Καθιέρωση ανωτάτου ορίου κυβισμού Κρατικών Αυτοκινήτων και άλλες διατάξεις


ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις
α) Του Ν.Δ. 2396/1953 (ΦΕΚ 117/Α’) «Περί κανονισµού χρήσεως και κινήσεως αυτοκινήτων οχηµάτων του Δημοσίου, των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και των εν γένει Νοµικών Προσώπων Δηµοσίου Δικαίου».
β) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του Π.Δ/τος 63/2005 (ΦΕΚ 98/
Α΄)
γ) Των άρθρων 3 παρ. 4 και 5 περίπτ. β’ του Ν.Δ. 216/1974 (ΦΕΚ 367/Α’) «Περί συστάσεως Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως».
δ) Του άρθρου 2 παρ. 3 περ. δ’ του Ν. 851/1978 (ΦΕΚ 233/Α’) «περί της Εθνικής Σηµαίας, των Πολεµικών Σηµαι¬ών, κ.λ.π.».
ε) Των άρθρων 3 περ. γ΄ και 22 παρ. 3του Ν. 2362/1995 (ΦΕΚ 247/ Α’) «Περί Δημοσίου Λογιστικού, ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις».
στ) Του άρθρου 19 παρ. 4του Ν. 2503/1997 (ΦΕΚ 107/Α’) «Διοίκηση, οργάνωση, στελέχωση της Περιφέρειας, ρύθµιση θεµάτων για την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλες διατάξεις».
ζ) Του άρθρου 1 παρ. 1Α περ. 15 του Ν. 2647/1998 (ΦΕΚ 237/ Α’) «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και την Αυτοδιοίκηση και άλλες διατάξεις».
η) Του Π.Δ. 373/1995 (ΦΕΚ 201/Α’) «Συγχώνευση των Υπουργείων Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εσωτερικών στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δηµόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και καθορισµός των αρμοδιοτήτων του».
θ) Του Π.Δ. 400/1995 (ΦΕΚ 226/Α’) «Σύσταση Γενικής Γραµµατείας Δηµόσιας Διοίκησης στο Υπουργείο Εσωτε¬ρικών, Δηµόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και καθο¬ρισµός των αρµοδιοτήτων της».
στ) Την απόφαση του Πρωθυπουργού με αρ. 2876/2009 (ΦΕΚ 2234/Β΄) «Αλλαγή τίτλων Υπουργείων», με την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών μετονομάστηκε σε Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

2. Ότι παρίσταται ανάγκη επανακαθορισμού του κυβισμού των επιβατικών κρατικών αυτοκινήτων συμβατικής και νέας τεχνολογίας (υβριδικά και ηλεκτρικά) και των προσώπων που δικαιούνται αποκλειστικής χρήσης υπηρεσιακού αυτοκινήτου, που εξυπηρετούνται με αυτοκίνητα της Γ.Γ.Δ.Δ. & Η.Δ. ή με τα αυτοκίνητα των υπηρεσιών τους, καθώς και της ρύθμισης συναφών θεμάτων.

3. Το γεγονός ότι από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλείται επιπλέον δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού επειδή μειώνεται ο αριθμός και ο κυβισμός των επιβατικών κρατικών αυτοκινήτων καθώς και η κατανάλωση βενζίνης.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 14:58 | Γεωργία Πρωτογέρου

    Ενδιαφέρουσα η πρόταση αλλά επιπλέον θα ήταν καλό να συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες, όπως λ.χ. ο συσχετισμός της ιπποδύναμης με την ασφάλεια του αυτοκινήτου, διότι όταν ένας κρατικός λειτουργός μετακινείται για υπηρεσιακούς λόγους, καλό είναι η Υπηρεσία να μεριμνά και για την ασφαλή του μετακίνηση.

    Εάν ληφθεί υπόψη, ότι υπάρχει ένας ήδη μεγάλος στόλος πολυτελών αυτοκινήτων που αγοράστηκαν πρόσφατα, καλό είναι να σκεφτείτε αντί της συλλήβδην αλλαγής του στόλου και της δημιουργίας νέων υπέρογκων δαπανών, μία οικονομικότερη λύση, δηλαδή την σταδιακή αντικατάσταση των οχημάτων με εκείνα των νέων προδιαγραφών.
    Σε περίπτωση που δεν προκριθεί η προαναφερθείσα λύση, πρέπει να προσέξετε να μην δημοπρατηθούν τα οχήματα έναντι ευτελούς ποσού και ευνοηθούν έτσι οι επιτήδιοι θαμώνες και τα κυκλώματα των δημοπρασιών.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 14:48 | Theodoros Stavrianopoulos

    Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός έλεγαν οι αρχαίοι και δημιούργησαν πολιτισμό για τον οποίο καυχιόμαστε εμείς σήμερα.
    Σίγουρα έγινε μια καλή αρχή. Συνέχεια πρέπει να αποτελέσει η κατάργηση των διπλών και τριπλών μισθών των αιρετών και των κ.λ.π.
    Συνέχεια πρέπει να αποτελέσει η κατάργηση των δωρεάν μετακινήσεων κάποιων υπαλλήλων καλά αμειβόμενων όπως ΔΕΗ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ, κ.λ.π.. Είναι πρόκληση έξω από το σχολείο να περιμένει το στρατιωτικό αυτοκίνητο με οδηγό τον στρατεύσιμο φαντάρο για να μεταφέρει τα παιδιά των στρατιωτικών. Τα άλλα παιδιά είναι κατώτερου Θεού που φεύγουν βρέχοντας.
    Είναι πρόκληση το στρατιωτικό όχημα να μεταφέρει την κυρία του διοικητή για ψώνια. Σε ποια εποχή ζούμε!
    Καθώς επίσης είναι προκλητικό δημόσιοι υπάλληλοι με ίδια προσόντα ή και σπουδές σε διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες να αμείβονται λαμβάνοντες αποδοχές με τεράστιες αποκλίσεις.
    Η αγανάκτηση του κόσμου έδωσε το 10%.Γιατί αυτή οι κύριοι κάνανε ότι κάνανε , κάνανε και τον έξυπνο συγχρόνως νομίζοντας ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο. Περιμένουμε να δούμε αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα όμως. Φυσικά και στους κολλητούς.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 13:48 | άννα χατζηνικήτα

    Είναι σημαντικό να μην είναι και να μην αισθάνεται κανείς(συμπεραλαμβανομένων των πολιτικών) υπεράνω του νόμου. μάκαρι να γίνουν και άλλες τομές.χρειαζόμαστε πρότυπα, οράματα, λύσεις και αγώνες!!!χρειαζόμαστε μια δίκαιη κοινωνία. συγχαρητήρια!!!!και άλλα πολλά.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 13:55 | I. Πιτσιλος

    Προτείνω μόνο οι υπουργοί της κυβέρνησης να κυκλοφορούν με κρατικό αυτοκίνητο και οδηγό

    Οι υπόλοιποι καθώς και οι διοικητές ΔΕΚΟ κλπ να έχουν ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο και όχι δικό τους οδηγό.

    Ακόμη και τα μεγάλα στελέχη των ιδιωτικών επιχειρήσεων κυκλοφορούν οδηγώντας μόνοι τους αυτοκίνητο της εταιρείας που εργάζονται.

    Οποιος θέλει ασφάλεια και οδηγό ας τον πληρώνει από την τσέπη του

    Καλό κουράγιο σε όλους
    Το έργο σας είναι πολύ μεγάλο και κουραστικό

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 13:05 | Ναουμ (Μακης) Ματσας

    Κατ’αρχην, καλη αρχη.
    Σκεψεις-παρατηρησεις
    1) το κριτηριο δεν ειναι κατ’αναγκη ο κυβισμος.Τα ορια που τιθενται πρεπει να ειναι ενας συνδυασμος καταναλωσης και εκπεμπομενων ρυπων.
    Δεν πρεπει να αποκλεισθουν τα πετρελαιοκινητα αυτοκινητα ,γιατι οι
    συγχρονοι πετρελαιοκινητηρες δεν ρυπαινουν,ειναι οικονομικοι και
    εχουν μεγαλυτερη αντοχη στην χρηση.
    2) Πρεπει να ορισθουν οι τροποι προμηθειας. Πιστευω οτι το συστημα
    leasing απαλλασει τον ιδιοκτητη(το κρατος) απο τις σκοτουρες και τις λοβιτουρες της συντηρησης.Επειτα σε τακτα διαστηματα, ασ πουμε 5ετια,
    υπαρχει ανανεωση του στολου. Εξ αλλου οι ιδιωτικες εταιρειες ποθ το πριτιμουν κατι ξερπυν.Αν προτιμηθη η αγορα, πρεπει να γινεται με διαγωνισμο για τον μεγαλυτερο δυνατο αριθμο αυτοκινητων ωστε να επιτευχθουν οι καλυτερεσ τιμες.
    3)Σωστος ο περιορισμος κινησης τα Σαββατοκυριακα.Ισως πρεπει να μπει και ενας περιορισμος χρησης εκτος ωραριου ωστε να μειωθουν οι υπερωριες
    των οδηγων.Ειναι σπαταλη ο οδηγος του αυτοκινητου ενος Υπουργου η Υφυ-
    πουργου να παραμενει υπερωριακα το ποτε θα τον χρειαστουν.Ισως οι
    χρηστες των υπηρεσιακων αυτοκινητων να μοιραζονται τιυς οδηγους.
    4)η τοποθετηση οργανου παρακολουθησης συσκευης παρακολουθησης της
    κινησης τιυ αυτοκινητου να ακουγεται υπερβολικη αλλα θα αποτρεψει
    την αλογιστη και παρανομη χρηση του αυτοκινητου.
    Αυτα για τωρα. Πειμενω να δω την δημοσια διαβουλευση και σε αλλα
    σοβαρωτερα θεματα.
    Μακης Ματσας, Αρχιτεκτων

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 13:55 | I. Πιτσιλος

    Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε τους προηγούμενους διοικητές ΔΕΚΟ να κυκλοφορούν ακόμη και σήμερα με τις κρατικές λιμουζίνες, 15 ήμερες μετά τις εκλογές, να απολαμβάνουν οδηγό και ξενοδοχεία λουξ στα ταξίδια τους στην επαρχία και να κρατούν το ύφος του σπουδαίου.
    Ας ανοίξετε τα μάτια σας τι κάνουν ακόμη και τώρα πρόεδροι και διοικητές ΔΕΚΟ του τέως υπουργείου μεταφορών

    Μέχρι πότε θα τους ανεχόμαστε

    Μετά τιμής

    Ι. Πιτσιλός

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 13:40 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑΣ

    Καλημέρα σας,

    Καταρχάς να πώ και εγώ με την σειρά μου ότι η πρωτοβουλία
    της διαβούλευσης αλλά και η δημοσίευση των υπουργικών αποφάσεων
    στο διαδύκτιο είναι σίγουρα ένα βήμα μπροστά για την δημοκρατία μας.
    Το συγκεκριμένο σχέδιο υπουργικής απόφασης βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Γιατί αν μη τι άλλο είναι μια έμπρακτη απόδειξη της προσπάθειας μείωσης των δαπανών προς το κοινό ώφελος.
    Συμφωνώ απόλυτα με την καθιέρωση ανώτατου ορίου κυβισμού των κρατικών
    αυτοκινήτων. Νομίζω κάτι μεταξύ 1600 – 1800 cc θα ήταν
    λογικό. Ποιό σημαντικό για εμένα όμως δεν είναι τόσο τα κυβικά όσο η τιμή αγοράς. Προτείνω να τεθεί ένα πλαφόν το οποίο θα γνωρίζει ο κάθε δικαιούχος και βάση αυτού να πέρνει διάφορες προσφορές.

    Επίσης συμφωνώ με την μείωση του αριθμού των καρτικών αυτοκινήτων.
    Αυτό ίσως να μπορούσε να επιτευχθεί καλύτερα εάν δημιουργόταν έας
    οργανισμός όπως οι αντίστοιχοι ενοικίασης αυτοκινήτων, ο οποίος θα ήταν υπεύθυνος να συλλέγει όλες τις αιτήσεις και βαση αυτών να διανέμει τα αυτοκίνητα για κάποια χρονικά διαστήματα. Αυτός ο οργανίσμός θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για τους αναγκαίους έλεγχους, επισκευές και την αντικατάσταση αυτών όταν και όποτε θα ήταν αναγκαίο. Το παραπάνω θα μείωνε πολύ (αν λειτουργήσει σωστά) τα έξοδα για ανταλακτικά, ελέγχους κτλ όπου σε πολλές περιπτώσεις είναι μάλλον περίεργα.

    Τέλος, θα αναφερθώ στους Ελληνικούς δρόμους, που σίγουρα δεν είναι το θέμα μας,αλλά έχει άμεση σχέση με την ποιότητα των οχημάτων αλλά και την κατανάλωση καυσίμων. Δεν θα γράψω πολλά. Μόνο ότι αυτή είναι επίσης μια μεγάλη πληγή για τους Έλληνες. Θα πρότεινα και θα περίμενα στα πλαίσια της εξοικονόμησης χρημάτων, αλλά και βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας να ασκήσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες πιέσεις και ελέγχους προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

    Ευχαριστώ πολύ.

    Μετά τιμής,
    Παναγιώτης Δημήτρουλας

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 13:13 | Αγης

    Είμαι σίγουρος ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων αυτοκινήτου θα μπορούσε να πάει στην δουλειά του με το δικό του αυτοκίνητο όπως αλλωστε κάνουμε όλοι οι λοιποί κοινοί θνητοί. Δεν έχω κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα με τις παροχές υπηρεσιακών αυτοκινήτων, αλλά μια εταιρία που δεν πάει καλά, το πρώτο που κόβει είναι τα αυτοκίνητα. Και η ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΕ δεν πάει καλά!

    Ολα τα επιχειρήματα είναι φιλοσοφικά, για το αν «δικαιούνται» αυτοκίνητο (τι σημαίνει το δικαιούμαι? να πάω και εγώ στο αφεντικό μου και να του πώ «δικαιούμαι» αυτοκίνητο??), για το πόσο ρυπαίνουν κλπ κλπ. Τα πράματα είναι πιο απλά, δεν έχουμε λεφτά, δεν δίνουμε αυτοκίνητα.

    Βελτιώστε πρώτα τα οικονομικά του κράτους και μετά πάρτε αυτοκίνητα κκ πολιτευτές μας..

    Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώθηκε να πώ την γνώμη μου.. αν και αμφιβάλλω αν θα την διαβάσει κανείς..

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 13:20 | Elen Tsourounaki

    Συμφωνώ απολύτως με το μέτρο. Κατά τη γνώμη μου οτιδήποτε θα περικόψει περιττές σπατάλες και θα πάψει να προκαλεί το μέσο εργαζόμενο, που δεν βιώνει χλιδή στην καθημερινότητά του, βρίσκει την ελληνική κοινωνία σύμμαχο.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 13:44 | Γιάννης Γαλανάκης

    Το μεγάλο πρόβλημα με τα κρατικά αυτοκίνητα δεν είναι τόσο πολύ η αντικατάσταση των καινουργιων, όσο η συντήρηση και διανομή του υπάρχοντος στόλου.

    Γενικά πρέπει να αξιολογήσουμε τα κριτήρια με τα οποία κάποιος δικαιούται να λάβει κρατικό αυτοκίνητο. Όταν πρωτοκαθιερώθηκε το μέτρο τα αυτοκίνητα ήταν ελάχιστα και μοναδικό δικαίωμα της οικονομίκης ελιτ της χώρας. Σήμερα μπορείς να αγοράσεις ΙΧ με μηδαμινό κόστος σχεδόν. Αυτό συνεπάγεται ότι οι περισσότεροι (ή όλοι) οι τωρινοί δικαιούχοι έχουν ήδη ιδιωτικό αυτοκίνητο.

    Ένας απλός τρόπος θα ήταν η διαστάυρωση των στοιχείων του Υπ.Μεταφορών με την λίστα των δικαιούχουν (π.χ. αν ο δικαιούχος, σύζυγος ή συγγενης 1ου βαθμού είναι κάτοχος ιδιώτικου αυτοκινήτου (άδεια κυκλοφορίας) , τότε δεν πρέπει να λαμβάνει κρατικό αυτοκίνητο.

    Εννοείται ότι οι υπουργο πρέπει να λαμβάνουν για λόγους ασφαλείας και πρεστίζ αυτοκίνητα για τα οποία οι επιλογές σε ecofriendly μοντέλα μετρούνται στο ένα χέρι.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 13:42 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Κάθε νεωτεριστικό μέτρο ή ιδέα διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας δυστυχώς προκαλεί ευχάριστη έκπληξη. Και λέω δυστυχώς, γιατί καταντήσαμε να θεωρούμε νεωτεριστικό ότι αλλού θεωρείται δεδομένο. Συνεχίστε έτσι και όλοι θα βγούμε κερδισμένοι.
    Πέρα όμως από τις φιλοφρονήσεις, οφείλουμε να φιλτράρουμε κάθε ιδέα πριν την εφαρμόσουμε ή τουλάχιστον να φιλτράρονται οι ιδέες που μπορούν να έχουν εξ αρχής μετρήσιμο αποτέλεσμα κόστους ωφέλειας και εννοώ οικονομικό αποτέλεσμα.
    Γίνομαι αμέσως σαφής:
    1) Δεν κινούνται όλα τα κρατικά αυτοκίνητα στο λεκανοπέδιο της Αττικής όπου θεωρείται βεβαρημένη η ατμόσφαιρα από ρύπους.
    2) Η αναλογία χιλιομέτρων που διανύει εντός πόλης ένα αυτοκίνητο σε σχέση με τα αντίστοιχα χιλιόμετρα που διανύει εκτός στη διάρκεια χρήσης του δεν είναι η ίδια για όλα τα αυτοκίνητα. Επομένως το κόστος του μεταβάλλεται ανάλογα με τη χρήση του. Κατά τεκμήριο ένα υβριδικό αυτοκίνητο είναι λιγότερο δαπανηρό εντός πόλης με χαμηλές ταχύτητες παρά εκτός. Οπότε για αυτοκίνητα που κατά τεκμήριο κινούνται μέσα στην πόλη η μικτή χρήση κίνησης του κινητήρα (ηλεκτρισμός – βενζίνη) είναι συμφέρουσα σε αντίθετη περίπτωση όμως όχι.
    3) Η αξία ενός υβριδικού αυτοκινήτου είναι κατά 20% – 25% μεγαλύτερη από ένα συμβατικό. Αυτό σημαίνει ότι η απόσβεση της επιπλέον αυτής αξίας γίνεται μέσω της μείωσης της κατανάλωσης βενζίνης. Άρα τα χιλιόμετρα που θα διανύσει κατά τη μίσθωσή του, είναι σημαντικός παράγοντας που διαμορφώνει τόσο το μίσθωμα όσο και την ωφέλειά του από αυτό. Οι εταιρείες leasing ενσωματώνουν στο μίσθωμα τα αρχικά συμφωνημένα χιλιόμετρα που υπολογίζουμε να διανύσουμε και αν τα υπερβούμε υπάρχει επιπλέον τίμημα, συνήθως καθόλου ευκαταφρόνητο.
    Αυτές είναι μερικές πολύ γρήγορες σκέψεις επικεντρωμένες στο κόστος αλλά όχι και στην ωφέλεια (κυρίως περιβαλλοντολογική) που θεωρώ ότι είναι άλλοι αρμόδιοι να εκτιμήσουν. Είμαι στη διάθεσή σας για όποια επιπλέον διευκρίνιση.
    Ως επίμετρο των ολίγων αυτών σκέψεων έχω να σας πω, συνεχίστε την άδολη προσπάθειά σας για νοικοκύρεμα και θα είμαι με καλή διάθεση πάντα δίπλα σας.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 13:05 | vania p.

    milaga me enan filo pou einai odigos se poli ypsilovatho kuvernitiko stelexos (apo tis proigoumenes pasok kyvernisis) kai mas elege, otan kritikarame ta megala kivika pou exoun, oti ontos isos na min xriastoun pote alla tin mia fora pou isos tha ta xriastoun isos sosoun kai kapoiou tin zoi (tote pou prospathisan na valoun vomva sti didromi tou voulgaraki an thimame kala an eixe ena aplo 1400raki xoris thorakisi ti tha ginotan?).
    opote poli sosta ta 1400 – 1600 se olous apo geniko gramatea kai kato alla se prothipourgo, proedro dimokratias, ypourgous kai 4-5 akoma thesmikous isos na prepi na to deite kapos poio elastika kai na dosete varitita stin ekpaidefsi ton odigon

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 13:32 | ΒΑΣΙΛΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Ερώτηση,
    Α) Τι θα γίνει με τα υπάρχοντα και κυκλοφορόντα VIP αυτοκίνητα ?
    Β) θα συνεχίσουν με άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς (πώληση σε ιδιώτες?) να κυκλοφορούν?
    Γ) Η δαπάνη για τα νέα VIP αυτοκίνητα φιλικά προς το περιβάλλον από πού θα προέλθει? (λαμβανομένων υπόψη ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχει έξοδα και επί πλέον βάρη ).

    Προτείνω,
    μεταβατική περίοδο σε χρόνο με στόχο την ΑΠΟΣΥΡΣΗ των και όχι μαζική εφαρμογή, διότι αν οι ανάγκες είναι για 40.000 αυτοκίνητα Χ 20.000 Ευρώ = 800.000.000 Ευρώ, εκτός και αν εξασφαλήσεται σύστημα LEASING , όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 13:02 | sizalapis

    1.Θα πρέπει κατ΄αρχην να ξεκινήσει ολη αυτήν η προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων και μη ρύπανσης του περιβάλλοντος πρώτα από όλους τους βουλευτές που οι περισσότεροι απ[ο αυτούς αν όχι όλοι κινούνται με υπερολυτελή αυτοκίνητα πάνω απο 2500 κυβικά. Και όσοι απο αυτούς προσπαθούν να δείξουν φιλοπεριβαλλοντολογικό πρόσωπο κινούνται (ειρωνικά) με L….S υβριδικά τα οποία είναι πανάκριβα.
    2.Επιτέλους κάποιος πρέπει να ενδιαφερθεί και να δημιουργήσει και σε επαρχιακές πόλεις ειδικούς ποδηλατόδρομους για ένα μεγλάλο ποσοστό ανθρώπων που χρησιμοποιούν ποδήλατο που όμως κινδυνεύουν κάθε μέρα από ασυνείδητους οδηγούς.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 13:41 | Κωνσταντίνος Μούτσιανος

    είναι πολύ θετικά και ελπιδοφόρα όλα αύτα αλλά συμφωνώ ότι το κυρίαρχο στοίχειο πρέπει να είναι το όριο τοY CO2 και επιτέλους κάντε κάτι με τα πετρελαιοκίνητα πρέπει να πάψει αύτή η πλάνη της μόλυνσης δεν είναι τυχαίο ότι κυκλοφο΄ρούν σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα σε χώρες με μεγαλύτερη οικολογίκη συνείδηση από την δικιά μας.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 12:02 | Μλιαράκης Εμμανουήλ

    Πιστεύω ότι είναι καιρός πλέον να φύγουμε από την στρεβλή κατηγοριοποίηση των αυτοκινήτων βάση των κυβικών εκατοστών των κινητήρων τους. Το σωστότερο θα ήταν να επιλεγούν αυτοκίνητα με γνώμονα το είδος του καυσίμου και τους εκπεμπόμενους ρύπους. Θα μπορούσε μάλιστα να καθοριστεί και όριο μεγέθους ή ακόμα και είδος αμαξώματος. Γιατί ένα κρατικό αυτοκίνητο δεν μπορεί να είναι ηλεκτρικό; Γιατί για κινήσεις ιδίως εντός αστικών κέντρων να μην προμηθευτούμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε υπηρεσίας σε συνεργασία πιθανά (ακόμα και με μερική κατασκευή του) με κάποιο ανώτατο εκπαιδευτικό μας ίδρυμα; Γιατί όχι σε πολυμορφικά ή διπλοκάμπινα αν οι ανάγκες το επιβάλουν; Τα περισσότερα κρατικά κτήρια έχουν επαρκείς χώρους στάθμευσης όπου θα μπορούσαν να φορτίζουν τα αμάξια τα βράδια για να τα βρουν φορτισμένα οι χρήστες τους το πρωί. Το παράδειγμα τον ΤΑΧΙ στην Αγγλία είναι πολύ αντιπροσωπευτικό. Τι θα λέγατε για ένα αυτοκίνητο αποκλειστικά για χρήση από τους κρατικούς μας λειτουργούς με μοναδικό σχήμα σήμα α κατατεθέν της χώρας μας; Τελικά όμως οι συνολικές εκπομπές ρύπων θα πρέπει να είναι το τελικό κριτήριο επιλογής κρατικών αυτοκινήτων. Ας καίνε ότι καύσιμο θέλουν (πετρέλαιο, υβριδικά, ηλεκτρικά φυσικό αέριο κλπ) φτάνει πχ να καίνε κάτω από 6 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα και να έχουν ρύπους σε διοξείδιο του άνθρακα κάτω των 100γρ./χλμ.

    Ας γίνουμε ποιο αποτελεσματικοί και ας μην μένουμε μόνο στον τύπο. Καλή επιτυχία εύχομαι γιατί τα πράγματα δεν είναι εύκολα.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 12:57 | Παναγιώτης Α. Παγώνης

    Η υποβολή αντικειμενικών προτάσεων στην υπό σύνταξη Υπουργική Απόφαση, διαφαίνεται δύσκολη, αν όχι ανέφικτη.
    Τούτο διότι. Το αντικείμενο αυτής αφορά, όπως περιγράφεται, στην «Καθιέρωση ανωτάτου ορίου κυβισμού Κρατικών Αυτοκινήτων και άλλες διατάξεις». Μια προσεκτι¬κότερη ματιά στο περιεχόμενο της απόφασης, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το κέντρο βάρους της Απόφασης, εστιάζεται στους δικαιούχους. Καθόλου στη χρήση των κρατικών αυτοκινήτων, όπου το μεγάλο πρόβλημα της δαπάνης, κίνησης και συντήρησης αυτών, για να μην αναφέρουμε και περιβαλλοντικής μόλυνσης.
    Συνεπώς, οι δικαιούχοι μέσα από οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση και αν προκύ¬ψουν αυτοί, ρυμουλκούν και την παραχώρηση αντίστοιχων οδηγών, με αποτέλεσμα το οικονομικό διογκωμένο πρόβλημα να μετατρέπεται και σε κοινωνικό, με εξαίρεση τις λίγες περιπτώσεις, όπου ο χρήστης είναι και οδηγός. Οι οικονομικές απολαβές των οδηγών, μέσω υπεροριών και οι συνταξιοδοτικές αποδοχές αυτών, είναι ιδιαίτερα υψηλές.
    Εκτιμώ λοιπόν ότι για να σχολιάσει κανείς σοβαρά το θέμα, (περιορισμός κρατικών δαπανών μέσω περιστολής ακριβών κρατικών αυτοκινήτων) πρέπει να αναζητήσει στοιχεία αφανή εν προκειμένω, όπως κόστους αγοράς, κατανάλωσης, συντήρησης αλλά και λειτουργίας των υπηρεσιών εξυπηρέτησης των δικαιούχων. Σε αυτή την αναγωγή θα πρέπει να παρουσιαστούν και όλα τα στοιχεία άλλων εμπλεκομένων Νόμων και Διατάξεων που στη παρούσα Υπουργική Απόφαση, θίγονται ακραιφνώς.
    Θεωρώ ως εκ τούτου ότι σχόλια με έλλειψη στοιχείων, θα είναι μία έκφραση «αποθημένων» μου. Η δημόσια διαβούλευση της Υπουργικής Απόφασης καίτοι ορθή, εμπεριέχει τον κίνδυνο παραπλανητικών εισηγήσεων, ακόμα και από τους αρμοδίους φορείς του Υπουργείου, εφόσον δεν υποστηρίζεται από στοιχεία.
    Κατά την άποψή μου, το αντικείμενο εμπίπτει στη ψυχολογία του Έλληνα χρήστη αυτών των μέσων. Όπως γνωρίζουμε, ούτε τα κυβικά του αυτοκινήτου αποτελούν κριτήριο χρήσης, ούτε η κατανάλωση καυσίμου, επίσης. Κριτήριο θα πρέπει να είναι ο σεβασμός του δημόσιου χρήματος, από κάθε χρήστη αυτών των μέσων μετακίνησης.
    Αυτή τη ψυχολογία Κύριε Υπουργέ, προσπαθήστε να αλλάξετε. Αυτή η αλλαγή μπορεί να επιβληθεί με πολλούς τρόπους, όπως αναφέρονται μερικοί παρακάτω:
    • Με τον αυστηρό έλεγχο των δρομολογίων των αυτοκινήτων
    • Με την κατάργηση κάθε νομοθετικού στοιχείου που ανατρέπει ή επιτρέπει υπερβάσεις εξόδων κατανάλωσης και συντήρησης
    • Με τη δημοσιοποίηση στοιχείων των οδηγών/αυτοκινήτο και των απολαβών αυτών από τις υπερωρίες και τέλος
    Δώστε στον κόσμο των υπευθύνων για αυτά τα θέματα του Υπουργείο σας, να καταλάβουν ότι, η κατανάλωση οξυγόνου που κάνει ένα αυτοκίνητο που διατρέχει την απόσταση από Αθήνα στην Θεσσαλονίκη, είναι σε ποσότητα όση καταναλώνει ένας άνθρωπος σε όλη του ζωή, πεθαίνοντας στα 80του χρόνια.
    Μόνο τότε θα καταλάβουμε γιατί ο οδηγός των αστικών λεωφορείων αφήνει σε λει¬τουργία τη μηχανή του αυτοκινήτου περιμένοντας να έρθει ο χρόνος εκκίνησής του από την αφετηρία, γιατί για επουσιώδεις λόγους κινούνται τα κρατικά αυτοκίνητα ή όταν αναμένουν το δικαιούχο ο οδηγός με τη χρήση κλιματισμού διατηρεί τον κινητήρα σε λειτουργία, γιατί υποχρεωνόμαστε να δημιουργούμε νέους νόμους που επικαλύπτουν τους προηγούμενους, γιατί η αστυνομία επιτρέπει να κινούνται κρατικά και ιδιωτικά αυτοκίνητα υπαλλήλων της βουλής στις λεφοριολωρίδες μπροστά στο Σύνταγμα, εξερχόμενα του χώρου στάθμευσης της Βουλής, γιατί….,γιατί….
    Κύριε Υπουργέ. Ξεκαθαρίστε τους νόμους. Επιβάλετε την εφαρμογή τους καθιερώ¬νοντας διαδικασίες και όλα τα καλά έπονται. Δεν αρκεί καμιά διαβούλευση. Απαιτείται καλό και άξιο επιτελείο που με διαδικασίες να επιβάλλεται στους χρήστες και στους κρατικούς οργανισμούς διαχείρισης αυτών των μέσων.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 12:29 | ΒΑΣΙΛΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Ερώτηση,
    Α) Τι θα γίνει με τα υπάρχοντα και κυκλοφορόντα VIP αυτοκίνητα ?
    Β) θα συνεχίσουν με άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς (πώληση σε ιδιώτες) να κυκλοφορούν?
    Γ) Η δαπάνη για τα νέα VIP αυτοκίνητα φιλικά προς το περιβάλλον από πού θα προέλθει? (λαμβανομένων υπόψη ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχει έξοδα και επί πλέον βάρη ).

    Προτείνω,
    μεταβατική περίοδο σε χρόνο με στόχο την ΑΠΟΣΥΡΣΗ των και όχι μαζική εφαρμογή, διότι αν οι ανάγκες είναι για 40.000 αυτοκίνητα Χ 20.000 Ευρώ = 800.000.000 Ευρώ, εκτός και αν εξασφαλήσεται σύστημα LASING , όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 12:35 | Evans C

    Α. Γενικά

    Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για την προσπάθεια. Επιτέλους η συμμετοχική δημοκρατία γίνεται πράξη και η κυβέρνηση διαχωρίζεται από το κόμμα. Θα πρότεινα να υπάρχει δυνατότητα αξιολόγησης των σχολίων (με αστεράκια) σε δύο επίπεδα: (α) Σχέση με το θέμα [ώστε να καταψηφίζονται τα άσχετα με το ζήτημα σχόλια] και (β) Συμφωνία με τα γραφόμενα [ώστε να υπερψηφίζονται οι προτάσεις που βρίσκουν απήχηση].

    Επίσης θα πρότεινα τη δημιουργία ενός συτσήματος τύπου wikipedia όπου ο καθένας θα μπορούσε να διορθώσει το κείμενο υπό διαβούλευση. Καλό θα ήταν αυτό να είναι διαθέσιμο μόνο σε registered members που έχουν π.χ. τουλάχιστον 1 χρόνο συμμετοχής, ώστε να αποφεύγονται ή καταχρήσεις. Πιστεύω ότι η ποιότητα του νομοθετικού έργου θα βελτιωνόταν αρκετά και θα μειώνονταν οι ασάφειες και τα παραθυράκια.

    Τέλος, στο πεδίο σχολίων καλό θα ήταν να υπάρχουν οδηγίες για αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας (π.χ. δεν γραφουμε ΚΕΦΑΛΑΙΑ, απαντάμε to the point, δεν μιλάμε για άσχετα θέματα) και να ζητούνται και συγκεκριμένες προτάσεις.

    Β. Ειδικά

    1. Η αγορά υβριδικών μπορεί να περιμένει μέχρι να ωριμάσει η αγορά, να πέσουν οι τιμές και να βελτιωθεί η τεχνολογία. Σε ένα – δυο χρόνια θα έχουμε τεράστια διαφορά.

    2. Η αγορά υβριδικών να γίνει απευθείας από τις τις εταιρείες (με δημόσιοα, φυσικά, διαγωνισμό) και όχι από διάφορους τοπικούς μεσάζοντες. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει ειδική συμφωνία για ανταλλακτικά και συντήρηση σε κεντρικό επίπεδο.

    3. Τα ήδη υφιστάμενα αυτοκίνητα να είναι εξοπλισμένα με gps που ενδεχομένως να μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο (είναι απλή τεχνολογία) σε ένα κεντρικό γραφείο (και ίσως και website) τη θέση τους και τον προορισμό τους με περαιτέρω Link για το που ανήκει το αυτοκίνητο αυτό και περιγραφή του λόγου που κινείται. Έτσι θα είναι εφικτός ο ουσιαστικός έλεγχος και σε κεντρικό, αλλά και σε υπηρεσιακό επίπεδο. Ομοίως, θα είναι εύκολο να δει κανείς στατιστικά στοιχεία (π.χ. πόσες φορές το αυτοκίνητο ήταν κοντά στο σπίτι υπηρεσιακού παράγοντα και αν κινείται εκτός ώρες υπηρεσίας). Γενικά, οι λόγοι κίνησης κάθε οχήματος θα πρέπει να μπαίνει σε κεντρικό website, ώστε να είναι εφικτός ο έλεγχος από τον κάθε πολίτη (Γενικά – δώστε στον πολίτη την εξουσία να ελέγχει εύκολα και άμεσα). Τα δεδομένα κίνησης θα πρέπει να αποθηκεύονται κεντρικά και όχι π.χ. απλώς στη μνήμη του gps (που φυσικά κανείς δε θα τα ελέγχει).

    4. Κάθε διαδρομή που είναι να γίνει να μπαίνει ως προορισμός στο gps και να φαίνονται όλες δημόσια (με εξαίρεση αυτές για τις οποίες συντρέχουν λόγοι ασφαλείας – π.χ. περιπολικά που θα φαίνονται μόνο σ υπηρεσιακά)σε κεντρικό site. Έτσι θα μπορεί π.χ. κανείς να δει ότι το χ αυτοκίνητο αύριο θα πάει από την Αθήνα στη Βούλα και θα μπορεί άλλη υπηρεσία που έχει ίδιο προορισμό να στείλει τον υπάλληλό της με αυτό (κοινή χρήση – μείωση κόστους).

    5. Οι αστυνομικές αρχές που θα σταματούν τα αυτοκίνητα θα έχουν δικαίωμα να ελέγξουν αν το Gps λειτουργεί και στέλνει θέση και θα υπάρχει ποινή αν λείπει.

    6. Η χρήση gps θα μπορούσε να βελτιώσει τη εν γένει διαχείριση στόλου – π.χ. να έρχεται το εκάστοτε κοντινότερο νοσοκομειακό. Σκεφτείτε να είχαμε gps στα λεωφορεία και από το κινητό μας να ξέραμε πόσο μακριά είναι από τη στάση όπου περιμένουμε ή πόση ώρα χρειάζεται στατιστικώς για να πάει από το σημείο Α στο σημείο Β.

    7. Τα οχήματα αυτά θα μπορούν να στέλνουν σε πραγματικό χρόνο και δεδομένα κίνησης στους δρόμους.

    Μακάρι αυτά να ληφθούν υπόψη. Σημειώστε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να δείξετε στους πολίτες ότι δεν τους δίνετε απλώς τη δυνατότητα να πουν (έτσι για να την πουν) την γνώμη τους, αλλά ότι τη διαβάζετε επίσης. Αλλιώς θα πάψουν να τη λένε. Για αυτό στα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα πρέπει να γίνεται αναφορά στις διάφορες ιδέες που προτάθηκαν και για ποιο λόγο αυτές απορρίπτονται.

    Ευχαριστώ,

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 12:04 | Nikos Kiourtis

    Μπράβο για την πρωτοβουλία, ένα με προβληματίζει: Τί γίνεται με την θωράκιση; Μπορεί ένα υβριδικό να σηκώσει θωράκιση ενός ή δύο τόνων χωρίς να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες καυσίμου; Ευχαριστώ και καλό καουράγιο στο νέο σας πόστο.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 12:48 | Αγγελόπουλος Ε.

    Η κατεύθυνση του Υπουργείου για θέσπιση ανώτατου ορίου κυβισμού των κρατικών αυτοκινήτων κρίνεται αναγκαία. Προωθεί δε τη δημοκρατία, αφού ένα τέτοιο μέτρο :
    1) δημιουργεί αίσθημα δικαίου στους πολίτες, μιας και βάζει φρένο στην προκλητική χρήση τέτοιων αυτοκινήτων από τους κρατικούς λειτουργούς,
    2) συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, μιας και ένας τόσο μεγάλος στόλος αυτοκινήτων επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με αυξημένους ρύπους,
    3) η ανανέωση, επιπλέον, του στόλου με νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα θα βοηθήσει καταλυτικά στη μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας
    και
    4) θα εξοικονομηθούν αρκετοί πόροι που κατασπαταλούνται χωρίς λόγο.
    Άνθρωπος και περιβάλλον αποτελούν βασική προτεραιότητα, οπότε το μέτρο αυτό κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

    Αγγελόπουλος Ε.
    Δάσκαλος

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 12:01 | Μ. Πιερακέα

    1ον Θερμά συγχάρητήρια για αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία. Ευχομαι να είναι παραγωγική και για τις δυο πλευρές, τους πολίτες και την κυβέρνηση.
    2ον Πολύ καλή αρχή ο περιορισμός της χρήσης των κρατικών και πολυτελών αυτοκινήτων, καθώς και ο επαναπροσδιορισμός της τεχνολογίας.
    Παρ’όλα αυτά, θα ήθελα να δω λιγότερα αυτοκίνητα στο δρόμο και στελέχη της Κυβέρνησης να δίνουν το παράδειγμα: όντας σταθερή χρήστρια των μέσων μεταφοράς, θα ήθελα να φτάνω γρηγορότερα στη δουλειά μου και θα εκπλησσόμουν ευχάριστα αν έβλεπα ένα στέλεχος κυβέρνησης να χρησιμοποιεί τα ίδια μέσα μεταφοράς με εμένα. Εξάλλου υπάρχει προηγούμενο, με τον Giscard d’Estaing (αν θυμάμαι καλά), νεαρό υπουργό Οικονομικών, να παίρνει κάθε πρωί το Μετρό για να πάει στη δουλειά του…
    Οι στόχοι θα μπορούσαν να είναι οι εξής: περιορισμός κρατικών δαπανών, περιορισμός ρύπων, ενθάρρυνση στη χρήση ΜΜΜ, περιορισμός κυκλοφοριακού προβλήματος => αποτελεσματικότερα ΜΜΜ που θα είναι προς όφελος όλων αλλά και του περιβάλλοντος

  • Τα κρατικά αυτοκίνητα πρέπει να είναι τριών διαβαθμίσεων 1800, 1600 και 1400 κυβικών ανάλογα με τη στάθμη του χρησιμοποιούντος αυτά ( Υπουργοί και ανάλογοι, Γεν.Γραμματείς και ανάλογοι, Διευθυντές και ανάλογοι).
    Πρέπει να γίνει προμήθεια μέσω ανοικτού διαγωνισμού με leasing.
    Η οδήγηση από και προς τις κατοικίες να γίνεται από τους ίδιους καιόχι από τους οδηγούς οι οποιοι καταντούν με τις υπερωρίες κλπ. να έουν προκλητικά υψηλότατες αποδοχές.
    Να έχουν μόνιμη θέση στάθμευσης στις υπηρεσίες και στην κατοικία τους αλλά στις άλλες περιπτώσεις να σταθμεύουν κανονικά ή να παραμένου μέσα οι οδηγοί χωρίς να παρενοχλούν την κυκλοφορία.
    Ο αριθμός να είναι εξαιρετικά περιορισμένος.
    Τα αυτοκίνητα των Διευθυντών κλπ. να χρησιμοποιούνται και από το υπόλοιπο υπηρεσιακό προσωπικό κατόπιν συνεννόησης.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 12:33 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΚΑΤΑ 90% ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 12:40 | ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Επιτελους ηρθε στην εξουσια μια κυβερνηση , που εκτιμα οτι ο συγχρονος πολιτης πρεπει να εχει ασφαλη , γρηγορη και πληρης ενημερωση για ολους τους νομους και τα γεγονοτα που τον αφορουν .
    Συγχαρητιρια στην καινουργεια κυβερνηση για την μειωση τον εξοδων και των ρυπων στα κρατικα αυτοκηνιτα . Αλλα ακομη περισοτερα συγχαρητιρια αξιζουν στην κυβερνηση Παπανδρεου και ολους τους υπουργους του για την εφαρμογη των προτων μετρων για την πληροφορηση του πολιτη , το e-governance ειναι το μελλων της κεντρικης διοικησης μιας χωρας και χαιρωμαι που η νεα κυβερνηση σεβεται τις υποσχεσεις της , αλλα και τον ιδιο τον πολιτη

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 11:17 | Δημήτρης Ευγενίδης

    Εξαιρετική πρωτοβουλία! Μπράβο! Η ανάρτηση του σχεδίου της υπουργικής απόφασης για διαβούλευση, μας εισάγει σε μιά καινούργια εποχή συμμετοχικής δημοκρατίας, την οποία πρέπει οι ενεργοί πολίτες να εξερευνήσουμε, να εκμεταλλευτούμε και να υποστηρίξουμε, όσο μπορούμε περισσότερο. Είναι επίσης πολύ σημαντικό, ότι τα λόγια γίνονται πράξη, με το «καλημέρα σας» από την καινούργια κυβέρνηση.
    Ως προς την ουσία της ρύθμισης, προτείνω, εκτός από τον κυβισμό των αυτοκινήτων (1400 – 1600 cc), κριτήριο να είναι και ένα θεσπισμένο όριο χημηλής εκπομπής ρύπων καυσαερίων, που εργοστασιακά εκπέμπουν τα υπο προμήθεια αυτοκίνητα και το οποίο θα αναπροσαρμόζεται, κατα καιρούς, αν απαιτείται (δηλ. προτείνω 2 κριτήρια). Αυτό είναι σημαντικότερο κριτήριο -κατά τη γνώμη μου- μια και μιλάμε για «οικολογική» χρήση, που δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και ειδικά την ήδη επιβαρυμένη της Αθήνας, στην οποία τα αυτοκίνητα αυτά θα κυκλοφορούν συνήθως.
    Καλή συνέχεια!

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 11:38 | Φλώρα

    Συγχαρητήρια για τον νόμο αυτό!
    Είναι καιρός πια να σταματήσουν οι αλόγιστες σπατάλες με τα κρατικά αυτοκίνητα. Να υπάρχουν όσα αυτοκίνητα πραγματικά χρειάζονται.
    Να χρησιμοποιούνται από μέλη της ενεργής πολιτικής ζωής της χώρας (ΕΝΑ για τον καθένα) και όχι από «τέως» ούτε από θρησκευτικούς ηγέτες – μητροπολίτες -(Ιερά Αρχιεπισκοπή Αλβανίας).
    Οσον αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες μόνο όσα αυτοκίνητα πραγματικά χρειάζονται.
    Συμφωνώ ότι πρέπει να αντικατασταθούν με υβριδικά, τα οποία δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον και είναι οικονομικά ως προς τα καύσιμα. Να είναι μέχρι 1.600cc όχι περισσότερο και φυσικά να έχουν διακριτικά γνωρίσματα!
    Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο 9.
    Ελπίζω να γίνει πράξη σύντομα ο νόμος αυτός!

  • Μια χαρά τα λέτε στο σχέδιο νόμου αλλά κάτι λυπεί .
    Θεσμοθετήστε και μια διεύθυνση η οποία θα ελέγχει την εφαρμογή του νόμου μέσο μηχανογραφημένου συστήματος, έτσι ώστε όλα τα σταδία τις διαδικασίας να μπαίνουν σε μια βάση δεδομένων και να ξέρει ο εκάστοτε υπεύθυνος που βρίσκονται σε καθημερινή βάση όλα τα αυτοκίνητα. Ποίοι τα έχουν και για πιο λόγο, Ποιοι έλεγξαν και πότε κλπ κλπ κλπ….
    Και βαλτέ όλη την διαδικασία να μπορεί να γίνει ,μόνο η μέσο Internet, η μέσο Κεπ έτσι ώστε να μην μπορεί κανένας αρμόδιος, αναρμόδιος να κάνει λαμογιά μεγάλης κλίμακας ….

    Δηλαδή αυτό που προτείνω είναι έλεγχος σε πραγματικό χρόνο … όχι από το δικαστήριο , όποτε δεν πρόκειται να βγει άκρη παρά μόνο μετά από πολλά χρόνια….

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 11:41 | Γιώργος Μαγουλάς

    Κατ’ αρχήν πρέπει να κάνουν ΟΛΟΙ οικονομία & δεν πρέπει να ξεχνάμε τη ζημιά που κάνει το CO2 & τη Συνθήκη του Κυότο.
    Πρεπει η Κυβέρνηση να πάρει & άλλα μέτρα προς αυτή την κατευθνση

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 11:54 | Γιώργος Γερούλιας

    Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση που ζητάει τις απόψεις των πολιτών. Ο λαός έχει αποδείξει ότι σε πολλά θέματα «τρέχει» πολύ πιο μπροστά από την πολιτική. Μέσω της ηλεκτρονικής διαβούλευσης είναι μία ευκαιρία να καλυφθεί το μεγάλο χάσμα που δημιουργείται μεταξύ τους σε ορισμένα θέματα και οι πολίτες να έχουν μερίδιο ευθύνης για αποφάσεις που παίρνονται και που επηρεάζουν άμεσα ή έμεσα τη ζωή τους. Όσον αφορά στα κρατικά αυτοκίνητα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να γίνει αναδιαμόρφωση του χάρτη «χρήση κρατικών αυτοκινήτων» διότι πράγματι δημιουργείται μεγάλη σπατάλη. Άλλωστε ποιος είναι αυτός που θα έχει την ευκολία και το τζάμπα στα πόδια του και δεν θα μπει στον πειρασμό να το χρησιμοποιήσει;
    Κατά την άποψη μου κρατικά αυτοκίνητα πρέπει να έχουν μόνο τρία πρόσωπα.
    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας
    Ο πρωθυπουργός και
    ο Αρχιεπίσκοπος
    τόσο απλά

    Όλοι οι άλλοι να χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους που πολλές φορές είναι και καλύτερα από τα παρεχόμενα κρατικά.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 11:06 | Δημήτρης Ευγενίδης

    Εξαιρετική πρωτοβουλία! Μπράβο! Η ανάρτηση του σχεδίου της υπουργικής απόφασης για διαβούλευση, μας εισάγει σε μιά καινούργια εποχή συμμετοχικής δημοκρατίας, την οποία πρέπει οι ενεργοί πολίτες να εκμεταλλευτούμε και υποστηρίξουμε, όσο μπορούμε περισσότερο. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι τα λόγια γίνονται πράξη, με το «καλημέρα»! Καλή συνέχεια!
    Ως προς τη ρύθμιση αυτή καθ΄εαυτή, παρατηρώ δύο σημεία:
    1.- Ως προς την ουσία της ρύθμισης, προτείνω εκτός από τον κυβισμό των αυτοκινήτων (1400 – 1600 cc) κριτήριο να είναι και ένα θεσπισμένο όριο χημηλής εκπομπής ρύπων καυσαερίων, που εργοστασιακά εκπέμπουν τα υπο προμήθεια αυτοκίνητα. Αυτό είναι σημαντικότερο -κατά τη γνώμη μου- κριτήριο, μια και μιλάμε για «οικολογική» χρήση, που δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και ειδικά την επιβαρυμένη της Αθήνας, στην οποία τα αυτοκίνητα αυτά θα κυκλοφορούν συνήθως.
    2.-

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 11:41 | Δημήτρης Ευγενίδης

    Εξαιρετική πρωτοβουλία! Μπράβο! Η ανάρτηση του σχεδίου της υπουργικής απόφασης για διαβούλευση, μας εισάγει σε μιά καινούργια εποχή συμμετοχικής δημοκρατίας, την οποία πρέπει οι ενεργοί πολίτες να εκμεταλλευτούμε και υποστηρίξουμε, όσο μπορούμε περισσότερο. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι τα λόγια γίνονται πράξη, με το «καλημέρα»! καλή συνέχεια!
    Ω προς τη ρ’ύθμιση αυτή καθ΄εαυτή, παρατηρώ δύο σημεία:
    1.-

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 11:21 | Ντόρα

    Καλή η κίνηση της κυβέρνησης να προβεί σε περικοπή των δημοσίων δαπανών που βουλιάζουν το κράτος όλο και περισσότερο στο χρέος. Καλό θα ήταν να επεκταθούν αυτές οι κινήσεις και σε κάποιους υπερβολικά παχυλούς μισθούς ιθυνόντων που κοστίζουν το μήνα όσο 15 εργαζόμενοι με βασικό μισθό 700€.
    Ας σταματήσει πλέον αυτή η ασυδοσία. Ας πάψει η νοοτροπία του «ας αρπάξουμε ότι προλάβουμε» πάντα εις βάρος του απλού πολίτη. Ο Κος Παπανδρέου έλαβε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού έντονα και καθαρά γιατί αυτά που είπε προεκλογικά πέρασαν στο μυαλό του κόσμου ότι είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν.
    Τέλος, θα ήταν θετική κίνηση το να παραμείνει η δυνατότητα στον πολίτη να εκφράζει την άποψή του μέσω του διαδυκτίου. Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να μιλάει ο καθέ ένας από εμάς με την κυβέρνηση για κάθε διαφωνία ή πρόταση που τυχόν έχει οπότε αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος.
    Καλή αρχή στην νέα μας κυβέρνηση και περιμένουμε να δούμε το έργο της αλλαγής του τόπου επιτέλους!!!!!
    Με εκτίμηση

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 11:29 | ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ

    Επιμένω στην αναγκαιότητα επεκτάσεων του τραμ μέσα στην ΑΘήνα. Θα διευκόλυνε τους ποδηλάτες αλλά και τους πεζούς, αφού θα τούς άνοιγε χώρο, εκτοπίζοντας τα ΙΧ, υβριδικά ή μη, από μεγάλη επιφάνεια ασφάλτου. Γκαζόν και γεράνια, θάμνοι και δέντρα, συν ποδηλατόδρομοι ασφαλούς ροής στην Πανεπιστημίου κύριοι, στην Αλεξάνδρας, στην Πατησίων, στην Βασ. Σοφίας κλπ
    Αυτό για μένα είναι ουσιαστική αλλαγή κ. Πρωθυπουργέ και όχι η χρήση υβριδικών οποιουδήποτε κυβισμού. Ποιότητα ζωής για όλους και κυρίως, οι διάφοροι κρατικοί αξιωματούχοι να πάψουν να είναι καλαμοκαβαλάρηδες. Θεωρώ απαράδεκτο γενικός γραμματέας υπουργείου φερειπείν να έχει οδηγό και λιμουζίνα, όταν ο κοσμάκης στριμώχνεται στα λεωφορεία της κακιάς ώρας ή αναγκάζεται να παίρνει το ρυπογόνο σαράβαλό του και να τρώει τη ζωή του στους άθλιους δρόμους, εισπνέοντας θάνατο. ΤΡΑΜ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ: ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ!

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 11:27 | ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΧΡΑΜΑΝΟΣ

    Αρχικά θέλω να σας εκφράσω την ευαρέσκεια μου, για το νέο πρόσωπο που προσπαθεί να δείξει η Κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του πολίτη. Προσοχή πιστεύουμε και προσδοκούμε αυτό να συνεχισθεί και να γίνει πλέον κανόνας στις σχέσεις κράτους πολίτη.
    Σε σχέση με την παρούσα απόφαση, θα ήθελα να επισημάνω ότι θα πρέπει να κάνετε μια αναλυτική μελέτη για όσο το δυνατό, μεγαλύτερη εφαρμογή του leasing το οποίο εξασφαλίζει μηδενικό κόστος κτήσης, πάντα καινούργια οχήματα, πλήρως καλυμμένα με service, και γενικά υποστήριξη χωρίς να επιβαρύνεται το κράτος με αλόγιστες δαπάνες επισκευών κλπ. Με συγκεκριμένη πίεση στις εταιρείες (leasing) αφού ο αριθμός των οχημάτων θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος, θα πετύχετε εξαιρετικές τιμές κόστους ανά όχημα. Παρακαλώ όμως ιδιαιτέρως να προσεχθούν φαινόμενα μονοπωλίου – ημετέρων εταιρειών κλπ.
    Επίσης σημαντικό θέμα αποτελεί η ύπαρξη σε όσο περισσότερες υπηρεσίες είναι εφικτό, κοινών αυτοκινήτων για τα οποία θα βγαίνει ημερησίως συγκεκριμένο πρόγραμμα κίνησης, για να μην κάνει ο καθένας ότι θέλει και να εξυπηρετούνται οι πραγματικές ανάγκες.
    Τέλος παρακαλώ να προσεχθούν ιδιαιτέρως οι κανόνες χρήσης των υπηρεσιακών αυτοκινήτων – μονίμως παράνομα παρκαρισμένα, χρήση για ψώνια στο super market, στα σχολεία για μεταφορά των παιδιών, στην αγορά για εξυπηρέτηση των συζύγων-.
    Κάντε πράξη το νέος ύφος και ήθος και θα δείτε ότι ο πολίτης θα το εκτιμήσει ιδιαιτέρως. Η Ελλάδα έχει ανάγκη επιτέλους από πολιτισμένες συμπεριφορές από όλους μας!!!

    Ευχαριστώ για την δυνατότητα συμμετοχής που μας δίνετε

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 11:26 | Βασίλειος Τουλουμενιδης

    Προτίνεται όλα τα κρατικά οχήματα να φέρουν ειδικό σήμα κάτι παρόμοιο με αυτό των τελών κυκλοφορίας το οποίο θα εκδίδευαι απο κεντρική υπηρεσία η οποία θα καταγράψει και έκτοτε θα παρακολουθεί ηλεκτρονικά όλα τα κρατικά οχήματα εκδίδοντας μια κάρτα για το κάθε όχημα όπου θα καταγράφοντε όλα τα έξοδα και αλλαγές που αφορούν το συγκεκτιμένο όχημα.
    Με αυτόν τον τρόπο το δημόσιο θα γνωρίζει τι οχήματα έχει,απο ποιούς φορείς χρησιμοποιούντε πόσο κοστίζουν και θα εξοικονομηθούν χρήματα και ανθρώπινο δυναμικό.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 11:46 | Sholiastis

    Αυτό που θα πρέπει να αλλάξει είναι η νοοτροπία/κουλτούρα των ανθρώπων που βρίσκονται στις θέσεις αυτές.Δεν θα πρέπει να διαφέρουν απο τις αντίστοιχες των managers/directors στις ιδιωτικές εταιρείες. Θα πρέπει να θεσπιστούν κριτήρια αξιολόγησης της απόδοσής τους μέσα στις θέσεις εργασίας και να αξιολογούνται για τα αποτελέσματά τους. Μια επίσης σοφή κίνηση θα ήταν να οριστεί μηνιαίο πλαφόν καυσίμου ανά Υπουργείο ανα αυτοκίνητο και να αποσαφηνιστεί εάν το αυτ/το θα είναι υπηρεσιακό ή θα καλύπτει και προσωπικές ανάγκες.Λύσεις και προτάσεις υπάρχουν πολλές καθώς και εταιρείες που ασχολούνται με την διαχείρηση του στόλου των οχημάτων. Επιμένω οτι η περισσότερη δουλειά θα πρέπει να εχει την κατεύθυνση της κουλτούρας/νοοτροπίας.Ο Λαός τους εδωσε την ευκαιρία να αποδείξουν εάν πράγματι μπορούν /θέλουν να αλλάξουν κατεύθυνση. Με ολες αυτές τις λεπτομέρειες που αφορούντους πολίτες πρέπει να το αποδείξουν. Ευχαριστώ

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 11:03 | Δωρα

    Όλοι κοιτούν το πώς θα αλλάξει ο στόλος των κρατικών αυτοκινήτων φθηνότερα (ίσως να γίνει κ λίγο μικρότερος στον αριθμό) αλλά να παραμείνει σαν ιδέα, «αξία», πραγματικότητα.
    Είμαστε τελικά ξεβράκωτοι νεόπλουτοι! Πώς θα επιδείξουμε (κ ταυτοχρόνως θα φάμε γιατί όλο κ κάποιοι θα εμπλακούν σε αυτή την προσπάθεια ανανέωσης του στόλου) το νέο μας τουτού άσχετα αν η κάλτσα μας είναι τρύπια!
    Μέσα μαζικής μεταφοράς! Αυτή είναι η απάντηση! Όσο για τους επίσημους αξιωματούχους που μπορεί να επισκεφθούν τη χώρα μας? Υπάρχουν κ οι εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων! Με €80 τη μέρα σου νοικιάζουν ωραιότατο αυτοκινητάκι με το οποίο μπορείς να μεταφέρεις τους επίτιμους προσκεκλημένους σου! Τις υπόλοιπες μέρες (εάν θέλουμε να συμμαζέψουμε τα οικονομικά μας κ κάποια στιγμή να μπαλώσουμε τις κάλτσες μας) μετρό, τραμ, λεωφορεία κλπ κλπ. Αφενός να δουν την ταλαιπωρία των περισσοτέρων αφετέρου να ανασάνει κ λίγο το λεκανοπέδιο από την κίνηση, τη φασαρία κ τη βρώμα.
    Α κ ταυτόχρονα μια μετακίνηση όλων των υπουργείων εκτός λεκανοπεδίου θα ήταν σωτήρια. Το Αγροτών (δεν ξέρω τα νέα ονόματα ακόμα) στη Λάρισα, το Ενέργειας στην Πτολεμαίδα, το Εξωτερικής Πολιτικής στην Αλεξανδρούπολη, το Οικονομίας στη Βυτίνα, το Ναυτιλίας στη Νάξο κ.ο.κ. Κ μη με προλάβει κανείς να πει πως δεν βολεύει. Ο κόσμος εξελίχθηκε, το διαδίκτυο μπορεί να εξυπηρετήσει κάθε μας ανάγκη χωρίς να χρειάζεται να στηνόμαστε σε ουρές, να περιμένουμε με τις μέρες για έγγραφα κ σφραγίδες. Ας έρθουμε λίγο στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ας δώσουμε ζωή τόσο σε άλλες περιοχές όσο κ στο λεκανοπέδιο.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 10:50 | Βασίλης

    Θα ήθελα να σχολιάσω δύο προτάσεις που άκουσα χθες στις ειδήσεις σχετικά με τα κρατικά αυτοκίνητα:

    1) Κάποιος έγραψε ότι δεν έχει σημασία πόσα κυβικά είναι το αυτοκίνητο, αλλά πόσους ρύπους έχει.
    Σωστή παρατήρηση, όμως όσο πιο πολλά κυβικά είναι το αυτοκίνητο τόσο περισσότερη βενζίνη θα καταναλώνει και τόσο περισσότερους ρύπους θα παράγει. Πιστεύω ότι δε χρειάζεται το κρατικό αυτοκίνητο να είναι πάνω από 1600κυβικά. Τώρα, υπάρχουν πολλές εταιρίες που πουλάνε αυτοκίνητα με 1600κυβικά, και είναι πολύ εύκολο να βρείτε τα αυτοκίνητα που έχουν τους χαμηλότερους ρύπους.

    2) Κάποιος έγραψε ότι δε συμφέρει να αγοράσεις υβριδικό αυτοκίνητο γιατί πρέπει κάθε 3 χρόνια να αλλάζει την μπαταρία. Έχω υβριδικό αυτοκίνητο, και όταν το αγόρασα μου είπαν ότι η μπαταρία θεωρείται μηχανικό μέρος του αυτοκινήτου και έχει 8 χρόνια εγγύηση. Εκτός και αν με κορόιδεψαν, ο κύριος που έκανε το παραπάνω σχόλιο έχει κάνει λάθος.

    Τώρα όσο αφορά την πρωτοβουλία σας να αντικαταστήσετε τα παλιά αυτοκίνητα, μπορώ να πω ότι είναι μια καλη αρχή. Όμως, τα χρήματα και οι μίζες δεν βρίσκονται στα αυτοκίνητα, αλλά …. Γιατί δεν ξεκινάτε από το σύστημα υγείας… το οποίο είναι μια μαύρη τρύπα. Δισεκατομμύρια ευρώ σπαταλούνται κάθε χρόνο στην υγεία, και στα ταμεία, και τελικά αναγκαζόμαστε να πάμε σε ιδιώτες γιατρούς για να εξεταστούμε

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 10:49 | ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Νομίζω οτι σε κάποιες υπηρεσίες θα μπορούσαν να εισαχθούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κυρίως για τις μετακινήσεις μέσα στις πόλεις. Κατά τα άλλα είναι πολύ θετικό να καταργηθούν οι λιμουζίνες και τα πανάκριβα αυτοκίνητα και να θεσπιστεί όριο κυβισμού. Πρέπει να κοιτάξετε και το θέμα των αυτοκινήτων του στρατού. Δεν μπορεί όλοι οι ανώτατοι αξιωματικοί να έχουν από ένα μαύρο αυτοκίνητο (συνήθως Mercedes) με οδηγό-ορντινάτσα. Όποιος γίνεται Ταξίαρχος έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί αποκλειστικά και ένα τέτοιο. Συγχαρητήρια και πάλι.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 10:04 | Pavlos Papapetrou

    Καλησπέρα,

    Ως μηχανολόγος μηχανικός που έχει εργαστεί στο παρελθόν στο κέντρο έρευνας και εξέλιξης μιας εκ των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών στο κόσμο, θεωρώ πως η καθιέρωση ανωτάτου ορίου κυβισμού αποτελεί μεν δείγμα καλής πρόθεσης της νέας κυβέρνησης, επιδέχεται δε βελτίωσης και επανεξέτασης.
    Πιο συγκεκριμένα θεωρώ πως το αντικειμενικότερο μετρούμενο μέγεθος είναι οι εκπομπές ρύπων, και όχι ο κυβισμός ή ο τύπος της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται. Κατά την άποψη μου, θα πρέπει να θεσπιστεί ανώτερο όριο εκπομπής ρύπων, πχ στα 130g/km.
    Επιπρόσθετα, ο όρος «υβριδικό» είναι πόλύ ασαφής. Ο όρος αυτός είναι «της μόδας» και χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα απο πολλούς κατασκευαστές, σε μοντέλα που δεν έχουν συνδυαστικό σύστημα λειτουργίας βενζινοκινητήρα – ηλεκτροκινητήρα, άλλα μόνο συστήματα Start&Stop (βλέπε Smart Micro Hybrid). Τα μοντέλα αυτά είθιστε να αποκαλούνται στο εξωτερικό «mild-Hybrid».
    Επιπλέον τεχνικοί παράγοντες (πχ βάρος μπαταρίων, κόστος και άλλα) περιορίζουν -προς το παρόν- την χρησιμοποίηση υβριδικών συστημάτων σε μικρά, χαμηλού κυβισμού αυτοκίνητα. Προς το παρόν, και η εικόνα δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον, υπάρχουν μόνο 2 υβριδικά μοντέλα εντός των ορίων των 1600cc που προτείνει η κυβέρνηση, το Honda Insight και το Honda Civic Hybrid, καθιστώντας τον διαγωνισμό -σιγουρα μη ηθελημένα – φωτογραφικό.
    Αντίθετα, υπάρχει πλήθος αξιοπρεπών οικογενειακών αυτοκινήτων που εκπέμπουν έως 130g/km CO2, ανεξαρτήτως κυβισμού και τεχνολογίας (πχ. VW Passat 1.9 TDI Bluemotion, Toyota Prius 1.8, Renault Laguna 1.5D…). Σε αυτο το σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι τα αυτοκίνητα τεχνολογίας diesel εκπέμπουν πλέον λιγότερo CO2/km από τα βενζινοκίνητα και στο μελλος θα πρέπει να επανεξεταστεί η εισαγωγή τους σε Αθήνα και Θεσ/νίκη.
    Τέλος συμφωνώ με το σχόλιο ενός προηγούμενου αναγνώστη, που επισημαίνει οτι ορισμένα στελέχη, πχ ο πρωθυπουργός, πρέπει να διαθέτουν αυτοκίνητα με θωράκιση, πράγμα που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί σε αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων και άρα – προς το παρόν – περιορισμένης ίπποδύναμης.

    Ευχαριστώ

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 10:05 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΒΑΣΟΓΛΟΥ

    Η μείζον πολιτική της κυβέρνησης σχετίζεται με την πράσινη ανάπτυξη, στα πλαίσια αυτής της πολιτικής για την πραγματοποίηση οικονομίας και για την κατά το δυνατόν μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξεδόθει και η υπουργική απόφαση.
    Το ξέρετε ότι στις ΗΠΑ η GM πήγαινε για κλείσιμο και ένας λόγος ήταν η ανοδος της τιμής της βενζίνης που καθιστούσε ασύμφορη πλέον την χρήση των θηριωδών SUV που κατασκεύαζε.
    Ετσι λοιπόν στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης στράφηκε στην υβριδική τεχνολογία και έτσι σώθηκε αφού μπήκε σε καθεστώς ελεγχόμενης πτώχευσης.
    Νομίζω ότι στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης θα πρέπει να εξετασθεί και το ενδεχόμενο κατασκευής στην Ελλάδα ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα οποία θα χρησιμοποιούνται εντός της Αθήνας από κρατικούς λειτουργούς.Στην επαρχία θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται και τα κρατικά πετρελαιοκίνητα τζιπ από τις Νομαρχίες.
    Καλό θα ήταν να δοθεί και το μήνυμα για την χρησιμοποίηση των μαζικών μέσων μεταφοράς από υπουργούς.
    Η συμμετοχική δημοκρατία είναι υπέρτατη λειτουργία γιατί η κοινή συνισταμένη της ΄βούλησης του Λαού είναι προς την σωστή κατευθυνση.
    Η Ανοικτή Διακυβέρνηση με την συμμετοχή του Λαού μέσω διαδικτύου είναι μια μορφή άμεσης Δημοκρατίας όπως υπήρχε στην Αρχαία Αθήνα.
    Επίσης εκείνο που προτείνω είναι να απαλλαγούν από το ειδικό τέλος κατανάλωσης τα υβριδικά αυτοκίνητα.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 10:07 | Θανος

    Καλή η πρωτοβουλία απο την Κυβέρνηση για περικοπή των δαπανών μ αυτο τον τρόπο και τολμηρή γιατί πρέπει να αφαιρέσει προνόμια απο «άρχοντες». Αρα, πρώτη δύσκολια στην υπολοιησή του. Οι περισσότεροι στα υπουργεία και στο δημόσιο θα γελάνε και θα περιμένουν αυτόν που θα του πάνε το λογαριασμό να τους πει οτι είναι πολλά τα λεφτά και δεν τους τα δίνει ή οτι σήμερα δεν θα κινηθεί το κρατικό αυτοκίνητο γιατί εχει υπερβεί το χιλιόμετρα που επρεπε να κάνει ή οτι δεν εχω να σου δώσω αυτοκίνητο για να πας εκεί που πρέπει. Και θα στεναχωρεθεί αυτός γιατί δεν θα παει!!!! Πως θα ελέγχεται το κρατικό αυτοκινητο που πάει? μέσω δορυφόρου? Ποιος θα το ελεγχεί και αυτόν ποιός θα τον ελεγχεί? εμείς πως θα το μάθουμε? ή φτανει αυτό που ξέρουμε μεχρι σήμερα, οτι δηλαδη ΘΑ μειωθούνε οι δαπάνες? ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ: ΟΛΟΙ ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΘΗΚΑΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ? ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ?

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 10:29 | Αθανάσιος

    Το μέτρο είναι κατ’ αρχήν θετικό καθ’ όσον εμφανίζεται το κράτος ως συμμετέχον στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης μέσω της περιστολής της όποιας σπατάλης, πράγμα που μέχρι τώρα αποτελούσε ζητούμενο για τους πολίτες μόνο, μέσω έκτακτων οικονομικών εισφορών και λοιπών εισπρακτικών μέτρων.
    Το μέτρο ωστόσο δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο που επιτρέπει τη διολίσθηση προς το λαϊκισμό. Το γενικό ζητούμενο είναι ο βέλτιστος τρόπος μετακίνησης των υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων ώστε να λαμβάνονται υπ’ όψιν περιορισμοί χρόνου, κόστους και ασφαλείας. Βασική παράμετρος αποτελεί η ελαχιστοποίηση του κόστους που ενδεικτικά αναλύεται
    α. στο κόστος του χώρου δημόσιων μεταφορικών υποδομών που καταλαμβάνει το μεταφορικό μέσο (δρόμοι στην περίπτωση αυτοκινήτων)- ενδεικτική τιμή χώρου για τη μετακίνηση 1 ατόμου για 4 Χλμ: ελάχιστο 0,1τμ επί ώρα για τραμ έναντι μέγιστου 9 τμ επί ώρα για αυτοκίνητο
    β. στο κόστος του χώρου στάθμευσης που καταλαμβάνει το μεταφορικό μέσο – ενδεικτική τιμή για 8άωρο: 0 για πεζούς, λεωφορεία, τραμ έναντι 80 τμ επί ώρα για στάθμευση στο δρόμο και 240 τμ επί ώρα για στάθμευση σε πάρκινγκ
    γ. στην ενεργειακή δαπάνη του μεταφορικού μέσου – ενδεικτική τιμή για μετακίνηση ενός ατόμου για 1 Χλμ: για αυτοκίνητο 1,2-2, για υβριδικό 0,7-1,7, για τραίνο 1-1,4, για λεωφορείο 1-1,2
    Κόστος λοιπόν δεν είναι μόνο το ενεργειακό κόστος αλλά το γενικώτερο κόστος χρήσης μεταφορικών μέσων.
    Ως τόσο δεν είναι βέβαιο ότι η χρήση αυτοκινήτου είναι αντιοικονομική. Αντίθετα θεωρείται οικονομικώτερη άλλων λύσεων όταν για παράδειγμα υπάρχει χαμηλή ζήτηση για μεταφορά μεταξύ δύο σημείων σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
    Εάν ληφθούν υπ’ όψιν και οι λοιπές παράμετροι, χρόνος και ασφάλεια, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η χρήση αυτοκινήτου δεν αποτελεί ενδεδειγμένη λύση. Μια ολοκληρωμένη μελέτη θα μπορούσε να παρέξει χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο βέλτιστης χρήσης δημοσίων αυτοκινήτων.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 10:06 | ΗΛΙΑΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΣΥΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΕΛΕΘΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΟΤΑΝ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ.ΠΡΕΕΠΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΩΤΟΝ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΒΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 10:14 | Σταυρόπουλος Σταύρος

    Προτείνω κάθε σχόλιο να βαθμολογείται από τους υπόλοιπους.
    Με τον τρόπο είναι πιο λογικό να μιλάμε για διάλογο-ψήφισμα = (συμμετοχική) δημοκρατία και όχι για περιστασιακή παράθεση απόψεων και ιδεών.
    Θα ήθελα να δω, μετά το τέλος του διαλόγου, να τροποποιούνται οι διατάξεις και όχι να παραμείνουν αμετάβλητες.
    Φιλικά
    Σταύρος Σταυρόπουλος

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 10:28 | ΤΣΕΡΕΜΕΓΚΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Ειναι θετικο το γεγονος οτι δινετε βημα στον πολιτη να πει την αποψη του και ελπιζω οτι το ιδιο θα συνεχιστει σε σημαντικοτερα ζητηματα απο το θεμα χρησης των κρατικων αυτοκινητων.
    Κρινω επισης θετικη την συνολικη παρεμβαση για την χρηση των κρατικων αυτοκινητων πιστευω ωστοσο οτι ειναι ελλειπης σε ενα τουλαχιστον σημειο.
    Τι ακριβως σκοπευετε να κανετε με ολους εκεινους τους προηγουμενους χρηστες κρατικων αυτοκινητων που μεχρι σημερα ειχαν απλωσει το μακρυ τους χερι στον κρατικο κορβανα?
    Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ κυριοι ειναι η βαρια ασθενεια αυτου του κρατους και οσο και εαν προσπαθουμε ολοι να το βοηθησουμε να ορθοποδησει ,οι ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ θα του κατατρωγουν τα σωθικα .!!
    Δεν ειναι ρεμβασισμος αυτη μου η προσεγγιση ,ειναι επιτακτικη αναγκη του κρατους να απαιτησει την επιστροφη ολων εκεινων των χρηματων που κακως δαπανηθηκαν σε ιδιοτελεις και αλλους σκοπους.
    Ειμαι βεβαιος οτι για οποιοδηποτε κρατικο αυτοκινητο ειναι δυασαναλογες οι δαπανες κυκλοφοριας,συντηρησης και επισκευης του μεχρι σημερα.Ειμαι επισης βεβαιος οτι εχετε τον τροπο να αποδειξετε το μεγεθος της διαφορας και της διαφθορας.Καντε το λοιπον για οποιονδηποτε μεχρι σημερα χρησιμοποιουσε κρατικο αυτοκινητο!!!Και φυσικα θωρακιστε το κρατος ετσι ωστε να μην εχει κανεις το περιθωριο να ξαναμπει σε αυτην την διαδικασια.
    Ενα ακομη σημειο στο οποιο θα ηθελα να σταθω ειναι η προμηθεια νεων αυτοκινητων με την μεθοδο LEASING.
    Η διαδικασια αυτη εχει δυο παραμετρους επιλογης α)ΧΡΟΝΟΜΙΣΘΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ β)ΜΙΣΘΩΣΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ.
    Η πρωτη κρινεται σαφως συμφερουσα καθως και το μηνιαιο μισθωμα ειναι χαμηλοτερο και ο στολος των αυτοκινητων ανανεωνεται καθε τρια ή τεσσερα χρονια, εχοντας καλυψει με το μισθωμα αυτο ολη την συντηρηση και επισκευη των αυτοκινητων.
    Φυσικα η συμφωνια με την εταιρια ενοικιασεων που θα αναλαβει ολη την διαδικασια θα πρεπει να τυχει απολυτου ελεγχου απο εντελως αδιαβλητη επιτροπη ωστε να μην υπαρχουν τα περιθωρια λαδωματων ,προμηθειων και λοιπων αμοιβων κατω απο το τραπεζι.
    Καλη επιτυχια στο δυσκολο εργο που αναλαβατε !

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 10:32 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Ασφαλώς και στην σωστή κατεύθυνση είναι η βούληση του Υπουργείου για την ορθότερη διαχείριση των κρατικών πόρων και μέσα από το εν λόγω μέτρο. Τα αυτοκίνητα κυβισμού μέχρι 1600cc αρκούν για όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Προφανώς ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζεται να ληφθεί για τα υψηλά πολιτικά πρόσωπα (Πρόεδρος, Πρωθυπουργός κ.ά.).
    Σε κάθε περίπτωση γίνεται μια καλή αρχή που αξίζει συγχαρητηρίων.
    Όμως ΠΡΟΣΟΧΗ. Θυμίζω ότι κάπως έτσι άρχισε και η απελθούσα κυβέρνηση το 2004 (αποπομπή Τσιτουρίδη για την μεταγραφή του γυιού του) και φθάσαμε αισίως στο Βατοπαίδι, στα δομημένα ομόλογα, στον Ζαχόπουλο (η υπόθεση αυτή τι έγινε, θα μάθουμε ποτέ) κ.ά., χωρίς να ανοίξει μύτη.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 10:07 | άννα χατζηνικήτα

    Επιτέλους!!Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες,και σε όλους τους τομείς, έτσι ώστε ΚΑΝΕΙΣ να μην είναι και να μην αισθάνεται υπεράνω του νόμου. ΙΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. το έργο είναι δύσκολο αλλά έχετε σύμμαχο το λαό.καλή συνέχεια.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 09:49 | Επαμεινώνδας Μαγουλάς

    Κατάρχην συγχαρητήρια για τον πρωτοποριακό τρόπο (για την Ελλάδα) που επικοινωνείται με τον πολίτη.
    Οσο αφορά στο θέμα των αυτ/των, δε νομίζω ότι χρειάζεται σχολιασμός. Θα πρέπει (έπρεπε) να θεωρείται δεδομένο το «νοικοκύρεμα» του κράτους.
    Οταν η διοίκηση του κράτους προσομοιάσει τη λειτουργία μιάς επιτυχημένης επιχείρησης, τότε και μόνο τότε, θα επιτύχετε στο έργο σας.