Το άρθρο 5 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 5.
Προϋποθέσεις πολιτογράφησης
1. Για τον αλλοδαπό, που επιθυμεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση απαιτείται :
α. να είναι ενήλικος κατά το χρόνο της υποβολής της δήλωσης πολιτογράφησης.
β. να μην έχει καταδικασθεί τελεσίδικα, κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης, σε ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους ή ανεξαρτήτως ποινής και χρόνου έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης, για εγκλήματα προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της χώρας, ανθρωποκτονίας από πρόθεση και επικίνδυνης σωματικής βλάβης, εγκλήματα σχετικά με την εμπορία και την διακίνηση ναρκωτικών, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διεθνή οικονομικά εγκλήματα, εγκλήματα με χρήση μέσων υψηλής τεχνολογίας, εγκλήματα περί το νόμισμα, αντίστασης κατά της αρχής, αρπαγής ανηλίκων, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κλοπής, απάτης, υπεξαίρεσης, εκβίασης, τοκογλυφίας, του νόμου περί μεσαζόντων, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, συκοφαντικής δυσφήμισης, λαθρεμπορίας, εγκλήματα που αφορούν τα όπλα, αρχαιότητες, την προώθηση λαθρομεταναστών στο εσωτερικό της χώρας ή τη διευκόλυνση μεταφοράς ή προώθησής τους ή της εξασφάλισης καταλύματος σε αυτούς για απόκρυψη ή για παραβάσεις της νομοθεσίας για την εγκατάσταση και κίνηση αλλιοδαπών στην Ελλάδα.
γ. να μην εκκρεμεί σε βάρος του απόφαση απέλασης.
δ. να διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα πέντε συνολικά έτη την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης. Στον ανωτέρω κατά περίπτωση απαιτούμενο χρόνο δεν προσμετράται ο χρόνος που διάνυσε ο αλλοδαπός στην Ελλάδα ως διπλωματικός ή διοικητικός υπάλληλος ξένης χώρας. Η χρονική προϋπόθεση της πενταετούς διαμονής δεν απαιτείται για αυτόν που είναι σύζυγος
Έλληνα ή Ελληνίδας ή έχει τη γονική μέριμνα τέκνου ελληνικής ιθαγένειας και διαμένει επί μια τριετία στην Ελλάδα, καθώς και για εκείνον που έχει γεννηθεί και κατοικεί συνεχώς στην Ελλάδα. Για τους συζύγους Ελλήνων διπλωματικών υπαλλήλων που έχουν συμπληρώσει, οποτεδήποτε, ένα έτος διαμονής στην Ελλάδα και υπηρετούν στο εξωτερικό, προσμετράται για τη συμπλήρωση του παραπάνω χρόνου και ο χρόνος παραμονής τους στο εξωτερικό λόγω της υπηρεσίας των Ελλήνων συζύγων τους. Για τους ομογενείς και τους κατόχους ιθαγένειας κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απαιτείται η χρονική προϋπόθεση της πενταετούς διαμονής.
ε. να έχει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας.
στ. να αποδεικνύει την ένταξή του στην ελληνική κοινωνία καθώς και τη δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες την διέπουν.»
Προτείνω τη μελέτη της αντίστοιχης Ευρωπαικής νομοθεσίας. Μην αντιδράμε σε κάθε τι σαν να πρόκειται να ανακαλύψουμε τον τροχό ! Αντιμετωπίζουν και οι άλλες Ευρωπαικές χώρες αντίστοιχα θέματα. Να σημειώσω επίσης οτι αν η Ευρώπη θέλει να αποκτήσει κοινή πολιτική ταυτότητα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει σε ενιαία βάση παρόμοια θέματα με θέσπιση κοινών κανόνων που να βασίζονται σε κοινές αξίες του Ευρωπαίκού πολιτισμού. Σας παραθέτω ενδεικτικά τι ισχύει στη Γερμανία
Στην Γερμανία πολίτης καθίσταται κάποιος εάν:
1. Έχει έναν γονέα Γερμανό πολίτη με τη γέννηση του Όσον αφορά στην διαδικασία της πολιτογράφησης, της ένταξης, δηλαδή, αλλοδαπών στην γερμανική κοινωνία, η γερμανική νομοθεσία προβλέπει πλέον ότι ένας μετανάστης αποκτά το δικαίωμα πολιτογράφησης εάν έχει γεννηθεί στην επικράτεια του γερμανικού κράτους . Πρόκειται για εφαρμογή της νομικής έννοιας του δικαίου του εδάφους
Η πολιτογράφηση ενός αλλοδαπού μετανάστη πραγματοποιείται μόνον σε περίπτωση που ισχύουν όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Να είναι επί οκτώ (8) συνεχόμενα έτη μόνιμος και νόμιμος κάτοικος της Γερμανίας.
β. Να έχει στην κατοχή του άδεια ή δικαίωμα διαμονής.
γ. Να γνωρίζει την γερμανική γλώσσα σε ικανοποιητικό επίπεδο, ήτοι επάρκειας.
δ. Να έχει λευκό ποινικό μητρώο.
ε. Να αποδέχεται τις αρχές του γερμανικού Συντάγματος.
στ. Να έχει την δυνατότητα οικονομικής συντήρησης τόσο του εαυτού του όσο και των μελών της οικογενείας του, χωρίς να λαμβάνει κρατικό επίδομα.
ζ. Να αποποιηθεί της προηγούμενης ιθαγένειάς του. Εξαιρούνται οι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι μπορούν να διατηρήσουν την ιθαγένεια της χώρας προέλευσής τους.
Τα τέκνα αλλοδαπών γονέων, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Γερμανία, λαμβάνουν την γερμανική υπηκοότητα μόνον σε περίπτωση που έχουν γεννηθεί μετά την 1/1/2000 και ισχύουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο γονέων του τέκνου πρέπει να διέθετε οκτώ (8) έτη νόμιμης και μόνιμης διαβίωσης στην Γερμανία προτού το τέκνο γεννηθεί.
β. τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο γονέων του τέκνου πρέπει να διέθετε απεριόριστο δικαίωμα διαμονής (Aufenthaltsberechtigung) ή απεριόριστη άδεια διαμονής (unbefristete Aufenthaltserlaubnis) στην Γερμανία τουλάχιστον για τρία (3) έτη.
Και πάλι η γερμανική ιθαγένεια δεν απονέμεται κατά τρόπο αυτόματο, αλλά κατόπιν σχετικής υποβολής αίτησης κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στη συμπλήρωση των δεκαοκτώ έως και τα είκοσι τρία έτη.
«Ελληνες οι της ημετέρας παιδίας μετέχοντες»
Η εφαρμογή αυτής της αρχής προυποθέτει την τήρηση κάποιων βασικών αρχών:
α. Οι νέοι αυτοί πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που ανήκουν στο νέο κοινωνικό τους σύνολο – να υπερασπίζονται το κράτος ώς ημέτερο, τους συμπολίτες τους ώς ημέτερους και την ιστορία τους ώς ημέτερη.
Το πνεύμα του νομοσχεδίου αλλά και η κοινωνία – της οποίας πρόγονοι έχουν δώσει τη ζωή τους για την Ελλάδα και την εδαφική και ιδεολογική της ανεξαρτησία, δεν θα άντεχε κι άλλους μετανάστες που δηλώνουν ημέτεροι μόνο εκεί που έχουν συμφέρον ενώ παράλληλα οδηγούν αδασμολόγητα αυτοκίνητα, μιλούν ξένη γλώσσα, ασπάζονται άλλα ήθη και έθιμα προκαλώντας τους άλλου και συμπεριφέρονται σαν ένα κλειστό υποσύστημα που προσπαθεί να αναπτυχθεί σε βάρος του υπάρχοντος συστήματος. (τούτο στη γλώσσα της βιολογίας λέγεται καρκίνωμα)
β. Οι «έλληνες πολίτες» μετέχουν παραδειγματικά και συστηματικά.
Σέβονται τους νόμους, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου και εντάσσονται στην κοινωνία στην οποία επέλεξαν να μετέχουν.
Στη γαλλία για παράδειγμα απαγορεύτηκε ο φερεντζές σε δημόσιους χώρους.
γ. μετέχω σημαίνει έχω ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Πιστεύω ότι είναι φυσιολογικό να δημιουργηθούν lobby. Ναί στα lobby που υποβοηθούν την πρόοδο και την ανάπτυξη της κοινωνίας. Όχι στις κλίκες και στις Μαφίες. (πείτε μου άν είναι φαντασία μου το γεγονός ότι σήμερα τα περισσότερα παιδιά στα σχολεία φοβούνται τους αλλοδαπούς (κυρίως AL). Γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν αντισταθούν ή ασκήσουν κάποιας μορφής κριτική (όπως ασκείται μεταξύ παιδιών) θα εμφανισθούν από το πουθενά ομοεθνείς τους και θα απειλήσουν όσους αντιστάθηκαν, τους γονείς τους ή τους δασκάλους κατηγορώντας τους ώς ρατσιτσές).
Ναί στην ισονομία, όχι στην ψυχολογική πιέση. Ναι στις αξίες, όχι στους νταήδες και τα πρωτόγονα ένστικτα, ή στο νόμο των πιό δυνατών.Όχι στο ρατσισμό από όποια πλευρά κι’άν προέρχεται.
δ. το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ποιός θα ασκήσει τον κοινωνικό έλεγχο σε μια κοινωνία που μεταμορφώνεται?
Κάποτε υπήρχε η οικογένεια. Τώρα η οικογενειακή συνοχή είναι μάλλον προνόμιο των μεταναστών.
Κάποτε η θρησκεία διατηρούσε αξίες (με φόβο ή με έλεος) όπως ο σεβασμός του αδυνάτου, η αφιλοκέρδια, η ανάδειξη του χριστιανικού ιδεώδους.
Τώρα η εκκλησία δεν επικοινωνεί ουσιαστικά με το κοινό της για πολλούς λόγους (ένας είναι η χρήση της αρχαίας γλώσσας, άλλος είναι η γλώσσα των σκανδάλων)
ε.τέλος πιστεύω ότι η διαβούλευση για ένα τέτοιο ζήτημα θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο δημοψηφίσματος. Όσοι ψήφισαν ή καταψήφισαν την κυβέρνηση και δεν έχουν άλλες εναλλακτικές στο να επιλέξουν χώρα, θρησκεία, σύστημα περίθαλψης ή κράτος έχουν τον πρώτο λόγο και πρέπει να εκφράσουν την άποψή τους επίσημα.
στ. Η Ελλάδα είχε όλες τις προυποθέσεις να υπάρξει μια όμορφη και ασφαλής χώρα, ένα χωνευτήρι πολιτισμών και ιδεών.
Η έννοια της δημοκρατίας και της ελευθερίας γεννήθηκαν εδώ – όμως, κάθε τί δυνατό και όμορφο χρειάζεται φύλαξη – από θεούς και ανθρώπους.
Με εκτίμηση
Ένας Μέτοικος που αγάπησε και αγαπά την Ελλάδα
ΚΎΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΕΙΣΤΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΩΤΗΘΟΥΜΕ ΕΠΙΘΥΜΩ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
«ο παππους μου για αυτο πολεμησε στο 40′ για την Ελλαδα?»
Ναι, για αυτό πολέμησε. Πολέμησε ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό, την ιδεολογία του Χίτλερ, ο οποίος μιλούσε για «lebensunwürdiges Leben» («ζωή αναξία του ζειν») και έστειλε στο Άουσβιτς και στο Νταχάου Εβραίους, τσιγάννους, Πολωνούς, Τσέχους, ενάντια στη θεωρία μιας εκ καταγωγής «ανώτερης» Άρειας φυλής, πολέμησε κόντρα σε όλα αυτά. Πολέμησε για δημοκρατία, για το δικαίωμα να αποφασίζουμε όλοι μαζί σε ισότητα, και όχι ένας Führer για μας. Πολέμησε για το δικαίωμα να μπορούμε να μιλάμε ελεύθερα. Πολέμησε για να μη γίνει η Ελλάδα φασιστική, να κρατήσει τις αξίες του ανθρωπισμού, της αγάπης για το συνάνθρωπο, «αγάπα τον πλησίον σου ως σεαυτόν», της ελευθερίας της τέχνης και όχι της στράτευσης στην κυρίαρχη ιδεολογία. Και αν θέλεις, πολέμησε για να υπάρχει Ελληνική πολιτεία που να μπορεί να έχει κυριαρχία επί του εδάφους της και να μπορεί ελεύθερα να αποφασίζει αν και ποιους μετανάστες θα δέχεται. Και ο πατέρας σου αγωνίστηκε και δούλεψε για την χτίσει ξανά την Ελλάδα από το μηδέν, από τα ερείπια, τις δεκαετίες του 50, του 60, του 70, του 80, του 90 είτε με το μόχθο του ως εσωτερικός μετανάστης στην ΑΘήνα ή στη Θεσσαλονίκη, είτε ως εξωτερικός μετανάστης με τα εμβάσματα που έστελνε πίσω στην πατρίδα από τον ιδρώτα του είτε ως ναυτικός για να μπορέσει η Ελλάδα να αποκτήσει Ευημερία που να την κάνει μια χώρα τέτοια που να *θέλουν* να έρθουν οι μετανάστες.
Να μη φοβάσαι για τη χώρα σου αν θέλουν ξένοι – όσοι πιο πολλοί τόσο πιο καλό σημάδι – να έρθουν εκεί. Γιατί αυτό σημαίνει ότι είσαι τυχερός που ζεις σε μια τέτοια χώρα που τόσοι ξένοι άνθρωποι θέλουν να αφήσουν τις δικές τους πατρίδες, τους δικούς τους προγονικούς βωμούς και εστίες για να έρθουν εδώ. Και αν έρχονται για την Ευρώπη και όχι για μας per se, και αυτό καλό είναι: γιατί είμαστε κομμάτι, έστω και κάπως πιο ταπεινό και καταφρονεμένο από μια μεγάλη οντότητα με αξία. Να φοβάσαι όταν ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θέλει να έρθει εδώ. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν το πρόβλημα που δεν θέλει κανείς να πάρει εκεί, όχι εμείς που είμαστε πόλος έλξης. Και το παιχνίδι της μετανάστευσης (που αν στον 21ο αιώνα που διανύουμε πρέπει να το παίξουμε, και με επιτυχία): Αμερική, Καναδάς, Αγγλία, Αυστραλία, αλλά και πιο πρόσφατα Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, παίζει καλά αυτό το παιχνίδι, παίρνουν τα καλύτερα μυαλά από την Ινδία, την Κίνα, την Ρωσία και τις άλλες μεγάλες δεξαμενές πληθυσμού, τους επιστήμονες, τους γιατρούς, τους οικονομολόγους. Εκεί είναι το παιχνίδι, για να μην καταλήξουν χώρα «dumping», που δε δεχόμαστε «ότι περισσεύει» όποιους δεν κατάφεραν να φτάσουν στον κύριο προορισμό τους. Αυτό με μια φράση λέγεται: Επείγουσα ανάγκη χάραξης και υλοποίησης έξυπνης και μελετημένης μεταναστευτικής πολιτικής. Και έχουμε τέσσερα βασικά όπλα για να το πετύχουμε: το υπέροχο κλίμα μας, την φθηνή, με ελάχιστα δίδακτρα εκπαίδευση που παρέχουμε, το κληρονομιά αυτής της αίγλης, της αύρας που μας άφησαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, και το ότι είμαστε Ευρώπη. Και θέλουμε τους καλύτερους: να έρθουν και να γίνουν Έλληνες και αυτοί. Είμαστε φιλόξενος λαός. Είμαστε μια όμορφη, φιλόξενη και δημοκρατική χώρα με μεγάλη πολιτισμική κληρονομιά. Πρέπει να γίνουμε, αντίθετα με ότι τελείως κοντόφθαλμα γράφεται, ΦΑΡΟΣ για τους καλύτερους μετανάστες που μπορούμε να ελκύσουμε, και από την άλλη, με ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ να πατάξουμε ΚΑΘΕ κρούσμα λαθρομετανάστευσης. Το να αφήνουμε να περνάει ο καθένας από διάτρητα σύνορα (και, αλήθεια, μήπως κάποιοι δήθεν Ελληνάρες κερδίζουν από αυτό;) και από την άλλη μια *άθλια* ξενοφοβία κατά δικαίων και αδίκων είναι ακριβώς ο *καταστροφικός* συνδυασμός! Βάζουμε τα καλά μας, δουλεύουμε, γινόμαστε οι καλύτεροι στον κόσμο, έτσι που ο καθένας να θέλει να έρθει εδώ. Νομίζετε ότι αν ήμασταν λίγο καλύτερη χώρα, θα ήθελε ο άλλος να πάει στη Σουηδία και στον Καναδά μέσα στα χιόνια ή στην άκρη του κόσμου στην Αυστραλία; Ο στόχος είναι ακριβώς ο *αντίθετος* απ΄ αυτό που ευαγγελίζονται πολύ εδώ. Να *επιδιώξουμε* να φέρουμε μετανάστες! Αλλά ποιους; Τους καλύτερους δυνατούς, αυτούς που θα συνεισφέρουν *με προστιθέμενη αξία* στην εθνική οικονομία. Να είμαστε ανοικτοί και φιλόξενοι στον κόσμο, εξωστρεφείς, όπως πάντα ήταν οι Έλληνες, και στην αρχαίοτητα (αποικίες, Αλέξανδρος, κ.λπ.) Και αν κάναμε ολόκληρη Ρώμη να ασπαστεί την Ελληνική κουλτούρα, είναι δυνατόν να έχουμε κάτι να φοβηθούμε τώρα; Έχουμε δυνατό πολιτισμό που μπορεί να ελκύσει και να αφομοιώσει τους μετανάστες! Αυτό είναι στόχος και πρέπει να υπάρξει μεταναστευτική πολιτική, και εγώ προτείνω μάλιστα την ίδρυση ανεξάρτητου Υπουργείου Ιθαγένειας και Μετανάστευσης, όπως με τη μία ή άλλη ονομασία υπάρχει σε όλες τις δυτικές χώρες. Το ιδανικό είναι: ανοικτοί, φιλόξενοι, εξωστρεφείς, χωρίς συμπλέγματα – να μην είναι η ψυχή μας σαν μια γριά με κύφωση, σκεβρή και μίζερη, και από την άλλη δυνατοί, να μπορούμε να επιβάλλουμε, και να επιβάλλουμε την κρατική μας κυριαρχία παντού, στις θάλασσες και στις ακτές μας, ως κυρίαρχο κράτος, και να επιβάλλεται ο ποινικός νόμος παντού σε καθένα περιστατικό λαθρομετανάστευσης. Αλλά να δεχτούμε τον πρόσφυγα, να δεχτούμε τον ανιθαγενή. Είμαστε άνθρωποι πάνω από όλα. Οντολογικά, ο Έλληνας είναι υποκλάση της κλάσης Άνθρωπος, δεν μπορείς να είσαι σωστός Έλληνας αν δεν είσαι πρώτα σωστός άνθρωπος, ή ορθότερα αν δεν είσαι *άνθρωπος*.
Γι’ αυτό λοιπόν πολέμησε ο παππούς σου: για να μπορείς να είσαι πάνω απ΄ όλα *άνθρωπος*.
Ντροπή και αίσχος..
Παραχωρήται δικαίωμα ψήφου σε αυτούς που μας μίσουν , και στερείται το δικό μας αναφέρετω δικαίωμα να πράξουμε το ίδιο μέσω δημοψηφίσματος.
Υ.Γ 1: Εάν η πορεία των πραγμάτων αποδείξη το λάθος του νομοθετήματος , θα μπορούμε να το πάρουμε πίσω ?
Υ.Γ 2: Γνωρίζετε κύριοι πως την επομένη του νομοθετήματος θα έχουμε την διακήρυξη Αλβάνικου κόμματος ?
Το ουράνιο τόξο θα ωχριά μπροστά τους.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ «ΕΠΟΙΣΟΔΙΑ» ΚΑΙ «ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ», ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ, ΒΙΑΙΟΣ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΣ.
Η προτεινόμενη τροποποίηση των όρων απονομής ιθαγένειας με πολιτογράφηση ανοίγει το δρόμο για την εύκολη κτήση της ελληνικής ιθαγένειας σε αδιευκρίνιστο αριθμό μεταναστών που είτε ήδη διαβιούν παράνομα στη χώρα είτε ετοιμάζονται να εισέλθουν, επίσης παράνομα, σε αυτή:
Με το αρ.1 του σχεδίου νόμου αλλοδαπός που φοίτησε τρία ή έξι χρόνια σε ελληνικό σχολείο αποκτά δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, έστω κι αν αυτός και η οικογένειά του διαβιούν παράνομα στη χώρα.
Με το παρόν αρ.2 του σχεδίου νόμου (τροποποίηση του αρ.5 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας – 3284/04)αλλοδαπός μπορεί να αιτηθεί και να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια χωρίς καν πενταετή διαμονή στη χώρα (το αρ.5 απαιτεί σήμερα δεκαετή νόμιμη παραμονή την τελευταία δωδεκατία)εφόσον «…έχει τη γονική μέριμνα τέκνου ελληνικής ιθαγένειας και διαμένει επί μια τριετία στην Ελλάδα».
Πιο απλά, η χορήγηση της ιθαγένειας στον άνευ αδείας διαμονής αλλοδαπό ανήλικο βάσει του αρ.1 δίνει δικαίωμα κτήσης ιθαγένειας και στους εξίσου παράνομα διαμένοντες στη χώρα γονείς του βάσει του παρόντος άρθρου 2.
Εάν θεωρηθεί ότι η προϋπόθεση της τριετίας πρέπει να αφορά σε νόμιμη διαμονή, οι γονείς του αλλοδαπού που δεν την πληρούν θα υπερβούν το εμπόδιο αυτό εύκολα ζητώντας άδεια διαμονής ή αναστέλλοντας τυχόν διαδικασία απέλασής τους από τη χώρα, με επίκληση του δικαιώματος στην οικογενειακή ζωή και της ιδιότητας του γονέα Έλληνα ιθαγενούς (αρ.8 ΕΣΔΑ, σχετική νομολογία Δικαστηρίου του Στρασβούργου και ελληνικών διοικητικών δικαστηρίων).
Η προτεινόμενη ρύθμιση είναιεξαιρετικά χαλαρή, οδηγεί όχι απλώς σε νομιμοποίηση αλλά σε «ελληνοποίηση» αδιευκρίνιστου αριθμού μεταναστών και αναπόφευκτη «έκρηξη» μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα.
Δεόν είναι να αποσυρθούν τα άρθρα 1 και 2 και η (προηγούμενη) φοίτηση σε ελληνικό σχολείο να θεωρείται λόγος χορήγησης όχι ιθαγένειας αλλά άδειας διαμονής στον νέο αλλοδαπό (τροποποίηση ν.3386/05).
Η ένταξη αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να εκλαμβάνεται απλά ως ένα ζήτημα που θα βοηθήσει την Οικονομία και το ασφαλιστικό σύστημα , αλλά ως ένα πολυσύνθετο ζήτημα συγκερασμού διαφορετικών πολιτισμών, αξιών και κοινωνικών συμπεριφορών.Και βέβαια συμφωνώ ότι πρέπει να αναγνωρίζονται ως Ελληνες πολίτες τα τέκνα μακροχρόνιων νομίμων διαμενόντων στην Ελλάδα αλλοδαπών που πηγαίνουν στο ελληνικό σχολείο και έχουν ως μητρική τους γλώσσα την Ελληνική.Δεν συμφωνώ όμως στην Ελληνοποίηση των γονέων τους ή άλλων αλλοδαπών χωρίς να συντρέχουν ιδιαίτερες προυποθέσεις.Συγκεκριμένα δεν είναι δυνατόν οι αλλοδαποί αυτοί( μη ευρωπαίοι) έστω και μακροχρόνιοι και νόμιμοι στην Ελλάδα να διατηρούν διπλή ιθαγένεια, να βλέπουν την Ελλάδα αποκλειστικά ως χώρα οικονομικής αποκατάστασης τους,να εξάγουν τα έσοδα που απεκόμισαν εδώ,να έχουν την ιδεολογία των π.χ.Τσάμηδων,να μην νιώθουν Ελληνες ή να μισούν τους Ελληνες.Πρέπει να εφαρμοστεί μια τακτική που θα αφομοιώσει τους αλλοδαπούς που θα επιλεγούν για ελληνοποίηση, με κριτήρια πιο αυστηρά και βασιμένα σε κοινωνιολογικούς παράγοντες, διαφορετικά θα υπάρξουν συγκρούσεις στην κοινωνία μας.Θα πρέπει λοιπόν οι επιλεγέντες αλλοδαποί να λάβουν κάποια στοιχειώδη ελληνική εκπαίδευση, να δουλεύουν ξεχωριστά σε εργασίες ανάλογα με τα προσόντα τους και να έχουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα με τους Ελληνες , έτσι ώστε όταν θίγονται αυτά να απεργούν μαζί με τους Ελληνες , και όχι με βάση την εθνικότητα τουςδηλ.ως Αιγύπτιοι, Αλβανοί, Σύριοικ.α..Πρέπει δηλ.να αποκτήσουν ελληνική συνείδηση, γι αυτό δεν πρέπει να τους δοθείπροκαταβολικά αλλά αργότερα το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και άλλα δικαιώματα, όταν δηλ. θα πάψουν να ενεργούν ως αλλοδαποί και εναντίον της χώρας που τους δέχτηκε.Το όραμα δηλ.της ευρωπαικής ένωσης των πολιτισμών πρέπειαναλόγως να διδαχθεί και σε αυτούς.Ολα αυτά απαιτούν χρόνο αλλιώς θα είναι καταστρεπτικές οι συνέπειες και κυρίως απαιτείται να εξασφαλιστεί η μη είσοδος νέων λαθρομεταναστών στην χώρα . Δηλαδή είναι εύκολο να το παίζουμε ανθρωπιστές , ποιος όμως θα διασφαλίσει πρακτικά την ειρήνη και μια καλή ζωή για όλους?
Παρακαλώ συνδυάστε τα παρακάτω δύο άρθρα:
Αρθρο 1Α, παρ 4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να
αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες
αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί
την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας
Αρθρο 2, παρ. 1.δ Η χρονική προϋπόθεση της πενταετούς διαμονής δεν απαιτείται για αυτόν που είναι σύζυγος Έλληνα ή Ελληνίδας ή έχει τη γονική μέριμνα τέκνου ελληνικής ιθαγένειας και διαμένει επί μια τριετία στην Ελλάδα.
Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λαθρομεταναστών δεν δηλώνουν πλέον τη χώρα προέλευσής τους, προκειμένου να μην απελαθούν, τα παιδιά τους είναι άγνωστης ιθαγένειας. Αν καταλαβαίνω καλά, όποιος έρχεται εδώ, δεν δηλώνει χώρα καταγωγής και κάνει ένα παιδί, σε τρία χρόνια νομιμοποιείται. Πραγματικά το σκεφτήκατε καλά; !!!
Επειτα το «είναι σύζυγος Έλληνα ή Ελληνίδας» συνειδητοποιείτε τι βιομηχανία ψεύτικων γάμων θα δημιουργήσει;
Θέλει πολύ δουλειά ακόμα το νομοσχέδιο…
Επειδή ετέθη από τον ανώνυμο χρήστη «Διενεκής Ποντικός» το ζήτημα της προσπάθειας παλιννόστησης Βουλγάρων που είναι μέλη εθνικών μειονοτήτων σε γειτονικές χώρες όπως π.χ. ΠΓΔΜ: Μα αυτό η Ελλάδα το έχει ήδη κάνει εδώ και δεκαετίες με *σειρά* νομοθετημάτων για την παλιννόστηση ομογενών, όπως Ποντίων από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με κίνητρα όπως ευνοϊκές ρυθμίσεις για την απόκτηση κατοικίας σε παραμεθόριες περιοχές, ποσόστωση 5% στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, και φυσικά, πρώτα απ’ όλα ειδική, ταχύρρυθμη, διαδικασία απονομής της ελληνικής ιθάγενειας (θυμηθείτε και τα δημοσιεύματα περί διαφθοράς σε ορισμένα μεμονωμένα προξενεία και *καταχρήσεων* αυτής της διαδικασίας, που έδωσε την ευκαιρία και σε μη ομογενείς, π.χ. εθνικά Ρώσοι να πάρουν διαβατήριο. Συν τοις άλλοις, οι ομογενείς της Βορείου Ηπείρου, αλλά και της Κων/πολης, Ίμβρου, Τενέδου (αν και αυτούς ειδικά *θα τους θέλαμε εκεί* έχουν δικαίωμα διορισμού και στο Ελληνικό Δημόσιο ως ομογενείς αλλοδαποί, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που απαιτούν κατ’ αρχήν ελληνική ιθαγένεια.
Όσον αφορά δε τους εγκατεσπαρμένους σε Αμερική, Αυστραλία, Γερμανία, Καναδά, Βέλγιο, κ.λπ. αυτοί αλλά και τα τέκνα τους και τα εγγόνια τους και μέχρι ν-οστής γενεάς έχουν την ελληνική ιθαγένεια, βάσει της αρχής του «δικαίου του αίματος» (ius sanguinis) και συνεπώς μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα όποτε επιθυμούν. Έχουν δε (και ορθώς) μειωμένη στρατιωτική θητεία (6μηνη), όσοι ζουν από 11 χρονών έξω, για να μη λειτουργεί αποτρεπτικά σε επιθυμία παλιννόστησης, συν ειδική διαδικασία εισαγωγής στα Ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Άρα, αυτά που κάνει η Βουλγαρία για τους ομογενείς τώρα, εμείς τα έχουμε κάνει από δεκαετίες τώρα.
Η Βουλγαρία όμως *δεν* έχει εισροή μεταναστών (ποιος θα πάει στη Βουλγαρία; αντίθετα *φεύγουν* από εκεί!) Μόλις το 0.3% του πληθυσμού της είναι ξένοι υπήκοοι, από τα 2-3 χαμηλότερα σε όλην την ΕΕ, ενώ σε εμάς που έχουμε τουλάχιστον 5πλάσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ – πολύ πλουσιότεροι! – το ποσοστό δεν είναι 0.3%, αλλά *8.1%*, το 10ο στην ΕΕ των 27. Άρα μη συγκρίνουμε ανόμοιες καταστάσεις.
Είναι άδικο για τους/τις συζύγους Ελλήνων να χρειάζεται παράβολο 1500 ή 1000 ευρώ! Θα πρέπει να υπάρχει στήριξη των οικογενειών και όχι αντικίνητρα.
Επίσης, δεν κατάλαβα αν καταργήθηκε η προϋπόθεση το ζευγάρι να έχει και παιδί. Είναι αναχρονιστική προϋπόθεση και πιστεύω ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται άλλοι τρόποι για να εξακριβώνεται αν είναι πραγματικός ο γάμος ή εικονικός.
Ξεχάσατε το αδίκημα της ληστείας ως αρνητική πρόϋπόθεση
Tελικά δεν μπορεί να υπάρξει μιά υπεύθυνη απάντηση για το λόγο για τον οποίον προτείνεται αλλαγή του άρθρου 5 προς το χαλαρότερο; Ειδικά όταν άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πιό οργανωμένες και με λιγότερη διαφθορά) έχουν σαφώς πιό δύσκολα κριτήρια.
Ας προσέξουμε τις προΥποθέσεις και ας διευκρινισθεί για το εάν μπορεί κάποιος να καταθέσει για ιθαγένεια, εφόσον έχει καταδικαστεί «κάπως» για παραπλάνηση του κράτους. Ενα πολύ μεγάλο μέρος μεταναστών δεν θα έχουν ποτέ το δικαίωμα να υποβάλουν άιτηση και αυτό είναι άδικο. Δεν θα σχολιάσω τα περί δημοψηφίσματος γιατί τα θεωρώ «φαιδρά», κάθε φορά που πάει να γίνει μια προοδευτική μεταρρύθμιση, οι «υπερπατριώτες» από το εξωτερικό κυρίως αλλά και στην Ελλάδα ζητούν επιπλέον δημοκρατία, επειδή ξέρουν ότι με την ξενοφοβία και την τρομολαγνία που επικρατεί από τα ΜΜΕ θα «γλυτώσουν» από τους ξένους. Ελεος κύριοι! Είναι ντροπή αυτά που περάσατε εσεις ως μετανάστες να τα ξεχνάτε και να ζητάτε να γίνουν ακόμη πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις «ελληνοποίησης». Δηλαδή γιατί θα πρεπει να μιμηθούμε τους υπερεθνικιστές Γερμανούς και Ιάπωνες και όχι άλλα πιο φιλελεύθερα παραδείγματα; Εάν δεν το έχετε ήδη καταλάβει, η Ελλάδα το μόνο που έχει να περιμένει από τους «ξένους» είναι να σωθεί από την κατρακοίλα στην οποία την έχουν οδηγήσει οι «δικοί» μας.
Και άν θέλετε τώρα είναι η στιγμή να αποδείξουμε θεσμικά και με πραγματικούς όρους πόσο ανατρεπτικοί και πρωτοπόροι μπορούμε να είμαστε σε θέματα δημοκρατίας και πολιτείας. Ας μη χάσουμε την ευκαιρία.
Σας θεωρω αρκετα υπευθυνους για να κανετε τοσο εξοφθαλμες προχειρότητες.
Βασικα συμφωνω απολυτα οτι ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ απο 5 ετια και πανω στην Ελλαδα και ειδικα αυτοι της δευτερης γενιας αφου θελουμε να τους ενταξουμε πρεπει να τους δωσουμε και τα δικαιωματα και τις υποχρεωσεις που εχει αυτη η ενταξη στην Ελληνικη πραγματικοτητα αρα και το δικαιωμα ιθαγενειας και ψηφου. Υπαρχει ομως ενα προβλημα που ισως εκει στην Αθηνα να μην το καταλαβενεται ακριβως. Υπαρχουν περιοχες της Ελλαδας που οι μεταναστες (και οχι μονο) ειναι περισσοτεροι απο τους Ελληνες. Και το ακομα χειρότερο ειναι οτι καποιοι τους θεωρουν «μειονότητες» και τους χρησιμοποιουν σα μορφη πιεσης στην εξωτερικη και οχι μονο πολιτικη. Δεν ειναι δε τυχαιο οτι αυτοι ολοι ειναι σε παραμεθωριες περιοχες ( Θρακη Μακεδονια Ηπειρο). Προσεξτε παρα πολυ αυτη την παραμετρο. Αν τους θελουμε ολους αυτους Ελληνες υπηκοους ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα πρεπει να επιλεξουν ΜΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ και να μην το εχουν «διπορτο» οπως λεει ο λαος. Μη με χαρακτηρισετε ευκολα ρατσιστρια η και γενικα ολους αυτους τους μοντερνους ορους. Ζω στη Θρακη και αισθανομαι ασχημα οταν ξερω οτι επαναχαρακτηκε η Εγνατια γιατι απαλαοτριονοντουσαν περιοχες που ανηκαν σε μουσουλμανους (καποιοι επιμενουν αδοκητα να τους λενε Τουρκους), και περασε τελικα μεσα απο χωραφια Ελληνων, η σχολη της Χαλκης και καλα συνδεεται με τα δικαιωματα αυτων των μουσουλμανων και παρα πολλα αλλα… Θα ημουν περηφανη αν ηταν ολοι νομινοι Ελληνες πολιτες αλλα πολιτογραφημενοι ΜΟΝΟ ΤΕΤΟΙΟΙ. Και οσοι δεν το επιθυμουν να εχουν να επιλεξουν με μια σειρα μη προνομιων οπως πχ η φορολογηση των χρηματων που εξαγουν συνεχως.
Η ιστορια δεν ειναι να βρουμε μονο μια καινουργια δεξαμενη ψηφοφορων. Ισως να ειναι και ευκαιρια να ξεκαθαρισουμε και να νοικοκυρεψουμε λιγο το τοπιο.
Ευχαριστω τουλαχιστον που το διαβασατε
για ενα τετοιο μετρο ειναι απαραιτητο το δημοψηφισμα..πρεπει να ακουστει και η γνωμη του Ελληνικου λαού..απορια μικρου παιδιου..ο παππους μου για αυτο πολεμησε στο 40′ για την Ελλαδα?για να ερχονται τωρα μεταναστες και να τους ονομαζει η κυβερνηση Ελληνες?δωστε στον λαο την δυνατοτητα να ψηφισει
Η Βουλγαρία αλλάζει το νόμο περί ιθαγένειας. Όχι βέβαια για να πολιτογραφήσει μετανάστες, αλλά για να βοηθήσει τους ομογενείς της στο εξωτερικό να αποκτήσουν την Βουλγαρική ιθαγένεια, χωρίς μεγάλο κόστος, καθυστέρηση και χωρίς τη συμμετοχή «μεσαζόντων» στη διαδικασία. Σκοπεύει μάλιστα με αυτή την αλλαγή να προωθήσει και τη μετανάστευση των ομογενών της στη Βουλγαρία έτσι ώστε να αμβλύνει το δημογραφικό της πρόβλημα.
Η σύγκριση με την ΠΑΣΟΚική μεταρρύθμιση αυτονόητη…
http://www.novinite.com/view_news.php?id=111603
http://www.focus-fen.net/index.php?id=n205590
Αγαπητοί κύριοι
Απορώ και εγώ όπως και πολλοί άλλοι γιατί θέλετε να κάνετε τόσο εύκολη την πολιτογράφηση των αλλοδαπών στην χώρα μας. Ζω στην Γερμανία από δεκαετίας. Αν κάποιος αγαπητοί κύριοι θέλει να πολιτογραφηθεί Γερμανός εδώ, χρειάζεται ανάμεσα στα άλλα να :
1) Απορρίψει οποιαδήποτε άλλη ιθαγένεια έχει.
2) Να αποδείξει με εξετάσεις ότι μιλάει την Γερμανική καλά και επιπρόσθετα να αποδείξει με εξετάσεις σε ερωτηματολόγιο εκατοντάδων ερωτήσεων ότι είναι γνώστης της Γερμανικής ιστορίας και του Γερμανικού γίγνεσθαι.
Επίσης για την πράσινη κάρτα, ακόμα και έμενα που είναι πολίτης ευρωπαϊκής ένωσης μου ζητήθηκε πιστοποιητικό ότι έχω ιατρική ασφάλιση και πόρους για να ζήσω την στιγμή που στην χώρα μας όσους νόμιμους αλλοδαπούς γνωρίζω κανένας δεν έχει ιατρική περίθαλψη.
Ας επικεντρωθώ στο πρώτο. Δεν βλέπω καμιά τέτοια προϋπόθεση στην πρόταση σας. Δηλαδή για να δώσω ένα παράδειγμα, ο Αλβανός θα εξακολουθεί να είναι Aλβανός και ταυτόχρονα θα έχει ελληνοποιηθει! Διαφωνω πληρως με αυτο. Θέλει κανείς να γίνει Έλληνας; Πρέπει να αποποιηθεί την προηγούμενη ταυτότητα του για να αποκτήσει την Ελληνική. Γιατί εμείς χαριζόμαστε έτσι; Γιατί εμείς που έχουμε γεμίσει ταλαίπωρους λαθρομετανάστες προσκαλούμε με το νομοσχέδιο αυτό ακόμα περισσότερους λέγοντας τους ουσιαστικά: ελάτε στην χώρα μας όπως μπορείτε. Στα πρώτα χρόνια θα μείνετε ως παράνομοι. Μετά όμως θα σας νομιμοποιήσουμε και έπειτα θα σας κάνουμε και Έλληνες. Συγγνώμη αλλά διαφωνώ απόλυτα μ’ αυτή την πολιτική η οποια αφηνει κατα την γνωμη μου απροστατευτους του (ηδη) ελληνες πολιτες.
Εάν και εφόσον το θέλετε να το προχωρήσετε οφείλεται να φέρεται την πρόταση σας σε δημοψήφισμα. Δημοκρατία, σημαίνει ότι την δύναμη, το «κράτος», το έχει ο «δήμος», ο λαός. Η κυβέρνηση είναι υπηρέτης του λαού. Ελάτε λοιπόν στον λαό και αφήστε μας να αποφασίσουμε αυτό που εμείς, ο λαός, το υποτιθέμενο αφεντικό, θέλουμε. Πράξτε μετά αυτό που εμείς θα αποφασίσουμε. Είναι το δημοκρατικότερο πράγμα στον κόσμο.
Ευχαριστώ
Δρ. Αναστάσιος Κιουλάχογλου
Φραγκφούρτη, Γερμανία
Εχοντας την εμπειρια κατοχης διπλης υπηκοοτητας επισημαινω οτι ο γαμος με Ελληνιδα η Ελληνα, συμφωνα με το νομοσχεδιο αποτελει την προυποθεση για την σχεδον αυτοματη αποκτηση της Ελληνικης υπηκοοτητας χωρις να εξεταζει πως αποκτηθηκε απο τον/την συζυγο αυτη. Σε αντιθεση λοιπον με την Γαλλια, το νομοσχεδιο δεν απαιτει την υποβολη απο τον/την Ελληνα συζυγο του τροπου αποκτησεως της δικης του υπηκοοτητας, πριν συμβαλλει στην αποδοση υπηκοοτητας στον αλλο συζυγο. Επισης δεν τιθενται κανενος ειδους περιορισμοι (οπως σε Αυστρια και αλλες χωρες) στην κατοχη διπλης η τριπλης υπηκοοτητας. Θεωρητικα θα μπορει δηλαδη με μια καλη οργανωση μια βιομηχανιας πολιτογραφησεων σε μικρους και εθνικα ευαισθητους παραμεθοριους δημους να εκλεγουν τοπικοι αρχοντες προσφατα πολιτογραφηθεντες με υποπτους (ενδεχομενως) στοχους.
Θετικο το οτι μειωθηκε ο χρονος υποβολης των διακιολογητικων για πολιτογραφηση!Θα πρεπει ομως να διευκρινιστει ο νομος και ως προς το σημειο που αναφερει »για παραβάσεις της νομοθεσίας για την εγκατάσταση και κίνηση αλλιοδαπών στην Ελλάδα».Ειναι εντελως γενικο και δεν αναφερεται καπου συγκρκριμενα!!Οι περισσοτεροι απο τους αλλοδαπους εχουν απασχολησει τις αστυνομικες αρχες τις χωρας!!!…και κυριως για ζητηματα που αφορουν ληγμενες αδειες διαμονης, τις οποιες δεν προλαβαν να ανανεωσουν και αδειες εργασιας, που παλιοτερα ηταν ξεχωριστες απο τις αδειες διαμονης.Δηλαδη καποιος που εχει καταδικαστει αμετακλητα απο δικαστηριο για στερηση αδειας διαμονης σε μικρη ποινη, ενος μηνα, πρεπει να περιμενει να περασει η δεκαετια για να καταθεσει τα διακιολογητικα του για παλλινοστηση???
ΤΑ 5 ετη δεν ειναι ενα ευλογο χρονικο διαστημα προτεινω τα 8 ετη καθως και την υποχρεωτικη φοιτηση σε δημοσια σχολη φοιτησης «κοινωνικης ενταξης» οπου θα διδασκεται το ελληνικο συνταγμα τα δικαιωματα και οι υποχρεωσεις του ως πολιτη.
Η πολιτογράφηση να συνδυαστεί με την υποβολή φορολογικής δήλωσης και την ασφάλιση σε κύριο ταμείο.
Να δοθεί προσοχή στις παραμεθόριες περιοχές να γίνεται γιαυτούς που πράγματι μένουν μόνιμα και όχι για τους εποχιακούς εργάτες που θα γίνουν βορά στο νύχια στενοκέφαλων δημάρχων.
Nα μην δινεται η ιθαγενεια,αλλα η υπηκοοτητα.Φανταστητε καποτε να γινει στην ελλαδα οτι εγινε στην Κυπρο με τους εποικους και να θελουν να ενσωματωθουν με την «μητερα «πατριδα.Στρεψτε και λιγο το κεφαλι στους γηγεννεις Ελληνες,εχουν μεγαλες αναγκες και θα ερθει και η σειρα των αλλοδαπων.Σιγουρα να γινει δημοψηφισμα.Εμεις πρεπει να αποφασισουμε για αυτους και οχι αυτοι για μας.
– Το 2004, επί Προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζει τον ισχύοντα Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας που προβλέπει 10ετή νόμιμη διαμονή τα τελευταία 12 έτη.
– Το 2005 ο Γιώργος Παπανδρέου λέει πως «η 7ετία είναι εύλογο χρονικό διάστημα για κάθε μετανάστη να υποβάλει την αίτησή του για την απόκτηση ιθαγένειας»
– Το 2008 το ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει δικαίωμα συμμετοχής στις τοπικές εκλογές μεταναστών που έχουν συμπληρώσει 5ετία στην Ελλάδα
– Το 2009 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Παπουτσής λέει πως οι μετανάστες θα παίρνουν την ιθαγένεια όταν συμπληρώσουν 5 χρόνια νόμιμης εργασίας.
– Το 2010 το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να δώσει την Ελληνική ιθαγένεια σε μετανάστες που συμπλήρωσαν 5 χρόνια νόμιμης παραμονής τα τελευταία 10 χρόνια.
Τί συνέβη για να πάει το ΠΑΣΟΚ από τα 10 στα 7 στα 5 στα «5 στα 10» χρόνια; Γιατί χαρακτηρίζουν τώρα «ακραίους» όσους υποστηρίζουν τον Κώδικα Ιθαγένειας που ψήφισαν οι ίδιοι το 2004;
Μάλλον κατάλαβε τη γλύκα της μεταναστευτικής ψήφου όπως και τα άλλα κεντροαριστερά κόμματα στην Ευρώπη.
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ! ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!! ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Όπως είπα και σε άλλο μου σχόλιο η μόνη καθαρή λύση είναι το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.
Δεν σχολιάζω κανένα άρθρο, διότι εγώ δεν βαφτίζω το κρέας ψάρι για να το φάω και να μη μπορούν να με σχολιάσουν. Δαφωνώ με την ιδέα να έλθει στο φως τώρα ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Είναι παράκαιρο και δεν έπρεπε να έλθει. Υπάρχουν άλλα εθνικά θέματα και άλλα σοβαρά θέματα που πρέπει επειγόντως να μας απασχολήσουν. Τι θα κάνετε για το Δημογραφικό πρόβλημα, που με την υπογεννητικότητα των Ελλήνων,τις αποβολές των γυναικών, τους θανάτους από ατυχήματα και άλλους θανάτους κλπ, σβύνουν σιγά σιγά αλλα σταθερά την Ελλάδα; Από όλα αυτά ξέρετε πόσες χιλιάδες Ελλήνων χάνονται το χρόνο; Με το να βαφτίσουμε τους μετανάστες Έλληνες θα σώσουμε την Ελλάδα; Μπορείτε να μου πείτε τη μορφή θα έχει η Ελλάδα μετά από 40 και άνω χρόνια; Θα ζουν Έλληνες σε αυτόν τον τόπο; Φέρτε νομοσχέδιο για το Δημογραφικό για να ακούσετε γνώμες. Τι θα κάνετε για την εγκληματικότητα που έχει μπει στα σπίτια και στα μικρομάγαζα του λαού; Τι θα κάνετε με την αναρχία και τη τρομοκρατία, που αφανίζουν ζωές και περιουσίες; Όλα αυτά και άλλα έχουν άμεση προτερεότητα και όχι το παρόν νομοσχέδιο. Φέρτε λοιπόν τέτοια νομοσχέδια για διαβούλευση να ακούσετε χρήσιμες γνώμες και ενδιαφέρουσες ιδέες.
Αν δεν ξέρετε τι νομοσχέδια ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό, βάλτε ένα ερώτημα στο διαδίκτυο να σας πει ο λαός πια τον ενδιαφέρου για άμεση προτεραιότητα.
Ας δούμε και πώς δίνει μια μη Δυτική ευνομούμενη χώρα, η Ιαπωνία (http://www.moj.go.jp/ENGLISH/information/tnl-01.html), την ιθαγένεια μέσω πολιτογράφησης:
– Πέντε χρόνια συνεχούς κατοικίας στην Ιαπωνία
– Ο υποψήφιος πρέπει να είναι 20 ετών και να έχει πλήρη δικαιώματα δράσης στην χώρα προέλευσής του
– Ορθή συμπεριφορά
– Δυνατότητα αυτοσυντήρησης ή συντήρησης από τους οικείους του με τους οποίους μοιράζεται τα έξοδα
– Δεν έχει άλλη ιθαγένεια ή η κτήση της Ιαπωνικής οδηγεί σε απώλεια οποιασδήποτε άλλης
– Δεν έχει δράσει ποτέ για την ανατροπή του συντάγματος και της κυβέρνησης της Ιαπωνίας
Η πολιτογράφηση είναι στη διακριτική ευχέρεια του Υπουργού Δικαιοσύνης. Όποιος συγκεντρώνει αυτές τις προϋποθέσεις δεν λαμβάνει αυτόματα την Ιαπωνική ιθαγένεια.
Ας συγκρίνουμε και με το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ:
– Πέντε χρόνια στα τελευταία δέκα χρόνια, δηλαδή όχι απαραίτητα τα τελευταία πέντε χρόνια
– Υπάρχει δυνατότητα πολιτογράφησης παιδιών με δήλωση των γονέων πριν ενηλικιωθούν
– Το ήθος και η προσωπικότητα απαλείφονται από τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας
– Κανένας έλεγχος για τη δυνατότητα αυτοσυντήρησης, απλά να έχει φορολογική ενημερότητα
– Μπορεί να κρατήσει την προηγούμενη ιθαγένεια ή να αποκτήσει νέα μετά, χωρίς απώλεια της Ελληνικής
– Υποχρέωση αιτιολόγησης της απόφασης σε προθεσμία
Είναι απορίας άξιον γιατί η Κυβέρνηση θέλει να κάνει τη διαδικασία πολιτογράφισης στην Ελλάδα τόσο εύκολη, και γιατί η μετατροπή του Ελληνικού δικαίου ιθαγένειας από τα αυστηρότερα στο ελαστικότερο δεν αποτελεί αντικείμενο άξιο επικύρωσης από τον λαό με δημοψήφισμα.
Η παραχώρηση της Ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς είναι πολύ σοβαρό εθνικό ζήτημα για να αποφασίζεται μόνο από μια ομάδα ανθρώπων. Μπορει να θεωρηθεί και ως πελατειακή σχέση μεταξύ της κυβέρνησης και των αλλοδαπών. Το σωστό είναι να γίνει δημοψήφισμα και να αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες.
Η πολιτογράφιση των αλλοδαπών, όπως παρουσιάζεται, δεν είναι κακό να γίνει, άλλωστε οι αλλοδαπόί που διαμένουν δέκα και πλέον έτη στην Ελλάδα, και τ απαιδιά τους πηγαίνουν στην τρίτη δημοτικού, σωστά πρέπει να τους απονεμηθούν εκλογικά δικαιώματα.
Όμως κατά τη γνώμη μου το μεγάλο θέμα δεν είναι η πολιτογράφιση αυτή καθ’εαυτή, αλλά η εξεύρεση νομικής λύσης και για τους λοιπούς αλλόδαπούς (όσους δηλ. δεν εμπίπτουν στις προυποθέσεις του σ.ν. για την πολιτογράφιση), η οποία μπορεί να γίνει μόνο με την τροπολογία του ν. 3386/2005, ο οποίος πρέπει πλέον να συμπεριλάβει τους αλλοδαπούς που είχαν μόνιμη διαμονή στη χώρα, τουλάχιστον μέχρι το 2008.
είμαι αλλοδαπός φοιτητής , είμαι εδώ νόμμιμα 9 χρόνια με άδεια παραμονής λόγω σπουδών , δουλεύω μερικής απασχόλησης εδώ και 3 χρόνια ασφαλισμένος στο ΙΚΑ , δικαιούμαιΝΑ ΔΩΣΩ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΤΗΤΑ ?
το τελευταίο εδάφιο του 1β «για παραβάσεις της νομοθεσίας για την εγκατάσταση και κίνηση αλλοδαπών στην Ελλάδα» έχει καταργηθεί με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 41 του νόμου 3731/08. Με την πρόταση του πασρόντος σχεδίου νόμου επαναφέρεται σε ισχύ. Γιατί; Τυχόν επαναφορά του θα αποστερήσει σε δεκάδες ομογενείς μας (ΠΟΝΤΊΟΥΣ) από την ελληνική ιθαγένεια, γεγονός άλλωστε που οδήγησε στην κατάργησή του. Μήπως πρέπει να επαναξιολογηθεί;
ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΔΕΎΤΕΡΟ ΣΧΌΛΙΟ ΠΟΥ ΓΡΆΦΩ, το πρώτο δεν δημοσιεύθηκε, και αρχίζω να αμφιβάλλω γιά την ποιότητα της συμμετοχής που υπόσχεται το site, όταν κόβονται σχόλια, χωρίς μιά εξήγηση από τον διαχειριστή.
Επαναλαμβάνω λοιπόν.
Δεν χρειάζεται να δοθεί υπηκοότητα γιά να ενταχθεί κάποιος στην κοινωνική ζωή.
Αρκούν οι νόμιμες άδειες παραμονής.
Ο καθένας που γεννιέται στην Ελλάδα, να κρατάει την υπηκοότητα της χώρας καταγωγής του.
Είμαστε μιά χώρα που πληρώνει πολλά σε αμυντικές δαπάνες για την φύλαξη των συνόρων μας.
Ας μην ανοίξουμε κερκόπορτα μεγάλη σαν λεωφόρο.
Και εν κατακλείδι:
Εγώ ψηφίζω ΠΑΣΟΚ ολη την ενήλικη ζωή μου.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο δημοκρατικό κόμμα.
Για τόσο μεγάλες αλλαγές, που δεν περιλαμβάνονταν στο πρόγραμά του όταν το ψήφισα, που θα αλλάξουν την μορφή της κοινωνίας μας έχει μιά λύση.
ΑΣ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.
Επειδή, συν τοις άλλοις, πολύ λόγος γίνεται για «γεωγραφική μας θέση που απειλείται από παντού» και συνεπώς διαφορά μας από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης (π.χ. Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία»), ότι «εδώ είναι Βαλκάνια» και άλλα τινά, ας δούμε λοιπόν τη σχετική νομοθεσία της ***φίλης και γείτονος Τουρκίας***, όπως επεξηγηματικότατα μας την παρουσιάζει το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στο Λονδίνο:
«Σύμφωνα με τον Τουρκικό Νόμο περί Ιθαγενείας (υπ. αριθμ. 403), ένας αλλοδαπός θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις για να κάνει αίτηση για Τουρκική ιθαγένεια:
* Πρέπει να είναι ενήλικος σύμφωνα με το εθνικό του δίκαιο (αν δεν είναι πολίτης κανενός κράτους, τότε λαμβάνεται υπ’ όψιν το Τουρκικό δίκαιο, το οποίο ορίζει την ενηλικίωση στα 18 έτη).
* Πρέπει να διαμένει στην Τουρκία για τα τελευταία 5 έτη και πρέπει να έχει την πρόθεση να εγκατασταθεί στην Τουρκία (αυτή η προϋπόθεση δεν εφαρμόζεται σε αυτούς που είναι παντρεμένοι με Τούρκο υπήκοο ή που είναι Τουρκικής καταγωγής.
* Πρέπει να είναι καλά στην υγεία του.He/She should be in good health.
* Πρέπει να ομιλεί την Τουρκική.
* Πρέπι να έχει επαρκείς οικονομικούς πόρους για να υποστηρίξει τον εαυτό του και την οικογένειά του στην Τουρκία.
Αν πληροίτε τους ανωτέρω όρους, μπορεί να κάνετε αίτηση για να αποκτήσετε την Τουρκική ιθαγένεια»
http://www.turkishconsulate.org.uk/en/questio.htm#applyingforturkishnationality
Και ερωτάται: 5 χρόνια διαμονής και πρόθεση εγκατάστασης *αρκούν* στην Τουρκία – η Τουρκία συνορεύει με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο ή με εμάς, τη Βουλγαρία (και πολλώ μάλλον) με τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν (Ναχτσιβάν), την Αρμενία και την Γεωργία;
Αν πάτε φέτος και μείνετε 5 χρόνια σερί στην Τουρκία, το 2015 θα μπορείτε να πάρετε Τουρκική υπηκοότητα. Αντίστροφα, ο Τούρκος που θα έρθει στην Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει έως το 2020, ακόμη και με το *νέο* νομοσχέδιο.
Καταρέει λοιπόν το έωλο επιχείρημα περί «εμείς είμαστε Βαλκάνια», «συνορεύουμε με τους Τούρκους» κ.λπ.
Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην γίνει δημοψήφισμα για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Είναι η πλέον δημοκρατική διαδικασία.
Επειδή ψηφίσαμε ένα κόμμα για να γίνει κυβέρνηση έστω και με τόσο ισχυρή πλειοψηφία, αυτό δεν σημαίνει οτι υπογράψαμε εν λευκώ εξουσιοδότηση για οτι κάνει….
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ
Σχετικά με έναν αφορισμό που ελέχθη στη διαβούλευση, ότι:
«Κανεις δεν ειναι Ελληνας εαν δεν εχει γεννηθει απο Ελληνες γονεις στο αιμα»,
θα πρότεινα όσοι εκφράζουν και όσοι ασπάζονται αυτήν την άποψη, ας σκεφτούν τον Richard Church (Τζούρτζ ή Τζώρτζ), τον Αρχιστράτηγο των Όπλων της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος, ο οποίος πολέμησε για την ελευθερία της πατρίδας μας στον Αγώνα, υπήρξε Σύμβουλος της Επικρατείας, και Πληρεξούσιος Ζυγού Αιτωλίας στην Εθνοσυνέλευση της 3ης Σεπτεμβρίου.
Ο άνθρωπος αυτός είχε αμφότερους γονείς Βρεταννούς, αλλά ήταν περισσότερο Έλληνας από όλους μας.
Αναφορικά με το άρθρο 2 του υπό πρόταση νομοσχεδίου:
1.Θα πρέπει αρχικά να διευκρινιστεί αν το κώλυμα της τελεσίδικης καταδίκης σε διάφορα αδικήματα και ειδικά για όσα είναι ανεξαρτήτως ποινής, θα αφορά και όσους έχουν καταδικαστεί με αναστολη εκτέλεσης της ποινής.
2. Η νόμιμη διαμονή θα πρέπει να αφορά τουλάχιστον 8 έτη την τελευταία 10 ετία και όχι 5.
3. Η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας διατυπώνεται με ασαφή κριτήρια, ενώ όσοι επιθυμούν την αποκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας, θα πρέπει να είναι κάτοχοι πιστοποιητικού γλωσσομάθειας για την καλή γνώση της Ελληνικής γλώσσας, τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
Η ΕΛΛΑΔΑ περιβαλεται απο χωρες που απο την ιστορια τους κ μονον δεν
επιτρεπεται να σηζηταμε κ θεματα τεταια.
Ας εκδημοκρατηστουν πρωτα να φτασουν στα ιδια επιπεδα με τον μεσο ορο της κεντρικης ευρωπης κ μετα τα ξανα λεμε .
δεν ειναι θεμα εθνικιστικο,διαφορετικοτητας,ρατσισμου,φυλετικοτητας κ αλλα που δηλωνονται απο αλλους συνομηλητες.
Οι ΕΛΛΗΝΕΣ [διοικουντες]μπορει να κανουν διαφορα λαθη αλλα η ΕΛΛΑΔΑ κανενα.
Η ΕΛΛΑΔΑ ειναι απο τους παλαιους καιρους παραγωγος ελευθερων ιδεων.
καποιοι βιαζονται πολυ.
ειναι πολυ νωρις ακομη για να ξεσυκονουμε τετοιου ειδους ζητηματα
γιατη το μονο που κανουμε ειναι να μπερδεβουμε τους ηθαγενεις με θεματα που δεν ειναι της ωρας.
προσοχη .
Στην παράγραφο Β να μην έχει καταδικαστεί ή να μην εκκρεμεί οποιαδήποτε δίωξη για οποιαδήποτε αδίκημα. (Δεν είναι σωστό άτομα που διώκονται για κλοπές που είναι το πιο συνυθισμένο σήμερα να τους κάνουμε ‘Ελληνες πολίτες. Αντίθετα πρέπει να απελαύνονται άμεσα).
Η ελληνική ιθαγένεια τελεί σε άμεση συνάρηση με την συνείδηση του Έλληνα , με την ελληνική ταυτότητα η οποία πηγάζει από τα κοινά βιώματα (σήμερα), την κοινή ιστορία (παρελθόν)και από τις κοινές επιδιώξεις.
Η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς που διαμένουν μόλις 5 έστω συνεχή έτη , είναι δυνατόν να καθιστά έναν Αλλοδαπό ως Έλληνα, ο οποίος με τις πολτικές του επιλογές θα καθορίζει ισάξια το μέλλον των Ελλήνων. Και τι γίνεται στην περίπτωση που διαμένει 5 ή 6 έτη, λαμβάνει την ελληνική ιθαγένεια, καθορίζει δια των πολιτικών αποφάσεών του το μέλλον της Χώρας και στην συνέχεια φεύγει από την Χώρα μας.
Πρέπει επίσης να αναρωτηθούμε εάν υπάρχει περίπτωση κάποιες ομάδες αλλοδαπών να ελέγχονται από ξένα πολιτικά κέντρα τα οποία λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τα εθνικά μας συμφέροντα και να επηρεάζουν το πολιτικό γίγνεσθαι.
Ένα από τα ιστορικά πλεονεκτήματα του νεολληνικού κράτους είναι η ομοιογενειά του σε αντίθεση με άλλα πολυφυλετικά κράτης της Ευρώπης και όχι μόνο.
Η αφομοίωση των αλλοδαπών στην ελληνική πραγματικότητα πρέπει να περάσει απο μεγαλύτερη δοκιμασία και σίγουρα χρειάζονται περισσότερα από 5 έτη.
Η αφομοίωση και η πολιτογράφηση των αλλοδαπών είναι απαραίτητη, εφόσον ζουν, εργάζονται,εκπαιδεύονται, αποκτούν περιουσία, συμμετέχουν στα κοινά, επιθυμούν να έχουν την ελληνική ιθαγένεια.
Πότε αυτό μπορεί να ωριμάσει είναι ναι μεν θέμα υποκειμενικό αλλά είναι κοινωνικό ζήτημα σοβαρό για το οποίο πρέπει να υπάρξει καταρχήν επιστημονική προσέγγιση.
Δεν είναι ένα απλό ζήτημα.
Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε κρίση η οποία που σχετίζεται κυρίωςμε ζητήματα αξιών και αξιοκρατίας, με το δημογραφικό ζήτημα, με την κακή οικονομική διαχείριση και την απαξιωση του ντόπιου παραγωγικού τομέα, με την έλλειψη εμπιστοσύνης και ασφάλειας.
Η διαφυγή από τα μείζονα προβλήματα, προυποθέτει την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας , προυποθέτει την διεπιστημονική προσέγγιση του προβλήματος και την συνακόλουθη λήψη πολιτικών μέτρων σε κεντρικό επίπεδο. Στην εποχή μας είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η ύπαρξη μιας ικανής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης ή τουλάχιστον κάποιου φωτισμένου ηγέτη.
Η σωστή και έγκραιρη διαχείριση της κρίσης θα σηματοδοτήσει και το μέλλον του ελληνικού κράτους. Σε αυτό οι αλλοδαποί παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά η αφομοίωσή τους (αναγκαία μεν) , αποτελεί βαθύτερο ζήτημα και πρέπει να προέρχεται από κοινωνικές και εσωτερικές διεργασίες και όχι να χαράσεται εκ των άνω.
Κύριοι της Κυβέρνησης,
στην νομοθεσία που ετοιμάζετε, στις προυποθέσεις για την πολιτογράφηση μεταναστών λείπει ο βασικότερος παράγων, εκείνος της ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ !!!
Προς Θεού! δεν βλέπετε τι συμβαίνει στην Γαλλία ;; Εκεί έχουν καταφύγει και πολιτογραφηθεί ώς Γαλλοι πολίτες, άτομα από σχεδόν όλες τις ευρωπαικές χώρες, καθως επίσης και απο διάφορες μουσουλμανικές
χωρες. Ποιό το αποτέλεσμα αυτής της γεναιόδωρης πολιτικής ;;
Ενώ απο τούς μη μουσουλμάνους μετανάστες (ο ίδιος ο Σαρκοζί ειναι γόνος τέτοιων μεταναστών) τα προβληματα είναι ανύπαρκτα, τα προβλήματα από τους μουσουλμάνους μετανάστες είναι τεράστια ! Εμπρησμοί, βίαιες διαδηλώσεις, εγκληματικότητα είναι σχεδόν καθημερινή εμπειρία !!
Προς Θεού! δεν βλέπετε τι συμβαίνει στην Κομοτηνή ;; Εκεί οι δυό κοινότητες παρ’ολο που ζουν δίπλα-δίπλα εντούτοις δεν έχουν καμιά επαφή πολιτιστική, κοινωνική, πολιτική η άλλη. Ζούν αγνοώντας η μιά την άλλη !! Ειναι ένα ηφαίστειο που αργά η γρήγορα ευκαιρίας δοθείσης θα εκραγεί!!
Θέλετε να γεμίσετε την Ελλάδα με Κομοτηνές ;; Ελπίζω οτι οχι !
Τέλος για την αποφυγή παρεξηγήσεων σας πληροφορώ οτι είμαι αγνωστικιστής χωρίς καμιά συμπαθεια προς την Χριστιανική Εκκλησία, και οτι κατα καιρούς έχω ψηφίσει και Πασοκ και ΝΔ.
Θωμάς
πολυ προχειροτητα στα κριτηρια για την αποκτηση ελληνικης ιθαγενειας.
(ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)
Η προτεινόμενη τροποποίηση του δίκαιου της ιθαγένειας είναι κατά τη γνώμη μου πολύ ελαστική ως προς τις προϋποθέσεις κτήσης και αυτό – αν περάσει χωρίς αλλαγή – θα λειτουργήσει ως κράχτης νέων κυμάτων οικονομικών μεταναστών. Μια εύστοχη επισήμανση κάνει ο δημοσιογράφος Στ. Λυγερός στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 3/1/2010 ότι θυμίζει τις γενιές αυθαιρέτων κτηρίων. Κάθε νομιμοποίηση τροφοδότησε το επόμενο κύμα αυθαιρεσιών με την προσδοκία της επόμενης νομιμοποίησης.
Με την υπάρχουσα ελαστικότητα του ελληνικού κράτους και την προτεινόμενη «ελαστικοποιημένη» κτήση ιθαγένειας θα ενισχυθεί περισσότερο η εντύπωση ότι όποιος μπαίνει στην Ελλάδα παρανόμως, κατά κανόνα δεν τον διώχνουν και κάποια στιγμή νομιμοποιείται.
Άλλο ζήτημα που δημιουργείται με την επιχειρούμενη αλλαγή είναι τα ψηφοθηρικά κίνητρα για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Γιατί τέτοια σπουδή από την κυβέρνηση να δοθεί ψήφος στους μετανάστες σε αυτές τις δημοτικές εκλογές; Ποιός ο λόγος; Οι απορίες είναι εύλογες από τη στιγμή που δεν έχει παρασχεθεί δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς Έλληνες του εξωτερικού! Και από τη στιγμή που δεν έχει διεκπεραιωθεί καν η χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στους ομογενείς της Βόρειας Ηπείρου.
Αν κριθεί ότι πρέπει να δοθεί δικαίωμα ψήφου σε μη κοινοτικούς αλλοδαπούς μετανάστες με νόμιμη διαμονή, αυτό θα πρέπει να ισχύσει όχι για τις τρέχουσες αλλά για τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Αν αυτό δε γίνει τότε δεν μπορεί να γίνει πειστική η κυβέρνηση.
Ως προς το περιεχόμενο της προτεινόμενης τροποποίσης του νόμου της ιθαγένειας:
Τα πέντε (5) χρόνια νόμιμης διαμονής είναι λίγα. Ας σκεφτούμε λογικά και ας μην παρασυρόμαστε από διεθνιστικά / πολυπολιτισμικά ιδεολογήματα που μπορεί να ακούγονται ωραία αλλά είναι είτε ουτοπικά είτε δεν λαμβάνουν υπόψη την ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Δεν προλαβαίνει ένας μετανάστης μέσα σε πέντε μόλις χρόνια να νιώσει την Ελλάδα ως πιθανή (δεν λέμε σίγουρη) νέα πατρίδα του! Η ισχύουσα νομοθεσία της ιθαγένειας που θέτει ως προϋπόθεση τη δεκαετή (10ετή) διαμονή είναι πιο λογική. Η ελαστικοποίηση των προϋποθέσεων μπορεί με λογικά επιχειρήματα να συζητηθεί σε άλλα ζητήματα, όπως για τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών που γεννήθηκαν από γονείς με νόμιμη διαμονή 10ετίας αλλά και αυτά με σαφείς προϋποθέσεις ΕΝΤΑΞΗΣ και ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ στην ελληνική κοινωνία πράγμα που σημαίνει να έχουν τελειώσει ελληνικό σχολείο και να έχουν ακολουθήσει ίσως κάποιες τάξεις ενσωμάτωσης (π.χ. όπως στις ΗΠΑ) ώστε να αποκτήσουν στοιχειώδη γνώση των ελληνικών πολιτειακών θεσμών και της λειτουργίας του κράτους συγχρόνως με βασικά στοιχεία ιστορίας και πολιτιστικής ταυτότητας στην οποία εντάσσεται και η γνωριμία με την εθνική και θρησκευτική ταυτότητα των γηγενών. Όλα αυτά ούτε ρατσιστικά ούτε εθνικιστικά ούτε ακροδεξιά είναι. Είναι λογικά και αντικατοπτρίζουν αληθινές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, επομένως πρέπει να τα υπερασπιστούμε χωρίς ενοχές αδιαφορώντας για ορισμένες παράφωνες κραυγές ορισμένων πολιτικών, δημοσιογράφων, ΜΚΟ και εσχάτως καθηγητών πανεπιστημίου (που ίσως να προσδοκούν ποικίλα οφέλη από την κυβέρνηση) που ταυτίζουν τη διαφορετική από τη δική τους άποψη περί του δικαίου της ιθαγένειας με το ρατσισμό και την ακρότητα.
Ευχαριστώ
Μανώλης Μενεγάκης
Διικηγόρος
η παράγραφοσ β δεν διευκρινίζει τα ακόλουθα:
– σε ποιά χώρα έχει καταδικασθεί ο αλλοδαπός(προσβολή του πολιτεύματος μπορεί να έχει κάνει στη χώρα του ένας Σαουδάραβας-θεοκρατική μοναρχία, ένας Βορειοκορεάτης-κομμουνιστική απολυταρχία, ένας Ιρανός-θεοκρατική δημοκρατία, ένας Αργεντίνος- δημοκρατία δυτικού τύπου κτλ, σε όλες τις περιπτώσεις αποτελεί κώλυμα;)
– πώς θα εξακριβώνεται το ποινικό παρελθόν του αλλοδαπού ιδίως από χώρες που δεν έχουν χρηστή ή σταθερή διοίκηση;(π.χ. πακιστανός από τα σύνορα με το Αφγανιστάν;)
– αν προκύψει απόδειξη ποινικού παρελθόντος εκ των υστέρων, θα αφαιρείται η ιθαγένεια λόγω ακυρότητος;
η παράγραφος στ είναι ασαφής: δεν είναι κατανοητό πότε πληρούνται οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Επιπλέον, η συμμετοχή στην πολιτική ζωή της χώρας δεν είναι υποχρεωτική για κανέναν, ούτε για τον έχοντα από γεννήσεως την ιθαγένεια, και για αυτό δεν θα έπρεπε να είναι και για οποιονδήποτε έλαβε την ιθαγένεια με άλλο τρόπο. Εκτός αν η συμμετοχή στην πολιτική ζωή σημαίνει(ανεπιτυχώς) κάτι άλλο. Χρήζει οπωσδήποτε διασάφησης.
Όταν έρθουν οι μετανάστες θα πεινάσουν οι Έλληνες. Πάρτε το χαμπάρι. Αύξηση εργατικού δυναμικού σημαίνει αύξηση προσφοράς εργασίας και με βάση το νόμο της προσφοράς/ζήτησης θα έχουμε αύξηση ανεργίας, μείωση μισθών κλπ.
Είναι προφανές δεν χρειάζεται γνώσεις οικονομικών για να καταλάβει κανείς το αυτονόητο.
Και ανεξάρτητα από αυτό, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να χάσουμε την εθνική μας ταυτότητα ως Έλληνες. Κουβαλάμε τεράστια ιστορία και δεν έχουμε το δικαίωμα να πετάξουμε στα σκουπίδια ότι με αίμα κατάκτησαν οι πρόγονοι μας.
Να γίνει δημοψήφισμα και ΜΟΝΟ ΑΝ αποφασίσουν οι έλληνες πολίτες ότι θέλουν να δώσουν δικαίωμα ψήφου σε μετανάστες, τότε μόνο να περάσει αυτό το έκτρωμα αλλιώς κρατήστε το για τον εαυτό σας.
Εκτός και αν θέλετε να λέμε όλοι όπου πάμε ότι έχουμε ολιγαρχία η μοναρχία στην Ελλάδα!
Κανένας έλληνας δεν ψήφισε το ΠΑΣΟΚ για να δώσει δικαιώματα ψήφου σε μετανάστες και για να αλλάξει το εκλογικό σώμα.
Αν θέλει να κάνει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση θα το κάνει κατόπιν ερωτήσεως προς αυτούς που την έφεραν στην εξουσία.
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ – Η ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ.
Οι αλλοδαποί οι οποίοι έχουν παντρευτεί Έλληνα/Ελληνίδα και έχουν αποκτήσει παιδιά και ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα θα πρέπει να αποκτούν την ιθαγένεια αμέσως μόλις το ζητήσουν.
Δεν πρέπει να επιτραπεί η ελληνοποίηση όλων αυτών των παράνομων πληθυσμών. Η ενσωμάτωση δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.
Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μουσουλμανικούς πληθυσμούς και ανύπαρκτου μορφωτικού επιπέδου.
Ως γυναίκα, δεν θέλω να βλέπω δυστυχή, εξευτελισμένα πλάσματα με μπούργκα, να δηλώνουν Ελληνίδες.
Δεν θέλω κομπλεξικά και φανατικά άτομα να προβαίνουν σε ενέργειες βίας στο όνομα της θρησκείας τους.
Όπως όλοι γνωρίζουμε,κινδυνεύουμε.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να γίνει δημοψήφισμα.
νομίζω πως το το ελληνικό κράτος και οι υπηρεσίες του αδυνατούν να (επι)βεβαιώσουν την παράγραφο β περί μη καταδίκης κ.λ.π. απο τη στιγμή που όσοι έρχονται στην Ελλάδα μπορούν να δηλώσουν ότι θέλουν… ενώ στη συνέχεια η συντριπτική τους πλειοψηφία περιφέρονται ανα την επικράτεια, χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο.
είναι βιαστική κίνηση, χωρίς προετοιμασία, που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για την κυβέρνηση εάν περάσει «κατά πλειοψηφία»…
Ελληνικά ονόματα: Μιλτιάδης Έβερτ, Τέρενς Κουικ και πολλοί άλλοι, επώνυμοι και ανώνυμοι που φέρουν «ξένο» επώνυμο! Ποιος θα τολμούσε να πει ότι είναι λιγότερο Έλληνες από εκείνον; Το ελληνικό κράτος έδωσε το 1830 δικαίωμα σε όλους τους ξένους που βοήθησαν τον αγώνα να πολιτογραφηθούν. Και δεν μιλάω βεβαίως για Βαυαρούς και Δανούς πρίγκηπες. Ο Ελληνισμός ως ιδέα είναι δεκτικός. Η δεκτικότητά του και η ευελιξία του τον διέσωσε στους αιώνες. Οι άνθρωποι αυτοί, οι μετανάστες, ενσωματώνονται πολύ εύκολα και όσοι βλέπουν κινδύνους και προκαλούν πανικό με το τίποτα, ας φροντίσουν να δίνουν οι ίδιοι καλό παράδειγμα «ελληνισμού». Όπως είπε κάποτε και ο συγχωρεμένος ο Βασίλης Ραφαηλίδης, καθαρός Έλληνας είναι ο Έλληνας που πλένεται. Συγχαρητήρια στον Παπανδρέου που τόλμησε. Ο τολμών νικά.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Επιτέλους να δούμε και λίγο φως εμείς που έχουμε παγιδευτεί μέσα στα κενά των προηγούμενων νόμων. Για όλους εσάς που διαφωνείτε, προφανώς δεν έχετε πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει σε μας τους αλλοδαπούς. Ας σας δώσω μια σύντομη εικόνα της δικής μου περίπτωσης. Είμαι 29 ετών, ήρθα στην Ελλάδα 13 ετών το 1993. Έχω τελειώσει ΕΛΛΗΝΙΚΟ Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, Πανεπιστήμιο και τώρα είμαι στις μεταπτυχιακές σπουδές μου, τις οποίες έχω παρατήσει μιας και ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ έχω καταφέρει να λάβω την υπηκοότητα. Χωρίς υπηκοότητα εγώ προσωπικά τι επαγγελματική αποκατάσταση μπορώ να έχω? Μιας και στρατό δεν μπορώ να πάω, ΑΣΕΠ δεν μπορώ να δώσω … πως θα προσφέρω εγώ στο κοινωνικό σύνολο? Και μιλάμε για πτυχίο 8.490.. εγώ μπορώ να προσφέρω.. και θέλω.
Επομένως ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, μπας και δούμε λίγο φως στο τούνελ πριν πατήσουμε τα 30.
Αληθεια τι εγινε ο ορος»υπηκοοτητα»΄.Να υποθεσουμε οτι εχει αντικατασταθει απο την αποκτηση ιθαγενειας με πολιτογραφηση.
Ουτως η αλλως σωστο το να δινεται η δυνατοτητα σε αλλοδαπο που μενει,
εργαζεται,ασφαλιζεται,πληρωνει φορους,μιλαει Ελληνικα και εν παση
περιπτωσει θελει να γινει Ελληνας,η δυνατοτητα αυτη.
Το αρθρο σε γενικες γραμμες σωστο,ομως η παρ.στ’ ασαφης.
Οσον αφορα τα σχολια του τυπου Ελληνας ειναι οποιος εχει «αιμα Ελληνικο»
να θυμισω πως ενα μεγαλο ποσοστο συμπατριωτων μας πριν απο καποιους αιωνες ηταν Αρβανιτες,Βλαχοι,μισοι Σλαβοι η μισοι Τουρκοι.Μηπως πρεπει να αναθεωρησουμε και να ζηταμε γεννεαλογικα δενδρα σε βαθος αιωνων!
Φοβουμε οτι θα μεινουν λιγες χιλιαδες «καθαροι» κι υπολοιποι θ’αναγκαστουν να παρουν το δρομο της ξενητειας για αγνωστες σ’αυτους πατριδες!Προσεξτε λοιπον συμπατριωτες μου που μπορει να οδηγησουν
τετοιες αποψεις!
Γενικά σωστό, καθώς είναι ευνόητο για ένα κράτος να αναγνωρίζει τα δικαιώματα και να αναθέτει υποχρεώσεις στους κατοίκους του. Σημεία που πρέπει να προσεχθούνε, είναι το δικαίωμα πολιτογράφησης συζύγου Ελληνα πολίτη (θα έπρεπε να μπορεί να πολιτογραφηθεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα γάμου και όχι παραμονής μόνο). Επίσης, εκτός από την επάρκεια της ελληνικής γλώσσας να έχει βασικές γνώσεις του Ελληνικού Συντάγματος (όχι ότι όλοι οι Ελληνες το ξέρουμε)και γενικής ιστορίας του τόπου. Επίσης η νόμιμη διαμονή θα έπρεπε εκτός του να είναι μεγαλύτερη από πέντε χρόνια αλλά και να αποδεικνύεται η μόνιμη και φυσική διαμονή (με εξαιρέσεις τους/τις συζύγους διπλωματών)