1. Η εκλογή των δημάρχων, των δημοτικών συμβούλων, των συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων και των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων γίνεται κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες για τα αξιώματα του πρώτου εδαφίου εκτός συνδυασμών αποκλείονται. Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει, τον υποψήφιο δήμαρχο, τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ανά εκλογική περιφέρεια, τους υποψήφιους συμβούλους δημοτικών κοινοτήτων και τους υποψήφιους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων, ανά δημοτική κοινότητα και τουλάχιστον σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) των δημοτικών κοινοτήτων.
2. Ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων που πρέπει να περιλαμβάνει ένας συνδυασμός είναι:
α) Για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%). Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω.
β) Για τους υποψήφιους συμβούλους κάθε δημοτικής κοινότητας, ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε δημοτικής κοινότητας με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%). Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω.
γ) Από κάθε φύλο, ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού, συμπεριλαμβανομένου του υποψηφίου δημάρχου και των συμβούλων δημοτικής κοινότητας. Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω.
3. Κανείς δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε περισσότερους συνδυασμούς ή να είναι υποψήφιος για περισσότερα του ενός (1) αξιώματα των δήμων ή των περιφερειών.
4. Η δήλωση των συνδυασμών υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη δήλωσης υποψηφιοτήτων του άρθρου 33 του π.δ. 26/2012 (Α’ 27), με αναλογική εφαρμογή των άρθρων 32 έως 34 του ίδιου, από τους επικεφαλής των συνδυασμών υποψήφιους δημάρχους το αργότερο έως τις 23:59 την 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών. Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, επιτρέπεται μόνο να συμπληρωθεί ο συνδυασμός έως τον επιτρεπόμενο αριθμό των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων και συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων με υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης του υποψήφιου δημάρχου. Μετά από τη λήξη της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου καμιά μεταβολή της δήλωσης δεν επιτρέπεται, εκτός από την αντικατάσταση προσώπων που παραιτήθηκαν ή απεβίωσαν, σύμφωνα με το άρθρο 14.
5. Στη δήλωση καταχωρίζονται, για κάθε συνδυασμό, το όνομα και το έμβλημά του, εφόσον αυτό υπάρχει.
6. Στη δήλωση, για κάθε υποψήφιο:
α) Καταχωρίζονται:
αα) Το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, η ιδιότητα και η πλήρης διεύθυνση του προτεινόμενου ως υποψηφίου δημάρχου, δημοτικού συμβούλου, συμβούλου ή προέδρου δημοτικής κοινότητας, καθώς και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.). Αν δεν έχει εκδοθεί για τον υποψήφιο Α.Φ.Μ., μπορεί να αναπληρωθεί από τον Α.Φ.Μ. του πληρεξουσίου του.
αβ) Η εκλογική περιφέρεια ή η δημοτική κοινότητα στην οποία είναι υποψήφιος.
β) Επισυνάπτεται ηλεκτρονικό παράβολο από το οποίο προκύπτει ότι ο υποψήφιος δήμαρχος, κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, κάθε υποψήφιος σύμβουλος δημοτικής κοινότητας και κάθε υποψήφιος πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, έχει καταθέσει υπέρ του δημοσίου ποσό διακοσίων (200), ογδόντα (80), πενήντα (50) ή δέκα (10) ευρώ, αντίστοιχα. Το ηλεκτρονικό παράβολο εκδίδεται είτε ατομικά, ανά υποψήφιο, είτε για το σύνολο ή μέρος του συνδυασμού.
7. Κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος ή πρόεδρος δημοτικής κοινότητας επικυρώνει την υποψηφιότητά του με τη διαδικασία της παρ. 5 του άρθρου 34 του π.δ. 26/2012, η οποία υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για κάθε έννομη συνέπεια, με την οποία δηλώνει ότι:
α) αποδέχεται την υποψηφιότητα για το συγκεκριμένο αξίωμα και στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια ή δημοτική κοινότητα,
β) δεν στερείται των πολιτικών του δικαιωμάτων και
γ) δεν συντρέχουν τα κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα του άρθρου 8.
8. Στη δήλωση των συνδυασμών και των μεμονωμένων υποψηφιοτήτων :
α) Απαγορεύεται να ορίζεται ή να χρησιμοποιείται ως όνομα ή ως έμβλημα του συνδυασμού σύμβολο θρησκευτικής λατρείας ή σημαία ή άλλο παρόμοιο σύμβολο κράτους ή σημείο ιδιαίτερης ευλάβειας, στέμμα, φωτογραφία οποιουδήποτε προσώπου, έμβλημα κράτους, που ίσχυε παλαιότερα ή ισχύει ακόμη, καθώς και σύμβολα ή εμβλήματα του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967 ή σύμβολα ή εμβλήματα με ρατσιστικό ή ξενοφοβικό περιεχόμενο, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 927/1979 (Α΄ 139).
β) Eπιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί πέραν του κυρίου ονόματος ή του επωνύμου του υποψηφίου και υποκοριστικό ή ψευδώνυμο, καλλιτεχνικό ή άλλο, αυτού, εφόσον με αυτό είναι ευρύτερα γνωστός. Στην περίπτωση αυτή το υποκοριστικό ακολουθεί το κύριο όνομα ή το επώνυμο και τίθεται σε παρένθεση. Δεν επιτρέπεται να τίθεται άλλο στοιχείο πέραν του υποκοριστικού ή ψευδωνύμου, όπως κάθε είδους επαγγελματική, πολιτική ή άλλη ιδιότητα. Στην περίπτωση αυτή, η αναγραφή θεωρείται μη γενόμενη και ο υποψήφιος ανακηρύσσεται από το δικαστήριο μόνο με τα ονοματεπωνυμικά του στοιχεία. Κάθε υποψήφιος, εφόσον είναι έγγαμος ή έγγαμη ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, μπορεί να προσθέσει, ανεξαρτήτως σειράς, και το επώνυμο του συζύγου ή συμβιούντος. Γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες στην οικογενειακή τους μερίδα με το επώνυμο του συζύγου τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως πρώτο επώνυμο είτε το πατρικό είτε του συζύγου είτε μόνο ένα από αυτά. Αν γίνει χρήση μόνο του συζυγικού επωνύμου, αντί του πατρωνύμου τίθεται το όνομα του συζύγου, με την ένδειξη «σύζυγος» ή, συντετμημένα, «συζ.».
9. Αν υποβληθούν περισσότερες δηλώσεις συνδυασμών με το ίδιο όνομα ή έμβλημα από υποψήφιους συνδυασμούς για την ανάδειξη δημοτικών αρχών του ίδιου δήμου, δικαίωμα χρήσης έχει ο συνδυασμός που το έχει δηλώσει πρώτος.
10. Αν κατά την υποβολή της δήλωσης δεν καταχωριστούν για κάποιον υποψήφιο τα στοιχεία των υποπερ. αα) και αβ) της παρ. 6, ή από τη διασταύρωση των στοιχείων με το Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών» δεν βεβαιωθεί η συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 7, ο υποψήφιος δεν ανακηρύσσεται. Απλά σφάλματα στην αναγραφή των ονοματεπωνυμικών στοιχείων υποψηφίου διορθώνονται αυτεπαγγέλτως από το δικαστήριο, εφ’ όσον τα ορθά στοιχεία του προκύπτουν χωρίς αμφιβολία από το «Μητρώο Πολιτών».
11. Η δήλωση του συνδυασμού είναι απαράδεκτη, αν βεβαιωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ότι αυτή:
α) δεν περιλαμβάνει τα στοιχεία των παρ. 1 και 4 έως 7 ή
β) δεν περιλαμβάνει έγκυρο όνομα συνδυασμού, σύμφωνα με τις παρ. 8 και 9 ή
γ) υποβάλλεται εκπρόθεσμα ή
δ) περιλαμβάνει, εξαρχής ή κατόπιν εφαρμογής του δευτέρου εδαφίου της παρ. 4, λιγότερους υποψήφιους από τα ελάχιστα όρια της παρ. 2 ή
ε) δεν περιλαμβάνει υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους για το σύνολο των εκλογικών περιφερειών ή
στ) δεν περιλαμβάνει υποψηφίους συμβούλους δημοτικών κοινοτήτων ή υποψήφιους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων για ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) των δημοτικών κοινοτήτων ή
ζ) δεν πληροί την ποσόστωση φύλου της περ. γ) της παρ. 2 ή
η) δεν έχει καταβληθεί το προβλεπόμενο παράβολο της περ. β) της παρ. 6.
Αν βεβαιωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο παράβαση του πρώτου εδαφίου της περ. α) της παρ. 8 αναφορικά με το έμβλημα του συνδυασμού, ο συνδυασμός ανακηρύσσεται μόνο με το όνομά του και χωρίς έμβλημα.
Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος.
Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την κομματική πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές. Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
Προτείνω να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Το «ράβε-ξήλωνε» ανάμεσα στα νομοθετήματα των διαδοχικών κυβερνήσεων δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Θεωρώ όμως ότι θα πρέπει να αιτιολογείται επαρκώς για να γίνεται αποδεκτό από την κοινωνία.
Για την τεκμηρίωση της κατάργησης της απλής αναλογικής στα δημοτικά συμβούλια χρησιμοποιείται λοιπόν η διαφαινόμενη αποτυχία σύγκλισης απόψεων σε κρίσιμα θέματα και η συνακόλουθη ακυβερνησία των δήμων. (Στην ουσία με νομοθετικές παρεμβάσεις από τον Αύγουστο του 2019 και έκτοτε εξασφαλίστηκε ότι δεν θα συμβούν αυτά τα φαινόμενα.)
Ωστόσο, η πρόταση για αποκλειστικά παραταξιακά ψηφοδέλτια στις δημοτικές κοινότητες είναι κάτι που στερείται επαρκούς αιτιολόγησης. Και αυτό γιατί οι συμβουλευτικές αρμοδιότητες που έχει το συγκεκριμένο όργανο σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να εμποδίσουν το αναπτυξιακό όραμα και την κυβερνησιμότητα των δήμων.
Ταυτόχρονα, η δυνατότητα σχηματισμού ανεξάρτητων συμβουλίων θεωρώ ότι ενεργοποίησε με τον καλύτερο τρόπο ανθρώπους με όραμα ή/και διάθεση να προσφέρουν, χωρίς να απαιτείται η εμπλοκή τους σε παραταξιακούς διαξιφισμούς.
Θεωρώ ότι το δημοσιονομικό κόστος της προσθήκης της «κοινοτικής» κάλπης είναι ασήμαντο, μπροστά στο ανελαστικό κόστος της «δημοτικής» κάλπης. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι αξίζει η ανεξάρτητη εκλογή των κοινοτικών συμβουλίων. Διαφορετικά, θα μπορούσε κάθε ψηφοδέλτιο υποψηφίου δημάρχου να περιλαμβάνει ενιαία λίστα υποψηφίων κοινοτικών συμβούλων, από όπου θα προκύπτει το κοινοτικό συμβούλιο, ανεξαρτήτως πληθυσμού της Κοινότητας.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι επί υπουργείας κ Μιχελάκη το 2013-14 είχε τεθεί επί τάπητος η επανεξέταση και ελαστικοποίηση του κοινού παραταξιακού ψηφοδελτίου Δημάρχου – Δημοτικών Συμβούλων – Κοινοτικών Συμβούλων, ασχέτως αν εντέλει δεν προχώρησε κάποια αλλαγή στη νομοθεσία. Τώρα -7 χρόνια μετά- αυτό που επιδιώκεται για τα κοινοτικά συμβούλια είναι να επιστρέψουμε σε ένα πιο συγκεντρωτικό καθεστώς παρά την δοκιμασμένη και (κατά την άποψή μου) επιτυχημένη δοκιμή του μοντέλου που διαμορφώθηκε τα τελευταία 2 περίπου χρόνια;
Ευχαριστώ
Διατηρηση ανεξαρτητης καλπης , οτι πιο δημοκρατικο, οι προεδροι δεν επηρεαζουν τη συνοχη του Δημοτικου Συμβουλιου αφου δε ψηφιζουν στο Δημοτικο συμβουλιο παρα μονο οταν το θεμα αφορα την κοινοτητα τους. Με αυτο τον τροπο οποιος και αν εκλεγει Δημαρχος ο προεδρος μπορει να συνεργαστει μαζι του αφου δε θα θεωρειται πολιτικος αντιπαλος η συμμαχος με τη δημοτικη αρχη αλλα συνεργατης. Με αυτο που προτεινετε ουσιαστικα ο προεδρος διοριζεται και δεν εκλεγεται. Επανερχομαστε σε αποτυχημενα εκλογικα νομοσχεδια παρελθοντος.
Η κατάργηση της ξεχωριστής καλπης Και εν δύναμη των κοινοτήτων είναι ότι πιο σκληρό και αντιδημοκρατικό για τις μικρές κοινωνίες .Άρα τόσο πολύ σας ενόχληση και δεν σας ενδιαφέρει η άποψη του τόπου άρα τόσο πολύ λίγο σας ενδιαφέρει η νησιωτική ζωή και τα χωριά μας ;
Δημοκρατική εκλογή από τον λαό διατήρηση τα άρθρα 14,16 και 17 τ Ν.4555/3018 και μεγαλύτερη δύναμη στα κοινότητα συμβούλια για καλύτερο και ευρωπαϊκό μέλλον. Ζωτικής σημασίας η ανεξάρτητη κάλπη τα ανεξάρτητα συμβούλια ευρωπαϊκό μέλλον !!!!
Η κατάργηση της ξεχωριστής καλπης Και εν δύναμη των κοινοτήτων είναι ότι πιο σκληρό και αντιδημοκρατικό για τις μικρές κοινωνίες .Άρα τόσο πολύ σας ενόχληση και δεν σας ενδιαφέρει η άποψη του τόπου άρα τόσο πολύ λίγο σας ενδιαφέρει η νησιωτική ζωή και τα χωριά μας ;
Δημοκρατική εκλογή από τον λαό διατήρηση τα άρθρα 14,16 και 17 τ Ν.4555/3018 και μεγαλύτερη δύναμη στα κοινότητα συμβούλια για καλύτερο και ευρωπαϊκό μέλλον. Ζωτικής σημασίας η ανεξάρτητη κάλπη τα ανεξάρτητα συμβούλια
Η κατάργηση της ξεχωριστής καλπης Και εν δύναμη των κοινοτήτων είναι ότι πιο σκληρό και αντιδημοκρατικό για τις μικρές κοινωνίες .Άρα τόσο πολύ σας ενόχληση και δεν σας ενδιαφέρει η άποψη του τόπου άρα τόσο πολύ λίγο σας ενδιαφέρει η νησιωτική ζωή και τα χωριά μας ;
Δημοκρατική εκλογή από τον λαό διατήρηση τα άρθρα 14,16 και 17 τ Ν.4555/3018 και μεγαλύτερη δύναμη
Η κατάργηση της ξεχωριστής καλπης Και εν δύναμη των κοινοτήτων είναι ότι πιο σκληρό και αντιδημοκρατικό για τις μικρές κοινωνίες .Άρα τόσο πολύ σας ενόχληση και δεν σας ενδιαφέρει η άποψη του τόπου άρα τόσο πολύ λίγο σας ενδιαφέρει η νησιωτική ζωή και τα χωριά μας ;
Δημοκρατική εκλογή από τον λαό διατήρηση τα άρθρα 14,16 και 17 τ Ν.4555/3018 και μεγαλύτερη δύναμη στα κοινότητα συμβούλια για καλύτερο και ευρωπαϊκό μέλλον. Κοινότητες ελεύθερες η επιλογή στον πολίτη
Η κατάργηση της ξεχωριστής καλπης Και εν δύναμη των κοινοτήτων είναι ότι πιο σκληρό και αντιδημοκρατικό για τις μικρές κοινωνίες .Άρα τόσο πολύ σας ενόχληση και δεν σας ενδιαφέρει η άποψη του τόπου άρα τόσο πολύ λίγο σας ενδιαφέρει η νησιωτική ζωή και τα χωριά μας ;
Δημοκρατική εκλογή από τον λαό διατήρηση τα άρθρα 14,16 και 17 τ Ν.4555/3018 και μεγαλύτερη δύναμη στα κοινότητα συμβούλια για καλύτερο και ευρωπαϊκό μέλλον. Σώστε τ κοινότητες αφήστε τους νέους να έχουν όνειρα για την αυτοδιοίκηση ναι στην ξεχωριστή κάλπη για τις κοινότητες
ΤΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ Τ.Α
-ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
-Η ΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΧΕΞΙΑ ΚΑΙ
-ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ.
ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΤΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΝ ΕΤΗ 2021
ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΛΠΗ, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ. ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΟ ΜΕΛΟΝ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΑ. Ο ΛΑΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΗΓΕΝΟΥΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ Τ.Α ΜΕ ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ. ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΣΟΥΝ ΕΡΓΟ.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΔΕΙΝΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΡΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ. ΣΚΕΦΤΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΡΙΝ ΠΡΑΞΕΤΕ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΓΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΚΡΥΝΕΙ ΞΑΝΑ.
ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, ΜΗΝ ΦΑΝΕΙΤΕ ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΜΑΣ. ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΛΠΗ. Η Τ.Α ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΩΓΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Η Τ.Α ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΑΖΕΤΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΣ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΙΣΕΙ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ Τ.Α.
Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
«η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
«η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
«η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ. ΚΑΛΟΣ ΩΣ ΕΚΕΙ, ΟΜΩΣ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΟΛΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΟΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. ΕΧΕΙ ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΓΑΤΑΛΙΦΘΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΕΘΡΕΨΑΝ? Η ΓΕΝΝΕΤΗΡΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.
ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΛΠΗ. ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΕΥΘΙΝΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη. Με τις εκλογές του 2019 ο δημότης είχε το δικαίωμα να ψηφίζει ξεχωριστά για την καθημερινότητά του και την άμεση καθημερινή επαφή του και μπορούσε να επιλέξει και για την Διοίκηση και προοπτική του Δήμου γενικότερα άλλον υποψήφιο. Μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας. Είναι αδύνατον η Κοινότητα να λύσει τα προβλήματα της χωρίς την καθημερινή επαφή των συμβούλων με τους πολίτες.
Η βασική έκφραση του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών του “εκλέγειν” αλλά και του “ εκλέγεσθαι”. Ο άνθρωπος εκφράζει με αυτό τον τρόπο την πολιτική του σκέψη και διαμορφώνει μια “ταυτότητα” πολίτη που γνωρίζει και βιώνει τη δημοκρατία όχι μόνο ως ύψιστη αξία και ιδανικό αλλά και ως καθημερινή πρακτική.
Το δικαίωμα ψήφου γίνεται αντιληπτό από την οπτική γωνία της εκλογής εκπροσώπων. Η χρησιμότητα και η αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε ψηφοφορίας μειώνεται όταν τα σημαντικά ζητήματα αποφασίζονται μονομερώς από εκλεγμένους ή μη εκλεγμένους εκπροσώπους.
Προτείνεται λοιπόν, οι υποψήφιοι Σύμβουλοι και Πρόεδροι των Κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη προς αποφυγήν «διορισμών» των Προέδρων και των Συμβουλίων τους από τις νικήτριες (με κομματικό ή μη πρόσημο) νέες Δημοτικές διοίκησης σύμφωνα με το πλαίσιο του νομοσχεδίου
Όχι βέβαια ότι και με τον ισχύοντα σημερινό νόμο η εκάστοτε Κοινότητες έχουν κάποιες αποφασιστικές αρμοδιότητες ή πόρους να διαχειριστούν, ούτε καν δικαίωμα ψήφου στα δημοτικά συμβούλια δεν έχουν πλην κάποιων ειδικών εξαιρέσεων ως επί το πλείστον άνευ ουσίας αφού στο τέλος η απόφαση θα είναι αυτή της παράταξης του νυν Δημάρχου.
Το νέο νομοσχέδιο όμως, υποτιμά και υποβαθμίζει την ίδια την τοπική κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την παραταξιακή (ενίοτε κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές . Αποτελεί τροχοπέδη για όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά . Εξάλλου δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Κωνσταντίνος Πανταζής
Πρόεδρος Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Μανιάκων-Καστοριάς
Όχι στα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ή να υπαχθούν στο δήμαρχο όλοι οι υποψήφιοι των κοινοτήτων, ή κανένας και όχι μόνο στις λίγο μεγαλύτερες..
Η ποσόστωση των δύο φύλων υποτιμά την ισοτιμία των δύο φύλων. Αναγκάζουμε και πάλι να συμμετέχουν οι γιαγιάδες μας, οι μανάδες μας κλπ. Αν θέλουμε να δώσουμε κίνητρα συμμετοχής, που είναι πράγματι μικρή, μπορούμε να θέσουμε ποσοστό στον αριθμό των εκλεγομένων (π.χ. 20%) και όχι των υποψηφίων.
Η προσαύξηση των υποψηφίων να γίνει έως 50%. Διαφορετικά, επέρχεται ο διχασμός και η διάλυση της κοινωνίας (κάθε οικογένεια και υποψήφιος). Η παράλογη προσαύξηση ευνοεί όσους μπορούν να βρουν και να πληρώσουν τα έξοδα περισσότερων υποψηφίων.(τους τοπικούς αγάδες και λεφτάδες).
Θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε την έννοια της Δημοκρατίας σύμφωνα με την οποία Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Κεντρικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία των πολιτών ή κάποιων αντιπροσώπων τους. Οι ακρογωνιαίοι λίθοι της, περιλαμβάνουν την ελευθερία του συνέρχεσθαι και του λόγου, την ισοτιμία, τη συμμετοχή στα κοινά και το δικαίωμα στη ζωή.
Η βασική έκφραση του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών του “εκλέγειν” αλλά και του “ εκλέγεσθαι”. Ο άνθρωπος εκφράζει με αυτό τον τρόπο την πολιτική του σκέψη και διαμορφώνει μια “ταυτότητα” πολίτη που γνωρίζει και βιώνει τη δημοκρατία όχι μόνο ως ύψιστη αξία και ιδανικό αλλά και ως καθημερινή πρακτική.
Το δικαίωμα ψήφου γίνεται αντιληπτό από την οπτική γωνία της εκλογής εκπροσώπων. Η χρησιμότητα και η αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε ψηφοφορίας μειώνεται όταν τα σημαντικά ζητήματα αποφασίζονται μονομερώς από εκλεγμένους ή μη εκλεγμένους εκπροσώπους.
Προτείνεται λοιπόν, οι υποψήφιοι Σύμβουλοι και Πρόεδροι των Κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη προς αποφυγήν «διορισμών» των Προέδρων και των Συμβουλίων τους από τις νικήτριες (με κομματικό ή μη πρόσημο) νέες Δημοτικές διοίκησης σύμφωνα με το πλαίσιο του νομοσχεδίου
Όχι βέβαια ότι και με τον ισχύοντα σημερινό νόμο η εκάστοτε Κοινότητες έχουν κάποιες αποφασιστικές αρμοδιότητες ή πόρους να διαχειριστούν, ούτε καν δικαίωμα ψήφου στα δημοτικά συμβούλια δεν έχουν πλην κάποιων ειδικών εξαιρέσεων ως επί το πλείστον άνευ ουσίας αφού στο τέλος η απόφαση θα είναι αυτή της παράταξης του νυν Δημάρχου.
Το νέο νομοσχέδιο όμως, υποτιμά και υποβαθμίζει την ίδια την τοπική κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την παραταξιακή (ενίοτε κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές . Αποτελεί τροχοπέδη για όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά . Εξάλλου δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργεία των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου.
Μία τέτοια αντιδημοκρατική εξέλιξη και υποβάθμιση κάποιον θεσμών είναι σίγουρο πώς θα οδηγήσει με βεβαιότητα και μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωση των Κοινοτήτων , τον ακρογωνιαίο Λίθο , το βασικότερο ζωτικό Κύτταρο της κοινωνίας μας.
Τέλος, θα πρέπει Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
«η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Συμφωνω με την τοποθετηση που ειπωθηκε και ειναι η εξης,Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
«η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Η προσαύξηση έως και εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%) για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους,όπως και τους υποψήφιους συμβούλους κάθε δημοτικής κοινότητας είναι υπερβολική.
Χαράλαμπος Λυσίκατος
Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας
Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
«η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
«η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
«η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη. Με τις εκλογές του 2019 ο δημότης είχε το δικαίωμα να ψηφίζει ξεχωριστά για την καθημερινότητά του και την άμεση καθημερινή επαφή του και μπορούσε να επιλέξει και για την Διοίκηση και προοπτική του Δήμου γενικότερα άλλον υποψήφιο. Μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας. Είναι αδύνατον η Κοινότητα να λύσει τα προβλήματα της χωρίς την καθημερινή επαφή των συμβούλων με τους πολίτες.
Όποιοι θέλουν, ας κάνουν τον κόπο, (παίρνει 5 λεπτά), να μπουν στο http://www.opengov.gr/ypes/?p=7616 , και να κάνουν ένα σχόλιο στην διαβούλευση για τον νέο εκλογικό νόμο δήμων και κοινοτήτων.
Είναι σημαντικό να ακουστούμε όσο μπορούμε περισσότεροι πολίτες.
Παρακάτω πρώτα αναφέρω πολύ επιγραμματικά κάποια βασικά σημεία, και μετά, την θέση και μερικές παρατηρήσεις από την Ένωση Κοινοτήτων Ελλάδας.
Ευχαριστώ όσους προσπαθήσουν…
……………………………………………………………………………………………………….
Αρθρο 13
Καταργείται (επί της ουσίας) η ξεχωριστή Κοινοτική κάλπη.
Αρθρο 20
«Για την εκλογή προέδρου της δημοτικής κοινότητας, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης και, αν σημειωθεί, δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.»
Άρθρο 27
Σε κοινότητα άνω των 300 κατοίκων, ο πρόεδρος δεν εκλέγεται από τους πολίτες, αλλά ορίζεται από τον υποψήφιο δήμαρχο.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Από την Ένωση Κοινοτήτων Ελλάδας.
Μπορεί να μην κερδίσουμε τον πόλεμο, οφείλουμε όμως να δώσουμε τις μάχες μας και να κερδίσουμε την τιμή του θεσμού που υπηρετούμε!
Πάμε να δούμε τι έχουν κάνει:
Τα άρθρα που μας ενδιαφέρουν από το νομοσχέδιο είναι:
13, 18, 20, 27, 28, με κορυφαίο για εμάς το 13 (!).
Σημαντικό ότι με το σχέδιο νόμου καταργούνται τα άρθρα:
4-44 Ν. 4555/2018, 7-57 και 113-158 Ν. 3852/2010 και 19-74 Ν.3463/2006.
Σας παραθέτω τα άρθρα που μας ενδιαφέρουν με ένα πρώτο σχολιασμό από εμάς, με κίτρινο.
Άρθρο 13
Κατάρτιση συνδυασμών – Υποβολή υποψηφιοτήτων
1. Η εκλογή των δημάρχων, των δημοτικών συμβούλων, των συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων και των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων γίνεται κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες για τα αξιώματα του πρώτου εδαφίου εκτός συνδυασμών αποκλείονται. Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει, τον υποψήφιο δήμαρχο, τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ανά εκλογική περιφέρεια, τους υποψήφιους συμβούλους δημοτικών κοινοτήτων και τους υποψήφιους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων, ανά δημοτική κοινότητα και τουλάχιστον σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) των δημοτικών κοινοτήτων.
Εδώ έχουμε την κορυφαία διαφωνία μας! Εδώ ζητάμε την ξεχωριστή ύπαρξη κάλπης για τις Κοινότητες και την διατήρηση του προηγούμενου καθεστώτος του Ν. 4555/2018 άρθρα 14, 16, και 17
Άρθρο 14
Υποψηφιότητες –
Κατάρτιση συνδυασμών
1. Η εκλογή του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων γίνεται κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται.
Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει: α) Τον υποψήφιο δήμαρχο και β) Τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους ανά εκλογική περιφέρεια, σύμφωνα με τις παραγράφους 2 έως και 10.
….
Άρθρο 16
Εκλογές κοινοτήτων άνω των
τριακοσίων (300) κατοίκων –
Υποψηφιότητες, κατάρτιση συνδυασμών
1. Η εκλογή των συμβούλων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων γίνεται με χωριστή κάλπη και κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται.
2. Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει τον υποψήφιο πρόεδρο του συμβουλίου κοινότητας, ως επικεφαλής του συνδυασμού και τους υποψήφιους συμβούλους της κοινότητας, σύμφωνα με τις παραγράφους 3 έως και 9.
3. Κανείς δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε περισσότερους συνδυασμούς ή να θέτει υποψηφιότητα σε περισσότερες της μίας κοινότητες ή για περισσότερα του ενός αυτοδιοικητικά αξιώματα.
….
Άρθρο 17
Εκλογές κοινοτήτων έως τριακοσίων
(300) κατοίκων – Υποψηφιότητες
σε ενιαίο ψηφοδέλτιο
1. Η εκλογή προέδρων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως τριακοσίων (300) κατοίκων γίνεται με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο, όλων των μεμονωμένων υποψηφίων. Οι υποψηφιότητες κατατίθενται με γραπτή δήλωση κάθε υποψήφιου, στην οποία αναγράφεται η κοινότητα για την οποία κατατίθεται υποψηφιότητα και το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο του υποψηφίου. Τα ονόματα των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο τίθενται με αλφαβητική σειρά. Γ ια τον τρόπο αναγραφής των ονοματεπωνυμικών στοιχείων των υποψηφίων εφαρμόζεται η παράγραφος 6 του άρθρου 18.
2. ……
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ – ΣΤΑΥΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ
Άρθρο 18
Μορφή και περιεχόμενο των ψηφοδελτίων
1. Τα ψηφοδέλτια κατασκευάζονται από λευκό χαρτί.
2. Τα ψηφοδέλτια, για όλη την Επικράτεια, έχουν σχήμα ορθογώνιο.
3. Η εκτύπωση των εντύπων ψηφοδελτίων είναι με μαύρη απόχρωση.
4. Στο επάνω μέρος του ψηφοδελτίου σημειώνονται το όνομα και το έμβλημα του συνδυασμού, εφόσον αυτό υπάρχει, όπως αναγράφονται στην απόφαση ανακήρυξης.
5. Στο ψηφοδέλτιο μετά από το όνομα και το έμβλημα του συνδυασμού, εφόσον αυτό υπάρχει, αναγράφονται, κατά σειρά, όπως αναφέρονται στην απόφαση ανακήρυξης:
α) Το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο ή το μητρώνυμο του υποψήφιου δημάρχου. Δίπλα ή κάτω από τα ονοματεπωνυμικά στοιχεία του υποψήφιου δημάρχου τίθεται η ένδειξη
«ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ» εντός ή εκτός παρένθεσης.
β) Το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο ή το μητρώνυμο των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων με αλφαβητική σειρά, ανεξαρτήτως εκλογικής περιφέρειας Στη συνέχεια παρατίθεται εντός παρένθεσης η εκλογική περιφέρεια στην οποία είναι υποψήφιοι.
γ) Ο τίτλος «Υποψήφιοι Σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας» ακολουθούμενος από το όνομα της δημοτικής κοινότητας και από κάτω το επώνυμο, το κύριο όνομα και το πατρώνυμο ή μητρώνυμο των υποψηφίων συμβούλων της δημοτικής κοινότητας του συνδυασμού ή
δ) Ο τίτλος «Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας» ακολουθούμενος από το όνομα της δημοτικής κοινότητας και στη συνέχεια το επώνυμο, το κύριο όνομα και το πατρώνυμο ή το μητρώνυμο του υποψηφίου προέδρου της δημοτικής κοινότητας του συνδυασμού.
6. Σε περίπτωση επανάληψης της ψηφοφορίας, σύμφωνα με το άρθρο 23, χρησιμοποιούνται νέα ψηφοδέλτια τα οποία περιλαμβάνουν τα στοιχεία της παρ. 4 και της περ. α) της παρ. 5.
Αυτό σημαίνει ότι ο υποψήφιος δήμαρχος προτείνει ποιος θα είναι ο υποψήφιος πρόεδρος σε κοινότητα κάτω των 300 κατοίκων και μάλιστα μπαίνει μόνο ένα όνομα. Ο υποψήφιος πρόεδρος εκλέγεται εφόσον εκλεγεί ο Δήμαρχος!
Πράγμα καθ όλα αντιδημοκρατικό αφού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή της πλειοψηφίας (να εκλέγεται δηλαδή αυτός που έχει τους περισσότερους ψήφους) και στερεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε ανθρώπους που θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα για την θέση στο χωριό τους, αφού οι υποψηφιότητες περιορίζονται στους υποψήφιους Δημάρχους!!
Άρθρο 20
Σταυροί προτίμησης
1. Ο εκλογέας εκφράζει την προτίμηση του σε υποψήφιο συνδυασμού σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό παραπλεύρως του ονόματός του.
2. Για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1), δύο (2) ή τριών (3) υποψηφίων. Αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του είκοσι ένα (21), ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) υποψηφίων κατά ανώτατο όριο.
3. Για την εκλογή συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1) ή δύο (2) υποψηφίων.
Δεν είναι ξεκάθαρο πως εκλέγεται ο πρόεδρος και πως εκφράζει την βούληση του ο εκλογέας για την εκλογή προέδρου του συμβουλίου δημοτικής κοινότητας άνω των 300 κατοίκων.
4. Για την εκλογή προέδρου της δημοτικής κοινότητας, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης και, αν σημειωθεί, δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.
Καταργεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε ανθρώπους που θέλουν να συμμετέχουν και δεν μπορούν να ενταχθούν σε ψηφοδέλτια Δημάρχων επειδή π.χ. συμπλήρωσαν , αφού θα μπαίνει μόνο ένα όνομα.
5. Ψηφοδέλτιο που φέρει περισσότερους από τους επιτρεπόμενους σταυρούς προτίμησης, είναι έγκυρο και προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
6. Ο σταυρός προτίμησης σημειώνεται με στυλογράφο μαύρης ή κυανής απόχρωσης.
7. Για τον υποψήφιο δήμαρχο, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης και, αν σημειωθεί, δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.
8. Σε περίπτωση επανάληψης της ψηφοφορίας, σύμφωνα με το άρθρο 23, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης και, αν σημειωθεί, δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.
Άρθρο 27
Εκλογή συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων
1. Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των τριακοσίων ενός (301) κατοίκων, ο συνδυασμός του επιτυχόντος δημάρχου λαμβάνει τα τρία πέμπτα (3/5) του συνόλου των εδρών των συμβούλων σε κάθε δημοτική κοινότητα και οι επιλαχόντες συνδυασμοί λαμβάνουν τα δύο πέμπτα (2/5). Το κλάσμα που προκύπτει στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη ακέραια μονάδα. Αν κατά τον υπολογισμό των τριών πέμπτων (3/5) και των δύο πέμπτων (2/5) του συνόλου των εδρών προκύπτει κλάσμα μικρότερο του ημίσεος της μονάδας, δεν υπολογίζεται, ενώ αν προκύπτει κλάσμα μεγαλύτερο του ημίσεος, στρογγυλοποιείται στην επόμενη μονάδα. Για την κατανομή των εδρών των λοιπών συνδυασμών, εφαρμόζεται η παρ. 4 του άρθρου 24 με βάση το αποτέλεσμα στη δημοτική κοινότητα.
Καταργείται η αρχή της πλειοψηφίας αφού μπορεί ο συνδυασμός του επιτυχόντος δημάρχου να μην είναι ο πλειοψηφών συνδυασμός στην δημοτική κοινότητα. Επίσης …γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια την θέληση των κατοίκων.
2. Με βάση τα παραπάνω, οι έδρες του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας που αναλογούν στα τρία πέμπτα (3/5) και στα δύο πέμπτα (2/5) έχουν, αντίστοιχα, ως εξής:
α) Στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων κοινότητας που αποτελούνται από τρία (3) μέλη, δύο (2) και μία (1) έδρες, αντίστοιχα,
β) στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων που αποτελούνται από πέντε (5) μέλη, τρεις (3) και δύο (2) έδρες, αντίστοιχα,
γ) στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων που αποτελούνται από ένδεκα (11) μέλη, επτά (7)
και τέσσερις (4) έδρες, αντίστοιχα, και
δ) στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων που αποτελούνται από δεκαπέντε (15) μέλη, εννέα
(9) και έξι (6) έδρες, αντίστοιχα.
3. Αν ο επιτυχών συνδυασμός έλαβε στη δημοτική κοινότητα κατά την αρχική ψηφοφορία ποσοστό μεγαλύτερο του εξήντα τοις εκατό (60% + 1 ψήφο) του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, τότε οι έδρες κατανέμονται αναλογικά σύμφωνα με τη παρ. 5 του άρθρου 24 με βάση το αποτέλεσμα στη δημοτική κοινότητα.
Δεν ξεκαθαρίζεται πως αναδεικνύεται ο πρόεδρος του συμβουλίου δημοτικής κοινότητας άνω των 300 κατοίκων.
Άρθρο 28
Εκλογή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων
Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως και τριακόσιους (300) κατοίκους, πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκλέγεται ο υποψήφιος του συνδυασμού στον οποίο καταμετρήθηκαν τα περισσότερα έγκυρα ψηφοδέλτια κατά την αρχική ψηφοφορία (α’ γύρος) στη δημοτική ενότητα. Οι υποψήφιοι των υπόλοιπων συνδυασμών, κατά τη σειρά των καταμετρημένων εγκύρων ψηφοδελτίων, λογίζονται ως αναπληρωματικοί. Σε περίπτωση ισοψηφίας, το πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση.
Εδώ διατηρείται η αρχή της πλειοψηφίας, σε αντίθεση με τα συμβούλια των κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων, δημιουργώντας ανισότητα και δύο μέτρα και δύο σταθμά με τις κοινότητες άνω των 300.
Η κατάργηση της ξεχωριστής καλπης Και εν δύναμη των κοινοτήτων είναι ότι πιο σκληρό και αντιδημοκρατικό για τις μικρές κοινωνίες .Άρα τόσο πολύ σας ενόχληση και δεν σας ενδιαφέρει η άποψη του τόπου άρα τόσο πολύ λίγο σας ενδιαφέρει η νησιωτική ζωή και τα χωριά μας ;
Δημοκρατική εκλογή από τον λαό διατήρηση τα άρθρα 14,16 και 17 τ Ν.4555/3018 και μεγαλύτερη δύναμη στα κοινότητα συμβούλια για καλύτερο και ευρωπαϊκό μέλλον.
Πρεπει να ειναι ανεξάρτητα τα ψηφοδέλτια για την εκλογή των κοινοτήτων.
Τα χωρια πρεπει να ψηφιζουν τον Προεδρό τους.
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις κοινότητες.
Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
«ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΛΠΗ»
«Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ, ΟΥΤΕ ΔΙΚΗ ΜΑΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ. ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ Τ.Α, ΑΣΧΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ, ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΟΥΝ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ‘Η ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥΣ.
Η Τ.Α ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΔΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΣ ΓΟΝΙΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ, ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ».
ΤΖΑΝΝΗΣ ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΗΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 7-8 ΜΑΙΟΥ 1988
«ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ».
ΛΟΓΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ. ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟ ΣΚΟΠΟ, ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΣΥΝΕΔΡΑΜΑΝ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. ΑΣ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ, ΑΣ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΕΘΡΕΨΑΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΜΗΝ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΜΗΝ ΦΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΤΟΥΣ.»
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΜΠΕΛΟΧΩΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΕΩΡΩΝ,
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ.
Ξεχωριστή εκλογική κάλπη για τις κοινότητες σημαίνει ανεξαρτησία, διαφάνεια, δημοκρατία, όλα αυτά για τα οποία είναι στις προεκλογικές δεσμεύσεις κάθε κόμματος.
Η μη κυβερνησιμότητα στους Δήμους δεν έχει να κάνει με την ξεχωριστή κάλπη στις κοινότητες. Έχει να κάνει με την ανικανότητα των εκλεγμένων να συνεργάζονται και να βρίσκουν λύσεις κοινής αποδοχής.
Ναι στην ξεχωριστή κάλπη στις κοινότητες. Δώστε προοπτική στους νέους ανθρώπους να εμπλακούν με τα κοινά.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Εκπροσώπων / Συμβουλίων των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας, απεναντίας οι κοινότητες μετά από χρόνια απέκτησαν πάλι φωνή. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών. Είναι θέμα δικαιωμάτων. O κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος.
Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
«η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». Επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ. Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Αρ.13 §1:
Ναι στην κατάρτιση ψηφοδελτίων και με υποψηφίους Δημοτικής Κοινότητας αλλά και με υποψηφίους εκπροσώπους μικρών κοινοτήτων, < 300 κατοίκων.
Αρ.13 §6:
Μείωση παραβόλων, 10, 50, 100, όπως προτείνει η ΚΕΔΕ.
Αρ.13 §2Γ:
Ναι στο πλαφόν 33% τουλάχιστον ανά φύλο. Το μεγαλύτερο πλαφόν οδηγεί σε εικονικά υποψήφιες γυναίκες.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Συνάδελφοι καλησπέρα,
Μεθαύριο, Πέμπτη 18 Μαρτίου και ώρα 9 το βράδυ, λήγει η ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου που αφορά τον εκλογικό νόμο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η συμμετοχή μας κρίνεται αναγκαία για να εκφραστεί με θεσμικό τρόπο και να καταγραφεί στα πρακτικά του Υπουργείου Εσωτερικών η αντίθεση μας:
α) για την κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης και
β) για τις παράλογες διατάξεις της εκλογής των Κοινοτικών Συμβουλίων και των Προέδρων από τον συνδυασμό του Δημάρχου μη λογαριάζοντας την θέληση των κατοίκων ενός τόπου και την αρχή της πλειοψηφίας.
Σας καλούμε να μπείτε όλοι και να σχολιάσετε στους παρακάτω συνδέσμους. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Αν έχετε κάποιο θέμα μπορείτε να επικοινωνήσετε, απαντώντας σε αυτό το μέηλ.
Για όσους συναδέλφους το έχουν κάνει, αγνοείστε το παρόν email.
Για όσους ακόμα δεν έχουν σχολιάσει και επιθυμούν να καταγραφεί η άποψη τους στη διαβούλευση, ακολουθούν οι σύνδεσμοι (links) των άρθρων και προτεινόμενα έτοιμα μικρά κειμενάκια ως σχολιασμός στα κομβικά άρθρα. Τα κείμενα είναι ενδεικτικά, ο καθένας μπορεί να σχολιάσει όπως επιθυμεί.
Μπορείτε να τα στείλετε και σε γνωστούς και φίλους, αν επιθυμούν να μπουν να σχολιάσουν.
Άρθρο 13
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
http://www.opengov.gr/ypes/?p=7616
Άρθρο 20
«Για την εκλογή προέδρου της δημοτικής κοινότητας, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης και, αν σημειωθεί, δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.»
Το παρόν άρθρο είναι σε λάθος κατεύθυνση. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας δεν μπορεί να ορίζεται από τον εκάστοτε υποψήφιο Δήμαρχο. Ο Πρόεδρος είναι θεσμός αιρετός και η επιλογή πρέπει να γίνεται από τους πολίτες. Η δυνατότητα ξεχωριστών υποψηφιοτήτων εκτός από δημαρχοπαραταξιακούς συνδυασμούς δίνει την δυνατότητα σε κάθε πολίτη να ασχοληθεί με τα κοινά και να εκπροσωπήσει τον τόπο του. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας πρέπει να παραμένει ανεξάρτητος καθώς είναι ο Άνθρωπος δίπλα στον Πολίτη, δίπλα στον συγχωριανό μακριά από παρατάξεις.
http://www.opengov.gr/ypes/?p=7609
Άρθρο 27
Δημιουργούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Γιατί ο Πρόεδρος σε Κοινότητα άνω των 300 να εκλέγεται από τον επιτυχόντα συνδυασμό του Δημάρχου (και ας μην έχει την πλειοψηφία στην Κοινότητα) ενώ σε Κοινότητα κάτω των 300 να είναι ο πλειοψηφών;
Ποιο το κριτήριο;
Είναι καθόλα αντιδημοκρατικό να μην εκλέγονται αυτοί που πήραν την πλειοψηφία στην Κοινότητα.
Το άρθρο 27 είναι αναχρονιστικό, καταλύοντας την αρχή της πλειοψηφίας.
Πρόταση: Να παραμείνει η εκλογή των Συμβούλων Κοινότητας σε ξεχωριστή κάλπη και να εκλέγεται ο πλειοψηφών συνδυασμός της Κοινότητας. Από τον συνδυασμό αυτό Πρόεδρος να είναι ο πλειοψηφών σύμβουλος.
http://www.opengov.gr/ypes/?p=7602
Άρθρο 28
Στο συγκεκριμένο άρθρο πρέπει να ξεκαθαριστεί η έννοια «Δημοτική Ενότητα». Υπάρχει διαφορά με την αιτιολογικη έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι Προεδρος εκλέγεται ο πλειοψηφών στην Δημοτική Κοινότητα.
Η ενιαία λίστα με τους υποψήφιους είναι μια ξεκάθαρη, δημοκρατική διαδικασία. Να παραμείνει η εκλογή των Προέδρων κάτω των 300 κατοίκων ως έχει με βάση τον Ν.4555/2018.
Ανεξάρτητη κάλπη με σταυρό προτίμησης.
Γιατί να καταργηθεί η επιλογή των κατοίκων;
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.