Άρθρο 1

1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.

2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:

«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:45 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Ένα τόσο σημαντικό θέμα για τον τόπο μας δεν συζητιέται σε 7 μέρες (07.01.2010). Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να σεβαστεί το 43% που πήρε στις εκλογές ας το ακούσει ξανά με δημοψήφισμα!! Διότι δεν ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις όταν ψηφίσαμε

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:29 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ ΝΙΓΗΡΙΑΝΟΣ ΜΠΗΚΕ ΜΕ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΔΑΝΟΥ ΣΚΟΤΣΟΓΡΑΦΟΥ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΟΗΤΩΝ ΣΚΙΤΣΩΝ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΕΙ. ΣΤΗΝ ΔΑΝΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Ο κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ? Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ. ΜΕΤΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΛΕΓΧΟ. ΣΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΝΩΜΑΤΩΣΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΦΓΑΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΔΥΝΑΤΗ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:09 | Τάκης

    Μπορεί να μου εξηγήσει κανείς γιατί από δημοκράτες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ένα δημοψήφισμα;

    Γιατί πρέπει να δοθούν με το τσουβάλι ιθαγένειες σε μια νύχτα; Που αλλού στην ΕΕ έγινε αυτό;

    Γιατί να έχουμε τα ελαστικότερα κριτήρια ιθαγένειας σε όλη την ΕΕ και μάλιστα όταν είμαστε πέρασμα;

    Γιατί τέτοια βιασύνη και όχι να βρεθεί μια κοινή γραμμή τουλάχιστον από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα;

    Μια είναι η λογικότερη απάντηση πουλάτε δήθεν ευαισθησία αλλά το μόνο που σας νοιάζει είναι να καρφωθείτε τους ψήφους, είναι το μόνο που σας απασχολεί τόσο που αδιαφορείτε παντελώς για τις οποιαδήποτε συνέπειες.

    Ευτυχώς που υπάρχει η ιστορία για να γραφτούν τα έργα και ημέρες τους καθενός μας.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:46 | Μαρία

    Γράφει σε προηγούμενο σχόλιο συμπαθής συνονόματη:

    — «Η Ελλαδα ειναι η μονη πατριδα που γνωριζω η μονη που αγαπω!!! Για αυτο κυριε πρωθυπουργε προχωρηστε»

    Η ιθαγένεια δεν μπορεί να έχει σχέση με το πόσο αγαπάς την Ελλάδα. Μπορείς να είσαι Φιλέλλην αλλά αυτό δεν σε κάνει αυτομάτως Έλληνα.

    Ιθαγένεια δεν παίρνουν οι καλοί ή οι ψηλοί ή οι δυνατοί ή οι όμορφοι, αλλά όσοι γεννήθηκαν από Έλληνες γονείς οι κατά περίπτωση -και όχι μαζικά- πολιτογραφήθηκαν βάσει των υπαρχόντων νόμων.

    Αν αγαπάς την Ελλάδα κίνησε αύριο τις νόμιμες διαδικασίες πολιτογράφησης! Υπάρχουν ήδη!

    — «Ειμαστε στον 21ο αιωνα και λυπαμαι που ακομα υπαρχουν τετοιες παλαιολιθικες αντιληψεις.»

    Σε καλώ να πας σε οποιοδήποτε Ευρωπαϊκό Κράτος που έχει νεολιθικές αντιλήψεις (και όχι παλαιολιθικές) και να δεις ιδίοις όμμασι αν θα σου δωθεί αυτόματα ιθαγένεια και μάλιστα με τους εξευτελιστικούς όρους του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

    Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ, η Δημοκρατία έχει ένα δυσβάσταχτο κόστος: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΩΤΑΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ! Κάνετέ το ή αποσύρατε το νομοσχέδιο.

    ΔΗΜΟΨΙΦΗΣΜΑ ΤΩΡΑ!

    Μαρία Φ.
    Φιλόλογος

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:25 | Αντωνης

    Καλή χρονιά και χρόνια πολλά.
    Κύριοι εσείς της πρωτεύουσας και των μεγάλων αστικών κέντρων, που ουδεμία σχέση έχετε με την καθημερινότητα των πολιτών αυτής της χώρας αλλα δυστυχώς έχετε τη δύναμη, είστε κλεισμένοι σε μια γυάλινη σφαίρα και παρακολουθείτε μεσα απο σάπια,αισχρά,πουλημένα στο ΕΥΡΏ Μ.Μ.Ε. να πάτε και μια βόλτα στην επαρχία.
    Οχι όμως για να συναντήσετε εκεί τους τοπικούς «Άρχοντες»,αυτοί θα σας περικυκλώσουν ωσάν μνηστήρες την Πηνελόπη και θα σας τα παρουσιάσουν όλα τέλεια.Να βγείτε να δείτε την καθημερινότητα του πολίτη.
    Τυγχάνει να βρίσκομαι σε ένα νησί του Αίγαίου με 2000 μόνιμους κάτοικους(‘Ελληνες) και με στεναχωρεί ειλικρινά να βλέπω όταν πέφτει το σκοτάδι μόνο αλλοδαπούς να κυκλοφορούν στους δρόμους.Κλεψιές να γίνονται σε Εκκλησίες,τσακωμοί μεταξύ τους ειναι σύνηθες φαινόμενο ενώ οι γυναίκες τους υπόκεινται άγριους ξυλοδαρμούς.Πολλοί καταφεύγουν σε εμπόριο και χρήση ναρκωτικών ενώ οι ντόπιοι φοβούνται πλέον πάρα πολύ αφού ο αστυνομικός σταθμός μετράει 2!!!! αστυφύλακες που κι αυτοί είναι με πολλά πράγματα συμβιβασμένοι.
    Με στεναχωρεί επίσης να βλέπω ‘Ελληνες άνεργους και με πτυχία-γραφικούς θα τους χαρακτήριζα γιατί κάπου αλλού θα τύγχαναν καλύτερης και σεβασμιότερης αντιμετωπισης και να βλέπω κάθε μέρα τους μετανάστες στην Τράπεζα να στέλνουν έξω το μαύρο χρήμα και με στεναχωρεί το γεγονος ότι η χώρα μου αγνοεί αυτην την κατάσταση αλλα παει να την νομιμοποιήσει κιόλας.Διερωτώμαι τι θα καταφέρετε? Εσείς εκεί στα αστικά κέντρα ίσως να μην έχετε ιδέα τι πατε να κάνετε…
    Σε είκοσι χρόνια όμως όταν ο Δήμαρχος μου εμένα είναι αλλοδαπός θα είναι πάρα πολύ αργά και ενδεχομένως να αναγκαστώ κι εγώ να γίνω ένας από αυτούς και να εγκαταλείψω τον τόπο που έζησαν όλοι οι προγόνοι μου και να μεταναστεύσω κάπου αλλού.
    Αυτή λοιπόν είναι η πρόοδος κύριοι? Να τη χαίρεστε…

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:19 | Γιώργος Μ.

    Μήπως βγάλουμε τα μάτια μας με τα νύχια μας?
    Σίγουρα ενα παιδάκι από Αφρικανούς γονείς πού γεννήθηκε εδώ και δεν έχει πάει ποτέ στην Αφρική,έχει ζήσει στην Ελλάδα έχει πάει σχολείο κλπ,πρέπει να μπορεί να βγάλει μιά ταυτότητα κι ένα διαβατήριο,νομίζω.
    Πρέπει να σκεφτούμε έξυπνα και χωρίς παρωπίδες λαμβάνοντας υπ’όψη μας
    1.Το Δημογραφικό πρόβλημα.
    2.Είμαστε Ανοχύρωτη χώρα.
    3.Το θερμό μας κλίμα κι ότι αυτό συνεπάγεται.
    4.Τα σύνορά μας.Αλβανία,Σκόπια,Βουλγαρία,Τουρκία και φυσικά το Αιγαίο πού ήταν πέλαγος.Τώρα έχει γίνει λίμνη.
    5.Η κλιματική αλλαγή βέβαια μπορεί να φέρει μεγαλύτερα προβλήματα μετανάστευσης απ’όσα νομίζουμε οτι έχουμε.
    6.Η διαφορετική θρησκεία των μεταναστών είναι πρόβλημα κι άς βγάλαμε το θρήσκευμα απ τις ταυτότητες.
    7.Είναι εκατοντάδες χιλιάδες,κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής.
    8.Το δημοψήφισμα που λένε πολλοί δεν είναι λύση.
    Το πρόβλημα είναι σύνθετο.Πρέπει να δούμε τι γίνεται στις άλλες χώρες τώρα,όχι πώς πήγαμε εμείς στις άλλες χώρες ως μετανάστες.
    Αναμφίβολα τους χρειαζόμαστε τους μετανάστες και καλό είναι να βρούν κι αυτοί την ησυχία τους.
    Τώρα ότι πρέπει να το σκεφτούμε περισσότερο χρόνο είναι γεγονός.
    Σίγουρα τα παιδιά γονέων με διαφορετικές υπηκοότητες πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα.
    Η αποτροπή έλευσης νέων μεταναστών με την ακτοφυλακή μπορεί να μου πεί κανείς πώς θα γίνεται,αν βάλουν κι οι ευρωπαίοι εταίροι κανά ευρώ,δηλαδή συνεργαστούν στα ευρωπαικά μας σύνορα?Καί η σημαία? Θα έχουν τα σκάφη μία σημαία μπλέ με 27 αστέρια ή την ελληνική σημαία?
    Εγώ δεν θέλω η σημαία μας να κυματίζει σε ένα πλοιάριο πού διώχνει πτωχούς ανθρώπους.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:06 | Αλεξάνδρα Ζ.

    Διαβάζοντας τα ατελείωτα μυνήματα μίσους και περιφρόνησης προς τους μετανάστες, καθώς και τις φοβικές αντιδράσεις για την υποτιθέμενη νόθευση ή κατάρρευση του έθνους, δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει κανείς ότι έχει ανοίξει ένας πραγματικός οχετός εθνικιστικής και ρατσιστικής μισαλλοδοξίας που προκαλεί θλίψη, απογοήτευση μέχρι και αηδία για το μέγεθος των προκαταλήψεων που επικρατούν.

    Επιπλέον, ακόμα και τα σχόλια που υιοθετούν έναν πιο επιστημονικοφανή λόγο, ή επικαλούνται την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για να τεκμηριώσουν, υποτίθεται, την ακαταλληλότητα του νομοσχεδίου, εμφορούνται από την ίδια ξενοφοβική λογική που θεωρεί ότι μπορεί – και πρέπει – να υπάρξει κάποια εθνική καθαρότητα. Ωστόσο το ελληνικό έθνος-κράτος (όπως και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά έθνη-κράτη) ουδέποτε υπήρξε ‘καθαρό’ παρά μονάχα στις εθνικιστικές φαντασιώσεις της εκάστοτε κυρίαρχης πολιτικής εξουσίας, και μόνο μέσα από πρακτικές καταστολής και αποκλεισμού των πολλών εθνοτικών, γλωσσικών και θρησκευτικών μειονοτήτων που ζούσαν εδώ. Η καθαρότητα που επικαλούνται ως επιθυμητή συνθήκη οι διάφοροι σχολιαστές επιδιώχθηκε μόνο στην ναζιστική Γερμανία και στην Αλβανία του Χότζα. Και στην πρώτη περίπτωση, η παγκόσμια κοινότητα καταδίκασε την εξολόθρευση των ανεπιθύμητων άλλων (Εβραίων, τσιγγάνων, κομμουνιστών κ.α.) ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Στην δεύτερη περίπτωση ο απομονωτισμός οδήγησε στην πλήρη κατάρρευση του καθεστώτος.

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο όχι μόνο είναι απαραίτητο, αλλά είναι ίσως και πολύ λίγο καθώς αφήνει απ’ έξω ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μεταναστών και παιδιών μεταναστών που δυστυχώς δεν θα πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις που ορίζουν οι παρούσες διατάξεις.

    Οι μετανάστες είναι και θα παραμείνουν κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και χρειάζεται επιτέλους να τους αναγνωρίσουμε ως ισότιμα μέλη, αποδίδοντάς τους τα δικαιώματα που απορρέουν για κάθε άλλο πολίτη της χώρας. Είναι αδιανόητο να υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει να παραμείνουν εδώ είτε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, είτε ως σιωπηλά εργατικά χέρια, πολύ περισσότερο δε ότι θα πρέπει να τους διώξουμε. Οι ζωές που έχουν χτίσει εδώ με πολύ κόπο δεν είναι ούτε ανταγωνιστικές ούτε ασύνδετες με τις ζωές όσων από μας αποκαλούμαστε ‘έλληνες’. Οι ζωές μας είναι συνδεδεμένες άρηκτα και αμετάκλητα, και το γεγονός αυτό όχι μόνο υπονομεύει αλλά εμπλουτίζει την κοινωνία που μαζί συνδιαμορφώνουμε. Το αν είναι ‘νόμιμοι’ ή ‘παράνομοι’ δεν έχει να κάνει με την ανθρώπινη υπόστασή τους, αλλά με την έλλειψη πολιτικών και θεσμικών ρυθμίσεων που να προβλέπουν την είσοδο και εγκατάσταση τους στη χώρα.

    Τόσο από την άποψη των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όσο και από την άποψη μιας ρεαλιστικής πολιτικής διαχείρησης, τα δικαιώματα των μεταναστών για ισότιμη συμμετοχή είναι ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε με γνώμωνα το δίκαιο και όχι την βία.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:42 | Takis Kalokairinos

    parakalw proxwreiste amesa stnv psnfisn tou nomosxediou gia tous metanastes kai mnv ptoeiste apo ta arvntika sxolia kapoiwv akraiwv ‘ka8aroaimwv’ ellnvwv yper-patriotwv. Exei xreos n ellada va kseperasei aggeilwseis tou parel8ovtos kai va dwsei dikaiwma isns symmetoxns se nomimofroves metavastes sympolites pleon. 8ewrw adyanohto gia tnv europaikn Ellada va paragnwrizei to dikaiwma xiliadwv newv politwv na 8eorountai ellnves kai va prosferouv se autn thn xwra pou pleon zoun kai poloi 8ewrouv akoma kai ws tn monadikn patrida tous. As stamatnsoume me tnv nln8eia kai anaxronistikn antilnpsn gia tnv ellnvikotnta ws synexeia aimatos kai as desmo8etnsoume tnv arxn tns politismikns syvexeias. Ellnvas prepei va 8ewreitai opoios 8elei va einai, va mila tn glwssa kai va dexetai tov potismo tns kai apodedeigmena va zei (kapoia xronia) kai va prosferei stn proodo tns xwras se olous tous tomeis tns. H ellada htav kai einai mia kat’ eksoxnv metanasteutikn xwra kai oloi exouv antilnpsn kai gvwsn apo tnv kaln antimetwpisn twv ellnvwv stis diafores xwres ypodoxns ana ton kosmo.

    Agnoeiste tis xenofobikes antidraseis mias kala organwmevns akraias meiopsnfias kai kante to ka8hkon apenanti stous veous sympolites mas pou stnv praksn n ellnvikn koivwvia exei bon8hsei kai stnriksei mexri snmera kai parallhla exei polla eispraksei se antapodwsn aytns tns filoxeneias.

    eyxaristw poly
    Takis Kalokairinos
    Biologos, ka8ngntns Lykeiou

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:04 | ΕΓΣΙΔ

    Η κατάθεση του νομοσχεδίου είναι άκαιρη. Σε μια περίοδο που η χώρα εξευτελίζεται διεθνώς λόγω των οικονομικών της προβλημάτων και το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνιας έχει τρωθεί, κατατίθεται νομοσχέδιο που επιδεινώνει το αίσθημα απειλής της εθνικής ταυτότητας. Επιπλέον, δε γνωρίζω με ποιό κριτήριο η κυβέρνηση αποφάσισε ότι τούτη την εποχή η απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες είναι μείζων ζήτημα προτεραιότητας. Αντιθέτως, η κυβέρνηση κινδυνεύει να απωλέσει την ισχύ της λαϊκής εντολής που διαθέτει, με αποτέλεσμα να μη μπορέσει να λάβει τα επειγόντως απαιτούμενα διαρθρωτικά μέτρα για την ανάταξη της οικονομίας, που είναι σίγουρο ότι θα καταπολεμηθούν από πολλούς.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:40 | ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΙΛΠΑΘΗ

    1. Η απόκτηση ελληνικής ή άλλης ευρωπαικής ιθαγένειας σε μετανάστες 2ης γενιάς θα πρέπει να διαμορφωθεί βάσει κοινου ευρωπαικού Κανονισμού, όπου οι προυποθέσεις θα είναι κοινές και αποδεκτές για όλες τις χώρες της Ε.Ε.

    2.Θα πρέπει η επαναπροώθηση στην αρχική χώρα εισόδου απο την οποία λαθρομεταναστατες μπήκαν σε χώρα της Ε.Ε να γίνεται σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο και προς την χώρα εκτός Ε.Ε απο την οποία ήρθαν . π.χ παράνομος μετανάστης που ήρθε απο την Τουρκία στην Ελλάδα και περάσε παράνομα στην Ιταλία, Σουηδία κλπ και συλλαμβάνεται στην Ιταλία ή Σουηδία να επαναπροωθείται στην ΤΟΥΡΚΙΑ και όχι στην Ελλάδα (έτσι το πρόβλημα θα γίνει κοινό για όλα τα κράτη μέλη)

    Αφου ανήκουμε στην Ε.Ε και πρέπει να τηρούμε τους Κανόνες για την οικονομία κ.λ.π πρέπει και απαιτούμε και την ισοκατανομή των βαρών.

    3. Η ιθαγένεια ως σημαία ευκαιρίας όπως προωθείται στο νομοσχέδιο που φαίνεται ότι συντάχθηκε με πολλή προχειρότητα ( γιατί άραγε???) δεν θα λύσει προβλήματα.
    ( Η πρόσφατη εμπειρία μας απο τα τέλη κυκλοφορίας δείχνει έλλειψη σοβαροτήτας και τουλαχιστον αναξιοπιστία). Ας μελετηθεί και εξετασθεί σε βάθος τουλάχιστον.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:19 | ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ,
    ΤΟ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΚΑΙΑ,
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
    Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΑΝ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΗΤΑΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.
    ΠΟΙΟΣ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?
    ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΑΠΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ,ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΛΟΓΩ ΔΩΡΟΔΟΚΙΩΝ ΚΛΠ , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΝΑ ΤΙΜΗΜΑ 1000ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΔΩ.
    ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΑΝ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟΚΤΑ ΑΡΚΕΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.
    ΠΧ ΣΤΡΑΤΟΣ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ,

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:30 | Νίκος Οπελάτης

    Το νομοσχέδιο απαντά σε ένα ιστορικό έλλειμα εθνικής ειλικρίνειας.

    Έλληνες θεωρούνται όσοι αρχαίοι συγγραφείς έγραψαν στα ελληνικά, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής τους. Άν ήταν δηλαδή αιγύπτιοι, πέρσες ή σκύθες συγγραφείς το παραβλέπουμε γιατί μας βολεύει, όπως συμβαίνει κατά κόρον και στον αθλητισμό με τους ξένης προέλευσης ολυμπιονίκες μας.
    Θεωρούμε ελληνικότατο το Βυζάντιο, την ορθοδοξία και τον μπακλαβά, παραβλέποντας την πολυπολιτισμική τους προέλευση.
    Είμαστε απόγονοι ελλήνων, αλλά και αρβανιτών, βλάχων, τούρκων, σλάβων, βουλγάρων, εβραίων, φράγκων, βενετσιάνων, καταλάνων, πομάκων, αλβανών, κλπ, το ξέρουμε αλλά δεν το μελετάμε στα σχολεία, ούτε καν στα πενεπιστήμιά μας.
    Η χώρα μας έστειλε εκατομμύρια μετανάστες στον κόσμο.
    Είμαστε όμως ουραγοί στην Ευρώπη σε ότι αφορά τα δικαιώματα των μεταναστών.

    Γιατί να μην θεωρούνται έλληνες όσοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ή έζησαν και δούλεψαν στην Ελλάδα;

    Είναι καιρός η Ελλάδα να αποκτήσει μια συγχρονη νομοθεσία που να επιτρέπει στους έλληνες και τους ξένους της να νιώσουν κομμάτι μιας χώρας ειλικρινής και συνειδητοποιημένης σε σχέση με το παρελθόν της. Είναι ιστορικό μας χρέος.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:11 | Θεόδωρος Κ.

    Συντάσομαι και εγώ, όπως και η πλειονότητα, με τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Το να αλλάξει το εκλογικό σώμα κατά τόσο μεγάλο αριθμό πολιτών είναι άμεση παρέμβαση στη Δημοκρατία και στο Σύνταγμά μας. Ο Λαός πρέπει να αποφασίσει μια τέτοια τροποποίηση. Όταν η συντριπτική πλειοψηφία- η λαϊκή θέληση κατ’αρ. 52Σ- απαιτεί δημοψήφισμα, η πολιτεία οφείλει να τη διασφαλίσει, άλλως τη νοθεύει.
    Δε χρειάζεται να αναφερθώ στα αρνητικά στοιχεία του νομοσχεδίου και στα επακόλουθά του, το έχουν πράξει ανωτέρω οι συμμετέχοντες. Ελπίζω να μην πρόκειται για προσχηματική διαβούλευση και οι αποφάσεις να έχουν ήδη παρθεί. Ζητώ απλά να σεβαστείτε τη λαϊκή θέληση και τη λαϊκή κυριαρχία, διότι αυτή αποτελεί το θεμέλιο του πολιτεύματος μας, και να διενεργεθεί δημοψήφισμα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:19 | Ίων

    α) 1000 μετανάστες βγήκαν μόνο στην Σάμο το τελευταίο δίμηνο σύμφωνα με χθεσινή επίσημη ανακοίνωση.
    β) 250 χιλιάδες παιδιά (μόνο…) μας λέει ο πρωθυπουργός ότι αφορά το νομοσχέδιο, όταν ο υπεύθυνος του ΙΜΕΠΟ μας μίλαγε προ εξαμήνου για 150 χιλιάδες μετανάστες συνολικά (όπως και ο Παυλόπουλος)
    γ) 8 εκατομμύρια κατοίκους είχε η Ελλάδα της υπογεννητικότητας το 91, άρα θα έπρεπε να είμαστε λιγώτεροι σήμερα. Η ΕΕ όμως μας μετράει για 12,5 εκατομμύρια… Τα 4,5 ποιοί είναι;

    Με τόσα ψέμματα επί του θέματος, τί διαβούλευση να γίνει;

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για την αλλαγή του νόμου περι Ιθαγένειας.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:15 | Άγις Θεοδωρόπουλος

    Διαφωνώ.

    Η παρουσίαση του νομοσχεδίου επιχειρεί να παραπλανήσει τον Έλληνα πολίτη δια της σύγχυσης των όρων: Μετανάστευση – Ανθρωπισμός – Πολυπολιτισμός – Δημοκρατική έκφραση λαϊκής βούλησης.

    Τι συνιστά πραγματική μετανάστευση;
    Η συνειδητή εκ μέρους του υποκειμένου επιλογή ενός νέου τόπου διαμονής και εργασίας και η αποδοχή των όρων που θέτει η φιλοξενούσα κοινωνία.
    Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
    Όχι μετανάστευση, αλλά επικοικισμός. Οι έποικοι που εισρέουν από την Ασία και την Αφρική δεν επέλεξαν οι ίδιοι την Ελλάδα ως προορισμό αλλά το σύστημα που εξασφάλισε την μεταφορά τους. Οι έποικοι από τον Βορρά, όπως και οι Αφροασιάτες, δεν αποδέχονται τους βασικότερους όρους μετανάστευσης: η αφοσίωση και πίστη στην νέα κοινότητα και ο σεβασμός στους νόμους της.

    Τι συνιστά πραγματικό ανθρωπισμό;
    Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσων βρίσκονται στην επικράτεια.
    Τι παρατηρούμε στην Ελλάδα;
    Όχι ανθρωπισμό, αλλά αλλοίωση του εκλογικού σώματος και εξαθλίωση του πληθυσμού. Τα δικαίωματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, της δωρεάν παιδείας, της ισονομίας, της ισοπολιτείας, κλπ. δεν είναι ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά πολιτικά. Επιπλέον, η δεινή οικονομική θέση της Ελλάδας δεν της επιτρέπει να ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να δείξει ανθρωπισμό σε τόσους πολλούς. Το βάρος της περίθαλψης και απασχόλησης των αλλοδαπών πληρώνει ο Έλληνας με φόρους, ανεργία και εθνική καταχρέωση.

    Τι συνιστά πραγματικό πολυπολιτισμό;
    Η ειρηνική συνύπαρξη κοινοτήτων με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές εντός του ίδιου κοινωνικού συνόλου. Αυτή προϋποθέτει, φυσικά, αφοσίωση στην ιδέα του ετερογενούς αυτού κοινωνικού συνόλου.
    Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
    Όχι πολυπολιτισμός, αλλά πεμπτοφαλαγγιτισμός. Οι αλλοδαποί που ζούν στην Ελλάδα δεν αποκτούν την Ελληνική συνείδηση και συνεπώς δεν θα υπερασπιστούν το ιδεώδες της πολυπολιτισμικής Ελλάδας. Έτσι, η Ελλάδα δεν θα γίνει το όμορφο μωσαϊκό που οραματίζονται οι ρομαντικοί αλλά το φυτώριο αποσχιστικών στοιχείων που θα στηρίξουν αύριο τις εδαφικές διεκδικήσεις των όμορων κρατών.

    Τι συνιστά δημοκρατική έκφραση λαϊκής βούλησης;
    Πιστή αποτύπωση της βούλησης της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος.
    Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
    Όχι δημοκρατική έκφραση λαϊκής βούλησης, αλλά κοινοβουλευτικός αυτοκρατισμός. Παρατηρούμε την προβολή του κίβδηλου συμπεράσματος ότι η εκλογή του ΠΑΣΟΚ συνεπάγεται και σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των Ελλήνων ψηφοφόρων σε ό,τι επιχειρήσει. Παράλληλα, ενώ είναι γνωστό ότι ο δικομματισμός, που κρατά όμηρο τον Έλληνα ψηφοφόρο, κωλύει την δημοκρατική έκφραση της λαϊκής βούλησης, η σημερινή κυβέρνηση αρνείται την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    Κλείνοντας σημειώνω τα εξής:
    Ο τίτλος του νομοσχεδίου («Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα») είναι ψευδής διότι το άκρως επικίνδυνο σημείο 4β του άρθρου 1 δεν κάνει αναφορά ούτε σε νομιμότητα ούτε σε αριθμό ετών διαμονής των γονέων.
    Οι αλλοδαποί που καταφθάνουν στην Ελλάδα είναι εξαθλιωμένοι και αναζητούν απλώς μία καλύτερη ζωή. Είναι φυσικό λοιπον, κάποιος που βρίσκεται σε τέτοια θέση να μην ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να γίνει Έλληνας, ούτε μάλιστα να τον συμφέρει να καταλήγει σε μία χώρα με τόση διαφθορά, έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας και εκμετάλλευση στις εργασιακές σχέσεις. Σίγουρα θα προτιμούσε προορισμούς όπως Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, κλπ. Γιατί λοιπόν να απαξιωθεί η Ελληνική ιθαγένεια, η τόσο ιερή για τους Έλληνες, γενόμενη δώρον άδωρον;
    Γιατί να απαξιωθούν εκείνοι που μετανάστευσαν νόμιμα στην Ελλάδα και ασπάσθηκαν τον Ελληνικό τρόπο ζωής;
    Γιατί να μην διδαχθούμε από την αποτυχία της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας να αφομοιώσουν πληθυσμούς ισλαμικής πίστης;
    Γιατί να μην διδαχθούμε από την αποτυχία των Σοβιετικών μορφωμάτων να εξαλείψουν τα εθνικά πάθη;

    Γιατί να αγνοηθεί η επιθυμία της πλειοψηφίας των Ελλήνων για μία Ελλάδα που ανήκει στους Έλληνες;

    Ζητώ δημοψήφισμα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:46 | Αργυρόπουλος Χ.

    Απαράδεκτο. Δεν γίνεται να παραχωρείται η Ελληνική ιθαγένεια έτσι εύκολα. Αν και δεν βλέπω να γίνεται… ζητούμε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός για ένα θέμα που μας αφορά ΟΛΟΥΣ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:39 | Δημήτρης

    Δημοψήφισμα τώρα, για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα … δεν είναι δυνατόν να γίνουμε μαγνήτης μεταναστών, με τη βούλα και με το νόμο. Εκτός αν θέλετε να κάνετε μετανάστες και τους Έλληνες νομοταγείς πολίτες οι οποίοι (ανάμεσα τους κι εγώ μάλλον) θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν προς άλλες χώρες μετά τις συνέπειες που θα προκαλέσει το εν λόγω νομοσχέδιο.

    Έλεος, υπάρχουν και κάποια όρια στο μπάχαλο, την ασυδοσία και την οργανωμένη από κυκλώματα λαθρομετανάστευση. Μην τους κάνετε το έργο ευκολότερο.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:17 | Μπούρης

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ.

    1.1. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για την παραχώρηση μαζικά, της Ελληνικής Ιθαγένειας και του δικαιώματος Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι ,σε εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς, που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας, δεν αποτελεί προϊόν της θέλησης, του ελληνικού Λαού.

    1.2 . Η πολιτική αυτή δεν παρουσιάστηκε στους Έλληνες πολίτες, προεκλογικά, ούτε στις τηλεοπτικές συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών, ούτε στις δημόσιες συγκεντρώσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Βρισκόταν «κρυμμένη», με ασαφή διατύπωση , στα «ψιλά γράμματα», του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.

    1.3. Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει η σπουδή, με την οποία η κυβέρνηση, σπεύδει να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, προς τις οργανώσεις των αλλοδαπών και τις διεθνείς ΜΚΟ, δεσμεύεις τις οποίες απέκρυψε προεκλογικά από τον Ελληνικό Λαό, υιοθετώντας ένα εμφανέστατα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, το οποίο καταστρατηγεί και την ευρωπαϊκή συνθήκη για το Μεταναστευτικό, του Οκτώβριου του 2008, που αντιτίθεται στις μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών.

    1.4. Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει η «άνεση»,με την οποία η κυβέρνηση εισάγει διατάξεις που παραβιάζουν το ΣΥΝΤΑΓΜΑ της χώρας. «Το άρθρο 5 §2 του Συντάγματος, λέει ότι: «Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους , χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων ». Δεν λέει πουθενά , ότι αποκτούν πολιτικά δικαιώματα και ελληνική ιθαγένεια, όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια. Όλες οι εξουσίες υπάρχουν υπέρ του ελληνικού λαού και του ελληνικού Έθνους. Δεν υπάρχουν υπέρ των λαθρομεταναστών και των παιδιών τους.

    1.5. Πιστεύουμε ότι ,το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, θα αυξήσει και θα πολλαπλασιάσει, την άφιξη των λαθρομεταναστών στη χώρα μας, διογκώνοντας, τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που ήδη έχει προκαλέσει, η μαζική άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών τα τελευταία χρόνια. Οι λαθρομετανάστες είναι ήδη πάρα πολλοί , και κάθε μέρα έρχονται περισσότεροι, συμπιέζοντας τους μισθούς, αυξάνοντας την ανεργία, και τα ελλείμματα του Ασφαλιστικού Συστήματος. Η ανεξέλεγκτη εισβολή συνιστά απειλή για τη ζωή ημών και των παιδιών μας, καθώς εμφανίζονται νέα ή άγνωστα μέχρι τούδε νοσήματα ή ιοί, και επανεμφανίζονται ασθένειες που εθεωρούντο ως εκλιπούσες.(Όπως η φυματίωση).

    1.6. Η ιδιότητα του Έλληνα Πολίτη συνιστά ύψιστη εκδήλωση της συνέχειας του Έθνους και δεν μπορεί να απονέμεται αδιάκριτα σε πρόσωπα που είτε λόγω της κατάστασής τους (ακούσια) ,είτε λόγω της βουλήσεώς τους (εκούσια), δεν εξασφαλίζουν ότι είναι ικανά να υπηρετήσουν το Έθνος.

    ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ

    2.1. Είμαστε απολύτως αντίθετοι με την εξίσωση και εξομοίωση των Ποντίων με τους λαθρομετανάστες και των Βορειοηπειρωτών με τους Αλβανούς, την οποία εισάγει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο της . Το θεωρούμε πλήρη εξευτελισμό, του ελληνικού Έθνους. Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται οι Έλληνες παλιννοστούντες στην Πατρίδα, ως προκάλυμμα , για να παραχωρηθεί το δικαίωμα του Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι στους λαθρομετανάστες.

    2.2. Θεωρούμε ότι είναι απολύτως απαράδεκτο, να παραχωρείται η ελληνική ιθαγένεια, σε παιδιά αλλοδαπών, και να μετατρέπονται οι Έλληνες Ομογενείς ,σε μετανάστες. Ζητούμε την άμεση παραχώρηση της ελληνικής ιθαγένειας, με πλήρη πολιτικά δικαιώματα, στους Ποντίους και τους Βορειοηπειρώτες , οι οποίοι είναι Έλληνες . Απαιτούμε την παροχή του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες Ομογενείς της Διασποράς.

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

    3.1.Είμαστε απολύτως αντίθετοι με την παραχώρηση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των λαθρομεταναστών. Τα παιδιά αυτά δεν είναι Έλληνες και δεν πρέπει να αποκτούν αδιάκριτα και ανεξέλεγκτα την Ελληνική Ιθαγένεια. Η ισχύουσα πρόβλεψη του προσφάτως τροποποιηθέντος Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας που εξαρτά την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από όσους γεννώνται στην Ελλάδα, είτε από την μη κτήση με την γέννησή τους αλλοδαπής ιθαγένειας (αυτής των γονέων τους) είτε από το γεγονός ότι είναι άγνωστης ιθαγένειας είναι ήδη επαρκής και καλύπτει πλήρως κάθε περίπτωση και ανάγκη.

    3.2.Τα παιδιά αυτά μπορούν ,εάν έχουν, τις απαραίτητες προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος, ( δεκαετή μόνιμη και νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα), να ζητήσουν την ελληνική υπηκοότητα. Μέχρι τότε, όπως προβλέπει ο νόμος, μπορούν να έχουν το καθεστώς, του «επί μακρόν διαμένοντος».

    3.3. Είμαστε αντίθετοι στην καταχρηστική και ανεξέλεγκτη παραχώρηση του καθεστώτος του «επί μακρόν διαμένοντος», προκειμένου να μη χρησιμοποιηθεί ως όχημα για τη μεταχρονολόγηση του προβλήματος, με στόχο την προσωρινή μόνο αναβολή των μαζικών και ανεξέλεγκτων ελληνοποιήσεων. Για την παραχώρηση της ιδιότητας του «επί μακρόν διαμένοντος», θα πρέπει η κάθε μια περίπτωση να κρίνεται προσωπικά και να συνεκτιμώνται κριτήρια.(επαγγελματική δραστηριότητα, παραβατικό παρελθόν κλπ,). Και φυσικά να παραχωρείται σε ποσοστό που δεν θα αλλοιώνει δραστικά την κοινωνική σύνθεση του τόπου διαμονής τους. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά σε ποσοστό, τον μέσο όρο των 23 χωρών μελών της Ε.Ε. που δεν ήταν αποικιοκρατικές δυνάμεις. (Με εξαίρεση δηλαδή, της Γαλλίας , της Μεγάλης Βρετανίας, της Πορτογαλίας, και της Ισπανίας).

    3.4. Είμαστε απολύτως αντίθετοι στην παραχώρηση της Ελληνικής Ιθαγένειας, στα παιδιά των λαθρομεταναστών και στα παιδιά απροσδιορίστου εθνικότητας, διότι ανοίγει το δρόμο σε δεύτερο χρόνο, για την παραχώρηση της ελληνικής ιθαγένειας στους αγνώστου ταυτότητας, προέλευσης και ποινικού παρελθόντος γονείς τους. Διότι οι γονείς του «’ Ελληνος», θα έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν την ιθαγένεια του παιδιού τους.

    3.5. Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει η αοριστία των διατάξεων το νομοσχέδιο που ενέκρινε η κυβέρνηση. Το κριτήριο της φοίτησης σε ελληνικό σχολείο είναι απολύτως απαράδεκτο. Η ελληνική ιθαγένεια δεν συνδέεται με το σχολείο. Στο μέλλον εκατοντάδες χιλιάδες νέοι θα εισέρχονται στη χώρα μας, ως απροσδιορίστου εθνικότητας, θα φοιτούν τρία χρόνια σε ελληνικό σχολείο, και θα αποκτούν αυτομάτως την «ελληνική ιθαγένεια».

    3.6. Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει το ότι δεν προβλέπονται λόγοι εξαιρέσεων από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου . Με τον τρόπο αυτό, τα «αλβανόπουλα», που συνελήφθησαν στα επεισόδια του Δεκεμβρίου, τα «αλβανόπουλα» που έκαιγαν την ελληνική σημαία , θα αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Τα «αλβανόπουλα», στα Καλύβια, που πηγαίνουν σε ελληνικό σχολείο, και μαχαίρωναν και απειλούσαν τους Έλληνες συμμαθητές τους, θα αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ

    4.1.Είμαστε απολύτως αντίθετοι με την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στους παράνομους και παρανόμως νομιμοποιηθέντας ( λαθρο)μετανάστες. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται επίσημες μουσουλμανικές και μειονοτικές κοινότητες στην καρδιά όλων των ελληνικών πόλεων. Το επόμενο βήμα θα είναι η μουσουλμανοποίηση της γειτονιάς, η γκετοποίηση της καθημερινότητας, και η εκρηκτική εκδήλωση προβλημάτων «διαπολιτισμικής» συμβίωσης, μέσα στην απόλυτη ανομοιογένεια που δεν «νομιμοποιείται» με σχέδια νόμου τα οποία αποθρασύνουν τον εισβολέα.

    4.2. Η παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στους λαθρομετανάστες είναι απολύτως αντισυνταγματική. Το δικαίωμα ψήφου δεν είναι ατομικό δικαίωμα. Δεν παζαρεύεται με κανέναν. Δεν εκχωρείται ανεξέλεγκτα στον «φυτευτό» μουσουλμάνο εισβολέα.

    4.3.Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι γηγενείς , ούτε Έλληνες ,για να δικαιούνται πολιτικών δικαιωμάτων, τα οποία τους στερήθηκαν. Έχουν πολιτικά δικαιώματα στην πατρίδα τους. Η παρουσία τους στη χώρα μας προέκυψε ξαφνικά, αναπάντεχα, πρόσφατα, και συνιστά πρόβλημα ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ, ΚΑΤΟΧΗΣ, και ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗΣ ΑΛΩΣΗΣ της Ελληνικής κοινωνίας.

    4.4. Πιστεύουμε ότι, όλοι είμαστε ίσοι σαν άνθρωποι. Δεν είμαστε όμως ίσοι σαν πολίτες. Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα ψήφου στην Αλβανία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, και σε άλλες χώρες. Η παραχώρηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες, θα δημιουργήσει τεράστιους πολιτικούς κινδύνους, για την πατρίδα μας , και την εθνική ανεξαρτησία. Η εγγραφή των Αλβανών σε ειδικές εκλογικές καταστάσεις στην Ήπειρο, θα δημιουργήσει την πολιτική βάση, για την διεκδίκηση της Μεγάλης Αλβανίας. Η κυβέρνηση απερίσκεπτα δημιουργεί το ελληνικό Κόσσοβο. Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.

    4.5. Η εγγραφή των Αλβανών και χιλιάδων Ασιατών μουσουλμάνων σε ειδικές εκλογικές καταστάσεις στα νησιά του Αιγαίου, θα δημιουργήσει την πολιτική βάση για την απόσπαση των νησιών αυτών, με τη θέληση του πληθυσμού τους, από την Ελλάδα και την παραχώρησή τους στην Τουρκία. Η κυβέρνηση απερίσκεπτα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την απόσπαση εδαφών από την Ελλάδα. Η εγγραφή των λαθρομεταναστών σε ειδικές εκλογικές καταστάσεις
    στη Θράκη δημιουργεί τις πολιτικές προϋποθέσεις για την «Τουρκική Δημοκρατία Δυτικής Θράκης». Για λόγους ύψιστης εθνικής σημασίας επιβάλλεται όχι η νομιμοποίηση αλλά η απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

    4.6. Ζητούμε να παραχωρηθεί το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές, στους μετανάστες από την Ε.Ε., με εξαίρεση των μεταναστών από την Βουλγαρία,. (Για τους δήμους και τις κοινότητες της βορείου Ελλάδος).

    ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

    5.1 Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας. Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας των λαθρομεταναστών, επιτυγχάνεται με την εισαγωγή νομοθεσίας που τιμωρεί αυτούς που τους εκμεταλλεύονται, και όχι με την παραχώρηση της ελληνικής ιθαγένειας, και του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Ξαφνικά δεν έγιναν «ανθρωπιστές», οι τοκογλύφοι, οι εργολάβοι, οι τραπεζίτες, οι καναλάρχες , οι βιομήχανοι και οι μαφιόζοι, που εκμεταλλεύονται αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους και εμάς .

    5.2. Για την αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων των λαθρομεταναστών, απαιτούμε την άμεση ψήφιση από την ελληνική βουλή, ως εθνικού νόμου, της Οδηγίας που ψήφισε καταρχήν το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, για την ποινικοποίηση της εκμετάλλευσης από τους εργοδότες των λαθρομεταναστών. Απαιτούμε καί την άμεση εφαρμογή και των ισχυουσών διατάξεων που προβλέπουν την ποινικοποίηση της εκμετάλλευσης από τους εργοδότες των λαθρομεταναστών. (άρθρο 86 παρ. 4 του ν. 3386/2005).

    ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    6.1. Η ιστορία απέδειξε ότι οι «πολυ-πολιτισμικές» κοινωνίες μπορούν να υπάρξουν ειρηνικώς, μόνο υπό συνθήκες αυταρχικών καθεστώτων.

    6.2 . Η κυβέρνηση, χωρίς την έγκριση του Ελληνικού Λαού, προωθεί το πρότυπο μιας «Ανοιχτής Κοινωνίας», όπου δεν υπάρχει «κοινωνία», αλλά μόνον άτομα, δεν υπάρχουν τάξεις, έθνος, λαός, υπάρχει μόνο «πληθυσμός», δεν υπάρχουν συλλογικά δικαιώματα, αλλά μόνο ατομικά, και ατομικό δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Όπου δεν θα υπάρχει «πόλη», παρά μόνο «πολίτες».

    -ΚΑΘΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ

    -ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ.
    ΕΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΤΟΤΕ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΜΟΝΟΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΦΟΡΟΥΝ.

    ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΕΠΑΦΙΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΥΣΕΙ ΒΙΑΙΩΣ.

    ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΣΤΟΥΣ ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΘΕΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥΣ» ΠΟΥ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:08 | DIONYSHS

    είμαι έλληνας γεννήθηκα πήγα στρατό σπούδασα στην ελλάδα στα 33 «παντrευτικα» στην ελλάδα αλλοδαπή αφού πρώτα βαπτίστηκε

    mου «προσεφερθη» δουλειά στο εξωτερικό μέσο ελλάδος
    Gεννήθηκαν τρία παιδεία που βαπτίστηκαν στην ελλάδα
    πληρώνω φόρους στην ελλάδα και η γυναικα μου έχει δώσει χιλιάδες ώρες στις ελληνικές κοινότητες στο εξωτερικό που ζούμε
    έρχομαι συχνότατα με όλη την οικογένεια στην ελλάδα
    H γύναικα μου δεν έχει κανένα δικαίωμα στην Eλlada και αυτό λόγο της δουλειάs μου

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:10 | Γιαννης

    Στον Σταματη: Αφου αποκτα την ελληνικη ιθαγενεοα αφου συμπληρωθει το 18 ετος κ δηλωθει κ μονιμη κατοικια. Δηλαδη θα κανει τα τρια πρωτα χρονια εκπαιδευσης κ μετα θα φυγει θα ερθει στα 18 παλι;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:52 | Βασίλης

    Νομίζω ότι η όλη συζήτηση θα έπρεπε να επικεντρώνεται στους όρους χορήγησης ιθαγένειας, κι όχι στο ναι ή όχι στην χορήγηση.
    Σύντομο σχόλιο για τους υποστηρικτές του δημοψηφίσματος… Οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος (σχετικά με τι; την χορήγηση ιθαγένειας γενικά; την είσοδο αλλοδαπών; την χορήγηση άδειας παραμονής/εργασίας;) ανήκουν σε μια κατηγορία που ονειρεύεται μια καθαρή Ελλάδα, κατοικούμενη από καθαρούς Έλληνες. Όμως ο κόσμος αλλάζει και «καθαρές» χώρες με «καθαρούς» πληθυσμούς δεν θα υπάρχουν στο μέλλον (ίσως ευτυχώς για τα παιδιά μας!)
    Ως προς την καθιέρωση λοιπόν των όρων χορήγησης ιθαγένειας, που νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι το ουσιαστικό θέμα διαβούλευσης, θα πρότεινα στους συντάκτες του νομοσχεδίου να μείνουν κοντά στις αντίστοιχες πολιτικές που ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), κρατώντας από τη μια πλευρά στάση θετική προς τους μετανάστες, αλλά και από την άλλη επιδεικνύοντας προσοχή ώστε να μη δημιουργήσουν μια «κρυφή» πύλη εισόδου για όλους τους μη-ευρωπαίους πολίτες στην ΕΕ.
    Σας θυμίζω ότι στο παρελθόν χαλαρές ρυθμίσεις για την χορήγηση ιθαγένειας που εφαρμόστηκαν σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες κατέληξαν σημεία εκμετάλλευσης από μεγάλο αριθμό μεταναστών κι όταν αυτό έγινε αντιληπτό οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να τις αποσύρουν.
    Συμπερασματικά, το θέμα νομίζω ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά σε επίπεδο ΕΕ συλλογικά (πχ ποιούς, πόσους, πως θέλουμε να κάνουμε Ευρωπαϊους πολίτες) κι όχι σε επίπεδο κράτους (πχ Ελλάδα), και στη συνέχεια είναι κυρίως τεχνικό σε επίπεδο κάθε χώρας (κριτήρια συμβατά με την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, σχετική νομοθεσία, διαδικασίες καθαρές, εξάλειψη κυκλωμάτων, διαφάνεια, ευρωπαϊκή υποστήριξη στις πύλες εισόδου κτλ).

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:03 | Μπούρης

    ΔΙΑΦΩΝΩ. Είναι λάθος να δίδεται σε μη Έλληνες πολίτες η Ελληνική υπηκοότητα, αφού δεν γνωρίζουνούτε τα στοιχειώδη από υην Ελληνική γλώσσα, την Ελληνική ιστορία και οι περισσότεροι από αυτούς δεν νοιώθουν αγάπη γι’ αυτή τη χώρα απλά η βάρκα του λαθρέμπορα τους έριξε στα χώματα μας και δεν μπορούν να πάνε σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Εάν θέλετε δώστε τους βίζα προσωρινή για οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, να δούμε ποιοι θα μείνουν στην λατρεμένη τους χώρα υποδοχής

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:08 | Γιάννης Κ.

    Μην ακούτε κανέναν και προχωρήστε κανονικά.
    Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπόκεινται σε δημοψηφίσματα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:50 | Σύλβια

    Μας απασχολούν όσα ήδη τέθηκαν από τους διασκεπτόμενους, και συγκεκριμένα:

    1. Η ιδιαίτερη και εξαιρετικά ευαίσθητη γεωγραφική θέση της χώρας και οι εν δυνάμει πολιτικές συνέπειες του νέου νόμου.
    2. Η πολλαπλά εξαντλημένη προ καιρού ‘φέρουσα ικανότητα’ της κοινωνίας και των αστικών κέντρων, που παραπέμπουν και αναπαράγουν τριτοκοσμική πραγματικότητα και συνεπάγονται τον στην πράξη αποκλεισμό των πολιτών από κεντρικές περιοχές. Αυτή η αλλοίωση του Ελληνικού αστικού βίου άνεσης και ελεύθερης συν-κοινωνίας συμβαίνει κατά τρόπο αναντίστοιχο προς τον Ελληνικό πολιτισμό αλλά και προς το ύψος των αγώνων αυτής της χώρας, ακόμη και δεν εξετασθούν παρά μόνον αυτοί του 20ου αιώνα.
    3. Το γεγονός ότι η άκαιρη εμπλοκή του Ελληνικού λαού σε αυτή την κυβερνητικά προσδορισμένη προτεραιότητα γίνεται με κατεπείγουσες διαδικασίες, ενώ πιέζουν άλλες χρείες και προτεραιότητες αυτή τη στιγμή.
    4. Η εκδηλωμένη αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ηλεκτρονικά συσκεπτομένων προβάλλει την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.
    5. Η πολιτική μαζικής ενσωμάτωσης δεν είναι αριστερή πολιτική, όπως έχει δείξει ο σημαντικός μαρξιστής θεωρητικός Slavoj Zizek, που τονίζει ότι η αθρόα εισροή λαθρομεταναστών υποσκάπτει πολλαπλά τα δικαιώματα των εγχώριων πολιτών και εργαζομένων. Το ίδιο έχουν κάνει ήδη σημαντικοί Ελληνες θεωρητικοί (Κοντογιώργης, Γιανναράς, κλπ). Ο Zizek τονίζει, επίσης, ότι η Ευρώπη έχει το δικαίωμα να αναστοχασθεί πάνω στο χαρακτήρα της (γεωγραφικά όρια, περιεχόμενο του πολιτισμού της, σημερινό περιεχόμενο της νεωτερικότητας και της δημοκρατίας, κλπ.) και να αποκλείσει ενδεχόμενα όπως η μαζική μετανάστευση. Το δικαίωμα αυτό πρέπει να ασκηθεί, σε αντίθεση με τα προτάγματα της επί μακρό χρόνο επιβαλλόμενης Denkverbot (άρνηση ελεύθερης σκέψης), κάτι που συντελείται ήδη σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
    Βλ. http://www.lacan.com/zizpopulism.htm

    Κατόπιν αυτών προτείνουμε να διενεργηθεί ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, που διασφαλίζει τη γνήσια βούληση του Ελληνικού λαού.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:19 | anna

    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΘΕΙ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΚΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ. Η ΒΙΑΣΥΝΗ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. ΜΗΝ ΒΙΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ! ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ!

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:41 | Θανάσης Λαζαρίδης

    Επιτέλους, μια απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης που με έκανε να αισθανθώ βαθειά ανακούφιση αλλά και περηφάνεια που είμαι πολίτης αυτής της χώρας.

    Αφήνοντας στην άκρη αξίες όπως «δικαιοσύνη», «αλληλεγγύη», «αγάπη προς τον πλησίον», οι οποίες προφανώς αφήνουν παγερά αδιάφορους τους φαναντικούς – πολέμιους του νομοσχεδίου αυτού, θα αναφέρω μόνο 2 επιχειρήματα εγωιστικά και ωφελιμιστικά:

    1. Ποιός μπορεί να αμφισβητήσει ότι χωρίς τους μετανάστες η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα ήταν πολύ μικρότερη; Σε ποιούς θα πούλαγαν τα προϊόντα τους οι έμποροι; σε ποιους θα νοίκιαζαν τα σπίτια τους οι ιδιοκτήτες; ποιός θα έκτιζε τα καινούργια σπίτια, ποιος θα καθάριζε και ποιος θα δούλευε σε όλες τις βαρειές δουλειές; Είναι βέβαιο ότι όλοι οι αυτόχθονες έχουμε γίνει πλουσιότεροι και ατομικά και συλλογικά ως κράτος λόγω της παρουσίας των μεταναστών. Συνεπώς, η λύση να εξαναγκαστούν σε φυγή δε μας συμφέρει καθόλου μα καθόλου! Άρα, πρέπει να δούμε επιτέλους πώς θα ενσωματωθούν αυτοί οι άνθρωποι στην εδώ κοινωνία ώστε να μην υπάρχουν κοινωνικές αναταράξεις, και αυτό το νομοσχέδιο αυτό προσπαθεί να επιτύχει.

    2. Πρέπει να καταλάβουν όλοι όσοι είναι ακόμα δύσπιστοι, ότι τα παιδιά αυτά που θα τους χορηγηθεί ελληνική ιθαγένεια θα νιώθουν και θα λειτουργούν ως περισσότερο έλληνες από όλους εμάς που μας έχει δοθεί αυτό το δικαίωμα χωρίς να κάνουμε τίποτα για να το αποκτήσουμε. Είναι βασικός κανόνας της κοινωνιολογίας ότι ένα άτομο όταν εντάσσεται σε μια κοινωνική ομάδα, στην οποία πριν δεν ανήκε, ακολουθεί τους κανόνες της ομάδας αυτής με πολύ μεγαλύτερη προσύλωση και αυστηρότητα από ότι τα ήδη μέλη της ομάδας. Δεν θέλουν όλοι όσοι άφρονα διαμαρτύρονται μερικές χιλιάδες ορκισμένους νεοφώτιστους Έλληνες;;

    Η μόνη λύση για την πρόοδο της χώρας είναι η συνύπαρξη και ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και όσο νωρίτερα το καταλάβουμε τόσο το καλύτερο για την ασφάλεια και την ευημερία μας…

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:59 | ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ (ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ) ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΘΡΑΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ! ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΗΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ !

    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΡΑΥΓΕΣ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΟΝΑΖΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΟΝΟΠΩΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ! ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ….

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:46 | Πέτρος Λ.

    Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα είναι η επικύρωση του εποικισμού της χώρας, φυσικά ως πολίτες δε θα το δεχτούμε, οπότε θα πυροδοτήσετε εντάσεις απρόβλεπτες, όλα μπορούμε να τα δεχτούμε: ληστρική φορολογία, άθλιο δημόσιο τομέα, οδικό δίκτυο τραγικό κλπ κλπ, αλλα να μας κάνετε τη πατρίδα μας αμερικάνικου τύπου «melting pot» ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ! Απαιτώ να δημοσιευτεί το σχόλιο μου, το οποίο και θα φωτογραφίσω

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:40 | KOSTAS

    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΟΙΝΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΕΜΑΣ!??!!!!!!ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!!!!!!!!!!

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:39 | Νίκος Ιωαννίδης

    Η χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς έχει τοποθετηθεί από την σημερινή κυβέρνηση σε πρώτη προτεραιότητα τη στιγμή που κατά κοινή ομολογία (πρώτων των κυβερνώντων) η χώρα αντιμετωπίζει οξύτατο δημοσιονομικό πρόβλημα. Και ρωτώ: Γιατί τέτοια πρεμούρα με τους αλλοδαπούς? Δεν έχουμε σημαντικότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ? Είναι τελικά πιο σημαντικό σαν πρόβλημα η χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε λαθρομετανάστες από την διόρθωση των φορομπηχτικών τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων? Είναι πιο σημαντικό και από την οικονομική εξαθλίωση χιλιάδων Ελλήνων εργαζομένων οι οποίοι στο κάτω κάτω της γραφής με τον δικό τους ιδρώτα στήθηκε αυτός ο ταλαίπωρος τόπος στα πόδια του? Και γιατί τελικά αξιολογούνται τα προβλήματα των λαθρομεταναστών σαν πιο σημαντικά από τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών?
    Πιστεύω πως εάν κάποια κυβέρνηση αποφασίσει πως θέλει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να συγκροτήσει Εθνική μεταναστευτική πολιτική η οποία όμως να βρίσκεται σε σύμπνοια με το λαϊκό αίσθημα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:13 | Χρήστος

    Δεν υπάρχει καμιά χώρα της Ε.Ε. με τόσο ανοιχτή και χαλαρή μεταναστευτική πολιτική, όλοι αυτοί ήταν λαθραίοι που πήραν κάρτα προσωρινής διαμονής ενώ ήταν ήδη μέσα στην Ελλάδα και αυτό που εφαρμόζεται σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ε.Ε. δεν είναι η χορήγηση ιθαγένειας και υπηκοότητας αλλά απέλαση και χρηματική ποινή. Ντροπή, άλλοι σκοτώθηκαν, γεννεές ολόκληρες απο την αρχαιότητα εως σήμερα για να ζούμε ελεύθεροι και δημοκρατικά. Δεν έχετε το δικαίωμα να το κάνετε αυτό.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:12 | πολίτης2

    Απόσμασμα από ΤΑ ΝΕΑ

    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=11&ct=7&artid=4553713

    «ΕΙΝΑΙ ίσως μάταιο να ασχοληθεί κανείς με την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούν και η οποία αρχίζει και τελειώνει σε κωμικές διακηρύξεις ξενοφοβίας και σε εξίσου κωμικά σενάρια συνωμοσίας εις βάρος του Ελληνισμού.»

    Ορίστε πως αντιμετωπίζονται τα σχόλια του 70% των πολιτών από την φιλοκυβερνητική εφημερίδα.Όσοι τάσσονται κατά του νομοσχεδίου είναι κωμικοί και ξενοφοβικοί.Δεν έχω να πω τίποτα άλλο.Απλά ντρέπομαι που μας δουλεύετε μέσα στα μούτρα μας με δημόσιες διαβουλεύσεις και πράσινα άλογα.Λυπάμαι για το επίπεδο σας.
    Δεν περιμένω τίποτα!

    Υ.Γ. Περιμένω να δω το σχόλιο μου δημοσιευμένο και όχι πεταμένο!

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:20 | Χάρης

    Ο νόμος αυτός, πρόχειρος ή όχι, αποτελεί μια καλή αρχή για την ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνικη κοινωνία. Ας παραμερίσουμε τα φοβικά μας κατάλοιπα κι ας γίνει τούτη η χώρα παράδειγμα φιλοξενίας και συναδέλφωσης. Συμφωνώ με το νόμο κι εύχομαι αφού ψηφιστεί στο μέλλον να αντικατασταθεί από ακόμα ευνοικότερους για τους ανθρώπους εκείνους που γνώρισαν καλά τη βία και τον ολοκληρωτισμό στη ζωή τους, τους μετανάστες. Είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:08 | Vassilis

    Αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, η Ελλάδα θα γίνει ο στόχος όλων των μεταναστών σε Ασία και Αφρική. Παιδιά, δεν είναι αστεία αυτά…

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:15 | Κ. Παπαγεωργίου

    Από όσα σχόλια μπόρεσα να δω, ο γενικός σχολιασμός εκ μέρους του κ. Σταύρου Λυγερού στην «Καθημερινή» της 3.1.2010 νομίζω ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:04 | maria

    Καλή Χρονιά. Λόγω εμπειρίας σε θέματα μετανάστευσης θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα: 1)έχει γίνει πρόβλεψη σχετικά με τις άδειες παραμονής των γονέων των παιδιών που θα αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια, καθώς θα ενταχθούν αυτόματα σε άλλη κατηγορία αδειών παραμονής και προνομίων, 2) τι θα γίνει με τα παιδιά μονογονεικών οικογενειών, κυρίως από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ όπου κατά δήλωση των μητέρων ύπαρχουν εγγραφές για το φερόμενο ως πατέρα του παιδιού που δεν πιστοποίουνται, 3) επίσης σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ υπάρχουν παιδιά που έχουν γεννηθεί από γονείς που είχαν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, στην περίπτωση αυτή πως θα εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του έτερου γονέα ο οποίος τις περισσότερες φορές δεν διαμένει στην Ελλάδα,4) θα τεθούν κάποιες προϋποθέσεις σχετικά με το Δήμο στον οποίο θα γίνεται δημότης το παιδί που αποκτά την ελληνική ιθαγένεια, καθώς υπάρχουν συχνές μετακινήσεις των αλλοδαπών λόγω εργασίας.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:29 | ΕΥΤΥΧΙΑ ΧΡΥΣΑΦΙΔΗ

    Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους.

    καταρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία της ανοιχτής διαβούλευσης. Είναι πολύ σημαντικό που μας δίνετε το βήμα για να εκφράσουμε τη γνώμη μας. Είναι ένα από τα μέτρα που με έκαναν να αισθάνομαι δικαιωμένη που έβαλα κι «εγώ το λιθαράκι» για να απομακρυνθεί η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, παρόλες τις δυσκολίες, δείχνουν μια καλύτερη πρόθεση για την καθημερινότητα και για τον πολίτη.

    Ωστόσο όταν έμαθα για τη νέα μέτρα που αφορούν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους μετανάστες, αισθάνθηκα άβολα. Ζώντας στο κέντρο της Αθήνας συνειδητά και από επιλογή, βιώνω καθημερινά μια σειρά από αλλαγές στην καθημερινότητα λόγω της απότομης αλλαγής στη σύνθεση του πληθυσμού, οι οποίες δεν είναι πάντα ευχάριστες.

    Επίσης σε μια εποχή που νιώθω ότι η Ελλάδα είναι ευάλωτη από παντού αλλά και οι ίδιοι οι Ελληνες δεν τη στηρίζουμε όσο θα έπρεπε, νιώθω ότι μια τέτοια απόφαση θα έπρεπε να γίνει με έναν τρόπο που πάνω από όλα να διασφαλίζει τους Ελληνες και μετά φυσικά τους μετανάστες. Αν είναι να γινει ενσωμάτωση μερίδας μεταναστών στην ελληνική κοινωνία,να γίνει με πολλή προσοχή και σε ανθρώπους που αγαπούν την πατρίδα μας και θέλουν πραγματικά να ζήσουν σε αυτή.
    θα ήθελα λοιπόν μια σωστότερη ενημέρωση για τα πιθανά οφέλη μιας τέτοιας απόφασης από την πλευρά της κυβέρνησης, γιατί μέχρι στιγμής με βρίσκει αντίθετη.(όπως και μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού.)

    Και φαντάζομαι ότι η ηλεκτρονική διαβούλευση γίνεται γιατί θέλετε να αφουγκραστείτε τη φωνή του ελληνικού λαού, σωστά???

    Με εκτίμηση

  • Ανεξάρτητα των προθέσεων της Κυβέρνησης για την απόδοση Ελληνικής ιθαγένειας στους αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στην χώρα μας, εκείνο που αποκαλύπτει τις υποκρύπτουσες σκοπιμότητες είναι το γεγονός, της ανεδαφικότητας του χαρακτηρισμού «νόμιμος μετανάστης», της ιδιότητας δηλαδή που έχει ο αλλοδαπός ή που του αποδίδεται κατά την προσέλευση του στην χώρα μας.

    Να θυμίσω στους κυβερνώντες εραστές της εξουσίας, ότι κατά την περίοδο που ο διωγμός των Ελλήνων στην μετανάστευση, δεν έγινε άναρχα, αν και φαινόμενα λαθραίας μετανάστευσης υπήρξαν σε διάφορες περιοχές της γης από Έλληνες μετανάστες, εντούτοις η μετανάστευση καθοριζόταν με κανόνες που είχαν επιβάλλει οι χώρες υποδοχής προς τις χώρες έκδοσης.

    Σήμερα που τέτοιο καθεστώς δεν υπάρχει, επειδή δεν εξυπηρέτησε τους στόχους των συμφερόντων – δηλαδή την βίαιη ανατροπή ενός πολιτισμού βεβαιότητας και Κοινωνικού Κράτους, όπως οικοδομήθηκε μεταπολεμικά – η μετανάστευση αποτελεί φόβητρο από την μια και επιθυμία ή πρόσταγμα ικανοποίησης επιδιώξεων των ισχυρών οικονομιών σε βάρος των εξαρτημένων και υπανάπτυκτων.

    Αφού λοιπόν κανένας μετανάστης δεν εισήλθε στην χώρα μας ως αποτέλεσμα διακρατικής συμφωνίας βοήθειας και ανάπτυξης, αφού λοιπόν η αθρόα εισαγωγή έγινε μετ’ επαίνων αλλά και με στόχο να χτυπηθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να μειωθούν οι αντοχές τους, να σπρωχτούν στην μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, να αντιστοιχηθούν οι εργασιακές τους σχέσεις με το καθεστώς εργασιακών σχέσεων που κατηγοριοποιηθήκαν οι μετανάστες, διαπιστώσατε έντρομοι ότι ενώ οι Επιχειρήσεις και οι Επιχειρηματίες ωφεληθήκαν στο έπακρο, ενώ δημιουργήσατε ένα νέο καθεστώς φαυλότητας, η οικονομία της χώρας έχασε σημαντικό παραγόμενο πλούτο.

    Από την άλλη, βέβαιοι ότι η οικονομική σας πολιτική, της παλινδρόμησης μεταξύ των νεοφιλελεύθερων δοξασιών της ηγεμονεύουσας την Ευρωπαϊκή Ένωση και των «Σοσιαλδημοκρατικών» εκσυγχρονιστικών νουθεσιών, θα έχει δυσμενή αποτελέσματα και πολύ γρήγορα θα χάσετε το θετικό πρόσημο στους υποστηρικτές – ψηφοφόρους σας, σκέπτεστε να αντικαταστήσετε το χαμένο ποσοστό αποδοχής και εμπιστοσύνης με τον αριθμό των μεταναστών που πρόκειται να τους «υποδεχτείτε» ως Νεοέλληνες ιθαγενείς!

    Είναι φανερό όμως, ότι η αναφορά σας στο «νόμιμος μετανάστης» σε αντιδιαστολή με την πραγματικότητα όπως την περιέγραψα παραπάνω, δηλαδή ότι κανείς εκ των μεταναστών, πλην όσων ζήτησαν πολιτικό άσυλο, δεν έχουν νομιμοποιητικά πιστοποιητικά εισόδου στην χώρα, δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι δεν ενδιαφέρεστε για την απόδοση Ελληνικής ιθαγένειας στου μακροχρόνια διαμένοντες στην Ελλάδα, αλλά στο να εμπλέξετε τους μετανάστες σε μια διαδικασία προσμονής της απόκτησης ιθαγένειας, αντίστοιχης εκείνης της «νομιμοποίησης» τους.
    Γιατί αν είχατε καλές προθέσεις, τότε δεν θα βάζατε τον όρο «νόμιμος εισαχθείς στην χώρα».
    Θα βάζατε σαν προϋπόθεση μόνο τον χρονικό ορίζοντα της πενταετίας, που κάποιος μένει μόνιμα και εργάζεται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν κατοικεί μόνος ή με την οικογένεια του, ή έχει δημιουργήσει στο χρονικό διάστημα αυτό, οικογένεια.
    Αν ήσασταν ολίγον πονηροί, θα προστρέχατε στην χωρίς όρους απόδοση της Ελληνικής ιθαγένειας, αφού στα πλαίσια της ελεύθερης διακίνησης των εργαζομένων εντός της Ε.Ε., οι περισσότεροι εκ των μεταναστών θα μετακινιόντουσαν σε χώρες με ισχυρότερη οικονομία από την δική μας, όπως Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία κλπ.
    Έτσι οι Ευρωπαίοι «συνέταιροι» θα αναλάμβαναν και την ευθύνη όχι μόνο να χρηματοδοτήσουν την χώρα για το οικονομικό κόστος που δημιουργεί η αθρόα προσέλευση μεταναστών, αλλά και θα περιφρουρούσαν και θα αναγνώριζαν τα «σύνορα» της Ε.Ε. στο Αιγαίο.

    Πρώτον, αν θέλετε πραγματικά να αποδώσετε την Ελληνική ιθαγένεια με ανθρωπιστικούς όρους και όρους δικαιοσύνης, τότε καταργήστε τον Νόμο 3284/2004 και δημιουργήστε έναν καινούργιο στην βάση της ανθρωπιστικής αλληλεγγύης και του σεβασμού στην ανθρώπινη οντότητα, που η κατοχή της δεν αποτελεί προνόμιο μόνο των Ελλήνων άλλα όλων, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας και τόπου γέννησης.

    Δεύτερο, δεν αποτελεί η Ελληνική ιθαγένεια απόδοση ή πρόσημο ανωτερότητας που θα πρέπει να υποταχθεί ο άμοιρος μετανάστης ώστε να του αναγνωριστεί το δικαίωμα να του συμπεριφέρνονται ως ανθρώπου και να του αναγνωρίσουν δικαιώματα.
    Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τους αποδώσετε τα «οφειλόμενα» μιας και τους χρησιμοποιήσατε για φθηνή πρώτη ύλη στην αποδιοργάνωση και στην απορρύθμιση των κοινωνιών και των εργασιακών σχέσεων και να τους νομιμοποιήσετε.

    Να τους αποδεχτείτε ως νόμιμα εισαχθέντες στην χώρα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:56 | Κουμπάκης Βασίλης

    Κύριε Πρωθυπουργέ

    Εγώ γεννήθηκα σε γειτονική μας χώρα από Έλληνες γονείς πολιτικοί πρόσφυγες, μεγάλωσα και σπούδασα εκεί στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την νομοθεσία της χώρας από τη γέννηση μου έπαιρνα την ιθαγένεια της χώρας. Ακόμα και το όνομα μου που είναι Βασίλης το γράφανε στα επίσημα έγραφα όπως προφέρουνε αυτοί το όνομα αυτό ‘’Βασίλ’’. Όλοι οι συμμαθητές και φίλοι μου, με θεωρούσανε Βούλγαρο διότι όπως λέγανε ‘’Στη Βουλγαρία γεννήθηκες, στο βουλγάρικο σχολείο πηγαίνεις άρα είσαι Βούλγαρος’’.
    Όταν ενηλικιώθηκα και έπρεπε να βγάλω ταυτότητα έκανα δικαστήριο για την αλλαγή του ονόματος μου από το ‘’Βασίλ’’ που γράφανε τα έγγραφα μου στο Βασίλης, προσθέτοντας μόνο την ελληνική κατάληξη ης, για να φαίνεται στα έγραφα μου ότι δεν είμαι Βούλγαρος αλλά Έλληνας έστω και αν είμαι κάτοχος της βουλγάρικης ιθαγένειας σύμφωνα με τα έγραφα τους. Άλλοι φίλοι μου επίσης παιδιά πολιτικών προσφύγων έπρεπε και υπηρέτησαν στον στρατό της Βουλγαρίας.
    Όταν οι πολιτικές συνθήκες μου επιτρέψανε να έρθω στην Ελλάδα έκανα αίτηση στο ανώτατο δικαστήριο της Βουλγαρίας για την απαλλαγή από τη βουλγάρικη ιθαγένεια και ήρθα στην Ελλάδα χωρίς ιθαγένεια, διεκδικώντας την Ελληνική ιθαγένεια την οποία πείρα με την αίτηση μου και όλες τις νόμιμες διαδικασίες που όριζε η πατρίδα μου.
    Έφυγα από τη γενέτειρα μου και ήρθα στην πατρίδα μου όπως θεωρώ τις δύο χώρες.

    Σήμερα βλέπω τη νομοθεσία που εισηγείστε και θυμάμαι τα δικά μου, βάζοντας όμως και τις σχετικές προεκτάσεις.
    Βέβαια θα πρέπει οι αλλοδαποί που μένουν στην Ελλάδα να αποκτήσουν τα νόμιμα έγραφα και τα δικαιώματα του πολίτη αυτής της χώρας. Είναι δίκαιο και επαινώ αυτή σας την τόλμη να καταπιαστείτε να λύσετε ένα πρόβλημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
    Άλλο όμως είναι η επίλυση προβλήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλο η απονομή της ιθαγένειας. Οι αλλοδαποί δεν θα γίνουν ιθαγενείς διότι δεν είναι από το ίδιο γένος τον Ελλήνων. Μπορεί όμως να γίνουν Έλληνες υπήκοοι, να υπακούν στους νόμους αυτής της χώρας και να έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Ελλήνων πολιτών.
    Είναι όμως διαφορετικό να τους δίνουμε την ιθαγένεια άρα να τους υποχρεώνουμε να ονομάζεται Έλληνας την στιγμή που μπορεί αυτός να μη θέλει να ξεχάσει από πού προέρχεται. Μπορεί ο αλλοδαπός να θέλει να είναι υπερήφανος για την καταγωγή του όποια και εάν είναι αυτή, όπως και εγώ ήμουν υπερήφανος για το ότι είμαι Έλληνας.
    Ζούμε στην ίδια χώρα την Ελλάδα εμείς οι Έλληνες και οι αλλοδαποί. Θα πρέπει να τηρούμε όλοι τους ίδιους νόμους, αυτούς του Ελληνικού κράτους, να έχουμε και τα ίδια δικαιώματα, όμως δεν είμαστε το ίδιο.
    Δεν σημαίνει ότι όσοι ζούμε στην Ελλάδα είμαστε Έλληνες στο γένος, ούτε ότι μόνο στην Ελλάδα ζούνε Έλληνες στο γένος.
    Η διαφορά μας δεν σημαίνει ανωτερότητα και κατωτερότητα, δηλώνει μια διαφορετικότητα.
    Ακόμα και την περίπτωση να πάνε να υπηρετήσουνε στον Ελληνικό στρατό δεν την είναι αρνητική διότι με κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να επιλυθούν τα όποια προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν.

    Όταν σεβαστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως και τη διαφορετικότητα των αλλοδαπών, αυτοί θα συνεχίσουν να μας σέβονται ακόμα και όταν θελήσουν και πάνε να ζήσουν στην πατρίδα τους. Αυτό πιστεύω ότι είναι η διαφορά που μπορεί να προσφέρει ο ελληνικός πολιτισμός .

    Κουμπάκης Βασίλης
    Μηχανολόγος Μηχανικός – Καθηγητής

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:52 | ARBIL

    Ας εξετάσουμε εννοιολογικά και όχι νομικά τους όρους Υποκοότητα, Ιθαγένεια και Εθνικότητα. Η υπηκοότα εκφράζει αυστηρά σχέση μεταξύ κράτους με πολίτη, ως εκ τούτου είναι κάτι που απονέμεται. Η ιθαγένεια μας δείχνει αν κάποιος είναι αυτόχθων, δηλαδη «γέννημα θρέμμα» μιας χώρας. Συνεπώς είναι ιδιότητα αντικειμενική και δεν έχει νόημα η απονομή της, έχει όμως νόημα η απόδειξή της, όταν αποτελεί προυπόθεση για την απονομή της υπηκοότητος. Η εθνικότητα είναι προσωπική υπόθεση αυτοπροσδιορισμού ενός εκάστου και ειναι λάθος να την ανακατεύουμε στην παρούσα συζήτηση.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:56 | george

    Πρώτον, έχετε απόλυτο δίκαιο όταν λέτε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν μέρος του προγράμματος σας, απλώς ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τα προγράμματα των κομμάτων παρά μόνο σε ότι αφορά τους φόρους.
    Δεύτερον, δημοψήφισμα δεν θα γίνει γιατί παρ’ όλα τα σοβαρότατα θέματα που έχουν προκύψει στο παρελθόν ποτέ δεν ζητήθηκε η γνώμη του κόσμου συγκεκριμένα, όλοι επικαλούνταν ότι ψηφίστηκαν, άρα κάνουν αυτό που θέλουν.
    Τρίτον, έχω εκφράσει σε παλιότερη ανάρτηση τη διαφωνία μου, θέλω όμως να ρωτήσω γιατί τέτοια βιασύνη να δοθούν πολιτικά δικαιώματα σε αλλοδαπούς. Γιατί οι γονείς να πάρουν υπηκοότητα σε μόλις πέντε χρόνια; Δηλ. αν τα χρόνια ήταν 10 ή 15 ή και 20 τι κακό θα κάναμε στους λαθρομετανάστες; Από τη στιγμή που θα ωφεληθούν, όπως ωφελούνται και τώρα, νοσοκομείων, δρόμων, αστυνόμευσης κλπ δεν χρειάζεται κι ένα αρκετά μεγάλο διάστημα να αποδείξουν την νομιμοφροσύνη τους προς αυτή τη χώρα;
    Τέταρτον, πια η ανάγκη να πάρουν υπηκοότητα; Δηλ. τι θα πάθουν αν τους δοθούν (σε ορισμένους φυσικά)άδειες παραμονής αορίστου χρόνου. Γιατί πρέπει να τους κάνουμε Έλληνες; (νομικά μιλάω, μακριά από μένα τα εθνο-φασιστικά)
    Πέμπτον, θα βάλουμε κάποιο όριο ή όσοι έρχονται θα παίρνουν και χαρτιά. Σήμερα τις προϋποθέσεις μπορεί να τις πληρούν 500.000. Αύριο μπορεί να είναι 5.000.000. Θα δίνουμε για πάντα υπηκοότητες;
    Έκτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση τι γνώμη έχει γι αυτό το νομοσχέδιο; Μεμονωμένα κράτη τη Ε.Ε. πως θα αντιδράσουν; Ο «σπύρος» 4 Ιανουαρίου 2010 00:19 σελ. 170 λέει ότι στην Ιταλία αντιδρούν με αυτά που σκοπεύετε να κάνετε. Θα του δώσετε απάντηση; Θα δώσετε απάντηση σε όλους εμάς που διαφωνούμε ή απλώς θα πείτε ότι «ορισμένα σχόλια έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο» και τελειώσαμε;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:29 | Δάφνη Μ.

    Κατ’ αρχάς, μία πρώτη επισήμανση αποτελεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τιτλοφορείται «πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών…» ενώ στην ουσία του αποτελεί τροποποίηση του ισχύοντος Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, στοιχείο που θα έπρεπε να αποτυπώνεται και στον τίτλο του Νομοσχεδίου.
    Επιπλέον και αναφορικά με την προτεινόμενη πρόσθηκη του άρθρου 1Α στον Κ.Ε.Ι., η οποία εισάγει για πρώτη φορά σε αυτήν την έκσταση την εφαρμογή του Ius soli (δίκαιο του εδάφους)σε αντίθεση με την εφαρμογή του ius sanguinis (δίκαιο του αίματος), αρχή που αποκλειστικά σχεδόν ακολουθεί και διέπει το σύνολο των νόμων που ρυθμίζουν την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους, ήδη από την εφαρμογή του Αστικού Νόμου του 1856, μέχρι σήμερα, θα πρέπει να επισημανθούν τα ακόλουθα:
    1α.Πιστεύω ότι η τόσο γενικευμένη εφαρμογή του δικαίου του εδάφους πρόκειται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από τα θέματα που επιζητεί να λύσει και τούτο γιατί δεν προβλέπονται ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποτρέψουν την σκόπιμη μετανάστευση, παράνομη ως επί το πλείστον, για την γέννηση παιδιών στην Ελλάδα. Εξάλλου η διατύπωση του σχετικού άρθρου που απαιτεί έναν από τους γονείς να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει στο γεγονός αυτό, με εικονικές εκούσιες αναγνωρίσεις τέκνων από αλλοδαπούς νόμιμα διαμένοντες στην χώρα. Επιπλέον, είναι γνωστό, ότι δεν υφίσταται στο ισχύον νομοθετικό πλαισιο, η προϋπόθεση της νόμιμης διαμονής για τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων εκούσιας αναγνώρισης, αλλά οι ανωτέρω περιπτώσεις εξαιρούνται ρητά, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες διατάξεις που απαγορεύουν σε υπηρεσίες ή δημοσίους λειτουργούς να παρέχουν Υπηρεσίες σε παρανόμως διαμένοντες αλλοδαπούς.
    1β. Επιπλέον από την ανάγνωση του υπό πρόταση άρθρου δεν προκύπτει αν ο έλεγχος της 5ετούς μόνιμης και νόμιμης διαμονής, που σήμερα στις περιπτώσεις πολιτογράφησης ελέγχεται από τις Περιφέρειας, θα ελέγχεται από τα δημοτολόγια και αν για την πλήρωση των προϋποθέσεων αυτών θα εφαρμόζονται αναλογικά όσα ισχύουν σήμερα για την πολιτογράφηση (π.χ. κατοχή ταξιδιωτικού εγγράφου, ελλείψει αυτού ένσημα μόνο ΙΚΑ ή βεβαιώσεις φοίτησης).
    2. Περαιτέρω και πάντα κατά την άποψη μου, θα πρέπει αντί του συγκεκριμένου άρθρου, όπως διατυπώνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, για τις κατηγορίες όσων γεννήθηκαν στην Ελλάδα και παρακολούθησαν Ελληνικά σχολεία να δίδεται η δυνατότητα «ιδιότυπης» πολιτογράφησης, με άλλα κριτήρια, ίσως και την απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου, ή με υποβολή σχετικής δήλωσης (και ορκωμοσίας) όπου η απόκτηση ή μη της Ελληνικής Ιθαγένειας θα συνδέεται ρητά με την βούληση του ατόμου και την επιθυμία του να αποκτήσει την Ελληνική Ιθαγένεια. Με τον τρόπο αυτό και θα εφαρμόζεται η ατομική βούληση ως βάση της Ιθαγένειας, όπου κάθε ένας που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του θα έχει την ελεύθερη επιλογή για την Ιθαγένεια που θα φέρει. Παράλληλα με την ανωτέρω ρύθμιση δεν θα δημιουργηθούν θέματα που θα συνδέονται με την μη ύπαρξη ενότητας ιθαγένειας μεταξύ των μελών της ίδιας οικογένειας, προβλήματα που θα δημιουργηθούν μετά βεβαιότητας όταν τα ανήλικα τέκνα αλλοδαπών θα έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια ενώ αντίθετα οι γονείς τους θα συνεχίζουν να έχουν αλλοδαπή ιθαγένεια.
    3. Τέλος και αναφορικά με την παράγραφο 4, η αίτηση των γονέων ή του ιδίου θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας όσων γεννιούνται στο Ελληνικό έδαφος και δεν αποκτούν με την γέννησή τους αλλοδαπή ιθαγένεια. Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί αν ως άγνωστης ιθαγένειας θα θεωρούνται και τα τέκνα των παρανόμων εισερχομένων στη χώρα αλλοδαπών, οι οποίοι στερούνται διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου ή σκόπιμα καταστρέφουν αυτά, προκειμένου να μην είναι δυνατή η επαναπροώθησή τους.
    Περαιτέρω καμία αναφορά δεν γίνεται σε ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, ήτοι της απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας από τους Ρωμά, καθότι ένας σημαντικός αριθμός ατόμων που ανήκουν στην ανωτέρω κατηγορία εξακολουθούν να στερούνται της Ελληνικής Ιθαγένειας, ενώ η απόκτηση της Ε.Ι. καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής καθότι σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για άτομα μεγάλης ηλικίας, ενώ η απαρχαιομένη εγκύκλιος που χρονολογείται από το 1978 δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής στην πράξη.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:08 | Βερενίκη Μερ.

    Τα λύσαμε όλα τα προβλήματά μας???????? Το μόνο που μένει τώρα είναι η χορήγηση της ελληνικής υπηκοότητάς-και όχι ιθαγένειας όπως οι εμπνευστές του ν/σχεδίου προτιμουν να λένε?

    Η κυβέρνηση ήρθε συγκεντρώνοντας τις προσδοκίες και την αισιοδοξία ενός ολόκληρου λαού. Ας δείξει πόσο τιμά και εκτιμά αυτόν το λαό προκηρύσσοντας δημοψήφισμα για το θέμα.

    Αν θέλει να γίνει από κυβέρνηση όλων των Ελλήνων κυβέρνηση των λαθρομεταναστών, οι προσδοκίες και η αισιοδοξία, κύριοι, να είστε σίγουροι ότι θα γίνει συσσωρευμένη οργή που θα στραφεί εναντίον σας και θα σας κατατάξει μαζί με τους άλλους πριν από εσάς στη λήθη και την κοινωνική περιφρόνηση.

    Αφουγκραστείτε το λαό επιτέλους!

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:12 | ΓΙΩΡΓΟΣ Λ

    Νομίζω πολύ χρήσιμη θα ήταν η γνώμη των συνταγματολόγων για το αν το νομοσχέδιο αυτό είναι συνταγματικό ή όχι. Γιατί αν το σύνταγμα μας είναι αντίθετο με αυτές τις ρυθμίσεις, τότε το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι μια άσκοπη ταλαιπωρία των διοικητικών αρχών και των ίδιων των μεταναστών.
    Πέραν αυτού, εξετάζοντας το θέμα από καθαρά πολιτική σκοπιά, έχω να κάνω τις παρακάτω παρατηρήσεις.
    1) Η δημόσια διαβούλευση και εδώ αλλά και γενικότερα στην κοινωνία θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ΄ όψη από την κυβέρνηση γιατί είναι μια υπόθεση που αφορά πρωτίστως τον Ελληνικό λαό και το μέλλον του.
    2) Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει καθαρά ποιό είναι το σκεπτικό της απόφασης, αν έχουν σκεφθεί τις αρνητικές συνέπειες αυτής της πράξης και αν ναι, πως σκοπεύουν να τις αντιμετωπίσουν.
    Και μερικά ερωτήματα.
    – Η διάταξη αυτή θα είναι εφ’ άπαξ για τους μέχρι σήμερα μετανάστες ή θα συνεχίζεται επ’ άπειρον και για απεριόριστους αριθμούς ;
    – Ποια είναι η έννοια του νόμιμου μετανάστη ; Είναι νόμιμος όποιος έρχεται στη χώρα μας χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα και δηλώνει ένα οποιοδήποτε όνομα και χώρα προέλευσης ; Αναφέρεται στο νομοχέδιο ότι δεν θα πρέπει ο μετανάστης να έχει καταδικαστεί αμετάκλητα . Και για την παράνομη είσοδο ή την παράνομη παραμονή (με τουριστική βίζα) στη χώρα μας τι ισχύει, θεωρείται αδίκημα ή όχι ; Για τους υπόδικους τι ισχύει ; Γι’ αυτούς που θα διαπιστωθεί εκ των υστέρων (από δακτυλικά αποτυπώματα, εξέταση DNA) η εμπλοκή τους σε αξιόποινες πράξεις, τι προβλέπεται ;
    – Τα παιδιά των μεταναστών που γράφονται στα σχολεία παράνομα χωρίς έγγραφα των γονιών τους, θα αποκτήσουν και αυτά την Ελληνική ιθαγένεια ;
    – Τι θα γίνει αν αποφασίσουν οι γειτονικές μας χώρες να στέλνουν στην Ελλάδα τις έγκυες γυναίκες τους προκειμένου να γεννούν εδώ και τα παιδιά τους να παίρνουν την Ελληνική ιθαγένεια ; Με ποιο τρόπο θα αποτραπεί αυτό ;
    – Πως θα αποτραπεί η δημιουργία βιομηχανίας Ελληνοποιήσεων ;
    Και τέλος μια απορία : Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει λύσει όλα τα προβλήματα των Ελλήνων και ήρθε η ώρα να ασχοληθεί με τα προβλήματα των ξένων ;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:10 | Αλέξανδρος

    Εξακολουθείτε να μου κόβετε το σχόλιο αλλά δεν πειράζει, θα συνεχίσω και εγώ να το ξαναγράφω μέχρι να δημοσιευθεί:

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

    Οι λόγοι που είμαστε αντίθετοι στο νομοσχέδιο αυτό είναι οι ακόλουθοι:

    1. Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών, τους οποίους αφορά το νομοσχέδιο, ήταν παράνομοι μετανάστες που κακώς – και παρανόμως – νομιμοποιήθηκαν εξ αρχής. Άρα τίθεται – εκτός των άλλων – και ένα τεράστιο ηθικό θέμα: Θα ανταμειφθεί αυτός που μπήκε παρανόμως πριν λίγο καιρό στην χώρα με δικαίωμα ψήφου;

    2. Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών είναι Μουσουλμάνοι. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλά θέματα θα ψηφίσουν υπέρ των Τουρκικών συμφερόντων εις βάρος των Ελληνικών. Η απόδειξη: Μήπως ξεχνάτε τι έγινε στην Θράκη στις περασμένες Εθνικές Εκλογές όπου η Τουρκία έστελνε πούλμαν με Μουσουλμάνους που έχουν δικαίωμα ψήφου για να βγάλουν τους δικούς τους Βουλευτές;

    3. Μερικοί προβάλουν το επιχείρημα ότι σε άλλες χώρες οι μετανάστες ψηφίζουν κανονικά. Δυστυχώς δεν έχουμε τους ίδιους γείτονες με τους Άγγλους κύριοι, μακάρι να τους είχαμε. Η Αγγλία και η Ελβετία δεν συνορεύουν με μουσουλμανικό κράτος όπως εμείς με την Τουρκία, άρα άτοπη η σύγκριση.

    4. Το δικαίωμα ψήφου στον μετανάστη δεν θα του βελτιώσει την ζωή – όπως προσπαθούν να μας πείσουν – διότι ο μετανάστης έχει άλλες πολύ σημαντικότερες ανάγκες και προτεραιότητες (δουλειά ίσως;). Άλλωστε και οι Έλληνες, που έχουμε δικαίωμα ψήφου, πάμε και ψηφίζουμε; Οι μισοί βαριούνται να πάνε.

    5. Οι μετανάστες – λαθρομετανάστες στην Ελλάδα είναι ΠΑΡΑ πολλοί. Το λογικό είναι πρώτον να βρούμε τρόπο να εμποδίσουμε να έρθουν μέσα κι άλλοι, δεύτερον να δούμε πώς θα φύγουν οι παραπανίσιοι, και ΤΕΛΟΣ να δούμε πώς θα εντάξουμε αυτούς που θα μείνουν. Εμείς, ως ανάποδοι άνθρωποι που είμαστε, ξεκινάμε από το τέλος. Γιατί;

    6. Τι θα κάνουν και οι υπόλοιποι μετανάστες που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη όταν μάθουν ότι ενώ οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν τους μετανάστες (Μειώνει τις άδειες εργασίας για μετανάστες η Ελβετία & Μορατόριουμ στην είσοδο νέων μεταναστών θα επιβάλει η Ιταλία λόγω ύφεσης), η Ελλάδα δίνει ιθαγένεια & πολιτικά δικαιώματα; Για μαντέψτε…

    7. Αν δεν τους δώσουμε δικαίωμα ψήφου και διαπιστώσουμε στην πορεία ότι κάναμε λάθος μπορούμε να διορθώσουμε την κατάσταση. Εάν όμως τους δώσουμε δικαίωμα ψήφου και αργότερα διαπιστώσουμε ότι ήταν λάθος τι θα μπορούμε να κάνουμε; Τίποτα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:18 | Αλεξάνδρα Κ.

    Είναι απίστευτη η γκεμπελική προπαγάνδα που έχει πέσει. Θα δώσουν ιθαγένεια γράφουν στους λαθρομετανάστες. Όχι κύριοι είναι μετανάστες οι άνθρωποι όχι λαθρομετανάστες. Πληρώνουν φόρους μοχθούν δουλεύουν ζουν και θα πεθάνουν εδώ. Κανένας αυτοματισμός στην απόδοση της ιθαγένειας δεν υπάρχει. Οι όροι είανι συγκεκριμένοι εξασφαλίζοντας πλήρως την κοινωνική συνοχή και τους κανόνες της δημοκρατίας μας. Ευτυχώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε οτι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις. Αυτό θα πει πολιτική με όραμα και τόλμη. Προχωρήστε, μαζί σας!

    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=11&ct=7&artid=4553713

    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4553697

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:40 | Νικος Κοσματος

    Γιατι αυτη η βιασυνη με τους μεταναστες? γιατι κανετε τοσο ευκολη την υποθεση της ιθαγενειας?
    αραιωνετε το ελληνικο γενος. λεμε οχι στον ρατσισμο αλλα λεμε οχι στο συνοθηλευμα λαων κατω απο την ελληνικη σημαια. αν θελετε να ενταξετε ΜΕΡΙΚΟΥΣ να το κανετε ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ.

    και γιατι δεν δινετε και την ιθαγενεια και στους ελληνες ομογενεις? η τουλαχιστον να δωσετε ταυτοτητες ελληνικης προελευσεως. αυτοι ειναι ιο ελληνες απο καθε ελλαδιτη και σιγουρα απο καθε Πακιστανο.

    να ψηφιζουν και οι ομογενεις.

    και μην αγνοειτε τα μηνυματα πο ερχονται απο την Ευρωπη για τους μετανασες. υπαρχει προβλημα που δεν λυνετε με λαικιστικα επικοινωνιακα μετρα που μονο σκοπο εχουν τους ψηφους. γιατι αν κοπτομεθα τοσο πολυ για τους μεταναστες τοτε υπαρχουν αλλοι τροποι πιο ουσιωδης που μπορουμε να χρησιμοπιοισουμε για να τους βοηθησουμε και να τους ενταξουμε στην κοινωνια.

    και επισεις αν τους δωσουμε ιθαγενεια αυτο να μην γινει με το να αλλαξουμε με το να καταργησουμε τα εθνικα/θρησκευτικα εθιμα μας μπας και τους προσβαλουμε. δεν θα ισοπεδωθουμε εμεις επειδη θελουμε μερικες χιλιαδες εργατες απο την Ασια. ΠΡΟΣΟΧΗ κυριοι. αυτες οι αποφασεις θελουν υπευθηνη σκεψη.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:49 | A.Π.

    Σχετικά με τους αλλοδαπούς στην παράγραφο 2 προτείνω:
    Να αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια:
    α)Όσοι γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς που ζουν μόνιμα και νόμιμα σε αυτή για μια 5 ετία εφ όσον οι γονείς τους δηλώσοουν ότι επιθυμούν το παιδί τους να αποκτήσει Ελληνική Ιθαγένεια ενώ ταυτόχρονα αποποιούνται την ιθαγένεια της χώρας προέλευσης τους.
    β)γΟποιοσδήποτε αλλοδαπός παραμένει στην Ελλάδα νόμιμα για 5 έτη με δήλωση των γονέων του αν είναι ανήλικος ή με δική του δήλωση αν είναι ενήλικος η πάλι με δική του δήλωση αν είναι ανήλικος όταν ενηλικιωθεί.
    γ) Όποιος επιλέξει να πάρει την Ελληνιή ιθαγένεια αυτόματα σημαίνει ότι αποποιείται την ιθαγένεια της χώρας του εξωτερικού από την οποία προέρχεται αυτός ή η οικογένεια του

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:04 | Νικος

    Θα ήθελα να πω την άποψή μου για την κυρία με τα δύο παιδια 15 και 11 ετών που γράφει παρακάτω. Θα ήθελα να της πω το ότι μένει 19 χρόνια στην Ελλάδα από μόνο του δεν νομιμοποιεί και δεν πρέπει να νομιμοποιεί την πολιτογράφησή της. Δέχομαι την υπαιτιότητα του καπιταληστρικού Ελληνικού κράτους το οποίο είτε λόγω ανοχής, είτε λόγω ανικανότητας, είτε ένεκα δόλου, σκοπιμότητας και εκμετάλλευσης, που είναι και το πιθανότερο, επέτρεψε την παράνομη έλευση και την εργασία σε όσους «εισέβαλαν» στη χώρα μετά το 1989, σε πολλές περιπτώσεις παροτρύνωντάς τους κιόλας ( βλέπε Σαμαράς σε Β.Ήπειρο-Αλβανία). Από τη στιγμή που το αδιάφορο αλλά όχι αδιάφθορο Ελληνικό κράτος αστόχησε στην νόμιμη ένταξη των αλλοδαπών στην Ελληνική κοινωνία, προσπαθεί τώρα πρόχειρα και χωρίς πρόγραμμα, χωρίς καμμία σοβαρή μελέτη ( οικονομική , κοινωνιολογική) να εντάξει στον κοινωνικό ιστό εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς, ανθρώπου που δεν συγκεντρώνουν τα προσόντα της ιδιότητας του πολίτη (όπως και πολλοί γηγενείς συμπατριώτες μας). Γι’ αυτό επί του προκειμένου κ. Ελεωνόρα , η τριτοβάθμια εκπαίδευσή σας αφορά τη χώρα σας και όχι εμάς από τη στιγμή που δεν σας ζητήθηκε ως προϋπόθεση για την ΝΟΜΙΜΗ είσοδο και εργασία σας στη χώρα μας. Εφόσον όμως έχετε το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, νόμιμα και μόνιμα για τα τελευταία 10 έτη στην Ελλάδα, πληρώνετε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στο Ελληνικό κράτος και έχετε καθαρό ποινικό μητρώο, εγώ ως Έλληνας πολιτης δέχομαι τα παιδιά σας που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, όταν ενηλικιωθούν, δηλαδή γίνουν 18 χρονών, να λάβουν την Ελληνική υπηκοότητα ( ΟΧΙ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ)

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 09:56 | κασσανδρα

    Είναι πραγματικά μια αρχή, να δοθεί μια λυση κυρίως ,για τα παιδιά που δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα, πάνε σε ελληνικό σχολείο και θεωρούν εκ των πραγμάτων την Ελλάδα πατρίδα τους.
    Οι προτάσεις για δημοψήφισμα ειναι επικίνδυνες.Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα.