Άρθρο 1

1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.

2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:

«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:11 | Δημήτρης

    Ειναι εξαιρετικά πρόσκαιρο και εξαιρετικά πρόχειρο το σχέδιο νόμου για την παραχώρηση υπηκοότητας και εκλογικού δικαιώματος σε αλλοδαπούς. Οι Αλβανοί μετέβησαν και ψήφισαν κατά χιλιάδες στις τελευταίες εκλογές στην Αλβανία όπου εξελέγη πάλι ο -καθυβριζόμενος στο παρελθόν- Μπερίσα.
    Βρίσκω πιό αρμόζων και φυσιολογικό οι Αλβανοί να ασχοληθούν με τα του οίκου τους και με την βελτίωση της δημοκρατίας και το έλλειμμα που αυτή (η δημοκρατία) και η διαφθορά ( πορνεία-ναρκωτικά) παρουσιάζει στη χώρα τους.
    Κύριε Παπανδρέου ακούστε και λίγο τον λαό αυτής της χώρας. Δεν θα χορηγείσετε πολιτικά διακαιώματα ούτε σε Δανούς ούτε σε Βρετανούς αλλά σε Αλβανούς, Βούλγαρους, Πακιστανούς, Αιγύπτιους κ.λ.π. Αυτοί οι λαοί γνωρίζουν από Δημοκρατία και ευνομία και εκλογικές διαδικασίες, όσο εγώ γνωρίζω από διαστημική τεχνολογία.
    Ακούνε μόνο την προπαγάνδα της τηλεόρασης, χωρίς βούληση, χωρίς κριτήρια. Σήμερα θα ψηφίσουν πασοκ ίσως, αύριο αυτό θα γίνει μπούμεραγκ για εσάς τους ίδιους.
    Ίσως σκάβετε τον λάκκο της Ελλάδας, ίσως νομίζετε οτι χορηγόντας την Ελληνική υπηκοότητα σε λαούς που δεν γνωρίζουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους έναντι της πολιτείας και της Δημοκρατίας, δηλ. που βρίσκονται σε καθυστερημένο στάδιο πολιτικά, θα τους κατευνάσετε και θα τους καταστήσετε ισάξιους κοινωνούς των δημοκρατικών αξιών και νόμων. Έχουμε αρκετά πολιτικά & οικονομικά προβλήματα από τους εξτρεμιστές σε αυτή τη χώρα. Μην προσθέσετε περισσότερα.
    Γνωρίζετε οτι ένα τεράστιο ποσοστό της παραβατικότητας ( πάνω από 60%) οφείλεται στους μετανάστες και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Ως φορολογούμενος Έλληνας πολίτης και «πρωην» ( δυστυχώς) ψηφοφόρος του πασοκ, και εκ μέρους όλων των ελλήνων πατριωτών που στηρίξαμε και πιστέψαμε στον Ανδρέα Παπανδρέου, σας παρακαλώ κι’ εγώ όπως όλοι να προβείτε στην διεξαγωγή Δημοψηφίσματος ώστε να απαλλαγείτε της ευθύνης την οποία θα επωμιστεί ο Ελληνικός λαός.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:07 | αλεξανδρα κοσμοπουλου

    Τέκνο αλλοδαπών να αποκτά την ιθαγένεια εφόσον γεννιέται στην ελλάδα και συγχρόνως ένας από τους γονείς του να διαμένει 10 συνεχή χρόνια μονιμα και νόμιμα στην χώρα και έχει δυνατότητα οικονομικής αυτοσυντήρησης χωρίς κρατική βοήθεια τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ και οι δύο γονείς αποδέχονται το ελληνικό σύνταγμα, δηλώνουν πίστη στη χώρα, έχουν λευκό ποινικό μητρώο και γενικά δεν εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον τους,καθώς και βασική γνώση της ελληνικής γλώσσας-ιστορίας-εθίμων.
    Τα παραπάνω (μόνιμη κατοικία, αυτοσυντήρηση κτλ) να μην βεβαιώνονται με υπεύθυνη δήλωση των ιδίων των γονέων αλλά να αποδεικνύονται από δημόσια έγγραφα-βεβαίωση δήμου, εκπαιδευτικού φορέα κ.α..
    Δηλαδή η αίτηση εγγραφής και η δήλωση που θα υποβάλλουν οι γονείς θα πρέπει να συνοδεύεται από τα παραπάνω αποδεικτικά στοιχεία, να δηλώνεται πίστη στην χώρα και υπακοή στο σύνταγμα και τους νόμους, ενώ για την απόδειξη γνώσης της γλώσσας κτλ να περιέχεται τμήμα με μορφή ερωτηματολογίου.
    Εάν οι γονείς δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις ή δεν υποβάλλουν αίτηση και δήλωση, τότε το παιδί αποκτά την ιθαγένεια όταν ενηλικιωθεί, από 18 έως 23 ετών, εφόσον υποβάλλει αίτηση και δήλωση με τις ίδιες προϋποθέσεις (πίστη στη χώρα, υπακοή στο σύνταγμα, γνώση ελληνικής ιστορίας-εθίμων, 10ετή συνεχή διαμονή μόνιμα και νόμιμα, λευκό ποινικό μητρώο…, αυτοσυντήρητος χωρίς κρατικά επιδόματα για κάποια χρόνια…) και επιπλέον έχει φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο έως και την τρίτη τάξη γυμνασίου και αποποιείται κάθε άλλη ιθαγένειά του.

    Σε κάθε άλλη περίπτωση (μη γέννηση στην ελλάδα)το τέκνο αλλοδαπών να αποκτά όχι την ιθαγένεια αλλά την ελληνική υπηκοότητα, εφόσον και πάλι ισχύουν όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις

    Και στις δύο περιπτώσεις (γέννηση σε ελλάδα-ιθαγένεια, μη γέννηση σε ελλάδα-υπηκοότητα), η αίτηση για εγγραφή θα γίνεται δεκτή μόνον εφόσον ο αριθμός των αλλοδαπών που ελληνοποιούνται δεν υπερβαίνει το 5% του γηγενούς πληθυσμού της χώρας -των ήδη ελλήνων- και μάλιστα στην συγκεκριμένη κάθε φορά τοποθεσία (δήμος αθηναίων, θεσσαλονίκης, ξάνθης, φλώρινας, σάμου κτλ.
    Επίσης οι γηγενείς έλληνες να έχουν προτεραιότητα σε ότι αφορά κρατικές παροχές (επιδόματα, εργασία κτλ)

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:04 | σταματης κανελέας

    Υιειά σας. Και εγώ θα συμφωνήσω με αυτούς που διαχωρίζουν τις έννοιες ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ και ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ. Ο Σωκράτης μας έχει πεί ότι για να μάθουμε τί είναι αυτό που εξετάζουμε, πρέπει να το επισκευτούμε και να μάθουμε από πού κατάγεται.
    Επισκεπτόμενοι λοιπόν την έννοια ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ μας λέει ότι είναι ΤΟ ΕΔΩ ΓΕΝΟΣ (από το ρήμα γίγνομαι) και ΟΧΙ ΤΟ ΓΕΝΝΌΜΑΙ.
    Το πρώτο ρήμα είναι πολύ ισχυρό και πάει βαθιά στο παρελθόν του γένους ενός έθνους.
    Το δεύτερο, απεικονίζει τη συγκεκριμένη στιγμή μόνο.
    Με το επερχόμενο νομοσχέδιο λοιπόν θα μπερδευόμαστε όλοι και δεν θα ξέρουμε ποιός είναι ο Αλβανός, ποιός ο Έλληνας και ποιός ο Βούλγαρος. (Ο Πακιστανός θα έχει το προνόμοιο να ξεχωρίζει λόγω χρώματος αλλά και θρησκείας). Είναι αυτό που ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ τα σχέδια της ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ της ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ, δηλαδή των κέντρων εξουσίας και ελέγχου των λαών
    Όσο για το ΥΠΗΚΟΟΣ, είναι δικαίωμα οποιουδήποτε ΝΑ το αποκτά, εφ΄όσον πληρεί τις προϋποθέσεις και τους όρους του κράτους.
    Και για να μή με αποκαλέσει κάποιος φασίστα και άλλες γνωστές καραμέλες θα μου επιτρέψετε να σας πώ ότι από τη γενιά του ΚΚΕ Εσωτερικού και του Ρήγα Φεραίου και από το 1993 μου έχει κάνει την τιμή το ΠΑΣΟΚ και είμαι μέλος.
    Λέω λοιπόν στο κόμμα μου ότι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν φοβάται τις προκλήσεις και τις αποφάσεις του ΛΑΟΥ και πως για τέτοια σοβαρά θέματα θα πρέπει όπως προβλέπει και το Σύνταγμα να γίνεται ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ όχι με ένα απλό ΝΑΙ ή ΟΧΙ αλλά με σύνθετες ερωτήσεις που θα καθορίσει μιά διακομματική επιτροπή.
    Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας, αλλά και την δίοδο επικοινωνίας

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:07 | Apostolos

    ΕΝΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΘΟΔΕΥΕΤΑΙ,ΚΑΤΑΠΑΤΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΦΟΣΟΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΛΟΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΩΣ ΜΙΣΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ-ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ.ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΠΕΛΑΘΕΙ ΕΝΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ.Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΦΟΣΟΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΑ ΔΥΤΙΚΟΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΙΝ ΤΗΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗΣ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ Π.Χ ΝΟΡΒΗΓΙΑ: ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε 2 ΦΟΡΕΣ !!! Η ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ (ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ) ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΟΦΟΒΗ ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ… ΕΞΑΛΛΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΣΑΣ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ…

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:53 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Η κυβέρνηση του πασοκ προεκλογικά είχε εξαγγείλει την αποδώσει ιθαγένειας στα παιδιά των μετανάστη κύριος δεύτερης γένειας.

    ο λαός στο εθνικές εκλογές την έβγαλε κυβερνήσει και αυτό απιδικνει ότι ο λαός συνφωσησε με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.

    οποτε γιατί να πάμε σε διμοψηφισμα??
    επειδή 100 ακροδεξιοί δεν συνφωνούν???
    αυτό είναι αδιανόητο…….

    Ποιος θα πίστευε ότι το 2010 ( 21 αιwνας) θα υπήρχαν τέτοιες αντιδράσεις (από ακροδεξιά άτομα πάντα) …….

    Ναι στην ιθαγένεια των ελλήνων δεύτερης γένειας!!
    Ναι στα αυτονόητα δικαιώματα!!!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:45 | MS

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΝΑ, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4 ΠΙΘΑΝΩΣ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΖΩΕΣ ΕΓΚΥΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!

    Αυτό το ενδεχόμενο το έχετε σκεφτεί ;

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:48 | Χρήστος Λυντέρης

    Την ώρα που σε ολόκληρη την Ευρώπη διεξάγεται μία πολύ σοβαρή συζήτηση για την διαφύλαξη της ευρωπαϊκής ταυτότητας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού , η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς ίχνος σοβαρότητας επιδιώκει την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας σε όλα τα τέκνα μεταναστών σχεδόν χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση! Δεν εξετάζεται δηλαδή ούτε εάν ο μετανάστης γνωρίζει επαρκώς την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, ούτε εάν έχει ελληνική συνείδηση! Απεναντίας, μπορεί να μην γνωρίζει τίποτε από τα παραπάνω, ή ακόμη περίσσότερο, να μισεί την Ελλάδα και τους Έλληνες και, παρά ταύτα, να του χορηγείται η ελληνική ιθαγένεια! Τα ανωτέρω δεν συμβαίνουν σε κανένα ευρωπαΪκό κράτος, είναι απαράδεκτα για οποιοδήποτε κράτος διαθέτει, την στοιχειώδη έστω ευαισθησία και σοβαρότητα να μη επιδιώκει την αυτοδιάλυσή του!Στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα προκύπτουν δύο άλλα κρίσιμα ζητήματα: 1 Δεν γνωρίζουμε επακριβώς τον αριθμό των μεταναστών που είναι υποψήφιοι να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια.2 Είναι βέβαιο ότι , μετά την απόκτηση της ιθαγένειας, θα ανακύψουν για τους μετανάστες ζητήματα μειονοτικών δικαιωμάτων, ήτοι δικαιώματα γλώσσας, θρησκείας κλπ. γεγονός το οποίο αποσιωπάται .
    Εάν κυβέρνηση προχωρήσει στην ψήφιση του εν λόγω νόμοσχεδίου διαπράττει ένα τεράστιο έγκλημα σε βάρος των ελλήνων πολιτών, της ελληνικότητας και της συνέχειας του ελληνικού έθνους και του ελληνικού πολιτισμού

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:55 | Γιάννης Κολοβός

    Θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά που να αναφέρονται στις λεπτομέρειες αυτού του Σχεδίου. Για παράδειγμα το αν επαρκεί η παρακολούθηση των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού ή έξη τάξεων σχολείου για την ανάπτυξη μίας, έστω και στοιχειώδους, ελληνικής εθνικής συνείδησης σε αλλοδαπούς. Ή θα μπορούσε να συζητηθεί το ότι το Σχέδιο επί της ουσίας «καταργεί» το καθεστώς των επί μακρών διαμενόντων καθώς δίνει την δυνατότητα στους αλλοδαπούς να αποκτήσουν την Ελληνική ιθαγένεια σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Ή θα μπορούσε να παρουσιασθεί ο δικαστικός κυκεώνας των ενστάσεων που θα ακολουθεί μετά από κάθε απόρριψη αίτησης χορήγησης ιθαγένειας, υπερφορτώνοντας έτσι τις αρμόδιες υπηρεσίες και κάνοντας την σχετική διαδικασία ακόμα πιο χρονοβόρα και οικονομικώς επαχθή για το Κράτος.

    Κατά την άποψή μου η ουσία του προτεινόμενου νομοθετήματος είναι αλλού. Το Σχέδιο αυτό μεταβάλλει σε σημαντικό βαθμό τις παραμέτρους ύπαρξης και λειτουργίας της κοινωνίας μας γιατί:

    α) αλλάζει τον κώδικα ιθαγένειας εισάγοντας το «δίκαιον του εδάφους» παράλληλα με το ισχύον «δίκαιον του αίματος» υποβαθμίζοντας τους δεσμούς εθνικής και κοινωνικής συνοχής από δεσμούς μίας (πραγματικής ή εικαζόμενης) κοινής καταγωγής και κοινού πολιτισμού σε δεσμούς «συνταγματικού πατριωτισμού» και «τήρησης των νόμων». Η εμπειρία έχει δείξει ότι κοινωνίες που συνδέονται μόνο από μία κοινή «ιδεολογία» ή μία κοινή «νομοθεσία» είναι εξαιρετικά εύθραυστες (πχ. Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, αλλά ακόμα και το…Βέλγιο) και

    β) δίνοντας δικαίωμα ψήφου σε εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς τους καθιστά μία πολύ υπολογίσιμη εκλογική – και επομένως πολιτική – δύναμη στην χώρα. Εννοείται ότι όσοι αλλοδαποί αποκτήσουν την Ελληνική ιθαγένεια θα αποκτήσουν και το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις εθνικές εκλογές. Η αντίστοιχη εμπειρία από άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχει δείξει ότι οι μειονοτικοί ψηφοφόροι ψηφίζουν με βάση τα στενά συμφέροντα της δικής τους εθνοτικής και θρησκευτικής κοινότητας πιέζοντας έτσι για την επίτευξη δικών τους πολιτικών και πολιτισμικών στόχων.

    Ας σημειωθεί ότι οι δύο απόψεις (η άποψη υπέρ και η άποψη κατά των κυβερνητικών προτάσεων) δεν είναι «ισοδύναμες» καθώς η εφαρμογή της μίας ή της άλλης θα έχει εντελώς διαφορετικής βαρύτητας επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία. Αν εφαρμοστούν οι κυβερνητικές προτάσεις και αποδειχθούν λανθασμένες τότε αυτό θα σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία θα έχει καταστήσει ως «συνιδιοκτήτες» και ως «συναποφασίζοντες» τους μετανάστες και η διόρθωση της κατάστασης αυτής θα είναι πολύ δύσκολη. Αν η άλλη άποψη – αυτή που αντιτίθεται στο κυβερνητικό Σχέδιο Νόμου – εφαρμοστεί και αποδειχθεί λανθασμένη, τότε η ελληνική κοινωνία θα μπορεί πολύ εύκολα να επανορθώσει υιοθετώντας παρόμοια μέτρα, χωρίς όμως να έχει πληγεί η εθνική και κοινωνική συνοχή της.

    Παρ’ όλο που οι συγκεκριμένες θέσεις του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν κρυφές, δεν έτυχαν κάποιας δημόσιας συζήτησης κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο κατά την οποία κυριάρχησε πλήρως το θέμα της οικονομίας. Επομένως τίθεται ένα ουσιαστικό ζήτημα νομιμοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής, εφ’ όσον φυσικά δεν θεωρούμε ότι οι ψηφοφόροι δίνουν στην εκάστοτε κυβέρνηση «λευκή επιταγή» για τέσσερα χρόνια. Η διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα θα το παραπέμψει στον μόνο νομιμοποιούμενο για να αποφασίσει για το μέλλον το δικό του, της κοινωνίας του και των παιδιών του: στον Έλληνα πολίτη.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:58 | ΠΑΤΣΟΥΡΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    Μήπως στο τέλος θα γίνουμε εμείς μειονότητα στον ιδιο μας τον τόπο;Οι Αλβανοί μ΄αυτόν τον τρόπο, σε λίγο καιρό, θα είναι περιττό να θέσουνε ζήτημα «Τσαμουριάς»,διότι εμείς οι ίδιοι θα τους έχουμε παραδώσει στο πιάτο την Ελλάδα!Το πάθημα των Σέρβων δεν μας έχει γίνει μάθημα;Μην συγκρίνουμε τους δικούς μας μετανάστες μ΄αυτούς.Πότε οι δικοί μας μετανάστες έθεσαν θέμα εαν η Αμερική ανήκει στους Αμερικάνους ή στους Έλληνες;Στο όνομα της δήθεν δημοκρατίας,στο τέλος δεν θα΄χουμε ΠΑΤΡΙΔΑ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:20 | kwstasmak

    Η Πατριδα κινδυνευει,ο ως ανω νομος ,εφοσον ψηφιστει,ανοιγει κερκοπορτες ,ας το αναλογιστουν αυτο οι εγκεφαλοι της σχετικης προτασης,ενα παραδειγμα θα αναφερω μονον,φανταστειτε να παρουν την ελληνικη ιθαγενεια τα επομενα χρονια 200.000 αλβανοι μεταναστες,θα μιλανε μετα για αλβανικη μειονοτητα στην ελλαδα,και θα εχουν δικαιο,πιστευω να πρυτανευσει η λογικη και να μην ψηφιστει,η εστω να ζητηθει η γνωμη του ελληνικου λαου με δημοψηφισμα

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:43 | konstantinos

    Επιτέλους θα γίνουμε ξέφραγο αμπέλι και επίσημα. Εδώ δεν μπορούμε να στεγανοποιήσουμε τα σύνορα μας, να διώξουμε όσους έρχονται παράνομα, να ελέγξουμε το παρεμπόριο, τη μαύρη εργασία, τις μαύρες άρα και φτηνές υπηρεσίες των μεταναστών και θέλουμε να γίνουμε η»προοδευτικότερη» ανεπτυγμένη χώρα λες και συνορεύουμε με το Λουξεμβούργο και όχι με την Αλβανία και την Τουρκία.Ας ενθαρύνουμε λοιπόν αυτούς που θέλουν να μας πνίξουν στους μουσουλμάνους, να πάρουν το μισό Αιγαίο να μας κάνουν αποθήκη σκουπιδιών όλου του κόσμου.Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και για όσους ξέρουν μόνο ύποπτη είναι αυτή η σπουδή για το νομοσχέδιο. Πρέπει να προηγηθεί η δυνατότητα ελέγχου κάθε δραστηριότητας των μεταναστών (οικονομικής, κοινωνικής κ.λ.π)και μετά, μέχρι να φτάσουν στην ιθαγένεια υπάρχουν τρόποι νομιμοποίησης της παρουσίας τους για όσους έχουν τις προυποθέσεις. Η πατρίδα μας οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά δεν αντέχει την ενσωμάτωση τους. Αυτό φαίνεται από τα σχολεία πρώτα από όλα:Ποιός υπουργός πάει το παιδί του σε δημόσιο σχολείο;Κανένας Έληννας στην Αθήνα αν έχει άλλη οικονομικά δυνατότητα.
    Όσο για τους ομογενείς εκεί θα πρέπει να δούμε ποιοί πραγματικά είναι γιατί για όσους γνωρίζουν τι έγινε στο Στρατό πριν μερικά χρόνια με την στράτευση των ελληνοπόντιων δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τέτοια λάθη.
    Ας αποφασίσει καλύτερα ο Λαός με ένα δημοψήφισμα αφού διαφορετικά θα είναι τεράστια η αντίθεση των Ελλήνων σε αυτό που επιχειρήται.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:12 | Μαρία Π.

    Όπως όλοι παρατηρούμε, παρ’όλο που πολλά σχόλια (εναντίον του νομοσχεδίου) έχουν κοπεί, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αντίθετη στο νομοσχέδιο.
    ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ το νομοσχέδιο τώρα.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:40 | Christos G.

    πρεπει επιτελους για τοσο σοβαρα θεματα να γινεται δημοψηφισμα! δεν μπορει να ειμαστε ωριμοι να ψηφιζουμε αλλα ανωριμοι να παρουμε μερος σε ενα δημοψηφισμα!!! Πρεπει να προστατευουμε τους αλλοδαπους και να τους δινουμε δικαιωματα αλλα πρεπει να δεχομαστε οσους αλλοδαπους αντεχει η χωρα μας οχι οποιος θελει να μπαινει και οποιος θελει να βγαινει χωρις κανεναν ελεγχο! Πρωτα πρεπει να ελέγξουμε τα συνορα μας, να κρατησουμε οσους αλλοδαπους χρειαζομαστε και μπορουμε σαν κρατος να απορροφησουμε και μετα να δουμε ποια δικαωματα να τους δωσουμε! Δεν μπορουμε να ειμαστε τα κοροιδα της Ευρωπης! εμεις δεχομαστε καθε λαθρομεταναστη και οι οιΤουρκοι και οι Ιταλοι τους πετανε στη θαλασσα! Ελεος! δεν ειμαστε ρατσιστες ισα ισα εχουμε φιλους μεταναστες, συμφοιτητες, συναδελφους κλπ και τα παμε μια χαρα με αυτους αλλα οταν εχουμε λαθρομεταναστες που δεν εχουν δουλεια (και ειναι λογικο να μην εχουν γτ εδω δεν υπαρχει δουλεια για τους Ελληνες, θα εχουμε δουλεια για τους αλλοδαπους) και αναγκαστηκα καταφευγουν στην παρανομια και στο παρεμποριο και ζουν δηλαδη εις βαρος των υπολοιπων μονιμων και σωστων πολιτων αυτης της χωρας! Αν ισχυσει ενα τετοιο νομοσχεδιο καθε ανθρωπος του κοσμου θα ερχεται να γενναει στην Ελλαδα για να αποκτησει το παιδι του ενα Ευρωπαικο Διαβατηριο. Ανοιξτε τα ματια σας, δεν ειναι θεωρια συνομωσιας αλλα δεν το βλεπετε; πανε να μας εξαφανισουνε! Οι Ελληνες παντα ηταν ενας ενδοξος μαχητικος και πρωτοπορος λαος που τα τελευταια χρονια χαρις στη «βοηθεια» των ξενων δυναμεων εχουμε ξεπεσει τοσο χαμηλα! ακομα και σημερα μας φοβουνται γτ εχουμε μεσα μας το γονιδιο του Ελληνα που ειχαν οι προγονοι μας. Αν γινει αυτο το νομοσχεδιο πραξη θα μας παρουν την Θρακη , τη μακεδονια , την ηπειρο και το αιγαιο! Και αυτο γτ? γτ αν μπει ο Τουρκος (που δεν εχω τιποτα με τους ανθρωπους) στη θρακη και μεινει εκει θα αποκτησει δικαιωμα ψηφου το παιδι του και σε μερικα χρονια θα εκλεγουν εκπροσωπους οι οποιοι θα θελουν την ενωση τους με την Τουρκια και την ιδια βλεψη θα εχουν και οι σκπιανοι-βουλγαροι και οι Αλβανοι για την ηπειρο! Παιδια δεν ειμαστε Γερμανια! οι γειτονες των Γερμανων δεν διεκδικουν διαρκως εδαφη τους αλλα και να το κανουν οι νομοι εκει ειναι πολυ αυστηροι, δεν παιρνει δικαιωματα ο καθενας! Ελπιζω να σας εδωσα καποιες ιδεες για να καταλάβετε τι κινδυνους εγκυμονεί ενας τετοιος νομος
    καλη χρονια σε ολους μας!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:36 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Μου προκαλεί τω όντι κατάπληξη η μονομερής και φανατισμένη αντίδραση της πλειονότητας των δημοσιεύσεως (posts) στην απονομή ιθαγένειας στα παιδιά αλλοδαπών, τα οποία γεννιούνται στην Ελλάδα, συντρεχούσης και της προϋποθέσεις της 5ετούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του ενός γονέως (δηλ. η μερική και υπό προϋποθέσεις εισαγωγή στη χώρα μας της αρχής του δικαίου της εδάφους – ius soli – και λέω υπό προϋποθέσεις, διότι εν αντιθέσει π.χ. με το Ηνωμένο Βασίλειο *δεν* αρκεί, αλλά όπως π.χ. στη Γαλλία, όπου απαιτείται και του γονέως η γέννηση στο έδαφος της χώρας, απαιτείται και επιπρόσθετη προϋπόθεση).

    Προς αντίκρουσιν αυτής της επιστημονικά παντελώς αθεμελίωτης άποψης, παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα από το σύγγραμμα «Διεθνές Δίκαιον» του Κ. Θ. Ευσταθιάδου («Τακτικού Καθηγητού της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρέσβεως επί Τιμή, Ακαδημαϊκού, Προέδρου του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου, τ. Προϊσταμένου Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Εξωτερικών, τ. Προέδρου της Νομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών και Μέλους της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών»), 2η έκδοση, 1979, Τόμος 2ος, Βιβλίον Πέμπτον, σελ. 8-9:

    ////////////////////////////
    «Δέον νὰ ὑφίσταται μεταξὺ τῆς Πολιτείας καὶ τοῦ ἀτόμου εἰς τὸ ὁποῖον παρέχεται ἡ ἰθαγένεια πραγματικός και ἐνεργὸς δεσμὸς (real and effective). Και δη

    α) Ἐπὶ ἀρχικῆς ἰθαγενείας, ἤτοι κατὰ τὴν γέννησιν κτωμένης, πραγματικὸς δεσμὸς εἶναι ὁ τῆς καταγωγῆς ἤ τοῦ τόπου τῆς γεννήσεως. Πράγματι δὲ διὰ τὸν καθορισμὸν τῆς ἀρχικῆς ἰθαγενείας ἀκολουοῦνται ἀνὰ τὰς χώρας τὰ ἐξῆς συστήματα: 1) τὸ τῆς καταγωγῆς (ius sanguinis), ἤτοι τῆς κτήσεως τῆς ἰθαγενείας τῶν γονέων, ἀσχέτως τόπου γεννήσεως, 2) τὸ τοῦ τόπου τῆς γεννήσεως (ius soli), 3) μικτὸν σύστημα, ἐφαρμόζον κατὰ τὰς περιστάσεις ἤ ἐν μέρει τὸ ἕν καὶ τὸ ἕτερον τῶν ἀνωτέρω δύο συστημάτων.

    Ἡ αποδοχή ἤ ἡ διατήρησις τοῦ ἑνὸς ἤ τοῦ ἑτέρου τῶν ὡς ἄνω λύσεων ὑπαγορεύεται ὑπὸ τῶν ἰδίων ἑκάστης Πολιτείας συμφερόντων, λαμβανομένου κυρίως ὑπ’ ὄψιν τοῦ δημογραφικοῦ παράγοντος, οὕτως ὥστε το ius sanguinis ἀκολουθεῖται ὑπὸ τῶν μεταναστευτικῶν λεγομένων Κρατῶν, τὰ ὁποῖα, ὡς ἐκ τοῦ σκοπουμένου ἐπαναπατρισμοῦ τῶν κεφαλαίων ἤ τῆς ἐπιστροφῆς τῶν μεταναστῶν ἤ ἄλλων λόγων, ἐπιθυμοῦν οἱ ὑπήκοοί των νὰ διατηροῦν τὴν ἰθαγένειὰν των, τὸ δὲ ius soli υἱοθετεῖται ὑπὸ τῶν Κρατῶν ἐκείνων, τὰ ὁποῖα εὐνοοῦν τήν ταχείαν ἀφομοίωσιν τῶν εἰς αὐτὰ μεταναστευόντων ἀτόμων»
    ////////////////////////////

    Η χώρα μέχρι της σήμερον ακολουθούσε το σύστημα της καταγωγής, το λεγόμενο ius sanguinis, (και ορθά ο Ευσταθιάδης αποφεύγει την αυτολεξί μετάφραση «δίκαιο του αίματος», για λόγους που αναλύει ήδη ο Μαριδάκης, 1950, στο «Ιδιωτικόν Διεθνές Δίκαιον»), δηλ. της κτήσεως της Ελληνικής ιθαγένειας από τους γονείς, ασχέτως του τόπου γεννήσεως του τέκνου. Το συμφέρον του Ελληνικού κράτους που υπαγόρευσε την μεν αποδοχή, την δε διατήρηση επί μακρό χρονικό διάστημα αμιγώς (εκτός μιας σπάνια απαντώμενης περιπτώσεως για την αποφυγή της ανιθαγένειας) το ius sanguinis, είχε να κάνει με *δημογραφικούς λόγους*, τουτέστιν ότι η Ελλάδα ήταν κράτος μεταναστευτικό (1890-1910: προς Αμερική, 1950-1970: Αμερική, Αυστραλία, Γερμανία, Καναδά, Βέλγιο, κ.λπ.), και επιθυμούσε τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών που γεννιούνται π.χ. στην Αμερική ή την Αυστραλία να αποκτούν αυτόματα την Ελληνική ιθαγένεια). Αντιθέτως, εδώ και 20 έτη (από το 1990 και εντεύθεν), η Ελλάδα, ακολουθώντας την τάση των προηγμένων δυτικοευρωπαϊκών κρατων (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Βέλγιο,Ελβετία) που είχαν προηγηθεί σ’ αυτό από τη δεκαετία του 1960 ήδη, έγινε τόπος *υποδοχής* μεταναστών. Λόγοι δε *ταχείας αφομοίωσης* των μεταναστευόντων στην Ελλάδα ατόμων (καθώς η μη αφομοίωση θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες – δεν πρέπει να έχουμε *γκετοποίηση* των μεταναστών – αυτό θα ήταν ολέθριο για τη χώρα!), *επιβάλλουν* την μετάπτωση του δικαίου ιθαγένειας σε ένα μικτό σύστημα, με στοιχεία ius soli, όπως είναι εν προκειμένω η απονομή της ιθαγένειας με τη ΓΕΝΝΗΣΗ του τέκνου στην Ελλάδα και την 5ετή ΝΟΜΙΜΗ και ΜΟΝΙΜΗ διαμονή του ενός γονέως. Άλλες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, Αυστρία, Ελβετία) ακολουθούν παρεμφερή συστήματα, η δε Μεγάλη Βρεταννία δίνει την ιθαγένεια με τη γέννηση και μόνο στο έδαφός της. Η επιλογή από πλευράς μας ενός συστήματος παρεμφερές με το Γαλλικό ή το Βελγικό είναι μια πολύ καλή λύση.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 17:36 | ΑΡΙΑΔΝΗ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ!!!Ο ΞΕΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ.ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ Η ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ?ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ?ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΝΕΙΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ.ΜΗ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥ!!!ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΕΤΣΙ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ…

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 17:40 | κωστας χαριτος

    Αξιοτιμε κ. υπουργε
    Το ΠΑΣΟΚ,το κομμα που εκπροσωπειτε και ειναι εντολοδοχος του ελληνικου λαου απο την προσφατη εκλογικη διαδικασια δηλαδη κυβερναει με σαφη και νωπη λαικη εντολη ειναι ετοιμο να διαπραξει μια εθνικη προδοσια.
    Καταλαβαινουμε την οδυσσεια των μεταναστων και των προσφυγων ομως με το νομοσχεδιο αυτο θα γινουμε μεινοτητα στην ιδια μας την πατριδα,το ενδεχομενο σε μερικα χρονια να εχουμε μια μουσουλμανικη ελλαδα δεν ειναι μακρια..γιατι δεν μιμουμαστε τους Ελβετους που για ενα θεμα υποδιεστερης εθνικης σημασιας{αναφερομαι στο Θεμα των μιναρεδων} εκαναν δημοψηφισμα και ετσι ο ελβετικος λαος αποφασισε με δημοκρατικες διαδικασιες…
    Ισως ομως για εσας η δημοκρατια και η διαφανεια να λειτουργουν ala cart…
    Οσον αφορα το θεμα της λαθρομεταστευσης αυτο που πρεπει να γινει ειναι καλυτερη φυλαξη των συνορων και μαζικος επαναπατρισμος των λαθρομεταναστων στις πατριδες τους,οπου αυτο δεν ειναι δυνατον διοτι προερχονται απο εμπολεμες ζωνες πχ Αφγανισταν,Ιραν τοτε να τους στειλουμε στις ΗΠΑ και την Μεγαλη Βρετανια οι οποιες προκαλεσαν τους πολεμους αυτους οποτε και την δυστυχια και τον ξεριζωμο αυτων των ανθρωπων.
    Η ελληνικη πολιτεια πριν προχωρήσει σε μαζικη τακτοποιηση-ρυθμιση των αλλοδαπων αλλοεθνων να μας απαντησει τι εχει κανει τοσα χρονια για τον ελληνισμο της διασπορας και κυριως για τον ελληνισμο της Αλβανιας,αυτοι οι ΕΛΛΗΝΕΣ φυλανε θερμοπυλες…εχουν υποστει βασανιστηρια και φυλακισεις για την εθνικη τους καταγωγη,οι ανθρωποι αυτοι ομως ακομη επιμενουν και κρατουν με νυχια και με δοντια ζωντανη την ελληνικη τους ψυχη.Παροτι το ελληνικο κρατος τους εχει λησμονήσει,εξισωσει με τους Αλβανους,διαγραξει απο μνημη και την ιστορια του.ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 17:11 | Δούδης Δημήτρης

    1. Ευρωπαϊκές κοινωνίες και απόδοση ιθαγένειας στους μετανάστες

    http://antonissamaras.blogspot.com/2009/12/blog-post_30.html

    2. Μεταναστευτικό [Περιοδικό Άρδην – Εφημερίδα Ρήξη]

    http://ethnologic.blogspot.com/2010/01/blog-post_03.html

    3. Μεταναστευτικό:Μια ανάλυση

    http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2009/12/blog-post_4303.html

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 17:29 | Χ. Σ.

    Ζούμε μαζί, δουλεύουμε μαζί, διασκεδάζουμε μαζί, φορολογούμαστε το ίδιο, πληρώνουμε τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές (όταν ο εργοδότης τους είναι η φωτεινή εξαίρεση), βιώνουμε την ίδια πραγματικότητα, πηγαίνουμε στα ίδια σχολεία,ονειρευόμαστε μαζί παίρνοντας τα ίδια λεωφορεία.
    Τα παιδιά μαθαίνουν με εκπληκτική ταχύτητα, ενσωματώνονται και πιστεύουν στη δημοκρατία μας και τους θεσμούς.
    Μήπως να τους απαγορεύαμε την επιβίβαση & στα μμμ?

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 17:26 | Κοροβίλα Ιωάννα

    Είναι θλιβερό! Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και ακόμα αναρωτιόμαστε για το αν κάποιοι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν τα στοιχειώδη δικαιώματα! Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία ποτέ δεν ωφέλησαν μια χώρα. Το καλύτερο λοιπόν από κάθε άποψη είναι οι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας να αφομοιωθούν και να γίνουν χρήσιμα μέλη στην κοινωνία μας. Συνεπώς πιστεύω πως το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και για τη χώρα μας και για τους μετανάστες καθώς ο ρατσισμός μόνο πίσω μπορεί να πάει μια χώρα…

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 17:49 | ΝΙΚΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    Το νομοσχεδιο ερχεται να καλυψει αναγκες οι οποιες επρεπε να χουν καλυφθει εδω και χρονια. Αυτην την στιγμη στην Ελλαδα ζουμε παραλληλα δυο κοινωνιες, των Ελληνων και των αλλοδαπων. Αυτο πρεπει να σταματησει. Ειναι επιβεβλημενο να λαμβανουν ελληνικη υπηκοοτητα τα τεκνα των νομιμων μεταναστων, τα οποια ουσιαστικα εχουν λαβει ελληνικη παιδεια και μετεχουν της ελληνικης κοινωνιας συνεπως ειναι και Ελληνες, διοτι Ελληνας δεν ειναι μονο αυτος που εχει γεννηθει απο Ελληνες γονεις αλλα και αυτος που μετεχει της ελληνικης παιδειας. Βεβαια θα πρεπει να δοθει μεγαλη προσοχη στον τροπο που θα διδεται, δηλαδη δεν θα πρεπει να διδεται ελληνικη υπηκοοτητα σε λαθρομεταναστες και φυσικα σε καμια περιπτωση σε ατομα με αγνωστη υπηκοοτητα και μαλιστα μετα απο μολις τρια χρονια.
    θα πρεπει να ληφθει σοβαρα υποψιν το γεγονος οτι οι σημερινοι μεταναστες δεν ειναι μεταναστες με ευρωπαικες ριζες (αλβανοι, ρουμανοι κτλ)οι οποιοι λογω κοινης πολιτιστικης ιστοριας και κοινωνικων δομων μπορεσαν και θελησαν να ενσωματωθουν αλλα μεταναστες απο ασιατικα και αφρικανικα κρατη που οπως εχει αποδειχθει και στην Ευρωπη δεν ενσωματωνονται ευκολα αλλα αντιθετα γκετοποιουνται. Αρα ειναι εξαιρετικα επιφοβο σε αυτους τους ανθρωπους να διδεις υπηκοοτητα μολις με 5 χρονια παραμονης, μολις με τρια χρονια ελληνικου σχολειου και αν ειναι και αγνωστης υπηκοοτητας (τι πιο ευκολο) μολις με τρια χρονια παραμονης.
    Εν κατακλειδι το νομοσχεδιο κινειται σε σωστη κατευθυνση απλα δεν θα πρεπει να φθασουμε απο την σημερινη απολυτη αρνηση της υπηκοοτητας στο αλλο ακρο της ανεξελεγκτης εγκρισεως υπηκοοτητων.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 17:08 | kwstas1977

    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΑΡΧΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΤΑΝ Η ΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΕ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ! ΑΝ ΕΙΧΑΤΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΕΥΝΟΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΣ ΤΟ ΑΝΑΡΤΟΥΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ. ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΜΟΥ ΣΤΕΡΗΣΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΚΡΑΙΟ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΩ? ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥΣ? ΚΥΝΗΓΑΤΕ Π.Χ. ΕΝΑΝ ΕΜΠΟΡΟ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ. ΤΟΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ ΟΤΙ ΝΑ’ΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟ, ΦΠΑ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΞΥΜΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ?

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 17:26 | stayrula

    Αγαπητοί κύριοι της Κυβέρνησης,

    καταρχην Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!

    θελω να καθησυχασω τους ελληνες οτι ταχα δεν θα ενσωματωθουν οι αλλοδαποι.

    ασ εχουν συνεχως σαν παραδειγμα ποσο ωραια ενσωματωθηκαν- οι αλβανοι – στο κοσοβο(μεχρι και δικο τους κρατος {τους} δημιουργησαν, πολεμωντας με τις πλατες και το στρατο ολου του δυτικου κοσμου),και στο μαυροβουνιο, και στα σκοπια,και στη βοσνια…οι μουσουλμανοι στη θρακη…

    ισως αν γινουμε μειονοτητα μας προσεχουν καλυτερα…

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:47 | Στέφανος Παπαδήμου

    Πιστεύω ειλικρινά ότι όσοι επικαλούνται επιχειρήματα περί «ανθρωπισμού», «ισότητας», «δικαιοσύνης» και άλλων τέτοιων χαριτωμένων ή πολύ αφελείς είναι ή πολύ πονηροί.

    Εδώ είναι προφανές ότι κάποιος θέλει ψήφους και τους θέλει τώρα (κατά την τόσο προσφιλή στα μέρη μας μικροπολιτικάντικη πρακτική). Το ερώτημα είναι αν μετά από 10-15 χρόνια όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ ή κάποιον μουφτή / αγιατολάχ / χότζα, που δικαίως θα έχει επιβάλλει την φυσική, ηθική και πολιτική του υπόσταση.

    Όσο για το επιχείρημα για τους Έλληνες που διατηρούν πολιτικά αξιώματα σε τρίτες χώρες: Έχω χάσει επεισόδια ή μήπως το Ελληνικό λόμπυ προσπαθεί κατά βάση να ασκεί επιρροή προς όφελος της Ελλάδας; Όταν ήταν υποψήφιος ο Δουκάκης δεν χαιρόμασταν επειδή μπορεί και να έβγαινε «δικός μας» πρόεδρος; Το ίδιο δεν κάνει το αρμενικό λόμπυ για την Αρμενία, το τουρκικό για την Τουρκία, το Εβραϊκό για το Ισραήλ κλπ κλπ; Εκτός κι αν περιμένουμε να εκτιμηθεί τόσο πολύ η από μέρους μας επίδειξη «ανθρωπισμού», ώστε κάθε μελλοντικό αλβανικό, πακιστανικό, σομαλικό κλπ λόμπυ αποφασίσει να μας ανταποδώσει τη χάρη και να εργαστεί για λογαριασμό μας και μόνο.

    Εν κατακλείδι, ΟΧΙ. Πάω τώρα να ακούσω ένα παλιό τραγούδι του Μηλιώκα, απόλυτα ταιριαστό για την περίσταση.

    Μετά τιμής

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:05 | giannis

    έχω να επευθύνω δυο τρεις απλές ερωτήσεις στους συμπολίτες που υποστηρίζουν το σχέδιο νόμου περί ου ο λόγος:

    1 το διαβάσετε;;

    2 τις βραχυ- μέσο- μακροχρόνιες συνέπειες τις συνειδητοποιείτε;;

    3 συγκρίσεις με αντίστοιχες νομοθεσίες άλλων κρατών της ΕΕ κάνατε;;

    4 μετά από τα βήματα 1-3, έχετε έστω και μία ένσταση-επιφύλαξη-απορία-αίτημα για διευκρίνηση;;

    εάν η απάντησή σας στο 1 είναι όχι τότε διαβάστε το πριν καταθέσετε την ένθερμη αποδοχή και υποστήριξή σας

    εάν η απάντηση στο 2 είναι όχι τότε καθείστε και σκεφτείτε σοβαρά το συμφέρον σας και το συμφέρον της χώρας σας πριν από και παράλληλα με τα όποια θεμιτά -μέσα σε μια δημοκρατία δυτικού τύπου- δικαιώματα των μεταναστών

    εάν η απάντηση στο 3 είναι όχι τότε μπείτε στον κόπο να δείτε τί έχουν κάνει άλλες ευρωπ. χώρες υψηλότερου βαθμού κοινωνικής εξωστρέφειας, πολυπολιτισμικότητας και ανεκτικότητας απ ότι εμείς

    εάν η απάντηση στο 4 είναι ναι, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ και αποδείξτε έτσι την πολιτική σας ωριμότητα, ικανότητα για αντίληψη αποχρώσεων και κριτική σκέψη

    όλοι εμείς που διαφωνούμε, διαφωνούμε με τις ασαφείς παραμέτρους και τις συνοπτικές συνθήκες και τα παραθυράκια και το προχειρογραμμένο χαρακτήρα του νομοσχεδίου ως έχει αυτή τη στιγμή και όχι με τη δυνατότητα και εντέλει την αναγκαιότητα νόμιμοι μετανάστες στη χώρα μας να μπορέσουν μέσα από σαφείς και δίκαιες διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα να υιοθετήσουν την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδας τους και ως πατρίδα των παιδιών τους

    και επιπλέον ένα σχόλιο ακόμη; ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ και θα πω το γιατί το αντιλαμβάνομαι έτσι:

    ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι ρυθμίζει 2 θέματα σε πακέτο, ήτοι την απόδοση πολιτογράφησης-ιθαγένειας στους μετανάστες και τα τέκνα τους και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι…ΜΕ ΤΡΙΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ των μεταναστών

    γιατί αυτό;; δεν είναι αυτονόητο ότι όλοι οι έλληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι; δεν το στερούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εάν κι εφόσον έχουν λερωμένο ποινικό μητρώο; γιατι θα πρέπει να υπάρχει χωριστός νόμος για τους πολιτογραφημένους μετανάστες «ιθαγενείς-έλληνες» ως προς αυτό το δικαίωμα;

    μήπως τελικά ο ΣΚΟΠΟΣ είναι η ψηφοθηρία και το ΜΕΣΟ είναι η ιθαγένεια με την κοινωνική ένταξη να πηγαίνει στις καλένδες;;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΠΡΩΤΟ
    το ΠΑΣΟΚ έχασε και κέρδισε τις εκλογές του 2004 και του 2009 αντίστοιχα με τον ίδιο αριθμό ψήφων

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
    όλα τα στοιχεία στην Ευρώπη δείχνουν ότι οι μετανάστες ψηφίζουν κατά τεκμήριο κεντροαριστερά

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΤΡΙΤΟ
    το πρώτο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ με μια «Ελλάδα που ανήκει στους Έλληνες» στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης, με τα «περήφανα γηρατειά» να φυτοζωούν κάτω από τα όρια της φτώχειας και με τους υψηλότερους δείκτες ανεργείας σε νέους και γυναίκες είναι η ….κοινωνική ένταξη των μεταναστών…

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
    συμπληρώστε το κατά το δοκούν

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:30 | Γιώργος Μαρούσι

    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία.Η πατρίδα μας ήταν από τις ελάχιστες χώρες που δεν έδιναν την ιθαγένεια που εκατομμύρια Ελληνόπουλα στο εξωτερικό τόσα χρόνια αποκτούσαν(μαζί με την υπηκοότητα αν ήθελαν) στις πολιτισμένες χώρες.
    Ας μη προβληματίζονται οι λεγόμενοι υπερπατριώτες.Η Ελλάδα είναι τεράστιο Έθνος με φοβερές δυνατότητες ενσωμάτωσης λαών,θρησκειών κλπ Το έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν.Άλλωστε αν κάποιοι από τους διαμαρτυρώμενους ψάξουν καλά το γενεαλογικό τους δένδρο ίσως ανακαλύψουν πολλά που δεν ξέρουν.
    Ο Έλληνας δεν προσδιορίζεται από το αν κάποιος τρισπάπους του ήρθε από τη Βαυβαρία την Αλβανία την Μικρά Ασία ή κάποια γιαγιά του πριν 5 γενιές ήταν μουσουλμάνα,Εβραία ή Καθολική.Ξέρετε πόσοι σημερινοί Ιταλοί Ρουμάνοι ή Βούλγαροι προέρχονται από Έλληνες;
    Έλληνες είναι αυτοί που θα διδαχθούν Επιταφιο που θα πάνε στην Επίδαυρο που θα σταματήσουν να ανάψουν ένα κεράκι στο μισογκρεμισμένο προσκυνητάρι που θα γλεντήσουν το Πάσχα που θα τρέχουν στο Αιγαίο Καλοκαιριάτικα που θα τσακώνονται για κόμματα,ομάδες κλπ αλλά και θα μονιάζουν ανεπανάληπτα στους Εθνικούς θριάμβους και απειλές.Πέρυσι πήγα σε ορκωμοσία Στρατιωτών και είδα περίπου 15 έγχρωμους να ταργουδούν τον Εθνικό ύμνο.Τους θέλω Έλληνες και όχι απέναντι μας να είναι εδώ μιά ζωή και να καταριώνται αυτή τη πατρίδα.Σίγουρα και πρέπει να γίνει η διαδικασία με σωστό δίκαιο και διαφανή τρόπο ώστε να αποφευχθούν «νομιμοποιήσεις’ εγκληματικών στοιχείων αλλά χωρίς αμφιβολία η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει και μάλιστα με υπερηφάνεια για τη τόλμη που επέδειξε φέρνοντας το νόμο σε διαβούλευση

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:15 | nikomaxos

    θα επρεπε να ντρεπεστε κυριοι θεματοφυλακες (υποτιθεται) των συμφεροντων της πατριδας μας.αυτο που πατε να κανετε θα επιφερει εθνολογικη αλλοιωση κ αν κ το γνωριζετε πολυ καλα αδιαφορειτε προκλητικα!
    παρολα αυτα,κρατηστε τουλαχιστον τα προσχηματα κ θεστε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για ενα θεμα που αφορα ολον τον ελληνικο λαο αμεσα!αυτος ο τοπος για τον οποιο οι προγονοι μας εχουν χυσει αιμα,δεν ειναι τσιφλικι σας!δεν σας ανηκει!!ανηκει σε ολους τους Ελληνες!!!
    προχωρηστε λοιπον σε δημοψηφισμα για να γευτειτε τους καρπους των παραλογισμων σας!
    ΜΗΝ ΓΙΝΕΣΤΕ ΑΛΑΖΟΝΕΣ,ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΠΕΛΘΕΙ Η ΝΕΜΕΣΙΣ!!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:06 | Nαταλία

    Λοιπόν? Και τώρα αγαπητοί που βλέπετε ότι το 80% πάνω κάτω των μηνυμάτων είναι κατά του νομοσχεδίου τι θα κάνετε? Μόνο μην προχωρήσετε σε «διορθώσεις» γιατί δεν μασάμε κουτόχορτο! (Α, κι αν έχετε την καλοσύνη ας δημοσιεύσετε το σχολιό μου. Και μην μου πείτε πως είναι υβριστικό γιατί, όπως σας έχω ξαναεπισημάνει, υπάρχουν πολύ χειρότερα σχόλια που προσέβαλαν εμένα κι άλλους σχολιαστές!) Ευχαριστώ!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:16 | ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

    Αυτή η πατρίδα είναι δική σας και δική μας όπως έλεγε ο Μακρυγιάννης. Και κανένα δικαίωμα δεν έχει οποιοσδήποτε, είτε κόμμα είτε πολιτικός είτε θρησκευτικός άρχων, όσο ψηλά κι’άν βρίσκεται να καθιστά μετόχους [και στο μέλλον πλειοψηφούντες μετόχους] στην Ιερή πατρίδα μας που με τόσο κόπο και θυσίες φτιάξαμε όλοι, ξένους, απολίτιστους ως επι το πλείστον ανθρώπους, που ΤΙΠΟΤΑ κοινό [ούτε φυλή, ούτε γλώσσα, ούτε θρησκεία, ούτε κοινά ιδανικά-αντιθέτως μάλιστα] δεν έχουν μ’εμάς του Έλληνες, εκτός ίσως από την υλιστική καταναλωτική αποχαύνωση στην οποία έχει περιπέσει σήμερα μεγάλο μέρος του Ελληνικού Λαού, της άρχουσας τάξης περιλαμβανομένης. Πολλώ μάλλον που καμία λαϊκή εντολή δεν δόθηκε από τον Ελληνικό λαό στο κυβερνόν κόμμα κατά τις πρόσφατες εκλογές…! για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η ριζική και αθρόα πολιτογράφηση μεταναστών!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:38 | Σκεπτόμενος Έλληνας

    ΠΟΥΘΕΝΑ στον κόσμο ΔΕΝ αποκτά κανείς ιθαγένεια και πολιτικά δικαιώματα τόσο ΕΥΚΟΛΑ και ΣΥΝΤΟΜΑ!

    ΠΟΥΘΕΝΑ στον κόσμο η νομιμοποίηση μεταναστών υπό την έννοια της παραμονής και της εργασίας ΔΕΝ συνεπάγεται την παροχή πολιτικών δικαιωμάτων!

    Τα ΑΤΟΜΙΚΑ δικαιώματα που ισχύουν για ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους σε ΚΑΜΜΙΑ περίπτωση ΔΕΝ συγχένονται με τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ δικαιώματα και δεν συνεπάγονται ή επιβάλλουν την απόδοση ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ δικαιωμάτων!

    ΚΑΜΜΙΑ σύμβαση, συνθήκη ή άλλο νομοθέτημα Διεθνές ή Ευρωπαϊκό ΔΕΝ μας υποχρεώνει να δώσουμε πολιτικά δικαιώματα σε μετανάστες νόμιμους ή παράνομους!

    Το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο θα αλλοιώσει ΕΘΝΙΚΑ και ΕΚΛΟΓΙΚΑ την ανθρωπογεωγραφία της χώρας μας, αλλά θα μας καταστήσει ακόμη πιο ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ προορισμό για ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ-ΕΠΟΙΚΙΣΤΕΣ και ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΥΣ από κάθε περιοχή της γης!

    Θα είναι η χειρότερη ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ που θα έχουν ποτέ διαπράξει πολιτικοί εναντίον του Ελληνισμού, πολύ χειρότερη από την οιαδήποτε ΕΔΑΦΙΚΗ υποχώρηση έναντι ξένων διεκδικήσεων, απλούστατα γιατί αυτή εδω η ΠΡΟΔΟΣΙΑ θα συνίσταται όχι στην παραχώρηση ΥΛΙΚΗΣ Εθνικής περιουσίας, αλλά στην εκ τω έσω ΑΛΛΟΙΩΣΗ των ΑΝΘΡΩΠΩΝ που συνιστούν το Εθνος, την Κοινωνία, τον Ελληνισμό.

    Και ένα ερώτημα – ρητορικό βέβαια – που δείχνει πόσο στρεβλή, παράλογη και τελικά εκ του ΠΟΝΗΡΟΥ είναι η παρελκυστική τακτική να συγχέονται τα ΑΤΟΜΙΚΑ δικαιώματα με την υποχρέωση παραχορήσεως ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ δικαιωμάτων: υπάρχει ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ο οποίος θα παραχωρούσε στον μάστορα που του έφτιαξε το σπίτι ή του έκανε κάποια μερεμέτια και τον έχει ήδη πληρώσει το δικαίωμα να ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ για το μέλλον των ΠΑΙΔΙΩΝ του; Γιατί το σκεπτικό «αφού δουλεύουν εδώ, θα πρέπει να έχουν και πολιτικά (!!) δικαιώματα» αυτό ακριβώς σημαίνει….

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:13 | Γιάννης Καλλιοντζής

    Το νομοσχέδιο αυτό κινείται προ τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει επιτέλους να ισχύσουν και στην Ελλάδα αυτά που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και δεκαετίες. Η φοβική αντιμετώπιση των ξένων που ζουν και εργάζονται για χρόνια στη χώρα δεν θα λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης αλλά αντίθετα θα το επιτείνει. Το νομοσχέδιο όμως αυτό θα συμβάλλει στην ένταξη των αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία μόνο εφόσον συνοδευτεί και από άλλες πρωτοβουλίες κυρίως σε επίπεδο εκπαιδευτικού συστήματος. Ας πάψουν οι διαμαρτυρίες οι οποίες αναπαράγουν διαφόρων ειδών προκαταλήψεις οι οποίες δεν έχουν θέση σε ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:09 | Κωνσταντίνος

    Ποιός είναι Ελληνας και ποιά γυναίκα είναι Ελληνίδα?
    Π.Χ.Ενας <> απο την Αλβανία έρχεται στην Ελλα΄δα και φέρνει χαρτιά τα οποία ανήλουν σε άλλο άτομο το οποίο όντως είναι ομογενείς και έρχεται στην Ελλάδα,ερώτηση με ποιόν ελεκτικό μηχανισμό η Ελλάδα θα ελέγξει την ορθότητα των εγγράφων τα οποία προσκομίζουν οι αλλοδαποί και η φερόμενοι ως ομογενείς???????????
    Εφ’όσον σχεδόν κανείς απο αυτά τα ατομα τα οποία θέλουν να γίνουν Ελληνες δεν γνωρίζουν ανάγνωση ούτε καν γραφή?
    Πώς συναλάσονται με τις διάφορες υπηρεσίες?
    Πως δίνουν τον όρκο χωρίς να γνωρίζουν τι ορκίζωνται.Ούτε καν μιλάνε ελληνικά.
    Μέχρι πρότυνος εκτός γάμου παιδι με μία συμβολαογραφική πράξη ένα μεταφρασμένο πιστοποιητικό απο την Ομόνοια της Αθήνας και το παιδί γράφεται σε όποιο δήμο της χώρας θέλει και κανένας δεν παίρνει χαμπάρι την πλαστότητα των εγγράφων,παίρνει ταυτότητα και μετα πάμε γι’άλλα.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 15:10 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

    Είναι ένα θέμα που δε θέλει ούτε σχολιασμό, ούτε ανάλυση. Απλά δεν έπρεπε να τεθεί.
    Θα ήθελα πολύ να ρωτήσω τους διοικούντες .

    1.Προεκλογικά (πριν 3 μήνες, δηλαδή πρόσφατα ) η υποψήφια τότε κυβέρνηση μας ενημέρωσε για τις προθέσεις της γι αυτό το θεμα ; γιατι μηπως δεν το γνωριζαν; αν δεν το γνώριζαν γιατί βιάζονται τόσο πολύ να το προωθήσουν σήμερα με κόντρα τη γνώμη του πολίτη σε ποσοστό άνω του 90% και σημαντικά προβλήματα όπως οικονομία, ασφάλεια υγεία και παιδεία παραμένουν άλυτα; Γιατί δε γίνετε ένα ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ;
    2.Είναι το 60% αλλοδαποί στις φυλακές και 80% των εγκλημάτων κατά την αστυνομία διαπράττεται από αυτούς όταν το ποσοστό τους στο συνολικό πληθυσμό της χώρας δεν ξεπερνά το 15%; Yπάρχει αμφιβολία για την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας μετά το 1990 που παράνομα οι περισσότεροι μπήκαν στη χώρα;

    3.To 80% των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας μπήκαν παράνομα και τώρα η κυβέρνηση θέλει να νομιμοποίησει την παρανομία τους όταν όλα τα κράτη της Ευρώπης έχουν σκληρούς μεταναστευτικούς νομούς (μιλήστε με Έλληνες του εξωτερικού για διαδικασίες ιθαγένειας-υπηκοότητας, διαχείριση λαθρομεταναστών);

    4.Η υπογεννητικότητα των Ελλήνων σε συνδυασμό με την υπεργενητικότητα των αλλοδαπών θα φέρει σύντομα αλλοίωση του πληθυσμού; o Αλβανικός πληθυσμός είναι η μεγάλη πλειονότητα των αλλοδαπών; έχουν λάβει παιδεία από σχολικά βιβλία με χάρτες της πατρίδας τους με νότια σύνορα Άρτα-Πρέβεζα; Οι ιστορίες των παππούδων τους λένε για τα χαμένα κτήματα τους στην Ήπειρο (δείχνοντας και τα ψευδοσυμβόλαια του πασά ,αυτά που κρατούσαν και προ διετίας υψωμένα κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Παπούλια και τον έκαναν να φύγει εσπευσμένα ) ; Είστε σίγουροι ότι άνθρωποι με τέτοια παιδεία , πιστεύω, αξιώσεις, όνειρα, δεν θα κάνουν εδώ (όταν δυναμώσει οικονομικά και δημογραφικά ο πληθυσμός τους στην χώρα μας) ότι έκαναν πρόσφατα στο Κόσσοβο ;

    5.Στην Θράκη αντιμετωπίζουμε ήδη δημογραφικό πρόβλημα και οι Τούρκοι δρουν, προπαγανδίζουν, υποσκάπτουν τα συμφέροντα της πατρίδας μας μέρα με τη μέρα με προφανή σκοπό την ανεξαρτητοποίηση της ;

    Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα αποσύρει άμεσα από ψήφιση αυτό το νομοσχεδιο διότι οχι μόνο θα δυσκολέψει περαιτέρω την καθημερινότητα του Έλληνα αλλά θα ΒΑΛΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 15:33 | ΚΩΣΤΑΣ

    AN KAI TA KINHTRA H AKOMA KAI H ΣΚΕΨΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΙΚΗ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΩΣ ΘΕΤΙΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΡΟΤΕΡΗ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΑΙΣΘΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ, ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
    ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥΣ, Η ΑΝΙΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΕ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 15:03 | Κων/νος Παπανικολάου

    Διαφωνώ κάθετα με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και ζητώ, όπως και η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, δημοψήφισμα. Πώς είναι δυνατόν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να αντιμετωπίζεται από τους κυβερνώντες σαν ένα απλό γραφειοκρατικό θέμα, χωρίς σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο με όλα τα κόμματα, χωρίς συνεξέταση όλων των παραμέτρων με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς; Κρίνω πως είναι επιβεβλημένο να συγκλιθεί άμεσα το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
    Εάν ρίξουμε μια ματιά στα ισχύοντα άλλων μεγάλων κρατών αναφορικά με την απόδοση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς, θα διαπιστώσουμε αβίαστα ότι στην Ελλάδα, με το παρόν νομοσχέδιο, το ίδιο ζήτημα αντιμετωπίζεται με ανεπίτρεπτη προχειρότητα:
    – Στις ΗΠΑ, που είναι κατεξοχήν μεταναστευτικό έθνος, τα παιδιά των μεταναστών παίρνουν αυτόματα την αμερικανική ιθαγένεια, αλλά με την προϋπόθεση ότι οι γονείς τους είναι νόμιμοι στις ΗΠΑ. Η νομιμοποίηση της παραμονής των μεταναστών είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που τηρείται αυστηρά. Στη συνέχεια η πολιτογράφησή τους (μετά από χρόνια) γίνεται όχι αυτόματα αλλά κατόπιν εξετάσεων, όπου βαθμολογείται η γνώση των γλώσσας και της ιστορίας των ΗΠΑ, καθώς και η στάθμιση της ψυχολογικής τους ένταξης. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά των νομίμων μεταναστών που γεννώνται στις ΗΠΑ, η ένταξή τους γίνεται από το σχολείο, που μεταδίδει από τις πρώτες τάξεις τις αξίες της αμερικανικής ταυτότητας, πίστη στα αμερικανικά ιδεώδη, τον καθημερινό όρκο στη σημαία κλπ. Η ένταξη στην αμερικανική κοινωνία δεν είναι γραφειοκρατική διαδικασία πολιτογράφησης, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Και η πολιτογράφηση είναι το «επιστέγασμά» της, όχι η αφετηρία της…
    – Στη Γαλλία ακολουθείται, πλέον, το ίδιο μοντέλο: Δημιουργούν ολόκληρο υπουργείο «εθνικής ταυτότητας και μετανάστευσης». Δηλαδή θεωρούν την ενσωμάτωση των μεταναστών (και ιδιαίτερα των παιδιών τους) ζήτημα που σχετίζεται πρωτίστως με την εμπέδωση της γαλλικής εθνικής ταυτότητας.
    – Στη Βρετανία απορρίπτεται, σταδιακά, η πολυπολιτισμικότητα και προωθείται ήδη η ενσωμάτωση όλων (και των μεταναστών) στην κοινή ταυτότητα της «βρετανικότητας».
    Οι υπέρμαχοι του εν λόγω νομοσχεδίου καλόν είναι να έχουν υπόψη τους και τα εξής: Στατιστικά, οι μετανάστες γεννούν περισσότερα παιδιά από τους Έλληνες. Με την άκριτη και μαζική απόδοση ιθαγένειας σε αυτούς, μετά από λίγα χρόνια οι Έλληνες θα είμαστε μειοψηφία στον τόπο μας. Μιλούμε δηλαδή για εθνολογική αλλοίωση και για αλλοίωση του εκλογικού σώματος. (Ερώτημα: Γιατί η κυβέρνηση αρνήθηκε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ σπεύδει να δώσει τη δυνατότητα ψήφου στους αλλοδαπούς με συνοπτικές διαδικασίες;)
    Καταλήγοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι κάποιοι συγχέουν τα πράγματα (ηθελημένα ή αθέλητα δεν γνωρίζω…). Το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός αλλοδαπών δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια, δεν σημαίνει πως παραβιάζονται τα δικαιώματά τους, η ελληνική κοινωνία δεν είναι δημοκρατικά ώριμη και άλλα τέτοια που ακούγονται τελευταία. Οι άνθρωποι αυτοί, εφόσον σέβονται τον τόπο που τους φιλοξενεί, είναι από όλους αποδεκτοί με τη γλωσσική, θρησκευτική και πολιτισμική τους ιδιαιτερότητα. Εργάζονται, προκόπτουν, ενσωματώνονται στο εκπαιδευτικό σύστημα. Κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται εργασιακά όχι μόνον αυτούς αλλά και Έλληνες(ανασφάλιστη εργασία κ.α.)….
    Προτείνω η απόδοση ιθαγένειας, κατά τα ισχύοντα στις ευνομούμενες χώρες, να είναι μια πολυετής διαδικασία, κατά την οποία οι αλλοδαποί θα αποδεικνύουν ότι σέβονται τον τόπο που τους φιλοξενεί, τηρούν το Σύνταγμα και τους νόμους, εκπληρώνουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, γνωρίζουν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και παράδοση, τα οποία και ενστερνίζονται, εφόσον επέλεξαν την Ελλάδα ως τόπο μόνιμης κατοικίας και διαβίωσής τους.
    Κύριοι της κυβέρνησης, ακούστε την τεκμηριωμένη φωνή των πολιτών! Η λαϊκή εντολή που έχετε δεν είναι λευκή επιταγή! Η Ελλάδα είναι πατρίδα όλων μας! Έχουν όλοι οι Έλληνες λόγο στο μετέωρο βήμα που επιχειρείτε!
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:04 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ε

    Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ,H ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗΣ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ,ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΙΑ, Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΦΕΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ «ΜΑΥΡΗΣ» ΕΡΓΑΣΙΑΣ, Η ΜΗ ΑΚΡΙΒΗΣ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΝΟΜΙΜΟΙ & ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ), ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:29 | Ναουμ Ματσας

    Ειναι απολυτα λογικο,αλλα και δημοκρατικο,οτι ενα παιδι που εχει
    γεννηθει στην Ελλαδα και εχει μορφωθει σε Ελληνικα σχολεια να εχει
    το δικαιωμα να επιλεξει την Ελληνικη ιθαγενεια.Και η πολιτεια μας πρεπει να του δινει την δυνατοτητα να ασκησει αυτο το δικαιωμα.
    Τα παιδια αυτα,ασχετα απο την προελευση των γονιων τους, αισθανονται
    πρωτα Ελληνες.Μιληστε με οποιοδηποτε παιδι αυτης της κατηγοριας και θα το διαπιστωσετε.Εξ’αλλου επειδη για πολλα χρονια ειμαστε λαος που μεταναστευε,ξερουμε οτι τα παιδια των Ελληνων που γεννηθηκαν κια πηγαν σχολειο στην Αμερικη, την Γερμανια, την Σουηδια κλπ νοιωθουν πρωτα πολιτες της χωρας αυτης και επειτα Ελληνες.Ας δωσουμε λοιπον το ιδιο δικαιωμα και σ’αυτους που επελεξαν να μεταναστευσουν και να ζησουν στη χωρα μας.Στο κατω-κατω ειναι τιμη μας που θελουν να γινουν Ελληνες.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:13 | Θανάσης Πολλάτος

    Πολύ σωστή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εναρμονιστεί το ελληνικό κράτος με τις ευρωπαϊκές αξίες της ανεκτικότητας και της ισότητας και να διαφυλλάξει ταυτοχρόνως τα βασικά ανθρώπινα (πολιτικά, κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα) των μεταναστών. Όσοι από μας δεν εμπνεόμαστε από αντιδραστικές αξίες όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία ελπίζουμε και σε τολμηρότερα μέτρα στο μέλλον. Φυσικά, ένα δημοψήφισμα που θα αφορούσε το συγκεκριμένο θέμα θα ήταν καταχρηστικό καθώς η αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων αποτελεί συστατική συνθήκη των φιλελεύθερων καθεστώτων ή οποία υπερισχύει της αρχής της πλειοψηφίας. Όσο κι αν δυσκολευόμαστε να το αναγνωρίσουμε, οι μετανάστες (και η διαφορετικότητα εν γένει) αποτελούν πλούτο της κοινωνίας. Οι μελλοντικές κοινωνίες θα είναι κοινωνίες της πολυπολιτισμικότητας και όχι της φυλετικής καθαρότητας.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:14 | Τασος

    Πρωτα απ ολα δεν ειμαι ρατσιστης.Συμπαθω ιδιαιτερα τους Πακιστανους που περναει γυναικα απο μπροστα τους και σκυβουν το κεφαλι επειδη σεβονται.Βλεπω εγχρωμους μεταναστες που πουλουν τσαντες μαιμου(γιατι δε πουλανε τα μαγαζια?) και ειδη ρουχισμου,πουλουν CD αντιγραμενα(γιατι εμεις δεν αντιγραφουμε?).Με το γραμμα του νομου ειναι παρανομο αλλα το κανουμε καθημερινα ολοι μας.Αυτο που κανουν αλλοι να κλεβουν και να σκοτωνουν δε το κανουμε καθημερινα εμεις.Υπαρχουν ανθρωποι απο αλλα κρατη που δουλευουν και λεω γι αυτους, εχουμε πχ εναν μεταναστη απο την Αλβανια που δουλευει μονιμα σε μια δουλεια.Ας πληρωνει το ΤΕΒΕ του η’ καποιος να αναλαβει το ΙΚΑ του και ας εχει αδεια παραμονης 30 χρονια.Ας εχει τα ιδια εργατικα δικαιωματα.Δε λεω οτι ο Ελληνας οικοδομος θα παιρνει μεροκαματο 100Ε αλλα ο Αλβανος θα παιρνει 50Ε.Στην εργασια ειναι το ιδιο.Να παιρνει τα ιδια χρηματα και να χει τις ιδιες υποχρεωσεις ,φορους, ασφαλιση κ.ο.κ. Ας παρει αφου δουλευει και συνταξη απ το Ελληνικο κρατος,ειλικρινα δε με απασχολει αυτο.Αφου δουλεψει 35 χρονια και ειναι σωστος τα δικαιουται.Ομως δε μπορειτε κυριοι να τον ονομασετε Ελληνα.Ας εχει τα χαρτια του ως Αλβανος μεταναστης με αδεια παραμονης 40 χρονια ,με το πρωτο ομως περιστατικο αμεση απελαση.2ον να εχει μπει νομιμα στη χωρα.οχι να επιβραβεβουμε παρανομες πραξεις.Σε καμια περιπτωση αυτος και τα παιδια του δεν ηταν ουτε ειναι ουτε θα ναι ποτε Ελληνες.Δηλαδη αν παω ταξιδι με τη γυναικα μου στην Κινα και γεννησει εκει, το παιδι μου θα ναι Κινεζος?Εγω θα ηθελα να λεγεται το παιδι μου Κινεζος?Ποτε δε θα θελα να ζω ως κατι αλλο απ τη στιγμη που ειμαι αυτος.Ουτε Γερμανος ουτε Σουηδος θα μαι ποτε.Για παντα Ελλην.Αν παντρευτω Ρωσσιδα η’ Σουηδεζα το συζηταμε.Το νομοσχεδιο ειναι αθλιο και δεν υπαρχει περιπτωση να μη βγαλει τους Ελληνες στο δρομο.Πιστεψτε με απο συζητησεις που εχω συμμετασχει αν ο «Δεκεμβρης»
    ηταν σταθμος ,αυτο που θα ακολουθησει θα ειναι επανασταση.
    Ευχαριστω

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:56 | Tzolos Mike

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ!
    Όλες οι χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης δίνουν το δικαίωμα κτήσης υπηκοότητας σε όσους γεννιούνται στο έδαφος τους. Γιατί όχι και οι Ελλάδα?
    Σε όσους υποστηρίζουν ότι «έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι», ας πάψουν να τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι είναι καθαρόαιμοι απόγονοι των αρχαίων ελλήνων και να σκεφτούν ότι κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και της Τουρκοκρατίας ζούσαν στον Ελλαδικό χώρο πολλοί πληθυσμοί που αφομοιώθηκαν. Πού έιναι σήμερα οι Αρβανίτες της Πελοππονήσου, Αττικής και Μακεδονίας? Εγιναν έλληνες, και το ίδιο θα συμβεί και με τους μετανάστες 2ης γενιάς αν η ελληνική κοινωνία και η πολιτεία τους αποδεχτεί ως τέτοιους.
    Επίσης, η ένταξη των μεταναστών ωφελεί την Ελλάδα και οικονομικά και πολιτικά. Ο ελληνικός πληθυσμός συρρικνώνεται και η Ελλάδα γερνάει. Ποιός θα επωμισθεί το βάρος των εισφορών για συντάξεις? Ποιός θα επανδρώσει τις τάξεις του στρατού? Όσο περισσότεροι νέοι προστίθενται στον ελληνικό πληθυσμό, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:47 | βασίλης

    Είναι ν᾽αηδιάζει κανείς με τα σχόλια βαθυτάτου μίσους έναντι των μεταναστών, και όχι μόνον εκ μέρους λίγων θιασωτών φασιστικών-ρατσιστικών αντιλήψεων, αυτά άλλωστε είναι αναμενόμενα, αλλά κι εκ μέρους «νοικοκυραίων» ως επί το πλείστον αγραμμάτων, αν κρίνει κανείς από την ορθογραφία και τη σύνταξή τους, (ας μη μιλήσουμε και για τα «θεωρητικά» φληναφήματα που δεν διστάζουν με την άγνοια του αστοιχείωτου να παραθέσουν), οι οποίοι ή όψιμα ανεκάλυψαν, τη αρωγή ασφαλώς και προθύμων Μ.Μ.Ε., εθνικιστικές δόξες, υπαρκτές και ανύπαρκτες, που πάντως ουδεμία σχέση έχουν με τις σημερινές ξενοφοβικές αθλιότητες που έχουν φτάσει ακόμα και στο έγκλημα, είτε διότι ο εθνικισμός, στην πλέον αποκρουστική μορφή του μάλιστα, αποτελεί το έσχατο καταφύγιο όλων αυτών των απελπισμένων από την ίδια τους τη ζωή ανθρώπων, που πιστεύουν ότι για το κατάντημά τους ευθύνονται οι αλλοδαποί συμπολίτες μας.

    Είναι πλέον περιττή οποιαδήποτε επίκληση ανθρωπιάς ή στοιχείων για την άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες έζησαν οι έλληνες μετανάστες του 20ου αιώνα, δεδομένου ότι και στον πλέον ανίδεο είναι γνωστά. Η τύφλωση, η άγνοια και η λήθη είναι τόσο βαθιά ριζωμένα, ώστε θα γίνουμε ξανά μάρτυρες ενός ατελείωτου παραληρήματος.

    Ελπίζω η ελληνική κυβέρνηση, με την άνετη πλειοψηφία που διαθέτει, να μην υπαναχωρήσει και να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την «πολιτική συμμετοχή» (και μάλιστα βελτιωμένο με τις πολύ ορθές προτάσεις του Νέου Κώδικα Ελληνικής Ιθαγενείας που έχει εκπονήσει πρόσφατα η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου). Είναι καιρός να λάβει επιτέλους η σημερινή ελληνική πολιτεία θέση μεταξύ των πολιτισμένων πολιτειών αυτού του κόσμου στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:34 | Μελπομένη Τσαγκου – Delaune

    Ευγε στην κυβερνηση που προτεινε αυτο το νοόσχεδιο και ειθε να μπορεσει να επιτυχει την ψηφιση του στην βουλη, το γρηγοροτερο δυνατο.

    Ελληνιδα, λατρης της ελληνικης γλωσσας και ιστοριας, ζω στην Γαλλια εδω και εικοσι οκτω χρονια. Κρατησα οσο μπορουσα πιο σφικτες σχεσεις μέ την Ελλαδα, διαβαζω καθημερινα τρεις ελληνικες εφηέριδες. Τα τελευταια χρονια δυο θεματα με πονουν αβασταχτα. Η καταστροφη της Ελληνικης φυσης και η ελλειψη νομοθεσιας σχετικα με τους μεταναστες.
    Η Ελλαδα, παραδοσιακα, ηταν χωρα απο οπου οι ανθρωποι μεταναστευαν προς αλλες χωρες και δεν εχει παρελθον και συνηθειες υποδοχης. Κατα συνεπειαν ουτε και την σχετικη νομοθεσια. Ετσι βρισκομαστε σε μία κατασταση οπου, ενω οι περισσοτεροι ελληνες δεν ειναι ουτε ρατσιστες, ουτε ξενοφοβοι, ελλειψει νομοαθετικου πλαισιου, η προστασια των ανθρωπινων δικαιωματων των μεταναστων ειναι αδυνατη.

    Γιωργο προχωρα ακαθεκτος, τωρα στην αρχη, που εχεις δεκα μοναδες διαφορα. Θα μεινεις στην ιστορια, για μία μεγαλη νομοθετικη μεταρρυθμιση, που η Ελλαδα την εχει αναγκη για να αποφυγει την συρρικνωση, την εσωστρεφεια και τον μαρασμο.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:05 | αργυρης

    κυριοι του νεου πασοκ θα ερθουν εκλογες.καντε δημοψηφισμα αλλιως
    θα σας τιμωρησουμε στις εκλογες.δεν ειμαστε δεξιοι κ ακροδεξιοι οσοι διαφωνουμε.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:53 | Φυλακισμένος

    Η πρόταση επιβάλλεται να απορριφθεί καθ’ ότι άλλο να φιλοξενείς κάποιον και άλλο να τον κάνεις και αυτόν Έλληνα!Θα φτάσουμε στο σημείο μετά απο μερικά χρόνια να μη γνωρίζουμε ποιοί είναι πραγματικά Έλληνες και ποιοί γιαλαντζί.
    Κατανοούμε τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάποιες χώρες αλλά η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ανακουφίσει τα εκατομμύρια των πασχόντων μεταναστών όση καλή διάθεση και να υπάρχει. Εξάλλου, αυτή η χώρα δεν μπορεί λόγω των τεραστίων οικονομικών προβλημάτων που τη μαστίζουν να να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της απέναντι στους Έλληνες, όχι να περιθάλψει τον κάθε πονεμένο. Έχουμε φτάσει στο σημείο να δίνουμε προτεραιότητα στις ανάγκες των ΞΕΝΩΝ για να μη φανούμε αφιλόξενη ως χώρα και ότι καταστρατηγούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και μας αποδώσουν την ταμπέλα,εν γένει,του»ρατσιστή»με αποτέλεσμα να προασπιζόμαστε περισσότερο τα δικαιώματα των αλλοδαπών παρά των Ελλήνων. Ξαφνικά, όλοι έχουν δικαιώματα, πλην των «ρατσιστών Ελλήνων»
    Η ύπαρξη των αλλοδαπών είναι πλέον μία πραγματικότητα στην Ελλάδα, προϊόν΄μή ύπαρξης πολιτικής και εξυπηρέτησης των οικονομικών συμφερόντων.
    Οι άνθρωποι που υπερασπίζονται ένθερμα τη χορήγηση δικαιωμάτων αφειδώς στους μετανάστες, είναι οι άνθρωποι οι οποίοι ουδέποτε κοπίασαν για μεροκάματο.Είναι αυτοί που διαθέτουν άπλετο χρόνο για βαθυστόχαστες φιλοσοφικές αναζητήσεις (εκ του καναπέως) για το πώς θα προασπίσουμε τα δικαιώματα όλων των μεταναστών. Βέβαια, αυτοί οι άνθρωποι δε χρησιμοποιούν τα Μ.Μ.Μ.,δεν κυκλοφορούν ποτέ νύχτα στην Κυψέλη, τον Άγιο Παντελεήμονα, τον Κολωνό και τις υπόλοιπες περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Οι μοναδικές στιγμές που έρχονται σε επαφή με τους αλλοδαπούς είναι όταν ένας εξ αυτών τους καθαρίζει την πισίνα ή άλλα μέρη του σπιτιού ή περιποιείται το γκαζόν.
    Ακόμα και στην αρχαία Αθήνα τις εποχές που ήταν πρότυπο πόλης-κράτους (την οποία χρησιμοποιούμε συνεχώς ως παράδειγμα) υπήρξε σαφής διαχωρισμός μεταξύ των Αθηναίων πολιτών και αυτών που προέρχονταν απο άλλες πόλεις αλλά συγκεντρωνόντουσαν σε αυτή, προκειμένου απολαύσουν την αίγλη και την οικονομική ανάπτυξη.
    Οι μέτοικοι όπως τους αποκαλούσαν,δεν καταγόταν από αυτή, κατοικούσαν μέσα στα όρια μιας πόλης-κράτους αλλά είχαν συνήθως περιορισμένα ή καθόλου πολιτικά δικαιώματα. Πολιτικά δικαιώματα στην Αθήνα χορηγούνταν μόνο σε ειδικές περιπτώσεις αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούσαν να γίνουν ΙΣΟΤΕΛΕΙΣ, αλλά ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΕΣ. Αυτή ήταν η προστασία του συστήματος, καθώς ο ξένος δεν μπορούσε να συμμετέχει στις αποφάσεις του Δήμου ή να διεκδικήσει κάποιο είδος πολιτικής εξουσίας. Όσον αφορά στην οικονομική βοήθεια της αθηναϊκής δημοκρατίας προς τους μη πολίτες ήταν μάλλον ανύπαρκτη, καθώς δε δικαιούνταν μισθού. Αντίθετα, υπήρξαν οικονομικές υποχρεώσεις των μετοίκων προς την πόλη, όπως το μετοίκιον, που συγκαταλεγόταν στα επίσημα έσοδα του κράτους ή τα θεωρικά ,για τους εύπορους μέτοικους.Όλα αυτά δε,γίνονταν σε Έλληνες άλλων πόλεων,οι άλλοι ήταν απλά…»βάρβαροι»
    Εν κατακλείδι, η σημερινή πραγματικότητα στο θέμα της μετανάστευσης είναι μη αναστρέψιμη. Το ζητούμενο είναι να περισυλλέξουμε ό,τι σώζεται. Συνυπάρχουμε με τους νόμιμους μετανάστες, αλλά διαχωρίζουμε τα δικαιώματά μας.
    Ευελπιστούμε,από τη στιγμή που εδόθη το δικαίωμα να εκφραστεί η γνώμη όλων μας,να ληφθεί υπ’όψιν η θέση και αυτών που διαφωνούν.
    Το ψηφισμα αυτού του νομοσχεδίου θα είναι η ταφόπλακα του Έθνους μας.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:02 | ΠΕΤΡΟΣ ΚΥΡΑΝΑΣ

    Θα μας βρείτε μπροστά σας.

    Δεν σας έχει εξουσιοδοτήσει κανείς για να προχωρήσετε σε αυτό το έγκλημα.Αποσύρετε άμεσα αυτό το τερατούργημα που αλλάζει την σύνθεση του πληθυσμού «βαφτίζοντας» τους παράνομους έποικους εισβολείς,Έλληνες.Υποχρέωση σας είναι να τους στείλετε πίσω στις πατρίδες τους.
    Αρκετά προβλήματα έχουμε στην Θράκη με τους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες που έχουν γίνει υποχείρια της Τουρκίας.Δεν θέλουμε «ελληνοποιημένους» μουσουλμάνους διασκορπισμένους σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας.
    Μόνο ο ελληνικός λαός θα μπορούσε να αποφασίσει εάν θα νομιμοποιούσε όλους αυτούς τους έποικους εισβολείς με δημοψήφισμα.
    Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:26 | Μαρία Κοζύρη

    Ο Ελληνικός Λαός ψήφισε το πρόγραμμα του Πασοκ, με μεγάλη πλειοψηφία.
    Στο πρόγραμμα αυτό ήταν και η λύση του παράλογου προβλήματος των μεταναστών.
    Είναι γελοίο να συζητάμε για δημοψήφισμα δύο μήνες μετά τις εκλογές και ενώ δεν συντρέχει κανένας απολύτος λόγος να μην υλοποιηθεί το συγκεκριμμένο νομοσχέδιο, όπως συνέβει με τα υπόλοιπα μέρη του προγράμματος του Πασοκ, που βρήκαν εμπόδια στην κρυφή οικονομική κατάσταση που παρέλαβε.

    Ολοι οι μετανάστες θα έπρεπε να αγκαλιαστούν από το κράτος και να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία στην οποία μάλιστα μόνο καλό προσφέρουν με τα φτηνά εργατικά χέρια και την σοφία των πολιτισμών των χωρών που προέρχονται.

    Μόνο οι ανόητοι φοβούνται τους ξένους και οι εκμεταλλευτές τους.

    Δικαιώματα στους μετανάστες ΤΩΡΑ!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:43 | Ψυχογιού Ελένη

    Ο γεωγραφικός χώρος που σήμερα ονομάζεται «Ελληνικό κράτος» από την προϊστορία μέχρι σήμερα φιλοξενούσε ανθρώπους και λαούς με διαφορετικούς πολιτισμούς, γλώσσες, θρησκείες, η ώσμωση των οποίων συνέβαλλε διαχρονικά τα μέγιστα στη δημιουργία του «ελληνικού πολιτισμού». Ας τελειώνουμε επιτέλους με τή μονόφθαλμη και ισοπεδωτική αντιμετώπιση της ιστορίας μας που εξυπηρετεί μόνο τα στενά συμφέροντα ορισμένων και ας ενσωματώσουμε και θεσμικά τους «διαφορετικούς» συνανθρώπους μας που ζουν και μοχθούν μαζί μας. Δεν είμαι νομικός, ας θεσμοθετηθεί η ένταξη υπό τους καλύτερους όρους για όλους, γιατί πιστεύω ότι μόνο όφελος έχουμε να προσδοκούμε όλοι από την ψήφιση του νόμου.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:12 | Περικλης

    γιατι θελουν να μπερδεψουν την ιθαγενεια με την υπηκοοτητα; δωστε τους την υπηκοτητα μετα απο 5 χρονια μονιμης κατοικιας εφοσον εχουν εισελθει νομιμα στη χωρα οπως κανουν σε ολες τις ευρωπαϊκες χωρες. ας μην ξανακουσουμε για τους Ελληνες μεταναστες της αμερικης και της γερμανιας. τους περασαν απο κοσκινο οταν πηγαν εκει για να δουλεψουν. οι αμερικανοι ακομα και σημερα ζητανε βιζα για ταξιδι αναψυχης.
    επειδη το σχεδιο ειναι για ακομη μια φορα εισπρακτικο δεν χρειαζονται την ιθαγενεια για να δουλεψουν και να φορολογηθουν, μητρωο ικα θελουν και αφμ.
    επειδη για ακομα μια φορα οι κυβερνωντες κοροϊδεψαν το λαο για να κλεψουν την ψηφο του, τωρα που δημοσιοποιησαν τις προθεσεις τους να κανουν δημοψηφισμα μαζι με τις δημοτικες-νομαρχιακες εκλογες. γιατι τοση βιασυνη αραγε;

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:25 | Ευάγγελος Ζωίδης

    Του Σταύρου Λυγερού από την Καθημερινή, 3/1/2010

    «Οι Ανατολικοευρωπαίοι μετανάστες της δεκαετίας 1990, που κατά κανόνα έχουν πια νομιμοποιηθεί, προκάλεσαν κοινωνικές παρενέργειες, αλλά λόγω πολιτισμικής ταυτότητας και τρόπου ζωής έχουν πια εισέλθει σε τροχιά κοινωνικής ενσωμάτωσης. Δεν αναμένεται να συμβεί το ίδιο με τις διογκούμενες ροές μουσουλμάνων από την Ασία και την Αφρική. Η πείρα έχει αποδείξει ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν την τάση να αναπαράγουν στο δυτικό περιβάλλον τον τρόπο που ζούσαν στις χώρες προέλευσής τους και ως εκ τούτου να μην ενσωματώνονται. Εξ ου και η τάση δημιουργίας γκέτο.

    Οι μετανάστες που εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα έχουν προορισμό δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Λίγοι, όμως, καταφέρνουν να φύγουν από τη χώρα μας. Εχει αποδειχθεί ότι είναι πιο εύκολη η παράνομη είσοδος από την παράνομη έξοδο. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν χώρα–τράνζιτ, αλλά καταλήγει να γίνεται προορισμός, με αποτέλεσμα να λιμνάζει εδώ ο κύριος όγκος.

    Η διαρκής συσσώρευση παράνομων μεταναστών, που εκ των πραγμάτων αδυνατούν να βρουν εργασία και όποτε βρίσκουν είναι «μαύρη» και κακοπληρωμένη, λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για την ανομία και την ασυδοσία, υπονομεύει τις κοινωνικές ισορροπίες και αλλοιώνει την εθνική ταυτότητα.

    Αυτή είναι η κατάσταση και θα έπρεπε να έχει προκαλέσει ευρεία συζήτηση, όπως σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ μικρότερο πρόβλημα. Στην Ελλάδα, όμως, η παράνομη μετανάστευση θεωρείται πρόβλημα ρουτίνας και προσεγγίζεται με ανέξοδες αντιρατσιστικές ρητορικές, που στην πράξη τροφοδοτούν τον ρατσισμό. Κάθε διαφωνία χαρακτηρίζεται «ακροδεξιά» και «ρατσιστική». Η ιδεολογική τρομοκρατία, όμως, ποτέ δεν έλυσε κανένα πρόβλημα.»

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:46 | Δημοσθένης Α.

    Με αυτό το νομοσχέδιο είναι πλέον προφανές ποιό θα είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε όλοι, ώστε να συντηρηθεί η κοινωνίας διαφθοράς, ατομικισμού και κουτοπονηριάς που δημιουργήθηκε και στην οποία ο αυθεντικός έλληνας με την αρχαιοελληνική έννοια πάντα αντιστεκόταν. Δεν μπορέσαμε από το 1821 να ενσωματωθούμε στα ευρωπαϊκα πρότυπα της όμαλης κοινωνικής συμβίωσης και του -τυφλού για την περίπτωση χωρών όπως η Γερμανία- σεβασμού στο θεσμό κράτος. Αντίθετα δημιουργήθηκε ένα κράτος-συνεταίρος στην διαφθορά και τον ατομικισμό του καθενός, που μόνο δανείζεται χρήματα για να περνάνε καλά οι εκάστοτε κάτοικοι (και δη οι λίγοι) αυτής της γεωγραφικής περιοχής. Αντι λοιπόν να βοηθηθεί η ελληνική οικογένεια, να χτυπηθεί η ανεργία, για την οποία ευθύνονται οι μετανάστες δηλ. οι συνεταίροι των μεγάλων αφεντικών (απογόνων οπλαρχηγών και κοτζαμπάσηδων), αντί να δώσουμε κίνητρα να γεννιούνται Έλληνες, προτιμήσαμε την εύκολη λύση που συνάδει με όσα θέλησε ο Κίσινγκερ για την ΕΛλάδα: Να βάλουμε στο κόλπο της διαφθοράς τους κατώτερους πολιτισμικά μετανάστες. Εφόσον λοιπόν ο αυθεντικός ΈΛληνας βαρέθηκε τις λαμογιές και ξύπνησε, τώρα θα βρούμε άλλα κοροίδα, που θα παρατούν τον σχολείο από την τρίτη δημοτικού, αλλά θα είναι ΕΛΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ. Κι έτσι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δανείζεται λεφτά για να περνούν καλά οι κάτοικοι αυτής της χώρας, που όμως κατά τα 2/3 θα είναι ξένοι, η χώρα θα αποτελεί δε μια αποθήκη ανθρώπων από την Ασία και την Αφρική, που θα περνούν τα τέστ ενσωμάτωσης στην ΕΛλάδα και κατόπιν ως ήδη Ευρωπαίοι θα προωθούνται στα πολιτισμένα ευρωπαικά κράτη για εργασία.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:57 | ΡΑΝΙΑ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

    ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΝΟΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΑΝΑ ΑΡΘΡΟ ΣΧΟΛΙΑ,ΚΑΙ ΘΕΛΗΣΑ ΑΝ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΦΤΩΧΗ ΠΛΗΝ ΤΙΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΚΑΘΟΤΙ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.
    ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΥΧΝΑ Ο ΟΡΟΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΚΤΛ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕ ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΑΒΙΑΣΤΑ ΟΤΙ ΕΞΟΜΟΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ,ΚΑΙ ΕΞΗΓΩ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΤΙ ΕΝΝΟΩ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ(δυστηχώς πάντοτε ελοχεύει ο κίνδυνος!)ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΣΑΦΗΝΘΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ Η ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ.
    ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ ΝΟΜΙΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΔΩΣΤΕ ΒΑΣΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 28 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚ ΛΙΒΑΝΟΥ ΟΡΜΩΜΕΝΟΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΜΟΥΝ ΔΕΝ ΕΙΜΟΥΝ 2 ΧΡΟΝΩΝ!ΕΝ ΠΑΣΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΜΑΙ 30 ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΕΧΩ ΦΟΙΤΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΟ ΝΗΠΙΟ,ΠΡΟΝΗΠΙΟ,ΔΗΜΟΤΙΚΟ,ΓΥΜΝΑΣΙΟ,ΛΥΚΕΙΟ,ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ!Η ΠΡΩΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΑΡΘΡΩΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΡΑΤΗΣΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΠΑΡΕΛΑΣΑ ΑΠΗΓΓΕΙΛΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΕΠΑΙΞΑ ΤΗΝ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ ΤΗΝ ΣΟΥΛΙΩΤΙΣΑ ΤΗΝ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΑ ΤΗΝ ΧΗΡΑ,ΧΟΡΕΨΑ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ ΤΣΑΜΙΚΟ ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΟΥΣΑ ΚΑΘΟΤΙ ΥΠΗΡΞΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.ΟΤΑΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ,ΚΑΛΙΩ ΚΑΙ ΠΟΝΑΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΔΙΑΣΥΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ!
    ΣΚΟΠΟΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΩ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ «ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΩ ΣΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ»ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΩ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ «ΑΛΛΩΝ»ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΩΝ ΑΟΡΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ,ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΘΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΑ ΕΦΕΡΑΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΙΣΩΣ ΜΑΚΡΙΑ ΤΗΣ….ΚΛΕΙΝΩ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΣΥΜΠΑΣΧΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΑΣ ΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΤΣΙ ΝΙΩΘΩ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΛΩΝΩ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΙΣΩΣ ΖΗΤΑΩ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!!!!

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΡΑΝΙΑ