1. Απαγορεύεται η συμμετοχή, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό, κάθε ζώου σε πρόγραμμα ή παράσταση που διεξάγεται σε τσίρκο ή από θίασο με ποικίλο πρόγραμμα.
2. Απαγορεύεται η συμμετοχή, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό, κάθε ζώου σε προγράμματα και εν γένει εκδηλώσεις επιχειρήσεων ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, καθώς και σε επιδείξεις ή άλλες καλλιτεχνικές ή ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις στο πλαίσιο τήρησης λαϊκών ή τοπικών παραδόσεων δεν εξαιρούνται από την απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου.
3. Με την επιφύλαξη του άρθρου 11, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.
4. Απαγορεύονται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η συμμετοχή ζώων σε οποιοδήποτε είδος μάχης. Επίσης απαγορεύονται η εκτροφή και η χρησιμοποίηση σκύλων, γατών και ιπποειδών για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.
5. Αρμόδια αρχή για την εφαρμογή των αναφερόμενων στις παρ. 1, 2, 3 και 4 είναι ο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκδίδει την άδεια λειτουργίας της επιχείρησης ή πραγματοποίησης της εκδήλωσης κατά το άρθρο 81 του ν. 3463/2006 (Α’ 114).
6. Στις περιπτώσεις που για κερδοσκοπικά, ψυχαγωγικά ή καλλιτεχνικά θεάματα, μουσικής ή παραστατικής ή άλλης τέχνης ή άλλες συναφείς καλλιτεχνικές ή ψυχαγωγικές εκδηλώσεις ή προγράμματα από τα αναφερόμενα στις παρ. 1, 2, 3 και 4, απαιτείται η έκδοση άδειας λειτουργίας, ο αιτών την άδεια οφείλει να υποβάλει στην αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας αρχή υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) ότι δεν διατηρεί ζώα στις εγκαταστάσεις του με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους με οποιονδήποτε τρόπο στο πρόγραμμα ή στην εκδήλωση με την επιφύλαξη των εξαιρέσεων που αναφέρονται στο άρθρο 15.
7. Η αρμόδια αρχή της παρ. 5 δικαιούται να διενεργήσει επιτόπιο έλεγχο στο σημείο εγκατάστασης της επιχείρησης ή διενέργειας της εκδήλωσης οποιαδήποτε χρονική στιγμή, πριν ή και μετά την έκδοση της άδειας, για να διαπιστώσει αν τηρούνται οι διατάξεις του παρόντος. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, η αρμόδια αρχή μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, εφόσον το κρίνει απαραίτητο. Η επιχείρηση οφείλει να συνδράμει τις αρμόδιες αρχές κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Σε περίπτωση παρεμπόδισης του ελέγχου, δεν χορηγείται η άδεια λειτουργίας ή, αν αυτή έχει ήδη χορηγηθεί, ανακαλείται.
8. Η αρχή της παρ. 5 είναι αρμόδια για την παραλαβή και εξέταση καταγγελιών σχετικά με παραβάσεις του παρόντος άρθρου. Σε περίπτωση καταγγελίας, η αρμόδια αρχή υποχρεούται σε άμεσο επιτόπιο έλεγχο το αργότερο εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας από τη λήψη της καταγγελίας.
9. Το παρόν εφαρμόζονται με την επιφύλαξη του άρθρου 11, καθώς και των ειδικών διατάξεων που αφορούν στα άλογα ιπποδρομιών και τις ιπποδρομίες.
Να δηλωθεί ρητά ότι απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου για κάθε είδους θεάματα.
Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 11, απαγορεύεται να χρησιμοποιείται ζώο σε υπαίθρια δημόσια έκθεση για οποιαδήποτε επιχείρηση.
Να δηλωθεί ρητά ότι απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου για κάθε είδους θεάματα.
Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 11, απαγορεύεται να χρησιμοποιείται ζώο σε υπαίθρια δημόσια έκθεση για οποιαδήποτε επιχείρηση.
Τα έθιμά μας είναι η ιστορία του τόπου μας και οι ρίζες μας. Αν καταφέρουν με πρόσχημα της φιλοζωίας να μας τα απαγορέψουν τότε απλά καταστρέφουν την ταυτότητα μας και δημιουργούν μια ομοιομορφία παντού. Όχι στο άρθρο 14 παρ.2. Παρακαλώ να υπάρχει ο ανάλογος σεβασμός στις μερίδες του πληθυσμού που προσπαθεί να αναβιώσει όλα αυτά τα δρώμενα που μας κάνουν και νοιώθουμε περήφανοι για την καταγωγή μας.
Συμφωνώ με τις θέσεις και ενστάσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
ΑΡΘΡΟ 1
Το Σωματείο Προστασίας Ζώων «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens» στηρίζει και επικροτεί το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς.
Θεωρούμε ότι είναι μια θετική εξέλιξη και έχει σωστή κατεύθυνση για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με τα αδέσποτα και τις κακές μεθόδους και νοοτροπίες που τροφοδοτούν αυτήν την κατάσταση.
Συγχαίρουμε τον κο Θοδωρή Λιβάνιο για το σχεδιασμό αυτού του νομοσχεδίου με σκοπό την ευζωία και την καλλιέργεια φιλοζωικής παιδείας, που αρμόζει σε έναν πολιτισμένο λαό.
Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από την συμπεριφορά του προς τα ζώα, τους ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες.
Ονειρευόμαστε μια μέρα να είμαστε περήφανοι για την χώρα στην οποία παλεύουμε και να μην ντρεπόμαστε όπως τώρα.
Σε πνεύμα συνεργασίας και αισιοδοξίας, γιατί οι μεγάλες αλλαγές μόνο έτσι έρχονται, προτρέπουμε τους εθελοντές που κάθε μέρα παλεύουν με τα κενά και το περιθώριο αυθαιρεσιών που έχει αφήσει ο προηγούμενος νόμος και τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, να σχολιάσουν στην διαβούλευση επι του προγράμματος ΑΡΓΟΣ.
Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την μοίρα των εκατομμυρίων αδέσποτων.
Το Δ.Σ. της «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»
ΑΡΘΡΟ 2
Παρ. 11: η προϋπόθεση διατήρησης αδειοδοτημένου καταφυγίου για τους προσωρινούς ιδιοκτήτες είναι προβληματική και υπέρμετρα επιβαρυντική για φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία, στηριζόμενα σε ίδιους πόρους και δωρεές δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Ιδίως είναι υπέρμετρη επιβάρυνση για τα ιδιώτες, σωματεία και οργανώσεις που διασώζουν γάτες, ζώα που μπορούν να φιλοξενηθούν κάλλιστα σε μικρότερους χώρους (κατοικίες) όπου γίνεται ταυτόχρονα προσαρμογή τους ώστε να είναι έτοιμα για μελλοντική υιοθεσία. Προτείνουμε να τροποποιηθεί ως εξής: «Προσωρινός ιδιοκτήτης μπορεί να είναι δήμος ή φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει εγγραφεί στο Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων της παρ. 23 ή φυσικό πρόσωπο».
Παρ. 11-12: να διευκρινιστεί αν ο προσωρινός ιδιοκτήτης μπορεί να είναι ταυτόχρονα ανάδοχος του ζώου συντροφιάς.
ΑΡΘΡΟ 3
Προτείνουμε τη δημιουργία ειδικού τμήματος Προστασίας Ζώων εντός της ΕΛΑΣ (όπως αντίστοιχα υπάρχει για περιπτώσεις πχ. ενδοοικογενειακής βίας) με κατάλληλη κατάρτιση και ευαισθητοποίηση των υπηρετούντων σε αυτό αστυνομικών.
ΑΡΘΡΟ 4
Στηρίζουμε τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και την αλληλεπίδρασή του με όλα τα μητρώα του δημοσίου τομέα καθώς και αντίστοιχες βάσεις δεδομένων άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρ. 2: να προστεθεί το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας στους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ. Η έλλειψη πρόσβασης θα ισοδυναμεί με αργοπορία στη διερεύνηση καταγγελιών που μπορεί να αποβεί μοιραία και συνολικά αδυναμία παροχής αποτελεσματικής προστασίας της ευζωίας των ζώων συντροφιάς.
Παρ. 16: να διευκρινιστεί το ανώτατο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να δηλωθεί η εξαφάνιση του ζώου από τον αρμόδιο δήμο.
ΑΡΘΡΟ 5
Το σωματείο μας στηρίζει και επικροτεί την υποχρέωση στείρωσης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Οι φιλόζωοι πολίτες, οι φιλόζωοι εθελοντές και τα μέλη των φιλοζωικών σωματείων γνωρίζουμε πολύ καλά πως μεγάλος αριθμός αδέσποτων, κακοποιημένων ή παρατημένων στη μοίρα τους ζώων συντροφιάς προέρχονται από γέννες δεσποζόμενων ζώων.
Παρ. 1 (α) : προτείνουμε να μειωθεί ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης από έξι (6) μήνες από την απόκτηση, σε τρεις (3) μήνες από την απόκτηση του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Προτείνουμε επίσης, ειδικά για την περίπτωση απόκτησης γάτας κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση να λαμβάνει χώρα ως τη συμπλήρωση ενός (1) έτους.
Το σωματείο μας κατανοεί την ανάγκη ύπαρξη μεταβατικής περιόδου για την έναρξη της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης, ωστόσο θεωρούμε πως η έναρξη εφαρμογής την 1.9.2023 είναι πολύ απομακρυσμένη, καταργώντας στην πράξη τους σκοπούς του νόμου. Προτείνουμε ως ημερομηνία έναρξης την 30.6.2022 και την έναρξη επιβολής προστίμου για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης αμέσως μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος το οποίο ορίζεται ως ανώτατη προθεσμία για τη συμμόρφωση με την υποχρέωση στείρωσης. Δηλαδή αν υιοθετηθεί η πρότασή μας ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης να είναι τρεις (3) μήνες από την απόκτηση, η έναρξη επιβολής προστίμου να ορίζεται την 1.10.2022, άλλως, αν ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης παραμείνει έξι (6) μήνες από την απόκτηση, τότε η έναρξη επιβολής προστίμου να ορίζεται την 1.1.2023.
Παρ. 5: να προστεθεί η υποχρέωση του κτηνίατρου για ενημέρωση του ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς αναφορικά με την υποχρέωση στείρωσης και τοποθέτησης τσιπ. Επίσης να διευκρινιστεί σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προβαίνουν οι κτηνίατροι όταν διαπιστώνουν αφαίρεση του τσιπ και άρνηση του ιδιοκτήτη να προβεί στην τοποθέτηση νέου (πχ. σχετική ενημέρωση του ΕΜΖΣ).
ΑΡΘΡΟ 7
Παρ. 1: προτείνουμε την τροποποίηση της διάταξης ως εξής: «Οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 3, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση (ε) τη φιλοξενία, (στ) την υιοθεσία τους, (ζ) την επανατοποθέτησή τους, όποτε αυτό κρίνεται δυνατό με βάση την κατάσταση του ζώου συντροφιάς και την καταλληλότητα του τόπου επανατοποθέτησης για την ευζωία του, τηρουμένης της διαδικασίας των στοιχείων (βαδ), (βαε) και (γ) της παραγράφου 5 του παρόντος.
Παρ. 2: Σε σύμπνοια με το σύνολο του φιλοζωικού κόσμου της χώρας, ζητάμε οι Δήμοι να υποχρεούνται να συνεργάζονται με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Προτείνουμε να αντικατασταθεί η λέξη «δύναται» από τη λέξη «οφείλει».
Παρ. 3: προτείνουμε για τους δήμους με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων, να προβλέπεται υποχρέωση συνεργασίας τους με έτερο Δήμο διατηρούντα δημοτικό καταφύγιο, ή συνεργασία τους με διαδημοτικό καταφύγιο.
Παρ. 5 (βαγ): να διευκρινιστεί περαιτέρω ο όρος «ανίατη ασθένεια» και να προστεθεί πως σε κάθε περίπτωση απαιτείται να λαμβάνεται υπόψη η συνολική κλινική εικόνα του ζώου. Να απαιτείται σύνταξη κτηνιατρικής γνωμάτευσης όπου τεκμηριώνεται επαρκώς η πλήρης ανικανότητα του ζώου να αυτοσυντηρηθεί λόγω γήρατος ή αναπηρίας και οι λόγοι που η διατήρησή του στη ζωή θα ήταν πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας του.
Προτείνουμε, πριν την τελική απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 7 για υποβολή σε ευθανασία, να λαμβάνει χώρα ανοιχτή πρόσκληση του αρμόδιου Δήμου προς φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ή σε αντίστοιχα μητρώα των χωρών όπου εδρεύουν για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για ανάληψη του ζώου και παροχής της απαραίτητης περίθαλψης και φροντίδας σε αυτό.
Παρ. 5 (βαδ): να διευκρινιστεί αν οι Δήμοι υποχρεούνται να αναζητήσουν διαθέσιμες θέσεις σε καταφύγια, δημοτικά, διαδημοτικά ή μη δημοτικά, ευρισκόμενα στην επικράτεια άλλων Δήμων.
Παρ. 5 (βαε): να διευκρινιστεί πως δεν επιτρέπεται η επανατοποθέτηση ζώων που χρήζουν κτηνιατρικής παρακολούθησης ή/και κτηνιατρικής περίθαλψης και φροντίδας.
Παρ. 5 (γ): να διευκρινιστεί πως δεν επιτρέπεται η επαναφορά ζώων που χρήζουν κτηνιατρικής παρακολούθησης ή/και κτηνιατρικής περίθαλψης και φροντίδας.
Παρ. 6: η προϋπόθεση διατήρησης αδειοδοτημένου καταφυγίου για τους προσωρινούς ιδιοκτήτες προκειμένου για την περισυλλογή και τη φιλοξενία αδέσποτου ζώου είναι προβληματική και υπέρμετρα επιβαρυντική για φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία, στηριζόμενα σε ίδιους πόρους και δωρεές δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Ιδίως είναι υπέρμετρη επιβάρυνση για τα ιδιώτες, σωματεία και οργανώσεις που διασώζουν γάτες, ζώα που μπορούν να φιλοξενηθούν κάλλιστα σε μικρότερους χώρους (κατοικίες) όπου γίνεται ταυτόχρονα προσαρμογή τους ώστε να είναι έτοιμα για μελλοντική υιοθεσία. Προτείνουμε να επιτρέπεται η περισυλλογή και η φιλοξενία αδέσποτου ζώου από εγγεγραμμένα στο μητρώο της παρ. 23 του άρθρου 2 φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και από ιδιώτες, ανεξαρτήτως της διατήρησης αδειοδοτημένων καταφύγιων.
Παρ. 9: να προστεθεί αρμοδιότητα της Επιτροπής της παρ. 7 για τη διενέργεια αυτοψίας στα δημοτικά και διαδημοτικά καταφύγια, καθώς και στα σημεία σίτισης των Δήμων και στα σημεία όπου υφίσταται πληθυσμός αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
ΑΡΘΡΟ 9
Παρ. 4: Όπως γνωρίζει καλά ο φιλοζωικός κόσμος της χώρας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μη μονίμους κατοίκους Ελλάδας για υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ζητούμε να διευκρινίζεται περαιτέρω και να είναι σαφής η διαδικασία υιοθεσίας αδέσποτου ζώου συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας ή σε περίπτωση συνεργασίας με φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν έχει έδρα στην Ελλάδα, ιδίως ως προς τον τόπο υιοθεσίας, τον τρόπο καταχώρησης της υιοθεσίας στο ΕΜΖΣ και τη μετακίνησή του προς τη χώρα κατοικίας του νέου ιδιοκτήτη ή της έδρας του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης.
ΑΡΘΡΟ 12
Παρ. 2 (α) : Η προϋπόθεση ύπαρξης ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών υπήρχε και στον προϊσχύσαντα νόμο, ωστόσο κατά τα γενικώς ισχύοντα οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών λαμβάνονται με πλειοψηφία ή αυξημένη πλειοψηφία, αναλόγως των ειδικώς οριζόμενων στον κανονισμό της πολυκατοικίας. Προτείνουμε η σχετική διάταξη να παραπέμπει στον κανονισμό κάθε πολυκατοικίας για τη λήψη απόφασης αναφορικά με τη διαμονή ζώων στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας.
Να μην επιτρέπεται η διαμονή ζώων συντροφιάς στην ταράτσα σε κάθε περίπτωση.
Να διευκρινίζεται ότι απαγορεύεται η μόνιμη διαμονή ζώων συντροφιάς σε αποθήκη πολυκατοικίας.
Παρ. 3: Να προβλεφθεί ρητώς ότι σε περίπτωση έλλειψης όρου διατήρησης ζώων στον κανονισμό πολυκατοικίας, οι ένοικοι της πολυκατοικίας διατηρούν το δικαίωμα διατήρησης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.
Να προβλεφθεί επίσης ρητώς ότι αλλαγές στον κανονισμό της πολυκατοικίας όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ζώων ανά διαμέρισμα ισχύουν μόνο για το μέλλον και για αποτροπή τυχόν περαιτέρω αύξησης του αριθμού των ήδη διαμενόντων ζώων συντροφιάς ανά διαμέρισμα. Η αντίθετη περίπτωση θα οδηγούσε σε ανατροπή μακροχρόνιων καταστάσεων και δυσανάλογο περιορισμό της ιδιοκτησίας και της προσωπικής ζωής ιδιοκτητών ή ενοίκων, που υπό το καθεστώς του προηγούμενου νόμου και ελλείψει σχετικού όρου στον κανονισμό της πολυκατοικίας τους διατηρούσαν πάνω από δύο (2) ζώα συντροφιάς στο διαμέρισμά τους.
ΑΡΘΡΟ 16
Παρ. 3: να προβλεφθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τον παραβάτη της σχετικής υποχρέωσης, ειδάλλως η συγκεκριμένη διάταξη καθίσταται ατελής.
ΑΡΘΡΟ 20
Παρ. 2: το Σωματείο μας εκφράζει την αντίθεσή του στην προσωρινή αφαίρεση του ζώου συντροφιάς και στη δυνατότητα επιστροφής του στον ιδιοκτήτη του, ύποπτο ή κατηγορούμενο για πράξεις καταδεικνύουσες σκληρή, βάναυση και επώδυνη μεταχείριση του ζώου, στη βάση της κάλυψης των εξόδων νοσηλείας και αποκατάστασής του από αυτόν. Η διάταξη αντιτίθεται στο συνολικό πνεύμα προστασίας που διατρέχει το παρόν νομοσχέδιο και θα πρέπει να απαλειφθεί.
ΑΡΘΡΟ 21
Να προβλεφθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τον παραβάτη της διάταξης του άρθρου 16 παρ. 3.
ΑΡΘΡΟ 36
Χαιρετίζουμε την πρόβλεψη για δημιουργία πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για την αναφορά περιστατικών κακοποίησης ζώων, καθώς και κάθε παράβασης του νόμου. Ωστόσο προτείνουμε την υποχρεωτική δημιουργία του αριθμού αναφοράς και την αντικατάσταση του όρου «δύναται» με τον όρο «δημιουργείται».
Απαγορεύεται η συμμετοχή, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό, κάθε
ζώου σε πρόγραμμα ή παράσταση που διεξάγεται σε τσίρκο ή από θίασο με ποικίλο
πρόγραμμα.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου για κάθε είδους θεάματα.
2. Απαγορεύεται η συμμετοχή, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό, κάθε
ζώου σε προγράμματα και εν γένει εκδηλώσεις επιχειρήσεων ψυχαγωγικών παιχνιδιών,
πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, καθώς και σε επιδείξεις ή άλλες καλλιτεχνικές
ή ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις στο πλαίσιο τήρησης λαϊκών ή τοπικών
παραδόσεων δεν εξαιρούνται από την απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου.
3. Με την επιφύλαξη του άρθρου 11, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια
δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 11, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση για οποιαδήποτε επιχείρηση (Η ΑΠΟΚΌΜΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΗΤΑΝ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΕΛΕΓΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ, π χ. φωτογραφίες με πόνυ, φίδια κλπ.
ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ
8. Νέα παράγραφος με βάσει τον Ν. 2017/92 Απαγορεύεται η παραχώρηση ζώου ως ανταμοιβή ή πριμ.
ΣΥΜΦΩΝΩ απόλυτα με την Ο.ΖΩ.ΣΩ.ΕΛ
ΟΧΙ ΣΤΟ Ν/Σ
Εδώ και τώρα απόσυρση του Ν/Σ και επανάληψη των συζητήσεων μα τους καθείς αρμοδίους και όχι με τους άσχετους και επικίνδυνους
Η κυβέρνηση με αυτό το άρθρο αποκλείει τεράστια μερίδα πληθυσμού, ιδιαίτερα της επαρχίας που έχουν τα ζώα σαν οικογένεια τους και τιμούν τις θρησκευτικές κ λαογραφικές παραδόσεις. Οι ιδιοκτήτες των ζώων που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες εκδηλώσεις, δίχως οικονομικό όφελος, έχουν μεράκι την ενασχόληση τους με αυτά, είναι πραγματικοί φιλοζωοι κ δεν πρέπει να τους στερηθεί η συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις αυτές. Ορισμένες ελάχιστες κατακριτέες συμπεριφορές αποτελούν εξαίρεσεις κ δεν αντιπροσωπεύουν τη πλειοψηφία.Συνεπως είναι λάθος η απαγόρευση που θέτει το συγκεκριμένο άρθρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί
Η κυβέρνηση με αυτό το άρθρο αποκλείει τεράστια μερίδα πληθυσμού, ιδιαίτερα της επαρχίας που έχουν τα ζώα σαν οικογένεια τους και τιμούν τις θρησκευτικές κ λαογραφικές παραδόσεις. Οι ιδιοκτήτες των ζώων που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες εκδηλώσεις, δίχως οικονομικό όφελος, έχουν μεράκι την ενασχόληση τους με αυτά, είναι πραγματικοί φιλοζωοι κ δεν πρέπει να τους στερηθεί η συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις αυτές. Ορισμένες ελάχιστες κατακριτέες συμπεριφορές αποτελούν εξαίρεσεις κ δεν αντιπροσωπεύουν τη πλειοψηφία.Συνεπως είναι λάθος η απαγόρευση που θέτει το συγκεκριμένο άρθρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί.
Η κυβέρνηση με αυτό το άρθρο αποκλείει τεράστια μερίδα πληθυσμού, ιδιαίτερα της επαρχίας που έχουν τα ζώα σαν οικογένεια τους και τιμούν τις θρησκευτικές κ λαογραφικές παραδόσεις. Οι ιδιοκτήτες των ζώων που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες εκδηλώσεις, δίχως οικονομικό όφελος, έχουν μεράκι την ενασχόληση τους με αυτά, είναι πραγματικοί φιλοζωοι κ δεν πρέπει να τους στερηθεί η συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις αυτές. Ορισμένες ελάχιστες κατακριτέες συμπεριφορές αποτελούν εξαίρεσεις κ δεν αντιπροσωπεύουν τη πλειοψηφία.Συνεπως είναι λάθος η απαγόρευση που θέτει το συγκεκριμένο άρθρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί.
Η κυβέρνηση με αυτό το άρθρο αποκλείει τεράστια μερίδα πληθυσμού, ιδιαίτερα της επαρχίας που έχουν τα ζώα σαν οικογένεια τους και τιμούν τις θρησκευτικές κ λαογραφικές παραδόσεις. Οι ιδιοκτήτες των ζώων που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες εκδηλώσεις, δίχως οικονομικό όφελος, έχουν μεράκι την ενασχόληση τους με αυτά, είναι πραγματικοί φιλοζωοι κ δεν πρέπει να τους στερηθεί η συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις αυτές. Ορισμένες ελάχιστες κατακριτέες συμπεριφορές αποτελούν εξαίρεσεις κ δεν αντιπροσωπεύουν τη πλειοψηφία.Συνεπως είναι λάθος η απαγόρευση που θέτει το συγκεκριμένο άρθρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί.
Μπαίνουμε όλοι στον επισυναπτόμενο σύνδεσμο και αφήνουμε το παραπάνω σχόλιο.
Η κυβέρνηση με αυτό το άρθρο αποκλείει τεράστια μερίδα πληθυσμού, ιδιαίτερα της επαρχίας που έχουν τα ζώα σαν οικογένεια τους και τιμούν τις θρησκευτικές κ λαογραφικές παραδόσεις. Οι ιδιοκτήτες των ζώων που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες εκδηλώσεις, δίχως οικονομικό όφελος, έχουν μεράκι την ενασχόληση τους με αυτά, είναι πραγματικοί φιλοζωοι κ δεν πρέπει να τους στερηθεί η συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις αυτές. Ορισμένες ελάχιστες κατακριτέες συμπεριφορές αποτελούν εξαίρεσεις κ δεν αντιπροσωπεύουν τη πλειοψηφία.Συνεπως είναι λάθος η απαγόρευση που θέτει το συγκεκριμένο άρθρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί.
Μπαίνουμε όλοι στον επισυναπτόμενο σύνδεσμο και αφήνουμε το παραπάνω σχόλιο.
Η κυβέρνηση με αυτό το άρθρο αποκλείει τεράστια μερίδα πληθυσμού, ιδιαίτερα της επαρχίας που έχουν τα ζώα σαν οικογένεια τους και τιμούν τις θρησκευτικές κ λαογραφικές παραδόσεις. Οι ιδιοκτήτες των ζώων που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες εκδηλώσεις, δίχως οικονομικό όφελος, έχουν μεράκι την ενασχόληση τους με αυτά, είναι πραγματικοί φιλοζωοι κ δεν πρέπει να τους στερηθεί η συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις αυτές. Ορισμένες ελάχιστες κατακριτέες συμπεριφορές αποτελούν εξαίρεσεις κ δεν αντιπροσωπεύουν τη πλειοψηφία.Συνεπως είναι λάθος η απαγόρευση που θέτει το συγκεκριμένο άρθρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί.
Μπαίνουμε όλοι στον επισυναπτόμενο σύνδεσμο και αφήνουμε το παραπάνω σχόλιο.
Συμφωνω με τις προτάσεις, θέσεις και ενστάσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδιας
Συμφωνώ με τις ενστάσεις και τις προτάσεις της ΠΦΠΟ
Αφήστε ήσυχη την παράδοση
Διαφωνώ κάθετα
Παρ. 1, Άρθρο 14Ενώ ο τίτλος του άρθρου 14 απαγορεύει την συμμετοχή ζώων «σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες», στην παράγραφο 1 περιορίζει αυτήν την απαγόρευση σε πρόγραμμα ή παράσταση σε τσίρκο ή θίασο με ποικίλο πρόγραμμα. Η χρήση ενός φοβισμένου σκύλου επί σκηνής, π.χ. στο μιούζικαλ «Άννυ», δεν φαίνεται να απαγορεύεται ως έχει το Άρθρο 14. ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:Α.) Απαγορεύεται η συμμετοχή με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε σκοπό, κάθε ζώου, σε πρόγραμμα, παράσταση, καλλιτεχνικό δρώμενο, πανηγύρι, εκδήλωση, ή διαμαρτυρία. ΉΒ.) Απαγορεύεται η συμμετοχή ζώων σε κάθε είδους θεάματα και εκδηλώσεις, για οποιονδήποτε σκοπό.🟥Παρ.4, Άρθρο 14«Απαγορεύεται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η συμμετοχή ζώων σε οποιοδήποτε είδος μάχης. Επίσης απαγορεύονται η εκτροφή και η χρησιμοποίηση σκύλων, γατών και ιπποειδών για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.»ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:Να προστεθεί στο τέλος της παραγράφου 4 η πρόταση:« …. καθώς και η εκτροφή των ζώων αυτών για χρήση σε εργαστήρια, έρευνες και πειράματα.»Εκπρόσωπος, ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΚΑΛΗΣ
Συμφωνώ με τα παραπάνω σχόλια των εθελοντών Εκάλης
Συμφωνώ με τις ενστάσεις και προτάσεις της ΠΦΠΟ
Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
Παρ. 3: Ο Νομοθέτης γράφει «Να απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Πρέπει σε αυτό το σημείο να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψιν ότι με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει οικονομικό όφελος, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ζώα (π.χ. πόνυ και φίδια σε εκδηλώσεις, αρνάκια σε φάτνες κλπ.) με σκοπό την προσέλκυση παιδιών για φωτογράφιση και κατά συνέπεια πώληση άλλων προϊόντων. Επειδή το κέρδος δεν είναι άμεσο, δεν σημαίνει ότι τα ζώα αποφεύγουν το φόβο, την ταλαιπωρία και άρα την κακοποίηση.
Παρ. 8: «Η αρμόδια αρχή υποχρεούται σε άμεσο επιτόπιο έλεγχο το αργότερο εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας από τη λήψη της καταγγελίας». Δηλαδή αν πρόκειται για ένα λουνα-παρκ ή πανηγύρι το οποίο ταλαιπωρεί τα ζώα τις βραδινές ώρες και την επόμενη δε θα υπάρχει, μπορεί το όργανο να αρνηθεί να παραστεί για να διαπιστώσει την παράβαση την ίδια μέρα; Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι επιτόπιος, χωρίς συζήτηση, χωρίς παραθυράκια για τους παραβάτες.
Πρόταση για νέα προσθήκη: Να απαγορεύεται η παραχώρηση ζώου ως ανταμοιβή ή πριμ (με βάσει το Ν. 2017/92). Όλοι έχουμε δει για παράδειγμα χρυσόψαρα να δίνονται ως δώρο στα λούνα-παρκ, ακόμη και σε οικογένειες που δεν είναι έτοιμες να φροντίσουν υπεύθυνα ένα κατοικίδιο. Ας βοηθήσουμε να εκλείψει το φαινόμενο. Τα ζώα δεν είναι ούτε δώρα, ούτε παιχνίδια.
Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
Παρ. 3: Ο Νομοθέτης γράφει «Να απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Πρέπει σε αυτό το σημείο να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψιν ότι με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει οικονομικό όφελος, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ζώα (π.χ. πόνυ και φίδια σε εκδηλώσεις, αρνάκια σε φάτνες κλπ.) με σκοπό την προσέλκυση παιδιών για φωτογράφιση και κατά συνέπεια πώληση άλλων προϊόντων. Επειδή το κέρδος δεν είναι άμεσο, δεν σημαίνει ότι τα ζώα αποφεύγουν το φόβο, την ταλαιπωρία και άρα την κακοποίηση.
Παρ. 8: «Η αρμόδια αρχή υποχρεούται σε άμεσο επιτόπιο έλεγχο το αργότερο εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας από τη λήψη της καταγγελίας». Δηλαδή αν πρόκειται για ένα λουνα-παρκ ή πανηγύρι το οποίο ταλαιπωρεί τα ζώα τις βραδινές ώρες και την επόμενη δε θα υπάρχει, μπορεί το όργανο να αρνηθεί να παραστεί για να διαπιστώσει την παράβαση την ίδια μέρα; Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι επιτόπιος, χωρίς συζήτηση, χωρίς παραθυράκια για τους παραβάτες.
Πρόταση για νέα προσθήκη: Να απαγορεύεται η παραχώρηση ζώου ως ανταμοιβή ή πριμ (με βάσει το Ν. 2017/92). Όλοι έχουμε δει για παράδειγμα χρυσόψαρα να δίνονται ως δώρο στα λούνα-παρκ, ακόμη και σε οικογένειες που δεν είναι έτοιμες να φροντίσουν υπεύθυνα ένα κατοικίδιο. Ας βοηθήσουμε να εκλείψει το φαινόμενο. Τα ζώα δεν είναι ούτε δώρα, ούτε παιχνίδια.
Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
Παρ. 3: Ο Νομοθέτης γράφει «Να απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Πρέπει σε αυτό το σημείο να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψιν ότι με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει οικονομικό όφελος, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ζώα (π.χ. πόνυ και φίδια σε εκδηλώσεις, αρνάκια σε φάτνες κλπ.) με σκοπό την προσέλκυση παιδιών για φωτογράφιση και κατά συνέπεια πώληση άλλων προϊόντων. Επειδή το κέρδος δεν είναι άμεσο, δεν σημαίνει ότι τα ζώα αποφεύγουν το φόβο, την ταλαιπωρία και άρα την κακοποίηση.
Παρ. 8: «Η αρμόδια αρχή υποχρεούται σε άμεσο επιτόπιο έλεγχο το αργότερο εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας από τη λήψη της καταγγελίας». Δηλαδή αν πρόκειται για ένα λουνα-παρκ ή πανηγύρι το οποίο ταλαιπωρεί τα ζώα τις βραδινές ώρες και την επόμενη δε θα υπάρχει, μπορεί το όργανο να αρνηθεί να παραστεί για να διαπιστώσει την παράβαση την ίδια μέρα; Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι επιτόπιος, χωρίς συζήτηση, χωρίς παραθυράκια για τους παραβάτες.
Πρόταση για νέα προσθήκη: Να απαγορεύεται η παραχώρηση ζώου ως ανταμοιβή ή πριμ (με βάσει το Ν. 2017/92). Όλοι έχουμε δει για παράδειγμα χρυσόψαρα να δίνονται ως δώρο στα λούνα-παρκ, ακόμη και σε οικογένειες που δεν είναι έτοιμες να φροντίσουν υπεύθυνα ένα κατοικίδιο. Ας βοηθήσουμε να εκλείψει το φαινόμενο. Τα ζώα δεν είναι ούτε δώρα, ούτε παιχνίδια.
Συμφωνω με τις θεσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδιας
Στείλατε Σήμερα στις 11:25 π.μ.
https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.opengov.gr%2Fypes%2F%3Fp%3D7914%26fbclid%3DIwAR0oOVoqJVWEXMScK0GQ0X0RQMpGj2s7Qj7Z1pjXv8muLUHWCBLvYiHFllE&h=AT0ssX5GDiVSgsE9wXRdvj8mxPohEM26u5TErb7jlJ0T9UnizujSw5PDi_t3Yn0XeYZ8YDik9Cfs_5zYjqzUAS-t6f_FZeA3IMPICuMKVKUArWVIveqMlMkJGtBXzgxi-bcPBQ
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού
Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
Παρ. 3: Ο Νομοθέτης γράφει «Να απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Πρέπει σε αυτό το σημείο να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψιν ότι με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει οικονομικό όφελος, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ζώα (π.χ. πόνυ και φίδια σε εκδηλώσεις, αρνάκια σε φάτνες κλπ.) με σκοπό την προσέλκυση παιδιών για φωτογράφιση και κατά συνέπεια πώληση άλλων προϊόντων. Επειδή το κέρδος δεν είναι άμεσο, δεν σημαίνει ότι τα ζώα αποφεύγουν το φόβο, την ταλαιπωρία και άρα την κακοποίηση.
Παρ. 8: «Η αρμόδια αρχή υποχρεούται σε άμεσο επιτόπιο έλεγχο το αργότερο εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας από τη λήψη της καταγγελίας». Δηλαδή αν πρόκειται για ένα λουνα-παρκ ή πανηγύρι το οποίο ταλαιπωρεί τα ζώα τις βραδινές ώρες και την επόμενη δε θα υπάρχει, μπορεί το όργανο να αρνηθεί να παραστεί για να διαπιστώσει την παράβαση την ίδια μέρα; Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι επιτόπιος, χωρίς συζήτηση, χωρίς παραθυράκια για τους παραβάτες.
Πρόταση για νέα προσθήκη: Να απαγορεύεται η παραχώρηση ζώου ως ανταμοιβή ή πριμ (με βάσει το Ν. 2017/92). Όλοι έχουμε δει για παράδειγμα χρυσόψαρα να δίνονται ως δώρο στα λούνα-παρκ, ακόμη και σε οικογένειες που δεν είναι έτοιμες να φροντίσουν υπεύθυνα ένα κατοικίδιο. Ας βοηθήσουμε να εκλείψει το φαινόμενο. Τα ζώα δεν είναι ούτε δώρα, ούτε παιχνίδια.
Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
Παρ. 3: Ο Νομοθέτης γράφει «Να απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Πρέπει σε αυτό το σημείο να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψιν ότι με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει οικονομικό όφελος, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ζώα (π.χ. πόνυ και φίδια σε εκδηλώσεις, αρνάκια σε φάτνες κλπ.) με σκοπό την προσέλκυση παιδιών για φωτογράφιση και κατά συνέπεια πώληση άλλων προϊόντων. Επειδή το κέρδος δεν είναι άμεσο, δεν σημαίνει ότι τα ζώα αποφεύγουν το φόβο, την ταλαιπωρία και άρα την κακοποίηση.
Παρ. 8: «Η αρμόδια αρχή υποχρεούται σε άμεσο επιτόπιο έλεγχο το αργότερο εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας από τη λήψη της καταγγελίας». Δηλαδή αν πρόκειται για ένα λουνα-παρκ ή πανηγύρι το οποίο ταλαιπωρεί τα ζώα τις βραδινές ώρες και την επόμενη δε θα υπάρχει, μπορεί το όργανο να αρνηθεί να παραστεί για να διαπιστώσει την παράβαση την ίδια μέρα; Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι επιτόπιος, χωρίς συζήτηση, χωρίς παραθυράκια για τους παραβάτες.
Πρόταση για νέα προσθήκη: Να απαγορεύεται η παραχώρηση ζώου ως ανταμοιβή ή πριμ (με βάσει το Ν. 2017/92). Όλοι έχουμε δει για παράδειγμα χρυσόψαρα να δίνονται ως δώρο στα λούνα-παρκ, ακόμη και σε οικογένειες που δεν είναι έτοιμες να φροντίσουν υπεύθυνα ένα κατοικίδιο. Ας βοηθήσουμε να εκλείψει το φαινόμενο. Τα ζώα δεν είναι ούτε δώρα, ούτε παιχνίδια.
Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας. Παρ. 3: Ο Νομοθέτης γράφει «Να απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Πρέπει σε αυτό το σημείο να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψιν ότι με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει οικονομικό όφελος, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ζώα (π.χ. πόνυ και φίδια σε εκδηλώσεις, αρνάκια σε φάτνες κλπ.) με σκοπό την προσέλκυση παιδιών για φωτογράφιση και κατά συνέπεια πώληση άλλων προϊόντων. Επειδή το κέρδος δεν είναι άμεσο, δεν σημαίνει ότι τα ζώα αποφεύγουν το φόβο, την ταλαιπωρία και άρα την κακοποίηση.
Παρ. 8: «Η αρμόδια αρχή υποχρεούται σε άμεσο επιτόπιο έλεγχο το αργότερο εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας από τη λήψη της καταγγελίας». Δηλαδή αν πρόκειται για ένα λουνα-παρκ ή πανηγύρι το οποίο ταλαιπωρεί τα ζώα τις βραδινές ώρες και την επόμενη δε θα υπάρχει, μπορεί το όργανο να αρνηθεί να παραστεί για να διαπιστώσει την παράβαση την ίδια μέρα; Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι επιτόπιος, χωρίς συζήτηση, χωρίς παραθυράκια για τους παραβάτες.
Πρόταση για νέα προσθήκη: Να απαγορεύεται η παραχώρηση ζώου ως ανταμοιβή ή πριμ (με βάσει το Ν. 2017/92). Όλοι έχουμε δει για παράδειγμα χρυσόψαρα να δίνονται ως δώρο στα λούνα-παρκ, ακόμη και σε οικογένειες που δεν είναι έτοιμες να φροντίσουν υπεύθυνα ένα κατοικίδιο. Ας βοηθήσουμε να εκλείψει το φαινόμενο. Τα ζώα δεν είναι ούτε δώρα, ούτε παιχνίδια.
Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
Παρ. 3: Ο Νομοθέτης γράφει «Να απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Πρέπει σε αυτό το σημείο να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψιν ότι με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει οικονομικό όφελος, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ζώα (π.χ. πόνυ και φίδια σε εκδηλώσεις, αρνάκια σε φάτνες κλπ.) με σκοπό την προσέλκυση παιδιών για φωτογράφιση και κατά συνέπεια πώληση άλλων προϊόντων. Επειδή το κέρδος δεν είναι άμεσο, δεν σημαίνει ότι τα ζώα αποφεύγουν το φόβο, την ταλαιπωρία και άρα την κακοποίηση.
Παρ. 8: «Η αρμόδια αρχή υποχρεούται σε άμεσο επιτόπιο έλεγχο το αργότερο εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας από τη λήψη της καταγγελίας». Δηλαδή αν πρόκειται για ένα λουνα-παρκ ή πανηγύρι το οποίο ταλαιπωρεί τα ζώα τις βραδινές ώρες και την επόμενη δε θα υπάρχει, μπορεί το όργανο να αρνηθεί να παραστεί για να διαπιστώσει την παράβαση την ίδια μέρα; Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι επιτόπιος, χωρίς συζήτηση, χωρίς παραθυράκια για τους παραβάτες.
Πρόταση για νέα προσθήκη: Να απαγορεύεται η παραχώρηση ζώου ως ανταμοιβή ή πριμ (με βάσει το Ν. 2017/92). Όλοι έχουμε δει για παράδειγμα χρυσόψαρα να δίνονται ως δώρο στα λούνα-παρκ, ακόμη και σε οικογένειες που δεν είναι έτοιμες να φροντίσουν υπεύθυνα ένα κατοικίδιο. Ας βοηθήσουμε να εκλείψει το φαινόμενο. Τα ζώα δεν είναι ούτε δώρα, ούτε παιχνίδια.
Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
Παρ. 3: Ο Νομοθέτης γράφει «Να απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Πρέπει σε αυτό το σημείο να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψιν ότι με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει οικονομικό όφελος, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ζώα (π.χ. πόνυ και φίδια σε εκδηλώσεις, αρνάκια σε φάτνες κλπ.) με σκοπό την προσέλκυση παιδιών για φωτογράφιση και κατά συνέπεια πώληση άλλων προϊόντων. Επειδή το κέρδος δεν είναι άμεσο, δεν σημαίνει ότι τα ζώα αποφεύγουν το φόβο, την ταλαιπωρία και άρα την κακοποίηση.
Παρ. 8: «Η αρμόδια αρχή υποχρεούται σε άμεσο επιτόπιο έλεγχο το αργότερο εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας από τη λήψη της καταγγελίας». Δηλαδή αν πρόκειται για ένα λουνα-παρκ ή πανηγύρι το οποίο ταλαιπωρεί τα ζώα τις βραδινές ώρες και την επόμενη δε θα υπάρχει, μπορεί το όργανο να αρνηθεί να παραστεί για να διαπιστώσει την παράβαση την ίδια μέρα; Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι επιτόπιος, χωρίς συζήτηση, χωρίς παραθυράκια για τους παραβάτες.
Πρόταση για νέα προσθήκη: Να απαγορεύεται η παραχώρηση ζώου ως ανταμοιβή ή πριμ (με βάσει το Ν. 2017/92). Όλοι έχουμε δει για παράδειγμα χρυσόψαρα να δίνονται ως δώρο στα λούνα-παρκ, ακόμη και σε οικογένειες που δεν είναι έτοιμες να φροντίσουν υπεύθυνα ένα κατοικίδιο. Ας βοηθήσουμε να εκλείψει το φαινόμενο. Τα ζώα δεν είναι ούτε δώρα, ούτε παιχνίδια.
Παρ. 3: Ο Νομοθέτης γράφει «Να απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Πρέπει σε αυτό το σημείο να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψιν ότι με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει οικονομικό όφελος, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ζώα (π.χ. πόνυ και φίδια σε εκδηλώσεις, αρνάκια σε φάτνες κλπ.) με σκοπό την προσέλκυση παιδιών για φωτογράφιση και κατά συνέπεια πώληση άλλων προϊόντων. Επειδή το κέρδος δεν είναι άμεσο, δεν σημαίνει ότι τα ζώα αποφεύγουν το φόβο, την ταλαιπωρία και άρα την κακοποίηση.
Παρ. 8: «Η αρμόδια αρχή υποχρεούται σε άμεσο επιτόπιο έλεγχο το αργότερο εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας από τη λήψη της καταγγελίας». Δηλαδή αν πρόκειται για ένα λουνα-παρκ ή πανηγύρι το οποίο ταλαιπωρεί τα ζώα τις βραδινές ώρες και την επόμενη δε θα υπάρχει, μπορεί το όργανο να αρνηθεί να παραστεί για να διαπιστώσει την παράβαση την ίδια μέρα; Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι επιτόπιος, χωρίς συζήτηση, χωρίς παραθυράκια για τους παραβάτες.
Πρόταση για νέα προσθήκη: Να απαγορεύεται η παραχώρηση ζώου ως ανταμοιβή ή πριμ (με βάσει το Ν. 2017/92). Όλοι έχουμε δει για παράδειγμα χρυσόψαρα να δίνονται ως δώρο στα λούνα-παρκ, ακόμη και σε οικογένειες που δεν είναι έτοιμες να φροντίσουν υπεύθυνα ένα κατοικίδιο. Ας βοηθήσουμε να εκλείψει το φαινόμενο. Τα ζώα δεν είναι ούτε δώρα, ούτε παιχνίδια.
Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
Παρ. 3: Ο Νομοθέτης γράφει «Να απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Πρέπει σε αυτό το σημείο να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψιν ότι με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει οικονομικό όφελος, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ζώα (π.χ. πόνυ και φίδια σε εκδηλώσεις, αρνάκια σε φάτνες κλπ.) με σκοπό την προσέλκυση παιδιών για φωτογράφιση και κατά συνέπεια πώληση άλλων προϊόντων. Επειδή το κέρδος δεν είναι άμεσο, δεν σημαίνει ότι τα ζώα αποφεύγουν το φόβο, την ταλαιπωρία και άρα την κακοποίηση.
Παρ. 8: «Η αρμόδια αρχή υποχρεούται σε άμεσο επιτόπιο έλεγχο το αργότερο εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας από τη λήψη της καταγγελίας». Δηλαδή αν πρόκειται για ένα λουνα-παρκ ή πανηγύρι το οποίο ταλαιπωρεί τα ζώα τις βραδινές ώρες και την επόμενη δε θα υπάρχει, μπορεί το όργανο να αρνηθεί να παραστεί για να διαπιστώσει την παράβαση την ίδια μέρα; Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι επιτόπιος, χωρίς συζήτηση, χωρίς παραθυράκια για τους παραβάτες.
Πρόταση για νέα προσθήκη: Να απαγορεύεται η παραχώρηση ζώου ως ανταμοιβή ή πριμ (με βάσει το Ν. 2017/92). Όλοι έχουμε δει για παράδειγμα χρυσόψαρα να δίνονται ως δώρο στα λούνα-παρκ, ακόμη και σε οικογένειες που δεν είναι έτοιμες να φροντίσουν υπεύθυνα ένα κατοικίδιο. Ας βοηθήσουμε να εκλείψει το φαινόμενο. Τα ζώα δεν είναι ούτε δώρα, ούτε παιχνίδια.
Η χρησιμοποίηση ζώων σε Εκδηλώσεις στο πλαίσιο τήρησης λαϊκών ή τοπικών παραδόσεων οι οποίες δεν έχουν σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους εφόσον φέρουν βεβαίωση μη κακοποίησης από κτηνίατρο ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
Παρ. 3: Ο Νομοθέτης γράφει «Να απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Πρέπει σε αυτό το σημείο να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψιν ότι με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει οικονομικό όφελος, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ζώα (π.χ. πόνυ και φίδια σε εκδηλώσεις, αρνάκια σε φάτνες κλπ.) με σκοπό την προσέλκυση παιδιών για φωτογράφιση και κατά συνέπεια πώληση άλλων προϊόντων. Επειδή το κέρδος δεν είναι άμεσο, δεν σημαίνει ότι τα ζώα αποφεύγουν το φόβο, την ταλαιπωρία και άρα την κακοποίηση.
Παρ. 8: «Η αρμόδια αρχή υποχρεούται σε άμεσο επιτόπιο έλεγχο το αργότερο εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας από τη λήψη της καταγγελίας». Δηλαδή αν πρόκειται για ένα λουνα-παρκ ή πανηγύρι το οποίο ταλαιπωρεί τα ζώα τις βραδινές ώρες και την επόμενη δε θα υπάρχει, μπορεί το όργανο να αρνηθεί να παραστεί για να διαπιστώσει την παράβαση την ίδια μέρα; Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι επιτόπιος, χωρίς συζήτηση, χωρίς παραθυράκια για τους παραβάτες.
Πρόταση για νέα προσθήκη: Να απαγορεύεται η παραχώρηση ζώου ως ανταμοιβή ή πριμ (με βάσει το Ν. 2017/92). Όλοι έχουμε δει για παράδειγμα χρυσόψαρα να δίνονται ως δώρο στα λούνα-παρκ, ακόμη και σε οικογένειες που δεν είναι έτοιμες να φροντίσουν υπεύθυνα ένα κατοικίδιο. Ας βοηθήσουμε να εκλείψει το φαινόμενο. Τα ζώα δεν είναι ούτε δώρα, ούτε παιχνίδια.
Συμφωνώ με τις θεσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδιας
Η κυβέρνηση με αυτό το άρθρο αποκλείει τεράστια μερίδα πληθυσμού, ιδιαίτερα της επαρχίας που έχουν τα ζώα σαν οικογένεια τους και τιμούν τις θρησκευτικές κ λαογραφικές παραδόσεις. Οι ιδιοκτήτες των ζώων που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες εκδηλώσεις, δίχως οικονομικό όφελος, έχουν μεράκι την ενασχόληση τους με αυτά, είναι πραγματικοί φιλοζωοι κ δεν πρέπει να τους στερηθεί η συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις αυτές. Ορισμένες ελάχιστες κατακριτέες συμπεριφορές αποτελούν εξαίρεσεις κ δεν αντιπροσωπεύουν τη πλειοψηφία.Συνεπως είναι λάθος η απαγόρευση που θέτει το συγκεκριμένο άρθρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί.
Το εν λόγω άρθρο αποτελεί τη ταφόπλακα στις λαϊκές, λαογραφικές και θρησκευτικές παραδόσεις, στις οποίες αναπόσπαστο κομμάτι αποτελεί το ζώο. Τα μέλη των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στις εκδηλώσεις αυτές είναι πραγματικοί φιλοζωοι καθώς φροντίζουν τα ζώα με πολύ κόπο, δαπανώντας χρόνο και χρήμα ώστε να τα φροντίζουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα τα θεωρούν οικογένεια τους. Είναι κρίμα για τις ιδεοληψίες λίγων, υποτιθέμενων φιλοζωων οι οποίοι ουδέποτε είχαν την υποχρέωση φροντίδας κάποιου ζώου, να τιμωρούνται με το έτσι θέλω άνθρωποι οι οποίοι φροντίζουν αφενός την ευζωια των ζώων τους εδώ και πολλά χρόνια αφετέρου είναι θεματοφύλακες των παραδόσεων στους δύσκολους καιρούς που περνάμε.
Συνεπώς το εν λόγω άρθρο πρέπει να επιτρέπει τις εκδηλώσεις ως επιβράβευση στους κόπους αυτών των συλλόγων. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τα παραπάνω κ να μην επηρεάζεται από ανθρώπους που στη πραγματικότητα δεν έχουν ιδέα από ζώα αλλά και από τις συνθήκες της ελληνικής επαρχίας.
Η χρησιμοποίηση ζώων σε Εκδηλώσεις στο πλαίσιο τήρησης λαϊκών ή τοπικών παραδόσεων οι οποίες δεν έχουν σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους εφόσον φέρουν βεβαίωση μη κακοποίησης από κτηνίατρο ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ.
Ο νόμος αυτός ουσιαστικά καταργεί τις θρησκευτικές παραδόσεις , τα λαϊκά και λαογραφικά έθιμα της ελληνικής επαρχίας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρχει ασυδοσία και ανομία, αλλά θα ήταν χρήσιμο αντί να απαγορευθούν οι εκδηλώσεις να υπάρχει δυνατότητα χορήγησης βεβαίωσης από κτηνίατρο που να αποδεικνύεται η βλάβη της υγείας και η ταλαιπωρία των ζώων
Η κυβέρνηση με αυτό το άρθρο αποκλείει τεράστια μερίδα πληθυσμού, ιδιαίτερα της επαρχίας που έχουν τα ζώα σαν οικογένεια τους και τιμούν τις θρησκευτικές κ λαογραφικές παραδόσεις. Οι ιδιοκτήτες των ζώων που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες εκδηλώσεις, δίχως οικονομικό όφελος, έχουν μεράκι την ενασχόληση τους με αυτά, είναι πραγματικοί φιλοζωοι κ δεν πρέπει να τους στερηθεί η συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις αυτές. Ορισμένες ελάχιστες κατακριτέες συμπεριφορές αποτελούν εξαίρεσεις κ δεν αντιπροσωπεύουν τη πλειοψηφία.Συνεπως είναι λάθος η απαγόρευση που θέτει το συγκεκριμένο άρθρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί.
Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
Παρ. 3: Ο Νομοθέτης γράφει «Να απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Πρέπει σε αυτό το σημείο να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψιν ότι με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει οικονομικό όφελος, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ζώα (π.χ. πόνυ και φίδια σε εκδηλώσεις, αρνάκια σε φάτνες κλπ.) με σκοπό την προσέλκυση παιδιών για φωτογράφιση και κατά συνέπεια πώληση άλλων προϊόντων. Επειδή το κέρδος δεν είναι άμεσο, δεν σημαίνει ότι τα ζώα αποφεύγουν το φόβο, την ταλαιπωρία και άρα την κακοποίηση.
Παρ. 8: «Η αρμόδια αρχή υποχρεούται σε άμεσο επιτόπιο έλεγχο το αργότερο εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας από τη λήψη της καταγγελίας». Δηλαδή αν πρόκειται για ένα λουνα-παρκ ή πανηγύρι το οποίο ταλαιπωρεί τα ζώα τις βραδινές ώρες και την επόμενη δε θα υπάρχει, μπορεί το όργανο να αρνηθεί να παραστεί για να διαπιστώσει την παράβαση την ίδια μέρα; Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι επιτόπιος, χωρίς συζήτηση, χωρίς παραθυράκια για τους παραβάτες.
Πρόταση για νέα προσθήκη: Να απαγορεύεται η παραχώρηση ζώου ως ανταμοιβή ή πριμ (με βάσει το Ν. 2017/92). Όλοι έχουμε δει για παράδειγμα χρυσόψαρα να δίνονται ως δώρο στα λούνα-παρκ, ακόμη και σε οικογένειες που δεν είναι έτοιμες να φροντίσουν υπεύθυνα ένα κατοικίδιο. Ας βοηθήσουμε να εκλείψει το φαινόμενο. Τα ζώα δεν είναι ούτε δώρα, ούτε παιχνίδια.
Παρ. 3: Ο Νομοθέτης γράφει «Να απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Πρέπει σε αυτό το σημείο να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψιν ότι με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει οικονομικό όφελος, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ζώα (π.χ. πόνυ και φίδια σε εκδηλώσεις, αρνάκια σε φάτνες κλπ.) με σκοπό την προσέλκυση παιδιών για φωτογράφιση και κατά συνέπεια πώληση άλλων προϊόντων. Επειδή το κέρδος δεν είναι άμεσο, δεν σημαίνει ότι τα ζώα αποφεύγουν το φόβο, την ταλαιπωρία και άρα την κακοποίηση.
Παρ. 8: «Η αρμόδια αρχή υποχρεούται σε άμεσο επιτόπιο έλεγχο το αργότερο εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας από τη λήψη της καταγγελίας». Δηλαδή αν πρόκειται για ένα λουνα-παρκ ή πανηγύρι το οποίο ταλαιπωρεί τα ζώα τις βραδινές ώρες και την επόμενη δε θα υπάρχει, μπορεί το όργανο να αρνηθεί να παραστεί για να διαπιστώσει την παράβαση την ίδια μέρα; Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι επιτόπιος, χωρίς συζήτηση, χωρίς παραθυράκια για τους παραβάτες.
Πρόταση για νέα προσθήκη: Να απαγορεύεται η παραχώρηση ζώου ως ανταμοιβή ή πριμ (με βάσει το Ν. 2017/92). Όλοι έχουμε δει για παράδειγμα χρυσόψαρα να δίνονται ως δώρο στα λούνα-παρκ, ακόμη και σε οικογένειες που δεν είναι έτοιμες να φροντίσουν υπεύθυνα ένα κατοικίδιο. Ας βοηθήσουμε να εκλείψει το φαινόμενο. Τα ζώα δεν είναι ούτε δώρα, ούτε παιχνίδια.
Κατά μέτωπο επίθεση σε παραδώσεις, έθιμα, λαϊκά και θρησκευτικά δρώμενα …..χμε πρόσχημα τα φιλοζωικά μας αισθήματα.
Παρ. 3: Ο Νομοθέτης γράφει «Να απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Πρέπει σε αυτό το σημείο να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψιν ότι με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει οικονομικό όφελος, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ζώα (π.χ. πόνυ και φίδια σε εκδηλώσεις, αρνάκια σε φάτνες κλπ.) με σκοπό την προσέλκυση παιδιών για φωτογράφιση και κατά συνέπεια πώληση άλλων προϊόντων. Επειδή το κέρδος δεν είναι άμεσο, δεν σημαίνει ότι τα ζώα αποφεύγουν το φόβο, την ταλαιπωρία και άρα την κακοποίηση.
Παρ. 8: «Η αρμόδια αρχή υποχρεούται σε άμεσο επιτόπιο έλεγχο το αργότερο εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας από τη λήψη της καταγγελίας». Δηλαδή αν πρόκειται για ένα λουνα-παρκ ή πανηγύρι το οποίο ταλαιπωρεί τα ζώα τις βραδινές ώρες και την επόμενη δε θα υπάρχει, μπορεί το όργανο να αρνηθεί να παραστεί για να διαπιστώσει την παράβαση την ίδια μέρα; Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι επιτόπιος, χωρίς συζήτηση, χωρίς παραθυράκια για τους παραβάτες.
Πρόταση για νέα προσθήκη: Να απαγορεύεται η παραχώρηση ζώου ως ανταμοιβή ή πριμ (με βάσει το Ν. 2017/92). Όλοι έχουμε δει για παράδειγμα χρυσόψαρα να δίνονται ως δώρο στα λούνα-παρκ, ακόμη και σε οικογένειες που δεν είναι έτοιμες να φροντίσουν υπεύθυνα ένα κατοικίδιο. Ας βοηθήσουμε να εκλείψει το φαινόμενο. Τα ζώα δεν είναι ούτε δώρα, ούτε παιχνίδια.
Παρ. 3: Ο Νομοθέτης γράφει «Να απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Πρέπει σε αυτό το σημείο να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψιν ότι με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει οικονομικό όφελος, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ζώα (π.χ. πόνυ και φίδια σε εκδηλώσεις, αρνάκια σε φάτνες κλπ.) με σκοπό την προσέλκυση παιδιών για φωτογράφιση και κατά συνέπεια πώληση άλλων προϊόντων. Επειδή το κέρδος δεν είναι άμεσο, δεν σημαίνει ότι τα ζώα αποφεύγουν το φόβο, την ταλαιπωρία και άρα την κακοποίηση.
Παρ. 8: «Η αρμόδια αρχή υποχρεούται σε άμεσο επιτόπιο έλεγχο το αργότερο εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας από τη λήψη της καταγγελίας». Δηλαδή αν πρόκειται για ένα λουνα-παρκ ή πανηγύρι το οποίο ταλαιπωρεί τα ζώα τις βραδινές ώρες και την επόμενη δε θα υπάρχει, μπορεί το όργανο να αρνηθεί να παραστεί για να διαπιστώσει την παράβαση την ίδια μέρα; Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι επιτόπιος, χωρίς συζήτηση, χωρίς παραθυράκια για τους παραβάτες.
Πρόταση για νέα προσθήκη: Να απαγορεύεται η παραχώρηση ζώου ως ανταμοιβή ή πριμ (με βάσει το Ν. 2017/92). Όλοι έχουμε δει για παράδειγμα χρυσόψαρα να δίνονται ως δώρο στα λούνα-παρκ, ακόμη και σε οικογένειες που δεν είναι έτοιμες να φροντίσουν υπεύθυνα ένα κατοικίδιο. Ας βοηθήσουμε να εκλείψει το φαινόμενο. Τα ζώα δεν είναι ούτε δώρα, ούτε παιχνίδια.
Διαφωνώ να προτείνονται τέτοιου είδους απαγορεύσεις και επεμβάσεις σε λαϊκές και θρησκευτικές εκδηλώσεις οι οποίες σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και κουλτούρα χιλιάδων ανθρώπων χωρίς κανένας να τους έχει ρωτήσει .
Μισάνθρωποι με την μάσκα του φιλόζωου θα καταγγέλλουν τον καθένα αδιαφορώντας για το μεγαλείο ψυχής και επικοινωνίας που πρέπει να έχει ο καθείς μας για να συμμετέχει με το ζωντανό του σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.
Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
Παρ. 3: Ο Νομοθέτης γράφει «Να απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Πρέπει σε αυτό το σημείο να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψιν ότι με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει οικονομικό όφελος, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ζώα (π.χ. πόνυ και φίδια σε εκδηλώσεις, αρνάκια σε φάτνες κλπ.) με σκοπό την προσέλκυση παιδιών για φωτογράφιση και κατά συνέπεια πώληση άλλων προϊόντων. Επειδή το κέρδος δεν είναι άμεσο, δεν σημαίνει ότι τα ζώα αποφεύγουν το φόβο, την ταλαιπωρία και άρα την κακοποίηση.
Παρ. 8: «Η αρμόδια αρχή υποχρεούται σε άμεσο επιτόπιο έλεγχο το αργότερο εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας από τη λήψη της καταγγελίας». Δηλαδή αν πρόκειται για ένα λουνα-παρκ ή πανηγύρι το οποίο ταλαιπωρεί τα ζώα τις βραδινές ώρες και την επόμενη δε θα υπάρχει, μπορεί το όργανο να αρνηθεί να παραστεί για να διαπιστώσει την παράβαση την ίδια μέρα; Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι επιτόπιος, χωρίς συζήτηση, χωρίς παραθυράκια για τους παραβάτες.
Πρόταση για νέα προσθήκη: Να απαγορεύεται η παραχώρηση ζώου ως ανταμοιβή ή πριμ (με βάσει το Ν. 2017/92). Όλοι έχουμε δει για παράδειγμα χρυσόψαρα να δίνονται ως δώρο στα λούνα-παρκ, ακόμη και σε οικογένειες που δεν είναι έτοιμες να φροντίσουν υπεύθυνα ένα κατοικίδιο. Ας βοηθήσουμε να εκλείψει το φαινόμενο. Τα ζώα δεν είναι ούτε δώρα, ούτε παιχνίδια.
Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
Παρ. 3: Ο Νομοθέτης γράφει «Να απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Πρέπει σε αυτό το σημείο να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψιν ότι με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει οικονομικό όφελος, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ζώα (π.χ. πόνυ και φίδια σε εκδηλώσεις, αρνάκια σε φάτνες κλπ.) με σκοπό την προσέλκυση παιδιών για φωτογράφιση και κατά συνέπεια πώληση άλλων προϊόντων. Επειδή το κέρδος δεν είναι άμεσο, δεν σημαίνει ότι τα ζώα αποφεύγουν το φόβο, την ταλαιπωρία και άρα την κακοποίηση.
Παρ. 8: «Η αρμόδια αρχή υποχρεούται σε άμεσο επιτόπιο έλεγχο το αργότερο εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας από τη λήψη της καταγγελίας». Δηλαδή αν πρόκειται για ένα λουνα-παρκ ή πανηγύρι το οποίο ταλαιπωρεί τα ζώα τις βραδινές ώρες και την επόμενη δε θα υπάρχει, μπορεί το όργανο να αρνηθεί να παραστεί για να διαπιστώσει την παράβαση την ίδια μέρα; Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι επιτόπιος, χωρίς συζήτηση, χωρίς παραθυράκια για τους παραβάτες.
Πρόταση για νέα προσθήκη: Να απαγορεύεται η παραχώρηση ζώου ως ανταμοιβή ή πριμ (με βάσει το Ν. 2017/92). Όλοι έχουμε δει για παράδειγμα χρυσόψαρα να δίνονται ως δώρο στα λούνα-παρκ, ακόμη και σε οικογένειες που δεν είναι έτοιμες να φροντίσουν υπεύθυνα ένα κατοικίδιο. Ας βοηθήσουμε να εκλείψει το φαινόμενο. Τα ζώα δεν είναι ούτε δώρα, ούτε παιχνίδια.
Περιμένω έστω και τελευταία στιγμή ο Πρωθυπουργός μας να αποσύρει αυτό το άθλιο Νομοσχέδιο. Ένα Νομοσχέδιο που εξυπηρετεί μόνο και μόνο τα συμφέροντα αυτών που δεν αγαπούν πραγματικά τα ζώα.
Ελπίζω σε μεγάλη νίκη της αληθινής και πραγματικής ζωοφιλίας αφήνοντας πίσω τους εγωισμούς , την κερδοσκοπία και την εκμετάλλευση αυτών των αθώων πλασμάτων.
Παρ. 3: Ο Νομοθέτης γράφει «Να απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Πρέπει σε αυτό το σημείο να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψιν ότι με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει οικονομικό όφελος, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ζώα (π.χ. πόνυ και φίδια σε εκδηλώσεις, αρνάκια σε φάτνες κλπ.) με σκοπό την προσέλκυση παιδιών για φωτογράφιση και κατά συνέπεια πώληση άλλων προϊόντων. Επειδή το κέρδος δεν είναι άμεσο, δεν σημαίνει ότι τα ζώα αποφεύγουν το φόβο, την ταλαιπωρία και άρα την κακοποίηση.
Παρ. 8: «Η αρμόδια αρχή υποχρεούται σε άμεσο επιτόπιο έλεγχο το αργότερο εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας από τη λήψη της καταγγελίας». Δηλαδή αν πρόκειται για ένα λουνα-παρκ ή πανηγύρι το οποίο ταλαιπωρεί τα ζώα τις βραδινές ώρες και την επόμενη δε θα υπάρχει, μπορεί το όργανο να αρνηθεί να παραστεί για να διαπιστώσει την παράβαση την ίδια μέρα; Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι επιτόπιος, χωρίς συζήτηση, χωρίς παραθυράκια για τους παραβάτες.
Πρόταση για νέα προσθήκη: Να απαγορεύεται η παραχώρηση ζώου ως ανταμοιβή ή πριμ (με βάσει το Ν. 2017/92). Όλοι έχουμε δει για παράδειγμα χρυσόψαρα να δίνονται ως δώρο στα λούνα-παρκ, ακόμη και σε οικογένειες που δεν είναι έτοιμες να φροντίσουν υπεύθυνα ένα κατοικίδιο. Ας βοηθήσουμε να εκλείψει το φαινόμενο. Τα ζώα δεν είναι ούτε δώρα, ούτε παιχνίδια.
ΣΥΝΦΩΝΩ ΝΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΦΠΟ
ΣΥΜΦΩΝΩ απόλυτα με την Ο.ΖΩ.ΣΩ.ΕΛ
ΟΧΙ ΣΤΟ Ν/Σ
Εδώ και τώρα απόσυρση του Ν/Σ και επανάληψη των συζητήσεων μα τους καθείς αρμοδίους και όχι με τους άσχετους και επικίνδυνους <>