Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 11 Μαΐου 2021, 16:56 | Παντζογλου Παντελής

    Όσοι εδώ και μήνες αντιδρούσαν στο πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο είχαν τους λόγους τους καθώς στερεί από κάποιους σοβαρά και αγορολογητα κέρδη(παράνομοι κυνηγοί, κτηνοτρόφοι κ.α.Οι κτηνίατροι που επίσης αντιδρούσαν είναι ακόμα υπεύθυνοι για την περίθαλψη ζώων,οι εθελοντές ακόμα κοιτούν να στειρώνουν ζωάκια καθώς ψευδώς είχε δημοσιευτεί από τα λόμπι όλως και άλλα ψευδή και μάλιστα ο ρόλος των εθελοντών επιβραβεύεται και αναγνωρίζεται, σταματήστε να ακούτε τα λόμπι αυτών που δημιουργούν εκατομμυρια αθώα ανυπεράσπιστα πλάσματα,που πλουτίζουν μαύρα από ψυχές,που πετάνε χιλιάδες κουτάβια να πεθάνουν βασανιστικa,που δεν θέλουν τσιπακι, στείρωση,κανένα έλεγχο,να έχουν τα ζώα τους σε άθλιες συνθήκες και να τα πετάνε όπως κάνουν μόλις χαλάσει το έργαλειο, οι ίδιοι αυτοί που δολοφονούν και πλουτίζουν θέλει να διαιωνίζεται η κατασταδη και είναι το ελλαδισταν Νταχάου και Άουσβιτς τετράποδων

  • 11 Μαΐου 2021, 16:49 | αννα κοσκινα

    οχι στην στειρωση ολων των δεσποζομενων ζωων.να εξερουνται ζωα με πετιγκρι κ ζωα εργασιας

  • 11 Μαΐου 2021, 16:08 | Κουλουφακος Κωνσταντινος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 16:05 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΛΗΤΟΡΑΚΗΣ

    Συμφωνώ απολύτως με την υποχρεωτική στείρωση και των αδέσποτων και των δεσποζόμενων ζώων.
    Θεωρώ υποκριτικό το επιχείρημα των αντιτιθέμενων στη στείρωση ιδιοκτητών σκύλων ράτσας, κυρίως κυνηγών, με το επιχείρημα ότι, αφού είναι τσιπαρισμένα, τα ελέγχουν.
    Το επιχείρημα είναι λανθασμένο για απλούστατο λόγο ότι με το τσιπάκι ελέγχονται οι ιδιοκτήτες τους, ΜΟΝΟ εάν τα εγκαταλείψουν!
    Δεν μπορούν να ελεγχθούν όμως, όταν, όσοι αδιάφοροι και ασυνείδητοι ιδιοκτήτες τους, τα αφήνουν ελεύθερα, για να ικανοποιήσουν την βιολογική ανάγκη του ζευγαρώματος χωρίς, δυστυχώς, να υπολογίζουν, τις συνέπειες!!!
    Επομένως, μέχρι να εκπολιτισθούμε ως λαός, και να μάθουμε αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ!!!

  • 11 Μαΐου 2021, 16:00 | ΛΟΥΚΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 16:14 | Παναγιώτης Τσώνος

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι ακρωτηριασμός και δεν συμβαίνει σε καμία χώρα της Ευρώπης. Η κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει την κυνοφιλικη παιδεία σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης είναι έγκλημα. Όχι στον ευνουχισμό των δεσποζόμενων ζώων!

  • 11 Μαΐου 2021, 16:09 | Μηνάς Βλάχος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση.
    Θεωρώ απαράδεκτη την υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων.
    Πουθενά και σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν εφαρμόζονται τέτοιου είδους πρακτικές.

  • 11 Μαΐου 2021, 16:42 | Ουζουνη Δεσποινα

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 16:55 | Ελένη Μπρέκου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων. Θα χαθούν οι καθαρόαιμες φυλές.
    Συμφωνώ σε ειδικές περιπτώσεις λόγω υγείας.

  • 11 Μαΐου 2021, 16:11 | Γιάννης Μαυρομάτης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων

  • 11 Μαΐου 2021, 16:42 | Ανέστης

    Όχι στην στείρωση τόν σκύλων πού με κόπο αγάπη έχει εξελιχθεί καί έχει φτάσει η κάθε ράστα αυτού είτε φύλακα είτε εργασίας είτε κυνηγετικό η συντροφιάς καί νά τού αλλάξει τή ζωή γιατί απλά έτσι κάποιοι θέλουν σκεφτείτε σοβαρά τή πάτε να κάνετε είναι τό χειρότερο βήμα σάς καί θα έρθετε αντιμέτωποι με χιλιάδες ίσως καί εκατομμύρια κόσμου πού δεσπόζουν σκύλους εργασίας κυνηγιού συντροφιάς φυλάξεις

  • 11 Μαΐου 2021, 16:31 | Λάμπρος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων.

  • 11 Μαΐου 2021, 16:45 | Σταύρος Ηλιόπουλος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς γιατί είναι μια πράξη ανήθικη , παράλογη , ιατρικά επικίνδυνη δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη (στην Νορβηγία είναι παράνομη) και τελικά τιμωρεί τα ίδια τα δεσποζόμενα και τους συνεπείς ιδιοκτήτες θεωρώντας τους προκαταβολικά ανεύθυνους.

  • 11 Μαΐου 2021, 16:17 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    O Χ Ι

    Στη στείρωση των ζώων συντροφιάς.Των φίλων μας. Των ψυχών που περνάμε ατελειωτες ώρες μαζι τους.
    Η στείρωση πρέπει να γίνεται αυστηρά για ιατρικούς λόγους και μόνο.
    Μόνο σε περιπτώσεις που ορίζει ο κτηνίατρος.
    Απο που και ως που η στείρωση ισούται με υγεία.Αν ήταν έτσι η ίδια η φύση θα επέτρεπε μια γέννα σε όλα τα ένβια όντα .

    Σταματήστε αυτό έκτρωμα που πάτε να περάσετε.

    ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΟΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΤΩΝ ΖΩΩΝ

    ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ

  • 11 Μαΐου 2021, 16:45 | Δημόγιαννης Ιωάννης

    Απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση

  • 11 Μαΐου 2021, 16:48 | Τερψιθέα Δούκα

    Ένα μεγάλο ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων και των αδέσποτων ζώων. Στο σημείο που έχουμε φτάσει αποτελεί την μόνη ηθική λύση περιορισμού των αδεσπότων. Επιτέλους σας παρακαλούμε θερμά βάλτε ένα τέλος στο μαρτύριο τόσων ζώων και τόσων εθελοντών. Η υγιής φιλοζωική κοινότητα υποστηρίζει το μέτρο αυτό γιατί βιώνει καθημερινά μια ντροπιαστική και ατέρμονη κατάσταση στους δρόμους της χώρας μας.
    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση. ΤΕΛΟΣ στην αδιαφορία για τα ζώα .

  • 11 Μαΐου 2021, 16:41 | Ισαβέλλα Εμίρη

    Παρ. 1ζ. Ο ιδιοκτήτης που επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο του, θα μπορεί να βρίσκει νέο ιδιοκτήτη για το κατοικίδιό του εάν το επιθυμεί, έχοντας βέβαια τηρήσει όλα τα προβλεπόμενα για τη μεταβίβαση του ζώου όσον αφορά την καταγραφή του νέου ιδιοκτήτη στο μητρώο. Διαφορετικά θα ακολουθηθεί η διαδικασία η οποία ορίζεται στην παρ. 1ζ.
    Παρ. 3δ. Ο ιδιοκτήτης οφείλει να φροντίζει για την άσκηση και ικανοποίηση των αναγκών του σκύλου ως προς την κίνηση, έχοντας την υποχρέωση να το βγάζει βόλτα σε καθημερινή βάση.
    Παρ. 3ε. Θα πρέπει να αποκλειστεί το μπαλκόνι ως «άλλος εξωτερικός χώρος». Είναι μάστιγα τα σκυλιά στα μπαλκόνια και για τα ίδια τα σκυλιά και για τους περίοικους με άσχημα αποτελέσματα.

  • 11 Μαΐου 2021, 16:27 | Ιλανίδης Αθανάσιος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς γιατί είναι μια πράξη ανήθικη , παράλογη , ιατρικά επικίνδυνη δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη (στην Νορβηγία είναι παράνομη) και τελικά τιμωρεί τα ίδια τα δεσποζόμενα και τους συνεπείς ιδιοκτήτες θεωρώντας τους προκαταβολικά ανεύθυνους.

  • 11 Μαΐου 2021, 16:16 | Κοκκάλας Δ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτικη οριζοντια στειρωση ολων των δεσποζομενων ζωων .Ειμαστε υπευθυνοι ιδιοκτητες και ετσι οφειλουμε να συνεχισουμε.Αλλα σε καμμια περιπτωση,εκτος ιατρικου θεματος,να μην γινει στειρωση.

  • 11 Μαΐου 2021, 15:22 | Σωτήρης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων. Θα χαθούν οι καθαρόαιμες φυλές

  • 11 Μαΐου 2021, 15:59 | Μαρία Λασπίτη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση. Δε φταίνε τα ζώα να πετσοκόβονται χωρίς λόγο και για κάποιους ανεύθυνους ιδιοκτήτες. Η στείρωση με χωρίς να συντρέχουν ιατρικοί λόγοι μόνο προβλήματα στην ευζωία του ζώου προκαλεί. Δημιουργήστε υπεύθυνους ιδιοκτήτες και όχι προβληματικά κατοικίδια. Στατιστικά οι ασθένειες που αντιμετωπίζουν τα στειρωμένα ζώα είναι πολλαπλάσιες όσων ενδεχομένως προλαμβάνει η στείρωση. Δυσπλασίες, καρκίνους κ.α. Οι μελέτες από διεθνείς φορείς όπως το American Kennel Club είναι καταφανέστατα κατά της υποχρεωτικής στείρωσης.
    Παραθέτω έρευνες και σχετικά άρθρα από κτηνιάτρους και αρμόδιους φορείς του εξωτερικού:

    https://drdeeblanco.com/ten-good-reasons-you-should-not-neuter-dog/

    https://www.akc.org/expert-advice/news/is-spaying-neutering-always-the-best-choice/

    https://www.theveterinarynurse.com/review/article/five-myths-commonly-associated-with-neutering-in-dogs

  • 11 Μαΐου 2021, 15:11 | Βύρωνας Δοκιμάκης

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση.

  • 11 Μαΐου 2021, 15:46 | Συρακας θανασης

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 15:35 | Κώστας Μ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση τον σκύλων διότι σηματοδοτεί την αφάνιση των Ελληνικών φύλων σκύλων. Παράλληλα οποίος θα θέλει να αποκτήσει καθαρόαιμο σκύλο θα οδηγηθεί στα Pet Shop τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δίνουν ζώα τα οποία δεν είναι υγειοι και ζουν σε αθλιες συνθήκες. Τέλος καταστρέφει την δουλειά ερασιτέχνων εκτροφεων οι οποίοι προσφέρουν ζώα υγειοι με άριστες συνθήκες διαβίωσης επίσης οι ερασιτέχνες εκτροφοις δίνουν τσιπαρισμενα σκυλιά βοηθώντας έτσι στην μείωση των αδεσποτων. ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΊ ΛΎΣΕΙ Η ΣΤΕΊΡΩΣΗ

  • 11 Μαΐου 2021, 15:47 | Μαρία Λασπίτη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση. Δε φταίνε τα ζώα να πετσοκόβονται χωρίς λόγο και για κάποιους ανεύθυνους ιδιοκτήτες. Η στείρωση με χωρίς να συντρέχουν ιατρικοί λόγοι μόνο προβλήματα στην ευζωία του ζώου προκαλεί. Δημιουργήστε υπεύθυνους ιδιοκτήτες και όχι προβληματικά κατοικίδια. Στατιστικά οι ασθένειες που αντιμετωπίζουν τα στειρωμένα ζώα είναι πολλαπλάσιες όσων ενδεχομένως προλαμβάνει η στείρωση. Δυσπλασίες, καρκίνους κ.α. Οι μελέτες από διεθνείς φορείς όπως το American Kennel Club είναι καταφανέστατα κατά της υποχρεωτικής στείρωσης.
    Παραθέτω έρευνες και σχετικά άρθρα από κτηνιάτρους και αρμόδιους φορείς του εξωτερικού:

    https://drdeeblanco.com/ten-good-reasons-you-should-not-neuter-dog/

    https://www.akc.org/expert-advice/news/is-spaying-neutering-always-the-best-choice/
    https://www.theveterinarynurse.com/review/article/five-myths-commonly-associated-with-neutering-in-dogs

  • 11 Μαΐου 2021, 15:37 | ΚΑΛΛΙΓΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

    Τα δεσποζόμενα ζώα που έχουν ιδιοκτήτες Τσίπ ,βιβλιάριο υγείας εμβολιασμούς κλπ. δεν έχουν σχέση με τα αδέσποτα.
    Την αποτυχία να ελεγχθούν και να στειρωθούν τα αδέσποτα που ήταν και είναι ευθύνη της πολιτείας των δήμων και κάποιων φιλοζωικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται για αυτό, δεν θα την πληρώσουν τα δεσποζόμενα σκυλιά με στείρωση.Τα σκυλιά μας είναι μέλη της οικογένειάς μας, είναι παιδιά μας και έχουν στέγη και φροντίδα.
    Πιστεύω ότι δεν θα γίνει πράξη διότι είναι αντισυνταγματικό, παράλογο και δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη και στον πολιτισμένο κόσμο. Αν ψηφιστεί θα καταπέσει από τις μαζικές αγωγές και αντιδράσεις που δεν άρχισαν να διαφαίνονται ακόμη.
    Είναι παράλογο αν γίνει πράξη διότι έτσι θα εξαφανιστούν όλες οι καθαρόαιμες φυλές σκύλων στη χώρα…
    Το επόμενο βήμα?
    Οι εισαγωγές καθαρόαιμων φυλών από το εξωτερικό και στην συνέχεια πάλι στείρωση?..και νέες εισαγωγές? Τι κυκλώματα θα ωφεληθούν από αυτή την διαδικασία?
    Σίγουρα όχι οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων σκύλων και οι σωστοί ερασιτέχνες εκτροφείς!
    Η πολιτεία να κάνει αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και να λύσει το πρόβλημα όπως οφείλει, χωρίς να στερεί τις ελευθερίες των πολιτών της που νόμιμα επέλεξαν να έχουν καθαρόαιμες φυλές σκύλων είτε για συντροφιά είτε εργασίας για να ικανοποιούν το hobby τους. Να το κάνει άμεσα τροποποιώντας κατάλληλα το νομοσχέδιο χωρίς να αναγκάζει τους πολίτες της να «τρώγονται σαν τα σκυλιά» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  • 11 Μαΐου 2021, 15:59 | Αλέξανδρος

    Όχι στον ακρωτηριασμό των ζώων αυτοί που το θέλουν αυτό δεν αγαπάνε τον εαυτό τους όχι τα ζώα

  • 11 Μαΐου 2021, 15:10 | Άννα Φουντούλη

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση σε δεσποζόμενα ζώα. Τόσα χρόνια που δεν είναι υποχρεωτική η στείρωση έχουν γεμίσει οι κάδοι απορριμμάτων με σακούλες κλειστές με νεογέννητα γατάκια ή κουταβάκια. Δεν υπάρχει ημέρα που δεν βλέπω σκοτωμένα ζώα στο δρόμο. Ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων ζώων οφείλεται στην ανικανότητα πολλών ιδιοκτητών που μας έφτασε σε σημείο η στείρωση να είναι αναγκαία. ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση για να σταματήσουν και οι γέννες της πίσω αυλής. Όταν αποκτήσουμε παιδεία και την κουλτούρα του σεβασμού προς όλα τα έμβια όντα θα είμαι η πρώτη που θα ζητήσω να καταργηθεί η υποχρεωτική στείρωση. Έως τότε λέω δυνατά ΝΑΙ! Όταν ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων ανέρχεται σε εκατομμύρια και θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται με μαθηματική ακρίβεια, λέω ΝΑΙ στη στείρωση των δεσποζόμενων. Λέω ΝΑΙ εδώ και ΤΩΡΑ!

  • 11 Μαΐου 2021, 15:25 | Αλέξης

    Όχι στην στείρωση των δεσποζόμενων

  • 11 Μαΐου 2021, 15:18 | Παπαγεωργίου Θωμάς

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση!!! Απαράδεκτο να ευνουχίσει κάνεις και να αλλάξει το χαρακτήρα του ζώου επειδή έτσι το θέλησαν κάποιοι!!!

  • 11 Μαΐου 2021, 15:37 | Βικυ Ευαγγελια Ντεμου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!! » ή και ότι άλλο θέλετε.

  • 11 Μαΐου 2021, 15:57 | Νίκη-Ηλιάνα Π.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!! Πρέπει να αποτελέσουν εξαίρεση τα καθαρόαιμα με Pedigree FCI και οι Ελληνικές Φυλές Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 15:59 | Ιωάννης

    Είμαι αντίθετος με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και το άρθρο αυτό διότι ως κυνηγός η απόφαση αυτή με βρίσκει κάθετα αντίθετο και δεν πρόκειται να την ακολουθήσω. τα σκυλιά μας είναι μέλος της οικογένειας μας και ως εκ τούτου δεν δέχομαι να ακρωτηριασω κανένα μέλος της.
    Το έχουμε πάρει κληρονομιά Από τους πατεράδες και από τους παππούδες είναι τρόπος ζωής άθλησης και νοοτροπίας για εμένα και χιλιάδων άλλων κυνηγών.
    Επίσης Θα ήθελα να μιλήσω και σχετικά με τη στείρωση δεν θεωρώ ότι είναι σωστό αυτό διότι δεν μπορούμε να επέμβουμε ενάντια στη φύση και δεν μπορούμε να χαλάσουμε το είδος το είδος των σκυλιών γιατί το καθένα είναι ξεχωριστό και πρέπει να αναπαράγεται για να συνεχιστεί και στις επόμενες γενιές την Ελληνική φυλή του Ελληνικού ιχνηλάτη

  • 11 Μαΐου 2021, 15:51 | Αγάπη

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση. Άκρως απογοητευτικα τα τόσα αρνητικά σχόλια..

  • 11 Μαΐου 2021, 15:24 | Αλ.Λετσιος

    Μορφωστε το κεφαλι του λαου.
    Δεν θα χρειαστει να το κοψεται.
    Οχι στον ευνουχισμο των ζωων μας

  • 11 Μαΐου 2021, 15:17 | Άσπα Καλλιακούδα

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση γιατί είναι ο μόνος σωστός, ρεαλιστικός και αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσουμε να βλέπουμε εκατομμύρια δυστυχισμένα και εξαθλιωμένα ζώα στους δρόμους.
    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση γιατί είναι μονόδρομος για να σταματησει η χώρα μας να ξεφτιλίζεται διεθνώς.
    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση γιατί δεν βλάπτει κανένα ζώο παρά μόνον τις τσέπες μερικών.
    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση και συγχαρητήρια στους ανθρώπους που αποφάσισαν να δράσουν με ουσιαστικές και αποτελεσματικές πράξεις προς όφελος των ζώων συντροφιάς.

  • 11 Μαΐου 2021, 15:33 | Αθανασια

    Οχι στη υποχρεωτική στείρωση

  • 11 Μαΐου 2021, 15:06 | Κυριακή Μαρατσινου

    Ευτυχώς, ζω σε μια χώρα που σε αυτό τον τομέα είναι αρκετά μπροστά. Θεωρώ αδιανόητο να συζητάμε ακόμα το θέμα της στείρωση όταν χιλιάδες ζώα είναι αδέσποτα επειδή κάποιοι δεν έκαναν αυτό που έπρεπε. Εκατοντάδες άνθρωποι από το εξωτερικό υιοθετούν ζώα από τη χώρα μας προκειμένου να τα σώσουν από το δρόμο και τα χέρια των Ελλήνων. Κι εσείς ακόμα να καταλάβετε την ευθύνη σας! Λυπάμαι! Όχι τους Έλληνες αλλά τα ζώα που γεννιούνται σε αυτή τη χώρα που θέλει να λέγεται λίκνο του πολιτισμού!

  • 11 Μαΐου 2021, 15:53 | Ευάγγελος Λιαρακος

    Απαράδεκτο το 2021 να συζητάμε κιόλας για υποχρεωτική στείρωση στα ζώα. Δεν θα πρέπει να γίνεται μεγάλο ΟΧΙ και από εμένα σε ένα νομοσχέδιο που είναι ντροπή και δείχνει πόσο πίσω είμαστε.

  • 11 Μαΐου 2021, 15:36 | τσουμπας γιωργος

    Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
    Aπαραδεκτα μεγαλο το διαστημα προσαρμογής, μετραμε σχεδον μαζι με το διοικητικο προστιμο που θα επιβαλλεται το 24 , πανω απο 3.5 χρονια προσαρμογής , μετα θα ειναι οι εκλογες , αλλη παραταση κοκ .

    6 μηνες ειναι υπερ αρκετοι για την προσαρμογη τοσο για τη στειρωση οσο και για το διοικητικό πρόσριμο .

    Διαφορετικά χάριν πολιτικών –ψηφοθηρικών ισορροπιών ,καταργειτε στη πραξη την υποχρεωτικότητα

  • 11 Μαΐου 2021, 15:59 | ΚΟΡΔΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ . Είναι ακρωτηριασμός ,είναι μορφή βίας και κακοποίησης ,είναι ευνουχισμός . Μήπως κάποιοι-κάποιες άλλες «μορφές» χρειάζονται την στείρωση και όχι τα ζώα. Το «πρόβλημα» των αδέσποτων….,Διαφημίσεις και παροτρύνσεις για κατοικίδια όμως μέχρι τώρα, κάποιοι καρπώνονται….. Τρέξε κόσμε για εθελοντισμό….!!!!

  • 11 Μαΐου 2021, 15:21 | ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 15:46 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ.

    Πολύ σωστή η παράγραφος για την υποχρεωτική στείρωση. Οι ανεξέλεγκτες γέννες είναι υπεύθυνες για το δράμα που βιώνουμε εδώ και χρόνια σε πόλεις και χωριά της Ελλάδας. Ένα δράμα που μας διασύρει διεθνώς και μας κατατάσσει στις τριτοκοσμικές χώρες.

  • 11 Μαΐου 2021, 15:18 | Βασίλης

    Μ αυτό το νομοσχέδιο βάζετε ταφόπλακα στα ζώα μας που ζουν μαζί μας από τότε που υπάρχει ο άνθρωπος . Μετανιώνω γιατι σας ψηφίζω ανελλιπώς μια ζωή

  • 11 Μαΐου 2021, 15:17 | Alexandros

    Ναι στην υποχρέωτικη στείρωση γιατί δεν θα λυθεί ποτέ το πρόβλημα με τα αδέσποτα αλλιώς.

  • 11 Μαΐου 2021, 15:08 | Ιωαννης

    Όχι στην στείρωση των δεσποζωμενων σκύλων και ειδικά στους σκύλους εργασίας δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα με τα αδέσποτα..

  • 11 Μαΐου 2021, 15:52 | ΑΛΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑ

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΟΠΩΣ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΟΓΗ – ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΝΤΙ-ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΣΕΤΕ ΓΙΑ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΣ – ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ – ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΝΟΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΣΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ «ΣΚΟΠΟΥΣ» ΒΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΝΟΗΜΩΝ ΦΙΛΟΖΩΟ ΠΟΛΙΤΗ.

  • 11 Μαΐου 2021, 15:06 | Χρηστος Στοικος

    Οχι στη υποχρεωτική στείρωση

  • 11 Μαΐου 2021, 15:17 | Αλεξάνδρα Καρακατσάνη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 15:07 | Κατερίνα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων. Είναι απαράδεκτο να επιβάλλεται υποχρεωτικά ένα τέτοιο μέτρο. Ο κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να είναι υπεύθυνος και ικανός να αποφασίσει για το σκύλο ΤΟΥ και τη ζωή του!!!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.