Άρθρο 30 Καταληκτικός βαθμός αξιωματικών των Κοινών Σωμάτων Στρατιωτικών Δικαστικών Γραμματέων Στρατιωτικών Ιερέων και – Τροποποίηση άρθρου 23 ν. 3883/2010

Η υποπερ. 2 της περ. δ΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 (Α΄167), ως προς τον καταληκτικό βαθμό των αξιωματικών του Κοινού Σώματος Στρατιωτικών Δικαστικών Γραμματέων και του Κοινού Σώματος Στρατιωτικών Ιερέων τροποποιείται και το άρθρο 23 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 23
Καταληκτικοί βαθμοί
Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
α. Για τους Αξιωματικούς του ΣΞ:
(1) Στρατηγός, για τους Αξιωματικούς Όπλων.
(2) Για τους Αξιωματικούς Σωμάτων:
(α) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών και Υλικού Πολέμου, Ιατρούς Υγειονομικού, Οικονομικού, Γεωγραφικού και Έρευνας-Πληροφορικής.
(β) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Κτηνιάτρους Υγειονομικού και Νοσηλευτικής.
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που:
(α) Δεν κρίνονται κατάλληλοι για την άσκηση διοίκησης μονάδας εκστρατείας.
(β) Προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ.
(γ) Έχουν καταταγεί με διαγωνισμό.
(4) Αντισυνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ.
(5) Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(6) Υπολοχαγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
β. Για τους Αξιωματικούς του ΠΝ:
(1) Ναύαρχος για τους Μαχίμους Αξιωματικούς.
(2) Αντιναύαρχος για τους Μηχανικούς (ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΝ, είτε Διοικητές Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), είτε Διοικητές Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ)).
(3) Υποναύαρχος για τους λοιπούς Μηχανικούς Αξιωματικούς, τους Αξιωματικούς Οικονομικού και τους Ιατρούς Υγειονομικού.
(4) Αρχιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτικής.
(5) Πλοίαρχος για τους Αξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ.
(6) Αντιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ.
(7) Πλωτάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Ανθυποπλοίαρχος για τους εθελοντές μακράς θητείας.
γ. Για τους Αξιωματικούς της ΠΑ:
(1) Πτέραρχος για τους Ιπταμένους Αξιωματικούς.
(2) Αντιπτέραρχος για τους Μηχανικούς Αξιωματικούς (μόνο ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΑ).
(3) Υποπτέραρχος για τους Αξιωματικούς Αεράμυνας, Ιατρών, Οικονομικών, Εφοδιαστών, Διοικητικών και Μετεωρολόγων.
(4) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους, Νοσηλευτικής και Έρευνας – Πληροφορικής.
(5) Σμήναρχος για τους Αξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ.
(6) Αντισμήναρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ.
(7) Επισμηναγός για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Υποσμηναγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
δ. Για τους Αξιωματικούς των ΚΣ:
(1) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Νομικού και Οικονομικών Επιθεωρητών.
(2) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Στρατιωτικούς Δικαστικούς Γραμματείς και Ταξίαρχος για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Δικαστικούς Γραμματείς και τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον δεν είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.
(4) Ταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Διοικητικούς Στρατολογικού.
ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
(1) Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου, αποφοίτους της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου.
(2) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και για τους Αξιωματικούς:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς (ΣΠΣΞ).
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικού Ναυτικού (ΣΠΠΝ).
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΠΠΑ).
(δ) Ελαφράς Υπηρεσίας των ΚΣ.
(3) Αντισυνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους κάτωθι Αξιωματικούς που δεν είναι απόφοιτοι ΣΠΣΞ, ΣΠΠΝ ή ΣΠΠΑ, ή είναι απόφοιτοι με βαθμό χαμηλότερο του «λίαν καλώς»:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ.
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ.
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ.
(4) Λοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(5) Υπολοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(6) Οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ και των ΚΣ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ παραμένουν εντεταγμένοι στις επετηρίδες τους και δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις. Κρίνονται όπως και οι λοιποί ομοιόβαθμοί τους και, αν κριθούν προακτέοι, προάγονται με την προαγωγή του αμέσως αρχαιοτέρου τους. Η φοίτησή τους στη ΣΠΣΞ, στη ΣΠΠΝ, στην ΣΠΠΑ και στην ΑΔΙΣΠΟ είναι προαιρετική και γίνεται μόνο μετά από επιθυμία τους και σύμφωνη γνώμη – γνωμοδότηση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής του οικείου Κλάδου.»

  • 3 Μαρτίου 2022, 11:22 | ΖΩΗ ΣΩΠΑΚΗ

    Σύμφωνα, με τον ν. 3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό εκείνο του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Υπογραμμίζεται ότι οι λοιποί Αξ/κοι ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Η ανωτέρω διαφοροποίηση στη σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών για λόγους υγείας δεν υφίσταται σε κανένα άλλο κλάδο ή τομέα του δημοσίου, συμπεριλαμβανόμενου όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των Αξ/κων (στελεχών) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.
    Υπάρχει αμετάκλητη ανάγκη κατάργησης της περίπτωσης ε., του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, που αφορά στους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ, για να μην προκαλείται διαφορετική και άνιση αντιμετώπιση μεταξύ στελεχών των ΕΔ, η οποία δημιουργεί περιπτώσεις διάκρισης και άνισης αντιμετώπισης μεταξύ Eλλήνων πολιτών.
    Επιπλέον, υφίσταται ακόμα μία άνιση μεταχείριση μεταξύ των στελεχών ΕΔ που αφορά σε Αξιωματικούς που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης, καθώς και οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον Ν. 705/1977 Εθελοντών-Εθελοντρίων δεν εμπίπτουν στον ν. 3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν τη σταδιοδρομία τους με πολύ υποδεέστερο καταληκτικό βαθμό.
    Μαζί με αυτά, προκαλείται καταστρατήγηση της βαθμολογικής ιεραρχίας από το γεγονός ότι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, «προσπερνιούνται» βαθμολογικά από νεότερους Αξ/κους, όχι λόγω κρίσεως των σταδιοδρομικών τους προσόντων και ικανοτήτων, αλλά με κριτήριο την υπαγωγή τους ως ειδική κατηγορία για κάποιο ζήτημα υγείας. Ομοίως, δεν θα έπρεπε να υπόκεινται σε διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη οι Αξ/κοι ΕΜΘ που εντάσσονται στις ειδικές καταστάσεις, σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους Αξ/κους ΕΜΘ.
    Επίσης, ο ορισθέντας ως καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, προερχόμενοι από ΑΣΣΥ, εξισώνει αυτούς με τους Αξιωματικούς προερχόμενους από τον θεσμό Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ), λόγω ότι τους επιβάλει κοινό καταληκτικό βαθμό, παρά το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί με διαφορετικό επίπεδο σπουδών. Το γεγονός αυτό επιφέρει καταστρατήγηση της αναγνώρισης του πτυχίου ΑΣΣΥ και βρίσκεται σε σύγκρουση με τις διατάξεις αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών στον δημόσιο τομέα.
    Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010, ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξ/κοι ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, θα παίρνουν τον καταληκτικό βαθμό τους στα 28 έτη υπηρεσίας τους και θα παραμένουν βαθμολογικά στάσιμοι για τα επόμενα 12 έτη, μέχρι τη συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών ετών τους.
    Τέλος, από τα 32 έτη σταδιοδρομίας τους και μέχρι τα 40 έτη συμπλήρωση της υπηρεσίας τους δεν θα υπάρχει καμία οικονομική αύξηση. Τονίζεται η εν λόγω σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών ν.4472/2017 για τα ανωτέρω στελέχη, γεγονός που δεν υπήρχε στη προγενέστερη νομοθεσία. Επιπλέον, με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 και ν.4387/2016), ο καθορισμός των συντάξεων κύριας και επικουρικής καθορίζεται σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς, θα δημιουργείται και στον συντάξιμο βίο μία κατάφορη παραβίαση έναντι των συναδέλφων τους που είχαν καταταγεί στην ίδια παραγωγική Σχολή και έχουν προσφέρει τα ίδια έτη υπηρεσίας.
    Για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους

  • 3 Μαρτίου 2022, 11:55 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΕΑΣ

    Κύριε Υφυπουργέ Εθνικής Άμυνας,
    Οι στρατιωτικοί μεταπίπτουν σε Υπηρεσία Γραφείου, Ελαφρά Υπηρεσία, Υπηρεσία Ξηράς και Υπηρεσία Εδάφους μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας μετά από γνωματεύσεις των Ανωτάτων Στρατ. Επιτροπών. Σύμφωνα με τον ν.3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε’ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς απόφοιτους ΑΣΣΥ. Να επισημάνουμε πως οι υπόλοιποι Αξιωματικοί ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Τέτοιος διαχωρισμός στην σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών εξαιτίας λόγων υγείας δεν υφίσταται σε κανένα κλάδο ή τομέα του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Οι Αξιωματικοί που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996 έχοντας μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης και οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον ν.705/1977 Εθελοντών-Εθελοντριών δεν εμπίπτουν στον ν.3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξιωματικοί προέλευσης ΑΣΣΥ που ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν την σταδιοδρομία τους με κατά πολύ διαφορετικό καταληκτικό βαθμό, καθώς Αξιωματικοί νεότεροι ή ακόμα και κατώτεροι άλλων να καθίστανται αρχαιότεροι ή και ανώτεροι αυτών, μόνο επειδή έπονται συγκυριακά στο προηγούμενο καθεστώς.
    Πλέον έχει γίνει πλήρης εξίσωση με τους Αξιωματικούς Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) οι οποίοι έχουν κοινό καταληκτικό βαθμό με τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Επίσης στους Αξιωματικούς ΕΜΘ που βρίσκονται στις ειδικές καταστάσεις δεν γίνεται διαχωρισμός με τους υπόλοιπους Αξιωματικούς ΕΜΘ ως προς την εξέλιξη.
    Σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» (ν.3865/2010, ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με την συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε με 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξιωματικοί ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς απόφοιτους ΑΣΣΥ θα φτάνουν στον καταληκτικό βαθμό στα 28 έτη και για 12 ακόμη έτη θα παραμένουν στάσιμοι. Μάλιστα από τα 32 έτη και μέχρι τα 40 έτη δεν θα υπάρχει καμία οικονομική αύξηση. Να τονιστεί δε, η σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών (ν.4472/2017) όπου δεν έγινε πρόβλεψη για τα ανωτέρω στελέχη. Στο προηγούμενο μισθολόγιο δεν υπήρχε αυτή η διάκριση γιατί βασιζόταν σε μισθολογικές προαγωγές και όχι σε διοικητικές προαγωγές. Τέλος με το «Νέο Ασφαλιστικό» (ν.3865/2010 και ν.4387/2016) θα δίνονται συντάξεις κύριας και επικουρικής σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς η αδικία θα συνεχιστεί και στον συντάξιμο βίο.
    Προτείνεται λοιπόν στο νέο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ να καταργηθεί η περίπτωση ε’ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 και να μην υπάρχει αυτή η διαφορετική και ρατσιστική αντιμετώπιση των στελεχών ειδικών καταστάσεων. Εγείρονται θέματα ίσης μεταχείρισης πολιτών του κράτους τα οποία τυγχάνει να πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Η σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης ενός Αξιωματικού με την κατάσταση της υγείας του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα μιας σύγχρονης κοινωνίας όπου ο κάθε πολίτης θα πρέπει να αισθάνεται ίσος έναντι των συμπολιτών του, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος ή κατάστασης υγείας. Άλλωστε αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας το οποίο αναφέρει ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» (παραγ.1, άρθρο 4) και κατ’ εκπλήρωση της επιταγής αυτής του Συντάγματος ο νόμος 4488/2017 (αντιρατσιστικός), στο άρθρο 59 αναγράφει ότι: «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχαιρένουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική , οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας», ενώ στο άρθρο 4 αναγράφει ότι: «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες».
    Σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα της κρίσης, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η κάθε δυνατότητα από όλους τους πολίτες. Αν γνωρίζουμε ότι κάποιος πολίτης μπορεί και θέλει να προσφέρει , θα πρέπει να του δίνουμε τα μέσα και τις ευκαιρίες να αξιοποιεί τις δυνατότητές του κατά το μέγιστο δυνατό χωρίς περιορισμούς.

  • 3 Μαρτίου 2022, 11:09 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

    Κύριε Υφυπουργέ Εθνικής Άμυνας,
    Οι στρατιωτικοί μεταπίπτουν σε Υπηρεσία Γραφείου, Ελαφρά Υπηρεσία, Υπηρεσία Ξηράς και Υπηρεσία Εδάφους μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας μετά από γνωματεύσεις των Ανωτάτων Στρατ. Επιτροπών. Σύμφωνα με τον ν.3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε’ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς απόφοιτους ΑΣΣΥ. Να επισημάνουμε πως οι υπόλοιποι Αξιωματικοί ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Τέτοιος διαχωρισμός στην σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών εξαιτίας λόγων υγείας δεν υφίσταται σε κανένα κλάδο ή τομέα του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Οι Αξιωματικοί που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996 έχοντας μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης και οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον ν.705/1977 Εθελοντών-Εθελοντριών δεν εμπίπτουν στον ν.3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξιωματικοί προέλευσης ΑΣΣΥ που ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν την σταδιοδρομία τους με κατά πολύ διαφορετικό καταληκτικό βαθμό, καθώς Αξιωματικοί νεότεροι ή ακόμα και κατώτεροι άλλων να καθίστανται αρχαιότεροι ή και ανώτεροι αυτών, μόνο επειδή έπονται συγκυριακά στο προηγούμενο καθεστώς.
    Πλέον έχει γίνει πλήρης εξίσωση με τους Αξιωματικούς Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) οι οποίοι έχουν κοινό καταληκτικό βαθμό με τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Επίσης στους Αξιωματικούς ΕΜΘ που βρίσκονται στις ειδικές καταστάσεις δεν γίνεται διαχωρισμός με τους υπόλοιπους Αξιωματικούς ΕΜΘ ως προς την εξέλιξη.
    Σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» (ν.3865/2010, ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με την συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε με 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξιωματικοί ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς απόφοιτους ΑΣΣΥ θα φτάνουν στον καταληκτικό βαθμό στα 28 έτη και για 12 ακόμη έτη θα παραμένουν στάσιμοι. Μάλιστα από τα 32 έτη και μέχρι τα 40 έτη δεν θα υπάρχει καμία οικονομική αύξηση. Να τονιστεί δε, η σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών (ν.4472/2017) όπου δεν έγινε πρόβλεψη για τα ανωτέρω στελέχη. Στο προηγούμενο μισθολόγιο δεν υπήρχε αυτή η διάκριση γιατί βασιζόταν σε μισθολογικές προαγωγές και όχι σε διοικητικές προαγωγές. Τέλος με το «Νέο Ασφαλιστικό» (ν.3865/2010 και ν.4387/2016) θα δίνονται συντάξεις κύριας και επικουρικής σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς η αδικία θα συνεχιστεί και στον συντάξιμο βίο.
    Προτείνεται λοιπόν στο νέο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ να καταργηθεί η περίπτωση ε’ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 και να μην υπάρχει αυτή η διαφορετική και ρατσιστική αντιμετώπιση των στελεχών ειδικών καταστάσεων. Εγείρονται θέματα ίσης μεταχείρισης πολιτών του κράτους τα οποία τυγχάνει να πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Η σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης ενός Αξιωματικού με την κατάσταση της υγείας του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα μιας σύγχρονης κοινωνίας όπου ο κάθε πολίτης θα πρέπει να αισθάνεται ίσος έναντι των συμπολιτών του, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος ή κατάστασης υγείας. Άλλωστε αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας το οποίο αναφέρει ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» (παραγ.1, άρθρο 4) και κατ’ εκπλήρωση της επιταγής αυτής του Συντάγματος ο νόμος 4488/2017 (αντιρατσιστικός), στο άρθρο 59 αναγράφει ότι: «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχαιρένουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική , οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας», ενώ στο άρθρο 4 αναγράφει ότι: «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες».
    Σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα της κρίσης, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η κάθε δυνατότητα από όλους τους πολίτες. Αν γνωρίζουμε ότι κάποιος πολίτης μπορεί και θέλει να προσφέρει , θα πρέπει να του δίνουμε τα μέσα και τις ευκαιρίες να αξιοποιεί τις δυνατότητές του κατά το μέγιστο δυνατό χωρίς περιορισμούς.

  • 3 Μαρτίου 2022, 11:26 | ΘΩΜΑΣ ΒΕΖΥΡΑΚΗΣ

    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.Ειδικοτερα όταν οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων προελεύσεως ΕΜΘ λαμβάνουν τον μέγιστο καταληκτικό βαθμο που προβλεπεται αυτό του Υπολοχαγού και αντιστοίχων και προελεύσεως ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ – ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ λαμβάνουν τον μέγιστο καταληκτικό βαθμο που προβλεπεται αυτό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων,χωρίς καμία βαθμολογική απώλεια στην σταδιοδρομία τους.

  • 3 Μαρτίου 2022, 11:06 | ΘΩΜΑΣ ΒΕΖΥΡΑΚΗΣ

    Κύριε Υφυπουργέ Εθνικής Άμυνας,
    Οι στρατιωτικοί μεταπίπτουν σε Υπηρεσία Γραφείου, Ελαφρά Υπηρεσία, Υπηρεσία Ξηράς και Υπηρεσία Εδάφους μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας μετά από γνωματεύσεις των Ανωτάτων Στρατ. Επιτροπών. Σύμφωνα με τον ν.3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε’ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς απόφοιτους ΑΣΣΥ. Να επισημάνουμε πως οι υπόλοιποι Αξιωματικοί ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Τέτοιος διαχωρισμός στην σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών εξαιτίας λόγων υγείας δεν υφίσταται σε κανένα κλάδο ή τομέα του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Οι Αξιωματικοί που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996 έχοντας μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης και οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον ν.705/1977 Εθελοντών-Εθελοντριών δεν εμπίπτουν στον ν.3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξιωματικοί προέλευσης ΑΣΣΥ που ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν την σταδιοδρομία τους με κατά πολύ διαφορετικό καταληκτικό βαθμό, καθώς Αξιωματικοί νεότεροι ή ακόμα και κατώτεροι άλλων να καθίστανται αρχαιότεροι ή και ανώτεροι αυτών, μόνο επειδή έπονται συγκυριακά στο προηγούμενο καθεστώς.
    Πλέον έχει γίνει πλήρης εξίσωση με τους Αξιωματικούς Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) οι οποίοι έχουν κοινό καταληκτικό βαθμό με τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Επίσης στους Αξιωματικούς ΕΜΘ που βρίσκονται στις ειδικές καταστάσεις δεν γίνεται διαχωρισμός με τους υπόλοιπους Αξιωματικούς ΕΜΘ ως προς την εξέλιξη.
    Σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» (ν.3865/2010, ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με την συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε με 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξιωματικοί ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς απόφοιτους ΑΣΣΥ θα φτάνουν στον καταληκτικό βαθμό στα 28 έτη και για 12 ακόμη έτη θα παραμένουν στάσιμοι. Μάλιστα από τα 32 έτη και μέχρι τα 40 έτη δεν θα υπάρχει καμία οικονομική αύξηση. Να τονιστεί δε, η σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών (ν.4472/2017) όπου δεν έγινε πρόβλεψη για τα ανωτέρω στελέχη. Στο προηγούμενο μισθολόγιο δεν υπήρχε αυτή η διάκριση γιατί βασιζόταν σε μισθολογικές προαγωγές και όχι σε διοικητικές προαγωγές. Τέλος με το «Νέο Ασφαλιστικό» (ν.3865/2010 και ν.4387/2016) θα δίνονται συντάξεις κύριας και επικουρικής σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς η αδικία θα συνεχιστεί και στον συντάξιμο βίο.
    Προτείνεται λοιπόν στο νέο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ να καταργηθεί η περίπτωση ε’ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 και να μην υπάρχει αυτή η διαφορετική και ρατσιστική αντιμετώπιση των στελεχών ειδικών καταστάσεων. Εγείρονται θέματα ίσης μεταχείρισης πολιτών του κράτους τα οποία τυγχάνει να πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Η σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης ενός Αξιωματικού με την κατάσταση της υγείας του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα μιας σύγχρονης κοινωνίας όπου ο κάθε πολίτης θα πρέπει να αισθάνεται ίσος έναντι των συμπολιτών του, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος ή κατάστασης υγείας. Άλλωστε αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας το οποίο αναφέρει ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» (παραγ.1, άρθρο 4) και κατ’ εκπλήρωση της επιταγής αυτής του Συντάγματος ο νόμος 4488/2017 (αντιρατσιστικός), στο άρθρο 59 αναγράφει ότι: «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχαιρένουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική , οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας», ενώ στο άρθρο 4 αναγράφει ότι: «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες».
    Σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα της κρίσης, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η κάθε δυνατότητα από όλους τους πολίτες. Αν γνωρίζουμε ότι κάποιος πολίτης μπορεί και θέλει να προσφέρει , θα πρέπει να του δίνουμε τα μέσα και τις ευκαιρίες να αξιοποιεί τις δυνατότητές του κατά το μέγιστο δυνατό χωρίς περιορισμούς.

  • 3 Μαρτίου 2022, 09:16 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΔΗΡΑΣ

    Κύριε Υφυπουργέ, με τις κάτωθι τροποποιήσεις:

    α. Την κατάργηση της υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996. (Με τις οποίες πλήττονται άδικα μόνο οι Αξκοι ΣΣΥ Υπηρεσίας Ξηράς του Π.Ν.)
    β. Την τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    Εξαλείφεται η άνιση μεταχείριση των Αξιωματικών ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων των Ε.Δ., κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, διότι είναι οι μόνοι που παραμένουν στάσιμοι στον βαθμό του Υπολοχαγού και δεν εξελίσσονται όπως οι αξιωματικοί Ελαφράς Υπηρεσίας άλλων κατηγοριών.

    Σας ευχαριστώ πολύ.

  • 3 Μαρτίου 2022, 09:45 | Αργύρης Μαυρομάτης

    ιαπιστώνεται ότι οι αξιωματικοί Σωμάτων ΣΞ (Τεχνικού, Υλικού Πολέμου και Εφοδιασμού Μεταφορών) είναι οι ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΕΙ που δεν μπορούν να προαχθούν στο βαθμό του Αντιστρατήγου χωρίς να υπάρχει κάποια σαφής δικαιολογία, διότι
    α. Εισέρχονται στη ΣΣΕ με τα ίδια κριτήρια όπως και οι αξιωματικοί όπλων και κατα βάση με υψηλότερη βάση εισαγωγής.
    β. Παρακολουθούν την ίδια εκπαίδευση με τους αξκούς Όπλων.
    γ. Υπηρετούν στους ίδιους Σχηματισμούς και σε ανάλογες διοικητικές θέσεις χωρίς καμία διάκριση από τους αξιωματικούς όπλων. Ομοίως υπόκεινται στο ίδιο σύστημα – ίδια κριτήρια μεταθέσεων
    δ. Φοιτούν στα ίδια σχολεία αξιωματικών, ΑΔΙΣΠΟ και ΣΕΘΑ
    ε. Ισχύουν και για αυτούς τα ίδια κριτήρια προαγωγών στους διάφορους βαθμούς με αυτά των αξκών Όπλων
    στ. Ασχολούνται με την Διοικητική Μέριμανα του ΣΞ σε όλη τους την καριέρα. Ωστόσο, οι σχετικές θέσεις Διοικητικής Μέριμνας ανώτατου αξιωματικού με το βαθμό του Αντγού (Διοικητής ΑΣΔΥΣ, Υπαρχηγός ΓΕΣ) καταλαμβάνονται από Αξκους όπλων με μικρότερη έως ελάχιστη εμπειρία στην Διοικητική Μέριμνα. Κατόπιν των παραπάνω κσιενώ στο ΠΝ και στην ΠΑ, ο καταληκτικός βαθμός των Αξιωματικών ΜΧ προέλευσης ΑΣΕΙ των 2 Κλάδων είναι αυτός του Αντιναυάρχου και Αντιπτεράρχου, στο Στρατό Ξηράς εξακολουθεί η εν λόγω «παραδοξότητα» με καταληκτικό βαθμό αυτό του Υποστρατήγου. Εκτιμώ ότι στο πλαίσιο της διακλαδικότητας, της αναλογικής αντιμετώπισης, των ίσων ευκαιριών σταδιοδρομικής εξέλιξης της αριστείας, της αξιοκρατίας και της ίσης αντιμετώπισης, το άρθρο 23α(2) τροποποιηθεί ως ακολούθως: «Καταληκτικός Βαθμός για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων ΤΧ – ΕΜ – ΥΠ τα οποία αποτελούν τα Σώματα Υποστήριξης Μάχης διαμορφώνεται αυτός του Στρατηγού», με γνώμονα τόσο την επιχειρησιακή τους αποστολή, την Αξιωματική πορεία, εκπαίδευση, επάρκεια και ικανότητες τους, την προαγωγή της Διακλαδικότητα και κοινής σταδιοδρομικής εξέλιξης μεταξύ των Αξιωματικών όλων των Κλάδων Απόφοιτων ΑΣΕΙ, αλλά κυρίως για την παροχή ανάλογων ευκαιριών, πρόσδωση έμπνευσης, κινήτρων και οράματος στους Αξιωματικούς των ανωτέρω «Σωμάτων Υποστήριξης Μάχης» (ΕΜ/ΥΠ/ΤΧ). Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Με σεβασμό.

  • 3 Μαρτίου 2022, 08:04 | Ι.Κ.Γ.

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Εκτιμώ ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δύναται να αποτελέσει το εφαλτήριο για την αποκατάσταση μιας διαχρονικής μεροληπτικής προσέγγισης στον καταληκτικό βαθμό των Αξιωματικών των Σωμάτων του Στρατού Ξηράς, προέλευσης ΣΣΕ.
    Ενώ στο ΠΝ και στην ΠΑ, ο καταληκτικός βαθμός των Αξιωματικών ΜΧ προέλευσης ΑΣΕΙ είναι αυτός του Αντιναυάρχου και Αντιπτεράρχου, στο Στρατό Ξηράς είναι αυτός του Υποστρατήγου. Στο πλαίσιο της διακλαδικότητας, καθώς και της αναλογικής αντιμετώπισης, των ίσων ευκαιριών σταδιοδρομικής εξέλιξης, της αξιοκρατίας, και της ίδιας αντιμετώπισης, το άρθρο 23α(2) προτείνεται να τροποποιηθεί ως ακολούθως: «Καταληκτικός Βαθμός για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων ΤΧ – ΕΜ – ΥΠ τα οποία αποτελούν τα Σώματα Υποστήριξης Μάχης διαμορφώνεται αυτός του Αντιστρατήγου», τοποθετούμενοι ως Διοικητές ΑΣΔΥΣ.
    Σας ευχαριστώ θερμά.
    Με σεβασμό,
    Ι.Κ.Γ.

  • 3 Μαρτίου 2022, 07:16 | Ευάγγελος Κουβαράς

    καλώ τον κύριο Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα θέματα που αφορούν κατώτερους Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς. Οι στρατιωτικοί μεταπίπτουν σε Υπηρεσία Γραφείου, Ελαφρά Υπηρεσία, Υπηρεσία Ξηράς και Υπηρεσία Εδάφους μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας μετά από γνωματεύσεις των Ανωτάτων Στρατ. Επίτροπων. Σύμφωνα, με τον ν. 3883/2010 στις ς υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό τον βαθμό του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ. Να επισημάνουμε πως οι λοιποί Αξ/κοι ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Τέτοιος διαχωρίσιμος στην σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών εξαιτίας λόγων υγείας δεν υφίσταται σε κανένα κλάδο ή τομέα του δημοσίου. Συμπεριλαμβανόμενων όλων των δημοσιών υπαλλήλων και των Αξ/κων (στελεχών) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Οι Αξιωματικοί που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996 έχοντας μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης και οι (Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον Ν. 705/1977 Εθελοντών-Εθελοντρίων δεν εμπίπτουν στον ν. 3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια,των παρπάνω είναι οι Αξ/κοι προέλευσης (εξ ΑΣΣΥ) και ανήκουν στην ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν τη σταδιοδρομία τους με κατά πολύ διαφορετικό καταληκτικό βαθμό, καθώς και αξιωματικοί νεότεροι ή ακόμα και κατώτεροι άλλων να καθίστανται αρχαιότεροι ή και ανώτεροι αυτών μόνον επειδή έπονται στην συγκυριακά στο προηγούμενο καθεστώς. Πλεον έγινε πλήρη εξίσωση με τους Αξιωματικούς Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ) όπου έχουν κοινό καταληκτικό βαθμό με τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Επίσης, πλέον στους Αξ/κους ΕΜΘ που βρίσκονται στις ειδικές καταστάσεις , δεν γίνεται διαχωρίσιμός με του υπόλοιπους Αξ/κους ΕΜΘ ως προς την εξέλιξη. Σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 ,ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξ/κοι ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, θα καταλήγουν στον καταληκτικό στα 28 έτη και για τα 12 έτη θα παραμένουν στάσιμοι. Μάλιστα από τα 32 έτη και μέχρι τα 40 έτη δεν θα καμία οικονομική αύξηση. Πρέπει να τονιστεί η σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών ν.4472/2017 δεν έγινε πρόβλεψη για τα ανωτέρω στελέχη. Στο προηγούμενο μισθολόγιο δεν υπήρχε αυτή η διάκριση για βασίζονταν σε μισθολογικές προαγωγές και οι σε διοικητικές προαγωγές. Τέλος με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 και ν.4387/2016) , θα δίνονται συντάξεις κύριας και επικουρικής σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς, η αδικία θα συνεχιστεί και στον συντάξιμο βίο. Συνεπώς, προτείνεται στο νέο υπό κατάθεση νομοσχέδιου του ΥΠΕΘΑ να καταργηθεί η περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 και να μην υπάρχει αυτή η διαφορετική και ρατσιστική αντιμετώπιση των στελεχών ειδικών καταστάσεων.

  • 3 Μαρτίου 2022, 07:32 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ζ.

    Διαπιστώνεται ότι σε αντίθεση με τους Μηχανικούς Αξιωματικούς του ΠΝ, προερχόμενοι από ΣΝΔ και τους Αξιωματικούς Μηχανικούς της ΠΑ, προερχόμενοι από ΣΙ που έχουν ως καταληκτικό βαθμό αυτό του Αντιναυάρχου και Αντιπτεράρχου αντίστοιχα, οι Αξιωματικοί Σωμάτων Υποστήριξης Μάχης (ΤΧ,ΕΜ,ΥΠ), προερχόμενοι από ΣΣΕ καθορίζεται να έχουν ως καταληκτικό βαθμό αυτόν του Υποστρατηγού.

    Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο το ΓΕΕΘΑ διεξάγει τις επιχειρήσεις ενώ τα Γενικά Επιτελεία (ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ) έχουν αναλάβει μεταξύ άλλων και την υποστήριξη της Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ). Υπό το πρίσμα των ανωτέρω και στο πλαίσιο της διακλαδικότητας, της ισονομίας αλλά και της κοινής σταδιοδρομικής εξέλιξης όλων των στελεχών Μηχανικών (ΠΑ-ΠΝ) και ΥΠ-ΕΜ-ΤΧ (ΣΞ) προερχόμενων από ΑΣΕΙ να καθορισθεί ως καταληκτικός βαθμός του Αντιστρατήγου και για τους Αξιωματικούς Σωμάτων Υποστήριξης Μάχης (ΤΧ-ΕΜ-ΥΠ) του ΣΞ, με καθήκοντα Διοικητού ΑΣΔΥΣ (θέση αποκλειστικά ΔΜ).

    Με τον τρόπο αυτό Αξιωματικός των Σωμάτων Υποστήριξης Μάχης θα συμμετέχει στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο του ΣΞ ο οποίος με τις γνώσεις και την εμπειρία του θα συμβάλλει καθοριστικά στην διαμόρφωση της πολιτικής και ορθότερης λήψης αποφάσεων.

  • 3 Μαρτίου 2022, 06:48 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Διαπιστώνεται ότι σε αντίθεση με τους Μηχανικούς Αξιωματικούς του ΠΝ, προερχόμενοι από ΣΝΔ και τους Αξιωματικούς Μηχανικούς της ΠΑ, προερχόμενοι από ΣΙ που έχουν ως καταληκτικό βαθμό αυτό του Αντιναυάρχου και Αντιπτεράρχου αντίστοιχα, οι Αξιωματικοί Σωμάτων Υποστήριξης Μάχης (ΤΧ,ΕΜ,ΥΠ), προερχόμενοι από ΣΣΕ καθορίζεται να έχουν ως καταληκτικό βαθμό αυτόν του Υποστρατηγού.

    Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο το ΓΕΕΘΑ διεξάγει τις επιχειρήσεις ενώ τα Γενικά Επιτελεία (ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ) έχουν αναλάβει μεταξύ άλλων και την υποστήριξη της Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ). Υπό το πρίσμα των ανωτέρω και στο πλαίσιο της διακλαδικότητας, της ισονομίας αλλά και της κοινής σταδιοδρομικής εξέλιξης όλων των στελεχών Μηχανικών (ΠΑ-ΠΝ) και ΥΠ-ΕΜ-ΤΧ (ΣΞ) προερχόμενων από ΑΣΕΙ να καθορισθεί ως καταληκτικός βαθμός του Αντιστρατήγου και για τους Αξιωματικούς Σωμάτων Υποστήριξης Μάχης (ΤΧ-ΕΜ-ΥΠ) του ΣΞ, με καθήκοντα Διοικητού ΑΣΔΥΣ (θέση αποκλειστικά ΔΜ).

    Με τον τρόπο αυτό Αξιωματικός των Σωμάτων Υποστήριξης Μάχης θα συμμετέχει στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο του ΣΞ ο οποίος με τις γνώσεις και την εμπειρία του θα συμβάλλει καθοριστικά στην διαμόρφωση της πολιτικής και ορθότερης λήψης αποφάσεων.

  • 3 Μαρτίου 2022, 01:49 | ΜΕΝΕΛΑΟΣ Π.

    Γιατί πρέπει να δοθεί τώρα ο βαθμός του Υπτγου στον νυν Δντή του Σώματος Στρατιωτικών Δικαστικών Γραμματέων, ο οποίος προέρχεται από Σχολή Υπαξκών, με διαγωνισμό μεταπήδησε στους ΣΔΓ, διατάραξε δις την σειρά αρχαιότητας επικαλούμενος ως μοναδικό προσόν τα χρόνια (!) υπηρεσίας του στο στράτευμα, ενώ απέκτησε πτυχίο ΑΕΙ πρόσφατα (!), διεκδικώντας για μία ακόμη φορά την παραμονή του αλλά και την προαγωγή του σε Υποστράτηγο!!!
    Εάν ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση του Σώματος ΣΔΓ, ας περάσει την διάταξη στον επόμενο Δντή.

    Τι αλήθεια θα διοικεί αυτός ο Υποστράτηγος, έναντι των άλλων Σωμάτων που δεν έχουν καταληκτικό βαθμό Υποστρατήγου (εντελώς ενδεικτικά Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους, Κτηνιάτρους Υγειονομικού, Νοσηλευτικής, Έρευνας – Πληροφορικής και Ιερείς); Γιατί αυτή η επιλεκτική συμπεριφορά;

  • 3 Μαρτίου 2022, 00:22 | Ηλίας

    Αγαπητοί νομοθέτες.

    Αναφορικά με το θεσμό των ΕΜΘ κατόχων Πτυχίου ΑΕΙ.

    Το ακαδημαϊκό κριτήριο αποτελεί ένα τυπικό και ουσιαστικό προσόν και οφείλεται να αναγνωρίζεται σε όλους τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικοί και όχι κατά περίπτωση.

    Στο πλαίσιο της ισονομίας και της εμπέδωσης του κλίματος δικαιοσύνης, προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου και η αναγνώριση – επιβράβευση και των ΕΜΘ πτυχιούχων ΑΕΙ στο πρότυπο των ΑΣΣΥ πτυχιούχων ΑΕΙ, με έναν επιπλέον βαθμό, ως εξής:

    1. Η υποπ. 6 της παρ. α του άρθρου 23 του Ν. 3883/2010 αναριθμείται σε 7. Προστίθεται υποπ. 6 στην παρ. α ως εξής:
    «(6) Λοχαγός για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ».

    2. Η υποπ. 8 της παρ. β του άρθρου 23 του Ν. 3883/2010 αναριθμείται σε 9. Προστίθεται υποπ. 8 στην παρ. β ως εξής:
    «(8) Υποπλοίαρχος για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ»

    3. Η υποπ. 8 της παρ. γ του άρθρου 23 του Ν. 3883/2010 αναριθμείται σε 9. Προστίθεται υποπ. 8 στην παρ. γ ως εξής:
    «(8) Σμηναγός για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ»

  • 2 Μαρτίου 2022, 23:16 | Παύλος

    Για μια ακόμα φορά αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί από αυτό το άρθρο εξαιρούνται οι ΕΜΘ απόφοιτοι ΑΕΙ. Στη δική τους περίπτωση το Πανεπιστήμιο δεν έχει καμία αξία; Ποιο είναι το κίνητρο της υπηρεσίας για να ανέβει γενικά το μορφωτικό επίπεδο των στελεχών; Γιατί συνεχίζεται αυτή η διάκριση; Γιατί είναι τόσο δύσκολο δεκαπέντε ΕΜΘ απόφοιτοι ΑΕΙ (τόσοι έμειναν πια…) να πάρουν ακόμα έναν καταληκτικό βαθμό για τους κόπους που έκαναν;

    Στο πλαίσιο της ισονομίας, της τήρησης του Συντάγματος και της εμπέδωσης του κλίματος δικαιοσύνης και επιβράβευσης της αριστείας, προτείνονται οι παρακάτω τροποποιήσεις, ώστε να αποδοθεί στους Αξιωματικούς προέλευσης ΕΜΘ κατόχους πτυχίου ΑΕΙ, ένας επιπλέον αποστρατευτικός βαθμός:1. Η υποπ. 6 της παρ. α του άρθρου 23 του Ν. 3883/2010 αναριθμείται σε 7. Προστίθεται υποπ. 6 στην παρ. α ως εξής:
    «(6) Λοχαγός για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ.».2. Η υποπ. 8 της παρ. β του άρθρου 23 του Ν. 3883/2010 αναριθμείται σε 9. Προστίθεται υποπ. 8 στην παρ. β ως εξής:
    «(8) Υποπλοίαρχος για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ»3. Η υποπ. 8 της παρ. γ του άρθρου 23 του Ν. 3883/2010 αναριθμείται σε 9. Προστίθεται υποπ. 8 στην παρ. γ ως εξής:
    «(8) Σμηναγός για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους

  • 2 Μαρτίου 2022, 23:19 | ΛΑΜΠΡΙΝΗ Μ.

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
    Για τη Βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων προκειμένου οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να έχουν καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη, διότι υφίστανται άνιση μεταχείριση, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, ως οι μόνοι που παραμένουν στάσιμοι στον βαθμό και δεν εξελίσσονται όπως οι Αξιωματικοί των άλλων κατηγοριών προτείνω τα παρακάτω:
    α. Η υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 καταργείται.
    β. Η παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    γ. Η παρ. 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996».

  • 2 Μαρτίου 2022, 23:39 | ΕΛΙΣΑΒΕΤ Μ.

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
    Για τη Βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων προκειμένου οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να έχουν καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη, διότι υφίστανται άνιση μεταχείριση, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, ως οι μόνοι που παραμένουν στάσιμοι στον βαθμό και δεν εξελίσσονται όπως οι Αξιωματικοί των άλλων κατηγοριών προτείνω τα παρακάτω:
    α. Η υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 καταργείται.
    β. Η παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    γ. Η παρ. 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996».

  • 2 Μαρτίου 2022, 23:08 | ΤΣΙΟΥΚΑ Γ.

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
    Για τη Βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων προκειμένου οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να έχουν καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη, διότι υφίστανται άνιση μεταχείριση, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, ως οι μόνοι που παραμένουν στάσιμοι στον βαθμό και δεν εξελίσσονται όπως οι Αξιωματικοί των άλλων κατηγοριών προτείνω τα παρακάτω:
    α. Η υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 καταργείται.
    β. Η παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    γ. Η παρ. 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996».

  • 2 Μαρτίου 2022, 23:33 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ Μ.

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
    Για τη Βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων προκειμένου οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να έχουν καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη, διότι υφίστανται άνιση μεταχείριση, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, ως οι μόνοι που παραμένουν στάσιμοι στον βαθμό και δεν εξελίσσονται όπως οι Αξιωματικοί των άλλων κατηγοριών προτείνω τα παρακάτω:
    α. Η υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 καταργείται.
    β. Η παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    γ. Η παρ. 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996».

  • 2 Μαρτίου 2022, 23:40 | ΜΗΤΣΑΚΟΣ Ν.

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
    Για τη Βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων προκειμένου οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να έχουν καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη, διότι υφίστανται άνιση μεταχείριση, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, ως οι μόνοι που παραμένουν στάσιμοι στον βαθμό και δεν εξελίσσονται όπως οι Αξιωματικοί των άλλων κατηγοριών προτείνω τα παρακάτω:
    α. Η υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 καταργείται.
    β. Η παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    γ. Η παρ. 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996».

  • 2 Μαρτίου 2022, 22:58 | ΚΑΡΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Για την αποκατάσταση των δυσαρμονιών ως προς την ιεραρχία και εξέλιξη αυτών των Αξιωματικών (εξ΄ Υπαξιωματικών) που κατετάγησαν στις ΑΣΣΥ τα έτη 1991 και 1992 και προτείνουμε να συμπεριλάβετε στο εν θέματι σχέδιο νόμου το εξής: «Οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11 πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996 (Α΄ 219) ισχύουν και για τους εν ενεργεία αξιωματικούς που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), καθώς και τους αντίστοιχους που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν.δ. 445/1974 (Α΄ 160) και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν. 705/1977 (Α΄279), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι 31.12.2017. Για τους ανωτέρω, ο χρόνος των υποπαραγράφων β’ και γ’ της παρ. 8του άρθρου 5 του ν.2439/1996 υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μόνιμου αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Για τους αξιωματικούς που αποκτούν δικαίωμα αναδρομικής βαθμολογικής προαγωγής δεν γεννάται δικαίωμα αναδρομικής καταβολής των αντίστοιχων αποδοχών.».

  • 2 Μαρτίου 2022, 21:27 | ΙΩΑΝΝΗΣ Λ.

    Το άρθρο των καταληκτικών βαθμών δεν επιλύει και διατηρεί την αδικία που υφίστανται οι ΕΜΘ πτυχιούχοι ΑΕΙ, σε σχέση με τους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ. Το ακαδημαϊκό κριτήριο αποτελεί ένα τυπικό και ουσιαστικό προσόν και οφείλεται να αναγνωρίζεται σε όλους τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικοί και όχι κατά περίπτωση.
    Στο πλαίσιο της ισονομίας και της εμπέδωσης του κλίματος δικαιοσύνης, προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου και η αναγνώριση – επιβράβευση και των ΕΜΘ πτυχιούχων ΑΕΙ στο πρότυπο των ΑΣΣΥ πτυχιούχων ΑΕΙ, με έναν επιπλέον βαθμό, ως εξής:

    Για τους Αξιωματικούς του ΣΞ:
    Λοχαγός για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ.
    Υπολοχαγός για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας.

    Για τους Αξιωματικούς του ΠΝ:
    Υποπλοίαρχος για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ.
    Ανθυποπλοίαρχος για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας.

    Για τους Αξιωματικούς της ΠΑ:
    Σμηναγός για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ.
    Υποσμηναγός για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας.

  • 2 Μαρτίου 2022, 20:15 | Π.Μ

    Το άρθρο των καταληκτικών βαθμών δεν επιλύει και διατηρεί την αδικία που υφίστανται οι ΕΜΘ πτυχιούχοι ΑΕΙ, σε σχέση με τους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ. Το ακαδημαϊκό κριτήριο αποτελεί ένα τυπικό και ουσιαστικό προσόν και οφείλεται να αναγνωρίζεται σε όλους τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικοί και όχι κατά περίπτωση. Στο πλαίσιο της ισονομίας και της εμπέδωσης του κλίματος δικαιοσύνης, προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου και η αναγνώριση – επιβράβευση και των ΕΜΘ πτυχιούχων ΑΕΙ στο πρότυπο των ΑΣΣΥ πτυχιούχων ΑΕΙ, με έναν επιπλέον βαθμό, ως εξής:
    Για τους Αξιωματικούς του ΣΞ:
    Λοχαγός για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ.
    Υπολοχαγός για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας.Για τους Αξιωματικούς του ΠΝ:
    Υποπλοίαρχος για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ.
    Ανθυποπλοίαρχος για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας.Για τους Αξιωματικούς της ΠΑ:
    Σμηναγός για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ.
    Υποσμηναγός για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας.

  • 2 Μαρτίου 2022, 19:41 | Κωνσταντίνος Τοπάλης

    Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ να αποκαταστήστε την αδικία!
    Σχετικά με το θέμα της βαθμολογικής και μισθολογικής αποκατάστασης των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων από ΑΣΣΥ (υπηρεσίας γραφείου, ελαφράς υπηρεσίας, υπηρεσίας ξηράς, υπηρεσίας εδάφους) στους οποίους και ανήκω:
    Στις κατηγορίες αυτές μεταφέρονται οι Αξιωματικοί οι οποίοι χωρίς να έχουν υπαιτιότητα παρουσιάζουν βλάβες ή νοσήματα, συνεπεία τραυματισμού ή παθήσεως και για τη σωματική τους ικανότητα κρίθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ως ικανοί για την στρατιωτική υπηρεσία και εκτελούν επιτελικά καθήκοντα – υπηρεσίες γραφείου.
    Με την εφαρμογή της νομοθεσίας από το έτος 2010 (Ν.3883) για όλους τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων από ΑΣΣΥ (αυτούς που προέρχονται από τους Υπαξιωματικούς) δεν μας απονέμονται έως 4 βαθμοί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία στρεβλής κατάστασης ανισότητας, προσθέτοντας επιπλέον προβλήματα και αδικίες στις μισθολογικές μας αποδοχές λόγω της καθήλωσης των μισθών μας σε χαμηλά επίπεδα, αφού τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του καταληκτικού τους βαθμού. Έτσι «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό, έναντι όμοιων κατηγοριών στρατιωτικών οι οποίοι δεν έχουν καμία επίπτωση στην βαθμολογική τους εξέλιξη όπως οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων που ανήκουν στην κατηγορία των μονιμοποιηθέντων Εθελοντών του Ν.Δ. 445/74, οι μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/77, οι αντίστοιχοι Αξιωματικοί υπηρεσίας γραφείου των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού), και οι αντίστοιχοι Μόνιμοι Υπάλληλοι του ευρύτερου Δημοσίου κ.α. Έτσι είμαστε οι μοναδικοί που έχουν υποστεί διακριτή διοικητική βαθμολογική και μισθολογική κρίση και μεταχείριση αφού δεν αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού μονίμου προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα.
    Συναφώς και με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος τόσο της Υπηρεσίας όσο και των Αξιωματικών γενικότερα σε εργασιακό, οικογενειακό και οικονομικό επίπεδο, για να επιλυθούν οριστικά αυτές οι αδικίες προτείνω τα παρακάτω :
    α. Την κατάργηση της υποπαραγράφου β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996.
    β. Την τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    Θα ήθελα να σας τονίσω ότι η επίλυση των προβλημάτων των εν ενεργεία στρατιωτικών συμβάλει στην βελτίωση τόσο της οικογενειακής καθημερινότητας, όσο και της παραγωγικότητάς τους εντός της Υπηρεσίας.
    Επίσης συμβάλει στο αίσθημα τόνωσης της αποκατάστασης της αδικίας και στο αίσθημα της ισονομίας.

  • 2 Μαρτίου 2022, 19:15 | ΑΛΕΞΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Κύριε Υφυπουργέ,

    Θα σας επαναφέρω το θέμα της βαθμολογικής και μισθολογικής αποκατάστασης των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων από ΑΣΣΥ (υπηρεσίας γραφείου, ελαφράς υπηρεσίας, υπηρεσίας ξηράς, υπηρεσίας εδάφους) στους οποίους ανήκει και ο σύζυγός μου, όντας εν ενεργεία Αξιωματικός του ΠΝ.

    Στις καταστάσεις αυτές εντάσσονται οι εν ενεργεία μόνιμοι Αξιωματικοί-Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί, οι οποίοι χωρίς να έχουν υπαιτιότητα παρουσιάζουν βλάβες ή νοσήματα, συνεπεία τραυματισμού ή παθήσεως, που επήλθε εν υπηρεσία, και για τη σωματική τους ικανότητα κρίθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ως ικανοί για την στρατιωτική υπηρεσία και εκτέλεση καθηκόντων σε υπηρεσίες γραφείου / ξηράς.

    Με την εφαρμογή της νομοθεσίας από το έτος 1996 (Ν.2349) ΜΟΝΟ για τους Αξιωματικούς Υ.Ξ. από ΑΣΣΥ του ΠΝ, και από το 2010 (Ν.3883) για όλους τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων από ΑΣΣΥ, δεν τους απονέμονται έως 4 βαθμοί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία στρεβλής κατάστασης ανισότητας, προσθέτοντας επιπρόσθετα προβλήματα και αδικίες στις μισθολογικές τους αποδοχές λόγω της καθήλωσης των μισθών τους σε χαμηλά επίπεδα, αφού τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του καταληκτικού τους βαθμού. Με αυτό τον τρόπο, «τιμωρούνται» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό, όντας οι μοναδικοί, έναντι άλλων όμοιων κατηγοριών μονίμου προσωπικού του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και του Δημοσίου τομέα, που έχουν υποστεί διακριτή διοικητική, βαθμολογική και μισθολογική κρίση και μεταχείριση λόγω της μη ισότιμης αντιμετώπισής τους.

    Συναφώς και με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος τόσο της Υπηρεσίας όσο και των Αξιωματικών γενικότερα σε εργασιακό, οικογενειακό και οικονομικό επίπεδο, για να επιλυθούν οριστικά αυτές οι αδικίες προτείνω τα παρακάτω :

    α. Την κατάργηση της υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996.

    β. Την τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 ως εξής:

    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».

    Τελειώνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η επίλυση των προβλημάτων των εν ενεργεία στρατιωτικών συμβάλει στην βελτίωση τόσο της καθημερινότητάς τους, μέρος της οποίας αποτελεί η συνεχής προσπάθεια για οικογενειακή ασφάλεια και ευημερία, όσο και της παραγωγικότητάς τους εντός της Υπηρεσίας.

    Με εκτίμηση

  • 2 Μαρτίου 2022, 18:32 | Ζωη

    Κύριοι , πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων απο ΑΣΣΥ, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και η τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη, ώστε να υπάρξει και εναρμόνιση με την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (Οκτ.2021 ) ότι υφίστανται άνιση μεταχείριση, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, διότι είναι οι μόνοι που παραμένουν στάσιμοι στον βαθμό του Υπολοχαγού και δεν εξελίσσονται όπως οι αξιωματικοί Ελαφράς Υπηρεσίας των άλλων κατηγοριών.

  • 2 Μαρτίου 2022, 18:55 | Ελευθερία Ελευθερίου

    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.Ειδικοτερα όταν οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων προελεύσεως ΕΜΘ λαμβάνουν τον μέγιστο καταληκτικό βαθμο που προβλεπεται αυτό του Υπολοχαγού και αντιστοίχων και προελεύσεως ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ – ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ λαμβάνουν τον μέγιστο καταληκτικό βαθμο που προβλεπεται αυτό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων,χωρίς καμία βαθμολογική απώλεια στην σταδιοδρομία τους.

  • 2 Μαρτίου 2022, 18:14 | Γρηγόρης Τούζιος

    Προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και Υπηρεσίας Εδάφους ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ» και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και Υπηρεσίας Εδάφους ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ». Αιτιολόγηση επί της προτεινόμενης κατάργησης της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23
    α. Εγείρει θέματα ίσης μεταχείρισης πολιτών του κράτους τα οποία τυγχάνει να πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Ειδικότερα η σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης ενός Αξκού με την κατάσταση της υγείας του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα μιας σύγχρονης κοινωνίας όπου ο κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι, αλλά και να αισθάνεται ίσος έναντι των συμπολιτών του, ανεξαρτήτως φύλλου, χρώματος ή κατάστασης υγείας. Άλλωστε αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας το οποίο αναφέρει ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» (παράγ. 1, άρθρο 4) και κατ΄ εκπλήρωση της επιταγής αυτής του Συντάγματος ο νόμος 4488/2017 (γνωστός ως αντιρατσιστικός), στο άρθρο 59 αναγράφει ότι: «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας», ενώ στο άρθρο 4 αναγράφει ότι: «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες». Έτσι λοιπόν ενώ στη λοιπή κοινωνία οι πολίτες πάσχοντες από κάποιο νόσημα τυγχάνουν ίσων ευκαιριών ή αναλαμβάνονται νομοθετικές πρωτοβουλίες, εκεί που παρατηρούνται αδικίες, αυτές να αίρονται, στο Στρατό δια νόμου ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ.
    β. Επειδή αυτή η άνιση και άδικη μεταχείριση εισήχθη χωρίς αιτιολογική έκθεση και θέλοντας να κατανοήσω το σκεπτικό του νομοθέτη που ίσως την εισήγαγε για να μην πλήττεται το αξιόμαχο του Στρατού, είμαι πλέον πεπεισμένος ότι όχι μόνο δεν το θεραπεύει (αν υπάρχει βέβαια θέμα τέτοιο) αλλά απεναντίας το εντείνει διότι:
    1. Στελέχη Ε.Υ ή Υ.Γ ή Υ.Ξ να διακατέχονται από αίσθημα κατωτερότητας έναντι των συναδέλφων τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην απόδοσή τους, γνωρίζοντας ότι όσο και αν προσφέρουν τελικώς οι ομοιόβαθμοί τους κάποια στιγμή θα τους περάσουν και το χειρότερο ότι νεότεροί τους βαθμολογικά θα γίνουν ανώτεροι χωρίς υπαιτιότητα δική τους.
    2. Εκτός από ηθικά, πλήττονται και οικονομικά καθώς με το νέο μισθολόγιο θα λαμβάνουν λιγότερες αποδοχές έναντι των συναδέλφων τους καθόσον με το νέο μισθολόγιο, η μισθολογική εξέλιξη συνδέθηκε άμεσα με την βαθμολογική. Σημειώνεται ότι, επί το δυσμενέστερο έναντι των συναδέλφων τους θα είναι και η απονομή της σύνταξης, εφάπαξ, επίδομα τέκνων. Μάλιστα η οικονομική επίπτωση που υφίστανται θα πρέπει να υπολογιστεί ως το διπλάσιο αν αναλογιστούμε και τα πρόσθετα ιατρικά έξοδα που υφίστανται έναντι ενός υγιούς ατόμου ως συνέπεια της πάθησής τους.
    3. Στερείται κάθε λογικής βάσης η απαγόρευση της βαθμολογικής εξέλιξης σε έναν Αξκό που έτυχε να νοσήσει διότι σε έναν σύγχρονο στρατό, όπως είναι ο ελληνικός, όσο σημαντικός είναι ο Αξκός στο πεδίο της μάχης ή στο πολεμικό πλοίο άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο Αξκός σε θέσεις επιτελικές ή υποστηρίξεως μάχης στα μετόπισθεν. Τέτοιες θέσεις υπάρχουν σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες και μπορούν να καλυφθούν άνετα και από Αξκούς ειδικής κατάστασης.
    4. Αξκοί υγιείς, όσον αφορά την υγεία τους, θα είναι πλέον πέραν του δέοντος επιφυλακτικοί στην ενάσκηση των καθηκόντων τους διότι γνωρίζουν πλέον ότι εάν νοσήσουν θα «τιμωρηθούν» μένοντας βαθμολογικά στάσιμοι από κάποια έτη υπηρεσίας και πάνω με ό,τι αυτό συνεπάγεται ηθικά και οικονομικά.
    Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η κατάργηση της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του ν.3883 είναι επιβεβλημένη διότι σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα της κρίσης, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η κάθε δυνατότητα από όλους τους πολίτες. Εάν γνωρίζουμε ότι κάποιος πολίτης μπορεί και θέλει να προσφέρει, θα πρέπει να του δίνουμε τα μέσα και τις ευκαιρίες να αξιοποιεί τις δυνατότητές του κατά το μέγιστο δυνατό, χωρίς περιορισμούς

  • 2 Μαρτίου 2022, 18:56 | Σωτήρης Λυμπερόπουλος

    Οι στρατιωτικοί μεταπίπτουν σε Υπηρεσία Γραφείου, Ελαφρά Υπηρεσία, Υπηρεσία Ξηράς και Υπηρεσία Εδάφους μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας μετά από γνωματεύσεις των Ανωτάτων Στρατ. Επιτροπών. Σύμφωνα με τον ν.3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε’ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς απόφοιτους ΑΣΣΥ. Να επισημάνουμε πως οι υπόλοιποι Αξιωματικοί ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Τέτοιος διαχωρισμός στην σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών εξαιτίας λόγων υγείας δεν υφίσταται σε κανένα κλάδο ή τομέα του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Οι Αξιωματικοί που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996 έχοντας μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης και οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον ν.705/1977 Εθελοντών-Εθελοντριών δεν εμπίπτουν στον ν.3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξιωματικοί προέλευσης ΑΣΣΥ που ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν την σταδιοδρομία τους με κατά πολύ διαφορετικό καταληκτικό βαθμό, καθώς Αξιωματικοί νεότεροι ή ακόμα και κατώτεροι άλλων να καθίστανται αρχαιότεροι ή και ανώτεροι αυτών, μόνο επειδή έπονται συγκυριακά στο προηγούμενο καθεστώς.
    Πλέον έχει γίνει πλήρης εξίσωση με τους Αξιωματικούς Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) οι οποίοι έχουν κοινό καταληκτικό βαθμό με τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Επίσης στους Αξιωματικούς ΕΜΘ που βρίσκονται στις ειδικές καταστάσεις δεν γίνεται διαχωρισμός με τους υπόλοιπους Αξιωματικούς ΕΜΘ ως προς την εξέλιξη.
    Σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» (ν.3865/2010, ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με την συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε με 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξιωματικοί ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς απόφοιτους ΑΣΣΥ θα φτάνουν στον καταληκτικό βαθμό στα 28 έτη και για 12 ακόμη έτη θα παραμένουν στάσιμοι. Μάλιστα από τα 32 έτη και μέχρι τα 40 έτη δεν θα υπάρχει καμία οικονομική αύξηση. Να τονιστεί δε, η σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών (ν.4472/2017) όπου δεν έγινε πρόβλεψη για τα ανωτέρω στελέχη. Στο προηγούμενο μισθολόγιο δεν υπήρχε αυτή η διάκριση γιατί βασιζόταν σε μισθολογικές προαγωγές και όχι σε διοικητικές προαγωγές. Τέλος με το «Νέο Ασφαλιστικό» (ν.3865/2010 και ν.4387/2016) θα δίνονται συντάξεις κύριας και επικουρικής σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς η αδικία θα συνεχιστεί και στον συντάξιμο βίο.
    Προτείνεται λοιπόν στο νέο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ να καταργηθεί η περίπτωση ε’ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 και να μην υπάρχει αυτή η διαφορετική και ρατσιστική αντιμετώπιση των στελεχών ειδικών καταστάσεων. Εγείρονται θέματα ίσης μεταχείρισης πολιτών του κράτους τα οποία τυγχάνει να πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Η σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης ενός Αξιωματικού με την κατάσταση της υγείας του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα μιας σύγχρονης κοινωνίας όπου ο κάθε πολίτης θα πρέπει να αισθάνεται ίσος έναντι των συμπολιτών του, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος ή κατάστασης υγείας. Άλλωστε αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας το οποίο αναφέρει ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» (παραγ.1, άρθρο 4) και κατ’ εκπλήρωση της επιταγής αυτής του Συντάγματος ο νόμος 4488/2017 (αντιρατσιστικός), στο άρθρο 59 αναγράφει ότι: «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχαιρένουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική , οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας», ενώ στο άρθρο 4 αναγράφει ότι: «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες».
    Σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα της κρίσης, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η κάθε δυνατότητα από όλους τους πολίτες. Αν γνωρίζουμε ότι κάποιος πολίτης μπορεί και θέλει να προσφέρει , θα πρέπει να του δίνουμε τα μέσα και τις ευκαιρίες να αξιοποιεί τις δυνατότητές του κατά το μέγιστο δυνατό χωρίς περιορισμούς.

  • 2 Μαρτίου 2022, 18:32 | Νεκτάριος Γουλάς

    Σύμφωνα, με τον ν. 3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό εκείνο του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Υπογραμμίζεται ότι οι λοιποί Αξ/κοι ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Η ανωτέρω διαφοροποίηση στη σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών για λόγους υγείας δεν υφίσταται σε κανένα άλλο κλάδο ή τομέα του δημοσίου, συμπεριλαμβανόμενου όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των Αξ/κων (στελεχών) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.
    Υπάρχει αμετάκλητη ανάγκη κατάργησης της περίπτωσης ε., του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, που αφορά στους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ, για να μην προκαλείται διαφορετική και άνιση αντιμετώπιση μεταξύ στελεχών των ΕΔ, η οποία δημιουργεί περιπτώσεις διάκρισης και άνισης αντιμετώπισης μεταξύ Eλλήνων πολιτών.
    Επιπλέον, υφίσταται ακόμα μία άνιση μεταχείριση μεταξύ των στελεχών ΕΔ που αφορά σε Αξιωματικούς που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης, καθώς και οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον Ν. 705/1977 Εθελοντών-Εθελοντρίων δεν εμπίπτουν στον ν. 3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν τη σταδιοδρομία τους με πολύ υποδεέστερο καταληκτικό βαθμό.
    Μαζί με αυτά, προκαλείται καταστρατήγηση της βαθμολογικής ιεραρχίας από το γεγονός ότι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, «προσπερνιούνται» βαθμολογικά από νεότερους Αξ/κους, όχι λόγω κρίσεως των σταδιοδρομικών τους προσόντων και ικανοτήτων, αλλά με κριτήριο την υπαγωγή τους ως ειδική κατηγορία για κάποιο ζήτημα υγείας. Ομοίως, δεν θα έπρεπε να υπόκεινται σε διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη οι Αξ/κοι ΕΜΘ που εντάσσονται στις ειδικές καταστάσεις, σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους Αξ/κους ΕΜΘ.
    Επίσης, ο ορισθέντας ως καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, προερχόμενοι από ΑΣΣΥ, εξισώνει αυτούς με τους Αξιωματικούς προερχόμενους από τον θεσμό Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ), λόγω ότι τους επιβάλει κοινό καταληκτικό βαθμό, παρά το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί με διαφορετικό επίπεδο σπουδών. Το γεγονός αυτό επιφέρει καταστρατήγηση της αναγνώρισης του πτυχίου ΑΣΣΥ και βρίσκεται σε σύγκρουση με τις διατάξεις αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών στον δημόσιο τομέα.
    Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010, ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξ/κοι ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, θα παίρνουν τον καταληκτικό βαθμό τους στα 28 έτη υπηρεσίας τους και θα παραμένουν βαθμολογικά στάσιμοι για τα επόμενα 12 έτη, μέχρι τη συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών ετών τους.
    Τέλος, από τα 32 έτη σταδιοδρομίας τους και μέχρι τα 40 έτη συμπλήρωση της υπηρεσίας τους δεν θα υπάρχει καμία οικονομική αύξηση. Τονίζεται η εν λόγω σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών ν.4472/2017 για τα ανωτέρω στελέχη, γεγονός που δεν υπήρχε στη προγενέστερη νομοθεσία. Επιπλέον, με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 και ν.4387/2016), ο καθορισμός των συντάξεων κύριας και επικουρικής καθορίζεται σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς, θα δημιουργείται και στον συντάξιμο βίο μία κατάφορη παραβίαση έναντι των συναδέλφων τους που είχαν καταταγεί στην ίδια παραγωγική Σχολή και έχουν προσφέρει τα ίδια έτη υπηρεσίας.
    Για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους

  • 2 Μαρτίου 2022, 18:47 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ

    Κύριε Υφυπουργέ.
    Επιληφθείτε επιτέλους και αποκαταστήστε την αδικία!
    Επαναφέρω το θέμα της βαθμολογικής και μισθολογικής αποκατάστασης των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων από ΑΣΣΥ (υπηρεσίας γραφείου, ελαφράς υπηρεσίας, υπηρεσίας ξηράς, υπηρεσίας εδάφους) στους οποίους ανήκω και εγώ (Προσπαθώ να καταπολεμήσω την Λευχαιμία).
    Στις κατηγορίες αυτές μεταφέρονται οι Αξιωματικοί οι οποίοι χωρίς να έχουν υπαιτιότητα παρουσιάζουν βλάβες ή νοσήματα, συνεπεία τραυματισμού ή παθήσεως και για τη σωματική τους ικανότητα κρίθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ως ικανοί για την στρατιωτική υπηρεσία και εκτελούν επιτελικά καθήκοντα – υπηρεσίες γραφείου.
    Με την εφαρμογή της νομοθεσίας από το έτος 2010 (Ν.3883) για όλους τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων από ΑΣΣΥ (αυτούς που προέρχονται από τους Υπαξιωματικούς) δεν μας απονέμονται έως 4 βαθμοί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία στρεβλής κατάστασης ανισότητας, προσθέτοντας επιπλέον προβλήματα και αδικίες στις μισθολογικές μας αποδοχές λόγω της καθήλωσης των μισθών μας σε χαμηλά επίπεδα, αφού τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του καταληκτικού τους βαθμού. Έτσι «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό, έναντι όμοιων κατηγοριών στρατιωτικών οι οποίοι δεν έχουν καμία επίπτωση στην βαθμολογική τους εξέλιξη όπως οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων που ανήκουν στην κατηγορία των μονιμοποιηθέντων Εθελοντών του Ν.Δ. 445/74, οι μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/77, οι αντίστοιχοι Αξιωματικοί υπηρεσίας γραφείου των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού), και οι αντίστοιχοι Μόνιμοι Υπάλληλοι του ευρύτερου Δημοσίου κ.α. Έτσι είμαστε οι μοναδικοί που έχουν υποστεί διακριτή διοικητική βαθμολογική και μισθολογική κρίση και μεταχείριση αφού δεν αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού μονίμου προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα. Δεχόμαστε ένα είδος τιμωρίας γιατί δεν έχουμε την υγεία μας χωρίς να είναι δική μας υπαιτιότητα.

    Συναφώς και με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος τόσο της Υπηρεσίας όσο και των Αξιωματικών γενικότερα σε εργασιακό, οικογενειακό και οικονομικό επίπεδο, για να επιλυθούν οριστικά αυτές οι αδικίες προτείνω τα παρακάτω :

    α. Την κατάργηση της υποπαραγράφου β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996.

    β. Την τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 ως εξής:

    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».

    Θα ήθελα να σας τονίσω ότι η επίλυση των προβλημάτων των εν ενεργεία στρατιωτικών συμβάλει στην βελτίωση τόσο της οικογενειακής καθημερινότητας, όσο και της παραγωγικότητάς τους εντός της Υπηρεσίας.
    Επίσης συμβάλει στο αίσθημα τόνωσης της αποκατάστασης της αδικίας και στο αίσθημα της ισονομίας.

  • 2 Μαρτίου 2022, 18:20 | Άγης Διακόπουλος

    Σύμφωνα, με τον ν. 3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό εκείνο του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Υπογραμμίζεται ότι οι λοιποί Αξ/κοι ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Η ανωτέρω διαφοροποίηση στη σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών για λόγους υγείας δεν υφίσταται σε κανένα άλλο κλάδο ή τομέα του δημοσίου, συμπεριλαμβανόμενου όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των Αξ/κων (στελεχών) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.
    Υπάρχει αμετάκλητη ανάγκη κατάργησης της περίπτωσης ε., του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, που αφορά στους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ, για να μην προκαλείται διαφορετική και άνιση αντιμετώπιση μεταξύ στελεχών των ΕΔ, η οποία δημιουργεί περιπτώσεις διάκρισης και άνισης αντιμετώπισης μεταξύ Eλλήνων πολιτών.
    Επιπλέον, υφίσταται ακόμα μία άνιση μεταχείριση μεταξύ των στελεχών ΕΔ που αφορά σε Αξιωματικούς που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης, καθώς και οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον Ν. 705/1977 Εθελοντών-Εθελοντρίων δεν εμπίπτουν στον ν. 3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν τη σταδιοδρομία τους με πολύ υποδεέστερο καταληκτικό βαθμό.
    Μαζί με αυτά, προκαλείται καταστρατήγηση της βαθμολογικής ιεραρχίας από το γεγονός ότι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, «προσπερνιούνται» βαθμολογικά από νεότερους Αξ/κους, όχι λόγω κρίσεως των σταδιοδρομικών τους προσόντων και ικανοτήτων, αλλά με κριτήριο την υπαγωγή τους ως ειδική κατηγορία για κάποιο ζήτημα υγείας. Ομοίως, δεν θα έπρεπε να υπόκεινται σε διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη οι Αξ/κοι ΕΜΘ που εντάσσονται στις ειδικές καταστάσεις, σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους Αξ/κους ΕΜΘ.
    Επίσης, ο ορισθέντας ως καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, προερχόμενοι από ΑΣΣΥ, εξισώνει αυτούς με τους Αξιωματικούς προερχόμενους από τον θεσμό Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ), λόγω ότι τους επιβάλει κοινό καταληκτικό βαθμό, παρά το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί με διαφορετικό επίπεδο σπουδών. Το γεγονός αυτό επιφέρει καταστρατήγηση της αναγνώρισης του πτυχίου ΑΣΣΥ και βρίσκεται σε σύγκρουση με τις διατάξεις αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών στον δημόσιο τομέα.
    Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010, ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξ/κοι ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, θα παίρνουν τον καταληκτικό βαθμό τους στα 28 έτη υπηρεσίας τους και θα παραμένουν βαθμολογικά στάσιμοι για τα επόμενα 12 έτη, μέχρι τη συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών ετών τους.
    Τέλος, από τα 32 έτη σταδιοδρομίας τους και μέχρι τα 40 έτη συμπλήρωση της υπηρεσίας τους δεν θα υπάρχει καμία οικονομική αύξηση. Τονίζεται η εν λόγω σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών ν.4472/2017 για τα ανωτέρω στελέχη, γεγονός που δεν υπήρχε στη προγενέστερη νομοθεσία. Επιπλέον, με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 και ν.4387/2016), ο καθορισμός των συντάξεων κύριας και επικουρικής καθορίζεται σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς, θα δημιουργείται και στον συντάξιμο βίο μία κατάφορη παραβίαση έναντι των συναδέλφων τους που είχαν καταταγεί στην ίδια παραγωγική Σχολή και έχουν προσφέρει τα ίδια έτη υπηρεσίας.
    Για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους

  • 2 Μαρτίου 2022, 18:58 | Νικόλαος Ψαρέας

    Οι στρατιωτικοί μεταπίπτουν σε Υπηρεσία Γραφείου, Ελαφρά Υπηρεσία, Υπηρεσία Ξηράς και Υπηρεσία Εδάφους μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας μετά από γνωματεύσεις των Ανωτάτων Στρατ. Επιτροπών. Σύμφωνα με τον ν.3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε’ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς απόφοιτους ΑΣΣΥ. Να επισημάνουμε πως οι υπόλοιποι Αξιωματικοί ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Τέτοιος διαχωρισμός στην σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών εξαιτίας λόγων υγείας δεν υφίσταται σε κανένα κλάδο ή τομέα του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Οι Αξιωματικοί που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996 έχοντας μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης και οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον ν.705/1977 Εθελοντών-Εθελοντριών δεν εμπίπτουν στον ν.3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξιωματικοί προέλευσης ΑΣΣΥ που ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν την σταδιοδρομία τους με κατά πολύ διαφορετικό καταληκτικό βαθμό, καθώς Αξιωματικοί νεότεροι ή ακόμα και κατώτεροι άλλων να καθίστανται αρχαιότεροι ή και ανώτεροι αυτών, μόνο επειδή έπονται συγκυριακά στο προηγούμενο καθεστώς.
    Πλέον έχει γίνει πλήρης εξίσωση με τους Αξιωματικούς Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) οι οποίοι έχουν κοινό καταληκτικό βαθμό με τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Επίσης στους Αξιωματικούς ΕΜΘ που βρίσκονται στις ειδικές καταστάσεις δεν γίνεται διαχωρισμός με τους υπόλοιπους Αξιωματικούς ΕΜΘ ως προς την εξέλιξη.
    Σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» (ν.3865/2010, ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με την συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε με 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξιωματικοί ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς απόφοιτους ΑΣΣΥ θα φτάνουν στον καταληκτικό βαθμό στα 28 έτη και για 12 ακόμη έτη θα παραμένουν στάσιμοι. Μάλιστα από τα 32 έτη και μέχρι τα 40 έτη δεν θα υπάρχει καμία οικονομική αύξηση. Να τονιστεί δε, η σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών (ν.4472/2017) όπου δεν έγινε πρόβλεψη για τα ανωτέρω στελέχη. Στο προηγούμενο μισθολόγιο δεν υπήρχε αυτή η διάκριση γιατί βασιζόταν σε μισθολογικές προαγωγές και όχι σε διοικητικές προαγωγές. Τέλος με το «Νέο Ασφαλιστικό» (ν.3865/2010 και ν.4387/2016) θα δίνονται συντάξεις κύριας και επικουρικής σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς η αδικία θα συνεχιστεί και στον συντάξιμο βίο.
    Προτείνεται λοιπόν στο νέο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ να καταργηθεί η περίπτωση ε’ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 και να μην υπάρχει αυτή η διαφορετική και ρατσιστική αντιμετώπιση των στελεχών ειδικών καταστάσεων. Εγείρονται θέματα ίσης μεταχείρισης πολιτών του κράτους τα οποία τυγχάνει να πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Η σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης ενός Αξιωματικού με την κατάσταση της υγείας του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα μιας σύγχρονης κοινωνίας όπου ο κάθε πολίτης θα πρέπει να αισθάνεται ίσος έναντι των συμπολιτών του, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος ή κατάστασης υγείας. Άλλωστε αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας το οποίο αναφέρει ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» (παραγ.1, άρθρο 4) και κατ’ εκπλήρωση της επιταγής αυτής του Συντάγματος ο νόμος 4488/2017 (αντιρατσιστικός), στο άρθρο 59 αναγράφει ότι: «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχαιρένουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική , οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας», ενώ στο άρθρο 4 αναγράφει ότι: «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες».
    Σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα της κρίσης, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η κάθε δυνατότητα από όλους τους πολίτες. Αν γνωρίζουμε ότι κάποιος πολίτης μπορεί και θέλει να προσφέρει , θα πρέπει να του δίνουμε τα μέσα και τις ευκαιρίες να αξιοποιεί τις δυνατότητές του κατά το μέγιστο δυνατό χωρίς περιορισμούς.

  • 2 Μαρτίου 2022, 18:39 | Ιουλία Πετράκου

    Σύμφωνα, με τον ν. 3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό εκείνο του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Υπογραμμίζεται ότι οι λοιποί Αξ/κοι ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Η ανωτέρω διαφοροποίηση στη σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών για λόγους υγείας δεν υφίσταται σε κανένα άλλο κλάδο ή τομέα του δημοσίου, συμπεριλαμβανόμενου όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των Αξ/κων (στελεχών) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.
    Υπάρχει αμετάκλητη ανάγκη κατάργησης της περίπτωσης ε., του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, που αφορά στους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ, για να μην προκαλείται διαφορετική και άνιση αντιμετώπιση μεταξύ στελεχών των ΕΔ, η οποία δημιουργεί περιπτώσεις διάκρισης και άνισης αντιμετώπισης μεταξύ Eλλήνων πολιτών.
    Επιπλέον, υφίσταται ακόμα μία άνιση μεταχείριση μεταξύ των στελεχών ΕΔ που αφορά σε Αξιωματικούς που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης, καθώς και οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον Ν. 705/1977 Εθελοντών-Εθελοντρίων δεν εμπίπτουν στον ν. 3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν τη σταδιοδρομία τους με πολύ υποδεέστερο καταληκτικό βαθμό.
    Μαζί με αυτά, προκαλείται καταστρατήγηση της βαθμολογικής ιεραρχίας από το γεγονός ότι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, «προσπερνιούνται» βαθμολογικά από νεότερους Αξ/κους, όχι λόγω κρίσεως των σταδιοδρομικών τους προσόντων και ικανοτήτων, αλλά με κριτήριο την υπαγωγή τους ως ειδική κατηγορία για κάποιο ζήτημα υγείας. Ομοίως, δεν θα έπρεπε να υπόκεινται σε διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη οι Αξ/κοι ΕΜΘ που εντάσσονται στις ειδικές καταστάσεις, σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους Αξ/κους ΕΜΘ.
    Επίσης, ο ορισθέντας ως καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, προερχόμενοι από ΑΣΣΥ, εξισώνει αυτούς με τους Αξιωματικούς προερχόμενους από τον θεσμό Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ), λόγω ότι τους επιβάλει κοινό καταληκτικό βαθμό, παρά το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί με διαφορετικό επίπεδο σπουδών. Το γεγονός αυτό επιφέρει καταστρατήγηση της αναγνώρισης του πτυχίου ΑΣΣΥ και βρίσκεται σε σύγκρουση με τις διατάξεις αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών στον δημόσιο τομέα.
    Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010, ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξ/κοι ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, θα παίρνουν τον καταληκτικό βαθμό τους στα 28 έτη υπηρεσίας τους και θα παραμένουν βαθμολογικά στάσιμοι για τα επόμενα 12 έτη, μέχρι τη συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών ετών τους.
    Τέλος, από τα 32 έτη σταδιοδρομίας τους και μέχρι τα 40 έτη συμπλήρωση της υπηρεσίας τους δεν θα υπάρχει καμία οικονομική αύξηση. Τονίζεται η εν λόγω σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών ν.4472/2017 για τα ανωτέρω στελέχη, γεγονός που δεν υπήρχε στη προγενέστερη νομοθεσία. Επιπλέον, με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 και ν.4387/2016), ο καθορισμός των συντάξεων κύριας και επικουρικής καθορίζεται σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς, θα δημιουργείται και στον συντάξιμο βίο μία κατάφορη παραβίαση έναντι των συναδέλφων τους που είχαν καταταγεί στην ίδια παραγωγική Σχολή και έχουν προσφέρει τα ίδια έτη υπηρεσίας.
    Για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους

  • 2 Μαρτίου 2022, 18:03 | Μάριος Λαγάρας

    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.Ειδικοτερα όταν οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων προελεύσεως ΕΜΘ λαμβάνουν τον μέγιστο καταληκτικό βαθμο που προβλεπεται αυτό του Υπολοχαγού και αντιστοίχων και προελεύσεως ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ – ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ λαμβάνουν τον μέγιστο καταληκτικό βαθμο που προβλεπεται αυτό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων,χωρίς καμία βαθμολογική απώλεια στην σταδιοδρομία τους.

  • 2 Μαρτίου 2022, 18:30 | Γιάννης Τ.

    Κύριε Υφυπουργέ,
    Θα σας επαναφέρω το θέμα της βαθμολογικής και μισθολογικής αποκατάστασης των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων απο ΑΣΣΥ (υπηρεσίας γραφείου, ελαφράς υπηρεσίας, υπηρεσίας ξηράς, υπηρεσίας εδάφους) στους οποίους και ανήκω.
    Στις κατηγορίες αυτές μεταφέρονται οι Αξιωματικοί οι οποίοι χωρίς να έχουν υπαιτιότητα παρουσιάζουν βλάβες ή νοσήματα, συνεπεία τραυματισμού ή παθήσεως και για τη σωματική τους ικανότητα κρίθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ως ικανοί για την στρατιωτική υπηρεσία και εκτελούν επιτελικά καθήκοντα – υπηρεσίες γραφείου.
    Με την εφαρμογή της νομοθεσίας από το έτος 1996 (Ν.2349) ΜΟΝΟ για τους Αξιωματικούς Υ.Ξ. από ΑΣΣΥ του ΠΝ και από το 2010 (Ν.3883) για όλους τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων από ΑΣΣΥ, δεν μας απονέμονται έως 4 βαθμοί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία στρεβλής κατάστασης ανισότητας προσθέτοντας επιπρόσθετα προβλήματα και αδικίες στις μισθολογικές μας αποδοχές λόγω της καθήλωσης των μισθών μας σε χαμηλά επίπεδα, αφού τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του καταληκτικού τους βαθμού. Έτσι «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό, έναντι όμοιων κατηγοριών στρατιωτικών οι οποίοι δεν έχουν καμία επίπτωση στην βαθμολογική τους εξέλιξη όπως οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων που ανήκουν στην κατηγορία των μονιμοποιηθέντων Εθελοντών του Ν.Δ. 445/74, οι μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/77, οι αντίστοιχοι Αξιωματικοί υπηρεσίας γραφείου των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού), και οι αντίστοιχοι Μόνιμοι Υπάλληλοι του ευρύτερου Δημοσίου κ.α. Έτσι είμαστε οι μοναδικοί που έχουν υποστεί διακριτή διοικητική βαθμολογική και μισθολογική κρίση και μεταχείριση αφού δεν αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού μονίμου προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα.
    Συναφώς και με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος τόσο της Υπηρεσίας όσο και των Αξιωματικών γενικότερα σε εργασιακό, οικογενειακό και οικονομικό επίπεδο, για να επιλυθούν οριστικά αυτές οι αδικίες προτείνω τα παρακάτω :
    α. Την κατάργηση της υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996.
    β. Την τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    Θα ήθελα να σας τονίσω ότι η επίλυση των προβλημάτων των εν ενεργεία στρατιωτικών συμβάλει στην βελτίωση τόσο της οικογενειακής καθημερινότητας, όσο και της παραγωγικότητάς τους εντός της Υπηρεσίας.

    Με εκτίμηση

  • 2 Μαρτίου 2022, 18:29 | Νικόλαος Ρ.

    Κύριε Υφυπουργέ,
    Θα σας επαναφέρω το θέμα της βαθμολογικής και μισθολογικής αποκατάστασης των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων απο ΑΣΣΥ (υπηρεσίας γραφείου, ελαφράς υπηρεσίας, υπηρεσίας ξηράς, υπηρεσίας εδάφους) στους οποίους και ανήκω.
    Στις κατηγορίες αυτές μεταφέρονται οι Αξιωματικοί οι οποίοι χωρίς να έχουν υπαιτιότητα παρουσιάζουν βλάβες ή νοσήματα, συνεπεία τραυματισμού ή παθήσεως και για τη σωματική τους ικανότητα κρίθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ως ικανοί για την στρατιωτική υπηρεσία και εκτελούν επιτελικά καθήκοντα – υπηρεσίες γραφείου.
    Με την εφαρμογή της νομοθεσίας από το έτος 1996 (Ν.2349) ΜΟΝΟ για τους Αξιωματικούς Υ.Ξ. από ΑΣΣΥ του ΠΝ και από το 2010 (Ν.3883) για όλους τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων από ΑΣΣΥ, δεν μας απονέμονται έως 4 βαθμοί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία στρεβλής κατάστασης ανισότητας προσθέτοντας επιπρόσθετα προβλήματα και αδικίες στις μισθολογικές μας αποδοχές λόγω της καθήλωσης των μισθών μας σε χαμηλά επίπεδα, αφού τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του καταληκτικού τους βαθμού. Έτσι «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό, έναντι όμοιων κατηγοριών στρατιωτικών οι οποίοι δεν έχουν καμία επίπτωση στην βαθμολογική τους εξέλιξη όπως οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων που ανήκουν στην κατηγορία των μονιμοποιηθέντων Εθελοντών του Ν.Δ. 445/74, οι μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/77, οι αντίστοιχοι Αξιωματικοί υπηρεσίας γραφείου των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού), και οι αντίστοιχοι Μόνιμοι Υπάλληλοι του ευρύτερου Δημοσίου κ.α. Έτσι είμαστε οι μοναδικοί που έχουν υποστεί διακριτή διοικητική βαθμολογική και μισθολογική κρίση και μεταχείριση αφού δεν αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού μονίμου προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα.
    Συναφώς και με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος τόσο της Υπηρεσίας όσο και των Αξιωματικών γενικότερα σε εργασιακό, οικογενειακό και οικονομικό επίπεδο, για να επιλυθούν οριστικά αυτές οι αδικίες προτείνω τα παρακάτω :
    α. Την κατάργηση της υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996.
    β. Την τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    Θα ήθελα να σας τονίσω ότι η επίλυση των προβλημάτων των εν ενεργεία στρατιωτικών συμβάλει στην βελτίωση τόσο της οικογενειακής καθημερινότητας, όσο και της παραγωγικότητάς τους εντός της Υπηρεσίας.

    Με εκτίμηση

  • 2 Μαρτίου 2022, 18:16 | Απόστολος Ε.

    Κύριε Υφυπουργέ,
    Θα σας επαναφέρω το θέμα της βαθμολογικής και μισθολογικής αποκατάστασης των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων απο ΑΣΣΥ (υπηρεσίας γραφείου, ελαφράς υπηρεσίας, υπηρεσίας ξηράς, υπηρεσίας εδάφους) στους οποίους και ανήκω.
    Στις κατηγορίες αυτές μεταφέρονται οι Αξιωματικοί οι οποίοι χωρίς να έχουν υπαιτιότητα παρουσιάζουν βλάβες ή νοσήματα, συνεπεία τραυματισμού ή παθήσεως και για τη σωματική τους ικανότητα κρίθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ως ικανοί για την στρατιωτική υπηρεσία και εκτελούν επιτελικά καθήκοντα – υπηρεσίες γραφείου.
    Με την εφαρμογή της νομοθεσίας από το έτος 1996 (Ν.2349) ΜΟΝΟ για τους Αξιωματικούς Υ.Ξ. από ΑΣΣΥ του ΠΝ και από το 2010 (Ν.3883) για όλους τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων από ΑΣΣΥ, δεν μας απονέμονται έως 4 βαθμοί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία στρεβλής κατάστασης ανισότητας προσθέτοντας επιπρόσθετα προβλήματα και αδικίες στις μισθολογικές μας αποδοχές λόγω της καθήλωσης των μισθών μας σε χαμηλά επίπεδα, αφού τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του καταληκτικού τους βαθμού. Έτσι «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό, έναντι όμοιων κατηγοριών στρατιωτικών οι οποίοι δεν έχουν καμία επίπτωση στην βαθμολογική τους εξέλιξη όπως οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων που ανήκουν στην κατηγορία των μονιμοποιηθέντων Εθελοντών του Ν.Δ. 445/74, οι μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/77, οι αντίστοιχοι Αξιωματικοί υπηρεσίας γραφείου των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού), και οι αντίστοιχοι Μόνιμοι Υπάλληλοι του ευρύτερου Δημοσίου κ.α. Έτσι είμαστε οι μοναδικοί που έχουν υποστεί διακριτή διοικητική βαθμολογική και μισθολογική κρίση και μεταχείριση αφού δεν αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού μονίμου προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα.
    Συναφώς και με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος τόσο της Υπηρεσίας όσο και των Αξιωματικών γενικότερα σε εργασιακό, οικογενειακό και οικονομικό επίπεδο, για να επιλυθούν οριστικά αυτές οι αδικίες προτείνω τα παρακάτω :
    α. Την κατάργηση της υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996.
    β. Την τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    Θα ήθελα να σας τονίσω ότι η επίλυση των προβλημάτων των εν ενεργεία στρατιωτικών συμβάλει στην βελτίωση τόσο της οικογενειακής καθημερινότητας, όσο και της παραγωγικότητάς τους εντός της Υπηρεσίας.

    Με εκτίμηση

  • 2 Μαρτίου 2022, 18:04 | Χαράλαμπος

    Οι στρατιωτικοί μεταπίπτουν σε Υπηρεσία Γραφείου, Ελαφρά Υπηρεσία, Υπηρεσία Ξηράς και Υπηρεσία Εδάφους μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας μετά από γνωματεύσεις των Ανωτάτων Στρατ. Επίτροπων. Σύμφωνα, με τον ν. 3883/2010 στις ς υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό τον βαθμό του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ. Να επισημάνουμε πως οι λοιποί Αξ/κοι ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Τέτοιος διαχωρίσιμος στην σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών εξαιτίας λόγων υγείας δεν υφίσταται σε κανένα κλάδο ή τομέα του δημοσίου. Συμπεριλαμβανόμενων όλων των δημοσιών υπαλλήλων και των Αξ/κων (στελεχών) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Οι Αξιωματικοί που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996 έχοντας μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης και οι (Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον Ν. 705/1977 Εθελοντών-Εθελοντρίων δεν εμπίπτουν στον ν. 3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια,των παρπάνω είναι οι Αξ/κοι προέλευσης (εξ ΑΣΣΥ) και ανήκουν στην ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν τη σταδιοδρομία τους με κατά πολύ διαφορετικό καταληκτικό βαθμό, καθώς και αξιωματικοί νεότεροι ή ακόμα και κατώτεροι άλλων να καθίστανται αρχαιότεροι ή και ανώτεροι αυτών μόνον επειδή έπονται στην συγκυριακά στο προηγούμενο καθεστώς. Πλεον έγινε πλήρη εξίσωση με τους Αξιωματικούς Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ) όπου έχουν κοινό καταληκτικό βαθμό με τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Επίσης, πλέον στους Αξ/κους ΕΜΘ που βρίσκονται στις ειδικές καταστάσεις , δεν γίνεται διαχωρίσιμός με του υπόλοιπους Αξ/κους ΕΜΘ ως προς την εξέλιξη. Σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 ,ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξ/κοι ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, θα καταλήγουν στον καταληκτικό στα 28 έτη και για τα 12 έτη θα παραμένουν στάσιμοι. Μάλιστα από τα 32 έτη και μέχρι τα 40 έτη δεν θα καμία οικονομική αύξηση. Πρέπει να τονιστεί η σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών ν.4472/2017 δεν έγινε πρόβλεψη για τα ανωτέρω στελέχη. Στο προηγούμενο μισθολόγιο δεν υπήρχε αυτή η διάκριση για βασίζονταν σε μισθολογικές προαγωγές και οι σε διοικητικές προαγωγές. Τέλος με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 και ν.4387/2016) , θα δίνονται συντάξεις κύριας και επικουρικής σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς, η αδικία θα συνεχιστεί και στον συντάξιμο βίο. Συνεπώς, προτείνεται στο νέο υπό κατάθεση νομοσχέδιου του ΥΠΕΘΑ να καταργηθεί η περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 και να μην υπάρχει αυτή η διαφορετική και ρατσιστική αντιμετώπιση των στελεχών ειδικών καταστάσεων.

  • 2 Μαρτίου 2022, 18:41 | Τάκης Πετρικαρέας

    Καλώ τον κύριο Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα θέματα που αφορούν κατώτερους Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς. Οι στρατιωτικοί μεταπίπτουν σε Υπηρεσία Γραφείου, Ελαφρά Υπηρεσία, Υπηρεσία Ξηράς και Υπηρεσία Εδάφους μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας μετά από γνωματεύσεις των Ανωτάτων Στρατ. Επίτροπων. Σύμφωνα, με τον ν. 3883/2010 στις ς υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό τον βαθμό του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ. Να επισημάνουμε πως οι λοιποί Αξ/κοι ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Τέτοιος διαχωρίσιμος στην σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών εξαιτίας λόγων υγείας δεν υφίσταται σε κανένα κλάδο ή τομέα του δημοσίου. Συμπεριλαμβανόμενων όλων των δημοσιών υπαλλήλων και των Αξ/κων (στελεχών) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Οι Αξιωματικοί που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996 έχοντας μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης και οι (Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον Ν. 705/1977 Εθελοντών-Εθελοντρίων δεν εμπίπτουν στον ν. 3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια,των παρπάνω είναι οι Αξ/κοι προέλευσης (εξ ΑΣΣΥ) και ανήκουν στην ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν τη σταδιοδρομία τους με κατά πολύ διαφορετικό καταληκτικό βαθμό, καθώς και αξιωματικοί νεότεροι ή ακόμα και κατώτεροι άλλων να καθίστανται αρχαιότεροι ή και ανώτεροι αυτών μόνον επειδή έπονται στην συγκυριακά στο προηγούμενο καθεστώς. Πλεον έγινε πλήρη εξίσωση με τους Αξιωματικούς Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ) όπου έχουν κοινό καταληκτικό βαθμό με τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Επίσης, πλέον στους Αξ/κους ΕΜΘ που βρίσκονται στις ειδικές καταστάσεις , δεν γίνεται διαχωρίσιμός με του υπόλοιπους Αξ/κους ΕΜΘ ως προς την εξέλιξη. Σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 ,ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξ/κοι ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, θα καταλήγουν στον καταληκτικό στα 28 έτη και για τα 12 έτη θα παραμένουν στάσιμοι. Μάλιστα από τα 32 έτη και μέχρι τα 40 έτη δεν θα καμία οικονομική αύξηση. Πρέπει να τονιστεί η σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών ν.4472/2017 δεν έγινε πρόβλεψη για τα ανωτέρω στελέχη. Στο προηγούμενο μισθολόγιο δεν υπήρχε αυτή η διάκριση για βασίζονταν σε μισθολογικές προαγωγές και οι σε διοικητικές προαγωγές. Τέλος με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 και ν.4387/2016) , θα δίνονται συντάξεις κύριας και επικουρικής σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς, η αδικία θα συνεχιστεί και στον συντάξιμο βίο. Συνεπώς, προτείνεται στο νέο υπό κατάθεση νομοσχέδιου του ΥΠΕΘΑ να καταργηθεί η περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 και να μην υπάρχει αυτή η διαφορετική και ρατσιστική αντιμετώπιση των στελεχών ειδικών καταστάσεων.

  • 2 Μαρτίου 2022, 18:03 | Πάνος Δεκαβάλας

    Ανάγκη κατάργησης της περίπτωσης ε., του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, που αφορά στους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ, για να μην προκαλείται διαφορετική και άνιση αντιμετώπιση μεταξύ στελεχών των ΕΔ, η οποία δημιουργεί περιπτώσεις διάκρισης και άνισης αντιμετώπισης μεταξύ Eλλήνων πολιτών.Σύμφωνα, με τον ν. 3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό εκείνο του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Υπογραμμίζεται ότι οι λοιποί Αξ/κοι ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Η ανωτέρω διαφοροποίηση στη σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών για λόγους υγείας δεν υφίσταται σε κανένα άλλο κλάδο ή τομέα του δημοσίου, συμπεριλαμβανόμενου όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των Αξ/κων (στελεχών) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.Επιπλέον, υφίσταται ακόμα μία άνιση μεταχείριση μεταξύ των στελεχών ΕΔ που αφορά σε Αξιωματικούς που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης, καθώς και οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον Ν. 705/1977 Εθελοντών-Εθελοντρίων δεν εμπίπτουν στον ν. 3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν τη σταδιοδρομία τους με πολύ υποδεέστερο καταληκτικό βαθμό.Επιπλέον, προκαλείται καταστρατήγηση της βαθμολογικής ιεραρχίας από το γεγονός ότι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, «προσπερνιούνται» βαθμολογικά από νεότερους Αξ/κους, όχι λόγω κρίσεως των σταδιοδρομικών τους προσόντων και ικανοτήτων, αλλά με κριτήριο την υπαγωγή τους ως ειδική κατηγορία για κάποιο ζήτημα υγείας. Ομοίως, δεν θα έπρεπε να υπόκεινται σε διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη οι Αξ/κοι ΕΜΘ που εντάσσονται στις ειδικές καταστάσεις, σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους Αξ/κους ΕΜΘ.Επιπλέον, ο ορισθέντας ως καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, προερχόμενοι από ΑΣΣΥ, εξισώνει αυτούς με τους Αξιωματικούς προερχόμενους από τον θεσμό Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ), λόγω ότι τους επιβάλει κοινό καταληκτικό βαθμό, παρά το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί με διαφορετικό επίπεδο σπουδών. Το γεγονός αυτό επιφέρει καταστρατήγηση της αναγνώρισης του πτυχίου ΑΣΣΥ και βρίσκεται σε σύγκρουση με τις διατάξεις αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών στον δημόσιο τομέα.Επιπλέον, σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 ,ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξ/κοι ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, θα παίρνουν τον καταληκτικό βαθμό τους στα 28 έτη υπηρεσίας τους και θα παραμένουν βαθμολογικά στάσιμοι για τα επόμενα 12 έτη, μέχρι τη συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών ετών τους.Επιπλέον, από τα 32 έτη σταδιοδρομίας τους και μέχρι τα 40 έτη συμπλήρωση της υπηρεσίας τους δεν θα υπάρχει καμία οικονομική αύξηση. Τονίζεται η εν λόγω σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών ν.4472/2017 για τα ανωτέρω στελέχη, γεγονός που δεν υπήρχε στη προγενέστερη νομοθεσία. Επιπλέον, με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 και ν.4387/2016), ο καθορισμός των συντάξεων κύριας και επικουρικής καθορίζεται σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς, θα δημιουργείται και στον συντάξιμο βίο μία κατάφορη παραβίαση έναντι των συναδέλφων τους που είχαν καταταγεί στην ίδια παραγωγική Σχολή και έχουν προσφέρει τα ίδια έτη υπηρεσίας.

  • 2 Μαρτίου 2022, 18:28 | Παρασκευάς Κ.

    Κύριε Υφυπουργέ,
    Θα σας επαναφέρω το θέμα της βαθμολογικής και μισθολογικής αποκατάστασης των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων απο ΑΣΣΥ (υπηρεσίας γραφείου, ελαφράς υπηρεσίας, υπηρεσίας ξηράς, υπηρεσίας εδάφους) στους οποίους και ανήκω.
    Στις κατηγορίες αυτές μεταφέρονται οι Αξιωματικοί οι οποίοι χωρίς να έχουν υπαιτιότητα παρουσιάζουν βλάβες ή νοσήματα, συνεπεία τραυματισμού ή παθήσεως και για τη σωματική τους ικανότητα κρίθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ως ικανοί για την στρατιωτική υπηρεσία και εκτελούν επιτελικά καθήκοντα – υπηρεσίες γραφείου.
    Με την εφαρμογή της νομοθεσίας από το έτος 1996 (Ν.2349) ΜΟΝΟ για τους Αξιωματικούς Υ.Ξ. από ΑΣΣΥ του ΠΝ και από το 2010 (Ν.3883) για όλους τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων από ΑΣΣΥ, δεν μας απονέμονται έως 4 βαθμοί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία στρεβλής κατάστασης ανισότητας προσθέτοντας επιπρόσθετα προβλήματα και αδικίες στις μισθολογικές μας αποδοχές λόγω της καθήλωσης των μισθών μας σε χαμηλά επίπεδα, αφού τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του καταληκτικού τους βαθμού. Έτσι «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό, έναντι όμοιων κατηγοριών στρατιωτικών οι οποίοι δεν έχουν καμία επίπτωση στην βαθμολογική τους εξέλιξη όπως οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων που ανήκουν στην κατηγορία των μονιμοποιηθέντων Εθελοντών του Ν.Δ. 445/74, οι μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/77, οι αντίστοιχοι Αξιωματικοί υπηρεσίας γραφείου των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού), και οι αντίστοιχοι Μόνιμοι Υπάλληλοι του ευρύτερου Δημοσίου κ.α. Έτσι είμαστε οι μοναδικοί που έχουν υποστεί διακριτή διοικητική βαθμολογική και μισθολογική κρίση και μεταχείριση αφού δεν αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού μονίμου προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα.
    Συναφώς και με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος τόσο της Υπηρεσίας όσο και των Αξιωματικών γενικότερα σε εργασιακό, οικογενειακό και οικονομικό επίπεδο, για να επιλυθούν οριστικά αυτές οι αδικίες προτείνω τα παρακάτω :
    α. Την κατάργηση της υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996.
    β. Την τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    Θα ήθελα να σας τονίσω ότι η επίλυση των προβλημάτων των εν ενεργεία στρατιωτικών συμβάλει στην βελτίωση τόσο της οικογενειακής καθημερινότητας, όσο και της παραγωγικότητάς τους εντός της Υπηρεσίας.

    Με εκτίμηση

  • 2 Μαρτίου 2022, 17:25 | Πέτρος Α.

    Κύριε Υφυπουργέ,
    Θα σας επαναφέρω το θέμα της βαθμολογικής και μισθολογικής αποκατάστασης των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων απο ΑΣΣΥ (υπηρεσίας γραφείου, ελαφράς υπηρεσίας, υπηρεσίας ξηράς, υπηρεσίας εδάφους) στους οποίους και ανήκω.
    Στις κατηγορίες αυτές μεταφέρονται οι Αξιωματικοί οι οποίοι χωρίς να έχουν υπαιτιότητα παρουσιάζουν βλάβες ή νοσήματα, συνεπεία τραυματισμού ή παθήσεως και για τη σωματική τους ικανότητα κρίθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ως ικανοί για την στρατιωτική υπηρεσία και εκτελούν επιτελικά καθήκοντα – υπηρεσίες γραφείου.
    Με την εφαρμογή της νομοθεσίας από το έτος 1996 (Ν.2349) ΜΟΝΟ για τους Αξιωματικούς Υ.Ξ. από ΑΣΣΥ του ΠΝ και από το 2010 (Ν.3883) για όλους τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων από ΑΣΣΥ, δεν μας απονέμονται έως 4 βαθμοί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία στρεβλής κατάστασης ανισότητας προσθέτοντας επιπρόσθετα προβλήματα και αδικίες στις μισθολογικές μας αποδοχές λόγω της καθήλωσης των μισθών μας σε χαμηλά επίπεδα, αφού τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του καταληκτικού τους βαθμού. Έτσι «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό, έναντι όμοιων κατηγοριών στρατιωτικών οι οποίοι δεν έχουν καμία επίπτωση στην βαθμολογική τους εξέλιξη όπως οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων που ανήκουν στην κατηγορία των μονιμοποιηθέντων Εθελοντών του Ν.Δ. 445/74, οι μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/77, οι αντίστοιχοι Αξιωματικοί υπηρεσίας γραφείου των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού), και οι αντίστοιχοι Μόνιμοι Υπάλληλοι του ευρύτερου Δημοσίου κ.α. Έτσι είμαστε οι μοναδικοί που έχουν υποστεί διακριτή διοικητική βαθμολογική και μισθολογική κρίση και μεταχείριση αφού δεν αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού μονίμου προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα.
    Συναφώς και με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος τόσο της Υπηρεσίας όσο και των Αξιωματικών γενικότερα σε εργασιακό, οικογενειακό και οικονομικό επίπεδο, για να επιλυθούν οριστικά αυτές οι αδικίες προτείνω τα παρακάτω :
    α. Την κατάργηση της υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996.
    β. Την τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    Θα ήθελα να σας τονίσω ότι η επίλυση των προβλημάτων των εν ενεργεία στρατιωτικών συμβάλει στην βελτίωση τόσο της οικογενειακής καθημερινότητας, όσο και της παραγωγικότητάς τους εντός της Υπηρεσίας.

    Με εκτίμηση

  • 2 Μαρτίου 2022, 17:06 | Δημήτρης Θωμόπουλος

    Προς τον κύριο Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα θέματα που αφορούν κατώτερους Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς.Οι στρατιωτικοί μεταπίπτουν σε Υπηρεσία Γραφείου, Ελαφρά Υπηρεσία, Υπηρεσία Ξηράς και Υπηρεσία Εδάφους μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας μετά από γνωματεύσεις των Ανωτάτων Στρατ. Επιτροπών. Σύμφωνα με τον ν.3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε’ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς απόφοιτους ΑΣΣΥ. Να επισημάνουμε πως οι υπόλοιποι Αξιωματικοί ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Τέτοιος διαχωρισμός στην σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών εξαιτίας λόγων υγείας δεν υφίσταται σε κανένα κλάδο ή τομέα του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Οι Αξιωματικοί που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996 έχοντας μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης και οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον ν.705/1977 Εθελοντών-Εθελοντριών δεν εμπίπτουν στον ν.3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξιωματικοί προέλευσης ΑΣΣΥ που ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν την σταδιοδρομία τους με κατά πολύ διαφορετικό καταληκτικό βαθμό, καθώς Αξιωματικοί νεότεροι ή ακόμα και κατώτεροι άλλων να καθίστανται αρχαιότεροι ή και ανώτεροι αυτών, μόνο επειδή έπονται συγκυριακά στο προηγούμενο καθεστώς.
    Πλέον έχει γίνει πλήρης εξίσωση με τους Αξιωματικούς Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) οι οποίοι έχουν κοινό καταληκτικό βαθμό με τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Επίσης στους Αξιωματικούς ΕΜΘ που βρίσκονται στις ειδικές καταστάσεις δεν γίνεται διαχωρισμός με τους υπόλοιπους Αξιωματικούς ΕΜΘ ως προς την εξέλιξη.
    Σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» (ν.3865/2010, ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με την συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε με 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξιωματικοί ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς απόφοιτους ΑΣΣΥ θα φτάνουν στον καταληκτικό βαθμό στα 28 έτη και για 12 ακόμη έτη θα παραμένουν στάσιμοι. Μάλιστα από τα 32 έτη και μέχρι τα 40 έτη δεν θα υπάρχει καμία οικονομική αύξηση. Να τονιστεί δε, η σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών (ν.4472/2017) όπου δεν έγινε πρόβλεψη για τα ανωτέρω στελέχη. Στο προηγούμενο μισθολόγιο δεν υπήρχε αυτή η διάκριση γιατί βασιζόταν σε μισθολογικές προαγωγές και όχι σε διοικητικές προαγωγές. Τέλος με το «Νέο Ασφαλιστικό» (ν.3865/2010 και ν.4387/2016) θα δίνονται συντάξεις κύριας και επικουρικής σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς η αδικία θα συνεχιστεί και στον συντάξιμο βίο.
    Προτείνεται λοιπόν στο νέο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ να καταργηθεί η περίπτωση ε’ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 και να μην υπάρχει αυτή η διαφορετική και ρατσιστική αντιμετώπιση των στελεχών ειδικών καταστάσεων. Εγείρονται θέματα ίσης μεταχείρισης πολιτών του κράτους τα οποία τυγχάνει να πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Η σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης ενός Αξιωματικού με την κατάσταση της υγείας του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα μιας σύγχρονης κοινωνίας όπου ο κάθε πολίτης θα πρέπει να αισθάνεται ίσος έναντι των συμπολιτών του, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος ή κατάστασης υγείας. Άλλωστε αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας το οποίο αναφέρει ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» (παραγ.1, άρθρο 4) και κατ’ εκπλήρωση της επιταγής αυτής του Συντάγματος ο νόμος 4488/2017 (αντιρατσιστικός), στο άρθρο 59 αναγράφει ότι: «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχαιρένουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική , οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας», ενώ στο άρθρο 4 αναγράφει ότι: «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες».
    Σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα της κρίσης, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η κάθε δυνατότητα από όλους τους πολίτες. Αν γνωρίζουμε ότι κάποιος πολίτης μπορεί και θέλει να προσφέρει , θα πρέπει να του δίνουμε τα μέσα και τις ευκαιρίες να αξιοποιεί τις δυνατότητές του κατά το μέγιστο δυνατό χωρίς περιορισμούς.

  • 2 Μαρτίου 2022, 17:57 | Άρης Πεπονάκης

    Πρέπει να σταματήσει η άνιση μεταχείριση και να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων γι αυτό Κύριε Υφυπουργέ, Θα σας επαναφέρω ένα θέμα το οποίο δεν θα επρεπε να απουσιάζει από την παρουσα τροποποιηση και αφορα δεκαδες ενστολους. Το θέμα της βαθμολογικής και μισθολογικής αποκατάστασης των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων απο ΑΣΣΥ (υπηρεσίας γραφείου, ελαφράς υπηρεσίας, υπηρεσίας ξηράς, υπηρεσίας εδάφους) στους οποίους και εγω ανήκω. Στις κατηγορίες αυτές μεταφέρονται οι Αξιωματικοί οι οποίοι χωρίς να έχουν υπαιτιότητα παρουσιάζουν βλάβες ή νοσήματα, συνεπεία τραυματισμού ή παθήσεως και για τη σωματική τους ικανότητα κρίθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ως ικανοί για την στρατιωτική υπηρεσία και εκτελούν επιτελικά καθήκοντα – υπηρεσίες γραφείου. Με την εφαρμογή της νομοθεσίας από το έτος 1996 (Ν.2349) ΜΟΝΟ για τους Αξιωματικούς ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΞΗΡΑΣ από ΑΣΣΥ του ΠΝ και από το 2010 (Ν.3883) για όλους τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων από ΑΣΣΥ, δεν μας απονέμονται έως 4 βαθμοί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία στρεβλής κατάστασης ανισότητας προσθέτοντας επιπρόσθετα προβλήματα και αδικίες στις μισθολογικές μας αποδοχές λόγω της καθήλωσης των μισθών μας σε χαμηλά επίπεδα, αφού τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του καταληκτικού τους βαθμού. Έτσι «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό, έναντι όμοιων κατηγοριών στρατιωτικών οι οποίοι δεν έχουν καμία επίπτωση στην βαθμολογική τους εξέλιξη όπως οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων που ανήκουν στην κατηγορία των μονιμοποιηθέντων Εθελοντών του Ν.Δ. 445/74, οι μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/77, οι αντίστοιχοι Αξιωματικοί υπηρεσίας γραφείου των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού), και οι αντίστοιχοι Μόνιμοι Υπάλληλοι του ευρύτερου Δημοσίου κ.α. Έτσι είμαστε οι μοναδικοί που έχουν υποστεί διακριτή διοικητική βαθμολογική και μισθολογική κρίση και μεταχείριση αφού δεν αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού μονίμου προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα. Συναφώς και με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος τόσο της Υπηρεσίας όσο και των Αξιωματικών γενικότερα σε εργασιακό, οικογενειακό και οικονομικό επίπεδο, για να επιλυθούν οριστικά αυτές οι αδικίες προτείνω τα παρακάτω :
    α. Την κατάργηση της υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996.
    β. Την τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 ως εξής: «Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους οι προελεύσεως ΑΣΕΙ, Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους οι προελεύσεως ΑΣΣΥ ». Θα ήθελα να σας τονίσω ότι η επίλυση των προβλημάτων των εν ενεργεία στρατιωτικών συμβάλει στην βελτίωση τόσο της οικογενειακής καθημερινότητας, όσο και της παραγωγικότητάς τους εντός της Υπηρεσίας.
    Με εκτίμηση

  • 2 Μαρτίου 2022, 17:03 | Περικλής Δημοπάνος

    ύριε Υφυπουργέ Εθνικής Άμυνας,
    Σύμφωνα, με τον ν. 3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό εκείνο του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Υπογραμμίζεται ότι οι λοιποί Αξ/κοι ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Η ανωτέρω διαφοροποίηση στη σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών για λόγους υγείας δεν υφίσταται σε κανένα άλλο κλάδο ή τομέα του δημοσίου, συμπεριλαμβανόμενου όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των Αξ/κων (στελεχών) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.
    Υπάρχει αμετάκλητη ανάγκη κατάργησης της περίπτωσης ε., του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, που αφορά στους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ, για να μην προκαλείται διαφορετική και άνιση αντιμετώπιση μεταξύ στελεχών των ΕΔ, η οποία δημιουργεί περιπτώσεις διάκρισης και άνισης αντιμετώπισης μεταξύ Eλλήνων πολιτών.
    Επιπλέον, υφίσταται ακόμα μία άνιση μεταχείριση μεταξύ των στελεχών ΕΔ που αφορά σε Αξιωματικούς που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης, καθώς και οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον Ν. 705/1977 Εθελοντών-Εθελοντρίων δεν εμπίπτουν στον ν. 3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν τη σταδιοδρομία τους με πολύ υποδεέστερο καταληκτικό βαθμό.
    Μαζί με αυτά, προκαλείται καταστρατήγηση της βαθμολογικής ιεραρχίας από το γεγονός ότι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, «προσπερνιούνται» βαθμολογικά από νεότερους Αξ/κους, όχι λόγω κρίσεως των σταδιοδρομικών τους προσόντων και ικανοτήτων, αλλά με κριτήριο την υπαγωγή τους ως ειδική κατηγορία για κάποιο ζήτημα υγείας. Ομοίως, δεν θα έπρεπε να υπόκεινται σε διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη οι Αξ/κοι ΕΜΘ που εντάσσονται στις ειδικές καταστάσεις, σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους Αξ/κους ΕΜΘ.
    Επίσης, ο ορισθέντας ως καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, προερχόμενοι από ΑΣΣΥ, εξισώνει αυτούς με τους Αξιωματικούς προερχόμενους από τον θεσμό Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ), λόγω ότι τους επιβάλει κοινό καταληκτικό βαθμό, παρά το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί με διαφορετικό επίπεδο σπουδών. Το γεγονός αυτό επιφέρει καταστρατήγηση της αναγνώρισης του πτυχίου ΑΣΣΥ και βρίσκεται σε σύγκρουση με τις διατάξεις αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών στον δημόσιο τομέα.
    Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010, ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξ/κοι ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, θα παίρνουν τον καταληκτικό βαθμό τους στα 28 έτη υπηρεσίας τους και θα παραμένουν βαθμολογικά στάσιμοι για τα επόμενα 12 έτη, μέχρι τη συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών ετών τους.
    Τέλος, από τα 32 έτη σταδιοδρομίας τους και μέχρι τα 40 έτη συμπλήρωση της υπηρεσίας τους δεν θα υπάρχει καμία οικονομική αύξηση. Τονίζεται η εν λόγω σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών ν.4472/2017 για τα ανωτέρω στελέχη, γεγονός που δεν υπήρχε στη προγενέστερη νομοθεσία. Επιπλέον, με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 και ν.4387/2016), ο καθορισμός των συντάξεων κύριας και επικουρικής καθορίζεται σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς, θα δημιουργείται και στον συντάξιμο βίο μία κατάφορη παραβίαση έναντι των συναδέλφων τους που είχαν καταταγεί στην ίδια παραγωγική Σχολή και έχουν προσφέρει τα ίδια έτη υπηρεσίας.
    Για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους

  • 2 Μαρτίου 2022, 17:36 | Αντώνης Γεωργίου

    Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της διάκρισης, που υφίστανται οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών Στρατιωτικού μονίμου προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα γενικότερα με αποτέλεσμα να «τιμωρούνται» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευθούν με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα τους.
    Οι Διοικητικές βαθμολογικές – μισθολογικές διακρίσεις, αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο και προστατεύονται από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Οικονομική Περιοδική Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ενώ πρόσφατα με το Ν.4780/2021 συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
    Oι Αξιωματικοί αυτοί έχουν υποστεί δυσμενείς συνέπειες και ευελπιστούν να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας και για αυτό Προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και Υπηρεσίας Εδάφους ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ» και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και Υπηρεσίας Εδάφους ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ».

  • 2 Μαρτίου 2022, 17:35 | Σοφία Π.

    Κύριε Υφυπουργέ,
    Επαναφέρω το θέμα της βαθμολογικής και μισθολογικής αποκατάστασης των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων από ΑΣΣΥ (υπηρεσίας γραφείου, ελαφράς υπηρεσίας, υπηρεσίας ξηράς, υπηρεσίας εδάφους) στους οποίους και ανήκω και επιληφθείτε επιτέλους και αποκαταστήστε την αδικία! .
    Στις κατηγορίες αυτές μεταφέρονται οι Αξιωματικοί οι οποίοι χωρίς να έχουν υπαιτιότητα παρουσιάζουν βλάβες ή νοσήματα, συνεπεία τραυματισμού ή παθήσεως και για τη σωματική τους ικανότητα κρίθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ως ικανοί για την στρατιωτική υπηρεσία και εκτελούν επιτελικά καθήκοντα – υπηρεσίες γραφείου.
    Με την εφαρμογή της νομοθεσίας από το έτος 2010 (Ν.3883) για όλους τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων από ΑΣΣΥ (αυτούς που προέρχονται από τους Υπαξιωματικούς) δεν μας απονέμονται έως 4 βαθμοί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία στρεβλής κατάστασης ανισότητας, προσθέτοντας επιπλέον προβλήματα και αδικίες στις μισθολογικές μας αποδοχές λόγω της καθήλωσης των μισθών μας σε χαμηλά επίπεδα, αφού τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του καταληκτικού τους βαθμού. Έτσι «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό, έναντι όμοιων κατηγοριών στρατιωτικών οι οποίοι δεν έχουν καμία επίπτωση στην βαθμολογική τους εξέλιξη όπως οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων που ανήκουν στην κατηγορία των μονιμοποιηθέντων Εθελοντών του Ν.Δ. 445/74, οι μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/77, οι αντίστοιχοι Αξιωματικοί υπηρεσίας γραφείου των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού), και οι αντίστοιχοι Μόνιμοι Υπάλληλοι του ευρύτερου Δημοσίου κ.α. Έτσι είμαστε οι μοναδικοί που έχουν υποστεί διακριτή διοικητική βαθμολογική και μισθολογική κρίση και μεταχείριση αφού δεν αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού μονίμου προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα.
    Συναφώς και με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος τόσο της Υπηρεσίας όσο και των Αξιωματικών γενικότερα σε εργασιακό, οικογενειακό και οικονομικό επίπεδο, για να επιλυθούν οριστικά αυτές οι αδικίες προτείνω τα παρακάτω :
    α. Την κατάργηση της υποπαραγράφου β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996.
    β. Την τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος οι προελεύσεως ΑΣΕΙ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους και Συνταγματάρχης οι προελεύσεως ΑΣΣΥ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    Θα ήθελα να σας τονίσω ότι η επίλυση των προβλημάτων των εν ενεργεία στρατιωτικών συμβάλει στην βελτίωση τόσο της οικογενειακής καθημερινότητας, όσο και της παραγωγικότητάς τους εντός της Υπηρεσίας.
    Επίσης συμβάλει στο αίσθημα τόνωσης της αποκατάστασης της αδικίας και στο αίσθημα της ισονομίας.

  • 2 Μαρτίου 2022, 17:53 | Ιάκωβος Περδικέας

    Κύριε Υφυπουργέ, θα σας επαναφέρω ένα θέμα το οποίο δεν πρέπει να απουσιάζει από την παρούσα τροποποίηση και αφορά δεκάδες ένστολους. Το θέμα της βαθμολογικής και μισθολογικής αποκατάστασης των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων από ΑΣΣΥ (υπηρεσίας γραφείου, ελαφράς υπηρεσίας, υπηρεσίας ξηράς, υπηρεσίας εδάφους) στους οποίους και εγώ ανήκω. Στις κατηγορίες αυτές μεταφέρονται οι Αξιωματικοί οι οποίοι χωρίς να έχουν υπαιτιότητα παρουσιάζουν βλάβες ή νοσήματα, συνεπεία τραυματισμού ή παθήσεως και για τη σωματική τους ικανότητα κρίθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ως ικανοί για την στρατιωτική υπηρεσία και εκτελούν επιτελικά καθήκοντα – υπηρεσίες γραφείου.
    Με την εφαρμογή της νομοθεσίας από το έτος 1996 (Ν.2349) ΜΟΝΟ για τους Αξιωματικούς Υ.Ξ. από ΑΣΣΥ του ΠΝ και από το 2010 (Ν.3883) για όλους τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων από ΑΣΣΥ, δεν μας απονέμονται έως 4 βαθμοί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία στρεβλής κατάστασης ανισότητας, προσθέτοντας προβλήματα και αδικίες στις μισθολογικές μας αποδοχές λόγω της καθήλωσης των μισθών μας σε χαμηλά επίπεδα, αφού τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του καταληκτικού τους βαθμού. Έτσι «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό, έναντι όμοιων κατηγοριών στρατιωτικών οι οποίοι δεν έχουν καμία επίπτωση στην βαθμολογική τους εξέλιξη, όπως οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων που ανήκουν στην κατηγορία των μονιμοποιηθέντων Εθελοντών του Ν.Δ. 445/74, οι μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/77, οι αντίστοιχοι Αξιωματικοί υπηρεσίας γραφείου των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού) και οι αντίστοιχοι Μόνιμοι Υπάλληλοι του ευρύτερου Δημοσίου κ.α. Έτσι είμαστε οι μοναδικοί που έχουν υποστεί διακριτή διοικητική βαθμολογική και μισθολογική κρίση και μεταχείριση αφού δεν αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού μονίμου προσωπικού, καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα.
    Στερείται κάθε λογικής βάσης η απαγόρευση της βαθμολογικής εξέλιξης σε έναν αξκό που έτυχε να νοσήσει διότι σε έναν σύγχρονο στρατό, όπως είναι ο ελληνικός, όσο σημαντικός είναι ο αξκός στο πεδίο της μάχης άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο αξκός σε θέσεις επιτελικές ή υποστηρίξεως μάχης στα μετόπισθεν. Τέτοιες θέσεις υπάρχουν σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες και μπορούν να καλυφθούν άνετα και από αξκούς ειδικής κατάστασης. Ως προσωπικό παράδειγμα αναφέρω ότι είμαι Ανθυποπλοίαρχος απόφοιτος ΑΣΣΥ, κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών και δύο πτυχίων ΑΕΙ.
    Συναφώς και με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος τόσο της Υπηρεσίας όσο και των Αξιωματικών γενικότερα σε εργασιακό, οικογενειακό και οικονομικό επίπεδο, για να επιλυθούν οριστικά αυτές οι αδικίες προτείνω τα παρακάτω :
    α. Την κατάργηση της υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996.
    β. Την τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 ως εξής: «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    Θα ήθελα να σας τονίσω ότι η επίλυση των προβλημάτων των εν ενεργεία στρατιωτικών συμβάλει στην βελτίωση τόσο της οικογενειακής καθημερινότητας, όσο και της παραγωγικότητάς τους εντός της Υπηρεσίας.Με σεβασμό

  • 2 Μαρτίου 2022, 17:03 | Ιορδάνης

    Κύριε Υφυπουργέ Εθνικής Άμυνας,
    Οι στρατιωτικοί μεταπίπτουν σε Υπηρεσία Γραφείου, Ελαφρά Υπηρεσία, Υπηρεσία Ξηράς και Υπηρεσία Εδάφους μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας μετά από γνωματεύσεις των Ανωτάτων Στρατ. Επιτροπών. Σύμφωνα με τον ν.3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε’ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς απόφοιτους ΑΣΣΥ. Να επισημάνουμε πως οι υπόλοιποι Αξιωματικοί ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Τέτοιος διαχωρισμός στην σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών εξαιτίας λόγων υγείας δεν υφίσταται σε κανένα κλάδο ή τομέα του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Οι Αξιωματικοί που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996 έχοντας μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης και οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον ν.705/1977 Εθελοντών-Εθελοντριών δεν εμπίπτουν στον ν.3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξιωματικοί προέλευσης ΑΣΣΥ που ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν την σταδιοδρομία τους με κατά πολύ διαφορετικό καταληκτικό βαθμό, καθώς Αξιωματικοί νεότεροι ή ακόμα και κατώτεροι άλλων να καθίστανται αρχαιότεροι ή και ανώτεροι αυτών, μόνο επειδή έπονται συγκυριακά στο προηγούμενο καθεστώς.
    Πλέον έχει γίνει πλήρης εξίσωση με τους Αξιωματικούς Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) οι οποίοι έχουν κοινό καταληκτικό βαθμό με τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Επίσης στους Αξιωματικούς ΕΜΘ που βρίσκονται στις ειδικές καταστάσεις δεν γίνεται διαχωρισμός με τους υπόλοιπους Αξιωματικούς ΕΜΘ ως προς την εξέλιξη.
    Σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» (ν.3865/2010, ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με την συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε με 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξιωματικοί ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς απόφοιτους ΑΣΣΥ θα φτάνουν στον καταληκτικό βαθμό στα 28 έτη και για 12 ακόμη έτη θα παραμένουν στάσιμοι. Μάλιστα από τα 32 έτη και μέχρι τα 40 έτη δεν θα υπάρχει καμία οικονομική αύξηση. Να τονιστεί δε, η σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών (ν.4472/2017) όπου δεν έγινε πρόβλεψη για τα ανωτέρω στελέχη. Στο προηγούμενο μισθολόγιο δεν υπήρχε αυτή η διάκριση γιατί βασιζόταν σε μισθολογικές προαγωγές και όχι σε διοικητικές προαγωγές. Τέλος με το «Νέο Ασφαλιστικό» (ν.3865/2010 και ν.4387/2016) θα δίνονται συντάξεις κύριας και επικουρικής σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς η αδικία θα συνεχιστεί και στον συντάξιμο βίο.
    Προτείνεται λοιπόν στο νέο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ να καταργηθεί η περίπτωση ε’ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 και να μην υπάρχει αυτή η διαφορετική και ρατσιστική αντιμετώπιση των στελεχών ειδικών καταστάσεων. Εγείρονται θέματα ίσης μεταχείρισης πολιτών του κράτους τα οποία τυγχάνει να πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Η σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης ενός Αξιωματικού με την κατάσταση της υγείας του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα μιας σύγχρονης κοινωνίας όπου ο κάθε πολίτης θα πρέπει να αισθάνεται ίσος έναντι των συμπολιτών του, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος ή κατάστασης υγείας. Άλλωστε αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας το οποίο αναφέρει ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» (παραγ.1, άρθρο 4) και κατ’ εκπλήρωση της επιταγής αυτής του Συντάγματος ο νόμος 4488/2017 (αντιρατσιστικός), στο άρθρο 59 αναγράφει ότι: «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχαιρένουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική , οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας», ενώ στο άρθρο 4 αναγράφει ότι: «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες».
    Σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα της κρίσης, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η κάθε δυνατότητα από όλους τους πολίτες. Αν γνωρίζουμε ότι κάποιος πολίτης μπορεί και θέλει να προσφέρει , θα πρέπει να του δίνουμε τα μέσα και τις ευκαιρίες να αξιοποιεί τις δυνατότητές του κατά το μέγιστο δυνατό χωρίς περιορισμούς.2 Μαρτίου 2022, 10:54 | Γιώργος Κουτρόπουλος

  • 2 Μαρτίου 2022, 17:57 | Γιώργος Μητσόπουλος

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
    Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της διάκρισης, που υφίστανται οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών Στρατιωτικού μονίμου προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα γενικότερα με αποτέλεσμα να «τιμωρούνται» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό και αργότερα όταν αποστρατευθούν με λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ και ΒΟΕΑ για τα τέκνα τους.
    Οι Διοικητικές βαθμολογικές – μισθολογικές διακρίσεις, αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο και προστατεύονται από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Οικονομική Περιοδική Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ενώ πρόσφατα με το Ν.4780/2021 συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
    Oι Αξιωματικοί αυτοί έχουν υποστεί δυσμενείς συνέπειες και ευελπιστούν να ανακάμψει το ηθικό τους που προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας και Για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη.