Άρθρο 1

1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.

2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:

«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:51 | Δημήτρης

    Έξυπνο!
    Είναι τόσος ο σάλος που προκάλεσε η «ιθαγένεια» σε νόμιμους και παράνομους μετανάστες, που όλοι επικεντρώνονται σε αυτό. Ξεχνάνε το θέμα με την «υπηκοότητα» και ασχολούνται με την ιθγένεια μόνο. Και η λογική αυτό λεει βέβαια, ότι θα επικεντρωθεί κάποιος στο παράλογο και στο εξωφρενικό.
    Στο τέλος, δεν θα δοθεί ιθαγένεια παρά μόνο η υπηκοότητα.
    Και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Οι μισοί επειδή θα έχει δοθεί υπηκοότητα και οι άλλοι μισοί επειδή δεν θα έχει δοθεί ιθαγένεια. Και ο σόχος θα έχει επιυευχθεί! Έλληνες υπήκοοι όλοι.

    Μετά από λίγα χρόνια θα είναι πάρα πολύ εύκολο ο Έλληνας υπήκοος να αποκτήσει και την ιθαγένεια…

    Μήπως η ανυσηχία πρέπει να εκφράζεται εκτός από την ιθαγένεια (που είναι εξωφρανικό) και στην υπηκοότητα?

    Στο κάτω κάτω της γραφής, μια χώρα είναι όπως ένα σπίτι. Πριν μπείς θα πρέπει ή να παρεις τηλέφωνο ή να χτηπήσεις το κουδούνι, να πείς ποιός είσαι και τι θέλεις και αν σου ανοίξουν να μπεις. Δεν μπαίνεις από το παράθυρο και στρογγυλοκάθεσαι, δεν δίνεις μια κλωτσιά στην πόρτα έστω κι αν πρόκειται για παράγκα, εάν δεν είναι δική σου. Πρέπει να τηρούνται οι διαδικασίες εισόδου, δηλαδή VISA και έγκυρα ατομικά έγγραφα.

    Εμείς τώρα λέμε «μπράβο σας που ρίξατε την πόρτα και μπήκατε. Ελάτε να σας δώσουμε και προνόμια». Είμαστε οι προοδευτικότεροι όλων.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:21 | ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ Ευάγγελος

    Η έννοια της ιθαγένειας θα πρέπει να διαχωρίζεται από την έννοια της υπηκοότητας , προσδιορίζοντας τα άτομα που έχουν κοινή αντίληψη περί της καταγωγής τους , κοινή γλώσσα , θρησκεία , ήθη , έθιμα , ανεξάρτητα εάν γεννήθηκαν , μεγάλωσαν ή διαβιούν στην Ελλάδα. (Έλληνες ομογενείς). Κατά τα λοιπά για την ιθαγένεια θα πρέπει να ακολουθείται το δίκαιο του αίματος. Ως έχων την Ελληνική ιθαγένεια να θεωρείται νομικά αυτός που έχει και τους δύο προγόνους ( πατέρα -μητέρα ) Έλληνες ή τουλάχιστον τον ένα εξ αυτών . Γίνεται εύκολα αντιληπτό οτι το Ελληνικής ιθαγένειας άτομο έχει αυτόματα και την Ελληνική υπηκοότητα ως επιπλέον χαρακτηριστικό.
    Αντίθετα η έννοια της υπηκοότητας πρέπει να ερμηνευτεί ως η σχέση που αναπτύσει ένα άτομο με το κράτος του οποίου είναι πολίτης και εξ αυτού απορρέουν δικαιώματα και υποχρεώσεις αμφίδρομα.
    Με τον ανωτέρω τρόπο γίνεται συνδεση ιθαγένειας και Έθνους διατηρώντας την ιστορική συνέχεια του γένους , ενώ από την άλλη η υπηκοότητα κατοχυρώνει το άτομο ως πολίτη του κράτους με δικαιώματα και υποχεώσεις ανεξαρτήτως ιθαγένειας .
    Με αφορμή λοιπόν τον τίτλο του υπό διαβούλευση θέματος «….νομοθετική πρωτοβουλία για ομογενείς και αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών .» και με άξονα τα όσα αναφέρω παραπάνω , εκθέτω τις ακόλουθες απόψεις :
    α. Τέκνα που γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς αλλοδαπούς οι οποίοι νόμιμα βρίσκονται και εργάζονται στην χώρα αποκτούν αυτοδικαίως την Ελληνική υπηκοότητα με την γέννησή τους , ενώ θα διατηρούν την ιθαγένεια της χώρας προέλευσής τους.
    β. Οι αλλοδαποί γονείς των ανωτέρω τέκνων θα πρέπει να βρίσκονται και να εργάζονται στην Ελλάδα νόμιμα . Θα εμπίπτουν στις διατάξεις των νόμων που ισχύουν για τους νόμιμα ευρισκόμενους στην χώρα αλλοδαπούς , εφόσον δεν έχουν αποκτήσει Ελληνική υπηκοότητα. Αυτό δεν θα τους στερεί κανένα δικαίωμα επί του τέκνου τους το οποίο θα έχει γεννηθεί στην Ελλάδα.
    γ.Οι Αλλοδαποί ενήλικες που δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα , για να αποκτήσουν την Ελληνική υπηκοότητα εφόσον εισήλθαν νόμιμα στην χώρα θα πρέπει να βρίσκονται και να εργάζονται στην Ελλάδα νόμιμα για τουλάχιστον δέκα (10) συνεχόμενα έτη , έχοντας ασφαλιστεί σε Ελληνικό ασφαλιστικό φορέα για τόσα έτη όσα αντιστοιχούν τουλάχιστον στα 4/5 από τον χρόνο διαβίωσής τους στην Ελλάδα. Επιπλέον δεν θα πρέπει να έχουν κατήγορηθεί και καταδικαστεί την τελευταία δεκαετία. Τέλος πρέπει οι ανωτέρω αλλοδαποί να έχουν παρακολουθήσει υποχρεωτικά προγράμματα τα οποία θα διδάσκουν την Ελληνική γλώσσα , ιστορία και εθιμοτυπία ( δωρεάν μέσω Ο.Τ.Α ) και μετά από εξετάσεις θα παρέχουν πιστοποίηση γλωσσωμάθειας.
    γ.Τα ανιθαγενή άτομα τα οποία γεννιούνται στην χώρα πρέπει να αποκτούν την Ελληνική υπηκοότητα με την γέννησή τους και να τυγχάνουν της προστασίας της Ελληνικής Πολιτείας.
    δ.Ανήλικα αλλοδαπά τέκνα τα οποία δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα και έχουν άλλη υπηκοότητα και ιθαγένεια πλην της Ελληνικής , αλλά διαβιούν στην Ελλάδα με τους αλλοδαπούς γονείς τους νόμιμα , θα πρέπει να μπορούν με την ενηλικίωσή τους και αφού προηγουμένως έχουν φοιτήσει τουλάχιστον εννέα (9) έτη σε Ελληνικό σχολείο να αιτηθούν της απόκτησης Ελληνικής υπηκοότητας , με την προυπόθεση οτι δεν έχουν κατηγορηθεί και καταδικαστεί τα τελευταία εννέα (9) έτη.
    ε.Η συννένωση της οικογένειας αλλοδαπών που διαβιούν νόμιμα στην Ελλάδα πρέπει να αφορά αποκλειστικά τα ανήλικα τέκνα και τους γονείς τους.
    στ. Αλλοδαποί οι οποίοι βρέθηκαν παράνομα στην Ελλάδα να μην έχουν δικαίωμα αίτησης για απόκτηση Ελληνικής υπηκοότητας και να επαναπροωθούνται υποχρεωτικά στις χώρες καταγωγής τους , βάσει διακρατικών συμφωνιών.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:39 | Ηλίας Καστόρπιος

    Αγαπητοί,

    Το Νομοσχέδιο βρίσκεται γενικά στη σωστή κατεύθυνση.

    Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες επιφυλάξεις- σκέψεις που κατά την άποψή μου πρέπει να ληφθούν υπόψη:

    1. Ο τρόπος λειτουργίας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Θεωρώ ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι τόσο ως προς την υλικοτεχνική υποδομή όσο και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό για σοβαρή δουλειά ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις εξαπάτησης δημοσίων υπαλλήλων.

    2. Η διαφθορά της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Είναι αδύνατο να αποτραπούν περιπτώσεις γρηγορόσημου και εκβιασμού. Τόσο η ελληνική δημόσια διοίκηση όσο και οι ίδιοι οι μετανάστες (με αντικειμενικά αυξημένο δείκτη εγκληματικότητας) είναι επιρρεπείς στον εκβιασμό και στη διαφθορά. Και οι δύο πλευρές θα είναι συνυπεύθυνες για φαινόμενα πλαστών πιστοποιητικών γέννησης, πλαστών πιστοποιητικών από σχολείων, κυκλωμάτων με Έλληνες δικηγόρους απατεώνες κλπ.

    3. Για τη χορήγηση της ιθαγένειας οι αιτούντες πρέπει να συμμετέχουν σε εξετάσεις γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού. Διαφορετικά η κοινωνική ένταξη(και όχι αφομοίωση) θα είναι αδύνατη.

    Αυτά ως προς την εφαρμογή του νομοσχεδίου.

    Περαιτέρω, μετά την ανάγνωση πολλών σχολίων, επιτρέψτε μου να διατυπώσω τις εξής σκέψεις και να επισημάνω τα εξής σημεία:

    1. Η ιθαγένεια αποτελεί την ίδια έννοια με τη υπηκοότητα, με τη διαφορά ότι η υπηκοότητα ως έννοια χρησιμοποιούνταν σε παλαιότερες εποχές, όταν το πολίτευμα ήταν Βασιλευόμενη Δημοκρατία. Οι δύο έννοιες είναι ταυτόσημες και περιγράφουν το νομικό δεσμό του πολίτη με το Κράτος.

    2. Η μετανάστευση ιστορικά είναι μία διαδικασία αέναη. Πόσω μάλλον η μετακίνηση πληθυσμών από την Ανατολή στη Δύση, ή αλλιώς από τις άγονες και φτωχές περιοχές στις εύπορες και πλούσιες. Έτσι γινόταν πάντα. Έτσι γίνεται και τώρα. Έτσι βρεθήκαμε και εμείς ως Έλληνες κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν εδώ και σμίξαμε με τους γηγενείς πληθυσμούς.

    3. Η Ελλάδα ως τώρα έχει αφομοιώσει δεκάδες πολιτισμούς (Ιλλυρίους, Θράκες, Φράγκους, Ισπανούς, Ίβηρες, Ρωμαίους, Βανδάλους, Γότθους, Τουρκομάνους κοκ). Οι σημερινοί Έλληνες φέρουν τόσο πολιτισμικά όσο και «αιματολογικά» (αν κανείς δεχθεί τη θεωρία αυτή) το φορτίο δεκάδων λαών. Πραγματικά δεκάδων. (γιατί άραγε χρησιμοποιούμε τον πληθυντικό ευγενείας, δεν υπήρχε στα αρχαία. Ξέρει άραγε κανείς ότι στην Ελλάδα είχε δημιουργηθεί για 200 χρόνια Βασίλειο Ισπανών και ότι τη δεκαετία του ’30 είχε ανακηρυχθεί Βασίλειο των Βλάχων στην Πίνδο;).Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ πολιτισμικά ομοιογενής με την εξαίρεση των τελευταίων 90 χρόνων. Οι σημερινοί μετανάστες θα γεννήσουν εγγόνια που η καταγωγή τους θα αποτελεί μία μακρινή ανάμνηση. Γιατί έτσι πρέπει να γίνεται. Πόσο θυμάται άραγε ο Έβερτ τη γερμανική καταγωγή του; Πόσο Έλληνας ήταν ο Κουν;

    Όλη αυτή η επιρροή γέννησε το Νεοελληνικό Πολιτισμό που χωράει από τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη και την Κάλλας μέχρι τα ανατολίτικα ρεμπέτικα και τα χάλκινα της Φλώρινας (για να αναφερθούμε μόνο στη μουσική).

    4. Η πολιτισμική ανταλλαγή είναι το σημείο κλειδί για την ανάπτυξη. Ο λαός που δεν έρχεται σε επαφή με άλλους πολιτισμούς παίρνοντας τα καλύτερα στοιχεία και προσχωρώντας έτσι στο μέλλον είναι καταδικασμένος στην οικονομική ανυπαρξία. Με αυτόν τον τρόπο αναπτυσσόταν οικονομικά ο οικουμενικός ελληνισμός σε όλη τη Μεσόγειο(Μαύρη Θάλασσα, Αίγυπτο, Μικρά Ασία. Ιταλία, Μέση Ανατολή) μέχρι πριν 100 χρόνια. Και γι αυτό το λόγο η σημερινή Ελλάδα που έχει περιοριστεί σε αυτή τη γωνιά, πλέον, φυτοζωεί.

    5. Το Κράτος και οι υπηρεσίες του θα παραμείνουν ελληνικές. Η εκπαίδευση, ο στρατός, η αστυνομία θα έχουν ως βάση το ελληνικό κράτος. Δεν υπάρχει υποχρέωση του ελληνικού κράτους να παρέχει υπηρεσίες σε άλλη γλώσσα(σχολεία, εκκλησίες κοκ).

    Αυτά και ευχαριστώ για την προσοχή.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 10:07 | kwstas

    Τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ο Λοβέρδος πληροφόρησε τον Ελληνικό λαό ότι θα αλλάξει ο τρόπος πολύτεκνων στο δημόσιο. Θα έρθει αξιοκρατία και αυτοί οι άχρηστοι που κάνουν πολλά παιδιά δεν πρέπει να έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση.
    Λίγο αργότερα η Διαμαντοπούλου πλαγίως μεν άφησε να εννοηθεί ότι όποιες ευεγερτικές διατάξεις για τρίτεκνους-πολύτεκνους εκπαιδευτικούς πρέπει να ανατραπούν, γιατί ήρθε η αξιοκρατία και αυτοί είναι κοπρόσκυλα που κάνουν μόνο παιδιά!!!!
    5 χρόνια στην αντιπολίτευση σκέφτηκαν πρώτα από όλα πως θα χτυπήσουν πολύτεκνες οικογένειες, την εστία του κακού. Αντίθετα κανένα κίνητρο δεν ανακοινώθηκε ώστε νέα ζευγάρια να προχωρήσουν στο πρώτο ή δεύτερο έστω παιδί.

    Είχαν τη λύση, ελληνοποίηση όλων των συμπαθών εθνικοτήτων Αλβανών – Βουλγάρων κλπ..

    Μόνο που ο Έλληνας που πήγε στην Αμερική οικονομικός μετανάστης και έρχεται στη χώρα του λόγω απόστασης και κόστους κάθε 5 χρόνια, μοιραία θα χάσει την ελληνική συνείδηση του και θα αμερικανοποιηθεί. Έχω θείο εκεί που παντρεύτηκε Αμερικάνα και ο ξαδερφός μου δεν έμαθε Ελληνικά!!! Έρχεται κάθε 5 χρόνια, τελευταία καθόλου.

    Ο Αλβανός όμως που πηγαίνει σαββατοκύριακο Αλβανία αν θέλει, πιστεύει κάποιος εδώ ότι είναι δυνατόν να ελληνοποιηθεί;;; Έχω φίλους Αλβανούς, δουλεύουν περιστασιακά στα χωράφια μου. Είναι ξύπνιοι, εργατικοί γιατί πείνασαν και εδώ βρήκαν δουλειά. Δεν υπάρχει περίπτωση όμως να γίνουν χριστιανοί ή να πιστέψουν ότι είναι Έλληνες. Καμία τέτοια περίπτωση, να το καταλάβετε ιδιοφυΐες. Δεν ξέρω πια θα είναι η αντίδραση τους, αν γίνει καμιά στραβή με τους συμπαθείς γείτονες ανατολικά.
    Τόσο γρήγορα μια τόσο μεγάλη απόφαση, ενώ υπάρχει πείνα και ανεργία στον Έλληνα και προβλήματα που περιμένουν λύσεις, γιατί ρε παιδιά;;;;
    Γιατί σας ψήφισα ρε παιδιά;;; δεν ήξερα πριν τις εκλογές για τα μεγάλα σχέδια σας. Κρίμα για μένα, κρίμα για εμάς!!!!

    ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΨΗΦΟ… ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΔΕΙΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 10:45 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΟΥΒΡΗΣ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.
    ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΡΗΤΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ (ΑΠΕΛΑΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΞΑΝΑΕΡΧΟΝΤΑΙ)ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΟΑΕΔ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΠΟΛΛΟΙ ΜΕ «ΜΑΥΡΗ»ΕΡΓΑΣΙΑ.
    ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 10:46 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Πιστεύω οτι πριν κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την Μετανάστευση πρέπει να να γίνει Δημοψήφισμα, η πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού δεν συμφωνεί με τίς ρυθμίσεις, για τους μετανάστες, που προβλέπονται.Οι Ελβετοί ζήτησαν τη γνώμη των πολιτών τους για την κατασκευή τζαμιών.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 10:21 | Georgios K.

    Αγαπητέ Bill, 5 Ιανουαρίου 2010 @ 00:41

    Αν μόνο έκανες τον κόπο να έβαζες και μια παραπομπή για το κείμενο που διαβάλεις (4 Ιανουαρίου 2010 @ 23:00 )για να μπορεί ο κόσμος να διαβάσει και το αρχικό κείμενο θα προσέφερες σημαντική υπηρεσία. Δεν πειράζει όμως και έτσι καλά είναι.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 10:37 | Dimitris K

    Να μας πειτε με ποια διαδικασία νομιμη που δεν προσβάλεται πηρε αδεια παραμονής κάποιος και αδεια εργασίας.
    Υπαρχει ένα θεμα με τον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ κλπ…
    Δηλαδη με μαιμου στοιχεία απ ότι λενε και κάποιοι άλλοι στη διαβούλευση κάποιοι ξεκίνησαν να δουλεύουν

    Να μας ανακοινώσετε μέσα από τα στοιχεία των Δικτύων Κινητής Τηλεφωνίας για το τι αριθμό μεταναστών έχουμε αυτή τη στιγμή.
    Ειναι γνωστό ότι τα στοιχεία υπάρχουν και σε 6 μήνες θα είναι περισσότερα.
    Πως φτάσαμε τη ζητηση στο 120% του πληθυσμού με 1 εκ αλλοδαπούς. Μήπως ειναι 5-6 εκ καθώς αυτή τη στιγμή βγαίνειες στην Ομόνοια και δεν υπάρχει Ελληνας?

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 10:47 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ.
    ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ
    ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ.
    ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΜΕΡΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΚΛΕΙΨΕΙ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:47 | Ρενα

    ¨Εχω ζησει στο εξωτερικό πολλά χρόνια. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να απονέμει ιθαγένεια τόσο εύκολα. Ουσιαστικά επιβάλλει ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ.

    Ποιά είναι τα κινητρά σας;

    Δεν μπορεί να είναι ανθρωπιστικά, το νομοσχέδιο φέρνει διάλυση του κοινωνικού ιστού, ισλαμοποίηση, Κοσσοβοποίηση, μαρασμό των γηγενών. Οι ιθαγενείς Ινδιάνοι της Αμερικής το γνώρίζουν αυτό (οι ελάχιστοι που απόμειναν). Οι Ελληνοκύπριοι το ζουν τωρα.

    Δεν μπορεί να είναι οικονομικά. Με τόσους λαθρομετανάστες ήδη στην χώρα, η Ελλάδα θα ήταν οικονομικός θαύμα. Το αντίθετο είναι: χρεωκοπημένη χώρα.

    Δεν μπορεί να μας τα επιβαλλέι η ΕΕ. Δεν ισχύουν αυτά στις άλλες Ευρωπαΐκές χώρες.

    ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΆ ΣΑΣ;
    ΑΠΟΣΥΡΑΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΡΑ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:49 | Νικος

    Δεν είναι θέμα εθνικισμού αλλά πατριωτισμού. Δεν είναι θέμα ρατσισμού και ξενοφοβίας αλλά λογικής. Δεν είναι θέμα μισανθρωπισμού αλλά νομιμότητας. Δεν είναι θέμα μισαλλοδοξίας, απόρριψης της διαφορετικότητας και του μετανάστη αλλά αυτοσυνειδησίας, αυτοκριτικής και αυτοπροσδιορισμού. Είναι πρόβλημα κοινωνικό και οικονομικό η μετανάστευση και βαθειά ανθρώπινο που δεν λύνεται απλά με νόμους. Εξάλλου οι νόμοι στην Ελλάδα διαχρονικά είχαν/έχουν μικρή αξία αφού σπάνια εφαρμόζονται. Έτσι οι πολιτογραφηθέντες «νεοέλληνες» ανεξάρτητα προέλευσης θα αντιμετωπίσουν διακρίσεις και στο μέλλον. Είμαι κατά του ρατσισμού και κατά των διακρίσεων και κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι ρατσιστικό σε βάρος των «προνομιούχων» υφιστάμενων Ελλήνων υπηκόων. Είμαστε όμως προνομιούχοι; Τι παρέχει το κράτος στους “Ελληνες”; Παιδεία, υγεία, ασφάλεια, ευνομία; Είμαστε για γέλια. Δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και όσες υπάρχουν είναι ξεχαρβαλωμένες. Φυσικά υπάρχουν και χειρότερα κατ’ επίφασην κράτη όπως η Αλβανία, το Πακισταν, κ.λ.π.τα οποία προσφέρουν άφθονο και φθηνό υλικό προς εκμετάλλευση από τους πάσης φύσεως δουλέμπορους και εκμεταλλευτές του συστήματος. Greek works for Greek workers θα λέγαμε αν είμαστε φασίστες αλλά όταν λέμε slave works for Albanians είμαστε προοδευτικοί. Τίποτα δεν έγινε/γίνεται ποτέ με σύστημα σε αυτή τη χώρα. Όλα για το θεαθήναι. Έχει υπολογίσει το κράτος του Γιουνανισταν για πόσους αλλοδαπούς μιλάμε; Γνωρίζει το κράτος του Γιουνανισταν πόσοι αλλοδαποί ( φτωχοί πλην όμως τίμιοι) εργάζονται παράνομα ( δηλαδή χωρίς άδεια) αυτή τη στιγμή στη χώρα; Γνωρίζοι πόσοι χρειάζονται και σε ποιους τομείς; Γνωρίζει πόσοι από αυτούς τους νομιμοποιηθέντες πρωην λαθρομετανάστες θα έχουν δουλειά στο μέλλον; Έχει υπολογίσει το «κράτος» μας τις κοινωνικές τριβές, την εξέλιξη της εγκληματικότητας και την επίδραση στα ανοιχτά εθνικά θέματα από τις ελληνοποιήσεις; Έχει μελετήσει το κράτος του Γιουνανισταν τα αποτελέσματα και το βαθμό ενσωμάτωσης και αφομοίωσης των μουσουλμανικών στοιχείων στις χώρες της ευρώπης; Είναι ανύπαρκτος. Η μη ένταξη των μεταναστών στον κοινωνικό ιστό είναι όντως ένα πρόβλημα από την στιγμή που εγκαταστάθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην Ελλάδα. Αλλά και η άκριτη και με την διαδικασία του κατεπείγοντως νομιμοποίησή τους θα προσθέσει προβλήματα που καλείται να λύσει. Χρειάζεται σοβαρή μελέτη και στρατηγική από αυτούς που πραγματικά αγαπάνε και πονάνε αυτόν τον τόπο και ενδιαφέρονται για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Ο Ελληνικός λαός έχει αποδείξει την ωριμότητά του. Δώστε του τη δυνατότητα δημοψηφίσματος.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:38 | Νίκος

    Κατ’ αρχας δεν έχω αντίρηση να λάβουν την ελληνική ηθαγένια τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και τελείωσαν ελληνικό σχολείο και μόνο αυτά καί όχι άλλοι που ήλθαν στην Ελλάδα ως λαθρομετανάστες. Δεν είμαι ψηφοφόρος του ΛΑΟΣ και δεν έχω καμία εμπάθεια. Εκείνο που θέλω και πιστευω πως θέλουν και οι περισσότεροι έλληνες που πιστευουν στο Δημοκρατικό πολίτευμα και όχι αυτοί που στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν την Δικτατορία ή την Βασιλευομένη Δικτατορία σε μορφη Δημοκρατίας οπως ήταν πριν το 1967, είναι ένα ευνομούμενο κράτος.

    Επικροτώ τη δημόσια διαβούλευση και τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Μετα τη λέλαπα του ξεχαρβαλώματος του κράτους από τον «καταλληλότερο», που ήταν απαραίτητη όπως φαίνεται για την «επανίδρυση» που δεν πρόλαβε να κάνει, ο κ. Ραγούσης βιάζεται να κάνει την επανίδρυση γρηγορα για να μη διαλυθεί το κράτος. Είναι όμως ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει να γίνουν χωρις προηγουμένως να γίνουν κάποια άλλα.
    Ο σχετικός νόμος για τη ηθαγένεια μορεί να ισχύει σε άλλα κράτη όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ ή η Αυστραλία αλλά τα κράτη αυτά είναι πολύ οργανομένα γιατί από την ιδρυσή τους ήταν κράτη μεταναστών και δεν συνόρευαν με Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια και λοιπά εθνικιστικά κράτη που επιβουλέυονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με την υποστήρηξη, και θα έλεγα, και την έμμεση ή άμμεση προτροπή «Ευρωπαίων» και Αμερικανών.
    Η Ελλάδα είναι ένα κράτος «ξέφραγο αμπέλι» και αυτό το έχουν καταλάβει όλοι. Ένας ξένος κάνει ότι θέλει χωρίς να τον ελέγχει κανείς. Πως λοιπόν μπορούμε να δώσουμε ελληνική ηθαγένια σε ξένους χωρίς να τους έχουμε προηγουμένως ελέγξει. Θα αναφέρω τρία παραδέιγματα για να καταλάβουν και οι πολιτικοί μας, οι οποίοι πιστεύω πως δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα. Τα παραδειγματα δειχνουν πόσο ανοργάνοτοι είμαστε ως κράτος στο θέμα των λαθρομεταναστών.

    Πρώτο παράδειγμα: Απέναντι απο το σπίτι μου είχαν νοικιάσει πριν από έναν χρονο, και ζούσαν κατι «κούρδοι» πρόσφυγες έλεγαν που τους έδιωξαν οι Τούρκοι, αλλά σε ποδοσφαιρικούς αγώνες που επαιζαν ελληνικές ομάδες με τούρκικες και νικούσαν οι Τούρκοι έβαζαν αμανέδες και το γλεντούσαν και μετά τα μεσάνυκτα. Είναι δυνατόν αυτοί που εκδιόχθηκαν απο την πατρίδα τους να γλέντούσαν τη νίκη των Τούρκων και να χαίρονταν για την ήττα του κράτους που τους φιλοξενούσε; Κάλεσα την αστυνομία, το ανέφερα και δεν ήρθε κανείς όχι για να ελέξγει τι εθνικότητας ήταν (αυτό ημουν σίγουρος πως δεν θα το έκαναν) αλλά ούτε για να τους συστήσει πως ήταν ώρα κοινής ησυχίας.

    Αλλο παράδειγμα: Σε ακατοίκητο σπίτι που ανοίκει στο Δήμο (απο δωρεά)είχαν κάνει κατάληψη ξένοι (Ιρακοινοί ή Αφγανοί) ειδοποίησηα Δήμο, αστυνομία. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε!!!

    Τρίτο παράδειγμα: Στη γωνία απέναντι απο το καφενείο της γειτονιάς είναι ένα ακατοίκητο διόροφο. Έμεναν τουλάχιστον 10 νεαροί λαθρομετανάστες. Από το καφενείο καλούσαν επί ένα χρόνο την αστυνομία. Οχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε η αστυνομία αλλά η απάντηση ήταν «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε γιατί δεν γνωρίζουμε αν ο ιδιοκτήτης τους το έχει νοικιάσει»!!! Η αδιαφορία στο αποκορύφωμα!!! Νομίζω πως ζουν ακόμα εκεί.

    Συμπέρσαμα: Ας οργανωθούμε πρωτα ως σοβαρό Κράτος και μετά να δώσουμε ελληνική ηθαγένια. Σας πληροφορώ πως σε κανενα άλλο κράτος δεν θα συνεβαιναν τα παραπάνω. Το γνωρίζω διότι έζησα για ένα διάστημα στον Καναδά και έχω πάει πολλές φορές σε Αμερική και Αυστραλία. Μια φορά στην Αμερική με πλησίασε η υπηρεσία αλλοδαπών που περιπολόυσε στον σταθμό και μου ζήτησε τα ταξιοδιοτικά μου έγγραφα για να διαπιστώσει πως ήμουν νόμιμα στη χώρα. Εδω δεν ζητάει κανείς σε κανέναν ξένο τίποτε ακόμα και όταν παρανομεί.

    Θα βγω και εκτός θέματος για ένα ακόμα θέμα που μου έχει κάνει εντύπωση. Δεν είναι μόνο οι λαθρομετανάστες, είναι και οι γύφτοι ή τσιγκάνοι ή οι….ΡΟΜΑ που απολαμβάνουν την ασυδοσία ή την αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας για την τήρηση της νομιμότητας. Αν για παράδειγμα ένας έλληνας πολίτης είχε ένα μικρό ¨βαν¨ και το μετέτρεπε σε τροχόσπιτο, το είχε σε δημόσιο χώρο επι μέρες ή μήνες και έπερνε και ρεύμα παράνομα απο την κολόνα της ΔΕΗ είναι απολύτως βέβαιο πως θα ήταν φυλακή. Αυτές, και άλλες παρανομίες, τις κάνουν γύφτοι ή τσιγκανοι ανεχόχλητοι. Και δεν τους ενοχλεί κ α ν ε ί ς!!! Τα τελευταία χρόνια είχαμε και εισαγωγή γύφτων απο Ρουμανία, Αλβανία κ.λπ.

    Ας οργανωσετε πρωτα κ. Ραγούση το κράτος. Δεν χρειαόμαστε αγροφύλακες
    αλλά καλά οργανομένη υπηρεσία αλλοδαπών.
    Θυμάμαι κατι χοντρούλες αγροφυλακίνες που είδα στην τηλέόραση όταν ιδρύθηκε η αγροφυλακή και απορούσα «Τί θα φυλάξη αυτή σε ορεινό χωριό. Μετα είπα ας ελπίσουμε πως θα τη διορισουν σε πεδιάδα» Αυτό είναι το ελληνικό κράτος ο πιο ακατάλληλος στην πιο ακατάλληλη θέση, αρκεί να είναι δικός μας. Την πρσόληψη γενικων γραμματεωμν κ.λπ. με υποβολή βιογραφικών, το διορισμό διευθυντων μεσω ΑΣΕΠ και όλες αυτές τις προσπάθεις τις επικροτώ και ας αργούν οι διορισμοί, αλλωστε επανίδρυση του κράτους γινεται δεν συνεχιζεται η διαλυση με αλλαγή φρουράς. Η διαλυση έχει προηγηθει όπως είπαμε.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:40 | Νίκος Κωνσταντινίδης

    Σε όλους αυτούς που ισχυρίζονται ότι μόνο οπαδοί του ΛΑΟΣ εκφράζουν την αντίθεση τους στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, τους λέω λοιπόν ότι εγώ δεν είμαι ούτε οπαδός ούτε ψηφοφόρος του ΛΑΟΣ.
    Όμως δε συμφωνώ με τη προχειρότητα του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

    Ιθαγένεια αποκτάται μόνο με έμπρακτη επιβεβαίωση του σεβασμού στη χώρα που σε φιλοξενεί και όχι με χίλια ευρώ !!! (Βλέπε ειδικά και πολύχρονα τεστ Αξιολόγησης στη Μ. Βρετανία )

    Μόλις αποκτήσουν διαβατήριο και εκλογικά δικαιώματα στις δημοτικές εκλογές θα προσφύγουν στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη καταγελώντας μας για αντισυνταγματική διάκριση και απαιτώντας συμμετοχή σε Εθνικές και Ευρωπαϊκές εκλογές .
    Και τότε Κύριοι, θα αποκτήσουμε για πρώτη φορά στην Ιστορία μας Αλβανικά , Πακιστανικά, Μουσουλμανικά κτλ κόμματα ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου για Κοσσοβοποίηση και διαμελισμό της Χώρας μας . Αλλά από ένα κράτος που δε μπορεί να καθορίσει τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων , τι περιμένεις ?

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 08:34 | Δημήτρης Σ.

    Θεωρώ βιαστική, άκαιρη, και τέλος επιπόλαιη την εισαγωγή του νομοσχεδίου, που αφορά τους μετανάστες στην Ελλάδα.
    Αν και η κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις της και η εισαγωγή του θέματος σε δημόσια διαβούλευση δεν έχει νόημα, θεωρώ υποχρέωση μου να εκφράσω τις απόψεις μου.

    Προτείνω να ανασταλεί η εισαγωγή του νομοσχεδίου για ψήφιση στη βουλή πριν γίνουν οι ακόλουθες ενέργειες.
    1. Η κυβέρνηση να παρουσιάσει μια πλήρη καταγραφή όλων των μεταναστών, νόμιμων και παράνομων, στην Ελλάδα με πλήρη στοιχεία προέλευσης, εθνικότητας, νομιμότητας κλ.
    2. Να ανακοινώσει επίσημα ένα πλήρες πρόγραμμα μεταναστευτικής πολιτικής για επιλογή και αποδοχή των μεταναστών με κριτήρια τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και την οικονομία της χώρας με προτεινόμενα ανώτερα ποσοστά επί του πληθυσμού με παράλληλη διασφάλιση εργασίας.
    3. Να λάβει αυστηρά μέτρα για τους λαθρομετανάστες με νομιμοποίηση όσων πληρούν τα κριτήρια και απέλαση των υπολοίπων.
    4. Να λάβει μέτρα για τη φρούρηση των συνόρων και τον έλεγχο των λαθρομεταναστών.
    Όταν τέλος ξεκαθαρίσει το τοπίο και μόνο όταν ενημερωθεί για τα παραπάνω μέτρα ο Ελληνικός Λαός να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις.

    Για όσους συμμετέχουν στη διαβούλευση συνιστώ να λάβουν υπ όψη τους το εξής:
    http://www.youtube.com/watch?v=6-3X5hIFXYU

    Η κυβέρνηση να αντιληφθεί, ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και μια επιπόλαια και συναισθηματική λύση, όπως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, θα δημιουργήσει άλυτα και μη αναστρέψιμα προβλήματα στο μέλλον.

    Ευχαριστώ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 08:12 | Νικος-SECONDGENERATION

    Οι Έλληνες απόδημοι χαρακτηρίζουν δίκαια τα μέτρα για την ψήφο των μεταναστών και τη χορήγηση ιθαγένειας

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 06:57 | Άναυδος

     
    Ακούστε οπαδοί ΚΚΕδες, ΣΥΡΙΖΑδες, ΠΑΣΟΚοι, ΝΔίτες, ΛΑΟΣίτες, Εξωκοινοβουλευτικοί, Λευκοί.
    Αφού είμαστε «προοδευτικοί» και «ανθρωπιστές» (άσχετο: οι μόνοι σε όλη την περιοχή),
    γιατί δεν εντάσσουν τους δύστυχους Μετανάστες στον Οικονομικό και Κοινωνικό ιστό,
    αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου;

    Ναι, ξέρω,
    κανονικά ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά, πρέπει να ενταχθούν.

    Η προπαγάνδα περι Μεταναστών Ελλήνων για ότι έχουν, που δεν έχουν οι εδώ Μετανάστες,
    – στην Ελβετία
    – στην Γερμανία
    – στην Αμερική
    – στην Σουηδία
    ας πει την αλήθεια ότι οι δικοί μας Μετανάστες πήγαν με πρόσκληση, ή αποδοχή εργασίας.

    Ας πει η προπαγάνδα την αλήθεια ότι ο Μετανάστης, που πήγε νόμιμα κάπου, ΦΥΣΙΚΑ και πρέπει κάποτε να αποκτήσει δικαιώματα. ΕΚΕΙΝΟΣ ο Μετανάστης δεν μπορεί ο ίδιος και τα παιδιά του να είναι υποχείρια της όποιας χώρας τον κάλεσε να τον ξεζουμίσει στην δουλειά.

    Ας πει την αλήθεια η προπαγάνδα ότι οι νόμιμοι Μετανάστες δεν πήγαν σε άλλες χώρες
    – ούτε σπρωγμένοι από τα παιχνίδια του Διεθνισμού
    – ούτε για να αλώσουν τις τοπικές κοινωνίες
    – ούτε για να δημιουργήσουν εκ του μηδενός εθνικές μειονότητες
    – ούτε για να αλλοιώσουν τα εκλογικά σώματα
    – ούτε για να πάρουν την δουλειά του ντόπιου.

    Οι φιλάνθρωποι πολιτικοί μας ας φτιάξουν πρώτα την χώρα σαν την Γερμανία, και μετά βλέπουμε κατα πόσο θα γράψουμε:
    – στις σόλες μας τα δίκια του ντόπιου εργάτη και την ευνομία όλων των πολιτών, με τους λαθραίους Μετανάστες,
    – στην καρδιά μας τα συμφέροντα του ντόπιου εργοδότη και του ψηφοθήρα πολιτικού, με τους λαθραίους Μετανάστες.

    Αυτή η τεράστια αλλοίωση του Εκλογικού σώματος,
    απο ανθρώπους που δεν ζητήσαμε να έρθουν, ούτε τους δεχτήκαμε να έρθουν,
    γιατί λογίζεται ως ηθική χωρίς την ΡΗΤΗ αποδοχή από τον λαό με Δημοψήφισμα;
    Γιατί τους συγκρίνουν με τους δικούς μας νόμιμους Μετανάστες που τους είχαν ζητήσει εκείνες οι χώρες;

    Γιατί προτάσσουν την «νωπή λαϊκή εντολή»,
    για επέμβαση σε τόσο βαρύ Θεσμικό θέμα κρυμμένη στο βάθος του προ-εκλογικού πακέτου,
    σαν προσφορά μανάβη με 1 πεπόνι και 1 σάπιο καρπούζι;

    Να σώσουμε τον τόπο μας, που είναι όλων,
    και των ΚΚΕδων, και των ΣΥΡΙΖΑδων, και των ΠΑΣΟΚων, και των ΝΔιτών, και των ΛΑΟΣιτών, και των Εξωκοινοβουλευτικών, και των Λευκών.
    Πρέπει να τους ξυπνήσουμε όλους.

    Για αυτό,
    το σύνθημα πρέπει να είναι άμεσα κατανοητό στα ανακλαστικά των οπαδών όλου του πολιτικού φάσματος.
    Nα ερωτηθεί ο λαός για τα Μεταναστευτικά Τσουνάμι, που ήρθαν ή έρχονται.

     
    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
     

    Έχω χάσει «κάποιο τεύχος» ή «ο Βασιλιάς είναι γυμνός»;

    NO PASSARAN!  (Πολιορκία Μαδρίτης, 1936, Dolores Ibarruri Gomez)

     
    Και κάτι για τον δρόμο.
    Δυό γραμμές ανησυχίας: Η Φασιστικότατη Επιβολή Του

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 06:43 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Επειδή παρά τις δημοσιεύσεις που έχουν γίνει στη διαβούλευση (μεταξύ των οποίων και του γράφοντος) αλλά και την ξεκάθαρη «Διευκρίνηση του Υπουργείου προς τους πολίτες» πάνω δεξιά στη σελίδα ( http://www.opengov.gr/ypes/?p=342 ), ότι * ιθαγένεια = υπηκοότητα * (ταυτόσημες έννοιες, συνώνυμοι όροι, αμοιβαίως εναλλάξιμοι), αρκετοί από τους συμπολίτες που συνεισφέρουν τις απόψεις τους στη διαβούλευση επίμενουν στο *άτοπο* αίτημα «Ναι στην υπηκοότητα, όχι στην ιθαγένεια», που *δεν βγάζει κανένα νόημα* στο δίκαιο της ιθαγένειας, θα παραθέσω κάθε ορισμό της ιθαγένειας και της υπηκοότητας που έχω διαθέσιμο στη βιβλιοθήκη μου, *μήπως και* γίνει επιτέλους κατανοητό:

    ==========================

    1) Αντ. Παντελής (Καθ. Νομικής Αθηνών), «Εγχειρίδιο Συνταγματικού Δικαίου», 2η έκδοση, 2006, σελ. 25:

    ————–
    «* [Λ]αός υπό ευρεία έννοια είναι το σύνολο των ατόμων που εκάστοτε έχουν την ιθαγένεια του κράτους*, δηλαδή των πολιτών (ή υπηκόων ή ιθαγενών). […]

    […]

    Εκτός από την ιθαγένεια, δεν χρειάζεται άλλη προϋπόθεση για να ανήκει κανείς στο λαό υπό ευρεία έννοια. Το φύλο, η φυλή, η ηλικία, το θρήσκευμα, η κοινωνική κατάσταση, η γλώσσα, η εθνότητα κ.λπ. είναι στοιχεία αδιάφορα. […]

    […]

    «Η *ιθαγένεια* (ή υπηκοότητα) *είναι ο νομικός δεσμός ανάμεσα στο άτομο και το κράτος, με τον οποίο το άτομο γίνεται μέλος του λαού»
    ————–

    Τι μας λέει λοιπόν ο καθηγητής;

    Ιθαγένεια = Υπηκοότητα = Ιδιότητα μέλους του Λαού

    ==========================

    2) Κ. Ευσταθιάδης (Τακτ. Καθ. Νομικής Αθηνών, Ακαδημαϊκός, κ.λπ.), «Διεθνές Δίκαιον», 2η έκδοση, 1979, Τόμος Β’ (Βιβλίον Πέμπτον), σελ. 7 επ.

    ————–
    «Ι. ΟΙ ΗΜΕΔΑΠΟΙ (ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ)

    Οι ιθαγενείς (ημεδαποί, υπήκοοι), αποτελούντες ποσοτικώς το κυριώτερον τμήμα του πληθυσμού, υπάγονται υπό την εξουσίαν της Πολιτείας κατά μείζονα έκτασιν ή οι ανήκοντες εις τας δύο άλλας […] κατηγορίας ατόμων (αλλοδαποί και απάτριδες).

    *Ιθαγένεια* είναι ο νομικός δεσμός, ο συνδέων το άτομον προς ωρισμένην Πολιτείαν (Κράτος) κατά τρόπον μόνιμον και κατά κανόνα αποκλειστικόν (πλην των εξαιρετικών περιπτώσεων διπλής ή πολλαπλής ιθαγενείας)

    Ο της ιθαγενείας δεσμός καθιδρύων μόνιμον εξάρτησιν επάγεται ευρυτάτην εξουσίασιν της Πολιτείας επί των εχόντων την ιθαγένειαν αυτής ατόμων (ως εκ τούτου υπηκόων καλουμένων) [Σ.Σ.: *ως εκ τούτου υπηκόων καλουμένων*], παρέχει δε αφ’ ετέρου εις ταύτα το μέγιστον των υπό της εσωτερικής εννόμου τάξεως αναγνωριζομένων δικαιωμάτων.

    Εξ επόψεως διεθνούς δικαίου οι ιθαγενείς ή υπήκοοι δικαιούνται – ως άλλωστε πάντα τα υπό την δικαιοδοσίαν της Πολιτείας ευρισκόμενα άτομα […] – να τυγχάνουν, *συμφώνως προς συγχρόνους συμβατικούς κανόνας περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, ωρισμένης μεταχειρίσεως υπό της ιδίας αυτών Πολιτείας*, ήτις ούτως υπέχει αντιστοίχους έναντι των υπηκόων της υποχρεώσεις διεθνώς κατωχυρωμένας.

    […]

    Η δυνάμει του δεσμού της ιθαγενείας προρρηθείσα μόνιμος εξάρτησις των ατόμων εκ της Πολιτείας των και η υποχρέωσις προς υπακοήν [Σ.Σ.: *υποχρέως προς υπακοήν = υπήκοος*] υφίσταται ακόμη και αν οι υπήκοοι ευρίσκωνται εκτός των συνόρων της Πολιτείας, δικαιουμένης να νομοθετή ως προς αυτούς και να τους επιβάλλει υποχρεώσεις»

    ==========================

    3) Ηλ. Κρίσπης (Καθ. Νομικής Αθηνών), «Ιδιωτικόν Διεθνές Δίκαιον, Γενικόν Μέρος», 1979, σελ. 248 επ.

    ————–
    «Τα μέλη του λαού ενός κράτους καλούνται υπήκοοι ή ιθαγενείς ή πολίται αυτού, άλλως ονομάζονται ημεδαποί έναντι του κράτους τούτου, εν αντιθέσει προς τους αλλοδαπούς, δηλ. εκείνους οίτινες δεν είναι υπήκοοι τούτου. Ιθαγένεια είναι η ιδιότης ανθρώπου τινός ως μέλους του λαού ωρισμένου κράτους. […]

    Πάντες οι κατοικούντες είς τι κράτος (πληθυσμός) δεν είναι αναγκαίως υπήκοοι αυτού. Και αντιστρόφως, πάντες οι υπήκοοι ωρισμένου κράτους δεν κατοικούν αναγκαίως εις το έδαφος αυτού. Επίσης, η ιθαγένεια πρέπει να διακρίνεται της εθνικότητος, λ.χ. εις Κωνσταντινούπολιν κατοικούν πλείστοι έλληνες την εθνικότητα (έλληνες την εθνότητα, ομογενείς), μη κεκτημένοι, εν τούτοις την ελληνικήν ιθαγένειαν. Και αντιστρόφως, δυνατόν να είναί τις έλλην υπήκοος, καίτοι αλλογενής, π.χ. μουσουλμάνος Δωδεκανήσου. Το να είναί τις ομογενής ή αλλογενής δύναται να έχη νομικάς συνεπείας, βλ. λ.χ. άρθρ. 5, 7 § 1 στοιχ. γ, 12, 19 Κώδικος Ελληνικής Ιθαγενείας

    [Σ.Σ. Περιπτώσεις που ο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας έθετε διαφορισμό μεταξύ ομογενών αλλοδαπών και αλλογενών αλλοδαπών:]

    [Ο]μογενείς αλλοδαποί, εισαγόμενοι εις τα στρατιωτικάς σχολάς αξιωματικών ή υπαξιωματικών, ή κατατασσόμενοι ως εθελονταί εις τας ενόπλους δυνάμεις, αποκτώσιν από της εισαγωγής των εις την σχολήν ή της κατατάξεώς των «και άνευ άλλης διατυπώσεως» την ελληνικήν ιθαγένειαν (άρθρ. 12 Κ.Ε.Ι.[)]

    […]

    [Σ.Σ.:ΈΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ] Κατά το άρθρ. 19 Κ.Ε.Ι. δύνανται «να κηρυχθώσιν απολέσαντες την ελληνικήν ιθαγένειαν»: α) ο «αλλογενής ο εγκαταλιπών το ελληνικόν έδαφος άνευ προθέσεως παλιννοστήσεως» και β) ο αλλογενής ο γεννηθείς και κατοικών εν τη αλλοδαπή, μη έχων δε πρόθεσιν εγκαταστάσεως επί του ελληνικού εδάφους. […]

    […]

    [Σ.Σ. ΕΧΕΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ] Συμφώνως προς το άρθρ. 5 § 1 ΚΕΙ, ως τούτο αντικατεστάθη υπό του άρθρου 2 αναγκ. Νόμου 481/1968, «ομογενείς απόλιδες ή αγνώστου ιθαγενείας κατοικούντες εν τη αλλοδαπή, οίτινες συμπεριφέρονται πραγματικώς ως έλληνες [sic], δύνανται, εφ’ όσον έχουσι συμπληρώσει το εικοστόν πρώτον έτος της ηλικίας των, να αναγνωρισθώσιν ως έλληνες την ιθαγένειαν, εάν υποβάλωσι σχετικήν αίτησιν προς την ελληνικήν προξενικήν αρχήν του τόπου της κατοικίας των [κ.λπ.] Τα αυτά ισχύουν και διά τάς συζύγους τούτων και αν έτι αύται δεν είναι ομογενείς».

    ==========================

    4) Γ. Μαριδάκης (Καθ. Νομικής Αθηνών, εκ των συντακτών του Αστικού Κώδικα, εισηγητής των Γενικών Αρχών / Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου), «Ιδιωτικόν Διεθνές Δίκαιον», 1950, σελ. 200 επ.

    «Η κατά πολιτειακούς κύκλους (*επί μέρους κοινωνίας*) συμβίωσις συνέπειαν έχει, έκαστος άνθρωπος να προσκολλάται εις ωρισμένην Πολιτείαν. Επειδή δε συστατικά της Πολιτείας, κατά την κρατούσαν θεωρίαν [Σ.Σ.: και ακόμη], είναι λαός και χώρα, η προσκόλλησις επέρχεται, όταν ο άνθρωπος καταταχθή εις τον λαόν της Πολιτείας. Κατατάσσεται δε εις τον λαόν ωρισμένης Πολιτείας, εάν και εφ’ όσον πληρωθούν αι προϋποθέσεις τα οποίας τάσσει η Πολιτεία αύτη. Καθίσταται τότε ιθαγενής, πολίτης, υπήκοος της Πολιτείας

    (Υποσημείωση: Ο όρος «υπήκοος» έχει ευρυτέραν έννοιαν και περιλαμβάνει πάντα άνθρωπον επί του οποίου δύναται ν’ ασκήση εξουσίαν η Πολιτεία) .

    *Ιθαγένεια* κατά ταύτα, είνε, το ανήκειν τινα, κατά την βούλησιν της Πολιτείας, εις τον λαόν αυτής.

    (Υποσημείωση: Ο δυνάμει της ιθαγενείας σύνδεσμος *προς την Πολιτείαν*, δημιουργείται υπό του δικαίου. Έτεροι σύνδεσμοι *προς τον λαόν* της Πολιτείας δημιουργούνται εξ άλλων αιτίων (εθνολογικοί, φυλετικοί, θρησκευτικοί). Οι κατοικούντες την Κύπρον αποτελούν μεν δυνάμει κανόνος δικαίου μέλος του λαού της Πολιτείας ήτις καλείται Μεγάλη Βρεταννία [Σ.Σ.: 1950], εθνολογικώς όμως ανήκουν εις ην εθνότητα ανήκει και ο λαός ο ωργανωμένος εις την Πολιτείαν ήτις καλείται Ελλάς)

    Έτερον ιθαγένεια, έτερον *εθνικότης*. Η ιθαγένεια είνε δεσμός του ανθρώπου προς την Πολιτείαν δημιουργούμενος υπό του δικαίου.

    Εθνικότης (εθνότης, έθνος) είνε σύνολον ανθρώπων συνδεομένων διά κοινής γλώσσης, κοινών παραδόσεων, κοινών αγώνων, κοινών τάσεων. […]

    Η έννοια της ιθαγενείας ενεφανίσθη όταν εδημιουργήθησαν τα σύγχρονα Κράτη.

    (Υποσημείωση: Εις την αρχαίαν Ελλάδα οι όροι *αστός*, *πολίτης*, *ξένος*, *μέτοικος*, δεν αντιστοιχούν εις τα συγχρόνους εννοίας *ιθαγενής*, *αλλοδαπός* […])

    Εφ΄ όσον στοιχεία της Πολιτείας είνε λαός και χώρα, κατ’ ανάγκην πρέπει να τεθούν κανόνες καθορίζοντες τα στοιχεία επί τη βάσει των οποίων να εξακριβώνεται τίνες ανήκουν (πολίτης, ιθαγενής, υπήκοος, αλλοδαπός) και τίνες δεν ανήκουν εις τον λαόν της Πολιτείας (αλλοδαποί).

    (Υποσημείωση: Πρώτη νομοθεσία η οποία διετύπωσε κανόνας κτήσεως και αποβολής ιθαγενείας είναι ο Code Civil 8 [Σ.Σ.: δηλ. το άρθρο 8 του Γαλλικού Αστικού Κώδικα])

    ==========================

    5) Ζ. Παπασιώπη-Πασιά (Καθ. Νομικής Θεσ/νίκης), «Δίκαιο Ιθαγενείας», 7η έκδοση, 2004, σελ. 5

    «*Οι έννοιες της ιθαγένειας, της υπηκοότητας και της εθνικότητας*

    […]

    Η έννοια του λαού ως στοιχείο του κράτους *δεν πρέπει να συγχέεται* με την έννοια του έθνους. Και αυτό γιατί η πρώτη έννοια έχει νομική βασικά σημασία, ενώ η δεύτερη εκφράζει ένα κοινωνικό/ψυχολογικό φαινόμενο που έχει κοινωνιολογική σημασία. Κυρίως δε επειδή για την έννοια του έθνους, εκτός από τα διάφορα αντικειμενικά στοιχεία που απαιτούνται χρειάζεται και ένα υποκειμενικό επιπλέον στοιχείο, που είναι συναισθηματικό. Πρόκειται για την κοινή εθνική συνείδηση.

    […]

    [… Ο] λαός αποτελεί στοιχείο της πολιτείας, χωρίς την οποία δεν μπορεί να νοηθεί λαός, όπως είναι αδύνατο να νοηθεί λαός χωρίς πολιτεία και διαφέρει από το έθνος γιατί είναι έννοια νομική και πολιτική, σε αντίθεση με την έννοια του έθνους, που είναι ιστορική και ψυχολογική έννοια.

    [… Έ]χει επικρατήσει στη θεωρία – και αποτελεί την κρατούσα άποψη – ότι το έθνος είναι το σύνολο των ανθρώπων που συνδέονται με κοινή συνήθως φυλετική καταγωγή, κοινές παραδόσεις, κοινή, αλλά όχι πάντοτε, γλώσσα και θρησκεία και κυρίως κοινή εθνική συνείδηση.

    [… Τ]ο έθνος διαφέρει από το κράτος επειδή το κράτος έχει γεωγραφικά όρια, ενώ το έθνος εξαπλώνεται πέρα από αυτά ανά την υφήλιο. Και ενώ το κράτος το διακρίνει η ιδέα της πολιτικής ενότητας, το έθνος το διακρίνει η ιδέα του ηθικού δεσμού. […]
    […]

    *Η ιθαγένεια δεν συμπίπτει με την εθνικότητα*

    [… Μ]ε τον όρο εθνικότητα εννοούμε το δεσμό ενός ατόμου προς ορισμένο έθνος, ενώ με τον όρο ιθαγένεια εννοούμε το δεσμό ενός ατόμου προς ορισμένο κράτος. […]

    Στη γαλλική γλώσσα υπάρχει ο όρος nationalité, ο οποίος χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει τόσο τον όρο «ιθαγένεια» όσο και τον όρο «εθνικότητα». Το ίδιο συμβαίνει και στην αγγλική γλώσσα, όπου ο όρος nationality υποδηλώνει και τους δύο προαναφερθέντες όρους. Έτσι πολλές φορές κατά τη μετάφραση και κύρωση Διεθνών αλλά και Διμερών Συμβάσεων, που κυρώνει η Ελλάδα και οι οποίες Συμβάσεις – τουλάχιστον οι Διεθνείς – στο πρωτότυπο είναι γραμμένες στα γαλλικά ή αγγλικά, παρατηρείται το φαινόμενο ο όρος nationalité/nationality να μεταφράζεται με τον όρο «εθνικότητα» αντί του σωστού όρου «ιθαγένεια».

    Επομένως το μεταφραστικό λάθος […] αποτελεί μία πρώτη πηγή σύγχυσης μεταξύ «ιθαγένειας» και «εθνικότητας», που διαπιστώνουμε να γίνεται. […]

    [… Ω]ς ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα βλ. μεταξύ άλλων, το καταργηθέν άρθρο 2 § 4 του β.δ. 729/70 «περί αμειβομένων ποδοσφαιριστών» που όριζε ότι «ποδοσφαιριστές *ελληνικής ιθαγένειας έχοντες ξένην υπηκοότητα* επιτρέπεται να περιλαμβάνονται […]», το οποίο είχε προκαλέσει μια σειρά σχολίων πάνω σε αντίστοιχη σειρά δικαστικών αποφάσεων […], και πολύ σωστά παρατηρήθηκε ότι στην ενλόγω διάταξη ο νομοθέτης αντί του όρου «ιθαγένεια» (όντος ταυτόσημου προς τον όρον «υπηκοότητα») θέλησε να εννοήσει τον όρον «εθνικότητα» […]

    […]

    *Η ιθαγένεια συμπίπτει με την υπηκοότητα παρά τις κάποιες αμυδρές διαφορές μεταξύ τους*

    […] Κρίσπη-Νικολετοπούλου[:] «Ιθαγένεια ή υπηκοότης είναι το να ανήκει τις εις τον λαόν ορισμένου κράτους [Σ.Σ.: Άρα όποιος έχει δύο υπηκοότητες, δύο ιθαγένειες, ανήκει *σε δύο λαούς*. Π.χ. το τέκνο Ελλήνων στις ΗΠΑ που έχει διπλή ιθαγένεια, ανήκει *και στον Ελληνικό λαό* και στον Αμερικανικό λαό. Το τέκνο Πακιστανού στην Ελλάδα, ανήκει και στον Πακιστανικό λαό *και στον Ελληνικό λαό* ]. Ο έχων την ιθαγένειαν ή υπηκοότητα κράτους τινός, εκείνος δηλ. ο οποίος είναι μέλος του λαού δεδομένου κράτους καλείται ιθαγενής ή υπήκοος ή πολίτης αυτού ή ημεδαπός ως προς το κράτος τούτο»

    Ενώ όμως το ουσιαστικό «ιθαγένεια» έχει πλήρως επιβληθεί, σπάνια γίνεται χρήση στη γλώσσα μας του επιθέτου «ιθαγενής», που σημαίνει τον αυτόχθονα, δηλ. αυτόν που κατάγεται από την χώρα στην οποία μένει και προτιμάται το επίθετο «υπήκοος». Λέμε συνήθως έλληνας υπήκοος και όχι έλληνας ιθαγενής.

    […]

    [Σ]το Σύνταγμα του 1927 υπάρχει ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 6 αυτού, η οποία μεταξύ άλλων ορίζει επί λέξει και τα εξής: «Η δε λέξις «πολίτης» και εις το άρθρον τούτο, ως και εις τα άλλα άρθρα, έχει την έννοιαν του έλληνος υπηκόου, του έχοντος δηλαδή ελληνικήν ιθαγένειαν, αδιακρίτως φύλου ή ηλικίας». […]

    Ο Αρ. Μάνεσης αναφέρει ότι: «Τα πρόσωπα τα οποία συνδέονται προς εν κράτος διά του νομικού δεσμού της ιθαγενείας καλούνται υπήκοοι (ή ιθαγενείς) ή πολίται ή ημεδαποί, κατ’ αντιδιαστολήν προς τους αλλοδαπούς, δηλ. τους ανήκοντας εις τον λαόν άλλου κράτους (ξένους υπηκόους)», Εξάλλου, ο Γ. Παπαδημητρίου [Σ.Σ. συγχωρεμένος πια…] προτιμά τη χρησιμοποίηση των όρων ιθαγένεια/πολίτης από τους όρους υπηκοότητα/υπήκοος, γιατί οι τελευταίοι έχουν μοναρχική προέλευση και, όπως υποστηρίζει, υπάρχει «αυταρχική εννοιολογική φόρτιση»

    Εντούτοις, στη νομοθεσία, στη διοίκηση, στη νομολογία και στη θεωρία μας οι όροι «υπήκοος/πολίτης», «ιθαγένεια/υπηκοότητα», άλλοτε εναλάσσονται στο ίδιο κείμενο και άλλοτε χρησιμοποιείται σταθερά ένας απ’ αυτούς.»

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 02:29 | palaiolofos ΙΩΑΝΝΗΣ

    παππους μου υπηρετησε 13 χρονια στον πολεμο το 1920 ο πατερας μου πολεμησε 3χρονια στο μετωπο 1946 1949 η καταγωγη μου ειναι η εξης. πατερας ετος γεννησης 1920 παππους ετος γεννησης 1890 πολεμησε 1910 13 χρονια και βρεθηκε στην κοκκινη μηλια και ειχε τρια χρονια αδεια απο τον πολεμο. Εγω που ειμαι το δισεγγονο του παππου μου εχω τα ιδια δικαιωματα σ αυτον τον τοπο με τον αφρικανο τον πακιστανο , τον αφγανο, τον αλβανο, τον αφρικανο . ΑΠΑΙΤΩ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΕ ΕΜΕΝΑ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 02:09 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Κύριοι καλησπέρα σας.Μας λέτε στις διευκρινίσεις ότι ιθαγένεια και υπηκόοτητα είναι το ίδιο πράγμα. Όμως όχι ακριβώς. Η υπηκόοτητα συνδέει αυτά που λέτε με οποιαδήποτε χώρα η ιθαγένεια όμως με τον τόπο που γεννηθήκαμε και ανήκουμε. Γιατί εμείς άραγε προσπαθήσαμε η βορειοηπειρώτες ή οι απανταχού Έλληνες να έχουν ελληνική ιθαγένεις ανεξαρτήτου υπηκοότητας? Άλλωστε ένας άνθρωπος μπορεί να έχει μια ιθαγένεια ενό υπηκόοτητες παραπάνω. Δεύτερον μας λέτε ότι έχετε νωπή εντολή και άρα δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. Όμως εκλεγείκατε με το 42% του ελληνικού λαού πράγμα που σημαίνει ότι έχετε σχηματισμό Κυβέρνησης λόγω εκλογικού νόμου και όχι λόγω απόλυτης πλειοψηφίας. Το 60% του ελληνικού λαού δεν σας ψήφισε. Ούτε όλοι όσοι σας ψήφισαν προεκλογικά συμφωνούν με αυτό νομοσχέδιο (κάντε ανάλογες συζητήσεις για να βεβαιωθείτε για αυτό). Το Σύνταγμα μας ορίζει ότι όλες οι αποφάσεις πηγάζουν από τον λαό. Αυτή η απόφαση από ποιο λαό πηγάζει που σύμφωνα με όλες τισ δημοσκοπήσεις το 70-80% του ελληνικού λαού είναι εναντίον; Και αν τότε νομίζετε ότι ο λαός σας έδωσε λευκή επιταγή σε αυτό το ζήτημα τότε γιατί φοβάστε το δημοψήφισμα; Αφού αν είναι όλα όπως τα υποστηρίζετε θα το κερδίσετε. Γιατί όμωσ η Κυβέρνηση φυγοπονεί με φτηνές διακαιολογίες; Και για την ιστορία ουδεμία σχέση έχω με το κόμμα του κ.Καρατζαφέρη απλά είμαι στην αριστερά, αλλά στην πατριωτική αριστερά.
    Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 02:23 | Γιώργος Γεωργιάδης

    Το πράγμα είναι πάρα πολύ απλό. Έχουμε δημοκρατία όπως μας διατυμπανίζουν κάθε τρεις και λίγο οι πολιτικοί μας; Είναι ο ελληνικός λαός κυρίαρχος όπως προεκλογικά τον παραμυθιάζουν; Την απάντηση την ξέρουμε όλοι μας. Και είμαστε συνένοχοι στο βρώμικο παιχνίδι τους.

    Ο κος Παπανδρέου δεν ήταν αυτός που πριν από 3 χρόνια δήλωνε στην ΔΕΘ ότι «εάν η Θεσσαλονίκη θέλει να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στα Βαλκάνια πρέπει να γίνει πολυπολιτισμική»? Ο κος Παυλόπουλος δεν ήταν αυτός που έλεγε «ευχαριστούμε τους μετανάστες που ήρθαν εδώ να αγωνιστούν μαζί μας»? Στο κόμμα της ΝΔ δεν ανήκε η κα Πακακώστα όταν επι κεφαλής 50 βουλευτών ζήτησε πολιτικά δικαιώματα για τους «οικονομικούς» μετανάστες; Λες και υπάρχουν και άλλου είδους μετανάστες …. (οι πολιτικοί είναι μόνο μερικές δεκάδες). Το ΚΚΕ και ο Συριζα έχουν διακυρήξει εδώ και χρόνια τις φιλομεταναστευτικές τους ιδέες. Όλοι αυτοί μαζί πήραν πάνω από το 90% των ψήφων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειαζόμαστε μετανάστες όπως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με αυτό το νόμο σε 30-40 χρόνια θα είμαστε μειονότητα στον τόπο μας.

    Και έρχεται τώρα ο ελληνάκος, ο πουλημένος που καταδέχεται να ψηφίζει τον κάθε τυχάρπαστο έναντι «πινακίου φακής» (βλέπε θεσούλα στο δημόσιο) να ψευτοδιαμαρτύρεται και να ψευτοαντιστέκεται για κάτι το οποίο θεωρείται αυτονόητο και έχει προαναγγελθεί. Το πρόθεμα ψευτο κολλάει στο γεγονός ότι η αντιδραστική παρουσία του λοβοτομημένου καναπεδάκια ελληνα αρχίζει και τελειώνει στο πληκτρολόγια του και σε μερικά άχρηστα γκάλοπ.

    Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια 3 ανδρών. Του κου Παπανδρέου, του Κου Σαμαρά και του κου Παπούλια. Οι δύο τελευταίοι έχουν την δυνατότητα να μπλοκάρουν αυτή την κίνηση του πρώτου και να μείνουν για πάντα στην ιστορία αθάνατοι και αλησμόνητοι. Τον τρόπο τον ξέρουν εάν το θελήσουν. Προσωπικά, όχι πιστεύω αλλά είμαι 101% σίγουρος για το τι θα πράξουν. Θα στηρίξουν το επερχόμενο νομοσχέδιο …Θα σας κρίνει η ιστορία να είστε σίγουροι για αυτό.

    Αλλά να ξέρεις και εσύ έλληνα ότι ήσουν συνένοχος …

    Υ.Γ. Αν πιστεύετε ότι οι μόνοι που διαμαρτύρονται είναι οι λιγοστοί ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ, δεν έχετε παρά να κάνετε δημοψήφισμα. Η νίκη σας θα είναι πανηγυρική. Τολμήστε το …

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 01:39 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Στις πρόσφατες Εθνικές Εκλογές το 30% (λιγότερο από το 1/3) των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ψήφισαν την παρούσα κυβέρνηση η οποία «εν μερη=155 βουλευτές» ορκίστηκε στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είναι πιστή στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα να υπακούει στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνει ευσυνείδητα τα καθήκοντά της».
    Ας ξεκινήσουμε από το Σύνταγμα το οποίο προβλέπει τη δωρεάν και υποχρεωτική παιδεία για όλους τους ΕΛΛΗΝΕΣ. Άρα το κράτος δεν πρέπει να παρέχει δωρεάν (και υποχρεωτικά) εκπαίδευση σε ΜΗ Έλληνες. Κατ΄ επέκταση το σχέδιο της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου για τη παραχώρηση της ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς που έχουν φοιτήσει στα σχολεία της Ελλάδας είναι εκ βάσεως αντισυνταγματικό μιας και όχι μόνο η είσοδός τους στη χώρα (αυτών ή και των γονέων τους), αλλά και η δωρεάν εκπαίδευσή τους παραβιάζει τους υφιστάμενους νόμους.
    Συνεχίζοντας στο δεύτερο σκέλος της πρότασης ¨παραχώρηση ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα¨ κι εδώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Διότι μαζί μ’ αυτούς, θα νομιμοποιηθούν και οι γονείς τους, οι οποίοι παράνομα εισήλθαν εξ αρχής στη χώρα, αλλά και οι άμεσοι συγγενείς τους, που θα έλθουν πλέων νόμιμα στην Ελλάδα, βασιζόμενοι στο νόμο Σημίτη περί συνενώσεως των οικογενειών. Συνολικά δηλαδή ο αριθμός των ¨νομίμων¨ μεταναστών θα υπερβεί κατά πολύ τα υπολογιζόμενα ποσοστά. Μην ξεχνώντας βέβαια και το γεγονός της αδυναμίας του κράτους να ελέγξει την αθρόα εισροή στη χώρα λαθρομεταναστών, αλλά και το ότι τα νέα αυτά, ευεργετικά για τους λαθρομετανάστες μετρά, θα προσκαλέσουν νέα και μεγαλύτερα κύματα μεταναστών στην Ελλάδα, τα ποσοστά αυτά θα αυξηθούν κατακόρυφα σε ένα βάθος χρόνου μόλις μερικών δεκαετιών.
    Αυτά με τη σειρά τους θα προκαλέσουν αλλοίωση της κοινωνικής συνοχής του Ελληνικού πληθυσμού η οποία βασίζεται, πέραν της κοινής γλώσσας, στη κοινή καταγωγή, τα κοινά ήθη και έθιμα, την κοινή κουλτούρα και θρησκεία, την ιδιαίτερη, για κάθε χώρα, πολιτισμική, ιστορική, εθνική πορεία.
    Το αποτέλεσμα αυτής της μεταβολής είναι αδιαμφισβήτητο: σε μερικά χρόνια θα αισθανόμαστε ξένοι ¨μέσα στο ίδιο μας το σπίτι¨. Το σπίτι όπου οι απρόσκλητοι ¨επισκέπτες¨ παραμένουν ανενόχλητοι για χρόνια, αποκτούν εισόδημα (εργασία) εις βάρος του οικοδεσπότη (ανεργία Ελλήνων), εκμεταλλεύονται, χωρίς να συνεφέρουν στο ελάχιστο, τις ανέσεις/υποδομές του (εκπαίδευση, υγεία , μεταφορές και άλλες) που δεν υπήρχαν στο δικό τους σπίτι/κράτος, ένα σπίτι όπου η ¨ιδιαιτερότητά τους¨ γίνεται σεβαστή, χωρίς ουσιαστικά δικαίωμα του ιδιοκτήτη να αμφισβητήσει τα δικαιώματα- κεκτημένα τους και τον τρόπο που τα απέκτησαν, προκαλώντας ζημίες (παραβατική συμπεριφορά /εγκλήματά) και τώρα ξαφνικά πρέπει να αποκτήσουν και ίσα δικαιώματα, να γίνουν συνιδιοκτήτες της οικίας. Κι όλα αυτά σε ένα σπίτι που έχτισαν οι πρόγονοί μας με κόπο, στερήσεις και αίμα και μας το κληροδότησαν!
    Κύριε ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, αφού σας υπενθυμίσω ότι είστε εκλεγμένος ΜΟΝΟ από το 30% του εκλογικού σώματος, το οποίο βέβαια ΔΕΝ είναι απαραίτητο ότι συμμερίζεται και συντάσσεται με το 100% των απόψεών σας, σας τονίζω ότι εκλεχθήκατε ως «υπηρέτης» των πολιτών αυτής της χώρας και οφείλετε να σέβεστε τις επιθυμίες τους. Πιστεύω ότι ο ¨κοινωνικός / διαδικτυακός διάλογος¨, που θεσπίσατε-ευαγγελίζεστε, γρήγορα θα σας αποδείξει ότι σφάλετε σε αυτή σας την απόφαση και το μέτρο αυτό θα αποσυρθεί. Έξαλλου σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης (και όχι μόνο της ευρωπαϊκής ένωσης) δεν υφίστανται παρόμοια μέτρα για την απόκτηση υπηκοότητας (πολλώ δε μάλλον ιθαγένειας). Το γεγονός δε τέλος ότι αυτό το ¨μέτρο¨ προωθείται σε μια περίοδο που οι Έλληνες, εν τω μέσω μιας παγκόσμιας αλλά και εγχώριας οικονομικής κρίσης, βρίσκονται σε δεινή θέση με κεκαμμένες αντιστάσεις, συνδυαζόμενο με το πρόσφατο γεγονός της αρνητικής ψήφου του ΠΑΣΟΚ για το δικαίωμα ψήφου των ομογενών, δεν πείθει για τις ¨καλές του προθέσεις¨.

    Ελπίζω και εύχομαι, κύριε ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ότι η ιστορία, βάση των πράξεών σας, θα σας κατατάξει στους άξιους αναφοράς ΕΛΛΗΝΕΣ ηγέτες.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 01:24 | ελληνίδα το γένος

    Διαβάζω τα σχόλια και βλέπω ότι η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του δημοψηφίσμτος,αλλά δεν βλέπω να το λαμβάνει υπ’οψιν της η κυβέρνηση.Την πλειοψηφία την χρειαζόταν μόνο γιά να πάρει την εξουσία. Είμαι πολύ απογοητευμένη,μεγάλωσα ένα παιδί και το έμαθα να αγαπάει την Ελλάδα και να είναι περήφανο γι΄αυτή.Ομως φαίνεται ότι μετά από χιλιάδες χρόνια κάποιοι ελαφρά τη καρδία αποφάσισαν να εξαφανίσουν ό,τι είναι ελληνικό.Η ιστορία δεν ξεχνά.Στο μέλλον οι «Εφιάλτες» θα έχουν άλλο όνομα.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 01:28 | Dimosofos

    Καμμιά ιθαγένεια σε κανέναν αλλοδαπό ή «μαϊμού-ομογενή». Οι περισσότεροι «ομογενείς» εκ Ρωσίας και Καυκάσου δεν ξέρουν λέξη Ελληνικά ή Ποντιακά (που ακούστηκε Πόντιος να μην μιλάει ποντιακά!). Ρώσοι, Γεωργιανοί και Τσετσένοι είναι οι περισσότεροι. Ας ειν’ καλά οι πρόξενοι (και οι «πρόεδροι» των «ομογενειακών» οργανώσεων) της Ελλάδας σε αυτά τα μέρη που πλούτισαν μοιράζοντας βίζες και «ιθαγένειες».
    Οι Έλληνες, βαρεθήκαμε όλους αυτούς τους πολυ-πολιτισμικούς, «αντιρατσιστές», «αντι-πατριώτες», «δημοκράτες», «πονεσιάρηδες» που θέλουν να μας δείξουν το σωστό δρόμο για το μέλλον.
    Με τους ρυθμούς εισροής των (λαθρο)μεταναστών και τις αυξημένες γεννήσεις αλλοεθνών, οι Έλληνες θα είναι μειονότητα σε λιγότερο από 30 χρόνια. Και αν έχετε αμφιβολία ρωτήστε οποιονδήποτε σοβαρό μελετητή (που δεν υποστηρίζεται από τα ιδρύματα του Soros)! για τις τάσεις.

    Δημοψήφισμα ΤΩΡΑ για το μεταναστευτικό!!! Γιατί φοβάστε «δημοκράτες»; Μήπως επειδή γνωρίζετε ότι οι Έλληνες βαρέθηκαν το ξεπούλημα του έθνους και της χώρας για χάρη των προσωπικών σας συμφερόντων;
    Αφού νομίζετε ότι έχετε δίκιο, κάντε δημοψήφισμα! Ή η «δημοκρατική» σας ευαισθησία τελειώνει εκεί που αρχίζουν τα συμφέροντά σας;

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 01:21 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Επειδή πάρα πολύς λόγος έχει γίνει, και πάρα πολλές δημοσιεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην παρούσα διαβούλευση σχετικά με κάποιο «δημοψήφισμα» που για κάποιον μυστηριώδη λόγο πρέπει να λάβει χώρα ειδικά για το παρόν σχέδιο νόμου, είναι απαραίτητο θεωρώ να διασαφηνιστούν κάποια πράγματα.

    Το άρθρο 44, παρ. 2 του Συντάγματος, ρητώς ορίζει τις *δύο* (2) και μοναδικές περιπτώσεις, στις οποίες δύναται να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

    Ας εξετάσουμε πρώτα την περίπτωση του λεγόμενου *συμβουλευτικού* δημοψηφίσματος.

    Σύμφωνα με το εδάφιο α’ της ανωτέρω παραγράφου:

    «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Η σχετική εισηγητική έκθεση της συνταγματικής επιτροπής Τσάτσου (20.3.1975) αναφέρει σχετικά:

    «[Π]αρέχεται εἰς τὸν Πρόεδρον τὸ δικαίωμα νὰ προκηρύσσῃ δημοψήφισμα ἐπὶ κρισίμων ἐθνικῶν θεμάτων. Το δημοψήφισμα, εἰσαγόμενον τὸ πρῶτον εἰς τὸ δημόσιον ἡμῶν δίκαιον ὡς πάγιος συνταγματικὸς θεσμὸς, ἀποτελεῖ τὸ εύθύτερον δημοκρατικὸν μέσον, δι’ οὗ ἀνατίθεται ἡ κρίσις ἐπὶ ἐθνικοῦ τινὸς θέματος εἰς αὐτὸν τοῦτον τὸν λαόν. Ἀποτελεῖ μίαν διείσδυσιν αύτῆς ταύτης τῆς ἀμέσου δημοκρατίας εἰς τὰ πολιτεύματα, τὰ ὁποῖα διέπονται ἀπὸ τὰς ἀρχὰς τῆς ἐμμέσου δημοκρατίας.

    […]

    Ἐν τῷ ἄρθρω καὶ διὰ τῆς παραγρ. 2, ὡς ἤδη ἐσημειώθη […] πρὸς ἀντιμετώπισιν κρίσιμων ἐθνικῶν θεμάτων ὁ Πρόεδρος δύναται […] νὰ προκηρύξῃ Δημοψήφισμα ἐπὶ κρισίμου τινὸς έθνικοὺ θέματος [sic].»

    Το Δημοψήφισμα προκηρύσσεται λοιπόν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ήδη μετά την αναθεώρηση του 1986, μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από απόφαση της Βουλής που έχει λάβει 151 ψήφους), *επί κρίσιμου εθνικού θέματος* και *προς αντιμετώπισιν αυτού*.

    Η Έκθεση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αναθεωρήσεως του Συντάγματος του 1985 (10/12/1985 – πρόεδρος: Ι. Ντεγιάννης, εισηγητής πλειοψηφίας: Αναστάσιος Πεπονής, εισηγήτρια μειοψηφίας: Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη) αναφέρει σχετικώς τα παρακάτω:

    (Εισήγηση Αν. Πεπονή)

    «Άρθρο 44, παρ. 2: Στην Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία δεν νοείται διαφωνία Προέδρου Δημοκρατίας και κυβέρνησης, ή συμφωνία με αυτήν και διαφωνία με δυνάμεις της αντιπολίτευσης και με κοινή κατάληξη να φέρει μια τέτοια διαφωνία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο εκλογικό σώμα καλώντας το σε δημοψήφισμα. […]

    Κατά την άποψη της πλειοψηφίας, το δημοψήφισμα είναι θεσμός άμεσης δημοκρατίας, ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ενεργοποιείται ερήμην της Βουλής. Έτσι εφόσον πρόκειται για δημοψήφισμα, που αφορά σε κρίσιμο εθνικό θέμα, το Σχέδιο αφήνει την πρωτοβουλία στην χειριζόμενη αυτά τα θέματα κυβέρνηση, η οποία όμως θα φέρει τη σχετική πρότασή της στη Βουλή για να εξηγήσει τους λόγους που επιβάλλουν την προκήρυξή του και να συζητηθεί πώς θα τεθεί στην κρίση του Λαού το ερώτημα, το ζήτημα για το οποίο θα ψηφίσει»

    (Εισήγηση Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη)

    «Άρθρο 44: […] Το δημοψήφισμα «επί κρισίμων εθνικών θεμάτων» […], αποφασίζεται τώρα από τη Βουλή με απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή προκηρύσσεται μόνο αν ζητηθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία. Πρόκειται στην ουσία για πρωτοβουλία της Κυβερνήσεως. Αλλά τότε διερωτάται κανείς ποιο είναι το νόημα αυτού του δημοψηφίσματος. Διότι καμιά κυβέρνηση, που έχει ή είναι υποχρεωμένη να ισχυρίζεται ότι με το μέρος της την πλειοψηφία του λαού, δεν θα διακινδύνευε ένα δημοψήφισμα, που θα απέβαινε αντίθετο με την πολιτική της. Μοιραίο λοιπόν είναι η δυνατότητα αυτή να χρησιμοποιείται μόνο, όταν αναμένεται σύμφωνη με τις κυβερνητικές επιθυμίες ετυμηγορία, έτσι ώστε η κυβερνητική πλειοψηφία να εμφανίζεται παραπλανητικά ως αναβαπτιζόμενη στη λαϊκή εντολή.»

    Μετά την παράθεση των ανωτέρω, εισηγήσεων, οι οποίες καταδεικνύουν την υφή του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος ως *κυβερνητικής πρωτοβουλίας*, παρέλκει καν το να επιχειρήσουμε την υπαγωγή της ελάσσονος προτάσεως (δηλ. του πραγματικού γεγονότος, της ψήφισης ή μη του παρόντος σχεδίου νόμου για την απονομή ιθαγένειας σε ορισμένες κατηγορίες προσώπων, δικαιώματος ψήφου σε ορισμένες κατηγορίες αλλοδαπών κ.λπ.) στην μείζονα πρόταση, δηλ. στον κανόνα δικαίου, τουτέστιν να διαπιστώσουμε *εάν η ψήφιση ή μη του νομοσχεδίου αυτού αποτελεί κρίσιμο εθνικό θέμα*. Όμως, ως εκ του περισσού, ας δούμε τι γράφει ο Ευ. Βενιζέλος (Καθ. Νομικής Θεσ/νίκης), στα «Μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου I», 1993, σελ. 267-268:

    «Αντικείμενο του δημοψηφίσματος κατά το άρθρ. 44, παρ. 2 εδ. ά Σ. είναι *κρίσιμο εθνικό θέμα*: […] Παρά τις εύλογες αβεβαιότητες που υπάρχουν ως προς την περιφέρεια της έννοιας αυτής, ο πυρήνας της είναι μάλλον σαφής: Αναφέρεται στα ζητήματα που σχετίζονται με την *εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα*, δηλαδή τα ζητήματα εκείνα που συνδέονται με τη «γενική πολιτική της χώρας», σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποιεί το άρθρ. 82 παρ. 1 Σ. για να προσδιορίσει τις αρμοδιότητες της Κυβέρνησης.

    Η διαπίστωση ότι ο πυρήνας της έννοιας «κρίσιμο εθνικό θέμα» περιλαμβάνει ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας βασίζεται καταρχήν στην ίδια την ιστορική ερμηνεία της διάταξης του άρθρ. 44 παρ. 2, τόσο υπό την αρχική όσο και υπό την αναθεωρημένη της διατύπωση. Προκύπτει όμως εξ αντιδιαστολής και από την τριπλή τυπολογία θεμάτων που υπονοείται στο άρθρ. 44 παρ. 2 (εθνικά-πολιτικά-κοινωνικά). Από την οπτική αυτή γωνία κρίσιμο εθνικό θέμα δεν μπορεί να είναι οποιοδήποτε πολιτικό ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σοβαρότητα και απαιτεί μία αντιμετώπιση που να υπερβαίνει την κομματική αντιπαράθεση: η *εθνική* παιδεία […] ή η εθνική οικονομία […] δεν συνιστούν από μόνα τους αντικείμενα δημοψηφίσματος κατά το άρθρ. 44 παρ. 2 εδ. α’[.]

    Βέβαια, η διακύμανση της πραγματικότητας μπορεί κάλλιστα να εμφανίσει μία σύνδεση της πορείας της εθνικής οικονομίας (ή ακόμη και του εκπαιδευτικού συστήματος) με την εξωτερική πολιτική, τις διεθνείς σχέσεις και την ασφάλεια της χώρας. Εφόσον *το στοιχείο που προέχει* στις περιπτώσεις αυτές είναι όντως το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής, της διεθνούς υπόστασης και της άμυνας της χώρας, τότε αυτές θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εμπίπτουν στις ουσιαστικές προϋποθέσεις που αξιώνει το άρθρ. 44, παρ. 2. εδ ά Σ. για την προκήρυξη δημοψηφίσματος.»

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 01:42 | Ιωάννης

    Η άκαιρη, άσκοπη, πρόχειρη και κυρίως επικίνδυνη πρωτοβουλία της κυβερνήσεως για την απόδοση της ιθαγένειας σε 250.000 μετανάστες, εγείρει πλήθος ερωτημάτων και περισσοτέρων αντιδράσεων. Είναι αυτονόητο ότι οι, κατά βιολογική προδιάθεση, λείχοντες την σοσιαλιστική εξουσία δημοσιογράφοι και τα, λόγω επίκτητης επαγγελματικής διαστροφής, οσφυοκάμπτοντα Μ.Μ.Ε αγνοούν την πρόταση νόμου του κ. Ραγκούση.

    Είναι όμως εξ ίσου βέβαιο ότι η συντριπτική πλειονότης των Ελλήνων αντιτίθεται στην αλλοίωση της πολιτιστικής, κοινωνικής, θρησκευτικής και πολιτικής ταυτότητάς τους. Ορισμένοι επικεντρώνονται σε νομικά επιχειρήματα, προκειμένου να καταδείξουν ότι ο νόμος με τον οποίο θα «χαρίσει» η Ελλάδα την ιθαγένεια σε πρώτη φάση, σε 250.000 αλλοδαπούς είναι αντισυνταγματικός.

    Τούτο έχει ως συνέπεια να αντιμετωπίζεται η Ελληνοποίηση Αφγανών, Πακιστανών, Αλβανών και άλλων, ως νομικό πρόβλημα. Όμως οι συνέπειες από ενδεχόμενη υπερψήφιση αυτής της προτάσεως νόμου εγείρουν κοινωνικά, πολιτιστικά και αναπόδραστα εθνικά ζητήματα. Ερωτήσεις συγκεκριμένες που απαιτούν σαφείς απαντήσεις:

    *Γιατί αποδίδεται μαζικά η ιθαγένεια σε 250.000 αλλοδαπούς;

    *Ποιόν σκοπό εξυπηρετεί;

    *Τι θα συμβεί αν δύο εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στην χώρα μας, ζητήσουν την Ελληνική ιθαγένεια;

    *Με δεδομένο ότι όλοι σχεδόν οι άνθρωποι αυτοί τεκνοποιούν με ανεξέλεγκτο ρυθμό αποδέχεται η κυβέρνηση την σχεδόν βέβαιη διαμόρφωση αναλογίας πληθυσμού 60% Ελλήνων, 40% Ελληνοποιημένων αλλοδαπών;

    *Γνωρίζει η κυβέρνηση ότι όσοι αλλοδαποί είναι μουσουλμάνοι (και είναι σχεδόν όλοι) αποκτήσουν την Ελληνική ιθαγένεια, θα ζούν και θα συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους κανόνες που τους επιβάλλει η Σαρία;

    *Έχει ενημερώσει η κυβέρνηση τους Έλληνες πολίτες ότι η Διακήρυξη του Καΐρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ισλάμ, η οποία υπεγράφη το 1990 από όλα τα Ισλαμικά κράτη, ορίζει σαφώς ότι η Σαρία είναι η μοναδική πηγή από την οποία αντλούνται οι ρυθμίσεις για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων στον Ισλαμικό κόσμο και δεν υφίσταται διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος;

    *Γνωρίζει η κυβέρνηση ότι σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Δικαστήρια κρίνουν με βάση τον Ισλαμικό νόμο; (ενδεικτικά μνημονεύω την από 1η Απριλίου 2008 απόφαση του Δικαστηρίου της γαλλικής πόλεως Lille, σύμφωνα με την οποία ο σύζυγος δικαιώθηκε για την εκδίωξη της συζύγου του, επειδή του απέκρυψε ότι δεν ήταν παρθένος.
    Η Σαρία υπερίσχυσε του γαλλικού δικαίου. Η θρησκευτική υπεροχή έναντι του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους).

    *Γνωρίζει η κυβέρνηση την σχετικά πρόσφατη (Φεβρουάριος 2008) δήλωση του κ. Villy Søvndal προέδρου του σοσιαλιστικού κόμματος της Δανίας :«αυτοί οι άνθρωποι ήλθαν σε λάθος χώρα. Αν είναι τόσο ανόητοι ώστε να απαιτούν χαλιφάτο ή την εφαρμογή της Σαρία, να πάνε στο Ιράν ή στην Σαουδική Αραβία. Δεν είναι δεκτοί στην Δανία. Να φύγουν από την χώρα μας και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο».

    *Γνωρίζει η κυβέρνηση ότι για κάθε επιπλέον μετανάστη θα πρέπει να δημιουργούνται επιπρόσθετες υποδομές (κατοικίες, νοσοκομεία, σχολεία, θέσεις εργασίας κλπ). Τούτο θα απαιτεί επιπλέον δαπάνη ίση προς το τετραπλάσιο του ετησίου μισθού του. Σε περίπτωση δε που ο μετανάστης έχει σύζυγο και τρία παιδιά, η απαιτουμένη δαπάνη ισούται με το εικοσαπλάσιο του ετησίου μισθού του. Ευνόητο είναι ότι κάτι τέτοιο είναι οικονομικά ασύμφορο και δυσβάστακτο. Αυτοί δεν είναι δικοί μου υπολογισμοί, αλλά του κ. Maurice Allais, βραβευμένου με το Νόμπελ οικονομίας το 1988.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 01:33 | Αριστέα

    Ένα παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, μένει εδώ, πηγαίνει σε ελληνικό σχολείο κλπ, δεν έχει άλλη πατρίδα. Έχει μόνο την Ελλάδα. Το μόνο που έχω να πω για όλους αυτούς τους ελληναράδες που διαμαρτύρονται είναι ότι δεν είναι άνθρωποι. Ας ξαναβρούμε την ανθρωπιά μας. Ελπίζω η κυβέρνηση να μην υποχωρήσει αλλά να προχωρήσει πιο τολμηρά. Να αφορά η διάταξη ΟΛΑ τα παιδιά που γεννιούνται εδώ, ανεξάρτητα από το αν οι γονείς τους έχουν ή όχι «χαρτιά». Δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, υπάρχουν άνθρωποι.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 01:18 | αντιγόνη

    Επιτέλους η πολιτεία μας αποφασίζει να τροποποιήσει νομοθεσίες σκουριασμένες και απάνθρωπες. Αυτό ομως δεν αρκει γιατι δεν λαμβάνει υπ’οψιν όλες τις ομαδες μεταναστών θέτοντας όρους οπως αυτος της άδειας εργασίας γνωρίζοντας οτι ορισμένοι μετανάστες συμπολίτες μας δεν βρίσκουν δουλειά η οιεργοδότες αρνούνται να τους δηλώσουν. Πιστεύω λοιπον οτι όποιος άνθρωπος ζει και αναπνέει σε ένα τόπο, που θεωρεί οτι σέβεται τη δημοκρατία και που δηλώνει οτι είναι η γενέτειρα του πολιτισμού, αποτελεί αδιάσπαστα μέρος του και δεν πρέπει να υπόκεινται σε διακρίσεις και σε προυποθέσεις για να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα. Πρέπει να καταργηθει η νομοθεσία περι δικαίου αιματας οσον αφορά την ελληνική υπηκοότητα. Ειμαι περήφανη που αυτοι οι άνθρωποι διάλεξαν να ζήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στη χώρα μου να μάθουν με μεγάλη δυσκολία τη γλώσσα μου χωρις καμμιά κρατική βοήθεια, να απαρνιθούν τη γλώσσα τους ενώ θα έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία,τα αλβανικά, ρώσικα, βουλγάρικα. Αυτό λέγεται πολιτισμός… Το νομοσχέδιο είναι ανεπαρκές, καλή προσπάθεια αλλα οι δικρίσεις παραμένουν… Ξέρω σαν ελληνίδα βέβαια, οτι η λεξη συμπολίτης δεν χρησιμοποιειται αν και υπάρχει στο λεξικό.
    Θα ήταν καλό λοιπόν, να αρχίσουμε να τη χρησιμοποιουμε οπως και να αρχίσουμε να σεβόμαστε τους ευαυτούς μας πρώτα, μήπως και καταφέρουμε να νοιώσουμε ουσιαστικά περήφανοι σαν Ελληνες. Η περιφρόνηση, η ανωτερότητα της δήθεν φυλής προκαλεί θλίψη και μοναξιά στον άνθρωπο.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 01:37 | Athina

    Συμφωνώ απόλυτα με το να παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια παιδιά που δεν αντιλαμβάνονται ως πατρίδα τους καμία άλλη χώρα παρά μόνο την Ελλάδα, αφού εδώ μεγαλώνουν, εδώ πάνε σχολείο,εδώ κάνουν φίλους κι εδώ σχεδιάζουν το μέλλον τους. Το μέτρο ισχύει σε ευρωπαϊκές χώρες εδώ και πολλάάά χρόνια και ήρθε επιτέλους η ώρα να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Δε γίνεται ένας Καρατζαφέρης κι ένας Άνθιμος να σκορπάνε τον πανικό και να πηγαίνουν μία ολόκληρη χώρα πίσω!
    Μακάρι να τελειώσει αισίως αυτή η ιστορία και να ψηφιστεί επιτέλους το εν λόγω νομοσχέδιο χωρίς περιττές καθυστερήσεις!!!

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 01:26 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Δέν θα ήθελα να κάνω κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο για κάποιο συγκεκριμένο άρθρο
    του νομοσχεδίου απλά θα ήθελα να παραθέσω κάποιες γενικές μου σκέψεις.
    Είμαι από αυτούς που παρακολούθησα το έργο της εισόδου των μεταναστών(λαθρομεταναστών) από την εποχή του 1990.Ταξιδεύοντας την εποχή λοιπόν
    εκείνη με το λεωφορείο και συγκεκριμένα από την Θεσσαλονίκη για την Φλώρινα από το παράθυρο του λεωφορείου έβλεπες ολόκληρες ομάδες(μπουλούκια)
    να κατεβαίνουν από τα βουνά χωρίς να υπάρχει κανείς να τούς σταματήσει,το έργο λοιπόν ξεκίνησε επί ΝΔ και συνέχισε με αμείωτη ένταση επί ΠΑΣΟΚ.
    Κάποια λοιπόν στιγμή αποφάσισε το κράτος (κυβέρνηση) βλέποντας πολύ καθυστερημένα (ύποπτα) την κατάσταση αποφάσισε να πάρει κάποια στοιχειώδη μέτρα,εν το μεταξύ το πράγμα πήρε τέτοιες διαστάσεις,που ανάγκασε την κυβέρνηση να παραβλέψει την διάπραξη της παρανομίας της μη νόμιμης εισόδου στην χώρα και να κάνει την πρώτη προσπάθεια καταγραφής των, παρέχοντας φυσικά τα πρώτα νομιμοποιητικά έγγραφα (περίπτωση Χασάν).Εν το
    μεταξύ όλοι οι (προοδευτικοί)φορείς αξιωματικά μου λέγαν:πρέπει να ζήσουμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία.Ποιος λοιπόν το αποφάσισε αυτό, και
    πότε ρωτήθηκα εγώ για το αν θέλω ή δεν θέλω να ζήσω σέ μία τέτοια κοινωνία.Τώρα δεύτερο βήμα ήλθε η ιθαγένεια.Μην βιαστεί κάποιος να με χαρακτηρίσει ρατσιστή διότι λόγω δουλειάς έρχομαι σε επαφή με πάρα πολλούς απο αυτούς,δεν έχω τίποτα μαζί τους, φτωχοί άνθρωποι είναι και αυτοί σαν εμένα αλλά με προβληματίζει το γεγονός ότι κανείς δεν μου
    δίνει απάντηση στο ερώτημα πόσους μετανάστες μπορεί να φιλοξενήσει αυτή η χώρα .Φυσικά δε υπάρχουν και άλλες χώρες με πρόβλημα μετανάστευσης π.χ Γερμανία ΗΠΑ όμως αυτές οι
    χώρες δέν έχουν το δικό μας πρόβλημα, ο κύριος όγκος των μεταναστών να προέρχεται απο χώρα με κοινά σύνορα και μάλιστα η χώρα αυτή να έχει εδαφικές διεκδικήσεις. Την ώρα δε
    που γράφονται αυτές οι γραμμές η λαθρομετανάστευση συνεχίζει,αφού νομιμοποιήθηκε η πρώτη φουρνιά θα νομιμοποιηθεί και η δεύτερη και η τρίτη και πάει λέγοντας,το κράτος δε
    όταν δεν κάνει την δουλειά του,να σταματήσει το φαινόμενο, είτε γιατί δεν μπορεί είτε γιατί δεν θέλει είτε γιατί αδιαφορεί πολλές φορές θέλοντας να δείξει οτι κάτι κάνει
    ψηφίζει δρακόντειους νόμους περί λαθροδιακίνησης,και εναποθέτει το έργο του ελέγχου και της αστυνόμευσης σε άλλες κοινονικοεπαγγελματικές ομάδες όπως οδηγοί ΤΑΧΙ,περιστατικό
    Θεσσαλονίκης καταδικάζοντας με μίσος θα νόμιζε κανείς γνήσιους Ελληνες σε οικονομικό αφανισμό,οι δέ κρατικοί λειτουργοί όπως λυμαινικοί,τελωνειακοί συνεχίζουν κανονικά το
    θεάρεστο έργο τους.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 01:56 | MS

    Συγνώμη, αλλά γιατί είναι ανθρώπινο δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα η απόδοση Ελληνικής ιθαγένειας ; Μας έχει εγκαλέσει κανένας διεθνής οργανισμός προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι γενικά επεμβαίνουν για ψύλου πήδημα ότι πρέπει εμείς και όλοι όσοι δέχονται λαθρομετανάστες να νομιμοποιούμε τα τέκνα τους ;

    Το αν θα αποδώσουμε ιθαγένεια σε τέκνα μεταναστών είναι δική μας πολιτική απόφαση που μπορεί να έχει και ανθρώπινη διάσταση όπως όλες σχεδόν οι πολιτικές αποφάσεις, αλλά πάντως μόνοι τους ήρθαν, κανείς δεν τους υποσχέθηκε τίποτε, μάλλον προβλήματα δημιουργεί πια η υπερβολίκά αισθητή παρουσία τους και βέβαια κανένας και πουθενά δεν έχει ισχυριστεί από όσο ξέρω ότι τα τέκνα μεταναστών δικαιούνται ιθαγένειας, τη στιγμή που υπάρχουν κράτη που παρέχουν ιθαγένεια με πολύ δυσκολότερους όρους από το Ελληνικό !

    Τέλος, πώς θα θωρακιστούν τα σύνορα άμα μοιράζουμε ιθαγένειες από πίσω ;

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 00:32 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΗΛ. ΜΗΛΙΓΓΟΣ

    Ἀξιότιμοι Κύριοι,
    Προσπαθῶντας νὰ κατανοήσω τὸ πνεῦμα τοῦ σχεδίου νόμου γιὰ τὴν δωρεὰ ἑλληνικῆς ἰθαγένειας στοὺς ἀλλοδαποὺς λαθραίους, βλέπω ὅτι ἀπὸ πουθενὰ δὲν προκύπτει ἡ ἐνσωμάτωση καὶ ἡ ἀπόκτηση ἐθνικῆς –ἑλληνικῆς συνείδησης τῶν ἀλλοδαπῶν, ἀφοῦ ἤδη μὲ τὰ μέχρι τοῦδε μέτρα Σας τείνετε στὴν ἐθνοαποδόμηση τῆς πατρίδας μας (κατάργηση Ἐθνικῆς Παιδείας κλπ.), ἀλλὰ καὶ στὴν γκετοποίηση ὅσων θέλετε νὰ τοὺς χαρίσετε τὴν ἑλληνικὴ ἰθαγένεια, ὄχι ὑπηκοότητα δηλαδὴ ὑπακοὴ στὶς ἀξίες τοῦ Ἑλληνικοῦ Ἔθνους. Τὸ πνεῦμα τοῦ ὑπὸ διαβούλευση νόμου εἶναι ἡ δημιουργία νέων γκέτο μουσουλμάνων κυρίως, ὅπου φυσικὰ τὸν κύριο λόγο θὰ ἔχῃ ἡ σαρία (μὲ ὅλα τὰ γνωστὰ…μπούργκα-τσαντόρ, κλειτοριδεκτομή,ἰσλαμισμό, φανατισμό, μιναρέδες κ.ὅλα τὰ καλὰ τοῦ νεοταξικοῦ πολυπολιτισμοῦ). Κύριοι παραλάβατε ἐλεύθερο ἔθνος καὶ ἀδούλωτο λαό, μὴν τοῦ τυλίγετε βρόγχο στὸν λαιμό του ἐπειδὴ τὸ διατάζουν ξένα κέντρα ὑποδούλωσης γιὰ ὅσους ἀντιστέκονται. Ὅλη ἡ σύγχρονη μάστιγα τῆς ἐγκληματικότητας δὲν Σᾶς προβληματίζει ; Τόλμησε νὰ πάῃ τὸ κορίτσι Σας στὴν πρωτοχρονιάτικη γιορτὴ τῶν ἀλλοδαπῶν στὸ Σύνταγμα καὶ νὰ φύγῃ σῶο ; Βρήκατε μόνο νὰ κύνηγήσετε ἔντιμους ἀστυνομικοὺς ὑπαλλήλους γιατὶ κατὰ τὰ λεγόμενα ἑνὸς ἐγκληματία λαθραίου ἔρριξαν λίγα ἤ πολλὰ χαστούκια. Ἄν ἦταν τὸ παιδὶ Σας Κύριε Πρωθυπουργὲ, Κύριε Ὑπουργέ, καὶ ἔνοιωθε στὸ σῶμα του τὸ λεπίδι τοῦ λαθραίου, τὶ θὰ λέγατε ; Μὴν πᾶτε μακρυά, δὲν εἶναι πολλὰ χρόνια ποὺ ἕνας συνάδελφός Σας στὸ Μεξικὸ ἔχασε ἀπὸ κάποιους ἀλῆτες τὸ παληκάρι του…! Ὅσο κινδυνεύει τὸ δικὸ μου παιδὶ ἀπὸ τὸ λεπίδι τοῦ κάθε λαθραίου ἤ “νόμιμου “, ἄλλο τόσο κινδυνεύει καὶ τὸ κάθε παιδὶ Σας…
    Γι’ αὐτὸ ἀγωνισθῆτε ἄμεσα νὰ προστατεύσετε τὸν Ἑλληνικὸ Λαό, ὄχι χαρίζοντας ἰθαγένεια σὲ ἀνθρώπους, ποὺ αὔριο θὰ ἀποτελοῦν τὰ νέα ἰσλαμικὰ γκέτο, μὲ κυρίαρχη διακαιακὴ ἀρχὴ τὴν σαρία (βλπ.Θράκη), ἀλλὰ ἐφαρμόζοντας τὸ εὐρωπαϊκὸ κεκτημένο, καμμία δηλαδὴ ὑπηκοότητα σὲ παράνομους εἰσβολεῖς, ἤ ἐφαρμόστε τὸ ἐλβετικὸ (Καποδιστριακό) πρότυπο τῶν δημοψηφισμάτων.
    Μὲ κάθε σεβασμό
    Χρῆστος Ἠλ. Μηλίγγος, γεωλόγος
    Κέρκυρα

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 00:01 | Π.Χ

    Για διευκρίνιση σε αυτά που γράφονται σχετικά με το Καναδά, και το δικαίωμα ψήφου.
    Ο Καναδάς κάνει πολιτογράφηση αυτών που γεννούνται στο Καναδά, δεν δίνει ιθαγένεια.
    Σχετικά με τα δικαιώματα των μειοψηφιών, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι οι μετανάστες δεν αποτελούν μειονότητα στη χώρα μας. Βρίσκονται εδώ λόγω της ανοχής μας και λόγω του διαλυμένου κράτους, και της επιθετικότητας της Τουρκίας .
    Μειονότητα θα γίνουν όταν αποκτήσουν ιθαγένεια(εάν την αποκτήσουν)
    Για αυτό το λόγο δεν πρέπει να την αποκτήσουν, γιατί μετά θα στραφούν ενάντια στο χέρι
    που τους την έδωσε.
    Η Ελλάδα έχει μόνο μία μειονότητα , τους μουσουλμάνους της Θράκης.
    Για το θέμα της ιθαγένειας δεν μπορούν να ψηφίσουν οι μετανάστες γιατί τότε θα πρέπει να ψηφίσει και όποιος άλλος θέλει να έρθει από Αλβανία, Πακιστάν, ….. και αυτοί το ίδιο παράνομοι είναι με αυτούς που βρίσκονται ήδη εδώ.
    Παραδείγματα σαν την Αμερική και Καναδά είναι άσχετα με την Ελλάδα που έχει 99% ομοιογένεια σε όλα(γλώσσα, θρησκεία, εθνικότητα, ιθαγένεια, ιστορία)
    Όταν θέλουν κάποιοι στη δημοκρατία να αλλάξουν κάτι , φέρουν το βάρος της ευθύνης αν πείσουν τους πολλούς.
    Είναι αδιανόητο να συζητάμε εάν οι μετανάστες θα γίνουν έλληνες. Δεν τους κάλεσε κανένας όπως τους καλέσανε οι γερμανοί , καναδοί, αμερικάνοι…
    Η κυρία που λέει ότι πήγαν οι γονείς της στο Καναδά , να τους ρωτήσει τι κάνανε για να πάνε στο Καναδά, και εάν πήγανε με το έτσι θέλω ή εάν πήρανε άδεια.
    Επίσης τα τελευταία χρόνια μετά από το 2001 δεν πάει κανένας έλληνας στον Καναδά. Τους δέχεται πολύ δύσκολά.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 00:55 | ΑΩ

    α και κατι ακομα…οπως λεει και ο…απο κατω…ολοι εσεις οι προοδευτικοι και προστατες των δικαιοματων ολων των ανθρωπων…
    το δικαιωμα των ελληνων να αρνηθουν αυτο το νομοσχεδιο,και την «διαφορετικοτητα» που εχουν στην αποψη τους πανω σ’αυτο το θεμα θα το σεβαστειτε?γιατι αυτο που κανετε,να αποκλειεται δηλαδη την αποψη των ελληνων πανω στο θεμα(που στο κατω κατω αυτους αφορα) ειναι περα για περα ρατσιστικο.μαλλον αυτο δεν το σκεφτηκατε….

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 00:29 | ΑΩ

    θα ηθελα να ρωτησω και περιμενω απαντηση απο ολους τους «προοδευτικους» και προστατες των ανθρωπινων δικαιωματων που στηριζουν αυτο το νομοσχεδιο…

    θα υπερασπιζεστε με τον ιδιο τροπο τα δικαιωματα των ελληνων σε καμια 20αρια χρονια που θα ειναι πλεον μειονοτητα στην ελλαδα?Η θα εξακολουθειτε να στηριζετε τους ξενους ακομα και τοτε(για να μην νιωσετε ρατσιστες)?

    πολεματε καθε κυβερνηση με αφορμη τους χαμηλους μισθους και την ανεργια.αληθεια…οταν θα συρρεουν εκατομμυρια ξενοι στην ελλαδα με αποτελεσμα να μειωθουν σε μεγαλο βαθμο οι μισθοι και να αυξηθει η ανεργια τοτε τι θα κανετε?θα υπερασπιστειτε καθολου τους ελληνες που πιθανον να εχουν χασει τις δουλειες τους η που θα πληρωνονται με μισθους πεινας?το χω μεγαλη απορια.

    οταν θα μας ζητησουν η τουρκια,η αλβανια και οι αλλοι «πολιτισμενοι» γειτονες μας τα….αυτονοητα…δηλαδη εδαφη που δεν θα μας ανηκουν δημογραφικα,δεδομενου οτι με τοσους αλλοδαπους δεν θα υπαρχει ελληνικο στοιχειο (οσο και να λετε οτι δεν θα γινει κατι τετοιο),τοτε τι θα κανετε?θα τους τα δωσετε απλοχερα για να μην σας πουνε ρατσιστες?η μηπως θα μπειτε για πρωτη φορα στο κοπο να υπερασπιστειτε τη χωρα?

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 00:43 | ΜΠΟΔΙΤΣΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    Πιστεύω οτι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να λύσει το μεταναστευτικό από την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης είναι άκαιρο και ισως ύποπτο.
    Εδώ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει και να συμμαζέψει μια χούφτα τηλεοπτικά κανάλια είναι άραγε σε θέση να ασκήσει μεταναστευτική πολιτική απλώς νομιμοποιώντας τους αλλοδαπούς που βρίσκονται στην χώρα?
    Ας δείξει πρώτα σοβαρά δείγματα γραφής στο νοικοκύρεμα (βλέπε σπατάλες δημοσίου, θεσμικά ελείματα) και όταν αποκτήσει αποδεδειγμένα την εμπιστοσύνη των πολιτών ας ασχοληθει και με αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 00:35 | bill mandelis

    Χαιρετίζω το θεσμό της ψευτοδημόσιας διαβούλευσης είναι μια καινοτομία που δεν διευρύνει την Δημοκρατία, ουτε τον διάλογο η την συμμετοχή στα κοινά. Είναι κολπο και αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτούς που σκαρφήστικαν να δώσουν την ευκαιρία στους πολίτες να εκφράζουν την άποψη τους για τα θέματα που δεν γνωρίζουν.

    Η άποψη ότι χρειάζεται να ρυθμιστούν τα θέματα που αφορούν συμπολίτες μας που βρίσκονται για πολλά χρόνια σε αυτό τον τόπο μαζί μας, συμμετέχοντας στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου και να αποδοθούν σε αυτούς τα ανάλογα δικαιώματα και υποχρεώσεις που έχουμε και οι υπόλοιποι ειναι εσφαλμένη.

    Δεν είναι σωστό να ξεκινάει ένας διάλογος με προκαθορισμένη σωστή και λάθος πλευρά. Αν γνωρίζουμε εξ αρχής το σωστό και το λάθος υπάρχει λόγος να γίνεται δημόσια διαβούλευση και κοινοβουλευτικός διάλογος να πεισουμε τους αλλους.

    Είναι ουτοπία της Δημοκρατίας ότι μπορεί να διαφωνείς με αυτά που λέει κάποιος αλλά είσαι υποχρεωμένος να υπερασπιστείς μέχρι θανάτου το δικαίωμα του να εκφράζει ελεύθερα την άποψη του.

    Φαντάζει οξύμωρο για τους παραπάνω λόγους να συζητούμε εάν θα συμμετέχουν στην δημοκρατία και στην πολιτεία μας πολίτες άλλων χωρών, όταν παρατηρούμε την υπερπροσπάθεια να αποκλείσουμε τους πολίτες της δικής μας χώρας από αυτή. Στην πραγματικότητα προκαλεί σημαντική ανησυχία για το μέλλον αυτού του τόπου ο συγκεκριμένος τρόπος σκέψης. Ζητω η διπλογλωσσσία, και οι υπέρμαχοι της…

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 00:54 | Διηνέκης Ποντικός

    Η Μελίνα έγραψε:

    >> Οι γονείς μου πήγαν για μεταπτυχιακές σπουδές στο Καναδά (έκατσαν εκεί δύο ακριβώς χρόνια) και εκεί γεννήθηκα εγώ. Ο Καναδάς μου προσέφερε απευθείας την καναδική ηθαγένια, όπως κάνει αυτομάτως με όποιων γεννιέται στη χώρα..και πιστέψτε με οι μετανάστες στο Καναδά είναι πάρα μα πάρα πολλοί. Σήμερα, ο Καναδάς είναι η δεύτερη πλουσιότερη χώρα του κόσμου.

    Ο Καναδάς είναι η δεύτερη πλουσιότερη χώρα στον κόσμο γιατί έδωσε τη δυνατότητα να πάνε εκεί άτομα με ΝΟΜΙΜΟ τρόπο και ΕΠΙΛΟΓΗ για να ακολουθήσουν ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ, και δεν νομιμοποίησε (όπως εμείς) λαθρομετανάστες που ήρθαν ετσιθελικά στην Ελλάδα ως ανειδίκευτοι εργάτες.

    Όσο για αυτούς που ζητάνε δημοψήφισμα διαφωνώ για την εξής αιτία: δεν μπορείς να αποφασίζεις για τα δικαιώματα μιας μειοψηφίας με όρους πλειοψηφίας. Εάν,πχ, το 99,9% των Ελληνων επιθυμούσε να αποκεφαλίσουμε τους μετανάστες, θα νομιμοποιούσε την πράξη; Οι μετανάστες συνολικά (είτε νόμιμοι είτε παράνομει)θα πρέπει να απολαμβάνουν όπως όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα ως «ανθρώπινα δικαιώματα», και οι «νόμιμοι μετανάστες» συγκεκριμένα (οι οποίοι εργάζονται, κάνουν οικογένεια κλπ στη χώρα μας) δεν μπορεί παρά να έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν τα «πολιτικά δικαιώματα» αλλά και τις υποχρεώσεις που απολαμβάνουν ή αποδέχονται αντίστοιχα οι πολίτες μιας χώρας όπου και αν διαμένουν.

    Ο αποκεφαλισμός πλήττει ένα κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα (στη ζωή). Η κτήση της Ελληνικής ιθαγένειας δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα, είναι προνόμιο που απονέμει παντελώς νόμιμα το Ελληνικό κράτος κατά την κρίση του. Ένας νόμιμος μετανάστης δεν έχει αυτόματο δικαίωμα στην Ελληνική ιθαγένεια, και ο υπάρχων κώδικας δεν αποκλείει κανένα νόμιμο μετανάστη να ζητήσει την Ελληνική ιθαγένεια όταν οι προϋποθέσεις που απαιτεί υπάρξουν.

    Εάν περιμέναμε το πότε θα είμασταν ΟΛΟΙ έτοιμοι για να δώσουμε δικαιώματα σε διάφορες ομάδες ανθρώπων που ζουν δίπλα μας τότε πραγματικά πιστεύω ότι πχ ίσως ακόμα και το δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες να το είχαν πάρει μόνο τα ττελευταία χρόνια που έγιναν πλειοψηφία στην ελλάδα

    Το δημοψήφισμα δεν αφορά την ετοιμότητα ΟΛΩΝ να είμαστε έτοιμοι, αλλά την αρχή της ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ του κυρίαρχου Ελληνικού λαού.

    Όσον αφορά τις γυναίκες, πήραν δικαίωμα ψήφου το 1952 αλλά το δικαίωμα αυτό ΑΝΑΣΤΑΛΘΗΚΕ για τις προσεχείς εκλογές με το σωστό σκεπτικό πως ο διπλασιασμός του εκλογικού σώματος από μια κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για ψηφοθηρικούς λόγους (να την ενισχύσει δηλαδή) στις επόμενες εκλογές.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 00:24 | Νίκος

    Τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ο Λοβέρδος πληροφόρησε τον Ελληνικό λαό ότι θα αλλάξει ο τρόπος πολύτεκνων στο δημόσιο. Θα έρθει αξιοκρατία και αυτοί οι άχρηστοι που κάνουν πολλά παιδιά δεν πρέπει να έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση.
    Λίγο αργότερα η Διαμαντοπούλου πλαγίως μεν άφησε να εννοηθεί ότι όποιες ευεγερτικές διατάξεις για τρίτεκνους-πολύτεκνους εκπαιδευτικούς πρέπει να ανατραπούν, γιατί ήρθε η αξιοκρατία και αυτοί είναι κοπρόσκυλα που κάνουν μόνο παιδιά!!!!
    5 χρόνια στην αντιπολίτευση σκέφτηκαν πρώτα από όλα πως θα χτυπήσουν πολύτεκνες οικογένειες, την εστία του κακού. Αντίθετα κανένα κίνητρο δεν ανακοινώθηκε ώστε νέα ζευγάρια να προχωρήσουν στο πρώτο ή δεύτερο έστω παιδί.

    Είχαν τη λύση, ελληνοποίηση όλων των συμπαθών εθνικοτήτων Αλβανών – Βουλγάρων κλπ..

    Μόνο που ο Έλληνας που πήγε στην Αμερική οικονομικός μετανάστης και έρχεται στη χώρα του λόγω απόστασης και κόστους κάθε 5 χρόνια, μοιραία θα χάσει την ελληνική συνείδηση του και θα αμερικανοποιηθεί. Έχω θείο εκεί που παντρεύτηκε Αμερικάνα και ο ξαδερφός μου δεν έμαθε Ελληνικά!!! Έρχεται κάθε 5 χρόνια, τελευταία καθόλου.

    Ο Αλβανός όμως που πηγαίνει σαββατοκύριακο Αλβανία αν θέλει, πιστεύει κάποιος εδώ ότι είναι δυνατόν να ελληνοποιηθεί;;; Έχω φίλους Αλβανούς, δουλεύουν περιστασιακά στα χωράφια μου. Είναι ξύπνιοι, εργατικοί γιατί πείνασαν και εδώ βρήκαν δουλειά. Δεν υπάρχει περίπτωση όμως να γίνουν χριστιανοί ή να πιστέψουν ότι είναι Έλληνες. Καμία τέτοια περίπτωση, να το καταλάβετε ιδιοφυΐες. Δεν ξέρω πια θα είναι η αντίδραση τους, αν γίνει καμιά στραβή με τους συμπαθείς γείτονες ανατολικά.
    Τόσο γρήγορα μια τόσο μεγάλη απόφαση, ενώ υπάρχει πείνα και ανεργία στον Έλληνα και προβλήματα που περιμένουν λύσεις, γιατί ρε παιδιά;;;;
    Γιατί σας ψήφισα ρε παιδιά;;; δεν ήξερα πριν τις εκλογές για τα μεγάλα σχέδια σας. Κρίμα για μένα, κρίμα για εμάς!!!!

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 00:50 | panos

    ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΦΟΒΑΣΤΕ?
    ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΦΟΒΙΖΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ!
    ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!
    ΟΥΤΕ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΕΙΜΑΙ, ΟΥΤΕ ΛΕΩ ΠΩΣ ΕΧΩ DNA ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΟΤΙ ΜΙΛΑΩ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΔΑΠΟ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΕΔΩ ΕΤΣΙ?
    ΑΛΛΑ….
    ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΧΥΣΕΙ ΑΙΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΩ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟΥΣ. Ε ΛΟΙΠΟΝ ΚΥΡΙΟΙ ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΗΤΑΩ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.
    ΑΝ ΤΟΛΜΑΤΕ ΠΕΡΑΣΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΕΤΑ 1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΚΛΟΓΕΣ…..ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΘΑ ΣΑΣ ΔΕΧΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΗΤΕ? Η ΨΗΦΟΣ ΜΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΤΑΝ ΨΗΦΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ (ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ), ΑΛΛΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΑ.
    ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ,
    ΠΑΝΟΣ
    ΥΓ. ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΔΩ?

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 00:12 | Δίσκος Γεώργιος

    Η νέα κυβέρνηση, με την ανοχή και την έμμεση συναίνεση της αντιπολίτευσης, προχωράει με επείγουσες και συνοπτικές διαδικασίες, για να φέρει στη Βουλή και να ψηφίσει νόμο, με τον οποίο θα αποδίδεται ελληνική ιθαγένεια, στους λαθρομετανάστες, που εισβάλανε, με την άτυπη άδεια και ενθάρρυνση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και έχουν κατακλείσει και εποικίσει την Ελλάδα.

    Η απόδοση ελληνικής ιθαγένειας (όχι υπηκοότητας
    ΠΡΟΣΟΧΗ ! ιθαγένειας ) σε αλλοδαπούς είναι προσβολή του Συντάγματος και κάθε έννοιας λογικής. Η ιθαγένεια δεν είναι ρούχο που αλλάζει. Είναι η ιδιότητα του ιθαγενούς. Προσώπου ορισμένου γένους = (ίθύς + γένος). Συνώνυμο τού εντόπιου, τού αυτόχθονος πολίτη χώρας. Η ιδιότητα του γένους, του αυτόχθονος, είναι κάτι το έμφυτο, δεν μπορεί να αποδοθεί έξωθεν, με βάπτιση.

    Ένας Νιγηριανός, είναι νιγηριανού γένους και αυτόχθων στην πατρίδα του. Να έχει πολιτικά δικαιώματα, στην πατρίδα του και στην Ελλάδα, ενώ ο Έλληνας δεν έχει, ούτε διεκδικεί δικαιώματα στην Νιγηρία. Κινδυνεύει όμως να τα στερηθεί μέσα στην ίδια του τη χώρα.

    Ο Αλβανός που θα βαπτιστεί Έλληνας, μη γελιέστε, θα παραμένει πάντα Αλβανός στη συνείδηση, πάντα απειλή για την ειρήνη και θα ονειρεύεται στο ξύπνιο του «Τσαμουριές» και μεγάλες Αλβανίες. Ο σκοπιανός θα ψάχνει για ψεύτικούς προγόνους, θα περιμένει να του χαρίσει ο θείος Σαμ την ελληνική Μακεδονία, ενώ οι Μουσουλμάνοι έποικοι, σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης θα συμμαχήσουν με τους ομόθρησκους τους για την απόσπαση των νήσων του ανατολικού Αιγαίου, απ’ τον ελληνικό εθνικό κορμό.

    Δεν πρέπει να επιτραπεί να αποφασίζουν οι αλλοδαποί για τη δική μας μοίρα. Να εκλέγουν τις κυβερνήσεις, να περάσουν σιγά-σιγά οι δήμοι και οι κοινότητες στον έλεγχο Αλβανών, Βουλγάρων, Ρουμάνων, Πακιστανών, Μπαγκλατεσιανών, Αφγανών, Σομαλών, Νιγηριανών, κ.λπ. να δημιουργηθούν μειονοτικά κόμματα, να εκπροσωπούνται με βουλευτές στη Βουλή, να προβάλουν βέτο σε αποφάσεις, να μετέχουν με υπουργούς στις κυβερνήσεις.

    Η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει τον Ιανουάριο στη Βουλή νομοσχέδιο για την μαζική παραχώρηση ιθαγένειας στους λαθρομετανάστες, είναι επιλογή περιφρόνησης του Ελληνικού λαού. Έχουμε υποχρέωση στο όνομα των σημερινών και αυριανών γενεών να υπερασπιστούμε τα εθνικά και κοινωνικά συμφέροντα μας.

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
    ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 00:48 | Διηνέκης Ποντικός

    Ένας συμπολίτης έγραψε:

    ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΠΙΑ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΚΑΝΑΝ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ.
    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑΝ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!!!

    Είναι λανθασμένο πως όσοι ζητουν δημοψήφισμα είναι στελέχη του ΛΑΟΣ. Εγώ π.χ. είμαι Νεοδημοκράτης και υπάρχουν και αρκετοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που έβαλαν σχόλια ζητώντας δημοψήφισμα.

    Πάντως όσον αφορά πιο κόμμα κινητοποίησε το μηχανισμό του στη διαβούλευση, από άρθρο της Καθημερινής (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_03/01/2010_385543):

    «Η πληροφορία ανησύχησε, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, και το Μέγαρο Μαξίμου. Γρήγορα το γεγονός γνωστοποιήθηκε και από την Ιπποκράτους εδόθη πάραυτα εντολή να γίνει κομματική εξόρμηση και να εισέλθουν στην ιστοσελίδα όσοι μπορούν, προκειμένου το ισοζύγιο αρνητικών – θετικών απόψεων για το νομοσχέδιο να ισορροπήσει. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τα αναρτάς στο Διαδίκτυο», είπε, όταν έμαθε το περιστατικό, χαριτολογώντας, εκ των επιστρατευθέντων για την «ανατροπή» του αρνητικού αποτελέσματος.»

    Σε καμιά διαδικτυακή ψηφοφορία, είτε των «Nέων», είτε του press-gr, είτε του newstime.gr δεν υπερισχύει η άποψη υπέρ της κυβέρνησης. Είναι μάλλον αφελές να νομίζει κανείς πως το 5% του εκλογικού σώματος έχει τη δυνατότητα να ανατρέπει ψηφοφορίες, όσο «πορωμένο» κι αν είναι.

    Ας παραδεχτούν ορισμένοι το αυτονόητο για όποιον διαβάζει τα σχόλια της διαβούλευσης (παρά το επιλεκτικό moderation: http://d-politiki.blogspot.com/2009/12/moderation-opengovgr.html) πως μεγάλη μάζα Ελλήνων πολιτών και όχι μόνο ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ ή «ακραίοι» διαφωνούν με το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ με συγκεκριμένα επιχειρήματα, και με ένα δημοκρατικό αίτημα για δημοψήφισμα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 23:26 | Melina

    Οι γονείς μου πήγαν για μεταπτυχιακές σπουδές στο Καναδά (έκατσαν εκεί δύο ακριβώς χρόνια) και εκεί γεννήθηκα εγώ. Ο Καναδάς μου προσέφερε απευθείας την καναδική ηθαγένια, όπως κάνει αυτομάτως με όποιων γεννιέται στη χώρα..και πιστέψτε με οι μετανάστες στο Καναδά είναι πάρα μα πάρα πολλοί. Σήμερα, ο Καναδάς είναι η δεύτερη πλουσιότερη χώρα του κόσμου.
    Όσο για αυτούς που ζητάνε δημοψήφισμα διαφωνώ για την εξής αιτία: δεν μπορείς να αποφασίζεις για τα δικαιώματα μιας μειοψηφίας με όρους πλειοψηφίας. Εάν,πχ, το 99,9% των Ελληνων επιθυμούσε να αποκεφαλίσουμε τους μετανάστες, θα νομιμοποιούσε την πράξη;
    Οι μετανάστες συνολικά (είτε νόμιμοι είτε παράνομει)θα πρέπει να απολαμβάνουν όπως όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα ως «ανθρώπινα δικαιώματα», και οι «νόμιμοι μετανάστες» συγκεκριμένα (οι οποίοι εργάζονται, κάνουν οικογένεια κλπ στη χώρα μας) δεν μπορεί παρά να έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν τα «πολιτικά δικαιώματα» αλλά και τις υποχρεώσεις που απολαμβάνουν ή αποδέχονται αντίστοιχα οι πολίτες μιας χώρας όπου και αν διαμένουν. Εάν περιμέναμε το πότε θα είμασταν ΟΛΟΙ έτοιμοι για να δώσουμε δικαιώματα σε διάφορες ομάδες ανθρώπων που ζουν δίπλα μας τότε πραγματικά πιστεύω ότι πχ ίσως ακόμα και το δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες να το είχαν πάρει μόνο τα ττελευταία χρόνια που έγιναν πλειοψηφία στην ελλάδα

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 23:31 | Aλέξανδρος Βενιζέλος

    Προηγούμενο μήνυμά μου δεν δημοσιεύθηκε, παρότι δεν ήταν ούτε υβριστικό, ούτε προσβλητικό. Περιείχε όμως απ’ ότι φαίνεται αλήθειες που ενοχλούν. Παρατήρησα μάλιστα ότι συγκεκριμένα ΜΜΕ προσπαθούν να υποβαθμίσουν την αυθόρμητη αγανάκτηση της συντριπτικής πλειονότητας των ελλήνων πολιτών που συμμετέχουν στην διαβούλευση, φθάνοντας στο σημείο να τους χαρακτηρίσουν «μισαλλόδοξους» και «ακροδεξιούς». Τελικά ήταν μεγάλο λάθος μου να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές!!!

    Για να μην αναπαράγω λοιπόν όλο το προηγούμενο κείμενό μου θα περιοριστώ σε μια ερώτηση-παρατήρηση, εφόσον απ’ ότι φαίνεται η απόφαση είναι ειλημμένη.

    Σε λίγο καιρό εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες (το πώς σιγά-σιγά εξαλείφθηκε το «λάθρο-» χωράει πολλή συζήτηση) θα αποκτήσουν ίσα δικαιώματα με τους Έλληνες πολίτες και άρα θα έχουν και τις ίδιες ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ. Συνεπώς βάσει Συντάγματος θα πρέπει μεταξύ άλλων να υπηρετήσουν μια ΠΛΗΡΗ ΕΝΟΠΛΗ ΘΗΤΕΙΑ στον στρατό (έστω και αυτό το ακρωτηριασμένο 9μηνο). Το αντίθετο θα αποτελούσε ρατσιστική διάκριση εις βάρος των Ελλήνων και ταυτόχρονα κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος.
    Είστε λοιπόν κύριοι έτοιμοι μαζί με την ψήφο να παραδώσετε και τα όπλα στους λαθρομετανάστες;
    Υποχρεούστε! Είπαμε ίσοι σε όλα! Καμία διάκριση, κανένας ρατσισμός, «για να πάει μπροστά η Ελλάδα».

    Καληνύχτα και καλή τύχη!
    Με την ελπίδα αυτή τη φορά να δημοσιευτεί….
    Ένας Έλληνας.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 23:47 | tis

    ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΠΙΑ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΚΑΝΑΝ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ.
    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑΝ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!!!

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 23:48 | Georgios K.

    Αγαπητοί φίλοι, φίλες

    Θέλω να ξεκινήσω χαιρετίζοντας το θεσμό της δημόσιας διαβούλευσης. Είναι μια σημαντική καινοτομία που διευρύνει την Δημοκρατία, τον διάλογο, την συμμετοχή στα κοινά. Αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτούς που οραματίστηκαν να δώσουν την ευκαιρία στους πολίτες να εκφράζουν την άποψη τους για τα θέματα που σύντομα θα είναι νόμοι του κράτους.

    Η γενική άποψη που έχω είναι ότι χρειάζεται να ρυθμιστούν τα θέματα που αφορούν συμπολίτες μας που βρίσκονται για πολλά χρόνια σε αυτό τον τόπο μαζί μας, συμμετέχοντας στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου και να αποδοθούν σε αυτούς τα ανάλογα δικαιώματα και υποχρεώσεις που έχουμε και οι υπόλοιποι.

    Με ιδιαίτερη λύπη μου όμως και παρά τις συγκεκριμένες διαφωνίες που έχω με όσους αντιτίθεται στις ρυθμίσεις, διαπίστωσα τη συλλογική δαιμονοποίηση των αντίθετων αυτών απόψεων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό με θίγει ως πολίτη και το θεωρώ παραβίαση του διαλόγου και έλλειμμα δημοκρατίας πολύ σοβαρότερο από τα θέματα που οι εξεταζόμενες διατάξεις ζητούν να καλύψουν.

    Δεν είναι σωστό ούτε δημοκρατικό να γίνεται ένας διάλογος στον οποίο όσοι έχουν την μία εκ των δύο απόψεων να θεωρούνται προκαταβολικά καθυστερημένοι, οπισθοδρομικοί ή και μισάνθρωποι. Ακόμα χειρότερα δεν είναι δυνατόν να ξεκινάει ένας διάλογος με προκαθορισμένη σωστή και λάθος πλευρά. Αν γνωρίζουμε εξ αρχής το σωστό και το λάθος δεν υπάρχει λόγος ούτε να γίνεται δημόσια διαβούλευση ούτε καν ακόμα και κοινοβουλευτικός διάλογος. Ας ενημερωθούμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πια θεωρείται εξ αρχής πολιτικώς ορθή άποψη ώστε να την υποστηρίξουμε συγχαίροντας τους ηγέτες που την επέλεξαν για εμάς και τους εαυτούς μας.

    Είπαμε να γίνει ένας ελεύθερος διάλογος ώστε η σκέψη των πολλών να βοηθήσει ακόμα και στην βελτίωση των σχεδίων νόμου ώστε να πάει αυτός ο τόπος μπροστά. Το γεγονός ότι εκφράστηκαν ακραίες απόψεις δεν νομιμοποιεί την προσπάθεια που γίνεται να χαρακτηριστούν ως ακραίοι και οι σοβαροί συνομιλητές που θέλουν να εκφράσουν εμπεριστατωμένες ανησυχίες, αντιθέσεις, βελτιώσεις που προτείνουν ή και (γιατί όχι;) να ζητήσουν δημοψήφισμα; Προσωπικά η προσπάθεια που γίνεται να ομαδοποιηθούν οι έντιμα διαφωνούντες συμπολίτες μας μαζί με τους ακραίους ή τους έχοντες κομματικά κίνητρα, μου μοιάζει προοίμιο δικτατορικής νοοτροπίας και κίνδυνος για τη δημοκρατία πολύ μεγαλύτερος από αυτά που διακυβεύονται από ένα σχέδιο νόμου. Μήπως το επόμενο βήμα είναι σε όσους διαφωνούν να τους τοποθετείται ένα κίτρινο αστέρι;

    Είναι βασική αρχή της Δημοκρατίας ότι μπορεί να διαφωνείς με αυτά που λέει κάποιος αλλά είσαι υποχρεωμένος να υπερασπιστείς μέχρι θανάτου το δικαίωμα του να εκφράζει ελεύθερα την άποψη του. Και βέβαια δεν αποτελεί ελευθερία έκφρασης το να προηγείται της αντίθετης άποψης η «υποσημείωση» ότι πρόκειται περί της λανθασμένης.

    Φαντάζει οξύμωρο για τους παραπάνω λόγους να συζητούμε εάν θα συμμετέχουν στην δημοκρατία και στην πολιτεία μας πολίτες άλλων χωρών, όταν παρατηρούμε την υπερπροσπάθεια να αποκλείσουμε τους πολίτες της δικής μας χώρας από αυτή. Στην πραγματικότητα προκαλεί σημαντική ανησυχία για το μέλλον αυτού του τόπου ο συγκεκριμένος τρόπος σκέψης. Ειλικρινά με τρομοκράτησε τόσο αυτός ο συντονισμός της ανάδειξης της μίας έναντι της αντίθετης της άποψης που με κάνει και αμφιβάλω…

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 22:15 | ELLHNIDA

    ΑΦΟΥ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΝΟΙΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ κλπ ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΛΑΘΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ ΛΑΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ 300 ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΞ’ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΜΑΣ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 22:39 | Αικατερίνη

    Δεν συμφωνώ με τη μεταναστευτική πολιτική όπως παρουσιάζεται γιατί γίνεται εσπευσμένα και αποσκοπεί σε ψηφοθηρικούς λόγους κυρίως όμως αποβλέπει στην αλλοίωση της ταυτότητας των Ελλήνων. Οι μετανάστες οι προερχόμενοι από μη Χριστανικές χώρες δεν ενσωματώνονται στην ελληνική κοινωνία και θα δημιουργήσουν προβλήματα στα εθνικά μας θέματα. Εκτός εάν αυτός είναι ο απώτερος στόχος.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 22:27 | Γιώργος

    Μένω ενεός και κατάπληκτος από τις «φιλότιμες» προσπάθειες που καταβάλλονται τις ημέρες μας από κυβερνητικούς και μη φορείς στα πλαίσια αυτής της Νομοθετικής Πρωτοβουλίας για την πλήρη μετάλλαξη και αλλοτρίωση, όχι μόνο του Ελληνικού Κράτους, αλλά και του Ελληνικού Έθνους, με την απονομή πέραν όλων των άλλων προνομίων (εργασία, περίθαλψη, προσλήψεις, εκπαίδευση κλπ) και της Ελληνικής Ιθαγένειας στα στίφη και στις ορδές των μεταναστών και στους απογόνους τους, οι οποίοι σαν πένοντες κυνηγοί «καλύτερης ζωής» εισέβαλαν σαν ολετήρες στην Ελλάδα και την ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟ.
    Αν είναι δυνατόν!!!!!
    Θέλουμε δηλαδή κύριοι, μια Ελλάδα απεθνοποιημένη, χωρίς Έλληνες, μια Ελλάδα στην οποία θα κυριαρχεί ο λάθρα εισαγόμενος «πολιτισμός» και θα αποφασίζει αυτός ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ και τον υπόδουλο Ελληνικό λαό;
    ΟΧΙ κύριοι.
    Όχι μόνο δεν συμφωνώ με τις προθέσεις και τις μεθοδεύσεις σας, αλλά θα πρέπει επιτέλους να δρομολογηθούν τρόποι εξεύρεσης και μεταφοράς προς την Ελλάδα μόνο των άκρως απαραίτητων εργατικών χειρών και μόνο εφόσον υφίσταται τέτοια ανάγκη, αλλά και τρόποι άμεσης επαναπροώθησης αυτών στις χώρες προέλευσής τους, μετά την ικανοποίηση των αναγκών που επέβαλλαν την παρουσία τους στην Ελλάδα.

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 22:15 | Παντελεήμων

    Στήθηκαν κάλπες για να εκλεγεί πρόεδρος την Ν.Δ., παλαιότερα στήθηκαν κάλπες για να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Και δεν στήνονται κάλπες για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, και ενώ φωνάζουν χιλιάδες Έλληνες ;
    Αυτή είναι Δημοκρατία;

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 22:28 | Στάθης Δημητριάδης

    Σε καμμιά χώρα της Ευρώπης με μεταναστευτική εμπειρία δεν δίδονται υπηκοότητες σε μετανάστες χωρίς όρους.
    Να δοθεί υπηκοότητα σε όσα παιδιά μεταναστών έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και αφού αποδειχθεί η καλή γνώση της Ελληνικής γλώσσας (απολυτήριο σχολείου,Σπουδαστήριο ελληνικής γλώσσας κλπ) κατά το γαλλικό πρότυπο.

    Σε κάθε άλλη περίπτωση θα δημιουργήσουμε κίνητρα για έλευση περισσότερων παράνομων αλλοδαπών που θα προσδοκόύν να νομιμοποιηθούν μέσω των παιδιών του.

    Δεν αντιλαμβάνομαι τη νοοτροπία της προνομιοκρατίας που επικρατεί και θέλει άκριτα και χωρίς όρους την παροχή υπηκοότητας σε όποιον την επιθυμεί. Δεν συμβαίνει και ούτε ποτέ θα συμβεί σε κανένα μέρος του κόσμου που σέβεται τον εαυτό του ,τους νόμους και τους πολίτες του.