Άρθρο 6 Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς

1. Οι επιχειρήσεις εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς ιδρύονται και λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4711/2020 (Α’ 145), οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο ενδιαίτημα, να συμμορφώνονται με τους όρους που προβλέπονται στο π.δ. 184/1996 (Α’ 137), καθώς και με τις διατάξεις του ν. 604/1977 (Α’ 163) και του π.δ. 463/1978 (Α’ 96), και να τηρούν όλους τους κανόνες ευζωίας, ασφάλειας και παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής περίθαλψης.
2. Οι εκτρεφόμενοι, οι αναπαραγόμενοι ή οι προς πώληση σκύλοι και γάτες διαθέτουν ενημερωμένο ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο, σημαίνονται υποχρεωτικά και καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
3. Κάθε άλλη περίπτωση εκτροφής, αναπαραγωγής, πώλησης ή δωρεάν διάθεσης ζώου από ιδιώτη ιδιοκτήτη, πλην των εγκεκριμένων και αδειοδοτημένων σύμφωνα με το παρόν, θεωρείται παράνομη εκτροφή και εμπορία και υπόκειται στις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις των άρθρων 21 και 22.
4. Οι εκτροφείς τηρούν αρχείο για κάθε θηλυκό ζώο αναπαραγωγής, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/2035 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2019 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τις εγκαταστάσεις στις οποίες διατηρούνται χερσαία ζώα και τα εκκολαπτήρια, καθώς και την ιχνηλασιμότητα ορισμένων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και αυγών για επώαση (L 314). Τα θηλυκά ζώα αναπαραγωγής καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με την ένδειξη αναπαραγωγικό ζώο.
5. Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο και σε καμία περίπτωση πριν από την παρέλευση εννέα (9) μηνών από τον τελευταίο τοκετό.
6. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή μετά το ένατο (9ο) έτος της ηλικίας του ζώου συντροφιάς, καθώς και η αναπαραγωγή του ίδιου ζώου συντροφιάς περισσότερες από έξι (6) φορές σε όλη τη ζωή του.
7. Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς των οποίων τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορούν, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του.
8. Απαγορεύονται:
(α) Η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανόμενων των υπαίθριων αγορών.
(β) Η πώληση ζώων συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των δέκα (10) εβδομάδων.
(γ) Η εισαγωγή και η εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι.
(δ) Η αναπαραγωγή σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι.
(ε) Η πώληση και η έκθεση σκύλων και γατών σε καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς (pet shops).
9. Απαγορεύονται οι διαδικτυακές, έντυπες ή άλλες αγγελίες «για ζευγάρωμα» ζώων συντροφιάς.
10. Αγγελίες για πώληση ζώων συντροφιάς σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις, ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπονται μόνο από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 1, με υποχρεωτική αναφορά του αριθμού σήμανσης και του αριθμού έγκρισης του εγκεκριμένου εκτροφέα. Ειδικώς για σκύλους και γάτες επιτρέπεται η δημοσίευση αγγελίας για υιοθεσία εφόσον συνοδεύεται από τον υπερσύνδεσμο της υιοθεσίας που έχει αναρτηθεί στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.
11. Ειδικά για σκύλους και γάτες, στις αγγελίες για πώληση ή υιοθεσία, αναρτώνται υποχρεωτικά οι ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν το ζώο και περιλαμβάνουν πρόσφατη φωτογραφία του ζώου, τον αριθμό ταυτοποίησης (microchip), τη βάση δεδομένων στην οποία το ζώο έχει καταγραφεί, την ημερομηνία γέννησης και τη χώρα προέλευσης (τόπος γέννησης), το φύλο, τη φυλή, την τιμή του ζώου, εφόσον πωλείται, και τα δικαιώματα του αγοραστή, πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς και τις αποπαρασιτώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και εάν το ζώο είναι στειρωμένο ή όχι. Επιπλέον, στις αγγελίες σκύλων και γατών πρέπει να περιλαμβάνονται ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν στους πωλητές ή τους διαφημίζοντες όπως τα στοιχεία επικοινωνίας του πωλητή ή του διαφημίζοντα (όνομα και επώνυμο, αριθμός τηλεφώνου), λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τόπος όπου βρίσκεται το ζώο, το καθεστώς του πωλητή ή του διαφημίζοντα, δηλαδή εάν πρόκειται για εκτροφέα, φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φυσικό πρόσωπο που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγειο, καθώς και ο αριθμός έγκρισης του εκτροφέα, του πωλητή, του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού σκοπού ή του φυσικού προσώπου που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο.
12. Για την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας σε κάθε διαφήμιση ή αγγελία τίθεται η εξής προειδοποίηση: «Ένα ζώο δεν είναι παιχνίδι. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η αγορά ή η υιοθεσία ενός ζώου είναι μια απόφαση που αλλάζει τη ζωή σας. Ως ιδιοκτήτης ζώου είστε νομικά υποχρεωμένος να διασφαλίσετε την κάλυψη όλων των αναγκών για την ευζωία του. Σε αντίθετη περίπτωση διαπράττετε αδίκημα που τιμωρείται από τον νόμο».
13. Απαγορεύεται να εισάγονται στην Ελλάδα σκύλοι και γάτες που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση. Τα στοιχεία σήμανσης των εισαγόμενων ζώων (κωδικός σήμανσης και όνομα εισαγωγέα), από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφονται στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα και ενημερώνεται απευθείας το ΕΜΖΣ.

  • 16 Μαΐου 2021, 13:21 | ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ

  • 16 Μαΐου 2021, 12:23 | ΜΙΡΑΝΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο για σκύλους κάτω των 15 κιλών και πριν από το δεύτερο έτος για σκύλους άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας), και σε καμία περίπτωση πριν την παρέλευση τουλάχιστον ενός οιστρικού κύκλου από τον τελευταίο τοκετό”, και μέχρι 9 ετών. Μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική στείρωσή τους για λόγους ευζωίας και υγείας. Μπορούν να γονιμοποιηθούν μόνο μία φορά το έτος και ως 6 φορές στην ζωή τους. Αν η 6η φορά είναι πριν τα 9 έτη, επίσης στειρώνονται υποχρεωτικά μετά τον τοκετό. Για τους αρσενικούς σκύλους επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην αναπαραγωγή από ενός έτους οι έως 15 κιλά και από 2 ετών οι άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας). Δεν υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο για τους αρσενικούς σκύλους.
    Θηλυκές γάτες αναπαραγωγής γονιμοποιούνται μετά την παρέλευση του ενός έτους και έως έξι ετών, το ανώτερο μία φορά το έτος, και πάντως σε καμία περίπτωση πριν την παρέλευση ενός οιστρικού κύκλου από τον τελευταίο τοκετό, και έως τέσσερις γέννες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική στείρωσή τους για λόγους ευζωίας και υγείας.
    Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς, αρσενικά ή θηλυκά που τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορεί, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του. Ο προσδιορισμός των βλαβερών χαρακτηριστικών γίνεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και καταρτίζεται κατάλογος.
    Όλοι οι εκτροφείς υποχρεούνται και οπωσδήποτε πριν την αναπαραγωγή, να εξετάζουν τους μελλοντικούς γεννήτορες σκύλους τους, θηλυκούς και αρσενικούς, με βάση αυτόν τον κατάλογο.
    Με υπουργική απόφαση η οποία εκδίδεται σε διάστημα 2 μηνών, καθορίζεται λίστα κληρονομικών παθήσεων και στο βαθμό που το εκτρεφόμενο ζώο έχει μια από αυτές που επιβάλλεται η στείρωσή του, καθώς η πάθηση θα είναι προδήλως αντίθετη με την ευζωία των απογόνων, δεν θα πρέπει να αναπαράγεται αλλά υποχρεωτικά να στειρώνεται. Απαγορεύεται: Η πώληση και η έκθεση σκύλων και γάτων από καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς petshops «καθώς και από τα ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης (μεταπώληση)». Το άρθρο για τις αγγελίες δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τους μεταπωλητές κουταβιών και γατών. Είναι άλλο ζήτημα το να δημοσιεύσει κάποιος μια αγγελία πώλησης κουταβιών ή γατιών κάποιας γέννας και άλλο να έχει μια νόμιμη- μόνιμη πληρωμένη ιστοσελίδα. Οι μεταπωλητές δεν βάζουν αγγελίες, κάνουν τη δουλειά τους από ιστοσελίδες και συνεργάζονται με άτομα εκτός Ελλάδος. Αγγελίες βάζουν οι απλοί ιδιώτες.

    Δεν μπορεί το κράτος να κατεβάσει εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες νόμιμες ιστοσελίδες. Ο χώρος της ιστοσελίδας αγοράζεται συνήθως από άλλο κράτος. Κάποιοι από αυτούς έχουν και επωνυμία εκτροφείου δίνοντας 100 ευρώ, άλλοι μπορεί να έχουν και pet-shops ή ξενοδοχείο ή εκπαιδευτήριο σκύλων οπότε να καλύπτονται πίσω από αυτά για να κάνουν τις μαζικές μεταπωλήσεις τους και φυσικά χωρίς νόμιμη απόδειξη είσπραξης.

    Πρόκειται για μάστιγα γιατί μέσω της ηλεκτρονικής γίνονται οι περισσότερες πωλήσεις και έχουν πλημμυρίσει τον τόπο ζώα άρρωστα. Αυτοί παράγουν σε μεγάλο ποσοστό τα αδέσποτα. Επαναλαμβάνουμε ότι οι πωλήσεις κουταβιών ή γατών πλέον δεν γίνονται με αγγελίες ή στα pet shops που δεν βάζουν πλέον μέσα στη βιτρίνα τα ζώα αλλά απλά ανοίγουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και πουλάνε συνεχώς. Κάποια από τα ζώα είναι ετοιμοπαράδοτα και βρίσκονται σε κάποιο υπόγειο ή αποθήκη στοιβαγμένα και κάποια τα παραγγέλνει κανείς και σε 10 μέρες τα παραλαμβάνουν με ήδη παράνομους τρόπους μεταφοράς (ασυνόδευτα, στις αποσκευές ΚΤΕΛ και στα γκαράζ των πλοίων χωρίς τα απαραίτητα εμβόλια και κάτω των 8 εβδομάδων).

    Είναι νομιμοφανείς γιατί έχουν σήμανση και διαβατήριο, αλλά ψεύδονται όταν λένε στον πελάτη τους, ότι δήθεν έχουν “γραπτή εγγύηση καθαροαιμίας και μορφολογίας.” Τέτοιο πράγμα απλά δεν υπάρχει αφού για την καθαροαιμία χρειάζεται να υπάρχει το pedigree και η μορφολογία πιστοποιείται με τη συμμετοχή σε έκθεση και την αξιολόγηση από κριτή. Λένε επίσης: “Επιλεγμένα από τους καλύτερους εκτροφείς της Ευρώπης ” και ψεύδονται πάλι μιας και οι κανονισμοί της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI) απαγορεύουν ρητά να δίνουν οι εκτροφείς τα κουτάβια τους σε μεταπωλητές.

    Τα κουτάβια ή γατάκια αυτά προέρχονται από τα γνωστά puppy mills δηλαδή τους παραγωγούς μαζικής παραγωγής των Βαλκανίων που οι συνθήκες τους είναι τραγικές. Αυτά τα ζώα μπορεί να έχουν μόρβα ή τύφο και σύντομα τα περισσότερα θα εμφανίζουν κάθε είδους πάθηση (επιληψίες, τύφλωση, δυσπλασίες, νεφροπάθειες, καρδιοπάθειες, παραλύσεις κλπ) και αυτά είναι που θα βρεθούν πεταμένα στο δρόμο. Προέρχονται από κακή εκτροφή, αιμομιξίες, άρρωστους γεννήτορες κλπ. Θυμίζουν κάποια ράτσα αλλά μορφολογικά δεν καλύπτουν το πρότυπο της ράτσας. Εν κατακλείδι, μόνο η ταυτόχρονη απαγόρευση των ηλεκτρονικών pet-shops θα συμβάλλει ακαριαία στον κάθετο περιορισμό των αδέσποτων. Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή θα πρέπει να βρίσκει σύμφωνους τους νόμιμους εκτροφείς. Απαγορεύεται να εισάγονται στην Ελλάδα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση. Τα στοιχεία σήμανσης των εισαγόμενων ζώων (κωδικός σήμανσης και όνομα εισαγωγέα), από χώρες εκτός Ε.Ε.

    Το “από χώρες εκτος Ε.Ε.” θα πρέπει να απαλειφθεί αφού δημιουργεί μια τεράστια μαύρη τρύπα παράνομων εισαγωγών. Το 90% των εισαγόμενων ζώων εισάγονται από Ουγγαρία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σκόπια, Σερβία που οι περισσότερες είναι μέλη της Ε.Ε. Γιατί να μην καταγράφονται αυτά; Πρέπει να καταγράφονται στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα και ενημερώνεται απευθείας το ΕΜΖΣ.
    Όσο για την κατάργηση του θεσμού του ερασιτέχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου που ταυτόχρονα στο άρθρο αυτό την αναιρείτε δημιουργώντας ένα χάος στην πράξη, είναι προτιμότερο να θεσπίσετε όρους, προϋποθέσεις αδειοδότησης κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πλήρη ασυδοσία της κατάστασης.

    Αν δε κάτι θέλετε να καταργήσετε, αυτό να είναι οι επαγγελματίες εκτροφείς με την κατάσταση τύπου “puppy mills” που εκτρέφουν τα ζώα τους ή στη λιγότερη των περιπτώσεων πρέπει να ορίσετε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ευζωία των ζώων – μηχανών αναπαραγωγής – στην Υ.Α την οποία θα πρέπει να εκδώσετε το αργότερο εντός 2 μηνών από την δημοσίευση του νόμου για να μην έχουμε επανάληψη της τακτικής του ΥΠΑΑΤ, που δεν την εξέδωσε ΠΟΤΕ.

    Η δική μας πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Σλοβακίας, που σταμάτησε την εκτροφή κάθε είδους για 5 χρόνια, απορροφήθηκαν όλα τα αδέσποτα των κυνοκομείων τους αλλά και τα εκτός αυτών και μετά επανέφεραν την εκτροφή.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:34 | Δήμητρα Ποντικάκη

    ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ή ΔΙΕΥΚΡΙΝΊΣΕΙΣ

    Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο για σκύλους κάτω των 15 κιλών και πριν από το δεύτερο έτος για σκύλους άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας), και σε καμία περίπτωση πριν την παρέλευση τουλάχιστον ενός οιστρικού κύκλου από τον τελευταίο τοκετό”, και μέχρι 9 ετών. Μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική στείρωσή τους για λόγους ευζωίας και υγείας. Μπορούν να γονιμοποιηθούν μόνο μία φορά το έτος και ως 6 φορές στην ζωή τους. Αν η 6η φορά είναι πριν τα 9 έτη, επίσης στειρώνονται υποχρεωτικά μετά τον τοκετό. Για τους αρσενικούς σκύλους επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην αναπαραγωγή από ενός έτους οι έως 15 κιλά και από 2 ετών οι άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας). Δεν υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο για τους αρσενικούς σκύλους.
    Θηλυκές γάτες αναπαραγωγής γονιμοποιούνται μετά την παρέλευση του ενός έτους και έως έξι ετών, το ανώτερο μία φορά το έτος, και πάντως σε καμία περίπτωση πριν την παρέλευση ενός οιστρικού κύκλου από τον τελευταίο τοκετό, και έως τέσσερις γέννες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική στείρωσή τους για λόγους ευζωίας και υγείας.
    Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς, αρσενικά ή θηλυκά που τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορεί, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του. Ο προσδιορισμός των βλαβερών χαρακτηριστικών γίνεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και καταρτίζεται κατάλογος.
    Όλοι οι εκτροφείς υποχρεούνται και οπωσδήποτε πριν την αναπαραγωγή, να εξετάζουν τους μελλοντικούς γεννήτορες σκύλους τους, θηλυκούς και αρσενικούς, με βάση αυτόν τον κατάλογο.
    Με υπουργική απόφαση η οποία εκδίδεται σε διάστημα 2 μηνών, καθορίζεται λίστα κληρονομικών παθήσεων και στο βαθμό που το εκτρεφόμενο ζώο έχει μια από αυτές που επιβάλλεται η στείρωσή του, καθώς η πάθηση θα είναι προδήλως αντίθετη με την ευζωία των απογόνων, δεν θα πρέπει να αναπαράγεται αλλά υποχρεωτικά να στειρώνεται.
    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ. Απαγορεύεται: Η πώληση και η έκθεση σκύλων και γάτων από καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς petshops «καθώς και από τα ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης (μεταπώληση)».
    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

    Το άρθρο για τις αγγελίες δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τους μεταπωλητές κουταβιών και γατών. Είναι άλλο ζήτημα το να δημοσιεύσει κάποιος μια αγγελία πώλησης κουταβιών ή γατιών κάποιας γέννας και άλλο να έχει μια νόμιμη- μόνιμη πληρωμένη ιστοσελίδα. Οι μεταπωλητές δεν βάζουν αγγελίες, κάνουν τη δουλειά τους από ιστοσελίδες και συνεργάζονται με άτομα εκτός Ελλάδος. Αγγελίες βάζουν οι απλοί ιδιώτες.

    Δεν μπορεί το κράτος να κατεβάσει εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες νόμιμες ιστοσελίδες. Ο χώρος της ιστοσελίδας αγοράζεται συνήθως από άλλο κράτος. Κάποιοι από αυτούς έχουν και επωνυμία εκτροφείου δίνοντας 100 ευρώ, άλλοι μπορεί να έχουν και pet-shops ή ξενοδοχείο ή εκπαιδευτήριο σκύλων οπότε να καλύπτονται πίσω από αυτά για να κάνουν τις μαζικές μεταπωλήσεις τους και φυσικά χωρίς νόμιμη απόδειξη είσπραξης.

    Πρόκειται για μάστιγα γιατί μέσω της ηλεκτρονικής γίνονται οι περισσότερες πωλήσεις και έχουν πλημμυρίσει τον τόπο ζώα άρρωστα. Αυτοί παράγουν σε μεγάλο ποσοστό τα αδέσποτα. Επαναλαμβάνουμε ότι οι πωλήσεις κουταβιών ή γατών πλέον δεν γίνονται με αγγελίες ή στα pet shops που δεν βάζουν πλέον μέσα στη βιτρίνα τα ζώα αλλά απλά ανοίγουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και πουλάνε συνεχώς. Κάποια από τα ζώα είναι ετοιμοπαράδοτα και βρίσκονται σε κάποιο υπόγειο ή αποθήκη στοιβαγμένα και κάποια τα παραγγέλνει κανείς και σε 10 μέρες τα παραλαμβάνουν με ήδη παράνομους τρόπους μεταφοράς (ασυνόδευτα, στις αποσκευές ΚΤΕΛ και στα γκαράζ των πλοίων χωρίς τα απαραίτητα εμβόλια και κάτω των 8 εβδομάδων).

    Είναι νομιμοφανείς γιατί έχουν σήμανση και διαβατήριο, αλλά ψεύδονται όταν λένε στον πελάτη τους, ότι δήθεν έχουν “γραπτή εγγύηση καθαροαιμίας και μορφολογίας.” Τέτοιο πράγμα απλά δεν υπάρχει αφού για την καθαροαιμία χρειάζεται να υπάρχει το pedigree και η μορφολογία πιστοποιείται με τη συμμετοχή σε έκθεση και την αξιολόγηση από κριτή. Λένε επίσης: “Επιλεγμένα από τους καλύτερους εκτροφείς της Ευρώπης ” και ψεύδονται πάλι μιας και οι κανονισμοί της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI) απαγορεύουν ρητά να δίνουν οι εκτροφείς τα κουτάβια τους σε μεταπωλητές.

    Τα κουτάβια ή γατάκια αυτά προέρχονται από τα γνωστά puppy mills δηλαδή τους παραγωγούς μαζικής παραγωγής των Βαλκανίων που οι συνθήκες τους είναι τραγικές. Αυτά τα ζώα μπορεί να έχουν μόρβα ή τύφο και σύντομα τα περισσότερα θα εμφανίζουν κάθε είδους πάθηση (επιληψίες, τύφλωση, δυσπλασίες, νεφροπάθειες, καρδιοπάθειες, παραλύσεις κλπ) και αυτά είναι που θα βρεθούν πεταμένα στο δρόμο. Προέρχονται από κακή εκτροφή, αιμομιξίες, άρρωστους γεννήτορες κλπ. Θυμίζουν κάποια ράτσα αλλά μορφολογικά δεν καλύπτουν το πρότυπο της ράτσας. Εν κατακλείδι, μόνο η ταυτόχρονη απαγόρευση των ηλεκτρονικών pet-shops θα συμβάλλει ακαριαία στον κάθετο περιορισμό των αδέσποτων. Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή θα πρέπει να βρίσκει σύμφωνους τους νόμιμους εκτροφείς. Απαγορεύεται να εισάγονται στην Ελλάδα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση. Τα στοιχεία σήμανσης των εισαγόμενων ζώων (κωδικός σήμανσης και όνομα εισαγωγέα), από χώρες εκτός Ε.Ε.

    Το “από χώρες εκτος Ε.Ε.” θα πρέπει να απαλειφθεί αφού δημιουργεί μια τεράστια μαύρη τρύπα παράνομων εισαγωγών. Το 90% των εισαγόμενων ζώων εισάγονται από Ουγγαρία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σκόπια, Σερβία που οι περισσότερες είναι μέλη της Ε.Ε. Γιατί να μην καταγράφονται αυτά; Πρέπει να καταγράφονται στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα και ενημερώνεται απευθείας το ΕΜΖΣ.
    Όσο για την κατάργηση του θεσμού του ερασιτέχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου που ταυτόχρονα στο άρθρο αυτό την αναιρείτε δημιουργώντας ένα χάος στην πράξη, είναι προτιμότερο να θεσπίσετε όρους, προϋποθέσεις αδειοδότησης κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πλήρη ασυδοσία της κατάστασης.

    Αν δε κάτι θέλετε να καταργήσετε, αυτό να είναι οι επαγγελματίες εκτροφείς με την κατάσταση τύπου “puppy mills” που εκτρέφουν τα ζώα τους ή στη λιγότερη των περιπτώσεων πρέπει να ορίσετε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ευζωία των ζώων – μηχανών αναπαραγωγής – στην Υ.Α την οποία θα πρέπει να εκδώσετε το αργότερο εντός 2 μηνών από την δημοσίευση του νόμου για να μην έχουμε επανάληψη της τακτικής του ΥΠΑΑΤ, που δεν την εξέδωσε ΠΟΤΕ.

    Η δική μας πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Σλοβακίας, που σταμάτησε την εκτροφή κάθε είδους για 5 χρόνια, απορροφήθηκαν όλα τα αδέσποτα των κυνοκομείων τους αλλά και τα εκτός αυτών και μετά επανέφεραν την εκτροφή.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:09 | Καραλης Αποστόλης

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή

  • 16 Μαΐου 2021, 12:40 | Αγγελική

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΕΚΤΡΟΦΕΩΝ ΠΟΥ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΩΛΗΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΖΩΩΝ.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:02 | Γιάννης Κ.

    Ναι στην θεσμική κατωχυρωση του ερασιτέχνη εκτροφεα

  • 16 Μαΐου 2021, 12:52 | Δέσποινα Τιλ

    Ναι στην θεσμική κατωχυρωση του ερασιτέχνη εκτροφεα και την ελληνική Κυνοφιλία

  • 16 Μαΐου 2021, 12:17 | Θωμάς Κουσερας

    Ναι στην Κυνοφιλια και ερασιτεχνική εκτροφή

  • 16 Μαΐου 2021, 12:59 | Athanasiou Nick

    Επαναφορά του άρθρου για την θέσπιση ερασιτεχνικής Εκτροφής !!!

    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

    Μην αφήσετε τους κουταβέμπορους (Έλληνες και Ξένους) να συνεχίζουν τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές με προβληματικά και χωρίς έλεγχο σκυλιά αγνώστου πατρός και μητρός .

  • 16 Μαΐου 2021, 12:06 | Λίζα Μαγδαληνου

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:15 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΕΜΙΤΣΑΣ

    Ειναι ντροπη σε ιδιοκτητες σκυλων να στερησουν τη δυνατοτητα αναπαραγωγης των ζωων τους .Τελικα αυτοι που εφτιαξαν το νομοσχεδιο το μονο που δειχνουν ειναι το μισος τους για τα ζωα..ειναι προφανες πλεον οτι δεν τους ενδιαφερει η ποιοτητα ζωης των ζωων

  • 16 Μαΐου 2021, 12:30 | Φελεσάκης Ιωάννης

    Όχι στη στείρωση των θυληκών. Δεν υπαρχει επαγγελματική εκτροφή στην Ελλάδα. Πραγματικός έλεγχος στους ιδιοκτήτες.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:03 | Σταματάτος Ανδρεας

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή, όχι στην στειρωση

  • 16 Μαΐου 2021, 12:41 | ΣΕΡΓΙΑΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

    Ειναι αδιανοητο να απαγορευετε σε καποιον να εκτρεφει ερασιτεχνικα εστω τις ελληνικες φυλες σκυλων. Προσπαθειτε τελικα να θυσιασετε και τις ψυχες των ζωων μας στο βωμο του εμποριου και του κερδους?Σε λιγο θα ελεγχετε και τη δικη μας αναπαραγωγη κατα το δοκουν?
    ΝΤΡΟΠΗ !!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 12:25 | Ξένια Δημητρίου

    ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ!ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΕΚΤΡΟΦΕΑ ΔΕΝ ΣΤΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ!

  • 16 Μαΐου 2021, 12:13 | Κωνσταντίνος

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή

  • 16 Μαΐου 2021, 12:39 | Νίκος Σαρρης

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή! Απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση!!

  • 16 Μαΐου 2021, 12:15 | ΑΛΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ !!!

  • 16 Μαΐου 2021, 11:14 | Σύλλογος Φίλων Ζώων «Η Ελπίδα» ΑΡΙΔΑΙΑΣ

    ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ή ΔΙΕΥΚΡΙΝΊΣΕΙΣ

    Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο για σκύλους κάτω των 15 κιλών και πριν από το δεύτερο έτος για σκύλους άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας), και σε καμία περίπτωση πριν την παρέλευση τουλάχιστον ενός οιστρικού κύκλου από τον τελευταίο τοκετό”, και μέχρι 9 ετών. Μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική στείρωσή τους για λόγους ευζωίας και υγείας. Μπορούν να γονιμοποιηθούν μόνο μία φορά το έτος και ως 6 φορές στην ζωή τους. Αν η 6η φορά είναι πριν τα 9 έτη, επίσης στειρώνονται υποχρεωτικά μετά τον τοκετό. Για τους αρσενικούς σκύλους επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην αναπαραγωγή από ενός έτους οι έως 15 κιλά και από 2 ετών οι άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας). Δεν υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο για τους αρσενικούς σκύλους.
    Θηλυκές γάτες αναπαραγωγής γονιμοποιούνται μετά την παρέλευση του ενός έτους και έως έξι ετών, το ανώτερο μία φορά το έτος, και πάντως σε καμία περίπτωση πριν την παρέλευση ενός οιστρικού κύκλου από τον τελευταίο τοκετό, και έως τέσσερις γέννες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική στείρωσή τους για λόγους ευζωίας και υγείας.
    Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς, αρσενικά ή θηλυκά που τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορεί, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του. Ο προσδιορισμός των βλαβερών χαρακτηριστικών γίνεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και καταρτίζεται κατάλογος.
    Όλοι οι εκτροφείς υποχρεούνται και οπωσδήποτε πριν την αναπαραγωγή, να εξετάζουν τους μελλοντικούς γεννήτορες σκύλους τους, θηλυκούς και αρσενικούς, με βάση αυτόν τον κατάλογο.
    Με υπουργική απόφαση η οποία εκδίδεται σε διάστημα 2 μηνών, καθορίζεται λίστα κληρονομικών παθήσεων και στο βαθμό που το εκτρεφόμενο ζώο έχει μια από αυτές που επιβάλλεται η στείρωσή του, καθώς η πάθηση θα είναι προδήλως αντίθετη με την ευζωία των απογόνων, δεν θα πρέπει να αναπαράγεται αλλά υποχρεωτικά να στειρώνεται.
    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ. Απαγορεύεται: Η πώληση και η έκθεση σκύλων και γάτων από καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς petshops «καθώς και από τα ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης (μεταπώληση)».
    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

    Το άρθρο για τις αγγελίες δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τους μεταπωλητές κουταβιών και γατών. Είναι άλλο ζήτημα το να δημοσιεύσει κάποιος μια αγγελία πώλησης κουταβιών ή γατιών κάποιας γέννας και άλλο να έχει μια νόμιμη- μόνιμη πληρωμένη ιστοσελίδα. Οι μεταπωλητές δεν βάζουν αγγελίες, κάνουν τη δουλειά τους από ιστοσελίδες και συνεργάζονται με άτομα εκτός Ελλάδος. Αγγελίες βάζουν οι απλοί ιδιώτες.

    Δεν μπορεί το κράτος να κατεβάσει εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες νόμιμες ιστοσελίδες. Ο χώρος της ιστοσελίδας αγοράζεται συνήθως από άλλο κράτος. Κάποιοι από αυτούς έχουν και επωνυμία εκτροφείου δίνοντας 100 ευρώ, άλλοι μπορεί να έχουν και pet-shops ή ξενοδοχείο ή εκπαιδευτήριο σκύλων οπότε να καλύπτονται πίσω από αυτά για να κάνουν τις μαζικές μεταπωλήσεις τους και φυσικά χωρίς νόμιμη απόδειξη είσπραξης.

    Πρόκειται για μάστιγα γιατί μέσω της ηλεκτρονικής γίνονται οι περισσότερες πωλήσεις και έχουν πλημμυρίσει τον τόπο ζώα άρρωστα. Αυτοί παράγουν σε μεγάλο ποσοστό τα αδέσποτα. Επαναλαμβάνουμε ότι οι πωλήσεις κουταβιών ή γατών πλέον δεν γίνονται με αγγελίες ή στα pet shops που δεν βάζουν πλέον μέσα στη βιτρίνα τα ζώα αλλά απλά ανοίγουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και πουλάνε συνεχώς. Κάποια από τα ζώα είναι ετοιμοπαράδοτα και βρίσκονται σε κάποιο υπόγειο ή αποθήκη στοιβαγμένα και κάποια τα παραγγέλνει κανείς και σε 10 μέρες τα παραλαμβάνουν με ήδη παράνομους τρόπους μεταφοράς (ασυνόδευτα, στις αποσκευές ΚΤΕΛ και στα γκαράζ των πλοίων χωρίς τα απαραίτητα εμβόλια και κάτω των 8 εβδομάδων).

    Είναι νομιμοφανείς γιατί έχουν σήμανση και διαβατήριο, αλλά ψεύδονται όταν λένε στον πελάτη τους, ότι δήθεν έχουν “γραπτή εγγύηση καθαροαιμίας και μορφολογίας.” Τέτοιο πράγμα απλά δεν υπάρχει αφού για την καθαροαιμία χρειάζεται να υπάρχει το pedigree και η μορφολογία πιστοποιείται με τη συμμετοχή σε έκθεση και την αξιολόγηση από κριτή. Λένε επίσης: “Επιλεγμένα από τους καλύτερους εκτροφείς της Ευρώπης ” και ψεύδονται πάλι μιας και οι κανονισμοί της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI) απαγορεύουν ρητά να δίνουν οι εκτροφείς τα κουτάβια τους σε μεταπωλητές.

    Τα κουτάβια ή γατάκια αυτά προέρχονται από τα γνωστά puppy mills δηλαδή τους παραγωγούς μαζικής παραγωγής των Βαλκανίων που οι συνθήκες τους είναι τραγικές. Αυτά τα ζώα μπορεί να έχουν μόρβα ή τύφο και σύντομα τα περισσότερα θα εμφανίζουν κάθε είδους πάθηση (επιληψίες, τύφλωση, δυσπλασίες, νεφροπάθειες, καρδιοπάθειες, παραλύσεις κλπ) και αυτά είναι που θα βρεθούν πεταμένα στο δρόμο. Προέρχονται από κακή εκτροφή, αιμομιξίες, άρρωστους γεννήτορες κλπ. Θυμίζουν κάποια ράτσα αλλά μορφολογικά δεν καλύπτουν το πρότυπο της ράτσας. Εν κατακλείδι, μόνο η ταυτόχρονη απαγόρευση των ηλεκτρονικών pet-shops θα συμβάλλει ακαριαία στον κάθετο περιορισμό των αδέσποτων. Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή θα πρέπει να βρίσκει σύμφωνους τους νόμιμους εκτροφείς. Απαγορεύεται να εισάγονται στην Ελλάδα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση. Τα στοιχεία σήμανσης των εισαγόμενων ζώων (κωδικός σήμανσης και όνομα εισαγωγέα), από χώρες εκτός Ε.Ε.

    Το “από χώρες εκτος Ε.Ε.” θα πρέπει να απαλειφθεί αφού δημιουργεί μια τεράστια μαύρη τρύπα παράνομων εισαγωγών. Το 90% των εισαγόμενων ζώων εισάγονται από Ουγγαρία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σκόπια, Σερβία που οι περισσότερες είναι μέλη της Ε.Ε. Γιατί να μην καταγράφονται αυτά; Πρέπει να καταγράφονται στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα και ενημερώνεται απευθείας το ΕΜΖΣ.
    Όσο για την κατάργηση του θεσμού του ερασιτέχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου που ταυτόχρονα στο άρθρο αυτό την αναιρείτε δημιουργώντας ένα χάος στην πράξη, είναι προτιμότερο να θεσπίσετε όρους, προϋποθέσεις αδειοδότησης κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πλήρη ασυδοσία της κατάστασης.

    Αν δε κάτι θέλετε να καταργήσετε, αυτό να είναι οι επαγγελματίες εκτροφείς με την κατάσταση τύπου “puppy mills” που εκτρέφουν τα ζώα τους ή στη λιγότερη των περιπτώσεων πρέπει να ορίσετε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ευζωία των ζώων – μηχανών αναπαραγωγής – στην Υ.Α την οποία θα πρέπει να εκδώσετε το αργότερο εντός 2 μηνών από την δημοσίευση του νόμου για να μην έχουμε επανάληψη της τακτικής του ΥΠΑΑΤ, που δεν την εξέδωσε ΠΟΤΕ.

    Η δική μας πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Σλοβακίας, που σταμάτησε την εκτροφή κάθε είδους για 5 χρόνια, απορροφήθηκαν όλα τα αδέσποτα των κυνοκομείων τους αλλά και τα εκτός αυτών και μετά επανέφεραν την εκτροφή.

  • 16 Μαΐου 2021, 11:55 | Σοφία Λεοντιάδου

    ΑΡΘΡΟ 6
     
     ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ή ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
    Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο για σκύλους κάτω των 15 κιλών και πριν από το δεύτερο έτος για σκύλους άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας) και σε καμία περίπτωση πριν από την παρέλευση εννέα μηνών από τον τελευταίο τοκετό. Για τους αρσενικούς σκύλους επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην αναπαραγωγή από ενός έτους οι έως 15 κιλά και από 2 ετών οι άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας). Δεν υπάρχει ανώτερο χρονικό όριο για τους αρσενικούς σκύλους  
    Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς, αρσενικά ή θηλυκά που τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορεί, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του. Ο προσδιορισμός των βλαβερών χαρακτηριστικών γίνεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και καταρτίζεται κατάλογος. Όλοι οι εκτροφείς υποχρεούνται και οπωσδήποτε πριν την αναπαραγωγή, να εξετάζουν τους μελλοντικούς γεννήτορες σκύλους τους, θηλυκούς και αρσενικούς, με βάση αυτόν τον κατάλογο.
     
    Με υπουργική απόφαση η οποία εκδίδεται σε διάστημα 2 μηνών, καθορίζεται λίστα κληρονομικών παθήσεων   και στο βαθμό που το εκτρεφόμενο ζώο έχει  μια από αυτές που επιβάλλεται η στείρωσή του καθώς η πάθηση θα είναι προδήλως αντίθετη με την ευζωία των απογόνων.
    . Απαγορεύεται:
     
    η πώληση και η έκθεση σκύλων και γάτων από καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς petshops)
    (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ) το «καθώς και από τα ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης (μεταπώληση)»
    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Το άρθρο για τις αγγελίες δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τους μεταπωλητές κουταβιών και γατών. Είναι άλλο ζήτημα το να δημοσιεύσει κάποιος μια αγγελία πώλησης κουταβιών ή γατιών κάποιας γέννας και άλλο να έχει μια νόμιμη- μόνιμη πληρωμένη ιστοσελίδα.
    Οι μεταπωλητές δεν βάζουν αγγελίες, κάνουν τη δουλειά τους από ιστοσελίδες και συνεργάζονται με άτομα εκτός Ελλάδος. Αγγελίες βάζουν οι απλοί ιδιώτες.
    Δεν μπορεί το κράτος να κατεβάσει εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες νόμιμες ιστοσελίδες. Ο χώρος της ιστοσελίδας αγοράζεται συνήθως από άλλο κράτος.Κάποιοι από αυτούς έχουν και επωνυμία εκτροφείου δίνοντας 100 ευρώ, άλλοι μπορεί να έχουν και pet-shop ή ξενοδοχείο ή εκπαιδευτήριο σκύλων οπότε να καλύπτονται πίσω από αυτά για να κάνουν τις μαζικές μεταπωλήσεις τους και φυσικά χωρίς απόδειξη.
    Πρόκειται για μάστιγα  γιατί μέσω της ηλεκτρονικής προώθησης πραγματοποιούνται οι  περισσότερες πωλήσεις και έχουν πλημμυρίσει τον τόπο ζώα άρρωστα.
    Ξεκάθαρα πλέον οι περισσότερες πωλήσεις κουταβιών ή γατιών δεν γίνονται με αγγελίες ή στα Pet shop αφού δεν βάζουν πλέον μέσα στη βιτρίνα τα ζώα.
    Αντίθετα, ανοίγουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και πουλάνε συνεχώς. Κάποια από τα ζώα είναι ετοιμοπαράδοτα και βρίσκονται σε κάποιο υπόγειο ή αποθήκη στοιβαγμένα και κάποια τα παραγγέλνει κανείς και σε 10 μέρες τα παραλαμβάνει.
    Είναι νομιμοφανείς γιατί έχουν σήμανση και διαβατήριο, αλλά ψεύδονται ,όταν λένε στο πελάτη τους, ότι δήθεν έχουν «γραπτή εγγύηση καθαροαιμίας και μορφολογίας.»
    Όμως για την καθαροαιμία χρειάζεται να υπάρχει το pedigree και η μορφολογία πιστοποιείται με τη συμμετοχή σε έκθεση και την αξιολόγηση από κριτή…
    Διαφημίζονται ως : «Επιλεγμένα από τους καλύτερους εκτροφείς της Ευρώπης » και ψεύδονται πάλι μιας και οι κανονισμοί της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI) απαγορεύουν ρητά να δίνουν οι εκτροφείς τα κουτάβια τους σε μεταπωλητές.
    Τα κουτάβια ή γατάκια αυτά προέρχονται από τα γνωστά puppymills δηλαδή τους παραγωγούς μαζικής παραγωγής των Βαλκανίων όπου οι συνθήκες τους είναι τραγικές. Αυτά τα ζώα κουτάβια μπορεί να έχουν μόρβα ή τύφο και σύντομα τα περισσότερα θα εμφανίζουν κάθε είδους πάθηση (επιληψίες, τύφλωση, δυσπλασίες, νεφροπάθειες, καρδιοπάθειες, παραλύσεις κλπ) και αυτά είναι που θα βρεθούν πεταμένα στο δρόμο.
    Προέρχονται από κακή εκτροφή, αιμομιξίες, άρρωστους γεννήτορες κλπ Θυμίζουν κάποια ράτσα αλλά μορφολογικά δεν καλύπτουν το πρότυπο της ράτσας.
    Εν κατακλείδι,μόνο η ταυτόχρονη απαγόρευση των ηλεκτρονικών pet-shop θα συμβάλλει ακαριαία στον κάθετο περιορισμό των αδέσποτων.
    Θεωρούμε πως η πρόταση αυτή θα πρέπει να βρίσκει σύμφωνους  τους νόμιμους εκτροφείς.
     
    Απαγορεύεται να εισάγονται στην Ελλάδα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση. Τα στοιχεία σήμανσης των εισαγόμενων ζώων (κωδικός σήμανσης και όνομα εισαγωγέα), από χώρες εκτός Ε.Ε.
    Το «από χώρες εκτός Ε.Ε.  θα πρέπει να απαλειφθεί αφού δημιουργεί μια τεράστια μαύρη τρύπα παράνομων εισαγωγών. Το 90% των εισαγόμενων ζώων εισάγονται από Ουγγαρία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σκόπια, Σερβία) που οι περισσότερες είναι μέλη της Ε.Ε. Γιατί να μην καταγράφονται αυτά;
    Να καταγράφονται στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα και ενημερώνεται απευθείας το ΕΜΖΣ.

    Λεοντιάδου Σοφία

  • 16 Μαΐου 2021, 11:12 | Παυλίνα Βλάχου

    Ναι στην ελεγχόμενη ερασιτεχνική εκτροφή,ναι στην ελληνική εκτροφή και για τις ελληνικές φυλές αλλά και για τις ξένες φυλές!!!με επικεφαλή τον κυνοφυλικο όμιλο Ελλάδος!!!κάτω τα χέρια από την ελληνική εκτροφή σκύλων!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 11:15 | Χρήστος Α.

    Ναι στην κατοχύρωση της ερασιτεχνικής εκτροφής. όχι στην υποχρεωτική στείρωση!

  • 16 Μαΐου 2021, 11:12 | haris

    oxi

  • 16 Μαΐου 2021, 11:56 | Μαρία Ξυλούρη

    ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ή ΔΙΕΥΚΡΙΝΊΣΕΙΣ

    Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο για σκύλους κάτω των 15 κιλών και πριν από το δεύτερο έτος για σκύλους άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας), και σε καμία περίπτωση πριν την παρέλευση τουλάχιστον ενός οιστρικού κύκλου από τον τελευταίο τοκετό”, και μέχρι 9 ετών. Μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική στείρωσή τους για λόγους ευζωίας και υγείας. Μπορούν να γονιμοποιηθούν μόνο μία φορά το έτος και ως 6 φορές στην ζωή τους. Αν η 6η φορά είναι πριν τα 9 έτη, επίσης στειρώνονται υποχρεωτικά μετά τον τοκετό. Για τους αρσενικούς σκύλους επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην αναπαραγωγή από ενός έτους οι έως 15 κιλά και από 2 ετών οι άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας). Δεν υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο για τους αρσενικούς σκύλους.
    Θηλυκές γάτες αναπαραγωγής γονιμοποιούνται μετά την παρέλευση του ενός έτους και έως έξι ετών, το ανώτερο μία φορά το έτος, και πάντως σε καμία περίπτωση πριν την παρέλευση ενός οιστρικού κύκλου από τον τελευταίο τοκετό, και έως τέσσερις γέννες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική στείρωσή τους για λόγους ευζωίας και υγείας.

    Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς, αρσενικά ή θηλυκά που τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορεί, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του. Ο προσδιορισμός των βλαβερών χαρακτηριστικών γίνεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και καταρτίζεται κατάλογος.

    Όλοι οι εκτροφείς υποχρεούνται και οπωσδήποτε πριν την αναπαραγωγή, να εξετάζουν τους μελλοντικούς γεννήτορες σκύλους τους, θηλυκούς και αρσενικούς, με βάση αυτόν τον κατάλογο.

    Με υπουργική απόφαση η οποία εκδίδεται σε διάστημα 2 μηνών, καθορίζεται λίστα κληρονομικών παθήσεων και στο βαθμό που το εκτρεφόμενο ζώο έχει μια από αυτές που επιβάλλεται η στείρωσή του, καθώς η πάθηση θα είναι προδήλως αντίθετη με την ευζωία των απογόνων, δεν θα πρέπει να αναπαράγεται αλλά υποχρεωτικά να στειρώνεται.

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ. Απαγορεύεται: Η πώληση και η έκθεση σκύλων και γάτων από καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς petshops «καθώς και από τα ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης (μεταπώληση)».

  • 16 Μαΐου 2021, 11:47 | Μακρης Κωστας

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 16 Μαΐου 2021, 11:38 | Τόλιας Καραγεώργος

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή.

  • 16 Μαΐου 2021, 10:16 | Στρατης Μ

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή για να υπάρχουν όλες οι φυλές

  • 16 Μαΐου 2021, 10:17 | ΑΡΓΥΡΟΥΔΗ ΜΑΡΙΝΑ

    Nα απαγορεύεται η πώληση και η έκθεση και των πουλιών στα κλουβιά στα PET SHOPS.

  • 16 Μαΐου 2021, 10:17 | Αλέκος

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή. δεν πρέπει να επεμβαίνουμε στα πάντα που έχει φτιάξει η φύση γιατί έτσι θέλουν κάποιοι.

  • 16 Μαΐου 2021, 10:41 | Αλέκος

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή, όχι στη στείρωση.

  • 16 Μαΐου 2021, 10:26 | ΜΑΡΙΑ Γ.

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

  • 16 Μαΐου 2021, 10:03 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Π.

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

  • 16 Μαΐου 2021, 10:40 | ΣΠ.Π.

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

  • 16 Μαΐου 2021, 10:10 | ΣΟΦΙΑ Π.

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

  • 16 Μαΐου 2021, 10:04 | ΝΙΚΟΣ ΒΑΚΙΔΗΣ

    Απαράδεκτη η παράγραφος 3…π.χ. Έχω ένα πανέμορφο-αξιαγάπητο κοκόνι ή ένα θαυμάσιο κυνηγόσκυλο και κάποιοι συγγενείς και φίλοι θέλουν να υιοθετήσουν κάποιο απόγονο εφόσον γεννήσει….Ποιός λόγος περι ευζωίας απαγορεύει αυτήν την δυνατότητα και μάλιστα με ποινικές ευθύνες?

  • 16 Μαΐου 2021, 10:47 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙΤΗΣ

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων

  • 16 Μαΐου 2021, 10:09 | Βασιλική Χρήστου φιλοζωικό σωματείο Αδεσποτολόγιο

    Στο άρθρο 6 «Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς» επισημαίνονται τα εξής: «3. Κάθε άλλη περίπτωση εκτροφής, αναπαραγωγής, πώλησης ή δωρεάν διάθεσης ζώου από ιδιώτη ιδιοκτήτη, πλην των εγκεκριμένων και αδειοδοτημένων σύμφωνα με το παρόν, θεωρείται παράνομη εκτροφή και εμπορία και υπόκειται στις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις των άρθρων 21 και 22.».
    9.Απαγορεύονται οι διαδικτυακές, έντυπες ή άλλες αγγελίες «για ζευγάρωμα» ζώων συντροφιάς.
    10.Αγγελίες για πώληση ζώων συντροφιάς σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις, ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπονται μόνο από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 1, με υποχρεωτική αναφορά του αριθμού σήμανσης και του αριθμού έγκρισης του εγκεκριμένου εκτροφέα. Ειδικώς για σκύλους και γάτες επιτρέπεται η δημοσίευση αγγελίας για υιοθεσία εφόσον συνοδεύεται από τον υπερσύνδεσμο της υιοθεσίας που έχει αναρτηθεί στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.
    11.Ειδικά για σκύλους και γάτες, στις αγγελίες για πώληση ή υιοθεσία, αναρτώνται υποχρεωτικά οι ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν το ζώο και περιλαμβάνουν πρόσφατη φωτογραφία του ζώου, τον αριθμό ταυτοποίησης (microchip), τη βάση δεδομένων στην οποία το ζώο έχει καταγραφεί, την ημερομηνία γέννησης και τη χώρα προέλευσης (τόπος γέννησης), το φύλο, τη φυλή, την τιμή του ζώου, εφόσον πωλείται, και τα δικαιώματα του αγοραστή, πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς και τις αποπαρασιτώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και εάν το ζώο είναι στειρωμένο ή όχι. Επιπλέον, στις αγγελίες σκύλων και γατών πρέπει να περιλαμβάνονται ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν στους πωλητές ή τους διαφημίζοντες όπως τα στοιχεία επικοινωνίας του πωλητή ή του διαφημίζοντα (όνομα και επώνυμο, αριθμός τηλεφώνου), λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τόπος όπου βρίσκεται το ζώο, το καθεστώς του πωλητή ή του διαφημίζοντα, δηλαδή εάν πρόκειται για εκτροφέα, φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φυσικό πρόσωπο που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο, καθώς και ο αριθμός έγκρισης του εκτροφέα, του πωλητή, του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού σκοπού ή του φυσικού προσώπου που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο.
    12.Για την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας σε κάθε διαφήμιση ή αγγελία τίθεται η εξής προειδοποίηση: «Ένα ζώο δεν είναι παιχνίδι. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η αγορά ή η υιοθεσία ενός ζώου είναι μια απόφαση που αλλάζει τη ζωή σας. Ως ιδιοκτήτης ζώου είστε νομικά υποχρεωμένος να διασφαλίσετε την κάλυψη όλων των αναγκών για την ευζωία του. Σε αντίθετη περίπτωση διαπράττετε αδίκημα που τιμωρείται από τον νόμο».
    ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ή ΔΙΕΥΚΡΙΝΊΣΕΙΣ
    ❖ Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο για σκύλους κάτω των 15 κιλών και πριν από το δεύτερο έτος για σκύλους άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας), και σε καμία περίπτωση πριν την παρέλευση τουλάχιστον ενός οιστρικού κύκλου από τον τελευταίο τοκετό», και μέχρι 9 ετών. Μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική στείρωσή τους για λόγους ευζωίας και υγείας. Μπορούν να γονιμοποιηθούν μόνο μία φορά το έτος και ως 6 φορές στην ζωή τους. Αν η 6η φορά είναι πριν τα 9 έτη, επίσης στειρώνονται υποχρεωτικά μετά τον τοκετό. Για τους αρσενικούς σκύλους επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην αναπαραγωγή από ενός έτους οι έως 15 κιλά και από 2 ετών οι άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας). Δεν υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο για τους αρσενικούς σκύλους.
    ❖ Θηλυκές γάτες αναπαραγωγής γονιμοποιούνται μετά την παρέλευση του ενός έτους και έως έξι ετών, το ανώτερο μία φορά το έτος, και πάντως σε καμία περίπτωση πριν την παρέλευση ενός οιστρικού κύκλου από τον τελευταίο τοκετό, και έως τέσσερις γέννες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική στείρωσή τους για λόγους ευζωίας και υγείας.
    ❖ Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς, αρσενικά ή θηλυκά που τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορεί, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του. Ο προσδιορισμός των βλαβερών χαρακτηριστικών γίνεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και καταρτίζεται κατάλογος.
    ❖ Όλοι οι εκτροφείς υποχρεούνται και οπωσδήποτε πριν την αναπαραγωγή, να εξετάζουν τους μελλοντικούς γεννήτορες σκύλους τους, θηλυκούς και αρσενικούς, με βάση αυτόν τον κατάλογο.
    ❖ Με υπουργική απόφαση η οποία εκδίδεται σε διάστημα 2 μηνών, καθορίζεται λίστα κληρονομικών παθήσεων και στο βαθμό που το εκτρεφόμενο ζώο έχει μια από αυτές που επιβάλλεται η στείρωσή του, καθώς η πάθηση θα είναι προδήλως αντίθετη με την ευζωία των απογόνων, δεν θα πρέπει να αναπαράγεται αλλά υποχρεωτικά να στειρώνεται.
    ❖ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ. Απαγορεύεται: Η πώληση και η έκθεση σκύλων και γάτων από καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς petshops«καθώς και από τα ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης (μεταπώληση)».
    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
    Το άρθρο για τις αγγελίες δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τους μεταπωλητές κουταβιών και γατών. Είναι άλλο ζήτημα το να δημοσιεύσει κάποιος μια αγγελία πώλησης κουταβιών ή γατιών κάποιας γέννας και άλλο να έχει μια νόμιμη- μόνιμη πληρωμένη ιστοσελίδα. Οι μεταπωλητές δεν βάζουν αγγελίες, κάνουν τη δουλειά τους από ιστοσελίδες και συνεργάζονται με άτομα εκτός Ελλάδος. Αγγελίες βάζουν οι απλοί ιδιώτες.
    Δεν μπορεί το κράτος να κατεβάσει εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες νόμιμες ιστοσελίδες. Ο χώρος της ιστοσελίδας αγοράζεται συνήθως από άλλο κράτος. Κάποιοι από αυτούς έχουν και επωνυμία εκτροφείου δίνοντας 100 ευρώ, άλλοι μπορεί να έχουν και pet-shops ή ξενοδοχείο ή εκπαιδευτήριο σκύλων οπότε να καλύπτονται πίσω από αυτά για να κάνουν τις μαζικές μεταπωλήσεις τους και φυσικά χωρίς νόμιμη απόδειξη είσπραξης.
    Πρόκειται για μάστιγα γιατί μέσω της ηλεκτρονικής γίνονται οι περισσότερες πωλήσεις και έχουν πλημμυρίσει τον τόπο ζώα άρρωστα. Αυτοί παράγουν σε μεγάλο ποσοστό τα αδέσποτα. Επαναλαμβάνουμε ότι οι πωλήσεις κουταβιών ή γατών πλέον δεν γίνονται με αγγελίες ή στα πετσοπ που δεν βάζουν πλέον μέσα στη βιτρίνα τα ζώα αλλά απλά ανοίγουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και πουλάνε συνεχώς. Κάποια από τα ζώα είναι ετοιμοπαράδοτα και βρίσκονται σε κάποιο υπόγειο ή αποθήκη στοιβαγμένα και κάποια τα παραγγέλνει κανείς και σε 10 μέρες τα παραλαμβάνουν με ήδη παράνομους τρόπους μεταφοράς (ασυνόδευτα, στις αποσκευές ΚΤΕΛ και στα γκαράζ των πλοίων χωρίς τα απαραίτητα εμβόλια και κάτω των 8 εβδομάδων).
    Είναι νομιμοφανείς γιατί έχουν σήμανση και διαβατήριο, αλλά ψεύδονται όταν λένε στον πελάτη τους, ότι δήθεν έχουν «γραπτή εγγύηση καθαροαιμίας και μορφολογίας.» Τέτοιο πράγμα απλά δεν υπάρχει αφού για την καθαροαιμία χρειάζεται να υπάρχει το pedigree και η μορφολογία πιστοποιείται με τη συμμετοχή σε έκθεση και την αξιολόγηση από κριτή. Λένε επίσης: «Επιλεγμένα από τους καλύτερους εκτροφείς της Ευρώπης » και ψεύδονται πάλι μιας και οι κανονισμοί της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI) απαγορεύουν ρητά να δίνουν οι εκτροφείς τα κουτάβια τους σε μεταπωλητές.
    Τα κουτάβια ή γατάκια αυτά προέρχονται από τα γνωστά puppymillsδηλαδή τους παραγωγούς μαζικής παραγωγής των Βαλκανίων που οι συνθήκες τους είναι τραγικές. Αυτά τα ζώα μπορεί να έχουν μόρβα ή τύφο και σύντομα τα περισσότερα θα εμφανίζουν κάθε είδους πάθηση (επιληψίες, τύφλωση, δυσπλασίες, νεφροπάθειες, καρδιοπάθειες, παραλύσεις κλπ) και αυτά είναι που θα βρεθούν πεταμένα στο δρόμο. Προέρχονται από κακή εκτροφή, αιμομιξίες, άρρωστους γεννήτορες κλπ. Θυμίζουν κάποια ράτσα αλλά μορφολογικά δεν καλύπτουν το πρότυπο της ράτσας. Εν κατακλείδι, μόνο η ταυτόχρονη απαγόρευση των ηλεκτρονικών pet-shops θα συμβάλλει ακαριαία στον κάθετο περιορισμό των αδέσποτων. Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή θα πρέπει να βρίσκει σύμφωνους τους νόμιμους εκτροφείς. Απαγορεύεται να εισάγονται στην Ελλάδα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση. Τα στοιχεία σήμανσης των εισαγόμενων ζώων (κωδικός σήμανσης και όνομα εισαγωγέα), από χώρες εκτός Ε.Ε.❖ Το “από χώρες εκτός Ε.Ε.” θα πρέπει να απαλειφθεί αφού δημιουργεί μια τεράστια μαύρη τρύπα παράνομων εισαγωγών. Το 90% των εισαγόμενων ζώων εισάγονται από Ουγγαρία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σκόπια, Σερβία που οι περισσότερες είναι μέλη της Ε.Ε. Γιατί να μην καταγράφονται αυτά; Πρέπει να καταγράφονται στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα και ενημερώνεται απευθείας το ΕΜΖΣ.
    Όσο για την κατάργηση του θεσμού του ερασιτέχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου που ταυτόχρονα στο άρθρο αυτό την αναιρείτε δημιουργώντας ένα χάος στην πράξη, είναι προτιμότερο να θεσπίσετε όρους, προϋποθέσεις αδειοδότησης κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πλήρη ασυδοσία της κατάστασης.
    Αν δε κάτι θέλετε να καταργήσετε, αυτό να είναι οι επαγγελματίες εκτροφείς με την κατάσταση τύπου “puppymills” που εκτρέφουν τα ζώα τους ή στη λιγότερη των περιπτώσεων πρέπει να ορίσετε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ευζωία των ζώων – μηχανών αναπαραγωγής – στην Υ.Α την οποία θα πρέπει να εκδώσετε το αργότερο εντός 2 μηνών από την δημοσίευση του νόμου για να μην έχουμε επανάληψη της τακτικής του ΥΠΑΑΤ, που δεν την εξέδωσε ΠΟΤΕ.
    ❖ Η δική μας πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Σλοβακίας, που σταμάτησε την εκτροφή κάθε είδους για 5 χρόνια, απορροφήθηκαν όλα τα αδέσποτα των κυνοκομείων τους αλλά και τα εκτός αυτών και μετά επανέφεραν την εκτροφή.

  • 16 Μαΐου 2021, 10:04 | Δαλέζιος Αντώνης

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:

    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 16 Μαΐου 2021, 10:53 | Βασιλική Χρήστου φιλοζωικό σωματείο Αδεσποτολόγιο

    Θέσεις της ΠΦΠΟ
    Στο άρθρο 6 «Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς» επισημαίνονται τα εξής: «3. Κάθε άλλη περίπτωση εκτροφής, αναπαραγωγής, πώλησης ή δωρεάν διάθεσης ζώου από ιδιώτη ιδιοκτήτη, πλην των εγκεκριμένων και αδειοδοτημένων σύμφωνα με το παρόν, θεωρείται παράνομη εκτροφή και εμπορία και υπόκειται στις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις των άρθρων 21 και 22.».
    9.Απαγορεύονται οι διαδικτυακές, έντυπες ή άλλες αγγελίες «για ζευγάρωμα» ζώων συντροφιάς.
    10.Αγγελίες για πώληση ζώων συντροφιάς σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις, ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπονται μόνο από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 1, με υποχρεωτική αναφορά του αριθμού σήμανσης και του αριθμού έγκρισης του εγκεκριμένου εκτροφέα. Ειδικώς για σκύλους και γάτες επιτρέπεται η δημοσίευση αγγελίας για υιοθεσία εφόσον συνοδεύεται από τον υπερσύνδεσμο της υιοθεσίας που έχει αναρτηθεί στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.
    11.Ειδικά για σκύλους και γάτες, στις αγγελίες για πώληση ή υιοθεσία, αναρτώνται υποχρεωτικά οι ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν το ζώο και περιλαμβάνουν πρόσφατη φωτογραφία του ζώου, τον αριθμό ταυτοποίησης (microchip), τη βάση δεδομένων στην οποία το ζώο έχει καταγραφεί, την ημερομηνία γέννησης και τη χώρα προέλευσης (τόπος γέννησης), το φύλο, τη φυλή, την τιμή του ζώου, εφόσον πωλείται, και τα δικαιώματα του αγοραστή, πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς και τις αποπαρασιτώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και εάν το ζώο είναι στειρωμένο ή όχι. Επιπλέον, στις αγγελίες σκύλων και γατών πρέπει να περιλαμβάνονται ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν στους πωλητές ή τους διαφημίζοντες όπως τα στοιχεία επικοινωνίας του πωλητή ή του διαφημίζοντα (όνομα και επώνυμο, αριθμός τηλεφώνου), λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τόπος όπου βρίσκεται το ζώο, το καθεστώς του πωλητή ή του διαφημίζοντα, δηλαδή εάν πρόκειται για εκτροφέα, φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φυσικό πρόσωπο που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο, καθώς και ο αριθμός έγκρισης του εκτροφέα, του πωλητή, του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού σκοπού ή του φυσικού προσώπου που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο.
    12.Για την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας σε κάθε διαφήμιση ή αγγελία τίθεται η εξής προειδοποίηση: «Ένα ζώο δεν είναι παιχνίδι. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η αγορά ή η υιοθεσία ενός ζώου είναι μια απόφαση που αλλάζει τη ζωή σας. Ως ιδιοκτήτης ζώου είστε νομικά υποχρεωμένος να διασφαλίσετε την κάλυψη όλων των αναγκών για την ευζωία του. Σε αντίθετη περίπτωση διαπράττετε αδίκημα που τιμωρείται από τον νόμο».
    ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ή ΔΙΕΥΚΡΙΝΊΣΕΙΣ
    ❖ Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο για σκύλους κάτω των 15 κιλών και πριν από το δεύτερο έτος για σκύλους άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας), και σε καμία περίπτωση πριν την παρέλευση τουλάχιστον ενός οιστρικού κύκλου από τον τελευταίο τοκετό», και μέχρι 9 ετών. Μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική στείρωσή τους για λόγους ευζωίας και υγείας. Μπορούν να γονιμοποιηθούν μόνο μία φορά το έτος και ως 6 φορές στην ζωή τους. Αν η 6η φορά είναι πριν τα 9 έτη, επίσης στειρώνονται υποχρεωτικά μετά τον τοκετό. Για τους αρσενικούς σκύλους επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην αναπαραγωγή από ενός έτους οι έως 15 κιλά και από 2 ετών οι άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας). Δεν υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο για τους αρσενικούς σκύλους.
    ❖ Θηλυκές γάτες αναπαραγωγής γονιμοποιούνται μετά την παρέλευση του ενός έτους και έως έξι ετών, το ανώτερο μία φορά το έτος, και πάντως σε καμία περίπτωση πριν την παρέλευση ενός οιστρικού κύκλου από τον τελευταίο τοκετό, και έως τέσσερις γέννες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική στείρωσή τους για λόγους ευζωίας και υγείας.
    ❖ Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς, αρσενικά ή θηλυκά που τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορεί, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του. Ο προσδιορισμός των βλαβερών χαρακτηριστικών γίνεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και καταρτίζεται κατάλογος.
    ❖ Όλοι οι εκτροφείς υποχρεούνται και οπωσδήποτε πριν την αναπαραγωγή, να εξετάζουν τους μελλοντικούς γεννήτορες σκύλους τους, θηλυκούς και αρσενικούς, με βάση αυτόν τον κατάλογο.
    ❖ Με υπουργική απόφαση η οποία εκδίδεται σε διάστημα 2 μηνών, καθορίζεται λίστα κληρονομικών παθήσεων και στο βαθμό που το εκτρεφόμενο ζώο έχει μια από αυτές που επιβάλλεται η στείρωσή του, καθώς η πάθηση θα είναι προδήλως αντίθετη με την ευζωία των απογόνων, δεν θα πρέπει να αναπαράγεται αλλά υποχρεωτικά να στειρώνεται.
    ❖ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ. Απαγορεύεται: Η πώληση και η έκθεση σκύλων και γάτων από καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς petshops«καθώς και από τα ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης (μεταπώληση)».
    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
    Το άρθρο για τις αγγελίες δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τους μεταπωλητές κουταβιών και γατών. Είναι άλλο ζήτημα το να δημοσιεύσει κάποιος μια αγγελία πώλησης κουταβιών ή γατιών κάποιας γέννας και άλλο να έχει μια νόμιμη- μόνιμη πληρωμένη ιστοσελίδα. Οι μεταπωλητές δεν βάζουν αγγελίες, κάνουν τη δουλειά τους από ιστοσελίδες και συνεργάζονται με άτομα εκτός Ελλάδος. Αγγελίες βάζουν οι απλοί ιδιώτες.
    Δεν μπορεί το κράτος να κατεβάσει εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες νόμιμες ιστοσελίδες. Ο χώρος της ιστοσελίδας αγοράζεται συνήθως από άλλο κράτος. Κάποιοι από αυτούς έχουν και επωνυμία εκτροφείου δίνοντας 100 ευρώ, άλλοι μπορεί να έχουν και pet-shops ή ξενοδοχείο ή εκπαιδευτήριο σκύλων οπότε να καλύπτονται πίσω από αυτά για να κάνουν τις μαζικές μεταπωλήσεις τους και φυσικά χωρίς νόμιμη απόδειξη είσπραξης.
    Πρόκειται για μάστιγα γιατί μέσω της ηλεκτρονικής γίνονται οι περισσότερες πωλήσεις και έχουν πλημμυρίσει τον τόπο ζώα άρρωστα. Αυτοί παράγουν σε μεγάλο ποσοστό τα αδέσποτα. Επαναλαμβάνουμε ότι οι πωλήσεις κουταβιών ή γατών πλέον δεν γίνονται με αγγελίες ή στα πετσοπ που δεν βάζουν πλέον μέσα στη βιτρίνα τα ζώα αλλά απλά ανοίγουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και πουλάνε συνεχώς. Κάποια από τα ζώα είναι ετοιμοπαράδοτα και βρίσκονται σε κάποιο υπόγειο ή αποθήκη στοιβαγμένα και κάποια τα παραγγέλνει κανείς και σε 10 μέρες τα παραλαμβάνουν με ήδη παράνομους τρόπους μεταφοράς (ασυνόδευτα, στις αποσκευές ΚΤΕΛ και στα γκαράζ των πλοίων χωρίς τα απαραίτητα εμβόλια και κάτω των 8 εβδομάδων).
    Είναι νομιμοφανείς γιατί έχουν σήμανση και διαβατήριο, αλλά ψεύδονται όταν λένε στον πελάτη τους, ότι δήθεν έχουν «γραπτή εγγύηση καθαροαιμίας και μορφολογίας.» Τέτοιο πράγμα απλά δεν υπάρχει αφού για την καθαροαιμία χρειάζεται να υπάρχει το pedigree και η μορφολογία πιστοποιείται με τη συμμετοχή σε έκθεση και την αξιολόγηση από κριτή. Λένε επίσης: «Επιλεγμένα από τους καλύτερους εκτροφείς της Ευρώπης » και ψεύδονται πάλι μιας και οι κανονισμοί της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI) απαγορεύουν ρητά να δίνουν οι εκτροφείς τα κουτάβια τους σε μεταπωλητές.
    Τα κουτάβια ή γατάκια αυτά προέρχονται από τα γνωστά puppymillsδηλαδή τους παραγωγούς μαζικής παραγωγής των Βαλκανίων που οι συνθήκες τους είναι τραγικές. Αυτά τα ζώα μπορεί να έχουν μόρβα ή τύφο και σύντομα τα περισσότερα θα εμφανίζουν κάθε είδους πάθηση (επιληψίες, τύφλωση, δυσπλασίες, νεφροπάθειες, καρδιοπάθειες, παραλύσεις κλπ) και αυτά είναι που θα βρεθούν πεταμένα στο δρόμο. Προέρχονται από κακή εκτροφή, αιμομιξίες, άρρωστους γεννήτορες κλπ. Θυμίζουν κάποια ράτσα αλλά μορφολογικά δεν καλύπτουν το πρότυπο της ράτσας. Εν κατακλείδι, μόνο η ταυτόχρονη απαγόρευση των ηλεκτρονικών pet-shops θα συμβάλλει ακαριαία στον κάθετο περιορισμό των αδέσποτων. Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή θα πρέπει να βρίσκει σύμφωνους τους νόμιμους εκτροφείς. Απαγορεύεται να εισάγονται στην Ελλάδα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση. Τα στοιχεία σήμανσης των εισαγόμενων ζώων (κωδικός σήμανσης και όνομα εισαγωγέα), από χώρες εκτός Ε.Ε.❖ Το “από χώρες εκτός Ε.Ε.” θα πρέπει να απαλειφθεί αφού δημιουργεί μια τεράστια μαύρη τρύπα παράνομων εισαγωγών. Το 90% των εισαγόμενων ζώων εισάγονται από Ουγγαρία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σκόπια, Σερβία που οι περισσότερες είναι μέλη της Ε.Ε. Γιατί να μην καταγράφονται αυτά; Πρέπει να καταγράφονται στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα και ενημερώνεται απευθείας το ΕΜΖΣ.
    Όσο για την κατάργηση του θεσμού του ερασιτέχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου που ταυτόχρονα στο άρθρο αυτό την αναιρείτε δημιουργώντας ένα χάος στην πράξη, είναι προτιμότερο να θεσπίσετε όρους, προϋποθέσεις αδειοδότησης κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πλήρη ασυδοσία της κατάστασης.
    Αν δε κάτι θέλετε να καταργήσετε, αυτό να είναι οι επαγγελματίες εκτροφείς με την κατάσταση τύπου “puppymills” που εκτρέφουν τα ζώα τους ή στη λιγότερη των περιπτώσεων πρέπει να ορίσετε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ευζωία των ζώων – μηχανών αναπαραγωγής – στην Υ.Α την οποία θα πρέπει να εκδώσετε το αργότερο εντός 2 μηνών από την δημοσίευση του νόμου για να μην έχουμε επανάληψη της τακτικής του ΥΠΑΑΤ, που δεν την εξέδωσε ΠΟΤΕ.
    ❖ Η δική μας πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Σλοβακίας, που σταμάτησε την εκτροφή κάθε είδους για 5 χρόνια, απορροφήθηκαν όλα τα αδέσποτα των κυνοκομείων τους αλλά και τα εκτός αυτών και μετά επανέφεραν την εκτροφή.

  • 16 Μαΐου 2021, 09:40 | Ευαγγελία Μπ.

    Ναι στην στείρωση όχι στην ερασιτεχνική εκτροφή. Και εύχομαι κάποια στιγμή να λυθεί το πρόβλημα με τα κακοποιημένα και παρατημένα ζώα.

  • 16 Μαΐου 2021, 09:48 | Christos

    ΝΑΙ στην ερασιτεχνικη εκτροφη γιατι μονο απο εκει γινεται η βελτιωση των φυλων!!!!!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 09:29 | Ελένη

    ❗ΝΑΙ στην ερασιτεχνική εκτροφή
    ΟΧΙ στην στείρωση δεσποζομενον
    ΟΧΙ στους εμπόρους από puppy mills του εξωτερικού

  • 16 Μαΐου 2021, 09:36 | Αριστείδης

    ✅ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΉ ΕΚΤΡΟΦΉ
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΝ
    ΟΧΙ ΣΕ ΕΜΠΌΡΙΟ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΆ PUPPY MILLS

  • 16 Μαΐου 2021, 09:11 | Βασίλης

    ✅ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΉ ΕΚΤΡΟΦΉ
    ❌ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΝ
    ❌ΟΧΙ ΣΕ ΕΜΠΌΡΙΟ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΆ PUPPY MILLS

  • 16 Μαΐου 2021, 09:58 | Panagiotis

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:

    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη

    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 16 Μαΐου 2021, 09:20 | Δέσποινα

    ΝΑΙ❗ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΉ ΕΚΤΡΟΦΉ
    ΟΧΙ❗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΝ
    ΟΧΙ❗ ΣΕ ΕΜΠΌΡΙΟ ΑΠΟ PUPPY MILLS

  • 16 Μαΐου 2021, 09:47 | Νίκο

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΉ ΕΚΤΡΟΦΉ !!!
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΝ!!
    ΟΧΙ ΣΕ ΕΜΠΌΡΙΟ ΑΠΟ PUPPY MILLS ΤΟΎ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΎ

  • 16 Μαΐου 2021, 09:48 | Μπάρμπαρα

    ΝΑΙ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΉ ΕΚΤΡΟΦΉ
    ΟΧΙ- ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΝ
    ΟΧΙ – ΕΜΠΌΡΙΟ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΆ PUPPY MILLS

  • 16 Μαΐου 2021, 09:15 | Νανα

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΉ ΕΚΤΡΟΦΉ
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΝ
    ΟΧΙ ΣΕ ΕΜΠΌΡΙΟ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΆ PUPPY MILLS

  • 16 Μαΐου 2021, 09:53 | ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΤΑΡΝΑΡΗ

    Είναι άδικο να μπαίνει τέτοιος νομος για την υποχρεωτική στείρωση των ζώων μας, χωρίς την μελέτη και την επιστημονική έρευνα!!