Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:38 | Ασημακόπουλος Φώτης

    Καλημέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω όλους τους ευθύνοντες για την σύνταξη του παρόντος νομοσχεδίου αν έχουν λάβει υπόψιν τους:
    Α) ότι η στείρωση ( όχι για ιατρικό λόγο ) αποτελεί την πλέον παράφυση επέμβαση σε ζώντα οργανισμό και είναι ίσως ένα είδος ακραίου ακρωτηριασμού σε γενικότερη ερμηνεία.
    Β) με την στείρωση θα χαθούν ελληνικές φυλές (αποτελούν μέρος της ιστορίας μας) που έχουν τις ρίζες τους χιλιάδες χρόνια πίσω και που χιλιάδες άνθρωποι εκούσια ή ακούσια στήριξαν την ύπαρξή τους.
    Γ) ποια επιστημονικά (μετρήσιμα) στοιχεία έχουν καθώς επίσης και που έχουν αυτά παρουσιαστεί επίσημα πως το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στην μείωση των αδέσποτων;
    Δ) ποιο είναι το ποσοστό των αδέσποτων που είναι καθαρόαιμα;
    Ε) κανένας συμπολίτης μας που έχει αίσθηση ευθύνης και αγάπης προς τους τετράποδους φίλους μας δεν θα πρέπει να προβεί σε μία τόσο σκληρή πράξη.
    Δηλώνω υπεύθυνα πως δεν θα προβώ σε αυτήν την απάνθρωπη πράξη

  • 11 Μαΐου 2021, 09:13 | ΚΟΥΝΑΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων
    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση αδέσποτων ζώων,
    ΝΑΙ στην καταγραφή όλων των δεσποζόμενων ζωων,
    την ηλεκτρονική σήμανσή τους με ΠΛΗΡΗ στοιχεία ιδιοκτήτη,
    ΝΑΙ στον αυστηρό έλεγχο των δεσποζόμενων ζώων και στις συνθήκες διαβίωσης τους.
    ΝΑΙ στην ερασιτεχνική εκτροφή .

  • 11 Μαΐου 2021, 09:35 | ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί γιαεμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:25 | ΓΚΕΡΠΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζωων. Αυτό είναι έγκλημα και όχι ευζωία!

  • 11 Μαΐου 2021, 09:19 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΤΗΣ

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί γιαεμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:07 | Μιχαλης Γεωργίου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους
    Να στειρωθουν οι νομοθετες και όσοι το σκεφτηκαν.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:53 | Ιωάννης Γεωργακόπουλος

    Άρθρο 5: ΟΧΙ στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση, εξαίρεση των Καθαρόαιμων Φυλών με γενεαλογικό χάρτη (Pedigree)
    Άρθρο 6: ΝΑΙ στον ερασιτέχνη εκτροφεα, την ελληνική Κυνοφιλία και τις αυτόχθονες ελληνικές φυλες.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:50 | Vasilis Avlonitis

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:50 | Μαρία

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων μας, είναι κάτι αντισυνταγματικό. Καλύτερο θα ήταν να ελεγχθεί περισσότερο η όλη «πολιτική» με τα τσιπ, έτσι ώστε να μην έχουμε πια αδέσποτα. Δε φταίει ο πολίτης και το ζώο του για τον κάθε ανεύθυνο που αφήνει στο δρόμο ζώα. Υπάρχουν τόσα ζωάκια που λόγω της απαράδεκτης αυτής πρότασης θα αναγκαστούν να στειρωθούν, παρά τη θέλησή του ΥΠΕΎΘΥΝΟΥ ιδιοκτήτη. Δώστε τον λόγο και στους ανάλογους αρμόδιους, για να βρείτε μια λύση αντικατάστασης αυτού του νομοσχεδίου, καθώς και μια λύση για τους ανεύθυνους πολίτες που παρατούν τα ζώα.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:56 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και ηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:23 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΙΤΙΝΗΣ

    ΒΡΟΝΤΕΡΟ Ο Χ Ι στην υποχρεωτική στείρωση.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:08 | Καρπατσης γιωργος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 11 Μαΐου 2021, 09:35 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Ένα μεγάλο όχι στην στείρωση των ζώων. Όχι σε αυτό το έγκλημα κατά αυτών που μας δίνουν ανιδιοτελή την αγάπη τους

  • 11 Μαΐου 2021, 09:13 | Κωνσταντίνα Φεύγα

    Α) Η απόφαση της στείρωσης του ζώου συντροφιάς, είναι αναφαίρετο δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο του ιδιοκτήτη του και συνταγματικά κατοχυρωμένο . Ειδικότερα στα δεσποζώμενα και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένα ζώα συντροφιάς, δεν συντρέχει κανένας λόγος υποχρεωτικής στείρωσης, αφού τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του κατοικίδιου είναι γνωστά στο αρχείο του υπουργείου και δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα γέννησης αδέσποτων ζώων για ευνόητους λόγους. Αιτούμαστε την εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, καθαρόαιμες φυλές, αυτόχθονες Ελληνικές φυλές, σκύλων εργασίας κλπ.
    -ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.Β) Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης.Γ) Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικα-νοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:39 | Milonas

    Λέμε όχι στην στείρωση των δεσποζόμενων ζώον ..
    Το πρόβλημα των αδέσποτων είναι υπαρκτό και φλέγον. Δεν θεραπεύεται, όμως, με την επιστράτευση ναζιστικής εμπνεύσεως νομοθεσίας «ευγονικής» για τα ζώα συντροφιάς, αλλά με την αυστηρή εφαρμογή των νόμων για τα αδέσποτα, αρκετοί από τους οποίους ήδη υπάρχουν. Θα πρέπει πρώτα η Πολιτεία να κάνει σωστά τη δουλειά της πριν να απαιτήσει από τους πολίτες να στειρώσουν τα σκυλιά τους ή τις (αυστηρά) οικόσιτες γάτες.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:13 | Νικος

    Υποχρέωση του ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς είναι να φροντίσει το δεσποζομενο του να μην ενοχλεί τους γείτονες. Να αυξηθεί το πρόστιμο για μη τήρηση της κοινής ησυχίας και αν ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να ελέγξει το δεσποζομενο, τότε η πολιτεία θα πρέπει να του το αφαιρεί. Συνεχώς ακούμε το επιχείρημα. «Το βρέφος κλαίει το μεσημέρι και το βράδυ, άρα και ο σκύλος μου έχει δικαίωμα να γαυγιζει.»
    Το δεσποζομενο είναι ζώο, όχι παιδί.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:31 | ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:09 | Liontos georgios

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:28 | Ιωαννης κ

    Οχι στην υποχρεωτική ‘οριζόντια στείρωση’ σε αυτήν την απάνθρωπη πράξει προς τα αθώα ζωα της εργασίας και της συντροφιάς…

  • 11 Μαΐου 2021, 09:19 | Γιωργος Σουλτης

    οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των σκυλων

  • 11 Μαΐου 2021, 09:37 | Βαγγέλης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:52 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Μ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζω ανεπιφύλακτα την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:11 | Δημήτρης

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι Αντισυνταγματικό, αντιφιλοζωικό, άηθες, αυθαίρετο και απαράδεκτο .Εξυπηρετεί μόνο και μόνο τα συμφέροντα των κουταβοπαραγωγών που είναι αυτοί που παράγουν τα <> και όχι η μικρή κλίμακα ερασιτεχνική, ελεγχόμενη εκτροφή σκύλων, η οποία δεν παράγει «αδέσποτα».Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να στειρώνεται ζώα, θα είστε υπόλογοι απέναντι στην ιστορία ,αφού θα εξαφανίσετε τις Ελληνικές φυλές σκύλων . Ουδεμία κυβέρνηση έχει ούτε δικαιούται να θεωρεί αυθαιρέτως πως έχει λάβει δικαιοδοσία ή λαϊκή εντολή να ακυρώνει, να απεμπολεί, να προσβάλλει ή να θίγει τα δικαιώματα που ορίζονται από το Σύνταγμα, και μάλιστα από τα άρθρα 4 και 5 που δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση.
    Παραβιάζετε επίσης και την 5η ελευθερία των ζώων που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη (Σύμφωνα με το νόμο της κυβερνήσεως υπ.’αριθμ. 3170 της 25ης Ιουλίου 2003)
    1. Ελευθερία από την πείνα και την δίψα: με πρόσβαση σε καθαρό και σωστή διατροφή για υγεία και ζωτικότητα.

    2. Ελευθερία από άσχημες συνθήκες διαβίωσης: με σωστό κατάλυμα στέγης και ξεκούρασης.

    3. Ελευθερία από πόνο – πλήγωμα – νόσο: Με την σωστή διάγνωση και κατάλληλη φροντίδα

    4. Ελευθερία από φόβο – απόγνωση: με την σωστή συμπεριφορά χωρίς να προκαλούμε φοβίες και αβεβαιότητα.

    5. Ελευθερία για την έκφραση μιας σωστής συμπεριφοράς: με άνετο χώρο, σωστή κοινωνικοποίηση με ανθρώπους και ζώα του ίδιου είδους.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:08 | Βασίλης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:36 | ΕΛΕΝΗ ΧΡ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζω ανεπιφύλακτα την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:23 | Οικονομοπούλου Μαρία

    20 χρόνια τώρα, μαζεύω από τους δρόμους, τα αδέσποτα που δημιουργούν όλοι αυτοί οι βλάκες που ζευγαρώνουν ανεύθυνα και ανεξέλεγκτα τα σκυλιά τους. Εχω πονέσει γι’ αυτά, έχω ξοδέψει από αυτά που δεν έχω, χρήμα και χρόνο, έχω κοπιάσει. Τα έχω κρατήσει σπίτι μου, τα έχω δώσει σε υπεύθυνους ανθρώπους με ότι ορίζει ο νόμος. Τα έχω στειρώσει όταν το θεώρησα σωστό προσωπικά. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΔΕΣΠΟΤΟ. Αρνούμαι λοιπόν, να μου επιβάλλει ο οποιοσδήποτε, ένα χειρουργείο, μια τόσο σοβαρή ιατρική πράξη, για το απόλυτα ελεγχόμενο ζώο ΜΟΥ. Οριζόντια.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:51 | Δημήτρης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:43 | Λευτέρης Αφεντόπουλος

    ΌΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση»ολων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά. Σεβασμός στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών. Στηρίζουμε τον ΚΟΕ

  • 11 Μαΐου 2021, 09:24 | ΧΑΤΖΗΜΠΑΛΟΓΛΟΥ ΧΡΟΝΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση, εξαίρεση των Καθαρόαιμων Φυλών με γενεαλογικό χάρτη (Pedigree)

  • 11 Μαΐου 2021, 09:48 | Φώτης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζωών είναι λανθασμενη κίνηση η οποία σε βάθος χρόνου θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα αποτελέσματα για τα ζώα .

  • 11 Μαΐου 2021, 09:26 | Ναυσικα Κ.

    Nαι στην υποχρεωτικη στειρωση. Ειναι Η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα στην χώρα μας. Τα περισσότερα αδεσποτα καταλήγουν στον δρομο απο ανεύθυνους κηδεμόνες που είναι κατά της στειρωσης

  • 11 Μαΐου 2021, 09:20 | Γιώργος Τσιλιγγίρης

    Εγω αυτο το ανεβασα στη διαβουλευση

    ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

    Και θέλουν να επιβάλουν την υποχρεωτική στείρωση στα σκυλιά μας επικαλούμενοι την ευζωία .

    Οι Επιπτώσεις της Στείρωσης στην Υγεία των Σκύλων
    18/08/2017 Skylakos

    Στα προβλήματα που προκαλεί η στείρωση στους αρσενικούς σκύλους καταγράφονται:

    Αν η στείρωση γίνει πριν το 1ο έτος ζωής του σκύλου, υπάρχει σημαντική αύξηση του κινδύνου οστεοσαρκώματος (καρκίνου των οστών)
    Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης αιμαγγειοσαρκώματος σε ποσοστό 60%
    Τριπλασιασμός του κινδύνου λεμφοσαρκώματος (καρκίνου του λεμφώματος) στα golden retriever που στειρώνονται πριν την ηλικία των 12 μηνών
    Τριπλασιασμός του κινδύνου υποθυρεοειδισμού
    Αύξηση του κινδύνου εμφάνισης προοδευτικών γεροντικών νοητικών προβλημάτων
    Τριπλασιασμός του κινδύνου παχυσαρκίας
    Τετραπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 0,6%) για καρκίνο του προστάτη
    Διπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 1%) ανάπτυξης καρκίνων του ουροποιητικού
    Αύξηση του κινδύνου ορθοπεδικών διαταραχών
    Αύξηση του κινδύνου αρνητικών αντιδράσεων στους εμβολιασμούς
    Τριπλασιασμός του κινδύνου ατοπικής/αλλεργικής δερματίτιδας
    Τριπλασιασμός του κινδύνου εξάρθρωσης της επιγονατίδας.

    Ως προβλήματα που προκαλεί η στείρωση στους θηλυκούς σκύλους, σημειώνονται:

    Αν η στείρωση γίνει πριν το 1ο έτος ζωής του σκύλου, υπάρχει σημαντική αύξηση του κινδύνου οστεοσαρκώματος (καρκίνου των οστών)
    Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης σπληνικού αιμαγγειοσαρκώματος σε ποσοστό 120%, και καρδιακού αιμαγγειοσαρκώματος κατά περισσότερο από 400%
    Αύξηση του κινδύνου εμφάνισης λεμφώματος και λεμφοσαρκώματος
    Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης όγκου δερματικών κυττάρων
    Τριπλασιασμός του κινδύνου υποθυρεοειδισμού
    Αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας κατά 60% έως 100%
    Σε ποσοστό 4% έως 20% προκαλεί ακράτεια ούρων
    Αύξηση των επίμονων ή επαναλαμβανόμενων μολύνσεων του ουροποιητικού σε ποσοστό που κυμαίνεται από 200% έως 300%
    Αύξηση του κινδύνου κολπώματος, κολπικής δερματίτιδας και κολπίτιδας, ιδιαίτερα όταν η στείρωση πραγματοποιείται πριν την εφηβεία
    Διπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 1%) ανάπτυξης όγκων στο ουροποιητικό
    Αύξηση του κινδύνου ορθοπεδικών διαταραχών
    Αύξηση του κινδύνου αρνητικών αντιδράσεων στους εμβολιασμούς
    Τριπλασιασμός του κινδύνου ατοπικής/αλλεργικής δερματίτιδας
    Τριπλασιασμός του κινδύνου εξάρθρωσης της επιγονατίδας.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:57 | ΔΗΜΟΣ Γ.

    Μια είναι η λύση για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των αδέσποτων, εγκλεισμός σε καταφύγια, στείρωση και αν δεν υπάρξει υιοθεσία εντός 3 μηνών άμεση ευθανασία. Οσο και να φωνάζουν οι επαγγελματίες της ζωοφιλίας αυτή είναι η λύση, βιοπορίζονται από τα αδέσποτα πάρα πολλοί και πολλές.

  • 11 Μαΐου 2021, 08:49 | ΓΙΩΡΓΟΣ Κ

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 08:51 | Άννα Φεύγα

    Α) Η απόφαση της στείρωσης του ζώου συντροφιάς, είναι αναφαίρετο δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο του ιδιοκτήτη του και συνταγματικά κατοχυρωμένο . Ειδικότερα στα δεσποζώμενα και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένα ζώα συντροφιάς, δεν συντρέχει κανένας λόγος υποχρεωτικής στείρωσης, αφού τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του κατοικίδιου είναι γνωστά στο αρχείο του υπουργείου και δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα γέννησης αδέσποτων ζώων για ευνόητους λόγους. Αιτούμαστε την εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, καθαρόαιμες φυλές, αυτόχθονες Ελληνικές φυλές, σκύλων εργασίας κλπ.
    -ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.Β) Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης.Γ) Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικα-νοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 11 Μαΐου 2021, 08:39 | ΒΙΤΑΛΗ ΦΡΑΓΚΊΣΚΑ

    Επιβάλλεται υποχρεωτική στείρωση ώστε να μην δημιουργούνται αδέσποτα που υποφέρουν και να αποφεύγονται ασθένειες π.χ. καρκίνος των γεννητικών οργάνων.Επίσης να απαγορεύεται η αγορά ζώου από ιδιώτες και καταστήματα και να επιτρέπεται μόνο η υιοθεσία από καταφύγια τα οποία θα χρηματοδοτούνται από τις δημοτικές αρχές και από σπόνσορες.Να οριστεί υποχρεωτική εκπαίδευση (ημερίδες) σε όλες τις βαθμίδες για την συμπεριφορά απέναντι στα ζώα και την φροντίδα τους.Τέλος να δημιουργηθεί αστυνομία ζώων κρατικά χρηματοδοτούμενη, εφ’όσον έχει αποδειχτεί πως όσοι κακοποιούν τα ζώα συνεχίζουν τη δράση τους κακοποιώντας ανθρώπους.

  • 11 Μαΐου 2021, 08:59 | Ιωάννα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 08:23 | Αγγελική Στραβοπόδη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 08:04 | Manavis X.

    Όχι στη στείρωση των δεσποζομενων σκύλων. Αύξηση ελέγχων σήμανσης και συνθηκών διαβίωσης.

  • 11 Μαΐου 2021, 08:07 | κοκκαλης κωστας

    όχι στην στείρωση σε υγείας σκυλια ντροπη σε αυτούς που σκέφτηκαν αυτο τον νόμο αυτό δεν λεγαιτε φιλοζωια λέγεται αφανισμό στο είδος σκυλου όχι στην στείρωση

  • 11 Μαΐου 2021, 08:45 | ΕΛΕΝΗ Κ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιο ηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζω την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 08:11 | Μουστακα Ελενη

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων. Είναι ανεπίτρεπτο και δεν συμβαίνει σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ο ακρωτηριασμός θα δημιουργήσει προβλήματα σε πολλά από αυτά.
    Όχι στον αφανισμό των φυλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 08:09 | Γιώργος Κ.

    Λέμε ΝΑΙ στην στείρωση! Γιατί; Να γιατί!!
    Η στείρωση δεν είναι απάνθρωπη, είναι όμως μία υπεύθυνη και ανθρώπινη παρέμβαση στην ομαλή εξέλιξη της ζωής του ζώου σας. Η επέμβαση είναι απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη.
    Μακροπρόθεσμα είναι ό,τι καλύτερο για όλους στην οικογένεια,αλλά προπάντων για το ίδιο το ζώο. Να σημειώσω εδώ πως όλα τα σκυλιά εργασίας όπως οι συνοδοί τυφλών, οι ανιχνευτές νοσοκομειακών επισκεπτών, οι διασώστες, οι βοηθοί κωφάλαλων μητέρων κ.α είναι στειρωμένα!
    Γιατί να στειρώσω το ζώο συντροφιάς μου;
    Καταρχήν για να περιορίσετε την αύξηση των αδέσποτων ζώων που ήδη υπάρχουν στους δρόμους και βρίσκουν οικτρό θάνατο.
    Μα θα μου πείτε… «Εγώ θα βρω υπεύθυνους ανθρώπους να υιοθετήσουν τα μωράκια».
    Ναι, οκ. Αλλά πόσο σίγουροι είστε ότι δε θα γεννηθούν 8 ή 10 κουτάβια/γατάκια;
    Και πόσο συνειδητοποιημένα θα υιοθετήσουν όλοι αυτοί τους απόγονους του κατοικιδίου σας;
    Ξέρουν όλοι τους τι συνεπάγεται η υιοθεσία ενός ζώου;
    Ή μήπως έχουν την εντύπωση ότι αγοράζοντας ένα σκυλόσπιτο στο οποίο θα δέσουν το εν λόγω ζωάκι και πετώντας του λίγο φαγητό κάθε μέρα, είναι εντάξει;
    Γιατί δυστυχώς είναι ΠΟΛΛΟΙ αυτοί που κάνουν ακριβώς αυτό… Είναι ακόμη περισσότεροι αυτοί που τα αφήνουν στους κήπους τους ή ακόμη χειρότερα στους κήπους των εξοχικών τους μόνα κατά τη διάρκεια του περισσότερου χρόνου της ζωής τους, χωρίς να τους προσφέρουν χάδια και αγάπη.
    Άλλο δε που το θέμα φροντίδας ενός ζώου δε συνεπάγεται μόνο τροφή και στέγη αλλά και ετήσιος εμβολιασμός/αποπαρασιτώσεις ή πρόληψη για τα παράσιτα,εξετάσεις αίματος κ.ο.κ…
    Η στείρωση ωφελεί το ζώο.
    Η δράση των ορμονών στα αστείρωτα ζώα οδηγεί σε νοητική και σωματική κακοδιαθεσία και επηρεάζει αρνητικά τη συμπεριφορά του ζώου (αφού πρόκειται για συσσωρευμένους ανικανοποίητους οίστρους).
    Επίσης η στείρωση διευκολύνει τη συμβίωση ανθρώπου και ζώου καθώς αφού γίνει δεν τίθεται πια θέμα λεκέδων από τις περιόδους των θηλυκά,τάσης φυγής για τους αρσενικούς σκύλους και ‘ραντίσματος’ για οριοθέτηση εδάφους του από τους αρσενικούς γάτους (κάτι που προκαλεί στην ουρά τους και τα μέρη που ‘ραντίζουν’ εξαιρετικά δυσάρεστη μυρωδιά που δύσκολα εξουδετερώνεται) και γενικότερα νευρικότητα-επιθετικότητα από πλευράς του ζώου.
    Προβλήματα αστείρωτου θηλυκού ζώου
    Τα αστείρωτα θηλυκά ζώα κινδυνεύουν να πάθουν τα εξής:
    -Ψευδοκύηση
    -Πυομήτρα
    -Καρκίνο του μαστού (Σχετικά με τον καρκίνο του μαστού υπάρχει μία μαθηματική καμπύλη που δείχνει την πιθανότητα να το πάθει ένα θηλυκό ζώο σε συνάρτηση με τους οίστρους και τις γέννες. Όσο πιο πολλοί οι οίστροι και οι γέννες,τόσο πιο πολύ αυξάνεται η πιθανότητα να συμβεί αυτό.)
    -Καρκίνο της μήτρας και των ωοθηκών που αν δεν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορεί να αποβούν μοιραία…
    Στείρωση του θηλυκού ζώου δεν πρέπει να γίνεται μόνο στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιθυμεί την αναπαραγωγή του και την απόκτηση κουταβιών.
    Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να γίνεται 2 μήνες περίπου μετά τον πρώτο οίστρο (και την εμφάνιση αίματος) ώστε να να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του μαστού στο μέλλον και να μηδενιστεί ο κίνδυνος εμφάνισης πυομήτρας και καρκίνου της μήτρας και των ωοθηκών.
    Μιλώντας με νούμερα:
    -Να συμπληρώσουμε εδώ πως οι θηλυκές σκύλες έχουν οίστρο 2 φορές το χρόνο με διάρκεια 3 εβδομάδων και οι θηλυκές γάτες έχουν οίστρο 3 φορές το χρόνο με διάρκεια από 7 έως 20 ημέρες.
    Aν λοιπόν δε στειρώσετε τη θηλυκιά σκύλα ή γάτα σας, και δε στειρώσουν τα παιδιά τους και τα παιδιά αυτών κ.ο.κ αυτοί που θα τα υιοθετήσουν, να θυμάστε τα εξής νούμερα:
    -Στα πρώτα 6 χρόνια της σκύλας και των μικρών της, θα έχουν γεννηθεί περί τα 67000(!!!) κουτάβια.
    -Μέσα σε 7 χρόνια,μια θηλυκή γάτα και τα γατάκια της μπορούν να γεννήσουν 420.000 (!!!) γάτες.
    Προβλήματα αστείρωτου αρσενικού ζώου
    Θα προσπαθήσει να το σκάσει από το σπίτι,αν τα καταφέρει,θα κινδυνέψει να χτυπηθεί από αυτοκίνητο και,όταν και ΑΝ γυρίσει,πολύ πιθανό να έχει κολλήσει αφροδίσιο νόσημα.
    Οι γάτοι κινδυνεύουν και από:
    1) AIDS, πρόκειται για την ίδια ακριβώς ασθένεια που όμως δεν κινδυνεύει ο άνθρωπος να την κολλήσει από το κατοικίδιο του αλλά είναι κολλητική από γάτα σε γάτα και λέγεται FIV – δεν είναι απαραίτητο να έρθει σε σεξουαλική επαφή με άλλη γάτα για να το κολλήσει, μπορεί να κολλήσει και από τσακωμό ανάμεσα σε γάτες με τις νυχιές και τις δαγκωματιές.
    2) Λευχαιμία που είναι ιογενής στις γάτες.
    Επίσης, όπως και στα θηλυκά ζώα, έτσι και στα αρσενικά, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των όρχεων αν δεν στειρωθεί.
    Και τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τους γνωστούς μύθους:
    MYΘΟΣ Νο 1:»Θα παχύνει»
    Η αλήθεια είναι πως αν ένα ζώο παχύνει μετά τη στείρωση,η ευθύνη είναι εξ ολοκλήρου του ιδιοκτήτη. Τα περισσότερα κατοικίδια όντως παχαίνουν μετά τη στείρωση, όχι λόγω της στείρωσης αλλά επειδή οι ιδιοκτήτες τους τα παραταΐζουν και δεν φροντίζουν ώστε να κινούνται αρκετά.
    Η στείρωση επιβραδύνει το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα το ζώο να χρειάζεται λιγότερη τροφή από προηγουμένως. Έτσι, αν συνεχίζουμε με τις ποσότητες που δίναμε πριν και ακόμα χειρότερα αν ταΐζουμε αποφάγια και πολλές λιχουδιές είναι βέβαιο ότι το κατοικίδιο μας θα βάλει βάρος.
    Εδώ και 4-5 χρόνια όμως υπάρχουν πολλές τροφές για τα στειρωμένα ζώα με προτεινόμενες δοσολογίες ανάλογα το βάρος του ζώου.
    Αν ξεκινήσετε να του δίνετε τέτοια (ξηρά κατά προτίμηση) τροφή στις σωστές δοσολογίες αμέσως μετά τη στείρωση, και συνεχίσετε να ασχολείστε με το ζώο σας, όπως πριν (δηλαδή να πηγαίνετε τακτικά μεγάλες βόλτες με τους σκύλους σας ή να παίζετε αρκετά με τις γάτες σας στο σπίτι), τότε ΔΕΝ θα παχύνει το ζωάκι σας!
    Αν όμως τους δίνετε συνεχώς μεζέδες γιατί πέφτετε θύματα των βλεμμάτων-παγίδες τους, τότε αν παχύνει, να ξέρετε πως ο λόγος ήταν αυτός!!!
    Όσο για το ότι το κατοικίδιο θα τεμπελιάζει, αυτό και πάλι δεν ισχύει. Απλά, οι ορμόνες της αναπαραγωγής που το ωθούν να περιπλανιέται σε αναζήτηση για ταίρι, δεν υπάρχουν πλέον και έτσι το κατοικίδιο δεν έχει πρόβλημα να μένει στο σπίτι. Απολαμβάνει εξίσου τις βόλτες και τα παιχνίδια του και είναι εξίσου ζωηρό και δραστήριο.
    ΜΥΘΟΣ Νο 2: «Δε θέλω να χάσει τον ανδρισμό του»(για τα αρσενικά ζώα)
    Το κατοικίδιο δεν έχει καμία αντίληψη σεξουαλικής ταυτότητας.
    Όταν έχουνε οίστρο, μιλάνε μόνο οι ορμόνες και τα άγρια ένστικτα. Δεν υπάρχουν αισθήματα εκείνη τη στιγμή. Μην σκέφτεστε ανθρωποκεντρικά την προσωπικότητα του ζώου σας. Τέλος, δεν έχει καμία ψυχολογική αντίδραση ή κρίση ταυτότητας όταν στειρωθεί ένα αρσενικό ζώο. Δεν αλλάζει τη βασική προσωπικότητα του ζώου η στείρωση.
    ΜΥΘΟΣ Νο 3: «Είναι καλύτερα να γεννήσει μία φορά πριν στειρωθεί, για να νιώσει τη χαρά της μητρότητας»
    Θα ξαναπώ εδώ «Μην σκέφτεστε ανθρωποκεντρικά την προσωπικότητα του ζώου σας».
    Αυτό είναι επινόηση του ανθρώπου η οποία στηρίζεται στις δικές του πεποιθήσεις και στα δικά του συναισθήματα. Δεν έχει αποδειχθεί ότι το ζώο χρειάζεται να ικανοποιήσει το μητρικό του ένστικτο για να είναι ευτυχισμένο και ολοκληρωμένο.
    Αντίθετα μάλιστα, οι κτηνίατροι συμφωνούν ότι θηλυκά ζώα που στειρώνονται πριν τον πρώτο τους οίστρο είναι σε γενικές γραμμές πιο υγιή. Η στείρωση σήμερα γίνεται από πολύ νωρίς τόσο στους σκύλους όσο και στους γάτους και όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο το καλύτερο.
    ΜΥΘΟΣ Νο 4: «Είναι καλό για τα παιδιά να βιώσουν το θαύμα της γέννησης»
    Καταρχήν θα πω εδώ πως υπάρχουν άπειρα ντοκιμαντέρ πλέον ώστε να δείξετε στα παιδιά σας πώς έρχονται στον κόσμο οι γάτες, οι σκύλοι, οι ελέφαντες και οι άνθρωποι! Ας συνέλθουμε λιγο!
    Δηλαδή για να ζήσουν τα παιδιά μας το θαύμα αυτό, πρέπει να βιώνει μετά το ζωάκι το στρες και τον πόνο του αποχωρισμού από τα παιδιά τους;
    Δε λέω,όντως το να λάβει μέρος η οικογένεια στη γέννα του αγαπημένου της κατοικίδιου, και ειδικότερα τα παιδιά, είναι κάτι πολύ όμορφο. Είναι προτιμότερο όμως να στειρώσετε το ζώο και να εξηγήσετε στα παιδιά ότι ο λόγος που το σκυλάκι ή το γατάκι του δεν έκανε παιδάκια είναι επειδή δεν θα μπορούσατε να βρείτε ένα καλό σπίτι για αυτά και ότι ακόμα και αν βρίσκατε, θα έμεναν άστεγα άλλα αδέσποτα που λαχταρούν τόσο καιρό για μια καλή οικογένεια να τα υιοθετήσει.
    Αυτό θα έχει πιο θετικό αντίκτυπο παρά η παρακολούθηση της γέννας γιατί θα εμφυτεύσει στο παιδί το αίσθημα της υπευθυνότητας και του σεβασμού για τα ζώα.
    ΜΥΘΟΣ Νο 5: «To ζώο μου είναι καθαρόαιμο άρα…»
    «…εγώ θα δώσω καθαρόαιμα ζωάκια σε οικογένειες που θέλουν αλλά δεν έχουν λεφτά να πάρουν ζώο ράτσας» ή «…εγώ θα τα δωρίσω σε ΜΚΟ που θα τα εκπαιδεύσει ώστε να γίνουν ζώα θεραπείας ή ζώα εργασίας,μπορεί κάποια μέρα ο απόγονος του ζώου μου να βοηθήσει έναν τυφλό σε όλη του τη ζωή ή έναν άνθρωπο να βγει από τα συντρίμμια»
    Παιδιά, ξυπνήστε!! Δεν γίνονται έτσι απλά τα ζώα, ζώα θεραπείας. Υπάρχουν συγκεκριμένα εκτροφεία με πιστοποιήσεις πολλών γενεών περί καθαρόαιμων απογόνων και πάλι, δε μπορούν όλα τους να κάνουν αυτό το έργο!! Απο εκεί και ύστερα,καθαρόαιμο ή μη, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
    Υπάρχουν πολύ περισσότερα ζώα που ζητούν οικογένειες παρά οικογένειες που θέλουν ένα ζωάκι. Ακόμα λοιπόν και αν το δικό σας είναι ανάμεσα στα τυχερά, τότε να είστε βέβαιοι ότι αυτό συνέβη εις βάρος κάποιου άλλου ζώου το οποίο πιθανόν να πεθάνει στους δρόμους ή στην καλύτερη περίπτωση να οδηγηθεί στην ευθανασία.
    ΜΥΘΟΣ Νο 6: «Θα βρω καλά σπίτια για όλα τα κουταβάκια/ γατάκια.»
    Μην αυταπατάστε. Όσο καλά και να γνωρίζετε κάποιον, δεν μπορείτε να ξέρετε ποιος πραγματικά είναι και κατά πόσο είναι υπεύθυνος και ικανός να φροντίσει ένα ζώο. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι τα χιλιάδες αδέσποτα που υπάρχουν κάποτε υιοθετήθηκαν από κάποιον με καλές προθέσεις ο οποίος τελικά αποδείχθηκε ανίκανος να φροντίσει το κατοικίδιό του ή απλά το βαρέθηκε.
    Ακόμα όμως και αν είσαστε απολύτως σίγουροι ότι έχετε βρει καλά σπίτια για όλα τα κουταβάκια/ γατάκια, αναλογιστείτε το εξής: Κάθε σπίτι που εσείς βρίσκετε σημαίνει ένα λιγότερο σπίτι για τα χιλιάδες αδέσποτα που τόσο το λαχταρούν.
    ΜΥΘΟΣ Νο 7: «Δε θέλω να πάω κόντρα στη φύση»
    Από τότε που εξημερώσαμε τους σκύλους και τις γάτες κάναμε τη μεγαλύτερη επέμβαση στη φύση! Τώρα είναι πια αργά να μιλάμε για επεμβάσεις στη φύση.
    Η φύση έχει δέντρα και λουλούδια και όχι πολυκατοικίες και διαμερίσματα.
    Στη φύση δεν υπάρχει αδικία ή κακία ενώ στην ανθρώπινη κοινωνία η κακία αφθονεί και δυστυχώς βάζει συχνά στο στόχαστρο της αθώα ζώα. Δεν ζούμε στη φύση όπως δεν ζουν και τα κατοικίδιά μας.
    Αφού λοιπόν επιλέξαμε να «πάμε ενάντια στη φύση» βάζοντας ένα σκύλο ή γάτο στο σπίτι μας, τουλάχιστον ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
    Να θυμάστε πως η στείρωση είναι μία πολύ απλή επέμβαση που δεν έχει υψηλό κόστος και η ανάρρωση του ζώου μετά από αυτήν είναι γρήγορη κ εύκολη.
    Αν αγαπάτε λοιπόν πραγματικά τα ζώα γενικά και λυπάστε όταν βλέπετε αδέσποτα στο κρύο, μιας και η Ελλάδα έχει γύρω στα 1.000.000 αδέσποτα ζώα στους δρόμους της, που εμφανίζονται στο διάβα πολλών ψυχικά άρρωστων ανθρώπων οι οποίοι πολύ συχνά τα βασανίζουν μέχρι θανάτου… σας εκλιπαρώ, στειρώστε το δικό σας δίνοντας έτσι ευκαιρία σε πολλά πρώην αδέσποτα που φιλοξενούνται στα υπερπλήρη φιλοζωικά σωματεία της χώρας μας, να βρουν ένα ζεστό σπιτικό!

  • 11 Μαΐου 2021, 08:13 | Γεωργια

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στειρωση δεσποζομενων ζωων

  • 11 Μαΐου 2021, 08:54 | ΣΑΡΔΙΑΝΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

    Η στείρωση στα άρρενα ζώα γίνεται με διατομή των σπερματικών πόρων και στα θήλεα με απολίνωση των σαλπίγγων, με 100% επιτυχία.
    Η εκτομή των γονάδων ως μέθοδος στείρωσης, είναι βάναυση κάκοποίηση του ζώου και βαρύτατος ακρωτηριασμός, μιας και στερεί από το ζώο την ευεργετική επίδραση των ορμονών του και του αλλάζει την φυσιολογία.
    Η εκτομή των γονάδων είναι αποδεκτή μόνο ως θεραπευτική διαδικασία και όχι ως μέθοδος αντισύλληψης.
    Κάτι εξίσου σημαντικό, αν θες να πάρεις λυκόσκυλο να του βγάλεις τους όρχεις και να το κάνεις λαμπραντόρ, ε τότε πάρε λαμπραντόρ, η ακόμη καλύτερα μιας και δεν μπορείς να αποδεχθείς την φύση του ζώου, μην πάρεις τίποτα!!!

  • 11 Μαΐου 2021, 08:41 | Ανδρεας Γεωργακης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 08:15 | Πέτρος Βίτσος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζω την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 08:35 | ΔΗΜΟΣ Γ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους. Η Ελληνική κτηνιατρική εταιρεία καθώς και οι πανεπιστημιακές κτηνιατρικές σχολές την απορρίπτουν ως απαράδεκτο μέτρο.

  • 11 Μαΐου 2021, 08:48 | ΠΕΤΡΟΣ

    ΟΧΙ στην ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ στείρωση ΟΛΩΝ των δεσποζόμενων ζώων

  • 11 Μαΐου 2021, 08:31 | Adina E-nai

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων κ αδέσποτων ζώων χωρίς παραθυράκια κ αστερίσκους!ΝΑΙ στην στείρωση, καταγραφή, ελέγχους τσοπανόσκυλων, κυνηγόσκυλων.ΝΑΙ στις κυρώσεις !οι παραβάτες να τιμωρηθούν είτε είναι ιδιοκτήτες ζώων είτε δήμους που δεν τηρούν τους νόμους! αυστηρό έλεγχο σε όλους τους εκτροφείς! υποχρεωτική στείρωση για τουλάχιστον 10 χρόνια! ιατρεία συμβεβλημένα με δήμους σε κάθε περιοχή,που θα λειτουργούν όλες τις ώρες,όλες τις ημέρες για την εξυπηρέτηση επείγοντων περιστατικών.αναγνωριση προσφοράς εθελοντών, νόμιμων φιλοζωικών συλλόγων κ ουσιαστική συνεργασία με τους δήμους.ΣΤΕΙΡΩΣΗ,ΕΛΕΓΧΟ,ΚΥΡΩΣΕΙΣ!