ΜΕΡΟΣ Β’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ, ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 39 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, ρυθμίζονται οι όροι δημιουργίας και λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και των επιμέρους Μητρώων αυτού, περιλαμβανομένης της Πανελλήνιας Πλατφόρμας Υιοθεσίας των Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, το ειδικότερο περιεχόμενο κάθε Μητρώου και τα πεδία που αυτό περιλαμβάνει, τα θέματα που αφορούν στη διαδικασία πιστοποίησης και χορήγησης κωδικού πρόσβασης στους πιστοποιημένους χρήστες και σε όσους αποκτούν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, τα θέματα μεταφοράς των δεδομένων από το υπάρχον μητρώο, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταχώρισης στοιχείων, τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Με ίδια απόφαση δύνανται να προστίθενται νέα μητρώα και πεδία στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, όπως ενδεικτικά πεδίο αναφορικά με τα στοιχεία γενετικού υλικού (DNA) των ζώων συντροφιάς και να ορίζονται οι τρόποι χρήσης των στοιχείων αυτών και αξιοποίησής τους από τις αρχές και τα όργανα ελέγχου του άρθρου 3.
2. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κάθε δήμου μπορούν να εξειδικεύονται οι κατηγορίες ευαίσθητων και ευπαθών ομάδων της παρ. 13 του άρθρου 4 και να ορίζονται εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια για τη δωρεάν σήμανση, καταγραφή στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, στείρωση και εμβολιασμό των ζώων συντροφιάς (γατών και σκύλων). Επίσης με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μπορούν να αυξάνονται τα ποσά της περ. ζ’ της παρ. 1 του άρθρου 5 ή να μειώνονται ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πρώτου εδαφίου.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.
5. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσδιορίζονται τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς ζώου που δύνανται να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και την ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του και καθιστούν μη επιτρεπτή την αναπαραγωγή τους.
6. Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου, ύστερα από γνώμη της πενταμελούς Επιτροπής της παρ. 7 του άρθρου 7 ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται και οριοθετούνται οι περιοχές στις οποίες δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους.
7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι προδιαγραφές και ο εξοπλισμός των εγκαταστάσεων των κτηνιατρείων που διατίθενται για την πραγματοποίηση των στειρώσεων, της σήμανσης και της καταγραφής αδέσποτων ζώων από εθελοντές κτηνιάτρους, η διαδικασία και χρονική διάρκεια διάθεσής τους, και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών καθορίζονται οι πόροι, η διαδικασία, τα κριτήρια και ο τρόπος χρηματοδότησης των δήμων, των διαδημοτικών συνεργασιών και των συνδέσμων δήμων για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
9. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, που εκδίδεται ετησίως, καθορίζεται το ύψος της χρηματοδότησης που λαμβάνει κάθε δήμος για την υλοποίηση δράσεων του παρόντος, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις επιδόσεις κάθε δήμου ως προς την υλοποίηση των στόχων του επιχειρησιακού του προγράμματος. Σε περίπτωση σοβαρής μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις του παρόντος είναι δυνατόν να επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 33, παρακράτηση μέρους του ποσού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που δικαιούται ο δήμος, η οποία μπορεί να ανέλθει σε ποσό που αντιστοιχεί έως δύο (2) μήνες σε ετήσια βάση.
10. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι κτηνιατρικοί υγειονομικοί κανόνες και οι εν γένει όροι για την αποτροπή του κινδύνου εισβολής στη χώρα ή διαφυγής επιζωοτικών νοσημάτων.
11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται ο τρόπος, τα κριτήρια, η διαδικασία και το ύψος της χρηματοδότησης των προγραμμάτων του άρθρου 19.
12. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών καθορίζονται τα ειδικότερα θέματα που αφορούν στον τρόπο και διαδικασία είσπραξης, διάθεσης και αναπροσαρμογής των προστίμων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 22 και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
13. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας και λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, οι κανόνες λειτουργίας τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
14. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καθορίζονται οι κανόνες και το ωράριο λειτουργίας των περιφραγμένων πάρκων σκύλων εντός της εδαφικής περιφέρειας κάθε δήμου, ο διαχωρισμός μικρόσωμων και μεγαλόσωμων σκύλων για την είσοδο στα πάρκα, ο μέγιστος αριθμός σκύλων ανά συνοδό και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την ομαλή λειτουργία των περιφραγμένων πάρκων σκύλων.
15. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης του άρθρου 33, καθορίζονται λεπτομέρειες της λειτουργίας της, όπως η θητεία της, και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
16. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες για την ανάπτυξη, λειτουργία και υποστήριξη της ψηφιακής εφαρμογής του άρθρου 36, καθώς και οι όροι και η διαδικασία για την πρόσβαση σε αυτήν των αρμόδιων αρχών του άρθρου 3. Με ίδια απόφαση ορίζεται και ο σχετικός πενταψήφιος αριθμός του άρθρου 36.
17. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 31.
18. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ορίζονται οι προδιαγραφές που οφείλουν να πληρούν οι κατασκευές μεταφοράς ζώων εργασίας, όπως τρέιλερ ή κλουβιά επί ή εντός του αμαξώματος οχημάτων.
19. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με την εκλογή του εκπροσώπου των φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων στη επιτροπή του άρθρου 33.

  • 14 Μαΐου 2021, 01:54 | Βικτωρία Γιαννοπούλου

    Υποχρεωτική στείρωση χωρίς καμία εξαίρεση ειδικά σε παράθυρα που επιτρέπουν τσοπανόσκυλα, μια ματιά στις αναρτήσεις των σωματείων της επαρχίας αρκεί για να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα του μέτρου!

    Επιπλέον η επανένταξη είναι απαραίτητη να γίνεται στο σημείο περισυλλογής του ζώου καθώς συντρέχουν αρκετοί κίνδυνοι για την επιβίωση του. Σε περιπτώσεις που απομακρυνθεί απο το οικείο περιβάλλον του κινδυνεύει να τραυματιστεί στην προσπάθεια να ξαναβρεθεί στο γνώριμο σημείο του, τα άγνωστα γι’ αυτόν ζώα της νέας περιοχής πολλές φορές δεν θα είναι φιλικά μαζί του και τις περισσότερες φορές φροντίζεται ήδη από φιλόζωους κατοίκους οπότε η απομάκρυνση τους στερείται λογικής.

    Τέλος θα πρέπει να απαγορευτεί όποια προσάρτηση κλωβού επι του αμαξώματος.

  • 14 Μαΐου 2021, 00:31 | Αικατερίνη Χ

    Η φράση «Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών» ανοίγει την πόρτα σε όλους εκείνους τους εκτροφείς της πίσω πόρτας, που κανείς δεν το κάνει για το κέρδος και όλοι πουλάνε και έχουν τα ζώα τους μηχανές αναπαραγωγής! και φυσικά δεν φαίνεται και πουθενά ότι διαπράττουν οικονομική συναλλαγή καθώς δεν δηλώνονται τα έσοδα στη δήλωσή τους! Φανείτε γενναίοι και σταθείτε στο ύψος σας, ΚΑΝΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ. Βάλτε το λιθαράκι να δομήσουμε μία καλύτερη κοινωνία, απελευθερώνοντας όλους αυτούς τους εθελοντές του δρόμου από τον καθημερινό αγώνα και δώστε τους το δικαίωμα να κάνουν αυτό που ουσιαστικά οφείλουν να κάνουν τα φιλοζωικά σωματεία, να ενημερώνουν και να ευαισθητοποιούν.. ξεκινώντας από τα μικρά παιδιά.. μόνο έτσι θα αλλάξει η ελληνική κοινωνία και θα υπάρξει ελπίδα να μειωθεί ο πληθυσμός των αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων.

  • 14 Μαΐου 2021, 00:08 | Χρυσή Δούλη

    Από το απαράδεκτο άρθρο, παρ 3, που καταργεί στην ουσία την υποχρεωτικότητα της στείρωσης, το λιγότερο που πρέπει είναι να αφαιρεθεί ΤΕΛΕΙΩΣ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ εξαίρεση για κανένα λόγο ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων. Αφήνει ανοιχτή την πόρτα να μην στειρώνουν τα κατοικίδια τους σε αυτούς που έχουν τεράστια ευθύνη για το χάλι των αδέσποτων. Η θα κάνετε νόμιμους τους ερασιτέχνες εκτροφείς, με κανόνες, άδεια κλπ ή σταματήστε αυτό το χάος που δημιουργεί το άρθρο αυτό. Όποιος θέλει να εκτρέφει τις αυτόχθονες φυλές ή και άλλες να του δώσετε το δικαίωμα εκτροφής, να παίρνει άδεια, να τηρεί προϋποθέσεις κλπ που θα ορίσετε με Υ.Α. Να είναι νόμιμος. Αυτή η διγλωσσία «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» είναι το λιγότερο απαράδεκτη.
    Πρέπει να καταργηθεί η ΠΑΡ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39 που καταργεί στην ΠΡΑΞΗ την υποχρεωτικότητά της και μάλιστα σε αυτούς που ευθύνονται σε συντριπτικό ποσοστό για τα αδέσποτα, κτηνοτρόφους και κυνηγούς.

  • 13 Μαΐου 2021, 23:44 | ΚΟΥΤΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33,δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.
    Α)Αιτούμαστε την οριστική εξαίρεση των στειρώσεων των αναφερόμενων ζώων της παραγράφου και την αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών, σύμφωνα με τους όρους της ερασιτεχνικής εκτροφής που προτείναμε στο άρθρο 6.
    Β) Οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους είναι θεσμοθετημένοι με ανάλογες νομοθεσίες. Αιτούμαστε να συμπεριληφθούν στους αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων, εκτός από τους δείκτες που ήδη προβλέπονται από το παρόν νομοσχέδιο, τους ιχνηλάτες, τους λαγωνικούς, τους σκύλους επαναφοράς, έρευνας και νερού, όπως έχουν συμπεριελήφθη στο ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017.
    Γ) Τα κουτιά μεταφοράς στο εξωτερικό μέρος του αυτοκινήτου θα πρέπει να θεσμοθετηθούν ως τα πλέον ασφαλέστερα και καταλληλότερα για τη μεταφορά των κατοικιδίων, με τις ανάλογες προδιαγραφές για την άνεση, ασφάλεια και την ευζωΐα των συντρόφων μας.Με αυτόν τον τρόπο μεταφοράς, αποφεύγονται ατυχήματα (πολλές φορές θανατηφόρα) που μπορεί να προξενηθούν για διάφορους λόγους από την απότομη συμπεριφορά ή κίνηση του κατοικίδιου όταν μεταφέρεται εντός του αυτοκινήτου, καθώς και ο κίνδυνος ασφυξίας ή θερμοπληξίας των αγαπημένων μας συντρόφων. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης επιτρέπεται η μεταφορά των κατοικιδίων με κουτιά μεταφοράς στο εξωτερικό μέρος του αυτοκινήτου, με συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς την ασφάλεια,την άνεση και την ευζωΐα των αγαπημένων μας «φίλων»!

  • 13 Μαΐου 2021, 20:42 | Πανελλαδικη Φιλοζωικη Περιβαλλοντική Ομοσπονδια ΚΑΙ Ζωοφιλική Ομοσπονδία Αττικής κ Σαρωνικου (82 σωματεία)

    ΜΕΡΟΣ Β’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ, ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 39 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

    http://www.opengov.gr/ypes/?p=7880

    παρ 3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.

    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    Στο άρθρο 39 διαβάζουμε ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική στείρωση και δεν είναι τελικά μόνο οι ιδιοκτήτες σοβαρά άρρωστων ή υπερήλικων ζώων, καθώς ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να ορίζει ό,τι θέλει με απόφαση του εξαιρώντας τα ζώα εργασίας (δηλαδή του ποιμενικούς σκύλους βασική πηγή παραγωγής αδέσποτων, ρατσάτα κ.ά., αυτόχθονες φυλές) ενώ εξαιρεί ακόμα και τους ερασιτέχνες εκτροφείς, επειδή όπως αναφέρει δεν το κάνουν για το κέρδος!
    Από το απαράδεκτο άρθρο, παρ 3, που καταργεί στην ουσία την υποχρεωτικότητα της στείρωσης, το λιγότερο που πρέπει είναι να αφαιρεθεί ΤΕΛΕΙΩΣ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ εξαίρεση για κανένα λόγο ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων. Αφήνει ανοιχτή την πόρτα να μην στειρώνουν τα κατοικίδια τους σε αυτούς που έχουν τεράστια ευθύνη για το χάλι των αδέσποτων. Η θα κάνετε νόμιμους τους ερασιτέχνες εκτροφείς, με κανόνες, άδεια κλπ ή σταματήστε αυτό το χάος που δημιουργεί το άρθρο αυτό. Όποιος θέλει να εκτρέφει τις αυτόχθονες φυλές ή και άλλες να του δώσετε το δικαίωμα εκτροφής, να παίρνει άδεια, να τηρεί προϋποθέσεις κλπ που θα ορίσετε με Υ.Α. Να είναι νόμιμος. Αυτή η διγλωσσία «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» είναι το λιγότερο απαράδεκτη.
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    ❖ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39 που καταργεί στην ΠΡΑΞΗ την υποχρεωτικότητά της και μάλιστα σε αυτούς που ευθύνονται σε συντριπτικό ποσοστό για τα αδέσποτα, κτηνοτρόφους και κυνηγούς.
    Η κακοποίηση ζώων από «επαγγελματίες» εκπαιδευτές στη χώρα μας είναι γεγονός καθώς καθένας είναι ό,τι δηλώσει. Δυστυχώς ο νομοθέτης αφήνει τελείως ανοιχτό το θέμα της επάρκειας και ορίζει στο άρθρο 39 ότι δεν δημιουργείται πλατφόρμα καταγγελιών ή πενταψήφιος αριθμός από την ΕΛ.ΑΣ.
    Όσο για την κατάργηση του θεσμού του ερασιτέχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου που ταυτόχρονα στο άρθρο αυτό την αναιρείτε δημιουργώντας ένα χάος στη πράξη, είναι προτιμότερο να θεσπίσετε όρους, προϋποθέσεις, αδειοδότηση κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πλήρη ασυδοσία της κατάστασης. Αν δε, κάτι θέλετε να καταργήσετε αυτό να είναι οι επαγγελματίες εκτροφείς με την κατάσταση τύπου puppy mills που εκτρέφουν τα ζώα τους ή στη λιγότερη των περιπτώσεων ορίστε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ευζωία των ζώων–μηχανών αναπαραγωγής στην Υ.Α, την οποία θα πρέπει να εκδώσετε το αργότερο εντός 2 μηνών από την δημοσίευση του νόμου για να μην έχουμε επανάληψη των ενεργειών του ΥΠΑΑΤ, που δεν την εξέδωσε ΠΟΤΕ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    ❖ Η δική μας πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο Σλοβακίας, που σταμάτησε την εκτροφή κάθε είδους για 5 χρόνια, απορροφήθηκαν όλα τα αδέσποτα των κυνοκομείων τους αλλά και τα εκτός αυτών και μετά επανέφεραν την εκτροφή.

  • 13 Μαΐου 2021, 19:16 | Φιλων

    οχι στην υποχρεωτική στείρωση των σκυλων συντροφιάς.. ειναι απαραδεκτο

  • 13 Μαΐου 2021, 18:24 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΙΧΛΑΚΗΣ

    Με την παράγραφο:
    ‘‘να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.’’
    Αρχικά τίθενται σε κίνδυνο γηγενής φυλές που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα καθώς και ζώα από τις ήδη αναγνωρισμένες φυλές που δεν έχουν περάσει ακόμα την διαδικασία αναγνώρισης-πιστοποίησης. Δεν γίνεται σαφής και ρητή εξαίρεση των ειδικών κατηγοριών ούτε των κανόνων και των προϋποθέσεων. Η πρόταση θεωρείται ασαφής, ασταθής, ελλιπής και αόριστη. Προτείνεται να υπάρχει σαφής εξαίρεση όλων των γηγενών ελληνικών φυλών , και δυνατότητα αναπαραγωγής με κανόνες ερασιτεχνικής εκτροφής(2 γέννες από 2 θηλυκά σκυλιά ανά έτος με μέγιστο αριθμό 6 γεννών) στα Άρθρα 5 και 6 που αφορούν τις υποχρεώσεις και την αναπαραγωγή
    Αναφορικά με την πρόταση:
    ‘‘Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.’’
    Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο , χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.
    επί της παραγράφου 13 θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο στους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης καταφυγίων

  • 13 Μαΐου 2021, 14:39 | ΤΣΙΠΛΑΚΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Να υπάρξει σαφής και άμεση εξαίρεση της στείρωσης όλων των σκύλων εργασίας όπως κυνηγίου, ποιμενικών, φύλαξης, βοήθειας και όλων των σκύλων με πιστοποιητικά καθαροαιμίας pedigree. Καμία επανένταξη αδέσποτου σκύλου ΜΟΝΟ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ.
    Θεσμοθέτηση της ερασιτεχνικής εκτροφής

  • 13 Μαΐου 2021, 14:33 | AΡΑΜΠΑΤΖΙΔΗΣ Κ.

    Να υπάρξει σαφής και άμεση εξαίρεση της στείρωσης όλων των σκύλων εργασίας όπως κυνηγίου, ποιμενικών, φύλαξης, βοήθειας και όλων των σκύλων με πιστοποιητικά καθαροαιμίας pedigree. Καμία επανένταξη αδέσποτου σκύλου ΜΟΝΟ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ.
    Θεσμοθέτηση της ερασιτεχνικής εκτροφής

  • 13 Μαΐου 2021, 14:15 | ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΤΟΥΓΛΙΔΗΣ

    Να υπάρξει σαφής και άμεση εξαίρεση της στείρωσης όλων των σκύλων εργασίας όπως κυνηγίου, ποιμενικών, φύλαξης, βοήθειας και όλων των σκύλων με πιστοποιητικά καθαροαιμίας pedigree. Καμία επανένταξη αδέσποτου σκύλου ΜΟΝΟ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ.
    Θεσμοθέτηση της ερασιτεχνικής εκτροφής

  • 13 Μαΐου 2021, 14:56 | ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΓΚΟΣ

    Να υπάρξει σαφής και άμεση εξαίρεση της στείρωσης όλων των σκύλων εργασίας όπως κυνηγίου, ποιμενικών, φύλαξης, βοήθειας και όλων των σκύλων με πιστοποιητικά καθαροαιμίας pedigree. Καμία επανένταξη αδέσποτου σκύλου ΜΟΝΟ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ.
    Θεσμοθέτηση της ερασιτεχνικής εκτροφής

  • 13 Μαΐου 2021, 14:26 | ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΣΑΝΤΕΚΙΔΗ

    Να υπάρξει σαφής και άμεση εξαίρεση της στείρωσης όλων των σκύλων εργασίας όπως κυνηγίου, ποιμενικών, φύλαξης, βοήθειας και όλων των σκύλων με πιστοποιητικά καθαροαιμίας pedigree. Καμία επανένταξη αδέσποτου σκύλου ΜΟΝΟ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ.
    Θεσμοθέτηση της ερασιτεχνικής εκτροφής

  • 13 Μαΐου 2021, 14:51 | ΙΤΣΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Να υπάρξει σαφής και άμεση εξαίρεση της στείρωσης όλων των σκύλων εργασίας όπως κυνηγίου, ποιμενικών, φύλαξης, βοήθειας και όλων των σκύλων με πιστοποιητικά καθαροαιμίας pedigree. Καμία επανένταξη αδέσποτου σκύλου ΜΟΝΟ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ.
    Θεσμοθέτηση της ερασιτεχνικής εκτροφής

  • 13 Μαΐου 2021, 14:27 | ΤΣΙΜΕΝΑΚΗΣ Ι.

    Να υπάρξει σαφής και άμεση εξαίρεση της στείρωσης όλων των σκύλων εργασίας όπως κυνηγίου, ποιμενικών, φύλαξης, βοήθειας και όλων των σκύλων με πιστοποιητικά καθαροαιμίας pedigree. Καμία επανένταξη αδέσποτου σκύλου ΜΟΝΟ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ.
    Θεσμοθέτηση της ερασιτεχνικής εκτροφής

  • 13 Μαΐου 2021, 14:09 | ΑΘΗΝΑ

    Να υπάρξει σαφής και άμεση εξαίρεση της στείρωσης όλων των σκύλων εργασίας όπως κυνηγίου, ποιμενικών, φύλαξης, βοήθειας και όλων των σκύλων με πιστοποιητικά καθαροαιμίας pedigree. Καμία επανένταξη αδέσποτου σκύλου ΜΟΝΟ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ.
    Θεσμοθέτηση της ερασιτεχνικής εκτροφής

  • 13 Μαΐου 2021, 14:49 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Να υπάρξει σαφής και άμεση εξαίρεση της στείρωσης όλων των σκύλων εργασίας όπως κυνηγίου, ποιμενικών, φύλαξης, βοήθειας και όλων των σκύλων με πιστοποιητικά καθαροαιμίας pedigree. Καμία επανένταξη αδέσποτου σκύλου ΜΟΝΟ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ.
    Θεσμοθέτηση της ερασιτεχνικής εκτροφής

  • 13 Μαΐου 2021, 14:25 | ΣΟΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

    Να υπάρξει σαφής και άμεση εξαίρεση της στείρωσης όλων των σκύλων εργασίας όπως κυνηγίου, ποιμενικών, φύλαξης, βοήθειας και όλων των σκύλων με πιστοποιητικά καθαροαιμίας pedigree. Καμία επανένταξη αδέσποτου σκύλου ΜΟΝΟ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ.
    Θεσμοθέτηση της ερασιτεχνικής εκτροφής

  • 13 Μαΐου 2021, 13:59 | LIVIAKIS NEKTARIOS

    Το μέτρο για την στείρωση είναι αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό, αντικυνοφιλικο, αντιεπιστημονικό, κ ότι άλλο αντί…θέλει κάποιος! Παρτο πίσω έστω για τα δεσποζωμενα άμεσα!!

  • 13 Μαΐου 2021, 12:31 | Τηλεμαχος

    Πρέπει οπωσδήποτε να εξαιρεθούν οι σκύλοι εργασίας από την υποχρεωτικοί στείρωση γιατί δεν μπορούν να αποδώσουν και βασανίζονται.

  • 13 Μαΐου 2021, 10:50 | Αλεξάντρα

    Καμία εξαίρεση σε κανέναν. Υποχρεωτικές στειρώσεις όλων τ6ων δεσποζόμενων ζώων. ΄Αμεση εγαρμογή του νόμου.

  • 13 Μαΐου 2021, 10:48 | Αλεξάντρα

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων. Καμία υποχώρηση σε καμία ομάδα πίεσης για το αντίθετο. ΄Αμεση η εφαρμογή του νόμου.

  • 13 Μαΐου 2021, 09:22 | Βασίλης

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39 .που καταργει στην ΠΡΆΞΗ την υποχρεωτικότητα της και μαλιστα σε αυτους που ευθυνονται σε συντριπτικο ποσοστό για τα αδεσποτα, κτηνοτροφους και κυνηγους .

    Οσο για την καταργηση του θεσμου του ερασιτεχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παροντος νομοσχεδίου που ταυτοχρονα στο αρθρο αυτό την αναιρειτε δημιουργώντας ένα χαος στη πραξη , είναι προτιμοτερο να θεσπισετε ορους ,προυποθεσεις , αδειοδοτηση κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πληρη ασυδοσια της καταστασης .

    Αν δε, κατι θελετε να καταργησετε αυτό να είναι οι επαγγελματιες εκτροφεις με την κατασταση τυπου puppy mils που εκτρεφουν τα ζώα τους ή στη λιγοτερη των περιπτωσεων οριστε συγκεκριμενες προυποθεσεις για την ευζωια των ζωων –μηχανων αναπαραγωγής στην Υ.Α την οπια θα πρεπει να εκδωσετε το αργοτερο εντος 2 μηνων από την δημοσιευση του νομου για να μην εχουμε επαναλειψη των ενεργειών του ΥΠΑΑΤ ,που δεν την εξεδωσε ΠΟΤΕ .

  • 13 Μαΐου 2021, 09:59 | Νικολέτα

    Απαράδεκτο άρθρο. Πάρτε το πίσω. Αναιρείτε την υποχρεωτική στείρωση. Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και χωρίς εξαιρέσεις .Οι κυνηγοί και οι κτηνοτρόφοι που δεν στειρώνουν ποτέ τα ζώα τους είναι που προκαλούν μεγάλο αριθμό αδέσποτων. Η στείρωση των δεσποζόμενων και αδέσποτων πρέπει να είναι υποχρεωτική για όλουςόσους έχουν ζώα εκτός των νόμιμων εκτροφέων.

  • 13 Μαΐου 2021, 09:21 | Κωνσταντίνα

    Απαράδεκτο άρθρο. Πάρτε το πίσω. Αναιρείτε την υποχρεωτική στείρωση. Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και χωρίς εξαιρέσεις .Οι κυνηγοί και οι κτηνοτρόφοι που δεν στειρώνουν ποτέ τα ζώα τους είναι που προκαλούν μεγάλο αριθμό αδέσποτων. Η στείρωση των δεσποζόμενων και αδέσποτων πρέπει να είναι υποχρεωτική για όλουςόσους έχουν ζώα εκτός των νόμιμων εκτροφέων.

  • 13 Μαΐου 2021, 00:29 | Ουρανία Γκοτση

    1. Κηδεμόνας και όχι ιδιοκτήτης. Δεν είναι εργαλείο τα άλλα ζώα.
    2. Καθολικη παύση γεννήσεων σε παράνομους και νόμιμους εκτροφείς μέχρις ότου σταματήσουν να υπάρχουν ζώα σε δρόμους και κλουβια.
    3. Επιτακτική ανάγκη εισαγωγής μαθημάτων σε ανήλικους αναφορικά με τα άλλα ζώα, καθώς καμία δράση δεν δύναται να υλοποιηθεί αν έχουμε ένα λαό με απουσία ενσυναισθησης και βαθύ ανθρωποκεντρισμό.
    4. Επιτέλους επιτρέψτε το αυτονόητο. Να κυκλοφορούν όλα τα ζώα ελεύθερα στα ΜΜΜ και τους χώρους εστίασης. Τραγικό να διεκδικούμε τα αυτονόητα σε ένα τόσο απαρχαιωμένο κ απαιδευτο περιβάλλον.

  • 12 Μαΐου 2021, 19:49 | Θανάσης Βαγενάς

    Η εξαίρεση των σκύλων εργασίας και των ζώων με pedigree, καθώς και η ερασιτεχνική εκτροφή κατά συνέπεια, θα πρέπει να προβλέπεται ΣΑΦΩΣ στο νομοσχέδιο και να μην εξαρτάται από την διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού και μιας επιτροπής.

  • 12 Μαΐου 2021, 19:18 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

    Απαράδεκτο. Είναι ανατροπή της υποχρεωτικής στείρωσης των ζώων. Πρέπει άμεσα να αποσυρθεί.
    Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα χωρίς καμία εξαίρεση σε ιδιώτες με όποια δικαιολογία. Ιδιαίτερα οι κυνηγοί και κτηνοτρόφοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εξαιρούνται γιατί είναι αυτοί που δημιουργούν μεγάλο αριθμό αδέσποτων. Οι μόνοι που θα μπορούν να εξαιρούνται είναι οι νόμιμοι εκτροφείς και αυτοί με αυστηρά ορατές διαδικασίες.

  • 12 Μαΐου 2021, 18:23 | Ρουμπίνη Ψ.

    Φυσικά και πρέπει να εξαιρεθούν τα καθαρόαιμα με πεντιγκρί ζώα!!!!!
    Είναι η κληρονομιά αιώνων!!!!! Δεν αποτελούν τα αδέσποτα. Ολα έχουν καταχωρημένο τσιπ όπως και υποχρεωτικά και οι απόγονοί τους. Είναι απολυτα ανιχνεύσιμα γιατί είναι καταχωρημένα στον Κυνολογικό Ομιλο Ελλάδος. Αυτό το ποιηματάκι πλέον απο τους «φιλοζωους» που έχουν βάλει στο στόχαστρο την καθαρόαιμη ερασιτεχνική εκτροφή με ξεπερνάει… Για να σας ενημερώσουμε οτι μικρό μέρος απο τα καθαρόαιμα ζώα είναι κυνηγόσκυλα και τσοπανόσκυλα με τα οποία φαγωθήκατε πια…. Τα περισσότερα είναι ζώα συντροφιάς που ζουν μέσα στα σπίτια σαν ισότιμα μέλη της οικογένειας.
    Ερασιτέχνης εκτροφέας δεν είναι αυτός που ζευγαρώνει ότι μοιάζει με κάποια ράτσα, αλλά αυτός που κάνει επιλεκτική εκτροφή για τη βελτίωση της φυλής που αγαπά και τα ζώα του έχουν πεντιγκρί!!!!! Και φυσικά έχει τη δουλειά του και δεν βιοπορίζεται απο την εκτροφή.
    Ο μοναδικός φορέας καθαρόαιμων σκύλων είναι ο Κυνολογικός Ομιλος Ελλάδος και αυτός πρέπει να είναι το βασικό μέλος της επιτροπής για τις άδειες και οχι άνθρωποι φανατικοί που έχουν μένος έναντι των καθαρόαιμων ζώων και θεωρούν οτι οι κάτοχοι καθαρόαιμων ζώων είναι εγωκεντρικά άτομα με ψυχολογικά προβλήματα.
    Yπάρχει Βίντεο ντοκουμέντο !!! η κα των Φιλοζωικών βγάζει λογύδριο για τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες που πετάνε τα κουτάβια και ζευγαρώνουν ανεξέλεγκτα σε εκπομπή και απο πίσω παίζει βίντεο απο «υπεύθυνο’ καταφύγιο την ώρα που ζευγαρώνουν τα μαντρωμένα αστείρωτα αδέσποτα….

  • 12 Μαΐου 2021, 16:51 | Μαρία Ξυλούρη

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!
    Είναι ουτοπικό να θέλεις να λύσεις το πρόβλημα των χιλιάδων αδέσποτων ζώων της Ελλάδας, αν δεν ελέγξεις πρώτα τις γέννες από ανεύθυνους κηδεμόνες.

    Οι νόμοι από το 2003 έως σήμερα δεν έχουν επιτύχει τίποτα. Υπάρχει διασυρμός στο εξωτερικό για την κατάσταση της χώρας μας.

    Τόσα χρόνια έχει αποδειχθεί ότι το κράτος, δήμοι και φορείς, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, είτε θεσμικά είτε οικονομικά και το βάρος όλο μετατίθεται αναγκαστικά στους ελεθοντές φιλόζωους οι οποίοι έχουν αποστραγγιστεί οικονομικά και ψυχολογικά. Δεδομένου λοιπόν ότι τόσα χρόνια όχι μόνο δεν έχει αλλαξει κάτι, αλλά έχει μεγαλώσει το πρόβλημα, η στείρωση είναι μονόδρομος.

  • 12 Μαΐου 2021, 16:31 | Ανδρεας Γεωργακης

    Κανείς μας δεν θέλει αδέσποτα στους δρόμους όμως με το νομοσχέδιο αυτό θα πετύχετε ακριβώς το αντίθετο.. Κάθε χρόνο στις πανευρωπαϊκες εκθέσεις που γίνονται στην Χωρα μας όλοι μιλάνε για τα πόσο ψηλά είναι η κυνοφιλια στην Ελλάδα και σε αυτές τις εκθέσεις αν δεν το ξέρατε να σας ενημερώσω ότι απαγορεύεται η συμμετοχή σε στειρωμενα ζώα.. Έχετε ιδέα τι πάτε να πράξετε? Έστω την ύστατη στιγμή πάρτε πίσω την στείρωση για τα υγιέστατα μέλη της οικογένειας μάς.Ελπιζω να επικράτηση η λογική.

  • 12 Μαΐου 2021, 15:56 | ΑΝΝΑ ΛΑΛΕΝΗ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ. ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ. Ήδη προβλέπονται πολλές εξαιρέσεις. Να μην υπάρξει χρονική μετάθεση 2 χρόνων για την έναρξη εφαρμογής αυτής της διάταξης. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός αδέσποτων θα δημιουργηθεί μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια! Να μην προβλέπεται η δυνατότητα περαιτέρω εξαιρέσεων και να μην μπορεί να μετατίθεται χρονικά η εφαρμογή της υποχρεωτικής στείρωσης με υπουργική απόφαση. Ο νόμος θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρός και ως προς τις εξαιρέσεις και ως προς την χρονική μετάθεση της υποχρεωτικής στείρωσης. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Κ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΟΣΟ ΥΠΆΡΧΕΙ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΓΕΝΝΕΣ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ. ΟΣΟ ΜΕΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ, ΤΟΣΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΔΙΟΓΚΩΝΕΤΑΙ.

  • 12 Μαΐου 2021, 14:15 | Δημήτρης Γρατσάνης

    ΌΧΙ στην στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων
    ΝΑΙ στην ερασιτεχνική εκτροφή
    ΝΑΙ στη στείρωση μόνο των αδέσποτων σκύλων

  • 12 Μαΐου 2021, 13:29 | Κατερίνα Σαμαρά

    ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ! ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΠΑΡΑΤΑΝΕ ΤΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ. ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΙΓΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ!

  • 12 Μαΐου 2021, 13:48 | ΠΑΡΑΣΧΟΥ ΣΟΦΙΑ

    ΑΡΘΡΟ 39,παρ 3

    3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.

    Φανηκε , ότι θα κανατε τη μεγαλη τομή , δυστυχως διαβαζοντας ενα ενα πλεον τα αρθρα , βλεπουμε οτι οχι μονο δεν γινεται τομή αλλά η προσπαθεια να «ικανοποιηθουν «όλες οι πλευρές οδηγει σε ενα μεγαλο χαος και αλαλουμ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39 .που καταργει στην ΠΡΆΞΗ την υποχρεωτικότητα της και μαλιστα σε αυτους που ευθυνονται σε συντριπτικο ποσοστό για τα αδεσποτα, κτηνοτροφους και κυνηγους .

    Οσο για την καταργηση του θεσμου του ερασιτεχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παροντος νομοσχεδίου που ταυτοχρονα στο αρθρο αυτό την αναιρειτε δημιουργώντας ένα χαος στη πραξη , είναι προτιμοτερο να θεσπισετε ορους ,προυποθεσεις , αδειοδοτηση κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πληρη ασυδοσια της καταστασης .

    Αν δε, κατι θελετε να καταργησετε αυτό να είναι οι επαγγελματιες εκτροφεις με την κατασταση τυπου puppy mils που εκτρεφουν τα ζώα τους ή στη λιγοτερη των περιπτωσεων οριστε συγκεκριμενες προυποθεσεις για την ευζωια των ζωων –μηχανων αναπαραγωγής στην Υ.Α την οπια θα πρεπει να εκδωσετε το αργοτερο εντος 2 μηνων από την δημοσιευση του νομου για να μην εχουμε επαναλειψη των ενεργειών του ΥΠΑΑΤ ,που δεν την εξεδωσε ΠΟΤΕ .

    Η δικη μας προταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Σλοβακιας , που σταματησε την εκτροφή κάθε ειδους για 5 χρονια , απορροφήθηκαν όλα τα αδεσποτα των κυνοκομειων τους αλλά και τα εκτος αυτών και μετά επανεφεραν την εκτροφή .

  • 12 Μαΐου 2021, 13:38 | νικος κλεφτοδημος

    «Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.»
    Ουσιαστικά καταργείται η υποχρεωτική στείρωση
    Νομοθετώντας πρέπει οι άξονες πού χαράζουμε να είναι ευθυγραμοι χωρίς ΖιγκΖαγκ.Πρέπει να υπάρχει με λίγα λόγια ΕΝΙΑΙΑ ΣΚΕΨΗ. Το Φιλοζωικό Κίνημα έχει ξεκάθαρη θέση, βγαλμένη ,όχι εγκεφαλικά,αλλά από την
    εμπειρία πολλών χρόνων απο την περιθαλψη και φροντίδα εκαντοντάδων χιλιάδων αδέσποτων εγκαταλελειμένων σκύλων και γάτων.Οι σκύλοι που βρίσκουμε στην μεγάλη πλειοψηφία είναι απο κυνηγούς
    η τσοπάνηδες .Πολλά άρωστα η γερασμένα.Πολλές φορές με αρώστιες που θεραπεύονται εύκολα πχ ψώρα,ερλιχεια κτλ.Οι γάτες φρούτο μιας ασυνείδητης κηδεμόνευσης.Και μιλάμε για αυτά που βρίσκομαι.
    Γιατί πολλά οδηγούνται στον θάνατο με φρικτούς τρόπους αμέσως μόλις γεννηθούν.
    Αν επιζήσουν ο μέσος όρος ζωής τους είναι ενάμισυ χρόνος
    Δεν υπάρχει άλλη λύση απο την υποχρεωτική στείρωση.Μην υποκείπτετε λοιπόν στα διάφορα λόμπυ και τα συμφέροντα τους.Δωστε μια ριζική λύση σε αυτό το μαρτύριο των αδέσποτων και στο απαίσιο θέαμα που
    επικρατεί στην Ελλάδα.Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα μας βρείτε απέναντι σας με τους φίλους μας τα αδεσποτάκια μπροστά στους Δημους

  • 12 Μαΐου 2021, 12:56 | Νικος Τσορδιάς

    NAI ΣΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • 12 Μαΐου 2021, 12:55 | Νικος Τσορδιάς

    Οι κυνηγετικοι σκύλοι ειναι οικογενειακοι φιλοι και σύντροφοι των κυνηγών .Εχουν αποκτηθεί με πολλά έξοδα και στερήσεις,απαιτούν άριστη υγεία,εξάσκηση και διατροφή ως κορυφαίοι αθλητές που είναι και πέρα απο φίλοι και σύντροφοι στο κυνήγι ,αποτελούν και περουσιακό στοιχείο του πολίτη που κανεις δεν εχει το δικαίωμα να πειράξει.Ενας στειρωμένος κυνηγετικός σκύλος δεν έχει καμία αξία γιαυτό και παγκοσμίως δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στειρωμένων κυνηγετικών σκύλων σε εκθεσεις μορφολογίας και σε αγώνες εργασίες.Ως εκ τούτου ειναι περα ως πέρα ανιθηκο και αντισυνταγματικό να στερεις και να ακυρώνεις με το φρικαλέο αντιεπιστημονικό μέτρο της αναίτιας στείρωσης τον κυνηγετικό σκύλο.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:43 | Νικος Τσορδιάς

    NAI ΣΤΗΝ ΡΗΤΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΩΝ ΦΥΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ .ΝΑΙ ΣΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΦΥΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • 12 Μαΐου 2021, 11:39 | Ιωάννης Αποστολόπουλος

    Η εξαίρεση στείρωσης που προβλέπεται στην παράγραφο 3 για τα ζώα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές θα πρέπει να προβλέπεται εξ ορισμού στο νόμο και όχι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Υπουργού ή επιτροπής.

    Ιωάννης Αποστολόπουλος
    τ. Εκτροφέας – Εκπαιδευτής
    KynoLamia

  • 12 Μαΐου 2021, 11:13 | Ακης Παλλ

    Συμφωνούμε εν μέρη με το άρθρο 39 παρ.3

    ΟΧΙ στην στείρωση των υγιέστατων δεσποζόμενων ζώων!
    Η επιστήμη και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος τάσσονται κατά των στειρώσεων αυτών!!
    Ας εμπιστευτούμαι την επιστήμη και τον λόγο υπαρξής της!

    Ναι στην στείρωση των αδέσποτων!!!

    Ναι στην Ερασιτεχνική Εκτροφή!

    ΟΧΙ στο διαβατήριο εντός της χώρας , διότι όπως και στις άλλες Ευρωπαικές χώρες , ο μόνος λόγος απόκτησης διαβατηρίου είναι για να ταξιδέψει ένα ζώο εκτός της χώρας που ανήκει!!

  • “Άρθρο 39 – παράγραφος 3. “Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.”
    πρακτικά δηλαδή όποιος επιθυμεί να αναπαράγει τα κατοικίδιά του, χωρίς να είναι επαγγελματίας εκτροφέας εξαιρείται αν θέλει της υποχρεωτικής στείρωσης;;
    Πώς αυτό προστατεύει τα ζώα τόσο από την ανεξέλεγκτη εκτροφή ή από τους κατά της στείρωσης “συλλέκτες”;

  • 12 Μαΐου 2021, 10:30 | Γιώργος Μακρυκωστας

    Οι καθαρόαιμες φυλές κυνηγίου και εργασίας γενικότερα ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΌ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΌΤΗΤΑ. Να εξαιρεθουν οριστικά ρητά και αμετάκλητα. Δεν μπορεί να χαθεί η κυνοφυλια στη Χώρα μας επειδή κάποιοι ασπάζονται τα ψευδή και τις ανακρίβειες κάποιων φανατικών της.. επιδοτούμενη ζωοφιλις

  • 12 Μαΐου 2021, 09:59 | Κοκκορινος Γεώργιος

    Φυσικά και πρέπει ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (κυνηγετικής, ποιμενικες) από αυτή τη φρικαλεοτητα! Αδέσποτα παράγουν τα αδέσποτα και όχι τα δεσποζομενα. Οι καθαρόαιμος φυλές πρέπει να προστατευθουν από τον άρρωστο φανατισμό των ψευτο ζωόφιλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 00:36 | Παγιωτη Λενη

    Κανενα δεσποζωμενο για στείρωση! Στείρωστε τα αδέσποτα να εξαφανιστείτε κ οι παράνομες φιλοζωικές να τελειωνουμε..τα υπόλοιπα στον δήμο όπως θα έπρεπε

  • 11 Μαΐου 2021, 22:39 | Αργυρώ Βάλβη

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:49 | Βάνα Ζερβα

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ. ΜΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΤΕ. Ήδη ο νόμος προβλέπει αρκετές εξαιρέσεις. Προβληματική είναι η χρονική μετάθεση μετα 2 έτη για την έναρξη εφαρμογής και η δυνατότητα να εξαιρούνται και άλλοι και να μετατίθεται χρονικά η εφαρμογή της υποχρεωτικής στείρωσης με μια υπουργική απόφαση. Ο νόμος θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρός και ως προς τις εξαιρέσεις και ως προσ την μετάθεση για το μέλλον της στείρωσης. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Κ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΓΕΝΝΕΣ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ. ΟΣΟ ΜΕΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ, ΤΟΣΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΔΙΟΓΚΩΝΕΤΑΙ.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:41 | Κωνσταντίνος Πετρηνός

    Φανηκε , ότι θα κανατε τη μεγαλη τομή , δυστυχως διαβαζοντας ενα ενα πλεον τα αρθρα , βλεπουμε οτι οχι μονο δεν γινεται η τομή αλλά προσπαθεια να «ικανοποιηθουν «όλες οι πλευρές οδηγει σε ενα μεγαλο χαος και αλαλουμ
    Aπο το απαραδεκτο αρθρο, παρ 3 ,που καταργει στην ουσια την υποχρεωτικότητα της στειρωσης ,το λιγοτερο που πρεπει είναι να αφαιρεθει ΤΕΛΕΙΩΣ.

    Η θα κανετε νομιμους τους ερασιτεχνες εκτροφεις , με κανονες , αδεια κλπ ή σταματηστε αυτό το χαος που δημιουργει το αρθρο αυτό .

    Μεγαλη υποχωρηση της Κυβερνησης στις πιεσεις που δεχτηκε .

    Πληρης σχεδον αναιρεση της υποχρεωτικοτητας της στειρωσης και μαλιστα απο αυτους που ευθυνονται σε συντριπτικο ποσοστό για τα αδεσποτα, κτηνοτροφους και κυνηγους .

    Για να λεμε τα πραγματα με το ονομά τους , η υποχρεωτικη στειρωση καταργειται .

    Καταργειστε το 39 , παρ 3 και αν θεωρειτε ,ότι πρεπει να εισαχθει ο θεσμος του ερασιτεχνη εκτροφεα ,θεσπιστε στον και αφηστε το αλαλουμ αυτό

    ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ εξαιρεση για οποιοδηποτε λόγο ποιμενικων και κυνηγετικων σκυλων .Αφηνετε ολανοιχτη τη πορτα να μην στειρωνουν τα κατοικιδια τους σε αυτους που έχουν τεραστια ευθυνη για το χαλι των αδεσποτων .
    Οποιος θελει να εκτρεφει τις αυτοχθονες φυλες να του δωσετε το δικαιωμα εκτροφης , να παιρνει άδεια , να τηρει προυποθεσεις ,. Να είναι νομιμος δηλαδη και όχι αυτά τα καραγκιοζιλικια της παρ 3 του αρθρου 39 .

  • 11 Μαΐου 2021, 19:51 | Kατερινα Ανυφαντή

    Ο εγκλεισμός αδέσποτων ζώων σε καταφύγια υπό προυποθέσεις αφου και εφόσον απαγορεύτει η εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα μας (εξαιρουνται τα ζώα εκτροφης) από το εξωτερικό για 3 τουλάχιστον έτη ώστε να δοθεί έμφαση στις τοπικές υιοθεσίες.
    1. Τα καταφυγια αυτά πρέπει να πληρουν τις προδιαγραφές οικογενιακού περιβάλλοντος για ζώα που προορίζονται για συντροφια και να μην μοιάζουν με εγκατάστασεις εγκατάλειψης ζώων όπως είναι μέχρι και σήμερα.
    Λέμε όχι στα ξεχασμένα κλουβιά σε εγκαταστάσεις στη μέση του πουθαινά χωρίς κανένα πρόγραμμα του τι θα γίνει το κάθε ζώο που εισάγεται εκεί.
    2. Σχολαστική καμπάνια προώθησης υιοθεσίων των εισαχθέντων ζώων σε καταφύγια σε όλα τα μέσα, τύπο τηλεοράση, ραδιόφωνο σε μορφή κοινωνικής διαφήμησης.
    3. Να καταστεί αναγκαία ανά σχολική τάξη η επίσκεψη σε καταφύγιο ζώων συντροφιάς, συγκεριμένα ο αριθμός επισκέψεων που απατείται για να ενημερωθεί και μορφωθεί άρτια ένας μαθητής με κανόνες υπέυθυνης υιοθεσιας και σεβασμού προς τα ζώα να είναι 4 ανάσχολικό έτος.
    Με την ίδια πειθαρχεία και συνέπεια μου μαθαίνουν τα παιδά μας διάφορες γενικές έως άχρηστες γνώσεις,θα πρέπει να προβλεφθεί η επίσκεψη των παιδιών σε καταφύγια ζώων και να δημουργηθεί και ένα πιλοτικό εθελοντικό πρόγραμμα που θα συμπεριλαβάνει μαθητές απο όλα τα σχολεία της χωράς.
    4. Δημουργεία σταρτιγικής κμαπάνιας για τις υιοθεσίας αδέσποτων

    Σε ό,τι αφορά την στείρωση. Θεωρούμε ότι όταν κάποιος θέλει να ζει με ένα κατοίκιδιο χωρίς σκοπό την εκτροφή του θα πρέπει αυτό να στειρώνετε. Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί απλοί πυομύτρες και ακρίνος των όρχεων σε ζώ αστείρωτα που επιθυμουν να εκφράσουν τις φυσικές τους ανάγκε ςοι οποίες δεν καλύπτονται ποτέ καθώς ο διιοκτήτης δεν σκοπέυει να τα ζευγαρώσει. και αν τα ζευγαρώσει δεν είναι σ εθέση ο μέσος άνθρωπος χωρίς τις απαρίτητες γνώσεις να μπορέσει να βρει υπευθυνους ιδοκτήτες για όλα τα μωρά που θα προκυψουν απο τυχόν ζευγάρωμα. Πριν ξεκινήσουν τ απρόστιμα περί μη στειρωσης θα πρεπει να δημκουργηθουν δημοτικά κτηνιατρειά όπου θα μπορουν να στειρώνωνται ζώα σε ελεχγώμενες τιμές και σε ευπαθεις κοινωνικές ομάδες οι στειρώσεις θα πρέπει να επιδοτούνται.

    Επιπλέον χτυπημένα ζώα που βρίκσονται στον δρόμους, σε δημόσιες οδούς, πλατείες κλπ πρεπει να προσκομίζονται σε δημοτικά κτηνιατρεια με σκοπό την ΔΩΡΕΑΝ περιθαλψη τους. Μέχρι και σήμερα η αδέσποτη κληρονομιά του τόπου μας βαρύνει οικοομικά τος ευαισθητοποιημένους φορολογουμενους πολίτες οι οποίοι πευτουν θύματα εκμετάλλευσης από ανθρώπους που ζητούν εξτρμιστικές αμοιβές για επείγοντα και τροχαία περιστατικά αδέσποτων.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:02 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

    Να γίνει σαφής και άμεση εξαίρεση της στείρωσης όλων των σκύλων εργασίας όπως κυνηγίου, ποιμενικών, φύλαξης, βοήθειας και όλων των σκύλων με πιστοποιητικά καθαροαιμίας pedigree.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:31 | Δημήτρης Τζεγκας

    Κατωχυρωση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Γενεαλογικό χάρτη γιατί υπάρχει πλήρη ιχνηλασιμοτητα στο ΚΟΕ και όχι κατ εξαίρεση