Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 11 Μαΐου 2021, 13:33 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια με άλλου τύπου λύσεις το πρόβλημα δεν λύνεται.
    Να γίνει πολύ πιο σύντομη η εφαρμογή του νόμου.
    Απαράδεκτα υπερβολικό το μεταβατικό χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου.
    Δεν αντέχουμε άλλο την δεσποτεία στους ανυπεράσπιστους ανθρώπους των επιθετικών αδέσποτων.
    Οι φιλήσυχοι πολίτες δεν είναι Ράμπο να αμύνονται σε άγρια ζώα που διαρκώς ο πληθυσμός τους αυξάνεται.

  • 11 Μαΐου 2021, 13:22 | Ευαγγελία Ντούλου

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 13:19 | Θεοφιλος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων.αντιδημοκρατικο μέτρο που κρύβει συγκεκριμένα συμφέροντα και επιδιώξεις ατόμων.περαν τούτου είναι ένα μέτρο που εναντιώνεται στη φύση του ζώου και με αυταρχικό τρόπο επεμβαίνει στον κύκλο της ζωής.ας μπούμε όλοι στη θέση του ζώου.

  • 11 Μαΐου 2021, 13:28 | Αναστάσιος

    Πέρα από κάθε αμφιβολία,όχι και πάλι όχι στην γενική στείρωση των δεσποζομενων ζώων.Ηθικα ανεπίτρεπτο και πραγματικά ύποπτη η πρόταση νόμου χωρίς να ζητηθεί η επιστημονική άποψη των καθ ύλη αρμόδιων.Με ιδεοληψίες δεν επιλύονται τέτοιου μεγέθους χρονιζοντα ζητήματα.

  • 11 Μαΐου 2021, 13:30 | Ιωαννα φραγκου

    ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ

    Τα περισσότερα σκυλιά που υπάρχουν ελεύθερα και ανεξέλεγκτα στις πλατείες μονο κυνηγόσκυλα δεν είναι. αυτό δειχνει το μισος σας που έχετε για τους κυνηγούς και την κυνηγετική οικογενεια.αντι να στειρωθουν ολα τα αδέσποτα και να συγκεντρωθούν καπου ολα μαζι και όχι να γυρνάνε παγκάκι σε παγκάκι και να έχεις το φόβο μην σ κανουν επίθεση τοσο σε εσένα τον ίδιο αλλο τοσο στο μικρό παιδάκι που παιζει αλλο τοσο στο ηλικιωμένο ΑΥΤΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΊΤΕ για τα αδέσποτα οσο για τα υπόλοιπα εχουν ιδιοκτήτες. ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, ΑΠΟΨΗ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΛΈΓΟΝΤΑΙ ΦΙΛΌΖΩΟΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

  • 11 Μαΐου 2021, 13:22 | ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ!!!!ΟΧΙ!!!!!!!!!!!!!!

  • 11 Μαΐου 2021, 13:57 | αντωνης καραμολεκας

    όχι στην στείρωση

  • 11 Μαΐου 2021, 13:01 | αγνη μπουντουρη

    ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

    Και θέλουν να επιβάλουν την υποχρεωτική στείρωση στα σκυλιά μας επικαλούμενοι την ευζωία .

    Οι Επιπτώσεις της Στείρωσης στην Υγεία των Σκύλων
    18/08/2017 Skylakos

    Στα προβλήματα που προκαλεί η στείρωση στους αρσενικούς σκύλους καταγράφονται:

    Αν η στείρωση γίνει πριν το 1ο έτος ζωής του σκύλου, υπάρχει σημαντική αύξηση του κινδύνου οστεοσαρκώματος (καρκίνου των οστών)
    Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης αιμαγγειοσαρκώματος σε ποσοστό 60%
    Τριπλασιασμός του κινδύνου λεμφοσαρκώματος (καρκίνου του λεμφώματος) στα golden retriever που στειρώνονται πριν την ηλικία των 12 μηνών
    Τριπλασιασμός του κινδύνου υποθυρεοειδισμού
    Αύξηση του κινδύνου εμφάνισης προοδευτικών γεροντικών νοητικών προβλημάτων
    Τριπλασιασμός του κινδύνου παχυσαρκίας
    Τετραπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 0,6%) για καρκίνο του προστάτη
    Διπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 1%) ανάπτυξης καρκίνων του ουροποιητικού
    Αύξηση του κινδύνου ορθοπεδικών διαταραχών
    Αύξηση του κινδύνου αρνητικών αντιδράσεων στους εμβολιασμούς
    Τριπλασιασμός του κινδύνου ατοπικής/αλλεργικής δερματίτιδας
    Τριπλασιασμός του κινδύνου εξάρθρωσης της επιγονατίδας.

    Ως προβλήματα που προκαλεί η στείρωση στους θηλυκούς σκύλους, σημειώνονται:

    Αν η στείρωση γίνει πριν το 1ο έτος ζωής του σκύλου, υπάρχει σημαντική αύξηση του κινδύνου οστεοσαρκώματος (καρκίνου των οστών)
    Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης σπληνικού αιμαγγειοσαρκώματος σε ποσοστό 120%, και καρδιακού αιμαγγειοσαρκώματος κατά περισσότερο από 400%
    Αύξηση του κινδύνου εμφάνισης λεμφώματος και λεμφοσαρκώματος
    Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης όγκου δερματικών κυττάρων
    Τριπλασιασμός του κινδύνου υποθυρεοειδισμού
    Αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας κατά 60% έως 100%
    Σε ποσοστό 4% έως 20% προκαλεί ακράτεια ούρων
    Αύξηση των επίμονων ή επαναλαμβανόμενων μολύνσεων του ουροποιητικού σε ποσοστό που κυμαίνεται από 200% έως 300%
    Αύξηση του κινδύνου κολπώματος, κολπικής δερματίτιδας και κολπίτιδας, ιδιαίτερα όταν η στείρωση πραγματοποιείται πριν την εφηβεία
    Διπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 1%) ανάπτυξης όγκων στο ουροποιητικό
    Αύξηση του κινδύνου ορθοπεδικών διαταραχών
    Αύξηση του κινδύνου αρνητικών αντιδράσεων στους εμβολιασμούς
    Τριπλασιασμός του κινδύνου ατοπικής/αλλεργικής δερματίτιδας
    Τριπλασιασμός του κινδύνου εξάρθρωσης της επιγονατίδας.

  • 11 Μαΐου 2021, 13:40 | ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ!!!!ΟΧΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 11 Μαΐου 2021, 13:07 | Διαμαντης

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων. Αντι συνταγματική αυταρχικη και επικίνδυνη. Αδιανόητο να μην έχω το δικαίωμα αναπαραγωγής του σκύλου μου από την στιγμή που προσφέρω το καλύτερο όσον αφορά τους κανόνες καθημερινής διαβίωσης του.αντιδημοκρατικό μέτρο που γυρίζει πίσω την κυνοφιλια στην Ελλάδα και εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπους

  • 11 Μαΐου 2021, 13:08 | Ιωάννα Αθανασιάδου

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων. Είναι ο μόνος τρόπος για τη μείωση και σταδιακή εξάλειψη των αδέσποτων ζώων που ζουν σε άθλιες συνθήκες στο δρόμο, που πεθαίνουν ανήμπορα από ασιτία και ασθένειες ή σκοτώνονται από αυτοκίνητα.

  • 11 Μαΐου 2021, 13:48 | Μπόνιας Χαράλαμπος

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:
    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του
    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:
    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς
    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’
    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.
    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.
    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.
    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.
    Επίσης αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικής σήμανσης

  • 11 Μαΐου 2021, 13:12 | Αποστολος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων..Εννοείται ότι πρέπει να βρεθεί λύση με τα αδέσποτα…Αλλά αυτό δεν είναι η λύση είναι απαράδεκτο εγώ που εγώ το σκυλί μου του προσφέρω τα πάντα να με αναγκάσει κάποιος να το στειρώσω

  • 11 Μαΐου 2021, 13:31 | ΣτοΙλόπουλος Δημήτριος

    Σωστά μερικά πράγματα και ιδέες του νομοσχεδίου αλλά να γίνεται με έλεγχο. Δεν είναι δυνατόν ο άνθρωπος να διαπράξει γενοκτονία έναντι μιας φυλής που είναι απροστάτευτη. Και ακόμα ενα. Εφόσον το νομοσχέδιο προστατεύει την ευζωϊα των οικόσιτων ζώων τι προτίθεται να πράξει το Κράτος για την ανεξέλεγκτη χρήση κροτίδων και πυροτεχνημάτων που προκαλούν στα ζώα ακόμα και τον θάνατο

  • 11 Μαΐου 2021, 13:38 | Νικος

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση ολων των δεσποζομενων.Ναι στην στειρωση των αδεσποτων ζωων.

  • 11 Μαΐου 2021, 13:19 | Ανθη

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση ολων των δεσποζωμενων ζωων.Ναι στην στειρωση των αδεσποτων

  • 11 Μαΐου 2021, 13:50 | ΜΥΛΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 11 Μαΐου 2021, 13:33 | ΛΙΛΙΑΝΑ ΠΕΤΡΑΚΕ

    ΟΦΕΙΛΩ ΩΣ ΦΙΛΟΖΩΗ κ ΩΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ‘ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ’ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗΣ κ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ κ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΩΣ ΤΟ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ»ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΟΡΦΟΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΗΝ ΔΙΑΙΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ κ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΖΩΗΑΣ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ Η ΛΟΓΙΚΗ κ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ. ΕΙΝΑΙ ¨ΚΡΙΜΑ¨ ΕΝΩ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΙΣΗ ΝΑ ΤΑ «ΠΗΓΑΙΝΕΙ¨ ΚΑΛΑ κ ΝΑ ΑΥΤΟΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ.!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    Λ. ΠΕΤΡΑΚΗ !

  • 11 Μαΐου 2021, 13:31 | Βασιλης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 11 Μαΐου 2021, 13:26 | Καμελια Μ.

    ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΧΘΕΣ!Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η «ΒΡΥΣΗ» ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ!

  • 11 Μαΐου 2021, 13:05 | Μαρια

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 11 Μαΐου 2021, 13:03 | Αγγελοπουλου Λία

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 13:56 | Γιώργος

    Δεν είναι αποδεκτός κανενός είδους ακρωτηριασμός των μελών της οικογένειας μας

  • 11 Μαΐου 2021, 13:27 | Ανδριάνα Τσάγκα

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια με άλλου τυπου λυσεις το πρόβλημα δεν λύνεται. όσοι ασχολουνται ενεργά το έχουν βιώσει

  • 11 Μαΐου 2021, 13:33 | ΠιτσικαςΣταυρος

    Σχόλιο στο άρθρο 5.
    Είναι απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση ιδιαίτερα των Ελληνικών γηγενών φυλών σκύλων πού βρίσκονται στα όρια της εξαφάνισης.
    Με την υποχρεωτική στείρωση όχι μόνο θα εξαφανιστούν οι Ελληνικές φυλές σκύλων αλλά και το είδος σκύλος από την Ελλάδα.
    Η στείρωση εκτός από ενέργεια καθαρά αντιεπιστημονικη είναι και πράξη κακοποίησης καί βασανισμού (εφόσον δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας του ζώου).
    Η στείρωση είναι ακρωτηριασμός καί η επιβολή της ως υποχρεωτική είναι πράξη παράνομη και αντισυνταγματική.
    Προτείνουμε την εξαίρεση από την στείρωση των σκύλων πού είναι δεσποζομενοι και ανήκουν στις Γηγενείς Ελληνικές φυλές.
    Προτείνουμε την εξαίρεση από την στείρωση όλων των καθαρόαιμων σκύλων πού διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (pedigree) πιστοποιημένο από τον Κυνολογικο όμιλο Ελλάδας ή άλλο όμιλο εγκεκριμένο από την Διεθνή Κυνολογικη ομοσπονδία

  • 11 Μαΐου 2021, 13:07 | Εμμανουηλ Σπαθαρακης

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση, είναι αντισηνταγματικο και ιατρικά μη αποδεκτό δεν ειναι σύμφωνος με των ακρωτηριασμό των μικρόν μας φίλων

  • 11 Μαΐου 2021, 13:51 | Κωνσταντίνος Ντασκαγιάννης

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση. Πρέπει επιτέλους να μπει ένας φραγμός στις ανεξέλεγκτες γεννήσεις. Μαζί με το microchip και έλεγχους να αρχίσει επιτέλους να μπαίνει ένα τέλος στην αύξηση των εγκαταλελείμενων ζώων συντροφιάς. Όποιος δεν έχει μαζέψει παρατημένα κουτάβια από το δρόμο και από κούτες, όποιος δεν έχει ξενυχτήσει προσπαθώντας να μεγαλώσει μωρά γατάκια ή σκυλιά καλό θα είναι να βγει από τη θέση του και να μπει στη θέση ανθρώπων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτό

  • 11 Μαΐου 2021, 13:59 | Ανδριανα

    Φυσικά στην υποχρεωτική στείρωση. Αυτό που γίνεται στην επαρχία δυστυχώς δεν μπορει να σταματήσει διαφορετικά. Κάθε μέρα μωρά πετάγονται μέσα σε κούτες από ανθρώπους που πίσω απο την ελληνική εφευρευση «ερασιτέχνης εκτροφέας» κρύβονται. όσοι σωστοί ερασιτέχνες εκτροφείς υπάρχουν θα έπρεπε να ντρέπονται να εξισώνονται με όλους αυτούς που αναπαράγουν ανεξέλγκτα τα ζώα τους πχ κυνηγοί κτηνοτρόφοι κοκ και τα πετάνε ή τα πουλάνε στη μαύρη αγορά. Όσοι από τους ερασιτέχνες εκτροφείς θέλουν να ξεχωρίσουν να βγάλουν την κατάλληλα άδεια να γίνουν δηλαδή νόμιμοι να ασκούν το «χόμπυ» τους νόμιμα πλέον. Άλλωστε όλοι για τη νομιμότητα δεν αγωνιζόμαστε; Σας ενοχλούν τα παράνομα καταφύγια των φιλοζωικών αλλά η παρανομία της εκτροφής κρυμμένη από τον όρο ερασιτέχνης εκτροφέας (που πρόσφατα έμαθα δίνει τα ζώα έναντι αντιτίμου δηλ μαύρου χρήματος) δεν σας ενοχλεί? Αναφέρομαι σε όλους αυτούς που μιλάνε για το παράνομο εμπόριο κοιτώντας μακρυά από την αυλή τους

  • 11 Μαΐου 2021, 13:36 | Βαγγέλης Γεωργίου

    Στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα υπογεννητικότητας στους ανθρώπους και υπέρ γεννητικότητα στους σκύλους και τις γάτες! Στην Κίνα απαγορεύουν δια νόμου την πολυτεκνία στις οικογένειες λόγω υπερπληθυσμού ανθρώπων και εδώ φοβόμαστε να αγγίξουμε το θέμα της υποχρεωτικής στείρωσης με τέτοιο υπερπληθυσμό ζώων που έχουμε ως χώρα. Η διαχείριση των αδέσποτων όλα αυτά τα χρόνια είναι βαρέλι δίχως πάτο. Περισσότερα από 400 σωματεία, ενώσεις και ομάδες ανθρώπων στειρώνουν και στειρώνουν και στειρώνουν, είναι οι μόνοι που προσπαθούν και ασχολούνται με την υιοθεσία, αλλά η βρύση που τα παράγει είναι ανοικτή. Και είναι τα ιδιόκτητα ζώα, που δεν στειρώνονται και εγκαταλείπονται.!!!Τα ζώα γεννούν και τα κουτάβια πετιούνται στο δρόμο. Δεν είναι στην ελληνική νοοτροπία, η στείρωση. Νομίζουν ότι στειρώνονται οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους.Και δεν είναι μόνο τα ζώα που υποφέρουν αλλά και η κοινωνία που καλείται να πληρώσει με ψυχικό κόστος όλες αυτές τις άθλιες και ανεπίτρεπτες εικόνες των εξαθλιωμένων αδέσποτων στην χώρα μας.Για όλους εμάς που ασχολούμαστε με την προστασιας τους και κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια την δουλειά που θα έπρεπε να κάνει η πολιτεία τα αδεσποτα δεν είναι ράτσα, είναι άστεγα ζώα συντροφιάς και η θέση τους είναι δίπλα στον άνθρωπο! ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΑΜΕΣΑ και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΕΜΖΣ είναι η μόνη λύση.

  • 11 Μαΐου 2021, 13:33 | NIKOS

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 13:28 | ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ!
    ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΝΤΙΣΥΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ. ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΟΣΟ ΜΑΚΑΒΡΙΟ ΤΡΟΠΟ? ΠΟΙΑ ΜΑΝΑ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΟΥΝ?? ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΣΚΕΨΗ. ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΜΟΝΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΘΕΤΟΥΜΕ ΝΕΑ ΤΕΤΟΙΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ. ΕΙΜΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΙΣΤΕΨΑ ΚΑΙ ΗΛΠΙΖΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ.

  • 11 Μαΐου 2021, 13:40 | Δαφνη Ιωάνν

    ΟΣΟΙ ΕΊΝΑΙ ΚΑΤΆ ΤΗς ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉς ΣΤΕΊΡΩΣΗς, ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΝΟΥΝ «ΕΜΕΝΑ» να καταστρέφομαι παίρνοντας 47 ζωα ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΣΩΣΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΆΛΨΩ ΚΑΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΉΣΩ Η ΔΩΣΩ ΓΙΑ ΕΛΕΓΜΕΝΕς ΥΙΟΘΕΣΊΕΣ ΜΕ Α Ν Α Λ Ω Σ Η ΧΡΟΝΟΥ ΚΟΠΟΥ ΧΡΉΜΑΤΟς ΚΑΙ ΝΕΥΡΩΝ ΤΕΡΆΣΤΙΑ και αποτέλεσμα να περιέρχομαι («εγώ» το καθε τέτοιο προσωπο) στην θέση του να μην έχω προσωπική ζωή ουτε πόρους για ευζωία— ενω αυτοι χαιδεύουν ως ευαίσθητα ατομα η μαλλον ΑΠΛΩΣ ΚΟΙΤΟΥΝ ενα αδεσποτο και πανε τριπλά ταξίδια στη Μυκονο με το κομποδεμα που δεν αναλώνουν, και την ελευθερία και ησυχία τους και το απαστράπτον σπίτι τους και την καλή γνωμη των γειτόνων τους που δεν τους βλεπουν να ανεβοκατεβαζουν σκυλιά στο ασανσερ (τα οποια σκυλιά….κατ’αυτους, και τους γειτονες, αςε πεθάνουν παραεξω ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΗΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ—ΤΙ ΤΟΥς ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ )

    αλλα να υιοθετουν απο 5, και

    ΤΟΤε .. ευχαρίστως να λάβω υποψιν τη γνώμη τους ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΑ ΒΑΡΗ.

    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΆ, αυτοι, ΔΕΝ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΡΟΠΣΦΕΡΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΆΓΕΙ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΔΡΑΣΗ, οποτε
    δεν δικαιουνται δια να ομιλούν.

    μετάσχετε στη λύση, βοηθήστε τα ζώα.

  • 11 Μαΐου 2021, 13:38 | Αναστάσιος Ντινης

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 13:02 | Αννα

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση ολων των δεσποζομενων ζωων,στειρωση μονο στα αδεσποτα

  • 11 Μαΐου 2021, 13:07 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ANIMAL

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση. Πρέπει επιτέλους να μπει ένας φραγμός στις ανεξέλεγκτες γεννήσεις. όποιος δεν έχει μαζέψει παρατημένα κουτάβια από το δρόμο και από κούτες, όποιος δεν έχει ξενυχτήσει προσπαθώντας να μεγαλώσει μωρά γατάκια ή σκυλιά καλό θα είναι να βγει από τη θέση του και να μπει στη θέση ανθρώπων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτό

  • 11 Μαΐου 2021, 13:26 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Πολύ καλή η προσθήκη της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των ζώων συντροφιάς στο νέο νομοσχέδιο. Μαζί με το microchip και έλεγχους να αρχίσει επιτέλους να μπαίνει ένα τέλος στην αύξηση των εγκαταλελείμενων ζώων συντροφιάς

  • 11 Μαΐου 2021, 13:06 | Θωμάς Πετρόπουλος

    Αν πούμε ναι στην υποχρεωτική στείρωση τότε να φανταστώ ότι το επόμενο βήμα είναι να στειρώσουμε και τους μετανάστες/πρόσφυγες για να λυθεί το πρόβλημα;

    Ο Χ Ι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζώμενων ζώων.
    ΝΑΙ σε εξοντωτικά πρόστιμα σε όσους τα δημιουργούν.
    ΝΑΙ στον υποχρεωτικό συχνό έλεγχο από κτηνίατρους (με χαμηλό κόστος, 2 φορές τον χρόνο) στα θηλυκά ζώα του καθενός για να διαπιστωθεί αν εχουν γεννήσει πρόσφατα. Υποχρέωση τσιπαρίσματος άμεσα στα κουτάβια. Αν βρεθεί κουτάβι στον δρόμο τότε από το τσιπ θα βρεθει ο ιδιοκτήτης και θα του επιβληθεί ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΌ πρόστιμο.

  • 11 Μαΐου 2021, 13:45 | Γεωργοπουλος Ασημακης

    ΣΕ ΜΙΑ ΧΏΡΑ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΑ, ΆΡΡΩΣΤΑ, ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΖΩΑ. ΣΕ ΜΙΑ ΧΏΡΑ ΌΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΣΈΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΎΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. ΣΕ ΜΙΑ ΧΏΡΑ ΌΠΟΥ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΜΌΝΟΙ ΠΟΥ ΑΓΩΝΊΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΔΈΣΠΟΤΩΝ ΖΏΩΝ. ΛΈΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΟΥ ΜΈΤΡΟΥ ΆΜΕΣΑ ΚΑΙ ΌΧΙ ΣΕ ΔΎΟ ΧΡΌΝΙΑ.

  • 11 Μαΐου 2021, 13:22 | ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

    Από την Παρασκευή 7/5/2021, το Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’» Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς έχουν ήδη προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Στα πλαίσια της διαμόρφωσης του νομοσχεδίου, δεν προηγήθηκαν επαφές με αρμόδιους φορείς, ή όσες επαφές πραγματοποιήθηκαν, έγιναν καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους. Ο δε Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δήλωσε στις 4/4/2021 (ένα μήνα πριν τεθεί σε διαβούλευση) πως το νομοσχέδιο δε θα αλλάξει. Και φαίνεται πως το κάνει πράξη. Η επιστημονική κοινότητα που εκφράζεται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Δήμοι που θα σηκώσουν πάλι το μεγαλύτερο βάρος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, και πλήθος άλλων αρμόδιων ή εμπλεκόμενων φορέων όπως ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδας, Κυνοφιλικοί Όμιλοι Ελληνικών ή ξένων φυλών σκύλων που έχουν κάνει γνωστή τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Ελλάδος και άλλοι, είτε δεν κλήθηκαν να εκφράσουν τη γνώμη τους, είτε -χειρότερα- κλήθηκαν και τους δόθηκαν υποσχέσεις οι οποίες αποδείχτηκαν προκλητικά ψευδείς. Πριν φτάσουμε επομένως στις απαράδεκτες διατάξεις που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως ο μη θεραπευτικός ακρωτηριασμός (στείρωση) όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, των σκυλιών κυρίως, που πολλοί έχουμε συντρόφους και μέλη των οικογενειών μας, η απαξίωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και οι υπερεξουσίες που δίνονται σε συγκεκριμένα φιλοζωικά σωματεία, που είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για την κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα στη χώρα, (τα οποία είναι και τα μόνα που στηρίζουν το νομοσχέδιο), εγείρεται τεράστιο ζήτημα δημοκρατικότητας των διαδικασιών, επιστημονικής τεκμηρίωσης και ευζωίας των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς με τις διατάξεις που περιλαμβάνει.
    Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το Μάρτιο του 2018, που είχε θέσει αντίστοιχο νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση , στο οποίο προβλεπόταν στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς ή εναλλακτικά ο ιδιοκτήτης να πληρώνει ειδικό τέλος της τάξης των 100 ευρώ, βλέποντας τις αντιδράσεις, είχε την ευθιξία να αποσύρει το νομοσχέδιο πριν ολοκληρωθεί η σχετική δημόσια διαβούλευση. Η χώρα μας κλυδωνίζεται επικίνδυνα μετά από 11 χρόνια οικονομικής κρίσης και ένα χρόνο υγειονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας. Γνωρίζετε πολύ καλά, πως αν γίνει ειδικά σήμερα ένα δημοψήφισμα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, στο οποίο θα τοποθετηθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες, τα αποτελέσματα θα διαφοροποιήσουν πλήρως το καθεστώς και τις συνθήκες διαχείρισης και παρουσίας τους στα αστικά κέντρα. Το κόστος και τη νομική ευθύνη-υποχρέωση για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, θα πρέπει να το επιβαρυνθούν όσοι με τις ενέργειές τους έχουν επιβάλλει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα και όσοι επιθυμούν την παρουσία τους με τον τρόπο που γίνεται σήμερα. Θεσμικές πρωτοβουλίες που διχάζουν αυθαίρετα και προκαλούν χωρίς λόγο και τεκμηρίωση το κοινό αίσθημα, αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής πως είναι αντίθετες στο δημόσιο συμφέρον. ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΡΓΟΣ».ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΕ ΝΕΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΜΕΣΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

  • 11 Μαΐου 2021, 13:21 | Παναγιώτης Ζ.

    Η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς>> θα έπρεπε να λέγεται <>. Αντί να προστατευτεί η ερασιτεχνική εκτροφή και να διωχθούν οι κουταβέμποροι, γίνεται το ακριβώς αντίθετο. Ντροπή.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 12:56 | Κωνσταντίνος Χριστόπουλος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση, εξαίρεση των Καθαρόαιμων Φυλών με γενεαλογικό χάρτη (Pedigree)

  • 11 Μαΐου 2021, 12:42 | Katerina Tsourtsoula

    Συμφωνώ απόλυτα με την στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε και ελέγξουμε τον αριθμό των αδέσποτων ζώων.
    Μόνο αν έχεις άδεια εκτροφέα.
    Ευχαριστώ

  • 11 Μαΐου 2021, 12:01 | Γιάννης

    Υποχρεωτική στείρωση σε όλα τα ζώα.
    Αν υποκύψετε στους γιδοβοσκους, στους κυνηγούς και στους παράνομους εκτροφείς που πουλάνε μαύρα αφορολόγητα καθαρόαιμα κουτάβια ράτσας, και αποσύρετε το νομοσχέδιο έχετε τελειώσει πολιτικά..

  • 11 Μαΐου 2021, 12:01 | Κακαντουση Ελενη

    Τάσσομαι υπερ της υποχρεωτικής στείρωσης, η μονη λύση για να σταματήσουμε να βλέπουμε αδέσποτα σε ελεεινή κατάσταση σε ολη την Ελλάδα.

  • 11 Μαΐου 2021, 12:06 | Γεώργιος Κατραχούρας

    Πιστεύω πως ο ακρωτηριασμός των δεσποζώμενων ζώων μας, πρέπει να μην γίνει υποχρεωτικός,μιάς και ελέγχονται οι αναπαραγωγές αυτών από εμάς τους ίδιους. Ποτέ μα ποτέ, ένας άνθρωπος που αγαπάει το ζώο του δεν θα το έβαζε σε μία περιπέτεια αναπαραγωγής χωρίς λόγο. Τα σκυλιά τα οποία διατηρώ εδώ και χρόνια, προέρχονται από σκυλιά που είχε ο παππούς μου. Ο τρόπος να αποφευχθεί όλο αυτό το θέμα των στειρώσεων νομίζω πως είναι ο αυστηρός έλεγχος του»τσιπαρίσματος».

  • 11 Μαΐου 2021, 12:46 | Μπάμπης Α.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 12:09 | ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 12:44 | Ευφροσυνη Πουρναρα

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση. Θα πρέπει ειδικά για τους κτηνοτρόφους και τους κυνηγούς που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα άπειρα αδέσποτα που βλέπουμε στη επαρχία. Είναι θλιβερό εν έτη 2021 να πηγαίνεις σε πανέμορφα μέρη της ελληνικής επαρχίας και να βλέπεις εξαθλιωμένα αδέσποτα. Έχουμε τύχει να δούμε ετοιμοθάνατα ζώα σε βουνά που ήταν φυσικά αδύνατον να φτάσουν μέχρι εκεί μόνα τους. Μητρώο κυνηγών και κτηνοτροφών με τον αριθμό των ζώων που έχουν και να γίνει υποχρεωτική στείρωση τους. Πρέπει η αναπαραγωγή να γίνεται με ελεγχόμενο τρόπο από εκτροφείς, για να σταματήσει κάποτε αυτό το δράμα.

  • 11 Μαΐου 2021, 12:45 | ΜΗΝΑΣ

    Δυστυχώς είναι ένα νομοσχέδιο που θα αποτύχει να διαχειριστεί το περιορισμό των αδέσποτων ζώων για άλλη μια φορά.Το μεγαλύτερο ποσοστό από τα αδέσποτα ζώα δεν είναι από ιδιόκτητα σκυλιά,ειναι από σκυλιά που υπάρχουν σε μάντρες,εργοστασια,συνεργεια,και γενικά σε περιοχές πέριξ των πόλεων,τα οποία κατα κανόνα δεν τα πάνε στον κτηνίατρο ΚΑΘΟΛΟΥ.Για άλλη μια φορά στην Ελλάδα τιμωρούμε τους συνειδητοποιημενους πολίτες για να συνετίσουμε τους υπόλοιπους,οι οποίοι ούτως η άλλως δεν θα πάνε τα κατοικίδια τους στον κτηνίατρο για οποιοδήποτε λόγω.Το πρόβλημα στην χώρα μας είναι η εφαρμογή των νόμων,το νομοσχέδιο που υπάρχει ήδη είναι καλό το πρόβλημα είναι ο έλεγχος.Οσο δεν υπάρχει αποκλείστηκα αστυνομία ζώων το πρόβλημα θα εξακολουθεί να υπάρχει.Η οριζόντια στείρωση δεν θα λύση το πρόβλημα,αντιθετως θα δημιουργήσει προβλήματα στους συνηδητοποιημενους πολίτες,στους Δήμους και στους κτηνιάτρους που θα πρέπει να γίνουν και αστυνομικοί.Το πρόβλημα των αδέσποτων είναι πρόβλημα των αδέσποτων και δεν πρέπει να μετακυλίεται στα δεσποζομενα.Στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία η εφαρμογή ενός τέτοιου νομσχεδιου είναι απαράδεκτη.

  • 11 Μαΐου 2021, 12:26 | A. Kuhne

    Un
    ΣΕ ΜΙΑ ΧΏΡΑ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΑ, ΆΡΡΩΣΤΑ, ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΖΩΑ. ΣΕ ΜΙΑ ΧΏΡΑ ΌΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΣΈΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΎΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. ΣΕ ΜΙΑ ΧΏΡΑ ΌΠΟΥ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΜΌΝΟΙ ΠΟΥ ΑΓΩΝΊΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΔΈΣΠΟΤΩΝ ΖΏΩΝ. ΛΈΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΟΥ ΜΈΤΡΟΥ ΆΜΕΣΑ ΚΑΙ ΌΧΙ Σ