Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:25 | ΨΑΡΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 11 Μαΐου 2021, 17:41 | Καραϊσαρίδου Ανθούλα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:42 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΓΙΑΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙΣ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΟ ΜΟΥ …ΜΕ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ;
    ΤΙ ΣΟΥ ΕΚΑΝΕ ; !!!!!
    Δεν σου έκανε τίποτε ! Δεν σε πείραξε ποτέ ! Αντίθετα είναι το λατρεμένο μέλος της οικογενείας μου, ανθρωποκεντρικό, ισορροπημένο, δεσποζομενο που χαίρει πλήρης ευζωίας και με συντροφεύει στο κυνήγι, στις Εκθέσεις Μορφολογίας και στους Αγώνες Εργασίας σκύλων.
    Το απέκτησα με μεγάλη οικονομία από το υστέρημα μου .
    ΔΕΝ το αγόρασα από τα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ -εργοστάσια -κουταβιών puppy mill !
    Το απέκτησα από ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ κυνηγητικών σκύλων .Δεν το γνωρίζεις φυσικά αλλά το καθαρόαιμο κυνηγητικό σκυλί ανάλογα την φυλή και την εργασία που κάνει
    έχει συγκεκριμένες φυσικές ιδιότητες.
    Μόνο με την καθαρόαιμη επιλεκτική εκτροφή συνεχόμενα μπορεί να τις διαιωνίσει!
    Παγκοσμίως να ξέρεις οι καθαρόαιμες φυλές κυνηγίου προστατεύονται από τους περισσότερους σε αριθμό ερασιτέχνες και τους ελάχιστους σε αριθμό επαγγελματίες εκτροφείς κυνηγητικών σκύλων.
    Κι αυτό γιατί αυτοί γνωρίζουν την καθαρόαιμη κυνηγητική φυλή που εκτρέφουν ΑΡΙΣΤΑ.
    Κάνουν οικονομικές θυσίες μεγάλες με ανανεώσεις ζωών, χάριν τις βιοποικιλότητας της κάθε φυλής, ακολουθούν την γενετική σκύλων, δημιουργούν γραμμές αίματος για να μπορούν να διατηρηθούν ζωντανές και να βελτιωθούν από γενιά σε γενιά οι φυσικές ιδιότητες των κυνηγητικών σκύλων.
    Και η μεγίστη χαρά που νιώθουν της γέννησης νέων ψυχών νέων ελπίδων νέων αξίων καθαρόαιμων κυνηγητικών σκύλων είναι πρωτίστως δημιουργικό και ανώτερο ψυχικά έργο που επιτυγχάνεται με αφοσίωση και πάθος.
    Με το δικό μου καθαρόαιμο κυνηγητικό σκυλί θέλω και εγώ να νιώσω την χαρά της γέννησης όπως μου επιτρέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και η υπάρχουσα από έτη Ελληνική .
    Δεν έχω αποφασίσει αν θα είναι σαν ιδιώτης σαν ερασιτέχνης η λίγο δύσκολο σαν επαγγελματίας. Εσύ όμως γιατί θες να μου στερήσεις αυτή την απόκτηση απογόνων να μου στερήσεις το νόμιμο Ευρωπαϊκό και Εθνικό δικαίωμα μου , να μου στερήσεις το δικαίωμα κυνηγίου με ένα αρτιμελές υγείες σκύλο, να μου στερήσεις το δικαίωμα να συμμετάσχω σαν Ευρωπαίος πολίτης σε Εκθέσεις μορφολογίας στην χώρα μου και Διεθνώς, να μου στερήσεις το δικαίωμα να προπονήσω και συμμετάσχω με το καθαρόαιμο κυνηγητικό μου σκύλο σε αγώνες εργασίας διεθνώς; ΓΙΑΤΙ ; (λόγω διεθνών κανονισμών απαγορεύεται σε καθαρόαιμο Στειρωμένο σκυλί η συμμετοχή )
    Με υποχρεώνεις να χρεωθώ την Oικονομική , Ψυχικα Τραυματική και παράνομη λόγο ευζωίας ανήθικη συμμετοχή μου στην ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΣΤΕΙΡΩΣΗ του κυνηγητικού σκύλου μου .ΓΙΑΤΙ ; Ούτε εγώ ούτε το καθαρόαιμο σκυλί μου σε πειράξαμε ποτέ !!!
    Ενώ φροντίζω χρόνια την νόμιμη ευζωία του δεν το κακομεταχειρίστηκα ΠΟΤΕ και το έχω μέλος της οικογενείας μου !!
    Με ποιο δικαίωμα αποφασίζεις να ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ με Στείρωση το σκυλί μου ενώ προστατεύεται από τον υπάρχον Ευρωπαϊκό νόμο περί ευζωίας !!
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ είναι αποδεκτή Ιατρική πράξη μόνο για σοβαρό λόγο υγείας ενός σκύλου !
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ προκαλεί κινδύνους ακόμη και με την αναισθησία του σκύλου !
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ θα προκαλέσει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ στατιστικά αποδεδειγμένα στον καθαρόαιμο κυνηγητικό μου σκύλο συμφώνα με μελέτες Αμερικανών και όχι μονο Ιατρών !
    Δεν μπορεί να κυνηγήσει μετά από μια στείρωση ένα κυνηγόσκυλο αφού θα του προκληθεί απο την ΣΤΕΙΡΩΣΗ :
    – εμφάνισης διαταραχών των αρθρώσεων με ποσοστό 23% (έναντι 3% των μη στειρωμένων)
    – την ανάπτυξη καρκίνων στα αρσενικά σκυλιά σε ποσοστό 13%
    -την εμφάνιση καρκίνων του μαστου σε θηλυκά σκυλιά στο 12% (με 3% στα αστειρωτα ) μια τετραπλάσια αύξηση
    – δυσπλασία ισχύου στα αρσενικα 10,3 % με 5,1% στα αστείρωτα
    -δακρύρροια κρανιακού συνδέσμου
    – καρκίνο (λεμφοσάρκωμα, μαστοκύτωμα και αιμαγγειοσάρκωμα). Το λεμφοσάρκωμα και το αιμαγγειοσάρκωμα είναι συνεχώς θανατηφόρα και το μαστοκύτωμα μπορεί να είναι. Το αιμαγγειοσάρκωμα είναι ένας καρκίνος που επηρεάζεται από τη στείρωση στα θυληκα .
    – καρκίνος του προστάτη, είναι πιο διαδεδομένη σε στειρωμένα αρσενικά σκυλιά.
    – καρδιακοί όγκοι σε σκύλους HSA 4%
    – σπληνική όγκοι HSA 2%
    – δερματικούς όγκους των μεσοκυττάρων (MCT) 4% περισσότερο από τα μη στειρωμενα
    – η στείρωση μπορεί να διαταράξει τον φυσιολογικό αναπτυξιακό ρόλο των γοναδικών ορμονών σε συστήματα πολλαπλών οργάνων, μπορεί κανείς να οραματίσει την εμφάνιση συνδρόμων νόσων τα HD, CCL, LSA, HSA, MCT, OSA και δυσπλασία αγκώνων (ED) αναφέρονται ως ιδιαίτερα ανησυχητικά .
    Μπορώ να αναφέρω πολλά ακόμη αλλά νομίζω αυτά αρκούν να σε πείσουν ότι
    μου ΚΑΚΟΠΟΙΕΙΣ -ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ με κίνδυνο της ζωής του και της νόμιμης ευζωίας του
    με την ΣΤΕΙΡΩΣΗ το καθαρόαιμο δεσποζομενο κυνηγόσκυλο μου .
    Ενα ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ ΣΚΥΛΙ με τέτοια προβλήματα υγείας ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑ !!!
    Ουσιαστικά ακυρώνεται και με θες συνένοχο να παρανομήσω και να ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΩ εγώ με την ΣΤΕΙΡΩΣΗ που θες να μου επιβάλεις τον δικό μου καθαρόαιμο κυνηγητικό ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ λογω εργασιακού dna σκύλο !!!
    Το Τεράστιο οικονομικό κόστος που θα έχω μετά της καταστροφής από την Στείρωση ενός τέτοιου εργασιακού σκύλου , είναι βέβαιο ότι θα το αναγνώριζε κάθε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν μιλάμε για αδέσποτα υβρίδια σκύλων .
    Μιλάμε για ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ σκυλιά κυνηγίου με διεθνές αναγνωρισμένο γενεαλογικό χάρτη 5 γενεών , στηριζόμενο σε Διεθνές αξιακο σύστημα πιστοποίησης της Μορφολογικής συμμόρφωσης με το πρότυπο και την Εργασία όλων των προγονών του κάθε σκυλου !!!!
    Γιατί λοιπόν θες να μου επιβάλεις να γίνω ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ σαν τον ΜΕΝΓΚΕΛΕ στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου ;
    Εγώ ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ και θέλω να είναι αρτιμελές το ιδιόκτητο καθαρόαιμο κυνηγόσκυλο μου .Δεν θέλω να παρανομήσω και να επηρεάσω την ευζωία του με την στείρωση .
    Θέλω να χαρώ απογόνους του να κυνηγήσω και να συμμετάσχω στην νόμιμη οικονομία της φύσης όπως αναγράφεται στο δικό μου dna .
    Για αυτό μην με βάζεις στο ίδιο τσουβάλι το δεσποζομενο σκύλο μου με τα αδέσποτα .
    θα στηρίξω κάθε θετικό έργο προόδου όχι έργο καταστροφής .
    Παραμένω πιστός στην νομιμότητα των διεθνών κανονισμών καθαρόαιμων σκύλων της F.C.I και Επιθυμώ να με ΑΚΟΥΣΕΙΣ και να ακυρώσεις την εντολή για ΣΤΕΙΡΩΣΗ του σκύλου μου !!
    Αλλά και να διορθώσεις σύμφωνα με την υπάρχουσα ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ και ΕΘΝΙΚΗ νομοθεσία τα δέοντα για την ιδιωτική , Ερασιτεχνική εκτροφή καθαρόαιμων κυνηγητικών σκύλων !!
    Δηλώνω
    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΥΝΟΦΙΛΟΣ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΥ ΚΥΝΗΓΗΤΙΚΟΥ ΣΚΥΛΟΥ !!

  • 11 Μαΐου 2021, 17:16 | Χρήστος

    ΌΧΙ, στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζομενων σκύλων

  • 11 Μαΐου 2021, 17:33 | Σωτηρια

    Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.

    Aπαραδεκτα μεγαλο το διαστημα προσαρμογής, μετραμε σχεδον μαζι με το διοικητικο προστιμο που θα επιβαλλεται το 24 , πανω απο 3.5 χρονια προσαρμογής , μετα θα ειναι οι εκλογες , αλλη παραταση κοκ .

    6 μηνες ειναι υπερ αρκετοι για την προσαρμογη τοσο για τη στειρωση οσο και για το διοικητικό πρόσριμο .

    Διαφορετικά χάριν πολιτικών –ψηφοθηρικών ισορροπιών ,καταργειτε στη πραξη την υποχρεωτικότητα

    ΤΑΡΑΤΣΕΣ

    Ξεκινατε με τις 5 ελευθεριες και μιλατε για μια αλλη φιλοσοφια για την ευζωία και μετά επιτρεπετε τη διαμονή των ζώων σε ταράτσα;

    Ας μας εξηγήσει καποιος τι σχεση έχει η ταρατσα με την λεξη ευζωία , με τη λέξη δυστυχία θα επρεπε να γραφτει .

    Να απαγορευτει καθε προσβαση του σκυλου σε ταρατσες ,ουτε για ενα λεπτο γιατι μετά θα έχουμε το γνωστό τραγελαφικό γεγονός που λάμβανε χωρα ολα αυτα τα χρονια , που ιδιοκτητες των ζώων απαντουσαν , » δεν τον εχω μονιμα στη ταρατσα, οπως μεχρι τωρα ελεγαν δεν τον εχω μονιμα δεμενο -δυστυχως το επαναφερετε το μη μονιμο δεσιμο – » , τα όργανα ελεγχου θα πρεπει να γινουν Πυθιες και τα δικαστηρια ελλειψει στοιχειων θα αθώωνουν τους παραβατες αφου η παραβαση δεν θα μπορεί να αποδειχτεί γεγονός που στα δικαστηρια δεν μπορει να αποδειχτει .

    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ , υπάρχει ανακολουθία προθέσεων με την πράξη .

    ΟΧΙ , στη φραση «μη μονιμα δεμενα σκυλιά» ,

    Αλλά στη φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά ,τελεια και παυλα .

    Διαφορετικά οδηγουμε ΚΑΙ ΠΑΛΙ τα ζωα στο βασανιστήριο του ΜΟΝΙΜΟΥ ΔΕΣΙΜΑΤΟΣ .Δεν γινεται να ομιλεί ο Πρωθυπουργός για ένα συγχρονο ευρωπαικό θεσμικό πλαισιο και να έχουμε μονιμα αλυσοδεμενα ζωα .

    Ελεος δηλαδή ..

    ΠΑΡ 3 στ ,(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.

    Ετσι ,οπως διατυπωνεται ειναι σαν όλες οι κατοικιες , ειτε είναι διαμερισματα πολυκατοικιών ειτε και μονοκατοικιες , να εχουν αυλή .

    Κανενα διαμερισμα σε πολυκατοικία δεν έχει αυλή,όπως ολοι μας αντιλαμβανόμαστε , ουτε και όλες οι μονοκατοικες έχουν αυλή , ιδιως οι παλιες .

    Ακομη κι αν η κατοικια διαθετει τετοιο χωρο δεν μπορει να αντικατασταθει η καθημερινη και δις ημερησιως βολτα ,εκτος αν ο εξωτερικος χωρος ειναι πανω απο ενα στρέμμα

    Να γινει :

    ο ιδιοκτητης οφειλει αποδεδειγμένα δυο φορες το λιγοτερο να βγαζει το σκυλο του βολτα και για χρονο αντιστοιχο με το μεγεθος , το ειδος και τις αναγκες του ζωου.

    Να προβλεφθει διοικητικο προστιμο 300 ευρω για την καθε μερα ,αν δεν εχει ηδη προβλεφθει

    γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων ή σε μη πυκνοκατοικημένες περιοχές

    (ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.

    ΑΣΥΝΤΑΚΤΟ.Εινα σαν να λεει οτι το κατάλυμα δεν πρεπει να του εμποδιζει τις φυσικές του κινήσεις και τη δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.

    5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα.

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ Στην περιπτωση που επιβαλλεται ως ανωτερω να αφαιρεθει , αφαιρειται μονο απο κτηνιατρο και επιχειρειται να τοποθετηθει σε αλλο μη πάσχον μερος του σώματος του ζωου

    παρ,ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών.

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ /Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ του κατοικιδιου εχει την δυνατοτητα να ανευρει ο ιδιος τον νεο κηδεμονα του ζωου χωρις να χρειαζεται να καταφυγει στην πλατφορμα υιοθεσιας ,υποχρεουνται ομως επι διοικητικη ποινή να δηλώσει τα στοιχεια του νεου ιδιοκτητη κλπ στο δημο και στην πλατφορμα

    Η εννοια της παρ ζ ειναι να περιορισει την εγκαταλειψη του κατοικιδιου και οχι να στερήσει τη δυνατοτητα να βρει ο ιδιος τον νεο ιδιοκτητη για το δικο του κατοικιδιο .Δηλαδή να μη μπορω εγω να κρατησω το κατοικιδιο μου γιατι αρρωστησα σοβαρα και να μη μπορω να το μεταβιβασω πχ στον αδελφο μου , μια φιλη μου κλπ αλλά να το πηγαινω στο Δημο .

    Κατάλοιπο τσιρώνειων εγκυκλίων ,που έχουν απορριφθεί από τη φιλοζωική κοινότητα

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το παρακάτω .

    δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.

    Μια τεραστια πληγή απο το 2012 με εξαιρετικα βασανιστικες συνεπειες για τα ζωα συνεχιζει να υπαρχει και στο σχεδιο νομου με τις τοσες προσπαθειες να φανει οτι διεπεται απο μια αλλα φιλοσοφια , ευρωπαικη ας το πουμε έτσι , για τα ζωα .

    Κανεις δεν μπορει να αποδειξει ,οτι ο σκυλος πχ ειναι μονιμα δεμενος αεκτος κι αν ολο το 24ωρο και επιμερες παραμενει στο σημειο οπου κακοποιειται με το μονιμο δεσιμό του σκυλί .

    Ας περασουμε επιτελους στη πραξη στην αλλη φιλοσοφία που ευαγγελιζεται η Κυβερνηση .

    Σε καμια προηγμενη χωρα της Ε.Ε τα σκυλια δεν ειναι δεμενα ,οπως ειναι ο συντριπτικος κανονας εδω .

    Να γινει ,οτι απαγορευεται το δεσιμο των ζώων ,πλην εξαιρεσεων , οπως πχ κατα την μεταφορα του στο κτηνιατρο και ισως και κάποιες αλλες περιπτωσεις,που θα οριστουν ρητά .

    ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ

    Στη περιπτωση που το κατοικιδιο είναι κουνέλι καθίσταται υποχρεωτική η σήμαση και καταγραφή του κατ αντιστοιχια με τους σκυλους και τις γάτες .

    Οι εγκαταλείψεις κουνελιών, που δεν γνωρίζουν από αδεσποτεία και είναι εξαιρετικά ευάλωτα ζώα, η δε εγκατάλειψή τους σημαίνει βέβαιο θάνατο και με δεδομένο ότι η Αττική και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις έχουν γεμίσει από αδέσποτα κουνέλια ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΜΑΣΤΙΓΑ)

  • 11 Μαΐου 2021, 17:41 | Τασος Θ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:50 | Γεωργία

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση για να πούμε όχι στον διαιωνισμο της βασανιστηκης αδέσποτης ζωής. Οι φιλοζωικές είναι αρκετά γεμάτες δεν χρειαζόμαστε άλλα ζωντανά που μια ζωή θα ταλαιπωρούνται .

  • 11 Μαΐου 2021, 17:17 | Nikole G.

    Υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς άμεσα. Φυσικά ναι.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:09 | Πανος Θ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:27 | Ίριδα Μ.

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:22 | Γιαννης

    Οχι στην στείρωση δεσποζομενων ζώων..Είναι απαράδεκτο εν έτη 2021 να έχουμε τέτοιες αντιλήψεις..πονάει χέρι κόβουμε χέρι δηλαδή…δεν έχετε το δικαίωμα να ακουμπήσετε κανένα μέλος της οικογένειας μου…..Γιατί είναι οικογένεια μας..

  • 11 Μαΐου 2021, 17:18 | Ειρήνη Κ.

    Ναι ναι ναι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων!

    Γέννες μόνο από επίσημους, σοβαρούς, αδειοδοτημένους εκτροφείς που σέβονται και αγαπούν τα ζώα. Όποιος επιθυμεί καθαρόαιμο, υγιές ζώο να πληρώνει αδρά γι αυτό στον άνθρωπο που φροντίζει για την σωστή εκτροφή του.

    Οι υπόλοιποι ζουν σε βάρος των ζώων με απώτερο σκοπό το μαύρο χρήμα.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:49 | Ανθή Κ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:41 | Τζαλλας Γεωργιος

    Οχι στην υποχρεωτική στειρωση ολων τον δεσποζωμενων σκυλων που ειναι αντισυνταγματικη Δείξτε σεβασμό στα δικαιώματα τον.πολιτων

  • 11 Μαΐου 2021, 17:00 | Ελλη Καλαντζακη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση τον δεσποζόμενων
    Η οριζόντια στείρωση/ευνουχισμός των ιδιόκτητων σκύλων σε μικρή ηλικία (18 μηνών, κατά μέσο όρο βάση του άρθρου) είναι μια πρωτοβουλία για την καταπολέμηση των αδέσποτων που δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά αλλού με απόλυτη επιτυχία. Αντιθέτως, σε χώρες με μηδενικά αδέσποτα σκυλιά, όπως η Νορβηγία, Ελβετία, Σουηδία, Δανία και άλλες, θεωρείται ακρωτηριασμός εάν και εφόσον δεν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος. Ο τρόπος που καταπολέμησαν τον αριθμό των αδέσποτων τους ήταν μέσω σωστής εκπαίδευσης των ιδιοκτητών στην προστασία των ζώων τους κατά τις μέρες που οι σκύλες ήταν σε οίστρο, και προφανώς σωστό έλεγχο των σκύλων τους.
    Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί αρκετή βάση στην μελέτη της στείρωσης στον σκύλων, και ιδίως στις μικρές ηλικίες (προ 18 μηνών), και των επιπλοκών της στην ανάπτυξη, την συμπεριφορά και την φυσιογνωμία του ζώου. Η πρόωρη στείρωση (αυτή που γίνεται πριν τα 2 έτη ζωής του ζώου, σαν μέσος κανόνας, αν και εξαρτάται από την ταχύτητα ανάπτυξης της κάθε ράτσας) ειδικά σχετίζεται με προβλήματα ανάπτυξης (καθώς οι ορμόνες είναι αυτές που βοηθούν την σωστή σταδιακή ανάπτυξη του ζώου, και χωρίς αυτές, δεν παίρνει το «μήνυμα» του πότε να σταματήσει, με αποτέλεσμα σκυλιά με υψηλό πίσω μέρος, κακές αρθρώσεις/ισορροπίες, ίσια πίσω πόδια, «κουταβίσια» μορφή και στενό θώρακα, μακρύτερα κόκκαλα σε σχέση με αστείρωτα ζώα, ορθοπεδικά θέματα στο μέλλον), προβλήματα νοητικής ανάπτυξης (σκυλιά που είναι «φυλακισμένα» σε κουναβίσιο μυαλό, χωρίς να ωριμάσουν), προβλήματα τενόντων (ανεβάζει πιθανότητες σκισίματος των τενόντων, κυρίως των πίσω ποδιών), προβλήματα συμπεριφοράς (μελέτες έχουν δείξει αύξηση επιθετικής ή/και φοβικής συμπεριφοράς, ανησυχία/νευρικότητα), ακράτεια (στα θηλυκά σκυλιά), προβλήματα δεσμού και επικοινωνίας στους θηλυκούς σκύλους με τους ιδιοκτήτες τους (όπως αποδεδείχθηκε σε μια μικρή μελέτη που θα παραθέσω παρακάτω) αύξηση ρίσκου καρκίνου των οστών, και μελετούνται και άλλα.
    Το μόνο θετικό στην στείρωση των θηλυκών είναι η αποφυγή της πυομήτρας (Σουηδική έρευνα έχει δείξει ένα ποσοστό 20-25%, οπότε έως και ¼ θηλυκά υπάρχει πιθανότητα να το εμφανίσει), και η οποία μπορεί να αποφθεχθεί εάν κατά την διάρκεια του ετήσιου ελένχου στον κτηνίατρο που οφείλει ο ιδιοκτήτης να γίνεται, πραγματοποιούνται και οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις. Παράλληλα, ο ευνουχισμός στα αρσενικά σκυλιά, δεν έχει δείξει κάποιο υπέρ. Η εμφάνιση του καρκίνου των μαστών, της μήτρας, και του προστάτη είναι υπερβολικά χαμηλά ποσοστά για να δικαιολογεί την προληπτική ακρωτηρίαση του κατά τα άλλα υγιή ζώου.
    Βάση των παραπάνω, η οριζόντια στείρωση των δεσποζόμενων παραπέμπει σε ανήθικη, αντιεπιστημονική, αντί φιλοζωική πρακτική που το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρει είναι μελλοντικά προβλήματα στα μέλη της οικογένειας μας. Οι ήδη υπάρχοντες νόμοι καλούν τον ιδιοκτήτη να προσέχει το ζώο του να μην αναπαράγεται εάν δεν μπορεί να βρει ενδιαφερόμενους για τους απογόνους, να φέρει μικροτσίπ, να είναι καταγεγραμμένο στην βάση δεδομένων, και να μην περιφέρεται μόνο του χωρίς επιτήρηση και οδηγό. Αυτό σημαίνει ότι ένα οικόσιτο, δεσποζόμενο ζώο, με νόμιμο και υπεύθυνο ιδιοκτήτη, είναι δύσκολο, έως απίθανο να αναπαραχθεί ανεξέλεγκτα και να προσθέσει στον αριθμό των αδέσποτων.
    Είναι παράλογο να θεωρούμε έναν τέτοιο νόμο υπέρ της ευζωίας των κατοικίδιων μας, όταν προκαταβολικά αποκαλούμε όλους τους ιδιοκτήτες ανεύθυνους. Το θέμα της στείρωσης και του ευνουχισμού θα έπρεπε να είναι, και θα πρέπει να παραμείνει, μία απόφαση η οποία θα μπορέσει να παρθεί μόνο από τον ιδιοκτήτη του ζώου, και τον κτηνίατρο του.
    Παρακάτω παραθέτω συνδέσμους σε κάποιες ανάλογες μελέτες και άρθρα για τα κατά και τα υπέρ της στείρωσης/του ευνουχισμού.
    Μακροχρόνιες παρενέργειες
    http://www.naiaonline.org/pdfs/LongTermHealthEffectsOfSpayNeuterInDogs.pdf?fbclid=IwAR0Ef4-h8e7AmHPMUZwoRPnzxk39wB9LQUSsy15NoJ-w1tirzO_2JR69IAs
    Μελέτη πάνω στην επικοινωνία των αστείρωτων και στειρωμένων θηλυκών
    https://www.psychologytoday.com/us/blog/canine-corner/201902/spayed-female-dogs-may-have-reduced-communication-skills?fbclid=IwAR3KKEImtRFHt3dUWYay45CFzF3f82ksuE_8tMiyBCSKnbUvnMnIjDjPaDE
    Επιδράσεις πάνω στην συμπεριφορά και την φυσική κατάσταση των στειρωμένων/ευνουχισμένων σκύλων
    http://www.atftc.com/health/SNBehaviorBoneDataSnapShot.pdf?fbclid=IwAR3qKOnsG_ohi3FSeoLjgUgltBA1UfxzuYapbkytncMs_gaJAFWxph2tg_U
    Αύξηση ρίσκου στον καρκίνο των οστών σε στειρωμένα
    https://cebp.aacrjournals.org/content/11/11/1434.full?fbclid=IwAR11ZrWGJY3j08v_DrNqlUdfxvMeksPjZko4f13VE_kRvQHbbjthYq9B42A
    Αντιδραστικότητα σε αστείρωτους και στειρωμένους Γερμανικούς Ποιμενικούς
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S109002330500064X?fbclid=IwAR3_Subr1gudLcBZwAkZk4ciQvsfnNokiaCx6R9GjoqfuVpT0Y3LCZwnuEY
    Αξιολόγηση του ρίσκου και της ηλικίας στην εμφάνιση καρκίνου και προβλημάτων συμπεριφοράς σε στειρωμένα και μη σκυλιά ράτσας Βίζλα
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24432963/
    Μακροχρόνιες επιδράσεις στην υγεία των στειρωμένων (Λαμπραντόρ Ριτρίβερ και Γκόλντεν Ριτρίβερ)
    https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0102241&fbclid=IwAR1mvjYy66VCDTwXPLVUNWz0s2bEwvrUVEBnCcibg2uhzW-OHEYu9ZIX_5M
    Πλεονεκτήματα και ρίσκα της στείρωσης/του ευνουχισμού στα σκυλιά (με πηγές)
    http://skeptvet.com/Blog/2013/04/benefits-and-risks-of-neutering-an-evidence-based-approach/?fbclid=IwAR11ZrWGJY3j08v_DrNqlUdfxvMeksPjZko4f13VE_kRvQHbbjthYq9B42A

  • 11 Μαΐου 2021, 17:38 | Γιάννης Ορφ.

    Μόνη λύση η υποχρεωτική στείρωση ζώων συντροφιάς!

  • 11 Μαΐου 2021, 17:23 | Θωμάς

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 11 Μαΐου 2021, 17:49 | Ζωή Στ.

    Όσο λείπει η παιδεία από την χώρα μας, όσο τα κλουβιά των Καταφυγίων και Κυνοκομειων, τα βουνά και οι δρόμοι είναι το «σπίτι » ταλαίπωρων πλασμάτων, ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

    Αυτή είναι η μόνη λύση και μπράβο για το πρωτοποριακό σχέδιο αυτό νόμου!

  • 11 Μαΐου 2021, 17:35 | φυσεκης τραιανος

    οχι στην στειρωση των σκυλων

  • 11 Μαΐου 2021, 17:20 | Θωμάκος Παγαγιώτης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:19 | Θέμης

    Εννοείται ναι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:31 | Γιώργος Β.

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:48 | Ντουλα Ελενη

    Θεωρώ τον νομο για την στείρωση των ζωων συντροφιάς απαράδεκτα κακό ,δεν θέλω το υγιές ζώο μου να ευνουχιστεί χωρίς να συντρέχουν σοβαροι λόγοι για την υγεια του!!να στειρωθουν τα αδέσποτα ναι και να φροντίσουν απο τους δήμους με κανόνες εύζωνας!!

  • 11 Μαΐου 2021, 17:46 | Αγνή Θάνου

    Μόνη λύση η στείρωση! Μέχρι να αδειάσουν τα κλουβιά, τα βουνά και οι δρόμοι!

  • 11 Μαΐου 2021, 17:54 | Γιωργος

    Όχι! Ποτε! Μόνο πάνω από το πτώμα μου στο σκύλο μου!

  • 11 Μαΐου 2021, 17:43 | Rena Th.

    Ναι. Και βέβαια είμαι σύμφωνη στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:14 | ΙΟΥΛΙΑ ΖΑΦΕΙΡΗ

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων !!

    OXI στον ακρωτηριασμό των ζώων!!!!

  • 11 Μαΐου 2021, 17:51 | Θάλεια Πολύζου

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 11 Μαΐου 2021, 17:21 | Θάλεια

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 11 Μαΐου 2021, 17:29 | Dennis J.

    Φυσικά ναι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς!

  • 11 Μαΐου 2021, 17:40 | Γεωργία Ρ.

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων! Ναι ναι ναι !

  • 11 Μαΐου 2021, 17:44 | Βασίλης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων

  • 11 Μαΐου 2021, 17:22 | βασιλικη κωνσταντοπουλου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:00 | Πάρης Κλθ

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:05 | Παναγιώτης

    Είναι απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση για ένα σκυλο δεσποζομενα που έχει βιβλιάριο υγείας και είναι τσιπαρισμενος. Η στείρωση είναι ιατρική πραξη και γίνεται κατόπιν συννενοησεως με τον κτηνιατρο όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας. Σε καμμία χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει υποχρεωτική στειρωση δεσποζομενων ζώων. Οι κυνηγετικοι σκυλοι πρέπει να μεταφέρονται σε κουτες μεταφοράς στο πισω μέρος του αυτοκινήτου αρκεί να πληρουν όλους τους κανόνες ασφάλειας σύμφωνα με το άρθρο 32 του κοκ όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:46 | Kallia

    Και βέβαια ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:38 | Takis

    Η καθολικη στειρωση δεν θα λυσει το προβλημα των αδεσποτων.Τα αδεσποτα τα δημιουργουν οι ανευθυνοι ιδιοκτητες οχι τα ζωα,δεν μπορουμε να εκδικηθουμε τα ζωα ακρωτηριαζοντας τα,αλλα να ελεγξουμε τους ιδιοκτητες που κατεχουν ζωα.Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων.Ναι στην στειρωση των αδεσποτων.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:59 | Μαριδεσπη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:54 | Mary K.

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση!

  • 11 Μαΐου 2021, 17:19 | Χάρης Ευθ.

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση!

  • 11 Μαΐου 2021, 17:35 | Μαριαλένα

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση! Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση που κατεβάζει ένα τόσο πρωτοποριακό σχέδιο νόμου!

    Η χώρα οφείλει επιτέλους να μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «πολιτισμένη». Κυνηγόσκυλα, τσοπανόσκυλα και πολλά ακόμη δυστυχα πλάσματα περιπλανιούνται σαν φαντάσματα σε όλη την χώρα. Το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνουν όσοι είναι αντίθετοι στην υποχρεωτική στείρωση είναι να ντρέπονται για τα συμφέροντα που υπηρετούν.

    Η στείρωση του ζωου μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει τόσο στην υγεία αυτού όσο και στην χώρα.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:32 | ΡΟΥΣΣΙΝΟΣ ΗΛΙΑΣ

    ΟΧΙ.ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.ΟΧΙ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:19 | Επαμεινωνδας Κλειδωνας

    Απαράδεκτο.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:36 | Γιουλα

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:31 | Πηνελόπη Μιρ.

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση! Φυσικά ναι! Μόνο μέσω της άμεσης υποχρεωτικής στείρωσης θα σταματήσουν να δημιουργούνται νέα ζώα από τις τραγικές πρακτικές κυνηγών και τσοπάνηδων.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:18 | Χριστίνα

    Συγγνώμη αλλά αυτό δεν είναι καθόλου σωστό.
    Ειναι δυνατόν να θέλετε να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο?
    Ειναι σαν να λες σε ολες τις γυναίκες να μη κάνουν παιδιά και να κάνουν αφαίρεση μήτρας από τα 15!!! Αν τα ζώα ήταν πάνω από εμάς και εμείς στη θέση των ζώων θα το δεχόσασταν???

  • 11 Μαΐου 2021, 17:11 | Σωτηριανος Δημήτρης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων είναι αντιφιλοζωικο και εντελώς αντίθετο προς στη φύση

  • 11 Μαΐου 2021, 17:02 | Πέτρος Κλήμης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των σκύλων μας!!!!!!

  • 11 Μαΐου 2021, 17:58 | Αγλαΐα

    Ναι,με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη!

  • 11 Μαΐου 2021, 17:25 | Σέβη Κπ.

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων. Μόνο η άμεση εφαρμογή της υποχρεωτικής στείρωσης θα φέρει αποτελέσματα στο πρόβλημα των εκατομμυρίων αδέσποτων της χώρας.

    Οι μόνοι που έχουν πραγματική εικόνα της τραγικής κατάστασης των ζώων αυτή τη στιγμή είναι οι εθελοντές. Κυνηγοί, τσοπάνηδες, παράνομοι εκτροφείς της πίσω αυλής και λοιποί επιθυμούν το αντίθετο φυσικά για να συνεχίζουν να βγάζουν μαύρο χρήμα σε βάρος των δύστυχων αυτών πλασμάτων.

    Ποιον θα υποστηρίξουμε λοιπόν; μια χώρα χωρίς βασανισμένα πλάσματα πλέον; Ή την τσέπη των εκμεταλλευτών τους;