Άρθρο 6 Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς

1. Οι επιχειρήσεις εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς ιδρύονται και λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4711/2020 (Α’ 145), οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο ενδιαίτημα, να συμμορφώνονται με τους όρους που προβλέπονται στο π.δ. 184/1996 (Α’ 137), καθώς και με τις διατάξεις του ν. 604/1977 (Α’ 163) και του π.δ. 463/1978 (Α’ 96), και να τηρούν όλους τους κανόνες ευζωίας, ασφάλειας και παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής περίθαλψης.
2. Οι εκτρεφόμενοι, οι αναπαραγόμενοι ή οι προς πώληση σκύλοι και γάτες διαθέτουν ενημερωμένο ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο, σημαίνονται υποχρεωτικά και καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
3. Κάθε άλλη περίπτωση εκτροφής, αναπαραγωγής, πώλησης ή δωρεάν διάθεσης ζώου από ιδιώτη ιδιοκτήτη, πλην των εγκεκριμένων και αδειοδοτημένων σύμφωνα με το παρόν, θεωρείται παράνομη εκτροφή και εμπορία και υπόκειται στις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις των άρθρων 21 και 22.
4. Οι εκτροφείς τηρούν αρχείο για κάθε θηλυκό ζώο αναπαραγωγής, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/2035 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2019 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τις εγκαταστάσεις στις οποίες διατηρούνται χερσαία ζώα και τα εκκολαπτήρια, καθώς και την ιχνηλασιμότητα ορισμένων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και αυγών για επώαση (L 314). Τα θηλυκά ζώα αναπαραγωγής καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με την ένδειξη αναπαραγωγικό ζώο.
5. Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο και σε καμία περίπτωση πριν από την παρέλευση εννέα (9) μηνών από τον τελευταίο τοκετό.
6. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή μετά το ένατο (9ο) έτος της ηλικίας του ζώου συντροφιάς, καθώς και η αναπαραγωγή του ίδιου ζώου συντροφιάς περισσότερες από έξι (6) φορές σε όλη τη ζωή του.
7. Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς των οποίων τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορούν, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του.
8. Απαγορεύονται:
(α) Η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανόμενων των υπαίθριων αγορών.
(β) Η πώληση ζώων συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των δέκα (10) εβδομάδων.
(γ) Η εισαγωγή και η εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι.
(δ) Η αναπαραγωγή σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι.
(ε) Η πώληση και η έκθεση σκύλων και γατών σε καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς (pet shops).
9. Απαγορεύονται οι διαδικτυακές, έντυπες ή άλλες αγγελίες «για ζευγάρωμα» ζώων συντροφιάς.
10. Αγγελίες για πώληση ζώων συντροφιάς σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις, ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπονται μόνο από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 1, με υποχρεωτική αναφορά του αριθμού σήμανσης και του αριθμού έγκρισης του εγκεκριμένου εκτροφέα. Ειδικώς για σκύλους και γάτες επιτρέπεται η δημοσίευση αγγελίας για υιοθεσία εφόσον συνοδεύεται από τον υπερσύνδεσμο της υιοθεσίας που έχει αναρτηθεί στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.
11. Ειδικά για σκύλους και γάτες, στις αγγελίες για πώληση ή υιοθεσία, αναρτώνται υποχρεωτικά οι ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν το ζώο και περιλαμβάνουν πρόσφατη φωτογραφία του ζώου, τον αριθμό ταυτοποίησης (microchip), τη βάση δεδομένων στην οποία το ζώο έχει καταγραφεί, την ημερομηνία γέννησης και τη χώρα προέλευσης (τόπος γέννησης), το φύλο, τη φυλή, την τιμή του ζώου, εφόσον πωλείται, και τα δικαιώματα του αγοραστή, πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς και τις αποπαρασιτώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και εάν το ζώο είναι στειρωμένο ή όχι. Επιπλέον, στις αγγελίες σκύλων και γατών πρέπει να περιλαμβάνονται ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν στους πωλητές ή τους διαφημίζοντες όπως τα στοιχεία επικοινωνίας του πωλητή ή του διαφημίζοντα (όνομα και επώνυμο, αριθμός τηλεφώνου), λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τόπος όπου βρίσκεται το ζώο, το καθεστώς του πωλητή ή του διαφημίζοντα, δηλαδή εάν πρόκειται για εκτροφέα, φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φυσικό πρόσωπο που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγειο, καθώς και ο αριθμός έγκρισης του εκτροφέα, του πωλητή, του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού σκοπού ή του φυσικού προσώπου που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο.
12. Για την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας σε κάθε διαφήμιση ή αγγελία τίθεται η εξής προειδοποίηση: «Ένα ζώο δεν είναι παιχνίδι. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η αγορά ή η υιοθεσία ενός ζώου είναι μια απόφαση που αλλάζει τη ζωή σας. Ως ιδιοκτήτης ζώου είστε νομικά υποχρεωμένος να διασφαλίσετε την κάλυψη όλων των αναγκών για την ευζωία του. Σε αντίθετη περίπτωση διαπράττετε αδίκημα που τιμωρείται από τον νόμο».
13. Απαγορεύεται να εισάγονται στην Ελλάδα σκύλοι και γάτες που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση. Τα στοιχεία σήμανσης των εισαγόμενων ζώων (κωδικός σήμανσης και όνομα εισαγωγέα), από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφονται στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα και ενημερώνεται απευθείας το ΕΜΖΣ.

  • 15 Μαΐου 2021, 21:43 | ΣΥΛΑΙΔΗ ΕΛΕΝΗ

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 15 Μαΐου 2021, 20:46 | Ανδρέας Σολέας

    ΝΑΙ, στην θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων.

  • 15 Μαΐου 2021, 20:15 | Φίλιππος

    Όχι στον απαράδεκτο νόμο για υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων .

  • 15 Μαΐου 2021, 20:52 | Γιώργος

    Ναι συμφωνώ

  • 15 Μαΐου 2021, 20:41 | ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΠΑΧΤΣΕΒΑΝΗ

    ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ …….ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΔΕΝ ΣΤΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ!!!!!!!

  • 15 Μαΐου 2021, 20:57 | Βασίλης

    Ναι συμφωνω

  • 15 Μαΐου 2021, 20:27 | ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    1. Προσβάλλει το δικαίωμα του πολίτη να συμβιώνει με κατοικίδια ζώα και να τα αναπαραγάγει στην κατοικία του, επομένως υπεισέρχεται στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου στον ιδιωτικό του χώρο, ο οποίος αποτελεί άσυλο.
    2. Προσβάλλει το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη της χώρας, στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, την προσωπική του ελευθερία και δημιουργικότητα (επιπλέον δε και αφού οι σκύλοι είναι ωφέλιμοι για το κοινωνικό σύνολο), προσβάλλει και το δικαίωμα του πολίτη να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας μέσα από την ασχολία που επιλέγει ελεύθερα και να παράγει κοινωνικό έργο εκτρέφοντας ωφέλιμα ζώα συντροφιάς, εργασίας και υπηρεσιών.
    3. Προσβάλλει την θεμελιώδη αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών : « όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διατηρούν και να αναπαραγάγουν τα κατοικίδια ζώα τους, εφόσον τηρούν τις διατάξεις περί ευζωίας, προστασίας, στοργής, φροντίδας και μη εγκατάλειψής τους».
    4. Η προνομιακή κατ’ αποκλειστικότητα παραχώρηση του δικαιώματος αναπαραγωγής κυριότατα στους επαγγελματίες κουταβοβιομήχανους, είναι, αντισυνταγματική ως προς την ισονομία και την ισότητα των πολιτών αλλά και ζωοφιλικά απαράδεκτη.
    5. Επεμβαίνει στο δικαίωμα του ατόμου να ανατρέφει τα παιδιά του σε ένα περιβάλλον που υπάρχουν ζώα και πιο συγκεκριμένα σκύλοι , η παρουσία των οποίων είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη ως πολλαπλά ωφέλιμη για την ψυχολογία των παιδιών, και επεμβαίνει στο δικαίωμα των γονέων να διδάσκουν και να παρέχουν στα παιδιά τους πολύτιμα μαθήματα υπευθυνότητας, βιολογίας και φιλοζωίας μέσω της από κοινού φροντίδας για τον θηλυκό σκύλο της οικογένειας και τα νεογνά του.
    6. Το άρθρο 6 του νομοσχεδίου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα άρθρα 4, 5, 9, 17, 24 του Συντάγματος της Ελλάδος.
    Αγαπητοί φίλοι, για το άρθρο αυτό του νομοσχεδίου γνώμη μου είναι ότι η ύπαρξη Μητρώου για όλους τους κηδεμόνες κατοικίδιων είναι κάτι το σωστό.
    Με δεδομένα ότι υπάρχουν συμπατριώτες μας οι οποίοι έχουν και εκτρέφουν σκύλους με αίματα από τον προπάππο τους και τα οποία έχουν κατά κάποιο τρόπο σταθεροποιημένα χαρακτηριστικά, υπάρχουν συμπατριώτες μας που μοχθούν να ανασυστήσουν ελληνικές φυλές σκύλων όπως και συμπατριώτες μας που έχουν καθαρόαιμους σκύλους με pedigree προτείνω, για όλους αυτούς, να υπάρχει Μητρώο Ερασιτεχνών Εκτροφέων. Για τους Επαγγελματίες Εκτροφείς να υπάρχει ξεχωριστό Μητρώο. Ξεκάθαρες καταστάσεις. Όσοι από τους φίλους με καθαρόαιμους σκύλους το επιθυμούν μπορούν, όπως γίνεται και σήμερα, να έχουν κατοχυρωμένη ονομασία εκτροφείου από την FCI.

    Όταν λοιπόν ισχύσουν τα πιο πάνω, όλοι οι σκύλοι θα είναι καταγραμμένοι και θα φέρουν σήμανση με τσιπ ή με τατουάζ και η εγκατάλειψη σκύλου θα στοιχίζει πολύ ακριβά στον παραβάτη, δεν θα υπάρχουν αδέσποτα.

  • 15 Μαΐου 2021, 20:16 | Βυρων

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (3) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 15 Μαΐου 2021, 20:40 | ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΠΑΧΤΣΕΒΑΝΗ

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΥΤΟ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ!!!!!!!!!!!!!!

  • 15 Μαΐου 2021, 20:01 | Σκουρας Βασιλειος

    Οχι στην στειρωση των δεσποζομενων ζωων…

  • 15 Μαΐου 2021, 20:31 | Μάριος

    Ντροπή με ποιον συζητήσατε , ποιόν συμβουλευτίκατε και φέρατε αυτό το έκτρωμα , σε ποια επιστημονικά δεδομένα έχετε στηριχθεί. Ο θάνατος της Ελληνικής κυνοφιλιας και εκτροφής, τιμωρούμε τους νόμιμους ιδιοκτήτες σκύλων

  • 15 Μαΐου 2021, 20:26 | ΙΩΑΝΝΑ

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή.

  • 15 Μαΐου 2021, 20:50 | Δημητρης

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφη για καλυτερες ρατσες κυνηγοσκυλων

  • 15 Μαΐου 2021, 19:37 | Γιώργος Κωστόπουλος

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:

    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη

    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:31 | ΤΑΡΝΑΡΗΣ ΗΛΙΑΣ

    Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, το άρθρο 5 τιμωρεί στην ουσία όλους τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών.
    Πρόκειται για έναν «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους!
    Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους.
    Πλανάται όποιος νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους όποιους ανεύθυνους και ασυνείδητους, ως βολικό «άλλοθι» εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβανόμαστε τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών μας συνταγματικών δικαιωμάτων.
    Το Κράτος δεν δικαιούται να εισβάλει στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του πολίτη, παραβιάζοντας το «άσυλο» του και βασικές ελευθερίες του.
    Ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα.
    Ταυτόχρονα, παραβιάζει τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία.
    Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του πολίτη να κατέχει ένα υγιές και όχι «ακρωτηριασμένο» ζώο, χωρίς ο πολίτης να έχει παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί, είναι αδιανόητη στις σύγχρονες Δημοκρατίες! Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση των κυνηγετικών σκύλων.
    Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας!!

  • 15 Μαΐου 2021, 19:00 | Γιάννης Παναγοπουλος

    Ναι την ερασιτεχνική εκτροφή γιατί μέσω αυτής έχει γίνει όλη αυτή η εξέλιξη των φύλων και να συνεχίσει να υπάρχει

  • 15 Μαΐου 2021, 19:01 | Βασω

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζωων

  • 15 Μαΐου 2021, 19:14 | Κωστας

    Ναι συμφωνώ

  • 15 Μαΐου 2021, 19:47 | Χρήστος κοτσιρας

    Χρειάζεται και οι ερασιτεχνική εκτροφή . Μην δημιουργείται πολώσεις και μονοπώλια . Ερασιτεχνική εκτροφή υπό προϋποθέσεις όπως άλλωστε υπάρχει ήδη .

  • 15 Μαΐου 2021, 19:40 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    • ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:19 | Εμμανουηλ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή ζώων ακούστε όλες τις φωνές και όχι μόνο κάποιες αρρ
    ωστες ζωοφιλικες

  • 15 Μαΐου 2021, 19:59 | Ζαχαρακης Κωστας

    Άρθρο 6 Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς

    Όλες οι καθαρόαιμες φυλές σκύλων καταγράφουν εξελικτική ιστορία χιλιάδων χρόνων, αποκλειστικά μέσω της επιλεκτικής αναπαραγωγής Ερασιτεχνικής Εκτροφής. Ειδικότερα στους σκύλους Εργασίας (κυνηγετικούς, ποιμενικούς κλπ), όπου ισότιμα και παράλληλα με το Μορφολογικό πρότυπο, βαρύνουσα σημασία αποτελεί και το ακριβές Εργασιακό πρότυπο της κάθε Φυλής, το οποίο καλλιεργείται και αξιολογείται μόνο σε πραγματικές συνθήκες και στο φυσικό περιβάλλον εργασίας τους, από Ερασιτέχνες ιδιοκτήτες – εκτροφείς και ποτέ σε περιβάλλον σταβλισμένης εκτροφής από Επαγγελματίες κουταβέμπορους που χρησιμοποιούν τα ζώα αποκλειστικά ως γεννήτορες.
    Δεν υπάρχει πουθενά στο σχέδιο νόμου, καμία αναφορά για αυτούς τους Ερασιτέχνες Εκτροφείς, καμία πρόβλεψη για τις διαδικασίες και όρους αδειοδότησής τους.
    Η Ερασιτεχνική Εκτροφή είναι θεσμοθετημένη νομικά στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες διότι προάγει την κυνοφιλία και συμβάλλει αποτελεσματικά στη βελτίωση και διατήρηση των Φυλών των Σκύλων Εργασίας, όχι μόνον δεν αξιολογείται από τον νομοθέτη, αλλά, αντίθετα, τιμωρείται.
    Η άμεση θέσπιση των όρων Ερασιτέχνης εκτροφέας, και Ερασιτεχνική Εκτροφή όλων των καθαρόαιμων φυλών, είναι κάθε άλλο παρά επιβεβλημένη, τόσο για τη διάδωση της υπεύθυνης κυνοφιλίας όσο και για τη δραστική μείωση των αδέσποτων. Ειδικά για τη διατήρηση και βελτίωση των Ελληνικών γηγενών φυλών.
    Διερωτόμαστε αν υπάρχει στοιχειώδες ενδιαφέρον από τον νομοθέτη για τη διάσωση των Ελληνικών Φυλών για τη διαιώνιση των χαρακτηριστικών και των χαρισμάτων όλων των καθαρόαιμων Φυλών, σεβασμός στην ιστορία, τον πολιτισμό και τις προσπάθειες χιλιάδων χρόνων των προγόνων μας και όλων των λαών για τη σταθεροποίηση των χαρακτηριστικών όλων των καθαρόαιμων Φυλών.
    Φοβούμαστε επίσης ότι συνδυαστικά τα άρθρα 5 & 6, αν παραμείνουν ως νόμος, θα δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για παράνομες εκτροφές μη καταγεγραμμένων και φαινοτυπικά καθαρόαιμων ζώων συντροφιάς, με αποκλειστικό σκοπό το παράνομο κέρδος και αυτό θα λειτουργήσει ως μεγάλη πηγή ανατροφοδότησης των αδέσποτων.
    Επίσης, δεδομένου ότι η ανανέωση των γεννητόρων των Επαγγλεματικών Εκτροφείων προέρχεται από την Ερασιτεχνική Εκτροφή, η αναγκαστική πλέον «κλειστή αναπαραγωγή» τους, θα επιφέρει αιμομικτικά ζώα με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Όλα τα παραπάνω επισκιάζουν κάθε θετική εντύπωση από διατάξεις του νομοσχεδίου που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για να αποτραπεί η μετά βεβαιότητας επερχόμενη εξαφάνιση της οργανωμένης κυνοφιλίας στη χώρα μας.

    Για τους λόγους αυτούς σχολιάζουμε ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 6 τα εξής:

    • ΝΑΙ στην άμεση θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτηση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα, σύμφωνα με την πρόταση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (Κ.Ο.Ε

  • 15 Μαΐου 2021, 19:06 | ΜΗΧΑΙΛΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    Οχι!! στη στείρωση των ζώων. Ναι!! στην ερασιτεχνική εκτροφή.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:28 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Οχι!! στη στείρωση των ζώων. Ναι!! στην ερασιτεχνική εκτροφή.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:25 | ΑΝΘΗ ΜΠΑΧΤΣΕΒΑΝΗ

    ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ….ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΔΕΝ ΣΤΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ!!!

  • 15 Μαΐου 2021, 19:54 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ….ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΔΕΝ ΣΤΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ!!!!

  • 15 Μαΐου 2021, 18:04 | ΕΥΗ

    Οχι!! στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς. Η στείρωση να είναι επιλογή του εκάστοτε ιδιοκτήτη. Ναι!! στην ερασιτεχνική εκτροφή.
    Στηρίζουμε τους Έλληνες ερασιτέχνες εκτροφείς, που με πολύ κόπο και μεράκι καταφέρνουν παράλληλα με την εργασία τους να φέρνουν στον κόσμο υγιή, καθαρόαιμα, και ισορροπημένα κουτάβια, που καταλήγουν μόνο σε επιλεγμένες οικογένειες και ΟΧΙ στον δρόμο!

  • 15 Μαΐου 2021, 18:55 | Γκελμπα Βούλα

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:«Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί.

    Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατωχυρωμένη Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 15 Μαΐου 2021, 18:32 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

  • 15 Μαΐου 2021, 18:39 | ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Αστειοτητες.θα καταστρεψεται ολες τις φυλες.

  • 15 Μαΐου 2021, 18:36 | Λία Παπαζαφειρίου

    ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ή ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
    Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο για σκύλους κάτω των 15 κιλών και πριν από το δεύτερο έτος για σκύλους άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας) και σε καμία περίπτωση πριν από την παρέλευση εννέα μηνών από τον τελευταίο τοκετό. Για τους αρσενικούς σκύλους επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην αναπαραγωγή από ενός έτους οι έως 15 κιλά και από 2 ετών οι άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας). Δεν υπάρχει ανώτερο χρονικό όριο για τους αρσενικούς σκύλους
    Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς, αρσενικά ή θηλυκά που τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορεί, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του. Ο προσδιορισμός των βλαβερών χαρακτηριστικών γίνεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και καταρτίζεται κατάλογος. Όλοι οι εκτροφείς υποχρεούνται και οπωσδήποτε πριν την αναπαραγωγή, να εξετάζουν τους μελλοντικούς γεννήτορες σκύλους τους, θηλυκούς και αρσενικούς, με βάση αυτόν τον κατάλογο.

    Με υπουργική απόφαση η οποία εκδίδεται σε διάστημα 2 μηνών, καθορίζεται λίστα κληρονομικών παθήσεων και στο βαθμό που το εκτρεφόμενο ζώο έχει μια από αυτές που επιβάλλεται η στείρωσή του καθώς η πάθηση θα είναι προδήλως αντίθετη με την ευζωία των απογόνων.
    . Απαγορεύεται:

    η πώληση και η έκθεση σκύλων και γάτων από καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς petshops)
    (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ) το «καθώς και από τα ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης (μεταπώληση)»
    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Το άρθρο για τις αγγελίες δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τους μεταπωλητές κουταβιών και γατών. Είναι άλλο ζήτημα το να δημοσιεύσει κάποιος μια αγγελία πώλησης κουταβιών ή γατιών κάποιας γέννας και άλλο να έχει μια νόμιμη- μόνιμη πληρωμένη ιστοσελίδα.
    Οι μεταπωλητές δεν βάζουν αγγελίες, κάνουν τη δουλειά τους από ιστοσελίδες και συνεργάζονται με άτομα εκτός Ελλάδος. Αγγελίες βάζουν οι απλοί ιδιώτες.
    Δεν μπορεί το κράτος να κατεβάσει εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες νόμιμες ιστοσελίδες. Ο χώρος της ιστοσελίδας αγοράζεται συνήθως από άλλο κράτος.Κάποιοι από αυτούς έχουν και επωνυμία εκτροφείου δίνοντας 100 ευρώ, άλλοι μπορεί να έχουν και pet-shop ή ξενοδοχείο ή εκπαιδευτήριο σκύλων οπότε να καλύπτονται πίσω από αυτά για να κάνουν τις μαζικές μεταπωλήσεις τους και φυσικά χωρίς απόδειξη.
    Πρόκειται για μάστιγα γιατί μέσω της ηλεκτρονικής προώθησης πραγματοποιούνται οι περισσότερες πωλήσεις και έχουν πλημμυρίσει τον τόπο ζώα άρρωστα.
    Ξεκάθαρα πλέον οι περισσότερες πωλήσεις κουταβιών ή γατιών δεν γίνονται με αγγελίες ή στα Pet shop αφού δεν βάζουν πλέον μέσα στη βιτρίνα τα ζώα.
    Αντίθετα, ανοίγουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και πουλάνε συνεχώς. Κάποια από τα ζώα είναι ετοιμοπαράδοτα και βρίσκονται σε κάποιο υπόγειο ή αποθήκη στοιβαγμένα και κάποια τα παραγγέλνει κανείς και σε 10 μέρες τα παραλαμβάνει.
    Είναι νομιμοφανείς γιατί έχουν σήμανση και διαβατήριο, αλλά ψεύδονται ,όταν λένε στο πελάτη τους, ότι δήθεν έχουν «γραπτή εγγύηση καθαροαιμίας και μορφολογίας.»
    Όμως για την καθαροαιμία χρειάζεται να υπάρχει το pedigree και η μορφολογία πιστοποιείται με τη συμμετοχή σε έκθεση και την αξιολόγηση από κριτή…
    Διαφημίζονται ως : «Επιλεγμένα από τους καλύτερους εκτροφείς της Ευρώπης » και ψεύδονται πάλι μιας και οι κανονισμοί της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI) απαγορεύουν ρητά να δίνουν οι εκτροφείς τα κουτάβια τους σε μεταπωλητές.
    Τα κουτάβια ή γατάκια αυτά προέρχονται από τα γνωστά puppymills δηλαδή τους παραγωγούς μαζικής παραγωγής των Βαλκανίων όπου οι συνθήκες τους είναι τραγικές. Αυτά τα ζώα κουτάβια μπορεί να έχουν μόρβα ή τύφο και σύντομα τα περισσότερα θα εμφανίζουν κάθε είδους πάθηση (επιληψίες, τύφλωση, δυσπλασίες, νεφροπάθειες, καρδιοπάθειες, παραλύσεις κλπ) και αυτά είναι που θα βρεθούν πεταμένα στο δρόμο.
    Προέρχονται από κακή εκτροφή, αιμομιξίες, άρρωστους γεννήτορες κλπ Θυμίζουν κάποια ράτσα αλλά μορφολογικά δεν καλύπτουν το πρότυπο της ράτσας.
    Εν κατακλείδι,μόνο η ταυτόχρονη απαγόρευση των ηλεκτρονικών pet-shop θα συμβάλλει ακαριαία στον κάθετο περιορισμό των αδέσποτων.
    Θεωρούμε πως η πρόταση αυτή θα πρέπει να βρίσκει σύμφωνους τους νόμιμους εκτροφείς.

    Απαγορεύεται να εισάγονται στην Ελλάδα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση. Τα στοιχεία σήμανσης των εισαγόμενων ζώων (κωδικός σήμανσης και όνομα εισαγωγέα), από χώρες εκτός Ε.Ε.
    Το «από χώρες εκτός Ε.Ε. θα πρέπει να απαλειφθεί αφού δημιουργεί μια τεράστια μαύρη τρύπα παράνομων εισαγωγών. Το 90% των εισαγόμενων ζώων εισάγονται από Ουγγαρία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σκόπια, Σερβία) που οι περισσότερες είναι μέλη της Ε.Ε. Γιατί να μην καταγράφονται αυτά;
    Να καταγράφονται στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα και ενημερώνεται απευθείας το ΕΜΖΣ.
    Παπαζαφειρίου Λία (Αντιπρόεδρος του «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» Πεύκων)

  • 15 Μαΐου 2021, 18:24 | ΜΑΡΙΑ

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων

  • 15 Μαΐου 2021, 18:58 | Ψαρρας Ντινος

    Όχι στη στείρωση τον δεσποζόμενων σκυλιών ναι στη ερασιτεχνική εκτροφή

  • 15 Μαΐου 2021, 18:58 | Δημητρακοπουλος Σάκης

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 15 Μαΐου 2021, 18:04 | Φώτης Πολύμερος

    Ναι συμφωνώ

  • 15 Μαΐου 2021, 18:13 | Γιαννης Δημόπουλος

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 15 Μαΐου 2021, 18:15 | Γιαννης

    Να δοθεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο σχετικά με την ιδιωτική εκτροφή κυνηγητικών
    σκύλων, η οποία δεν έχει ως στόχο το κέρδος (εμπόριο) αλλά την προαγωγή της
    κυνοφιλίας και τη διάδοση και διατήρηση ντόπιων και ξένων φυλών. Αν δεν
    πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις – προσθήκες του νομοσχεδίου και σε
    αυτό το θέμα ο κυνηγετικός σκύλος θα είναι δυσεύρετος και πανάκριβος, χωρίς καμία
    εγγύηση ότι ανταποκρίνεται στα εργασιακά πρότυπα της φυλής του.
    Τα εργασιακά πρότυπα των κυνηγετικών σκύλων διατηρούνται και εξελίσσονται στο
    βάθος των αιώνων από την αρχαιότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι
    αρχέγονες Εθνικές μας φυλές ο Ελληνικός Ιχνηλάτης και ο Κρητικός Λαγωνικός, για
    τους οποίους κάνει λόγο και ο Ξενοφώντας.
    Ως ζώα εργασίας, οι κυνηγετικοί σκύλοι (ημίαιμοι ή καθαρόαιμοι) θα πρέπει να
    εξαιρεθούν από την πρόβλεψη της υποχρεωτικής στείρωσης και τον περιορισμό
    των γεννών παράλληλα με την δυνατότητα για ερασιτεχνική εκτροφή τους.

  • 15 Μαΐου 2021, 17:38 | Γιαννης Δημόπουλος

    Να δοθεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο σχετικά με την ιδιωτική εκτροφή κυνηγητικών
    σκύλων, η οποία δεν έχει ως στόχο το κέρδος (εμπόριο) αλλά την προαγωγή της
    κυνοφιλίας και τη διάδοση και διατήρηση ντόπιων και ξένων φυλών. Αν δεν
    πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις – προσθήκες του νομοσχεδίου και σε
    αυτό το θέμα ο κυνηγετικός σκύλος θα είναι δυσεύρετος και πανάκριβος, χωρίς καμία
    εγγύηση ότι ανταποκρίνεται στα εργασιακά πρότυπα της φυλής του.
    Τα εργασιακά πρότυπα των κυνηγετικών σκύλων διατηρούνται και εξελίσσονται στο
    βάθος των αιώνων από την αρχαιότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι
    αρχέγονες Εθνικές μας φυλές ο Ελληνικός Ιχνηλάτης και ο Κρητικός Λαγωνικός, για
    τους οποίους κάνει λόγο και ο Ξενοφώντας.
    Ως ζώα εργασίας, οι κυνηγετικοί σκύλοι (ημίαιμοι ή καθαρόαιμοι) θα πρέπει να
    εξαιρεθούν από την πρόβλεψη της υποχρεωτικής στείρωσης και τον περιορισμό
    των γεννών παράλληλα με την δυνατότητα για ερασιτεχνική εκτροφή τους.

  • 15 Μαΐου 2021, 17:22 | Aντωνης Βαρουξής

    Να δοθεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο σχετικά με την ιδιωτική εκτροφή κυνηγητικών
    σκύλων, η οποία δεν έχει ως στόχο το κέρδος (εμπόριο) αλλά την προαγωγή της
    κυνοφιλίας και τη διάδοση και διατήρηση ντόπιων και ξένων φυλών. Αν δεν
    πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις – προσθήκες του νομοσχεδίου και σε
    αυτό το θέμα ο κυνηγετικός σκύλος θα είναι δυσεύρετος και πανάκριβος, χωρίς καμία
    εγγύηση ότι ανταποκρίνεται στα εργασιακά πρότυπα της φυλής του.
    Τα εργασιακά πρότυπα των κυνηγετικών σκύλων διατηρούνται και εξελίσσονται στο
    βάθος των αιώνων από την αρχαιότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι
    αρχέγονες Εθνικές μας φυλές ο Ελληνικός Ιχνηλάτης και ο Κρητικός Λαγωνικός, για
    τους οποίους κάνει λόγο και ο Ξενοφώντας.
    Ως ζώα εργασίας, οι κυνηγετικοί σκύλοι (ημίαιμοι ή καθαρόαιμοι) θα πρέπει να
    εξαιρεθούν από την πρόβλεψη της υποχρεωτικής στείρωσης και τον περιορισμό
    των γεννών παράλληλα με την δυνατότητα για ερασιτεχνική εκτροφή τους.

  • 15 Μαΐου 2021, 17:41 | Γιαννης

    Να δοθεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο σχετικά με την ιδιωτική εκτροφή κυνηγητικών
    σκύλων, η οποία δεν έχει ως στόχο το κέρδος (εμπόριο) αλλά την προαγωγή της
    κυνοφιλίας και τη διάδοση και διατήρηση ντόπιων και ξένων φυλών. Αν δεν
    πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις – προσθήκες του νομοσχεδίου και σε
    αυτό το θέμα ο κυνηγετικός σκύλος θα είναι δυσεύρετος και πανάκριβος, χωρίς καμία
    εγγύηση ότι ανταποκρίνεται στα εργασιακά πρότυπα της φυλής του.
    Τα εργασιακά πρότυπα των κυνηγετικών σκύλων διατηρούνται και εξελίσσονται στο
    βάθος των αιώνων από την αρχαιότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι
    αρχέγονες Εθνικές μας φυλές ο Ελληνικός Ιχνηλάτης και ο Κρητικός Λαγωνικός, για
    τους οποίους κάνει λόγο και ο Ξενοφώντας.
    Ως ζώα εργασίας, οι κυνηγετικοί σκύλοι (ημίαιμοι ή καθαρόαιμοι) θα πρέπει να
    εξαιρεθούν από την πρόβλεψη της υποχρεωτικής στείρωσης και τον περιορισμό
    των γεννών παράλληλα με την δυνατότητα για ερασιτεχνική εκτροφή τους.

  • 15 Μαΐου 2021, 17:14 | Νικος Τσορδιάς

    Να δοθεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο σχετικά με την ιδιωτική εκτροφή κυνηγητικών
    σκύλων, η οποία δεν έχει ως στόχο το κέρδος (εμπόριο) αλλά την προαγωγή της
    κυνοφιλίας και τη διάδοση και διατήρηση ντόπιων και ξένων φυλών. Αν δεν
    πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις – προσθήκες του νομοσχεδίου και σε
    αυτό το θέμα ο κυνηγετικός σκύλος θα είναι δυσεύρετος και πανάκριβος, χωρίς καμία
    εγγύηση ότι ανταποκρίνεται στα εργασιακά πρότυπα της φυλής του.
    Τα εργασιακά πρότυπα των κυνηγετικών σκύλων διατηρούνται και εξελίσσονται στο
    βάθος των αιώνων από την αρχαιότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι
    αρχέγονες Εθνικές μας φυλές ο Ελληνικός Ιχνηλάτης και ο Κρητικός Λαγωνικός, για
    τους οποίους κάνει λόγο και ο Ξενοφώντας.
    Ως ζώα εργασίας, οι κυνηγετικοί σκύλοι (ημίαιμοι ή καθαρόαιμοι) θα πρέπει να
    εξαιρεθούν από την πρόβλεψη της υποχρεωτικής στείρωσης και τον περιορισμό
    των γεννών παράλληλα με την δυνατότητα για ερασιτεχνική εκτροφή τους.

  • 15 Μαΐου 2021, 17:46 | Αντριαννα Μπαλτατζή

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 15 Μαΐου 2021, 17:23 | Κώστας

    Ναι!! στην ερασιτεχνική εκτροφή.

  • Άρθρο 6 Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς
    http://www.opengov.gr/ypes/?p=7913

    Στο άρθρο 6 «Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς» επισημαίνονται τα εξής: «3. Κάθε άλλη περίπτωση εκτροφής, αναπαραγωγής, πώλησης ή δωρεάν διάθεσης ζώου από ιδιώτη ιδιοκτήτη, πλην των εγκεκριμένων και αδειοδοτημένων σύμφωνα με το παρόν, θεωρείται παράνομη εκτροφή και εμπορία και υπόκειται στις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις των άρθρων 21 και 22.».

    9.Απαγορεύονται οι διαδικτυακές, έντυπες ή άλλες αγγελίες «για ζευγάρωμα» ζώων συντροφιάς.

    10.Αγγελίες για πώληση ζώων συντροφιάς σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις, ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπονται μόνο από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 1, με υποχρεωτική αναφορά του αριθμού σήμανσης και του αριθμού έγκρισης του εγκεκριμένου εκτροφέα. Ειδικώς για σκύλους και γάτες επιτρέπεται η δημοσίευση αγγελίας για υιοθεσία εφόσον συνοδεύεται από τον υπερσύνδεσμο της υιοθεσίας που έχει αναρτηθεί στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

    11.Ειδικά για σκύλους και γάτες, στις αγγελίες για πώληση ή υιοθεσία, αναρτώνται υποχρεωτικά οι ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν το ζώο και περιλαμβάνουν πρόσφατη φωτογραφία του ζώου, τον αριθμό ταυτοποίησης (microchip), τη βάση δεδομένων στην οποία το ζώο έχει καταγραφεί, την ημερομηνία γέννησης και τη χώρα προέλευσης (τόπος γέννησης), το φύλο, τη φυλή, την τιμή του ζώου, εφόσον πωλείται, και τα δικαιώματα του αγοραστή, πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς και τις αποπαρασιτώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και εάν το ζώο είναι στειρωμένο ή όχι. Επιπλέον, στις αγγελίες σκύλων και γατών πρέπει να περιλαμβάνονται ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν στους πωλητές ή τους διαφημίζοντες όπως τα στοιχεία επικοινωνίας του πωλητή ή του διαφημίζοντα (όνομα και επώνυμο, αριθμός τηλεφώνου), λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τόπος όπου βρίσκεται το ζώο, το καθεστώς του πωλητή ή του διαφημίζοντα, δηλαδή εάν πρόκειται για εκτροφέα, φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φυσικό πρόσωπο που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο, καθώς και ο αριθμός έγκρισης του εκτροφέα, του πωλητή, του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού σκοπού ή του φυσικού προσώπου που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο.

    12.Για την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας σε κάθε διαφήμιση ή αγγελία τίθεται η εξής προειδοποίηση: «Ένα ζώο δεν είναι παιχνίδι. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η αγορά ή η υιοθεσία ενός ζώου είναι μια απόφαση που αλλάζει τη ζωή σας. Ως ιδιοκτήτης ζώου είστε νομικά υποχρεωμένος να διασφαλίσετε την κάλυψη όλων των αναγκών για την ευζωία του. Σε αντίθετη περίπτωση διαπράττετε αδίκημα που τιμωρείται από τον νόμο».

    ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ή ΔΙΕΥΚΡΙΝΊΣΕΙΣ

    Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο για σκύλους κάτω των 15 κιλών και πριν από το δεύτερο έτος για σκύλους άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας), και σε καμία περίπτωση πριν την παρέλευση τουλάχιστον ενός οιστρικού κύκλου από τον τελευταίο τοκετό”, και μέχρι 9 ετών. Μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική στείρωσή τους για λόγους ευζωίας και υγείας. Μπορούν να γονιμοποιηθούν μόνο μία φορά το έτος και ως 6 φορές στην ζωή τους. Αν η 6η φορά είναι πριν τα 9 έτη, επίσης στειρώνονται υποχρεωτικά μετά τον τοκετό. Για τους αρσενικούς σκύλους επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην αναπαραγωγή από ενός έτους οι έως 15 κιλά και από 2 ετών οι άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας). Δεν υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο για τους αρσενικούς σκύλους.
    Θηλυκές γάτες αναπαραγωγής γονιμοποιούνται μετά την παρέλευση του ενός έτους και έως έξι ετών, το ανώτερο μία φορά το έτος, και πάντως σε καμία περίπτωση πριν την παρέλευση ενός οιστρικού κύκλου από τον τελευταίο τοκετό, και έως τέσσερις γέννες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική στείρωσή τους για λόγους ευζωίας και υγείας.

    Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς, αρσενικά ή θηλυκά που τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορεί, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του. Ο προσδιορισμός των βλαβερών χαρακτηριστικών γίνεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και καταρτίζεται κατάλογος.

    Όλοι οι εκτροφείς υποχρεούνται και οπωσδήποτε πριν την αναπαραγωγή, να εξετάζουν τους μελλοντικούς γεννήτορες σκύλους τους, θηλυκούς και αρσενικούς, με βάση αυτόν τον κατάλογο.

    Με υπουργική απόφαση η οποία εκδίδεται σε διάστημα 2 μηνών, καθορίζεται λίστα κληρονομικών παθήσεων και στο βαθμό που το εκτρεφόμενο ζώο έχει μια από αυτές που επιβάλλεται η στείρωσή του, καθώς η πάθηση θα είναι προδήλως αντίθετη με την ευζωία των απογόνων, δεν θα πρέπει να αναπαράγεται αλλά υποχρεωτικά να στειρώνεται.

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ. Απαγορεύεται: Η πώληση και η έκθεση σκύλων και γάτων από καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς petshops «καθώς και από τα ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης (μεταπώληση)».

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

    Το άρθρο για τις αγγελίες δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τους μεταπωλητές κουταβιών και γατών. Είναι άλλο ζήτημα το να δημοσιεύσει κάποιος μια αγγελία πώλησης κουταβιών ή γατιών κάποιας γέννας και άλλο να έχει μια νόμιμη- μόνιμη πληρωμένη ιστοσελίδα. Οι μεταπωλητές δεν βάζουν αγγελίες, κάνουν τη δουλειά τους από ιστοσελίδες και συνεργάζονται με άτομα εκτός Ελλάδος. Αγγελίες βάζουν οι απλοί ιδιώτες.

    Δεν μπορεί το κράτος να κατεβάσει εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες νόμιμες ιστοσελίδες. Ο χώρος της ιστοσελίδας αγοράζεται συνήθως από άλλο κράτος. Κάποιοι από αυτούς έχουν και επωνυμία εκτροφείου δίνοντας 100 ευρώ, άλλοι μπορεί να έχουν και pet-shops ή ξενοδοχείο ή εκπαιδευτήριο σκύλων οπότε να καλύπτονται πίσω από αυτά για να κάνουν τις μαζικές μεταπωλήσεις τους και φυσικά χωρίς νόμιμη απόδειξη είσπραξης.

    Πρόκειται για μάστιγα γιατί μέσω της ηλεκτρονικής γίνονται οι περισσότερες πωλήσεις και έχουν πλημμυρίσει τον τόπο ζώα άρρωστα. Αυτοί παράγουν σε μεγάλο ποσοστό τα αδέσποτα. Επαναλαμβάνουμε ότι οι πωλήσεις κουταβιών ή γατών πλέον δεν γίνονται με αγγελίες ή στα pet shops που δεν βάζουν πλέον μέσα στη βιτρίνα τα ζώα αλλά απλά ανοίγουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και πουλάνε συνεχώς. Κάποια από τα ζώα είναι ετοιμοπαράδοτα και βρίσκονται σε κάποιο υπόγειο ή αποθήκη στοιβαγμένα και κάποια τα παραγγέλνει κανείς και σε 10 μέρες τα παραλαμβάνουν με ήδη παράνομους τρόπους μεταφοράς (ασυνόδευτα, στις αποσκευές ΚΤΕΛ και στα γκαράζ των πλοίων χωρίς τα απαραίτητα εμβόλια και κάτω των 8 εβδομάδων).

    Είναι νομιμοφανείς γιατί έχουν σήμανση και διαβατήριο, αλλά ψεύδονται όταν λένε στον πελάτη τους, ότι δήθεν έχουν “γραπτή εγγύηση καθαροαιμίας και μορφολογίας.” Τέτοιο πράγμα απλά δεν υπάρχει αφού για την καθαροαιμία χρειάζεται να υπάρχει το pedigree και η μορφολογία πιστοποιείται με τη συμμετοχή σε έκθεση και την αξιολόγηση από κριτή. Λένε επίσης: “Επιλεγμένα από τους καλύτερους εκτροφείς της Ευρώπης ” και ψεύδονται πάλι μιας και οι κανονισμοί της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI) απαγορεύουν ρητά να δίνουν οι εκτροφείς τα κουτάβια τους σε μεταπωλητές.

    Τα κουτάβια ή γατάκια αυτά προέρχονται από τα γνωστά puppy mills δηλαδή τους παραγωγούς μαζικής παραγωγής των Βαλκανίων που οι συνθήκες τους είναι τραγικές. Αυτά τα ζώα μπορεί να έχουν μόρβα ή τύφο και σύντομα τα περισσότερα θα εμφανίζουν κάθε είδους πάθηση (επιληψίες, τύφλωση, δυσπλασίες, νεφροπάθειες, καρδιοπάθειες, παραλύσεις κλπ) και αυτά είναι που θα βρεθούν πεταμένα στο δρόμο. Προέρχονται από κακή εκτροφή, αιμομιξίες, άρρωστους γεννήτορες κλπ. Θυμίζουν κάποια ράτσα αλλά μορφολογικά δεν καλύπτουν το πρότυπο της ράτσας. Εν κατακλείδι, μόνο η ταυτόχρονη απαγόρευση των ηλεκτρονικών pet-shops θα συμβάλλει ακαριαία στον κάθετο περιορισμό των αδέσποτων. Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή θα πρέπει να βρίσκει σύμφωνους τους νόμιμους εκτροφείς. Απαγορεύεται να εισάγονται στην Ελλάδα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση. Τα στοιχεία σήμανσης των εισαγόμενων ζώων (κωδικός σήμανσης και όνομα εισαγωγέα), από χώρες εκτός Ε.Ε.

    Το “από χώρες εκτος Ε.Ε.” θα πρέπει να απαλειφθεί αφού δημιουργεί μια τεράστια μαύρη τρύπα παράνομων εισαγωγών. Το 90% των εισαγόμενων ζώων εισάγονται από Ουγγαρία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σκόπια, Σερβία που οι περισσότερες είναι μέλη της Ε.Ε. Γιατί να μην καταγράφονται αυτά; Πρέπει να καταγράφονται στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα και ενημερώνεται απευθείας το ΕΜΖΣ.

    Όσο για την κατάργηση του θεσμού του ερασιτέχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου που ταυτόχρονα στο άρθρο αυτό την αναιρείτε δημιουργώντας ένα χάος στην πράξη, είναι προτιμότερο να θεσπίσετε όρους, προϋποθέσεις αδειοδότησης κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πλήρη ασυδοσία της κατάστασης.

    Αν δε κάτι θέλετε να καταργήσετε, αυτό να είναι οι επαγγελματίες εκτροφείς με την κατάσταση τύπου “puppy mills” που εκτρέφουν τα ζώα τους ή στη λιγότερη των περιπτώσεων πρέπει να ορίσετε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ευζωία των ζώων – μηχανών αναπαραγωγής – στην Υ.Α την οποία θα πρέπει να εκδώσετε το αργότερο εντός 2 μηνών από την δημοσίευση του νόμου για να μην έχουμε επανάληψη της τακτικής του ΥΠΑΑΤ, που δεν την εξέδωσε ΠΟΤΕ.

    Η δική μας πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Σλοβακίας, που σταμάτησε την εκτροφή κάθε είδους για 5 χρόνια, απορροφήθηκαν όλα τα αδέσποτα των κυνοκομείων τους αλλά και τα εκτός αυτών και μετά επανέφεραν την εκτροφή.

  • 15 Μαΐου 2021, 17:57 | Ηλιας

    Ναι συμφωνώ

  • 15 Μαΐου 2021, 17:20 | ΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Αντιτίθεμαι απόλυτα στη στείρωση των οικόσιτων ζώων συντροφιάς και εργασίας (κυνηγόσκυλα) και στην απαγόρευση της ιδιωτικής αναπαραγωγής των .

  • 15 Μαΐου 2021, 17:21 | Δημήτρης

    Ειναι ντροπή να ακρωτηριάζουμε τα ζώα μας στο όνομα της ευζωίας
    Ο κράτος να ελέγξει τα αδέσποτα και οχι να απαγορεύσει τον πολλαπλασιασμό με ακρωτηριασμούς.

  • 15 Μαΐου 2021, 17:39 | Chris Kourtessiotis

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή

  • 15 Μαΐου 2021, 17:34 | Κυνοφιλικος Ομιλος Αχαιας

    Η απηρχαιωμενη νομοθεσια του 1977 και 1978 προβλεπει την υποχρεωτικη επαγγελματικη εκτροφη σκυλων στα προτυπα των παραγωγικων ζωων σε σταυλους και κλουβια 2χ2 με μονιμο εγκλεισμο σε ενα κλουβι, κατι το οποιο αντικειται στις βασικες ελευθεριες των ζωων οπως ειανι διατυπωμενες, κατι που συνιστα κακοποιηση, κατι που καταργει τον ορο ευζωια στην πραξη. Εχει συνδεθει η φορολογικη εναρξη ενος ΚΑΔ και η επαγγελματικη υποσταση του φυσικου προσωπου ή μιας εταιρειας και η οικονομικη της δρατηριοτητα με την υποχρεωτικη ιδρυση σταυλικων εγκαταστασεων και την ασυλοποιηση του σκυλου και της γατας.
    Να αποσυνδεθει η φορολογικη εναρξη και η επαγγελματικη δραστηριοτητα επαγγελματικης εκτροφης απο την ιδρυση σταυλου. Να δοθει η δυνατοτητα ο επαγγελματιας και ο ερασιτεχνης εκτροφεας ,οπως και ο καθε ελληνας πολιτης να διατηρει τα ζωα του στην οικια του χωρις αριθμητικο περιορισμο οπως προβλεπεται για ολους τους πολιτες (με τους περιορισμους των διαμερισματων) με την προυποθεση τηρησης των διαταξεων περι ιδιοκτητων ζωων ,την εξαιρεση των ζωων τους απο τη στειρωση , την τηρηση των υγειονομικων κανονων και των κανονων κοινης ησυχιας οπως ισχυουν. Να απλουστευτει η διαδικασια εκδοσης αδειας εκτροφης και να δοθει η δυνατοτητα να γινεται η εκτροφη ερασιτεχνικη και επαγγελματικη μεσα στην οικογενεια για να εξασφαλιζεται η ευζωια , η κοινωνικοποιηση και η ψυχικη υγεια γεννητορων και κουταβιων/γατιων.
    Να γινει προβλεψη για την υπαρξη ερασιτεχνικης εκτροφης οπως ισχυε στο παρελθον για εως και τρεις γεννες κατ ετος απο διαφορετικα θηλυκα ζωα που ανηκουν στον ερασιτεχνη εκτροφεα και με τους περιορισμους που διεπουν την αναπαραγωγη των θηλυκων οπως και στην επαγγελματικη εκτροφη. Να τηρειται αρχειο στη βαση δεδομενων για την ερασιτεχνικη εκτροφη και τα παραγωγα να δηλωνονται οπως και στην επαγγελματικη στο ονομα του εκτροφεα .
    Να επιτραπει η εκτροφη ειτε ερασιτεχνικα ειτε επαγγελματικα μονο ζωων με πιστοποιητικο καθαροαιμιας αναγνωρισμενο απο καποιο επισημο κυνολογικο φορεα ή ομοσπονδια γατας ή με αναγνωριση ως ζωο που ανηκει σε ελληνικη φυλη ή με ειδικη αδεια απο κυνολογικη αρχη.
    7. Πρεπει να προσδιοριζονται και υπευθυνοι για αυτο θα πρεπει να ειναι μονον οι κτηνιατροι.
    8δ. η βελτιωση του ζωικου κεφαλαιου και των φυλων σκυλων και γατων πολλες φορες απαιτει γενετικο υλικο απο ζωα που διαβιουν σε χωρες οπου οι επεμβασεις κοπης αυτιων και ουρας ειανι νομιμες. θα πρεπει να προβλεφθει εξαιρεση για αδειοδοτημενους εκτροφεις
    10. προβλεψη και για τους ερασιτεχνες
    13. Η εμπορικη εισαγωγη να επιτραπει μονο για ζωα με pedigree για να σταματησει επιτελους η αθροα εισαγωγη απο puppy mill του εξωτερικου
    Να οριστει αρμοδια αρχη ο Κυνολογικος ομιλος Ελλαδος και το ΥΠΑΑΤ

  • 15 Μαΐου 2021, 17:53 | Ιωαννα Γιαννακοπουλου

    Η απηρχαιωμενη νομοθεσια του 1977 και 1978 προβλεπει την υποχρεωτικη επαγγελματικη εκτροφη σκυλων στα προτυπα των παραγωγικων ζωων σε σταυλους και κλουβια 2χ2 με μονιμο εγκλεισμο σε ενα κλουβι, κατι το οποιο αντικειται στις βασικες ελευθεριες των ζωων οπως ειανι διατυπωμενες, κατι που συνιστα κακοποιηση, κατι που καταργει τον ορο ευζωια στην πραξη. Εχει συνδεθει η φορολογικη εναρξη ενος ΚΑΔ και η επαγγελματικη υποσταση του φυσικου προσωπου ή μιας εταιρειας και η οικονομικη της δρατηριοτητα με την υποχρεωτικη ιδρυση σταυλικων εγκαταστασεων και την ασυλοποιηση του σκυλου και της γατας.
    Να αποσυνδεθει η φορολογικη εναρξη και η επαγγελματικη δραστηριοτητα επαγγελματικης εκτροφης απο την ιδρυση σταυλου. Να δοθει η δυνατοτητα ο επαγγελματιας και ο ερασιτεχνης εκτροφεας ,οπως και ο καθε ελληνας πολιτης να διατηρει τα ζωα του στην οικια του χωρις αριθμητικο περιορισμο οπως προβλεπεται για ολους τους πολιτες (με τους περιορισμους των διαμερισματων) με την προυποθεση τηρησης των διαταξεων περι ιδιοκτητων ζωων ,την εξαιρεση των ζωων τους απο τη στειρωση , την τηρηση των υγειονομικων κανονων και των κανονων κοινης ησυχιας οπως ισχυουν. Να απλουστευτει η διαδικασια εκδοσης αδειας εκτροφης και να δοθει η δυνατοτητα να γινεται η εκτροφη ερασιτεχνικη και επαγγελματικη μεσα στην οικογενεια για να εξασφαλιζεται η ευζωια , η κοινωνικοποιηση και η ψυχικη υγεια γεννητορων και κουταβιων/γατιων.
    Να γινει προβλεψη για την υπαρξη ερασιτεχνικης εκτροφης οπως ισχυε στο παρελθον για εως και τρεις γεννες κατ ετος απο διαφορετικα θηλυκα ζωα που ανηκουν στον ερασιτεχνη εκτροφεα και με τους περιορισμους που διεπουν την αναπαραγωγη των θηλυκων οπως και στην επαγγελματικη εκτροφη. Να τηρειται αρχειο στη βαση δεδομενων για την ερασιτεχνικη εκτροφη και τα παραγωγα να δηλωνονται οπως και στην επαγγελματικη στο ονομα του εκτροφεα .
    Να επιτραπει η εκτροφη ειτε ερασιτεχνικα ειτε επαγγελματικα μονο ζωων με πιστοποιητικο καθαροαιμιας αναγνωρισμενο απο καποιο επισημο κυνολογικο φορεα ή ομοσπονδια γατας ή με αναγνωριση ως ζωο που ανηκει σε ελληνικη φυλη ή με ειδικη αδεια απο κυνολογικη αρχη.
    7. Πρεπει να προσδιοριζονται και υπευθυνοι για αυτο θα πρεπει να ειναι μονον οι κτηνιατροι.
    8δ. η βελτιωση του ζωικου κεφαλαιου και των φυλων σκυλων και γατων πολλες φορες απαιτει γενετικο υλικο απο ζωα που διαβιουν σε χωρες οπου οι επεμβασεις κοπης αυτιων και ουρας ειανι νομιμες. θα πρεπει να προβλεφθει εξαιρεση για αδειοδοτημενους εκτροφεις
    10. προβλεψη και για τους ερασιτεχνες
    13. Η εμπορικη εισαγωγη να επιτραπει μονο για ζωα με pedigree για να σταματησει επιτελους η αθροα εισαγωγη απο puppy mill του εξωτερικου
    Να οριστει αρμοδια αρχη ο Κυνολογικος ομιλος Ελλαδος και το ΥΠΑΑΤ