Άρθρο 4 Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ)

1. Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τηρείται διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής σκύλων και γατών και των ιδιοκτητών τους, με την ονομασία «Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ)». Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς δύναται να διαλειτουργήσει με όλα τα μητρώα του δημοσίου τομέα καθώς και αντίστοιχες βάσεις δεδομένων άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2. Πιστοποιημένοι χρήστες του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς είναι:
(α) Οι κτηνίατροι για την καταγραφή των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους. Η ιδιότητά τους ταυτοποιείται μέσω διαλειτουργικότητας με το μητρώο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ). Τα πρόσωπα της παρούσας περίπτωσης οφείλουν να ενημερώνουν το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με τα λοιπά στοιχεία ταυτοποίησής τους.
(β) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.
(γ) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των δήμων για τις ανάγκες παρακολούθησης και εφαρμογής του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, την κατάρτιση προγραμμάτων για τα δεσποζόμενα ζώα, καθώς και για τις ανάγκες καταχώρισης και επικαιροποίησης ατελώς των στοιχείων των δημοτών και των κατοίκων τους και των σχετικών μεταβολών τους.
(δ) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
(ε) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.
3. Στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς καταχωρούνται από τους εξουσιοδοτημένους κτηνιάτρους τα στοιχεία που αφορούν:
(α) Την ταυτοποίηση των σκύλων και γατών, όπως ο μοναδικός κωδικός ηλεκτρονικής σήμανσης, το έγγραφο ταυτοποίησης εφόσον έχει εκδοθεί, το φύλο, το χρώμα, η φυλή, η ένδειξη και η ημερομηνία στείρωσης ή η εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου για τον λόγο εξαίρεσης σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 5, οι εμβολιασμοί και η ημερομηνία κάθε εμβολιασμού, ο μοναδικός κωδικός ηλεκτρονικής σήμανσης του θηλυκού γεννήτορα, εφόσον υπάρχει, τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων, τα αποτελέσματα εξέτασης λεϊσμανίωσης και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος ο τίτλος των αντισωμάτων, καθώς και κάθε άλλου μεταδοτικού νοσήματος υποχρεωτικής δήλωσης σύμφωνα με το π.δ. 41/2006 (Α’ 44), η απώλεια ή η εύρεση δεσποζόμενου σκύλου ή γάτας και οι αντίστοιχες ημερομηνίες, ο θάνατος, η ημερομηνία και η αιτία θανάτου. Επίσης, καταχωρείται φωτογραφία του ζώου, αναφέρεται εάν το ζώο συντροφιάς είναι σκύλος βοηθείας, σκύλος εργασίας (όπως κυνηγετικός, ποιμενικός και φύλακας) ή ζώο θεραπείας και αναγράφονται τυχόν κληρονομικές παθήσεις που καθιστούν την αναπαραγωγή επικίνδυνη για τα ίδια τα ζώα ή τους απογόνους τους, οπότε και επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση η στείρωση του ζώου.
(β) Την ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη ή του αναδόχου του ζώου συντροφιάς, όπως το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση, τον αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ), το τηλέφωνο και τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου ή ισοδύναμου δημοσίου εγγράφου. Η καταχώριση και η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των ανωτέρω φυσικών προσώπων γίνεται σύμφωνα με τον ν. 4624/2019 (Α’ 137) και τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (L 119).
(γ) Τον τρόπο απόκτησης του δεσποζόμενου ζώου.
(δ) Αν πρόκειται για ζώο εκτροφής, επιπλέον τον αριθμό έγκρισης του εκτροφέα, την καταγραφή γεννών ανά θηλυκό ζώο εκτροφής, καθώς και την καταγραφή κάθε απογόνου και του αριθμού σήμανσης αυτού.
4. Στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς καταχωρούνται και οι αδέσποτοι σκύλοι και γάτες, με την αναγραφή όσων από τα στοιχεία της περ. α’ της παρ. 3 είναι διαθέσιμα. Οι αδέσποτοι σκύλοι και γάτες σημαίνονται με «προσωρινό ιδιοκτήτη» ένα από τα πρόσωπα της παρ. 11 του άρθρου 2.
5. Εκτός από τα στοιχεία της παρ. 3, στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς δημιουργούνται και λειτουργούν τα Μητρώα της παρ. 23 του άρθρου 2.
6. Η ηλεκτρονική σήμανση, η καταγραφή και η έκδοση εγγράφου ταυτοποίησης του ζώου συντροφιάς πραγματοποιούνται από κτηνιάτρους που έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με την παρ. 7 και ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα, καθώς και από εθελοντές κτηνιάτρους, υπηκόους των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν νόμιμα εγγραφεί στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ). Ο κτηνίατρος, κατά την τοποθέτηση της ηλεκτρονικής σήμανσης, μεριμνά για την πλήρη και ακριβή ενημέρωση όλων των πληροφοριών που καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
7. Η πιστοποίηση των κτηνιάτρων πραγματοποιείται με την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης και τη χορήγηση στον αιτούντα κτηνίατρο κωδικού πρόσβασης στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Η πιστοποίηση των κτηνιάτρων των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας και των κτηνιάτρων που υπηρετούν ή συνεργάζονται με δήμους είναι υποχρεωτική.
8. Εκτός από τους χρήστες της παρ. 2, διαβαθμισμένη πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχουν:
(α) Οι αρχές και οι φορείς των παρ. 1 έως 6 του άρθρου 3, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που τους ανατίθενται με τον παρόντα και
(β) οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων, για την ενημέρωσή τους σχετικά με το σύνολο των δεδομένων των ζώων που έχουν καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ με τη χρήση προσωπικών κωδικών.
9. Για την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής σήμανσης ή τη συμπλήρωση βιβλιαρίου υγείας ή την έκδοση διαβατηρίου, ο ιδιοκτήτης ή ο ανάδοχος του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται να επιδεικνύει στον πιστοποιημένο κτηνίατρο την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριό του ή άλλο ισοδύναμο δημόσιο έγγραφο, για την επαλήθευση των στοιχείων και την αντιστοίχιση με αυτά του μοναδικού κωδικού σήμανσης του ζώου. Δεν δύναται να καταχωρηθεί ως ιδιοκτήτης ή ανάδοχος δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας του.
10. Ο διενεργών τη σήμανση πιστοποιημένος κτηνίατρος χορηγεί ατελώς στον ιδιοκτήτη του ζώου βεβαίωση ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής, στην οποία αναγράφονται ο αριθμός σήμανσης του ζώου, τα χαρακτηριστικά του (φύλο, χρώμα, φυλή) και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου δημοσίου εγγράφου). Η βεβαίωση ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής εκτυπώνεται από το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
11. Η συμπλήρωση των στοιχείων του διαβατηρίου πραγματοποιείται και χειρόγραφα. Ο μοναδικός κωδικός της ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου εγγράφεται στο διαβατήριο χειρόγραφα ή με την ετικέτα ταυτοποίησης (sticker) και φέρει υποχρεωτικά σφραγίδα και υπογραφή κτηνιάτρου.
12. Η ηλεκτρονική σήμανση κάθε σκύλου και γάτας, η καταχώρισή τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, καθώς και η καταχώριση κάθε μεταβολής είναι υποχρεωτικές. Ο ιδιοκτήτης ή ο ανάδοχος του ζώου συντροφιάς (σκύλου ή γάτας) υποχρεούται να ενημερώνει τον κτηνίατρο ή τον αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου, για τη μεταβολή των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και αφορούν είτε τον ίδιο (όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου δημοσίου εγγράφου) είτε το ζώο συντροφιάς (σκύλο ή γάτα) του οποίου είναι ιδιοκτήτης ή ανάδοχος, το αργότερο εντός προθεσμίας δέκα (10) εργασίμων ημερών από τη μεταβολή. Κατ’ εξαίρεση, η απώλεια και η εύρεση δηλώνονται εντός προθεσμίας δύο (2) εργασίμων ημερών από το σχετικό γεγονός. Σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτήτη, ενημερώνονται αναλόγως από τον κτηνίατρο το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και το διαβατήριο του ζώου.
13. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους και των αδέσποτων τον οικείο δήμο. Τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Στις ομάδες του πρώτου εδαφίου συμπεριλαμβάνονται ιδίως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, οι δήμοι δύνανται να χορηγούν δωρεάν τροφή και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία και στις φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τα οποία συνεργάζονται, καθώς και στους αναδόχους.
14. Η σήμανση και η ταυτοποίηση των ζώων συντροφιάς πραγματοποιούνται με την τοποθέτηση στην αριστερή εξωτερική πλευρά του τράχηλου του ζώου συστήματος ηλεκτρονικής αναγνώρισης (αποκριτής πομποδέκτης), το οποίο είναι παθητική συσκευή αναγνώρισης ραδιοσυχνότητας μόνο για ανάγνωση, σύμφωνο με το πρότυπο ISO 11784 και τεχνολογίας HDX ή FDX−B, μπορεί να αναγνωστεί από συσκευή ανάγνωσης συμβατή με το πρότυπο ISO 11785 και καταχωρείται στο ΕΜΖΣ. Οι προμηθευτές του ηλεκτρονικού μέσου σήμανσης, λιανικής ή χονδρικής πώλησης, υποχρεούνται να διαθέτουν στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικό μέσο σήμανσης σύμφωνο με τις παραπάνω απαιτήσεις με οδηγίες χρήσης και στην ελληνική γλώσσα. Ζώα που προέρχονται από τρίτες χώρες και φέρουν ηλεκτρονική σήμανση μη συμβατή με το πρότυπο ISO 11784, σημαίνονται και με νέο συμβατό μέσο, εφόσον παραμένουν στην Ελλάδα μόνιμα ή προσωρινά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των ενενήντα (90) ημερών.
15. Οι κτηνίατροι που πραγματοποιούν την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων συντροφιάς υποχρεούνται να ελέγχουν τη λειτουργικότητα των μέσων ηλεκτρονικής σήμανσης πριν από την τοποθέτησή τους στο σώμα του ζώου και να χρησιμοποιούν μέσα ηλεκτρονικής σήμανσης που πληρούν τις απαιτήσεις της παρ. 14. Σε περίπτωση καταγγελίας για τη διάθεση ή τη χρήση μέσων ηλεκτρονικής σήμανσης που δεν πληρούν τις απαιτήσεις της παρ. 14, τα πρόσωπα που διαθέτουν ή χρησιμοποιούν αυτά υποχρεούνται να παρέχουν στις αρμόδιες αρχές ελέγχου και εφαρμογής του άρθρου 3 πλήρη αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμόρφωσή τους με την παρ. 14.
16. Σε περίπτωση που αδέσποτο ζώο καταχωρημένο στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με ιδιοκτήτη τον δήμο δεν έχει δώσει σημεία ζωής, η εξαφάνισή του δηλώνεται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς από τον οικείο δήμο. Αν το εξαφανισμένο αδέσποτο ζώο δεν έχει δώσει σημεία ζωής για περίοδο τουλάχιστον τριών (3) ετών από την ημερομηνία καταχώρισης της εξαφάνισής του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, τότε δηλώνεται ο θάνατος του αδέσποτου ζώου και ως αιτία θανάτου εγγράφεται το εξής: «3+ χρόνια χωρίς σημεία ζωής».
17. Για την αναγνώριση των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς που φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, για τον έλεγχο του διαβατήριου και για τον εν γένει έλεγχο της τήρησης των υποχρεώσεων του παρόντος νόμου, οι δήμοι, οι περιφέρειες, και τα αρμόδια όργανα ελέγχου και βεβαίωσης παραβάσεων της παρ. 6 του άρθρου 3 εφοδιάζονται με τους κατάλληλους ανιχνευτές με μέριμνα και δαπάνες του οικείου φορέα ή οργάνου.
18. Από τη δημοσίευση του παρόντος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεπικουρεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε κάθε αναγκαίο θέμα για την υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και συνεργάζεται για τη μετάπτωση των δεδομένων από την υπάρχουσα «Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση» που περιλαμβάνει τους κωδικούς σήμανσης, τα στοιχεία των ιδιοκτητών και των ζώων συντροφιάς που έχει καταγράψει από την ημερομηνία ανάθεσης σε αυτό της τήρησης της Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων μέχρι την ημερομηνία παράδοσής της στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

  • 18 Μαΐου 2021, 21:09 | Μπούχλης Μιχάλης

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

  • 18 Μαΐου 2021, 21:29 | Ιωσηφ Μπούχλης

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

  • 18 Μαΐου 2021, 21:55 | Ελένη Μιχελακάκη

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

  • 18 Μαΐου 2021, 21:29 | Μπουχλάκη Μαρία

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

  • 18 Μαΐου 2021, 21:02 | Μαρία Κουνδουράκη

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

  • 18 Μαΐου 2021, 21:38 | Δεσποινα Μπουχλάκη

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

  • 18 Μαΐου 2021, 21:12 | Γιάννης Κουνδουράκης

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

  • 18 Μαΐου 2021, 21:51 | Ελένη Μαυρούλη

    Όπως προτείνει η ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού:
    Στους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ να προστεθεί η ΕΛ.ΑΣ. και

    Να προστεθούν στη διαβαθμισμένη πρόσβαση και οι φιλοζωικοί σύλλογοι και οργανώσεις μόνο για να πληροφορούνται το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη του ζώου που βρήκαν και για κανένα άλλο στοιχείο, και ο ιδιοκτήτης μόνο και μόνο για να μπορεί να αλλάζει τον αριθμό του τηλεφώνου του.
    Είναι αδήριτη ανάγκη στο site του ΥΠΕΣ να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νόμιμων εκτροφέων, με τον αριθμό άδεια τους, τα καταγεγραμμένα ζώα προς εκτροφή με τους αριθμούς microchip, ώστε να γνωρίζει αυτός που έχει δει ένα ζώο συντροφιάς και θέλει να το αποκτήσει, αν ο εκτροφέας είναι νόμιμος, αν το συγκεκριμένο κατοικίδιο έχει τσιπ και αν ταυτοποιείται ο αρ. αδείας του εκτροφέα με αυτόν που τυχόν μπορεί να του παρουσιάζει, προς αποφυγή παραπλάνησης του νέου κηδεμόνα αλλά και ευκολότερου ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές. Στα ανωτέρω δημόσια στοιχεία δεν περιλαμβάνονται προσωπικά δεδομένα συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος η λίστα αυτή να μην είναι δημόσια προσβάσιμη.

  • 18 Μαΐου 2021, 20:57 | Σεραφειμ

    Με την ελεύθερη δυνατότητα πρόσβασης στο ΕΜΖΣ από το πλήθος των
    αρμόδιων υπηρεσιών που προβλέπονται στο Άρθρο 4.8, δε διασφαλίζεται η
    ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των ιδιοκτητών και η τήρηση του ιατρικού
    απορρήτου των ασθενών (ζώων συντροφιάς).

  • 18 Μαΐου 2021, 20:27 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΕΛΑ

    Να προστεθούν στη διαβαθμισμένη πρόσβαση και οι φιλοζωικοί σύλλογοι και οργανώσεις μόνο για να πληροφορούνται το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη του ζώου που βρήκαν και για κανένα άλλο στοιχείο, και ο ιδιοκτήτης μόνο και μόνο για να μπορεί να αλλάζει τον αριθμό του τηλεφώνου του.
    Είναι αδήριτη ανάγκη στο site του ΥΠΕΣ να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νόμιμων εκτροφέων, με τον αριθμό άδεια τους, τα καταγεγραμμένα ζώα προς εκτροφή με τους αριθμούς microchip, ώστε να γνωρίζει αυτός που έχει δει ένα ζώο συντροφιάς και θέλει να το αποκτήσει, αν ο εκτροφέας είναι νόμιμος, αν το συγκεκριμένο κατοικίδιο έχει τσιπ και αν ταυτοποιείται ο αρ. αδείας του εκτροφέα με αυτόν που τυχόν μπορεί να του παρουσιάζει, προς αποφυγή παραπλάνησης του νέου κηδεμόνα αλλά και ευκολότερου ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές. Στα ανωτέρω δημόσια στοιχεία δεν περιλαμβάνονται προσωπικά δεδομένα συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος η λίστα αυτή να μην είναι δημόσια προσβάσιμη.

  • 18 Μαΐου 2021, 19:15 | Κωνσταντίνος Σφήκας

    Με την ελεύθερη δυνατότητα πρόσβασης στο ΕΜΖΣ από το πλήθος των αρμόδιων υπηρεσιών που προβλέπονται στο Άρθρο 4.8, δε διασφαλίζεται η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των ιδιοκτητών και η τήρηση του ιατρικού απορρήτου των ασθενών (ζώων συντροφιάς).

  • 18 Μαΐου 2021, 19:11 | ΠΕΤΤΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ

    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13 .ΠΑΛΙ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ . ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ .ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΥ;ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΤΡΕΜΑΤΑ.

  • 18 Μαΐου 2021, 19:12 | Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Ζώων Συντροφιάς – ΠΑΝ.ΣΥΛ.Ε.Ζ.Σ.

    Με την ελεύθερη δυνατότητα πρόσβασης στο ΕΜΖΣ από το πλήθος των αρμόδιων υπηρεσιών που προβλέπονται στο Άρθρο 4.8, δε διασφαλίζεται η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των ιδιοκτητών και η τήρηση του ιατρικού απορρήτου των ασθενών (ζώων συντροφιάς).

  • 18 Μαΐου 2021, 18:01 | ΣΠΗΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς αποτελεί μια διαδικασία απίστευτα γραφειοκρατική, χρονοβόρα και κοστοβόρα.

  • 18 Μαΐου 2021, 18:37 | Teresa Silva

    Συμφωνώ με τις θέσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

  • 18 Μαΐου 2021, 18:04 | Σπυριδάκης Μιχάλης

    Παράγραφος 13. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους και των αδέσποτων τον οικείο δήμο. Τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Στις ομάδες του πρώτου εδαφίου συμπεριλαμβάνονται ιδίως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, οι δήμοι δύνανται να χορηγούν δωρεάν τροφή και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία και στις φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τα οποία συνεργάζονται, καθώς και στους αναδόχους.
    Παρατήρηση
    Θα πρέπει εφόσον επιθυμούν, να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες μόνο, οι ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και όχι τα φιλοζωικά σωματεία καθώς δεν είναι φυσικά πρόσωπα, καθότι την περισυλλογή αδέσποτων ζώων την έχουν αποκλειστικά οι Δήμοι.

  • 18 Μαΐου 2021, 17:07 | Σύλλογος κατά του trafficking των αδέσποτων ζώων

    Είμαστε κατά του Ν/Σ και στις παράνομες υιοθεσίες και μεταφορές γιατί και αυτό είναι ένα είδος κακοποίησης ζώου και παράνομης εμπορίας αφού δεν θα διαθέτουν τα απαιτούμενα χαρτιά.

  • 18 Μαΐου 2021, 17:44 | Billy

    Άρθρο 4
    α) Στην παράγραφο 3 αναφέρονται τα στοιχεία των σκύλων και γατών που πρέπει να καταχωρηθούν στο ΕΜΖΣ. Απαραίτητο στοιχείο, για τις καθαρόαιμες φυλές,πιστεύω πως είναι ο αριθμός πεντιγκρί και όχι η φωτογραφία του σκύλου, διότι οι φωτογραφίες δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα. Οδηγώντας μας σε λανθασμένα συμπεράσματα και ενδεχομένως ψευδή στοιχεία.
    β) Στην παράγραφο 4, πιστεύω πως η πρόσβαση στο ΕΜΖΣ και στο κομμάτι που του αναλογεί, θα πρέπει να έχει και ο ΚΟΕ και όχι μόνο οι φιλοζωικές οργανώσεις. Ο ΚΟΕ (Κυνοφιλικος Όμιλος Ελλάδος) είναι ο πλέον κατάλληλος φορέας για την ταξινόμηση, στοιχειωθετιση και διαχείριση αυτών των δεδομένων. Αντιθέτως εάν επέλθει διαχωρισμός των κοινωνικών ομάδων και των κυνόφιλων – φιλόζωων θα θέσει την εποπτεία μονόπλευρα , με αποτέλεσμα ο έλεγχος από τη μεριά του ΚΟΕ σε πολλές περιπτώσεις να γίνει αναγκαίος αλλά και δύσκολος/χρονοβόρος. Θα ήθελα να επισημάνω πως με βάση την παράγραφο 8 του άρθρου 4, πρόσβαση στο ΕΜΖΣ μπορεί να έχει και ο ιδιοκτήτης ζώου, αποκλειστικά και μόνο για αυτό, αλλά όχι ο ΚΟΕ για τα χιλιάδες καθαρόαιμα σκυλιά που εκπροσωπεί.

  • 18 Μαΐου 2021, 16:59 | Μαριάννα Τοσουνίδη

    Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠΟ.

  • 18 Μαΐου 2021, 14:40 | Ελένη Γερνά

    Στην παράγραφο 13 στην τελευταία πρόταση να αντικατασταθεί η φράση οι Δήμοι δύνανται να χορηγούν τροφή και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία, με την φράση οι Δήμοι υποχρεούνται να χορηγούν τροφή και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία αλλά και στις κατά τόπους κοινότητες τους ώστε να σιτίζονται και να θεραπεύονται τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που διαβιούν σε όλη την επικράτεια τους.
    Δεν νοείται η υποχρέωση τους για την φροντίδα της ευζωίας αυτών χωρίς τροφή και φάρμακα.

  • 18 Μαΐου 2021, 14:16 | 1ΟΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ

    Αρθρο 4 εθνικο μητρωο ζωων συντροφιας
    3β: να προβλεφθουν και περισσοτεροι του ενος ιδιοκτητες, δεν ειανι δυνατο να προβλεπεται μονον ενα ατομο. πολλες φορες τετοιες υποθεσεις φθανουν στα δικαστηρια και υπαρχουν και ζωα τα οποια αγοραζονται απο περισσοτερους του ενος ιδιοκτητων
    9. δηλαδη αν καποιος πχ υπερηλικος στειλει το ζωο του στον κτηνιατρο με ενα αλλο μελος της οικογενειας του δε θα μπορει ο κτηνιατρος να ενεργησει πανω στο ζωο επειδη θα αναγραφεται αλλο ονομα στο τσιπακι στη βαση δεδομενων
    2γ : στα προσωπικα δεδομενα υγειας δεν ειανι δυνατο να εχει προσβαση ο καθε ιδιωτης

  • 18 Μαΐου 2021, 14:36 | Καρβελης Φωτης

    Αρθρο 4 εθνικο μητρωο ζωων συντροφιας
    3β: να προβλεφθουν και περισσοτεροι του ενος ιδιοκτητες, δεν ειανι δυνατο να προβλεπεται μονο ενα ατομο. πολλες φορες τετοιες υποθεσεις φθανουν στα δικαστηρια και υπαρχουν και ζωα τα οποια αγοραζονται απο περισσοτερους του ενος ιδιοκτητων
    9. δηλαδη αν καποιος πχ υπερηλικος στειλει το ζωο του στον κτηνιατρο με ενα αλλο μελος της οικογενειας του δε θα μπορει ο κτηνιατρος να ενεργησει πανω στο ζωο επειδη θα αναγραφεται αλλο ονομα στο τσιπακι στη βαση δεδομενων
    2γ : στα προσωπικα δεδομενα υγειας δεν ειανι δυνατο να εχει προσβαση ο καθε ιδιωτης

  • 18 Μαΐου 2021, 14:17 | Καρβελης Φωτης

    Αρθρο 4 εθνικο μητρωο ζωων συντροφιας
    3β: να προβλεφθουν και περισσοτεροι του ενος ιδιοκτητες, δεν ειανι δυνατο να προβλεπεται μονο ενα ατομο. πολλες φορες τετοιες υποθεσεις φθανουν στα δικαστηρια και υπαρχουν και ζωα τα οποια αγοραζονται απο περισσοτερους του ενος ιδιοκτητων
    9. δηλαδη αν καποιος πχ υπερηλικος στειλει το ζωο του στον κτηνιατρο με ενα αλλο μελος της οικογενειας του δε θα μπορει ο κτηνιατρος να ενεργησει πανω στο ζωο επειδη θα αναγραφεται αλλο ονομα στο τσιπακι στη βαση δεδομενων
    2γ : στα προσωπικα δεδομενα υγειας δεν ειανι δυνατο να εχει προσβαση ο καθε ιδιωτης

  • 18 Μαΐου 2021, 14:50 | GIANNA

    Αρθρο 4 εθνικο μητρωο ζωων συντροφιας
    3β: να προβλεφθουν και περισσοτεροι του ενος ιδιοκτητες, δεν ειανι δυνατο να προβλεπεται μονο ενα ατομο. πολλες φορες τετοιες υποθεσεις φθανουν στα δικαστηρια και υπαρχουν και ζωα τα οποια αγοραζονται απο περισσοτερους του ενος ιδιοκτητων
    9. δηλαδη αν καποιος πχ υπερηλικος στειλει το ζωο του στον κτηνιατρο με ενα αλλο μελος της οικογενειας του δε θα μπορει ο κτηνιατρος να ενεργησει πανω στο ζωο επειδη θα αναγραφεται αλλο ονομα στο τσιπακι στη βαση δεδομενων
    2γ : στα προσωπικα δεδομενα υγειας δεν ειανι δυνατο να εχει προσβαση ο καθε ιδιωτης

  • 18 Μαΐου 2021, 14:26 | Ιωαννα Γιαννακοπουλου

    Αρθρο 4 εθνικο μητρωο ζωων συντροφιας
    3β: να προβλεφθουν και περισσοτεροι του ενος ιδιοκτητες, δεν ειανι δυνατο να προβλεπεται μονο ενα ατομο. πολλες φορες τετοιες υποθεσεις φθανουν στα δικαστηρια και υπαρχουν και ζωα τα οποια αγοραζονται απο περισσοτερους του ενος ιδιοκτητων
    9. δηλαδη αν καποιος πχ υπερηλικος στειλει το ζωο του στον κτηνιατρο με ενα αλλο μελος της οικογενειας του δε θα μπορει ο κτηνιατρος να ενεργησει πανω στο ζωο επειδη θα αναγραφεται αλλο ονομα στο τσιπακι στη βαση δεδομενων
    2γ : στα προσωπικα δεδομενα υγειας δεν ειανι δυνατο να εχει προσβαση ο καθε ιδιωτης

  • 18 Μαΐου 2021, 14:10 | Κυνοφιλικος Ομιλος Αχαιας

    Αρθρο 4 εθνικο μητρωο ζωων συντροφιας
    3β: να προβλεφθουν και περισσοτεροι του ενος ιδιοκτητες, δεν ειανι δυνατο να προβλεπεται μονο ενα ατομο. πολλες φορες τετοιες υποθεσεις φθανουν στα δικαστηρια και υπαρχουν και ζωα τα οποια αγοραζονται απο περισσοτερους του ενος ιδιοκτητων
    9. δηλαδη αν καποιος πχ υπερηλικος στειλει το ζωο του στον κτηνιατρο με ενα αλλο μελος της οικογενειας του δε θα μπορει ο κτηνιατρος να ενεργησει πανω στο ζωο επειδη θα αναγραφεται αλλο ονομα στο τσιπακι στη βαση δεδομενων
    2γ : στα προσωπικα δεδομενα υγειας δεν ειανι δυνατο να εχει προσβαση ο καθε ιδιωτης

  • 18 Μαΐου 2021, 13:08 | ΘΑΝΟΣ ΣΑΛΕΠΑΣ

    Τάσσομαι υπέρ των θέσεων της ΟΖΩΣΩΕΛ
    ΟΧΙ ΣΤΟ Ν/Σ…

  • 18 Μαΐου 2021, 13:40 | ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

    Άρθρο 4 Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ)
    Παρ. 2:
    Η ΕΛ.ΑΣ θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ. Ειδάλλως πως θα μπορούν να κάνουν επιτόπιο έλεγχο σε ζώα, εξακριβώνοντας π.χ. μια κλοπή ή έστω ότι το ζώο είναι καταχωρημένο όπως ορίζει η Νομοθεσία;
    Οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων θα έπρεπε επίσης να έχουν πρόσβαση στη βάση, να βλέπουν τα ζώα που είναι καταχωρημένα στο όνομά τους και να έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν ο τηλέφωνό τους. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα αν μπορούσαν να αλλάξουν και τη διεύθυνσή τους. Εφόσον αναλαμβάνει αυτό το κομμάτι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η επιβεβαίωση της νέας μόνιμης κατοικίας θα μπορούσε να γίνεται μέσω taxis.
    Θα έπρεπε επίσης να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νόμιμων εκτροφέων, ώστε να γνωρίζει ο υποψήφιος ιδιοκτήτης ότι εμπιστεύεται έναν επιχειρηματία που φροντίζει για όλα τα νόμιμα και για την ευζωία των ζώων που εκτρέφει.
    Παρ. 13:
    Η παράγραφος αυτή είναι ένα κομμάτι στο οποίο αξίζει να δώσουμε εύσημα. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας θα επωφεληθούν από τα προγράμματα μέσω των Δήμων για να φροντίσουν τα ζώα τους όταν οι οικονομικές τους δυνατότητες δεν το επιτρέπουν. Συγχαρητήρια. Το μόνο κομμάτι το οποίο ίσως θα έπρεπε να μας προβληματίσει, είναι το τι γίνεται στην περίπτωση που ο Δήμος αρνηθεί να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες.

    Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους και των αδέσποτων τον οικείο δήμο. Τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Στις ομάδες του πρώτου εδαφίου συμπεριλαμβάνονται ιδίως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, οι δήμοι δύνανται να χορηγούν δωρεάν τροφή και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία και στις φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τα οποία συνεργάζονται, καθώς και στους αναδόχους.

    Για το φιλοζωικό σωματείο Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας

  • 18 Μαΐου 2021, 13:55 | νατασα

    Στην παράγραφο 3 αναφέρονται τα στοιχεία των σκύλων και γατών που πρέπει να καταχωρηθούν στο ΕΜΖΣ. Απαραίτητο στοιχείο πιστεύουμε ότι είναι για τις καθαρόαιμες φυλές, ο αριθμός πεντιγκρί και όχι η φωτογραφία του σκύλου, διότι οι φωτογραφίες δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα.
    β) Στην παράγραφο 4, πιστεύουμε ότι στην πρόσβαση στο ΕΜΖΣ και στο κομμάτι που του αναλογεί, θα πρέπει να έχει και ο ΚΟΕ και όχι μόνο οι φιλοζωικές οργανώσεις. Αυτό σημαίνει διαχωρισμός των κοινωνικών ομάδων και των κυνόφιλων – φιλόζωων και θέτει την εποπτεία μονόπλευρα , με αποτέλεσμα ο έλεγχος από τη μεριά του ΚΟΕ σε πολλές περιπτώσεις να είναι αναγκαίος αλλά δύσκολος και χρονοβόρος. Σημειώνουμε ότι με βάση την παράγραφο 8 του άρθρου 4, πρόσβαση στο ΕΜΖΣ μπορεί να έχει και ο ιδιοκτήτης ζώου, αποκλειστικά και μόνο για αυτό, αλλά όχι ο ΚΟΕ για τα χιλιάδες καθαρόαιμα σκυλιά που εκπροσωπεί.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:30 | kostas

    α) Στην παράγραφο 3 αναφέρονται τα στοιχεία των σκύλων και γατών που πρέπει να καταχωρηθούν στο ΕΜΖΣ. Απαραίτητο στοιχείο πιστεύουμε ότι είναι για τις καθαρόαιμες φυλές, ο αριθμός πεντιγκρί και όχι η φωτογραφία του σκύλου, διότι οι φωτογραφίες δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα.
    β) Στην παράγραφο 4, πιστεύουμε ότι στην πρόσβαση στο ΕΜΖΣ και στο κομμάτι που του αναλογεί, θα πρέπει να έχει και ο ΚΟΕ και όχι μόνο οι φιλοζωικές οργανώσεις. Αυτό σημαίνει διαχωρισμός των κοινωνικών ομάδων και των κυνόφιλων – φιλόζωων και θέτει την εποπτεία μονόπλευρα , με αποτέλεσμα ο έλεγχος από τη μεριά του ΚΟΕ σε πολλές περιπτώσεις να είναι αναγκαίος αλλά δύσκολος και χρονοβόρος. Σημειώνουμε ότι με βάση την παράγραφο 8 του άρθρου 4, πρόσβαση στο ΕΜΖΣ μπορεί να έχει και ο ιδιοκτήτης ζώου, αποκλειστικά και μόνο για αυτό, αλλά όχι ο ΚΟΕ για τα χιλιάδες καθαρόαιμα σκυλιά που εκπροσωπεί.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:09 | giannis

    ς αρμόδια αρχή για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι και συνεργάζονται με τα φιλοζωικά σωματεία. Θεωρούμε πρωτίστως απαραίτητη τη συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ), διότι διαχειρίζεται ένα τεράστιο αρχείο γενεαλογικών χαρτών των καθαρόαιμων σκύλων και είναι το επίσημα αναγνωρισμένο Κυνολογικό όργανο της χώρας με τεράστια εμπειρία και συνεισφορά με την ιδιότητα του και στην απάλειψη των αδέσποτων ζώων. Σημαντικής σημασίας θα ήταν και η συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις (ΚΣΕ) ως εκπρόσωποι πολλών χιλιάδων ιδιοκτητών σκύλων εργασίας κυνηγετικής φύσης.
    4) Άρθρο 4
    α) Στην παράγραφο 3 αναφέρονται τα στοιχεία των σκύλων και γατών που πρέπει να καταχωρηθούν στο ΕΜΖΣ. Απαραίτητο στοιχείο πιστεύουμε ότι είναι για τις καθαρόαιμες φυλές, ο αριθμός πεντιγκρί και όχι η φωτογραφία του σκύλου, διότι οι φωτογραφίες δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα.
    β) Στην παράγραφο 4, πιστεύουμε ότι στην πρόσβαση στο ΕΜΖΣ και στο κομμάτι που του αναλογεί, θα πρέπει να έχει και ο ΚΟΕ και όχι μόνο οι φιλοζωικές οργανώσεις. Αυτό σημαίνει διαχωρισμός των κοινωνικών ομάδων και των κυνόφιλων – φιλόζωων και θέτει την εποπτεία μονόπλευρα , με αποτέλεσμα ο έλεγχος από τη μεριά του ΚΟΕ σε πολλές περιπτώσεις να είναι αναγκαίος αλλά δύσκολος και χρονοβόρος. Σημειώνουμε ότι με βάση την παράγραφο 8 του άρθρου 4, πρόσβαση στο ΕΜΖΣ μπορεί να έχει και ο ιδιοκτήτης ζώου, αποκλειστικά και μόνο για αυτό, αλλά όχι ο ΚΟΕ για τα χιλιάδες καθαρόαιμα σκυλιά που εκπροσωπεί.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:48 | yea

    α) Ως αρμόδια αρχή για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι και συνεργάζονται με τα φιλοζωικά σωματεία. Θεωρούμε πρωτίστως απαραίτητη τη συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ), διότι διαχειρίζεται ένα τεράστιο αρχείο γενεαλογικών χαρτών των καθαρόαιμων σκύλων και είναι το επίσημα αναγνωρισμένο Κυνολογικό όργανο της χώρας με τεράστια εμπειρία και συνεισφορά με την ιδιότητα του και στην απάλειψη των αδέσποτων ζώων. Σημαντικής σημασίας θα ήταν και η συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις (ΚΣΕ) ως εκπρόσωποι πολλών χιλιάδων ιδιοκτητών σκύλων εργασίας κυνηγετικής φύσης.
    4) Άρθρο 4
    α) Στην παράγραφο 3 αναφέρονται τα στοιχεία των σκύλων και γατών που πρέπει να καταχωρηθούν στο ΕΜΖΣ. Απαραίτητο στοιχείο πιστεύουμε ότι είναι για τις καθαρόαιμες φυλές, ο αριθμός πεντιγκρί και όχι η φωτογραφία του σκύλου, διότι οι φωτογραφίες δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα.
    β) Στην παράγραφο 4, πιστεύουμε ότι στην πρόσβαση στο ΕΜΖΣ και στο κομμάτι που του αναλογεί, θα πρέπει να έχει και ο ΚΟΕ και όχι μόνο οι φιλοζωικές οργανώσεις. Αυτό σημαίνει διαχωρισμός των κοινωνικών ομάδων και των κυνόφιλων – φιλόζωων και θέτει την εποπτεία μονόπλευρα , με αποτέλεσμα ο έλεγχος από τη μεριά του ΚΟΕ σε πολλές περιπτώσεις να είναι αναγκαίος αλλά δύσκολος και χρονοβόρος. Σημειώνουμε ότι με βάση την παράγραφο 8 του άρθρου 4, πρόσβαση στο ΕΜΖΣ μπορεί να έχει και ο ιδιοκτήτης ζώου, αποκλειστικά και μόνο για αυτό, αλλά όχι ο ΚΟΕ για τα χιλιάδες καθαρόαιμα σκυλιά που εκπροσωπεί.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:49 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

    Άρθρο 4 Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ)
    http://www.opengov.gr/ypes/?p=7915
    2. Πιστοποιημένοι χρήστες του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς είναι:α) Οι κτηνίατροι για την καταγραφή των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους. Η ιδιότητά τους ταυτοποιείται μέσω διαλειτουργικότητας με το μητρώο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ). Τα πρόσωπα της παρούσας περίπτωσης οφείλουν να ενημερώνουν το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με τα λοιπά στοιχεία ταυτοποίησής τους.
    (β) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.
    (γ) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των δήμων για τις ανάγκες παρακολούθησης και εφαρμογής του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, την κατάρτιση προγραμμάτων για τα δεσποζόμενα ζώα, καθώς και για τις ανάγκες καταχώρισης και επικαιροποίησης ατελώς των στοιχείων των δημοτών και των κατοίκων τους και των σχετικών μεταβολών τους.
    (δ) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
    (ε) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.
    ΠρότασηΠΦΠΟ
    ❖ Να προστεθεί και η ΕΛ.ΑΣ
    8. Εκτός από τους χρήστες της παρ. 2, διαβαθμισμένη πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχουν:
    (α) Οι αρχές και οι φορείς των παρ. 1 έως 6 του άρθρου 3, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που τους ανατίθενται με τον παρόντα και
    (β) οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων, για την ενημέρωσή τους σχετικά με το σύνολο των δεδομένων των ζώων που έχουν καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ με τη χρήση προσωπικών κωδικών.
    ΠρότασηΠΦΠΟ
    ❖ Να προστεθούν στη διαβαθμισμένη πρόσβαση και οι φιλοζωικοί σύλλογοι και οργανώσεις μόνο για να πληροφορούνται το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη του ζώου που βρήκαν και για κανένα άλλο στοιχείο, και ο ιδιοκτήτης μόνο και μόνο για να μπορεί να αλλάζει τον αριθμό του τηλεφώνου του.
    Είναι αδήριτη ανάγκη στο site του ΥΠΕΣ να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νόμιμων εκτροφέων, με τον αριθμό άδεια τους, τα καταγεγραμμενα ζώα προς εκτροφή με τους αριθμούς microchip, ώστε να γνωρίζει αυτός που έχει δει ένα ζώο συντροφιάς και θέλει να το αποκτήσει, αν ο εκτροφέας είναι νόμιμος, αν το συγκεκριμένο κατοικίδιο έχει τσιπ και αν ταυτοποιείται ο αρ. αδείας του εκτροφέα με αυτόν που τυχόν μπορεί να του παρουσιάζει, προς αποφυγή παραπλάνησης του νέου κηδεμόνα αλλά και ευκολότερου ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές. Στα ανωτέρω δημόσια στοιχεία δεν περιλαμβάνονται προσωπικά δεδομένα συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος η λίστα αυτή να μην είναι δημόσια προσβάσιμη.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:25 | ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Προτείνουμε να δημιουργηθεί μητρώο με δεδομένα για επιθέσεις σκύλων και για τις προκληθείσες ζημίες σε ανθρώπους και ζώα καθώς και σε περιπτώσεις που ο σκύλος έχει προκαλέσει ατυχήματα. Να τηρηθούν στατιστικά στοιχεία των κρουσμάτων > φυλή ή ημίαιμο , περιοχή, σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, αιτίες και συνέπειες για τις οποίες θα σχηματίζεται φάκελος για το συγκεκριμένο ζώο και τα πιο πάνω στοιχεία θα χρησιμεύσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων επιθετικότητας (Στο Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Σκύλων στο πλαίσιο της μελέτης της συμπεριφορας των σκύλων ήδη έχουμε ξεκινήσει από το 2015 κυρίως από ενημέρωση των μελών μας και από δημοσιεύσεις )

  • 18 Μαΐου 2021, 12:24 | Ματρώζος Ηρακλής Εκπαιδευτής Σκύλων

    Αρθρο 4 – Εθνικό Μητρώο Ζώων ΣυντροφιάςΠροτείνουμε να δημιουργηθεί μητρώο με δεδομένα για επιθέσεις σκύλων και για τις προκληθείσες ζημίες σε ανθρώπους και ζώα καθώς και σε περιπτώσεις που ο σκύλος έχει προκαλέσει ατυχήματα. Να τηρηθούν στατιστικά στοιχεία των κρουσμάτων > φυλή ή ημίαιμο , περιοχή, σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, αιτίες και συνέπειες για τις οποίες θα σχηματίζεται φάκελος για το συγκεκριμένο ζώο και τα πιο πάνω στοιχεία θα χρησιμεύσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων επιθετικότητας (Στο Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Σκύλων στο πλαίσιο της μελέτης της συμπεριφορας των σκύλων ήδη έχουμε ξεκινήσει από το 2015 κυρίως από ενημέρωση των μελών μας και από δημοσιεύσεις )

  • 18 Μαΐου 2021, 12:29 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

    Στην παράγραφο 4, πιστεύουμε ότι στην πρόσβαση στο ΕΜΖΣ και στο κομμάτι που του αναλογεί, θα πρέπει να έχει και ο ΚΟΕ και όχι μόνο οι φιλοζωικές οργανώσεις. Αυτό σημαίνει διαχωρισμός των κοινωνικών ομάδων και των κυνόφιλων – φιλόζωων και θέτει την εποπτεία μονόπλευρα , με αποτέλεσμα ο έλεγχος από τη μεριά του ΚΟΕ σε πολλές περιπτώσεις να είναι αναγκαίος αλλά δύσκολος και χρονοβόρος. Σημειώνουμε ότι με βάση την παράγραφο 8 του άρθρου 4, πρόσβαση στο ΕΜΖΣ μπορεί να έχει και ο ιδιοκτήτης ζώου, αποκλειστικά και μόνο για αυτό, αλλά όχι ο ΚΟΕ για τα χιλιάδες καθαρόαιμα σκυλιά που εκπροσωπεί.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:43 | μπαμπης χαραλαμπος

    α) Στην παράγραφο 3 αναφέρονται τα στοιχεία των σκύλων και γατών που πρέπει να καταχωρηθούν στο ΕΜΖΣ. Απαραίτητο στοιχείο πιστεύουμε ότι είναι για τις καθαρόαιμες φυλές, ο αριθμός πεντιγκρί και όχι η φωτογραφία του σκύλου, διότι οι φωτογραφίες δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα.
    β) Στην παράγραφο 4, πιστεύουμε ότι στην πρόσβαση στο ΕΜΖΣ και στο κομμάτι που του αναλογεί, θα πρέπει να έχει και ο ΚΟΕ και όχι μόνο οι φιλοζωικές οργανώσεις. Αυτό σημαίνει διαχωρισμός των κοινωνικών ομάδων και των κυνόφιλων – φιλόζωων και θέτει την εποπτεία μονόπλευρα , με αποτέλεσμα ο έλεγχος από τη μεριά του ΚΟΕ σε πολλές περιπτώσεις να είναι αναγκαίος αλλά δύσκολος και χρονοβόρος. Σημειώνουμε ότι με βάση την παράγραφο 8 του άρθρου 4, πρόσβαση στο ΕΜΖΣ μπορεί να έχει και ο ιδιοκτήτης ζώου, αποκλειστικά και μόνο για αυτό, αλλά όχι ο ΚΟΕ για τα χιλιάδες καθαρόαιμα σκυλιά που εκπροσωπεί.

  • 18 Μαΐου 2021, 11:48 | ΦΩΤΙΟΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΑΣ

    ΆΡΘΡΟ 4 στην παρ 3 του άρθρου 4 όπου γίνεται αναφορά στον τόπο διαμονής του σκύλου, πρέπει να συμπεριληφθούν και οι κοινόχρηστοι χώροι (ταράτσες, βεράντες κλπ.) διατηρώντας υποδομές που εξασφαλίζουν την ευζωία. (προστασία από τα καιρικά φαινόμενα κλπ.). Με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ν. 4039/2012, οι χώροι αυτοί είχαν ορισθεί ως νόμιμοι τόποι διαμονής. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, αν δε συμπεριληφθούν οι προτεινόμενοι κοινόχρηστοι χώροι, χιλιάδες ιδιοκτήτες σκύλων που ζουν σε μεγαλουπόλεις θα βρεθούν σε αδιέξοδο και αυτόματα θα καταστούν παράνομοι.

  • 18 Μαΐου 2021, 10:45 | ΦΩΤΙΟΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΑΣ

    Επί του άρθρου 4: Στην Ευρώπη η υποχρεωτική στείρωση δεν έχει νομοθετικά προβλεφθεί, με κάποιες εξαιρέσεις όπως στην εθνική νομοθεσία της Ρουμανίας όπου προβλέπεται μόνο για τα αδέσποτα, ενώ στην Κροατία έχει θεσπιστεί μόνο για τους σκύλους που δεν έχουν λάβει βαθμολόγηση σε έκθεση μορφολογίας.

    Με την προτεινόμενη διάταξη, μηδενίζεται το έργο εκτροφέων από την αρχαιότητα, για τη δημιουργία φυλών με ιδιαίτερα εργασιακά και όχι μόνο πρότυπα.

    Η προτεινόμενη διάταξη είναι προβληματική και στην περίπτωση όπου ένας θηλυκός σκύλος έχει ήδη γεννήσει. Αποστερεί από τον κάτοχό του τη δυνατότητα να απασχοληθεί ερασιτεχνικά και να «στηρίξει» την εκτροφή σε αυτό το σκύλο, καθώς προηγουμένως θα έχει υποχρεωθεί να τον στειρώσει ανεξαρτήτως της γενετικής του αξίας. Ουσιαστικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γεννήσει ένας θηλυκός σκύλος, να υπάρξουν δυσμενή απρόοπτα και τελικά ο ιδιοκτήτης του να μην αποκτήσει κανένα απόγονο.
    Από την τελευταία προτεινόμενη ρύθμιση θεωρούμε ότι επιβάλλεται να εξαιρεθούν όλοι οι σκύλοι εργασίας, οι οποίοι δε θα πρέπει επ’ ουδενί να στειρώνονται κατά τη διάρκεια όλων των χρόνων που εργάζονται. Μιλώντας ειδικότερα για τους κυνηγετικούς σκύλους, για τους οποίους έχουμε άμεση γνώση αναφορικά με τις επιπτώσεις της στείρωσης, είναι αποδεδειγμένο ότι οι στειρωμένοι σκύλοι χάνουν την εργασιακή τους ικανότητα λόγω της αλλαγής της ψυχοσύνθεσής τους, αλλά και της μείωσης του μεταβολισμού τους. Ανάλογα είναι τ’ αποτελέσματα της στείρωσης σ’ όλα τα σκυλιά εργασίας όπως τα σκυλιά φύλαξης, τα σκυλιά ανίχνευσης ουσιών κλπ.

    Με την ευκαιρία, σας αναφέρουμε ως ενδεικτικό παράδειγμα, ότι η Α΄ ΚΟΚΔ διαθέτει 4 (με την πρόβλεψη έως το τέλος τους έτους να έχουν γίνει 5) ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Τα σκυλιά αυτά επιχειρούν σε Κρήτη & Δωδεκάνησα από το 2016, με σημαντικά αποτελέσματα στην προστασία της άγριας πανίδας και των δεσποζόμενων ζώων και η υποχρεωτική στείρωσή τους θα είχε σημαντική επίπτωση στην επιχειρησιακή ικανότητά τους.

    Η έκδοση ειδικής άδειας για την πραγματοποίηση γέννας είναι μια βαθύτατα προβληματική ρύθμιση, αφού υπερβαίνει την αρχή της αναλογικότητας, αποσκοπώντας στον περιορισμένο αριθμό γέννησης. Με τη θέσπιση του Εθνικού Μητρώου Ζώων, η υποχρεωτική έκδοση άδειας για το ζευγάρωμα του ζώου είναι ανώφελη και δικαίως κρίνεται, ως αυστηρά τυπολατρική. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή της, είναι πρακτικά ανέφικτη διότι στην εποχή μας, και ιδιαιτέρως εντός της ΕΕ, η οργανωμένη και ερασιτεχνική κυνοφιλία, συνεπάγεται το πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο ζευγάρωμα ζώων.

  • 18 Μαΐου 2021, 10:34 | ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

    Παράγραφος 13. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους και των αδέσποτων τον οικείο δήμο. Τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Στις ομάδες του πρώτου εδαφίου συμπεριλαμβάνονται ιδίως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, οι δήμοι δύνανται να χορηγούν δωρεάν τροφή και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία και στις φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τα οποία συνεργάζονται, καθώς και στους αναδόχους.
    Παρατήρηση
    Θα πρέπει εφόσον επιθυμούν, να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες μόνο, οι ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και όχι τα φιλοζωικά σωματεία καθώς δεν είναι φυσικά πρόσωπα, καθότι την περισυλλογή αδέσποτων ζώων την έχουν αποκλειστικά οι Δήμοι.

  • 18 Μαΐου 2021, 10:24 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

    Παράγραφος 13. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους και των αδέσποτων τον οικείο δήμο. Τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Στις ομάδες του πρώτου εδαφίου συμπεριλαμβάνονται ιδίως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, οι δήμοι δύνανται να χορηγούν δωρεάν τροφή και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία και στις φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τα οποία συνεργάζονται, καθώς και στους αναδόχους.
    Παρατήρηση
    Θα πρέπει εφόσον επιθυμούν, να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες μόνο, οι ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και όχι τα φιλοζωικά σωματεία καθώς δεν είναι φυσικά πρόσωπα, καθότι την περισυλλογή αδέσποτων ζώων την έχουν αποκλειστικά οι Δήμοι.

  • 18 Μαΐου 2021, 09:49 | Κωνσταντίνος Πανταζής

    Σχετικά με την Παράγραφο 13,
    Παρατήρηση:Θα πρέπει εφόσον επιθυμούν, να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες μόνο, οι ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και όχι τα φιλοζωικά σωματεία καθώς δεν είναι φυσικά πρόσωπα, καθότι την περισυλλογή αδέσποτων ζώων την έχουν αποκλειστικά οι Δήμοι.

  • 18 Μαΐου 2021, 09:08 | SAPT Hellas

    (το σχόλιο κατατίθεται σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό και Περιβαλλοντικό σύλλογο Καπανδριτίου Πολυδενδρίου).
    2(ε) Πρόσβαση στο ΕΜΖΣ να έχουν επίσης η ΕΛΑΣ και η Δημοτική Αστυνομία να έχουν
    Παρ. 6
    Ειδικά για εθελοντές κτηνιάτρους υπηκόους κρατών-μελών που διενεργούν σημάνσεις αλλά δεν έχουν πρόσβαση στο ΕΜΖΣ, θα πρέπει να προβλεφθεί η συνεργασία τους με τον οικείο Δήμο που θα ολοκληρώνει την καταγραφή κι ενημέρωση των στοιχείων.

  • 18 Μαΐου 2021, 08:23 | Ανδρέας Βλαχάκης

    Στο άρθρο 8 πρέπει να προστεθούν στη διαβαθμισμένη πρόσβαση και οι φιλοζωικοί σύλλογοι και οργανώσεις μόνο για να πληροφορούνται το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη του ζώου που βρήκαν και για κανένα άλλο στοιχείο, και ο ιδιοκτήτης μόνο και μόνο για να μπορεί να αλλάζει τον αριθμό του τηλεφώνου του.

    Είναι αδήριτη ανάγκη στο site του ΥΠΕΣ να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νόμιμων εκτροφέων, με τον αριθμό άδεια τους, τα καταγεγραμμένα ζώα προς εκτροφή με τους αριθμούς microchip, ώστε να γνωρίζει αυτός που έχει δει ένα ζώο συντροφιάς και θέλει να το αποκτήσει, αν ο εκτροφέας είναι νόμιμος, αν το συγκεκριμένο κατοικίδιο έχει τσιπ και αν ταυτοποιείται ο αρ. αδείας του εκτροφέα με αυτόν που τυχόν μπορεί να του παρουσιάζει, προς αποφυγή παραπλάνησης του νέου κηδεμόνα αλλά και ευκολότερου ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές. Στα ανωτέρω δημόσια στοιχεία δεν περιλαμβάνονται προσωπικά δεδομένα συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος η λίστα αυτή να μην είναι δημόσια προσβάσιμη.

  • Άρθρο 4 – Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς
    Προτείνουμε να δημιουργηθεί μητρώο με δεδομένα για επιθέσεις σκύλων και για τις προκληθείσες ζημίες σε ανθρώπους και ζώα καθώς και σε περιπτώσεις που ο σκύλος έχει προκαλέσει ατυχήματα. Να τηρηθούν στατιστικά στοιχεία των κρουσμάτων > φυλή ή ημίαιμο , περιοχή, σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, αιτίες και συνέπειες για τις οποίες θα σχηματίζεται φάκελος για το συγκεκριμένο ζώο και τα πιο πάνω στοιχεία θα χρησιμεύσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων επιθετικότητας (Στο Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Σκύλων στο πλαίσιο της μελέτης της συμπεριφορας των σκύλων ήδη έχουμε ξεκινήσει από το 2015 κυρίως από ενημέρωση των μελών μας και από δημοσιεύσεις )

  • 17 Μαΐου 2021, 23:31 | Μαρία

    H θέσπιση του ψηφιακού βιβλιαρίου τουλάχιστον με την μορφή που περιγράφεται παραβίαζει το ιατρικό απόρρητο και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
    Είναι δυνατή η υποχρεωτική καταγραφή ΜΟΝΟ εκείνων των κτηνιατρικών πράξεων που άπτονται της εθνικής νομοθεσίας και της δημόσιας υγείας και αφορούν αποκλειστικά τα νοσήματα υποχρεωτικής δήλωσης.
    Η γενική κατάργηση του σημερινού βιβλιαρίου υγείας είναι πρακτικά ανέφικτη. Επιβαρύνει τον ιδιώτη κτηνίατρο με δουλειά ληξιαρχικού χαρακτήρα καθημερινά, κατι πρακτικά ανέφικτο απο τα περισσότερα μονοπρόσωπα, ή και μικρά κτηνιατρεία και στερεί από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς που δεν έχει πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μέσα και το διαδίκτυο, το μοναδικό έγγραφο αναφοράς , όπου ανατρέχει για να ενημερώνεται για τις υποχρεώσεις του απέναντι στο ζώο του.

  • 17 Μαΐου 2021, 23:14 | Μανόλης Β

    Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠΟ.

  • 17 Μαΐου 2021, 23:13 | 3 kai o koykos

    εάν η Διαδικτυακή Βάση Δεδομένων καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους η οποία αναπτύχθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την τεκμηρίωση της ιχνηλασιμότητας των ζώων συντροφιάς και της υγειονομικής τους κατάστασης και τελικά για την υποστήριξη προγραμμάτων κτηνιατρικής δημόσιας υγείας και
    κυρίως της λύσσας και της ευζωίας των ζώων, μπορεί να μεταφερθεί σε άλλον άσχετο με την υγεία και την ευζωία των ζώων οργανισμό…
    Αν είναι δυνατόν…
    ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΧΕΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

  • 17 Μαΐου 2021, 22:44 | Σιάκκα Φωτεινή

    Συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις της ΠΦΠΟ

  • Στην παρ.2 να προστεθεί και η Ελληνική αστυνομία

    Να προστεθούν στη διαβαθμισμένη πρόσβαση και οι φιλοζωικοί σύλλογοι και οργανώσεις μόνο για να πληροφορούνται το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη του ζώου που βρήκαν και για κανένα άλλο στοιχείο, και ο ιδιοκτήτης μόνο και μόνο για να μπορεί να αλλάζει τον αριθμό του τηλεφώνου του.
    Είναι αδήριτη ανάγκη στο site του ΥΠΕΣ να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νόμιμων εκτροφέων, με τον αριθμό άδεια τους, τα καταγεγραμμένα ζώα προς εκτροφή με τους αριθμούς microchip, ώστε να γνωρίζει αυτός που έχει δει ένα ζώο συντροφιάς και θέλει να το αποκτήσει, αν ο εκτροφέας είναι νόμιμος, αν το συγκεκριμένο κατοικίδιο έχει τσιπ και αν ταυτοποιείται ο αρ. αδείας του εκτροφέα με αυτόν που τυχόν μπορεί να του παρουσιάζει, προς αποφυγή παραπλάνησης του νέου κηδεμόνα αλλά και ευκολότερου ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές. Στα ανωτέρω δημόσια στοιχεία δεν περιλαμβάνονται προσωπικά δεδομένα συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος η λίστα αυτή να μην είναι δημόσια προσβάσιμη.
    ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ»