Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:25 | Κωνσταντινος

    ΓΙΑΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙΣ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΟ ΜΟΥ …ΜΕ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ;
    ΤΙ ΣΟΥ ΕΚΑΝΕ ; !!!!!

    Δεν σου έκανε τίποτε ! Δεν σε πείραξε ποτέ ! Αντίθετα είναι το λατρεμένο μέλος της οικογενείας μου, ανθρωποκεντρικό, ισορροπημένο, δεσποζομενο που χαίρει πλήρης ευζωίας και με συντροφεύει στο κυνήγι, στις Εκθέσεις Μορφολογίας και στους Αγώνες Εργασίας σκύλων.
    Το απέκτησα με μεγάλη οικονομία από το υστέρημα μου .
    ΔΕΝ το αγόρασα από τα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ -εργοστάσια -κουταβιών puppy mill !
    Το απέκτησα από ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ κυνηγητικών σκύλων .Δεν το γνωρίζεις φυσικά αλλά το καθαρόαιμο κυνηγητικό σκυλί ανάλογα την φυλή και την εργασία που κάνει
    έχει συγκεκριμένες φυσικές ιδιότητες.
    Μόνο με την καθαρόαιμη επιλεκτική εκτροφή συνεχόμενα μπορεί να τις διαιωνίσει!
    Παγκοσμίως να ξέρεις οι καθαρόαιμες φυλές κυνηγίου προστατεύονται από τους περισσότερους σε αριθμό ερασιτέχνες και τους ελάχιστους σε αριθμό επαγγελματίες εκτροφείς κυνηγητικών σκύλων.
    Κι αυτό γιατί αυτοί γνωρίζουν την καθαρόαιμη κυνηγητική φυλή που εκτρέφουν ΑΡΙΣΤΑ.
    Κάνουν οικονομικές θυσίες μεγάλες με ανανεώσεις ζωών, χάριν τις βιοποικιλότητας της κάθε φυλής, ακολουθούν την γενετική σκύλων, δημιουργούν γραμμές αίματος για να μπορούν να διατηρηθούν ζωντανές και να βελτιωθούν από γενιά σε γενιά οι φυσικές ιδιότητες των κυνηγητικών σκύλων.
    Και η μεγίστη χαρά που νιώθουν της γέννησης νέων ψυχών νέων ελπίδων νέων αξίων καθαρόαιμων κυνηγητικών σκύλων είναι πρωτίστως δημιουργικό και ανώτερο ψυχικά έργο που επιτυγχάνεται με αφοσίωση και πάθος.
    Με το δικό μου καθαρόαιμο κυνηγητικό σκυλί θέλω και εγώ να νιώσω την χαρά της γέννησης όπως μου επιτρέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και η υπάρχουσα από έτη Ελληνική .
    Δεν έχω αποφασίσει αν θα είναι σαν ιδιώτης σαν ερασιτέχνης η λίγο δύσκολο σαν επαγγελματίας. Εσύ όμως γιατί θες να μου στερήσεις αυτή την απόκτηση απογόνων να μου στερήσεις το νόμιμο Ευρωπαϊκό και Εθνικό δικαίωμα μου , να μου στερήσεις το δικαίωμα κυνηγίου με ένα αρτιμελές υγείες σκύλο, να μου στερήσεις το δικαίωμα να συμμετάσχω σαν Ευρωπαίος πολίτης σε Εκθέσεις μορφολογίας στην χώρα μου και Διεθνώς, να μου στερήσεις το δικαίωμα να προπονήσω και συμμετάσχω με το καθαρόαιμο κυνηγητικό μου σκύλο σε αγώνες εργασίας διεθνώς; ΓΙΑΤΙ ; (λόγω διεθνών κανονισμών απαγορεύεται σε καθαρόαιμο Στειρωμένο σκυλί η συμμετοχή )
    Με υποχρεώνεις να χρεωθώ την Oικονομική , Ψυχικα Τραυματική και παράνομη λόγο ευζωίας ανήθικη συμμετοχή μου στην ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΣΤΕΙΡΩΣΗ του κυνηγητικού σκύλου μου .ΓΙΑΤΙ ; Ούτε εγώ ούτε το καθαρόαιμο σκυλί μου σε πειράξαμε ποτέ !!!
    Ενώ φροντίζω χρόνια την νόμιμη ευζωία του δεν το κακομεταχειρίστηκα ΠΟΤΕ και το έχω μέλος της οικογενείας μου !!
    Με ποιο δικαίωμα αποφασίζεις να ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ με Στείρωση το σκυλί μου ενώ προστατεύεται από τον υπάρχον Ευρωπαϊκό νόμο περί ευζωίας !!
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ είναι αποδεκτή Ιατρική πράξη μόνο για σοβαρό λόγο υγείας ενός σκύλου !
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ προκαλεί κινδύνους ακόμη και με την αναισθησία του σκύλου !
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ θα προκαλέσει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ στατιστικά αποδεδειγμένα στον καθαρόαιμο κυνηγητικό μου σκύλο συμφώνα με μελέτες Αμερικανών και όχι μονο Ιατρών !
    Δεν μπορεί να κυνηγήσει μετά από μια στείρωση ένα κυνηγόσκυλο αφού θα του προκληθεί απο την ΣΤΕΙΡΩΣΗ :
    – εμφάνισης διαταραχών των αρθρώσεων με ποσοστό 23% (έναντι 3% των μη στειρωμένων)
    – την ανάπτυξη καρκίνων στα αρσενικά σκυλιά σε ποσοστό 13%
    -την εμφάνιση καρκίνων του μαστου σε θηλυκά σκυλιά στο 12% (με 3% στα αστειρωτα ) μια τετραπλάσια αύξηση
    – δυσπλασία ισχύου στα αρσενικα 10,3 % με 5,1% στα αστείρωτα
    -δακρύρροια κρανιακού συνδέσμου
    – καρκίνο (λεμφοσάρκωμα, μαστοκύτωμα και αιμαγγειοσάρκωμα). Το λεμφοσάρκωμα και το αιμαγγειοσάρκωμα είναι συνεχώς θανατηφόρα και το μαστοκύτωμα μπορεί να είναι. Το αιμαγγειοσάρκωμα είναι ένας καρκίνος που επηρεάζεται από τη στείρωση στα θυληκα .
    – καρκίνος του προστάτη, είναι πιο διαδεδομένη σε στειρωμένα αρσενικά σκυλιά.
    – καρδιακοί όγκοι σε σκύλους HSA 4%
    – σπληνική όγκοι HSA 2%
    – δερματικούς όγκους των μεσοκυττάρων (MCT) 4% περισσότερο από τα μη στειρωμενα
    – η στείρωση μπορεί να διαταράξει τον φυσιολογικό αναπτυξιακό ρόλο των γοναδικών ορμονών σε συστήματα πολλαπλών οργάνων, μπορεί κανείς να οραματίσει την εμφάνιση συνδρόμων νόσων τα HD, CCL, LSA, HSA, MCT, OSA και δυσπλασία αγκώνων (ED) αναφέρονται ως ιδιαίτερα ανησυχητικά .
    Μπορώ να αναφέρω πολλά ακόμη αλλά νομίζω αυτά αρκούν να σε πείσουν ότι
    μου ΚΑΚΟΠΟΙΕΙΣ -ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ με κίνδυνο της ζωής του και της νόμιμης ευζωίας του
    με την ΣΤΕΙΡΩΣΗ το καθαρόαιμο δεσποζομενο κυνηγόσκυλο μου .
    Ενα ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ ΣΚΥΛΙ με τέτοια προβλήματα υγείας ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑ !!!
    Ουσιαστικά ακυρώνεται και με θες συνένοχο να παρανομήσω και να ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΩ εγώ με την ΣΤΕΙΡΩΣΗ που θες να μου επιβάλεις τον δικό μου καθαρόαιμο κυνηγητικό ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ λογω εργασιακού dna σκύλο !!!
    Το Τεράστιο οικονομικό κόστος που θα έχω μετά της καταστροφής από την Στείρωση ενός τέτοιου εργασιακού σκύλου , είναι βέβαιο ότι θα το αναγνώριζε κάθε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν μιλάμε για αδέσποτα υβρίδια σκύλων .
    Μιλάμε για ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ σκυλιά κυνηγίου με διεθνές αναγνωρισμένο γενεαλογικό χάρτη 5 γενεών , στηριζόμενο σε Διεθνές αξιακο σύστημα πιστοποίησης της Μορφολογικής συμμόρφωσης με το πρότυπο και την Εργασία όλων των προγονών του κάθε σκυλου !!!!
    Γιατί λοιπόν θες να μου επιβάλεις να γίνω ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ σαν τον ΜΕΝΓΚΕΛΕ στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου ;
    Εγώ ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ και θέλω να είναι αρτιμελές το ιδιόκτητο καθαρόαιμο κυνηγόσκυλο μου .Δεν θέλω να παρανομήσω και να επηρεάσω την ευζωία του με την στείρωση .
    Θέλω να χαρώ απογόνους του να κυνηγήσω και να συμμετάσχω στην νόμιμη οικονομία της φύσης όπως αναγράφεται στο δικό μου dna .
    Για αυτό μην με βάζεις στο ίδιο τσουβάλι το δεσποζομενο σκύλο μου με τα αδέσποτα .
    θα στηρίξω κάθε θετικό έργο προόδου όχι έργο καταστροφής .
    Παραμένω πιστός στην νομιμότητα των διεθνών κανονισμών καθαρόαιμων σκύλων της F.C.I και Επιθυμώ να με ΑΚΟΥΣΕΙΣ και να ακυρώσεις την εντολή για ΣΤΕΙΡΩΣΗ του σκύλου μου !!
    Αλλά και να διορθώσεις σύμφωνα με την υπάρχουσα ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ και ΕΘΝΙΚΗ νομοθεσία τα δέοντα για την ιδιωτική , Ερασιτεχνική εκτροφή καθαρόαιμων κυνηγητικών σκύλων !!

    Δηλώνω
    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΥΝΟΦΙΛΟΣ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΥ ΚΥΝΗΓΗΤΙΚΟΥ ΣΚΥΛΟΥ !!

    Υ.Γ.
    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΖΩΩΝ
    (Slattery ML, Potter JD, Curtin K, Edwards S, Ma K, et al. (2001) Τα οιστρογόνα μειώνουν και η απόσυρση των οιστρογόνων αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου θετικού στην αστάθεια μικρο-δορυφόρου.
    Salmeri KR, Bloomberg MS, Scruggs SL, Shille V (1991) Γοναδεκτομή σε ανώριμους σκύλους: Επιδράσεις στη σκελετική, φυσική και συμπεριφορική ανάπτυξη.
    Grumbach M (2000) Οιστρογόνο, ανάπτυξη οστών και φύλο:
    Slattery ML, Potter JD, Curtin K, Edwards S, Ma K, et al. (2001) Τα οιστρογόνα μειώνουν και η απόσυρση των οιστρογόνων αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου θετικού στην αστάθεια μικρο-δορυφόρου.
    Hart BL (2001) Επιδράσεις της γοναδεκτομής στην επακόλουθη ανάπτυξη γνωστικής βλάβης
    Duval JM, Budsberg SC, Flo GL, Sammarco Jl (1999) Φυλή, φύλο και σωματικό βάρος ως παράγοντες κινδύνου για ρήξη του κρανιακού σταυρωτού συνδέσμου σε νεαρά σκυλιά
    Witsberger TH, Villamil JA, Schultz LG, Hahn AW, Cook JL (2008) Επικράτηση και παράγοντες κινδύνου για, δυσπλασία ισχίου και ανεπάρκεια κρανιακού χιαστού συνδέσμου σε σκύλους.
    Beauvais W, Cardwell JM, Brodbelt DC (2012) Η επίδραση της στείρωσης στον κίνδυνο όγκων των μαστών σε σκύλους
    White CR, Hohenhaus AE, Kelsey J, Procter-Grey E (2011) Δερματικά MCT: Συσχέτιση με την κατάσταση του spay / neuter, τη φυλή, το μέγεθος του σώματος και τη φυλογενετική συστάδα
    Teske E, Naan EC, van Dijk E, Van Garderen E, Schalken JA (2002) Καρκίνωμα προστάτη σκύλου: επιδημιολογικές ενδείξεις αυξημένου κινδύνου σε ευνουχισμένους σκύλους.
    Villamil JA, Henry CJ, Hahn AW, Bryan JN, Tyler JW, et αϊ. (2009) Ορμονική και σεξουαλική επίδραση στην επιδημιολογία του λεμφώματος σκύλου
    Cooley DM, Beranek BC, Schlittler DL, Glickman MW, Glickman LT, et αϊ. (2002) Έκθεση ενδογενούς γοναδικής ορμόνης και κίνδυνος σαρκώματος των οστών.
    Diesel G, Brodbelt D, Laurence C (2010) Έρευνα πολιτικών κτηνιατρικής πρακτικής και γνώμες για σκύλους στειρώματος.
    Trevejo R, Yang M, Lund EM (2011) Επιδημιολογία χειρουργικού ευνουχισμού σκύλων

  • 10 Μαΐου 2021, 15:33 | Αθανάσιος Μαν.

    ΟΧΙ στο νομοσχέδιο της υποχρεωτικής οριζόντιας στείρωσης των ζώων ισοπεδώνοντας αδέσποτα με ευσυνείδητους ιδιοκτήτες, ερασιτέχνες εκτροφείς και καθαρόαιμες φυλές. Την αδυναμία των ΟΤΑ να ελέγξουν τα αδέσποτα δεν πρέπει να την πληρώσουν τα ζώα που σε καμιά περίπτωση δεν αφήνουν άνθρωποι με στοιχειώδη παιδεία. Αναρωτιέμαι εάν έγινε κάποια σοβαρή μελέτη που να μας δείχνει ακριβώς την έκταση του προβλήματος και από αυτή τη μελέτη να φαίνεται σε τι ποσοστό τα αδέσποτα είναι καθαρόαιμα, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης ή κάποιας άλλης φυλής. Ρωτήσατε την κρατική Κτηνιατρική Υπηρεσία για τα προβλήματα που θα προκύψουν από την στείρωση των σκύλων? Είσαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα που προσπαθείτε να πετύχετε θα είναι όπως το σχεδιάζετε? Πιστεύετε ό,τι εάν υποθετικά ρωτούσαμε έναν αδέσποτο σκύλο τι θα προτιμούσε: να τρώει από τα σκουπίδια ή να να τον στειρώσουν θα απαντούσε το δεύτερο?
    Πονάει το χέρι δεν κόβουμε το χέρι κύριοι Δημοκράτες……

  • 10 Μαΐου 2021, 15:41 | Νικος

    Οχιστην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:52 | Γιάννης Βλάχος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:07 | Ζαχαρίας

    Αρθο 5 με παγκόσμια πρωτοτυπία και παράνοια μας επιβάλει ολική και οριζόντια στείρωση σε ολα τα δεσποζόμενα σκυλιά … μέγα λάθος!!!!
    Δεν θα μειωθεί έτσι το τεράστιο προβλημα με τα αδέσποτα !!!
    Πολυ απλά γιατί τα περισσότερα αδέσποτα προήρθαν απο αδέσποτα που δεν είχαν στειρωθεί.
    Και εδω στηρίζοντε μερικοί και υποστηρίζουν οτι γι αυτο πρέπει να στηρωθούν !!!! Οταν μερικοί ανέύθυνοι τα παρατάνε !!!!
    Αν ομώς είχαν ηλεκτονική σύμανση όλοι οι σκύλοι και οταν για οποιοδήποτε λογο βρισκόταν στον δρόμο με ένα απλό σκανάρισμα δεν θα βρισκόταν ο ιδιοκτήτης του;;; θεωρητικά ναι … άρα δεν θα υπήρχε και αυτό το προβλημα με τα αδέσποτα!!!
    Η ορζοντια στείρωση τι κυνδήνους και προβλήματα τώρα προκαλεί;;;!!!
    Είναι ενχείρυνση με ολική νάρκωση … κύνδηνος θανάτωσης του σκύλου, και ακρωτηριασμός απο την στιγμη που αφαιρούνται οργανα και μέρη του σώματος.
    Γενοκτονία σε όλες τις αυτόχθωνες και γηγενείς ράτσες που παρά τις δυσκολίες κατάφεραν μεσω της αναπαραγωγήςνα μήνουν σχεδόν αναλύοτες στο περασμα των χρόνων (κρητικός λαγωνικός, ελλ. Ιχνηλάτης, ελ. Τσοπανόσκυλο, κοκόνι κ.α)
    Γενοκτονία σε όλους τους καθαρόαιμους σκύλους με χαρτιά αλλα και δίχως χαρτιά ακόμα και τους ημίαιμους.
    Δυσκολία στην μετέποιτα απόκτηση σκύλου καθώς για να βρεις θα πρέπει να εισαγάγεις απο φάρμα του εξωτερικού με 5πλάσιο κόστος απο το ήδη υπάρχον.

    Επομένως ΟΧΙ στην καθολική στείρωση όλων το δεσποζόμενων σκύλων, ειδηκά σκύλων εργασίας, αφού εχουν τσιπ και ελέγχοντε.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:16 | Μαρια Πολιτου

    ακρως απαραδεκτο να απαιτει το κρατςο τον ακρωτηριασμο του τετραποδου φιλου μου.Ειναι εναντια στη φυση του και δημιουργει προβληματα υγειας

  • 10 Μαΐου 2021, 15:25 | ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 10 Μαΐου 2021, 15:10 | Σωκράτης Καρασαρίδης

    1)ΔΙΑΦΩΝΩ με την υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων σκύλων μου γιατί είναι ξεκάθαρα ένας αναίτιος ακρωτηριασμός κάποιου «μέλους» της οικογένειάς μας αφού φροντίζω κι εποπτεύω τα ζώα μου εδώ και δεκάδες χρόνια χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
    Επίσης θεωρώ ότι όσοι έχουν απλά ένα σκύλο σε κάποια αυλή ή σε κάποιο χωράφι, σαφέστατα και δεν θα συμμορφωθούν με την υποχρέωση για τσιπ και στείρωση, τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και για λόγους δέσμευσης και θα αφήσουν το ζώο στο δρόμο δημιουργώντας έτσι μια νέα στρατιά αδέσποτων.
    2)ΔΙΑΦΩΝΩ με την κατάργηση της χρήσης εξωτερικών κουτιών μεταφοράς, εφόσον βέβαια πληρούν τις σωστές προδιαγραφές. Θεωρώ ότι είναι 100% ασφαλή τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους και η κατάργησή τους θα είναι εγκληματική πράξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι να τοποθετηθούν δυο σκυλιά στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου, τότε σε περίπτωση ενός απότομου φρεναρίσματος ή κάποιου ατυχήματος είναι προφανές ότι θα εκσφενδονιστούν προς τα εμπρός παρασύροντας οδηγό και συνοδηγό με σαφή ολέθρια αποτελέσματα.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:49 | ΣΠΥΡΟΣ

    Όχι στην στείρωση των καθαροαιμων σκύλων. Ναι στην στείρωση των αδέσποτων. Είναι αδιανόητο αυτό που πάτε να κάνετε.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:59 | Σταματιος Τσιτσιπας

    Χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση χωρίς καμία συζήτηση με τους πραγματικούς λάτρεις των σκύλων αποφασίζεται με τελείως φασιστικό τρόπο την στείρωση των σκυλιών μας. Στη χώρα της δημοκρατίας δεν χωράνε τέτοιες αποφάσεις. Έλεγχος και τιμωρία στους παραβάτες συμφωνούμε όλοι. Δηλαδή για να μην υπάρχουν τροχαία ατυχήματα θα πάρετε από όλους το δίπλωμα;Επίσης το θέμα με τις φιλοζωικές πρέπει να σταματήσει. Όλες υπάρχουν μόνο για προσωπικά και οικονομικά συμφέροντα. Αλλάξτε το άμεσα πριν να είναι αργά.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:57 | Μαρία Γκινάλα

    Εκ Μέρους της Ομάδας Μελέτης & Μέριμνας για την Αλωπεκίδα, αυτόχθονης ελληνικής φυλής σκύλων με ιστορία χιλιάδων ετών:

    Το Σύνταγμα της Ελλάδας ορίζει:
    ‘Αρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων)
    Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.

    ‘Αρθρο 5: (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία)
    Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.

    ‘Αρθρο 9: (‘Ασυλο της κατοικίας)
    H κατοικία του καθενός είναι άσυλο. H ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Kαμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας.

    ‘Αρθρο 17: (Προστασία της ιδιοκτησίας)
    H ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Kράτους.
    Kανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόμος ορίζει, και πάντοτε αφού προηγηθεί πλήρης αποζημίωση.

    ‘Αρθρο 24: (Προστασία του περιβάλλοντος)
    Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός.

    Oι διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου πού θίγουν τις παραπάνω ελευθερίες είναι αντισυνταγματικότατες και επονείδιστες.

    Α. Κατ’ αρχήν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου είναι αντίθετο προς την θεμελιώδη αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών: όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διατηρούν και να αναπαραγάγουν τα κατοικίδια ζώα τους, εφόσον τηρούν τις διατάξεις περί ευζωίας, προστασίας, στοργής, φροντίδας και μη εγκατάλειψής τους.

    Το δικαίωμα διατήρησης και εκτροφής ισχύει συνταγματικά για την κατοχή και αναπαραγωγή κάθε είδους ήμερου οικόσιτου ζώου, αγροτικά, κατοικίδια συντροφιάς και ανήκοντα σε ειδικές κατηγορίες όπως τα άλογα, τα οποία θεωρούνται όπως και οι σκύλοι και οι γάτες κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς αλλά και εργασίας.

    Β. Είναι σε αντίθεση επίσης το περιεχόμενο του προτεινομένου νόμου με το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη της χώρας στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, την προσωπική του ελευθερία και δημιουργικότητα (επιπλέον δε και αφού οι σκύλοι είναι ωφέλιμοι για το κοινωνικό σύνολο, προσβάλλει και το δικαίωμα του πολίτη να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας μέσα από την ασχολία που επιλέγει ελεύθερα και να παράγει κοινωνικό έργο εκτρέφοντας ωφέλιμα ζώα συντροφιάς, εργασίας και υπηρεσιών – όπως σκύλους οδηγούς τυφλών, υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες, ή σκύλους φύλακες για την προστασία της οικογένειας και των ζώων του σπιτιού ή του αγροκτήματός του).

    Γ. Θίγει το δικαίωμα του πολίτη να συμβιώνει με κατοικίδια ζώα και να τα αναπαραγάγει στην κατοικία του, επομένως υπεισέρχεται στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου στον ιδιωτικό του χώρο, ο οποίος αποτελεί άσυλο. Επιπλέον επεμβαίνει στο δικαίωμα του ατόμου, των γονιών και της οικογένειας να συναναστρέφονται τα παιδιά τους με σκύλους, η παρουσία των οποίων είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη ως πολλαπλά ωφέλιμη για την ψυχολογία των παιδιών: παρεμβαίνει στο δικαίωμα των γονέων να διδάσκουν και να παρέχουν στα παιδιά τους πολύτιμα μαθήματα υπευθυνότητας, βιολογίας και φιλοζωίας μέσω της από κοινού φροντίδας για τον θηλυκό σκύλο της οικογένειας και τα νεογνά του.

    Δ. Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του ατόμου να αναπαραγάγει το ζώο του όπως οι συμπολίτες του χωρίς να έχει ο πολίτης αυτός εκ των προτέρων παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί είναι αδιανόητη. Τα «αδέσποτα» δεν προέρχονται από την σωματική ακεραιότητα των ζώων αλλά από την εγκατάλειψή τους. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σωστά με σήμανση, καταγραφή και ποινές για τους παραβάτες. Επομένως ο προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, που είναι κακοποίηση, κατάχρηση, βαναυσότητα και βασανισμός, είναι άχρηστος και περιττός.

    Ε. Εφόσον το ζώο θεωρείται από το νόμο ζωική περιουσία ατομικής ιδιοκτησίας του κάθε πολίτη ο οποίος είναι καταχωρημένος σύννομα ως κηδεμόνας του, την οποία ουδείς δικαιούται να βλάψει, οι διατάξεις του σχεδίου νόμου αντίκεινται και στο σχετικό άρθρο του συντάγματος που προστατεύει την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία. Η υποχρεωτική στείρωση αποτελεί βλάβη του ζώου, επομένως προξενεί ζημία στην ζωική περιουσία και τα δικαιώματα του πολίτη και μάλιστα χωρίς την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα αποζημίωση.

    ΣΤ’. Στο φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνεται βεβαίως και ο ζωικός πλούτος της χώρας, που το Σύνταγμα ρητά ορίζει ως υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός την προστασία του. Οι μοναδικές, αναντικατάστατες και αυθύπαρκτες οντότητες των ελληνικών αυτοχθόνων φυλών ζώων και σκύλων επομένως, οι οποίες αποτελούν έμβιο τμήμα της βιοποικιλότητας και της ιστορίας του τόπου, γενετική δεξαμενή του είδους τους, ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά όλων των κατοίκων της Ελλάδας, παρόντων και μελλοντικών γενεών, προστατεύονται σαφώς από το άρθρο 24 του συντάγματος και αποτελούν προστατευόμενο δικαίωμα όλων των πολιτών να τις διατηρούν και να τις αναπαραγάγουν.

    Ζ’. Η αφαίρεση υγιών οργάνων από ζώα (επέμβαση που στην ιατρική ονομάζεται ακρωτηριασμός) αντιβαίνει στο ιπποκρατικό αξίωμα «ὠφελέειν ἢ μὴ βλάπτειν». Οι μαζικές στειρώσεις και μάλιστα κηδεμονευόμενων ζώων χωρίς ιατρικό λόγο είναι παράνομη και εγκληματική πράξη (βασανισμός) που αντιβαίνει στις ελευθερίες των ζώων, βλάπτει την υγεία, την προσωπικότητα, την σωματική τους ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την αυταξία, την ποιότητα ζωής τους και την φυσιολογική τους συμπεριφορά.

    Για την Ο.Μ.Μ.Α.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:41 | Χρηστος

    Όχι στις στειρώσεις.Τα σκυλιά είναι παιδιά μας

  • 10 Μαΐου 2021, 15:08 | Γιάννης

    Οχι στήν υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων,γι’αυτό λέγονται δεσποζόμενα γιατί υπεύθυνοι γι’αυτά είναι οι ιδιοκτήτες τους και μόνο αυτοί
    Όταν δεν φροντίζουν για την ευζώΐα τούς και παρανομούν να επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα,οχι φταίει ο ιδιοκτήτης και τιμωρούμαι το ζώο.Το κράτος γι’αυτό είναι να βρίσκει τρόπους να ελέγχει και να τιμωρεί τους παραβάτες.
    Βέβαια κι αυτό απευθύνεται σε αυτούς που νομίζουν ότι θα εφαρμοστούν τέτοιες τακτικές,είστε πολύ γελασμένοι αν νομίζετε ότι θα στειρώσουμε τους συντρόφους μας πού είναι μέλη της οικογενειάς μας.
    ΟΧΙ ΣΤΗ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:08 | Νίκη

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

  • 10 Μαΐου 2021, 15:24 | Βαγγέλης

    ΝΑΙ στην στείρωση Αδέσποτων Ζώων

  • 10 Μαΐου 2021, 15:52 | Γιώργος Πραγματευτάκης

    Οι θέσεις της Ο.Μ.Μ.Α (Ομάδα Μελέτης & Έρευνας για την Αλωπεκίδα) για το Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» είναι:

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι Αντισυνταγματικό, αντιφιλοζωικό, άηθες, αυθαίρετο και απαράδεκτο. Καλούμε όλους τους ενδιαφερομένους να συνταχθούν με τις παρακάτω αρχές και να συμπράξουν μαζί μας για την απόσυρσή του, την προσβολή του με κάθε έννομο μέσο, την κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων και την αντικατάστασή τους από ένα ορθολογικό, εφαρμόσιμο και θετικό νομικό πλαίσιο που να προστατεύει ουσιαστικά όλα τα ζώα και τις ανθρώπινες ελευθερίες που εγγυάται το Σύνταγμα.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:46 | Μαρία Γκινάλα

    Οι θέσεις της Ο.Μ.Μ.Α (Ομάδα Μελέτης & Έρευνας για την Αλωπεκίδα) για το Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» είναι:

    Πρώτον.

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι Αντισυνταγματικό, αντιφιλοζωικό, άηθες, αυθαίρετο και απαράδεκτο. Καλούμε όλους τους ενδιαφερομένους να συνταχθούν με τις παρακάτω αρχές και να συμπράξουν μαζί μας για την απόσυρσή του, την προσβολή του με κάθε έννομο μέσο, την κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων και την αντικατάστασή τους από ένα ορθολογικό, εφαρμόσιμο και θετικό νομικό πλαίσιο που να προστατεύει ουσιαστικά όλα τα ζώα και τις ανθρώπινες ελευθερίες που εγγυάται το Σύνταγμα.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:58 | ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Θεωρώ απαράδεκτο το νομοσχέδιο για την στείρωση των ζώων

  • 10 Μαΐου 2021, 15:23 | Διαμαντής Σπηλιωτόπουλος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:36 | Βαγγέλης

    Κατάργηση του αρθρου 5 στην διαβούλευση!
    Οχι στείρωση στα ζωάκια που ειναι και αυτα ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ μας…
    Εμάς τους 15χλ νόμιμους Κυνηγούς δν μας ρώτησε κανεις κ τίποτε.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:58 | Θωμάς Πετρόχειλος

    ΌΧΙ στην στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς !
    Ονομάζομαι Θωμάς Πετρόχειλος και είμαι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και εκτροφέας. Από μικρό παιδί είχα παθολογική αγάπη για τους σκύλους. Σε αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων Μεγάλης Έρευνας, Έρευνας και Πρακτικού Κυνηγίου, έχω κερδίσει 4 Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα με σκύλους δικής μου εκτροφής, εκπαίδευσης και παρουσίασης, εκτός των Πανελληνίων Πρωταθλητών που έχω αναδείξει.
    Έχω εκπαιδεύσει πάνω από 7.500 σκύλους όλων των φυλών και όλη μου η οικογένεια ,η γυναίκα μου και οι τρεις γιοι μου ασχολούμεθα αποκλειστικά με τους σκύλους, από τους οποίους ζούμε ,με τους οποίους συζούμε και για τους οποίους ζούμε .Επίσης είμαι οπαδός της Νέας Δημοκρατίας την οποία έχω ψηφίσει σε όλες τις εκλογές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, εκτός από δύο περιπτώσεις που ψήφισα το Κόμμα των Ελλήνων Κυνηγών .
    Για το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ,η οποία το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση για τους σκύλους μας έχω να πω τα εξής .Τι ακριβώς πρέπει να συζητήσουμε στη δημόσια διαβούλευση? Πως θα φαλκιδέψουμε βασικές ελευθερίες και δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών ;Ποιος είναι εκείνος ,όποια πλειοψηφία και αν διαθέτει ο οποίος μπορεί να απαγορεύσει από τον πολίτη να έχει 10 κότες για να τρώνε τα παιδιά του ένα φρέσκο αυγό, ποιος είναι εκείνος ο οποίος έχει τη δυνατότητα να απαγορεύσει να έχει και να αναπαράγει για την οικογένειά του πέντε πρόβατα ή ένα άλογο ή ένα γουρούνι ; Ποιος είναι εκείνος ο οποίος έχει τη δύναμη να απαγορεύσει στον Έλληνα κυνόφιλο να αναπαράγει το σκύλο του και να τον υποχρεώσει να τον στειρώσει και με εξουθενωτικά συνεχή πρόστιμα; Εμένα το νομοσχέδιο αυτό επαγγελματικά με συμφέρει αλλά οι μέθοδοι αυτοί μόνο ναζιστικές και σταλινικές μπορούν να χαρακτηριστούν .
    Τέτοιες μέθοδοι έχουν εφαρμοστεί και άλλες φορές στην ιστορία ,κυρίως στο Μεσαίωνα καθώς και στο σοβιετικό κόσμο που απαγόρευε την κατοχή παραγωγικών ζώων στους πολίτες και όλα αυτά έχουν αποτύχει οικτρά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είμαι άνθρωπος της υπαίθρου ,ποιο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας την οποία υποστηρίζω αγαπώ και θα υποστηρίζω ,έφερε στη δημόσια διαβούλευση ένα τέτοιο νομοσχέδιο το οποίο επιβάλλει τη στείρωση σε όλα τα δεσποζόμενα ζώα (σκύλους και γάτες)προσπαθώντας να καταργήσει δικαιώματα και ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών και να αφανίσει όλη την Ελληνική Κυνοφιλία, η οποία με τόσους κόπους έχει χτιστεί από ανθρώπους που λατρεύουν τα σκυλιά τους και γενικά τα κατοικίδιά .
    Στους συμπαθείς Κυρίους και Κυρίες των οποίων οι απόψεις αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο, θέλω να πω τα εξής όλοι φρικάρουμε από τις φρικαλεότητες τις οποίες διαπράττουν ορισμένα άρρωστα μυαλά εναντίον των ζώων μας, όπως και όλοι φρικάρουμε από τους παιδεραστές, βιαστές κτηνοβάτες ,πατέρες οι οποίοι βιάζουν τα παιδιά τους αγόρια και κορίτσια, αυτό δεν σημαίνει ότι η λύση στα προβλήματα αυτά είναι να ευνουχίσουμε όλους τους άντρες της χώρας. Για μας που είμαστε ερωτευμένοι με το θέαμα που παρουσιάζει ένας κυνηγετικός σκύλος υψηλών ικανοτήτων στο κυνήγι και για όλους τους παραπάνω λόγους που ανέφερα, το νομοσχέδιο αυτό είναι ανοσιούργημα είναι εντελώς αντισυνταγματικό και κάθε Δημοκρατικός Πολίτης πρέπει να το πολεμήσει με όλες του τις δυνάμεις

  • 10 Μαΐου 2021, 15:32 | Νοτα

    Διαφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:28 | Κώστας

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:
    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του
    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:
    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς
    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’
    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.
    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.
    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.
    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.
    Επίσης αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικής σήμανσης
    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

  • 10 Μαΐου 2021, 15:17 | Μαρία Βεργίνη

    ΝΑΙ στις υποχρεωτικές στειρώσεις. ΟΧΙ στην κατοχύρωση Ερασιτεχνών Εκτροφέων.
    Ας τους σταματήσει καποιος επιτελους, τα copy paste μυνήματα τους ειναι για γελοια, δεν γνωρίζουν ουτε για τα μισα απο οσα γράφουν!

  • 10 Μαΐου 2021, 15:15 | Ελενη Βεργετη

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:07 | ΓΙΆΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ

    ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ ΜΑΣ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:16 | Nikoleta Karamitsu

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:20 | ΤΣΙΑΝΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΖΩΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ!ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ!ΤΟ ΒΟΔΙ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΤΑΥΡΟΣ!ΟΤΑΝ Ο ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΟΣ ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ ΘΑ ΓΕΡΑΣΕΙ ΘΑ ΘΕΛΩ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΒΙ!ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ!ΤΥΧΟΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΚΤΡΩΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ!!!!!!!!!

  • 10 Μαΐου 2021, 14:05 | ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ. ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΝ ΠΑΡΟΥΝ ΕΠΑΡΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ. ΕΓΩ ΦΥΣΙΚΑ ΑΡΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΣΩ ΤΑ 2 ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΜΟΥ ΑΡΣΕΝΙΚΑ SETTER ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΖΩΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΖΩ ΓΙΑ ΚΑΝΕ ΛΟΓΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΩΡΩ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ (ποσα παιδακια ξεχαστηκαν και επαθαν θερμοπληξια) ΠΡΟΤΙΜΩ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΩ ΚΟΙΤΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΜΕ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:46 | Αντώνης Μ.

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΊΡΩΣΗ!! ΟΧΙ στην εκμετάλλευση σκύλων από εκτροφεία και ερασιτέχνες εκτροφείς με σκοπό το κέρδος !!!ΟΧΙ αλλα ταλαιπωρημενα αδέσποτα στους δρόμους και στα καταφύγια κολαστηρια των δήμων!

  • 10 Μαΐου 2021, 14:45 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:53 | Κωνσταντίνος

    Όχι στην στείρωση των σκύλων είναι εγκληματική ενέργεια.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:05 | Περικλής Χριστόπουλος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 10 Μαΐου 2021, 14:31 | ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΗΛΙΑΣ

    Αξιότιμοι κύριοι.
    ΚΑΘΕ νομοθετική πρωτοβουλία είθισται να λαμβάνει υπόψιν όλο το φάσμα των απόψεων των εμπλεκομένων .
    Οφείλει δε ο νομοθέτης, με δικαιοσύνη και ακεραιότητα να προβλέπει ,να ρυθμίζει και να οριοθετεί κάθε επιμέρους παράμετρο έχοντας δεχθεί την προσήκουσα αντικειμενική πληροφόρηση και όχι παραπληροφορημένος ή μονομερώς πληροφορημένος για τα ζέοντα σημεία των νομοθετικών του πρωτοβουλιών.
    Καλόπιστα θεωρώ ,πως ιδιαίτερα στο θέμα της κάθετης στείρωσης όλων των δεσποζόμενων σκύλων αλλά και στο θέμα της παντελούς έλλειψης αναφοράς και νομοθετικής ρύθμισης του ζητήματος της ερασιτεχνικής εκτροφής ή Ελληνική κυβέρνηση έχει πέσει θύμα μονομερούς πληροφόρησης.
    Η Ελλάδα είναι το ιστορικό λίκνο της δημοκρατίας.
    Σε αυτό το λίκνο λοιπόν,είναι αδιανόητο να ληφθεί μια παγκοσμίως πρωτόγνωρη απόφαση όπως αυτή της αδιακρίτως στείρωσης όλων των δεσποζομένωνν οικόσιτων ως διαχειριστικό εργαλείο της μείωσης των αδέσποτων.
    Πουθενά στον σύγχρονο δυτικό κόσμο δεν έχουν ισχύσει αντίστοιχες Ρυθμιστικές παρεμβάσεις.
    Ακόμη και στη Ρουμανία ή στην Κροατία- που παρεμπιπτόντως είναι οι μόνες χώρες όπου ισχύουν τέτοια μέτρα – έχουν ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ που αφορούν τις καθαρόαιμες φυλές.
    Αξιότιμοι κύριοι.
    Τούτη την ύστατη ώρα ευθύνης απέναντι σε ένα τόσο μείζονος σημασίας θέμα με ανείπωτες ηθικές προεκτάσεις ,σας καλώ, να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων με
    ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ
    ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
    & ΗΘΟΣ
    Και να επιδείξετε την ΙΔΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ με αυτή που επιδεικνύετε στην προστασία της κοπής της ουράς ή των αυτιών των σκύλων και στην προστασία των γονάδων τους και της αναπαραγωγικής τους ικανότητας.
    Μην υποβαθμίζετε τη σημαντικότητα και σπουδαιότητα της διατήρησης της αναπαραγωγικής ικανότητας και μην την απεξαρτείτε αυθαιρέτως από την ψυχική υγεία και ισορροπία των δεσποζομενων οικόσιτων.
    Μην εξαφανίσετε- πρωτοτυπώντας παγκοσμίως- την Ελληνική κυνοφιλία ,τις φυλές εργασίες και τις ελληνικές καθαρόαιμες φυλές.
    Είναι ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑ!!!
    Εύχομαι και ελπίζω πως το δημοκρατικό σας φρόνημα και η ευθύνη που βαρύνει την τήβενο της εξουσίας δεν θα σας επιτρέψει να προχωρήσετε σε τέτοιου είδους νομοθετική πρωτοβουλία.
    Σας εύχομαι ΦΩΤΙΣΗ.
    Και όλοι,εδώ θα είμαστε ,να χειροκροτήσουμε και να στηρίξουμε με υπευθυνότητα τις δίκαιες εξαιρέσεις που είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΒΕΒΑΙΟΣ πως θα συμπεριλάβετε στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, αποτρέποντας τη συλλήβδην στείρωση των τετράποδων συντρόφων και φίλων μας.
    Ως φίλος,σύντροφος,κηδεμόνας καθαρόαιμων σκύλων για 33 συναπτά έτη ,σας ευχαριστώ εκ προοιμίου για τη μέριμνα που ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΤΕ.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:25 | Γιώργος

    Καμία στείρωση σε δεσποζομενο ζώο . Η ερασιτεχνική κυνοφιλια θα πρέπει να υφίσταται όπως σε όλο τον κόσμο. Ο ευνουχισμός σε ένα υγείες ζώο είναι βασανισμός. Τα σκυλιά είναι οικογένεια μας και δεν θα προβούμε σε καμία τέτοια ανήθικη πράξη.Η διαδικασία της στείρωσης είναι υποχρεωτική μόνο μετά από ιατρική γνωμάτευση κάθε άλλη διαδικασία θεωρείται ανήθικη και μη νόμιμη.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:49 | Τζούλια Ματζαρακη

    Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί αν ακρωτηριασω το μέλος της οικογένειάς μου, δεν έχετε αυτό το δικαίωμα, η λύση των αδέσποτων είναι απλά να δημιουργηθεί ένα μητρώο για το κάθε ζώο, λυπάμαι για το πόσο πρόχειρα προσπαθείτε να βρείτε «λύσεις» μάλλον είστε πολέμιοι των σκύλων κ θέλετε να αφανιστεί το είδος τους

  • 10 Μαΐου 2021, 14:28 | Μπάμπης Γκαβάς

    Όχι στη στείρωση κανενός δεσποζομενου.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:12 | Κωνσταντίνος

    Είναι ντροπή και εγκληματική ενέργεια η στείρωση των σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:03 | Σταυρος

    Θεωρώ οτι είναι απαράδεκτη ενέργεια η στείρωση των σκύλων. Θα πρέπει οι ενέργειες σας να κατευθυνθουν προς την αυστηρό ποίηση των ελεγχων για οσουν κατέχουν ζώα συντροφιάς.Η ιατρική πράξη της στείρωσης είναι αποτρεπαια πράξη και καταδικαστέα απο όλους.Παρακαλώ να αποσύρεται την τροπολογία που αφορα αυτό το κομματι.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:27 | Andriana

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 10 Μαΐου 2021, 14:20 | Andrea Fotiadis

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 10 Μαΐου 2021, 14:52 | Dimitris

    Διαφωνώ με τη στείρωση δεσποζομενων ζώων!

  • 10 Μαΐου 2021, 14:39 | Κωνσταντίνος

    Εφόσον προωθείται την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων τότε θα πρέπει αυτό να εφαρμοστεί για τα ζώα που θα αποκτήσουν οι άνθρωποι και όχι σε αυτά που ήδη έχουν. Δεν κάναμε καμία συμφωνία με κανένα και δεν ήταν υποχρέωση με προηγούμενο νόμο να γίνει στείρωση.
    Όποιος ιδιοκτήτης συμφωνήσει να στειρώσει το ήδη κατέχων ζώο θα πρέπει να απαλλάσσατε από το κόστος και αυτό να πηγαίνει στους δήμους, οι οποίοι θα καρπώνονται τα πρόστιμα και ουσιαστικά δεν έχουν κάνει τίποτα μέχρι τώρα για τα αδέσποτα, οι περισσότεροι τουλάχιστον.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:45 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 10 Μαΐου 2021, 14:50 | Χριστινα

    Είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας να κουβέντα ζούμε την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων. Είναι παρακμή βαρβαρότητα μισος για τα ζώα. Ηλεκτρονικη σημ9ανση και πρόστιμα στους παραβάτες.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:23 | Thanasistrakos

    Τα σκυλιά μου είναι μέλος της οικογένειας δεν θα επιτρέψω την στείρωση.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:58 | Γιώργος Μπούτσικας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:00 | Ηλίας Μάνος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2, όπου συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
    α) τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    β) δεν υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    γ) ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. το ζώο καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    δ) είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του, αλλά και πολλές άλλες παρενέργειες επιστημονικά τεκμηριωμένες.
    Η στείρωση ως χειρουργική επέμβαση, έρχεται σε πλήρη αντίφαση επίσης με τα παρακάτω, όπου αναγράφονται στο άρθρο 2:
    iii. ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς
    Είναι ενέργεια, που θα αφανίσει στην κυριολεξία της Ελληνικές φυλές
    και θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του κατοικιδίου και μόνο, να αποφασίζει αν θα στειρώσει ή όχι το ζώο του, για λόγους υγείας ή για το λόγο ανεπιθύμητων γεννών.
    Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής:
    Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.
    Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:56 | Μάρκος Σωφρονάς

    Σχετικά με την υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς ως λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων είναι παντελώς λανθασμένο, αντιδημοκρατικό και αντικοινωνικό.
    Πηγή των αδέσποτων ως γνωστό είνα τα ίδια τα αδέσποτα που θα πρέπει πρωτίστως να στειρώνονται όλα. Η στείρωση σε δεσποζόμενα να επιτρέπεται είτε για λόγους υγείας του ζώου έιτε γιατί ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να το ελέγξει/περιορίσει και σύμφωνα με την συγκατάθεσή του πάντα. Είναι αντιφατικό να απαγορεύεται ο ακρωτιριασμός αυτιών/ουράς σύμφωνα με το 1ι και να επιτρέπεται η αφαίρεαση ζωτικών οργάνων υγειούς σκύλου. Επίσης είναι αντιφατικό ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου να ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά (παράγρ. 2) και την ίδια ώρα να τον υποχρεώνει να προκαλεί ζημιά στο κατοικίδιο του μέσω της στείρωσης. Οι επιπτώσεις της στείρωσης στην υγέια του ζώου είναι πολλές και καλά θα κάνετε να ενημερωθείτε απο κτηνιάτρους. Επιπρόσθετα τα δεσποζόμενα θεωρούνται ισότιμα μέλη μιάς οικογένειας και ως εκ τούτου δεν θα υπέβαλε κανένας ιδιοκτήτης σε υποχρεωτική αφαίρεση οργάνων σε κανένα μέλος της. Ειδικότερα για τις καθαρόαιμες φυλές και για τους σκύλους με pedigree ένα μέτρο υποχρεωτικής στείρωσης θα ήταν καταστροφικό δεδομένου ότι ένας τέτοιος σκύλος χρειάστηκε χρόνια κυνοφιλικής προσπάθειας προκειμένου να φτάσει ως εδώ και επιπλέον όλα αυτά τα ζώα είναι δηλωμένα και ανιχνεύσιμα στον ΚΟΕ. Επίσης στις παραγράγους 6 & 7 γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους κυνηγετικούς σκύλους και στους κυνηγούς πράγμα που φωτογραφίζει το αντικυνηγετικό μένος των ανθρώπων που έφτιαξαν αυτό το προσχέδιο υποτίθεται για όλα τα δεσποζόμενα ζώα. Θα πρέπει επομένως οι 6 & 7 να λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεσποζόμενα και όλους τους ιδιοκτήτες ανεξαιρέτως. Επίσης το διαβατήριο που απαιτείεται στην παράγραφο 6 είναι αντιφατικό με την 1στ αφού διαβατήριο απαιτείται μόνο για ταξίδι στο εξωτερικό.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:33 | Τάκης Χ

    Είναι μεγάλο λάθος να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο. Όχι στην βάρβαρη στείρωση των ζώων. Ζωόφιλος δεν είναι αυτός που ευνουχίσει αλλα αυτός που φροντίζει τα ζώα του. Υποχρεωστε λοιπόν με βαριά πρόστιμα να σημάνουν ηλεκτρονικά όλοι τα ζώα τους και κάντε ελέγχους. Το πρόβλημα των αδέσποτων θα λυθεί αμέσως.