Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:50 | θεοδωρος κοσκεριδης

    Θα θεωρησω απαραδεκτο το νομοσχεδιο που σκεφτηκατε για να περιορισετε των αριθμο των αδεσποτων ζωων.
    Τα δεσποζομενα ζωα εχουν ιδιοκτητες εχουν σπιτι οικογενεια και χαιρουν φροντιδας και αγαπης.Φερουν τσιπ και εχουν βιβλιαρια υγειας.
    Η αποτυχια καποιων ελεγκτικων μεσων και μηχανισμων να περιρισουν τα αδεσποτα ζωα δε σημαινει οτι πρεπει να στειρωσουμε τα δεσποζομενα και να προτοτοιπησουμε για μια ακομη φορα στην Ευρωπη.
    Πιστευω θα πρυταμευσει η λογικη και αυτες οι αντισυνταγματικες και παραλογες προτασεις δε θα γινουν πραξη.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:05 | ΓΙΑΝΝΗΣ Ι.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:53 | Όμιλος Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη

    Η απόφαση της στείρωσης του ζώου συντροφιάς, είναι αναφαίρετο δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο του ιδιοκτήτη του και συνταγματικά κατοχυρωμένο . Ειδικότερα στα δεσποζώμενα και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένα ζώα συντροφιάς, δεν συντρέχει κανένας λόγος υποχρεωτικής στείρωσης, αφού τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του κατοικίδιου είναι γνωστά στο αρχείο του υπουργείου και δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα γέννησης αδέσποτων ζώων για ευνόητους λόγους. Αιτούμαστε την εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, καθαρόαιμες φυλές, αυτόχθονες Ελληνικές φυλές, σκύλων εργασίας κλπ.
    -ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2, όπου συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
    α) τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    β) δεν υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    γ) ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. το ζώο καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    δ) είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του, αλλά και πολλές άλλες παρενέργειες επιστημονικά τεκμηριωμένες.
    Η στείρωση ως χειρουργική επέμβαση, έρχεται σε πλήρη αντίφαση επίσης με τα παρακάτω, όπου αναγράφονται στο άρθρο 2:
    iii. ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς
    Είναι ενέργεια, που θα αφανίσει στην κυριολεξία τις φυλές και θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του κατοικιδίου και μόνο, να αποφασίζει αν θα στειρώσει ή όχι το ζώο του, για λόγους υγείας ή για το λόγο ανεπιθύμητων γεννών.
    Ένας νόμος που θα επιβάλει υποχρεωτικές στειρώσεις, καταστρέφει όλα αυτά τα οποία έχτισε, διότι θα χαθεί και λόγω κανονισμών της Διεθνής Κυνολογικής Ομοσπονδίας FCI, το δικαίωμα συμμετοχής των Ελληνικών εκτροφών και των Εθνικών ομάδων, αλλά κυρίως θα πάψει να υφίσταται η συνέχιση ύπαρξης των Ελληνικών φυλών
    Β) Σχετικά με την παράγραφο 6 η οποία αναφέρει τα εξής:
    6.Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του.
    Οι κυνηγετικοί και όλοι ανεξαιρέτως οι σκύλοι δεν χρειάζονται διαβατήριο για τις εγχώριες μετακινήσεις. Εάν είναι πλέον υποχρέωση στο νέο νομοσχέδιο, πρέπει να διευκρινιστεί περαιτέρω.
    Γ) Σχετικά με την παράγραφο 7
    Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Γ) Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής:
    Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.
    Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικα-νοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:51 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ Κ. ΛΙΟΣΗΣ

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:21 | Τάκης

    Είναι εγκλημα απεναντι στην φύση η υποχρεωτική στείρωση οποιουδήποτε ζώου. Αυτή η πράξη όχι μόνο ζωοφιλη δεν είναι αλλά πρόκειται για βάρβαρη και φασιστική ενέργεια. Ηλεκτρονική σήμανση όλων των δεσποζομενων ζώων και τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες. Κυρίως μερα τις διακοπές που όλοι και όλες εγκαταλειπουν τα ζώα τους κυρίως στην επαρχία.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:18 | Βικτωρας

    Ειναι αποριας αξιον το πως η ανευθυνοτητα πολιτων και ιθυνοντων στρεφεται ακομα μια φορα εναντιον πολιτων που ειναι και συνειδητοποιημενοι και υπευθυνοι. Κανοντας ακομα μια φορα λογικα αλματα, θεωρουμε οτι στειρωνοντας ολα τα ζωα, θα λυσουμε το προβλημα της υπευθυνοτητας καποιων που τα θεωρουν μπιζνα ή πολιτικη. Αντι να εστιασουμε στο πως θα εκπαιδευτουμε ως ιδιοκτητες, βγαζουμε ενα οριζοντιο νομο επιβολης στειρωσης, που εντελει στοχευει εκει που ισως ηταν και η αρχικη του ιδεα, δηλαδη στους ιδιοκτητες σκυλιων καθαροαιμων. Αντι λοιπον να φροντιζουμε την εκπαιδευση των ιδιοκτητων και στο πως πρεπει να συμπεριφερομαστε εν γενει στα ζωα, εστιαζουμε στο πως ιδεοληπτικα θα εξαφανισουμε τις καθαροαιμες φυλες, καποιες απο τις οποιες επεζησαν για χιλιετιες και αναβιωσαν χαρις σε προσπαθειες ανθρωπων, επ’ ωφελεια των αδεσποτων και των υιοθεσιων τους. Προσπαθει ο νεος νομος, καθολα νομιμοι και πολλες φορες εξαιρετικα συνεπεις ιδιοκτητες, να τιμωρουνται γιατι δεν διαλεξαν αδεσποτο ως ζωο συντροφιας αλλα καθαροαιμο. Ο νεος νομος ειναι εξαιρετικα τιμωρητικος για αυτους τους ιδιοκτητες. Απαγορευοταν ως τωρα η κοπη της ουρας σκυλων εργασιακων για λογους υγειας απο κτηνιατρο, επιβαλλει ομως την ιδια στιγμη την στειρωση, και μαλιστα σε μια ηλικια που δεν ειναι και ιατρικα απαραιτητο. Δυστυχως ομως η πραγματικοτητα συνηθως ξαφνιαζει δυσαρεστα οσους νομιζουν οτι με νομους φωτογραφικους θα αυξησουν την πελατεια τους, η το μαγαζακι τους. Και πιθανοτατα να δημιουργησει πολλα περισσοτερα προβληματα απο οσα ισχυριζεται οτι θα λυσει. Οχι λοιπον υποχρεωτικη στειρωση εκτος αν υπαρχει ιατρικος λογος που να το επιβαλλει.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:10 | xristina

    ΟΧΙ στην στείρωση των καθαρόαιμων φυλών, μόνο στα αδέσποτα που γεννάνε ανεξέλεγκτα.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων γιατί θα χαθεί πολύτιμο γενετικό υλικό των καθαρόαιμων και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών με αποτέλεσμα η Ελληνική εκτροφή σκύλων να οδηγηθεί σε μαρασμό και στην εξαφάνιση της άμεσα.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:54 | Ελεν

    ΟΧΙ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ….Το δικο μου το ζωο ειναι καταγεγραμενο οπως η νομοθεσια οριζει….δεν εχετε δικαιωμα να μου επιβαλετε στειρωση ειναι ανισυνταγματικο και αντιδημοκρατικο

  • 10 Μαΐου 2021, 14:31 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΓΚΛΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 10 Μαΐου 2021, 14:44 | AGGELOS

    ΟΧΙ στην στείρωση των καθαρόαιμων φυλών, μόνο στα αδέσποτα που γεννάνε ανεξέλεγκτα.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων γιατί θα χαθεί πολύτιμο γενετικό υλικό των καθαρόαιμων και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών με αποτέλεσμα η Ελληνική εκτροφή σκύλων να οδηγηθεί σε μαρασμό και στην εξαφάνιση της άμεσα.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:27 | Θεόδωρος Αρέστης

    Είναι έγκλημα η στείρωση των ζώων είναι κακοποίηση για ποιο λόγο να στειρώνονται εάν δεν υπάρχει λόγος υγείας του ζώου.
    Εγώ βλέπω μεγάλη κομπίνα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος από κάποιους.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:25 | Ελενη

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ…..

  • 10 Μαΐου 2021, 14:20 | Γκραντ

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 10 Μαΐου 2021, 14:59 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΡΓΙΆΣ

    Άρθρο 5: ΟΧΙ στην στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς. Η στείρωση θα πρέπει να γίνει στοχευμένα σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς (όπως θα έπρεπε να συμβαίνει τώρα). ΝΑΙ στην υποχρεωτική σήμανση όλων των ζώων συντροφιάς χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό τσιπ.

    – Άρθρο 33: Θα πρέπει να οριστεί ως μέλος της επιτροπής και ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (ΚΟΕ) αφού είναι ο πλέον αρμόδιος φορέας για το θέμα αυτό τουλάχιστον.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:30 | ΒΡΕΤΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

    Επί του Άρθρου 5 :
    Παράγραφος 1 (α): Όχι στην υποχρεωτική και οριζόντια στείρωση των ζώων συντροφιάς.Η στείρωση θα πρέπει να είναι επιλογή του νόμιμου ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς και πάντα με τη γνωμάτευση του κτηνιάτρου που το παρακολουθεί. Δεν είναι δυνατόν εν έτοι 2021 ο κρατικός μηχανισμός να επιβάλλει οριζόντια μέτρα υποχρεωτικού ακρωτηριασμού των ζώων, αποδεχόμενος έτσι ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την ευζωία των ζώων μέσω της υποχρεωτικής σήμανσης και πλείστων σύγχρονων και αποτελεσματικών μέσων ελέγχου που υφίστανται και χρήζουν άμεσης εκμετάλλευσης!

    Παράγραφος 6: Προτείνεται η κατάργηση της παραγράφου. Εφόσον το διαβατήριο χρησιμοποιείται για μετακίνηση του ζώου στο εξωτερικό γιατί να είναι υποχρεωτικό μόνο για τους νόμιμους κυνηγούς οι οποίοι ασκούν θήρα εντός της χώρας; Για πολλοστή φορά στοχοποιούνται οι νόμιμοι κυνηγοί της χώρας!

  • 10 Μαΐου 2021, 14:54 | ΕΛΕΝΗ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόντων ζώων. Όχι στον ακρωτηριασμό.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:10 | Νικος

    ΟΧΙ στον ακρωτηριασμο των φιλων μας,θα το καναμε στα παιδια μας;το λιγοτερο ντροπη…

  • 10 Μαΐου 2021, 14:54 | Κώστας

    Αγαπάμε και φροντίζουμε τα σκυλιά μας, είναι μέρος της οικογένειας μας, με άριστες συνθήκες διαβίωσης. Επειδή είμαστε ένα πολιτισμένο και ευρωπαϊκό κράτος με σύννεση και ευαισθησία εννοείται ότι είναι απαράδεκτη η στείρωση των σκυλιών μας.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:48 | Γιάννης Σ.

    Απαράδεκτος νόμος. Οχι στην στείρωση.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:34 | Ε. Πενταρης

    Η παράγραφος που αφορά τη στείρωση των σκύλων πρέπει να καταργηθεί και το θέμα να επανεξέταστει. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα προβλήματα που δημιουργεί η στείρωση είναι περισσότερα από αυτά που λύνει. Ενδεικτικά αναφέρω την μελέτη πάνω σε μία πολύ μεγάλη βάση δεδομένων 40.000 σκυλιών
    «Reproductive capability is associated with life span and cause of death in companion dog» Hoffman, Creevy, Promislow, πού αποδεικνύει ότι οι θάνατοι από καρκίνο στα στειρωμένα είναι πολύ περισσότεροι από ότι στα άλλα. Αρα η στείρωση δεν προάγει την ευζωία το σκυλιών πού είναι ο σκοπός του νόμου.. Το θέμα είναι πολύ περίπλοκο και χρειάζεται ενδελεχή μελέτη. Επίσης είναι ακατανόητη η στείρωση των αρσενικών σκυλιών τη στιγμή που θα στειρωθούν τα θηλυκά.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:54 | Χρυσούλα

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση σε δεσποζομενα ζώα.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:44 | ARIS

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:00 | Γιώργος Μπούτσικας

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι Αντισυνταγματικό, αντιφιλοζωικό, άηθες, αυθαίρετο και απαράδεκτο.
    Οι μαζικές στειρώσεις και μάλιστα κηδεμονευόμενων ζώων χωρίς ιατρικό λόγο είναι παράνομη και εγκληματική πράξη (βασανισμός) που αντιβαίνει στις ελευθερίες των ζώων, βλάπτει την υγεία, την προσωπικότητα, την σωματική τους ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την αυταξία, την ποιότητα ζωής τους και την φυσιολογική τους συμπεριφορά.Προληπτική τιμωρία δε νοείται να επιβάλλεται σε νομοταγείς πολίτες, επειδή μερικοί παρανομούν.Το κατοικίδιο ζώο δεν είναι παραβάτης για να τιμωρείται, και μάλιστα προληπτικά, με επεμβάσεις που βλάπτουν την υγεία, την ευημερία, την ποιότητα ζωής, την φυσιολογία, την ορμονική λειτουργία επομένως και την φυσική συμπεριφορά (5η ελευθερία των ζώων) και την μακροβιότητά του.Το κατοικίδιο ζώο σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία υπόκειται στην κηδεμονία του ανθρώπου, είναι ανθρώπινο δικαίωμα και καθήκον επομένως η διαχείριση των πληθυσμών οικόσιτων ζώων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να διατηρούν και να αναπαράγουν κατοικίδια ζώα σύννομα, υπεύθυνα και σωστά. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα αυτά των πολιτών καθώς και την ζωική τους περιουσία, αλλά και γενικότερα τον ζωικό και φυσικό πλούτο της χώρας που δεν ανήκει σε κανέναν αποκλειστικά, ούτε δικαιούται κανείς να τον βλάπτει, αλλα οφείλουμε να τον παραδώσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές.
    *Στηρίζουμε την θέση της Ομάδας Μελέτης & Έρευνας για την Αλωπεκίδα

  • 10 Μαΐου 2021, 14:10 | Δεκαρίστου Μαρία

    Η οριζόντια υποχρεωτική στείρωση είναι η απόλυτη παραδοχή της διαχρονικής ανικανότητας του κράτους να εφαρμόσει τους νόμους και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αδέσποτων.
    Πονάει κεφάλι-κόβει κεφάλι.
    Λοιπόν, κάποιος (ανάξιος και απαίσιος) εγκαταλείπει ένα σκύλο αδέσποτο στο δρόμο και κάποιος άλλος (που το έχει υπό τον έλεγχο του και το λατρεύει) πληρώνει την ανευθυνότητα του πρώτου, υποχρεούμενος να το οδηγήσει στο χειρουργείο…. που βρίσκεται η λογική….. που βρίσκεται η δικαιοσύνη???
    Οι υποχρεωτικές στειρώσεις δεν είναι λύση και μάλλον θα δημιουργηθούν περισσότερα αδέσποτα.
    Η λύση είναι μια.
    Ενημέρωση-ενημέρωση-ενημέρωση. Ώστε να βοηθήσουμε οι πολίτες να αποκτήσουν κυνοφιλική παιδεία, υπευθυνότητα και αγάπη- σεβασμό για όλα τα ζώα.
    Αυτό μας λείπει κι όχι αυστηροί και όπως πάντα μη εφαρμόσιμοι νόμοι….
    Προτείνω λοιπόν η κυβέρνηση να ξεχάσει τις στειρώσεις των δεσποζομένων ζώων, να στειρωθούν μόνο τα αδέσποτα και να προβλέψει κονδύλια σε τηλεοπτικά σποτάκια, δημοσιεύσεις σε εφημερίδες κλπ, μόνιμες τηλεοπτικές εκπομπές στα κρατικά κανάλια και όχι μόνον που να προάγουν την υπευθυνότητα στο λαό.
    Πέρα από την ενημέρωση, αν αλήθεια θέλετε να μειωθούν τα αδέσποτα νομοθετήστε τα κάτωθι:
    1) Να απαγορευτούν οι εισαγωγές και οι πωλήσεις μέσω ίντερνετ, σκύλων που μεταπωλούνται αφού αγοραστούν από στυγνούς κουταβοπαραγωγούς, άθλιας ποιότητας και υγείας μιας από εκεί προέρχονται πολλά από τα αδέσποτα.
    2) Να απαγορευτούν εντελώς οι επαγγελματίες εκτροφείς που αναπαράγουν χωρίς όριο, μέσα σε κλούβες, σε σταβλικές εγκαταστάσεις, λες και είναι πρόβατα, κάποιες λίγες πολύ εμπορικές φυλές (φύλακες & κυνηγόσκυλα) και με μοναδικό σκοπό το κέρδος, μιας και από αυτό ζουν οι επαγγελματίες.
    3) Ο πολίτης που επιθυμεί να αποκτήσει καθαρόαιμο σκύλο, θα μπορεί να τον προμηθευτεί με ιδιωτικό συμφωνητικό, μόνον από αδειοδοτημένο ερασιτέχνη εκτροφέα, που τα σκυλιά του, ζουν μαζί του και αναπαράγονται στο σπίτι του, με αυστηρότατους κανόνες και με υποχρεωτικές εξετάσεις γενετικών παθήσεων των γεννητόρων ανά φυλή.
    Τα κουτάβια θα παραδίδονται μαζί με τον γενεαλογικό τους χάρτη, ηλεκτρονική ταυτοποίηση, το βιβλιάριο με τα πρώτα εμβόλια και τις αποπαρασιτώσεις και με ένα έντυπο που θα περιγράφει τις υποχρεώσεις του νέου ιδιοκτήτη.
    Τα μη καθαρόαιμα κουτάβια θα μπορεί ο πολίτης να τα υιοθετεί από τις φιλοζωικές και τους δήμους.
    Καταλάβετέ το επιτέλους όλοι.
    ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΚΥΛΩΝ.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:29 | Ιωάννης Λιγοψυχάκης

    Αδιανόητη και πρόχειρη απόφαση για καθολική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Χωρίς μελέτες από ειδικούς και χωρίς καμία λογική δεν γίνεται να περάσει ένα τέτοιο μέτρο στην χώρα μας. Ο σκύλος από ενας αγαπητός σύντροφος της οικογένειας μας που τόσα χρόνια η ελληνική οικογένεια τον έχει στο σπίτι της θα γίνει ένα καλό εμπόρευμα για τους εκτροφεις και για όσους εισάγουν από το εξωτερικό με μόνο γνώμονα το χρήμα. Θα δίνονται σκυλιά με αντάλλαγμα τα χρήματα σε άτομα που δεν έχουν την γνώση να έχουν ένα σκυλί στο σπίτι τους. Ενα έμψυχο πλάσμα θα χαθεί στον βωμό του χρήματος επειδή κάποιοι ακατάλληλοι δίνουν τέτοιες προτάσεις. Μεγάλο λάθος από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ελπίζω να μπει η λογική και να πάρουν πίσω αυτό το μέτρο.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:47 | Δημήτριος

    Δεν το στερωνω, οχιιιιιιιιι στν στείρωση που επιβάλλεται υποχρεωτικά

  • 10 Μαΐου 2021, 14:10 | Αραβαντινός Αλέξανδρος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:58 | Φαγκρας Λεωνίδας

    Απαρεδεκτο το νέο νομοσχέδιο

  • 10 Μαΐου 2021, 14:33 | Άρης

    Θέλετε να εφαρμόσετε τη στείρωση στους δεσποζομενους σκύλους που δεν υφίσταται πουθενά σε όλη την Ευρώπη …. Αγνοείται όλο τον αγώνα και όλες τις προσπάθειες ανθρώπων που εκπροσωπούν την ΕΛΛΆΔΑ με τους σκύλους τους σε όλη την Ευρώπη .Με ένα νόμο θα καταστρέψετε όλη την Ελληνική κυνοφιλια … Οι Ελληνικές φυλές θα οδηγηθούν σε αφανισμό.Νομιζω πως οι επιστημονικοί συνεργάτες σας πρέπει να εξετάσουν το θέμα με περισσότερη σοβαρότητα… Ελπίζω να επικρατήσει η λογική…

  • 10 Μαΐου 2021, 14:29 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΒΑΡΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:50 | Γιάννης

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:02 | elsa

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 10 Μαΐου 2021, 13:57 | ΘΟΔΩΡΗΣ

    Απαράδεκτο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την στείρωση των «φίλων» μας, για ακόμα μία φορά με έχει απογοητεύσει. Μία αβάσιμη απόφαση χωρίς επιστημονικής ερμηνείας. Τα μέλη της οικογένειας μου ΔΕΝ στειρώνονται. Πάρτε το απόφαση και αλλάξτε μυαλά. Τελειώνει η 4ετία…

  • 10 Μαΐου 2021, 13:33 | ΤΖΙΑΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Παρά το καλό των προθέσεών σας για ένα νομοσχέδιο για την ευζωία των φίλων μας, σε πολλά σημεία του νομίζω ότι θα πρέπει να τα επαναεξετάσετε. Είναι αδιανόητο να στειρώνονται-ακρωτιριάζονται δεσποζόμενοι σκύλοι. Πρέπει να εξαιρεθούν της στείρωσης καθαρόαιμοι,δεσποζόμενοι, καθώς και οι ελληνικές τοπικές φυλές, με δικαιωμα αναπαραγωγης 2-3 φορές στην ζωή τους. Πρέπει επισης όλοι οι ιδιοκήτες να αντιμετωπίζονται ισότημα δίχως εξαιρέσεις ή επιπλέον υπωχρεώσεις.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:13 | ΒΕΝΕΤΙΑ ΜΑΛΑΜΑ

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, συμφωνώ απολύτως με τη Νίκη. Γέννες μόνο από εκτροφείς με άδεια. Επιπλέον είναι ιατρικώς αποδεδειγμένο πως η στείρωση προφυλάσσει από σοβαρές ασθένειες. Επίσης έτσι θα ενισχυθεί και η υιοθέτηση αδέσποτων και όχι να γεννάν τα δεσποζόμενα και μετά να χαρίζονται, ή να εγκαταλείπονται ή και να πωλούνται χωρίς άδεια.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:05 | Γιάννης.Γ

    Διαφωνώ κάθετα με το νομοσχέδιο περί στείρωσης όλων των ζώων συντροφιάς. Είναι τουλάχιστον ανήθικο αν όχι εγκληματικό να αφαιρείται η λειτουργία φυσιολογικής τους αναπαραγωγής αν δεν συντρέχουν ιατρικόι λόγοι.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:02 | Βηττας Κώστας

    Ο νόμος για τα ζώα υπάρχει από το 2014 ξεκινήστε ελέγχους για μη τσιπαρισμένα ζώα και αρχίστε πρόστιμα. Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά για να μην πω και εκ του πονηρού, υπάρχουν και υπεύθυνοι και συνηδειτοποιημένοι πολίτες μην μας αναγκάζεται να στειρωσουμε τα παιδιά μας ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:25 | Σεβα Λασκαρη

    Λυπαμαι πολυ για το νομοσχεδιο που βγαλατε σε διαβούλευση , πληρως απαράδεκτη η υποχρεωτική στειρωση σε δεσποζομενα ζωα ,ιδιαίτερα στις πολεις οπου το να ζευγαρώσουν χωρις την θεληση του κηδεμόνα ειναι σπανιο ,(στην Επαρχια στα χωρια ειναι αλλιώς εκει να στραφείτε για λυσεις με μετρα και προστημα), και δη καθαρόαιμα (με pedigree η χωρις) Δεν εξαιρείτε ουτε τους Ερασιτεχνες Εκτροφεις , που ειναι αυτοι που διαφυλάσσουν τις καθαρόαιμες φυλες! Προωθείτε ετσι το εμποριο και την εκμεταλευση, , απο κουταβεμπορους και puppy mills.Ναι στην στείρωση των αδέσποτων , ναι στην ηλ.σημανση, με απανωτούς ελέγχους , και πρόστιμα , ναι στην δήλωση της καθε γεννας, καθαρόαιμων η μη, με άμεση υποχρεωτικη ηλ σήμανση στην καταλληλη ηλικία και στην εύρεση οικογενειων για τα κουταβια, μεσα σε ευλογο χρονικο διάστημα (πχ στους 3-6 μηνες το πολυ)Ας πρυτανεύσει η λογικη, να μην θησαυρίσουν οι Κουταβεμποροι..

  • 10 Μαΐου 2021, 13:08 | ΝΙΚΟΣ

    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ

    Είμαι ένας από τους δεκάδες χιλιάδες κηδεμόνες κατοικίδιων οι οποίοι τα έχουν ως ισότιμα μέλη της οικογένειάς τους. Δυστυχώς εμάς, οι οποίοι είμαστε και νομοταγείς έχοντας δηλωμένα τα κατοικίδια μας όπως ο νόμος προβλέπει, έρχεστε να μας τιμωρήσετε για ΠΙΘΑΝΟ «έγκλημα». Μόνο αυταρχικά καθεστώτα εφαρμόζουν τέτοια μέτρα.

    Βάλτε στον νόμο την υποχρέωση, στην βόλτα με το κατοικίδιο, να φοράμε και ειδικό περιβραχιόνιο ώστε φαίνεται από μακριά πως το σκυλί μας είναι στειρωμένο. Όπως αυτά που επέβαλαν οι ΝΑΖΙ στους Εβραίους.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:32 | Γιωργος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:00 | Κώστας ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:26 | Λαμπρος

    Δεν στειρώνω την οικογένεια μου.και δεύτερον ακούω μόνο τους ειδικούς και τους επιστήμονες. οποιαδήποτε άλλη γνώμη μου είναι παντελώς αδιάφορη

  • 10 Μαΐου 2021, 13:05 | Γιάννης Ζ

    Όχι στην στείρωση !

  • 10 Μαΐου 2021, 13:00 | ΜΑΡΙΑ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:55 | Νίκος

    Θεωρώ απαράδεκτο το να υποχρεώσετε κάποιον να στειρώσει το ζώο του, ο περισσότερος κόσμος φροντίζει και αγαπάει τα ζώα του. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα εξαιτίας των λίγων ανεγκέφαλων που παρατούν τα ζώα τους να τιμωρείτε και εμάς που είμαστε τυπικοί, με αυτό το νομοσχέδιο. Το θεωρώ ακραίο και πρωτοφανές για μια Ευρωπαϊκή χώρα να στηρίξει κάτι τέτοιο. Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω κάποια συγκεκριμένη πρόταση σε αυτό το νομοσχέδιο, είναι δουλειά των αρμόδιων, των οποίων ούτε καν συμβουλευτήκατε, παρά μόνο, όσο γνωρίζω, ελάχιστων φιλοζωικών τους οποίους τους διακατέχει ο φανατισμός. Όχι λοιπόν στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων μας.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:14 | ΜΕΛΑΣ ΝΙΚΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:47 | Λογοθέτης Κωνσταντίνος

    Ντροπή και μόνο ντροπή! Ακυρώστε το!!
    Πιο το όφελος να στειρωσουμε ζώα τα οποία δεν είναι αδέσποτα?
    Ντροπή σε όποιον το σκέφτηκε!

  • 10 Μαΐου 2021, 13:13 | Ηλίας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:07 | Μαρία Γουγούλη

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση ΟΛΩΝ των δεσποζόμενων σκύλων και γατών. Τα αδέσποτα δεν έρχονται ουρανοκατέβατα. Καθημερινές εγκαταλείψεις νεογέννητων, και όχι μόνο, σε κάδους, χωματερές, δασικές περιοχές κλπ από γέννες δεσποζόμενων ζώων. Η στείρωση ενισχύει την ευζωία του ζώου και δεν την επηρεάζει αρνητικά.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:54 | Tasos

    Κάποτε ένας τεράστιος υποστηρικτής της στείρωσης των σκύλων νωρίς στη ζωή τους, αφού έμεινε σε ιδιωτική πρακτική για μερικά χρόνια, η Dr. Karen Becker παρατήρησε ότι πολλοί από τους σκύλους της είχαν αναπτύξει διαταραχές που σχετίζονται με το ενδοκρινικό σύστημα. Μετά από μια συνομιλία με έναν εμπειρογνώμονα στον τομέα της κτηνιατρικής ενδοκρινολογίας, η Dr Becker συνειδητοποίησε ότι η πρακτική της να επιμείνει σε πρώιμες στειρώσεις για κάθε σκύλο είχε αφήσει πολλούς από αυτούς με σοβαρά προβλήματα υγείας.