Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:24 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

    Όχι . Συντάσσομαι με την άποψη της ελληνικής κτηνιατρικής εταιρίας (εκε) και την ανακοίνωση της στης 16/4/21 όπως αυτή έχει διατυπωθεί και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της. Η υποχρεωτική και οριζόντια στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζωών συντροφιάς παραβαίνει ιατρικά τους λογούς για τους οποίους θα πρέπει να πραγματοποιείται .Η στείρωση είναι αμιγώς μια ιατρική πράξη που σκοπό έχει την αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων και ασθενειών και αποκλειστικός υπεύθυνος για την απόφαση εάν θα εκτελεστεί η όχι είναι κτηνιατρικές αρχές και με την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του ζώου όταν αυτό αφορά την ευζωία του. Οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πέραν αυτού αντιβαίνει τις αρχές της κτηνιατρικής καθώς και την διεθνή διακήρυξη για τα δικαιώματα των ζωών όπως αυτά διατυπωθήκαν στο Παρίσι το 1978 (άρθρα 1-4-8).Επίσης η στείρωση μπορεί να επιφέρει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στην ευζωία του ζώου οι οποίες έχουν καταγράφει μέσα από την διεθνή κτηνιατρική βιβλιογραφία και τις μελέτες κτηνιάτρων διεθνώς με ενδεικτικό παράδειγμα την μείωση του μέσου όρους ζωής του ζώου κτλ. η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των αδέσποτων μας προβληματίζει όλους αλλά η λύση της στείρωσης-τιμωρίας κάθε δεσποζομενου ζώου δεν θα λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:40 | Μπαλαμπαννης Τάσος

    Όχι στις στειρωσεις, δεν υπάρχει ευζωια μετά από στείρωση

  • 10 Μαΐου 2021, 17:06 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    Η στείρωση δεν είναι ευζωία για ένα υγιές σκυλι.
    Όχι στις στειρωσεις των υγειων σκυλων.
    Στείρωση μόνο αν το αποφασίσει ο ΚΤΗΝΊΑΤΡΟΣ που παρακολουθεί το σκυλι.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:07 | Γιώργος Πραγματευτάκης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:45 | Σπύρος παππάς

    Δεν δέχομαι την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων

  • 10 Μαΐου 2021, 17:42 | ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική και “οριζόντια» στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων, η οποία ελέγχεται τόσο ως αντικοινοτική, όσο και ως αντισυνταγματική και επίσης είναι ιατρικά ανεπίτρεπτη και δεν σέβεται τα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους! Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για την άμεση εξαίρεση όλων των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και όλων των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων καθώς και όλων των σκύλων κυνηγιού, φυλαξης και βοήθειας.

    Η Ελλάδα θα μπορούσε και μπορεί να έχει άλλες κυνολογικές και φιλοζωικές πρωτιές που την τιμούν. Αντ’ αυτών, με το προς ψήφιση νομοσχέδιο γίνεται η ΠΡΩΤΗ και ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ στον ΚΟΣΜΟ που επιβάλλει υποχρεωτική στείρωση σε δεσποζόμενους σκύλους ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ !
    Οι Ελληνικές Φυλές Σκύλων, με ιστορία άνω των 4.000 ετών, δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί ότι θα εξαλειφθούν, ως παράπλευρη απώλεια του αγώνα καταπολέμησης του υπερπληθυσμού των αδεσπότων. Ούτε και μπορεί να γίνει αποδεκτό οι σχεδόν τετρακόσιες [400] αναγνωρισμένες από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) Φυλές σκύλων από όλο τον κόσμο να παύσουν να υπάρχουν στην Ελλάδα.

    Σεβαστείτε την Ιστορία μας ! Σεβαστείτε τα δικαιώματά μας, ως πολιτών αυτής της χώρας ! Μην αντιμετωπίζετε τους κυνόφιλους ως συλλήβδην δράστες ενός εγκλήματος που διέπραξε κάποιος άλλος ! Μη διαπράττετε ένα έγκλημα για να τιμωρήσετε ένα άλλο, φορτώνοντάς το στις πλάτες αθώων! Ας πρυτανεύσει η λογική, με τη θέσπιση έστω και την τελευταία στιγμή των παραπάνω εξαιρέσεων και την ταυτόχρονη ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την αυστηροποίηση των προστίμων σε βάρος των πραγματικά παρανομούντων !

  • 10 Μαΐου 2021, 17:35 | Αρης

    ΟΧΙ στην στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς. Η στείρωση θα πρέπει να γίνει στοχευμένα σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς (όπως θα έπρεπε να συμβαίνει τώρα). ΝΑΙ στην υποχρεωτική σήμανση όλων των ζώων συντροφιάς χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό τσιπ.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:48 | Dhm;htrhw Oikon;omoy

    ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ όλων των δεσποζόμενων ζώων.

    ΕΚΤΡΟΦΗ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ και όχι από ερασιτέχνες που ζευγαρώνουν τα κατοικίδιά τους από βίτσιο ή για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, εντείνοντας το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.

    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ στην υγεία του ζώου, αντιθέτως συμβάλει στην ευεξία του.

    Παρά φύσιν είναι η ανεξέλεγκτη εγκατάλειψη νεογέννητων από γέννες της πίσω αυλής ή κυνηγόσκυλων που εγκαταλείπονται ως χαλασμένα εργαλεία σε μη φυσικά για τα ζώα συντροφιάς αστικά περιβάλλοντα.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:10 | Αννα Βαλη

    ΝΑΙ ΝΑ!!!!!!!Ι ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ!!!!! ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ,ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΦΙΛΟΖΩΩΝ..ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ..
    ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΡΕΖΙΛΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΥΣ..ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ,ΕΛΑΤΕ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΣΑΝ ΕΝΕΡΓΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ..

  • 10 Μαΐου 2021, 17:00 | Δεσποινα

    1. Τα σκυλιά μου φέρουν microchip άρα είναι ανιχνευσιμα και αυτά και εγώ σαν ιδιοκτήτης τους
    2. Τα σκυλιά μου είναι υγιέστατα και ακολουθούν νόμιμα το σχέδιο εμβολιασμού και αποπαρασιτωσεων ,κτηνιατρικών ελέγχων που ορίζει το κράτος.
    3. Τα σκυλιά μου είναι καθαρόαιμα με pedigree.
    4. Τα σκυλιά μου έχουν κριθεί σε Διεθνής εκθέσεις του ΚΟΕ από σπουδαίους κριτές και έχουν διακριθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κάνοντας περήφανη εμένα και συγχρόνως χαρούμενη γιατί σκύλος από Ελλάδα διακρίθηκε στο εξωτερικό.
    5. Και κυριότερο τα σκυλιά μου είναι μέλη της οικογένειας μου που δεν ενοχλούν κανέναν, ζουν μια αξιοπρεπέστατη ζωή στο σπίτι μου ,απολαμβάνοντας την αγάπη και τη φροντίδα όλων μας στο έπακρο.

    Θεωρώ όμως επίσης ως μοναδική τους ιδιοκτήτρια, ότι είμαι υπεύθυνη για την τύχη, την υγεία και προστασία τους. Γι’αυτό δεν πρόκειται να δεχτώ να ανεβάσω τα σκυλιά μου χωρίς λόγο και αιτία σε χειρουργικό τραπέζι για να ακρωτηριασω υγιή μέλη του σώματός τους.
    Λύση το ξέρετε ότι υπάρχει είναι το microchip, όλοι το γνωρίζουν . Κάντε ελέγχους και λύστε το πρόβλημα των αδέσποτων, δεν θα πληρώσουν τα δικά μας ζώα τα λάθη άλλων, ανεύθυνων ιδιοκτητων.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:57 | ΛΟΥΚΑΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

    Όχι στην οριζόντια στείρωση των ζώων το οποίο θεωρείται από μένα μία κατάσταση αντισυνταγματική που περιορίζει την προσωπικότητα του ζώου. Έχετε φανταστεί κυνηγετικοί σκύλοι να είναι στειρωμενοι πώς θα κυνηγήσουν; έχετε δει τα σκυλιά που περιφέρονται στο Σύνταγμα και είναι στειρωμένα,έχετε διαπιστώσει την φιλικότητα τους και το πάχος που έχουν; η ορμονική ισορροπία του ζώου είναι απαραίτητη για την υγεία του αποσύρετε αυτή τη διάταξη Τώρα όσο είναι νωρίς.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:06 | Δημήτρης

    Όχι στην στείρωση των δεσποζομενων ζώων

  • 10 Μαΐου 2021, 17:20 | Κωνσταντινος Γιαννοπουλος

    Ο υψηλοτατος αριθμος αδεσποτων ζωων σημερα στην Ελλαδα, ειναι επιεικώς απαραδεκτα υψηλος. Ηρθε η ωρα να παρουμε μετρα , οχι μονο για να μειωσουμε τον αριθμο τους μελλοντικα, αλλα και για να αναλαβουμε επιτελους την ευθυνη σαν κοινωνια , εναντι στο περιβαλλον και στους υπολοιπους κατοικους του. Η μειωση και ισως η εξαλλειψη αδέσποτων καποια στιγμη στο μελλον, μπορει να μας εξαγνίσει για ολες τις αναρτιες μας , σαν ανθρωπινο ειδος. Τα ζωα εχουν οντοτητα, ψυχη και φιλοτιμο και σιγουρα αξιζουν μια πολυ καλυτερη ποιοτητα ζωης.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:40 | Ηλιας

    – Άρθρο 5: ΟΧΙ στην στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς. Η στείρωση θα πρέπει να γίνει στοχευμένα σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς (όπως θα έπρεπε να συμβαίνει τώρα). ΝΑΙ στην υποχρεωτική σήμανση όλων των ζώων συντροφιάς χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό τσιπ.

    – Άρθρο 33: Θα πρέπει να οριστεί ως μέλος της επιτροπής και ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (ΚΟΕ) αφού είναι ο πλέον αρμόδιος φορέας για το θέμα αυτό τουλάχιστον.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:55 | Νταιανα Φακιολα

    Καλησπέρα!

    Το νομοσχέδιο έχει πολλά κενά κ ελλείψεις. Το χειρότερο όμως είναι κ το πιο σημαντικό ότι δεν κάνετε τελικά τις στειρώσεις υποχρεωτικές για όλους, χωρίς καμία εξαίρεση! Θα αφήσετε τους κυνηγούς, να αφήνουν τα ζώα τους να γεννοβολανε αβέρτα, όπως κάνουν πάντα, κ μετά οποίο δεν τους κάνει η όταν μεγαλώσουν τα παρατάνε σε ένα βουνό να πεθάνουν μόνα τους. Αν σας ενδιαφέρει πραγματικά, κοιτάξτε λίγο καλύτερα όλη η Ελλάδα είναι γεμάτοι από κυνηγόσκυλα κ τσοπανόσκυλα παρατημένα στους δρόμους των πόλεων κ στην περιφέρεια.
    Επίσης, γιατί δίνεται περιθώριο δυο κ τρία χρόνια για κυρώσεις? Έχετε καταλάβει ποσό απελπιστική είναι η κατάσταση? Τώρα, από Σεπτέμβριο να κάνετε την στείρωση υποχρεωτική, όχι που θέλετε να περιμένετε σα να μην συμβαίνει τίποτα.
    Ένα άλλο θέμα είναι τα καταφύγια. Θα υποχρεώνετε τον κάθε δήμο να έχει ένα αξιοπρεπές καταφύγιο? Η θα είναι κυνοκομείο τύπου Κοζάνης με πεθαμένα κ σκελετωμένα ζώα παντού να ζουν μέσα στα περιττώματα τους? Ποτέ είναι η προθεσμία ακριβώς που θα πρέπει να το έχουν φτιάξει κ να λειτουργεί?

    Κάντε ένα αυστηρό νομοσχέδιο που όμως να τηρείται από όλους, χωρίς παραθυράκια.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:40 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

  • 10 Μαΐου 2021, 17:07 | Γεωργία Κ.

    ΟΧΙ στήν υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων συντροφιάς!Γιατί η στείρωση σε ένα ζώο το φέρνει σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, γτ το ζωο υποφέρει στην επέμβαση αφαίρεσης των γενετικών του οργανων και χάρη σε αυτήν την επέμβαση το ζώο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα εργασιακά του καθήκοντα ήταν είναι σκυλος εργασία είτε είναι σκύλος φυλαξης, τα ψυχικά του τραυματα θα είναι ανεπανόρθωτα.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:55 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση

  • 10 Μαΐου 2021, 17:34 | Σπύρος

    ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:20 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:54 | Νανά

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:47 | ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΈΡΙΟΣ

    Από πότε ο άνθρωπος αποφασίζει για την διαιώνιση κάποιου είδους?
    Από πότε έχει γίνει θεός στην θέση του Θεού??
    Από πότε και ποίος είναι αυτός πού θα αποφασίσει αν το οποιαδήποτε θηλυκό ζωω έχει το δικαίωμα στην μητρότητα???
    Είναι αυτό φιλοζωια????
    ΌΧΙ στην ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ «οριζόντια στείρωση «

  • 10 Μαΐου 2021, 17:59 | Βερόνικα

    Διαφωνώ κάθετα με την μαζική υποχρεωτική στείρωση των ζώων και ειδικότερα των σκύλων συντροφιάς.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:33 | Αγαθαγγελου Αγαθων

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ/ΓΑΤΩΝ, ιδιαίτερα στα ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ και ΤΣΟΜΠΑΝΟΣΚΥΛΑ !!! Είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε να θρηνούμε εκατομμύρια ζωές στους δρόμους! Να μην επιτραπεί ΚΑΜΙΑ ΓΕΝΝΑ !!!Αυτη ειναι η καλυτερη λυση.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:58 | Μάνος

    ΟΧΙστην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ)

  • 10 Μαΐου 2021, 17:56 | Γιώργος Ρουσόπουλος

    Η διαχείριση των αδέσποτων είναι σαν να είσαι κάτω από ένα πλατάνι και να μαζεύεις τα φύλλα που πέφτουν.
    Αν δεν σταματήσει το κακό στην πηγή μια ζωή θα τρέχουμε, θα πληρώνουμε, μήπως τελικά αυτός είναι ο στόχος;

  • 10 Μαΐου 2021, 17:17 | Βασδέκης Κωνσταντίνος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 10 Μαΐου 2021, 17:47 | Κωστας

    Είναι αντισυνταγματική η στείρωση των ζώων που έχουν ιδιοκτήτη για αυτό και δεν συμφωνώ μαζί της. Υπεύθυνος για κάθε ζώο είναι ο κηδεμόνας του και κανένας άλλος

  • 10 Μαΐου 2021, 17:05 | Τσουράκης Νίκος

    Όχι στην στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων. Γνωρίζεται ότι υπάρχουν στην Ελλάδα αρκετές αυτόχθονες φυλές σκύλων, οι οποίες αποτελούν πολύτιμη γονιδιακή δεξαμενή και έχουν καταφέρει να φθάσουν ως τις μέρες μας χάρις των εργασιακών τους χαρακτηριστικών, την προσπάθεια και τον προσωπικό και ομιλικό σγώνα πολλών ανθρώπων. Η Ευρώπη επθδοτεί την διατήρηση και χρήση αυτόχθονων φυλών στα παραγωγικά ζώα πρόβατα, κατσίκες κτλ και στα ερφασιακά ιπποειδή κτλ. Ο Ελληνικός ιχνηλάτης είναι η μοναδική διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνική φυλή. Δεν υπάρχει επαγγελματίας εκτροφέας, μόνο ερασιτέχνες. Κρητικός λαγωνικός ένας σκύλος ζωντανό απολίθωμα που έφτασε ως τις μέρες μας. Έχουν γίνει γονιδιακές μελέτες που το εμφανίζουν ως τον αρχαιότερο και ρίζα πολλών φυλών κυνηγετικών σκύλων τις Ευρώπης. Δεν υπάρχει επαγγελματίας εκτροφέας. Ο όμιλος της φυλής κάνει τεράστια πρισπάθει για την διατήρηση και αναγνώρηση της φυλής διεθνώς. Ο Ελληνικός ποιμενικός και μΜολοσσός της Ηπείρου σκύλοι προστασθας κοπαδιών χλαρις τους οποίους επιβίωσαν και επιβιώνουν οι κτηνοτρόφοι μας. Στο εξωτερικό προάγεται και επιδοτείται η χρήση τους για την μη θανάσιμη διαχείριση των σαρκοβόρων θηρευτών. Στην Ελλάδα υπάρχει ανάλογο έργο από τον Αρκτούρο και το Καλυψώ. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση αλλά τα κουτάβια ελάχιστα. Ένας όμιλις φυλής που πσλεύει για την αναγνώριση.Δεν υπάρχουν επαγγελματίες. Αν στερηθούν την δυνατότητα να έχουν σκύλους προστασίας οι κτηνοτρόφοι των ορεινών ειδικά περιοχών θα εκλείψουν. Σκύλοι συντροφιάς- πολλαπλών χρήσεων όπως το κοκόνι και η αλωπεκίδα. Όλες αυτές οι φυλές που έφτασαν από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας θα εκλείψουν, θα χαθεί πολύτιμο γεννετικό υλικό, τρομερές οικονομικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία κ.α.. Πράγμα απαράδεκτο.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:58 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΒΟΥΛΑΣ

    Αρθρο 5 στο 5 να αφαιρειται το τσιπ μονο απο κτηνιατρο και να πρπσπαθησει να το τοποθετησει σε αλλο υγιες σημειο του

    Στην παραγραφο ζ)
    να μπορει ο ιδιοκτήτης και μόνος του να βρισκει υιοθεσία για το ζωο του, οχι μονο μεσω πλατφορμας και δημου Δηλαδη επαθα κατι και θελω να υιοθετησει το ζωο μου η αδελφη μου δεν θα μπορω; ενας γειτονας ενας φιλος μου. Οπωσδηποτε αυτο να αλλαξει. Φυσικα να δηλωνεται ο νεος ιδιοκτητης

    Τελος να ξαναπουμε
    ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΕΣΙΜΟ ΥΠΟ ΟΠΟΙΕΣΔΉΠΟΤΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ γιατι εαν αφησετε παραθυρακι ψευδονται και ειναι το μονιμο μας προβλημα να αποδειξουμε οτι δεν ειναι μονιμα δεμενο. Μονο στην μεταφορα στον γιατρο κλπ μικροεξαιρεσεις. ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΕΟΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΔΕΣΙΜΟ. Εδω μια χωρα ολοκληρη δεμενα ζωα στα βαρελια στα δεντρα στα σπιτακια παντου. Ενα αισχος μια διαρκης φυλακη

  • 10 Μαΐου 2021, 17:10 | Τζένη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:35 | Τζανής Δημητρόπουλος

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:19 | Νίκος Ρετσας

    Απαράδεκτη η οριζόντια στείρωση των δεσποζομενων σκύλων. Επιστημονικά ατεκμηρίωτη, με θλιβερή πρωτιά για τη χώρα μας και καταστροφικά αποτελέσματα για την κυνοφιλια. Το πρβλημα με τα αδέσποτα θα γίνει μεγαλύτερο αν ψηφιστεί μια τέτοια απόφαση.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:01 | Βασδέκης Κωνσταντίνος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:47 | Νατάσα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:27 | Πετρος Πατούνης

    Οι θέσεις της Ο.Μ.Μ.Α (Ομάδα Μελέτης & Έρευνας για την Αλωπεκίδα) για το Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» είναι:

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι Αντισυνταγματικό, αντιφιλοζωικό, άηθες, αυθαίρετο και απαράδεκτο. Καλούμε όλους τους ενδιαφερομένους να συνταχθούν με τις παρακάτω αρχές και να συμπράξουν μαζί μας για την απόσυρσή του, την προσβολή του με κάθε έννομο μέσο, την κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων και την αντικατάστασή τους από ένα ορθολογικό, εφαρμόσιμο και θετικό νομικό πλαίσιο που να προστατεύει ουσιαστικά όλα τα ζώα και τις ανθρώπινες ελευθερίες που εγγυάται το Σύνταγμα.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:08 | Γιάννης Ζάμπας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:02 | Κηρύκος Δουμάνης

    Δηλαδή τσουβάλιασμα όλων το ζώων στην ίδια κατηγορία και στείρωση ανεξάρτητως οποιούδηποτε άλλου παράγοντα…Kαι όλο αυτό γιατί;Η υποχρέωτικη στείρωση δεν αντιστοιχεί σε ευζωία του ζώου αλλά σε ένα βολικό και εύκολο τρόπο να προσφέρεται στην κοινώνια την ικανοποίηση μιας ψευδούς πεποίθησης οτί το πρόβλημα των αδεσπότων λύθηκε.Διότι πως ακριβώς εμποδίζει η στείρωση την εγκατάλειψη του ζωού;Αντιθέτως ενισχυεί την νοοτροπία : «Ελα μωρέ στειρωμένο είναι έτσι και αλλιώς δεν έγινε και τίποτα να το παρατήσω».Επιπλέον παίρνει παραμάζωμα και τους σκύλους που ανήκουν σε καθαρόαιμες φυλές,έφοσον στην Ελλάδα η επαγγελματική εκτροφή ειναί σχεδόν ανύπαρκτη,και χωρίς την ερασιτεχνική εκτροφή,την οποία με το νομοσχέδιο αυτό καταργείτε,η συντριπτική πλειοψηφεία των καθαρόαιμων σκύλων στην χώρα δεν θα υπήρχε,συμπεριλαμβανομένων και των ελληνίκων φυλών που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας και ειναί αδιανόητο να μην φροντίζουμε για την διατήρηση των φυλών αυτών!
    Το νομοσχέδιο αυτό το μόνο που θα επιτύχει είναι σοβαρά πλήγματα στην κυνοφιλία αλλά και στον πολιτισμό μας!!!

  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ.Ναι στην σωστή και υπεύθυνη διαχείριση με δικλείδες ασφαλείας και πιθανούς ελέγχους των ιδιοκτητών δεσποζομενων ζώων!!
    Κανένας νοήμων άνθρωπος δεν θα ήθελε να στειρώσει ένα μέλος της οικογένειας του. Είναι ντροπή να υπάρχει τέτοιο άρθρο στην διαβούλευση και να τίθεται θέμα ενεργοποίησής του.
    Στοχοποίηση κυνηγών στην 7. παράγραφο , όταν είναι αυτονόητο ότι μη εγγεγραμμένος σκύλος στα μητρώα θα τιμωρείται ο ιδιοκτήτης του. Ποια άδεια?? Τι αντίστοιχη ποινή έχει ένας ΜΗ κυνηγός??
    ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ

  • 10 Μαΐου 2021, 16:29 | Ελευθερία

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:11 | ΦΛΩΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Οχι στην στείρωση !!Η φύση γνωρίζει καλύτερα από εμάς. Βασικό μας μέλημα είναι να αλλάξουμε την νοοτροπία μας και να γίνουμε υπεύθυνοι κυνόφιλοι.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:24 | Νίκος Γκαντσινικούδης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζομενων ζώων. Είναι απαράδεκτο να καταφύγουμε σε ακρωτηριασμό των κατοικιδίων μας επειδή μια μερίδα ατόμων είναι ανεύθυνοι πολίτες. Όχι σε ένα τόσο κάθετο μέτρο. Υπάρχουν υπεύθυνοι πολίτες που παρέχουν στα κατοικίδια τους όλα τα νόμιμα (τσιπ, εμβόλια, θεραπείες και ότι είναι απαραίτητο για την ευχωία τους). Η στείρωση είναι ακρωτηριασμός, δεν είναι δυνατόν σε ένα κράτος σαν την Ελλάδα να υφίσταται ο ακρωτηριασμός των τετράποδων φίλων μας που μάλιστα είναι επικίνδυνος για την ζωή τους όπως κάθε άλλο χειρουργείο. Θυμηθείτε ότι το κόψιμο της ουράς που γινόταν σε ορισμένα ζώα απαγορεύτηκε και θεωρήθηκε ακρωτηριασμός. Πώς ζητάτε να επιτραπεί ένα άλλο είδος ακρωτηριασμού λοιπόν; Η Ελλάδα πρέπει να πηγαίνει μπροστά και νομοσχέδια σαν αυτά την πηγαίνουν πίσω σε σκοτεινές εποχές που όλοι θέλουν να ξεχάσουν. Εάν θέλετε να ελέγξετε τους ιδιοκτήτες ζώον ας γινει εντατικοποίηση των ελέγχων για τα νόμιμα που προβλέπονται σε ένα δεσποζομενο ζώο.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:08 | Δημητρης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων σκυλων .
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ θυμιζει αλλες εποχες

  • 10 Μαΐου 2021, 16:20 | Δημήτριος Καμακάρης

    Εξαιρετική έκφραση «πολιτισμού» η υποχρεωτική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων των ζώων μας!!!
    Εξαιρετική έκφραση «πολιτισμού» ο αφανισμός όχι μόνο των γηγενών φυλών αλλά των σκύλων στην Ελλάδα!
    Εξαιρετική έκφραση «πολιτισμού» η καταπάτηση του δικαιώματος να αναπαράγω τα ζώα μου με υπευθυνότητα και με κανόνες!
    «Συγχαρητήρια» για την προχειρότητα και την μη επιστημονικοτητα, του απαράδεκτου αυτού νομοσχέδιου που αναρτήθηκε προς διαβούλευση. Πλήρης απαξίωση του Κυνολογικου Ομίλου Ελλάδας, της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, των κυνοφιλικων σωματείων και των ομίλων φυλών γηγενών και μη!
    Είναι ξεκάθαρο πως οι όμιλοι φυλών δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης πλέον, ούτε καν η καταγραφή ζώων σε γενεολογια.
    Είναι ξεκάθαρο πως θα ενισχυθεί η παρανομία και θα τιμωρηθεί η υπευθυνότητα!

  • 10 Μαΐου 2021, 16:16 | ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

    Όχι στη στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Πώς γίνεται να θεωρείται το κόψιμο της άκρης της ουράς και της άκρης των αυτιών ακρωτηριασμός, και σωστά να απαγορεύεται, και να δεχθούμε τη νομοθέτηση της στείρωσης σε υγιή σκυλιά. Η στείρωση επηρεάζει άμεσα την υγεία και την ψυχολογία του ζώου, βάζοντας το σε κινδύνους τόσο κατά την επέμβαση. όσο και κατά την υπόλοιπη ζωή του. Υπάρχουν πολλές έρευνες από το εξωτερικό που αναφέρουν τα προβλήματα που έχουν στειρωμένα ζώα μετά την επέμβαση. Επίσης πως είναι δυνατόν όλοι να φωνάζουμε κατά της κακοποίησης και του βασανισμού των ζώων και να συμφωνήσουμε στην επιβολή τόσων ζώων σε μία επίπονη επέμβαση που θα τα ταλαιπωρήσει πολλές μέρες μετεγχειρητικά, επειδή η πολιτεία και η κοινωνία δεν μπορεί να εφαρμόσει τους υπάρχοντες νόμους. Αν τιμωρούνταν παραδειγματικά όσοι δεν έχουν τσιπ στο σκύλο τους και όσοι τον άφησαν στο δρόμο, το πρόβλημα θα είχε λυθεί.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:11 | Παναγιωτα

    ΟΧΙ στο οριζοντιο μετρο της στειρωσης των δεσποζομενων ζωων.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:35 | Δήμητρα

    Διαφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:08 | Βασιλική

    Συμφωνώ με την στείρωση των ζώων και δεσποζωμενων και αδέσποτων διότι πρέπει να δοθεί μάχη για να ελεγχθούν οι γεννήσεις και οι αριθμοί των αδέσποτων! Τα ζώα τα έχουμε γιατί τα αγαπάμε και μας δίνουν ανιδιοτελή αγάπη, δεν έχει σημασία αν χαθούν οι λεγόμενες ράτσες. Ποτέ δεν κατάλαβα τι περισσότερο προσφέρει ένα ρατσατο σκυλί ή γάτα από ένα ζωάκι το οποίο δεν έχει ράτσα! Φυσικά αν στειρώσουμε όλα τα σκυλιά στο τέλος θα εκλείψει οριστικά το είδος σκύλου γάτας κτλ. Απλά θα μπορούσαν να δώσουν ένα μικρό παραθυράκι για ελεγχόμενο αριθμό γεννήσεων και μετά υποχρεωτικά στείρωση παντού.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:31 | Αθήνα Κωστάκη

    Ο Χ Ι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκύλων είτε αυτά είναι καθαρόαιμα η ημίαιμα.
    Κάνεις δεν θέλει να δεί το ζώο του στο χειρουργικό τραπέζι ανοιγμένο στα δύο κ μάλιστα με σοβαρές επιπτώσεις αργότερα όπως καρκίνο ακράτεια οστεοπόρωση και άλλα πολλά.
    Τα σκυλιά μας που έχουμε αποκτήσει νομίμως κ είναι δηλωμένα στην τράπεζα δεδομένων του υπουργείου σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να βρεθούν αδέσποτα είναι προϊόν ερασιτεχνικής εκτροφής ( πράγμα που δεν συμπεριλαμβάνεται στο υπάρχον σχέδιο νόμου )και είναι αποτέλεσμα και δουλειά πολλών ανθρώπων για χιλιάδες χρόνια.
    Επίσης εξαιρετικά επικίνδυνο είναι με την υποχρεωτική στείρωση η εξαφάνιση των ελληνικών αυτόχθονων φύλων.
    Στοιχείο όχι μόνο κυνοφιλικο αλλά ευρύτερα πολιτισμικό.
    Ο λόγος ύπαρξής των αδέσποτων είναι η εγκαταληψη τους από τους δειθεν φιλοζωους της μόδας που μόλις αντιλήφθουν ότι οι υποχρεώσεις τους δεν είναι μόνο ένα πιάτο φαγητό τα εγκαταλείπουν αφού έχουν φροντίσει να μην τούς κάνουν ηλεκτρονική σήμανση.
    Η λύση του προβλήματος των αδέσποτων είναι η δημιουργία από τους δήμους μεγάλων πάρκων όπου θα διασφαλίζεται η προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες η διατροφή τους ,η αποτροπή της αναπαραγωγή τους και από εκεί μόνον θα υιοθετούνται και δεν θα επανεντασονται
    Έτσι θα αποφεύγονται οι κακοποίησης τους τα τροχαία ατυχήματα κ ο θάνατος τους από φολες.Επισης έτσι θα διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και ασφάλεια.
    Η επανένταξη δεν διαφέρει σε τίποτα από την εγκαταληψη.
    Το φυσικό περιβάλλον των σκύλων είναι οι πόλεις κ τα χωριά υπό την επίβλεψη του ιδιοκτήτη όπου τα προστατεύει αυτά και τους πολίτες και όχι εγκαταλελειμμένα και μόνα τους.
    Στο δήμο Ιωαννιτών έχουμε 150 δαγκώματα το χρόνο.και με το υπάρχον σχέδιο νόμου δεν υπάρχει πρόβλεψη για την λύση του προβλήματος.
    Επιφυλάσσομαι για την συνταγματική ορθότητα του σχεδίου νόμου
    Με εκτίμηση Αθήνα Κωστάκη

  • 10 Μαΐου 2021, 16:18 | BILL

    Μια μεγάλη υποχρέωση της Πολιτείας είναι ο σεβασμος προς του ανθρώπους που εργάζονται, (ειδικά σε βάρδιες γιατροί, οδηγοί κτλ και όχι μόνο), διασφαλίζοντας την ποιότητα ζωής που απαιτείται σε μια δημοκρατια. Τα αδιάκοπα γαυγίσματα σχεδόν ολο το 24ωρω, με αδιάφορους ιδιοκτήτες, σε βάρος των πολιτων είναι και αυτο παράβαση δικαιωμάτων και μάλιστα ανθρωπίνων. Η ψυχική ηρεμία και τα ανθρωπίνα δικαιωμάτα (έναντι του ποιο ενοχλητικού θορύβου απο μελέτες) πρέπει να τα διασφάλιση ξεκάθαρα ο νομος.