Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:37 | Αλέξιος Σιβρικόζης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 10 Μαΐου 2021, 16:39 | Πρεκασ Ηλιας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:35 | Τένια Γρεκού

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:04 | Σοφία Καραμουζα

    Ποιο είναι ακριβώς το νόημα του νομοσχεδίου;
    Να βρεθεί τρόπος να σταματήσουν οι εγκαταλείψεις από τις ανεξέλεγκτες γέννες δεσποζομενων .
    Να γίνουν υποχρεωτικές οι στειρώσεις δεσποζομενων ώστε να σταματήσει επιτέλους ο αυξανόμενος αριθμός των εγκαταλειψεων.
    Δεν υπάρχει πολιτισμός όταν μαζεύεις νεογέννητα από τους κάδους ,από τα χωράφια ,από τους χώρους των καταφυγίων
    Πολιτισμός δεν υπάρχει όταν υπερτερεί το συμφέρον και το κέρδος.
    Δεν μπορεί δύο ομάδες ( κυνηγοί και κτηνοτρόφοι ) που έχουν αποδείξει μέχρι τωρα την ανύπαρκτη ευαισθησία τους εγκαταλείποντας μωρά ,γέρικα και αρρωστα ζώα να κάνουν «κουμάντο» και να προσπαθουν για άλλη μια φορά να περάσει το δικό τους .
    Χωρίς στειρώσεις χωρίς έλεγχο η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι μια χοάνη εγκαταλελειμμένων ζώων που θα στηρίζει κυνοκομεια ντροπής .
    Όσο για τους εθελοντές που είναι ήδη εξαντλημένοι που τους έχουν κατατάξει σε πολίτες τρίτης κατηγορίας θα σταματήσουν να φροντίζουν και να προσφέρουν γιατί απλά δεν αντέχουν άλλο

  • 10 Μαΐου 2021, 16:00 | Κωνσταντίνος Σβεστονώφ

    Είναι ντροπή να θέλετε υποχρεωτική κακοποίηση-στείρωση υγιεί δεσποζομενων ζώων, την στιγμή που μιλάτε για ευζωία. Υπάρχουν τρόποι καταπολέμησης αδέσποτων. Οι αρμόδιοι φορείς σας παρουσίασαν τους τρόπους. Μέχρι και τα «κλειδιά » της τράπεζας δεδομένων σας προσέφεραν απλόχερα. Εσείς όμως εν καιρό δημοκρατίας λειτουργειτε με το αποφασίζουμε και διαταζουμε. Παίρνοντας μας η μπάλα όλους, γι’αυτους τους λίγους που είναι ανεύθυνοι και ανίκανοι να μεγαλώσουν ζώα. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ….
    Επίσης θέλω να βγούνε ολα τα τα νόμιμα οικονομικά στοιχεία που λαμβάνει το κράτος γύρω από την οικονομία του σκύλου. Επίσης θέλω στατιστικά, με καμπύλες, να μας ενημερώσετε και για την μείωση των εσόδων που θα επιβαρύνει τα ταμεία του κράτους, η μείωση των δεσποζομενων ζώων σε πάροδο χρόνου.
    Σαν επιχειρηματίας του χώρου, ασκώ το επάγγελμα της εισαγωγής και εμπορίας τροφίμων για ζώα. Ανα έτος αφήνω στα ταμεία του κράτους εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε φόρους, ΦΠΑ Κ.Α. πολλά. Αν μειωθούν οι σκύλοι, θα μειωθούν οι πωλήσεις τροφίμων και ειδών. Εν συνεπεια και τα τέλη που θα αποδίδω στο κράτος….πείτε μου είναι φυσιολογικό?Βάζετε τα χέρια σας να βγάλετε τα μάτια σας. Οχι μόνο τα δικά σας, αλλά και όλων των υπολοίπων που ζούμε νόμιμα γύρω από τον σκύλο. Επίσης σαν κυνοφιλος, θεωρώ αδιανόητο να βάλω τα ζώα μου σε διαδικασία στείρωσης χωρίς να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ελπίζω την τελευταία στιγμή να επικρατήσει η λογική…..

  • 10 Μαΐου 2021, 16:03 | ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΓΚΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική και “οριζόντια» στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων, η οποία ελέγχεται τόσο ως αντικοινοτική, όσο και ως αντισυνταγματική, εμφανίζεται ως βιοηθικά ατεκμηρίωτη και ιατρικά ανεπίτρεπτη και δεν σέβεται τα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους! Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για την άμεση εξαίρεση όλων των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και όλων των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων καθως και ολων των σκυλων κυνηγιου, φυλαξης και βοηθειας.

    Η Ελλάδα θα μπορούσε και μπορεί να έχει άλλες κυνολογικές και φιλοζωικές πρωτιές που την τιμούν. Αντ’ αυτών, με το προς ψήφιση νομοσχέδιο γίνεται η ΠΡΩΤΗ και ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ στον ΚΟΣΜΟ που επιβάλλει υποχρεωτική στείρωση σε δεσποζόμενους σκύλους ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ !
    Οι Ελληνικές Φυλές Σκύλων, με ιστορία άνω των 4.000 ετών, δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί ότι θα εξαλειφθούν, ως παράπλευρη απώλεια του αγώνα καταπολέμησης του υπερπληθυσμού των αδεσπότων. Ούτε και μπορεί να γίνει αποδεκτό οι σχεδόν τετρακόσιες [400] αναγνωρισμένες από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) Φυλές σκύλων από όλο τον κόσμο να παύσουν να υπάρχουν στην Ελλάδα.

    Σεβαστείτε την Ιστορία μας ! Σεβαστείτε τα δικαιώματά μας, ως πολιτών αυτής της χώρας ! Μην αντιμετωπίζετε τους κυνόφιλους ως συλλήβδην δράστες ενός εγκλήματος που διέπραξε κάποιος άλλος ! Μη διαπράττετε ένα έγκλημα για να τιμωρήσετε ένα άλλο, φορτώνοντάς το στις πλάτες αθώων! Ας πρυτανεύσει η λογική, με τη θέσπιση έστω και την τελευταία στιγμή των παραπάνω εξαιρέσεων και την ταυτόχρονη ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την αυστηροποίηση των προστίμων σε βάρος των πραγματικά παρανομούντων !

  • 10 Μαΐου 2021, 16:50 | Τενια Γρεκού

    Προβλήματα που προκύπτουν άμεσα από την επέμβαση της στείρωσης (απο προσωπικό αρχέιο)

    Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πρωτίστως αυτά που θα έπρεπε να είναι ήδη αυτονόητα.Η στείρωση ειναι ιατρική πράξη. Ο μοναδικός αρμόδιος και υπεύθυνος για να αποφασίσει εάν κάποιο ζώο πρέπει ή ενδεικνυται χωρίς κίνδυνο ή αποδεκτό ρίσκο, δεδομένων των εναλλακτικων, να υποβληθεί σε μια τέτοια σοβαρή επέμβαση που απαιτεί γενική αναισθησία είναι μόνον ο κτηνιατρος και απολύτως κανένας αλλος. Ο οποίος ζητα με επιστημονική αιτιολόγηση και τεκμηρίωση την αδεια του ιδιοκτήτη του ζωου.Οπως αναφερθηκε για να προβούμε στην επέμβαση της θα πρέπει να εγκατασταθεί γενική αναισθησια και νάρκωση στο ζωο.Αυτο από μόνο του ενεχει κινδύνους για τη ζωή του ζώου και σε καμία περίπτωση δε ρισκαρουμε την πιθανότητα μιας ανακοπής ή μιας απνοιας που θα οδηγησουν στον θάνατο για να προβούμε σε επεμβάσεις που απαιτουν γενική αναισθησια και δεν εχουν θεραπευτικό χαρακτήρα για τη ζωη του ζωου αλλα προαιρετικό…Η ίδια η επέμβαση της στείρωσης ειδικά σε ενα θηλυκό ζώο ενέχει αρκετούς κινδύνους. Είναι ένα σοβαρό χειρουργείο που απαιτεί, άνοιγμα της κοιλίας, απωλίνωση μεγαλων αγγείων, κίνδυνο για σοβαρές αιμορραγίες κατα την επέμβαση, κίνδυνο ρήξης ζωτικών ενδοκοιλιακων οργάνων και αυξημενες πιθανότητες για μετεγχειρητικές επιπλοκές στο οποίο δε μπορείς να συστήσεις κατάκλιση.
    Οι πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι: 1) εσωτερική αιμορραγία απο μετακίνηση των απωλινώσεων των αγγείων , 2) περιτονίτιδα απο διεγχειριτική μόλυνση, 3) ρήξη των ραμματων από αυξημένη δραστηριότητα του ζώου ,4)δημιουργία μετεγχειρητικών κήλεων 5)πιθανότητα εκσπλαχνισμού απο τη ρηξη της σύγκλεισης της τομής 6) μόλυνση μετεγχειρητικού τραύματος 7) αποστηματοποίηση ή και δημιουργία συρριγίων.
    Αξιζει ν αναφερθεί οτι η προαιρετική αυτη επέμβαση επιφέρει αντιληπτό από εμας πονο και δυσφορία στο χειρουργημένο ζώο για τουλάχιστον μια βδομάδα και ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ.
    Όλα τα παραπάνω αφορούν υγιή και νεαρα ζώα. Αν πρόκειται για ζωα μεγαλυτερης ηλικίας οι πιθανότητες να παει κάτι στραβά είναι πολλαπλάσιες. Ένα χειρουργιο για ενα υπερήλικο ζώο μπορεί να είναι η θανατική του καταδικη ή ενα ζωο με προβλήματα καρδιολογικα, ηπατικά ή νεφρικά, για ενα ζώο με χρόνια νοσήματα και γενικά επιβαρυμένη υγεία.
    Ειδικά για τα ζώα που ανήκουν σε κάποιες καθαρόαιμες φυλές έχουμε επιπλέον ειδικά προβλήματα αναλόγως της φυλής, που αυξανουν την επικινδυνότητα μιας ναρκωσης και μιας επέμβασης.
    Οι ΒΡΑΧΥΚΕΦΑΛΕΣ ΦΥΛΕΣ εχουν προβλήματα αναπνευστικά λογω κατασκευής όπως τα ΒULLDOG ή τα PEKIGNESE και καθε φορά που τα ναρκωνουμε παίζουμε εν γνώση μας με τη ζωη τους κορώνα γράμματα .
    Τα ΛΑΓΩΝΙΚΑ οράσεως οπως τα GREYHOUNDS δε μπορούν να μεταβολίσουν καλά τα αναισθητικά φάρμακα και επιπλέον κινδυνεύουν απο σοβαρή υποθερμία κατά τη διάρκεια μιας γενικής αναισθησίας λόγω χαμηλού ποσοστού λίπους στο σώμα τους.
    Τα ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΑ ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ και αλλα λόγω κάποιας μετάλλαξης του ABCB1 γονιδίου επιτρέπουν τη συσσώρευση κάποιων αναισθητικών παραγόντων στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα το αυξημένο ρίσκο θνησιμότητας κατά την αναισθησία.
    Κάποιες φυλές όπως τα ΑΚΙΤΑ έχουν πολύ χαμηλα αιμοπετάλια με σοβαρό κίνδυνο διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών αιμορραγιών αφού εχουν μειωμένη πηκτικότητα στο αίμα.
    Τα ΝΤΟΜΠΕΡΜΑΝ και τα ΜΠΟΞΕΡ εμφανίζουν συχνά αρρυθμίες υποκλινικές κσι ασυμπτωματικές δύσκολες να διαγνωσθούν καθώς και μυοκαρδιοπάθειες οπότε ενέχει ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο η οποιαδήποτε νάρκωσή τους.
    Οι πολύ μικρόσωμες φυλές είναι πολύ δύσκολες στην αναισθητική διαχείριση τους και δεν εχουν περιθώριο να χασουν αίμα διεγχειρητικά καθιστώντας επικίνδυνη την οποιαδήποτε επέμβαση και γενική αναισθησία.
    Απο τα παραπάνω θα πρέπει να γίνει αντιληπτό αδιαμφησβήτητα και απολύτως κατανοητά στον καθένα ότι οι ιατρικες αποφάσεις αυτού του ειδους δεν ειναι λέξεις γραμμένες σε νόμους και εγκυκλίους.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:27 | Ioanna

    Όχι στην στείρωση των ζώων μας

  • 10 Μαΐου 2021, 16:50 | Ιωάννα

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων μας

  • 10 Μαΐου 2021, 16:44 | Εμμανουήλ Συρίγος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 10 Μαΐου 2021, 16:30 | ΚΛΕΑΡΧΟΣ

    Το νομοσχέδιο, λόγω της ανεπίτρεπτης εμμονής στη στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων, φάσκει και αντιφάσκει σε πολλά άρθρα του. Είναι αντίθετο με ότι ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κατάπτυστο άρθρο 5 έρχεται σε αντίθεση με το 11.
    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη!!!
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ είναι αποδεκτή Ιατρική πράξη μόνο για σοβαρό λόγο υγείας ενός σκύλου !!!
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ προκαλεί κινδύνους ακόμη και με την αναισθησία του σκύλου !!!
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ θα προκαλέσει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ στατιστικά αποδεδειγμένα στον σκύλο συμφώνα με διεθνείς μελέτες κτηνιάτρων!
    – εμφάνιση διαταραχών των αρθρώσεων σε ποσοστό 23% (έναντι 3% των μη στειρωμένων)
    -παχυσαρκία
    – ανάπτυξη καρκίνων στα αρσενικά σκυλιά σε ποσοστό 13%
    -εμφάνιση καρκίνων του μαστου σε θηλυκά σκυλιά στο 12% (με 3% στα αστειρωτα ) τετραπλάσια αύξηση
    – δυσπλασία ισχύου στα αρσενικα 10,3 % με 5,1% στα αστείρωτα
    -δακρύρροια κρανιακού συνδέσμου
    – καρκίνος (λεμφοσάρκωμα, μαστοκύτωμα και αιμαγγειοσάρκωμα). Το λεμφοσάρκωμα και το αιμαγγειοσάρκωμα είναι συνεχώς θανατηφόρα και το μαστοκύτωμα μπορεί να είναι. Το αιμαγγειοσάρκωμα είναι ένας καρκίνος που επηρεάζεται από τη στείρωση στα θυληκα .
    – καρκίνος του προστάτη, είναι πιο διαδεδομένη σε στειρωμένα αρσενικά σκυλιά.
    -ακράτεια ούρων
    – καρδιακοί όγκοι σε σκύλους HSA 4%
    – σπληνική όγκοι HSA 2%
    – δερματικούς όγκους των μεσοκυττάρων (MCT) 4% περισσότερο από τα μη στειρωμενα
    – η στείρωση μπορεί να διαταράξει τον φυσιολογικό αναπτυξιακό ρόλο των γοναδικών ορμονών σε συστήματα πολλαπλών οργάνων, μπορεί κανείς να οραματίσει την εμφάνιση συνδρόμων νόσων τα HD, CCL, LSA, HSA, MCT, OSA και δυσπλασία αγκώνων (ED) αναφέρονται ως ιδιαίτερα ανησυχητικά .

    ΑΙΣΧΟΣ. Μια δεύτερη σκέψη είναι απαραίτητη.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:16 | Μαρία Βλάχου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:20 | Βασιλης Καρωνης

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση. Επισης καλο θα ειναι να γινει κατανοητο οτι τα ζωα χωριζονται σε ζωα συντροφιας και εργασιας (Φυλακες, τσομπανοσκυλα κυνηγοσκυλα, τρουφοσκυλα, οδηγοι τυφλων, στρατιωτικοι σκυλοι και αστυνομιας). Τα ζωα εργασιας χρειαζονται την σωματικη ακεραιοτητα τους για να μπορουν να ανταπεξελθουν επιτυχως στα καθηκοντα τους.
    Το προβλημα των αδεσποτων δεν λυνεται με υποχρεωτικες διαταξεις, λυνεται με παιδεια σχεδιασμο και υπευθυνοτητα.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:27 | ΕΛΕΝΑ ΑΡΕΤΑΚΗ

    Όχι στα δεμένα σκυλιά. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδείξει κανείς ότι ζουν μια ζωή μόνιμα δεμένα γιατί οι κηδεμόνες θα υποστηρίζουν ότι τα έδεσαν προσωρινά. Αυτό συμβαίνει και τώρα. Τα ζώα πρέπει να δένονται μόνο στη βόλτα και για την μεταφορά τους γενικότερα.

    Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να δώσει το κατοικίδιο του θα πρέπει να έχει δικαίωμα να το κάνει και ο ίδιος και όχι απαραίτητα ο Δήμος του. Αν εγώ για κάποιο λόγο δηλαδή επιθυμώ να δώσω τον σκύλο μου στην αδερφή μου φυσικά και πρέπει να μπορώ να το κάνω μεταβιβάζοντας φυσικά νομότυπα την κηδεμονία του ζώου.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:30 | Πασχαλούδη Αικατερίνη

    ΓΙΑΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙΣ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΟ ΜΟΥ …ΜΕ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ;
    ΤΙ ΣΟΥ ΕΚΑΝΕ ; !!!!!

    Δεν σου έκανε τίποτε ! Δεν σε πείραξε ποτέ ! Αντίθετα είναι το λατρεμένο μέλος της οικογενείας μου, ανθρωποκεντρικό, ισορροπημένο, δεσποζομενο που χαίρει πλήρης ευζωίας και με συντροφεύει στο κυνήγι, στις Εκθέσεις Μορφολογίας και στους Αγώνες Εργασίας σκύλων.
    Το απέκτησα με μεγάλη οικονομία από το υστέρημα μου .
    ΔΕΝ το αγόρασα από τα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ -εργοστάσια -κουταβιών puppy mill !
    Το απέκτησα από ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ κυνηγητικών σκύλων .Δεν το γνωρίζεις φυσικά αλλά το καθαρόαιμο κυνηγητικό σκυλί ανάλογα την φυλή και την εργασία που κάνει
    έχει συγκεκριμένες φυσικές ιδιότητες.
    Μόνο με την καθαρόαιμη επιλεκτική εκτροφή συνεχόμενα μπορεί να τις διαιωνίσει!
    Παγκοσμίως να ξέρεις οι καθαρόαιμες φυλές κυνηγίου προστατεύονται από τους περισσότερους σε αριθμό ερασιτέχνες και τους ελάχιστους σε αριθμό επαγγελματίες εκτροφείς κυνηγητικών σκύλων.
    Κι αυτό γιατί αυτοί γνωρίζουν την καθαρόαιμη κυνηγητική φυλή που εκτρέφουν ΑΡΙΣΤΑ.
    Κάνουν οικονομικές θυσίες μεγάλες με ανανεώσεις ζωών, χάριν τις βιοποικιλότητας της κάθε φυλής, ακολουθούν την γενετική σκύλων, δημιουργούν γραμμές αίματος για να μπορούν να διατηρηθούν ζωντανές και να βελτιωθούν από γενιά σε γενιά οι φυσικές ιδιότητες των κυνηγητικών σκύλων.
    Και η μεγίστη χαρά που νιώθουν της γέννησης νέων ψυχών νέων ελπίδων νέων αξίων καθαρόαιμων κυνηγητικών σκύλων είναι πρωτίστως δημιουργικό και ανώτερο ψυχικά έργο που επιτυγχάνεται με αφοσίωση και πάθος.
    Με το δικό μου καθαρόαιμο κυνηγητικό σκυλί θέλω και εγώ να νιώσω την χαρά της γέννησης όπως μου επιτρέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και η υπάρχουσα από έτη Ελληνική .
    Δεν έχω αποφασίσει αν θα είναι σαν ιδιώτης σαν ερασιτέχνης η λίγο δύσκολο σαν επαγγελματίας. Εσύ όμως γιατί θες να μου στερήσεις αυτή την απόκτηση απογόνων να μου στερήσεις το νόμιμο Ευρωπαϊκό και Εθνικό δικαίωμα μου , να μου στερήσεις το δικαίωμα κυνηγίου με ένα αρτιμελές υγείες σκύλο, να μου στερήσεις το δικαίωμα να συμμετάσχω σαν Ευρωπαίος πολίτης σε Εκθέσεις μορφολογίας στην χώρα μου και Διεθνώς, να μου στερήσεις το δικαίωμα να προπονήσω και συμμετάσχω με το καθαρόαιμο κυνηγητικό μου σκύλο σε αγώνες εργασίας διεθνώς; ΓΙΑΤΙ ; (λόγω διεθνών κανονισμών απαγορεύεται σε καθαρόαιμο Στειρωμένο σκυλί η συμμετοχή )
    Με υποχρεώνεις να χρεωθώ την Oικονομική , Ψυχικα Τραυματική και παράνομη λόγο ευζωίας ανήθικη συμμετοχή μου στην ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΣΤΕΙΡΩΣΗ του κυνηγητικού σκύλου μου .ΓΙΑΤΙ ; Ούτε εγώ ούτε το καθαρόαιμο σκυλί μου σε πειράξαμε ποτέ !!!
    Ενώ φροντίζω χρόνια την νόμιμη ευζωία του δεν το κακομεταχειρίστηκα ΠΟΤΕ και το έχω μέλος της οικογενείας μου !!
    Με ποιο δικαίωμα αποφασίζεις να ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ με Στείρωση το σκυλί μου ενώ προστατεύεται από τον υπάρχον Ευρωπαϊκό νόμο περί ευζωίας !!
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ είναι αποδεκτή Ιατρική πράξη μόνο για σοβαρό λόγο υγείας ενός σκύλου !
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ προκαλεί κινδύνους ακόμη και με την αναισθησία του σκύλου !
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ θα προκαλέσει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ στατιστικά αποδεδειγμένα στον καθαρόαιμο κυνηγητικό μου σκύλο συμφώνα με μελέτες Αμερικανών και όχι μονο Ιατρών !
    Δεν μπορεί να κυνηγήσει μετά από μια στείρωση ένα κυνηγόσκυλο αφού θα του προκληθεί απο την ΣΤΕΙΡΩΣΗ :
    – εμφάνισης διαταραχών των αρθρώσεων με ποσοστό 23% (έναντι 3% των μη στειρωμένων)
    – την ανάπτυξη καρκίνων στα αρσενικά σκυλιά σε ποσοστό 13%
    -την εμφάνιση καρκίνων του μαστου σε θηλυκά σκυλιά στο 12% (με 3% στα αστειρωτα ) μια τετραπλάσια αύξηση
    – δυσπλασία ισχύου στα αρσενικα 10,3 % με 5,1% στα αστείρωτα
    -δακρύρροια κρανιακού συνδέσμου
    – καρκίνο (λεμφοσάρκωμα, μαστοκύτωμα και αιμαγγειοσάρκωμα). Το λεμφοσάρκωμα και το αιμαγγειοσάρκωμα είναι συνεχώς θανατηφόρα και το μαστοκύτωμα μπορεί να είναι. Το αιμαγγειοσάρκωμα είναι ένας καρκίνος που επηρεάζεται από τη στείρωση στα θυληκα .
    – καρκίνος του προστάτη, είναι πιο διαδεδομένη σε στειρωμένα αρσενικά σκυλιά.
    – καρδιακοί όγκοι σε σκύλους HSA 4%
    – σπληνική όγκοι HSA 2%
    – δερματικούς όγκους των μεσοκυττάρων (MCT) 4% περισσότερο από τα μη στειρωμενα
    – η στείρωση μπορεί να διαταράξει τον φυσιολογικό αναπτυξιακό ρόλο των γοναδικών ορμονών σε συστήματα πολλαπλών οργάνων, μπορεί κανείς να οραματίσει την εμφάνιση συνδρόμων νόσων τα HD, CCL, LSA, HSA, MCT, OSA και δυσπλασία αγκώνων (ED) αναφέρονται ως ιδιαίτερα ανησυχητικά .
    Μπορώ να αναφέρω πολλά ακόμη αλλά νομίζω αυτά αρκούν να σε πείσουν ότι
    μου ΚΑΚΟΠΟΙΕΙΣ -ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ με κίνδυνο της ζωής του και της νόμιμης ευζωίας του
    με την ΣΤΕΙΡΩΣΗ το καθαρόαιμο δεσποζομενο κυνηγόσκυλο μου .
    Ενα ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ ΣΚΥΛΙ με τέτοια προβλήματα υγείας ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑ !!!
    Ουσιαστικά ακυρώνεται και με θες συνένοχο να παρανομήσω και να ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΩ εγώ με την ΣΤΕΙΡΩΣΗ που θες να μου επιβάλεις τον δικό μου καθαρόαιμο κυνηγητικό ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ λογω εργασιακού dna σκύλο !!!
    Το Τεράστιο οικονομικό κόστος που θα έχω μετά της καταστροφής από την Στείρωση ενός τέτοιου εργασιακού σκύλου , είναι βέβαιο ότι θα το αναγνώριζε κάθε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν μιλάμε για αδέσποτα υβρίδια σκύλων .
    Μιλάμε για ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ σκυλιά κυνηγίου με διεθνές αναγνωρισμένο γενεαλογικό χάρτη 5 γενεών , στηριζόμενο σε Διεθνές αξιακο σύστημα πιστοποίησης της Μορφολογικής συμμόρφωσης με το πρότυπο και την Εργασία όλων των προγονών του κάθε σκυλου !!!!
    Γιατί λοιπόν θες να μου επιβάλεις να γίνω ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ σαν τον ΜΕΝΓΚΕΛΕ στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου ;
    Εγώ ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ και θέλω να είναι αρτιμελές το ιδιόκτητο καθαρόαιμο κυνηγόσκυλο μου .Δεν θέλω να παρανομήσω και να επηρεάσω την ευζωία του με την στείρωση .
    Θέλω να χαρώ απογόνους του να κυνηγήσω και να συμμετάσχω στην νόμιμη οικονομία της φύσης όπως αναγράφεται στο δικό μου dna .
    Για αυτό μην με βάζεις στο ίδιο τσουβάλι το δεσποζομενο σκύλο μου με τα αδέσποτα .
    θα στηρίξω κάθε θετικό έργο προόδου όχι έργο καταστροφής .
    Παραμένω πιστός στην νομιμότητα των διεθνών κανονισμών καθαρόαιμων σκύλων της F.C.I και Επιθυμώ να με ΑΚΟΥΣΕΙΣ και να ακυρώσεις την εντολή για ΣΤΕΙΡΩΣΗ του σκύλου μου !!
    Αλλά και να διορθώσεις σύμφωνα με την υπάρχουσα ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ και ΕΘΝΙΚΗ νομοθεσία τα δέοντα για την ιδιωτική , Ερασιτεχνική εκτροφή καθαρόαιμων κυνηγητικών σκύλων !!

    Δηλώνω
    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΥΝΟΦΙΛΟΣ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΥ ΚΥΝΗΓΗΤΙΚΟΥ ΣΚΥΛΟΥ !!

    Υ.Γ.
    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΖΩΩΝ
    (Slattery ML, Potter JD, Curtin K, Edwards S, Ma K, et al. (2001) Τα οιστρογόνα μειώνουν και η απόσυρση των οιστρογόνων αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου θετικού στην αστάθεια μικρο-δορυφόρου.
    Salmeri KR, Bloomberg MS, Scruggs SL, Shille V (1991) Γοναδεκτομή σε ανώριμους σκύλους: Επιδράσεις στη σκελετική, φυσική και συμπεριφορική ανάπτυξη.
    Grumbach M (2000) Οιστρογόνο, ανάπτυξη οστών και φύλο:
    Slattery ML, Potter JD, Curtin K, Edwards S, Ma K, et al. (2001) Τα οιστρογόνα μειώνουν και η απόσυρση των οιστρογόνων αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου θετικού στην αστάθεια μικρο-δορυφόρου.
    Hart BL (2001) Επιδράσεις της γοναδεκτομής στην επακόλουθη ανάπτυξη γνωστικής βλάβης
    Duval JM, Budsberg SC, Flo GL, Sammarco Jl (1999) Φυλή, φύλο και σωματικό βάρος ως παράγοντες κινδύνου για ρήξη του κρανιακού σταυρωτού συνδέσμου σε νεαρά σκυλιά
    Witsberger TH, Villamil JA, Schultz LG, Hahn AW, Cook JL (2008) Επικράτηση και παράγοντες κινδύνου για, δυσπλασία ισχίου και ανεπάρκεια κρανιακού χιαστού συνδέσμου σε σκύλους.
    Beauvais W, Cardwell JM, Brodbelt DC (2012) Η επίδραση της στείρωσης στον κίνδυνο όγκων των μαστών σε σκύλους
    White CR, Hohenhaus AE, Kelsey J, Procter-Grey E (2011) Δερματικά MCT: Συσχέτιση με την κατάσταση του spay / neuter, τη φυλή, το μέγεθος του σώματος και τη φυλογενετική συστάδα
    Teske E, Naan EC, van Dijk E, Van Garderen E, Schalken JA (2002) Καρκίνωμα προστάτη σκύλου: επιδημιολογικές ενδείξεις αυξημένου κινδύνου σε ευνουχισμένους σκύλους.
    Villamil JA, Henry CJ, Hahn AW, Bryan JN, Tyler JW, et αϊ. (2009) Ορμονική και σεξουαλική επίδραση στην επιδημιολογία του λεμφώματος σκύλου
    Cooley DM, Beranek BC, Schlittler DL, Glickman MW, Glickman LT, et αϊ. (2002) Έκθεση ενδογενούς γοναδικής ορμόνης και κίνδυνος σαρκώματος των οστών.
    Diesel G, Brodbelt D, Laurence C (2010) Έρευνα πολιτικών κτηνιατρικής πρακτικής και γνώμες για σκύλους στειρώματος.
    Trevejo R, Yang M, Lund EM (2011) Επιδημιολογία χειρουργικού ευνουχισμού σκύλων

  • 10 Μαΐου 2021, 16:39 | ΕΛΕΝΗ ΚΛΗΜΗ

    NAI ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΖΩΑ. ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΠΟ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΓΕΝΝΕΣ, ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΔΕΝ ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΤΣΟΜΠΑΝΟΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΓΕΝΝΗΣΟΥΝ 12, 14 ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΣΑΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ ΠΑΥΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ‘ΧΟΜΠΥ» ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΕΤΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΜΕΝΑ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΙΡΕΣ ΓΕΝΝΕΣ, ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΛΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΓΕΝΝΕΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΝΕΥΡΕΣΕΙΣ ΜΕ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ, ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΡΓΕΙ Η ΙΣΧΥΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:21 | Μάνος Ματσάκης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:00 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΟΧΙ στην ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ στείρωση ΟΛΩΝ των δεσποζόμενων ζώων

  • 10 Μαΐου 2021, 16:21 | Τζανής Δημητρόπουλος

    Σχετικά με την παράγραφο 7 (Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.), θα πρέπει να απαγορευθούν επιτέλους τα κλουβιά που τοποθετούνται σε παράνομη επέκταση του αυτοκινήτου και αυξάνουν την πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού αν κάποιος πέσει πάνω τους.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:02 | αννα

    δεν εχει κανενας δικαιωμα να αφαιρη τα γεννητικα οργανα απο υγιη
    ζωο.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:57 | ΕΛΕΝΑ ΑΡΕΤΑΚΗ

    Aπαραδεκτα μεγάλο το διάστημα προσαρμογής!
    6 μήνες είναι υπέρ αρκετοί για την προσαρμογή τόσο στο θέμα της στείρωσης όσο και στο θέμα των διοικητικών προστίμων.
    Κάντε την στείρωση υποχρεωτική για όλα τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα. Άλλη λύση δεν υπάρχει και το γνωρίζουμε όλοι όσοι τόσα χρόνια καλύπτουμε την ανεπάρκεια του κράτους! Έχουμε δικαίωμα ως πολίτες να βιώνουμε μια ήρεμη ζωή και όχι να αντικαθιστούμε την κάθε κυβέρνηση. Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας και μην υποχωρείτε στα συμφέροντα όσων έφτασαν τη χώρα σε αυτό το χάλι. Δεν αντέχουμε άλλο.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:31 | ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική και “οριζόντια» στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων, η οποία ελέγχεται τόσο ως αντικοινοτική, όσο και ως αντισυνταγματική, εμφανίζεται ως βιοηθικά ατεκμηρίωτη και ιατρικά ανεπίτρεπτη και δεν σέβεται τα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους! Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για την άμεση εξαίρεση όλων των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και όλων των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων καθως και ολων των σκυλων κυνηγιου, φυλαξης και βοηθειας.

    Η Ελλάδα θα μπορούσε και μπορεί να έχει άλλες κυνολογικές και φιλοζωικές πρωτιές που την τιμούν. Αντ’ αυτών, με το προς ψήφιση νομοσχέδιο γίνεται η ΠΡΩΤΗ και ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ στον ΚΟΣΜΟ που επιβάλλει υποχρεωτική στείρωση σε δεσποζόμενους σκύλους ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ !
    Οι Ελληνικές Φυλές Σκύλων, με ιστορία άνω των 4.000 ετών, δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί ότι θα εξαλειφθούν, ως παράπλευρη απώλεια του αγώνα καταπολέμησης του υπερπληθυσμού των αδεσπότων. Ούτε και μπορεί να γίνει αποδεκτό οι σχεδόν τετρακόσιες [400] αναγνωρισμένες από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) Φυλές σκύλων από όλο τον κόσμο να παύσουν να υπάρχουν στην Ελλάδα.

    Σεβαστείτε την Ιστορία μας ! Σεβαστείτε τα δικαιώματά μας, ως πολιτών αυτής της χώρας ! Μην αντιμετωπίζετε τους κυνόφιλους ως συλλήβδην δράστες ενός εγκλήματος που διέπραξε κάποιος άλλος ! Μη διαπράττετε ένα έγκλημα για να τιμωρήσετε ένα άλλο, φορτώνοντάς το στις πλάτες αθώων! Ας πρυτανεύσει η λογική, με τη θέσπιση έστω και την τελευταία στιγμή των παραπάνω εξαιρέσεων και την ταυτόχρονη ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την αυστηροποίηση των προστίμων σε βάρος των πραγματικά παρανομούντων !

  • 10 Μαΐου 2021, 16:23 | γρηγορης

    η στειρωση ειναι η μεγιστη κακοποιηση ενος ζωου.
    του αφαιρης τη φυση του. οσοι υποστηριζουν τετοιο πραγμα
    επρεπε να διωκονται ποινικα.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:40 | ΜΑΚΗΣ ΒΟΓΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική και “οριζόντια» στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων, η οποία ελέγχεται τόσο ως αντικοινοτική, όσο και ως αντισυνταγματική, εμφανίζεται ως βιοηθικά ατεκμηρίωτη και ιατρικά ανεπίτρεπτη και δεν σέβεται τα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους! Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για την άμεση εξαίρεση όλων των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και όλων των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

    Η Ελλάδα θα μπορούσε και μπορεί να έχει άλλες κυνολογικές και φιλοζωικές πρωτιές που την τιμούν. Αντ’ αυτών, με το προς ψήφιση νομοσχέδιο γίνεται η ΠΡΩΤΗ και ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ στον ΚΟΣΜΟ που επιβάλλει υποχρεωτική στείρωση σε δεσποζόμενους σκύλους ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ !
    Οι Ελληνικές Φυλές Σκύλων, με ιστορία άνω των 4.000 ετών, δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί ότι θα εξαλειφθούν, ως παράπλευρη απώλεια του αγώνα καταπολέμησης του υπερπληθυσμού των αδεσπότων. Ούτε και μπορεί να γίνει αποδεκτό οι σχεδόν τετρακόσιες [400] αναγνωρισμένες από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) Φυλές σκύλων από όλο τον κόσμο να παύσουν να υπάρχουν στην Ελλάδα.

    Σεβαστείτε την Ιστορία μας ! Σεβαστείτε τα δικαιώματά μας, ως πολιτών αυτής της χώρας ! Μην αντιμετωπίζετε τους κυνόφιλους ως συλλήβδην δράστες ενός εγκλήματος που διέπραξε κάποιος άλλος ! Μη διαπράττετε ένα έγκλημα για να τιμωρήσετε ένα άλλο, φορτώνοντάς το στις πλάτες αθώων! Ας πρυτανεύσει η λογική, με τη θέσπιση έστω και την τελευταία στιγμή των παραπάνω εξαιρέσεων και την ταυτόχρονη ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την αυστηροποίηση των προστίμων σε βάρος των πραγματικά παρανομούντων !

  • 10 Μαΐου 2021, 16:25 | Μαρία Ακριβούλη

    Όχι στη στείρωση των δεσποζόμενων ζώων

  • 10 Μαΐου 2021, 16:13 | Αγάς Λαμπρινός

    Όχι στη στείρωση δεσποζόμενων ζώων

  • 10 Μαΐου 2021, 16:01 | Παλμες Βασιλειος

    Όχι και πάλι όχι στην στείρωση των δεσποζωμενων ζωων συντροφιας.Οχι στο άρθρο 5.Ειναι πραγματικά παράλογο και καταστροφικο για την υγεία καθως και ανήθικο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των συντρόφων μας.Υπαρχουν ήδη νομοι για τον έλεγχο των αδέσποτων οι οποιοι δεν εφαρμόζονται.Πως είναι δυνατόν Τόσα χρόνια κυνοφιλιας στην Ελλάδα με το άρθρο 6 και την παύση της ερασιτεχνικής εκτροφής που είναι και ο στυλοβάτης της προόδου των φίλων, ετσι απλά να την αφανίζει και να την αποκοπτει από την παγκόσμια συνεισφορά στην πρόοδο και διατήρηση των φυλών.Ειναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννησουμε κάποιουςσκυλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες μας δραστηριότητες,αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσω των διεθνών εκδηλώσεων που ειχα και την τιμή να συμμετάσχω με το εθνόσημο της πατρίδας μας.Κυριοι, σταματήστε τις ακρότητες και τους παραλογισμους …Εύχομαι ειλικρινα να επικρατήσει η λογική .

  • 10 Μαΐου 2021, 16:27 | Γεώργιος Μ

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το νομοσχέδιο που αναρτήθηκε, τα σκυλιά μας είναι μέλος της οικογένειας και λαμβάνουν τη φροντίδα και όλες τις νομικές προϋποθέσεις (εμβόλια,βιβλιάριο υγείας, τσιπ,κτλ.).Δεν μπορούμε να ακρωτηριασουμε ένα μέλος της οικογένειας μας (η στείρωση είναι ακρωτηριασμός) εάν δεν συντρέχουν λόγοι υγείας. Το κράτος θα πρέπει να βρει άλλο τρόπο να ελέγξει τούς ανεύθυνους «ανθρώπους».

  • 10 Μαΐου 2021, 16:56 | Ελένη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:49 | Λαμπάκης Νίκος

    Όχι στη οριζόντια στείρωση των όλων των δεσποζομενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικα ανεπίτρεπτη και το μόνο που θα καταφέρει είναι να εξαφανίσει όλες τις αυτόχθονες φυλές σκύλων

  • 10 Μαΐου 2021, 16:28 | Ηλίας Μάνος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική και “οριζόντια» στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων, η οποία ελέγχεται τόσο ως αντικοινοτική, όσο και ως αντισυνταγματική, εμφανίζεται ως βιοηθικά ατεκμηρίωτη και ιατρικά ανεπίτρεπτη και δεν σέβεται τα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους! Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για την άμεση εξαίρεση όλων των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και όλων των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.Η Ελλάδα θα μπορούσε και μπορεί να έχει άλλες κυνολογικές και φιλοζωικές πρωτιές που την τιμούν. Αντ’ αυτών, με το προς ψήφιση νομοσχέδιο γίνεται η ΠΡΩΤΗ και ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ στον ΚΟΣΜΟ που επιβάλλει υποχρεωτική στείρωση σε δεσποζόμενους σκύλους ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ !
    Οι Ελληνικές Φυλές Σκύλων, με ιστορία άνω των 4.000 ετών, δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί ότι θα εξαλειφθούν, ως παράπλευρη απώλεια του αγώνα καταπολέμησης του υπερπληθυσμού των αδεσπότων. Ούτε και μπορεί να γίνει αποδεκτό οι σχεδόν τετρακόσιες [400] αναγνωρισμένες από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) Φυλές σκύλων από όλο τον κόσμο να παύσουν να υπάρχουν στην Ελλάδα.Σεβαστείτε την Ιστορία μας ! Σεβαστείτε τα δικαιώματά μας, ως πολιτών αυτής της χώρας ! Μην αντιμετωπίζετε τους κυνόφιλους ως συλλήβδην δράστες ενός εγκλήματος που διέπραξε κάποιος άλλος ! Μη διαπράττετε ένα έγκλημα για να τιμωρήσετε ένα άλλο, φορτώνοντάς το στις πλάτες αθώων! Ας πρυτανεύσει η λογική, με τη θέσπιση έστω και την τελευταία στιγμή των παραπάνω εξαιρέσεων και την ταυτόχρονη ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την αυστηροποίηση των προστίμων σε βάρος των πραγματικά παρανομούντων !

  • 10 Μαΐου 2021, 15:09 | Μαρία Σκρινή

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 10 Μαΐου 2021, 15:47 | Ευγενία

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:43 | Νίκος Ακουμιανακης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων μας. Την ανεπάρκεια του κράτους και των δήμων να ελέγξουν τα αδέσποτα θα την πληρώσουν όλοι που έχουν δεσποζομενα ζώα;Που τηρούν τους κανόνες ευζωιας, προσέχουν για τυχόν ανεπιθύμητες γέννες μιας και έχουν ζώα πολλά χρόνια και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να τις αποφύγουν.Ολοι και όλα σε ένα τσουβαλι; Τεράστιο λάθος της κυβέρνησης και προσωπικό ατόπημα του Πρωθυπουργου να προχωρήσει σε κάτι τετοιο αφού προκαλεί το κοινό αίσθημα μιας και γίνεται ξεκάθαρο ότι παρεμβαίνει στην φύση των ζώων μας και μας θυμίζει άλλες εποχές.Περα από την αντισυνταγματικότητα του νόμου που θα καταπέσει σε οποιαδήποτε δικαστήριο, αφήνει αποκλειστικά το προνόμιο σε λίγους και καλούς να έχουν κουταβομηχανες που θα προμηθεύουν τους υπόλοιπους.Η κυνοφιλια στην χώρα κ.Πρωθυπουργε έχει πάει μπροστά από το μεράκι ορισμένων από εμάς να διαθέτουμε χρόνο και χρήμα σε ένα νοήμων ζώο που ζούμε σχεδόν όλη μέρα μαζί του και το θεωρούμε αδιανόητο αυτό που πάτε να κάνετε.Σταματηστε να ακούτε ανθρώπους εμμονικους και συζητήσετε με τους κατάλληλους επιστημονικούς φορείς και θα δείτε ότι υπάρχουν άλλες λύσεις.Αν δεν το κάνετε και δεν αποσύρεται το άρθρο αυτό θα σας θεωρήσουμε προσωπικά υπεύθυνο για την επιλογή αυτή και την καταστροφή της ελληνικής κυνοφιλιας με ένα νόμο και με ένα άρθρο.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:12 | Δεκαρίστου Μαρία

    Η πρόταση : «Διαχρονική ανικανότητα του κράτους να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αδέσποτων » δεν σας άρεσε γι αυτό και δεν δημοσιεύσατε το προηγούμενο μου σχόλιο….. ΜΑΛΙΣΤΑ…..

  • 10 Μαΐου 2021, 15:43 | Ιωάννα Γαλανού

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική και “οριζόντια» στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων, η οποία ελέγχεται τόσο ως αντικοινοτική, όσο και ως αντισυνταγματική, εμφανίζεται ως βιοηθικά ατεκμηρίωτη και ιατρικά ανεπίτρεπτη και δεν σέβεται τα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους! Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για την άμεση εξαίρεση όλων των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και όλων των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

    Η Ελλάδα θα μπορούσε και μπορεί να έχει άλλες κυνολογικές και φιλοζωικές πρωτιές που την τιμούν. Αντ’ αυτών, με το προς ψήφιση νομοσχέδιο γίνεται η ΠΡΩΤΗ και ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ στον ΚΟΣΜΟ που επιβάλλει υποχρεωτική στείρωση σε δεσποζόμενους σκύλους ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ !
    Οι Ελληνικές Φυλές Σκύλων, με ιστορία άνω των 4.000 ετών, δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί ότι θα εξαλειφθούν, ως παράπλευρη απώλεια του αγώνα καταπολέμησης του υπερπληθυσμού των αδεσπότων. Ούτε και μπορεί να γίνει αποδεκτό οι σχεδόν τετρακόσιες [400] αναγνωρισμένες από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) Φυλές σκύλων από όλο τον κόσμο να παύσουν να υπάρχουν στην Ελλάδα.

    Σεβαστείτε την Ιστορία μας ! Σεβαστείτε τα δικαιώματά μας, ως πολιτών αυτής της χώρας ! Μην αντιμετωπίζετε τους κυνόφιλους ως συλλήβδην δράστες ενός εγκλήματος που διέπραξε κάποιος άλλος ! Μη διαπράττετε ένα έγκλημα για να τιμωρήσετε ένα άλλο, φορτώνοντάς το στις πλάτες αθώων! Ας πρυτανεύσει η λογική, με τη θέσπιση έστω και την τελευταία στιγμή των παραπάνω εξαιρέσεων και την ταυτόχρονη ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την αυστηροποίηση των προστίμων σε βάρος των πραγματικά παρανομούντων !

    Ιωάννα Γαλανού
    Πρόεδρος Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος

  • 10 Μαΐου 2021, 15:32 | Αντώνιος Σύμπουρας

    Εντελώς απαράδεκτο ένα νομοσχέδιο που διατείνεται ότι προφυλάσει την ευζωία των ζώων να επιβάλει τη στήρωσή τους. Για τους εμπνευστές του προτείνω να τη δοκιμάσουν πρώτα στον εαυτό τους για τη δική τους ευζωία και να αφήσουν ήσυχους εμάς τους υπόλοιπους.

    Πέρα από το ηθικό θέμα ως προς τα ζώα υπάρχει και το αντίστοιχο ηθικό και υλικό προς τους ανθρώπους. Μ ποιο δικαίωμα ακυρώνετε τον κόπο και τα έξοδα που έχουμε κάνει όλοι εμείς για να μπορούμε να έχουμε ερασιτεχνική εκτροφή που ευελπιστούμε να αποδώσει τα σκυλιά που θέλουμε;

  • 10 Μαΐου 2021, 15:05 | ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ

    Δεν συνηθίζω να βγάζω διαγγέλματα η μανιφέστα δεν είναι άλλωστε του χαρακτήρα μου, αλλά αυτό που ζούμε τις ημέρες αυτές με το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση σχετικά με τις στειρώσεις των σκυλιών με ξεπερνά απ’ άκρη σ άκρη.
    Είναι μια ευθεία επίθεση και φωτογραφίζει τα κυνηγετικά σκυλιά, εμφανίζοντας το μένος των συντακτών του νομοσχεδίου στην κυνηγετική οικογένεια.
    Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι οι κυνηγοί τα σκυλιά τους τα έχουν σαν μέλη της οικογένειας τους με ότι αυτό συνεπάγεται(διατροφή, διαμονή, τσίπ, φάρμακα κλπ).
    Νομίζω ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα πρέπει να καταλάβει και να σταματήσει ν ακούει αυτούς που τον σέρνουν σε μια ατέρμονη διαδικασία την οποία αν δεν αλλάξει θα καταλάβει τις επιπτώσεις της όταν έρθει η ώρα.
    Όλη η κυνηγετικά οικογένεια είναι αναστατωμένη και ελπίζει έστω την τελευταία στιγμή να επικρατήσει η λογική και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές προς την σωστή κατεύθυνση και όχι αυτές των δύο-τριών οικολογικών οργανώσεων που έχουν πρόσβαση στο Μαξίμου και προσπαθούν να περάσουν το αντικυνηγετικό τους μένος.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:51 | Τσουράκης Νίκος

    Διαφωνώ με την καθολική στείρωση των δεσποζόμενων. Η στείρωση είναι ιατρική πράξη (χειρουργείο με ολική αναισθησία) και μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπλοκλές. Για πιο λόγο για άλλη μια φορά τειμωρούνται οι ευσυνείδητοι. Δεν υπάρχει έστω πρόβλεψη εξαίρεσης τουλάχιστον των καθαρόσιμων και των εργασιακών φυλών, όπου μέσω της επιλεκτικής αναπαραγωγής βελτιώνονται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η λύση είναι η υποχρεωτική σήμανση, ο έλεγχος και πάνω από όλα η καλιέργεια παιδείας. Η λογική ότι εοειδή υπάρχει μία μειοψηφία που κσκομεταχειρίζεται κτλ τα ζώα θα πρέπει να τιμωρηθούν όλοι οι ιδιοκτήτες και τα ζώα τους δεν με βρίσκει σύμφωνο

  • 10 Μαΐου 2021, 15:41 | Ρ. Δημήτρης

    ΓΙΑΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙΣ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΟ ΜΟΥ …ΜΕ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ;
    ΤΙ ΣΟΥ ΕΚΑΝΕ ; !!!!!Δεν σου έκανε τίποτε ! Δεν σε πείραξε ποτέ ! Αντίθετα είναι το λατρεμένο μέλος της οικογενείας μου, ανθρωποκεντρικό, ισορροπημένο, δεσποζομενο που χαίρει πλήρης ευζωίας και με συντροφεύει στο κυνήγι, στις Εκθέσεις Μορφολογίας και στους Αγώνες Εργασίας σκύλων.
    Το απέκτησα με μεγάλη οικονομία από το υστέρημα μου .
    ΔΕΝ το αγόρασα από τα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ -εργοστάσια -κουταβιών puppy mill !
    Το απέκτησα από ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ κυνηγητικών σκύλων .Δεν το γνωρίζεις φυσικά αλλά το καθαρόαιμο κυνηγητικό σκυλί ανάλογα την φυλή και την εργασία που κάνει
    έχει συγκεκριμένες φυσικές ιδιότητες.
    Μόνο με την καθαρόαιμη επιλεκτική εκτροφή συνεχόμενα μπορεί να τις διαιωνίσει!
    Παγκοσμίως να ξέρεις οι καθαρόαιμες φυλές κυνηγίου προστατεύονται από τους περισσότερους σε αριθμό ερασιτέχνες και τους ελάχιστους σε αριθμό επαγγελματίες εκτροφείς κυνηγητικών σκύλων.
    Κι αυτό γιατί αυτοί γνωρίζουν την καθαρόαιμη κυνηγητική φυλή που εκτρέφουν ΑΡΙΣΤΑ.
    Κάνουν οικονομικές θυσίες μεγάλες με ανανεώσεις ζωών, χάριν τις βιοποικιλότητας της κάθε φυλής, ακολουθούν την γενετική σκύλων, δημιουργούν γραμμές αίματος για να μπορούν να διατηρηθούν ζωντανές και να βελτιωθούν από γενιά σε γενιά οι φυσικές ιδιότητες των κυνηγητικών σκύλων.
    Και η μεγίστη χαρά που νιώθουν της γέννησης νέων ψυχών νέων ελπίδων νέων αξίων καθαρόαιμων κυνηγητικών σκύλων είναι πρωτίστως δημιουργικό και ανώτερο ψυχικά έργο που επιτυγχάνεται με αφοσίωση και πάθος.
    Με το δικό μου καθαρόαιμο κυνηγητικό σκυλί θέλω και εγώ να νιώσω την χαρά της γέννησης όπως μου επιτρέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και η υπάρχουσα από έτη Ελληνική .
    Δεν έχω αποφασίσει αν θα είναι σαν ιδιώτης σαν ερασιτέχνης η λίγο δύσκολο σαν επαγγελματίας. Εσύ όμως γιατί θες να μου στερήσεις αυτή την απόκτηση απογόνων να μου στερήσεις το νόμιμο Ευρωπαϊκό και Εθνικό δικαίωμα μου , να μου στερήσεις το δικαίωμα κυνηγίου με ένα αρτιμελές υγείες σκύλο, να μου στερήσεις το δικαίωμα να συμμετάσχω σαν Ευρωπαίος πολίτης σε Εκθέσεις μορφολογίας στην χώρα μου και Διεθνώς, να μου στερήσεις το δικαίωμα να προπονήσω και συμμετάσχω με το καθαρόαιμο κυνηγητικό μου σκύλο σε αγώνες εργασίας διεθνώς; ΓΙΑΤΙ ; (λόγω διεθνών κανονισμών απαγορεύεται σε καθαρόαιμο Στειρωμένο σκυλί η συμμετοχή )
    Με υποχρεώνεις να χρεωθώ την Oικονομική , Ψυχικα Τραυματική και παράνομη λόγο ευζωίας ανήθικη συμμετοχή μου στην ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΣΤΕΙΡΩΣΗ του κυνηγητικού σκύλου μου .ΓΙΑΤΙ ; Ούτε εγώ ούτε το καθαρόαιμο σκυλί μου σε πειράξαμε ποτέ !!!
    Ενώ φροντίζω χρόνια την νόμιμη ευζωία του δεν το κακομεταχειρίστηκα ΠΟΤΕ και το έχω μέλος της οικογενείας μου !!
    Με ποιο δικαίωμα αποφασίζεις να ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ με Στείρωση το σκυλί μου ενώ προστατεύεται από τον υπάρχον Ευρωπαϊκό νόμο περί ευζωίας !!
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ είναι αποδεκτή Ιατρική πράξη μόνο για σοβαρό λόγο υγείας ενός σκύλου !
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ προκαλεί κινδύνους ακόμη και με την αναισθησία του σκύλου !
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ θα προκαλέσει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ στατιστικά αποδεδειγμένα στον καθαρόαιμο κυνηγητικό μου σκύλο συμφώνα με μελέτες Αμερικανών και όχι μονο Ιατρών !
    Δεν μπορεί να κυνηγήσει μετά από μια στείρωση ένα κυνηγόσκυλο αφού θα του προκληθεί απο την ΣΤΕΙΡΩΣΗ :
    – εμφάνισης διαταραχών των αρθρώσεων με ποσοστό 23% (έναντι 3% των μη στειρωμένων)
    – την ανάπτυξη καρκίνων στα αρσενικά σκυλιά σε ποσοστό 13%
    -την εμφάνιση καρκίνων του μαστου σε θηλυκά σκυλιά στο 12% (με 3% στα αστειρωτα ) μια τετραπλάσια αύξηση
    – δυσπλασία ισχύου στα αρσενικα 10,3 % με 5,1% στα αστείρωτα
    -δακρύρροια κρανιακού συνδέσμου
    – καρκίνο (λεμφοσάρκωμα, μαστοκύτωμα και αιμαγγειοσάρκωμα). Το λεμφοσάρκωμα και το αιμαγγειοσάρκωμα είναι συνεχώς θανατηφόρα και το μαστοκύτωμα μπορεί να είναι. Το αιμαγγειοσάρκωμα είναι ένας καρκίνος που επηρεάζεται από τη στείρωση στα θυληκα .
    – καρκίνος του προστάτη, είναι πιο διαδεδομένη σε στειρωμένα αρσενικά σκυλιά.
    – καρδιακοί όγκοι σε σκύλους HSA 4%
    – σπληνική όγκοι HSA 2%
    – δερματικούς όγκους των μεσοκυττάρων (MCT) 4% περισσότερο από τα μη στειρωμενα
    – η στείρωση μπορεί να διαταράξει τον φυσιολογικό αναπτυξιακό ρόλο των γοναδικών ορμονών σε συστήματα πολλαπλών οργάνων, μπορεί κανείς να οραματίσει την εμφάνιση συνδρόμων νόσων τα HD, CCL, LSA, HSA, MCT, OSA και δυσπλασία αγκώνων (ED) αναφέρονται ως ιδιαίτερα ανησυχητικά .
    Μπορώ να αναφέρω πολλά ακόμη αλλά νομίζω αυτά αρκούν να σε πείσουν ότι
    μου ΚΑΚΟΠΟΙΕΙΣ -ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ με κίνδυνο της ζωής του και της νόμιμης ευζωίας του
    με την ΣΤΕΙΡΩΣΗ το καθαρόαιμο δεσποζομενο κυνηγόσκυλο μου .
    Ενα ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ ΣΚΥΛΙ με τέτοια προβλήματα υγείας ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑ !!!
    Ουσιαστικά ακυρώνεται και με θες συνένοχο να παρανομήσω και να ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΩ εγώ με την ΣΤΕΙΡΩΣΗ που θες να μου επιβάλεις τον δικό μου καθαρόαιμο κυνηγητικό ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ λογω εργασιακού dna σκύλο !!!
    Το Τεράστιο οικονομικό κόστος που θα έχω μετά της καταστροφής από την Στείρωση ενός τέτοιου εργασιακού σκύλου , είναι βέβαιο ότι θα το αναγνώριζε κάθε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν μιλάμε για αδέσποτα υβρίδια σκύλων .
    Μιλάμε για ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ σκυλιά κυνηγίου με διεθνές αναγνωρισμένο γενεαλογικό χάρτη 5 γενεών , στηριζόμενο σε Διεθνές αξιακο σύστημα πιστοποίησης της Μορφολογικής συμμόρφωσης με το πρότυπο και την Εργασία όλων των προγονών του κάθε σκυλου !!!!
    Γιατί λοιπόν θες να μου επιβάλεις να γίνω ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ σαν τον ΜΕΝΓΚΕΛΕ στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου ;
    Εγώ ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ και θέλω να είναι αρτιμελές το ιδιόκτητο καθαρόαιμο κυνηγόσκυλο μου .Δεν θέλω να παρανομήσω και να επηρεάσω την ευζωία του με την στείρωση .
    Θέλω να χαρώ απογόνους του να κυνηγήσω και να συμμετάσχω στην νόμιμη οικονομία της φύσης όπως αναγράφεται στο δικό μου dna .
    Για αυτό μην με βάζεις στο ίδιο τσουβάλι το δεσποζομενο σκύλο μου με τα αδέσποτα .
    θα στηρίξω κάθε θετικό έργο προόδου όχι έργο καταστροφής .
    Παραμένω πιστός στην νομιμότητα των διεθνών κανονισμών καθαρόαιμων σκύλων της F.C.I και Επιθυμώ να με ΑΚΟΥΣΕΙΣ και να ακυρώσεις την εντολή για ΣΤΕΙΡΩΣΗ του σκύλου μου !!
    Αλλά και να διορθώσεις σύμφωνα με την υπάρχουσα ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ και ΕΘΝΙΚΗ νομοθεσία τα δέοντα για την ιδιωτική , Ερασιτεχνική εκτροφή καθαρόαιμων κυνηγητικών σκύλων !!Δηλώνω
    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΥΝΟΦΙΛΟΣ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΥ ΚΥΝΗΓΗΤΙΚΟΥ ΣΚΥΛΟΥ !!Υ.Γ.
    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΖΩΩΝ
    (Slattery ML, Potter JD, Curtin K, Edwards S, Ma K, et al. (2001) Τα οιστρογόνα μειώνουν και η απόσυρση των οιστρογόνων αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου θετικού στην αστάθεια μικρο-δορυφόρου.
    Salmeri KR, Bloomberg MS, Scruggs SL, Shille V (1991) Γοναδεκτομή σε ανώριμους σκύλους: Επιδράσεις στη σκελετική, φυσική και συμπεριφορική ανάπτυξη.
    Grumbach M (2000) Οιστρογόνο, ανάπτυξη οστών και φύλο:
    Slattery ML, Potter JD, Curtin K, Edwards S, Ma K, et al. (2001) Τα οιστρογόνα μειώνουν και η απόσυρση των οιστρογόνων αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου θετικού στην αστάθεια μικρο-δορυφόρου.
    Hart BL (2001) Επιδράσεις της γοναδεκτομής στην επακόλουθη ανάπτυξη γνωστικής βλάβης
    Duval JM, Budsberg SC, Flo GL, Sammarco Jl (1999) Φυλή, φύλο και σωματικό βάρος ως παράγοντες κινδύνου για ρήξη του κρανιακού σταυρωτού συνδέσμου σε νεαρά σκυλιά
    Witsberger TH, Villamil JA, Schultz LG, Hahn AW, Cook JL (2008) Επικράτηση και παράγοντες κινδύνου για, δυσπλασία ισχίου και ανεπάρκεια κρανιακού χιαστού συνδέσμου σε σκύλους.
    Beauvais W, Cardwell JM, Brodbelt DC (2012) Η επίδραση της στείρωσης στον κίνδυνο όγκων των μαστών σε σκύλους
    White CR, Hohenhaus AE, Kelsey J, Procter-Grey E (2011) Δερματικά MCT: Συσχέτιση με την κατάσταση του spay / neuter, τη φυλή, το μέγεθος του σώματος και τη φυλογενετική συστάδα
    Teske E, Naan EC, van Dijk E, Van Garderen E, Schalken JA (2002) Καρκίνωμα προστάτη σκύλου: επιδημιολογικές ενδείξεις αυξημένου κινδύνου σε ευνουχισμένους σκύλους.
    Villamil JA, Henry CJ, Hahn AW, Bryan JN, Tyler JW, et αϊ. (2009) Ορμονική και σεξουαλική επίδραση στην επιδημιολογία του λεμφώματος σκύλου
    Cooley DM, Beranek BC, Schlittler DL, Glickman MW, Glickman LT, et αϊ. (2002) Έκθεση ενδογενούς γοναδικής ορμόνης και κίνδυνος σαρκώματος των οστών.
    Diesel G, Brodbelt D, Laurence C (2010) Έρευνα πολιτικών κτηνιατρικής πρακτικής και γνώμες για σκύλους στειρώματος.
    Trevejo R, Yang M, Lund EM (2011) Επιδημιολογία χειρουργικού ευνουχισμού σκύλων10

  • 10 Μαΐου 2021, 15:45 | Καγιογλίδου Ειρήνη

    Ο ευνουχισμός ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ όντος είναι ακρωτηριασμός. Δεν είμαι κατά του ευνουχισμού, εάν αυτή είναι η πρακτική που θα προτιμήσετε ΕΣΕΙΣ για τον σκύλο ΣΑΣ. Είμαι κατά της υποχρεωτικότητας. Είμαι κατά του να με υποχρεώνει ο νόμος να στειρώσω τον δικό μου σκύλο. Κατανοητόν; Το τι θα συμβεί αν ζευγαρώσει και κάνει παιδιά, είναι άλλο θέμα, αλλά και αυτό είναι ΔΙΚΟ μου θέμα. Δικό σας θέμα είναι ό,τι αφορά τον δικό σας σκύλο, γάτα, ιγκουάνα, παπαγάλο κ.λπ. Κατανοητόν ;

  • 10 Μαΐου 2021, 15:54 | Σωκράτης. Καρασαρίδης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:32 | Δημητρης. Ρ

    Βρείτε τρόπους να να ελέγχετε τον κάθε ασυνείδητο που παρατάει σκυλιά στο δρόμο.
    Βρείτε τρόπους για να αποκτήσει αυτός ο λαός παιδεία και κουλτούρα πάνω στην κυνοφιλία.
    Η υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων δεν είναι ο τρόπος!
    Να τιμωρηθεί το 90% επειδή το 10% είναι ασυνείδητοι δεν είναι ο τρόπος!
    Δεν είναι δυνατόν να με υποχρεώσετε να βάλω το υγιέστατο σκυλί μου στα καλά καθούμενα σε ένα χειρουργείο με ολική νάρκωση βάζοντας σε ρίσκο μέχρι και την ζωή του.
    Είμαι κατά της υποχρεωτικής στείρωσης

  • 10 Μαΐου 2021, 15:27 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη!!! Το νομοσχέδιο δείχνει έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Υποχρεωτική στείρωση, απαγόρευση αναπαραγωγής, σε ζώα που τα έχουν άνθρωποι σαν παιδιά τους; Γιατί; Για να ελεγχθούν τα αδέσποτα, κύριοι της κυβέρνησης, προχωράτε σε οριζόντια απαράδεκτα μέτρα; Εξισώνονται τα δεσποζομενα με τα αδέσποτα; Ποιες μελέτες αναφέρουν αυτό το μέτρο ως αποτελεσματικό; Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν μέσω της στείρωσης ενός σκύλου; Παχυσαρκία, ακράτεια κτλ αν και εφόσον πάνε όλα καλά κατά την επέμβαση-ακρωτηριασμό. Η στείρωση είναι ακρωτηριασμός χειρότερος από το κόψιμο μιας ουράς. Ευζωια και στείρωση δεν συνάδουν. Το κράτος απέτυχε να ελέγξει τα αδέσποτα τα προηγούμενα χρόνια, παρά τον πακτωλό χρημάτων που δαπανήθηκαν και θεωρεί πως εξαλείφοντας τους απογόνους των δεσποζομενων θα λύσει το πρόβλημα. Η αποτυχία του κράτους, έρχεται να ολοκληρωθεί με οριζόντια μέτρα που είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. ΑΙΣΧΟΣ. Μια δεύτερη σκέψη είναι απαραίτητη.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:09 | Δεκαρίστου Μαρία

    Λοιπόν, κάποιος (ανάξιος και απαίσιος) εγκαταλείπει ένα σκύλο αδέσποτο στο δρόμο και κάποιος άλλος (που το έχει υπό τον έλεγχο του και το λατρεύει) πληρώνει την ανευθυνότητα του πρώτου, υποχρεούμενος να το οδηγήσει στο χειρουργείο…. που βρίσκεται η λογική….. που βρίσκεται η δικαιοσύνη???
    Οι υποχρεωτικές στειρώσεις δεν είναι λύση και μάλλον θα δημιουργηθούν περισσότερα αδέσποτα.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:25 | Νίκος Καλτσουνίδης

    Αναρωτιεμαι ειλικρινά ποιος εβαλε αυτή την ανοησία στο άρθρο 5: Ο ιδιοκτήτης να στειρώσει το ζώο του. Δηλαδή να μη μπορεί να αποκτήση απογόνους;
    Έτσι που πάτε σε λίγο καιρό θα απαιτείτε απο τους Έλληνες να στειρώνουν τα παιδιά τους!!!! Εσείς θα στειρώνατε τα παιδια σας;
    Ντροπή σας.
    Αναρωτιέμαι αν οι νομοθετούντες ειναι καν ζωόφιλοι!!!!
    Κύριος είδεν ποιοι το συνέταξαν αυτό.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:39 | Γεωργία Κάββουρα

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:23 | Μαλλιάρης ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Απαράδεκτοι και χωρίς ίχνος αγαπησ και ευαισθησίασ !!!

  • 10 Μαΐου 2021, 15:16 | Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος

    ΓΙΑΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙΣ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΟ ΜΟΥ …ΜΕ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ;
    ΤΙ ΣΟΥ ΕΚΑΝΕ ; !!!!!

    Δεν σου έκανε τίποτε ! Δεν σε πείραξε ποτέ ! Αντίθετα είναι το λατρεμένο μέλος της οικογενείας μου, ανθρωποκεντρικό, ισορροπημένο, δεσποζομενο που χαίρει πλήρης ευζωίας και με συντροφεύει στο κυνήγι, στις Εκθέσεις Μορφολογίας και στους Αγώνες Εργασίας σκύλων.
    Το απέκτησα με μεγάλη οικονομία από το υστέρημα μου .
    ΔΕΝ το αγόρασα από τα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ -εργοστάσια -κουταβιών puppy mill !
    Το απέκτησα από ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ κυνηγητικών σκύλων .Δεν το γνωρίζεις φυσικά αλλά το καθαρόαιμο κυνηγητικό σκυλί ανάλογα την φυλή και την εργασία που κάνει
    έχει συγκεκριμένες φυσικές ιδιότητες.
    Μόνο με την καθαρόαιμη επιλεκτική εκτροφή συνεχόμενα μπορεί να τις διαιωνίσει!
    Παγκοσμίως να ξέρεις οι καθαρόαιμες φυλές κυνηγίου προστατεύονται από τους περισσότερους σε αριθμό ερασιτέχνες και τους ελάχιστους σε αριθμό επαγγελματίες εκτροφείς κυνηγητικών σκύλων.
    Κι αυτό γιατί αυτοί γνωρίζουν την καθαρόαιμη κυνηγητική φυλή που εκτρέφουν ΑΡΙΣΤΑ.
    Κάνουν οικονομικές θυσίες μεγάλες με ανανεώσεις ζωών, χάριν τις βιοποικιλότητας της κάθε φυλής, ακολουθούν την γενετική σκύλων, δημιουργούν γραμμές αίματος για να μπορούν να διατηρηθούν ζωντανές και να βελτιωθούν από γενιά σε γενιά οι φυσικές ιδιότητες των κυνηγητικών σκύλων.
    Και η μεγίστη χαρά που νιώθουν της γέννησης νέων ψυχών νέων ελπίδων νέων αξίων καθαρόαιμων κυνηγητικών σκύλων είναι πρωτίστως δημιουργικό και ανώτερο ψυχικά έργο που επιτυγχάνεται με αφοσίωση και πάθος.
    Με το δικό μου καθαρόαιμο κυνηγητικό σκυλί θέλω και εγώ να νιώσω την χαρά της γέννησης όπως μου επιτρέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και η υπάρχουσα από έτη Ελληνική .
    Δεν έχω αποφασίσει αν θα είναι σαν ιδιώτης σαν ερασιτέχνης η λίγο δύσκολο σαν επαγγελματίας. Εσύ όμως γιατί θες να μου στερήσεις αυτή την απόκτηση απογόνων να μου στερήσεις το νόμιμο Ευρωπαϊκό και Εθνικό δικαίωμα μου , να μου στερήσεις το δικαίωμα κυνηγίου με ένα αρτιμελές υγείες σκύλο, να μου στερήσεις το δικαίωμα να συμμετάσχω σαν Ευρωπαίος πολίτης σε Εκθέσεις μορφολογίας στην χώρα μου και Διεθνώς, να μου στερήσεις το δικαίωμα να προπονήσω και συμμετάσχω με το καθαρόαιμο κυνηγητικό μου σκύλο σε αγώνες εργασίας διεθνώς; ΓΙΑΤΙ ; (λόγω διεθνών κανονισμών απαγορεύεται σε καθαρόαιμο Στειρωμένο σκυλί η συμμετοχή )
    Με υποχρεώνεις να χρεωθώ την Oικονομική , Ψυχικα Τραυματική και παράνομη λόγο ευζωίας ανήθικη συμμετοχή μου στην ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΣΤΕΙΡΩΣΗ του κυνηγητικού σκύλου μου .ΓΙΑΤΙ ; Ούτε εγώ ούτε το καθαρόαιμο σκυλί μου σε πειράξαμε ποτέ !!!
    Ενώ φροντίζω χρόνια την νόμιμη ευζωία του δεν το κακομεταχειρίστηκα ΠΟΤΕ και το έχω μέλος της οικογενείας μου !!
    Με ποιο δικαίωμα αποφασίζεις να ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ με Στείρωση το σκυλί μου ενώ προστατεύεται από τον υπάρχον Ευρωπαϊκό νόμο περί ευζωίας !!
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ είναι αποδεκτή Ιατρική πράξη μόνο για σοβαρό λόγο υγείας ενός σκύλου !
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ προκαλεί κινδύνους ακόμη και με την αναισθησία του σκύλου !
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ θα προκαλέσει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ στατιστικά αποδεδειγμένα στον καθαρόαιμο κυνηγητικό μου σκύλο συμφώνα με μελέτες Αμερικανών και όχι μονο Ιατρών !
    Δεν μπορεί να κυνηγήσει μετά από μια στείρωση ένα κυνηγόσκυλο αφού θα του προκληθεί απο την ΣΤΕΙΡΩΣΗ :
    – εμφάνισης διαταραχών των αρθρώσεων με ποσοστό 23% (έναντι 3% των μη στειρωμένων)
    – την ανάπτυξη καρκίνων στα αρσενικά σκυλιά σε ποσοστό 13%
    -την εμφάνιση καρκίνων του μαστου σε θηλυκά σκυλιά στο 12% (με 3% στα αστειρωτα ) μια τετραπλάσια αύξηση
    – δυσπλασία ισχύου στα αρσενικα 10,3 % με 5,1% στα αστείρωτα
    -δακρύρροια κρανιακού συνδέσμου
    – καρκίνο (λεμφοσάρκωμα, μαστοκύτωμα και αιμαγγειοσάρκωμα). Το λεμφοσάρκωμα και το αιμαγγειοσάρκωμα είναι συνεχώς θανατηφόρα και το μαστοκύτωμα μπορεί να είναι. Το αιμαγγειοσάρκωμα είναι ένας καρκίνος που επηρεάζεται από τη στείρωση στα θυληκα .
    – καρκίνος του προστάτη, είναι πιο διαδεδομένη σε στειρωμένα αρσενικά σκυλιά.
    – καρδιακοί όγκοι σε σκύλους HSA 4%
    – σπληνική όγκοι HSA 2%
    – δερματικούς όγκους των μεσοκυττάρων (MCT) 4% περισσότερο από τα μη στειρωμενα
    – η στείρωση μπορεί να διαταράξει τον φυσιολογικό αναπτυξιακό ρόλο των γοναδικών ορμονών σε συστήματα πολλαπλών οργάνων, μπορεί κανείς να οραματίσει την εμφάνιση συνδρόμων νόσων τα HD, CCL, LSA, HSA, MCT, OSA και δυσπλασία αγκώνων (ED) αναφέρονται ως ιδιαίτερα ανησυχητικά .
    Μπορώ να αναφέρω πολλά ακόμη αλλά νομίζω αυτά αρκούν να σε πείσουν ότι
    μου ΚΑΚΟΠΟΙΕΙΣ -ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ με κίνδυνο της ζωής του και της νόμιμης ευζωίας του
    με την ΣΤΕΙΡΩΣΗ το καθαρόαιμο δεσποζομενο κυνηγόσκυλο μου .
    Ενα ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ ΣΚΥΛΙ με τέτοια προβλήματα υγείας ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑ !!!
    Ουσιαστικά ακυρώνεται και με θες συνένοχο να παρανομήσω και να ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΩ εγώ με την ΣΤΕΙΡΩΣΗ που θες να μου επιβάλεις τον δικό μου καθαρόαιμο κυνηγητικό ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ λογω εργασιακού dna σκύλο !!!
    Το Τεράστιο οικονομικό κόστος που θα έχω μετά της καταστροφής από την Στείρωση ενός τέτοιου εργασιακού σκύλου , είναι βέβαιο ότι θα το αναγνώριζε κάθε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν μιλάμε για αδέσποτα υβρίδια σκύλων .
    Μιλάμε για ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ σκυλιά κυνηγίου με διεθνές αναγνωρισμένο γενεαλογικό χάρτη 5 γενεών , στηριζόμενο σε Διεθνές αξιακο σύστημα πιστοποίησης της Μορφολογικής συμμόρφωσης με το πρότυπο και την Εργασία όλων των προγονών του κάθε σκυλου !!!!
    Γιατί λοιπόν θες να μου επιβάλεις να γίνω ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ σαν τον ΜΕΝΓΚΕΛΕ στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου ;
    Εγώ ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ και θέλω να είναι αρτιμελές το ιδιόκτητο καθαρόαιμο κυνηγόσκυλο μου .Δεν θέλω να παρανομήσω και να επηρεάσω την ευζωία του με την στείρωση .
    Θέλω να χαρώ απογόνους του να κυνηγήσω και να συμμετάσχω στην νόμιμη οικονομία της φύσης όπως αναγράφεται στο δικό μου dna .
    Για αυτό μην με βάζεις στο ίδιο τσουβάλι το δεσποζομενο σκύλο μου με τα αδέσποτα .
    θα στηρίξω κάθε θετικό έργο προόδου όχι έργο καταστροφής .
    Παραμένω πιστός στην νομιμότητα των διεθνών κανονισμών καθαρόαιμων σκύλων της F.C.I και Επιθυμώ να με ΑΚΟΥΣΕΙΣ και να ακυρώσεις την εντολή για ΣΤΕΙΡΩΣΗ του σκύλου μου !!
    Αλλά και να διορθώσεις σύμφωνα με την υπάρχουσα ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ και ΕΘΝΙΚΗ νομοθεσία τα δέοντα για την ιδιωτική , Ερασιτεχνική εκτροφή καθαρόαιμων κυνηγητικών σκύλων !!

    Δηλώνω
    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΥΝΟΦΙΛΟΣ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΥ ΚΥΝΗΓΗΤΙΚΟΥ ΣΚΥΛΟΥ !!

    Υ.Γ.
    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΖΩΩΝ
    (Slattery ML, Potter JD, Curtin K, Edwards S, Ma K, et al. (2001) Τα οιστρογόνα μειώνουν και η απόσυρση των οιστρογόνων αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου θετικού στην αστάθεια μικρο-δορυφόρου.
    Salmeri KR, Bloomberg MS, Scruggs SL, Shille V (1991) Γοναδεκτομή σε ανώριμους σκύλους: Επιδράσεις στη σκελετική, φυσική και συμπεριφορική ανάπτυξη.
    Grumbach M (2000) Οιστρογόνο, ανάπτυξη οστών και φύλο:
    Slattery ML, Potter JD, Curtin K, Edwards S, Ma K, et al. (2001) Τα οιστρογόνα μειώνουν και η απόσυρση των οιστρογόνων αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου θετικού στην αστάθεια μικρο-δορυφόρου.
    Hart BL (2001) Επιδράσεις της γοναδεκτομής στην επακόλουθη ανάπτυξη γνωστικής βλάβης
    Duval JM, Budsberg SC, Flo GL, Sammarco Jl (1999) Φυλή, φύλο και σωματικό βάρος ως παράγοντες κινδύνου για ρήξη του κρανιακού σταυρωτού συνδέσμου σε νεαρά σκυλιά
    Witsberger TH, Villamil JA, Schultz LG, Hahn AW, Cook JL (2008) Επικράτηση και παράγοντες κινδύνου για, δυσπλασία ισχίου και ανεπάρκεια κρανιακού χιαστού συνδέσμου σε σκύλους.
    Beauvais W, Cardwell JM, Brodbelt DC (2012) Η επίδραση της στείρωσης στον κίνδυνο όγκων των μαστών σε σκύλους
    White CR, Hohenhaus AE, Kelsey J, Procter-Grey E (2011) Δερματικά MCT: Συσχέτιση με την κατάσταση του spay / neuter, τη φυλή, το μέγεθος του σώματος και τη φυλογενετική συστάδα
    Teske E, Naan EC, van Dijk E, Van Garderen E, Schalken JA (2002) Καρκίνωμα προστάτη σκύλου: επιδημιολογικές ενδείξεις αυξημένου κινδύνου σε ευνουχισμένους σκύλους.
    Villamil JA, Henry CJ, Hahn AW, Bryan JN, Tyler JW, et αϊ. (2009) Ορμονική και σεξουαλική επίδραση στην επιδημιολογία του λεμφώματος σκύλου
    Cooley DM, Beranek BC, Schlittler DL, Glickman MW, Glickman LT, et αϊ. (2002) Έκθεση ενδογενούς γοναδικής ορμόνης και κίνδυνος σαρκώματος των οστών.
    Diesel G, Brodbelt D, Laurence C (2010) Έρευνα πολιτικών κτηνιατρικής πρακτικής και γνώμες για σκύλους στειρώματος.
    Trevejo R, Yang M, Lund EM (2011) Επιδημιολογία χειρουργικού ευνουχισμού σκύλων

  • 10 Μαΐου 2021, 15:00 | Ιωάννης Τζούμας

    Λυπάμαι πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστώ να επικρατήσει η λογική.