Άρθρο 6 Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς

1. Οι επιχειρήσεις εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς ιδρύονται και λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4711/2020 (Α’ 145), οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο ενδιαίτημα, να συμμορφώνονται με τους όρους που προβλέπονται στο π.δ. 184/1996 (Α’ 137), καθώς και με τις διατάξεις του ν. 604/1977 (Α’ 163) και του π.δ. 463/1978 (Α’ 96), και να τηρούν όλους τους κανόνες ευζωίας, ασφάλειας και παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής περίθαλψης.
2. Οι εκτρεφόμενοι, οι αναπαραγόμενοι ή οι προς πώληση σκύλοι και γάτες διαθέτουν ενημερωμένο ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο, σημαίνονται υποχρεωτικά και καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
3. Κάθε άλλη περίπτωση εκτροφής, αναπαραγωγής, πώλησης ή δωρεάν διάθεσης ζώου από ιδιώτη ιδιοκτήτη, πλην των εγκεκριμένων και αδειοδοτημένων σύμφωνα με το παρόν, θεωρείται παράνομη εκτροφή και εμπορία και υπόκειται στις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις των άρθρων 21 και 22.
4. Οι εκτροφείς τηρούν αρχείο για κάθε θηλυκό ζώο αναπαραγωγής, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/2035 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2019 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τις εγκαταστάσεις στις οποίες διατηρούνται χερσαία ζώα και τα εκκολαπτήρια, καθώς και την ιχνηλασιμότητα ορισμένων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και αυγών για επώαση (L 314). Τα θηλυκά ζώα αναπαραγωγής καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με την ένδειξη αναπαραγωγικό ζώο.
5. Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο και σε καμία περίπτωση πριν από την παρέλευση εννέα (9) μηνών από τον τελευταίο τοκετό.
6. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή μετά το ένατο (9ο) έτος της ηλικίας του ζώου συντροφιάς, καθώς και η αναπαραγωγή του ίδιου ζώου συντροφιάς περισσότερες από έξι (6) φορές σε όλη τη ζωή του.
7. Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς των οποίων τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορούν, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του.
8. Απαγορεύονται:
(α) Η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανόμενων των υπαίθριων αγορών.
(β) Η πώληση ζώων συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των δέκα (10) εβδομάδων.
(γ) Η εισαγωγή και η εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι.
(δ) Η αναπαραγωγή σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι.
(ε) Η πώληση και η έκθεση σκύλων και γατών σε καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς (pet shops).
9. Απαγορεύονται οι διαδικτυακές, έντυπες ή άλλες αγγελίες «για ζευγάρωμα» ζώων συντροφιάς.
10. Αγγελίες για πώληση ζώων συντροφιάς σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις, ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπονται μόνο από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 1, με υποχρεωτική αναφορά του αριθμού σήμανσης και του αριθμού έγκρισης του εγκεκριμένου εκτροφέα. Ειδικώς για σκύλους και γάτες επιτρέπεται η δημοσίευση αγγελίας για υιοθεσία εφόσον συνοδεύεται από τον υπερσύνδεσμο της υιοθεσίας που έχει αναρτηθεί στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.
11. Ειδικά για σκύλους και γάτες, στις αγγελίες για πώληση ή υιοθεσία, αναρτώνται υποχρεωτικά οι ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν το ζώο και περιλαμβάνουν πρόσφατη φωτογραφία του ζώου, τον αριθμό ταυτοποίησης (microchip), τη βάση δεδομένων στην οποία το ζώο έχει καταγραφεί, την ημερομηνία γέννησης και τη χώρα προέλευσης (τόπος γέννησης), το φύλο, τη φυλή, την τιμή του ζώου, εφόσον πωλείται, και τα δικαιώματα του αγοραστή, πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς και τις αποπαρασιτώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και εάν το ζώο είναι στειρωμένο ή όχι. Επιπλέον, στις αγγελίες σκύλων και γατών πρέπει να περιλαμβάνονται ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν στους πωλητές ή τους διαφημίζοντες όπως τα στοιχεία επικοινωνίας του πωλητή ή του διαφημίζοντα (όνομα και επώνυμο, αριθμός τηλεφώνου), λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τόπος όπου βρίσκεται το ζώο, το καθεστώς του πωλητή ή του διαφημίζοντα, δηλαδή εάν πρόκειται για εκτροφέα, φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φυσικό πρόσωπο που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγειο, καθώς και ο αριθμός έγκρισης του εκτροφέα, του πωλητή, του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού σκοπού ή του φυσικού προσώπου που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο.
12. Για την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας σε κάθε διαφήμιση ή αγγελία τίθεται η εξής προειδοποίηση: «Ένα ζώο δεν είναι παιχνίδι. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η αγορά ή η υιοθεσία ενός ζώου είναι μια απόφαση που αλλάζει τη ζωή σας. Ως ιδιοκτήτης ζώου είστε νομικά υποχρεωμένος να διασφαλίσετε την κάλυψη όλων των αναγκών για την ευζωία του. Σε αντίθετη περίπτωση διαπράττετε αδίκημα που τιμωρείται από τον νόμο».
13. Απαγορεύεται να εισάγονται στην Ελλάδα σκύλοι και γάτες που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση. Τα στοιχεία σήμανσης των εισαγόμενων ζώων (κωδικός σήμανσης και όνομα εισαγωγέα), από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφονται στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα και ενημερώνεται απευθείας το ΕΜΖΣ.

  • 14 Μαΐου 2021, 13:20 | Λαμπεας θεμης

    Δεν συμφωνώ με την κατάργηση της ερασιτεχνικης εκτροφής.Νσι στην θεσμική κατοχύρωση τους

  • 14 Μαΐου 2021, 13:01 | χρηστος

    Καθένας πρέπει να έχει δικαίωμα να ζευγαρώσει το δεσποζόμενο ζώο του. Για τα θηλυκά ίσως θα μπορούσε να τεθεί ένας περιορισμός δύο γενών σε όλη τουσ τη ζωή!!

  • 14 Μαΐου 2021, 13:35 | Καφρίτσας Κωνσταντίνος

    Συμφωνώ με την ερασιτεχνική εκτροφή ζώων συντροφιάς.

  • 14 Μαΐου 2021, 13:03 | Καραπολιτου Μαρία

    Συμφωνώ με τη ερασιτεχνική εκτροφή ζώων συντροφιάς.

  • 14 Μαΐου 2021, 13:03 | Καφρίτσας Ιωάννης

    Συμφωνώ με την θεσμική κατοχύρωση ερασιτεχνών εκτροφεων.

  • 14 Μαΐου 2021, 12:43 | Καλογιάννης Δημήτρης

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές

  • 14 Μαΐου 2021, 12:33 | ΛΟΥΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣ

  • 14 Μαΐου 2021, 12:13 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΗ

    ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:
    Η πώληση και η έκθεση σκύλων και γατών από petshops καθώς και από τα
    ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης (μεταπώληση).

    Να εισάγονται στην Ελλάδα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση.
    Τα στοιχεία σήμανσης των εισαγόμενων ζώων (κωδικός σήμανσης και όνομα
    εισαγωγέα), από χώρες εκτός Ε.Ε.
    Το «από χώρες εκτός Ε.Ε. θα πρέπει να απαλειφθεί αφού δημιουργεί μια τεράστια μαύρη τρύπα παράνομων εισαγωγών. Το 90% των εισαγόμενων ζώων εισάγονται από Ουγγαρία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σκόπια, Σερβία) που οι περισσότερες είναι μέλη της Ε.Ε. Γιατί να μην καταγράφονται αυτά; ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΕ στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα και ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ το ΕΜΖΣ.

  • 14 Μαΐου 2021, 12:42 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

    Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο για σκύλους κάτω των 15 κιλών και πριν από το δεύτερο έτος για σκύλους άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας) και σε καμία περίπτωση πριν από την παρέλευση εννέα μηνών από τον τελευταίο τοκετό. Για τους αρσενικούς σκύλους επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην αναπαραγωγή από ενός έτους οι έως 15 κιλά και από 2 ετών οι άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας). Δεν υπάρχει ανώτερο χρονικό όριο για τους αρσενικούς σκύλους
    Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς, αρσενικά ή θηλυκά που τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορεί, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του. Ο προσδιορισμός των βλαβερών χαρακτηριστικών γίνεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και καταρτίζεται κατάλογος. Όλοι οι εκτροφείς υποχρεούνται και οπωσδήποτε πριν την αναπαραγωγή, να εξετάζουν τους μελλοντικούς γεννήτορες σκύλους τους, θηλυκούς και αρσενικούς, με βάση αυτόν τον κατάλογο.
    Με υπουργική απόφαση η οποία εκδίδεται σε διάστημα 2 μηνών, καθορίζεται λίστα κληρονομικών παθήσεων και στο βαθμό που το εκτρεφόμενο ζώο έχει μια από αυτές που επιβάλλεται η στείρωσή του καθώς η πάθηση θα είναι προδήλως αντίθετη με την ευζωία των απογόνων.
    . Απαγορεύεται:
    η πώληση και η έκθεση σκύλων και γάτων από καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς petshops)
    (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ) το «καθώς και από τα ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης (μεταπώληση)»
    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Το άρθρο για τις αγγελίες δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τους μεταπωλητές κουταβιών και γατών. Είναι άλλο ζήτημα το να δημοσιεύσει κάποιος μια αγγελία πώλησης κουταβιών ή γατιών κάποιας γέννας και άλλο να έχει μια νόμιμη- μόνιμη πληρωμένη ιστοσελίδα.
    Οι μεταπωλητές δεν βάζουν αγγελίες, κάνουν τη δουλειά τους από ιστοσελίδες και συνεργάζονται με άτομα εκτός Ελλάδος. Αγγελίες βάζουν οι απλοί ιδιώτες.
    Δεν μπορεί το κράτος να κατεβάσει εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες νόμιμες ιστοσελίδες. Ο χώρος της ιστοσελίδας αγοράζεται συνήθως από άλλο κράτος.Κάποιοι από αυτούς έχουν και επωνυμία εκτροφείου δίνοντας 100 ευρώ, άλλοι μπορεί να έχουν και pet-shopsή ξενοδοχείο ή εκπαιδευτήριο σκύλων οπότε να καλύπτονται πίσω από αυτά για να κάνουν τις μαζικές μεταπωλήσεις τους και φυσικά χωρίς απόδειξη
    Πρόκειται για μάστιγα γιατι μεσω της ηλεκτρονικής γινονονται οι περισσότερες πωλήσεις και έχουν πλημμυρίσει τον τόπο ζώα άρρωστα.Αυτοί παράγουν σε μεγάλο ποσοστό τα αδέσποτα. Επαναλαμβάνουμε ότι οι πωλήσεις κουταβιών ή γατιών πλέον δεν γίνονται με αγγελίες ή στα πετσοπ που δεν βάζουν πλέον μέσα στη βιτρίνα τα ζώα αλλά απλά ανοίγουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και πουλάνε συνεχώς. Κάποια από τα ζώα είναι ετοιμοπαράδοτα και βρίσκονται σε κάποιο υπόγειο ή αποθήκη στοιβαγμένα και κάποια τα παραγγέλνει κανείς και σε 10 μέρες τα παραλαμβάνουν.
    Είναι νομιμοφανείς γιατί έχουν σήμανση και διαβατήριο, αλλά ψεύδονται ,όταν λένε στο πελατη τους ,ότι δήθεν έχουν «γραπτή εγγύηση καθαροαιμίας και μορφολογίας.» τέτοιο πράγμα απλά δεν υπάρχει αφού για την καθαροαιμία χρειάζεται να υπάρχει το pedigree και η μορφολογία πιστοποιείται με τη συμμετοχή σε έκθεση και την αξιολόγηση από κριτή… Λένε επίσης : «Επιλεγμένα από τους καλύτερους εκτροφείς της Ευρώπης » και ψεύδονται πάλι μιας και οι κανονισμοί της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI) απαγορεύουν ρητά να δίνουν οι εκτροφείς τα κουτάβια τους σε μεταπωλητές.
    Τα κουτάβια ή γατάκια αυτά προέρχονται από τα γνωστά puppymills δηλαδή τους παραγωγούς μαζικής παραγωγής των Βαλκανίων που οι συνθήκες τους είναι τραγικές. Αυτά τα ζώα κουτάβια μπορεί να έχουν μόρβα ή τύφο και σύντομα τα περισσότερα θα εμφανίζουν κάθε είδους πάθηση (επιληψίες, τύφλωση, δυσπλασίες, νεφροπάθειες, καρδιοπάθειες, παραλύσεις κλπ) και αυτά είναι που θα βρεθούν πεταμένα στο δρόμο.Προέρχονται από κακή εκτροφή, αιμομιξίες, άρρωστους γεννήτορες κλπ Θυμίζουν κάποια ράτσα αλλά μορφολογικά δεν καλύπτουν το πρότυπο της ράτσας.
    Εν κατακλείδι,μόνο η ταυτόχρονη απαγόρευση των ηλεκτρονικών pet-shopsθα συμβάλλει ακαριαία στον κάθετο περιορισμό των αδέσποτων. Θεωρουμε , ότι η προταση αυτή θα πρέπει να βρίσκει σύμφωνους τους νόμιμους εκτροφείς
    Απαγορεύεται να εισάγονται στην Ελλάδα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση. Τα στοιχεία σήμανσης των εισαγόμενων ζώων (κωδικός σήμανσης και όνομα εισαγωγέα), από χώρες εκτός Ε.Ε.
    Το «από χώρες εκτος Ε.Ε. θα πρέπει να απαλειφθεί αφού δημιουργεί μια τεράστια μαύρη τρύπα παράνομων εισαγωγών. Το 90% των εισαγόμενων ζώων εισάγονται από Ουγγαρία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σκόπια, Σερβία) που οι περισσότερες είναι μέλη της Ε.Ε. Γιατί να μην καταγράφονται αυτά; . καταγράφονται στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα και ενημερώνεται απευθείας το ΕΜΖΣ.

  • 14 Μαΐου 2021, 12:34 | Γιαννης

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 14 Μαΐου 2021, 12:07 | Κάλλος Κωνσταντίνος

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή που είναι ελεγχόμενη και δεν εχει σκοπό το κέρδος.

  • 14 Μαΐου 2021, 12:41 | Σωτηρια

    Στο άρθρο 6 «Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς» επισημαίνονται τα εξής: «3. Κάθε άλλη περίπτωση εκτροφής, αναπαραγωγής, πώλησης ή δωρεάν διάθεσης ζώου από ιδιώτη ιδιοκτήτη, πλην των εγκεκριμένων και αδειοδοτημένων σύμφωνα με το παρόν, θεωρείται παράνομη εκτροφή και εμπορία και υπόκειται στις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις των άρθρων 21 και 22.».
    9.Απαγορεύονται οι διαδικτυακές, έντυπες ή άλλες αγγελίες «για ζευγάρωμα» ζώων συντροφιάς.
    10.Αγγελίες για πώληση ζώων συντροφιάς σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις, ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπονται μόνο από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 1, με υποχρεωτική αναφορά του αριθμού σήμανσης και του αριθμού έγκρισης του εγκεκριμένου εκτροφέα. Ειδικώς για σκύλους και γάτες επιτρέπεται η δημοσίευση αγγελίας για υιοθεσία εφόσον συνοδεύεται από τον υπερσύνδεσμο της υιοθεσίας που έχει αναρτηθεί στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.
    11.Ειδικά για σκύλους και γάτες, στις αγγελίες για πώληση ή υιοθεσία, αναρτώνται υποχρεωτικά οι ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν το ζώο και περιλαμβάνουν πρόσφατη φωτογραφία του ζώου, τον αριθμό ταυτοποίησης (microchip), τη βάση δεδομένων στην οποία το ζώο έχει καταγραφεί, την ημερομηνία γέννησης και τη χώρα προέλευσης (τόπος γέννησης), το φύλο, τη φυλή, την τιμή του ζώου, εφόσον πωλείται, και τα δικαιώματα του αγοραστή, πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς και τις αποπαρασιτώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και εάν το ζώο είναι στειρωμένο ή όχι. Επιπλέον, στις αγγελίες σκύλων και γατών πρέπει να περιλαμβάνονται ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν στους πωλητές ή τους διαφημίζοντες όπως τα στοιχεία επικοινωνίας του πωλητή ή του διαφημίζοντα (όνομα και επώνυμο, αριθμός τηλεφώνου), λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τόπος όπου βρίσκεται το ζώο, το καθεστώς του πωλητή ή του διαφημίζοντα, δηλαδή εάν πρόκειται για εκτροφέα, φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φυσικό πρόσωπο που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο, καθώς και ο αριθμός έγκρισης του εκτροφέα, του πωλητή, του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού σκοπού ή του φυσικού προσώπου που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο.
    12.Για την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας σε κάθε διαφήμιση ή αγγελία τίθεται η εξής προειδοποίηση: «Ένα ζώο δεν είναι παιχνίδι. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η αγορά ή η υιοθεσία ενός ζώου είναι μια απόφαση που αλλάζει τη ζωή σας. Ως ιδιοκτήτης ζώου είστε νομικά υποχρεωμένος να διασφαλίσετε την κάλυψη όλων των αναγκών για την ευζωία του. Σε αντίθετη περίπτωση διαπράττετε αδίκημα που τιμωρείται από τον νόμο».
    ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ή ΔΙΕΥΚΡΙΝΊΣΕΙΣ
    ❖ Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο για σκύλους κάτω των 15 κιλών και πριν από το δεύτερο έτος για σκύλους άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας), και σε καμία περίπτωση πριν την παρέλευση τουλάχιστον ενός οιστρικού κύκλου από τον τελευταίο τοκετό», και μέχρι 9 ετών. Μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική στείρωσή τους για λόγους ευζωίας και υγείας. Μπορούν να γονιμοποιηθούν μόνο μία φορά το έτος και ως 6 φορές στην ζωή τους. Αν η 6η φορά είναι πριν τα 9 έτη, επίσης στειρώνονται υποχρεωτικά μετά τον τοκετό. Για τους αρσενικούς σκύλους επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην αναπαραγωγή από ενός έτους οι έως 15 κιλά και από 2 ετών οι άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας). Δεν υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο για τους αρσενικούς σκύλους.
    ❖ Θηλυκές γάτες αναπαραγωγής γονιμοποιούνται μετά την παρέλευση του ενός έτους και έως έξι ετών, το ανώτερο μία φορά το έτος, και πάντως σε καμία περίπτωση πριν την παρέλευση ενός οιστρικού κύκλου από τον τελευταίο τοκετό, και έως τέσσερις γέννες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική στείρωσή τους για λόγους ευζωίας και υγείας.
    ❖ Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς, αρσενικά ή θηλυκά που τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορεί, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του. Ο προσδιορισμός των βλαβερών χαρακτηριστικών γίνεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και καταρτίζεται κατάλογος.
    ❖ Όλοι οι εκτροφείς υποχρεούνται και οπωσδήποτε πριν την αναπαραγωγή, να εξετάζουν τους μελλοντικούς γεννήτορες σκύλους τους, θηλυκούς και αρσενικούς, με βάση αυτόν τον κατάλογο.
    ❖ Με υπουργική απόφαση η οποία εκδίδεται σε διάστημα 2 μηνών, καθορίζεται λίστα κληρονομικών παθήσεων και στο βαθμό που το εκτρεφόμενο ζώο έχει μια από αυτές που επιβάλλεται η στείρωσή του, καθώς η πάθηση θα είναι προδήλως αντίθετη με την ευζωία των απογόνων, δεν θα πρέπει να αναπαράγεται αλλά υποχρεωτικά να στειρώνεται.
    ❖ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ. Απαγορεύεται: Η πώληση και η έκθεση σκύλων και γάτων από καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς petshops «καθώς και από τα ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης (μεταπώληση)».

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
    Το άρθρο για τις αγγελίες δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τους μεταπωλητές κουταβιών και γατών. Είναι άλλο ζήτημα το να δημοσιεύσει κάποιος μια αγγελία πώλησης κουταβιών ή γατιών κάποιας γέννας και άλλο να έχει μια νόμιμη- μόνιμη πληρωμένη ιστοσελίδα. Οι μεταπωλητές δεν βάζουν αγγελίες, κάνουν τη δουλειά τους από ιστοσελίδες και συνεργάζονται με άτομα εκτός Ελλάδος. Αγγελίες βάζουν οι απλοί ιδιώτες.
    Δεν μπορεί το κράτος να κατεβάσει εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες νόμιμες ιστοσελίδες. Ο χώρος της ιστοσελίδας αγοράζεται συνήθως από άλλο κράτος. Κάποιοι από αυτούς έχουν και επωνυμία εκτροφείου δίνοντας 100 ευρώ, άλλοι μπορεί να έχουν και pet-shops ή ξενοδοχείο ή εκπαιδευτήριο σκύλων οπότε να καλύπτονται πίσω από αυτά για να κάνουν τις μαζικές μεταπωλήσεις τους και φυσικά χωρίς νόμιμη απόδειξη είσπραξης.
    Πρόκειται για μάστιγα γιατί μέσω της ηλεκτρονικής γίνονται οι περισσότερες πωλήσεις και έχουν πλημμυρίσει τον τόπο ζώα άρρωστα. Αυτοί παράγουν σε μεγάλο ποσοστό τα αδέσποτα. Επαναλαμβάνουμε ότι οι πωλήσεις κουταβιών ή γατών πλέον δεν γίνονται με αγγελίες ή στα πετσοπ που δεν βάζουν πλέον μέσα στη βιτρίνα τα ζώα αλλά απλά ανοίγουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και πουλάνε συνεχώς. Κάποια από τα ζώα είναι ετοιμοπαράδοτα και βρίσκονται σε κάποιο υπόγειο ή αποθήκη στοιβαγμένα και κάποια τα παραγγέλνει κανείς και σε 10 μέρες τα παραλαμβάνουν με ήδη παράνομους τρόπους μεταφοράς (ασυνόδευτα, στις αποσκευές ΚΤΕΛ και στα γκαράζ των πλοίων χωρίς τα απαραίτητα εμβόλια και κάτω των 8 εβδομάδων).
    Είναι νομιμοφανείς γιατί έχουν σήμανση και διαβατήριο, αλλά ψεύδονται όταν λένε στον πελάτη τους, ότι δήθεν έχουν «γραπτή εγγύηση καθαροαιμίας και μορφολογίας.» Τέτοιο πράγμα απλά δεν υπάρχει αφού για την καθαροαιμία χρειάζεται να υπάρχει το pedigree και η μορφολογία πιστοποιείται με τη συμμετοχή σε έκθεση και την αξιολόγηση από κριτή. Λένε επίσης: «Επιλεγμένα από τους καλύτερους εκτροφείς της Ευρώπης » και ψεύδονται πάλι μιας και οι κανονισμοί της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI) απαγορεύουν ρητά να δίνουν οι εκτροφείς τα κουτάβια τους σε μεταπωλητές.
    Τα κουτάβια ή γατάκια αυτά προέρχονται από τα γνωστά puppy mills δηλαδή τους παραγωγούς μαζικής παραγωγής των Βαλκανίων που οι συνθήκες τους είναι τραγικές. Αυτά τα ζώα μπορεί να έχουν μόρβα ή τύφο και σύντομα τα περισσότερα θα εμφανίζουν κάθε είδους πάθηση (επιληψίες, τύφλωση, δυσπλασίες, νεφροπάθειες, καρδιοπάθειες, παραλύσεις κλπ) και αυτά είναι που θα βρεθούν πεταμένα στο δρόμο. Προέρχονται από κακή εκτροφή, αιμομιξίες, άρρωστους γεννήτορες κλπ. Θυμίζουν κάποια ράτσα αλλά μορφολογικά δεν καλύπτουν το πρότυπο της ράτσας. Εν κατακλείδι, μόνο η ταυτόχρονη απαγόρευση των ηλεκτρονικών pet-shops θα συμβάλλει ακαριαία στον κάθετο περιορισμό των αδέσποτων. Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή θα πρέπει να βρίσκει σύμφωνους τους νόμιμους εκτροφείς. Απαγορεύεται να εισάγονται στην Ελλάδα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση. Τα στοιχεία σήμανσης των εισαγόμενων ζώων (κωδικός σήμανσης και όνομα εισαγωγέα), από χώρες εκτός Ε.Ε.

    ❖ Το “από χώρες εκτος Ε.Ε.” θα πρέπει να απαλειφθεί αφού δημιουργεί μια τεράστια μαύρη τρύπα παράνομων εισαγωγών. Το 90% των εισαγόμενων ζώων εισάγονται από Ουγγαρία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σκόπια, Σερβία που οι περισσότερες είναι μέλη της Ε.Ε. Γιατί να μην καταγράφονται αυτά; Πρέπει να καταγράφονται στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα και ενημερώνεται απευθείας το ΕΜΖΣ.
    Όσο για την κατάργηση του θεσμού του ερασιτέχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου που ταυτόχρονα στο άρθρο αυτό την αναιρείτε δημιουργώντας ένα χάος στην πράξη, είναι προτιμότερο να θεσπίσετε όρους, προϋποθέσεις αδειοδότησης κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πλήρη ασυδοσία της κατάστασης.
    Αν δε κάτι θέλετε να καταργήσετε, αυτό να είναι οι επαγγελματίες εκτροφείς με την κατάσταση τύπου “puppy mills” που εκτρέφουν τα ζώα τους ή στη λιγότερη των περιπτώσεων πρέπει να ορίσετε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ευζωία των ζώων – μηχανών αναπαραγωγής – στην Υ.Α την οποία θα πρέπει να εκδώσετε το αργότερο εντός 2 μηνών από την δημοσίευση του νόμου για να μην έχουμε επανάληψη της τακτικής του ΥΠΑΑΤ, που δεν την εξέδωσε ΠΟΤΕ.
    ❖ Η δική μας πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Σλοβακίας, που σταμάτησε την εκτροφή κάθε είδους για 5 χρόνια, απορροφήθηκαν όλα τα αδέσποτα των κυνοκομείων τους αλλά και τα εκτός αυτών και μετά επανέφεραν την εκτροφή.
    ________________________________________

  • 14 Μαΐου 2021, 12:36 | Κώστας

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 14 Μαΐου 2021, 12:38 | Δουλκέρογλου Γεώργιος

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:«Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί.

    Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατωχυρωμένη Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλέ

  • 14 Μαΐου 2021, 12:31 | Χρήστος Μαρκεζίνης

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

    Διαφορετικά, θα σας έχουμε υπόψη μας.

  • 14 Μαΐου 2021, 12:21 | Meli

    Δεν συμφωνω με την κατάργηση της ερασιτεχνικής εκτροφής. Ναι στην θεσμική κατοχύρωση τους.

  • 14 Μαΐου 2021, 12:48 | Ισαβέλλα Εμίρη

    Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο για σκύλους κάτω των 15 κιλών και πριν από το δεύτερο έτος για σκύλους άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας), και σε καμία περίπτωση πριν την παρέλευση τουλάχιστον ενός οιστρικού κύκλου από τον τελευταίο τοκετό”, και μέχρι 9 ετών. Μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική στείρωσή τους για λόγους ευζωίας και υγείας. Μπορούν να γονιμοποιηθούν μόνο μία φορά το έτος και ως 6 φορές στην ζωή τους. Αν η 6η φορά είναι πριν τα 9 έτη, επίσης στειρώνονται υποχρεωτικά μετά τον τοκετό. Για τους αρσενικούς σκύλους επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην αναπαραγωγή από ενός έτους οι έως 15 κιλά και από 2 ετών οι άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας). Δεν υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο για τους αρσενικούς σκύλους.
    Θηλυκές γάτες αναπαραγωγής γονιμοποιούνται μετά την παρέλευση του ενός έτους και έως έξι ετών, το ανώτερο μία φορά το έτος, και πάντως σε καμία περίπτωση πριν την παρέλευση ενός οιστρικού κύκλου από τον τελευταίο τοκετό, και έως τέσσερις γέννες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική στείρωσή τους για λόγους ευζωίας και υγείας.
    Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς, αρσενικά ή θηλυκά που τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορεί, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του. Ο προσδιορισμός των βλαβερών χαρακτηριστικών γίνεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και καταρτίζεται κατάλογος.
    Όλοι οι εκτροφείς υποχρεούνται και οπωσδήποτε πριν την αναπαραγωγή, να εξετάζουν τους μελλοντικούς γεννήτορες σκύλους τους, θηλυκούς και αρσενικούς, με βάση αυτόν τον κατάλογο.
    Με υπουργική απόφαση η οποία εκδίδεται σε διάστημα 2 μηνών, καθορίζεται λίστα κληρονομικών παθήσεων και στο βαθμό που το εκτρεφόμενο ζώο έχει μια από αυτές που επιβάλλεται η στείρωσή του, καθώς η πάθηση θα είναι προδήλως αντίθετη με την ευζωία των απογόνων, δεν θα πρέπει να αναπαράγεται αλλά υποχρεωτικά να στειρώνεται.
    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ. Απαγορεύεται: Η πώληση και η έκθεση σκύλων και γάτων από καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς petshops «καθώς και από τα ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης (μεταπώληση)».

  • 14 Μαΐου 2021, 12:39 | Maryna

    Δεν συμφωνω με την κατάργηση της ερασιτεχνικής εκτροφής. Ναι στην θεσμική κατοχύρωση τους.

  • 14 Μαΐου 2021, 12:47 | Σάκης

    Δεν συμφωνω με την κατάργηση της ερασιτεχνικής εκτροφής. Ναι στην θεσμική κατοχύρωση τους.

  • 14 Μαΐου 2021, 12:55 | Mary

    Δεν συμφωνω με την κατάργηση της ερασιτεχνικής εκτροφής. Ναι στην θεσμική κατοχύρωση τους.

  • 14 Μαΐου 2021, 12:00 | Αθανάσιος

    Δεν συμφωνω με την κατάργηση της ερασιτεχνικής εκτροφής. Ναι στην θεσμική κατοχύρωση τους.

  • 14 Μαΐου 2021, 12:49 | ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 14 Μαΐου 2021, 12:59 | Μαρίνα

    Δεν συμφωνω με την κατάργηση της ερασιτεχνικής εκτροφής. Ναι στην θεσμική κατοχύρωση τους.

  • 14 Μαΐου 2021, 12:51 | Μελι

    Δεν συμφωνω με την κατάργηση της ερασιτεχνικής εκτροφής. Ναι στην θεσμική κατοχύρωση τους.

  • 14 Μαΐου 2021, 12:58 | Ε’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

    Παρατήρηση
    Υπάρχει παντελής απαλοιφή οποιασδήποτε αναφοράς στους Ερασιτέχνες Εκτροφείς, για τους οποίους δεν προβλέπεται καν διαδικασία αδειοδότησης όπως σαφώς προβλεπόταν στο “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΓΟΣ” που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση τον Οκτώβριο 2020. Το γεγονός ότι η Ερασιτεχνική Εκτροφή είναι θεσμοθετημένη νομικά στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες διότι προάγει την κυνοφιλία και συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση και διατήρηση των Φυλών των Σκύλων, όχι μόνον δεν αξιολογείται από τον νομοθέτη, αλλά, αντίθετα, τιμωρείται, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στους κουταβέμπορους να συνεχίσουν το έργο τους κάτω από τη μύτη της Πολιτείας !
    Πρέπει να διασφαλιστεί θεσμικά η Ερασιτεχνική εκτροφή η οποία δεν έχει ως στόχο το κέρδος (εμπόριο) αλλά την προαγωγή της κυνοφιλίας και τη διάδοση και διατήρηση ντόπιων και ξένων φυλών ως εξής:
    Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή να θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο.
    Αν δεν πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις – προσθήκες του νομοσχεδίου και σε αυτό το θέμα ο κυνηγετικός σκύλος θα είναι δυσεύρετος και πανάκριβος, χωρίς καμία εγγύηση ότι ανταποκρίνεται στα εργασιακά πρότυπα της φυλής του.
    Με την ερασιτεχνική εκτροφή διασφαλίζεται η διατήρηση των αυτόχθονων Ελληνικών φυλών που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά και έργο αιώνων χιλιάδων ανθρώπων.
    Όλα τα παραπάνω πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για να αποτραπεί η μετά βεβαιότητας επερχόμενη εξαφάνιση της οργανωμένης κυνοφιλίας στη χώρα μας η οποία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

  • 14 Μαΐου 2021, 12:26 | Μουτσάτσος Νίκος

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές

  • 14 Μαΐου 2021, 11:21 | Μιχάλης Π.

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 14 Μαΐου 2021, 11:28 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ

    Άρθρο 6:
    Ως προς την «ερασιτεχνική εκτροφή» κάθε παλαιότερη νομική πρόβλεψη έχει απαλειφθεί!!!
    Να δοθεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο σχετικά με την ιδιωτική εκτροφή κυνηγητικών σκύλων, η οποία δεν έχει ως στόχο το κέρδος (εμπόριο) αλλά την προαγωγή της κυνοφιλίας και τη διάδοση και διατήρηση ντόπιων και ξένων φυλών. Αν δεν πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις – προσθήκες του νομοσχεδίου και σε αυτό το θέμα ο κυνηγετικός σκύλος θα είναι δυσεύρετος και πανάκριβος, χωρίς καμία εγγύηση ότι ανταποκρίνεται στα εργασιακά πρότυπα της φυλής του.
    Τα εργασιακά πρότυπα των κυνηγετικών σκύλων διατηρούνται και εξελίσσονται στο βάθος των αιώνων από την αρχαιότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι αρχέγονες Εθνικές μας φυλές ο Ελληνικός Ιχνηλάτης και ο Κρητικός Λαγωνικός, για τους οποίους κάνει λόγο και ο Ξενοφώντας.
    Ως ζώα εργασίας, οι κυνηγετικοί σκύλοι (ημίαιμοι ή καθαρόαιμοι) θα πρέπει να εξαιρεθούν από την πρόβλεψη της υποχρεωτικής στείρωσης και τον περιορισμό των γεννών παράλληλα με την δυνατότητα για ερασιτεχνική εκτροφή τους.

  • 14 Μαΐου 2021, 11:59 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Και πάλι, όπως και στη περίπτωση της στειρωσης, το νομοσχέδιο μοιαζει να το έχουν υπαγορεύσει ΜΚΟ φιλοζωικές και να μην έχει ληφθεί υπόψιν η άποψη του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, των προβληματων που υπάρχουν στην κυνοφιλία σήμερα, απόψεις κυνόφιλων που γνωρίζουν τα θέματα πολύ καλά, αλλά και πρακτικών που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Το άρθρο που αφορά την εκτροφή δεν θα λύσει απολύτως κανένα πρόβλημα, θα δημιουργήσει πολλά και σίγουρα δεν θα προάγει την ευζωία και την υγεία των σκύλων.

    Ας ξεκινήσουμε από το τι σημαίνει επαγγελματίας εκτροφέας. Υπάρχουν λίγοι στην Ελλάδα. Στη συντριπτική πλειοψηφία σημαίνει το εξής:
    Τα ζώα βρίσκονται κλεισμένα σε κλουβιά. Η έξοδος τους απο τα κλουβιά αν γίνεται ποτέ, είναι για μια ωρα το πολύ. Συνηθως ομως δεν γινεται γιατι λογω του μονιμου εγκλεισμου τους, αν αφεθουν πολλά μαζι έξω θα ξεσπάσουν καυγάδες. Μερικοί εκτροφεις, μιας και τα μεγαλα κλουβια τους ειναι κατειλημμένα, διατηρούν σκύλους σε κλουβιά μεταφοράς.
    Είναι αυτο ευζωία? Οχι. Αυτο ειναι σκληρή κακοποίηση.
    Γιατι συμβαίνει αυτο? Γιατι ποτέ κανείς δεν τους ελέγχει.
    Προσωπικο. Δεν ξερω τι μπορεί να έχουν δηλώσει ως προσωπικό στην επιχείρηση, αλλά συνήθως, το φαγητό τη καθαριότητα, και την διανυκτέρευση στο χωρο αν το εκτροφείο δεν βρισκεται σε χωρο που υπαρχει και κατοικημενο σπιτι, την έχει αναλάβει κάποιος μετανάστης. Ένας… όχι πολλοί.
    Οικονομικά θέματα. Οι τιμες για ενα κουταβι κυμαίνονται από 600 μέχρι 1400 Ευρω περίπου. Είναι όλα χρηματα χωρις αποδειξη. Παντα
    Θέματα υγείας γονέων. Μερικοι (ελάχιστοι) θα κανουν ελεγχο δυσπλασιας στα σκυλια τους. Ίσως δείξουν στον υποψηφιο αγοραστή την σχετικό έγγραφο, ίσως δείξουν το σχετικό pedigree απο τον ΚΟΕ, αν το αποτελεσμα ειναι Α (αριστο δλδ). Αν ειναι Β ή χειροτερο δεν θα δείξουν τίποτα και θα προσπαθήσουν να καλύψουν το θεμα. Για άλλες κληρονομικές ασθένειες, διαφορετικές για καθε ρατσα, δεν κανουν απολύτως κανένα έλεγχο.
    Κριτηριο αναπαραγωγής. Αποκλειστικά και μονο η μορφολογια. Να δειχνει ωραιο το σκυλι, να παρει κανενα βραβειο ο γονεας στις εκθεσεις του ΚΟΕ (πραγμα εξευτελιστικα εύκολο στις περιφερειακες εκθεσεις) και τελος. Αυτο πουλάει αυτο κανουν.

    Τη παραπανω κατασταση, με το παρον αρθρο θα τη πολαπλασιασετε. Και αυτο θα γινει για τον εξης λόγο. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα ερασιτεχνικής εκτροφής, οι λύσεις που απομένουν για την αποκτηση σκυλου θα ειναι δυο. Αγορα σκυλου απο το εξωτερικό, πραγμα πολύ ευκολο. Ο γνωστης θα παρει σκυλο απο εκτροφεα ηθικο. Η συντριπτική πλειοψηφια θα παρει σκυλο απο καποια φαρμα ζωων αντιστοιχη των Ελληνικών. Αρα και η ευζωία των γονεων δεν υπαρχει και πάλι, και χρηματα θα φευγουν στο εξωτερικό. Η δευτερη επιλογη ειναι αγορα σκυλου απο την Ελλαδα. Η αυξημενη ζητηση θα αυξησει και τους επαγγελματιες εκτροφεις και το αποτελεσμα θα ειναι ο πολλαπλασιασμος των απαραδεκτων εκτροφειων, των φαρμων φυλακισμενων σκυλων.

    Ας πάμε τώρα στα θεματα υγειας και στους κανονισμούς που διέπουν τις γεννες.
    Ελαχιστη ηλικια για ζευγαρωμα πρεπει να ειναι απαραβατα τα 2 χρόνια. Δεν υπαρχει μεγαλοσωμη ή μεσαιου μεγεθους ρατσα που να εχει αναπτυχθει κατα το 90% του τελικου μεγεθους πριν τα 2 χρονια. Καμια ρατσα δεν εχει ωριμασει ως προσωπικοτητα και χαρακτηρα πριν τα 2 χρονια.
    Η γεννα ειναι μια εξαντλητική διαδικασια για τη σκυλα. Ειναι αδιανοητο να ζευγαρώσει μια σκυλα αν δεν περασουν 2 χρονια απο την προηγούμενη γεννα της. Το νομοσχεδιο λεει 9 μηνες. Δηλαδη ενας οιστρικος κυκλος. ΝΑ συμβουλευτείτε κτηνιατρο να σας τεκμηριώσει επιστημονικα τι ειναι σωστο για το ζωο.
    Μεγιστη ηλικια για ζευγαρωμα? Υπαρχουν ρατσες με προσδοκιμο 7 χρονια. Υπαρχουν και με 12. Σε καθε περιπτωση απο τα 7 και μετα ξεκινα η τριτη ηλικια του σκυλου. Μπορεί όμως αυτο να ειναι και στα 5.
    Αν ο στοχος του νομοσχεδιου ειναι να ενθαρρύνει την εμπορική εκμετάλλευση των σκυλων, τοτε τον πετυχε. Αν στοχος ειναι η ποιοτικη εκτροφη και η ευζωία των γονεων, τοτε πετυχε ακριβως το αντιθετο.
    Αν εφαρμοστουν τα παραπανω σχετικα με τον αριθμο και την ηλικια των γονεων, αλλα ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ υπαρχει και ΑΥΣΤΗΡΟΣ ελεγχος στις εγκαταστασεις των εκτροφεων, τοτε η εμπορικη εκμεταλλευση ειναι αδυνατη. Η εκτροφη θα ειναι ένα δευτερο εισοδημα για οποιον την κανει και δεν θα μπορει να εκμεταλλευτεί απανθρωπα τους γονεις.
    Κληρονομικα θεματα υγειας. Είναι πολλά. Για άλλες ρατσες περισσότερα για άλλες λιγοτερα. Κανεις δεν ελέγχει τιποτα αυτη τη στιγμη οπως ανεφερα και πιο πανω. Το αποτελεσμα ειναι να παραγονται αρρωστα σκυλια.
    Υπαρχουν λιστες με τα προβληματα αυτα για καθε ρατσα. Για παρα πολλες απο τις ασθενειες αυτες, υπάρχει δυνατότητα ελεγχου των γονεων. Αυτο αν συμβουλευτείτε κτηνιατρους θα σας το βεβαιώσουν.
    Για μια μεταβατική περίοδο λοιπον 3 ετων, αυτοι οι ελεγχοι θα είναι προαιρετικοί. Μετα θα γινουν υποχρεωτικοί. Τι πετυχαίνεις με αυτο? Δυο πραγματα. Πρωτα απο ολα βελτιώνεις τις γραμμες αναπαραγωγης των σκυλων που γεννιουνται στη χωρα μας. Δεν παράγεις μορφολογικα ωραια και ταυτοχρονα αρρωστα ζωα. Δευτερο, αυξανεται το κοστος αναπαραγωγης. Οι προγεννητικοί έλεγχοι αυτοί κοστιζουν χρηματα. Αρα κανουν την εμπορική εκμετάλλευση των σκυλων ακομα πιο ασυμφορη.
    Ολοι αυτοι οι ελεγχοι θα καταγραφονται ΑΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ στο ΕΜΖΣ του σκυλου. Και το ΕΜΖΣ σκυλων αναπαραγωγης θα ειναι προσβασιμο απο ολους και οχι μονο απο εκτροφεις. Ετσι ο εκτροφεας δεν θα μπορει να αποκρύπτει τα προβληματα υγειας των γονιων αρχικα, αλλα και μετα απο λιγα χρονια ολοκληρης της γραμμης απο την οποια προερχεται το κουταβι. Στο ΕΜΖΣ θα πρεπει επισης να αναφερονται:
    Καθε προβλημα υγειας οπουδηποτε σκυλου της γραμμης αναπαραγωγης και οχι μονο των γονεων.
    Ημερομηνια, ηλικια και αιτια θανατου ολων των σκυλων της γραμμης. Αυτο δειχνει ασθενειες για τις οποιες δεν μπορει να γινει ελεγχος,
    Αριθμο κουταβιων γεννας, και θνησιμοτητα κουταβιων. Αυτο δειχνει πιθανη αιμομιξια στη γραμμη. Οταν η αιμομιξια ειναι μεγαλη η θνησιμοτητα των κουταβιων ειναι μεγαλη.
    Και ερχομαι στο τελευταιο θεμα που αφορα την υγεια. Την αιμομιξια, Inbreeding ή culling. Η Ε.Ε προτεινει μεγιστο ποσοστο 6% στο συντελεστη αιμομιξιας. Δεν ειδα τιποτα για το θεμα αυτο στο νομοσχεδιο. Αν θυμαμαι καλα το ποσοστο που επιτρεπει ο ΚΟΕ για να εκδωσει pedigree ειναι 25%!!!!
    Οι πρακτικες που εφαρμοζονται γενικα για να πετύχουν εκτροφεις μορφολογια είναι 25% ή βρισκουν τροπους και το παρακαμπτουν ακομα και αυτο. Σε μη ελεγχομενες γεννες, η κατασταση ειναι δραματικη. Γονεις ζευγαρωνουν με κουτάβια τους. Σκοπος η μορφολογια ή καποια χαρακτηριστικα οπως πχ ικανοτητα στο κυνηγι. Αποτελεσμα αρρωστα ζωα.
    Το ελαχιστο που μπορει να γινει ειναι να εφαρμοστει το 6% και να ενθαρυνθει το ακομα μικροτερο.

    Ολα τα παραπανω ειναι απαραιτητα και σας ζητω να συμβουλευτείτε κτηνιατρους για θεματα που αφορουν την επιστημη τους, αλλα και να αρχίσετε να κάνετε αυστηροτατους και συχνους ελεγχους στα επαγγελματικα εκτροφεια.

    Η ερασιτεχνικη εκτροφη απο την αλλη, υπο τις καταλληλες προυποθεσεις, θα συμβαλει στα ακολουθα:
    Ηθικη εκτροφη
    Παραγωγη υγιεστερων ζωων
    Πολύ μικροτερη διαρροή χρημάτων στο εξωτερικό
    Προαγωγή της ζωοφιλιας και κυνοφιλιας
    Μειωση των αδεσποτων
    Πολύ χαμηλοτερο κοστος αποκτησης σκυλου. Ο ερασιτεχνης δεν αναπαραγει για τα χρηματα. Αναπαραγει για την αγαπη του για τη φυλή και τα ζωα.

    Οι προυποθεσεις που θα αφορούν επαγγελματιες και ερασιτεχνες εκτροφεις θα ειναι οι εξης:

    Δυο γεννες κατα το μεγιστο στη διαρκεια της ζωης του θηλυκου σκυλου υπο τις προυποθεσεις που αναφερθηκαν παραπανω.
    Προεραιτικός προγεννητικος ελεγχος για κληρονομικες ασθενειες αναλογα με τη φυλή για τα πρωτα 3 χρονια εφαρμογης. Υποχρεωτικός μετα απο τα τρια χρονια.
    Υποχρεωτικος ελεγχος απο κτηνιατρο πριν το ζευγαρωμα οτι και οι δυο γονεις ειναι υγιείς, ικανοι και καταλληλοι για αναπαραγωγη.
    Υποχρεωτικος έλεγχος συντελεστή αιμομιξίας όπου αυτό είναι δυνατο για τα πρωτα 10 χρόνια εφαρμογης. Μετα απο 10 χρονια θα ειναι δυνατο για ολα τα σκυλια λογω εφαρμογης ΕΜΖΣ.

    Μονιμη για το υπολοιπο της ζωης τους και μετα το περας αυτης, προσβαση στο ΕΜΖΣ των σκυλων προς αναπαραγωγη.
    Δήλωση προθεσης αναπαραγωγης στο ΕΜΖΣ.
    Κατάθεση στο ΕΜΖΣ φωτογραφιων του χωρου γεννας και θηλασμου των κουταβιων. Συμπληρωση σχετικου ερωτηματολογιου σχετικα με τις προυποθεσεις που πρεπει να πληρεί ο χωρος. (Με το παρον νομοσχεδιο έχουμε την εξης ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ πρωτοτυπια. Ενω ενας σκυλος μπορει να γεννησει ανετα και με ασφαλεια σε ενα διαμερισμα ή σπιτι, και τα κουτάβια να μεγαλωσουν επισης ανετα και με ασφαλεια σε ενα διαμερισμα ή σπιτι, το παρων νομοσχεδιο το απαγορεύει και υποχρεωνει η γεννα να γινει σε κλουβι εμπορικης φαρμας σκυλων και τα κουτάβια να μεγαλώσουν σε κλουβι!!! ΠΟΥΘΕΝΑ στο κοσμο δεν ισχυει αυτο!!)
    Έγκριση απο το Δημο για την αναπαραγωγη με ταυτοχρονη ρητη αποδοχη απο τον ιδιοκτητη του θηλυκου πως αποδεχεται απροειδοποίητους ελεγχους στο χωρο που βρισκεται ο σκυλος κατα τη διαρκεια της εγκυμοσυνης και του θηλασμου.
    Δηλωση στο ΕΜΖΣ ημερομηνιας ζευγαρωματος.
    Δήλωση στο ΕΜΖΣ ημερομηνιας γεννας, αριθμου κουταβιών και φυλλο κουταβιων.
    Δηλωση στο ΕΜΖΣ φωτογραφιων του καθε κουταβιου. Αποκλείουμε ετσι την προσθηκη στη γεννα τυχον κουταβια απο αλλη παρανομη γεννα.
    Δηλωση στο ΕΜΖΣ εντος 3 ημερων απο τη γεννα πως κτηνιατρος έλεγξε τα κουταβια, προβληματα υγειας σκυλας ή κουταβιων, και συμφωνια χωρου με συγκεκριμενο ερωτηματολόγιο που καθοριζει την ευζωια κουταβιων και σκυλας (πχ απουσια επικινδυνων αντικειμενων, καθαριοτητα και υγιεινη, θερμανση / ψυξη, κλπ)
    Δηλωση στο ΕΜΖΣ ημερομηνια αποπαρασιτωσης κουταβιων.
    Δήλωση στο ΕΜΖΣ θανατου κουταβιου και αιτια θανατου αν αυτο συμβει.
    Στην καταλληλη ηλικια και σιγουρα πριν τις 10 εβδομαδες ηλεκτρονικη σημανση των κουταβιων.
    Ο εκτροφεας ειναι υποχρεωμενος να δεχτεί το κουταβι (μέχρι την ηλικία των 5 μηνων) πίσω αν ο νεος ιδιοκτητης υπαναχωρήσει και δεν το θέλει πια.
    Ο νεος ιδιοκτητης ειναι υποχρεωμενος να υπογραψει συμβολαιο υιοθεσίας το οποίο θα είναι απόλυτα δεσμευτικό. Το συμβολαιο αυτο θα ειναι κοινο για ολα τα σκυλια και θα έχει συνταχθεί απο τις αρμοδιες υπηρεσιες του κρατους. Θα καλυπτει ολους τους παραγοντες που αφορουν την ευζωία και την υγεια του ζωου, τους κανονες που διεπουν την ιδιοκτησια κατοικιδιων, και θα οριζει ρητα τι θα πρεπει να κανει ο νεος ιδιοκτητης σε περιπτωση που δεν μπορει να εχει πια το ζωο.

    Για ενα πραγματικα φιλοζωο, αυτα ειναι πολυ απλες διαδικασιες. Για καποιον επιπόλαιο που βλεπει το σκυλι σαν παιχνιδι είναι αποθαρρυντικες διαδικασιες. Επιπλεον, αποτελουν ασφαλιστικες δικλειδες εναντια στην παρανομη και ανηθικη εκτροφή,

    Αν καποιο απο τα παραπανω βηματα δεν εφαρμοστει κατα γραμμα, τα διοικητικα προστιμα πρεπει να ειναι υψηλα. Πολλα άλλωστε απο αυτα, μπορουν να ελεγχθουν ηλεκτρονικα και αυτοματα χωρις καν την παρεμβαση ανθρωπου.
    Αν η παραβαση αφορα την ευζωια ή την υγεια της σκυλας ή των κουταβιων, τα προστιμα θα πρεπει να ειναι πολλαπλασια απο αυτα που προβλεπει ο νομος για αναλογες παραβασεις απλου ιδιοκτητη σκυλου. Ο εκτροφεας εχει περισσοτερες ευθυνες από τον απλο ιδιοκτητη.

    Αν διαπιστωθει παρανομη γεννα, η ποινη πρεπει να ειναι:
    Αυστηροτατο διοικητικο προστιμο.
    Αμετάκλητη κατασχεση καθε σκυλου στην ιδιοκτησια του παρανομου εκτροφεα.
    Καταγραφη του εκτροφεα στο Μητρωο Παραβατων και απαγορευση δια βιου ιδιοκτησιας σκυλου.
    Αφαιρεση δια βιου της αδειας κυνηγιού αν το σκυλι ειναι κυνηγοσκυλο. (Γενικοτερα για να διορθωθει η αθλια κατασταση που αυτη τη στιγμη επικρατει στα κυνηγοσκυλα, οι ποινες σχετικα με την ευζωια και την παρανομη εκτροφη θα πρεπει ΠΑΝΤΑ να σχετιζεται με δια βιου αφαιρεση της κυνηγετικης αδειας με ταυτοχρονους συχνους ελεγχους απο δημοτικη αστυνομια).

    Και πως θα διαπιστωθουν ολα τα παραπανω. Πως θα εφαρμοστουν με απλό και ευκολο τροπο?

    Είναι πολύ απλό.
    Διαφημιστική καμπανια σχετικα με τη νεα κατασταση σχετικα με την εκτροφη και ΕΜΖΣ.
    Ελεγχοι για το ΕΜΖΣ. ΤΟ ΕΜΖΣ συνδεει ενα σκυλο με τον ιδιοκτητη. Δεν ειναι κατι που ο ιδιοκτητης θα ξεχνα όπως το τσιπ που εχει βαλει στο σκύλο του. Θα πρεπει να λαμβανει αυτοματα μηνυματα σχετικα με τα εμβολια καθε χρονο, την αποπαρασίτωση καθε μηνα ή τριμηνο, μηνυματα σχετικα με την ερλιχιωση αν ζει στη Βορεια Ελλαδα και οχι μονο, μηνυματα σχετικα με την λεισμανιαση, μηνυματα σχετικα με τις ποινες για παρανομη εκτροφη, κλπ. Τα μυνηματα αυτα θα ειναι αυτοματα και ηλεκτρονικα στο κινητο και στο e mail του ιδιοκτητη. Ο καθε ιδιοκτητης θα πρεπει να νιωθει την ανασα του κρατους σχετικα με το ζωο του. Οι ποινες για παραλείψεις που αφορουν τα εμβολια και την αποπαρασιτωση θα ειναι αυτοματες. Αν δεν συμπληρωθει απο κτηνιατρο ο εμβολιασμος το διοικητικο προστιμο θα ειναι αυτοματο.
    Σκυλι χωρις τσιπ, σκυλι που δεν μπορει να ιχνηλατηθεί δλδ δεν μπορει να βρεθουν οι νομιμοι γονεις του για να βεβαιωθει νομιμη γεννα, κατασχεται και επιβάλλεται αυστηροτατο διοικητικο προστιμο.
    Ο ιδιοκτήτης που πηρε σκυλο που δεν προερχεται απο νομιμη γεννα, κατι που πολυ ευκολα μπορει να διαπιστωσει στο ΕΜΖΣ, θα καταβαλει αυστηροτατο διοικητικο προστιμο, θα καταγραφεται στο Μητρωο παραβατων και δεν θα μπορει να παρει ξανα σκυλο δια βιου.
    Η δημοτικη αστυνομια θα εξοπλιστεί με scanner και θα ελέγχει τυχαια σκυλια που ειναι σε βολτα με τους ιδιοκτητες τους, σκυλια σε αυλες, καθε καταγγελια σχετικα με σκύλο, κάθε σκύλο που θα συναντησει αν επισκεφθεί καποιο χωρο για εργασια ασχετη με θεμα που αφορα ζωο, κλπ

    Οι οποιες παραβασεις θα προβαλλονται στα ΜΜΕ έτσι ωστε οι πολιτες να γνωριζουν ότι υπάρχει αυστηρος ελεγχος.

    Τα παραπάνω αποτελούν μια αρχική πρόταση που σιγουρα μπορει να βελτιωθει. Αποτελει ομως της βαση ετσι ωστε να επιτευχθούν τα εξης:

    Δραστικότατη μειωση αδεσποτων σκύλων.
    Αποθάρρυνση και δραστικότατη μειωση εκτροφης σκύλων με σκοπό το κέρδος.
    Εξαφανιση φαρμών εκτροφης σκυλων.
    Ενθάρρυνση και προάσπιση της ηθικης εκτροφης.
    Εκτροφη υγιων ζωων και δημιουργία γραμμων αναπαραγωγης υγιων σκυλων.
    Μειωση εισαγόμενων σκυλων.

    Το νομοσχεδιο ως εχει θα πετυχει ακριβως τα αντιθετα αποτελέσματα.

    Τελος υπαρχει και το θεμα της μαυρης οικονομιας στην αγορά σκυλου.
    Ολα τα σκυλια που πωλούνται από επαγγελματιες εκτροφεις αυτή τη στιγμή, πωλούνται ή μαύρα (99.9% των περιπτωσεων) ή δηλώνοντας ενα μικρο ψευτικο ποσό. Το κόστος αγοράς σκύλου στην Ελλάδα από εκτροφεα, κυμαίνεται κατα μέσο όρο από 600 έως 1400Ευρώ.

    Όλα τα σκυλια που εισαγονται δεν υποκεινται επίσης σε κανενα φόρο. Το κοστος τους ειναι κατα μεσο όρο 800 με 2000 Ευρω αναλογα με τη ρατσα. Οι πληρωμες γινονται με τραπεζικό έμβασμα, με ταχυδρομικο έμβασμα, ή με μετρητα αν το σκυλο μεταφερει καποιος μεταφορεας (ατομο και οχι εταιρεια) στην Ελλαδα. Ελαχιστα εκτροφεια εκδίδουν παραστατικά και αυτα ειναι κυριως Γερμανικα τα οποια διαθετουν σκυλους υψηλης τιμης (ανω των 2500 Ευρω χωρις μεταφορικα τα οποια αναλαμβανει εταιρεια και κοστιζουν αλλα 600 Ευρω). Επίσης μιας και ειμαστε στο θεμα της εισαγωγης, όλα τα σκυλια που εισαγονται απο χωρες της Δυτικής Ευρωπης, εισαγονται συνομα με τη σχετική νομοθεσια περι εμβολιασμού λύσσας. Τα περισσότερα σκυλια που εισαγονται απο τα Βαλκανια δεν ειναι συνομα.

    Μια λυση ειναι να αναλαβει ο ΣΔΟΕ. Δεν τη θεωρώ ουτε ευκολη ουτε αποτελεσματική.
    Η πιο αποτελεσματική λύση ειναι η εξης:
    Απο τη στιγμή που κάποιος θα πάρει σκύλο απο ερασιτεχνη εκτροφεα στην Ελλαδα, θα καταβάλει εφαπαξ το ποσό των 200Ευρω Αν τον παρει απο επαγγελματια εκτροφεα τοτε θα καταβαλει και ο εκτροφεας το ιδιο ποσό.
    Αν καποιος εισαγει ενα σκυλο, τη στιγμη που το ζωο θα εισελθει στη Ελληνικη επικρατεια ο νεος ιδιοκτητης θα καταβαλει το ιδιο ποσο.
    Αν καποιος υιοθετησει ζωο απο καταφύγιο θα καταβάλει 100Ευρω.

    Τα ποσα αυτα ειναι απολυτως αστεια για τον συνειδητοποιημένο ιδιοκτητη σκυλου. ΕΙναι η τροφη του για ενα διαστημα 1 έως 5 μηνών αναλογα με το μεγεθος του και τη ποιότητα της τροφης. Μονο αυτο ειναι. Και ο σκυλος για τα 10 χρονια που θα τον εχει θα εχει αρκετα περισσοτερα εξοδα περαν της τροφης. Το ποσο αυτο αποθαρρύνει τον επιπόλαιο και ανευθυνο, και δεν αποτελει κανενα προβλημα για τον υπευθυνο και συνειδητοποιημενο. Οι πρωτοι δημιοργουν αδεσποτα, οι δευτεροι ποτέ.

    Τα ποσα αυτα θα πηγαινουν για τα κοστη καταφυγιών των δημων πρωτιστως και των διαφορων ΜΚΟ δευτερευόντως. Και θα πηγαινουν εκει υπο τη προυποθεση να ελεγχονται αυστηρα ιδιαιτερα οι φιλοζωικές, να εχουν δημοσια αναρτημενα στο διαδίκτυο και στη σελίδα τους τα οικονομικά και τις δωρεες που λαμβανουν, να γινονται δημοσιοι διαγωνισμοι για τη προμήθεια αντιπαρασιτικών και αλλων υλικών που αφορα την υγεια των ζωων ετσι ωστε να επιτυγχανεται το χαμηλοτερο δυνατο κοστος και να μην κανει οτι θελει ανεξελεγκτα η καθε φιλοζωική, κλπ

    Οι φιλοι δεν αγοραζονται ειναι κατι που ολοι πρεπει να υποστηριξουμε όσον αφορά την εκτροφή σκυλων με σκοπό το κέρδος.

    Δεν ζουμε ομως στο παραδεισο. Πρεπει να αποκλεισουμε τους επιπολαιους και ανευθυνους που θελουν σκυλι σα παιχνιδι και οταν το βαρεθουν θα το πεταξουν, και ταυτοχρονα ολοι οσοι εχουμε σκυλια και τα αγαπαμε πρεπει να συμβαλουμε στη προστασια αδεσποτων.
    Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ για αυτο ειναι η επιβολη αυτου του εφαπαξ φορου για καθε σκυλο.

    Κλείνοντας θα πω το εξης:
    Αν δεν αλλαξει ριζικα το νομοσχεδιο σε πολλα αρθρα του η κυνοφιλια στην Ελλαδα ειναι καταδικασμενη.

  • 14 Μαΐου 2021, 11:52 | 1ος ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

    Να δοθεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο σχετικά με την ιδιωτική εκτροφή κυνηγητικών σκύλων, η οποία δεν έχει ως στόχο το κέρδος (εμπόριο) αλλά την προαγωγή της κυνοφιλίας και τη διάδοση και διατήρηση ντόπιων και ξένων φυλών. Αν δεν πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις – προσθήκες του νομοσχεδίου και σε αυτό το θέμα ο κυνηγετικός σκύλος θα είναι δυσεύρετος και πανάκριβος, χωρίς καμία εγγύηση ότι ανταποκρίνεται στα εργασιακά πρότυπα της φυλής του.
    Τα εργασιακά πρότυπα των κυνηγετικών σκύλων διατηρούνται και εξελίσσονται στο βάθος των αιώνων από την αρχαιότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι αρχέγονες Εθνικές μας φυλές ο Ελληνικός Ιχνηλάτης και ο Κρητικός Λαγωνικός, για τους οποίους κάνει λόγο και ο Ξενοφώντας.
    Ως ζώα εργασίας, οι κυνηγετικοί σκύλοι (ημίαιμοι ή καθαρόαιμοι) θα πρέπει να εξαιρεθούν από την πρόβλεψη της υποχρεωτικής στείρωσης και τον περιορισμό των γεννών παράλληλα με την δυνατότητα για ερασιτεχνική εκτροφή τους.

  • 14 Μαΐου 2021, 11:01 | Ευθύμιος Τζαλας

    2021, 09:03 | dimitrisΜόνιμος ΣύνδεσμοςΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 14 Μαΐου 2021, 11:42 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΤΕΡΠΟΥΛΗ

    ΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΣ.
    ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ.

  • 14 Μαΐου 2021, 11:20 | SARANTOS KARADOYKAS

    Ναι στην θεσμική κατοχύρωση των ερασιτεχνών εκτροφέων

  • 14 Μαΐου 2021, 11:00 | ΟΜΗΡΟΣ

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

  • 14 Μαΐου 2021, 11:25 | Αλέξανδρος

    Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της μη εμπορίας ζώων συντροφιάς απο τους μη επαγγελματίες εκτροφείς.

    Υπάρχουν σε εφημερίδες αλλά και στο διαδίκτυο πολλές αγγελίες που «χαρίζονται» κουτάβια που όταν παίρνεις τηλέφωνο σου λένε ότι κοστίζει 150 ευρώ το κουτάβι. Υπάρχουν ιδιοκτήτες που ψάχνουν αντίστοιχα σκυλιά ράτσας με το δικό τους για να τα ζευγαρώσουν και να βγάλουν παράνομο και αφορολόγητο κέρδος. Το αποτέλεσμα ενός «ερασιτέχνη εκτροφέα» είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων να υπάρχουν ζώα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή και την προσκόμηση παράνομου κέρδους (puppy mills).

    Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος τέτοιων «ερασιτεχνών εκτροφέων» από ειδικό σώμα της αστυνομίας που θα αποτελείται από πτυχιούχους ή και φοιτητές του τμήματος κτηνιατρικής της σχολής επιστημών υγείας (Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας). Υπάρχουν μελη των σωμάτων ασφαλείας που είναι πτυχιούχοι/φοιτητές τέτοιων σχολών και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Κύριο μέλημα είναι η ευζωϊα των ζώων.

    Και θα πρέπει να είναι κάποιος «ερασιτέχνης εκτροφέας» μόνο για συγκεκριμένες Ελληνικές φυλές πχ Ελληνικός Ποιμενικός και όχι μή Ελληνικών φυλών ή ακόμα χειρότερα βραχυκεφαλικών φυλών που έχουν εκ γενετής πάρα πολλά αναπνευστικά προβλήματα.

  • 14 Μαΐου 2021, 10:55 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 14 Μαΐου 2021, 10:37 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ

    Είμαι αντίθετος στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων ,από την στιγμή που είναι ελεγχόμενα από τον ιδιόκτητη τους.Η στείρωση πρέπει να γίνεται μόνο για λόγους υγείας, όταν το κρίνει αναγκαίο ο κτηνίατρος η μετά από επιθυμία του ιδιοκτήτη τους για διάφορους λόγους.
    Δεν πρέπει να σταματήσουμε την εξέλιξη των διαφόρων ρατσών δεσποζόμενων σκύλων. Η Ελλάδα αυτή την στιγμή έχει διεθνώς αναγνωρισμένες 3 η περισσότερες ράτσες σκύλων εάν δεν κάνω λάθος ,παγκοσμίως (Ελληνικος ποιμενικός ,Ελληνικός ηχνηλάτης, κρητικός ηχνηλάτης) που μέσα στον χρόνο , μέσα από πολλές γέννες και πολύ προσπάθεια ,έχουν εξελιχθει και έχουν το δικαίωμα να εξελιχθούν ακόμη. Το ίδιο ισχύει και για άλλες φυλές σκύλων και γατών που έχουν εισαχθεί από διάφορες περιοχές του κόσμου και στα χέρια των Ελλήνων απλών ιδιοκτήτων ,ερασιτεχνών εκτροφέων και επαγγελματιών εκτροφέων έχουν κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση για την εξέλιξη και την σταθεροποίηση των στάνταρ της κάθε φυλής.
    Αυτές οι διεθνείς αναγνωρίσεις έχουν γίνει με πολύ κόπο χρόνο , μελέτη ενημέρωση και γέννες .Ο κάθε συνειδητοποιημένος ιδιοκτήτης (συνειδητοποιημένοι και με παιδεία κατά συντριπτική πλειοψηφία ) δεσποζομενου ζώου εκτός από ιδιοκτήτης είναι και γονέας του ζώου και το θεωρεί μέλος της οικογενείας του.
    Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς τώρα ,προτείνω την περισυλλογή τους από ειδικευμένα συνεργεία με πιστοποίηση και την τοποθέτηση τους σε χώρους κατάλληλους για την φιλοξενία ζωών ,που προσδίδουν ευζωία προστασία και περιποίηση συμφώνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Υποχρεωτική σήμανση όλων των των ζώων και δημιουργία ιστοσελίδας για την πιθανή υιοθεσία κάθε αδέσποτου με φωτογραφίες περιγραφή κτλ.
    Δυνατότητα επιτυχής αναπαραγωγής δεσποζομενων ζώων μια φορά τον χρόνο και δηλωση της γέννας στους αρμοδιους φορείς.
    Τέλος για να κλείσω το ελληνικό κράτος πρέπει να επενδύσει σε ζωοφιλική παιδεία και όχι σε λύσεις ακρωτηριασμών και προστιμων .Τα ζώα δεν είναι λουτρινα παιχνίδια που δεν μεγαλώνουν ,δεν κάνουν ζημιές ,δεν έχουν ανάγκη από περιποίηση ,αγάπη, χρόνο, βόλτες ,τροφή και τα παρατάμε στον δρόμο όταν πλέον τα βαρεθούμε

  • 14 Μαΐου 2021, 10:34 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 14 Μαΐου 2021, 10:41 | Βασίλης

    Ναι στη θεσμική κατοχύρωση των ερασιτεχνών εκτροφεων!!!

  • 14 Μαΐου 2021, 10:52 | STRATOS OURANIOS

    Άρθρο 6, Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς
    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΥΠΕΡ-ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ (ΡΑΤΣΑΤΩΝ) ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ή ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ.
    ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ – «ΠΡΟΪΟΝ» ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΣΧΟΥΝ – ΟΛΑ ΤΟΥΣ – ΑΠΟ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ (ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ). ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΡΑΤΣΑ. ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΩΣ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ!
    ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΣΤΕΓΩΝ – ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΔΙΟΤΙ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΝ ΝΑ «ΞΕΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ» ΤΟ «ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ», ΑΥΤΟ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ…ΚΑΙ ΑΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΩΛΗΘΕΙ!
    ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΟΥΣ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ), ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΗΘΙΚΑ… Η ΠΩΛΗΣΗ ΨΥΧΩΝ (ΟΠΩΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΟΛΑΣΙΜΗ Η ΕΜΠΟΡΙΑ ΒΡΕΦΩΝ – ΠΑΙΔΙΩΝ)!!!!!!!

  • 14 Μαΐου 2021, 10:58 | Γιαννης

    ΝΑΙ στην θεσμοθετιση της ερασιτεχνικής εκτροφής.ΝΑΙ στο αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη να αναπαράγει και να κρατήσει απογόνους απο το καθαρόαιμο ή μη,σκύλο εργασίας του.ΟΧΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΤΗς ΟΛΙΚΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ .

  • 14 Μαΐου 2021, 10:06 | Μιχάλης Μπουρτζόγλου

    Ένας φορέας υπεύθυνος για την ηλεκτρονική σήμανση με προστασία των προσωπικών δεδομένων των ιδιοκτητών.
    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομένων ζώων
    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των αδέσποτων ζώων και ελεγχόμενα καταφύγια για αυτά.
    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή και συμμετοχή των κυνοφιλικών ομίλων στην διαδικασία αυτή.
    Ισονομία στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών δεσποζομένων ζώων και οχι σε ρατσιστικές και μη δημοκρατικές διακρίσεις.
    Ρεαλιστικά πρόστιμα για τους παρανομούντες και όχι παράλογα.

  • 14 Μαΐου 2021, 10:03 | Γιάννης

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:«Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατωχυρωμένη Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 14 Μαΐου 2021, 10:57 | Γιάννης

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:«Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί.

  • 14 Μαΐου 2021, 10:57 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΟΥΡΟΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

  • 14 Μαΐου 2021, 10:43 | Μιχάλης Μπουρτζόγλου

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων και συμμετοχή των Κυνοφιλικών Ομίλων στην διαδικασία.

  • 14 Μαΐου 2021, 10:00 | Κανδυλακης Π

    Ναι στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:«Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 14 Μαΐου 2021, 10:48 | Χρήστος Τρομπούκης

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 14 Μαΐου 2021, 10:55 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Δ

    Ναι στην θεσμική κατοχύρωση των ερασιτεχνών εκτροφέων

  • 14 Μαΐου 2021, 10:52 | Θεοδώρα Τρομπούκη

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.