν αδικείται με τις ρυθμίσεις που θα επέλθουν.

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 11:38 | ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

    είναι λογικό να μη μοριοδοτείται ο 2ος μεταπτυχιακος τίτλος σπουδών: 1)γιατί πλέον τα μεταπΤυχιακά έχουν γίνει πολύ ακριβά για το λόγο του οτι ολοι θέλουν δεύτερο μεταπτυχιακό για να διοριστούν στο δημόσιο
    2)Τα παιδια που δεν έχουν την οικονομική άνεση δε μπορούν να κάνουν 2 μεταπτυχιακό
    3)γιατί χρειαζόμαστε κ 2 μεταπτυχιακό για να διοριστούμε στο δημόσιο?
    4)μας έχουν κάνει να βλέπουμε τα μετατπυχιακά σαν μόρια κ όχι σαν μια εξειδίκευση
    5)έχει πέσει το επιπεδο των μετατπυχιακών κ στις μέρες μας πρέπει να έχεις 2 για να μπορείς να συναγωνιστείς κάποιον άλλον , που σημαίνει οτι σε λίγα χρόνια θα χρειαζόμαστε και 3 μεταπτυχιακό!
    6)εφόσον δεν αναγνωριστέι το 2 μεταπτυχιακό θα πέσει η ζήτηση τουσ και συνεπώς και τα δίδακτρα και συνεπώς θα ανοίξουν κ θέσεις για κάποιουσ οι οποίοι δεν έχουν κάνει!!
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ Ο 2 ος μεταπτυχιακός τίτλος

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 11:57 | Βασίλης

    Υπάρχει η αντίληψη βλέπω ότι το διετές μεταπτυχιακό είναι μεγαλύτερης βαρύτητας από το μονοετές…Σε μια τέτοια αξιολόγηση μόνο το πλήθος των μαθημάτων τα οποία παρακολούθησε ο κάτοχος του τίτλου (και όχι ο χρόνος) μπορεί να μας δώσει μια «αντικειμενική» αξιολόγηση. Τα Ελληνικά διετή μεταπτυχιακά προγράμματα έχουν περιορισμένο αριθμό μαθημάτων για συγκεκριμ΄νους λόγους… δεν μπορούν να συγκριθούν με μονοετή του εξωτερικού

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 11:45 | Γεωργία

    Διαφωνώ ριζικά με την κατάργηση της μοριοδότησης του 2ου μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου. Οι τίτλοι αυτοί αντιπροσωπεύει πολύ χρόνο, πολύ κόπο και πολύ μεράκι. Μπορεί κάποιοι από τους κατόχους να είναι πράγματι γόνοι εύπορων οικογενειών, ωστόσο υπάρχουν και άνθρωποι που τα κατάφεραν χωρίς σπόνσορες, με απίστευτο υστέρημα και του χρόνου και των χρημάτων τους. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τους «τιμωρεί» επειδή θέλησαν να ξεφύγουν από το μέσο επίπεδο της ημιμάθειας, ή επειδή θέλησαν να τιμήσουν την επιστήμη τους και να γίνουν οι καλύτεροι που μπορούν.
    Και κοντά σε αυτό δεν συμφωνώ καθόλου με τη μοριοδότηση σε θέσεις ΠΕ των κριτηρίων της εντοπιότητας ή της πολυτεκνίας. Μπορώ να το δεχτώ, για κοινωνικούς λόγους, σε θέσεις ΔΕ ή ΥΕ, αλλά πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι πώς η καταγωγή ή η πολυτεκνία καθιστά αυτόχρημα κάποιον καλό επιστήμονα, στο βαθμό μάλιστα που να προηγηθεί ενός υποψηφίου με μεταπτυχιακά, διδακτορικά και ξένες γλώσσες. Η καταγωγή και η πολυτεκνία δεν είναι κριτήρια επιστημονικής αρτιότητας και ποιότητας. Ο δημόσιος τομέας πρέπει να σταματήσει να στελεχώνεται με λογικές φιλανθρωπίας.

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 11:03 | Βασίλης

    δηλαδή η κυρία παρακάτω μας λέει ότι πρέπει να σπουδάζουμε με τον εξής και μοναδικό τρόπο άντε πάρε ένα πτυχίο άντε και ένα μεταπτυχιακό άντε και ένα διδακτορικό από ένα ….Ελληνικό «Πανεπιστήμιο» και συμπληρώνεις τα κοινωνικά κριτηρια για να προσληφθείς …Δηλαδή στην εποχή της κοινωνίας της γνώσης το χαρτί το ένα και μοναδικό είναι αυτό που θα σου δώσει την αξιολόγηση..Όσο για το υπάρχουν κάποιοι που δεν είχαν λεφτά να σπουδάσουν και πήραν ένα μεταπτυχιακό στην Ελλάδα (?)- μύθος -….. τότε να επιλέξουμε παιδιά που αναγκάστηκαν να δουλέψουν από τα 16 τους.

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 11:48 | ΜΑΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    H εμπειρία αποτελεί κριτήριο πρόσληψης προσωπικού σε όλους τους χώρους εργασίας. Από τη στιγμή μάλιστα που καταργείται η προσαυξημένη μοριοδότηση για εμπειρία που έχει αποκτηθεί στο Δημόδιο Τομέα, η εμπειρία αποτελεί πραγματικό και αντικειμενικό κριτήριο διαφοροποίησης μεταξύ των υποψηφίων, που ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία και δε βλέπω το λόγο περιορισμού της, αντιθέτως θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση η ενίσχυση της μοριοδότησης της εμπειρίας και για εμπειρία

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 11:28 | Χρήστος Λέτσιος

    Η κατάργηση της αθροιστικής μοριοδότησης των επιπλέον μεταπτυχιακών τίτλων έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της «δια βίου εκπαίδευσης» που είναι αναγκαία στο σύγχρονο άνθρωπο. Γι’ αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταργηθεί η μοριοδότηση των επιπλέον μεταπτυχιακών.

    Πέραν τούτου, εύλογο θα ήταν να διερευνηθεί ο συντελεστής μοριοδότησης πτυχίων από χώρες όπου όλοι οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων τους τελειώνουν με άριστα, αφού πληρώνουν γι΄αυτό. Ας μοριοδοτηθεί έστω η σειρά αποφοίτησης αν θέλουν πραγματικά καλούς επιστήμονες ή να ληφθεί υπόψη και η κατάταξη του πανεπιστημίου. Ειδικά το τελευταίο δεν είναι καθόλου εύκολο.

    Επίσης, η οροφή προϋπηρεσίας των πέντε (5) ετών θα έπρεπε να αυξηθεί τουλάχιστον σε δέκα (10) εάν θέλουν πραγματικά έμπειρους επαγγελματίες.

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 11:12 | Κεραμάρης Β.

    ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

    Η μεγαλύτερη ΑΠΑΤΗ στα χρονικά του ΑΣΕΠ.
    Πριν αρκετά χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε ότι θα πρέπει να μοριοδοτούνται οι 2οι Μεταπτυχιακοί Τίτλοι. Αποτέλεσμα πολλοί νέοι επιστήμονες να θυσιάσουν ένα σημαντικό μέρος από την ζωή τους για να πετύχουν αυτό τον δύσκολο στόχο με πολλές θυσίες . Σήμερα ξαφνικά στα πλαίσια του δήθεν εκσυγχρονισμού του συστήματος προσλήψεων ,έρχεται ξαφνικά η ίδια κυβέρνηση να διαγράψει αυτήν την προσπάθεια χιλιάδων πολιτών και να σκίσει ουσιαστικά όλους τους 2ους τίτλους (διαγραφή Μεταπτυχιακών όταν κάποιος κατέχει Διδακτορικό ή 1ο Μεταπτυχιακό). Οι 2οι τίτλοι δεν είναι τίτλοι μαϊμού ,έχουν πολύ μεγάλη αξία επιστημονικών γνώσεων όπως ακριβώς οι υπόλοιποι.
    Δεν είδαμε να κάνει το ίδιο για τις ξένες γλώσσες ,όπου εκεί αντιδρά η παραοικονομία των φροντιστηρίων.
    Τελικά αυτή η κυβέρνηση ήρθε για να ευνοήσει πάλι τους λίγους και προνομιούχους ή να δικαιώσει τους τίμιους αγώνες των απλών πολιτών???
    Τελικά στο δημόσιο θέλουμε επιστήμονες ή διερμηνείς που μιλούν 4 γλώσσες???
    Θα φανεί τις επόμενες μέρες …όπως επίσης θα φανεί αν η διαδικασία της Δημόσια Διαβούλευσης είναι και αυτή ένα απλό τέχνασμα εξαπάτησης της κοινής γνώμης ,χωρίς να λαμβάνεται καθόλου υπόψη.

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 11:15 | Ειρήνη Tάτση

    Θεωρώ γενικά τις περισσότερες αλλαγές θετικές διαφωνώ όμως με την κατάργηση της μοριοδότησης του δεύτερου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
    Δεν γίνεται να διαγραφεί έτσι απλά ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών μιλάμε για προσπάθεια τουλάχιστον δύο ετών για κόπο και δεν γίνεται επιτέλους να ισχύουν άλλα την μια μέρα και άλλα την άλλη.
    Ευχαριστώ Ειρήνη

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 11:16 | DIONYSIA TEO

    opoios den exei lefta gia b master na parei ypotrofia apo to iky i apo alloy an to acizei den katalaba giati na mhn ANAGNWRIZETAI O KOPOS KAI TA NIATA POY XANOYME

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 11:36 | Χ.

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 2ων ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ!!

    ΕΧΟΥΜΕ 2 ΜΑΣΤΕΡ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΤΑΞΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΜΑΣ!! ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΣΕ ΑΥΤΟ??

    ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΙΤΛΟ ΜΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΑΠΟ 200 ΣΤΑ 150!!! ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΓΝΩΣΗ, ειδικά αν το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτο που μοριοδοτησε αθροιστικα τα δύο μεταπτυχιακά και μας πούλησε ελπίδα, γιατι? Για το τίποτα?

    ΜΗ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ!! ΜΗ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΞΕΝΥΧΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ.

    ΑΝ ΜΑΣ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΣΤΑ 150 ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΤΙΤΛΟ και δεν εξισωνεται με διδακτορικο και δεν φτάνει το 1ο μεταπτυχιακο (που μπορεί να είναι με το νέο σύστημα και σε τελείως ασχετο αντικειμενο) και έτσι ΟΛΟΙ ΘΑ ΝΙΩΣΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΙΣΑΚΟΥΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 10:42 | ranneta_coon

    να καταργηθει το 110 για την μοριοδοτηση του πτυχίου

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΒΑΘΜΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ.

    ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 10:53 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Μ

    Κύριε Υπουργέ,

    συγχαρητήρια που μας δίνεται η ευκαιρία να διαγωνιστούμε με ίσους όρους.
    Τα κριτήρια κατάταξης είναι επαρκώς ισορροπημένα αυξάνοντας την βαρύτητα των σπουδών. Αν κάτι πρέπει να εξεταστεί είναι η μειωμένη πριμοδότηση του βαθμού πτυχίου και η περαιτέρω αναβάθμιση του Τεστ Δεξιοτήτων.
    Μην κάνετε πίσω και ικανοποιήσετε αιτήματα συγκεκριμένων υποσυνόλων σε βάρος της κοινωνίας. Ούτε η πολυετής προϋπηρεσία ούτε η υπερβολική κατοχή τίτλων σπουδών πρέπει να εξασφαλίζει την επιτυχία. Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών να διαγωνίζονται με ελπίδες επιτυχίας.

    1)Ορθώς καταργήσατε την συνάφεια. Τέτοια κριτήρια οδηγούσαν σε φωτογραφικές προκηρύξεις φορέων ( συνάφειας προϋπηρεσίας και τίτλου).
    2)Οι τίτλοι σπουδών αθροιστικά και η προϋπηρεσία να παίζουν σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση και στην ανέλιξη στελεχών πάλι μέσω ΑΣΕΠ.
    3)Μεταξύ υποψηφίων ίδιου επιπέδου να προηγείται η επίδοση στο τεστ δεξιοτήτων.
    4)Ο διαγωνισμός πρέπει να είναι αδιάβλητος και αντικειμενικός και όχι κάθε ομάδα συμφερόντων να πιέζει να μοριοδοτηθούν τα προσόντα της σε σχέση με τους υπόλοιπους.
    5)Μεγαλύτερη αναλογία θέσεων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε σχέση με το παρελθόν. Για να γίνει αποδοτικότερη η δημόσια διοίκηση είναι ανάγκη να αυξηθεί το ποσοστό πτυχιούχων.

    Είναι ΝΤΡΟΠΗ μετά από χρόνια αναξιοκρατίας να προσπαθεί η πολιτεία να θεσμοθετήσει ένα δίκαιο/ ισορροπημένο σύστημα προσλήψεων για όλους και οι πολίτες με ιδιοτελή κίνητρα να προσπαθούν να ευνοηθούν σε βάρος των συνυποψήφιων τους προτάσσοντας τις δικές τους προσπάθειες / επιτεύγματα σε βάρος των υπολοίπων.

    Με την ίδια λογική που κάποιος κάνει δεύτερο και τρίτο μεταπτυχιακό προκειμένου να κερδίσει μόρια κάποιος άλλος δούλευε με άθλιες συνθήκες για την προσαύξηση προϋπηρεσίας. Το σύστημα χρειάζεται επανασχεδίαση με βάση τις προτάσεις του ΑΣΕΠ και τις αρχές της αξιοπρέπειας και της αξιοκρατίας. Ούτε μεταβατική περίοδο χρειάζεται ούτε υποχώρηση από το αρχικό πλάνο.

    Σας Ευχαριστώ!

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 10:30 | Αλεξης

    Κακώς εισάγεται η μοριοδότηση μόνο για το ένα μεταπτυχιακό και το ένα διδακτορικό. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των κριτηρίων. Διαφορετικά ένα μόνο κριτήριο κάθε φορά θα έκρινε την πρόσληψη (π.χ 9 βαθμός πτυχίου από αμφιβόλου προέλευσης πτυχία, μεταπτυχιακό μη συναφές σε οτιδήποτε πιο εύκολο υπάρχει κτλ.), πρακτική αντίθετη στη σύγχρονη αντίληψη περί επιλογής προσωπικού. Το δίκαιο είναι πολλά κριτήρια χωρίς «οροφές» ως προς τα μόρια, ώστε οι πιθανότητες διορισμού των υποψηφίων να εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Ίσως να αδικούνται κάποιοι αλλά το σωστό και δίκαιο είναι αυτό, όταν μιλάμε για διαδικασίες που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας.
    Όχι οροφές και περιορισμοί στη γνώση.

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 10:45 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

    Καλώς η κυβέρνηση καταργεί το 2ο τίτλο μεταπτυχιακού, διότι έτσι βάζει ένα τέλος στο φαύλο κύκλο πτυχίων που ως γνωστόν οδηγεί σε οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών και σε πανεπιστήμια με τη λογική πολυεθνικών.
    Διαπιστώνω με έκπληξη ότι μεγάλη μερίδα νέων ανθρώπων «συλλέγουν» πτυχία για να μαζέψουν μόρια και να διορισθούν στο Δημόσιο.
    Τέλος, οι κάτοχοι 2ου μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού θα μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για θέσεις ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ προσωπικού για τους οποίους ορθώς είναι προαπαιτούμενος τουλάχιστον ένας μεταπτυχιακός τίτλος.

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 10:51 | ΓΙΩΡΓΟΣ – ΑΜΕΑ

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ..!
    ΑΠΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ 20% ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ,ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΚΛΠ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ Κ Α Ι ΑΝΑΠΗΡΟΙ, ΑΜΕΑ Κ Α Ι Ο Σ Ο Ι ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ , ΑΜΕΑ ( ΓΟΝΕΙΣ, ΑΔΕΡΦΙΑ, ΠΑΙΔΙΑ ). ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΑΣΤΕΙ.

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 10:37 | ΠΕΤΑΛΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Οι επαναρυθμίσεις στην μοριοδότηση υποψηφίων σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο Νόμου θα επιτύχουν:
    1. Την άνθηση της βιομηχανίας παραγωγής αρίστων, φροντιστήρια σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με ευνοημένους κατά κανόνα τους έχοντες.
    2. Την άνθηση της βιομηχανίας παραγωγής μεταπτυχιακών και διδακτορικών με ευνοημένους και πάλι τους έχοντες και κατέχοντες.

    Φυσικά κανένα σύστημα δεν μπορεί να είναι απόλυτα δικαιο.
    Η δική μου πρόταση στηρίζεται στην ισότητα των κρητηρίων και είναι:
    1. α) Μόρια πτυχίου ΔΕ = Βαθμός 20χ 30 συντελ. = 600 μόρια άριστα
    β) Μορια πτυχίου ΠΕ, ΤΕ = Βαθμός 10χ 60 συντελ. = 600 μόρια άριστα
    2. Εμπειρία μέγιστη μοριοδότηση 5 έτη χ 12 μήνες χ 10 συντ.= 600 μόρια
    3. Μέγιστο (1 Μεταπτυχ, τίτλος 200 + 1 Διδακτ. τίτλος 400) = 600 μόρια
    4. Τεστ Δεξιοτήτων μέγιστη μοριοδ. βαθ. 100χ 6 συντελ. = 600 μόρια
    5. Μόρια Γλωσσών ώς έχουν.
    6. Πρόσθετα μόρια τριτέκνων 50, τετρατέκνων 100,πεντατέκνων 150 κ.ο.κ.
    7. Δεν θα γίνεται διαχωρισμός των θέσεων 50% θέσεις εμπειρίας και 50 % χωρίς εμπειρία, όλες οι θέσεις θα είναι για όλους.
    8. Κατάργηση κριτηρίων εντοποιότητας.
    9. Οι προσλαμβανόμενοι θα προσλαμβάνονται με τον ίδιο βαθμό, άσχετα διδακτορικών τίτλων, και θα υπηρετούν για 10 έτη στην θέση που προσελήφθησαν.
    10. Δεν θα υπάρχουν χωριστές ομάδες πολυτέκνων αφού θα πέρνουν την προσαύξηση που προαναφέρθηκε.
    11. Όπου απαιτούνται απ’ τον Νόμο άδειες ασκήσεως επαγγέλματος, αυτό θα είναι προαπαιτούμενο για την συμμετοχή στον διαγωνισμό.

    Με εκτίμηση

    Α. Πεταλάς

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 10:59 | eleni

    Παρατηρήσεις προς τους σχολιαστές:
    • Λίγη αντικειμενικότητα δεν θα έβλαπτε.
    • Και λίγη ορθογραφία επίσης.
    • Να μην βγάζει ο ένας το μάτι του άλλου. Τι κακό με αυτόν τον λαό να θέλει να υιοθετείται ότι βολεύει τον ίδιο και να αφήνει απ’ έξω τους άλλους.

    Και οι προτάσεις προς τον ΥΠ. ΕΣ. :
    • Γιατί να μην μετρήσει ότι έχει ο καθένας; 10 πτυχία (που να αντιστοιχούν στο αντικείμενο της θέσης) μόρια για 10 πτυχία,
    • 10, 20, 30 χρόνια προϋπηρεσίας (που να αντιστοιχούν στο αντικείμενο της θέσης) και αυτά πρέπει να μετρήσουν, άλλωστε για θέση εργασίας πρόκειται όχι έδρα στο Πανεπιστήμιο.
    • Και εφόσον είμαστε ευαίσθητοι κοινωνικά για τους πολύτεκνους, τρίτεκνους, παλιννοστούντες κλπ γιατί όχι και για τις γυναίκες που χτυπά σκληρά η ανεργία σήμερα και ειδικά τις γυναίκες μητέρες με ανήλικα παιδιά; Κύριε Υπουργέ μπορούν οι συνεργάτες σας να ερευνήσουν τι έγινε στις ΗΠΑ την δεκαετία του ’80 όταν η κυβέρνηση επέβαλε στις επιχειρήσεις να απασχολούν προσωπικό το οποίο θα αποτελείται κατά 50% από γυναίκες.
    • Τέλος, είναι τουλάχιστον αναχρονιστικό να υιοθετείται ακόμη η λογική του «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι». Αναφέρομαι φυσικά στους συμβασιούχους, την «γεμάτη προνόμια» αυτή ομάδα συνανθρώπων μας που χρησιμοποιείται ως αποδιοπομπαίος τράγος. «Ο αναμάρτητος πρώτος τω λίθω βαλλέτω»

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 10:02 | ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ

    ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΒΛΕΠΩ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ!
    ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ, ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΤΛ
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ Ή ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΥΧΗ Ή ΜΕ ΒΙΣΜΑ!!! ΚΑΠΟΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ!
    ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΕΝΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΠΤΥΧΙΑ! ΜΟΝΟ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ!
    ΚΑΙ ΕΓΩ ΡΩΤΩ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΩ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕΒΑΣΤΟΙ ΜΟΥ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ?
    ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΜΑΖΕΨΕ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ! ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΑ ΛΟΙΠΟΝ! ΜΑΖΕΨΑ ΠΤΥΧΙΑ…. ΤΩΡΑ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΚΩΣ ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΕΝΑ ΜΟΝΟ! ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, ΝΟΣΗΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΝΕΙΔΟΣ…… ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!!!!! ΔΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΜΟΡΙΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ 100 ΟΠΩΣ ΑΚΟΥΩ ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 150!!! ΑΛΛΙΩΣ ΒΓΑΛΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ!!!
    ΟΠΩΣ ΚΟΒΕΙΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΛΕΨΑΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΒΓΗΚΕ Η ΠΙΣΤΗ, 150 ΜΟΡΙΑ……….ΚΟΨΕ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ!!!
    ΑΦΟΥ ΟΙ «ΕΜΠΕΙΡΟΙ» ΚΥΡΙΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΩ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ????? ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΒΑΖΩ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΩ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ!!!!!

    ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΘΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ!!!
    ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ!!!!!
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ!!!!!

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 09:09 | ΜΑΡΙΑ

    Θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος την μοριοδότηση της εμπειρίας για ΠΕ στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών.
    Είμαι καθηγήτρια με 2 πτυχία α/ Ιταλικής και β/ Ισπανικής Γλώσσας και φιλολογίας.
    Το πρώτο που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί αφού θα μοριοδοτεί πλέον το ΑΣΕΠ (και πολύ σωστά) με περισσότερα μόρια το μεταπτυχιακό (1-3 χρόνια) γιατί δεν αναπροσαρμόζει και την μοριοδότηση 2ου πτυχίου για την οποία απαιτήθηκαν 4-5 χρόνια. Νομίζω είναι μία από τις αδικίες του νέου νομοσχεδίου όπως και η μη μοριοδότηση του 2ου μεταπτυχιακού. Πιστεύω ότι θα πρέπει να μοριοδοτήσει και το δεύτερο πτυχίο τουλάχιστον όσο το 1ο μεταπτυχιακό.
    Εμπειρία από όσο γνωρίζω το ΑΣΕΠ εκλαμβάνει στους εκπαιδευτικούς μόνο την διδασκαλία σε σχολεία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
    Αν είναι έτσι, γιατί δεν αναγνωρίζει και την τεκμηριωμένη προϋπηρεσία σε φροντιστήρια (υπάρχουν οι ασφαλιστικές εισφορές και τα εκκαθαριστικά της εφορίας)- από την στιγμή που κάτι αποδεικνύετε με επίσημα έγγραφα που προσκομίζουμε στο κράτος και φορολογούμαστε, το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνει το ΑΣΕΠ είναι να αναγνωρίσει πλέον όλες τις σχετικές προϋπηρεσίες οι οποίες φυσικά και αποδεικνύονται.
    Δεύτερο παράδειγμα.
    Επέλεξα να είμαι νόμιμη δηλαδή κάθε χρόνο βγάζω άδεια οικοδιδασκαλίας απο την δευτεροβάθμια της περιοχής μου τηρώντας όλη την διαδικασία, κρατάω μαθητολόγιο που μπορεί να ελεγχθεί, κόβω αποδείξεις και φυσικά δηλώνω στην εφορία τα έσοδα της δραστηριότητας μου.
    Δηλαδή μπορώ να αποδείξω την προυπήρεσία και την εργασιακή μου εμπειρία με πολλούς πάρα πολλούς τρόπους.
    Το ΑΣΕΠ θα την αναγνωρίσει ;
    Αν ναι τότε όλα καλά.
    Αν όχι να μου πείτε να σταματήσω την διαστροφή μου με την νομιμότητα και να κάνω ότι κάνουν όλοι.
    Πιστεύω το κράτος θα πρέπει να επιβραβεύει την νομιμότητα και όχι να την τιμωρεί.
    Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΤΑΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ Ή ΑΠΟ ΕΓΓΡΑΦΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Ή ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΥΠΟΨΗ.

    ευχαριστώ

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 09:32 | TH

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ
    ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ!!!!!!!
    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΣΥΝΑΦΕΙΑ!!!!
    ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ!!!!
    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΟ ΞΕΡΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ!!
    ΠΑΡΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΔΙΚΗΣΕΤΕ
    ΠΟΛΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ!!!
    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 09:52 | anak

    H μοριοδότηση ενός μόνο μεταπτυχιακού τίτλου αποτελεί εξαιρετική πρόταση. Διαφορετικά θα έπρεπε να μοριοδοτηθούν τα δεύτερα πτυχία, τρίτοι μεταπτυχιακοί τίτλοι, δεύτεροι διδακτορικοί τίτλοι, μεταδιδακτοτικό κτλ. Θέλουμε ποιοτική μόρφωση και όχι ποσοτική.

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 08:17 | Νικος

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!!!!!!!!!!!!!

    ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ ΝΑ ΔΙΝΕΙ 30% εκ των 200 ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ 2 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ!!!! ΔΗΛΑΔΗ 60 ΜΟΡΙΑ!!

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ!!!!

    ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ 2 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ???
    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ – που είναι και αυτό αδικο, παραλογο και καταχρηστικο, δεν υπάρχει σε καμια ευρωπαικη χωρα!- ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΣΤΟ 2ο ΤΙΤΛΟ 150 ΜΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ 60!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΜΑΣ!! λιγοτερο απο μια γλώσσα το αντιλαμβάνεστε?? ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΟ!!!

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 08:17 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου να γίνει μαζική προσφυγή με καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη για την μη προσμέτρηση 2ου 3ου μεταπτυχιακού, 2ου 3ου διδακτορικού, 2ου 3ου πτυχίου. Είναι παράλογο παρακαλώ σήμερα όλοι καταγγελίες στον Σ.Τ.Π.

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 07:34 | Χρήστος Μ.

    Αρχικά να σας συγχαρώ για την προσπάθεια σας σε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά και για την καινοτομία της δημόσιας διαβούλευσης, πραγματικά φαίνεται μια πολύ καλή προσπάθεια. Ειδικά όσο αναφορά, την κατάργηση της συνέντευξης, την κατάργηση της πριμοδότησης λόγω εμπειρίας, και την υπαγωγή στον ΑΣΕΠ όλων των φορέων που ελέγχονται από το δημόσιο με οποιοδήποτε τρόπο. Πραγματικά μπράβο!

    Αλλά, διάβασα στο εισαγωγικό κείμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας, πώς καταργείται η συνάφεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών. Ειλικρινά απορώ με ποιο σκεπτικό έγινε αυτή η αλλαγή! Νομίζω ότι πρόκειται για μεγάλο λάθος, για λόγους προφανείς, και για αυτό δεν θα τους παραθέσω στο κείμενο αυτό.

    Τέλος να κλείσω με την ελπίδα, ο ΑΣΕΠ να γίνει αλλά και να παραμείνει ο μοναδικός τρόπος πρόσληψης σε ολόκληρο το φάσμα του δημόσιου τομέα, όσο και αν πιέζουν στο μέλλον τα εσωκομματικά συμφέροντα.

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 06:24 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    με την αλλαγή αυτή απλά θα διορίζοντε στο δημόσιο οι πλούσιοι και μόνον μιας και θα εξαγοράζουν για πλάκα μεταπτυχικά ενώ οι πτωχοί πλυν έξυπνοι δε θα έχουν τη δυνατότητα το πτυχίο χωρίς μεταπτυχικαό καθίστατε άχρηστο…….όπως επίσης κάποιοι γνωστοί πράσινοι θα διορίζοντε μέσω μεταπτυχιακύ απευθείας …… όπως συνέβαινε με την εμπειρία …..οι πτωχοί οι η γενιά των 740 που άλλοτε ειναι και 620 ευρό δε θα έχει να πληρώσει για τ μεταπτυχιακό …….εδώ δν έχει να αγοράσει τσιγάρα !
    θα ΄πρότινα μεσω γραπτου διαγωνισμου και μονον να διοριζοντε ολοι με ελαχιστο συντελεστη μεταπτυχιακα …..που καποιοι συμετειχαν σε αυτα επειδη ειχανε πολιτικο βιζμα και επειδη ειχανε αρκετα ευρο στην ακρη !

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 05:13 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Σ

    Βλέπω πως οι περισσότεροι που έχουν πάρει μέρος στη διαβούλευση αποτελούν μια ομάδα συμφερόντων αυτή των κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων, οι οποίοι πιέζουν να αναγνωριστεί ο «κόπος» τους και να προηγούνται έναντι όλων των άλλων (π.χ. εργαζομένων) αφού θεωρούν την κατοχή του μεταπτυχιακού τους πιο σημαντικό από τα 420 μόρια της 5ετούς εμπειρίας ή επίσης πιο σημαντικό από το τεστ δεξιοτήτων, λες και αυτοί δεν συμμετέχουν σε αυτό,και δεν παίρνουν κι απο κει μόρια.(Μήπως όσοι έχουν μεταπτυχιακά, στο Τεστ Δεξιοτήτων πάτωσαν?)

    Είχα την αίσθηση οτι μεταπτυχιακό κάνει όποιος θέλει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και να εξειδικευτεί σε κάτι. Εδώ βλέπω οτι οι περισσότεροι επέλεξαν να κανούν μεταπτυχιακό για να διοριστούν,,,και μάλιστα απαιτούν να προηγηθούν΄ με το επιχείρημα οτι πλήρωσαν, κόπιασαν ξόδεψαν χρόνο κι όλα αυτά τα έκαναν για μια θέση στο δημόσιο. Με την ίδια λογική ρε παιδιά και τα stage καναν υπομονή και δουλεύαν «χρόνια» με 450€ και χωρίς ασφάλιση για μια θέση στο δημόσιο. Πρέπει να τους πριμοδοτήσουμε έναντι όλων των άλλων? Είναι ΔΙΚΑΙΟ? Όχι, βέβαια.

    Είμαι υπερ της ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ των τίτλων μεταπτυχιακών ή μη.
    Σαφώς και να παίρνει μόρια το μεταπτυχιακό ακομή και το δεύτερο. Καθετί που εμπλουτίζει τις γνώσεις σου πρέπει να αξιολογείται και να παίρνει μόρια. Όλα όμως με μέτρο. Μέχρι ένα όριο θα πρέπει να μοριοδοτούνται τα πρώτα, τα δεύτερα και τα τρίτα μεταπτυχιακά. Μην το κάνουμε διαγωνισμό ποιός έχει τα πιο πολλά μεταπτυχιακά!
    Εξάλλου, να ρωτήσω την κυβέρνηση πόσο ανάγκη έχει τα μεταπτυχιακά ο Δημόσιος Τομέας? Σε κάποιες ειδικότητες σίγουρα θα έχει ανάγκη. Σε κάποιες άλλες όμως όχι. Και σε αυτές τις περιπτώσεις εγώ σαν φορολογούμενος πολίτης γιατί να πληρώνω το μεταπτυχιακό ενός δημόσιου υπαλλήλου, που μάλιστα δεν είναι και συναφές με το αντικείμενο της θέσης του?

    Από την άλλη βλέπω οτι οι «μεταπτυχιακοί» θεωρούν την εμπειρία ως κατώτερο προσόν.ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Μήπως αυτοί που το ισχυρίζονται δεν έχουν δουλέψει ποτέ ή δεν είναι άξιοι να δουλέψουν? Μήπως τους είναι πιο εύκολο να είναι αιώνια φοιτητές από το να βγούν στην αγορά εργασίας?

    Νομίζω οτι η εμπειρία είναι πιο σημαντική. Αν όχι, το οτι σου δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσεις στην πράξη τις γνώσεις σου, τουλάχιστον αποκτάς ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ. Μαθαίνεις να συνυπάρχεις με άλλους, να λειτουργείς ομαδικά, να χειρίζεσαι καταστάσεις και πολλά άλλα, αλλά κυρίως να ΣΕΒΕΣΑΙ. Αυτά δε θα τα μάθεις σε κανένα πανεπιστημιακό σύγγραμμα, σε κανένα πανεπιστημιακό έδρανο. Και είναι εφόδια μη μετρήσιμα, που οφείλεις να τα έχεις ως δημόσιος υπάλληλος, δεδομένου οτι πληρώνεσαι από τους φόρους των συμπολιτών σου.
    Η εργασιακή κουλτούρα πιστεύω πως είναι πιο χρήσιμη απο 15 διδακτορικά και 125 μεταπτυχιακά.

    ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΡΟ!
    ΟΧΙ στην αυξημένη μοριοδότηση μιας μόνο ομάδας συμφερόντων (όποια κι αν είναι αυτή: stager(που ήταν μέχρι σήμερα), κατόχων μεταπτυχιακών, κατόχων βαθμών, κατόχων πιστοποιητικών ξένων γλωσσών κλπ). Όλες οι ομάδες να εξισορρόπηθούν.

    ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
    Στη ζωή μου ένα δε θέλω, ούτε να αδικήσω ούτε να αδικηθώ.

    Ευχαριστώ.

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 04:32 | Έφη

    Καλώς εισάγεται η μοριοδότηση μόνο για το ένα μεταπτυχιακό και το ένα διδακτορικό, όπως επίσης διατηρήθηκε και η οροφή στην μοριοδότηση των 5 χρόνων εμπειρίας. Πρέπει να υπάρχει ισσοροπία μεταξύ των κριτηρίων. Διαφορετικά ένα μόνο κριτήριο κάθε φορά θα έκρινε την πρόσληψη (π.χ 20 χρόνια εμπειρίας, ή 3 μεταπτυχιακά), πρακτική αντίθετη στη σύγχρονη αντίληψη περί επιλογής προσωπικού. Το δίκαιο είναι πολλά κριτήρια με προσδιορισμένη οροφή ως προς τα μόρια, ώστε οι πιθανότητες διορισμού των υποψηφίων να εξαρτώνται απο πολλούς παράγοντες. Ίσως να αδικούνται κάποιοι αλλά το σωστό και δίκαιο είναι αυτό, όταν μιλάμε για διαδικασίες που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, όπου υπάρχουν άτομα που για οικονομικούς λόγους δεν έκαναν μάστερ και στράφηκαν στην αγορά εργασίας ή το αντίθετο (επειδή δεν έβρισκαν δουλειά έκαναν μάστερ για να βελτιώσουν τις πιθανότητες τους).

    Αυτό που θα έπρεπε να εξεταστεί είναι η οροφή στις ξένες γλώσσες. 2 είναι αρκετές κατά τη γνώμη μου, καθώς και των μεταπτυχιακών ετήσιας και διετούς φοίτησης ( 150 μόρια για μονοετούς και 200 μόρια για διετούς φοίτησης).

    Αυτό επίσης που πρέπει να εξεταστεί είναι στους διαγωνισμούς για την κατηγορία ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ όπου συναγωνίζονται άτομα με διαφορετικά πτυχία ΑΕΙ και ετερόκλητο επιστημονικό υπόβαθρο, να εφαρμοστούν μόνο γραπτοί διαγωνισμοί και όχι μοριοδότηση, όπως είχε προβλεφθεί και στο νόμο Πεπονή.

    Και κατάργηση της εντοπιότητας. Αν θέλετε το κριτήριο να έχει αξία, διατηρείστε το μόνο σε ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές. Δεν μπορεί στην Αθήνα να υπάρχει η εντοπιότητα.

    Κατά τα λοιπά ΟΚ.

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 03:07 | Αλεξάνδρα Βασιλείου

    Η νομοθετική πρωτοβουλία «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων και καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ», κινείται, κατά την άποψή μου, στη σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στις διαδικασίες πλήρωσης θέσεων σε φορείς του Δημόσιου Τομέα.

    Παρ’ όλα αυτά, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

    Α. Μοριοδότηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών
    Θεωρώ ορθή την κατάργηση της συνάφειας των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης καθώς και την άυξηση της μοριοδότησης για τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών, δεν αντιλαμβάνομαι όμως τους λόγους της κατάργησης της αθροιστικής βαθμολογίας για δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.

    Β. Μοριοδότηση εμπειρίας

    Θεωρώ ότι δεν είναι ορθή η σχεδιαζόμενη μείωση των συνολικών μορίων λόγω εμπειρίας από 420 μέγιστο για την πενταετία σε 408 μέγιστο για την πενταετία. Η εμπειρία αποτελεί κριτήριο πρόσληψης προσωπικού σε όλους τους χώρους εργασίας. Από τη στιγμή μάλιστα που καταργείται η προσαυξημένη μοριοδότηση για εμπειρία που έχει αποκτηθεί στο Δημόδιο Τομέα, η εμπειρία αποτελεί πραγματικό και αντικειμενικό κριτήριο διαφοροποίησης μεταξύ των υποψηφίων, που ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία και δε βλέπω το λόγο περιορισμού της, αντιθέτως θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση η ενίσχυση της μοριοδότησης της εμπειρίας και για εμπειρία πέραν των 5 ετών.

    Γ. Μοριοδότηση πτυχίου

    Η επαύξηση της μοριοδότησης για τον τίτλο σπουδών με τον οποίο ο υποψήφιος συμμετέχει στις διαδικασίες πλήρωσης θέσεων, αν και αντιλαμβάνομαι ότι έχει ως στόχο να ενισχύσει το Δημόσιο Τομέα με πρόσωπα με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, θεωρώ ότι τελικά θα οδηγήσει σε ενίσχυση της ανισότητας και θα αποβεί κατά της αξιοκρατίας.

    Και αυτό διότι στις διαδικασίες πλήρωσης θέσεων, στις περισσότερες περιπτώσεις, συμμετέχουν υποψήφιοι με διαφορετικούς τίτλους σπουδών και συνακόλουθα με διαφορετικό «εύρος» βαθμολογίας πτυχίου. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι οι απόφοιτοι Θετικών Επιστημών, συνήθως αποκτούν πτυχία με χαμηλότερη μέση βαθμολογία από αποφοίτους Ανθρωπιστικών ή Κοινωνικών Επιστημών και, προσωπικά δε βλέπω γιατί ένας Μηχανικός ή ένας απόφοιτος τμήματος Μαθηματικών θα πρέπει εκ προοιμίου να υστερεί σε μοριοδότηση από έναν Κοινωνιολόγο στην περίπτωση που συμμετέχουν σε διαδικασίες πλήρωσης των ίδιων θέσεων και μάλιστα η απόκλιση να ενισχύεται με την προτεινόμενη νέα διάταξη. Ενδέχεται, δηλαδή να βρεθούμε μπροστά στο παράδοξο ο άριστος για το τμήμα από το οποίο αποφοίτησε υποψήφιος να υστερεί σε μοριοδότηση από το μέτριο άλλου τμήματος. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο να διορθωθούν οι αδικίες που εξ’ ορισμού δημιουργούνται από τους «διαφορετικής φύσης» βαθμούς πτυχίων, με την προτεινόμενη διάταξη, όμως, ενισχύονται περαιτέρω…

    Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στην ανάγκη επανεξέτασης του «προσοντολογίου», όπως συνήθως καλούνται οι διατάξεις που καθορίζουν τα προσόντα διορισμού στο δημόσιο τομέα.

    Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:
    1. Με το ΠΔ 347/2003, για την τροποποίηση του π.δ.τος 50/2001 «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημοσίου τομέα», καταργήθηκε ο περιορισμός στον κύκλο των πτυχίων ή διπλωμάτων που γίνονται δεκτά ως προσόντα διορισμού για την κάλυψη θέσεων κλάδου ΠΕ Διοικητικού και/ή Οικονομικού και πλέον ως προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό ορίζεται πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε Τμήματος ΑΕΙ. Σύμφωνα με την από 29/1/2004 (Αριθμ. Πρωτ.: ΔΟΑ/ Φ13 / 1873) εγκύκλιο του τότε Υπουργού κ. Κώστα Σκανδαλίδη, η άρση του περιορισμού διευρύνει τις δυνατότητες των οργανισμών του δημόσιου τομέα να αξιοποιήσουν περισσότερες κατηγορίες εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, κατά τη στελέχωσή τους.

    Παρ’ όλα αυτά, η ως άνω αναφερόμενη διάταξη δεν εφαρμόζεται παρά μόνο σε ελάχιστες από τις προκηρυσσόμενες θέσεις και αντ’ αυτής, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, εφαρμόζεται η εξαίρεση της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του ΠΔ 50/2001, όπως ισχύει, με την οποία όταν ο κλάδος είναι αμιγώς διοικητικός επιτρέπεται να περιορίζονται με την προκήρυξη τα προσόντα διορισμού σε πτυχία ή διπλώματα διοικητικών ή νομικών μόνο σπουδών γενικώς ή συγκεκριμένων ειδικοτήτων αυτών μετά από αίτημα του φορέα που εγκρίνεται από το ΑΣΕΠ. Το ανωτέρω εφαρμόζεται αναλογικά και για πτυχία ή διπλώματα οικονομικών μόνο σπουδών στις περιπτώσεις που ο κλάδος είναι αμιγώς λογιστικός ή οικονομικός.

    Δηλαδή η τροποποίηση του «προσοντολογίου» που επιχειρήθηκε το 2003, ελάχιστα ίσχυσε στην πραγματικότητα, καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εφαρμόζονται οι εξαιρέσεις που ουσιαστικά καταργούν τη σχετική διάταξη.

    Κατά την άποψή μου, για τη στελέχωση θέσεων Διοικητικού – Οικονομικού, η μη ύπαρξη περιορισμού στον κύκλο των πτυχίων ή διπλωμάτων που γίνονται δεκτά ως προσόντα διορισμού για την κάλυψη θέσεων ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού είναι μέτρο που ενισχύει τη δικαιοσύνη και την ισοτιμία και κινείται, μάλιστα, στην ίδια κατεύθυνση, με τις προτάσεις σας περί κατάργησης της συνάφειας του γνωστικού αντικειμένου των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών τίτλων με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης.

    2. Για την κάλυψη θέσεων προσωπικού επί μέρους κλάδων ή ειδικοτήτων, όλων των κατηγοριών, ως προσόν διορισμού απαιτείται το κατά περίπτωση ειδικότητας ομώνυμο ή αντίστοιχο πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος σχολών της ημεδαπής, ή ισότιμος, αντίστοιχης ειδικότητας, σχολών της αλλοδαπής.

    Σύμφωνα με το άρθρο 26, παράγραφος 2 του ΠΔ 50/2001 η έννοια των όρων αντίστοιχο ή ταυτόσημο κατά περιεχόμενο ειδικότητας πτυχίο ή δίπλωμα ημεδαπής, είναι ότι το πτυχίο περί του οποίου πρόκειται, στηρίζεται σε σπουδές που καλύπτουν με πλήρη επάρκεια το γνωστικό αντικείμενο του πτυχίου που ζητείται με την προκήρυξη. Την περί αυτού βεβαίωση χορηγεί το αρμόδιο όργανο του ΑΕΙ ή ΤΕΙ αντίστοιχα, στο οποίο ανήκει το Τμήμα που χορήγησε το εν λόγω πτυχίο ή δίπλωμα.

    Όμως το αρμόδιο όργανο του ΑΕΙ ή ΤΕΙ (τουλάχιστον του τμήματος από το οποίο έχω αποφοιτήσει και στο οποίο έχω απευθυνθεί για τη χορήγηση σχετικής βεβαίωσης) δε χορηγεί τέτοιες βεβαιώσεις και σε σχετικό αίτημά μου με παρέπεμψε στην Υπουργική Απόφαση περί αντιστοιχίας Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Όμως, κατά την άποψή μου, εάν ο νομοθέτης ήθελε να αναφερθεί στις αντιστοιχίες Πανεπιστημιακών Τμημάτων δε θα έκανε λόγο για βεβαίωση από το αρμόδιο όργανο του ΑΕΙ ή ΤΕΙ, αλλά θα παρέπεμπε κατευθείαν στη σχετική Υπουργική Απόφαση.

    Χαρακτηριστικά, σε σχέση με το παραπάνω, θα ήθελα να αναφέρω ότι παρατηρείται το παράδοξο πτυχιούχοι, π.χ. Τμήματος Μαθηματικών, όπως η υπογράφουσα, που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία κατεύθυνση σπουδών Στατιστικής (που προσφέρεται ως επιλογή από το Τμήμα Μαθηματικών για την απόκτηση του πτυχίου τους), αλλά και διαθέτουν Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών ή ακόμη και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Στατιστική να αποκλείονται από διαδικασίες πλήρωσης θέσεων Στατιστικής γιατί το πτυχίο τους δεν είναι αποδεκτό (!), τη στιγμή μάλιστα που και τα μέλη ΔΕΠ στα τρία τμήματα Στατιστικής που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν, βάσει των δημοσιευμένων στις σχετικές ιστοσελίδες βιογραφικών σημειωμάτων τους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ως πρώτο πτυχίο, πτυχίο Μαθηματικών. Με άλλα λόγια, μια θέση που μπορεί να διεκδικήσει ένας απόφοιτος του τμήματος, δεν μπορεί να τη διεκδικήσει ο καθηγητής του! Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν και σε άλλους επιστημονικούς κλάδους και θεωρώ ότι πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω και να ληφθούν μέτρα.

    Αν και δεν αποτελεί θέμα της παρούσας διαβούλευσης, αφορά όμως την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στις προσλήψεις, θα εκτιμούσα μια απάντηση εάν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η επανεξέταση του «προσοντολογίου» και η εισαγωγή νέων ρυθμίσεων.

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 03:04 | ΚΟΥΡΟΣΑΒΒΑΣ Α.

    2Ος Μεταπτυχιακός Τίτλος

    Η κατάργηση της αθροιστικής μοριοδότησης ,θίγει άμεσα και τους κατόχους ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς κατέχουν και ένα μεταπτυχιακό, το οποίο δεν θα προσμετρήσει αθροιστικά σύμφωνα με τον νέο νόμο.
    Αποτέλεσμα κάποιος που τελείωσε π.χ το Μετσοβίου με 6,5 και έκανε μεταπτυχιακό και κατόπιν Διδακτορικό, να βρίσκεται πίσω στην κατάταξη των μορίων από κάποιον που έφυγε έξω ,τελείωσε ένα πολυτεχνείο της πλάκας με 8,5 και πήρε και ένα απλό μαστερ .
    Να ποια είναι η ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ του νέου νόμου του ΑΣΕΠ.
    Που θα βγει αυτή η ανευθυνότητα των «υπεύθυνων» ???
    Οι Δημόσιες υπηρεσίες και οι Δήμοι έχουν γεμίσει με άτομα που τελείωσαν στο εξωτερικό ,σε πανεπιστήμια αμφιβόλου ποιότητας.
    Εμείς μιλάμε με αποδείξεις ….το Υπουργείο απαξιεί να απαντήσει στις αγωνιώδεις απορίες χιλιάδων πολιτών.
    Μήπως τελικά η νέα κυβέρνηση ήρθε για να τελειώσει το καταστροφικό έργο της προηγούμενης ?
    Οι επόμενες ημέρες θα μας λύσουν τις παραπάνω απορίες…Ελπίζουμε προς το καλύτερο αυτής της Χώρας!!!

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 02:14 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Όλοι εμείς που πιστέψαμε στο κάτι καλύτερο της μεταρρύθμισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση, βλέπουμε τα όνειρά μας να γκρεμίζονται για άλλη μία φορά… Σε καλό δρόμο η μη αναγνώριση των σεμιναρίων οαεδ και η κατάργηση της προσάυξησης προυπηρεσίας, αλλά η κατάργηση του δεύτερου μεταπτυχιακού αναιρεί την αξιόλογη προσπάθεια και φέρνει την αναξιοκρατία. Δεύτερο μεταπτυχιακό σημαίνει περαιτέρω εξειδίκευση. Εάν δεν την αναγνωρίζεται τότε γιατί αναγνωρίζετε το διδακτορικό?? Αν βρεθεί ένας νοήμων άνθρωπος σε αυτήν την χώρα να μου το εξηγήσει αυτό θα του βγάλω το καπέλο!!! Αλλάξτε το και λάβετε υπόψη σας την δημόσια διαβούλευση γιατί το να παίζετε με τον κόπο , τον μόχθο και τον αγώνα κάποιων χιλιάδων που θέλουν με αξιοκρατικό τρόπο να κυνηγήσουν μία θέση στο δημόσιο-με όπλο και μόνο τις σπουδές τους- δεν θα σας βγει σε καλό. Και μην λησμονούμε δύο παράγοντες. Πρώτον, το ασεπ δεν εισηγήθηκε ποτέ την κατάργηση της μοριοδότησης του δεύτερου μεταπτυχιακού και δεύτερον ότι επί κυβερνήσεως πασοκ είχε θεσμοθετηθεί η μοριοδότηση του δεύτερου μεταπτυχιακού. Όταν και η ίδια η κυβέρνηση είναι αναποφάσιστη και δεν έχει μία καθορισμένη και σαφή πολιτική προσλήψεων τότε τι να περιμένουν οι νέοι…..

    Μήπως το ασεπ απαξιώνεται όταν η κυβέρνηση δεν εισακούει τις εισηγήσεις του????

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 02:20 | Έφη

    Έχω δύο πανεπιστημιακά πτυχία, ένα οικονομικών και ένα νομικής. Βάσει του έως τώρα ισχύοντος καθεστώτος, ο δεύτερος πανεπιστημιακός τίτλος μοριοδοτείται με 150 μόρια, με όσα δηλαδή και ένας μεταπτυχιακος τίτλος. Με βάση το άρθρο 4 του νεόυ πλαισίου που τίθεται προς διαβούλευση, διατηρείται η μοριοδότηση αυτή (διάταξη του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002)ενώ η μοριοδότηση του μεταπτυχιακού τίτλου αυξάνει κατά 50 μόρια. Επομένως, βάσει της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, η αξία ενός δεύτερου πανεπιστημιακού τίτλου (για την απόκτηση του οποίου απαιτείται τετραετής φοίτηση, παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σε τουλάχιστων 41 μαθημάτα, εκπόνηση εργασιών κλπ.) είναι υποδεέστερη αυτής ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ετήσιας ή διετούς φοίτησης. Σας φαίνεται δίκαιο αυτό, τη στιγμή μάλιστα που συζητείται από καιρό η αναγνώριση του τέταρτου έτους σπουδών σε όλα τα τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων ως μεταπτυχιακός τίτλος προκειμένου να εναρμονιστούμε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα;

    Επιπλέον, δεν μπορώ να καταλάβω με ποιά λογική αυξάνει ο συντελεστής βαρύτητας με τον οποίο θα πολλαπλασιάζεται ο βαθμός στο τεστ δεξιοτήτων. Σε τί εξυπηρετεί κάτι τέτοιο; Στην αύξηση των υποψηφίων που θα πληρώσουν το παράβολο για να λάβουν μέρος στην εξέταση του τεστ δεξιοτήτων; Και τόσο πολύ «αξίζουν» αυτές οι «δεξιότητες»,ώστε να καταλήγουν, πολλές φορές, να ξεπερνούν τα μόρια ενός δεύτερου πανεπιστημιακού τίτλου ή ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών; Γαιτί αυτός που προσέρχεται χαλαρός ένα πρωινό για να παίξει «προπό» με τις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών του τεστ δεξιοτήτων και πετυχαίνει βαθμολογια 50/100, συγκεντρώνει με το νέο νόμο 200 μόρια, δηλαδή 50 μόρια περισσότερα από αυτόν που μόχθησε 4 χρόνια για να αποκτήσει ένα δεύτερο πανεπιστημιακό τίτλο και τα ίδια μόρια με αυτόν που έχει μεταπτυχιακό.

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 02:42 | EYΓΕΝΙΑ

    Mε τη σειρά μου και εγώ σας συγχαίρω για αυτή τη καινοτομία.

    Θα ήθελα απο πλευράς μου να θέσω το ζήτημα των τριτέκτων και των τέκνων πολύτεκνης οικογένειας.
    Με ποια λογική να προηγείτε ενας ανθρωπος που εχει παντρευτεί, είναι 45 π.χ. ετων και ανηκει σε πολύτεκνη οικογένεια
    και αποκλείεται καποιος που ανήκει σε τριτεκνη αφου τα στενότατα όρια ηλικίας τον εμποδίζουν.

    Θα σας παρακαλόυσα να εξετάσετε την κατηγορία αυτή.
    Ειναι περισσότερο εμπεγμός παρά νομοθετική ρύθμιση
    Αποδεσμέυστε τα όρια ηλικιας στους τριτέκνους.
    Τοποθετήστε τους με τους ίδιους όρους όπως και τους πολυτέκνους
    Δώστε κίνητρα και επιβραυέυστε τις οικογένειες αυτες.

    Σας ευχαριστώ

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 02:21 | ΕΙΡΗΝΗ Τ

    Αγαπητοί μου συμπολίτες, εξέφερα την γνώμη μου σε κάποια από τα άρθρα….

    Τώρα όμως,αρχίζω και προβληματίζομαι και σκέφτομαι…… ένταξη όλα αυτά…… με κάποιον τρόπο, έτσι και αλλιώς, κάποιοι θα ωφεληθούν και άλλοι θα αδικηθούν….. κάποιοι θα καταλάβουν θέσεις, και κάποιοι άλλοι όχι. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ.

    Το πρόβλημα όμως δεν είναι εκεί, το πρόβλημα είναι η ΑΝΕΡΓΙΑ και η ΑΕΡΓΙΑ.

    Οι άνεργοι τι θα γίνουν να πεθάνουν;

    Τα έξοδα τρέχουν, οι υποχρεώσεις πολλές για όλους, και αυτοί που δεν έχουν δουλειά κάθονται και αναλώνουν τον χρόνο τους και τα καλύτερα δημιουργικά τους χρόνια, σε ένα καναπέ, μες την δυστυχία και στην πίκρα τους.

    Ας δημιουργήσει το κράτος χαμηλόμισθες έστω θέσεις για να σταματήσει το φαινόμενο του καναπέ…

    Ας σταματήσει τις επιδοτήσεις ανεργίας του ΟΑΕΔ και ας τοποθετήσει τα άτομα αυτά, σε δημιουργικούς και κοινωφελείς οργανισμούς, έστω με μειωμένο ωράριο, έως ότου βρουν δουλεία.

    Ας προσπαθήσει, να μειώσει το χάσμα, στο βοιωτικό επίπεδο που επικρατεί, ανάμεσα στους εργαζόμενους και ανέργους.

    Δουλειές δεν υπάρχουν….. το γνωρίζουμε!
    Ας μη μαλώνουμε λοιπών για το ποιος από εμάς, πρέπει να μοριοδοτηθεί με περισσότερα μόρια και ποιος όχι.. και ας σκεφτούμε το σύνολο!

    Ζητάμε δουλεία για όλους.. . άσχετα τίτλων & πτυχίων, προϋπηρεσίας…. Κάποιοι δεν έχουν….. Να πεθάνουν, αυτοί και τα παιδιά τους;;;;

    Ας ενωθούμε σαν λαός, και μαζί με το κράτος, ενωμένοι, ας ερευνήσουμε, το πως θα μπορούσε να εκμηδενιστεί η ανεργία..
    Πως θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε θετικά, όλους αυτούς τους ανέργους, για να δημιουργήσουμε κάτι εποικοδομητικό, προσοδοφόρο και καινοτόμο για την Ελλάδα μας.

    Κάθε άνεργος, σίγουρα κάτι έχει να προσφέρει … Το να μην του δίνεται η ευκαιρία, είναι μείον για τον τόπο μας.

    Ας δούμε, τι ξεχωριστό, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε για την ΕΛΛΑΔΑ, εκμεταλλευόμενοι τον χρόνο και την διάθεση των ανέργων μας.

    Ας σκεφτούμε κάτι πρωτοποριακό και συλλογικό, που θα ανυψώσει την ΕΛΛΑΔΑ παγκοσμίως και θα βελτιώσει το οικονομικό μας επίπεδο.

    Τι ;;; Ίσως μια κρατική εταιρεία με θυγατρικές σε αρκετά σημεία της χώρας, που θα μπορέσει να απορροφήσει όλη την λαοθάλασσα ανέργων, που θα παράγει και θα προωθεί κάτι καινοτόμο…………………… ή ίσως κάτι άλλο!!..

    Θέλει σκέψη και μελέτη από την πολιτεία, από τους επιστήμονες από τους ειδικούς ….

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 01:02 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Σ

    Ως προς την κατάργηση της μοριοδότησης των σεμιναρίων του ΟΑΕΔ, με την οποία εγώ συμφωνώ, θέλω να θέσω το εξής ερώτημα: Θα μοριοδοτείται ως χρόνος εμπειρίας?
    Φαντάζομαι πως ναι, γιατί σε άλλη περίπτωση πρόκειται για άνιση μεταχείρηση, δεδομένου οτι τα προγράμματα stage μοριοδοτούνται ως εμπειρία.

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 01:53 | Κώστας

    Με την ευκαιρία της δημόσιας διαβούλευσης θα ήθελα να προτρέψω τους αρμοδίους να εξετάσουν την αναγνώριση ως μεταπτυχιακό τίτλο το διετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως, του Ινστιτούτου Εκπαιδεύσεως Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (Ι.Ε.Σ.Ο.Ε.Λ.).

    Το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα αναγνωρίζεται από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών της Ελλάδος (Ν.Π.Δ.Δ. και τελεί υπό τον έλεγχο του πρώην Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών) και την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) καθώς με την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού αυτού και αποκτώντας την κατά νόμο προϋπηρεσία στον έλεγχο μπορεί κάποιος να λάβει τον τίτλο του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή (επαγγελματίας αυξημένων προσόντων) και να εγγραφεί στο δημόσιο βιβλίο (Μητρώο Ελεγκτών).

    Με την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού αυτού ολοκληρώνονται αυτόματα και οι επαγγελματικές εξετάσεις που προβλέπονται από το άρθρο 7 του Ν. 3693/2008 καθώς υπερκαλύπτονται οι προϋποθέσεις του άρθρου 8 του Ν. 3693/2008, σχετικά με τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία θα πρέπει ένας υποψήφιος να εξεταστεί και να επιτύχει, προκειμένου να αποκτήσει την θεωρητική κατάρτιση που απαιτείται, προκειμένου να του χορηγηθεί η επαγγελματική άδεια του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή.

    Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν. 3693/2008 ΄΄αντικειμενικοί σκοποί των επαγγελματικών εξετάσεων είναι να διαπιστωθεί η κατοχή υψηλού επιπέδου θεωρητικών γνώσεων στα γνωστικά αντικείμενα του άρθρου 8 του παρόντος νόμου και η δυνατότητα της ορθής πρακτικής εφαρμογής των προαναφερόμενων θεωρητικών γνώσεων΄΄.

    Παραθέτω και ορισμένα χρήσιμα στοιχεία από την επίσημη ιστοσελίδα του φορέα :

    Το Ι.Ε.Σ.Ο.Ε.Λ παρέχει Διετή Μεταπτυχιακή Επαγγελματική Κατάρτιση στους πτυχιούχους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), που προορίζονται για το ελεγκτικό επάγγελμα και για στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών. Παρέχει επίσης επιμόρφωση στελεχών επιχειρήσεων στην Εφαρμοσμένη Ελεγκτική και Λογιστική τόσο σε πτυχιούχους Α.Ε.Ι. όσο και σε πτυχιούχους Τ.Ε.Ι.
    Στο Ι.Ε.Σ.Ο.Ε.Λ. διδάσκουν 60 περίπου έμπειροι εισηγητές που προέρχονται από:
    • Καθηγητές Α.Ε.Ι. σε ποσοστό περίπου 45%.
    • Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές, με ιδιαίτερες σπουδές (μεταπτυχιακό, δεύτερο πτυχίο, κ.τ.λ.) μακρόχρονη πρακτική εμπειρία και εξειδίκευση σε ελέγχους, οργανώσεις κ.τ.λ. σε ποσοστό περίπου 40%.
    • Υψηλόβαθμα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, σε ειδικά θέματα (Φορολογία Εισοδήματος, Φ.Π.Α., Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων) σε ποσοστό περίπου 15%.

    Οι σπουδές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στο ΙΕΣΟΕΛ διαρκούν δύο (2) έτη, με 400 ώρες εκπαιδεύσεως κάθε έτος και σε σύνολο 800 περίπου ώρες και για τα δύο έτη. Σε αυτούς που παρακολουθούν την εκπαίδευση και μετά από επιτυχή εξέταση σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα του μεταπτυχιακού προγράμματος χορηγείται Τίτλος Μεταπτυχιακής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
    Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα λειτουργεί σύμφωνα με το Κανονισμό Λειτουργίας Μεταπτυχιακού Προγράμματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που έχει εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΣΟΕΛ, ενώ οι εξετάσεις σε αυτό διενεργούνται σύμφωνα με τον Κανονισμό Διεξαγωγής Επαγγελματικών Εξετάσεων των μελών του ΣΟΕΛ [ΦΕΚ 710/Β/19.5.1999].

    Βάσει όλων των ανωτέρω, θα πρότεινα, αφού οι προσλήψεις στο δημόσιο δεν αφορούν μία ακαδημαϊκή σταδιοδρομία αλλά επαγγελματική, να αναγνωριστεί το διετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως, του Ινστιτούτου Εκπαιδεύσεως Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (Ι.Ε.Σ.Ο.Ε.Λ.) και από το ΑΣΕΠ όπως έχει ήδη αναγνωριστεί από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) και το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ).

    Με τιμή,

    Κώστας

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 01:52 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛ.

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΟΝΟΕΤΟΥΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ π.χ ΑΕΙ/ΤΕΙ Η’ ΑΛΛΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΜΕ 200 ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΕΙ ΔΙΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΕ 300 ΜΟΡΙΑ,ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ/ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ.
    ΑΚΟΜΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΘΕΙ, ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ, Η ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΩΡΑ,ΓΙΑ ΔΥΟ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ:1)ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΣ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ,ΝΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ Μ’ΕΝΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ,2)ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΙΝ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΕΣΤ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΥΡΕΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΛΑΒΕΙ ΜΕΡΟΣ.

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 01:01 | Γεωργιάδης Γεώργιος

    Αξιότιμε κε Υπουργέ,

    η κατάργηση μοριοδότησης του 2ου ή 3ου κλπ μεταπτυχιακού ισοδυναμεί με αποδοκιμασία όσων προσπαθούν να προοδεύσουν και παραπέμπει στην οπισθοδρομία. Η λογική όλα τα μεταπτυχιακά στην ίδια μοίρα προσομοιάζει στη λογική του Προκρούστη. Έχουν την ίδια βαρύτητα ένα μεταπτυχιακό 8 μαθημάτων μονοετούς φοίτησης με ένα των 15 μαθημάτων διετούς υποχρεοτικούς φοίτησης?
    Παλαιότερα (2003) θυμάμαι ένα δίκαιο σύστημα μοριοδότησης 100 μορίων για μεταπτυχιακά 2 εξαμήνων 150 για 3 εξάμηνα και 200 για 4 κλπ. Διαφωνώ με το να ληφθεί υπόψη ο βαθμός αποφοίτησης του μεταπτυχιακού γιατί αυτό θα οδηγήσει στην ασυδοσία και την χρήση αθέμιτων μεθόδων και συστημάτων για την εξασφάλιση υψηλής βαθμολογίας.
    Η συνάφεια πρέπει να υπάρχει για την αποφυγή τραγελαφικών καταστάσεων και θα μπορούσε να υλοποιηθεί ποικιλοτρόπως π.χ. απο το ΑΣΕΠ μέσα από μια βάση δεδομένων όπου μια επιτροπή θα κρίνει τη συνάφεια κάθε μεταπτυχιακού τίτπλου.
    Τέλος, αδυνατώ να καταλάβω πως δύναται να μοριοδοτείται γεναιότατα ένα σεμινάριο ολιγοήμερο με 70 μόρια όταν χρειάζεται κανείς πολλαπλάσιο χρόνο για τα αποκτήσει αυτά τα μόρια με την απόκτηση ξενόγλωσσου πτυχίου.
    Προτείνω τη μείωση αυτού του είδους της μοριοδότησης για λόγους δυασαναλογίας ως προς την καταβολή προσπάθειας απόκτησης αυτών των μορίων.
    Κατά την ταπεινή μου άποψη πρέπει η φιλοσοφία του νομοσχεδίου να διέπεται στην κατεύθυνση και το πνεύμα επιβράβευσης της προσπάθειας του υποψηφίου και όχι ισοπέδωσης ή ακύρωσης έστω τμήματος των προσπαθειών του.

    Με τιμή,

    Γεωργιάδης Γεώργιος
    υποψήφιος ΑΣΕΠ – πολλαπλό θύμα της βιομηχανίας επίπλαστων προσαυξήσεων του Δήμου Δράμας

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 01:52 | Χαράλαμπος

    Σχετικά με την αλλαγή της μοριοδότησης θα ήθελα να αναφέρω τα παρακάτω :
    1) Αύξηση της μοριοδότησης για τον βασικό τίτλο σπουδών. Ήδη το πτυχίο θεωρητικά μπορεί να σου δώσει από 500 έως 1000 μόρια. Η βαρύτητα του δηλαδή σε σχέση με τα υπόλοιπα είναι ήδη πολύ μεγάλη. Εγώ για παράδειγμα έχω χαμηλό βαθμό πτυχίου (που για τη σχολή μου δεν είναι και πολύ χαμηλό)και βλέπω σε αποτελέσματα διαγωνισμών βαθμούς πτυχίου 8 και 9, έχω δει ακόμα και 10 (γίνετε αυτό?). Οι διαφορές μεταξύ των σχολών όσον αφορά τη βαθμολογία είναι μεγάλη και αύξηση της βαρύτητας της βαθμολογίας βασικού πτυχίου δημιουργεί δυσμενή διάκριση. Για αυτό προτείνω τη διατήρηση της μοριοδότησηςτης βαθμολογίας του βασικού τίτλου στα ίδια επίπεδα.
    2) Αντίθετα πιστεύω ότι πρέπει να αυξηθεί η μοριοδότηση της ξένης γλώσσσας. Ισως φαίνεται υπερβολικό αλλά εγώ πιο πολύ δυσκολεύτηκα να π[αρω πτυχίο στην ξένη γλώσσα παρά το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 01:31 | Φωτης Παπαδοπουλος

    Ξερετε ποσοι εχουν 20 βαθμο απολυτηριου απο ιδιωτικα λυκεια στην χωρα? οι περισσοτεροι εχουν τετοια «ακυρα» πτυχια και ειναι μεσα σε ολες τις προκυρηξεις στις θεσεις ΔΕ. Αυτο δεν ειναι αδικια για εκεινους που δεν εχουν τα χρηματα να κανουν κατι αναλογο? Αυτο ειναι αξιοκρατεια? Δεν πρεπει να γινει κατι και για αυτο?

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 00:42 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΥΚΟΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ
    ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙ ΑΡΙΣΤΑ(19,5) ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΤΑΙ ΜΕ 1073 ΜΟΡΙΑ?
    ΕΝΩ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΒΓΑΛΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ 13?
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ 110 ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΟ 80.
    ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΘΕΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ, ΘΕΛΟΥΝ ΤΙΤΛΟΥΣ ΟΧΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΩΝ.

    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ.

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 00:43 | Κωνσταντίνος Στ.

    Η εν λόγω ρύθμιση αποτελειώνει ένα τελειωμένο σύστημα, ενώ είναι απορίας άξιον πως κατάφερε τόσο γρήγορα η νέα κυβέρνηση να διαμορφώσει μια νέα πολιτική…

    Καταρχήν να δηλώσω την πεποίθησή μου: το «αξιοκρατικό» σύστημα που τόσα χρόνια λιβανίζουμε στην Ελλάδα, μπορεί να είναι αδιάβλητο λόγω ανεξάρτητης αρχής, αλλά είναι για τα μπάζα… Νομίζω από την πλευρά της Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων είναι από τα μεγαλύτερα ανέκδοτα και δεν εξυπηρετεί κανέναν παρά μόνο το πολιτκό θεαθήναι. Ιδιαίτερα όταν καταργούμε τη συνέντευξη (από ότι μου είπαν στο Πανεπιστήμιο κάτι καθηγητές, είναι το βασικό εργαλείο για την πρόσληψη, αλλά τί ξέρουν αυτοί…) επειδή διαβάλλει το σύστημα …
    Στο δια ταύτα (οι απορίες μου)
    1. Γιατί να υπάρχει εξίσωση προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω; Δηλαδή σε πόσες προσλήψεις (πέραν ειδικού επιστημονικού προσωπικού) ήταν υποχρεωτικός ο μεταπτυχιακός τίτλος, και μάλιστα σε συγκεκριμένο πεδίο;
    2. Γιατί όλα τα πτυχία να προσμετρώνται το ίδιο(δεν τολμώ να πω για αξιολόγηση πανεπιστημίων ή κάτι τέτοιο…);
    3. Γιατί δεν υπάρχει διάκριση των τίτλων πουθενά κατά το International Standard Classification of Education (ISCED) της UNESCO, όπως γίνεται σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο;
    4. Ξέρει κανείς εάν υπάρχει εθνικό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων (…ανέκδοτο)
    5. Το europass (από τον Οκτώβριο του 2009 επιτέλους χορηγείται) θα αξιολογείται

    Απ’ ότι καταλάβατε, υπάρχουν πολλά θέματα πριν φτάσουμε στο τι θα προσμετράται.

    Μάλλον, στην ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν διαβάσει καμιά ανακοίνωση της Commission. Παραθέτω μερικά πεδία της ανακοίνωσης COM 207 2007 Τελικό:
    «Η ευελιξία και η ασφάλεια που χρειάζονται για τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας εξαρτώνται από την παροχή της δυνατότητας σε όλους τους πολίτες να αποκτούν βασικές ικανότητες και να ενημερώνουν τις δεξιότητές τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής»

    «στις μελλοντικές αγορές εργασίας της οικονομίας της γνώσης θα απαιτούνται ακόμη υψηλότερα επίπεδα δεξιοτήτων»

    Και μια πρόταση: το CEDEFOP εδρεύει στην Ελλάδα. Δεν είναι το πλέον αρμόδιο, αλλά γιατί να μην ζητήσουμε μια βοήθεια στο πως να στήσουμε ένα σωστό σύστημα αξιολόγησης; Στη στατιστική μας κουβαλήθηκαν από μόνοι τους για να δουν πως τα κάναμε τόσο καλά…Σε λίγο καιρό το βλέπω το σενάριο να επαναλαμβάνεται…
    Δουλειά σας είναι να κάνετε το σύστημα καλύτερο! Ειδάλλως καταργήστε το…

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 00:13 | βασιλης

    θεωρώ δίκαια τα μέτρα ,
    εκτός της μείωσης (διότι περί μείωσης πρόκειται κυριολεκτικής και μεταφορικής) των μορίων των ΜΕΤΑ – πτυχιακών τίτλων. Απαξιώνονται τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικα, γιατί ενώ αυξάνονται τα μόρια με μια πρώτη ματιά, τελικά στην πράξη μειώνονται.
    400 από 450 μόρια ( κάτοχοι διδακτορικών η οποίοι κατά τω πλείστων έχουν μεταπτυχιακό)
    200 από 300 μόρια κάτοχοι 2 συναφών μεταπτυχιακών πτυχίων.
    Ευνοημένοι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων μη συναφών του γνωστικού αντικειμένου
    Προτείνω κάτι που θα μετριάσει την αδικία αυτών των «Αρίστων»
    400 ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ
    200 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ
    100 ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΦΟΙΤΗΣΗΣ.

    ευχαριστώ.

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 00:22 | Βασίλης

    Είμαι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών από το London School of Economics (2) και από το Columbia (1) και ενός certificate (elearning and 15 days accommodation), από το European University Institute. Όλα αυτα τα μεταπτυχιακά και οι γνώσεις που απέκτησα είναι συμπληρωματικές. Αν ισχύει ότι υπολογίζεται μόνο το ένα μεταπτυχιακό τότε η αξιολόγηση μου ποεκτιμά τις πραγματικές μου γνώσεις και δυνατότητες. Επίσης το certificate που έλαβα από το european University Institute δεν φαίνεται να υπολογίζεται παρ όλο που στο προηγούμενο καθεστώς τα σεμινάρια, διπλώματα του ΟΑΕΔ μοριοδοτουνταν. Λυπάμε αλλά θεωρώ ότι ο τρόπος αξιολόγησης είναι γενικός αόριστος χωρίς να εξειδικεύεται στις ικανότητες και τα ιδαιτερα χαρακτηριστικά κάθε υποψηφίου γεγονός που οδηγεί σε μια κολλεκτιβοποίηση (δηλαδή: όλοι έχουμε τα ίδια χαρακτηριστικά και αν δεν τα έχουμε οφείλουμε να τα έχουμε). Για μένα είναι άδικος αυτός ο τρόπος αξιολόγησης. Πρέπει να υπάρξει ευρύτερη και πιο ευέλικτη μεθοδολογία…Και ερωτώ αν κάποιος έχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό (που το μεταπτυχιακό σε αυτή την περίπτωση είναι το πρωτο στάδιο/ετος για το διδακτορικό πρέπει να έχει 600 μόρια = 400+ 200 ή απλώς 400). Θεωρώ ότι αν το μεταπτυχιακό έχει δοθεί από το ίδιο Πανεπιστήμιο και αποτελεί μέρος των διδακτορικών σπουδών δνε πρέπει το ΑΣΕΠ προσφέρει μόρια το ΑΣΕΠ πέραν των 400 του διδακτορικού. Και επιπλέον πρέπει να αξιολογείται και ο τίτλος (επιτέλους δεν είναι όλα τα Πανεπιστήμια ίδια….)

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 00:27 | θ.

    ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ!!
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ!!!
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ!!
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ
    ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ!!!!

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 23:45 | ioannis chania

    Αν ισχύει αυτό που έγραψε η Ελένη για το 30% της μεριοδοτησης 2ου μεταπτυχιακού τίτλου το σύστημα αποδεικνύει ότι δεν ξέρει τι μόρια δίνει που!!! Γιατί προφανως αναγνωρίζουν το παραλογο του μετρου και το διορθώνουν. Λένε ας τους δώσουμε εκει ένα 30% και δεν ξέρουν ότι αυτο αντιστοιχεί σε 60 μορια ακόμη λιγότερα από ότι η γνώση μιας ξένης γλώσσας!!!!
    Γιατί δεν είναι δυνατόν να δίνουν για μια γλώσσα πχ Σουαχιλι, Φαρσι, κτλ να δίνουν στην πολυ καλή γνωση της 70 μορια και στην περαιτέρω εξειδικευση να δίνουν 60 μοριάκια!!!

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 23:23 | tania

    Θεωρώ ότι θα πρέπει να αυξηθεί η μοριοδότηση του 2ου Τίτλου Σπουδών από 150 σε 200 μόρια.