ΜΕΡΟΣ Β’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ, ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 39 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, ρυθμίζονται οι όροι δημιουργίας και λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και των επιμέρους Μητρώων αυτού, περιλαμβανομένης της Πανελλήνιας Πλατφόρμας Υιοθεσίας των Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, το ειδικότερο περιεχόμενο κάθε Μητρώου και τα πεδία που αυτό περιλαμβάνει, τα θέματα που αφορούν στη διαδικασία πιστοποίησης και χορήγησης κωδικού πρόσβασης στους πιστοποιημένους χρήστες και σε όσους αποκτούν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, τα θέματα μεταφοράς των δεδομένων από το υπάρχον μητρώο, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταχώρισης στοιχείων, τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Με ίδια απόφαση δύνανται να προστίθενται νέα μητρώα και πεδία στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, όπως ενδεικτικά πεδίο αναφορικά με τα στοιχεία γενετικού υλικού (DNA) των ζώων συντροφιάς και να ορίζονται οι τρόποι χρήσης των στοιχείων αυτών και αξιοποίησής τους από τις αρχές και τα όργανα ελέγχου του άρθρου 3.
2. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κάθε δήμου μπορούν να εξειδικεύονται οι κατηγορίες ευαίσθητων και ευπαθών ομάδων της παρ. 13 του άρθρου 4 και να ορίζονται εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια για τη δωρεάν σήμανση, καταγραφή στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, στείρωση και εμβολιασμό των ζώων συντροφιάς (γατών και σκύλων). Επίσης με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μπορούν να αυξάνονται τα ποσά της περ. ζ’ της παρ. 1 του άρθρου 5 ή να μειώνονται ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πρώτου εδαφίου.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.
5. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσδιορίζονται τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς ζώου που δύνανται να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και την ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του και καθιστούν μη επιτρεπτή την αναπαραγωγή τους.
6. Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου, ύστερα από γνώμη της πενταμελούς Επιτροπής της παρ. 7 του άρθρου 7 ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται και οριοθετούνται οι περιοχές στις οποίες δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους.
7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι προδιαγραφές και ο εξοπλισμός των εγκαταστάσεων των κτηνιατρείων που διατίθενται για την πραγματοποίηση των στειρώσεων, της σήμανσης και της καταγραφής αδέσποτων ζώων από εθελοντές κτηνιάτρους, η διαδικασία και χρονική διάρκεια διάθεσής τους, και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών καθορίζονται οι πόροι, η διαδικασία, τα κριτήρια και ο τρόπος χρηματοδότησης των δήμων, των διαδημοτικών συνεργασιών και των συνδέσμων δήμων για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
9. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, που εκδίδεται ετησίως, καθορίζεται το ύψος της χρηματοδότησης που λαμβάνει κάθε δήμος για την υλοποίηση δράσεων του παρόντος, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις επιδόσεις κάθε δήμου ως προς την υλοποίηση των στόχων του επιχειρησιακού του προγράμματος. Σε περίπτωση σοβαρής μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις του παρόντος είναι δυνατόν να επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 33, παρακράτηση μέρους του ποσού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που δικαιούται ο δήμος, η οποία μπορεί να ανέλθει σε ποσό που αντιστοιχεί έως δύο (2) μήνες σε ετήσια βάση.
10. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι κτηνιατρικοί υγειονομικοί κανόνες και οι εν γένει όροι για την αποτροπή του κινδύνου εισβολής στη χώρα ή διαφυγής επιζωοτικών νοσημάτων.
11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται ο τρόπος, τα κριτήρια, η διαδικασία και το ύψος της χρηματοδότησης των προγραμμάτων του άρθρου 19.
12. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών καθορίζονται τα ειδικότερα θέματα που αφορούν στον τρόπο και διαδικασία είσπραξης, διάθεσης και αναπροσαρμογής των προστίμων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 22 και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
13. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας και λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, οι κανόνες λειτουργίας τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
14. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καθορίζονται οι κανόνες και το ωράριο λειτουργίας των περιφραγμένων πάρκων σκύλων εντός της εδαφικής περιφέρειας κάθε δήμου, ο διαχωρισμός μικρόσωμων και μεγαλόσωμων σκύλων για την είσοδο στα πάρκα, ο μέγιστος αριθμός σκύλων ανά συνοδό και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την ομαλή λειτουργία των περιφραγμένων πάρκων σκύλων.
15. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης του άρθρου 33, καθορίζονται λεπτομέρειες της λειτουργίας της, όπως η θητεία της, και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
16. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες για την ανάπτυξη, λειτουργία και υποστήριξη της ψηφιακής εφαρμογής του άρθρου 36, καθώς και οι όροι και η διαδικασία για την πρόσβαση σε αυτήν των αρμόδιων αρχών του άρθρου 3. Με ίδια απόφαση ορίζεται και ο σχετικός πενταψήφιος αριθμός του άρθρου 36.
17. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 31.
18. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ορίζονται οι προδιαγραφές που οφείλουν να πληρούν οι κατασκευές μεταφοράς ζώων εργασίας, όπως τρέιλερ ή κλουβιά επί ή εντός του αμαξώματος οχημάτων.
19. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με την εκλογή του εκπροσώπου των φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων στη επιτροπή του άρθρου 33.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:23 | Δεσποινα Λ.

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων!
    Ναι στην ερασιτεχνικη εκτροφη!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:24 | Συλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος

    ΥΠΟΜΝΗΜΑ
    Επί του ν/σ του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο:
    «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’»
    Εισαγωγικό:
    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:00 | Δημήτρης Καραγεώργος

    Η εξαίρεση των σκύλων εργασίας και των ζώων με pedigree, καθώς και η ερασιτεχνική εκτροφή κατά συνέπεια, θα πρέπει να προβλέπεται ΣΑΦΩΣ στο νομοσχέδιο και να μην εξαρτάται από την διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού και μιας επιτροπής.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:28 | Τόλιας Καραγεώργος

    Να γίνει σαφής και άμεση εξαίρεση της στείρωσης όλων των σκύλων εργασίας όπως κυνηγίου, ποιμενικών, φύλαξης, βοήθειας και όλων των σκύλων με πιστοποιητικά καθαροαιμίας pedigree. Καμία επανένταξη αδέσποτου σκύλου ΜΟΝΟ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ.
    Θεσμοθέτηση της ερασιτεχνικής εκτροφής

  • 16 Μαΐου 2021, 18:21 | Δεσποινα Π.

    Μεγάλο ναι στην υποχρεωτική στείρωση αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων για λόγους υγείας κ μακροημέρευσης χωρίς εξαιρέσεις κ αστερίσκους.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:37 | Μινα Βεντουρη

    ΟΧΙ παραγραφος 3

    Να μην μετατεθουν οι ημερομηνιες εκκινησης της υποχρεωτικης στειρωσης ο νομος επρεπε να ενεργοποιηθει εχτες… δεν θα ειχαμε φτασει με τοσα εκ. αδεσποτα στους δρομους αν ηταν ηδη σ εφαρμογη κ δεν υπαρχουν περιθωρια γι αλλες αναβολες

    ΝΑΙ στην υποχρεωτικη στειρωση δεσποζομενων κ αδεσποτων ζωων αμεσα

  • 16 Μαΐου 2021, 17:40 | ΞΕΝΙΤΙΔΟΥ ΓΙΩΤΑ

    Συμφωνώ με τις προτάσεις της ΠΦΠΟ

  • 16 Μαΐου 2021, 16:17 | Stefanos

    Τάσσομαι υπέρ των θέσεων της ΠΦΠΟ

  • 16 Μαΐου 2021, 15:51 | Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου

    Τασσόμαστε υπέρ των θέσεων της ΠΦΠΟ

    παρ 3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.

    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Στο άρθρο 39 διαβάζουμε ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική στείρωση και δεν είναι τελικά μόνο οι ιδιοκτήτες σοβαρά άρρωστων ή υπερήλικων ζώων, καθώς ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να ορίζει ό,τι θέλει με απόφαση του εξαιρώντας τα ζώα εργασίας (δηλαδή του ποιμενικούς σκύλους βασική πηγή παραγωγής αδέσποτων, ρατσάτα κ.ά., αυτόχθονες φυλές) ενώ εξαιρεί ακόμα και τους ερασιτέχνες εκτροφείς, επειδή όπως αναφέρει δεν το κάνουν για το κέρδος!

    Από το απαράδεκτο άρθρο, παρ 3, που καταργεί στην ουσία την υποχρεωτικότητα της στείρωσης, το λιγότερο που πρέπει είναι να αφαιρεθεί ΤΕΛΕΙΩΣ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ εξαίρεση για κανένα λόγο ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων. Αφήνει ανοιχτή την πόρτα να μην στειρώνουν τα κατοικίδια τους σε αυτούς που έχουν τεράστια ευθύνη για το χάλι των αδέσποτων. Η θα κάνετε νόμιμους τους ερασιτέχνες εκτροφείς, με κανόνες, άδεια κλπ ή σταματήστε αυτό το χάος που δημιουργεί το άρθρο αυτό. Όποιος θέλει να εκτρέφει τις αυτόχθονες φυλές ή και άλλες να του δώσετε το δικαίωμα εκτροφής, να παίρνει άδεια, να τηρεί προϋποθέσεις κλπ που θα ορίσετε με Υ.Α. Να είναι νόμιμος. Αυτή η διγλωσσία «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» είναι το λιγότερο απαράδεκτη.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39 που καταργεί στην ΠΡΑΞΗ την υποχρεωτικότητά της και μάλιστα σε αυτούς που ευθύνονται σε συντριπτικό ποσοστό για τα αδέσποτα, κτηνοτρόφους και κυνηγούς.
    Η κακοποίηση ζώων από «επαγγελματίες» εκπαιδευτές στη χώρα μας είναι γεγονός καθώς καθένας είναι ό,τι δηλώσει. Δυστυχώς ο νομοθέτης αφήνει τελείως ανοιχτό το θέμα της επάρκειας και ορίζει στο άρθρο 39 ότι δεν δημιουργείται πλατφόρμα καταγγελιών ή πενταψήφιος αριθμός από την ΕΛ.ΑΣ.

    Όσο για την κατάργηση του θεσμού του ερασιτέχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου που ταυτόχρονα στο άρθρο αυτό την αναιρείτε δημιουργώντας ένα χάος στη πράξη, είναι προτιμότερο να θεσπίσετε όρους, προϋποθέσεις, αδειοδότηση κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πλήρη ασυδοσία της κατάστασης. Αν δε, κάτι θέλετε να καταργήσετε αυτό να είναι οι επαγγελματίες εκτροφείς με την κατάσταση τύπου puppy mills που εκτρέφουν τα ζώα τους ή στη λιγότερη των περιπτώσεων ορίστε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ευζωία των ζώων–μηχανών αναπαραγωγής στην Υ.Α, την οποία θα πρέπει να εκδώσετε το αργότερο εντός 2 μηνών από την δημοσίευση του νόμου για να μην έχουμε επανάληψη των ενεργειών του ΥΠΑΑΤ, που δεν την εξέδωσε ΠΟΤΕ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Η δική μας πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Σλοβακίας, που σταμάτησε την εκτροφή κάθε είδους για 5 χρόνια, απορροφήθηκαν όλα τα αδέσποτα των κυνοκομείων τους αλλά και τα εκτός αυτών και μετά επανέφεραν την εκτροφή.

  • 16 Μαΐου 2021, 14:41 | Φιλοζωικη Ενωση Βουλας

    ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ HASTAG STO FB
    λεμε ναι στις στειρωσεις

    Σε 1 μολις λεπτο θα δειτε την καταντια και ποιος ευθυνεται για τα των δυσμοιρα αδεσποτα της χωρας μας και γιατι λεμε ΝΑΙ στις στειρωσεις

    #lemenaistissteirwseis»

  • 16 Μαΐου 2021, 13:41 | Τακης Αντ.

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 13:11 | Ζαχαρουλα

    Ας υιοθετηθει το μοντέλο της Σλοβακίας. Καμία γέννα για 5 χρόνια.Πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων,άπειρα καθαρόαιμα εκεί έξω

  • 16 Μαΐου 2021, 13:45 | Δήμητρα Ποντικάκη

    Στο άρθρο 39 διαβάζουμε ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική στείρωση και δεν είναι τελικά μόνο οι ιδιοκτήτες σοβαρά άρρωστων ή υπερήλικων ζώων, καθώς ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να ορίζει ό,τι θέλει με απόφαση του εξαιρώντας τα ζώα εργασίας (δηλαδή του ποιμενικούς σκύλους βασική πηγή παραγωγής αδέσποτων, ρατσάτα κ.ά., αυτόχθονες φυλές) ενώ εξαιρεί ακόμα και τους ερασιτέχνες εκτροφείς, επειδή όπως αναφέρει δεν το κάνουν για το κέρδος!

    Από το απαράδεκτο άρθρο, παρ 3, που καταργεί στην ουσία την υποχρεωτικότητα της στείρωσης, το λιγότερο που πρέπει είναι να αφαιρεθεί ΤΕΛΕΙΩΣ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ εξαίρεση για κανένα λόγο ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων. Αφήνει ανοιχτή την πόρτα να μην στειρώνουν τα κατοικίδια τους σε αυτούς που έχουν τεράστια ευθύνη για το χάλι των αδέσποτων. Η θα κάνετε νόμιμους τους ερασιτέχνες εκτροφείς, με κανόνες, άδεια κλπ ή σταματήστε αυτό το χάος που δημιουργεί το άρθρο αυτό. Όποιος θέλει να εκτρέφει τις αυτόχθονες φυλές ή και άλλες να του δώσετε το δικαίωμα εκτροφής, να παίρνει άδεια, να τηρεί προϋποθέσεις κλπ που θα ορίσετε με Υ.Α. Να είναι νόμιμος. Αυτή η διγλωσσία «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» είναι το λιγότερο απαράδεκτη.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39 που καταργεί στην ΠΡΑΞΗ την υποχρεωτικότητά της και μάλιστα σε αυτούς που ευθύνονται σε συντριπτικό ποσοστό για τα αδέσποτα, κτηνοτρόφους και κυνηγούς.
    Η κακοποίηση ζώων από «επαγγελματίες» εκπαιδευτές στη χώρα μας είναι γεγονός καθώς καθένας είναι ό,τι δηλώσει. Δυστυχώς ο νομοθέτης αφήνει τελείως ανοιχτό το θέμα της επάρκειας και ορίζει στο άρθρο 39 ότι δεν δημιουργείται πλατφόρμα καταγγελιών ή πενταψήφιος αριθμός από την ΕΛ.ΑΣ.

    Όσο για την κατάργηση του θεσμού του ερασιτέχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου που ταυτόχρονα στο άρθρο αυτό την αναιρείτε δημιουργώντας ένα χάος στη πράξη, είναι προτιμότερο να θεσπίσετε όρους, προϋποθέσεις, αδειοδότηση κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πλήρη ασυδοσία της κατάστασης. Αν δε, κάτι θέλετε να καταργήσετε αυτό να είναι οι επαγγελματίες εκτροφείς με την κατάσταση τύπου puppy mills που εκτρέφουν τα ζώα τους ή στη λιγότερη των περιπτώσεων ορίστε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ευζωία των ζώων–μηχανών αναπαραγωγής στην Υ.Α, την οποία θα πρέπει να εκδώσετε το αργότερο εντός 2 μηνών από την δημοσίευση του νόμου για να μην έχουμε επανάληψη των ενεργειών του ΥΠΑΑΤ, που δεν την εξέδωσε ΠΟΤΕ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Η δική μας πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Σλοβακίας, που σταμάτησε την εκτροφή κάθε είδους για 5 χρόνια, απορροφήθηκαν όλα τα αδέσποτα των κυνοκομείων τους αλλά και τα εκτός αυτών και μετά επανέφεραν την εκτροφή.

  • 16 Μαΐου 2021, 13:42 | Σοφία Λεοντιάδου

    Άρθρο 39
    Εξουσιοδοτικές διατάξεις

    παρ 3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.
    ΕΝΣΤΑΣΗ
    Στο άρθρο 39 διαβάζουμε ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική στείρωση και δεν είναι τελικά μόνο οι ιδιοκτήτες σοβαρά άρρωστων ή υπερήλικων ζώων, καθώς ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να ορίζει ό,τι θέλει με απόφαση του εξαιρώντας τα ζώα εργασίας (δηλαδή του ποιμενικούς σκύλους βασική πηγή παραγωγής αδέσποτων, ρατσάτα κ.ά., αυτόχθονες φυλές) ενώ εξαιρεί ακόμα και τους ερασιτέχνες εκτροφείς, επειδή όπως αναφέρει δεν το κάνουν για το κέρδος!
    Από το απαράδεκτο άρθρο, παρ 3, που καταργεί στην ουσία την υποχρεωτικότητα της στείρωσης, το λιγότερο που πρέπει είναι να αφαιρεθεί ΤΕΛΕΙΩΣ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ εξαίρεση για κανένα λόγο ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων. Αφήνει ανοιχτή την πόρτα να μην στειρώνουν τα κατοικίδια τους σε αυτούς που έχουν τεράστια ευθύνη για το χάλι των αδέσποτων. Επιβάλλεται να κάνετε νόμιμους τους ερασιτέχνες εκτροφείς, με κανόνες, άδεια κλπ Το χάος που δημιουργεί το άρθρο αυτό είναι απαράδεκτο και διαλύει κάθε ελπίδα να γίνει η χώρα μας νόμιμη και εναρμονισμένη με την ΕΕ .
    Όποιος θέλει να εκτρέφει τις αυτόχθονες φυλές ή και άλλες να του δώσετε το δικαίωμα εκτροφής, να παίρνει άδεια, να τηρεί προϋποθέσεις κλπ που θα ορίσετε με Υ.Α. Να είναι νόμιμος.
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    * ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39 που καταργεί στην ΠΡΑΞΗ την υποχρεωτικότητά της και μάλιστα σε αυτούς που ευθύνονται σε συντριπτικό ποσοστό για τα αδέσποτα, κτηνοτρόφους και κυνηγούς.
    Η κακοποίηση ζώων από «επαγγελματίες» εκπαιδευτές στη χώρα μας είναι γεγονός καθώς καθένας είναι ό,τι δηλώσει. Δυστυχώς ο νομοθέτης αφήνει τελείως ανοιχτό το θέμα της επάρκειας και ορίζει στο άρθρο 39 ότι δεν δημιουργείται πλατφόρμα καταγγελιών ή πενταψήφιος αριθμός από την ΕΛ.ΑΣ.
    Όσο για την κατάργηση του θεσμού του ερασιτέχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου που ταυτόχρονα στο άρθρο αυτό την αναιρείτε δημιουργώντας ένα χάος στη πράξη, είναι προτιμότερο να θεσπίσετε όρους, προϋποθέσεις, αδειοδότηση κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πλήρη ασυδοσία της κατάστασης. Αν δε, κάτι θέλετε να καταργήσετε αυτό να είναι οι επαγγελματίες εκτροφείς με την κατάσταση τύπου puppy mills που εκτρέφουν τα ζώα τους ή στη λιγότερη των περιπτώσεων ορίστε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ευζωία των ζώων–μηχανών αναπαραγωγής στην Υ.Α, την οποία θα πρέπει να εκδώσετε το αργότερο εντός 2 μηνών από την δημοσίευση του νόμου για να μην έχουμε επανάληψη των ενεργειών του ΥΠΑΑΤ, που δεν την εξέδωσε ΠΟΤΕ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    * Η δική μας πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Σλοβακίας, που σταμάτησε την εκτροφή κάθε είδους για 5 χρόνια, απορροφήθηκαν όλα τα αδέσποτα των κυνοκομείων τους αλλά και τα εκτός αυτών και μετά επανέφεραν την εκτροφή.

    Λεοντιάδου Σοφία

  • 16 Μαΐου 2021, 12:22 | Μ. Φωτεινή

    Η παράγραφος 3 του άρθρου 39 αναιρεί το άρθρο 5 περί υποχρεωτικής στείρωσης!Ας λάβουμε σοβαρά υπόψιν ότι η μεγαλύτερη πηγή αδέσποτων σκύλων είναι οι «ερασιτέχνες εκτροφείς»!

    Είναι πολύ επικίνδυνο για τα ζώα να επανεντάσσονται σε περιβάλλον διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουν και φροντίζονται. Η επανένταξη πρέπει να γίνεται στην περιοχή της περισυλλογής.

    Επίσης, πρέπει να απαγορευτεί επιτέλους η προσάρτηση κλωβού επί του αμαξώματος.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:11 | Φωτεινή Μπ.

    Η παράγραφος 3 του άρθρου 39 καταργεί στην ουσία την υποχρεωτικότητα της στείρωσης αφού κάθε ιδιοκτήτης σκύλου με Pedigree μπορεί να τον ζευγαρώνει παράγοντας ακόμα περισσότερα αδέσποτα κουτάβια!

    Η παράγραφος 6 πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη γιατί η παρούσα διατύπωσει εγκυμονεί τον κίνδυνο να επανένταξης ζώων σε περιβάλλον διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουν και φροντίζονται. Η επανένταξη να γίνεται στην περιοχή της περισυλλογής.

    Όσον αφορά στην παράγραφο 18 του άρθρου, πρέπει να απαγορευτεί η προσάρτηση κλωβού επί του αμαξώματος.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:35 | Μαρία Ξυλούρη

    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Στο άρθρο 39 διαβάζουμε ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική στείρωση και δεν είναι τελικά μόνο οι ιδιοκτήτες σοβαρά άρρωστων ή υπερήλικων ζώων, καθώς ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να ορίζει ό,τι θέλει με απόφαση του εξαιρώντας τα ζώα εργασίας (δηλαδή του ποιμενικούς σκύλους βασική πηγή παραγωγής αδέσποτων, ρατσάτα κ.ά., αυτόχθονες φυλές) ενώ εξαιρεί ακόμα και τους ερασιτέχνες εκτροφείς, επειδή όπως αναφέρει δεν το κάνουν για το κέρδος!

    Από το απαράδεκτο άρθρο, παρ 3, που καταργεί στην ουσία την υποχρεωτικότητα της στείρωσης, το λιγότερο που πρέπει είναι να αφαιρεθεί ΤΕΛΕΙΩΣ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ εξαίρεση για κανένα λόγο ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων. Αφήνει ανοιχτή την πόρτα να μην στειρώνουν τα κατοικίδια τους σε αυτούς που έχουν τεράστια ευθύνη για το χάλι των αδέσποτων. Η θα κάνετε νόμιμους τους ερασιτέχνες εκτροφείς, με κανόνες, άδεια κλπ ή σταματήστε αυτό το χάος που δημιουργεί το άρθρο αυτό. Όποιος θέλει να εκτρέφει τις αυτόχθονες φυλές ή και άλλες να του δώσετε το δικαίωμα εκτροφής, να παίρνει άδεια, να τηρεί προϋποθέσεις κλπ που θα ορίσετε με Υ.Α. Να είναι νόμιμος. Αυτή η διγλωσσία «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» είναι το λιγότερο απαράδεκτη.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39 που καταργεί στην ΠΡΑΞΗ την υποχρεωτικότητά της και μάλιστα σε αυτούς που ευθύνονται σε συντριπτικό ποσοστό για τα αδέσποτα, κτηνοτρόφους και κυνηγούς.

    Η κακοποίηση ζώων από «επαγγελματίες» εκπαιδευτές στη χώρα μας είναι γεγονός καθώς καθένας είναι ό,τι δηλώσει. Δυστυχώς ο νομοθέτης αφήνει τελείως ανοιχτό το θέμα της επάρκειας και ορίζει στο άρθρο 39 ότι δεν δημιουργείται πλατφόρμα καταγγελιών ή πενταψήφιος αριθμός από την ΕΛ.ΑΣ.

    Όσο για την κατάργηση του θεσμού του ερασιτέχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου που ταυτόχρονα στο άρθρο αυτό την αναιρείτε δημιουργώντας ένα χάος στη πράξη, είναι προτιμότερο να θεσπίσετε όρους, προϋποθέσεις, αδειοδότηση κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πλήρη ασυδοσία της κατάστασης. Αν δε, κάτι θέλετε να καταργήσετε αυτό να είναι οι επαγγελματίες εκτροφείς με την κατάσταση τύπου puppy mills που εκτρέφουν τα ζώα τους ή στη λιγότερη των περιπτώσεων ορίστε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ευζωία των ζώων–μηχανών αναπαραγωγής στην Υ.Α, την οποία θα πρέπει να εκδώσετε το αργότερο εντός 2 μηνών από την δημοσίευση του νόμου για να μην έχουμε επανάληψη των ενεργειών του ΥΠΑΑΤ, που δεν την εξέδωσε ΠΟΤΕ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Η δική μας πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Σλοβακίας, που σταμάτησε την εκτροφή κάθε είδους για 5 χρόνια, απορροφήθηκαν όλα τα αδέσποτα των κυνοκομείων τους αλλά και τα εκτός αυτών και μετά επανέφεραν την εκτροφή.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:20 | Σύλλογος Φίλων Ζώων «Η Ελπίδα» ΑΡΙΔΑΙΑΣ

    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Στο άρθρο 39 διαβάζουμε ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική στείρωση και δεν είναι τελικά μόνο οι ιδιοκτήτες σοβαρά άρρωστων ή υπερήλικων ζώων, καθώς ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να ορίζει ό,τι θέλει με απόφαση του εξαιρώντας τα ζώα εργασίας (δηλαδή του ποιμενικούς σκύλους βασική πηγή παραγωγής αδέσποτων, ρατσάτα κ.ά., αυτόχθονες φυλές) ενώ εξαιρεί ακόμα και τους ερασιτέχνες εκτροφείς, επειδή όπως αναφέρει δεν το κάνουν για το κέρδος!

    Από το απαράδεκτο άρθρο, παρ 3, που καταργεί στην ουσία την υποχρεωτικότητα της στείρωσης, το λιγότερο που πρέπει είναι να αφαιρεθεί ΤΕΛΕΙΩΣ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ εξαίρεση για κανένα λόγο ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων. Αφήνει ανοιχτή την πόρτα να μην στειρώνουν τα κατοικίδια τους σε αυτούς που έχουν τεράστια ευθύνη για το χάλι των αδέσποτων. Η θα κάνετε νόμιμους τους ερασιτέχνες εκτροφείς, με κανόνες, άδεια κλπ ή σταματήστε αυτό το χάος που δημιουργεί το άρθρο αυτό. Όποιος θέλει να εκτρέφει τις αυτόχθονες φυλές ή και άλλες να του δώσετε το δικαίωμα εκτροφής, να παίρνει άδεια, να τηρεί προϋποθέσεις κλπ που θα ορίσετε με Υ.Α. Να είναι νόμιμος. Αυτή η διγλωσσία «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» είναι το λιγότερο απαράδεκτη.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39 που καταργεί στην ΠΡΑΞΗ την υποχρεωτικότητά της και μάλιστα σε αυτούς που ευθύνονται σε συντριπτικό ποσοστό για τα αδέσποτα, κτηνοτρόφους και κυνηγούς.
    Η κακοποίηση ζώων από «επαγγελματίες» εκπαιδευτές στη χώρα μας είναι γεγονός καθώς καθένας είναι ό,τι δηλώσει. Δυστυχώς ο νομοθέτης αφήνει τελείως ανοιχτό το θέμα της επάρκειας και ορίζει στο άρθρο 39 ότι δεν δημιουργείται πλατφόρμα καταγγελιών ή πενταψήφιος αριθμός από την ΕΛ.ΑΣ.

    Όσο για την κατάργηση του θεσμού του ερασιτέχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου που ταυτόχρονα στο άρθρο αυτό την αναιρείτε δημιουργώντας ένα χάος στη πράξη, είναι προτιμότερο να θεσπίσετε όρους, προϋποθέσεις, αδειοδότηση κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πλήρη ασυδοσία της κατάστασης. Αν δε, κάτι θέλετε να καταργήσετε αυτό να είναι οι επαγγελματίες εκτροφείς με την κατάσταση τύπου puppy mills που εκτρέφουν τα ζώα τους ή στη λιγότερη των περιπτώσεων ορίστε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ευζωία των ζώων–μηχανών αναπαραγωγής στην Υ.Α, την οποία θα πρέπει να εκδώσετε το αργότερο εντός 2 μηνών από την δημοσίευση του νόμου για να μην έχουμε επανάληψη των ενεργειών του ΥΠΑΑΤ, που δεν την εξέδωσε ΠΟΤΕ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Η δική μας πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Σλοβακίας, που σταμάτησε την εκτροφή κάθε είδους για 5 χρόνια, απορροφήθηκαν όλα τα αδέσποτα των κυνοκομείων τους αλλά και τα εκτός αυτών και μετά επανέφεραν την εκτροφή.

  • 16 Μαΐου 2021, 11:05 | Τόλιας Καραγεώργος

    Θεσμική κατοχύρωση της μη στείρωσης όλων των δεσποζόμενων ζώων, ιδιαίτερα δε αυτών με pedigree και των σκύλων εργασίας.

  • 16 Μαΐου 2021, 10:14 | Στρατης Μ

    Εξαιρέσετε δεσποζομενα ζωα

  • 16 Μαΐου 2021, 10:53 | Μαρία Ξυλούρη

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ Συμφωνω με τις θεσεις της Πανελλαδικης Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.!

  • 16 Μαΐου 2021, 08:22 | ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων επιτρέπει την στείρωση.

    Νόμος 2017/1992 – ΦΕΚ 31/Α/27.2.1992
    Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

    Άρθρο 10
    Χειρουργικές επεμβάσεις
    1. Οι χειρουργικές επεμβάσεις, που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς ή που προορίζονται για άλλους μη θεραπευτικούς σκοπούς πρέπει να απαγορευτούν και κυρίως: α) το κόψιμο της ουράς β) το κόψιμο των αυτιών γ) η τομή των φωνητικών χορδών δ) η αφαίρεση των νυχιών και των δοντιών.
    2. Δεν πρέπει να επιτραπούν εξαιρέσεις, ως προς αυτήν την απαγόρευση παρά μόνο:
    α) αν ένας κτηνίατρος κρίνει αναγκαία μία μη θεραπευτική επέμβαση είτε για λόγους κτηνιατρικούς, είτε προς όφελος ενός συγκεκριμένου ζώου
    β) για να εμποδίσει την αναπαραγωγή.
    Με εκτίμηση
    Σισμανίδης Κων/νος
    Πρόεδρος Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας
    Σωματείων Αττικής – Σαρωνικού

  • 16 Μαΐου 2021, 08:37 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ

    Γίνεται εμφανής και εδώ η προχειρότητα, η έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης, η μη εναρμόνιση με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ και η αντίθεσή του με το Σύνταγμα της Ελλάδας (ενδεικτικά ισότητα, προστασία ιδιοκτησίας, θεμελιώδη δικαιώματα κα). Συγκεκριμένα:
    Εισάγεται ως εξαίρεση στην οριζόντια στείρωση η παράγραφος 3. Γιατί; ή γνωρίζουμε την προέλευση των αδέσποτων ή όχι. Αν πχ έχουν δίκιο όλοι εκείνοι που θεωρούν ότι τα αδέσποτα οφείλονται σε κυνηγούς και κτηνοτρόφους είναι απαράδεκτη η εξαίρεση. Αν πάλι δεν έχουν δίκαιο είναι απαράδεκτη η οριζόντια στείρωση, η οποία έχει και τα παραπάνω νομικά προβλήματα (όχι τόσο τα περί ευζωίας κλπ αλλά τα περί επέμβασης και φυσικά προσβολής της ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ και της ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ του ιδιοκτήτη που ήδη σημείωσα παραπάνω). Έχοντας διαβάσει σχολαστικά ΟΛΑ τα σχόλια στο νομοσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση τα μόνο στοιχεία που παρατίθενται είναι ένας αριθμός περί τα 3 εκ αδέσποτα και περί τις 70 φωτογραφίες συμπαθέστατων σκύλων από μια συμπολίτισσά μου εκ των οποίων γύρω στα 50 ζώα φαινοτυπικά μοιάζουν (άγνωστο αν είναι) με κυνηγόσκυλα δηλαδή ποσοστό σχεδόν 0%! Φυσικά κάτι τέτοιο σίγουρα δεν είναι αληθές αφού οι κυνηγετικοί σκύλοι είναι πολλοί στο σύνολο των σκύλων της επικράτειας αλλά ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ αναλυτικά επιστημονικά στοιχεία (πόσα αδέσποτα, που, προέλευση, πρακτικές ΕΕ, προτάσεις αντιμετώπισης).
    Σε άλλο μέρος του νομοσχεδίου εισάγεται η δυνατότητα επανεξέτασης του μέτρου της οριζόντιας στείρωσης μετά την παρέλευση συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Δηλαδή εγώ θα στειρώσω το σκύλο μου και μετά το κράτος ενδέχεται να αναγνωρίσει ότι έκανε λάθος…
    Στην παράγραφο 19 θα πρέπει, για λόγους διαφάνειας, να αναγράφονται τα κριτήρια επιλογής για τον εκπρόσωπο των φιλοζωικών σωματείων κλπ αλλά και για τα φιλοζωικά σωματεία για ευνόητους λόγους διαφάνειας.
    Τέλος, από τον όγκο των σχολίων, γίνεται φανερό ότι το 80% των σχολιαστών είναι αντίθετο με το νομοσχέδιο και ειδικά με την υποχρεωτική και οριζόντια στείρωση, τη μη ερασιτεχνική εκτροφή, την παράλειψη του ΚΟΕ κλπ. Αν λάβουμε δε υπόψη τους υπερήλικους συμπολίτες μας κυνηγούς της υπαίθρου (5500 σχόλια από 180000 κυνηγούς) που βάσιμα εικάζω ότι και αυτοί είναι αρνητικοί τότε το ποσοστό μη αποδοχής είναι συντριπτικό! Εν κατακλείδι SALUS POPOLI SUPREMA LEX!

  • 16 Μαΐου 2021, 00:38 | Φιλοζωικός Σύλλογος Ρεθύμνου

    Τασσόμαστε υπέρ των θέσεων της ΠΦΠΟ

    παρ 3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.

    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    Στο άρθρο 39 διαβάζουμε ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική στείρωση και δεν είναι τελικά μόνο οι ιδιοκτήτες σοβαρά άρρωστων ή υπερήλικων ζώων, καθώς ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να ορίζει ό,τι θέλει με απόφαση του εξαιρώντας τα ζώα εργασίας (δηλαδή του ποιμενικούς σκύλους βασική πηγή παραγωγής αδέσποτων, ρατσάτα κ.ά., αυτόχθονες φυλές) ενώ εξαιρεί ακόμα και τους ερασιτέχνες εκτροφείς, επειδή όπως αναφέρει δεν το κάνουν για το κέρδος!
    Από το απαράδεκτο άρθρο, παρ 3, που καταργεί στην ουσία την υποχρεωτικότητα της στείρωσης, το λιγότερο που πρέπει είναι να αφαιρεθεί ΤΕΛΕΙΩΣ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ εξαίρεση για κανένα λόγο ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων. Αφήνει ανοιχτή την πόρτα να μην στειρώνουν τα κατοικίδια τους σε αυτούς που έχουν τεράστια ευθύνη για το χάλι των αδέσποτων. Η θα κάνετε νόμιμους τους ερασιτέχνες εκτροφείς, με κανόνες, άδεια κλπ ή σταματήστε αυτό το χάος που δημιουργεί το άρθρο αυτό. Όποιος θέλει να εκτρέφει τις αυτόχθονες φυλές ή και άλλες να του δώσετε το δικαίωμα εκτροφής, να παίρνει άδεια, να τηρεί προϋποθέσεις κλπ που θα ορίσετε με Υ.Α. Να είναι νόμιμος. Αυτή η διγλωσσία «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» είναι το λιγότερο απαράδεκτη.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    ❖ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39 που καταργεί στην ΠΡΑΞΗ την υποχρεωτικότητά της και μάλιστα σε αυτούς που ευθύνονται σε συντριπτικό ποσοστό για τα αδέσποτα, κτηνοτρόφους και κυνηγούς.
    Η κακοποίηση ζώων από «επαγγελματίες» εκπαιδευτές στη χώρα μας είναι γεγονός καθώς καθένας είναι ό,τι δηλώσει. Δυστυχώς ο νομοθέτης αφήνει τελείως ανοιχτό το θέμα της επάρκειας και ορίζει στο άρθρο 39 ότι δεν δημιουργείται πλατφόρμα καταγγελιών ή πενταψήφιος αριθμός από την ΕΛ.ΑΣ.
    Όσο για την κατάργηση του θεσμού του ερασιτέχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου που ταυτόχρονα στο άρθρο αυτό την αναιρείτε δημιουργώντας ένα χάος στη πράξη, είναι προτιμότερο να θεσπίσετε όρους, προϋποθέσεις, αδειοδότηση κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πλήρη ασυδοσία της κατάστασης. Αν δε, κάτι θέλετε να καταργήσετε αυτό να είναι οι επαγγελματίες εκτροφείς με την κατάσταση τύπου puppymills που εκτρέφουν τα ζώα τους ή στη λιγότερη των περιπτώσεων ορίστε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ευζωία των ζώων–μηχανών αναπαραγωγής στην Υ.Α, την οποία θα πρέπει να εκδώσετε το αργότερο εντός 2 μηνών από την δημοσίευση του νόμου για να μην έχουμε επανάληψη των ενεργειών του ΥΠΑΑΤ, που δεν την εξέδωσε ΠΟΤΕ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    ❖ Η δική μας πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Σλοβακίας, που σταμάτησε την εκτροφή κάθε είδους για 5 χρόνια, απορροφήθηκαν όλα τα αδέσποτα των κυνοκομείων τους αλλά και τα εκτός αυτών και μετά επανέφεραν την εκτροφή.

  • Στο άρθρο 39 διαβάζουμε ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική στείρωση και δεν είναι τελικά μόνο οι ιδιοκτήτες σοβαρά άρρωστων ή υπερήλικων ζώων, καθώς ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να ορίζει ό,τι θέλει με απόφαση του εξαιρώντας τα ζώα εργασίας (δηλαδή του ποιμενικούς σκύλους βασική πηγή παραγωγής αδέσποτων, ρατσάτα κ.ά., αυτόχθονες φυλές) ενώ εξαιρεί ακόμα και τους ερασιτέχνες εκτροφείς, επειδή όπως αναφέρει δεν το κάνουν για το κέρδος!

    Από το απαράδεκτο άρθρο, παρ 3, που καταργεί στην ουσία την υποχρεωτικότητα της στείρωσης, το λιγότερο που πρέπει είναι να αφαιρεθεί ΤΕΛΕΙΩΣ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ εξαίρεση για κανένα λόγο ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων. Αφήνει ανοιχτή την πόρτα να μην στειρώνουν τα κατοικίδια τους σε αυτούς που έχουν τεράστια ευθύνη για το χάλι των αδέσποτων. Η θα κάνετε νόμιμους τους ερασιτέχνες εκτροφείς, με κανόνες, άδεια κλπ ή σταματήστε αυτό το χάος που δημιουργεί το άρθρο αυτό. Όποιος θέλει να εκτρέφει τις αυτόχθονες φυλές ή και άλλες να του δώσετε το δικαίωμα εκτροφής, να παίρνει άδεια, να τηρεί προϋποθέσεις κλπ που θα ορίσετε με Υ.Α. Να είναι νόμιμος. Αυτή η διγλωσσία «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» είναι το λιγότερο απαράδεκτη.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39 που καταργεί στην ΠΡΑΞΗ την υποχρεωτικότητά της και μάλιστα σε αυτούς που ευθύνονται σε συντριπτικό ποσοστό για τα αδέσποτα, κτηνοτρόφους και κυνηγούς.
    Η κακοποίηση ζώων από «επαγγελματίες» εκπαιδευτές στη χώρα μας είναι γεγονός καθώς καθένας είναι ό,τι δηλώσει. Δυστυχώς ο νομοθέτης αφήνει τελείως ανοιχτό το θέμα της επάρκειας και ορίζει στο άρθρο 39 ότι δεν δημιουργείται πλατφόρμα καταγγελιών ή πενταψήφιος αριθμός από την ΕΛ.ΑΣ.

    Όσο για την κατάργηση του θεσμού του ερασιτέχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου που ταυτόχρονα στο άρθρο αυτό την αναιρείτε δημιουργώντας ένα χάος στη πράξη, είναι προτιμότερο να θεσπίσετε όρους, προϋποθέσεις, αδειοδότηση κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πλήρη ασυδοσία της κατάστασης. Αν δε, κάτι θέλετε να καταργήσετε αυτό να είναι οι επαγγελματίες εκτροφείς με την κατάσταση τύπου puppy mills που εκτρέφουν τα ζώα τους ή στη λιγότερη των περιπτώσεων ορίστε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ευζωία των ζώων–μηχανών αναπαραγωγής στην Υ.Α, την οποία θα πρέπει να εκδώσετε το αργότερο εντός 2 μηνών από την δημοσίευση του νόμου για να μην έχουμε επανάληψη των ενεργειών του ΥΠΑΑΤ, που δεν την εξέδωσε ΠΟΤΕ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Η δική μας πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Σλοβακίας, που σταμάτησε την εκτροφή κάθε είδους για 5 χρόνια, απορροφήθηκαν όλα τα αδέσποτα των κυνοκομείων τους αλλά και τα εκτός αυτών και μετά επανέφεραν την εκτροφή

    ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ»
    ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΠΦΠΟ

  • 15 Μαΐου 2021, 21:55 | Μαρια

    Τα σκυλιά εργασίας πρέπει να εξαιρεθούν οπωσδήποτε από την υποχρεωτική στείρωση τους.

  • 15 Μαΐου 2021, 21:42 | Θεωνη

    Υποχρεωτικη στειρωση ….σε αδεσποτα- δεσποζωμενα…..γατες και σκυλους..!! Δεν παει αλλο αυτη η κατασταση

  • 15 Μαΐου 2021, 19:48 | Aggie Diamand

    Άρθρο 36 Αναφορά περιστατικών κακοποίησης ζώων Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης δύναται να αναπτυχθεί ψηφιακή εφαρμογή και ιστοσελίδα, καθώς και να ορισθεί σχετικός πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αναφορά περιστατικών κακοποίησης ζώων, καθώς και κάθε παράβασης του παρόντος. Οι καταγγελίες δύναται να είναι και ανώνυμες. Όταν η καταγγελία είναι ανώνυμη, διερευνάται μόνο εφόσον περιέχει συγκεκριμένα στοιχεία που παρέχουν βάση για τη διερεύνησή της, άλλως τίθεται στο αρχείο. ΕΝΣΤΑΣΗ Παρά τις δεσμεύσεις ο νομοθέτης αφήνει απλώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί πλατφόρμα και τηλεφωνικός πενταψήφιος αριθμός υπό την εποπτεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικά για καταγγελίες σχετικά με τον νόμο αυτό και την κακοποίηση ζώων. ΠΡΟΤΑΣΗ * Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ δημιουργείται 5ψηφιος αριθμός καταγγελιών * Για την σωστή λειτουργία του 5ψήφιου αυτού αριθμού, που λογικά θα παραπέμπει στις κατά τόπους ελεγκτικές Αρχές, θα πρέπει να προβλεφθεί στο παρόν σχέδιο νόμου και να εξειδικευτεί με σχετική ΚΥΑ, η δημιουργία σε κάθε νομό ομάδας καταγγελιών και προστασίας των ζώων, που σκοπό θα έχει την σωστή ενημέρωση των πολιτών για την κείμενη για τα ζώα νομοθεσίας, την εφαρμογή της από τα αστυνομικά όργανα και την αντιμετώπιση οποιασδήποτε υπόθεσης ή συμβάντος, που σχετίζεται με περιστατικά ενεργητικής ή παθητικής κακοποίησης κάθε είδους ζώου. ΔΕΎΤΕΡΗ ΠΡΟΣΘΉΚΗ. * Με ΚΥΑ των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών εντάσσονται στην Αντεγκληματική Πολιτική της ΕΛ.ΑΣ οι υποθέσεις κακοποίησης ζώων, διαφορετικά όλο αυτό είναι δώρο άδωρο και χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα.

  • 15 Μαΐου 2021, 18:13 | Λία Παπαζαφειρίου

    παρ 3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.
    ΕΝΣΤΑΣΗ
    Στο άρθρο 39 διαβάζουμε ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική στείρωση και δεν είναι τελικά μόνο οι ιδιοκτήτες σοβαρά άρρωστων ή υπερήλικων ζώων, καθώς ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να ορίζει ό,τι θέλει με απόφαση του εξαιρώντας τα ζώα εργασίας (δηλαδή του ποιμενικούς σκύλους βασική πηγή παραγωγής αδέσποτων, ρατσάτα κ.ά., αυτόχθονες φυλές) ενώ εξαιρεί ακόμα και τους ερασιτέχνες εκτροφείς, επειδή όπως αναφέρει δεν το κάνουν για το κέρδος!
    Από το απαράδεκτο άρθρο, παρ 3, που καταργεί στην ουσία την υποχρεωτικότητα της στείρωσης, το λιγότερο που πρέπει είναι να αφαιρεθεί ΤΕΛΕΙΩΣ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ εξαίρεση για κανένα λόγο ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων. Αφήνει ανοιχτή την πόρτα να μην στειρώνουν τα κατοικίδια τους σε αυτούς που έχουν τεράστια ευθύνη για το χάλι των αδέσποτων. Επιβάλλεται να κάνετε νόμιμους τους ερασιτέχνες εκτροφείς, με κανόνες, άδεια κλπ Το χάος που δημιουργεί το άρθρο αυτό είναι απαράδεκτο και διαλύει κάθε ελπίδα να γίνει η χώρα μας νόμιμη και εναρμονισμένη με την ΕΕ .
    Όποιος θέλει να εκτρέφει τις αυτόχθονες φυλές ή και άλλες να του δώσετε το δικαίωμα εκτροφής, να παίρνει άδεια, να τηρεί προϋποθέσεις κλπ που θα ορίσετε με Υ.Α. Να είναι νόμιμος.
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    * ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39 που καταργεί στην ΠΡΑΞΗ την υποχρεωτικότητά της και μάλιστα σε αυτούς που ευθύνονται σε συντριπτικό ποσοστό για τα αδέσποτα, κτηνοτρόφους και κυνηγούς.
    Η κακοποίηση ζώων από «επαγγελματίες» εκπαιδευτές στη χώρα μας είναι γεγονός καθώς καθένας είναι ό,τι δηλώσει. Δυστυχώς ο νομοθέτης αφήνει τελείως ανοιχτό το θέμα της επάρκειας και ορίζει στο άρθρο 39 ότι δεν δημιουργείται πλατφόρμα καταγγελιών ή πενταψήφιος αριθμός από την ΕΛ.ΑΣ.
    Όσο για την κατάργηση του θεσμού του ερασιτέχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου που ταυτόχρονα στο άρθρο αυτό την αναιρείτε δημιουργώντας ένα χάος στη πράξη, είναι προτιμότερο να θεσπίσετε όρους, προϋποθέσεις, αδειοδότηση κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πλήρη ασυδοσία της κατάστασης. Αν δε, κάτι θέλετε να καταργήσετε αυτό να είναι οι επαγγελματίες εκτροφείς με την κατάσταση τύπου puppy mills που εκτρέφουν τα ζώα τους ή στη λιγότερη των περιπτώσεων ορίστε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ευζωία των ζώων–μηχανών αναπαραγωγής στην Υ.Α, την οποία θα πρέπει να εκδώσετε το αργότερο εντός 2 μηνών από την δημοσίευση του νόμου για να μην έχουμε επανάληψη των ενεργειών του ΥΠΑΑΤ, που δεν την εξέδωσε ΠΟΤΕ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    * Η δική μας πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Σλοβακίας, που σταμάτησε την εκτροφή κάθε είδους για 5 χρόνια, απορροφήθηκαν όλα τα αδέσποτα των κυνοκομείων τους αλλά και τα εκτός αυτών και μετά επανέφεραν την εκτροφή.
    Λία Παπαζαφειρίου (Αντιπρόεδρος του ΦΡΟΝΤΙΖΩ Πεύκων)

  • Άρθρο 39 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

    http://www.opengov.gr/ypes/?p=7880

    παρ 3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.

    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Στο άρθρο 39 διαβάζουμε ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική στείρωση και δεν είναι τελικά μόνο οι ιδιοκτήτες σοβαρά άρρωστων ή υπερήλικων ζώων, καθώς ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να ορίζει ό,τι θέλει με απόφαση του εξαιρώντας τα ζώα εργασίας (δηλαδή του ποιμενικούς σκύλους βασική πηγή παραγωγής αδέσποτων, ρατσάτα κ.ά., αυτόχθονες φυλές) ενώ εξαιρεί ακόμα και τους ερασιτέχνες εκτροφείς, επειδή όπως αναφέρει δεν το κάνουν για το κέρδος!

    Από το απαράδεκτο άρθρο, παρ 3, που καταργεί στην ουσία την υποχρεωτικότητα της στείρωσης, το λιγότερο που πρέπει είναι να αφαιρεθεί ΤΕΛΕΙΩΣ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ εξαίρεση για κανένα λόγο ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων. Αφήνει ανοιχτή την πόρτα να μην στειρώνουν τα κατοικίδια τους σε αυτούς που έχουν τεράστια ευθύνη για το χάλι των αδέσποτων. Η θα κάνετε νόμιμους τους ερασιτέχνες εκτροφείς, με κανόνες, άδεια κλπ ή σταματήστε αυτό το χάος που δημιουργεί το άρθρο αυτό. Όποιος θέλει να εκτρέφει τις αυτόχθονες φυλές ή και άλλες να του δώσετε το δικαίωμα εκτροφής, να παίρνει άδεια, να τηρεί προϋποθέσεις κλπ που θα ορίσετε με Υ.Α. Να είναι νόμιμος. Αυτή η διγλωσσία «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» είναι το λιγότερο απαράδεκτη.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39 που καταργεί στην ΠΡΑΞΗ την υποχρεωτικότητά της και μάλιστα σε αυτούς που ευθύνονται σε συντριπτικό ποσοστό για τα αδέσποτα, κτηνοτρόφους και κυνηγούς.

    Η κακοποίηση ζώων από «επαγγελματίες» εκπαιδευτές στη χώρα μας είναι γεγονός καθώς καθένας είναι ό,τι δηλώσει. Δυστυχώς ο νομοθέτης αφήνει τελείως ανοιχτό το θέμα της επάρκειας και ορίζει στο άρθρο 39 ότι δεν δημιουργείται πλατφόρμα καταγγελιών ή πενταψήφιος αριθμός από την ΕΛ.ΑΣ.

    Όσο για την κατάργηση του θεσμού του ερασιτέχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου που ταυτόχρονα στο άρθρο αυτό την αναιρείτε δημιουργώντας ένα χάος στη πράξη, είναι προτιμότερο να θεσπίσετε όρους, προϋποθέσεις, αδειοδότηση κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πλήρη ασυδοσία της κατάστασης. Αν δε, κάτι θέλετε να καταργήσετε αυτό να είναι οι επαγγελματίες εκτροφείς με την κατάσταση τύπου puppy mills που εκτρέφουν τα ζώα τους ή στη λιγότερη των περιπτώσεων ορίστε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ευζωία των ζώων–μηχανών αναπαραγωγής στην Υ.Α, την οποία θα πρέπει να εκδώσετε το αργότερο εντός 2 μηνών από την δημοσίευση του νόμου για να μην έχουμε επανάληψη των ενεργειών του ΥΠΑΑΤ, που δεν την εξέδωσε ΠΟΤΕ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Η δική μας πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Σλοβακίας, που σταμάτησε την εκτροφή κάθε είδους για 5 χρόνια, απορροφήθηκαν όλα τα αδέσποτα των κυνοκομείων τους αλλά και τα εκτός αυτών και μετά επανέφεραν την εκτροφή.

  • Άρθρο 39
    Εξουσιοδοτικές διατάξεις

    παρ 3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.
    ΕΝΣΤΑΣΗ
    Στο άρθρο 39 διαβάζουμε ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική στείρωση και δεν είναι τελικά μόνο οι ιδιοκτήτες σοβαρά άρρωστων ή υπερήλικων ζώων, καθώς ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να ορίζει ό,τι θέλει με απόφαση του εξαιρώντας τα ζώα εργασίας (δηλαδή του ποιμενικούς σκύλους βασική πηγή παραγωγής αδέσποτων, ρατσάτα κ.ά., αυτόχθονες φυλές) ενώ εξαιρεί ακόμα και τους ερασιτέχνες εκτροφείς, επειδή όπως αναφέρει δεν το κάνουν για το κέρδος!
    Από το απαράδεκτο άρθρο, παρ 3, που καταργεί στην ουσία την υποχρεωτικότητα της στείρωσης, το λιγότερο που πρέπει είναι να αφαιρεθεί ΤΕΛΕΙΩΣ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ εξαίρεση για κανένα λόγο ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων. Αφήνει ανοιχτή την πόρτα να μην στειρώνουν τα κατοικίδια τους σε αυτούς που έχουν τεράστια ευθύνη για το χάλι των αδέσποτων. Επιβάλλεται να κάνετε νόμιμους τους ερασιτέχνες εκτροφείς, με κανόνες, άδεια κλπ Το χάος που δημιουργεί το άρθρο αυτό είναι απαράδεκτο και διαλύει κάθε ελπίδα να γίνει η χώρα μας νόμιμη και εναρμονισμένη με την ΕΕ .
    Όποιος θέλει να εκτρέφει τις αυτόχθονες φυλές ή και άλλες να του δώσετε το δικαίωμα εκτροφής, να παίρνει άδεια, να τηρεί προϋποθέσεις κλπ που θα ορίσετε με Υ.Α. Να είναι νόμιμος.
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    * ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39 που καταργεί στην ΠΡΑΞΗ την υποχρεωτικότητά της και μάλιστα σε αυτούς που ευθύνονται σε συντριπτικό ποσοστό για τα αδέσποτα, κτηνοτρόφους και κυνηγούς.
    Η κακοποίηση ζώων από «επαγγελματίες» εκπαιδευτές στη χώρα μας είναι γεγονός καθώς καθένας είναι ό,τι δηλώσει. Δυστυχώς ο νομοθέτης αφήνει τελείως ανοιχτό το θέμα της επάρκειας και ορίζει στο άρθρο 39 ότι δεν δημιουργείται πλατφόρμα καταγγελιών ή πενταψήφιος αριθμός από την ΕΛ.ΑΣ.
    Όσο για την κατάργηση του θεσμού του ερασιτέχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου που ταυτόχρονα στο άρθρο αυτό την αναιρείτε δημιουργώντας ένα χάος στη πράξη, είναι προτιμότερο να θεσπίσετε όρους, προϋποθέσεις, αδειοδότηση κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πλήρη ασυδοσία της κατάστασης. Αν δε, κάτι θέλετε να καταργήσετε αυτό να είναι οι επαγγελματίες εκτροφείς με την κατάσταση τύπου puppy mills που εκτρέφουν τα ζώα τους ή στη λιγότερη των περιπτώσεων ορίστε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ευζωία των ζώων–μηχανών αναπαραγωγής στην Υ.Α, την οποία θα πρέπει να εκδώσετε το αργότερο εντός 2 μηνών από την δημοσίευση του νόμου για να μην έχουμε επανάληψη των ενεργειών του ΥΠΑΑΤ, που δεν την εξέδωσε ΠΟΤΕ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    * Η δική μας πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Σλοβακίας, που σταμάτησε την εκτροφή κάθε είδους για 5 χρόνια, απορροφήθηκαν όλα τα αδέσποτα των κυνοκομείων τους αλλά και τα εκτός αυτών και μετά επανέφεραν την εκτροφή.

    Λεοντιάδου Σοφία
    Πρόεδρος,
    φιλοζωικού πολιτιστικού σωματείου «Φροντίζω» Απ.Μ.Π 9216/1012

  • 15 Μαΐου 2021, 14:57 | Ελιζα Τρύφωνος

    Η στείρωση πρέπει να είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ, γιατί δεν μπορεί και δεν γίνεται να υπάρξει ελεγχος των κατά το πόσο το ζώο δεν θα χρησιμοποιηθεί γιά παράνομη εκτροφή και μετά πώληση των μωρών! Η, και πέταμα αν δεν τους έχουν βγει καλά!! Οι άδειες στους νόμιμους εκτροφείς να δίνονται κάτω από αυστηρές προυποθέσεις και συνεχείς ελέγχους!!! Αυτή την στιγμή, λόγω της μη στείρωσης αφθονούν οι παράνομοι εκτροφείς και βρίθει το παράνομο εμπόριο, και η κακοποίηση με σκοπό το κέρδος του ζώου

  • 15 Μαΐου 2021, 14:29 | Κωνσταντινος

    Να εξαιρεθούν όλα τα σκυλιά εργασίας από την υποχρεωτική στείρωση.

  • 15 Μαΐου 2021, 12:53 | Γιαννης

    ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΕΥΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΓΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΕΘΡΙΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

  • 15 Μαΐου 2021, 11:38 | Βαγγέλης χόνδρος

    Προστασία των αυτόχθονων φυλών.
    Επιβάλλεται με αυτό τον νόμο να εξαιρεθούν οι αυτόχθονες φυλές απο την υποχρεωτική στείρωση και να δοθούν κίνητρα ώστε να μην χαθεί ούτε ενας ελληνικός σκύλος. Ηδη απειλούνται φυλές λόγω μικρού πληθυσμού θα ήταν κριμα να χρεωθεί η πολιτεία τον αφανισμό τους.

  • 15 Μαΐου 2021, 11:18 | Γιώργος Αγγελόπουλος

    Η ευζωία οταν τονίζεται σε αυτή την νομοθεσία θα πρεπει να γινεται και πιο σαφής,όπως οταν συλλέγεται απο εναν δημόσιο χώρο ενα αδέσποτο σκυλί μη επιθετικό με ήπιο χαρακτηρα και φιλικό στους κατοίκους οι οποίοι το φροντίζουν το αγαπούν και καταλήγει σε ενα κλουβί σε ενα καταφύγιο αδεσποτων,αυτό θεωρείται ευζωία ή απώλεια της ελευθερίας του και συνεπώς φυλάκιση?
    Ενα επίσης θέμα είναι η προστασία των αυτόχθονων φυλών. Επιβάλλεται με αυτό τον νόμο να εξαιρεθούν οι αυτόχθονες φυλές απο την υποχρεωτική στείρωση και να δοθούν κίνητρα ώστε να μην χαθεί ούτε ενας ελληνικός σκύλος. Ηδη απειλούνται φυλές λόγω μικρού πληθυσμού θα ήταν κριμα να χρεωθεί η πολιτεία τον αφανισμό τους.

  • 15 Μαΐου 2021, 11:37 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

    ΝΑΙ στην εξαίρεση των δεσποζόμενων σκύλων.
    Απαράδεκτο το νομοσχέδιο.

  • 15 Μαΐου 2021, 10:40 | ΛΑΓΟΥΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Να μη γίνει καμία μετάθεση της ημερομηνίας της υποχρεωτικής στείρωσης και καμία παράταση. ‘Ενα εύλογο διάστημα 6 μηνών προσαρμογής είναι αρκετό.
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΡΑ

  • 15 Μαΐου 2021, 10:04 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΗ

    ΜΕΡΟΣ Β’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ, ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙ…
    ΑΡΘΡΟ 39,παρ 3
    3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.
    Φανηκε , ότι θα κανατε τη μεγαλη τομή , δυστυχως διαβαζοντας ενα ενα πλεον τα αρθρα , βλεπουμε οτι οχι μονο δεν γινεται τομή αλλά η προσπαθεια να «ικανοποιηθουν «όλες οι πλευρές οδηγει σε ενα μεγαλο χαος και αλαλουμ
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39 .που καταργει στην ΠΡΆΞΗ την υποχρεωτικότητα της και μαλιστα σε αυτους που ευθυνονται σε συντριπτικο ποσοστό για τα αδεσποτα, κτηνοτροφους και κυνηγους .
    Οσο για την καταργηση του θεσμου του ερασιτεχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παροντος νομοσχεδίου που ταυτοχρονα στο αρθρο αυτό την αναιρειτε δημιουργώντας ένα χαος στη πραξη , είναι προτιμοτερο να θεσπισετε ορους ,προυποθεσεις , αδειοδοτηση κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πληρη ασυδοσια της καταστασης .
    Αν δε, κατι θελετε να καταργησετε αυτό να είναι οι επαγγελματιες εκτροφεις με την κατασταση τυπου puppy
    3 σχόλια

  • 15 Μαΐου 2021, 10:15 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

    ΜΕΡΟΣ Β’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ, ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙ…
    ΑΡΘΡΟ 39,παρ 3
    3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.
    Φανηκε , ότι θα κανατε τη μεγαλη τομή , δυστυχως διαβαζοντας ενα ενα πλεον τα αρθρα , βλεπουμε οτι οχι μονο δεν γινεται τομή αλλά η προσπαθεια να «ικανοποιηθουν «όλες οι πλευρές οδηγει σε ενα μεγαλο χαος και αλαλουμ
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39 .που καταργει στην ΠΡΆΞΗ την υποχρεωτικότητα της και μαλιστα σε αυτους που ευθυνονται σε συντριπτικο ποσοστό για τα αδεσποτα, κτηνοτροφους και κυνηγους .
    Οσο για την καταργηση του θεσμου του ερασιτεχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παροντος νομοσχεδίου που ταυτοχρονα στο αρθρο αυτό την αναιρειτε δημιουργώντας ένα χαος στη πραξη , είναι προτιμοτερο να θεσπισετε ορους ,προυποθεσεις , αδειοδοτηση κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πληρη ασυδοσια της καταστασης .
    Αν δε, κατι θελετε να καταργησετε αυτό να είναι οι επαγγελματιες εκτροφεις με την κατασταση τυπου puppy
    3 σχόλια

  • 14 Μαΐου 2021, 21:37 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΟΥΖΑΣ

    Στο άρθρο 39 διαβάζουμε ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική στείρωση και δεν είναι τελικά μόνο οι ιδιοκτήτες σοβαρά άρρωστων ή υπερήλικων ζώων, καθώς ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να ορίζει ό,τι θέλει με απόφαση του εξαιρώντας τα ζώα εργασίας (δηλαδή του ποιμενικούς σκύλους βασική πηγή παραγωγής αδέσποτων, ρατσάτα κ.ά., αυτόχθονες φυλές) ενώ εξαιρεί ακόμα και τους ερασιτέχνες εκτροφείς, επειδή όπως αναφέρει δεν το κάνουν για το κέρδος!

    Από το απαράδεκτο άρθρο, παρ 3, που καταργεί στην ουσία την υποχρεωτικότητα της στείρωσης, το λιγότερο που πρέπει είναι να αφαιρεθεί ΤΕΛΕΙΩΣ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ εξαίρεση για κανένα λόγο ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων. Αφήνει ανοιχτή την πόρτα να μην στειρώνουν τα κατοικίδια τους σε αυτούς που έχουν τεράστια ευθύνη για το χάλι των αδέσποτων. Η θα κάνετε νόμιμους τους ερασιτέχνες εκτροφείς, με κανόνες, άδεια κλπ ή σταματήστε αυτό το χάος που δημιουργεί το άρθρο αυτό. Όποιος θέλει να εκτρέφει τις αυτόχθονες φυλές ή και άλλες να του δώσετε το δικαίωμα εκτροφής, να παίρνει άδεια, να τηρεί προϋποθέσεις κλπ. που θα ορίσετε με Υ.Α. Να είναι νόμιμος. Αυτή η διγλωσσία «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» είναι το λιγότερο απαράδεκτη.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39 που καταργεί στην ΠΡΑΞΗ την υποχρεωτικότητά της και μάλιστα σε αυτούς που ευθύνονται σε συντριπτικό ποσοστό για τα αδέσποτα, κτηνοτρόφους και κυνηγούς.
    Η κακοποίηση ζώων από «επαγγελματίες» εκπαιδευτές στη χώρα μας είναι γεγονός καθώς καθένας είναι ό,τι δηλώσει. Δυστυχώς ο νομοθέτης αφήνει τελείως ανοιχτό το θέμα της επάρκειας και ορίζει στο άρθρο 39 ότι δεν δημιουργείται πλατφόρμα καταγγελιών ή πενταψήφιος αριθμός από την ΕΛ.ΑΣ.

    Όσο για την κατάργηση του θεσμού του ερασιτέχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου που ταυτόχρονα στο άρθρο αυτό την αναιρείτε δημιουργώντας ένα χάος στη πράξη, είναι προτιμότερο να θεσπίσετε όρους, προϋποθέσεις, αδειοδότηση κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πλήρη ασυδοσία της κατάστασης. Αν δε, κάτι θέλετε να καταργήσετε αυτό να είναι οι επαγγελματίες εκτροφείς με την κατάσταση τύπου puppy mills που εκτρέφουν τα ζώα τους ή στη λιγότερη των περιπτώσεων ορίστε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ευζωία των ζώων–μηχανών αναπαραγωγής στην Υ.Α, την οποία θα πρέπει να εκδώσετε το αργότερο εντός 2 μηνών από την δημοσίευση του νόμου για να μην έχουμε επανάληψη των ενεργειών του ΥΠΑΑΤ, που δεν την εξέδωσε ΠΟΤΕ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Η δική μας πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Σλοβακίας, που σταμάτησε την εκτροφή κάθε είδους για 5 χρόνια, απορροφήθηκαν όλα τα αδέσποτα των κυνοκομείων τους αλλά και τα εκτός αυτών και μετά επανέφεραν την εκτροφή.

    Άρθρο 39 παρ. 9
    Τελικά η επιτυχής εφαρμογή αυτού του Σ/Ν θα επιτευχθεί μόνον εφόσον θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος των Δήμων για τις όποιες αυθαιρεσίες τους ή παρατυπίες .

  • 14 Μαΐου 2021, 17:56 | Δήμουλας Κωνσταντίνος

    παρ 3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.

    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Στο άρθρο 39 διαβάζουμε ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική στείρωση και δεν είναι τελικά μόνο οι ιδιοκτήτες σοβαρά άρρωστων ή υπερήλικων ζώων, καθώς ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να ορίζει ό,τι θέλει με απόφαση του εξαιρώντας τα ζώα εργασίας (δηλαδή του ποιμενικούς σκύλους βασική πηγή παραγωγής αδέσποτων, ρατσάτα κ.ά., αυτόχθονες φυλές) ενώ εξαιρεί ακόμα και τους ερασιτέχνες εκτροφείς, επειδή όπως αναφέρει δεν το κάνουν για το κέρδος!

    Από το απαράδεκτο άρθρο, παρ 3, που καταργεί στην ουσία την υποχρεωτικότητα της στείρωσης, το λιγότερο που πρέπει είναι να αφαιρεθεί ΤΕΛΕΙΩΣ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ εξαίρεση για κανένα λόγο ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων. Αφήνει ανοιχτή την πόρτα να μην στειρώνουν τα κατοικίδια τους σε αυτούς που έχουν τεράστια ευθύνη για το χάλι των αδέσποτων. Η θα κάνετε νόμιμους τους ερασιτέχνες εκτροφείς, με κανόνες, άδεια κλπ ή σταματήστε αυτό το χάος που δημιουργεί το άρθρο αυτό. Όποιος θέλει να εκτρέφει τις αυτόχθονες φυλές ή και άλλες να του δώσετε το δικαίωμα εκτροφής, να παίρνει άδεια, να τηρεί προϋποθέσεις κλπ που θα ορίσετε με Υ.Α. Να είναι νόμιμος. Αυτή η διγλωσσία «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» είναι το λιγότερο απαράδεκτη.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39 που καταργεί στην ΠΡΑΞΗ την υποχρεωτικότητά της και μάλιστα σε αυτούς που ευθύνονται σε συντριπτικό ποσοστό για τα αδέσποτα, κτηνοτρόφους και κυνηγούς.

  • Σχολιάζουμε στο Άρθρο 39, παράγραφος 4 τα εξής:

    Εκπροσωπούμε τον Όμιλο Φίλων Ιστριακών Ιχνηλατών Ελλάδος.
    ‘‘Με κοινή απόφαση των Υπουργών … επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.’’
    Αιτούμαστε αφαίρεση του όρου «δεικτών» διότι αναφέρεται μόνο σε μια ομάδα σκυλιών. Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο, χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δε συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.

  • 14 Μαΐου 2021, 12:52 | Σωτηρια

    Άρθρο 39 παρ 9
    Τελικά η επιτυχής εφαρμογή αυτού του Σ/Ν θα επιτευχτεί μόνον εφόσον θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος των Δήμων για τις όποιες αυθαιρεσίες τους ή παρατυπίες .

  • 14 Μαΐου 2021, 12:17 | Σωτηρια

    Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης δύναται να αναπτυχθεί ψηφιακή εφαρμογή και ιστοσελίδα, καθώς και να ορισθεί σχετικός πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αναφορά περιστατικών κακοποίησης ζώων, καθώς και κάθε παράβασης του παρόντος.
    Οι καταγγελίες δύναται να είναι και ανώνυμες. Όταν η καταγγελία είναι ανώνυμη, διερευνάται μόνο εφόσον περιέχει συγκεκριμένα στοιχεία που παρέχουν βάση για τη διερεύνησή της, άλλως τίθεται στο αρχείο.
    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    Παρά τις δεσμεύσεις ο νομοθέτης αφήνει απλώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί πλατφόρμα και τηλεφωνικός πενταψήφιος αριθμός υπό την εποπτεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικά για καταγγελίες σχετικά με τον νόμο αυτό και την κακοποίηση ζώων.
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    ❖ Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ δημιουργείται 5ψηφιος αριθμός καταγγελιών
    ❖ Για την σωστή λειτουργία του 5ψήφιου αυτού αριθμού, που λογικά θα παραπέμπει στις κατά τόπους ελεγκτικές Αρχές, θα πρέπει να προβλεφθεί στο παρόν σχέδιο νόμου και να εξειδικευτεί με σχετική ΚΥΑ, η δημιουργία σε κάθε νομό ομάδας καταγγελιών και προστασίας των ζώων, που σκοπό θα έχει την σωστή ενημέρωση των πολιτών για την κείμενη για τα ζώα νομοθεσίας, την εφαρμογή της από τα αστυνομικά όργανα και την αντιμετώπιση οποιασδήποτε υπόθεσης ή συμβάντος, που σχετίζεται με περιστατικά ενεργητικής ή παθητικής κακοποίησης κάθε είδους ζώου.
    ΔΕΎΤΕΡΗ ΠΡΟΣΘΉΚΗ.
    ❖ Με ΚΥΑ των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών εντάσσονται στην Αντεγκληματική Πολιτική της ΕΛ.ΑΣ οι υποθέσεις κακοποίησης ζώων, διαφορετικά όλο αυτό είναι δώρο άδωρο και χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα.

  • 14 Μαΐου 2021, 12:28 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ ΡΑΠΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΚΙΒΩΤΟΣ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
    Άρθρο 39 παρ 9
    Τελικά η επιτυχής εφαρμογή αυτού του Σ/Ν θα επιτευχτεί μόνον εφόσον θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος των Δήμων για τις όποιες αυθαιρεσίες τους ή παρατυπίες .

  • 14 Μαΐου 2021, 10:09 | Γιάννης Μασούρας

    6) Θα θέλαμε μία πιο συγκεκριμένη τοποθέτηση γιατί διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να επανεντάσσονται ζώα σε άλλο περιβάλλον από αυτό που γνωρίζουν ή στο οποίο φροντίζονται από τους πολίτες. Θα πρέπει η επανένταξη να γίνεται στην περιοχή της περισυλλογής. Διαφορετικά εάν η περιοχή ενέχει επιπλέον κινδύνους για το ζώο ή είναι υψηλής πυκνότητας σε πληθυσμό αδεσπότων και δεν επιτρέπεται η επαναφορά του εκεί, δεν θα πρέπει το ζώο να επανεντάσσεται σε άλλη περιοχή
    18) Όταν οριστούν οι προδιαγραφές θα πρέπει επιτέλους να απαγορευθεί η προσάρτηση κλωβού επί του αμαξώματος.

  • 14 Μαΐου 2021, 10:24 | Θανάσης Σκουντζος

    Υποχρεωτική στείρωση για όλους, αλλιώς με αυτό το άρθρο αφήνετε παραθυράκι για τον κάθε παράνομο εκτροφέα να συνεχίσει το έργο του

  • 14 Μαΐου 2021, 10:47 | Αναστασία Παυλοπούλου

    3) Τα τσοπανόσκυλα δηλαδή να μη τα στειρώνουν οι γιδοβοσκοί και να γεμίζουν παντού εξαθλιωμένα αδέσποτα τσοπάνια να τα μαζεύουμε οι εθελοντές; Με ποια λογική ;
    .Για ποιο λόγο ο ιδιοκτήτης εάν δεν είναι νόμιμος εκτροφέας με άδεια να εξαιρείται από την υποχρεωτική στείρωση του ζώου του επειδή έχει Pedigree;
    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΧΩΡΙς ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

  • 14 Μαΐου 2021, 05:37 | Adina E-nai

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων ΤΩΡΑ!η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη φρίκη