Άρθρο 47 Αποστολή, λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς – Μεταβολή χρόνου έναρξης επιβολής προστίμων – Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 14 και παρ. 9 άρθρου 46 του ν. 4830/2021

  1. Στο άρθρο 14 του ν. 4830/2021 (Α΄169), περί αποστολής, λήψης, καταχώρισης και διατήρησης του γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 διαγράφονται οι λέξεις «, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου», β) στην παρ. 2 βα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «ύψους εκατό τριάντα πέντε (135) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εβδομήντα (70) ευρώ», ββ) το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται, βγ) προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο και οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 14 διαμορφώνονται ως εξής:

 

«1. Ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας που δεν επιθυμεί να στειρώσει το ζώο του υποχρεούται, από την 1η.3.2022 και μετά, να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού του ζώου συντροφιάς στο ΕΦΑΓΥΖΣ. Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο ΕΕΓΥΖΣ γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

  1. Για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους εβδομήντα (70) ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς. Ο κτηνίατρος δύναται να λαμβάνει από τον ιδιοκτήτη αμοιβή έως πενήντα (50) ευρώ για τη λήψη του γενετικού υλικού και τα έξοδα αποστολής του. Οι ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκύλων υποβάλλουν ηλεκτρονικό παράβολο ύψους σαράντα (40) ευρώ για κάθε κυνηγετικό σκύλο. Οι ιδιοκτήτες σκύλων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου της παρούσας.».

 

  1. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 46 του ν. 4830/2021, περί χρόνου εκκίνησης της υποχρέωσης για στείρωση ή αποστολή δείγματος γενετικού υλικού δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς, οι λέξεις «μετά την παρέλευση έξι (6) μηνών από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «από 1ης.7.2025» και η παρ. 9 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«9. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του (DNA), σύμφωνα με την περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 9, εκκινεί μετά την παρέλευση ενός (1) μηνός από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ κατά το άρθρο 13. Τα πρόστιμα του άρθρου 35 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από 1ης.7.2025.».

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 10:31 | Μιχάλης

    Ο νόμος είναι χωρίς καμία επιστημονική υπόσταση,σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει εφαρμοστεί!
    Είναι ένας νόμος που τσουβαλιαζει όλα τα σκυλιά αδέσποτα κ δεσπομενα!!!!

  • 9 Σεπτεμβρίου 2024, 22:26 | Μανασσής Δημήτρης

    Νομός έκτρωμα!! οι κτηνίατροι έχουν την γνώση για τα ζώα!!

  • 9 Σεπτεμβρίου 2024, 21:27 | Νικος Κουρούπης

    Καλή η προσπάθεια αλλαγής του νόμου έκτρωμα και η μείωση του παράβολου αλλά πρεπει να γίνει καθολική εξαίρεση όλων των ελληνικών φυλών έτσι ώστε να μην αφανιστεί η πολιτιστική μας κληρονομιά όπου έχει διατηρηθεί αιώνες τώρα . Είναι επιτακτική η ανάγκη να εξαιρεθούν παντελούς οι ελληνικές φυλές.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2024, 21:03 | Θανάσης

    Αλλάξτε και εξερεστε από τόν νόμο αυτό τά κυνηγετικά σκυλιά,που είναι σκύλοι εργασίας, και αυτό άλλωστε ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, υπάγονται στους σκύλους εργασίας.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2024, 20:44 | Βασίλης

    Κατάργηση του Νόμου έκτρωμα … όπως λέει και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικος Σύλλογος ΟΧΙ στην υποχρωτικη στείρωση Άμεση απαλλαγή για του κυνηγετικούς σκύλους όπου βοηθανε στην διαχείριση της πανίδας διότι είναι σκύλοι ΕΡΓΑΣΙΑΣ και όχι συντροφιας όπως ισχύει και για τους ποιμενικούς και για τα κ9

  • 9 Σεπτεμβρίου 2024, 19:38 | Κωστας

    Τα κυνηγόσκυλα ανοίκουν στους σκύλους εργασίας…Προστατέψτε τις ελληνικές φυλές.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2024, 19:22 | Γεώργιος Τσουκαλής

    Κατάργηση της υποχρεωτικής στείρωσης ή αποστολής δείγματος επί αντιτίμου όλων των υγιών δεσποζομενων ζώων συντροφιάς και παράλληλα αύξηση ελέγχων και εφαρμογή των ποινών για όλους τους παραβάτες (μη σήμανση, παράλειψη εμβολιασμών , παράνομες γέννες κλπ ), χωρίς διακρίσεις.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2024, 17:01 | Παππάς Κωννος

    Σχετικά με τις υποχρεωτικές κατά έναν τρόπο στειρώσεις, έχω να πω τα εξής:
    1. Υπάρχουν φυλές αυτόχθονες που με νύχια και με δόντια διατηρήθηκαν και ανέκαμψαν. Κινδυνεύουν άμεσα από αυτόν τον νόμο.

    2. Οι φυλές εργασίας προέκυψαν από πολύ μεγάλο κόπο στην εκτροφή και μεγάλη παρατήρηση ενός ζώου, πρώτον μορφολογικά (αυτό φαίνεται ήδη από τους πρώτους δέκα μήνες της ζωής του) και δεύτερον εργασιακά, πράγμα το οποίο σε ορισμένες φυλές και σε ορισμένες περιπτώσεις παίρνει ως και τρία ή τέσσερα έτη για να φανεί.

    Αν ένας ιδιώτης, για να αποφύγει το πρόστιμο ή για να μην πληρώσει το παράβολο και τον κτηνίατρο, στειρώσει ένα ζώο που στο μέλλον αποδειχθεί αξιόλογο, τότε η μεγάλη αξία αυτού του ζώου γενετικά ΧΑΘΗΚΕ !!!

    Οι ράτσες δημιουργήθηκαν για σκοπούς και με ελεύθερη επιλογή γεννητόρων. Αν αυτή η επιλογή έστω και λίγο δυσκολευτεί, τότε γενετικά θα πάμε πίσω. Οι αυτόχθονες ράτσες επίσης κινδυνεύουν και η γενικότερη ποιότητα των σκύλων εργασίας θα πέσει.

    3. Η στείρωση δεν είναι υπέρ της ευζωίας του ζώου, πολλές φορές είναι και κατά, δείτε ομιλία του προέδρου του πανελλήνιου κτηνιατρικού συλλόγου.

    Κανένας δεν θέλει αδέσποτα να περιφέρονται στους δρόμους. Δεν είδα όμως και κάποιον έλεγχο να γίνεται για το προηγούμενο και ήδη εύκολα εφαρμόσιμο μέτρο. Το απλό τσιπάρισμα δηλαδή. Όλοι οι ευσυνείδητοι ιδιοκτήτες έχουν τσιπάρει τα σκυλιά τους. Όμως, πότε δεχθήκαμε έλεγχο γι αυτό το τσιπάρισμα από κάποια αρμόδια αρχή στον δρόμο; Μάλλον ποτέ.

    Αυτός ο νόμος πρέπει να καταργηθεί ολοσχερώς. Δεν έχει φέρει μόνο τους κυνηγούς σε πλήρη αντίθεση, αλλά και τους περισσότερους ιδιοκτήτες σκύλων. Και σαφώς και τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο. Πρέπει να καταργηθεί ολοσχερώς και να συζητηθεί σε νέα βάση.
    Μια ιδέα θα ήταν να εξαιρεθούν εντελώς από τις στειρώσεις οι σκύλοι εργασίας γενικώς και όχι μόνο οι ποιμενικοί.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2024, 15:13 | αννα

    σωστε της καθαροαιμες φυλες απο την στειρωση- αφανισμο

  • 9 Σεπτεμβρίου 2024, 15:48 | φροσω

    απαλλαγη των κυνηγετικων σκυλων που ειναι εγγεγραμενοι στον κοε

  • 9 Σεπτεμβρίου 2024, 13:17 | ΦΩΤΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ

    Άμεση απαλλαγή των καταγεγραμενων Κυνηγητικων Σκύλων που είναι καταγεγραμενων και τσιπαρισμενο από το Νομοσχέδιο Αργος

  • 9 Σεπτεμβρίου 2024, 13:03 | Τουρανακος Δημήτρης

    Οι κυνηγετικοι σκύλοι είναι σκύλοι εργασίας και έτσι πρέπει να προσδιοριζονται.
    Όλες οι Ελληνικές φυλές να απαλλασονται από το παράβολο.
    Ο νόμος δεν θα λύσει το πρόβλημα των αδέσποτων.
    Τα αδέσποτα πολλαπλασιάζονται από τα αδέσποτα.
    Η συμμετοχή των κυνηγετικών στο πρόβλημα είναι πολύ μικρή με βάση τις καταγραφές των καταφυγίων.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2024, 11:25 | sotiria

    Είναι απαράδεκτη η εύνοια του Νόμου που μειώνει στο ελάχιστο το παράβολο για λήψη DNA για την πιο βασική υπαίτια ομάδα δημιουργίας νέων αδέσποτων. Η τροποποίηση προτείνει για κάθε κυνηγόσκυλο την καταβολή παραβόλου 40 ευρώ ενώ για τους υπόλοιπους κηδεμόνες το ποσό διαμορφώνεται στα 70 ευρώ.

    Είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση τέσσερα χρόνια μετά δεν τολμάει να εφαρμόσει τον νόμο που μόνη της ψήφισε αφού παρατείνεται για πολλοστή φορά η επιβολή κυρώσεων για την επιβολή της υποχρέωσης στείρωσης ή λήψης dna (τα πρόστιμα ξεκινάνε 1-7-25).

    Είναι ολοφάνερο ότι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις και δεδομένου ότι το κόστος στείρωσης σε περιοχές της Ελλάδας ανέρχεται σε 250 ευρώ και άνω, η υποχρεωτική στείρωση ακυρώνεται πριν καν ξεκινήσει. Αντίθετα ενθαρρύνονται οι κυνηγοί να αποκτούν και να διατηρούν αστείρωτα κυνηγόσκυλα, γεγονός που θα συνεχίσει τον πολλαπλασιασμό των αδέσποτων κυνηγόσκυλων από ανεπιθύμητες γέννες που είναι τα πλέον συχνά κουτάβια που βρίσκουμε εγκαταλελειμμένα σε όλη την Ελλάδα. Αν σημειωθεί ότι και ενήλικα αστείρωτα κυνηγόσκυλα συχνά εγκαταλείπονται για διάφορους λόγους (μη εκπαιδεύσιμα, κροτοφοβικά, άρρωστα ή τραυματισμένα, μεγάλης ηλικίας κλπ) καταλαβαίνει κανείς πόσο προβληματική είναι η πρόβλεψη του νόμου.

    Επιπλέον εισάγει μια απαράδεκτη και ενδεχομένως αντισυνταγματική διάκριση μεταξύ πολιτών δεδομένου ότι οι κυνηγοί δεν είναι κάποια επαγγελματική ομάδα που χρειάζεται στήριξη αλλά απλοί πολίτες που κάνουν μια δραστηριότητα για λόγους αναψυχής όπως την αντιλαμβάνονται.

    Η λήψη γενετικού υλικού ήταν εξαρχής ένα παράθυρο στην μόνη ηθική και αξιόπιστη λύση του προβλήματος των ανεξέλεγκτων γεννήσεων. Την στείρωση. Ζητάμε την ακύρωση αυτού του ούτως ή άλλως αναποτελεσματικού μέτρου και την εφαρμογή της υποχρεωτικής και καθολικής στείρωσης για όλα τα ζώα.

    Επιπλέον ζητάμε την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου της ΔΩΡΕΑΝ στείρωσης με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που προβλέπεται αλλά δεν εφαρμόζεται από τους Δήμους ή εφαρμόζεται με πελατειακά κριτήρια καθώς και :

    – Την άμεση επιδότηση της στείρωσης για όλους τους κηδεμόνες σκύλων και γατών. Η επιδότηση να ανέρχεται στα 70 ευρώ ανά σκύλο και 50 ευρώ ανά γάτα και να παρέχεται από τους Δήμους μέσα από συγκεκριμένα κονδύλια.

    – Τον καθορισμό ενός αποτελεσματικού τρόπου για τον έλεγχο εφαρμογής της ηλεκτρονικής καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς που είναι υποχρεωτική εδώ και χρόνια καθώς και της στείρωσής τους.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2024, 11:40 | Δημητρης

    Καταργήστε άμεσα αυτο το νόμο ακούστε επιτέλους τους κτηνιάτρους και την επιστήμη ναι στα microchip τα βιβλιάρια υγείας κτλ τα αδέσποτα είναι άλλη ιστορία και μπορούμε να φέρουμε τη τεχνογνωσία και τους νόμους του εξωτερικού εδώ και να αντιμετωπιστεί το οροβλημα

  • 9 Σεπτεμβρίου 2024, 10:21 | Γιαννελας Αντωνης

    Όχι στον νομό έκτρωμα.Οχι στον εισπρακτικό νομό

  • 9 Σεπτεμβρίου 2024, 09:11 | ΕΙΡΗΝΗ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ

    Και με το γράμμα του νόμου είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε τις επόμενες
    εκατοντάδες κουταβιών ….
    Σε δύο χρόνια τα σκυλιά θα είναι παραπάνω από τους ανθρώπους
    ΕΥΓΕ
    PS
    Θα μπορούσε να τροποποιηθεί και αντί να ισχύσει η καθολική στείρωση, η οποία εδώ που τα λέμε δεν θα παίξει ποτέ, να ισχύει ΑΠΟ ΧΘΕΣ, η υποχρεωτική στείρωση ή DNA – με προστιμο, ποιμενικών, ημίαιμων άνω των 15kg και κυνηγόσκυλων (χωρίς άδεια εκτροφέα). Αυτά είναι συνήθως και τα αδέσποτα ζώα που κατακλύζουν την Ελλάδα (την επαρχία όχι την ΑΘΗΝΑ) και όχι τα μαλτεζάκια.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2024, 09:59 | Αγγελική Μπαρτσιώκα

    —————————————————–

    Είναι απαράδεκτη η εύνοια του Νόμου που μειώνει στο ελάχιστο το παράβολο για λήψη DNA για την πιο βασική υπαίτια ομάδα δημιουργίας νέων αδέσποτων. Η τροποποίηση προτείνει για κάθε κυνηγόσκυλο την καταβολή παραβόλου 40 ευρώ ενώ για τους υπόλοιπους κηδεμόνες το ποσό διαμορφώνεται στα 70 ευρώ.

    Είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση τέσσερα χρόνια μετά δεν τολμάει να εφαρμόσει τον νόμο που μόνη της ψήφισε αφού παρατείνεται για πολλοστή φορά η επιβολή κυρώσεων για την επιβολή της υποχρέωσης στείρωσης ή λήψης dna (τα πρόστιμα ξεκινάνε 1-7-25).

    Είναι ολοφάνερο ότι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις και δεδομένου ότι το κόστος στείρωσης σε περιοχές της Ελλάδας ανέρχεται σε 250 ευρώ και άνω, η υποχρεωτική στείρωση ακυρώνεται πριν καν ξεκινήσει. Αντίθετα ενθαρρύνονται οι κυνηγοί να αποκτούν και να διατηρούν αστείρωτα κυνηγόσκυλα, γεγονός που θα συνεχίσει τον πολλαπλασιασμό των αδέσποτων κυνηγόσκυλων από ανεπιθύμητες γέννες που είναι τα πλέον συχνά κουτάβια που βρίσκουμε εγκαταλελειμμένα σε όλη την Ελλάδα. Αν σημειωθεί ότι και ενήλικα αστείρωτα κυνηγόσκυλα συχνά εγκαταλείπονται για διάφορους λόγους (μη εκπαιδεύσιμα, κροτοφοβικά, άρρωστα ή τραυματισμένα, μεγάλης ηλικίας κλπ) καταλαβαίνει κανείς πόσο προβληματική είναι η πρόβλεψη του νόμου.

    Επιπλέον εισάγει μια απαράδεκτη και ενδεχομένως αντισυνταγματική διάκριση μεταξύ πολιτών δεδομένου ότι οι κυνηγοί δεν είναι κάποια επαγγελματική ομάδα που χρειάζεται στήριξη αλλά απλοί πολίτες που κάνουν μια δραστηριότητα για λόγους αναψυχής όπως την αντιλαμβάνονται.

    Η λήψη γενετικού υλικού ήταν εξαρχής ένα παράθυρο στην μόνη ηθική και αξιόπιστη λύση του προβλήματος των ανεξέλεγκτων γεννήσεων. Την στείρωση. Ζητάμε την ακύρωση αυτού του ούτως ή άλλως αναποτελεσματικού μέτρου και την εφαρμογή της υποχρεωτικής και καθολικής στείρωσης για όλα τα ζώα.

    Επιπλέον ζητάμε την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου της ΔΩΡΕΑΝ στείρωσης με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που προβλέπεται αλλά δεν εφαρμόζεται από τους Δήμους ή εφαρμόζεται με πελατειακά κριτήρια καθώς και :

    – Την άμεση επιδότηση της στείρωσης για όλους τους κηδεμόνες σκύλων και γατών. Η επιδότηση να ανέρχεται στα 70 ευρώ ανά σκύλο και 50 ευρώ ανά γάτα και να παρέχεται από τους Δήμους μέσα από συγκεκριμένα κονδύλια.

    – Τον καθορισμό ενός αποτελεσματικού τρόπου για τον έλεγχο εφαρμογής της ηλεκτρονικής καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς που είναι υποχρεωτική εδώ και χρόνια καθώς και της στείρωσής τους.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2024, 00:21 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΤΑ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΥΛΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΤΕ ΩΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ…ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΣΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ…Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΡΩΤΑ.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2024, 22:14 | ΕΛΕΝΗ ΚΑΜΠΑΡΑΚΗ

    Είναι απαράδεκτη η εύνοια του Νόμου που μειώνει στο ελάχιστο το παράβολο για λήψη DNA για την πιο βασική υπαίτια ομάδα δημιουργίας νέων αδέσποτων. Η τροποποίηση προτείνει για κάθε κυνηγόσκυλο την καταβολή παραβόλου 40 ευρώ ενώ για τους υπόλοιπους κηδεμόνες το ποσό διαμορφώνεται στα 70 ευρώ.

    Είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση τέσσερα χρόνια μετά δεν τολμάει να εφαρμόσει τον νόμο που μόνη της ψήφισε αφού παρατείνεται για πολλοστή φορά η επιβολή κυρώσεων για την επιβολή της υποχρέωσης στείρωσης ή λήψης dna (τα πρόστιμα ξεκινάνε 1-7-25).

    Είναι ολοφάνερο ότι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις και δεδομένου ότι το κόστος στείρωσης σε περιοχές της Ελλάδας ανέρχεται σε 250 ευρώ και άνω, η υποχρεωτική στείρωση ακυρώνεται πριν καν ξεκινήσει. Αντίθετα ενθαρρύνονται οι κυνηγοί να αποκτούν και να διατηρούν αστείρωτα κυνηγόσκυλα, γεγονός που θα συνεχίσει τον πολλαπλασιασμό των αδέσποτων κυνηγόσκυλων από ανεπιθύμητες γέννες που είναι τα πλέον συχνά κουτάβια που βρίσκουμε εγκαταλελειμμένα σε όλη την Ελλάδα. Αν σημειωθεί ότι και ενήλικα αστείρωτα κυνηγόσκυλα συχνά εγκαταλείπονται για διάφορους λόγους (μη εκπαιδεύσιμα, κροτοφοβικά, άρρωστα ή τραυματισμένα, μεγάλης ηλικίας κλπ) καταλαβαίνει κανείς πόσο προβληματική είναι η πρόβλεψη του νόμου.

    Επιπλέον εισάγει μια απαράδεκτη και ενδεχομένως αντισυνταγματική διάκριση μεταξύ πολιτών δεδομένου ότι οι κυνηγοί δεν είναι κάποια επαγγελματική ομάδα που χρειάζεται στήριξη αλλά απλοί πολίτες που κάνουν μια δραστηριότητα για λόγους αναψυχής όπως την αντιλαμβάνονται.

    Η λήψη γενετικού υλικού ήταν εξαρχής ένα παράθυρο στην μόνη ηθική και αξιόπιστη λύση του προβλήματος των ανεξέλεγκτων γεννήσεων. Την στείρωση. Ζητάμε την ακύρωση αυτού του ούτως ή άλλως αναποτελεσματικού μέτρου και την εφαρμογή της υποχρεωτικής και καθολικής στείρωσης για όλα τα ζώα.

    Επιπλέον ζητάμε την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου της ΔΩΡΕΑΝ στείρωσης με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που προβλέπεται αλλά δεν εφαρμόζεται από τους Δήμους ή εφαρμόζεται με πελατειακά κριτήρια καθώς και :

    – Την άμεση επιδότηση της στείρωσης για όλους τους κηδεμόνες σκύλων και γατών. Η επιδότηση να ανέρχεται στα 70 ευρώ ανά σκύλο και 50 ευρώ ανά γάτα και να παρέχεται από τους Δήμους μέσα από συγκεκριμένα κονδύλια.

    – Τον καθορισμό ενός αποτελεσματικού τρόπου για τον έλεγχο εφαρμογής της ηλεκτρονικής καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς που είναι υποχρεωτική εδώ και χρόνια καθώς και της στείρωσής τους.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2024, 22:16 | Φιλοζωικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ερέτριας Εύβοιας Animal Earth

    Είναι απαράδεκτη η εύνοια του Νόμου που μειώνει στο ελάχιστο το παράβολο για λήψη DNA για την πιο βασική υπαίτια ομάδα δημιουργίας νέων αδέσποτων. Η τροποποίηση προτείνει για κάθε κυνηγόσκυλο την καταβολή παραβόλου 40 ευρώ ενώ για τους υπόλοιπους κηδεμόνες το ποσό διαμορφώνεται στα 70 ευρώ.

    Είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση τέσσερα χρόνια μετά δεν τολμάει να εφαρμόσει τον νόμο που μόνη της ψήφισε αφού παρατείνεται για πολλοστή φορά η επιβολή κυρώσεων για την επιβολή της υποχρέωσης στείρωσης ή λήψης DNA (τα πρόστιμα ξεκινάνε 1-7-25).

    Είναι ολοφάνερο ότι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις και δεδομένου ότι το κόστος στείρωσης σε περιοχές της Ελλάδας ανέρχεται σε 250 ευρώ και άνω, η υποχρεωτική στείρωση ακυρώνεται πριν καν ξεκινήσει. Αντίθετα ενθαρρύνονται οι κυνηγοί να αποκτούν και να διατηρούν αστείρωτα κυνηγόσκυλα, γεγονός που θα συνεχίσει τον πολλαπλασιασμό των αδέσποτων κυνηγόσκυλων από ανεπιθύμητες γέννες που είναι τα πλέον συχνά κουτάβια που βρίσκουμε εγκαταλελειμμένα σε όλη την Ελλάδα. Αν σημειωθεί ότι και ενήλικα αστείρωτα κυνηγόσκυλα συχνά εγκαταλείπονται για διάφορους λόγους (μη εκπαιδεύσιμα, κροτοφοβικά, άρρωστα ή τραυματισμένα, μεγάλης ηλικίας κλπ) καταλαβαίνει κανείς πόσο προβληματική είναι η πρόβλεψη του νόμου.

    Επιπλέον εισάγει μια απαράδεκτη και ενδεχομένως αντισυνταγματική διάκριση μεταξύ πολιτών δεδομένου ότι οι κυνηγοί δεν είναι κάποια επαγγελματική ομάδα που χρειάζεται στήριξη αλλά απλοί πολίτες που κάνουν μια δραστηριότητα για λόγους αναψυχής όπως την αντιλαμβάνονται.

    Η λήψη γενετικού υλικού ήταν εξαρχής ένα παράθυρο στην μόνη ηθική και αξιόπιστη λύση του προβλήματος των ανεξέλεγκτων γεννήσεων. Την στείρωση. Ζητάμε την ακύρωση αυτού του ούτως ή άλλως αναποτελεσματικού μέτρου και την εφαρμογή της υποχρεωτικής και καθολικής στείρωσης για όλα τα ζώα.

    Επιπλέον ζητάμε την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου της ΔΩΡΕΑΝ στείρωσης με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που προβλέπεται αλλά δεν εφαρμόζεται από τους Δήμους ή εφαρμόζεται με πελατειακά κριτήρια καθώς και :

    – Την άμεση επιδότηση της στείρωσης για όλους τους κηδεμόνες σκύλων και γατών. Η επιδότηση να ανέρχεται στα 70 ευρώ ανά σκύλο και 50 ευρώ ανά γάτα και να παρέχεται από τους Δήμους μέσα από συγκεκριμένα κονδύλια.

    – Τον καθορισμό ενός αποτελεσματικού τρόπου για τον έλεγχο εφαρμογής της ηλεκτρονικής καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς που είναι υποχρεωτική εδώ και χρόνια καθώς και της στείρωσής τους.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2024, 21:50 | Ειρηναιος

    Κατάργηση του νόμου έκτρωμα…Και κανένας συμβιβασμός….

  • 8 Σεπτεμβρίου 2024, 20:59 | Θεοδωρα

    Εξαιρεστες τον ελληνικό ιχνηλάτι από τον νόμο ΑΡΓΟΣ , κΑΙ εντάξετε αυτό το ιστορικό σκυλι στα σκυλιά εργασίας

  • 8 Σεπτεμβρίου 2024, 20:38 | Αναστασία Χ

    Να εξαιρεθεί ο ελληνικός ιχνηλατης από τον Άργος, να χαρακτηριστούν τα κυνηγετικά σκυλιά ως σκυλιά εργασίας!

  • 8 Σεπτεμβρίου 2024, 20:53 | ΣΠΥΡΟΣ ΚΩΣ

    Ο νόμος Άργος πρέπει να εξαιρέσει τα κυνηγετικά σκυλιά και κυρίως τον Ελληνικό Ιχνηλατη που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά για τον τοπο μας κ πρεπει να προστατευτεί σαν κορη οφθαλμού. Τα κυνηγετικά σκυλιά πρέπει να χαρακτηριστούν ως σκυλιά εργασίας. Πολλοί άνθρωποι μοχθουν να κρατήσουν ζωντανή την φυλή και ο νόμος στέκεται εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2024, 19:56 | Νίκος ΑΣΗΜΟΜΥΤΗΣ

    Όχι στην εφαρμογή του νόμου ταφόπλακας στα κυνηγετικά σκυλιά που θα χαθούν τόσες φυλές μετά απο τόσα χρόνια …..!!!!να εξευρεθούν τα κυνηγόσκυλα σαν σκυλιά εργασίας που είναι !!!! Το πρόβλημα των αδέσποτων δεν έχει σχέση με αυτά !!!!! Τα έξοδα ανά σκύλο είναι παρά πολλά για της μέρες μας !!!!

  • 8 Σεπτεμβρίου 2024, 16:06 | Ευθύμιος Χρήστου

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των κυνηγετικών σκύλων.. απαράδεκτος νόμος.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2024, 13:21 | Κώστας

    Να μην εφαρμοστεί ο νομος στους κυνηγετικούς σκύλους. Δεν είναι ο κυνηγός αυτός που ευθύνεται για τα αδέσποτα. Ανοίξτε τα μάτια σας για μια φορά Έλεος

  • 8 Σεπτεμβρίου 2024, 13:52 | ΟΕΦ ΚΥΜΑ

    Άρθρο 47

    ——————————————————————

    Είναι απαράδεκτη η εύνοια του Νόμου που μειώνει στο ελάχιστο το παράβολο για λήψη DNA για την πιο βασική υπαίτια ομάδα δημιουργίας νέων αδέσποτων. Η τροποποίηση προτείνει για κάθε κυνηγόσκυλο την καταβολή παραβόλου 40 ευρώ ενώ για τους υπόλοιπους κηδεμόνες το ποσό διαμορφώνεται στα 70 ευρώ.

    Είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση τέσσερα χρόνια μετά δεν τολμάει να εφαρμόσει τον νόμο που μόνη της ψήφισε αφού παρατείνεται για πολλοστή φορά η επιβολή κυρώσεων για την επιβολή της υποχρέωσης στείρωσης ή λήψης dna (τα πρόστιμα ξεκινάνε 1-7-25).

    Είναι ολοφάνερο ότι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις και δεδομένου ότι το κόστος στείρωσης σε περιοχές της Ελλάδας ανέρχεται σε 250 ευρώ και άνω, η υποχρεωτική στείρωση ακυρώνεται πριν καν ξεκινήσει. Αντίθετα ενθαρρύνονται οι κυνηγοί να αποκτούν και να διατηρούν αστείρωτα κυνηγόσκυλα, γεγονός που θα συνεχίσει τον πολλαπλασιασμό των αδέσποτων κυνηγόσκυλων από ανεπιθύμητες γέννες που είναι τα πλέον συχνά κουτάβια που βρίσκουμε εγκαταλελειμμένα σε όλη την Ελλάδα. Αν σημειωθεί ότι και ενήλικα αστείρωτα κυνηγόσκυλα συχνά εγκαταλείπονται για διάφορους λόγους (μη εκπαιδεύσιμα, κροτοφοβικά, άρρωστα ή τραυματισμένα, μεγάλης ηλικίας κλπ) καταλαβαίνει κανείς πόσο προβληματική είναι η πρόβλεψη του νόμου.

    Επιπλέον εισάγει μια απαράδεκτη και ενδεχομένως αντισυνταγματική διάκριση μεταξύ πολιτών δεδομένου ότι οι κυνηγοί δεν είναι κάποια επαγγελματική ομάδα που χρειάζεται στήριξη αλλά απλοί πολίτες που κάνουν μια δραστηριότητα για λόγους αναψυχής όπως την αντιλαμβάνονται.

    Η λήψη γενετικού υλικού ήταν εξαρχής ένα παράθυρο στην μόνη ηθική και αξιόπιστη λύση του προβλήματος των ανεξέλεγκτων γεννήσεων. Την στείρωση. Ζητάμε την ακύρωση αυτού του ούτως ή άλλως αναποτελεσματικού μέτρου και την εφαρμογή της υποχρεωτικής και καθολικής στείρωσης για όλα τα ζώα.

    Επιπλέον ζητάμε την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου της ΔΩΡΕΑΝ στείρωσης με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που προβλέπεται αλλά δεν εφαρμόζεται από τους Δήμους ή εφαρμόζεται με πελατειακά κριτήρια καθώς και :

    – Την άμεση επιδότηση της στείρωσης για όλους τους κηδεμόνες σκύλων και γατών. Η επιδότηση να ανέρχεται στα 70 ευρώ ανά σκύλο και 50 ευρώ ανά γάτα και να παρέχεται από τους Δήμους μέσα από συγκεκριμένα κονδύλια.

    – Τον καθορισμό ενός αποτελεσματικού τρόπου για τον έλεγχο εφαρμογής της ηλεκτρονικής καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς που είναι υποχρεωτική εδώ και χρόνια καθώς και της στείρωσής τους.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2024, 13:33 | Σιάκκα Φωτεινή

    Άρθρο 47

    ——————————————————————

    Είναι απαράδεκτη η εύνοια του Νόμου που μειώνει στο ελάχιστο το παράβολο για λήψη DNA για την πιο βασική υπαίτια ομάδα δημιουργίας νέων αδέσποτων. Η τροποποίηση προτείνει για κάθε κυνηγόσκυλο την καταβολή παραβόλου 40 ευρώ ενώ για τους υπόλοιπους κηδεμόνες το ποσό διαμορφώνεται στα 70 ευρώ.

    Είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση τέσσερα χρόνια μετά δεν τολμάει να εφαρμόσει τον νόμο που μόνη της ψήφισε αφού παρατείνεται για πολλοστή φορά η επιβολή κυρώσεων για την επιβολή της υποχρέωσης στείρωσης ή λήψης dna (τα πρόστιμα ξεκινάνε 1-7-25).

    Είναι ολοφάνερο ότι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις και δεδομένου ότι το κόστος στείρωσης σε περιοχές της Ελλάδας ανέρχεται σε 250 ευρώ και άνω, η υποχρεωτική στείρωση ακυρώνεται πριν καν ξεκινήσει. Αντίθετα ενθαρρύνονται οι κυνηγοί να αποκτούν και να διατηρούν αστείρωτα κυνηγόσκυλα, γεγονός που θα συνεχίσει τον πολλαπλασιασμό των αδέσποτων κυνηγόσκυλων από ανεπιθύμητες γέννες που είναι τα πλέον συχνά κουτάβια που βρίσκουμε εγκαταλελειμμένα σε όλη την Ελλάδα. Αν σημειωθεί ότι και ενήλικα αστείρωτα κυνηγόσκυλα συχνά εγκαταλείπονται για διάφορους λόγους (μη εκπαιδεύσιμα, κροτοφοβικά, άρρωστα ή τραυματισμένα, μεγάλης ηλικίας κλπ) καταλαβαίνει κανείς πόσο προβληματική είναι η πρόβλεψη του νόμου.

    Επιπλέον εισάγει μια απαράδεκτη και ενδεχομένως αντισυνταγματική διάκριση μεταξύ πολιτών δεδομένου ότι οι κυνηγοί δεν είναι κάποια επαγγελματική ομάδα που χρειάζεται στήριξη αλλά απλοί πολίτες που κάνουν μια δραστηριότητα για λόγους αναψυχής όπως την αντιλαμβάνονται.

    Η λήψη γενετικού υλικού ήταν εξαρχής ένα παράθυρο στην μόνη ηθική και αξιόπιστη λύση του προβλήματος των ανεξέλεγκτων γεννήσεων. Την στείρωση. Ζητάμε την ακύρωση αυτού του ούτως ή άλλως αναποτελεσματικού μέτρου και την εφαρμογή της υποχρεωτικής και καθολικής στείρωσης για όλα τα ζώα.

    Επιπλέον ζητάμε την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου της ΔΩΡΕΑΝ στείρωσης με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που προβλέπεται αλλά δεν εφαρμόζεται από τους Δήμους ή εφαρμόζεται με πελατειακά κριτήρια καθώς και :

    – Την άμεση επιδότηση της στείρωσης για όλους τους κηδεμόνες σκύλων και γατών. Η επιδότηση να ανέρχεται στα 70 ευρώ ανά σκύλο και 50 ευρώ ανά γάτα και να παρέχεται από τους Δήμους μέσα από συγκεκριμένα κονδύλια.

    – Τον καθορισμό ενός αποτελεσματικού τρόπου για τον έλεγχο εφαρμογής της ηλεκτρονικής καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς που είναι υποχρεωτική εδώ και χρόνια καθώς και της στείρωσής τους.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2024, 13:05 | Αγγελική Μπαρτσιώκα

    άρθρο 47
    Είναι απαράδεκτη η εύνοια του Νόμου που μειώνει στο ελάχιστο το παράβολο για λήψη DNA για την πιο βασική υπαίτια ομάδα δημιουργίας νέων αδέσποτων. Η τροποποίηση προτείνει για κάθε κυνηγόσκυλο την καταβολή παραβόλου 40 ευρώ ενώ για τους υπόλοιπους κηδεμόνες το ποσό διαμορφώνεται στα 70 ευρώ.
    Είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση τέσσερα χρόνια μετά δεν τολμάει να εφαρμόσει τον νόμο που μόνη της ψήφισε αφού παρατείνεται για πολλοστή φορά η επιβολή κυρώσεων για την επιβολή της υποχρέωσης στείρωσης ή λήψης dna (τα πρόστιμα ξεκινάνε 1-7-25).
    Είναι ολοφάνερο ότι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις και δεδομένου ότι το κόστος στείρωσης σε περιοχές της Ελλάδας ανέρχεται σε 250 ευρώ και άνω, η υποχρεωτική στείρωση ακυρώνεται πριν καν ξεκινήσει. Αντίθετα ενθαρρύνονται οι κυνηγοί να αποκτούν και να διατηρούν αστείρωτα κυνηγόσκυλα, γεγονός που θα συνεχίσει τον πολλαπλασιασμό των αδέσποτων κυνηγόσκυλων από ανεπιθύμητες γέννες που είναι τα πλέον συχνά κουτάβια που βρίσκουμε εγκαταλελειμμένα σε όλη την Ελλάδα. Αν σημειωθεί ότι και ενήλικα αστείρωτα κυνηγόσκυλα συχνά εγκαταλείπονται για διάφορους λόγους (μη εκπαιδεύσιμα, κροτοφοβικά, άρρωστα ή τραυματισμένα, μεγάλης ηλικίας κλπ) καταλαβαίνει κανείς πόσο προβληματική είναι η πρόβλεψη του νόμου.
    Επιπλέον εισάγει μια απαράδεκτη και ενδεχομένως αντισυνταγματική διάκριση μεταξύ πολιτών δεδομένου ότι οι κυνηγοί δεν είναι κάποια επαγγελματική ομάδα που χρειάζεται στήριξη αλλά απλοί πολίτες που κάνουν μια δραστηριότητα για λόγους αναψυχής όπως την αντιλαμβάνονται.
    Η λήψη γενετικού υλικού ήταν εξαρχής ένα παράθυρο στην μόνη ηθική και αξιόπιστη λύση του προβλήματος των ανεξέλεγκτων γεννήσεων. Την στείρωση. Ζητάμε την ακύρωση αυτού του ούτως ή άλλως αναποτελεσματικού μέτρου και την εφαρμογή της υποχρεωτικής και καθολικής στείρωσης για όλα τα ζώα.
    Επιπλέον ζητάμε την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου της ΔΩΡΕΑΝ στείρωσης με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που προβλέπεται αλλά δεν εφαρμόζεται από τους Δήμους ή εφαρμόζεται με πελατειακά κριτήρια καθώς και την επιδότηση της στείρωσης σε όλη την επικράτεια και για όλους τους κηδεμόνες σκύλων και γατών. Η επιδότηση να ανέρχεται στα 70 ευρώ ανά σκύλο και 50 ευρώ ανά γάτα και να παρέχεται από τους Δήμους μέσα από συγκεκριμένα κονδύλια.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2024, 12:38 | Λάμπρος

    Κατάργηση του νόμου… όπως λέει ο πανελλήνιος κτηνιατρικής σύλλογος όχι στην υποχρεωτική στείρωση.Αμεση απαλλαγή για τούς κυνηγετικους σκύλους

  • 8 Σεπτεμβρίου 2024, 12:11 | ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

    Άρθρο 47

    • Είναι απαράδεκτη η εύνοια του Νόμου που μειώνει στο ελάχιστο το παράβολο για λήψη DNA για την πιο βασική υπαίτια ομάδα δημιουργίας νέων αδέσποτων. Η τροποποίηση προτείνει για κάθε κυνηγόσκυλο την καταβολή παραβόλου 40 ευρώ ενώ για τους υπόλοιπους κηδεμόνες το ποσό διαμορφώνεται στα 70 ευρώ. 
    • Είναι  αδιανόητο ότι η κυβέρνηση τέσσερα χρόνια μετά δεν τολμάει να εφαρμόσει τον νόμο που μόνη της ψήφισε αφού παρατείνεται για πολλοστή φορά η επιβολή κυρώσεων για την επιβολή της υποχρέωσης στείρωσης ή λήψης dna (τα πρόστιμα ξεκινάνε 1-7-25).
    • Είναι ολοφάνερο ότι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις και δεδομένου ότι το κόστος στείρωσης σε περιοχές της Ελλάδας ανέρχεται σε 250 ευρώ και άνω, η υποχρεωτική στείρωση ακυρώνεται πριν καν ξεκινήσει. Αντίθετα ενθαρρύνονται οι κυνηγοί να αποκτούν και να διατηρούν αστείρωτα κυνηγόσκυλα, γεγονός που θα συνεχίσει τον πολλαπλασιασμό των αδέσποτων κυνηγόσκυλων από ανεπιθύμητες γέννες που είναι τα πλέον συχνά κουτάβια που βρίσκουμε εγκαταλελειμμένα σε όλη την Ελλάδα. Αν σημειωθεί ότι και ενήλικα αστείρωτα κυνηγόσκυλα συχνά εγκαταλείπονται για διάφορους λόγους (μη εκπαιδεύσιμα, κροτοφοβικά, άρρωστα ή τραυματισμένα, μεγάλης ηλικίας κλπ) καταλαβαίνει κανείς πόσο προβληματική είναι η πρόβλεψη του νόμου.
    • Επιπλέον εισάγει μια απαράδεκτη και ενδεχομένως αντισυνταγματική διάκριση μεταξύ πολιτών δεδομένου ότι οι κυνηγοί δεν είναι κάποια επαγγελματική ομάδα που χρειάζεται στήριξη αλλά απλοί πολίτες που κάνουν μια δραστηριότητα για λόγους αναψυχής όπως την αντιλαμβάνονται.
    • Η λήψη γενετικού υλικού ήταν εξαρχής ένα παράθυρο στην μόνη ηθική και αξιόπιστη λύση του προβλήματος των ανεξέλεγκτων γεννήσεων. Την στείρωση. Ζητάμε την ακύρωση αυτού του ούτως ή άλλως αναποτελεσματικού μέτρου και την εφαρμογή της υποχρεωτικής και καθολικής στείρωσης για όλα τα ζώα.
    • Επιπλέον ζητάμε την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου της ΔΩΡΕΑΝ στείρωσης με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που προβλέπεται αλλά δεν εφαρμόζεται από τους Δήμους ή εφαρμόζεται με πελατειακά κριτήρια καθώς και :
    – Την άμεση επιδότηση της στείρωσης για όλους τους κηδεμόνες σκύλων και γατών. Η επιδότηση να ανέρχεται στα 70 ευρώ ανά σκύλο και 50 ευρώ ανά γάτα και να παρέχεται από τους Δήμους μέσα από συγκεκριμένα κονδύλια.
    – Τον καθορισμό ενός αποτελεσματικού τρόπου για τον έλεγχο εφαρμογής της ηλεκτρονικής καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς που είναι υποχρεωτική εδώ και χρόνια καθώς και της στείρωσής τους.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2024, 11:42 | ΣΠΎΡΟΣ

    Να καταργηθεί ο νόμος έκτρωμα για την στείρωση και DNA,τα κυνηγόσκυλα είναι σκύλοι εργασίας και θα πρέπει να εξαιρεθούν όπως και τα τσοπανόσκυλα αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να χαθούν φυλές χρόνων.Αν τυχόν μεινει ας ειναι τό DNA χωρίς παράβολα και μόνο με μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2024, 11:28 | Γεωργιος Μ.

    Καταργηση του νομου για υποχρεωτικη στειρωση που ειναι παγκσμιας πρωτοτυπιας και αντιεπιστημονικος οπως ο Π.Κ.Σ εχει καταδειξει και μονο ιδεοληπτικη πρελευση εχει.
    Οι κυνηγετικοι σκυλοι πρεπει να προστατευτουν ως σκυλοι εργασιας και εναποκειται στους ομιλους και τους ιδιοκτητες τους κυνηγους να προασπισουν το μελλον τους οπως στην ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ Ευρωπη και τον υπολοιπο κοσμο…

  • 8 Σεπτεμβρίου 2024, 10:12 | Γιωργος

    Είναι απαράδεκτος ένας τέτοιος νόμος εν έτη 2024,ας ακουστεί η γνώμη και οι προτάσεις των κτηνιάτρων επιτέλους και ας καταργηθεί. Δεν μπορούν ελληνικές φυλές που μετρούν 2500 Χιλ χρονια ζωής να εξαφανιστούν επειδή κάποιοι θέλουν να νομοθετουν αυθαίρετα χωρίς καμία επιστημονική μελέτη.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2024, 10:13 | Τσογκας Μιχάλης

    Έκανα ξανά αυτό που είχα υποχρέωση χωρίς να ελπίζω και σε πολλά πράγματα αφού και στην πρώτη διαβούλευση οι απόψεις αγνοήθηκαν επιδεικτικά. Στόχος είναι να δημιουργούνται συνεχόμενες δυσκολίες στους κυνηγούς.
    Όπως και τα άλλα σκυλιά εργασίας εξαιρούνται απο τις διατάξεις της υποχρεωτικής στείρωσης ή της καταβολής του DNA έτσι θα πρέπει να εξαιρεθούν και τα κυνηγετικά. Δεν νοείται σκύλος στειρωμένος να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην εργασία του.
    Επίσης, δεν θα πρέπει σκύλος εργασίας κυνηγίου να θεωρείται μόνο αυτός που διαθέτει πεντιγρι και είναι καταγεγραμμένες στον ΚΟΕ αφού υπάρχουν πολλά άλλα σκυλιά που οι ιδιοκτήτες είναι κυνηγοί.
    Αγνοείται η επίσημη γνώμη των κτηνιάτρων ότι δεν έχει αναιρεθεί κανένας από τους λόγους που καθιστούσαν αυτό το Νόμο αντιεπιστημονικό και άδικο καθώς και ότι η καθολική στείρωση αποτελεί αυθαίρετο μέτρο. Ακόμη και το ότι μειώθηκε το κόστος της εναλλακτικής δεν μειώνει τον παραλογισμό της.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2024, 21:46 | Εμμανουέλα

    Κατηγορηματικα ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων…κοιτάξτε να κάνουν οι δήμοι την δουλειά τους με τα αδέσποτα

  • 7 Σεπτεμβρίου 2024, 21:49 | Γεώργιος

    Κατηγορηματικά ΌΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων, και ειδικά των κυνηγετικών σκύλων,το γιατί δε θα το πω εγώ,ασχετος αν γνωρίζω η όχι, το είπε όμως σύσσωμα,ο κτηνιατρικος κλάδος, αναλύοντας τα πάντα, καθώς και οι χιλιάδες κυνηγοί, αλλά και ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς , κατηγορηματικά ΌΧΙ λοιπόν στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων

  • 7 Σεπτεμβρίου 2024, 21:38 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Οι κυνηγετικοί σκύλοι πρέπει να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική στείρωση και την αποστολή DNA γιατί είναι σκυλιά εργασίας.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2024, 21:36 | Κωνσταντίνος

    Για άλλη μια φορά ένα νομοσχέδιο έκτρωμα από την υπέροχη κυβέρνηση της Ελλάδος.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2024, 19:26 | Ερωτόκριτος

    Δεν πρέπει να πληρώνουν μόνο οι ιδιοκτήτες σκύλων για τα αδέσποτα αλλά όλοι οι Έλληνες δηλαδή το Κράτος

  • 7 Σεπτεμβρίου 2024, 17:00 | Δέσποινα Ξηνταροπουλου

    Είναι τουλάχιστον θλιβερό ότι σε ένα νόμο που δεν έχει ως τώρα εφαρμοστεί κατ’ελαχιστον προτείνεται τώρα η εισαγωγή τροποποιήσεων που θα τον ακυρώσουν πλήρως και τυπικά.Αντί να ληφθούν μέτρα για την διεύρυνση της υποχρεωτικής από το 2012 σήμανσης των ζώων,η οποία είναι απαραίτητη για τον έλεγχο και την εφαρμογή οποιουδήποτε άλλου μέτρου,η μέριμνα μετατίθεται στη διευκόλυνση ομάδων (κυνηγών,κτηνοτρόφων)που ευθύνονται με τη μη στείρωση,την εγκατάλειψη και την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους για τον τεράστιο αριθμό αδέσποτων ζώων που υπάρχουν στη χώρα. Λάβετε επιτέλους μέτρα στην πηγή του προβλήματος: Εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής σήμανσης και παροχή κινήτρων για στείρωση.Δεν είναι δυνατόν να είναι πιο οικονομική ή δωρεάν η λήψη dna.Είναι αυτονόητο ότι αυτό στην πράξη ακυρώνει την επιλογή της στείρωσης.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2024, 17:36 | Tsogas Michail

    Απαράδεκτος στο σύνολο του νόμος, κατ ευφημισμόν χρησιμοποιεί τον όρο»ευζωια» όταν υποχρεώνει σε στείρωση χωρίς να συντρέχει λόγος. Αγνοείται η επιστημονική άποψη των κτηνιάτρων επί του θέματος. Απαραίτητη η εξαίρεση των κυνηγετικών σκύλων από την υποχρεωτική στείρωση και η κατάταξη τους στην κατηγορία σκύλων εργασίας.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2024, 14:45 | Γιώργος Ζαχάρος

    Άλλος ένας φόροεισπραχτικός νόμος.Αμεση κατάργηση όπως προτείνει ο κτηνιατρικός σύλλογος.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2024, 14:30 | ΕΛΕΝΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ

    Η πρακτική να στειρωθεί η κατσίκα του γείτονα πρέπει να σταματήσει , κοιτάξτε να στειρώσετε τα αδέσποτα και μετά αποφασίστε για τα σκυλιά που έχουν γονέα- ιδιοκτήτη
    Οι ελληνικές φυλές πρέπει να εξαιρεθούν για το αυτονόητο {να συνεχίσουν να υπάρχουν}

  • 7 Σεπτεμβρίου 2024, 14:21 | ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΛΟΥΠΟΣ

    ΤΑ ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΕΙΩΣΗ!!

  • 7 Σεπτεμβρίου 2024, 13:15 | Σπήλιος

    Αντί γιά αυτό το κόψε-ράψε σε ένα νόμο που και χωρίς την πλήρη εφαρμογή του δημιούργησε πολλά προβλήματα και με προεκτάσεις που ακόμα δεν έχουμε πλήρως αντιληφθεί, το καλύτερο θα ήταν η κατάργησή του και μιά εκ νέου σοβαρή, επιστημονική και σε βάθος επεξεργασία ένος νέου νόμου, μετά από εμπεριστατωμένες προτάσεις υπεύθυνων φορέων και ειλικρινή διάθεση και διάλογο.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2024, 13:03 | Αγγελική Μπαρτσιώκα

    άρθρο 47
    Εντυπωσιακή η επιείκεια του Νόμου να μειώσει στο ελάχιστο το παράβολο για λήψη DNA σε μία από τις βασικές υπαίτιες ομάδες δημιουργίας νέων αδέσποτων. Η τροποποίηση προτείνει για κάθε κυνηγόσκυλο την καταβολή παραβόλου 40 ευρώ ενώ για τους υπόλοιπους κηδεμόνες το ποσό διαμορφώνεται στα 70 ευρώ.
    Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις και δεδομένου ότι το κόστος στείρωσης σε περιοχές της Ελλάδας ανέρχεται σε 250 ευρώ και άνω, η υποχρεωτική στείρωση ακυρώνεται πριν καν εκκινήσει.

    Η λήψη γενετικού υλικού είναι ένα παράθυρο στην μόνη ηθική και αξιόπιστη λύση του προβλήματος των ανεξέλεγκτων γεννήσεων. Την στείρωση.

    Ζητάμε την επιδότηση της στείρωσης σε όλη την επικράτεια και για όλους τους κηδεμόνες σκύλων και γατών. Η επιδότηση να ανέρχεται στα 70 ευρώ ανά σκύλο και 50 ευρώ ανά γάτα και να παρέχεται από τους Δήμους μέσα από συγκεκριμένα κονδύλια.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2024, 12:47 | Γιώργος

    . όπως λέει και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικος Σύλλογος ΟΧΙ στην υποχρωτικη στείρωση

    Άμεση απαλλαγή για του κυνηγετικούς σκύλους όπου βοηθανε στην διαχείριση της πανίδας διότι είναι σκύλοι ΕΡΓΑΣΙΑΣ και όχι συντροφιας όπως ισχύει και για τους ποιμενικούς και για τα κ9

  • 7 Σεπτεμβρίου 2024, 12:04 | Σπυρος

    Κατάργηση του Νόμου έκτρωμα … όπως λέει και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικος Σύλλογος ΟΧΙ στην υποχρωτικη στείρωση

    Άμεση απαλλαγή για του κυνηγετικούς σκύλους όπου βοηθανε στην διαχείριση της πανίδας διότι είναι σκύλοι ΕΡΓΑΣΙΑΣ και όχι συντροφιας όπως ισχύει και για τους ποιμενικούς και για τα κ9