Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:47 | Μανόλης Μπαρμπαρής

    ΟΧΙ στην στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς. Η στείρωση θα πρέπει να γίνει στοχευμένα σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς (όπως θα έπρεπε να συμβαίνει τώρα). ΝΑΙ στην υποχρεωτική σήμανση όλων των ζώων συντροφιάς χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό τσιπ.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:40 | Γιάννης Ρωσσοπουλος

    Πραγματικά όσοι επιμένουν στην οριζόντια στείρωση όλων των σκύλων είναι πράγματι φιλόζωοι; Αξίζει να αναρωτηθούμε για τα κίνητρα τους εμείς ολοι και οι ίδιοι να σκεφτούν αν όντως βαδίζουν σωστά.
    ΌΧΙ στην βαρβαρότητα που λέγεται στείρωση.
    Είμαι υπεύθυνος για το δεσποζόμενο μου.
    ΟΧΙ στην στείρωση.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:25 | Κωνσταντίνος κανιούρας

    Μετά την απόσυρση του, σε πολλούς τομείς προβληματικού, νομοσχεδίου Τσιρώνη, η αναγγελία για σύνταξη νέου νομοσχεδίου, ρυθμίζοντος τα ζητήματα των ζώων συντροφιάς και δη της κυνοφιλίας δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες θέσπισης ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου. Δυστυχώς, οι προσδοκίες αυτές διαψεύστηκαν με το χειρότερο δυνατό τρόπο.
    Οι συντάκτες του παρόντος προφανώς αγνοούν, ή επιλέγουν να αγνοήσουν καίτοι έχουν ενημερωθεί σχετικώς, ότι ο σκύλος ως υποείδος και οι διάφορες φυλές αποτελούν ανθρώπινα δημιουργήματα με ιστορία χιλιάδων ετών που όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αλλά και οι απλοί πολίτες οφείλουμε να προστατεύσουμε και να διαιωνίσουμε. Αντί να ρυθμιστεί το καθεστώς των ερασιτεχνών εκτροφέων, που έχουν αναγνωριστεί στο ισχύον νομοθετικό καθεστώς του ν. 4039/2012 αλλά και του προϊσχύσαντος ν. 3170/2003 πλην όμως ουδέποτε εκδόθηκαν οι προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις, το παρόν νομοσχέδιο τους καταργεί τελείως. Κατ’ αποτέλεσμα η εκτροφή σκύλων γίνεται προνόμιο των “νόμιμων” εκτροφέων που υπό το παρόν νομοσχέδιο δεν είναι άλλοι από τους επαγγελματίες εκτροφείς, πρόσωπα δηλαδή ή εταιρείες που με σκοπό το κέρδος αναπαράγουν και εμπορεύονται ζώα και που πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την αδειοδότησή τους πχ ύπαρξη κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ορισμένης έκτασης εκτός οικιστικής ζώνης ή μόνιμη παραμονή των ζώων σε kennels, αλλά από την άλλη χωρίς να υφίσταται ούτε καν υποχρέωση αναπαραγωγής μόνο καθαρόαιμων ζώων. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις προσιδιάζουν σε εκτροφή αμνοεριφίων, χοίρων ή βοοειδών όχι όμως ζώων συντροφιάς. Είναι παντελώς αντιφατικό να θεωρείται κακοποίηση η μόνιμη παραμονή ενός ζώου σε κλουβί ή σε μπαλκόνι ή η αλυσόδεσή του για έναν ιδιώτη αλλά να είναι επιβεβλημένη η παραμονή των εκτροφικών ζώων σε κλουβιά.
    Αντιθέτως, παγκοσμίως η βελτίωση και προστασία των φυλών βαρύνει αποκλειστικά τους ερασιτέχνες εκτροφείς. Δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από το 95% των εκτροφέων στον κόσμο είναι ερασιτέχνες και τα πλέον διακεκριμένα εκτροφεία παγκοσμίως ανήκουν σε ερασιτέχνες.
    Το μέτρο της καθολικής στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων, άνευ εξαιρέσεων, όπως εισάγεται στο παρόν νομοσχέδιο, πέραν των ζητημάτων υγείας και της επικινδυνότητας μια αναίτιας χειρουργικής επέμβασης, που έχουν θιγεί από τους καθ’ ύλην αρμοδίους κτηνιατρικούς συλλόγους, κατ’ ουσίαν οδηγεί σε απαγόρευση εκτροφής καθαρόαιμων ζώων στη χώρα. Μόνο στη Ρουμανία και την Κροατία ισχύει η καθολική στείρωση των δεσποζόμενων με την εξαίρεση όμως των καθαρόαιμων, όσον δηλαδή έχουν pedigree και έχει δηλωθεί η γέννα στον αρμόδιο κυνολογικό όμιλο. Σε καμία χώρα στον κόσμο δεν προβλέπεται στείρωση καθαρόαιμων. Στη δε Νορβηγία η στείρωση έχει απαγορευθεί δια νόμου και επιτρέπεται μόνο για λόγους υγείας. Η προς ψήφιση ρύθμιση θα αποτελέσει μια θλιβερή ελληνική πρωτοτυπία που όχι μόνο θα απαγορεύσει την καθαρόαιμη κυνοφιλία στη χώρα αλλά θα οδηγήσει σε εξαφάνιση και τις ελληνικές φυλές (ελληνικός ιχνηλάτης, ελληνικός ποιμενικός, λευκό ελληνικό τσοπανόσκυλο, μολοσσός Ηπείρου, κρητικός λαγωνικός, κοκόνι κ.α.) εκτός κι αν μεταφερθούν σκύλοι των ανωτέρω (ελληνικών) φυλών στο εξωτερικό και συνεχιστεί η αναπαραγωγή τους εκεί.
    Άλλωστε, για την ύπαρξη αδεσπότων δεν ευθύνονται τα, με την κυνολογική έννοια του όρου, καθαρόαιμα αλλά η εισαγωγή και εμπορία αναπαραγώμενων σε άθλιες συνθήκες ζώων από κουταβοπαραγωγούς-κουταβέμπορους, οι ανεξέλεγκες γέννες ιδιωτών αλλά και η αδυναμία ή η απροθυμία των κρατικών φορέων να ελέγξουν τα ήδη υπάρχοντα αδέσποτα.
    Παράλληλα, ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος, σωματεία ερασιτεχνών εκτροφέων αλλά και όμιλοι φυλών, αναγνωρισμένοι με δικαστικές αποφάσεις και πολλοί εξ’ αυτών ενταγμένοι στην Παγκόσμια Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) υπό το προς ψήφιση νομοθετικό καθεστώς, όχι μόνο θα τύχουν άνευ αντικειμένου, καθότι στις εκθέσεις μορφολογίας που έχουν σκοπό να αναδείξουν τους καλύτερους γεννήτορες συμμετέχουν μόνο καθαρόαιμα και αστείρωτα ζώα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα θεωρηθεί παράνομη η δραστηριότητά τους.
    Λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας αλλά και του ενδιαφέροντός μου για την κυνοφιλία, χωρίς ωστόσο να έχω κάποια εμπλοκή με την εκτροφή, έχω γίνει μάρτυρας αρκετών θανάτων ζώων συντροφιάς στο χειρουργικό κρεβάτι και κυρίως λόγω χορήγησης αναισθησίας. Δυστυχώς, έχω και πικρή προσωπική πείρα με αιφνίδιο θάνατο δικού μου σκύλου, λόγω ανακοπής καρδιάς μετά τη χορήγηση μέθης για να βγει μια απλή ακτινογραφία. Σημειωτέον ότι ο σκύλος ήταν τεσσάρων ετών και είχε υποβληθεί σε εκτεταμένες καρδιολογικές εξετάσεις ένα μήνα πριν το θάνατό του, οι οποίες ήταν άριστες. Συμπερασματικώς, και υπό το φως των πορισμάτων της κτηνιατρικής επιστήμης, οφείλω να επισημάνω ότι το μέτρο της στείρωσης ενέχει κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των κατοικιδίων και κατ’ αυτό τον τρόπο η καθολική επιβολή του έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της αναλογικότητας καθότι υπάρχουν άλλα ηπιότερου χαρακτήρα μέτρα που μπορούν να οδηγήσουν στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα του περιορισμού των αδέσποτων. Περαιτέρω, αμφισβητούμενη είναι και η προσφορότητα του εν λόγω μέτρου καθώς δεν δύναται να αποτρέψει την πραγματοποίηση παράνομων γεννών από ζώα αδήλωτα ή χωρίς σήμανση.
    Κατόπιν των ανωτέρω, οι προτάσεις μου είναι: η διεξοδική ρύθμιση του καθεστώτος των ερασιτεχνών εκτροφέων στο παρόν νομοσχέδιο και όχι η εναπόθεση της ρύθμισης του ζητήματος στην έκδοση υπουργικής απόφασης, η θεσμοθέτηση της στείρωσης ως προαιρετικής και μετά από σύμφωνη γνωμάτευση κτηνιάτρου, η δημιουργία συστήματος δήλωσης και καταγραφής γεννών και η επιβολή βαρύτατων διοικητικών προστίμων και ποινικών κυρώσεων σε όσους διενεργούν αδήλωτες γέννες και εγκαταλείπουν ζώα.

    Κωνσταντίνος Ν. Κανιούρας
    Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω
    ΜΔΕ Εμπορικού Δικαίου

  • 10 Μαΐου 2021, 13:16 | Θοδωρής Μαχαίρας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:22 | Σταύρος

    Όχι στην στείρωση τον δεσποζωμενων ζώων είναι και ανήθικο και διεστραμμένο τα ζώα αυτά είναι οικογένεια μας τα παιδιά μας θα θέλαμε να τα στειρώσουν φυσικά και όχι για αυτό πρέπει να μην περάσει και να φτιαχτεί από την αρχή με την συμβολή διαφόρων φορέων είτε είναι κυνοφιλικες είτε κυνηγητικες και φιλοζωικές.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:04 | Δημήτρης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων

  • 10 Μαΐου 2021, 13:47 | Κωνσταντίνος τερζης

    Έγκλημα των δεσποζομενων ζώων συντροφιάς η στείρωση.. επηρεάζει την ψυχολογία του σκύλου κ τις καθημερινές αποδόσεις διαβίωσης..πέφτει σε κατάθλιψη κ δεν υπάρχει γυρισμος..παρακαλάω αποσύρεται την βλακεία αυτήν κ μην κάνετε πράγματα που δεν γνωρίζετε..ΟΧΙ στην στείρωση δεσποζομενων ζώων…ΜΟΝΟ σε αδέσποτα

  • 10 Μαΐου 2021, 13:11 | Βασίλειος Κηρύκος

    ΟΧΙ στην στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς. Απαράδεκτο, απάνθρωπο, αντιεπιστημονικό και αντισυνταγματικό άρθρο. Η στείρωση θα πρέπει να γίνει στοχευμένα σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς (όπως θα έπρεπε να συμβαίνει τώρα). ΝΑΙ στην υποχρεωτική σήμανση όλων των ζώων συντροφιάς χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό τσιπ.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:04 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:07 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:50 | ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:30 | ΠΕΡΙΚΛΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:27 | Χρήστος Παπαγιάννης

    ΟΧΙ στην στείρωση των καθαρόαιμων φυλών, μόνο στα αδέσποτα που γεννάνε ανεξέλεγκτα.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων γιατί θα χαθεί πολύτιμο γενετικό υλικό των καθαρόαιμων και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών με αποτέλεσμα η Ελληνική εκτροφή σκύλων να οδηγηθεί σε μαρασμό και στην εξαφάνιση της άμεσα.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:14 | Πανος

    Αρνουμαι να στειρωσω την οικογενεια μου γιατι για σας ειναι ζωα για μενα ειναι τα σκυλια μου και η οικογενεια μου Διαφωνω με αυτο το νομοσχεδιο

  • 10 Μαΐου 2021, 13:07 | Αρης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:03 | ΚΟΡΙΝΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Δεν συμφωνώ στην οριζόντια στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων, η οποία είναι επικίνδυνη και ιατρικά ανεπίτρεπτη σε υγιή ζώα. Είναι μέλη της οικογένειας μας, τα αγαπάμε, τα προστατεύουμε και δεν θα τα ευνουχίσουμε χωρίς ιατρικό λόγο.

    Στηρίζω τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI καθώς και των Ελληνικών φυλών.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:26 | Πεσιλής Φώτης

    Α) Η απόφαση της στείρωσης του ζώου συντροφιάς, είναι αναφαίρετο δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο του ιδιοκτήτη του και συνταγματικά κατοχυρωμένο . Ειδικότερα στα δεσποζώμενα και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένα ζώα συντροφιάς, δεν συντρέχει κανένας λόγος υποχρεωτικής στείρωσης, αφού τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του κατοικίδιου είναι γνωστά στο αρχείο του υπουργείου και δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα γέννησης αδέσποτων ζώων για ευνόητους λόγους. Αιτούμαστε την εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, καθαρόαιμες φυλές, αυτόχθονες Ελληνικές φυλές, σκύλων εργασίας κλπ.
    -ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Β) Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης.
    Γ) Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικα-νοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:21 | Γιαννης Χολεριδης

    O ευνουχισμός ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ όντος είναι ακρωτηριασμός. Δεν είμαι κατά του ευνουχισμού, εάν αυτή είναι η πρακτική που θα προτιμήσετε ΕΣΕΙΣ για τον σκύλο ΣΑΣ. Είμαι κατά της υποχρεωτικότητας. Είμαι κατά του να με υποχρεώνει ο νόμος να στειρώσω τον δικό μου σκύλο.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:15 | Δημήτρης Λαδοκουκης

    Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη Γιατί για εμάς Αυτό είναι η στείρωση ζητούμε την εξαίρεση της στείρωσης για τα καθαρόαιμα σκυλιά με pedigree για τους δεσποζομενο σκύλους και τις ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τους έως δύο φορές στη ζωή τους και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος ακόμα και την τελευταία στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική

  • 10 Μαΐου 2021, 13:18 | Τατιάνα

    ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΣΕ ΖΏΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΆΣ

  • 10 Μαΐου 2021, 13:39 | Βλαστάρης Νικόλαος

    Αδιανόητο να στειρωσουμε τους αγαπημένους μας συντρόφους φίλους μέλη της οικογένειας μας,Εμείς τα φροντίζουμε καθημερινά και αδιάλειπτα μερικες φορες καλύτερα απο τα παιδια μας,εμεις προστατεύουμε αυτα απο ανεπιθύμητες αναπαραγωγες!

  • 10 Μαΐου 2021, 13:03 | Γιώργος

    Σαν ιδιοκτήτης καθαρόαιμου Ελληνικού Ποιμενικού ειμαι κάθετα αντίθετος με το προταθεν νομοσχέδιο που θα σημάνει την εξαφάνιση των Ελληνικών φύλων.Για να μπορούν τα παιδιά μου και τα παιδιά τών παιδιών μου να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ζήσουν με τα υπέροχα αυτά σκυλιά.Οι ελληνικές φυλές είναι κληρονομιά του Ελληνικού λαού και καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να τις εξαφανίσει.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:33 | Μαγγίνας Γρηγόρης

    Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας.
    Το παρόν άρθρο του σχεδίου νόμου επιβάλει μία καινοφανή ρύθμιση, που δεν έχει επιχειρηθεί σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου γενικότερα (έρευνα μεταξύ κρατών-μελών της European Federation for Hunting and Conservation – FACE).
    Η υποχρεωτικότητα της στείρωσης και του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των δεσποζόμενων σκύλων, δεν θα βρει ενάντιους μόνο τους κυνηγούς, αλλά και χιλιάδες άλλους πολίτες που διαβιώνουν με σκύλους στη χώρα μας.
    Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα αντιμετωπίσει μία τέτοια νομοθετική απόπειρα σαν ένα «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους.
    Είναι επικίνδυνο και αλυσιτελές να επιβάλλεται με νόμο η υποχρεωτική χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει… ανεύθυνο και ασυνείδητο.
    Δεν έχουμε την ανάγκη έναν τέτοιο νόμο για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι σε πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε.
    Δεν έχουμε την ανάγκη την υποχρεωτική στείρωση, για να επιβλέψουμε τον δικό μας σκύλο, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις
    Οι όποιοι ανεύθυνοι και ασυνείδητοι, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβάνονται τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών τους δικαιωμάτων.
    Η στείρωση και ο ευνουχισμός αποτελούν βίαιες και επώδυνες παρεμβάσεις στη φύση και στη φυσιολογία του ζώου όπως εύκολα μπορει να σας διαβεβαιώσει ο οποιοσδήποτε κτηνίατρος και έχουν αξία να γίνονται μόνο εάν η συνεχής επίβλεψη του δεν είναι δυνατή, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητα ζευγαρώματα. Είναι ένας τρόπος που αναγκαστικά καταφεύγουμε ως ανθρώπινη κοινωνία για να προστατέψουμε και να διαχειριστούμε τα αδέσποτα ζώα, αλλά ηθικά και νομικά δεν έχει καμία θέση στα ζώα που συντηρούμε ως μέλη των οικογενειών μας.
    Ειδικότερα για τα ζώα εργασίας, όπως οι κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι, η στείρωση αποτελεί μία πράξη που υπονομεύει όλα τα εργασιακά προσόντα και φυσικά πλεονεκτήματα τους. Επιπροσθέτως, η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων, έχει κόστος οικονομικά αβάστακτο ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που κατέχουν περισσότερα από ένα ζώα. Το μέσω κόστος της χειρουργικής επέμβασης για κάθε ζώο αγγίζει τα 300€ και προϋποθέτει μετεγχειρητική φροντίδα και ισόβιο κόστος ειδικής διατροφής. Επίσης αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι με τον μέχρι στιγμής ισχύον νόμο περι ζώων συντροφιάς ο ακρωτηριασμός της ουράς και ή/και των αυτιών τους συνιστά ποινικά κολάσιμη πράξη που τιμωρείται με πρόστιμο και φυλάκιση. Δηλαδή ενώ ο ακρωτηριασμός της ουράς συνιστά παράνομη πράξη εσείς με το παρόν άρθρο ΕΠΙΒΑΛΕΤΕ τον ακρωτηριασμό των όρχεων στα αρσενικά ζώα και την αφαίρεση της μήτρας και των σαλπίγγων στα θυληκά με πρόσχημα την ευζωία τους! Σας προτείνω πριν προχωρήσετε με αυτό το έκτρωμα που αποκαλείτε νομοσχέδιο να επισκεφτείτε μια κτηνιατρική κλίνη και να παρακολουθήσετε αν το αντέξετε βέβαια μια επέμβαση στείρωσης έτσι για να ξέρετε για τι μιλάμε. Εγω προσωπικά δεν άντεξα πάνω απο 5 λεπτά και η επέμβαση ήταν επιβεβλημένη αλλιώς ο σκύλος μου θα πέθαινε. Ελπίζω έστω και την τελευταία στιγμή να καταλάβετε το λάθος σας και να το διορθώσετε.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:46 | Δημητρης Ρεπάνης

    Τα δεσποζόμενα ζώα που έχουν ιδιοκτήτες Τσίπ ,βιβλιάριο υγείας εμβολιασμούς κλπ. δεν έχουν σχέση με τα αδέσποτα.
    Την αποτυχία να ελεγχθούν και να στειρωθούν τα αδέσποτα που ήταν και είναι ευθύνη της πολιτείας των δήμων και κάποιων φιλοζωικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται για αυτό, δεν θα την πληρώσουν τα δεσποζόμενα σκυλιά με στείρωση.Τα σκυλιά μας είναι μέλη της οικογένειάς μας, είναι παιδιά μας και έχουν στέγη και φροντίδα.
    Πιστεύω ότι δεν θα γίνει πράξη διότι είναι αντισυνταγματικό, παράλογο και δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη και στον πολιτισμένο κόσμο. Αν ψηφιστεί θα καταπέσει από τις μαζικές αγωγές και αντιδράσεις που δεν άρχισαν να διαφαίνονται ακόμη.
    Είναι παράλογο αν γίνει πράξη διότι έτσι θα εξαφανιστούν όλες οι καθαρόαιμες φυλές σκύλων στη χώρα…
    Το επόμενο βήμα?
    Οι εισαγωγές καθαρόαιμων φυλών από το εξωτερικό και στην συνέχεια πάλι στείρωση?..και νέες εισαγωγές? Τι κυκλώματα θα ωφεληθούν από αυτή την διαδικασία?
    Σίγουρα όχι οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων σκύλων και οι σωστοί ερασιτέχνες εκτροφείς!
    Η πολιτεία να κάνει αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και να λύσει το πρόβλημα όπως οφείλει, χωρίς να στερεί τις ελευθερίες των πολιτών της που νόμιμα επέλεξαν να έχουν καθαρόαιμες φυλές σκύλων είτε για συντροφιά είτε εργασίας για να ικανοποιούν το hobby τους. Να το κάνει άμεσα τροποποιώντας κατάλληλα το νομοσχέδιο χωρίς να αναγκάζει τους πολίτες της να «τρώγονται σαν τα σκυλιά» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:27 | ΝΙΚΗ

    Τεραστιο NAI στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζωων.
    Το ηθικό έγλημα είναι οι ανεξέλεγκτες γέννες δεσποζόμενων ζώων από τους ανεύθυνες ιδιοκτητες με σκοπό το κέρδος, καθώς και τα αμέτρητα πεταμένα μωρά που μαζεύουμε από τα σκουπίδια. Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ.

    Ναι στην καταγραφή όλων τον δεσποζόμενων στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:12 | Ελένη

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση!

    Κυνηγοί, κτηνοτρόφοι τσοπάνηδες έχουν γεμίσει την επαρχία με παρατημένα «Εργαλεία » που δεν ανταποκρίνονται πια στις ηλίθιες απαιτήσεις τους .Ασε που οι συνθήκες διαβίωσης τούς είναι τραγικές. Σε καμία άλλη ευρωπαικη χώρα δεν συμπεριφέρονται στα ζώα τους με τόση βαρβαρότητα .Να απαγορευτούν τα άθλια σκυλουκουτα και όχι τα σκυλάκια παρατημένα στις ταράτσες..Επιτέλους να γίνουμε πολιτισμένη χώρα !

  • 10 Μαΐου 2021, 13:49 | Παντελής

    Θα ήθελα, με καλή θέληση, να σας επισημάνω έναν σοβαρό κίνδυνο. Στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες παραδοσιακές φυλές σκύλων που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα επίσημα και δεν εκτρέφονται! Η υποχρεωτική στείρωση θα τις εξαφανίσει! Αυτό εκτός από αντισυνταγματικό, παραβιαστικό ως προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες (διατάξεις για τη διατήρηση σπάνιων φυλών και την προστασία της γενετικής ποικιλότητας) θα ήταν οικολογικά καταστροφικό!!
    Πρέπει να οριστεί πώς εξαιρούνται της στείρωσης οι σκύλοι που ανήκουν, κατά την κρίση του ιδιοκτήτη, σε παραδοσιακές φυλές ή γενικα οι σκύλοι εργασίας!!
    Παρακαλώ μην καταδικάσετε σε αφανισμό την κληρονομιά μας!!!
    Σας ευχαριστώ!

  • 10 Μαΐου 2021, 13:33 | Σιδηροκαστρίτης Νικόλαος

    ΌΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων θηλαστικών.

    Εδώ μιλάμε για ζήτημα βιοηθικής.

    Με ποιο δικαίωμα νομιμοποιείται ο άνθρωπος να στερεί το δικαίωμα στην αναπαραγωγή σε ένα θηλαστικό; Πότε πήραμε την άδεια του; Με ποιο δικαίωμα ακρωτηριάζουμε ένα ζώο; Με ποιο δικαίωμα του στερούμε τη συνεύρεση με το άλλο φύλο; Από πότε νομιμοποιούμαστε να το κάνουμε ΕΠΕΙΔΉ η κοινωνία μας απέτυχε να δώσει λύση στο θέμα των αδέσποτων; Η λύση είναι πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι; Αλήθεια τώρα; Σε ποια πολιτισμένη χώρα του κόσμου είναι υποχρεωτική η στείρωση των σκύλων;

    Γνωρίζει ο νομοθέτης ότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η συμπεριφορά του ζώου μεταβάλλεται μετά τη στείρωση; Συγκεκριμένα οι κτηνίατροι λένε »θα ηρεμήσει το ζώο». Με ποιο δικαίωμα παρεμβαίνουμε στη φυσιολογική συμπεριφορά ενός ζώου και τη διαμορφώνουμε όπως εμείς θέλουμε;

    Ναι, τα αδέσποτα είναι σοβαρό ζήτημα και πρέπει να λυθεί. Μια δέσμη μέτρων θα μπορούσε να είναι η εξής:

    1) Δύο φορές τον χρόνο (κάθε 6 μήνες) οι ιδιοκτήτες ΘΗΛΥΚΏΝ σκύλων να τα πηγαίνουν σε κτηνίατρο ο οποίος με συμβολική αμοιβή (5 ή 10 ευρώ) να τσεκάρει αν έχουν γεννήσει το τελευταίο 6μηνο. Κάτι που είναι ιδιαίτερα εύκολο οπτικά. Αν έχει γεννήσει τότε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΆ η γέννα να καταχωρείται από τον κτηνίατρο (ανεξάρτητα από την άποψη του ιδιοκτήτη) σε πλατφόρμα του υπουργείου και ο ιδιοκτήτης να πρέπει να τσιπάρει τα κουτάβια άμεσα.
    2) Αν βρεθεί τσιπαρισμένο κουτάβι στον δρόμο ο ιδιοκτήτης να έχει ΕΞΩΝΤΟΤΙΚΌ πρόστιμο
    3) Κάθε θηλυκό να γεννά έως 2 φορές στη ζωή του. Η παράβαση θα έχει επίσης εξοντωτικό πρόστιμο.

    Είναι ντροπή να μιλάμε για στείρωση και να θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένοι. Είναι ντροπή να επιλέγουμε τη στείρωση και να αποδεχόμαστε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος ελέγχου των πληθυσμών των αδέσποτων.

    Και επιτέλους ας βάλουμε στη ζωή μας τον θεσμό των δημοψηφισμάτων. Η απόφαση θα μπορούσε να παρθεί με ενα ηλεκτρονικό δημοψήφισμα. Είναι ντροπή οι μειοψηφίες να αποφασίζουν για ένα ζήτημα με τόση έντονη αντιπαράθεση. Ας πάψουμε να φοβόμαστε τη Δημοκρατία.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:51 | Βασιλική

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Άλλο ένα σ/ν το οποίο είναι ταυτόχρονα συγκεκριμένο αλλά και αόριστο. Σε αρκετά σημεία παραπέμπει σε παλαιότερους νόμους, που αφορούν στην ηθική ή τεχνική μια άλλης εποχής που έχει παρέλθει. Σε άλλα σημεία μεταθέτει σε μελλοντικό χρόνο σημαντικές διευκρινήσεις για τον τρόπο λειτουργίας, οργάνωσης και στελέχωσης για δομές που δεν υφίστανται προς το παρόν.

    Ακρωτηριασμός = αποκοπή μέλους του σώματος.

    Η στείρωση (ωοθηκεκτομή, ωοθηκυστερεκτομή, βασεκτομή) είναι ιατρική πράξη/χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αποκόπτονται μέλη του σώματος. ΕΙΝΑΙ ακρωτηριασμός.

    Επίσης, η περίδεση σαλπίγγων είναι χειρουργική ιατρική πράξη που οδηγεί σε στείρωση των θηλυκών ζώων.

    Υπάρχει και η χημική στείρωση, μόνιμη ή προσωρινή.

    Η απομόνωση των θηλυκών από τα αρσενικά ζώα, είτε μόνιμα είτε για το διάστημα που τα θηλυκά έχουν οίστρο/είναι γόνιμα, είναι επίσης ένας τρόπος μη αναπαραγωγής.

    Όλες οι παραπάνω μέθοδοι έχουν θετικές και αρνητικές συνέπειες.
    Ποιά από τις παραπάνω επιβάλλεται ή εννοείται στο υπό διαβούλευση νέο σχέδιο νόμου;

    Αν είναι μόνο θέμα «οικογενειακού προγραμματισμού» και δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι υγείας, επιτρέψτε μου να αποφασίσω, σε συνεργασία με τον γιατρό του ζώου μου, σαν ελεύθερος, υπεύθυνος, ενημερωμένος ιδιοκτήτης/κηδεμόνας, πολίτης μιας ευνομούμενης χώρας, πότε και με ποιόν τρόπο θα έχω ή όχι απογόνους από τα ζώα μου χωρίς να παραβιάζω τους κοινωνικούς κανόνες, τυπικούς και άτυπους.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:09 | Φώτιος Ελευθερακης

    Nαι στην ερασιτεχνική εκτροφή σκυλων εργασίας και κυνηγοσκυλων με προυποθεσεις

  • 10 Μαΐου 2021, 13:17 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    Ακρωτηριασμός & Εγκατάλειψη, Εγκλεισμός στα κάτεργα της σκυλοβιομηχανίας και Γενοκτονία, έφτασε να θεωρούνται Υπεύθυνη Φιλοζωία και φιλόστοργη διαχείριση πληθυσμών στην σουρεαλιστική νεοελληνική πραγματικότητα. ΟΧΙ στην υποχρεωτικη βαρβαρη , αδικαιολογητη και επικινδυνη ΣΤΕΙΡΩΣΗ .

  • 10 Μαΐου 2021, 13:53 | Σωτηρης

    Μαρία Γκιναλα
    Παρατηρούμε ότι διάφορες φιλοζωικές αλλά και «φιλοζωικές» μόνο κατ’ όνομα οργανώσεις έμαθαν όψιμα για την ύπαρξη της Αλωπεκίδας. Χαιρόμαστε γι’ αυτό. Βλέπουμε επίσης ότι την έννοια της «ράτσας» την χρησιμοποιούν όταν τους εξυπηρετεί, παρότι επιδιώκουν να την εξαφανίσουν.

    Παρατηρούμε ότι χρησιμοποιούν το όνομα της Αλωπεκίδας στις αγγελίες διάθέσης των ζώων που ακρωτηριάζουν στειρώνοντάς τα χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος. Προτιμούν να τα ακρωτηριάσουν και να τα παρατήσουν στο δρόμο αντί να συνεργαστούμε για την υιοθεσία τους από εξαιρετικούς κηδεμόνες. Όπως οι κηδεμόνες της Άιλα.

    Ακρωτηριασμός & Εγκατάλειψη, Εγκλεισμός στα κάτεργα της σκυλοβιομηχανίας και Γενοκτονία, έφτασε να θεωρούνται Υπεύθυνη Φιλοζωία και φιλόστοργη διαχείριση πληθυσμών στην σουρεαλιστική νεοελληνική πραγματικότητα.

    Προφανώς λοιπόν κάτι πήρε το αυτί τους από Αλωπεκίδα. Χαιρόμαστε γι’ αυτό. Είμαστε στην διάθεση όλων που θέλουν να μάθουν για τις Αλωπεκίδες. Ελπίζουμε να θέλουν να μάθουν πραγματικά, να εντρυφήσουν, να κατανοήσουν, να εκτιμήσουν αυτό το τόσο ξεχωριστο ον, να κάνουν το καθήκον της Φιλοζωίας, που είναι η Προστασία. Απορίας άξιο όμως – τους διέφυγε άραγε ότι τα σκυλάκια αυτά, που θέλουν να καταδικάσουν στην ανυπαρξία, έχουν 7000 χρόνια ιστορία τουλάχιστον, από την εποχή των Πελασγών και πιο πίσω; Τους διέφυγε ότι η Ελλάδα έχει Σύνταγμα που κατοχυρώνει την υποχρέωση και το ΔΙΚΑΙΩΜΑ των πολιτών στον ζωικό πλούτο της χώρας; Σε ζωντανούς θησαυρούς σαν την υπέροχη Άιλα;

    Πώς θα επιβιώσει αυτό το ιστορικό, σπάνιο, πανέμορφο σκυλάκι όπως και οι ίδιοι το χαρακτηρίζουν, όταν α) δεν υπάρχουν εκτροφείς και β) δεν έχει μείνει αρχιδέα για αρχιδέα, ρουθούνι για ρουθούνι, και Αλωπεκίδα για Αλωπεκίδα αστείρωτη, όπως απαιτεί το νομοσχέδιο που στηρίζουν;

    ΔΕΝ υπάρχουν επαγγελματίες εκτροφείς για τα ζώα αυτά. ΔΕΝ είναι σαν τα «καθαρόαιμα», λουσάτα σκυλάκια «του σαλονιού» που λυμαίνονται οι «επαγγελματίες» κουταβοβιομήχανοι, είναι πρωτόγονος, ιδιαίτερος, μικρόσωμος σκύλος εργασίας της υπαίθρου, άρα δεν έχει «αγορά», δεν έχει «ψωμί» για το σκυλεμπόριο, για τους κερδοσκόπους παπιμιλάδες που εξυπηρετεί το νομοσχέδιό «τους». Και ΔΕΝ πρόκειται να τα παραδόσουμε σε αυτούς. Για τους πραγματικούς φιλόζωους, για τους πραγματικούς κυνόφιλους, ο βιοπορισμός από την εμπορική εκμετάλλευση φίλων είναι αδιανόητος. Στις γνήσια πολιτισμένες και φιλόζωες κοινωνίες (εννοώ την Σκανδιναβία, φυσικά, όχι την «φιλοζωία» της αμερικάνικης βιομηχανίας ακρωτηριασμών και εκτέλεσης από όπου εισαγάγει δήθεν «φιλοζωία» η ψωροκώσταινα) η επαγγελματική εκτροφή σκύλων θεωρείται αίσχος και όνειδος. Η Ο.Μ.Μ.Α. απαγορεύει τις αγοραπωλησίες ψυχών σαν την φίλη μας την Άιλα.

    Επομένως γνωρίζουν οι καλοπροαίρετοι αυτοί ακρωτηριαστές, ότι για αυτούς τους σκύλους, για ΟΛΟΥΣ τους χιλιάδες άξιους και ηρωϊκούς σκύλους του τόπου, που έχουν κατακτήσει το δικαίωμα στη ζωή και τη διαιώνιση, που η ιστορία τους είναι αρχαιότερη και από την Ακρόπολη, που η προσφορά τους είναι ανυπολόγιστη, που αποτελούν ζωντανή πολιτιστική και φυσική κληρονομιά και ΔΙΚΑΙΩΜΑ της σημερινής αλλά και όλων των επόμενων γενεών, γνωρίζουν ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ότι το νομοσχέδιο που στηρίζουν σημαίνει ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ και ΕΞΟΝΤΩΣΗ για τους αυτόχθονες σκύλους. Φίλους σαν την Άιλα.

    Γνωρίζουν πολύ καλά οι φανατικοί, ανιστόρητοι ακρωτηριαστές, ότι αυτά που ζητούν και προτείνουν – την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων, εκτός των ατυχών εγκλείστων που θα γεννοβολάνε «νόμιμα» στα κουταβοεργοστάσια (μόνο στο Ελλαδιστάν συναντάται «φιλοζωικό» κίνημα – κολλητάρι, υποτακτικό και νεροκουβαλητήρι για τις φάρμες κερδοσκοπικής κουταβοπαραγωγής, γαμάτα πρόχω αυτά τα νεοελληνικά κλασικά εικονογραφημένα) είναι η καταδίκη σε θάνατο ενός ολόκληρου πληθυσμού ο οποίος είναι βιολογικά, γενετικά, ηθολογικά, ιστορικά, αναντικατάστατος. Ο οποίος είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ. Σαν την Άιλα.

    Το γνωρίζουν πολύ καλά. Το επιδιώκουν. Υποκρίνονται φιλοζωίαν αλλά αυτό που απεργάζονται είναι μια προσχεδιασμένη, εγκληματική, ναζιστικής αντίληψης εκκαθάριση αυθύπαρκτων ευφυών όντων που έχουν δικαίωμα στην ύπαρξή τους. Σαν την αγαπημένη μας Άιλα.

    Για την Άιλα, δεν θα υποχωρήσουμε.

    Στο όνομά της, δεν θα σας αφήσουμε. Για μας είναι προσωπικό θέμα βλέπετε. Είναι θέμα αγάπης για φίλους και φίλες σαν την Λάικα, που με ευλόγησε με τον ερχομό της στη ζωή μου στα ’80. Σαν τη Σαπφώ, του ’90. Σαν την Άιλα, του 2021. Συνεχίζουν να είναι δίπλα μας. Δεν θα τους εγκαταλείψουμε. Είναι πολύ παλιά, πολύ γερή η αγάπη αυτή.

    Δε θα το επιτρέψουμε να τους εξοντώσετε, φίλους και φίλες σαν την Άιλα. Δε το επιτρέπουμε, γιατί δεν μας ανήκουν, ούτε σας ανήκουν να τους οδηγήσετε στην εξάλειψη και την ανυπαρξία, φίλους και φίλες σαν την Άιλα: την υποχρέωσή μας απέναντί της, απεναντί τους, την παραλάβαμε από τους προηγούμενους, την οφείλουμε στους επόμενους. Για Πάντα.

    Για την εικονιζόμενη χαρίεσα και χαρισματική, αγαπημένη Φίλη, Αλωπεκίδα «Άιλα» που τα παιδιά και τα εγγόνια μας δικαιούνται να γνωρίσουν, να αγαπήσουν και να αγαπηθούν από τα παιδιά και τα εγγόνια της.

    Η Άιλα βλέπετε, δεν μιλάει ελληνικά.

    Πρέπει να γίνουμε εμείς, η φωνή της.

    Παρακαλώ, βοηθήστε μας να διατηρήσουμε φιλίες όπως αυτήν την πολύτιμη φιλία και σχέση στοργής, που κάποιοι τυχεροί μεταξύ μας, έχουν με σκύλους ξεχωριστούς, με Αλωπεκίδες σαν την Άιλα.

    Φιλίες σαν κι΄αυτήν, που πάνε πίσω χιλιάδες χρόνια, αξίζουν να υπάρχουν.

    Άιλες αξίζουν να υπάρχουν.

    Αλωπεκίδες αξίζουν να υπάρχουν.

    Αυτόχθονες σκύλοι αξίζουν να υπάρχουν.

    ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. ~
    #ΚάτωΤαΧέριαΑπόΤαΣκυλιάΜας
    #ProtectAndPreserveIndigenousDogs

    «Ελλοχεύει ωστόσο ο κίνδυνος εξαφάνισης και των τελευταίων πληθυσμών της φυλής καθώς οι φιλοζωικοί σύλλογοι, με τις μαζικές στειρώσεις σκύλων που κάνουν, συλλαμβάνουν και στειρώνουν φαινοτύπους ελληνικών φυλών, αφαιρώντας πολύτιμο γενετικό υλικό από την τράπεζα της φύσης»

    https://www.tovima.gr/2013/02/08/science/arxaioelliniki-ratsa-skyloy-zei-kai-kindyneyei/

    Ομάδα Μελέτης & Έρευνας για την Αλωπεκίδα (Ο.Μ.Μ.Α)
    https://greatdanegnosis.wixsite.com/alopekis

    Ο.Μ.Μ.Α στο ΦΒ
    https://www.facebook.com/groups/alopekis

    Ο.Μ.Μ.Α στο YouTube:
    https://www.youtube.com/watch?v=t1Qtrftcn78

    Άιλα: υπάρχει σαν γυναικείο όνομα σε διαφορες γλώσσες και κουλτούρες, στα Τούρκικα σημαίνει φεγγαρόφωτο, ή φωτοστέφανο του φεγγαριού, φεγγαρένια, και κατά προέκταση ασημένια, η προέλευσή του είναι πολύ αρχαία, αραβοπερσική. Στα Εβραϊκά σημαίνει Δρυς, στα Σανσκριτικά Γαία, Γνώση, & Φωτισμένη, στην Σκωτσέζικη γαέλικη διάλετο σημαίνει «Από την χώρα των δυνατών, ισχυρή πατρίδα».

    Η Άιλα πράγματι είναι από τη χώρα των δυνατών, ισχυρή πατρίδα. Από τη Μακεδονία <3

  • 10 Μαΐου 2021, 13:43 | ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:21 | ΤΣΙΑΝΑΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ

  • 10 Μαΐου 2021, 13:48 | Ιωάννης Κότσιας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 10 Μαΐου 2021, 12:26 | ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ ΚΑΒΑΡΤΙΝΑΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • Η θέση μου στο συγκεκριμένο άρθρο:

    – Άρθρο 5: ΟΧΙ στην στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς. Η στείρωση θα πρέπει να γίνει στοχευμένα σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς (όπως θα έπρεπε να συμβαίνει τώρα). ΝΑΙ στην υποχρεωτική σήμανση όλων των ζώων συντροφιάς χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό τσιπ.

  • 10 Μαΐου 2021, 12:05 | Μαργαρίτα Σταμπουλίδου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων. Το Κράτος οφείλει να δείξει σεβασμό στους υπεύθυνους ιδιοκτητες και να βρεί άλλες λύσεις. Τα αδέσποτα κουτάβια δεν γεννιούνται απο τις εκτροφικές γέννες αλλά απο τους BYB και απο τους κουταβοπαραγωγούς.
    Μην μπερδεύετε τους ερασιτέχνες νόμιμους εκτροφείς που παλεύουν να διατηρήσουν και να αναπτύξουν την φυλή που αγαπούν, πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά για τις εξετάσεις υγείας του σκύλου τους που πρόκειται να αναπαράγουν. Που κάνουν τις γέννες στο σπίτι τους, που μεγαλώνουν και κοινωνικοποιούν τα κουτάβια τους τα οποία τα παραδίδουν τσιπαρισμενα με δήλωση μεταβίβασης ιδιοκτησίας στην καινούργια τους οικογένεια.
    Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία σχέση με τον άνθρωπο που ζευγαρώνει την »σκυλίτσα» του για να »δει την χαρά της μητρότητας» η για να τα χαρίσει σε απο εδώ και εκεί σε φίλους και γνωστούς.
    Στηρίζω την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων διότι σε περίπτωση που ψηφιστεί το άρθρο ως έχει, θα χαθεί πολύτιμο γενετικό υλικό των καθαρόαιμων και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών με αποτέλεσμα η Ελληνική εκτροφή σκύλων να οδηγηθεί σε μαρασμό και στην εξαφάνιση της άμεσα.

  • 10 Μαΐου 2021, 12:21 | ΛΆΖΑΡΟΣ ΤΣΆΛΑΣ

    Απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση….. Δεν έπρεπε να υπάρχει ούτε σαν πρόταση…. Διορθωτής της φύσης ποιος είναι αυτός;;;;

  • 10 Μαΐου 2021, 12:41 | ΜΠΑΚΑΣΙΝΗΣ Κωνσταντίνος

    Απαράδεκτο το νομοσχέδιο της στείρωσης των ζώων πάλι χωρίς καμία λογική η κυβέρνηση μαζί με μια μερίδα οικολόγουντων έβγαλαν το σχέδιο,ας βάλουν πρώτα μια τάξη στα κυνοκομεία των δήμων και στα παράτυπα καταφύγια αδέσποτων,το μόνο που τους νοιάζει είναι τα δήθεν αδέσποτα κυνηγετικά σκυλιά το μόνο που τους νοιάζει είναι να χτυπηθεί το κυνηγι αλλά θα έρθει η ώρα τους και τότε θα έρθουν να ζητήσουν ψήφο και τότε θα πάρουν ”αυτά” που θέλουν να κόψουν από τα σκυλιά μας!!

  • 10 Μαΐου 2021, 12:21 | Δημητρα

    Όχι στη στείρωση δεσποζωμενων ζωων

  • 10 Μαΐου 2021, 12:53 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΒΟΥΛΑΣ

    ΟΧΙ ΖΩΑ ΣΕ ΤΑΡΑΤΣΕΣ
    Να απαγορευτει τελείως γιατι λενε το αφησα για 10 λεπτα και βρισκουν ολο δικαιολογιες. Δεν συναδει με την ευζωια η ταρατσα. Ουτε μισο λεπτο σε ταρατσα

    ΌΧΙ ΖΩΑ ΔΕΜΕΝΑ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ
    θα συζηταμε τα αυτονοητα;;
    Ποια οικοπεδα χωρις μαντρα και τετοια;;
    Να φτιαξουν μαντρες αν παρουν σκυλο. Δεμενο παντως δεν θα τον εχουν, τελος. Ολη η επαρχια ολα τα νησια ειναι με δεμενα ζωα. Αισχος

  • 10 Μαΐου 2021, 12:27 | ΛΙΒΙΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

    Όχι στην στείρωση ! Κάντε ελέγχους για τσιπ με αυστηρό πρόστιμο κ αφήστε τους ερασιτέχνες να κάνουν κυνοφιλια όπως κάνουν σωστά τόσα χρόνια !

  • 10 Μαΐου 2021, 12:09 | ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 10 Μαΐου 2021, 12:02 | Ευστράτιος κοντσες

    Κάθετα αντίθετος στη στείρωση των δεσποζομενων ζώων συντροφιάς.

  • 10 Μαΐου 2021, 12:57 | Τακης

    Σε μια δημοκρατικη χωρα οπως η Ελλαδα ειναι απαραδεκτο να υποχρεωνονταιοι πολιτες να προβουν σε μια ιατρικη επεμβαση [στειρωση]χωρις την συγκαταθεση τους,ειναι αντιδημοκρατικο,αντισυνταγματικο και αντιδεολογικο.ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ.Αυστηρος ελεγχος απο το κρατος για την
    ηλεκτρονικη σημανση και αυστηρους ελεγχους για τους πολιτες που αφηνουντα ζωα τους στο δρομο.Δεν ειναι ολοι οι πολιτες ανευθυνοι.

  • 10 Μαΐου 2021, 12:42 | ΜΑΣΟΥΡΗ ΑΛΕΞΙΑ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.
    🟠 ΑΡΘΡΟ 6

  • 10 Μαΐου 2021, 12:01 | Παναγιωτάκη Τριανταφυλλιά

    Υποχρεωτική στείρωση για αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα.

  • 10 Μαΐου 2021, 12:38 | ΔΕΔΕΣ ΣΠΥΡΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.
    🟠 ΑΡΘΡΟ 6

  • 10 Μαΐου 2021, 12:45 | Ευάγγελος Κ.

    Είμαι αντίθετος στην στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.