1. Αρμόδια αρχή για τη θέσπιση και παρακολούθηση της εφαρμογής των κανόνων αναφορικά με την υγεία των ζώων, την κτηνιατρική δημόσια υγεία, την παρακολούθηση των ζωονόσων και των ζωογόνων παραγόντων σύμφωνα με το π.δ. 41/2006 (Α΄ 44) και την οδηγία 2003/99/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Νοεμβρίου 2003, για την παρακολούθηση των ζωονόσων και των ζωονοσογόνων παραγόντων, για την τροποποίηση της απόφασης 90/424/ΕΟΚ του Συμβουλίου και την κατάργηση της οδηγίας 92/117/ΕΟΚ του Συμβουλίου (L 325) είναι η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τα ειδικώς οριζόμενα στο άρθρο 7 του π.δ. 97/2017 (Α΄ 138).
2. Αρμόδιες αρχές για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων εντοπίζονται τα αδέσποτα ζώα, κατά τα ειδικώς οριζόμενα στο άρθρο 7. Οι δήμοι έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Την περιοδική σύνταξη και υποβολή προς έγκριση στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών επιχειρησιακού προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει τις αναγκαίες δράσεις για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των δήμων που θεσπίζονται με τον παρόντα προς τον σκοπό της ευζωίας και της αποτελεσματικής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων εντός των διοικητικών ορίων κάθε δήμου. Κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα συνοδεύεται από προϋπολογισμό των επιμέρους κονδυλίων που απαιτούνται για την υλοποίησή του, καθώς και από το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάθε δράσης.
(β) Τη συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με στόχο ιδίως (βα) την αποτελεσματική υλοποίηση προγραμμάτων περισυλλογής και φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε κατάλληλα διαμορφωμένα καταφύγια που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Καταφυγίων της παρ. 23 του άρθρου 3, (ββ) τον εμβολιασμό και τη σήμανση αδέσποτων ζώων, (βγ) την περίθαλψη με υποστήριξη κτηνιάτρου των ασθενών ή τραυματισμένων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, (βδ) τη μέριμνα για την υιοθεσία τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ή την επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον και (βε) την εν γένει υλοποίηση κάθε σχετικής δράσης προς τον σκοπό της επίτευξης των στόχων του παρόντος νόμου.
(γ) Τη σύνταξη και την υποβολή προς έγκριση στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών προτάσεων εκπαιδευτικών προγραμμάτων προστασίας αδέσποτων ζώων για τις ανάγκες ενημέρωσης και τεχνικής κατάρτισης των απασχολούμενων υπαλλήλων του δήμου.
(δ) Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία και την ευζωία των ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων και αδέσποτων, και γενικότερα στην προαγωγή της φιλοζωίας.
(ε) Την υποβολή ετήσιας αναφοράς στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με την πρόοδο υλοποίησης των εγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων και δράσεων που συνοδεύεται από απολογισμό της απορρόφησης των επιμέρους κονδυλίων. Η χρηματοδότηση των δήμων σύμφωνα με το άρθρο 8 δύναται να εξαρτάται από την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής των εγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων και των εν γένει δράσεων κάθε δήμου.
3. Αρμόδια αρχή για την εποπτεία της εφαρμογής των επιχειρησιακών προγραμμάτων περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων από δεσποζόμενα που εκπονούν οι δήμοι σύμφωνα με την παρ. 2 είναι το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο ανατίθενται και ο συντονισμός και η ευθύνη για τη γενικότερη πρόοδο στο θέμα της αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους δήμους. Το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ιδίως τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Τη συνολική ευθύνη για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά στη μέριμνα για τα ζώα συντροφιάς και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, την εποπτεία και τον συντονισμό των προγραμμάτων διαχείρισης αδέσποτων ζώων από τους δήμους και τον καθορισμό των κατάλληλων πρακτικών για τη διαχείριση του αριθμού των αδέσποτων ζώων.
(β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:
(βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων,
(ββ) την ηλεκτρονική σήμανση των αδέσποτων ζώων και την καταγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς,
(βγ) την κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων ζώων,
(βδ) την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, καθώς και τη φιλοξενία τους σε καταφύγια και ανάδοχους,
(βε) την υιοθεσία αδέσποτων ζώων,
(βστ) τη μέριμνα και την παρακολούθηση των αδέσποτων ζώων τα οποία έχουν εμβολιαστεί, στειρωθεί ή σημανθεί ηλεκτρονικά και έχουν επανενταχθεί στο οικείο περιβάλλον εντός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο περισυλλέχθηκαν.
4. Αρμόδιοι φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς ορίζονται οι κτηνίατροι που πληρούν τους όρους των παρ. 6 και 7 του άρθρου 4. Οι φορείς αυτοί έχουν τις κάτωθι αρμοδιότητες:
(α) Τη διενέργεια της σήμανσης σε σκύλους και γάτες με χρήση των κατάλληλων μέσων ηλεκτρονικής σήμανσης, την καταχώρηση των στοιχείων των ζώων αυτών και των ιδιοκτητών τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, καθώς και τη διαρκή ενημέρωσή του Μητρώου αυτού.
(β) Την ενημέρωση του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου του ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 4.
(γ) Την έκδοση και την υπογραφή εκτυπωμένου αντιγράφου από το ηλεκτρονικό βιβλιάριο του ζώου σε κάθε περίπτωση που το χρειάζεται ο ιδιοκτήτης.
(δ) Την έκδοση διαβατηρίου (εγγράφου ταυτοποίησης) του ζώου συντροφιάς σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 577/2013 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2013 για τα υποδείγματα εγγράφων ταυτοποίησης σχετικά με τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις σκύλων, γατών και ικτίδων, την κατάρτιση καταλόγων εδαφών και τρίτων χωρών, καθώς και τη μορφή, τη διάταξη και τις γλωσσικές απαιτήσεις των δηλώσεων που πιστοποιούν τη συμμόρφωση με ορισμένους όρους οι οποίοι προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 576/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και την καταχώρηση του αριθμού διαβατηρίου στο αρχείο του ζώου στο ΕΜΖΣ.
(ε) Τη μέριμνα για την ενημέρωση, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, των ιδιοκτητών για τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στον παρόντα.
5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.
(β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
(γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.
6. Αρμόδια όργανα ελέγχου και βεβαίωσης των παραβάσεων του άρθρου 22 είναι οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Δασικής Υπηρεσίας, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων που εξουσιοδοτούνται από τη Δασική Υπηρεσία.
7. Αρμόδιος φορέας για τη δημιουργία, την τήρηση και τη διαχείριση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και των επιμέρους Μητρώων που περιλαμβάνονται σε αυτό ορίζεται το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και με το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.
Το 2 (β) να γίνει «2 (β) ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ συνεργασία με ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ φιλοζωικά…».
Αν ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να συνεργάζεται με ΟΛΕΣ τις νόμιμες φιλοζωικές οργανώσεις (πράγμα που ισχύει ως τώρα), τότε θα επιλέξει αυτές που «πάνε με τα νερά του», δεν τον πιέζουν να εφαρμόσει το Νόμο, καλύπτουν τα κακώς κείμενα και συχνά δέχονται «ανταλλάγματα».
Η αρμοδιότητα του 5 (γ) να πάει ΣΤΗΝ 5ΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ η οποία θα πρέπει να αναφέρεται/συνεργάζεται καθημερινά απευθείας με το Υπουργείο. Δήμοι και Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.
Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠΟ.
Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
• Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
Ως αρμόδια αρχή για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι και συνεργάζονται με τα φιλοζωικά σωματεία. Θεωρούμε πρωτίστως απαραίτητη τη συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ), διότι διαχειρίζεται ένα τεράστιο αρχείο γενεαλογικών χαρτών των καθαρόαιμων σκύλων και είναι το επίσημα αναγνωρισμένο Κυνολογικό όργανο της χώρας με τεράστια εμπειρία και συνεισφορά με την ιδιότητα του και στην απάλειψη των αδέσποτων ζώων. Σημαντικής σημασίας θα ήταν και η συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις (ΚΣΕ) ως εκπρόσωποι πολλών χιλιάδων ιδιοκτητών σκύλων εργασίας κυνηγετικής φύσης.
Τάσσομαι υπέρ των θέσεων της ΟΖΩΣΩΕΛ
ΟΧΙ ΣΤΟ Ν/Σ…
Άρθρο 3 Αρμόδιες αρχές
Παρ. 2(β), 2(βα): Οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν την υποχρέωση συνεργασίας με τα νόμιμα φιλοζωικά σωματεία και η φιλοξενία των ζώων δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στα καταφύγια, αλλά μέσω του ρόλου του Αναδόχου, να επιτρέπεται και στα σπίτια των εθελοντών και μελών του σωματείου. Ας μην ξεχνάμε ότι ζώα που χρήζουν παρακολούθησης (όπως π.χ., τραυματισμένα, φοβικά, κουτάβια, γατάκια), αλλά και τα ζώα που δεν μπορούν να παραμείνουν σε κλουβί (όπως π.χ., οι γάτες), φιλοξενούνται ιδανικά και για ευνόητους λόγους εντός σπιτιού.
Παρ 3 (βα): Το Τμήμα Προστασίας Ζώων […] έχει την αρμοδιότητα να μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για τη στείρωση των αδέσποτων ζώων. Ίσως θα έπρεπε να προσδιορίζεται ότι η αναφορά στα ζώα, αφορά τόσο σκύλους, όσο και γάτες. Επίσης, η στείρωση των ζώων οφείλει να λαμβάνει χώρα όλο το χρόνο κι όχι ανά διαστήματα (επειδή για παράδειγμα οι υπάλληλοι του Δήμου θέλουν να πάνε διακοπές και οι στειρώσεις σταματούν αυτομάτως για μήνες).
Για το φιλοζωικό σωματείο Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
ς αρμόδια αρχή για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι και συνεργάζονται με τα φιλοζωικά σωματεία. Θεωρούμε πρωτίστως απαραίτητη τη συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ), διότι διαχειρίζεται ένα τεράστιο αρχείο γενεαλογικών χαρτών των καθαρόαιμων σκύλων και είναι το επίσημα αναγνωρισμένο Κυνολογικό όργανο της χώρας με τεράστια εμπειρία και συνεισφορά με την ιδιότητα του και στην απάλειψη των αδέσποτων ζώων. Σημαντικής σημασίας θα ήταν και η συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις (ΚΣΕ) ως εκπρόσωποι πολλών χιλιάδων ιδιοκτητών σκύλων εργασίας κυνηγετικής
Ως αρμόδια αρχή για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι και συνεργάζονται με τα φιλοζωικά σωματεία. Θεωρούμε πρωτίστως απαραίτητη τη συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ), διότι διαχειρίζεται ένα τεράστιο αρχείο γενεαλογικών χαρτών των καθαρόαιμων σκύλων και είναι το επίσημα αναγνωρισμένο Κυνολογικό όργανο της χώρας με τεράστια εμπειρία και συνεισφορά με την ιδιότητα του και στην απάλειψη των αδέσποτων ζώων. Σημαντικής σημασίας θα ήταν και η συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις (ΚΣΕ) ως εκπρόσωποι πολλών χιλιάδων ιδιοκτητών σκύλων εργασίας κυνηγετικής φύσης.
To 2 (β) να γίνει «2 (β) ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ …», διαφορετικά συνεχίζεται η ομηρία των φιλοζωικών από τους Δήμους
Η αρμοδιότητα του 5 (γ) να πάει ΣΤΗΝ 5ΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ η οποία θα πρέπει να αναφέρεται/συνεργάζεται καθημερινά απευθείας με το Υπουργείο. Δήμοι και Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.
Στην παράγραφο 3 αναφέρονται τα στοιχεία των σκύλων και γατών που πρέπει να καταχωρηθούν στο ΕΜΖΣ. Απαραίτητο στοιχείο πιστεύουμε ότι είναι για τις καθαρόαιμες φυλές, ο αριθμός πεντιγκρί και όχι η φωτογραφία του σκύλου, διότι οι φωτογραφίες δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα.
β) Στην παράγραφο 4, πιστεύουμε ότι στην πρόσβαση στο ΕΜΖΣ και στο κομμάτι που του αναλογεί, θα πρέπει να έχει και ο ΚΟΕ και όχι μόνο οι φιλοζωικές οργανώσεις. Αυτό σημαίνει διαχωρισμός των κοινωνικών ομάδων και των κυνόφιλων – φιλόζωων και θέτει την εποπτεία μονόπλευρα , με αποτέλεσμα ο έλεγχος από τη μεριά του ΚΟΕ σε πολλές περιπτώσεις να είναι αναγκαίος αλλά δύσκολος και χρονοβόρος. Σημειώνουμε ότι με βάση την παράγραφο 8 του άρθρου 4, πρόσβαση στο ΕΜΖΣ μπορεί να έχει και ο ιδιοκτήτης ζώου, αποκλειστικά και μόνο για αυτό, αλλά όχι ο ΚΟΕ για τα χιλιάδες καθαρόαιμα σκυλιά που εκπροσωπεί.
α) Ως αρμόδια αρχή για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι και συνεργάζονται με τα φιλοζωικά σωματεία. Θεωρούμε πρωτίστως απαραίτητη τη συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ), διότι διαχειρίζεται ένα τεράστιο αρχείο γενεαλογικών χαρτών των καθαρόαιμων σκύλων και είναι το επίσημα αναγνωρισμένο Κυνολογικό όργανο της χώρας με τεράστια εμπειρία και συνεισφορά με την ιδιότητα του και στην απάλειψη των αδέσποτων ζώων. Σημαντικής σημασίας θα ήταν και η συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις (ΚΣΕ) ως εκπρόσωποι πολλών χιλιάδων ιδιοκτητών σκύλων εργασίας κυνηγετικής φύσης.
4) Άρθρο 4
α) Στην παράγραφο 3 αναφέρονται τα στοιχεία των σκύλων και γατών που πρέπει να καταχωρηθούν στο ΕΜΖΣ. Απαραίτητο στοιχείο πιστεύουμε ότι είναι για τις καθαρόαιμες φυλές, ο αριθμός πεντιγκρί και όχι η φωτογραφία του σκύλου, διότι οι φωτογραφίες δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα.
β) Στην παράγραφο 4, πιστεύουμε ότι στην πρόσβαση στο ΕΜΖΣ και στο κομμάτι που του αναλογεί, θα πρέπει να έχει και ο ΚΟΕ και όχι μόνο οι φιλοζωικές οργανώσεις. Αυτό σημαίνει διαχωρισμός των κοινωνικών ομάδων και των κυνόφιλων – φιλόζωων και θέτει την εποπτεία μονόπλευρα , με αποτέλεσμα ο έλεγχος από τη μεριά του ΚΟΕ σε πολλές περιπτώσεις να είναι αναγκαίος αλλά δύσκολος και χρονοβόρος. Σημειώνουμε ότι με βάση την παράγραφο 8 του άρθρου 4, πρόσβαση στο ΕΜΖΣ μπορεί να έχει και ο ιδιοκτήτης ζώου, αποκλειστικά και μόνο για αυτό, αλλά όχι ο ΚΟΕ για τα χιλιάδες καθαρόαιμα σκυλιά που εκπροσωπεί.
2(Β) Συνεργασία θα υπάρχει μόνο με τα σωματεία που έχουν αδειοδοτημένα καταφύγια;;;
Όλα τα άλλα σωματεία με πλούσια και πολυεπίπεδη δράση θα είναι εκτός επειδή δεν έχουν τους πόρους να ιδρύσουν και να συντηρούν καταφύγια; ή γιατί δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί το πολύ καλόκατάτα άλλα κατσφύγιο που έχουν λόγω χωροθέτησης? ;;Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ
α) Θεωρούμε ότι η αναγνώριση της ερασιτεχνικής εκτροφής μη εμπορικού χαρακτήρα και η επίσημη αναφορά της στο άρθρο, είναι υψίστης σημασίας για την κυνοφιλία της χώρας μας και ειδικά για τη βελτίωση και διαιώνιση των επιχώριων φυλών, των καθαρόαιμων φυλών και των σκύλων εργασίας. Κατά τη γνώμη μας πρέπει να υπάρξει αναφορά και συγκεκριμένη επεξήγηση της ιδιότητας του ερασιτέχνη εκτροφέα, με τρόπο τέτοιο που να διαχωρίζει σαφώς τι υποχρεώσεις και το σκοπό της εκτροφής αυτής, από την επαγγελματική εκτροφή.
β) Προβλέπεται από το νομοσχέδιο υπομητρώο φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων και ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος και όλοι οι όμιλοι φυλών δε βλέπουμε να έχουν καμία θέση σε αυτό. Ο ΚΟΕ και οι όμιλοι φυλών είναι εγκεκριμένοι από το κράτος και είναι οι κύριοι εκπρόσωποι χιλιάδων σκύλων καθαρόαιμων φυλών και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έχουν ουσιαστική συμμετοχή στο νομοσχέδιο αυτό και στην «παρακολούθηση» των ζώων συντροφιάς.
Σχολιάζω στο Αρθρο 3 τα εξής:
Να προστεθεί στις συνεργασίες με τις αρμόδιες αρχές ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) και κατ’ επέκταση οι αναγνωρισμένοι Όμιλοι Καθαρόαιμων Φυλών, δεδομένου ότι ελέγχουν πλήρως και τηρούν μητρώα ΟΛΩΝ των καθαρόαιμων ζώων της χώρας και των ιδιοκτητών τους.
(το σχόλιο κατατίθεται σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό και Περιβαλλοντικό σύλλογο Καπανδριτίου Πολυδενδρίου).
(α) Η πλειοψηφία των Δήμων διαπιστωμένα δεν έχει τη δυνατότητα κατάρτισης ενός επιχειρησιακού προγράμματος με συνοδό παράρτημα προϋπολογισμού. Προτείνεται λοιπόν η σύνταξη και διάθεση στους Δήμους ενός πρότυπου υποδείγματος επιχειρησιακού προγράμματος (αρχείο word με προκαθορισμένα πεδία) και προτύπου προϋπολογισμού (αρχείο Excel), από την Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών που άλλωστε θα εξυπηρετήσει και τον σκοπό ενιαίας παρακολούθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων ανά την επικράτεια και εξαγωγής στατιστικών στοιχείων, χρήσιμων για τον μελλοντικό αποτελεσματικότερο προγραμματισμό.
(ε) Επίσης να διατεθεί στους Δήμους από τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών πρότυπο αρχείο ετήσια αναφορά με προκαθορισμένα ποσοτικά και ποιοτικά πεδία
Παρ. 5 Διαπιστωμένα προκύπτει αδυναμία εφαρμογής ελέγχου όταν υπάρχει συναρμοδιότητα. Προτείνεται ο οικείος Δήμος να φέρει την ευθύνη του αυτοελέγχου και συμπληρωματικά του ελέγχου του από τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών δια της ετήσιας αναφοράς που υποβάλει.
Λέμε όχι στο νομοσχέδιο
Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
• Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
Το 5(γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.
Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.
Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
• Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
Το 2 (β) να γίνει «2 (β) ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ συνεργασία με ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ φιλοζωικά…».
Αν ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να συνεργάζεται με ΟΛΕΣ τις νόμιμες φιλοζωικές οργανώσεις (πράγμα που ισχύει ως τώρα), τότε θα επιλέξει αυτές που «πάνε με τα νερά του», δεν τον πιέζουν να εφαρμόσει το Νόμο, καλύπτουν τα κακώς κείμενα και συχνά δέχονται «ανταλλάγματα».
Η αρμοδιότητα του 5 (γ) να πάει ΣΤΗΝ 5ΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ η οποία θα πρέπει να αναφέρεται/συνεργάζεται καθημερινά απευθείας με το Υπουργείο. Δήμοι και Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.
Η παρ. 2 (β) θα πρέπει να αναφέρει «ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ συνεργασία με ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ φιλοζωικά Σωματεία…»: Αν ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να συνεργάζεται με ΟΛΕΣ τις νόμιμες φιλοζωικές οργανώσεις (πράγμα που ισχύει ως τώρα), τότε θα επιλέξει αυτές που «πάνε με τα νερά του», δεν τον πιέζουν να εφαρμόσει το Νόμο, καλύπτουν τα κακώς κείμενα και συχνά δέχονται «ανταλλάγματα». Έχει αποδειχθεί, δυστυχώς, ότι παρασύρονται και οι μόνιμοι Δημοτικοί υπάλληλοι από την νοοτροπία των πολιτικών στους Δήμους (νοοτροπία της «αρπαχτής»), ενώ θα ελπίζουμε πάντα να συμβαίνει το αντίστροφο και οι μόνιμοι Δημοτικοί (και Δημόσιοι) υπάλληλοι να είναι αδέκαστοι, όπως ορίζει το Σύνταγμα!
Στην παρ. 5 (γ) που αναφέρει για «Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.» : θα πρέπει η αρμοδιότητα να πάει ΣΤΗΝ 5ΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ η οποία θα πρέπει να αναφέρεται/συνεργάζεται καθημερινά απευθείας με το Υπουργείο. Δήμοι και Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς, για τους λόγους τουλάχιστον που αναφέρονται παραπάνω.
Η παρ. 2 (β) θα πρέπει να αναφέρει «ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ συνεργασία με ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ φιλοζωικά Σωματεία…»: Αν ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να συνεργάζεται με ΟΛΕΣ τις νόμιμες φιλοζωικές οργανώσεις (πράγμα που ισχύει ως τώρα), τότε θα επιλέξει αυτές που «πάνε με τα νερά του», δεν τον πιέζουν να εφαρμόσει το Νόμο, καλύπτουν τα κακώς κείμενα και συχνά δέχονται «ανταλλάγματα». Έχει αποδειχθεί, δυστυχώς, ότι παρασύρονται και οι μόνιμοι Δημοτικοί υπάλληλοι από την νοοτροπία των πολιτικών στους Δήμους (νοοτροπία της «αρπαχτής»), ενώ θα ελπίζουμε πάντα να συμβαίνει το αντίστροφο και οι μόνιμοι Δημοτικοί (και Δημόσιοι) υπάλληλοι να είναι αδέκαστοι, όπως ορίζει το Σύνταγμα!
Στην παρ. 5 (γ) που αναφέρει για «Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.» : θα πρέπει η αρμοδιότητα να πάει ΣΤΗΝ 5ΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ η οποία θα πρέπει να αναφέρεται/συνεργάζεται καθημερινά απευθείας με το Υπουργείο. Δήμοι και Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς, για τους λόγους τουλάχιστον που αναφέρονται παραπάνω.
Η δημόσια συζήτηση γίνεται για ένα νόμο σχετικό με την υγεία και την ευζωία των ζώων συντροφιάς , από τον οποίο απουσιάζει το μόνο, κατά τη κοινή λογική, αρμόδιο υπουργείο, το Υπουργείο Υγείας. Το Υπουργείο στο οποίο θα πρέπει να υπάγονται η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και όλες οι κατά τόπους διευθύνσεις κτηνιατρικής και Κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι το Υπουργείο Υγείας. Οι Κτηνίατροι θεωρούνται σε όλες τις προηγμένες χώρες επιστήμονες υγείας, είναι απόφοιτοι σχολών Επιστημών Υγείας στη χώρα μας και ο επαγγελματικός και κοινωνικός ρόλος τους, όπως προαναφέρθηκε, είναι η προάσπιση της υγείας και της ευζωίας των ζώων καθώς και της Δημόσιας υγείας. Συνεπώς, το αρμόδιο υπουργείο για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να είναι το υπουργείο Υγείας και τα Υπουργεία ΥΠΑΑΤ, Υπουργείο Εσωτερικών και λοιπά εμπλεκόμενα Υπουργεία, να είναι συναρμόδια.
Συμφωνώ με τις θέσεις ΠΦΠΟ.
Συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις της ΠΦΠΟ
2(Β) Συνεργασία θα υπάρχει μόνο με τα σωματεία που έχουν αδειοδοτημένα καταφύγια;;;
Όλα τα άλλα σωματεία με πλούσια και πολυεπίπεδη δράση θα είναι εκτός επειδή δεν έχουν τους πόρους να ιδρύσουν και να συντηρούν καταφύγια;;;
Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.
Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.
φιλοζωικός σύλλογος Χανίων «η προστασία των ζώων»
Ιδρυτικό μέλος ΠΦΠΟ
Τάσσομαι υπέρ των θέσεων της ΟΖΩΣΩΕΛ
ΟΧΙ ΣΤΟ Ν/Σ…
Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
• Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ !!!!!!!
Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
• Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
• Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
• Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠΟ
Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
• Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠΟ
Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
• Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
(β) Την υποχρέωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:
(βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών σε δωδεκάμηνη βάση
5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.
(β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
(γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.
Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
• Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους
Συμφωνω με τις θεσεις της ΠΦΠΟ
To 2 (β) να γίνει «2 (β) ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ …», διαφορετικά συνεχίζεται η ομηρία των φιλοζωικών από τους Δήμους
Η αρμοδιότητα του 5 (γ) να πάει ΣΤΗΝ 5ΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ η οποία θα πρέπει να αναφέρεται/συνεργάζεται καθημερινά απευθείας με το Υπουργείο. Δήμοι και Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.
ο (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.
Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.
Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.
Θέλουμε απλά να υπογραμμίσουμε τη μεγάλη επικινδυνότητα για την υγεία του ελληνικού λαού, εάν τελικά αυτό το νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους. Γιατί η κατάσταση με τα εκατομμύρια των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στις πόλεις και στα εκατοντάδες παράνομα καταφύγια που λειτουργούν οι κατ’ επίφαση ζωόφιλοι είναι εκρηκτική.
Εχουμε, για παράδειγμα, πλήθος συμβάντων όπου ζώα συντροφιάς έχουν μετατραπεί σε αγέλες που επιτίθενται σε ανθρώπους τραυματίζοντάς τους, όπως έχουμε και τον κίνδυνο να φουντώσουν οι ασθένειες αυτών των ζώων, όπως η λύσσα (και όχι μόνο).
Γεγονός είναι και η συνεχής ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σκύλων και γάτων, που διατηρούν στη χώρα μας οι κατ’ επίφαση ζωόφιλοι, καθώς και οι εκατοντάδες χιλιάδες μετακινήσεις ζώων συντροφιάς στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σκύλων. Οι μετακινήσεις αυτές είναι παράνομες και υποκρύπτουν καλυμμένο εμπόριο, που είναι μάλιστα ιδιαίτερα επικερδές. Ο κίνδυνος να υπερκεράσει ο αριθμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στη χώρα μας τον αριθμό των παραγωγικών ζώων (γιδοπρόβατα, βοοειδή) είναι υπαρκτός.
Αυτή την εκρηκτική κατάσταση έρχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη να τη νομιμοποιήσει με ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα. Το νομοσχέδιο, με το οποίο καταργείται ο βασικός νόμος 4039/2012, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Πέτσας, χωρίς να έχει αρμοδιότητα στην υγεία και ευζωία των ζώων, κατά παράβαση του ΠΔ των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΠΔ 97/2017). Σημειωτέον ότι ο βασικός νόμος 4039/2012, παρά τις αρχικές ελλειπτικές διατάξεις του και τις τροποποιήσεις που έγιναν στη συνέχεια, μετά την ψήφισή του, αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην παράνομη δράση των κατ’ επίφαση ζωόφιλων.
Δεν υπερβάλλουμε καθόλου μιλώντας για εκρηκτική κατάσταση. Την έχουμε επισημάνει ήδη από τον Ιούνη του 2019, που διεξάγουμε συστηματικά έρευνα. Προτού ξεκινήσουμε να αποδομήσουμε αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα, κρίνουμε σκόπιμο να παραθέσουμε απόσπασμα από το άρθρο μας με τίτλο Λερναία Υδρα η μπίζνα με τις υιοθεσίες και τα παράνομα καταφύγια ζώων συντροφιάς, που δημοσιεύτηκε στις 29 Νοέμβρη του 2019:
«Σκανδαλώδης κατάσταση
Οι υποθέσεις στις οποίες αναφερθήκαμε παραπάνω δεν είναι μεμονωμένες. Επειδή έγιναν γνωστές οι αποκαλύψεις μας για το σκάνδαλο της ίδρυσης παράνομων καταφυγίων ζώων συντροφιάς, για το σκάνδαλο των μαζικών παράνομων υιοθεσιών, που σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία υποκρύπτουν εμπορική πράξη, για την αδιαφορία και ουσιαστικά το πατρονάρισμα όλων των δήμων από τους κατ’ επάγγελμα ζωόφιλους, που με την άδεια των δημοτικών αρχών χειρίζονται όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα ζώα συντροφιάς, δεχόμαστε συνεχώς τηλεφωνήματα από κατοίκους που βιώνουν στο πετσί τους τις συνέπειες από την ίδρυση καταφυγίων ζώων συντροφιάς και ζητούν να βοηθήσουμε.
Η κατάσταση είναι δραματική και γενικευμένη σε όλη την Ελλάδα. Οι διωκτικοί μηχανισμοί, οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών επιτρέπουν στους δήμους να μην ανταποκρίνονται στην υποχρέωσή τους να δημιουργούν καταφύγια ζώων συντροφιάς και να φροντίζουν για την ευζωία τους, και να αφήνουν ελεύθερο το πεδίο δράσης στους κατ’ επάγγελμα φιλόζωους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γιγαντωθεί το φαινόμενο με τα αδέσποτα ζώα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τα ζώα συντροφιάς θα είναι στην Ελλάδα περισσότερα από τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή που είναι παραγωγικά ζώα.
Οι παράνομες υιοθεσίες, που υποκρύπτουν εμπορική πράξη, έχουν πάρει τρομακτικές διαστάσεις στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς είναι τρίτο στην ΕΕ, μετά το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, σύμφωνα με ευρωπαϊκό έγγραφο! Ιδού τι αναφέρει, μεταξύ άλλων, έγγραφο εργασίας κοινοτικών υπηρεσιακών παραγόντων σχετικά με το παράνομο εμπόριο σκύλων και γάτων στην ΕΕ:
‘’Το 2012 στην ΕΕ εκτιμήθηκε πως υπήρχαν 60.8 εκατομμύρια σκύλοι. Πιστεύεται πως κάθε μήνα 46.000 σκύλοι ανταλλάσονται μεταξύ μελών της ΕΕ. Η συντήρηση, εκτροφή και η εμπορική συναλλαγή αυτών των ζώων αντιστοιχεί σε τεράστια οικονομική δραστηριότητα με ετήσια αξία πώλησης γάτων και σκύλων στην ΕΕ στα 1.3 δισεκατομμύρια ευρώ και με άμεση απασχόληση 300.000 χιλιάδων ατόμων… Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη σχετικά με την ευζωία των σκύλων και γάτων στην ΕΕ, το 2013, παρατήρησε ότι η αύξηση του εμπορίου σκύλων και γάτων δημιούργησε δικά του προβλήματα, όπως γενετική επιλεκτικότητα, βιομηχανία κουταβιών, ακρωτηριασμό, απάνθρωπους θανάτους, έχει ως αποτέλεσμα τη δυσαρμονία σχετικά με τους κανονισμούς της ΕΕ και προκαλεί ανησυχία για την ευζωία’’.
Μολονότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες στρογγυλεύουν τις γωνίες, όσα αναφέρουν για τα ζώα συντροφιάς καταδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος. Οι εμφανιζόμενοι ως φιλόζωοι εκμεταλλεύτηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 την έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος και πρακτικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις και τους δήμους και ανέπτυξαν πλούσια δραστηριότητα με την κατασκευή παράνομων καταφυγίων και τις μαζικές υιοθεσίες στο εξωτερικό, που φυσικά συνεχίζονται. Προσπάθησαν, επίσης, να σπρώξουν τον ελληνικό λαό στη μαζική υιοθεσία ζώων συντροφιάς, προκειμένου να ενισχύσουν την ατομικότητα σε βάρος της συλλογικής σκέψης και δράσης.
Η ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύει στους κατ’ επίφαση φιλόζωους να κατασκευάζουν καταφύγια ζώων συντροφιάς, γι’ αυτό και αυτοί εξακολουθούν να πιέζουν για να αλλάξει η νομοθεσία, ώστε να μπορούν ελεύθερα να κατασκευάζουν καταφύγια, να συλλέγουν μόνοι τους ζώα συντροφιάς, να τα εμβολιάζουν, να τους βάζουν τσιπ και να κάνουν ανεξέλεγκτα υιοθεσίες σε χώρες της ΕΕ».
Στείρωση των ζώων συντροφιάς
Η στείρωση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (νόμος 4039/2012), αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υιοθεσία τους, είτε στη χώρα μας είτε από κατοίκους του εξωτερικού. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται να μη γίνεται στείρωση, αλλά εκτροφή ζώων συντροφιάς από εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα, μετά όμως από άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Οι δε προϋποθέσεις είναι πολύ αυστηρές.
Παραθέτουμε τη σχετική παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ισχύοντος νόμου 4039/2012:
«Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς
Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ένωση προσώπων, που για εμπορικούς σκοπούς εκτρέφει, αναπαράγει ή πωλεί ζώα συντροφιάς, οφείλει να εφοδιάζεται με αντίστοιχη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, που εκδίδεται από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, στην οποία έχει την κατοικία ή την έδρα του, να υπόκειται στον έλεγχο της αρχής αυτής και να συμμορφώνεται με τους όρους, που προβλέπονται στο π.δ. 184/1996. Για τη χορήγηση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι κανόνες ασφάλειας, οι κανόνες παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής αντίληψης των ζώων και οι διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978. Οι εκτρεφόμενοι, αναπαραγόμενοι ή οι προς πώληση σκύλοι και γάτες διαθέτουν βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο, σημαίνονται υποχρεωτικά και καταχωρίζονται στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση του άρθρου 4. Στις εγκαταστάσεις εκτροφής, αναπαραγωγής ή εμπορίας τους πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας, ασφάλειας και παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής περίθαλψης. [Αρχή Τροποποίησης] «Όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής για εμπορικούς σκοπούς απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Αδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφής σκύλων ή γατών όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.»– ΑΝΤΙΚ. ΤΟΥ ΠΕΜΠΤΟΥ ΕΔΑΦΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡ. 1 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 4(Α) ΤΟΥ ΑΡΘ. 46 ΤΟΥ Ν. 4235/14, ΦΕΚ-32 Α/11-2-14 [Τέλος Τροποποίησης]. Για κάθε θηλυκό ζώο αναπαραγωγής τηρούνται μητρώα. Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο και σε καμία περίπτωση πριν από την παρέλευση εννέα μηνών από τον τελευταίο τοκετό. Επίσης απαγορεύεται η αναπαραγωγή μετά το 9ο έτος της ηλικίας του ζώου» (οι εμφάσεις δικιές μας).
Οι αυστηρές προδιαγραφές που τέθηκαν με τα σχετικά εδάφια της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του νόμου 4039 για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων (από εταιρίες ή άτομα ή από τους λεγόμενους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γάτων) για την εκτροφή και εμπορία ζώων συντροφιάς, ήταν μεν σοβαρό εμπόδιο στο να ξεφυτρώνουν και να λειτουργούν νόμιμα στη χώρα μας μαζικά τέτοιες επιχειρήσεις, πλην όμως, δυστυχώς, δεν απέτρεψαν την παράνομη μαζική εκτροφή ζώων συντροφιάς, που γινόταν και συνεχίζει να γίνεται από ιδιώτες και οργανώσεις κατ’ όνομα ζωοφιλικές, που ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια.
Γιατί δεν αποτράπηκε η μαζική, ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή ζώων συντροφιάς
Σύμφωνα με την Κοινή Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας (δημοσιεύτηκε 1 Δεκέμβρη του 2003 στο ΦΕΚ 1777 Β), αποφασίστηκε η δημιουργία Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων (ΗΒΔ), την οποία θα τηρούσε ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (ΠΚΣ).
Η ΚΥΑ συνοδευόταν από 10 παραρτήματα, στα οποία περιγράφονταν αναλυτικά πώς θα γίνεται η πιστοποίηση των ζώων συντροφιάς και πώς αυτά θα καταγράφονται στην Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων. Δυστυχώς, όμως, η Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων που υποτίθεται ότι θα τηρούσε ο ΠΚΣ, αποδείχτηκε μια καρικατούρα. Αυτό το λέμε εν πλήρη συνειδήσει. Επίσης, οι ιδιώτες κτηνίατροι που ήταν πιστοποιημένοι για να κάνουν πραγματική καταγραφή των ζώων συντροφιάς, δεν εφάρμοζαν τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την ΚΥΑ και τα 10 παραρτήματά της.
Αναφέρουμε ακόμη ότι δεν προβλεπόταν ρητά από το νόμο 3170/2003 η εκτροφή ζώων συντροφιάς και ιδιαίτερα σκύλων.
Αυτή η ολιγωρία από τον ΠΚΣ και τους πιστοποιημένους ιδιώτες κτηνίατρους, σε συνδυασμό με το κενό του νόμου 3170 για τις εκτροφές ζώων συντροφιάς και την αδιαφορία των κυβερνήσεων και των δήμων όλων των «χρωμάτων» για τα τεκταινόμενα σε αυτούς, που ήταν εξόφθαλμα παράνομα, είχαν ως αποτέλεσμα να οργιάζει η παράνομη εκτροφή και κατά συνέπεια η μαζική αναπαραγωγή ζώων συντροφιάς.
Εννοείται ότι η παρανομία των κατ’ επίφαση ζωόφιλων είναι γεγονός κατά συρροή και δεν περιορίζεται μόνο στην παράνομη εκτροφή ζώων συντροφιάς και ιδιαίτερα σκύλων. Θα αναφερθούμε στη συνέχεια και στις άλλες πλευρές της δράσης τους, από την οποία τα «ελέη» που αποκομίζονταν ήταν πλούσια.
Η κατάσταση που διαμορφώθηκε την περίοδο 2003-2011 από την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στη χώρα μας, με τη συνεχή αναπαραγωγή τους, είχε πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Ετσι, η υπηρεσιακή κυβέρνηση του τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου (το Υπουργικό της Συμβούλιο απαρτιζόταν από 35 στελέχη της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, 6 στελέχη της ΝΔ και 4 στελέχη του ΛΑΟΣ) αναγκάστηκε να καταθέσει στη Βουλή στις 20 Δεκέμβρη του 2011 νομοσχέδιο, το οποίο συζητήθηκε, ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 2 Φλεβάρη του 2012.
Η αποδόμηση του νομοσχέδιου-εκτρώματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη μάς υποχρεώνει σε μια μακροσκελή ανάλυση. Πλην όμως, θα επιδιώξουμε να μην την «ανοίξουμε» περισσότερο με μια συγκριτική μελέτη των νόμων 3170/2003 και 4039/2012. Παρολαυτά, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε δύο διαφορές αυτών των νόμων. Η μία αφορά το ζήτημα της στείρωσης των ζώων συντροφιάς και η άλλη το ζήτημα της διαχείρισης της Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων.
Οσον αφορά τη στείρωση των ζώων συντροφιάς
Στην Αιτιολογική Εκθεση του νόμου 3170/2003, στο σημείο που αναφέρεται στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σκύλων, διαβάζουμε:
«Στο άρθρο 2 περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σκύλων… Επίσης στις ίδιες υποχρεώσεις περιλαμβάνεται η μέριμνα που οφείλει να λαμβάνει κάθε ιδιοκτήτης σκύλου για να ελέγχει την αναπαραγωγική δραστηριότητα των ζώων του, για την αποφυγή της εγκατάλειψής τους και για την αποφυγή της ρύπανσης των δημοσίων χώρων».
Το ίδιο το άρθρο 2, παράγραφος 6, του νόμου 3170, αναφέρει:
«Οι κάτοχοι θηλυκών σκύλων οφείλουν να μην επιδιώκουν ή διευκολύνουν την αναπαραγωγή ζώων και να μεριμνούν για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυμούν τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορούν να τα διαθέσουν σε νέους ιδιοκτήτες» (οι εμφάσεις δικές μας).
Τη διάταξη αυτή, που δεν απαγόρευε ρητά την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγική δραστηριότητα των ζώων, εκμεταλλεύτηκαν οι κατ’ επάγγελμα ζωόφιλοι, προχωρώντας σε μαζική εκτροφή ζώων συντροφιάς, γιατί τα κουταβάκια είχαν και έχουν μεγάλη ζήτηση στο παράνομο εμπόριο.
Αυτή η εξέλιξη θορύβησε την κυβέρνηση Παπαδήμου και στο νόμο 4039 (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 2 Φλεβάρη του 2012) εισήγαγε την υποχρέωση να στειρώνονται τα ζώα συντροφιάς πριν την υιοθεσία τους.
Στην Αιτιολογική Εκθεση του νόμου 4039, στο σημείο που αφορά το άρθρο 9 και αναφέρεται στις στειρώσεις, διαβάζουμε: «προβλέπεται, ότι τα αδέσποτα που περισυλλέγονται, υποβάλλονται αμέσως σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται…».
Ενώ το ίδιο το άρθρο 9, παράγραφος 8, αναφέρει για τις στειρώσεις:
«Στην περίπτωση υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη, φυσικό πρόσωπο ή φιλοζωικό σωματείο, που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας ή δεν έχει την έδρα του στην Ελλάδα, η υιοθεσία πραγματοποιείται… υπό την προϋπόθεση ότι τα ζώα έχουν στειρωθεί…».
Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων
Προηγουμένως σημειώσαμε ότι η λειτουργία και διαχείριση αυτής της Βάσης είχε παραχωρηθεί στον ΠΚΣ. Η πλημμελής ωστόσο λειτουργία από τον ΠΚΣ είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια καρικατούρα και έτσι οι κατ’ επίφαση ζωόφιλοι να λειτουργούν ανεξέλεγκτα και η μαζική εκτροφή ζώων συντροφιάς να οργιάζει.
Με την παράγραφο 10 του άρθρου 4 του νόμου, υποχρεωνόταν ο ΠΚΣ να παραδώσει τη Βάση Δεδομένων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι τις 2 Μάρτη του 2012. Η σχετική διάταξη είναι η παρακάτω:
«10. Το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος υποχρεούται να παραδώσει σε ηλεκτρονική μορφή, συμβατή με τη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση, τα στοιχεία των ιδιοκτητών και των κωδικών σήμανσης των ζώων συντροφιάς, που έχει καταγράψει από την ημερομηνία ανάθεσης σε αυτόν της τήρησης Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου, διατηρώντας πρόσβαση στην προαναφερθείσα βάση με κωδικό πρόσβασης. Επίσης, κωδικός πρόσβασης παρέχεται και στους Ο.Τ.Α., προκειμένου να έχουν τον έλεγχο δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, στα διοικητικά τους όρια».
Κρίνουμε σκόπιμο να κάνουμε εδώ μια διευκρίνιση σχετικά με την πρόβλεψη να έχει κωδικό πρόσβασης ο ΠΚΣ. Οι ιδιώτες κτηνίατροι, που ήταν πιστοποιημένοι και που υποτίθεται φροντίζουν για την πιστοποίηση της ευζωίας των ζώων συντροφιάς, ήταν υποχρεωμένοι να εισάγουν τα στοιχεία των ζώων που υιοθετούνταν στην Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων. Με τον τρόπο αυτό διασφαλιζόταν ότι τόσο τα μέλη του ΠΚΣ όσο και το ΔΣ του Συλλόγου έχουν κωδικό πρόσβασης στην Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων (ΗΒΔ).
Αντί, όμως, η ΗΒΔ να παραδοθεί από το ΔΣ του ΠΚΣ και την πρόεδρό του Τραχήλη στο ΥΠΑΑΤ μέχρι τις 2 Μάρτη του 2012, όπως προέβλεπε ο νόμος, παραδόθηκε στις 17 Δεκέμβρη του 2015, μετά από παραγγελία που εξέδωσε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Μακρή, που είχε την αρμοδιότητα των ζώων συντροφιάς.
Εύλογο, λοιπόν, είναι το ερώτημα: Πού στηρίζονταν ο ΠΚΣ και η πρόεδρός του Τραχήλη και δεν παρέδιδαν την ΗΒΔ, παραβιάζοντας το νόμο 4039/2012; Στηρίζονταν στη βοήθεια της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για την περίοδο Ιούνης του 2012-Γενάρης του 2015 και στη βοήθεια της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου για την περίοδο 26 Γενάρη του 2015-17 Δεκέμβρη του 2015.
Ανοίγουμε μια παρένθεση. Από τις αρχές Γενάρη του 2013, ανέλαβε ως προϊστάμενος α/α της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ο περιβόητος Θωμάς Αλεξανδρόπουλος. Την 1η Γενάρη του 2015, με βάση το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΑΑΤ, ανέλαβε ως προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωϊκής Παραγωγής και Κτηνιατρικής. Και την 1η Γενάρη του 2017, με νέα τροποποίηση του οργανογράμματος του ΥΠΑΑΤ, συνέχισε να είναι προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής. Παραμένει δε ως σήμερα, παρά το γεγονός ότι την άνοιξη του 2019, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Αραχωβίτης είχε πρωτοκολλήσει (με καθυστέρηση μάλιστα) την απόφαση με την οποία είχε επιλεγεί άλλος υπηρεσιακός παράγοντας ως προϊστάμενος, με τις νόμιμες διαδικασίες!
Επιστρέφουμε τώρα στα της ΗΒΔ. Ο Αλεξανδρόπουλος συνιστούσε στους υφισταμένους του να παραμείνει η ΗΒΔ στον ΠΚΣ ακόμη και μετά την εισαγγελική παραγγελία της κ. Μακρή. Φυσικά, οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν υπάκουσαν στις προφορικές συστάσεις του, για λόγους ευνόητους, και προχώρησαν σε Αξιολόγηση της ΗΒΔ που παρέδωσε ο ΠΚΣ. Λόγω χώρου δε θα την παρουσιάσουμε. Μπορεί, όμως, ο κάθε ενδιαφερόμενος να την βρει εύκολα στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ.
Αυτή η Αξιολόγηση έγινε από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ο τίτλος της είναι: «Ποιοτική Αξιολόγηση των δεδομένων που παραδόθηκαν από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο με αριθμό πρωτοκόλλου 448/32300/15-3-2016».
Πλην όμως, ο ΠΚΣ και η πρόεδρός του, δεν το έβαλαν κάτω, γιατί ήθελαν πάση θυσία να συνεχίζουν να λειτουργούν την ΗΒΔ-καρικατούρα. Ετσι, ένα μήνα πριν από την παράδοσή της, στις 16 Νοέμβρη, προσέφυγαν στο ΣΤΕ προσβάλλοντας την απόφαση 1697/74031/2-7-2015 του υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η προσφυγή αυτή του ΠΚΣ συζητήθηκε στο Δ’ Τμήμα του ΣΤΕ, το οποίο με την απόφασή του 2073, που δημοσιεύτηκε στις 24 Αυγούστου 2017, την απέρριψε. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα:
«Ενόψει των ανωτέρω, η επιλογή του νομοθέτη να αναθέσει την τήρηση και διαχείριση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι στον αιτούντα Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο ουδόλως αντίκειται στο Σύνταγμα, όπως αβασίμως προβάλλεται, και είναι απορριπτέοι όλοι οι ανωτέρω λόγοι, καθώς και η αίτηση ακυρώσεως στο σύνολό της.
Διά ταύτα
Απορρίπτει την αίτηση».
Ολο, λοιπόν, το διάστημα από τον Μάρτη του 2012 μέχρι τις 17 Δεκέμβρη του 2015, που ο ΠΚΣ διαχειριζόταν παράνομα την ΗΒΔ, προτού εκδοθεί η εισαγγελική παραγγελία, συνεχίστηκε η παράνομη μαζική εκτροφή ζώων συντροφιάς από τους κατ’ επάγγελμα ζωόφιλους.
Με την παράδοση της ΗΒΔ στο ΥΠΑΑΤ στις 17 Δεκέμβρη του 2015 (την διαχειρίζονταν δύο Διευθύνσεις του), δεν σταμάτησε και η μαζική παράνομη εκτροφή ζώων συντροφιάς. Συνεχίζεται δε μέχρι και σήμερα, γιατί οι ιδιώτες κτηνίατροι ασκούσαν και συνεχίζουν να ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, παρά το γεγονός ότι έχουν πιστοποιηθεί και είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν το νόμο, χωρίς ουσιαστικές κυρώσεις.
Προς το παρόν, όσον αφορά το ρόλο τους, μένουμε σε αυτή την επισήμανση. Το ζήτημα, βεβαίως, είναι πολύ σοβαρό, αλλά θα ξεφεύγαμε από το στόχο αυτού του άρθρου, που δεν είναι άλλος από την αποδόμηση του νομοσχέδιου-εκτρώματος. Για το ρόλο των πιστοποιημένων ιδιωτών κτηνιάτρων θα επανέλθουμε σε άλλο άρθρο.
H κυβέρνηση νομιμοποιεί τη μαζική εκτροφή ζώων συντροφιάς από τους κατ’ επίφαση ζωόφιλους
Δείξαμε ότι οι κατ’ επίφαση ζωόφιλοι εκτρέφουν μαζικά ζώα συντροφιάς ακόμη και μετά τη δημοσίευση του νόμου 4039/2012, παρά το γεγονός ότι μπήκαν σε αυτόν αυστηροί όροι για την εκτροφή τους. Εξηγήσαμε ότι οι όροι αυτοί μπήκαν γιατί την περίοδο 2003-2011 είχαν γεμίσει με εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτα ζώα συντροφιάς οι πόλεις και τα χωριά της χώρας μας, γιατί εμφανίστηκαν πολλές αγέλες που επιτίθονταν στους ανθρώπους και γιατί, από τη στιγμή που μπήκε η αυστηρή προϋπόθεση να στειρώνονται τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δεν συνέτρεχε λόγος να προβλέπεται η δυνατότητα εκτροφής ζώων συντροφιάς από τους λεγόμενους «ερασιτέχνες εκτροφής».
Το ερώτημα που προκύπτει επομένως είναι το εξής: Από πού οι κάτοικοι του εσωτερικού ή του εξωτερικού θα έβρισκαν αστείρωτα ζώα συντροφιάς που να μπορούν να αναπαραχθούν, από τη στιγμή που υπάρχει η υποχρέωση να στειρώνονται τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς από τους πιστοποιημένους κτηνίατρους πριν αυτά υιοθετηθούν και από τη στιγμή που η υιοθεσία πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον ορισμό που δίνει για τους λεγόμενους ερασιτέχνες εκτροφείς και με τις προϋποθέσεις που εισάγει στο νομοσχέδιο-τερατούργημα για την εκτροφή ζώων συντροφιάς απ’ αυτούς, νομιμοποιεί τόσο την παράνομη δράση των κατ’ επίφαση ζωόφιλων όσο και την παράνομη δράση που ανέπτυσσε ο ΠΚΣ με τη λειτουργία της ΗΒΔ την περίοδο 2003-2015.
Ακόμη, βάζει στο παιχνίδι τον ΠΚΣ, αφού προβλέπεται στην επιτροπή του άρθρου 2, παράγραφος 7 η συμμετοχή μέλους του. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς στη χώρα μας, να πλημμυρίσουν οι πόλεις και τα χωρά από αυτά και να καταλήξουν τελικά να είναι περισσότερα από τα παραγωγικά ζώα (αιγοπρόβατα και βοοειδή).
Για τον ορισμό των λεγόμενων ερασιτεχνών εκτροφής διαβάζουμε στην παράγραφο ιγ του άρθρου 1:
«Ερασιτέχνης εκτροφέας: ο εκτροφέας που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ’ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλο ή γάτα με σκοπό τη διατήρηση των ελληνικών ή μη φυλών του ζώου και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΖΣ, ο οποίος ως προς την εκτροφή και αναπαραγωγή λαμβάνει άδεια από την Επιτροπή άρθρου 2 παρ. 7 του παρόντος. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι μίας γέννας (τοκετού) ανά έτος, από έως δύο θηλυκούς σκύλους ιδιοκτησίας του ίδιου προσώπου».
Προσέξτε πώς λανσάρουν οι συντάκτες του νομοσχεδίου-εκτρώματος την εκτροφή ζώων συντροφιάς από τους λεγόμενους ερασιτέχνες. Ισχυρίζονται (άκουσον,άκουσον!), ότι προκύπτει η ανάγκη διατήρησης ελληνικών και ξένων φυλών! Ο ισχυρισμός είναι κακόγουστο αστείο, αν αναλογιστούμε αυτό που έχουμε αναφέρει πολλές φορές και σε αυτό το άρθρο, ότι δηλαδή η ελληνική κοινωνία «μπούκωσε» από τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
Ακολουθούν αυτήν την τακτική γιατί γνωρίζουν την υπάρχουσα κατάσταση. Οπως γνωρίζουν ότι η νομιμοποίηση της μαζικής εκτροφής ζώων συντροφιάς από τους κατ’ επάγγελμα ζωόφιλους θα οδηγήσει σε εκρηκτικές και μη ελεγχόμενες καταστάσεις αδέσποτων.
Σε ποιους αναθέτει η κυβέρνηση να δίνουν άδεια στους λεγόμενους ερασιτέχνες εκτροφής
Καταρχάς, να επισημάνουμε ότι το κύριο ζήτημα δεν είναι ποιοι εκδίδουν στους λεγόμενους «ερασιτέχνες εκτροφής» την άδεια για να εκτρέφουν ζώα συντροφιάς, αλλά αυτό καθ’ αυτό το γεγονός ότι επιτρέπεται σε αυτούς να τα εκτρέφουν.
Δεύτερον, η άδεια λειτουργίας που θα δίνεται στους κατ΄επάγγελμα ζωόφιλους-ερασιτέχνες εκτροφής, θα εκδίδεται από μια τριμελή επιτροπή, η οποία θα ορίζεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών. Προσέξτε ποια θα είναι τα μέλη της επιτροπής, σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 2: Ενας εκπρόσωπος του ΠΚΣ, ένας εκπρόσωπος σωματείου που προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και ένας εκπρόσωπος του δήμου! Την παραθέτουμε:
«Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων και των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς που θέλουν να αναπαράξουν το ζώο τους μία φορά σε όλη τη ζωή τους, ορίζεται, με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, τριμελής Επιτροπή, με τους αναπληρωτές της, που αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, έναν εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και έναν υπάλληλο Ο.Τ.Α».
Με τη διάταξη αυτή επανέρχεται στο παιχνίδι ο ΠΚΣ, του οποίου ο ρόλος είναι κατακριτέος, όσον αφορά την λειτουργία της ΗΒΔ από το 2003 μέχρι το Δεκέμβρη του 2015. Δίνεται επίσης η κατεύθυνση στα σωματεία των κατ’ επίφαση ζωόφιλων να τροποποιήσουν τα καταστατικά τους και να προσθέσουν σ΄αυτά άρθρο που θα αναφέρει ότι ένας από τους σκοπούς τους είναι να προάγουν την ερασιτεχνική εκτροφή. Με τον τρόπο αυτό, τα σωματεία αποκτούν τη δυνατότητα να στέλνουν έναν εκπρόσωπό τους σ’ αυτές τις επιτροπές. Από την άλλη, είναι γνωστός και ο ρόλος των δημάρχων, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν τους κατ’ επίφαση ζωόφιλους, τους αφήνουν να χτίζουν και να λειτουργούν παράνομα καταφύγια ζώων συντροφιάς, τους χρηματοδοτούν για την αγορά ζωοτροφών και για άλλες αναγκαίες υποστηρικτικές ενέργειες, με αντάλλαγμα την απαλλαγή των ίδιων των δήμων από την υποχρέωση να ιδρύουν και λειτουργούν καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως είναι υποχρεωμένοι με την ισχύουσα νομοθεσία.
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι οι σύμβουλοι του υπουργείου Εσωτερικών, συντάκτες αυτού του νομοσχέδιου, με τη σύνθεση της τριμελούς επιτροπής που εισάγουν στοχεύουν να γίνονται δεκτά όλα τα αιτήματα των κατ’ επίφαση ζωόφιλων για την περιβόητη ερασιτεχνική εκτροφή ζώων συντροφιάς. Και έτσι να νομιμοποιείται η μαζική παράνομη εκτροφή στη χώρας μας, δημιουργώντας εκρηκτική και ανεξέλεγκτη κατάσταση.
Ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς
Με την ισχύουσα νομοθεσία, ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς μπορούσαν να είναι μόνο φυσικά πρόσωπα. Πλέον, όμως, με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μπορεί να είναι και νομικά πρόσωπα. Παραθέτουμε το σχετικό α’ εδάφιο, της περίπτωσης στ’, του άρθρου 1: «Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο αναγνώρισης του ζώου και στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς», σε αντίθεση με τη νέα ευρωενωσιακή νομοθεσία που τίθεται άμεσα σε εφαρμογή (ΚΑΝ. ΕΕ 2016/429 «Νόμος για την Υγεία των Ζώων»).
Με τη διάταξη αυτή ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες στους κατ’ όνομα ζωόφιλους, είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού, να εμφανίζουν τα σωματεία τους ως ιδιοκτήτες εκατοντάδων ζώων συντροφιάς, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν ως τώρα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Επίσης, άλλο ένα «ξεχείλωμα» γίνεται με τη διάταξη για τις υιοθεσίες ζώων συντροφιάς από κατοίκους του εξωτερικού.
Εξηγούμαστε: Ο νόμος 4039, όταν ψηφίστηκε, προέβλεπε ρητά ότι ο κάτοικος εξωτερικού που θέλει να υιοθετήσει ένα ζώο συντροφιάς, πρέπει να έρθει στην Ελλάδα, να επισκεφθεί το δήμο από την περιφέρεια του οποίου προέρχεται το ζώο συντροφιάς που θέλει να υιοθετήσει και να υπογράψει ο ίδιος όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την υιοθεσία. Παραθέτουμε τα σχετικά α’ και β’ εδάφια, της 8ης παραγράφου, του άρθρου 9:
«Στην περίπτωση υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη, που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας, η υιοθεσία πραγματοποιείται με την απευθείας παράδοσή τους στους ενδιαφερόμενους νέους ιδιοκτήτες υπό την προϋπόθεση ότι τα ζώα έχουν στειρωθεί, σημανθεί και καταγραφεί στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού κατόχου τους και τα πλήρη στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη, τα οποία προκύπτουν από επίσημο αποδεικτικό έγγραφο. Απαγορεύεται η διατήρηση και παραμονή των ζώων αυτών σε καταφύγια εκτός Ελλάδας».
Οι κατ’ επίφαση ζωόφιλοι πίεζαν συνέχεια τις κυβερνήσεις να τροποποιήσουν αυτή τη διάταξη για να μπορούν να υιοθετούν ζώα συντροφιάς κάτοικοι του εξωτερικού όχι μόνο ως φυσικά πρόσωπα, αλλά και ως εκπρόσωποι «φιλοζωϊκών» οργανώσεων, δηλαδή νομικών προσώπων, για να μπορούν έτσι να μετακινούν στο εξωτερικό όποιον αριθμό ζώων συντροφιάς ήθελαν.
Ο πρώην ΥΠΑΑΤ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) Β. Αποστόλου ικανοποίησε μερικώς το αίτημά τους, επιτρέποντας να γίνεται η εκπροσώπηση του κατοίκου εξωτερικού από πληρεξούσιο του φυσικού προσώπου. Παραθέτουμε πάλι το εδάφιο α’ της παραγράφου 8, όπως διαμορφώθηκε μετά την τροποποίηση που έγινε με το νόμο 4384/2016 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς:
«Στην περίπτωση υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη, φυσικό πρόσωπο ή φιλοζωικό σωματείο, που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας ή δεν έχει την έδρα του στην Ελλάδα, η υιοθεσία πραγματοποιείται με την παράδοσή τους στον ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη ή σε νόμιμο εκπρόσωπό του ή πληρεξούσιό του και η πληρεξουσιότητα αποδεικνύεται εγγράφως με βέβαιη χρονολογία, υπό την προϋπόθεση ότι τα ζώα έχουν στειρωθεί, σημανθεί και καταγραφεί στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού κατόχου τους και τα πλήρη στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη, τα οποία προκύπτουν από επίσημο αποδεικτικό έγγραφο».
Διευκρινίζουμε ότι, ναι μεν στην τροποποιηθείσα διάταξη συμπεριλήφθηκε δίπλα από το φυσικό πρόσωπο και η φράση φιλοζωικό σωματείο, αλλά από τη στιγμή που ο νέος ιδιοκτήτης του ζώου συντροφιάς έπρεπε να είναι φυσικό και όχι νομικό πρόσωπο, δεν είχε καμία νομική αξία η αναφορά στο φιλοζωικό σωματείο. Ετσι δεν μπορούσαν να εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των δήθεν φιλοζωικών σωματείων ως πληρεξούσιοι των νέων ιδιοκτητών, να υπογράφουν όλα τα συνοδευτικά έγγραφα που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, να παρουσιάζουν την καλυμμένη αγοροπωλησία ως υιοθεσία κατοίκων εξωτερικού και στη συνέχεια να έχουν το δικαίωμα να τα μετακινούν στο εξωτερικό.
Ο Αποστόλου, με την τροποποίηση της παραγράφου 8, έκανε και μια άλλη μπαμπεσιά, προκειμένου οι κατ’ όνομα φιλόζωοι του εξωτερικού να υιοθετούν περισσότερα από δύο ζώα. Κατήργησε το εδάφιο β’, σύμφωνα με το οποίο «απαγορεύεται η διατήρηση και παραμονή των ζώων αυτών σε καταφύγια εκτός Ελλάδας».
Λέμε για περισσότερα από δύο ζώα γιατί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι κάτοικοι εσωτερικού μπορούν να έχουν στο διαμέρισμά τους μέχρι δύο ζώα συντροφιάς. Αυτή η διάταξη υπήρχε στον αρχικό νόμο 4039, για να μην μπορεί ένας κάτοικος εξωτερικού να μετακινεί αβέρτα «άπειρα» ζώα συντροφιάς στο εξωτερικό και να τα εμφανίζει ως υιοθετημένα απ’ αυτόν.
Ο ευρωλάγνος Αποστόλου γνώριζε ότι αυτή η τροποποίηση, με την οποία εισήγαγε την υπογραφή όλων των συνοδευτικών εγγράφων και τη μεταφορά των ζώων συντροφιάς από εκπρόσωπο του κατοίκου εξωτερικού, αντίκειται στον κανονισμό 576/2013, άρθρο 21, παράγραφος 1 ε. Το άρθρο αυτό προβλέπει ότι το διαβατήριο που συνοδεύει το ζώο συντροφιάς πρέπει να υπογράφεται από τον κάτοικο εξωτερικού που υιοθετεί ο ίδιος. Παραθέτουμε τη σχετική διάταξη:
Αρθρο 21
Μορφή και περιεχόμενο του εγγράφου αναγνώρισης που αναφέρεται στο άρθρο 6 στοιχείο δ)
Το έγγραφο αναγνώρισης που αναφέρεται στο άρθρο 6 στοιχείο δ) έχει τη μορφή διαβατηρίου σύμφωνα με το υπόδειγμα που πρόκειται να εγκριθεί σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου από την Επιτροπή με εκτελεστική πράξη και περιέχει πεδία για την καταχώριση των ακόλουθων πληροφοριών:
……
ε) την υπογραφή του ιδιοκτήτη.
Οι συντάκτες του νομοσχέδιου δεν άλλαξαν την παράγραφο 8, όπως την τροποποίησε ο Αποστόλου. Ομως, με την εισαγωγή της διάταξης ότι και τα νομικά πρόσωπα θα μπορεί να είναι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, λύθηκαν τα χέρια στους κατ’ επάγγελμα ζωόφιλους να εμφανίζουν τη μαζική μετακίνηση ζώων συντροφιάς από τα «φιλοζωικά» σωματεία ως υιοθεσίες.
Οι μαζικές μετακινήσεις ζώων συντροφιάς, που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν όλοι αυτοί στο εξωτερικό, τις οποίες παρουσιάζουν ως δήθεν υιοθεσίες, είναι καθαρά εμπορικού χαρακτήρα, μιας και γίνεται αλλαγή ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τον κανονισμό 576/2013 που χαράσσει το νομικό πλαίσιο για τις μετακινήσεις μη εμπορικού χαρακτήρα. Προς επιβεβαίωση αυτής της θέσης μας πραθέτουμε την περίπτωση α’, του άρθρου 3, του κανονισμού:
«Αρθρο 3
Ορισμοί
Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι εξής ορισμοί:
α) ως «μετακινήσεις μη εμπορικού χαρακτήρα» νοούνται οποιεσδήποτε μετακινήσεις οι οποίες δεν αποσκοπούν στην πώληση ή στη μεταβίβαση της κυριότητας του ζώου συντροφιάς» (η έμφαση δική μας)
Ιδρυση καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς
Σύμφωνα με το νόμο 4039/2012, καταφύγια ζώων συντροφιάς μπορούσαν να ιδρύσουν και λειτουργήσουν μόνο οι δήμοι. Παραθέτουμε την παράγραφο 2 του άρθρου 9:
«Για τον παραπάνω σκοπό κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρεπομένης της συνεργασίας με ενδιαφερόμενα φιλoζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους».
Τι συμβαίνει όμως στην πράξη; Οι κατ’ επίφαση ζωόφιλοι ίδρυσαν και ιδρύουν εκατοντάδες παράνομα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς και οι δήμοι όχι μόνο κάνουν τα στραβά μάτια, αλλά και τους ενισχύουν κανονικότατα. Μερικοί δήμαρχοι, μάλιστα, αρνούνταν να εφαρμόσουν ακόμα και ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Εισαγγελέων για το κλείσιμο παράνομων καταφυγίων. Γι’ αυτά έχουμε γράψει πολλά άρθρα. Δεν θα επεκταθούμε εδώ (θα επανέλθουμε, όμως), γιατί τώρα προέχει ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο-τερατούργημα, ώστε να μη γίνει νόμος.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγνόησε τόσο την παράγραφο 2 του άρθρου 9 του νόμου όσο και τη δράση των κατ’ επίφαση ζωόφιλων και με το νομοσχέδιο-έκτρωμα νομιμοποιεί τα παράνομα καταφύγια των απατεώνων της ζωοφιλίας. Ιδού το α’ εδάφιο, της παραγράφου 1, του άρθρου 22:
«Αρθρο 22 – Καταφύγια
Καταφύγια δύνανται να ιδρύουν και να λειτουργούν, εκτός από τους Δήμους ή Συνδέσμους Δήμων ή Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Δήμων του άρθρου 2 του ν. 4674/2020 και τα Φιλοζωϊκά Σωματεία και Οργανώσεις μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα ή και άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα» (η έμφαση δική μας).
Αρμόδιες Αρχές
Κεντρική αρμόδια Αρχή, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, είναι η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ. Με το νομοσχέδιο, στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής ανατίθεται διακοσμητικός ρόλος και όλες οι αρμοδιότητες περνούν σε αναρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών, που και αυτό είναι αναρμόδιο. Ο κύριος ρόλος, δηλαδή, ανατίθεται στο υπουργείο Εσωτερικών, του οποίου όλοι οι υπουργοί, από το 2003 μέχρι σήμερα, δεν πήραν την παραμικρή απόφαση κατά των δημάρχων που σφύριζαν αδιάφορα, αφήνοντας τους κατ’ επάγγελμα ζωόφιλους να οργιάζουν ιδρύοντας καταφύγια και εκτρέφοντας μαζικά ζώα συντροφιάς ώστε να αποκομίζουν τεράστια κέρδη.5
Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση
Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.
Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
• Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
Συμφωνώ με τις θέσεις ΠΦΠΟ
Τασσόμαστε υπέρ των θέσεων της ΠΦΠΟ
2 (β) Την υποχρέωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήραβ) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:(βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών σε δωδεκάμηνη βάση5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:(α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.(β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.(γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και ΣαρωνικούΤο (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και ΣαρωνικούΤον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.
2. (βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών σε δωδεκάμηνη βάση
5 (γ)
ΕΝΣΤΑΣΗ
Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.
ΠΡΟΤΑΣΗ
❖ Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
❖ Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
❖ Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.