Άρθρο 1 Έκταση εφαρμογής

1.Οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/94 (ΦΕΚ 28Α), όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«1. Στις διατάξεις των κεφαλαίων Α, Β και Γ του Ν.2190/94, ως ισχύει, υπάγονται όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα όπως αυτός οριοθετείται με τις διατάξεις του άρθρου 1, παρ. 6 του Ν. 1256/82 (ΦΕΚ 65Α) και τις μεταγενέστερες συμπληρώσεις του, πριν την τροποποίησή του με το άρθρο 51 του Ν. 1892/90 (ΦΕΚ 101Α ) .Στον κατά τα ανωτέρω δημόσιο τομέα και για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος και μόνο υπάγονται επίσης :

Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, συμπεριλαμβανομένων και των αμιγών και μεικτών επιχειρήσεων τους, κατ΄ εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν.2527/97.

Οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε).

Οι τράπεζες στις οποίες ο διορισμός Προέδρου του Δ.Σ ή Διοικητή υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής, καθώς και οι θυγατρικές τους ανώνυμες εταιρείες.

Τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους.

Οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί στους οποίους το ελληνικό δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, λόγω της συμμετοχής του στο μετοχικό τους κεφάλαιο ή της χρηματοοικονομικής συμμετοχής του ή των κανόνων που τη διέπουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 3429/05 (ΦΕΚ 314/Α).

2. Οι διατάξεις της παρ. 1 του παρόντος άρθρου ισχύουν και για το ακόλουθο προσωπικό :

α. Το προσωπικό της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της

β. Το μόνιμο προσωπικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας

γ. Το προσωπικό των συνταγματικώς κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών

δ. Το προσωπικό των νομικών προσώπων της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των λοιπών Εκκλησιών, δογμάτων και των κατά το άρθρο 13 του Συντάγματος γνωστών θρησκειών εφόσον η μισθοδοσία τους βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό πλην των κληρικών και των φερόντων το ιερατικό σχήμα,

ε. Το πάσης φύσεως προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών με εξαίρεση τους υπαλλήλους του διπλωματικού κλάδου και το επιτοπίως προσλαμβανόμενο προσωπικό του κλάδου της εξωτερικής υπηρεσίας του ίδιου Υπουργείου

στ. το προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και το Προσωπικό του Πειραματικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης και Απασχόλησης (Π.Ι.Ε.Κ.Α.) Αττικής

ζ. Το προσωπικό του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), το προσωπικό του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (Κ.Ε.Ε.Λ.), το προσωπικό του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) και το προσωπικό που ασχολείται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για τα προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά

η Το πάσης φύσεως προσωπικό των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.)

3. Κάθε γενική ή ειδική διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά τη διαδικασία πρόσληψης πάσης φύσεως προσωπικού, στους φορείς της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, καταργείται., με εξαίρεση τις λοιπές περιπτώσεις της παρ. 2 του άρθρου 14 του Ν.2190/94 , καθώς και τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α. Διορισμός συγγενών προσωπικού του ΥΕΘΑ (ΓΕΣ, ΓΕΑ, ΓΕΝ) θανόντων ή τραυματισθέντων κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής σύμφωνα με το άρθρο 19 του Ν.1911/1990 – ΦΕΚ 166 τ.Α΄11-12-1990, ως ισχύει

β. Διορισμός συγγενών εργαζομένων στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, αποβιωσάντων κατά και εξαιτίας της εκτέλεσης υπηρεσιακού καθήκοντος σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν.2266/94- όπως ισχύει.

γ. Διορισμός συγγενών θανόντων εξαιτίας των καταστρεπτικών πυρκαγιών του έτους 2007 σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.3624/2007 -ΦΕΚ 289.Α΄

δ. Διορισμός συγγενών προσωπικού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (πρώην Υπ. Δημόσιας Τάξης) σε περίπτωση θανάτου ή ανικανότητας συνεπεία τραυματισμού, αστυνομικού ή πυροσβεστικού υπαλλήλου, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής σύμφωνα με τον Ν. 2452/1996 -ΦΕΚ 283 Α.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 22:01 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Eίμαι αναπληρώτρια δασκαλα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν θα εξακουλουθήσει να ισχύει η μονιμοποίηση δασκάλων με 60%μεσω ΑΣΕΠ και 40% μέσω ενιαίου πίνακα ή αν θα καταργηθεί ο πίνακας και θα ισχύει μόνο ο ΑΣΕΠ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 22:21 | Αειφορος

    Το παρόν νομοσχέδιο για άλλη μια φορά αναφέρεται στην σχέση μεταξύ του γνωστικού επιπέδου ενός αντικειμένου που εξασφαλίζεται μέσω της εκπαίδευσης, κατάρτισης και γενικότερης μόρφωσης ως προσόν διορισμού σε θέση του Δημόσιου Τομέα.

    Σύμφωνα με αυτό ένας άνθρωπος που έδωσε τα πιο δημιουργικά του χρόνια μεταξύ 20 και 30 χρονών για να πάρει ένα διδακτορικό δηλαδή Ph. D να γίνει Philosophy Doctor ( Διδάκτορας Φιλοσοφίας ) είναι περισσότερο ικανός για μια θέση στο Δημόσιο όταν την αναλάβει σε ηλικία 30 ετών, μια θέση που δεν είναι θέση Φιλοσοφίας, από έναν άνθρωπό που θα αφιέρωνε τα πιο δημιουργικά του χρόνια ( 20 με 30 ετών ) στην ίδια θέση με ένα πτυχίο που καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο αυτής της θέσης, αλλά δεν τυγχάνει να έχει και τον τίτλο του Φιλοσόφου σε αντικείμενο που σίγουρα είναι άσχετο με το αντικείμενο εργασίας.
    Το διδακτορικό από τον ορισμό του είναι μια διατριβή σε αντικείμενο που δεν πρέπει να έχει ασχοληθεί κανένας άλλος στον κόσμο! Υπάρχει αλήθεια περίπτωση αυτό το αντικείμενο να χρειάζεται στην δουλειά ενός δημοσίου Υπαλλήλου εάν δεν είναι σε θέση στελέχους.
    Γιατί στην Ελλάδα δεν καταλαβαίνουμε ότι το διδακτορικό είναι προσόν για πανεπιστημιακή καριέρα και το εισάγουμε παντού??

    Υπάρχει περίπτωση αυτό ο Φιλόσοφος 30 ετών να αποδώσει περισσότερο από έναν 20η που κατέχει το γνωστικό αντικείμενο αλλά δεν έχει διδακτορικό φιλοσοφίας? Εάν αναλάβουν θέση τεχνικού προσωπικού ποιος από τους δύο θα σκύψει κάτω από ένα γραφείο για να διορθώσει την βλάβη ο φιλόσοφος ή ο τεχνικός. Εάν αναλάβουν θέση Διοικητικού προσωπικού ποιος θα βγάλει την λάντζα ο Επιστήμονας, που θα περιχαρακωθεί πίσω από τα πτυχία του ( που δεν χρειάζονται σε αυτή την δουλειά ) «για αυτό έφαγα τα χρόνια μου στα θρανία». Και πράγματι έχει αφήσει πίσω του τα δημιουργικά χρόνια μεταξύ 20 -30 ετών.

    Τι γίνεται σε άλλες χώρες

    Στην Γερμανία, όπως με ενημέρωση μια φίλη μου, οι περισσότεροι βρίσκουν δουλεία στο Δημόσιο, με το απολυτήριου του Επαγγελματικού Λυκείου ( εκτός από τα επαγγέλματα-λειτουργήματα δικηγόρος γιατρός κλπ).
    Δεν κατάλαβα, μου είπε, γιατί η Νοσοκόμα πρέπει να είναι απόφοιτη Πανεπιστημίου?

    Φυσικά, αφού έχει βρει εργασία, για να εξελιχθεί, π.χ. να γίνει Προϊστάμενη θα πρέπει να πάει να σπουδάσει σε ένα Πανεπιστήμιο π.χ. Διοίκηση με ρυθμούς που αντέχει και χωρίς χρονικούς περιορισμούς περάτωσης σπουδών. Εκεί υπάρχουν επαγγελματίες στην δουλεία τους εδώ επαγγελματίες φοιτητές, που δεν πρέπει να δουλεύουν αλλά να αφιερώνονται στις σπουδές τους, και έτσι βγαίνουν στον επαγγελματικό στίβο σε μεγάλη ηλικία «άψητοι» και με προσόντα Διευθυντού!

    Εκεί οι άνθρωποι αρχίζουν από χαμηλά και εξελίσσονται ανέρχονται σιγά-σιγά, εδώ βγάζουμε διευθυντές ανώτατης εκπαίδευσης, που να βρεθούν τόσες θέσεις για διευθυντές. Δεν είναι πιο δίκαιη η σιγά-σιγά εξέλιξη?

    Στην Μ. Βρετανία ζητάνε εάν γνωρίζεις το γνωστικό αντικείμενο της προκηρυγμένης θέσης και αυτό μπορείς να το αποδείξεις. Δεν ρωτάνε εάν έχεις πτυχίο βαθμίδας Δευτεροβάθμιας ή Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ.

    Πράγματι εγώ ως Ηλεκτρονικός Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ΤΕΙ δημόσιος υπάλληλος μπορώ να πω ότι από το πλήθος των γνωστικών αντικειμένων, τηλεόραση, radar, ράδιο ενισχυτές, Δίκτυα, Η/Υ, Υψηλές Τάσεις που διδάχθηκα στις σπουδές μου, μόνο μερικά γνωστικά αντικείμενα ( Δίκτυα, Η/Υ ) χρειάζομαι στην δουλεία μου. Υπάρχουν συνάδελφοι απόφοιτοι Τεχνικού Λυκείου που είναι πολύ καλύτεροι από εμένα σε αυτά τα γνωστικά αντικείμενα. Υπάρχουν στην εργασία μου εργαζόμενοι πτυχιούχοι Φυσικοί που γνωρίζουν καλύτερα από εμένα σε βάθος τους Η/Υ, εγώ όμως μπορώ να περιχαρακωθώ στα πτυχία μου

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Για να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, για να εξελίσσεται ο καλύτερος με αποδείξεις και όχι με χαρτιά ( πτυχία που πήρε πριν μια ζωή και περιχαρακώνεται πίσω από αυτά ), για να μπορεί να προσφέρει στα πιο δημιουργικά του χρόνια στο Δημόσιο, και όχι να πάει τριαντάρης για να πάρει μια πρόωρη σύνταξη αράζοντας, όλες οι θέσεις του Δημοσίου πρέπει να είναι για απόφοιτους ενός νέου Λυκείου Γενικού και Επαγγελματικού που θα δίνει γνώσεις για την κάλυψη του αντικειμένου μιας εργασίας σε ικανοποιητικό βαθμό.

    Αυτό κάνει όλη η Ευρώπη και πάει μπροστά
    Δίνοντας στους καλύτερους ως δημόσιοι υπάλληλοι περεταίρω κίνητρα για την δια βίου εκπαίδευση με ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια, σε παραρτήματα πανεπιστημίων που πρέπει να βρίσκονται σε όλες τις πόλεις.
    Γιατί εάν ένα πανεπιστήμιο εάν εξασφαλίσει 30 συμμετοχές από μια πόλη σε ένα τμήμα να μην μπορεί να ανοίξει παράρτημα για να το διδάξει σε αυτή την πόλη?

    Έτσι κάποιος θα μπορεί να γνωρίζει γιατί σπουδάζει, θα σπουδάζει αυτό που χρειάζεται αυτός αλλά χρειάζεται και η Πολιτεία από αυτόν.
    Και αν θέλει να σπουδάσει Φιλοσοφία ας σπουδάσει για τον εαυτό του ως προσωπική αναζήτηση. Πόσους Φιλοσόφους χρειαζόμαστε στην κοινωνία, γιατί αναγκάζουμε τα παιδιά μας να γίνουν φιλόσοφοι κυνηγώντας τα ντοκτορά;

    Μπορεί όλα τα παραπάνω να φαίνονται άσχετα με το αναφερόμενο νομοσχέδιο, όμως αναφέρεται στα προσόντα διορισμού σε θέσεις των δημόσιων φορέων και θα έπρεπε να συνοδευτεί με αλλαγές στην εκπαίδευση. Δεν πιστεύω ότι θα ληφθούν υπόψη στο παρόν νομοσχέδιο. Ίσως όμως ανοιχτεί ένας διάλογος για αυτά τα θέματα.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 22:34 | Κομνηνός Παντελής

    Νομίζω πως θα πρέπει να επαναεξεταστεί το καθεστώς προσλήψεων στην εκπαίδευση. Οι καθηγητές που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ως αναπληρωτές στις εσχατιές της Ελλάδας αφήνοντας τις οικογένειες τους (ιδιαίτερα οι τρίτεκνοι γονείς) δεν μπορεί να μην ληφθούν υπόψη, ούτε να δοθεί μια πολύ βραχύβια προθεσμία προσαρμογής. Είναι γεγονός ότι μετά τις αλλαγές στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, οι τρίτεκνοι δεν έχουν καμία απολύτως πρόσβαση στην προϋπηρεσία, πέρα από την ποσόστωση του 20% στους αναπληρωτές. Αν κοπεί και αυτή η τελευταία δίοδος θα πρέπει να συρθούν σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, μειονεκτώντας καταφανώς έναντι των νεαρών ανύπαντρων και άτεκνων συνυποψηφίων τους. Ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν συνιστά κοινωνική πολιτική κατά του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο μάλιστα παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένο σε ολόκληρη την Ευρώπη (εκτός και αν γίνει … εισαγωγή πολιτών. Θα πρέπει λοιπόν οι τρίτεκνοι να ενταχθούν σε κάποια ευνοϊκή ρύθμιση, που θα δίνει κίνητρο και σε άλλους να τεκνοποιήσουν, ενώ και η προϋπηρεσία δεν μπορεί να πεταχτεί στα σκουπίδια. Θα φτάσουμε έτσι στις περιπτώσεις κοινωνικής αναλγησίας και την αναταραχή της περιόδου υπουργείας του κου Αρσένη, μόλη την ένταση που αυτή έιχε φέρει στον εκπαιδευτικό χώρο.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 22:16 | ΔΩΔΩΝΗ

    Σε ολο το δημοσιο να ισχυει για προσληψεις εποχιακου μονιμου προσωπικου να γινονται προσληψεις βαση του Ν. 2190/94
    Και οι προσληψεις σε ολες τις υπηρεσιες ιδιωτικου δικαιου του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (Τ.Α.Π., Τ.Δ.Π.Ε. Α.Ε. και αλλες υπηρεσιες υπουργειου πολιτισμου )
    Ακομα να καταργηθει το παραβολο στόν Α.Σ.Ε.Π. γιατι δεν υπαρχει ισονομια οταν ειναι ανεργος δεν μπορει να πληρωσει τα παραβολο.
    Ακόμη να μετραει η ΑΝΕΡΓΙΑ με μόρια
    Και η εμπειρια στις μισες θέσεις

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 22:21 | ΖΕΥΓΟΛΑΤΑΚΟΣ ΒΡΑΣΙΔΑΣ

    ΑΦΟΥ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΘΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ Σ΄ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΙ ΟΜΗΡΟΙ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛ. ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΤΟΥ 1998 ΠΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1998!!!!!
    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2009 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΕΛΥΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ!!!!!
    ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΕΛΛΑΣ!!!!!!!!!!!!!

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 22:54 | ourios anemos

    Είναι θετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες ιδίως όταν είναι συνεπείς με προεκλογικές δεσμεύσεις, ιδεολογία και αρχές.
    Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ. Ωστόσο, ένα βασικό στοιχείο για την επιτυχή εκκίνηση και περαιτέρω υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, είναι οι μεταβατικές διατάξεις. Μέσα τους κρύβεται η ομαλή και με σημαντικό περιορισμό αδικιών μετάβαση στους νέους κανόνες, αλλά και η εύρυθμη λειτουργία – του δημόσιου τομέα (πάνω στον οποίο βασίζονται οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις εν γένει). Εδώ ακριβώς χτυπάει η καρδιά του προβλήματος των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (που δεν είναι μόνο πρόβλημα κοινωνικό, ανθρώπινης ευαισθησίας ή / και εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και σωστής λειτουργίας και ξεκάθαρου και διαφανούς προσδιορισμού των παγίων και εκτάκτων αναγκών των φορέων του δημόσιου τομέα.
    Δυστυχώς μια επί πολλά χρόνια διαμορφωμένη και παγιωμένη κατάσταση χρήζει ιδιαίτερης μεταβατικής διαδικασίας μέσα από διαφανή και αξιόπιστη αξιολόγηση της κατάστασης του προσωπικού κατά περίπτωση.
    ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ STAGIER. Σ’ αυτό το κομμάτι της μετάβασης θα σταθώ ιδιαίτερα, με το παράδειγμα της ύπαρξης θέσεων στο δημόσιο όπως αυτή του μηχανουργού σε τεχνική υπηρεσία, προσωπικού καθαριότητας ή και άλλων ανάλογων ειδικοτήτων που σε ένα ερευνητικό ίδρυμα (όπως το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. ή το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ) καλύπτουν στην πραγματικότητα πάγιες και διαρκείς ανάγκες και μάλιστα για ολόκληρο το φορέα ή οργανισμό και όχι μόνο για κάποιο τμήμα του. Σε πολλές περιπτώσεις οι θέσεις αυτές καλύπτονται από ανθρώπους με ετήσιες ή 9μηνες ή ακόμη και 3μηνες συμβάσεις !!! Με το πέρασμα όμως των χρόνων η εμπειρία και η προσφορά των συγκεκριμένων εργαζομένων αποδείχτηκε πολύτιμη για το φορέα και έχει εδραιωθεί μία μακρόπνοη εργασιακή σχέση που ενώ τυπικά είναι ορισμένου χρόνου, ουσιαστικά είναι πάγια και μόνιμη πράγμα που επηρεάζει καθοριστικά την προσωπική και οικογενειακή ζωή των τυπικά «συμβασιούχων» διαμορφώνοντας ανάλογα οικογενειακούς προγραμματισμούς, τους οποίους μια ευνομούμενη και σοσιαλιστική πολιτεία (όταν μάλιστα θέλει να αντιμετωπίσει το δημογραφικό πρόβλημα) οφείλει να σέβεται. Αυτό αφορά και τους συναδέλφους των STAGE που υφίστανται με δραματικό τρόπο τη στρεβλή και καταχρηστική υλοποίηση του συγκεκριμένου τρόπου απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.
    ΜΑΚΡΟΠΝΟΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Η έλλειψη εθνικής στρατηγικής έρευνας των ελληνικών θαλασσών και εσωτερικών υδάτων (λίμνες, ποτάμια, δέλτα ποταμών) και ανάλογης χρηματοδότησης αποτελεί ανάχωμα στο να γίνει ένας σωστός και μέσο-, μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και οργανόγραμμα σε συνεργασία και με την πολιτική ηγεσία. Ωστόσο, το έμψυχο δυναμικό δημόσιων ερευνητικών φορέων, έχουν επεξεργαστεί μέσω των Συλλογικών τους οργάνων πληθώρα σχετικών προτάσεων οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αναπτυξιακή προοπτική και εύρυθμη λειτουργία των παραπάνω φορέων, μέσα από έναν οργανωμένο διάλογο με την πολιτική ηγεσία και την εκτελεστική εξουσία.
    ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ. Πιστεύω πως κάθε τεκμηριωμένη, για τη συγκεκριμένη ειδικότητα που προκηρύσσεται, εμπειρία και προϋπηρεσία (ανεξάρτητα από τι είδους νομικό πρόσωπο προέρχεται) δεν αποτελεί κενό χρόνο αλλά σημαντικό χρόνο δουλειάς που αξιοποιείται δεόντως από το δημόσιο φορέα που προσλαμβάνει τον εκάστοτε εργαζόμενο και θα πρέπει να αναγνωρίζεται τόσο στη μοριοδότηση για την πρόσληψη, όσο και για τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη του.
    ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. Σημειώνοντας πως οι προσλήψεις εκπαιδευτικών θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με το βαθμό και το χρόνο κτήσης πτυχίου ή/και μεταπτυχιακούς και άλλους τίτλους που τεκμηριώνουν παιδαγωγική ικανότητα (για δε τους εκπαιδευτικούς ΔΕ να προέρχονται από σχετική παιδαγωγική εξειδίκευση στο τελευταίο έτος της σχολή της ειδικότητάς τους) κλείνω τη γενική άποψή μου και επιφυλάσσομαι για ειδικότερες κατ’ άρθρο προτάσεις.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 22:22 | Θάνος Δογάνης

    Δύο σύντομα σχόλια που αφορούν όλες τις Δημόσιες Διαδουλεύσεις:

    1 Είναι πολύ θετικό οι πολίτες να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους.

    2 Οταν γίνεται παραπομπή του σχεδίου σε ήδη ψηφισμένο νόμο να υπάρχει η σχετική υπερσύνδεση (link) ώστε να μπορεί κάποιος να κατανοήσει τι τροποιείται για να μπορεί να συμμετέχει ουσιαστικά.

  • Το σχέδιο νόμου για τις προσλήψεις στο Δημόσιο περιλαμβάνει μια διάταξη (άρθρο 1 παρ. 2 γ) , σύμφωνα με την οποία ο διορισμός του προσωπικού των ανεξάρτητων αρχών θα διενεργείται αποκλειστικώς με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Είναι από τις περιπτώσεις που ο στόχος της διαφάνειας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές στρεβλώσεις, οι οποίες αγγίζουν τα όρια της αντισυνταγματικότητας.

    Η περίφημη “ανεξαρτησία” των ανεξάρτητων αρχών σημαίνει πολύ απλά ότι η εκτελεστική εξουσία δεν επιτρέπεται να ασκεί σε αυτές κανενός είδους “διοικητικό έλεγχο”. Ενώ όλα τα υπόλοιπα δημόσια όργανα υπάγονται σε μια πυραμιδωτή διαδοχή διοικητικά ελεγχόμενων που φτάνει μέχρι την κυβερνητική ηγεσία, οι νομοθέτες (συνταγματικοί και κοινοί) αποφάσισαν ότι ορισμένες διοικητικές αρχές πρέπει να εξαιρεθούν από αυτό τον έλεγχο, λόγω της ιδιάζουσας φύσης των αρμοδιοτήτων τους που δεν θα επέτρεπαν πολιτικές παρεμβάσεις της κυβερνώσας πλειοψηφίας (σε τομείς λ.χ. όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο εξορθολογισμός της δημόσιας διοίκησης, η εποπτεία απελευθερωμένων τομέων της αγοράς). Γι’ αυτό, όπως θεσμοθετήθηκε η ανεξαρτησία των δικαστών, δημιουργήθηκαν -πλάι στη Δικαιοσύνη- οι ανεξάρτητες αρχές, οι οποίες πολιτικά ελέγχονται μόνο από το Κοινοβούλιο ( το οποίο επιλέγει και τα μέλη τους με βάση την αρχή της ομοφωνίας) και -φυσικά- οι αποφάσεις τους μπορούν να προσβληθούν δικαστικά ex post facto.

    Η συνταγματική αναγνώριση ορισμένων από τις ανεξάρτητες αρχές (ΑΠΔΠΧ, ΕΣΡ, ΑΔΑΕ, ΑΣΕΠ, ΣτΠ) επιβάλλει στον κοινό νομοθέτη να απέχει από την επιβολή κάθε μορφής διοικητικού ελέγχου στη λειτουργία αυτών των αρχών. Εάν ο κοινός νομοθέτης θεσπίσει λοιπόν μια τέτοια μορφή ελέγχου – πέρα δηλαδή από τον κοινοβουλευτικό κι από τον δικαστικό- σε αυτές τις πέντε ανεξάρτητες αρχές, η σχετική νομοθεσία θα παρεκκλίνει της συνταγματικής επιταγής για ανεξαρτησία. Επομένως, ένας τέτοιος νόμος θα είναι αντισυνταγματικός.

    Υπάρχουν όμως μερικές “περιοχές” της δράσης των ανεξάρτητων αρχών που ενδεχομένως εμπίπτουν στο πεδίο κάποιας μορφής διοικητικού ελέγχου. Για παράδειγμα, ο Ν.3094/2004 ορίζει ότι από την αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη εξαιρούνται οι ανεξάρτητες αρχές “ως προς την κύρια λειτουργία τους” (άρθρο 3 παρ. 2) . Αυτό σημαίνει ότι ο Συνήγορος μπορεί να εξετάσει μια αναφορά σχετική με μια ανεξάρτητη αρχή, εφόσον το επίμαχο ζήτημα δεν ανάγεται στην “κύρια λειτουργία” της ανεξάρτητης αρχής. Οπότε σε αυτό το σημείο ξεκινά η αναζήτηση περί του τι σημαίνει “κύρια λειτουργία”, αλλά και του εάν η διαμεσολαβητική αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη και η “έρευνα” που διεξάγει προκειμένου να επιλύσει εξωδικαστικά τις διαφορές κράτους – πολιτη, εμπίπτουν στην έννοια του “ελέγχου” που απαγορεύεται να ασκείται στις ανεξάρτητες αρχές.

    Μια τέτοια “περιοχή” διοικητικού ελέγχου της δράσης των ανεξάρτητων αρχών είναι και ο διορισμός του προσωπικού τους. Υπαγόμενες στο νομικό πρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου, οι ανεξάρτητες αρχές θα πρέπει να στελεχώνονται από προσωπικό που επιλέγεται μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τη σχετική συνταγματική επιταγή του άρθρου 103 παρ. 7 του Συντάγματος. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι μία διοικητική αρχή, το ΑΣΕΠ, παρεμβαίνει σε ένα καθοριστικό ζήτημα για την αποτελεσματική λειτουργία όλων των άλλων ανεξάρτητων αρχων: την επιλογή του προσωπικού τους! Μέχρι σήμερα, ο νομοθέτης είχε επιτύχει την εξής ισόρροπη λύση, ώστε ούτε να εκτοπίζεται η συνταγματική αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ, αλλά ούτε και να εξοβελίζεται η ευχέρεια της εκάστοτε ανεξάρτητης αρχής να συναποφασίζει για την επιλογή του προσωπικού της: η επιλογή γινόταν από κοινή επιτροπή αποτελούμενη από μέλη του ΑΣΕΠ και μέλη της εκάστοτε ανεξάρτητης αρχής (άρθρο 4 παρ. 1 Ν.3051/2002) Είναι μια διαδικασία που σέβεται την ανεξαρτησία της κάθε αρχής, τηρώντας και την διαφάνεια που εγγυάται η συμμετοχή του ΑΣΕΠ.

    Η προτεινόμενη ρύθμιση καταργεί αυτή την “συναρμοδιότητα”, μεταβιβάζοντας την επιλογή στην αποκλειστική σφαίρα ευθύνης του ΑΣΕΠ. Έτσι όμως επηρεάζεται σοβαρά η συνταγματική ισορροπία που είχε επιτευχθεί με την προηγούμενη λύση. Το ΑΣΕΠ καθορίζει αποκλειστικά την επιλογή του προσωπικού των ανεξάρτητων αρχών, θίγοντας όμως έτσι μια ουσιαστική πτυχή της ίδια της ανεξαρτησίας τους.

    Πέρα όμως από τις συνταγματικού δικαίου παρατηρήσεις, υπάρχουν και ενστάσεις που βασίζονται στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των ανεξάρτητων αρχών, στοιχείο που αποτελεί εν μέρει και τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Οι ανεξάρτητες αρχές δεν είναι (και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται από το νομοθέτη) ως “άλλη μια δημόσια υπηρεσία” όπου θα προσληφθούν όσοι θα επιτύχουν σε έναν δημόσιο διαγωνισμό που διοργανώνει ένας τρίτος. Οι ανεξάρτητες αρχές ιδρύθηκαν για να αποτελέσουν ευέλικτες μονάδες του κράτους δικαίου, οι οποίες παρεμβαίνουν σε κρίσιμους τομείς (εκτός κομματικών παιχνιδιών) και χωρίς την δυσκινησία των κλασικών δημόσιων υπηρεσιών. Ιστορικά, οι πρώτες ανεξάρτητες αρχές ήταν αποτέλεσμα γονιμοποίησης του θαυμασμού που έτρεφαν οι founding fathers των ΗΠΑ για την διάρθρωση των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και την μονοκρατορική διοίκηση ορισμένων ευρωπαϊκών κρατιδίων: αποτελεσματικότητα χωρίς γραφειοκρατικες αγκυλώσεις.

    Η προκήρυξη των θέσεων με αποκλειστικές διαδικασίες ΑΣΕΠ όμως βρισκεται στην αντίθετη κατεύθυνση: «φέρτε τα σούπερ ειδικά μεταπτυχιακά και διδακτορικά σας για να γίνετε ειδικοί επιστήμονες των ανεξάρτητων αρχών». Δεν γίνεται όμως δουλειά έτσι. Οι αρχές αυτές δεν είναι ακαδημαϊκά think tanks και το προσωπικό τους δεν χρειάζεται ούτε “γκουρού”, αλλά ούτε και ανθρώπους που προσπαθούν να βολευτούν στο Δημόσιο εξαργυρώνοντας τις εκκεντρικές σπουδές και την εξεζητημένη θεωρητική τους κατάρτιση. Το προσωπικό των ανεξάρτητων αρχών πρέπει να είναι “ράμπο”, όχι “δημόσιοι υπάλληλοι”. Πρέπει να έχει προϋπηρεσία στην πραγματική ζωή, όχι μόνο σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες. Οι ελληνικές ανεξάρτητες αρχές έχουν ήδη πάρα πολλούς“γκουρού”, οι οποίοι μόνο λειτουργούν ως βαρίδια ως προς την αποτελεσματικότητα και την εξυπηρέτηση του πολίτη. Χρειάζεται να αποκτήσουν και “ράμπο”. Το ΑΣΕΠ δεν είναι ακριβώς το κατάλληλο μέρος για να βρει κανείς αυτούς τους “ράμπο”. Τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών, κινούμενα τα fora του τομέα τους, ξέρουν καλύτερα από οποιοδήποτε ΑΣΕΠ τα πρόσωπα που θα υπηρετήσουν καλύτερα τους επιχειρησιακούς στόχους τους. Κι αυτό δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη λιγότερη διαφάνεια.

    Γι’ αυτό η ρύθμιση της αποκλειστικής αρμοδιότητας του ΑΣΕΠ στην πρόσληψη του προσωπικού των ανεξάρτητων αρχών θα πρέπει να περιοριστεί στο μη επιχειρησιακό και το μη επιστημονικό προσωπικό τους, δηλαδή να αφορά μόνο τους κλασικά διοικητικούς υπαλλήλους (γραμματείς – κλητήρες – καθαρίστριες). Οι υπόλοιποι πρέπει να επιλέγοναι από κοινή επιτροπή μελών ΑΣΕΠ και ανεξάρτητης αρχής. Σημειωτέον ότι η διάκριση ανάμεσα σε επιστημονικό και λοιπό προσωπικό δεν είναι αυθαίρετη, αλλά προβλέπεται και από το άρθρο 101Α του Συντάγματος.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 22:19 | ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Eπιτέλους…Τέλος – Τέλος στην αναξιοκρατία, το ρουσφέτι και την κοινωνική ανισότητα. Συγχαρητήρια για το νέο νομοσχέδιο που αφορά την αλλαγή του καθεστώτος των προσλήψεων στο Δημόσιο. Περισσότερα όμως συγχαρητήρια σας αξίζουν για τη διαβούλευση μέσω της οποίας δίνεται πλέον η δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες να εκφράσουν τις απόψεις τους. Το δείγμα γραφής που μέχρι σήμερα έχετε παρουσιάσει καθώς και τέτοιου είδους καινοτομίες μας δίνουν ελπίδα για ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο αύριο.
    «Στόχος μας, μια ΕΛΛΑΔΑ ΑΞΙΩΝ, για ΙΣΟΤΗΤΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΓΝΩΣΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ… »

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 22:01 | ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΦΙΝΗΣ

    Κύριε Υπουργέ.
    Επιτέλους κάτι που έπρεπε να είχε αλλάξει πριν από πολλά χρόνια στη χώρα μας γίνεται πράξη τώρα.
    Η αξιοκρατία , η κατάργηση των πελατειακών σχέσεων και ο τερματισμός των προσλήψεων από το παράθυρο στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς στο κράτος.
    Θεωρώ ότι οι αλλαγές που προτείνετε κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.
    Παρόλα αυτά θα ήθελα να σας καταθέσω μια πρόταση για την αύξηση των μορίων εντοπιότητας στους διαγωνισμούς για προσλήψεις στα μικρά νησιά.
    Δυστυχώς κάθε φορά που καλύπτεται μια θέση , από κάποιον ή κάποια που κατάγεται από άλλο μέρος της Ελλάδος , ύστερα από ένα ή δυο χρόνια αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες διαβίωσης στο νησί ιδιαίτερα τον χειμώνα, χρησιμοποιεί κάθε τρόπο για να μετατεθεί σε πόλη ή στον τόπο διαμονής του, με αποτέλεσμα η θέση να μένει κενή και να στερεί την παροχή υπηρεσίας στους κατοίκους του νησιού .
    Με το μέτρο αυτό θα λυθούν πολλά προβλήματα και θα καλυφτούν πολλές θέσεις στα απομακρυσμένα και μικρά νησιά της Ελλάδας.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 21:46 | red cherry

    ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
    Συμμετεχόντων στο γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ με αριθμό προκήρυξης 1Γ/2008 και ΦΕΚ υπ’ αρίθμ. 461/11-09-2008,
    ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ:
    -κ. Παπακωνσταντίνου Γεώργιο, Υπουργό Οικονομικών
    -κ. Κατσέλη Λούκα, Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
    -κ. Ραγκούση Ιωάννη, Υπουργό Εσωτερικών και Αποκέντρωσης
    -κ. Σαχινίδη Φίλλιπο, Υφυπουργό Οικονομικών
    -κ. Γρίβα Ιωάννη, πρόεδρο της ΠΟΕ-ΔΟΥ

    Θέμα: Γραπτός διαγωνισμός για την πλήρωση θέσεων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και στο Υπ. Μακεδονίας-Θράκης, με αριθμό προκήρυξης 1Γ/2008 και ΦΕΚ 461/11-9-2008.
    *****************************
    Αξιότιμοι Κυρίες, Κύριοι,
    Με το ΦΕΚ υπ΄αριθμ. 461/11-09-2008 προκηρύχθηκε ο γραπτός διαγωνισμός 1Γ/2008 για την πλήρωση συνολικά οκτακοσίων εβδομήντα επτά (877) θέσεων τακτικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων των υπηρεσιών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Εφορίες, Τελωνεία) του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και του τέως Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στις 4 και 5 Απριλίου 2009.
    Είναι αυταπόδεικτη η αναγκαία σκληρή προετοιμασία που απαιτείται για διαγωνισμό τέτοιου είδους με εξέταση σε εξειδικευμένα επιστημονικά πεδία (Οικονομικά Νομικά, Λογιστική κλπ) και τα ειδικότερα αυξημένα τυπικά προσόντα που πρέπει να έχει κάποιος απλά και μόνο για να καταθέσει αίτηση συμμετοχής και να γίνει δεκτός στη γραπτή δοκιμασία (ξένες γλώσσες, γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών, κλπ). Οι υποψήφιοι, πραγματικά, προετοιμάστηκαν και διαγωνίσθηκαν στον γραπτό διαγωνισμό με πλήρη συναίσθηση της δυσκολίας του αλλά και της αντικειμενικά αξιοκρατικής διαδικασίας επιλογής.
    Οι θέσεις που προκηρύχθηκαν (877) ήταν αναλογικά της συχνότητας διεξαγωγής του διαγωνισμού καθώς και των αναγκών των αντίστοιχων υπηρεσιών, σύμφωνα με πηγές του ίδιου του υπουργείου καθώς και των υπαλλήλων στις αρμόδιες υπηρεσίες, ελάχιστες. Ο προηγούμενος γραπτός διαγωνισμός του Υπουργείου Οικονομικών είχε γίνει το 2004, πριν 5 ολόκληρα χρόνια! Αξίζει να σημειωθεί ότι έως το έτος 2004, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός γινόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα των 2 ετών (!), ενώ και ο τωρινός διαγωνισμός εκτός της άδικης πριμοδότησης των υποψηφίων που συμμετείχαν στα ‘’κομματικά’’ προγράμματα stage, εις βάρος των συνυποψήφιων τους, πριμοδοτούσε επίσης πάρα πολλές θέσεις τριτέκνων-πολυτέκνων, αφήνοντας ουσιαστικά ελάχιστες θέσεις γενικής κατηγορίας.
    Η όλη διαδικασία από της προκηρύξεως του διαγωνισμού έως της ανακοινώσεως των προσωρινών πινάκων κατάταξης (δεδομένου ότι η έκδοση του ΦΕΚ του διαγωνισμού αλλά και η διεξαγωγή του άργησαν υπερβολικά και ‘’περίεργα’’) ήταν για εμάς τους συμμετέχοντες εξαιρετικά επίπονη. Όμως, εμπιστευόμαστε σε μέγιστο βαθμό το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού ( το οποίο επίσης άργησε υπερβολικά στην έκδοση ακόμα των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού) και το θεωρούμε ως την πιο αξιοκρατική οργανωτική δομή στην ελληνική δημόσια διοίκηση που έχει υπάρξει ποτέ για το συγκεκριμένο σκοπό. Δικαιολογούμε, εν μέρει, τη συγκεκριμένη καθυστέρηση υπό το γενικότερο πρίσμα του εξαιρετικά μεγάλου φόρτου εργασίας του ΑΣΕΠ, πράγμα που οδήγησε στην αξιοσημείωτη καθυστέρηση έκδοσης των αποτελεσμάτων και των υπολοίπων προβλεπόμενων διαδικασιών.
    Περιέργως, τέτοια καθυστέρηση δεν παρατηρήθηκε στη βούληση της απερχόμενης κυβέρνησης να μετατάξει υπαλλήλους με αδιαφανή κριτήρια σε διάφορες θέσεις ευθύνης του Υπουργείου Οικονομικών και μάλιστα σε πολλαπλάσιο αριθμό θέσεων από το γραπτό διαγωνισμό. Για παράδειγμα, είχε στηθεί εις βάρος των κόπων μας και των ελπίδων μας, ρουσφετολογικός μηχανισμός μετατάξεων στα τελωνεία και στις εφορίες σε όλη την Ελλάδα, γεγονός άλλωστε αποδεδειγμένο από την ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (τότε αξιωματική αντιπολίτευση) με θέμα «Παρανομίες, παρατυπίες αυθαίρετες κομματικές μετατάξεις στα τελωνεία, με προτεραιότητα συγγενών, συνεργατών και συμβούλων της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου και άλλων Κυβερνητικών παραγόντων» καθώς και από σωρεία σχετικών δημοσιευμάτων σε εφημερίδες. Ενδεικτικά σας γνωστοποιούμε και επισυνάπτουμε τα ΦΕΚ των μετατάξεων της ‘’τελευταίας στιγμής’’ σε Εφορίες, Τελωνεία και Γ.Λ.Κ. οι οποίες είναι και στην διακριτική σας ευχέρεια να ελέγξετε ως προς τον σκοπό και την νομιμότητα τους.
    Το αποτέλεσμα της κάλυψης εκατοντάδων θέσεων μέσω των ρουσφετολογικών μετατάξεων είναι ότι τοποθετήθηκαν άτομα χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα σε κρίσιμες θέσεις του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και βέβαια μειώθηκαν οι θέσεις που θα προκηρύσσονταν μέσω γραπτού διαγωνισμού (σημειωτέον ότι ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε πολύ νωρίτερα από τις όποιες μετατάξεις άρα οι ανάγκες των Υπηρεσιών των εν λόγω Υπουργείων ήταν ήδη γνωστές) και συνεπώς συμμετέχοντες στο διαγωνισμό μας με εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις σε αντικείμενα όπως η λογιστική, η μακροοικονομία, η μικροοικονομία και τα δημόσια οικονομικά (για να αναφέρουμε κάποια εκ των γνωστικών αντικειμένων), ήτοι σε αντικείμενα βασικά για την υλοποίηση του έργου των Υπηρεσιών του ΥΠ.ΟΙ.Ο, δεν αξιοποιούνται! Πρέπει, ωστόσο, να αναλογιστείτε, πέρα από το ποιά πολιτική θα εφαρμόσετε γενικά ως Υπουργείο το οποίο έχει ήδη καθοριστεί, με ποιούς υπαλλήλους καλείστε να υλοποιήσετε αυτή την πολιτική.

    Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, η όλη διαδικασία του διαγωνισμού το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηριστεί είναι καθαρός εμπαιγμός. Και όλα αυτά θα γίνονται σεμνότατα και ταπεινότατα στις πλάτες χιλιάδων παιδιών που έχουν μάθει να βάζουν στόχους και να αγωνίζονται να τους κατακτήσουν στηριζόμενοι αποκλειστικά στις δυνάμεις τους αντί των πολιτικών γραφείων. Παράλληλα, καμία σωστά οργανωμένη φορολογική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα και αποτελεσματικά, αν δεν έχει τους κατάλληλα καταρτισμένους υπαλλήλους, οι οποίοι βασίζονται στο υψηλό αίσθημα προσφοράς και έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις δυσχέρειες με βάση τις αρχές και τις αξίες τους και όχι με τη βοήθεια παλαιοκομματικών μηχανισμών και αντιλήψεων, η διαιώνιση των οποίων μόνο ραθυμία και παντελή έλλειψη παραγωγικότητας μπορεί να επιφέρει. Ειδικότερα, στο Υπουργείο Οικονομικών, αυτά τα χαρακτηριστικά των υπαλλήλων είναι κρίσιμης σημασίας για τη σωστή διεκπεραίωση των φορολογικών και λοιπών διαδικασιών.
    Σε καμία περίπτωση δεν παρακαλέσαμε να «βολευτούμε» όπως συνέβη με τα επαίσχυντα και αδιαφανή προγράμματα stage, οι συμμετέχοντες των προγραμμάτων αυτών που συμμετείχαν στον εν λόγω διαγωνισμό πήραν και την προσαύξηση κατά 50% έναντι των λοιπών υποψηφίων, γεγονός που επίσης αξίζει να σημειωθεί και να επανεξεταστεί, καθώς και με τις εκατοντάδες-αν όχι χιλιάδες-κομματικές μετατάξεις, αλλά προσπαθήσαμε με την αξία μας, την προσπάθεια μας και τις ικανότητές μας να αγωνιστούμε για το καλύτερο.
    Κάνουμε σαφές και αδιαμφισβήτητο ότι θα λειτουργούμε με βάση αποκλειστικά και μόνο τις ηθικές αξίες και την αδιαπραγμάτευτη ακεραιότητα του χαρακτήρα μας. Σεβόμαστε, επιπλέον, τη συγκυριακά δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας και θα κάνουμε ότι απαιτηθεί για μια καλύτερη δημόσια διοίκηση και, βεβαίως, την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών.
    Απευθυνόμαστε σε εσάς γιατί αποτελείτε τους εκπροσώπους του κόμματος που ίδρυσε το ΑΣΕΠ, θεσμό κατοχύρωσης της αξιοκρατίας και υπεράσπισης της ελπίδας των νέων ανθρώπων που παλεύουν ισότιμα, στηριζόμενοι στις δυνάμεις τους και στις γνώσεις τους για ένα καλύτερο μέλλον δικό τους αλλά και όλης της ελληνικής κοινωνίας

    Εν κατακλείδι και για τους παρακάτω λόγους:
    1. Την έλλειψη γραπτού διαγωνισμού για το Υπ. Οικονομίας & Οικονομικών για πέντε χρονιά, από το 2004, σε συνδυασμό με την αδικία των πολυάριθμων μετατάξεων προς τον ίδιο φορέα, και μάλιστα εν αναμονή των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού. Όλες αυτές οι θέσεις που καλύφθηκαν με τις μετατάξεις (τις οποίες σας γνωστοποιούμε μαζί με τα σχετικά ΦΕΚ ζητώντας από εσάς να τις επαναξιολογήσετε ως προς την νομιμότητα τους) , καθώς επίσης και τα κενά που προκύπτουν από την ορθή απόφαση κατάργησης των προγραμμάτων stage (απόφαση που να είστε σίγουροι ότι επικροτεί το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων και λοιπών ανέργων νέων), θα ήταν ορθό να είχαν καλυφθεί από τον συγκεκριμένο γραπτό διαγωνισμό του Υπουργείου.

    2. Το κενό που προκάλεσε η κυβέρνηση της ΝΔ επί πέντε (5) έτη στους γραπτούς διαγωνισμούς του Υπ. Οικονομικών. (Υπενθυμίζουμε ότι η διεξαγωγή του εν λόγω διαγωνισμού μέχρι το 2004 γινόταν τακτά ανά 2 έτη),

    3. Τη σπουδαιότητα του διαγωνισμού που αφορά τις νευραλγικές υπηρεσίες των ΔΟΥ, των Τελωνείων και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους,

    4. Το υψηλό επίπεδο του διαγωνισμού που συναρτάτε από τη δυσκολία, τη πολυπλοκότητα και την διαφορετικότητα των γνωστικών αντικειμένων (Μικροοικονομική, Μακροοικονομική, Δημόσια οικονομική
    & Δημοσιονομικό δίκαιο, Ιδιωτικό δίκαιο, Δημόσιο δίκαιο, Λογιστική)

    εκφράζουμε το αίτημά μας για πλήρωση των όποιων αναγκών σε κενές οργανικές θέσεις των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, από τους πίνακες των επιτυχόντων αλλά μη-διοριστέων του διαγωνισμού 1Γ/2008, καθώς και την διενέργεια νέου, ακόμα περισσότερο αξιοκρατικού αντίστοιχου διαγωνισμού από το ΑΣΕΠ. Τα οφέλη από αυτή τη μετατροπή του πίνακα κατάταξης του εν λόγω διαγωνισμού σε κυλιόμενο είναι πολλαπλά και αφορούν το συνολικό επίπεδο των συναγωνισθέντων στο γραπτό διαγωνισμό σχετικά με τα προσόντα για τους λόγους που προαναφέραμε. Ευελπιστούμε ότι θα εισακουστούμε, όχι μόνο για τη λογική επιχειρηματολογία μας επιχειρηματολογία μας, αλλά και γιατί εμπιστευόμαστε την κρίση σας ως βέλτιστη για τα συμφέροντα του Υπουργείου σας αλλά και γενικότερα του τόπου.
    Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2009
    Οι υποψήφιοι-υπογράφοντες,

  • Η πρώτη πραγματική μεταρρύθμιση σε αυτή την χώρα είναι η εισαγωγή της αξιοκρατίας στις προσλήψεις, και για να το επεκτείνω ακόμα περισσότερο – και ελπίζω να το κάνει και η κυβέρνηση σε επόμενο νόμο, η αξιοκρατία και στην εξέλιξη των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Και αν αυτό το δεύτερο είναι ίσως δύσκολο, η αξιοκρατία στις προσλήψεις είναι το πιο εύκολο πράγμα, αρκεί να το θέλει κανείς.

    Κάποια σχόλια. Το πρώτο αφορά στην ισχύ του μέτρου. Θα πρέπει το ΑΣΕΠ να μπει παντού όπου το δημόσιο έχει λόγο, όχι μόνο σε όλους τους οργανισμούς του δημοσιού – νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου,αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις των οποίων το δημόσιο επιλέγει την διοίκηση, έστω και αν κατέχει μειοψηφικό πακέτο μετοχών.

    Το δεύτερο αφορά στην μοριοδότηση των τίτλων σπουδών. Είναι προφανές ότι ο κάτοχος μεταπτυχιακών και δη διδακτορικών τίτλων σπουδών οφείλει να παίρνει ακόμα περισσότερα μόρια σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, αλλά και με το προτεινόμενο. Θα πρότεινα 600 μόρια για διδακτορικό και 300 για μεταπτυχιακό τίτλο. Έτσι δίνουμε ένα ακόμα κίνητρο στους νέους ανθρώπους να προσπαθήσουν περισσότερο, και εξασφαλίζουμε ότι θα προσλάβουμε ότι καλύτερο υπάρχει από πλευράς γνώσεων στην λίστα των υποψηφίων. Εξάλλου, για να κάνει κάποιος ένα διδακτορικό, θα χρειασθεί συνήθως γύρω στα 5 χρόνια δουλειάς και θυσιών, οπότε δεν καταννοώ γιατι θα πρέπει η 5ετής προϋπηρεσία ακόμα και με αυτό το νόμο να παίρνει οριακά περισσότερα μόρια!

    Τρίτο θέμα ο τρόπος εφαρμογής του θεσμού. Πιστέυω θα πρέπει όλες οι θέσεις να δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο, σε ένα και μόνο ιστοχώρο, ώστε να μπορεί ο οιοσδήποτε να λαμβάνει γνώση έγκαιρα και να έχει το χρόνο να υποβάλλει την αίτησή του. Επιπλεόν, καμμία προκύρηξη να μην θεωρείται έγκυρη, και οι εξ αυτής απορρέουσες προσλήψεις να μην είναι νόμιμες, αν δεν έχει γίνει η δημοσίευση αυτής της προκύρηξης στον ένα και μόνο αυτό ιστοχώρο.

    Οι αιτήσεις να υποβάλλονται ηλεκτρονικά (ώστε να γίνεται αυτόματα η επιλογή των καλυτέρων), ενώ ο υποψήφιος θα οφείλει να στέλνει εντός προθεσμίας ταχυδρομικά τα έγγραφα που αποδεικνύουν τα προσόντα του άμα τη αποδοχή του ως προσληπτέου, ενώ αν δεν το πράξει να αντιμετωπίζει βαρίες ποινές, ώστε να αποφευχθεί κάποιοι κακόβουλοι να δηλώνουν κατά την υποβολή της αιτησής τους ψεύτικα στοιχεία ώστε να δημιουργόυν εν συνεχεία προβλήματα (ανάγκη αναθεώρησης της λίστας επιτυχόντων), υποσκάπτοντες τον θεσμό.

    Αυτά σε ότι αφορά στις παρατηρήσεις μου για τυχόν βελτιώσεις. Θα ήθελα να θίξω όμως και την συζήτηση γιατί να μην γίνει μοριοδότηση συμβασιούχων, σταζ, και λοιπών μνημείων της παρακμής μιας κοινωνίας και του εξ αυτής εκπορευόμενου πολιτικού προσωπικού. Όλα τα χρόνια μετά την θεσμοθέτηση του ΑΣΕΠ, με αποκορύφωμα βέβαια τα τελευταία 5 που επικυριάρχησε η φαυλότητα, η θεοποίηση των κυριών «τίποτα,» η κυνικότητα στην επιβολή από μια φαιδρή ελίτ ενός τριτοκοσμικού σκηνικού διαφθοράς και αξιακής σήψης, οι θεσμοί αυτοί απετέλεσαν τα κατ’ εξοχήν εργαλεία του «βολέματος» ημετέρων – ο ορισμός της μεθόδευσης της επιβολής της πιο άγριας αναξιοκρατίας και μάλιστα υπό την επίφαση της νομιμότητας (δια μέσου της προκλητικής μοριοδότησης για «προσόντα» που εξώφθαλμα υπέκρυπταν άγριο ρουσφέτι).

    Να καταργηθούν ΠΛΗΡΩΣ αυτές οι θέσεις, ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ μοριοδότηση να μην δωθεί σε όλους αυτούς που σήμερα έχουν τέτοιες θέσεις, αλλά να πάρουν μόνο όσα μόρια δικαιούνται αν θεωρηθούν ως ΑΝΕΡΓΟΙ για όσο ήσαν μαθητεύοντες (γιατί αυτό ήταν σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο – εκτός και θέλουμε να παραδεχθούμε άλλες αλήθειες και να αρχίσουμε να πλήρώνουμε το ένα πρόστιμο μετά το άλλο στις Βρυξέλλες, που προφανώς δεν θα πληρώσει η Ριγίλλης αλλά τα γνωστά κορόιδα…)

    Και είναι πραγματικά σοκαριστικό πως όλοι αυτοί, άτομα χωρίς κανένα ουσιαστικό προσόν στην πλειονότητά τους αλλά με μόνη (ανυπολόγιστης ως απεδείχθη περγαμηνή) την διατριβή τους στην οσφυοκαμψία και το χρυσούν μετάλλειο στον μαραθώνιο γλυψίματος της όποιας κατουρημένης ποδιάς κυκλοφόρησε πέριξ της Ρηγίλλης για 5.5 χρόνια, πως αυτοί οι κοινωνοί της πλέον επονείδιστης νοοτροπίας που γέννησε ποτέ αυτός ο τόπος, απαιτούν τώρα να ανταμειφθούν για την απεμπόληση της όποιας αξιοπρέπειας μπορεί να τους είχε απομείνει, εκβιάζοντες μάλιστα μια ολόκληρη κοινωνία να τους πληρώνει εσσαεί, θέλει δε θέλει, και με το έτσι θέλω – και να κλείνουν και τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι…!

    Κανένα έλεος σε τέτοιες λογικές, όσοι απ αυτούς θεωρούν ότι πήραν τις θέσεις με τις γνώσεις και τα πτυχία τους, και όχι με το κομματικό στριπτήζ, ας κατέβουν στο ΑΣΕΠ ως ίσοι προς ίσους με όσους δούλεψαν στον ιδιωτικό τομέα, ή ακόμα χειρότερα με αυτούς που μπορεί παρά τα προσόντα τούς να δούλεψαν νύχτα, ή να πήραν τα προσόντα τους (που μάλιστα τους πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο για να τα αποκτήσουν) και να έφυγαν κάπου αλλού στον κόσμο για να βρουν καλή δουλειά (εκεί όπου θα μπορούσαν να βρουν κάποια εκτίμηση). Να είναι σίγουροι ότι θα προσληφθούν αν ήσαν επιλεγμένοι πράγματι αξιοκρατικά στα σταζ, αλλιώς θα αποδοκιμαστούν ως τους αρμόζει και τους πρέπει.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 21:16 | Γιαννοπουλος Γιαννης

    Η ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΔΙΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΤΟΥ 1998. Η ΜΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΘΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ.Η ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΧΤΗΚΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΦΟΥΣ ΚΑΙ ΗΘΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΣΣΕΤΑΙ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 21:02 | Ντινος

    Χρειάζεται μια παραγραφος που θα ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ οτι απαγορεύονται οι εξαιρέσεις απο τον κανόνα των προσλήψεων όπως αυτός καθορίζεται η θα καθοριστεί με την πρότασή σας.
    Η αίτηση πρόσληψης να είναι απλούστατη για να μπορεί ο καθένας να καταλαβαίνει και να την συμπληρώνει.Δεν χρειάζετε αναφορά σε παραγράφους ,νόμους,με παρενθέσεις και αγκύλες.
    Για λόγους κοινωνικούς ,οι προσλήψεις οιασδήποτε κατηγορίας εργαζομένων που χρειάζοντια ιδιαίτερη μεταχείρηση ,ας γίνεται με χωριστές προκυρήξεις και μόνο

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 21:04 | Stavros

    Κατάργηση του κριτηρίου της εντοπιότητας.

    Ποια η λογική του να μου απαγορεύει ουσιαστικά τη συμμετοχή μου σε διαγωνισμό όμορου νομού με αυτόν της κατοικίας μου.
    Γιατί μου απαγορεύει το δικαίωμα να μετακινούμε καθημερινά ή να μετακομίσω κάπου αλλού.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 21:00 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Συγχαρητηρια κε υπουργε.Επιτελους Τελος στο ρουσφετι.Αξιοκρατια παντου,και στους συμβασιουχους και στους μονιμους για ολο το δημοσιο τομεα.Συχχαρητηρια και για την δημοσια διαβουλευση,δινοντας μας την δυνατοτητα να σας ρωτησουμε τις προθεσεις σας για τους ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΤΟΥ 1998 καθως εχουμε δικαιωθη απο το ανωτατο δικαστηριο και εξαπατηθει απο την προηγουμενη κυβερνηση.ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΗ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 21:17 | ΜΑΤΖΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΕΠ . ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ , ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΑΓΝΩΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ . ΠΟΛΛΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΘΕΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ . ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΙΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ . ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΘΕΝΤΕΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΗΣΑΝΤΕΣ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ . ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΕΤΕ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ (ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ,ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΚΤΛ.). ΓΙΑΤΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ(ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ) ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ .ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΚΑΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΑΛΛΑ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ .

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:36 | Παναγιώτης Φερεντίνος

    Συμφωνώ κατ αρχην με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.Ομως για να μην υπάρχουν παραθυράκια οι θέσεις να περιοριστούν μόνο σε τρεις κατηγορίες: 1η μονίμων υπαλλήλων -Δημόσιος τομέας.
    2η αορίστου χρόνου – Ευρύτερος δημόσιος τομέας -Ο.Τ.Α
    3η ορισμένου χρόνου.

    Η Φιλοσοφία είναι να φύγει εντελώς η λέξη (σύμβαση),που δημιουργεί έννομο συμφέρον διεκδικήσεις.Επίσης να καταργηθούν τα ευευρήματα (παγιες και διαρκεις ανάγκες,εποχικοί ,εποχιακοί,υπάλληλοι).
    Απλές και καθαρές διατάξεις,χωρίς παρανοήσεις και δημιουργία προυποθέσεων για μονιμοποιήσεις και εκβιασμούς.
    Ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να εκφράσω τις απόψεις μου.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:26 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Συγχαρητήρια,
    Αξιέπαινη προσπάθεια !
    Ομως θα πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω.
    Λόγω των Εθν.Εκλογών αλλά κυρίως γιατί δεν έγιναν οι άπαραίτητες ενέργειες όταν έπρεπε-(Ιούνιο – Ιούλιο)-δεν φρόντισαν να εκδοθούν οι απαιτούμενες Υπουργικές Αποφάσεις για την πρόσληψη των Εκπαιδευτικών και του Δ/κού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ για τις Σχολες του Ο.Τ.Ε.Κ. -(ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ).
    Επόμενο ηταν και είναι οι Σχολές να μην λειτουργούν ακόμη για το εκπαιδευτικό ετος 2009-2010 και περίπου 3500 σπουδαστές να αγωνιούν για το εξάμηνο που κυνδυνεύουν να χάσουν με όλα τα συνεπακόλουθα και κυρίως τα ακρως αρνητικά σχάλια.
    Εάν βρεθεί μια λύση ουτως ώστε οι Εκπαιδευτικοί και το Διοικ/κο προσωπικό να προσληφθεί έως τις 10/12/2009 και αρχίσουν τα μαθηματα άμεσα με προγράμματα εβδομάδας 40 ωρών ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ !
    Συγχωρέστε με για την προτοβουλία.
    Με τιμή Γιαννης .

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:50 | Jim

    3 απλά θέματα για συλλογισμούς:

    α) Κατάργηση Συνέντευξης/ Θέμα Επαγγελματικής Εμπειρίας : Δηλαδή η Ελλάδα θα είναι και πάλι και όπως πάντα δέσμια των «χαρτιών» ? Πτυχία, Διπλώματα Γλωσσών, Διπλώματα Δεξιοτήτων, Βαθμοί κτλ ? Εάν ο υπό πρόσληψη υπάλληλος δεν ξέρει να επικοινωνεί, να παρουσιάζει την δουλειά του, να συζητάει τότε δεν υπάρχει ρίσκο για τον τρόπο που θα δουλεύει αποτελεσματικά μέσα σε μια ομάδα? Και η εμπειρία? Στην Ευρώπη και στην Αμερική αρχίζουν να δουλεύουν από τα 22, εδώ κυνηγάμε και θα κυνηγάμε κι άλλο τα χρόνια σπουδών και φροντιστηρίων μέχρι τα 28-30 όπου το όνειρο είναι η πρόσληψη στο Δημόσιο

    β) Μισθοί: Ας γίνει μια στατιστική (δημόσια) και μια ονομαστική ανά υπάλληλο και ανά υπηρεσία (για την Κυβέρνηση) έρευνα για το πόσες ώρες και πόσο αποτελεσματικά δουλέυουν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Για τις πέντε το πολύ ώρες, ο μισθός είναι υπέρογκος και αντιστοιχεί σε πραγματικό μισθό 30% πιο υψηλό σε σχέση με το οχτάωρο

    γ) Προσλήψεις: Γιατί συζητάμε για προσλήψεις? αφού τα 2/3 των Δημόσιων Υπαλλήλων πρέπει να απο-προσληφθούν, έχουμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ σύμφωνα και με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρμησης. Ας μάθουμε πόσοι υπάλληλοι δουλεύουν και που, τι γνώσεις έχουν, εάν κάνουν τον καθήκον τους ή όχι, αυτό ειναι το άλφα. Το καθεστώς των νέων προσλήψεων είναι το ωμέγα.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:33 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΒΡΕΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΒΙΣΜΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗ!!!
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΑΔΙΚΙΑ 11 ΕΤΩΝ!!!
    ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΤΟΥ 1998.
    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ.
    ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ(ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 29-0 ΨΗΦΙΣΕ ΥΠΕΡ)
    ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΚΟΡΟΙΔΙΛΙΚΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (ΒΛΕΠΕ:ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ,ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ)
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:57 | Γιώργος Σ.

    Το σχετικό νομοσχέδιο πώς θα επιρρεάσει το καθεστώς πρόσληψης σε ΔΕΚΟ όπου συνάπτεται αρχικά 7μηνη σύμβαση η οποία μετά τη σύμφονη γνώμη του ΑΣΕΠ μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου. θα καταργηθεί αυτή η αρχική περίοδος ορισμένου χρόνου;

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:40 | Nikos Gavalakis

    Προς τον αξιότιμο κύριο Υπουργό

    Συγχαρητήρια – το λέω και το εννοώ.

    Επιτέλους βάλτε ένα τέλος σε αυτό το απίθανο ρουσφετολογικό, πελατειακό, υποκριτικό σύστημα προσλήψεων από το «παράθυρο» στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η «δημοκρατική» ψήφιση δια μέσου της βουλής νόμων ,διατάξεων ή τροπολογιών που τακτοποιεί ή τακτοποιούσε έμμεσα ή άμεσα τους τακτοποιημένους δια της πλαγίας οδού (είτε λέγονταν συμβασιούχοι είτε λέγονταν stage ή όπως αλλιώς) γελοιοποιούσε το πολιτικό σύστημα και κάθε έννοια αξιοκρατίας ή ένομης τάξης…

    Βέβαια δεν είστε αναμάρτητοι…. Όχι εσείς προσωπικά κύριε υπουργέ , αλλά έχετε δείγματα γραφής από το παρελθόν της διακυβέρνησής σας. Γιαυτό το λόγο σας γράφω άλλωστε και αυτό το σχόλιο..
    Προχωρήστε αποφασιστικά και μην ενδώσετε σε κάθε μορφής πίεση. Απεργίες , διαδηλώσεις , πιέσεις απο την αντιπολίτευση δεξιά και αριστερά κ.λ.π. Τα κριτήρια – όποια και εάν είναι αυτά- πρέπει να είναι ίδια για όλους και ο νόμος να μην ευνοεί κάποια ομάδα. Ακόμα και οι κοινωνικά ευπαθέστερες ομάδες (πολύτεκνοι,τριτεκνοι,θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων κ.λ.π) πρέπει να μοριοδοτούνται σε κάποιο λογικό βαθμό και μόνο και όχι ένα αναντίστοιχο μεγάλο ποσοστό των θέσεων στο δημόσιο να καταλαμβάνονται απο αυτές τις ομάδες.

    Περιμένω τον τελικό νόμο. Εφόσον ψηφιστεί {χωρίς εκπτώσεις, αστερίσκους και ειδικές ρυθμίσεις (που βέβαια θα είναι … για τελευταία φορά) για αυτούς που πήγαν στη πηγή και νερό δεν ήπιαν..} να είστε βέβαιοι οτι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συντηρητικών ή προοδευτικών ή φιλελεύθερων ή αριστερών ή…ή θα σας χειροκροτήσει.

    Ευχαριστώ για τον χώρο και τον χρόνο σας

    Μετά τιμής

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:09 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Πρώτα απ΄όλα συγχαρητήρια για τον νέο τρόπο επικοινωνίας που επέλεξε η νέα κυβέρνηση όσον αφορά στην διατύπωση του τρόπου ενεργής συμμετοχής σε όλα τα νομοσχέδια που συζητούνται στην βουλή των Ελλήνων.Επιτρέψτε μου όμως να σας υπενθυμίσω μία μεγάλη αδικία που έγινε στον Πανελλήνιο γραπτού διαγωνισμό του ΑΣΕΠ τον Φεβρουάριο του 1998!!! και ακόμη αυτοί οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται και παραμένουν αδιόριστοι ενώ έχουν δικαιωθεί απο το Ανώτατο δικαστήριο(ΣτΕ) με ψήφους 29 υπέρ και καμμίας κατά.Τα παιδιά αυτά διάβασαν, έγραψαν και πέτυχαν.Δεν ζητάνε χάρη αλλά ούτε και ελημοσύνη κύριε πρωθυπουργέ της χώρας.Πρέπει να επιλειφθείτε εσείς προσωπικά αφού εσείς είσθε εκείνος που καθημερινά μιλάτε για αξιοκρατία και δικαιοσύνη.Τέλος θα ήθελα να συγχαρώ τα παιδιά για την δύναμη και το ψυχικό σθένος που έχουν επιδείξει 11 ολόκληρα χρόνια τώρα.Δεν είναι κρίμα και άδικο κύριε Παπανδρέου?Ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου δώσατε να εκφράσω ελέυθερα την άποψή μου.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:33 | evi

    Τι σκοπεύετε να κάνετε για τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του 1998; Θα δοθεί τελικά κάποια λύση στο πρόβλημα αυτό;

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:03 | ΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    θετικά και σε πολύ σωστό δρόμο τα νέα μέτρα. αξιοκρατεία θέλουμε και να είσαστε βέβαιοι πως αντέχουμε στα δύσκολα και έχουμε όρεξη για πολύ μα πάρα πολύ δουλειά και όλα θα τα φτιάξουμε από την αρχή αν χρειαστεί, αρκεί να μη μας κόβουν τα φτερά με τα ρουσφέτια.
    Και μία πρόταση για τον τρόπο λειτουργίας του ΑΣΕΠ: να φτιαχτεί μητρώο με τα προσόντα και τα μόριά μας ώστε να μη χρειάζεται να συγκεντρώνουμε συνέχεια τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε κάθε προκήρυξη. Και για εμάς πιο εύκολα αλλά και για το ΑΣΕΠ πιο ευέλικτα. και πιστέυω ότι έτσι διασφαλίζεται και η αξιοκρατία, μιας και δεν είναι εύκολο να σου λεέι ο καθένας πως σου έλλειπε το τάδε χαρτί ή δεν είχες επικυρώσει σωστά ένα έγγραφο.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:48 | ΕΛΕΝΗ

    Τι θα γίνει με τους αδιόριστους επιτυχόντες του Πανελλαδικού Γραπτού Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1998, που 11 χρόνια τώρα και μετά από τελεσίδικη δικαστική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ(29-0) η οποία κήρυξε το συγκεκριμένο διαγωνισμό αντισυνταγματικό, ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ αν και έχουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ από τους συναδέλφους τους που διορίστηκαν από τον ίδιο διαγωνισμό το 1999!!!! Με τις ίδιες αντισυνταγματικότητες (όπου έμεναν αδιόριστοι επιτυχόντες) διεξήχθησαν τρείς διαγωνισμοί: του 1995 όπου η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με ρύθμιση το 1999 τους απορρόφησε, του 1998 όπου ταλαιπωρούμαστε για 11χρόνια και του Υπουργείου Οικονομικών το 2002 όπου η απελθούσα κυβέρνηση ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣΕ ΞΑΝΑ και τους απορρόφησε όλους τον Ιούνιο του 2009, ξεχνώντας μας για άλλη μια φορά. Ζητάμε από την νέα κυβέρνηση και από σας προσωπικά σαν νέο Υπουργό Εσωτερικών, να κάνετε πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις του σημερινού Πρωθυπουργού που δήλωνε δημοσίως ότι επιτέλους θα ισχύσει η πολυπόθητη αξιοκρατία στην κατάληψη θέσεων στο δημόσιο τομέα. Εμείς πιστέψαμε πραγματικά τις προθέσεις σας και ελπίζουμε ότι θα φέρετε νέο ήθος στην πολιτική ζωή της χώρας μας όπου θα επιλέγονται οι άξιοι.
    Ευελπιστούμε ότι μία από τις πρώτες υπογραφές σας σαν νέου Υπουργού θα είναι αυτή που θα βάζει ΟΡΙΣΤΙΚΟ(με δίκαιο τρόπο) ΤΕΛΟΣ στην ΕΝΤΕΚΑΧΡΟΝΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΜΑΣ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 19:33 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Τι θα γίνει με τους επιτυχόντες ΑΣΕΠ 1998?
    Δεν πρέπει και αυτοί κάποτε να δικαιωθούν?
    Τα stage κατά την γνώμη μου πρέπει να μην μοριοδοτούνται διότι οι » έξυπνοι¨ είχαν τις προσβάσεις που έπρεπε, ενω οι περισσότεροι δεν μπορούσαν οὐτε αιτηση να υποβάλουν.Συγκεκριμένα για stage στο ΙΚΑ ο ΟΑΕΔ/ΚΟΖΑΝΗΣ έλεγε οτι οι αποφάσεις παιρνονται απο την Αθήνα.
    Δώστε μοριοδότηση το πολύ για εννέα μήνες όπως θα λάβουν και οι μη προνομιούχοι που έκαναν stage νόμιμα πριν εκφυλισθεί ο θεσμός.
    Ευχαριστώ.
    Επιτυχών γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ 1998.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 19:52 | ΠΑΠΠΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ.ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΑΣΕΠ. Α Ξ Ι Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Π Α Ν Τ Ο Υ ! ! !

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 19:25 | ΠΑΠΟΥΔΗ ΑΝΤΩΝΙΑ

    Σας συγχαίρω για την προσπάθειά σας να εφαρμόζονται εφεξής αξιοκρατικές διαδικασίες στις προσλήψεις στον Δημόσιο τομέα.Υπάρχει όμως μία «πληγή» από το παρελθόν που πρέπει,τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά,να βρει τη λύση της.Είναι οι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1998 για το δημόσιο τομέα.Είναι άνθρωποι που βρίσκονταν στο περιθώριο τόσα χρόνια γιατί δεν είχαν θέση σε κανένα κομματικό,έντονα χρωματισμένο κράτος.Είναι οι άνθρωποι που ακολούθησαν ακριβώς το νόμιμο δρόμο δίνοντας σε γραπτό διαγωνισμό,καλή τη πίστη ότι με την αξία τους θα πετύχουν.Αντιμετωπίσαμε λοιπόν το παράδοξο,να πετύχουμε πράγματι και όμως να δούμε τις θέσεις να καταλαμβάνονται από άλλους με χαμηλότερες βαθμολογίες.
    Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για αξιοκρατία αν δεν αποκαταστήσετε εμάς κύριε Υπουργέ.
    Θα σας παρακαλούσα λοιπόν να απαντήσετε τι πρόκειται να κάνετε για το θέμα αυτό.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 19:34 | Ευη

    Κυρία Δέσποινα Δημητριάδου

    Με αφορμή την δημοσίευσή σας

    καλημερα,
    ειμαι αποφοιτος του Ελληνικου Ανοιχτου Πανεπιστημιου του τμηματος «Εληνικος Πολιτισμος».
    θα ηθελα να δειξετε σεβασμο στο προβλημα των αποφοιτων διοτι και αυτοι κοπιασαν παρα πολυ για να παρουν το πτυχιο αυτο. Δυστιχως δεν υπαρχει ανταποκριση απο κανενα φορεα αλλα και υπουργειο να αξιοποιησει τις γνωσεις μας πανω στον Ελληνικο Πολιτισμο. Το υπουργειο Πολιτισμου προτοιμα να προσλαβει αποφοιτους ΔΕ για επιμελητες των μουσιων και οχι εμας που γνωριζουμε πολυ περισσοτερα.
    Επισης, γιατι να μην μπορουμε να διδαξουμε Ελληνικη Ιστορια και Πολιτισμο στα σχολεια? ποιος πιο ειδικος απο εμας?
    ευχαριστω

    Θα πω οτι εγώ είμαι μια ΔΕ και εσείς μια απόφοιτος Πανεπιστημίου που υποτιμάτε τους ΔΕ και διεκδικείτε διδαχή της Ελληνικής Ιστορίας.
    Χωρίς καμμία διάθεση προσβολής θα έπρεπε πρώτα να διδαχτείτε την Ελληνική γραφή.
    Αυτό για να κατανοήσετε το άτοπο του αιτήματός σας.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 19:02 | ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    σασ παρακαλω απαντηστε μου στο εξης.οταν μια οικογενεια εχει 4 παιδια και ανω δε δικαιουται ενα να δουλευει στο δημοσιο΄?η γυναικα μου ειναι 9 και δε δουλευει κανενα!!

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 19:15 | βασιλης

    δεν λεω πολυ σωστο αυτο που κανετε αλλα δεν υπολογιζετε τι κανατε ολα αυτα τα χρονια κ οι δυο κυβερνησεις.τι θα γινουν αυτοι που εχουν 6 και 10 χρονια συμβασεις που πληρουν παγιες κ διαρκεις αναγκες?τι 8α γινουν αυτοι που ειναι 35 χρονων κ πανω?ποιος θα τους παρει για δουλεια? παλι μια απο τα ιδια θα γινει παλι ανεργια 8α εχουμε αυτοι που ειναι ανεργοι θα δουλεψουνε κ αυτοι που δουλευαν θα μεινουν ανεργοι κ ιδιως αυτοι που ειναι μεγαλοι εμενα η προταση μου ειναι να μεινει η μοριοδοτηση του 50% κ να μειωνετε κα8ε χρονο 10% ετσι ωστε σε 3 με 4 χρονια να αποροφηθουνε καποιοι που εχουν πολλες συμβασεις κ να μπει καποια μοριοδοτηση γι’αυτους που ειναι πανω απο 35 χρονων ετσι θα ψαλιδιστουν κ τα λαθη του παρελθοντος τα οποια γινανε το 8εωρω ακομα ποιο αξιοκρατικο πιστευω.αλλη μια προταση που προτεινω ειναι οσοι εχουν πανω απο 6 8μηνες συμβασεις να γινουν αοριστου χρονου δεν πρεπει να ειναι κ πολλοι αυτοι .κ να γινει αρση τις μονιμοτητας ειμαι υπερ αυτου.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 19:56 | Αλέξανδρος Σαρηβαλάσης

    Στη δεύτερη περίπτωση της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του σχεδίου νόμου αναφέρεται εκ παραδρομής το άρθρο 20 του ν. 2266/94 αντί της παραγράφου 20 του άρθρου 14 του ως άνω νόμου.

  • Κύριε υπουργέ
    Χαίρομαι για την γρήγορη προώθηση του μέτρου. Αυτό άλλωστε είχε τεθεί και από τον γράφοντα ως θέμα στις προ των εκλογών ανοιχτές διαβουλεύσεις που προώθησε το ΠΑΣΟΚ.
    Θέλω εισαγωγικά να θέσω ένα δυο θέματα που θεωρώ κρίσιμα.
    α) Αποφασίστε έναν τρόπο εισαγωγής και κατοχυρώστε τον για 10 ή και 20 χρόνια αν γίνεται εντάσσοντάς τον στο σύνταγμα. Αυτό το λέω γιατί κανένας νόμος δεν μπορεί να εξαλείψει τις αδικίες όμως αν είναι μόνιμο καθεστώς τουλάχιστον θα τραβήξει μια γραμμή από ‘δω και πέρα. Θα μπορούσα για παράδειγμα να δανειστώ τις περιπτώσεις των STAGE αυτών που μπήκαν και αυτών που δεν μπήκαν. Ότι και να γίνει κάποιοι θα «αδικηθούν». Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή των μεταπτυχιακών τίτλων κλπ. Όλοι ξέρουν ότι για τα άτομα της ηλικίας σαν την δική μου, πάνω από 40 το να έκανες μεταπτυχιακό ήταν σαν να κέρδιζες το LOTO και βέβαια αν στο LOTO είχες πιθανότητες, στο μεταπτυχιακό χωρίς άκρες στο πανεπιστήμιο δεν έκανες που να γύριζες την γη ανάποδα. Έτσι τους τίτλους αυτούς κατέχουν οι παραπάνω «τυχεροί» και όσοι κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στο τεράστιο κόστος των σπουδών του εξωτερικού κάτι που μια φτωχή οικογένεια δεν είχε το δικαίωμα ούτε να το σκεφτεί όχι να το πραγματοποιήσει.Τουλάχιστον όμως αν και χάθηκε η δική μου γενιά αυτοί που έρχονται από πίσω να ξέρουν τι να περιμένουν και τι να πράξουν.
    β)Η ανάδειξη από το ΑΣΕΠ των κάθε είδους προσληφθέντων θα πρέπει να έπεται της ανακήρυξης των απαραιτήτων προσόντων, σταθερών και αμετάβλητων για κάθε θέση. Έτσι ο καθένας θα ξέρει εκ των προτέρων του αν μπορεί ή δεν μπορεί για μια θέση και όχι του στυλ στείλτε και βλέπουμε. Αυτός ο ορισμός προσόντων θα έχει την έννοια και της κορυφής μια και φανταστείτε την εικόνα ενός υποψηφίου με σπουδές που αφού θα τον έχουν απορρίψει από μια σειρά θέσεις λόγω ελλείψεως προσόντων να καταλαμβάνει θέσεις χειρονακτών για παράδειγμα που δεν έχουν άλλες δυνατότητες αλλά είναι ικανότατοι στην εν λόγω εργασία.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 18:44 | ΓΕΩΡΓΙΑ Κ

    η παρούσα διαβούλευση αφορά και τις προσλήψεις εκπαιδευτικών;

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 18:13 | marina

    Έχω τελειώσει δημόσιο Ι.Ε.Κ. πληροφορική και έχω εργαστεί 2 φορές με 8μηνη σύμβαση σε νομαρχία μέσω Α.Σ.Ε.Π.
    1)Θα ήθελα να τονίσω την αδικία στα άτομα που έχουν τελειώσει κάποια ειδικότητα σε Ι.Ε.Κ. σε σχέση με άτομα που απλώς διαθέτουν ένα απολυτήριο από τεχνικό, επαγγελματικό ,Τ.Ε.Ε. λύκειο. Έχω τελειώσει το γενικό λύκειο με βαθμό 17 , για να εγγραφείς σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. πρέπει να διαθέτεις απολυτηριο λυκείου , πτυχιούχος θεωρεισαι εφοσον συμμετάσχεις σε πανελλήνιες εξετάσεις πιστοποίησης σε θεωρητικό και πρακτικό μέρος και περάσεις και στα 2, στα πτυχία μας αναγράφεται μόνο η βαθμολογία στο θεωρητικό μέρος. Πρόκειται δηλ για μεταδευτεροβάθμιο τίτλο. Η αδικία είναι ότι στους διαγωνισμούς πάντα υπάρχουν άτομα που έχουν τελειώσει την ειδικότητα σε κάποιο λύκειο με βαθμούς μ.ο. 19 και 20 με αποτέλεσμα να προηγούνται σε βαθμολογία , βαθμοί που δεν είναι αποτέλεσμα πανελληνίων εξετάσεων αλλά των καθηγητών του σχολειού τους και όλοι γνωρίζουμε την ελαστικότητα στα συγκεκριμένα λύκεια.
    Δούλευα με άτομο από Τ.Ε.Ε. που ρωτούσε πως εναλλάσσονται τα ελληνικά με τα αγγλικά στο πληκτρολόγιο και όμως είχε μπει στην δουλεία με μ.ο. 19.8
    2)θα πρέπει στην κατηγορία ΔΕ να υπάρχει περισσότερη αξιοκρατία διότι γίνονται πολλά. Δουλεύουν άτομα ως χείριστες που δεν διαθέτουν τίτλο.
    3) Εύχομαι να γίνονται από εδώ και στο εξής όλες οι προσλήψεις αξιοκρατικά και μέσω ΑΣΕΠ διότι στην νομαρχία που δούλευα 1 εβδομάδα μετά τις εκλογές πήραν άτομα με σύμβαση χωρίς διαγωνισμό. Τέτοιες ενέργειες αυτόματα καταργούν και την αξιοπιστία της κυβέρνησης ,χάνεις την εμπιστοσύνη σου.
    Οπότε εμείς που στηριζόμαστε αποκλειστικά στις νόμιμες διαδικασίες θα πρέπει τώρα να περιμένουμε να περάσουν 8 μήνες να τελειώσουν αυτοί που μπήκαν παράνομα να μπουν κατόπιν αυτοί που ήταν πριν από εμάς και περίμεναν να τελειώσουμε εμείς για να ξαναμπούν και μετά να έρθει η σειρά μας
    4) Εάν ισχύουν τα κοινωνικά κριτήρια μήπως πρέπει να εξεταστεί και η περίπτωση να μοριοδοτειται 1 μέλος από μια οικογένεια πολύτεκνη όπου ο ένας γονέας έχει πεθάνει πριν ενηλικιωθούν τα παιδιά , γιατί σαφώς αυτά τα παιδιά δεν έχουν ισες ευκαιρίες και δυνατότητες να σπουδάσουν
    5) όσο αφορά τα STAGE καλώς που καταργούνται διότι δεν υπήρχε καμία αξιοκρατία ειδικά στην κατηγορία ΔΕ ,στον τρόπο πρόσληψης τους, κάποιος φορέας προμηθευόταν ένα κατάλογο με ονόματα από τον Ο.Α.ΕΔ. και κατόπιν γινόταν η επιλογή ανάλογα τα συμφέροντα αυτού που έκανε την επιλογή. Συνάντησα άτομα που ενώ τους δόθηκε μια ευκαιρία να εργαστούν αντιμετώπιζαν την εργασία με υπεροψία , κοροϊδεύοντας όσους έφευγαν λήγοντας η σύμβαση τους και οι οποίοι είχαν μπει κανονικά μέσω Α.Σ.Ε.Π. λέγοντας ότι μόνο αυτοί θα μονιμοποιηθούν , λειτουργούσαν σαν να έχουν σίγουρη την καρέκλα , έτσι τους είχαν υποσχεθεί. Συνήθως άτομα χωρίς τις απαιτούμενες γνώσεις είναι και αυτά που θέλουν να φαίνονται ενώ άτομα που δουλεύουν με συνέπεια χάνονται μέσα στους 7 στους 10 στο δημόσιο που έχουν αράξει στην μονιμότητα τους.
    6) Πιστεύω ότι είναι αρκετοί εργαζόμενοι που νιώθουν την εκμετάλλευση στο χώρο εργασίας τους ,αυτό δεν αλλάζει, διαπιστώνεις ότι το σύστημα νοσεί και αν δεν γίνουν αλλαγές η κατάσταση θα χειροτερεύει .Κάνεις δεν έχει αντίρρηση για αξιοκρατία στον τρόπο προσλήψεων . Φοβάμαι όμως ότι πάλι θα σκοντάψουμε στον φίλο που βολεύτηκε, στον φίλο που βολεύει .
    Ας ευχηθούμε το καλύτερο!!!!!!!
    Με εκτίμηση Μαρίνα Γαλανοπούλου

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 18:59 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Με το νόμο Παυλόπουλου όσοι μετα το 2004 συμπληρώνουν στο δημόσιο 24 μήνες συνολική υπηρεσία υποχρεωτικά προσλαμβάνονται. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι που υπήρχε περίπτωση να συμπληρώσουν το 24μηνο να μην προσλαμβάνονται. Συγκεκριμένα η σύζυγός μου που εργάζεται σχεδόν κάθε χρόνο ως εποχικός ημερήσιος φύλακας σε αρχαιολογικό χώρο, έφετος παρ΄ότι η προκύρηξη ήταν για 7 μήνες την προσέλαβαν μόνο για 3 μήνες και 20 ημέρες για να μην συμπλήρωση το 24μηνο και στην συνέχεια για το υπόλοιπο διάστημα προσέλαβαν τον επόμενο αναπληρωματικό. Ερωτώ το μέτρο αυτό θα συνεχίσει να ισχύει ή θα το καταργήσετε όποτε θα μπόρει οποίος πληροί τις προϋποθέσεις να έργαζεται εποχικά για όσο διάστημα επιθυμεί;

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 18:58 | Βαγγέλης Γιάννος

    ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ-ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ

    Το α και το ω στη διαφάνεια είναι η επιλογή των υποψηφίων με βάση τα προσόντα τους, τα λεγόμενα αντικειμενικά ή αξιοκρατικά κριτήρια. Για να οδηγηθούμε, να θωρακίσουμε, να εξασφαλίσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα μέσα από το νέο νομοθέτημα καλό είναι να κατοχυρώσουμε την μυστικότητα του υποψηφίου. Ο πολίτης θα πρέπει να αισθάνεται ότι διασφαλίζεται η αιτήσή του και εδώ να ανακαλύψουμε τα εχέγγυα. Υπάρχουν οι τρόποι, πιστεύω και η πολιτική θέληση

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 18:31 | Παναγιώτης Γαλάνης

    Κύριε Υπουργέ,
    Σχολιάζοντας και εγώ το σχέδιο Νόμου θα ήθελα να επισημάνω κάποια σημεία.
    α. Η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων. Λύσεις υπάρχουν και είναι προφανείς όπως η δημιουργία μίας βάσης δεδομένων με τα μόρια του καθενός και η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, η παραπάνω ενίσχυση με προσωπικό του ΑΣΕΠ, αλλά και η έκδοση μίας μόνο προκήρυξης άνα έτος. Μπορεί να συγκεντρώνονται τα αιτήματα όλων των υπαγόμενων στον Νόμο φορέων και να εκδίδεται μία προκήρυξη. Αυτό θα έχει ως συνέπεια εκτός της συντόμευσης της διαδικασίας και την αποφυγή ενός υποψήφιου να είναι επιτυχών σε 2 ή και 3 προκηρύξεις. (πχ 8Κ/08, 3Κ/08, 6Κ/07).
    β. Συμφωνώ και επαυξάνω ότι ο νόμος πρέπει να φτιαχτεί εξ’ ολοκλήρου από την αρχή και να μην είναι τροποποιήσεις παλαιοτέρων.
    και τέλος θα ήθελα να σχολιάσω το τεστ δεξιοτήτων. Απ’ όσο γνωρίζω το τεστ δημιουργήθηκε ως αντιστάθμισμα στην λαίλαπα των συνεντεύξεων και κατά την γνώμη μου ήταν ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση. Τώρα όμως με την κατάργηση της συνέντευξης δεν βλέπω το λόγο ύπαρξης του τεστ. Δεν μπορώ ναν δεχτώ ότι απόφοιτοι 3βάθμιας, 2βάθμιας ή και υποχρεωτικής εκπσης δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις. Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε είναι λάθος το σύστημα εκπσης και όχι ο νόμος για τις προσλήψεις. Παρόλα αυτά και πάλι δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν, με ευκαιρία του τεστ, δεν ανθούσε η παραπαιδεία (πάλι). Αν κάνετε μία έρευνα θα διαπιστώσετε ότι πάρα πολλά φροντιστήρια επενδύσανε στο τεστ, κάποια μάλιστα εκδώσανε και βιβλία. Ένας ακόμη λόγος είναι τα χρήματα που θα χρειαστούν για την υλοποίηση του τεστ κάθε 2 χρόνια και τα οποία χρήματα θα είναι ή από την τσέπη του κράτους ή από τους υποψηφίους. Κι στις 2 περιπτώσεις και ζώντας σε καιρούς οικονομικής κρίσης, κατακριτέο. Μή βλέποντας λοιπόν την ουσιαστική χρησιμότητα (ένα ακόμα κριτήριο) και ταυτόχρονα επιδοτούμε την παραπαιδεία θα προτιμούσα να εξαιρεθεί το τεστ από την μοριοδότηση.
    Με σεβασμό

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 18:02 | The Great

    Υπάρχει και μια μερίδα εργαζομένων στο δημόσιο, που είναι επι ξύλου κρεμάμενοι, κι ας εχουν μακρόχρονη εμπειρια στο δημοσιο. Τέτοιοι πχ ειναι οι εργατες ανασκαφής στο ΥΠΠΟ. Πρασλαβάνονται ως ανειδίκευτοι, ή ως εργάτες,συντηρητές ναυπηγοκατασκευαστικής ζώνης(!!!), κι ας ήταν η τελευταία θάλασσα στην περιοχή τους πριν 2.000 χρόνια και σήμερα η πλησιέστερη είναι 200 χλμ μακριά!!! Δουλεύουν σχεδόν όλο το χρόνο κάποιοι απ’ αυτούς ενναλλάξ ή αποκλειστικά, σε ανασκαφή, αναστήλωση, καθαριότητα, συντήρηση, κηπουρική, αποθηκάριοι, οδηγοί μηχανημάτων ή υπηρεσιακών αυτοκινήτων, σε βιβλιοδεσίες και φωτοτυπικά κτλ, κτλ … Δεν υπάρχει ειδικότητα κι αν υπάρχει, αυτή δεν συναύδει επουδενί με τις προκηρυσσόμενες θέσεις στον φορέα που απασχολούνται χρόνια. Πολλοί δε απ’ αυτούς συναταξιοδοτήθηκαν στο παρελθόν ουσιαστικά ως συμβασιούχοι κυρίως έργου … Τι μέλλει γεννέσθαι μ’ αυτούς? Υπάρχει κάποια πρόβλεψη στο νομοσχέδιο, εκτός από το να μείνουν στον δρόμο μετά από πολλά χρόνια απασχόλησης?

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 18:25 | Ιωάννης Δεληγιάννης

    Προς – Γιαννης – — 12 Νοεμβρίου 2009 @ 16:56

    Όπως προέβλεψα προηγούμενος ο «Δημόσιος υπάλληλος» έκανε την εμφάνιση του.
    Εκτιμώ και σέβομαι τον εαυτό μου και δεν θα γινόμουν δημόσιος υπάλληλος που να με πληρώνανε εκατομύρια. Εδώ όταν είχα δικιά μου δουλειά στην Ελλάδα αρνήθηκα να κάνω δουλειά με το δημόσιο. Θα ήθελα να μεταφέρω την παρούσα εταιρεία μου και το ξένο συνάλλαγμα στην Ελλάδα (διότι έφυγα στο εξωτερικό) αλλά όχι μέχρι να βάλουνε τους δημόσιους υπαλλήλους σε τάξη. Θα ένιωθα τεράστια ντροπή να είμαι δημόσιος υπάλληλος. Και μην ανησυχείς, τα έσοδα μου είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά ενός δημόσιου υπαλλήλου και σαν πατριώτης θέλω να τα φέρω στην Ελλάδα αλλά όχι έτσι. (Και δεν μιλάω για Offshore, μιλάω για εταιρεία που πληρώνει υπαλλήλους, φόρους και ΙΚΑ, μόνο που το κάνει σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης). Μέχρι τότε το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι να χρεωκοπήσουμε ώστε να μην συνεχίσουμε να πληρώνουμε ΆΔΙΚΑ τόσα λεφτά σε αυτούς που κρατάνε την Ελλάδα πίσω. Ο κόσμος φοροδιαφεύγει για να σώσει κάτι από το αδηφάγο Τέρας του δημοσίου.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 18:37 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Η υπαγωγή των προσλήψεων στο Δημόσιο στον ΑΣΕΠ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:29 | Κυριακος

    ερωτηση

    μ αυτο το νομοσχεδιο καταργουνται ολες οι εξαιρεσεις που προυπηρχαν
    οπως π.χ. με τους υπαλληλους των βουλευτων κλπ ;

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:48 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Ο ΠΑΡΩΝ ΝΟΜΟΣ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:12 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    θερμα συγχαρητηρια για αυτη την ανοιχτη διαβουλευση!ηθελα να ρωτησω αν οι ξενες γλωσσες θα εξακολουθησουν να μοριοδοτουνται και ποσο.επισης με ποια λογικη δεν μοριοδοτειται το δευτερο μεταπτυχιακο;
    ευχαριστω πολυ

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:34 | Α.Αλεξιάδης

    Αξιότιμοι κύριοι του υπουργείου. Θα πρέπει να βάλετε άμεσα τέλος στο θέμα με τους συμβασιούχους της ΕΤ 3 . Εδώ και χρόνια οι κομματικες προσλήψεις έχουν απαξιώσει τον μεγάλο αυτό οργανισμό, ο οποίος θα μπορούσε να κατέχει υψηλή θέση στην προτίμηση του κόσμου. Τραβήξτε μια «κόκκινη γραμμή» και κάντε μόνιμους τους δημοσιογράφους που εργάζονται εκεί χρόνια και προς θεού, ΌΧΙ άλλους συμβασιούχους. Το θέμα πρέπει να τελειώσει άμεσα. Οι επόμενες προσλήψεις νέων δημοσιογράφων θα πρέπει να γίνουν με ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ κριτήρια. Διεθνώς όλα τα κρατικά ΜΜΕ κάνουν προσλήψεις με αξιοκρατία και με διαγωνισμούς. Εδώ γιατί δεν γίνεται το ίδιο? .Σας ευχαριστώ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:24 | Γιώργος

    Για του λόγου το αληθές…

    από Γιώργος – — 12 Νοεμβρίου 2009 @ 15:25 Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού γίνει ο σχετικός έλεγχος (moderation) από τους υπεύθυνους της δικτυακής διαβούλευσης, περισσότερα..

    Το πρόβλημα ειναι οτι δεν σας χαιδεύω τα αυτιά???

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:19 | Τάκης Τ.

    Θα ήθελά να μάθω τι πρόκειται να γίνει με όσες προκηρύξεις εκκρεμεί η έκδοση προσωρινών ή τελικών αποτελεσμάτων.
    Η μοριοδότηση των υποψηφίων θα γίνει με βάση το παλιό ή το νέο σύστημα;

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:27 | Τζώρτζια

    Κύριε Υπουργέ,

    Ως άνθρωπος που έχει περάσει τα 21 από τα 27 του χρόνια στα θρανία και στο διάβασμα κάθε κίνηση προς την αξιοκρατία με βρίσκει υπέρμαχο. Το αντίθετο με κάνει να οργίζομαι και να στεναχωριέμαι. Να ξέρετε ότι όλοι όσο προσπαθούν πραγματικά θέλουν την αξιοκρατία, όχι μόνο στη διαδικασία προσλήψεων, αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και ειδικότερα σε ότι αφορά στο κράτος και τη δικαιοσύνη.

    Αναφορικά με τις προσλήψεις, συμφωνώ στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΑΣΕΠ.Επίσης, συμφωνώ στην κατάργηση του 50%, καθώς το γεγονός αυτό αποτελούσε μέχρι σήμερα κίνητρο την χαμηλόμισθη και χωρίς ασφάλιση εργασία στο δημόσιο, π.χ. stage.Το 50% ωθούσε, ακόμα και αυτούς που είχαν καποια θέση στον ιδιωτικό τομέα, να την αφήσουν προκειμένου να γίνουν συμβασιούχοι του δημοσίου και κάποια στιγμή να μονιμοποιηθούν. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος, καθώς χωρίς το 50% αποκλείονταν εξαρχής από τη διαδικασία. Είναι δίκαιο να μην ισχύει.

    Επιπλέον, θα ήθελα να μιλήσω για το κριτήριο της εντοπιότητας.Μέχρι τώρα ίσχυε η μοριοδότηση των 150 μορίων όσων άνηκαν στο δήμο της προκηρυσσόμενης θέσης. Αυτό κάποιες φορές είναι άδικο.Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Εγώ μένω στο νομό Ηλείας σε έναν δήμο 3.000 κατοίκων. Στο δήμο υπάρχει μόνο η δημοτική μας αρχή. Δηλαδή έχω εντοπιότητα μόνο αν προκηρυχθεί μια θέση στο δήμο μας. Δεν υπάρχει καμία άλλη υπηρεσία. Στο διπλανό χωριό είναι το ΙΚΑ, η ΔΟΥ και άλλες υπηρεσίες στις οποίες ανήκει ο δήμος μας και στις οποίες δεν έχω εντοπιότητα καθώς βρίσκονται σε άλλο δήμο. Δεν είναι άδικο????Θα ήθελα λοιπόν να ξαναδείτε το θέμα της εντοπιότητας σε όμορρους δήμους, κάτι που ίσχυε και στο παρελθόν.

    Επίσης, ένα άλλο θέμα που με θίγει είναι τα κοινωνικά κριτήρια στις προσλήψεις.Αναφορικά με τους πολύτεκνους έχει ανακοινωθεί ότι από εδώ και στο εξής δε θα προκυρήσσονται ειδικές θέσεις, αλλά θα μοριοδοτούνται. Το ίδιο θα συμβαίνει και για τους τρίτεκνους. Όμως, οι τρίτεκνοι δεν έχουν εξισωθεί με τους πολύτεκνους, καθώς δεν έχουν ισόβια την τριτεκνία.Εγώ προέρχομαι από τρίτεκνη οικογένεια, αλλά στις προσλήψεις δεν θεωρούμαι τρίτεκνη!!!Αυτό είναι κοινωνική αδικία και θα πρέπει να εξεταστεί.

    Επιπρόσθετα, είμαι μητέρα δύο παιδιών πτυχιούχος και άνεργη. Θεωρώ ότι έχω περισσότερες ανάγκες από κάποιον άτεκνο, καθώς έχω να μεγαλώσω δύο παιδιά. Μέχρι σήμερα όμως μοριοδότηση για τα τέκνα, ξεκινώντας από το πρώτο και όχι από το τρίτο, υπάρχει μόνο στις προσλήψεις ΥΕ. Μήπως και αυτό θα πρέπει να το δείτε?????

    Τέλος, αναφορικά με τους stages, δεν έχω προσωπικά με κανέναν από αυτούς, όμως όλη αυτή η διαδικασία πήγε πίσω τη χώρα πολλά χρόνια. Τα ρουσφέτια στις προσλήψεις θα πρέπει να καταργηθούν προς όφελος της κοινωνίας. Το θέμα αυτό τα τελευταία χρόνια με είχε εξοργίσει, καθώς εμένα ο ΟΑΕΔ ποτέ δε με κάλεσε για μαθητεία, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή κατάσσομαι δεύτερη στις λίστες του οργανισμού με τα περισσότερα τυπικά προσόντα. Χαίρομαι που όλο αυτό θα λήξει, όμως θίγονται πάρα πάρα πολύ νέοι άνθρωποι. Αν και αντίθετη σε ολο αυτό το «φαινόμενο», δέχομαι συνειδησιακά μια επιπλέον μοριοδότησή τους. Όχι όμως της τάξεως του 50%, αλλά μικρότερο, όπως εκείνο του 3% των απολυμένων από την Εταιρία Φωσφορικών Λιπασμάτων.

    Ελπίζω τα προαναφερθέντα να σας απασχολήσουν και εύχομαι το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί να είναι το δικαιότερο όλων των εποχών.

    Με εκτίμηση,
    Γεωργία Ροσγοβά