Άρθρο 6 Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς

1. Οι επιχειρήσεις εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς ιδρύονται και λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4711/2020 (Α’ 145), οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο ενδιαίτημα, να συμμορφώνονται με τους όρους που προβλέπονται στο π.δ. 184/1996 (Α’ 137), καθώς και με τις διατάξεις του ν. 604/1977 (Α’ 163) και του π.δ. 463/1978 (Α’ 96), και να τηρούν όλους τους κανόνες ευζωίας, ασφάλειας και παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής περίθαλψης.
2. Οι εκτρεφόμενοι, οι αναπαραγόμενοι ή οι προς πώληση σκύλοι και γάτες διαθέτουν ενημερωμένο ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο, σημαίνονται υποχρεωτικά και καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
3. Κάθε άλλη περίπτωση εκτροφής, αναπαραγωγής, πώλησης ή δωρεάν διάθεσης ζώου από ιδιώτη ιδιοκτήτη, πλην των εγκεκριμένων και αδειοδοτημένων σύμφωνα με το παρόν, θεωρείται παράνομη εκτροφή και εμπορία και υπόκειται στις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις των άρθρων 21 και 22.
4. Οι εκτροφείς τηρούν αρχείο για κάθε θηλυκό ζώο αναπαραγωγής, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/2035 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2019 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τις εγκαταστάσεις στις οποίες διατηρούνται χερσαία ζώα και τα εκκολαπτήρια, καθώς και την ιχνηλασιμότητα ορισμένων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και αυγών για επώαση (L 314). Τα θηλυκά ζώα αναπαραγωγής καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με την ένδειξη αναπαραγωγικό ζώο.
5. Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο και σε καμία περίπτωση πριν από την παρέλευση εννέα (9) μηνών από τον τελευταίο τοκετό.
6. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή μετά το ένατο (9ο) έτος της ηλικίας του ζώου συντροφιάς, καθώς και η αναπαραγωγή του ίδιου ζώου συντροφιάς περισσότερες από έξι (6) φορές σε όλη τη ζωή του.
7. Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς των οποίων τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορούν, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του.
8. Απαγορεύονται:
(α) Η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανόμενων των υπαίθριων αγορών.
(β) Η πώληση ζώων συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των δέκα (10) εβδομάδων.
(γ) Η εισαγωγή και η εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι.
(δ) Η αναπαραγωγή σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι.
(ε) Η πώληση και η έκθεση σκύλων και γατών σε καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς (pet shops).
9. Απαγορεύονται οι διαδικτυακές, έντυπες ή άλλες αγγελίες «για ζευγάρωμα» ζώων συντροφιάς.
10. Αγγελίες για πώληση ζώων συντροφιάς σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις, ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπονται μόνο από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 1, με υποχρεωτική αναφορά του αριθμού σήμανσης και του αριθμού έγκρισης του εγκεκριμένου εκτροφέα. Ειδικώς για σκύλους και γάτες επιτρέπεται η δημοσίευση αγγελίας για υιοθεσία εφόσον συνοδεύεται από τον υπερσύνδεσμο της υιοθεσίας που έχει αναρτηθεί στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.
11. Ειδικά για σκύλους και γάτες, στις αγγελίες για πώληση ή υιοθεσία, αναρτώνται υποχρεωτικά οι ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν το ζώο και περιλαμβάνουν πρόσφατη φωτογραφία του ζώου, τον αριθμό ταυτοποίησης (microchip), τη βάση δεδομένων στην οποία το ζώο έχει καταγραφεί, την ημερομηνία γέννησης και τη χώρα προέλευσης (τόπος γέννησης), το φύλο, τη φυλή, την τιμή του ζώου, εφόσον πωλείται, και τα δικαιώματα του αγοραστή, πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς και τις αποπαρασιτώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και εάν το ζώο είναι στειρωμένο ή όχι. Επιπλέον, στις αγγελίες σκύλων και γατών πρέπει να περιλαμβάνονται ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν στους πωλητές ή τους διαφημίζοντες όπως τα στοιχεία επικοινωνίας του πωλητή ή του διαφημίζοντα (όνομα και επώνυμο, αριθμός τηλεφώνου), λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τόπος όπου βρίσκεται το ζώο, το καθεστώς του πωλητή ή του διαφημίζοντα, δηλαδή εάν πρόκειται για εκτροφέα, φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φυσικό πρόσωπο που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγειο, καθώς και ο αριθμός έγκρισης του εκτροφέα, του πωλητή, του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού σκοπού ή του φυσικού προσώπου που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο.
12. Για την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας σε κάθε διαφήμιση ή αγγελία τίθεται η εξής προειδοποίηση: «Ένα ζώο δεν είναι παιχνίδι. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η αγορά ή η υιοθεσία ενός ζώου είναι μια απόφαση που αλλάζει τη ζωή σας. Ως ιδιοκτήτης ζώου είστε νομικά υποχρεωμένος να διασφαλίσετε την κάλυψη όλων των αναγκών για την ευζωία του. Σε αντίθετη περίπτωση διαπράττετε αδίκημα που τιμωρείται από τον νόμο».
13. Απαγορεύεται να εισάγονται στην Ελλάδα σκύλοι και γάτες που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση. Τα στοιχεία σήμανσης των εισαγόμενων ζώων (κωδικός σήμανσης και όνομα εισαγωγέα), από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφονται στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα και ενημερώνεται απευθείας το ΕΜΖΣ.

  • 17 Μαΐου 2021, 19:38 | Πέτρος κ

    Στην εισαγωγή ζώον συντροφιάς από το εξωτερικό να γίνει υποχρεωτικό η προσκόμιση τεστ αντισωμάτων της λύσσας και λοιπών εμβολιασμών,να υπάρχει ποινή όταν προσκομίζονται ψευδή διαβατήρια με ψευδή στοιχεία και να υπάρχει σοβαρός έλεγχος στα σύνορα γιατί δεν γίνονται καθόλου έλεγχοι για το τι μπαίνει μέσα στην χώρα μας,είναι συχνό φαινόμενο εισαγωγείς να παραποιούν τα στοιχεία των κουτάβιων και να τα εισάγουν σαν κατακοιδια τους ενώ έρχονται για εμπορικούς σκοπούς.τα ζώα συντροφιάς που εισάγονται να είναι από νόμιμα εκτροφεία του εξωτερικού αναγνωρισμένα από την Ευρώπη και με ίδια φιλοσοφία όπως της ελληνικής εκτροφής και να συνοδεύονται από απόδειξη αγοροπωλησιας!Αν μπορεί ο κάθε ιδιώτης του εξωτερικού κύριος Βαλκανίων να εισάγει στην Ελλάδα για ποιον λόγο τότε να μην υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας στην Ελλάδα?

  • 17 Μαΐου 2021, 19:16 | ιωαννης

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:

    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη

    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 17 Μαΐου 2021, 19:55 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ..ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑΝΤΙΚΩΝ ΝΑ ΒΑΔΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ…..Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΑΝΕ ΜΕΓΑΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΜΠΡΟΣ ΚΑΤΑΚΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΥΝΟΦΙΛΙΑΣ ΧΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ….Ο ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΥΤΣΧΑΡ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΚΔΙΔΕΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΟΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΠΕΝΤΙΓΚΡΙ….ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΠΕΝΤΙΓΚΡΙ??ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΟΤΙ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ,ΕΧΟΥΝ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΤΙΟΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ…..ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 30 ΕΤΩΝ ΛΕΩ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΕΚΤΡΟΦΕΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ!!!!!ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΕΚΤΡΟΦΕΩΝ ΔΕΝ ΣΤΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ..!!!!!!

  • 17 Μαΐου 2021, 19:40 | ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΣΗΠΟΥ

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !

  • 17 Μαΐου 2021, 19:03 | Σεργιος

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων

  • 17 Μαΐου 2021, 18:17 | Κωνσταντίνος ΜΙΧΑΛΗΣ

    Η ερασιτεχνική εκτροφή είναι η συνέχεια των φυλών των σκύλων εδώ και εκατοντάδες χρόνια!! Θα ήταν καταστροφή για την ελληνική κυνοφιλια η κατάργηση της!!! Υπάρχουν ήδη νόμοι, βάλτε τους ελεγκτικους μηχανισμούς ακαι ελεγκτε!!!

  • 17 Μαΐου 2021, 18:48 | Σαμιος Παναγιωτης

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

  • 17 Μαΐου 2021, 18:10 | θωμας Μανωλης

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:«Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί.Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατωχυρωμένη Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:44 | Βαγγέλης Κουκουλης

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή!!!!

  • 17 Μαΐου 2021, 18:31 | Γιώργος

    Ναι στην θεσμική κατοχύρωση ερασιτεχνικών εκτροφέων.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:34 | ΑΛεξάνδρα

    Μήπως αν εφαρμόζαμε με μεγάλη σπουδή τον ήδη υπάρχοντα νόμο για την σήμανση να είχαμε σωστότερο αποτέλεσμα στο θέμα των αδέσποτων;
    Αν όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά και τα γατιά που υπάρχουν στην Ελλάδα έχουν σήμανση με καταχωρημένο όνομα ιδιοκτήτη και όχι απλό τσιπάκι άδειο, αν διενεργούνται προγράμματα στείρωσης από τους Δήμους σωστά και αν όλοι οι κυνηγοί και βοσκοί καλούνται υποχρεωτικά να δώσουν και δείγμα αίματος για τα ζώα τους τα στοιχεία του οποίου να καταχωρηθούν στην ηλεκτρονική καρτέλα του ζώου, τα αδέσποτα θα μειωθούν τόσο δραστικά, πιστεύω, που δε θα χρειάζεται τόσο «βάρβαρα» μέτρα όπως ο αφανισμός κάθε σκύλου εκτός αυτών που θα εκτρέφουν οι άνθρωποι που βγάζουν χρήματα από αυτό.
    Κάποτε θεώρησαν ότι οι ελέφαντες έφταιγαν για την ερημοποίηση στην Αφρική και σκότωσαν με νομοθετική ρύθμιση 40.000 ελέφαντες για το καλό της Αφρικής. Μετά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτσι.
    Ποιός μας έδωσε το δικαίωμα να αφανίσουμε τα σκυλιά στην Ελλάδα;
    Αν στειρώσουμε όλα τα σκυλιά αποφασίζουμε εμείς για το είδος τους. Ποιός μας έκανε Θεούς;
    Η διατύπωση αυτού του άρθρου μου φαίνεται άκρως ρατσιστική. Αν και θεωρώ ότι είναι τεράστιο το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων και είμαι από αυτούς που είμαι μέσα στο πρόβλημα καθημερινά, δεν μπορώ να δω την στείρωση όλων των ζώων όπως περιγράφεται εδώ ως λύση.
    Θεωρώ ότι δεν συνειδητοποιούμε τις συνέπειες αυτού που προτείνεται.

    Γιατί δεν στειρωνόμαστε εμείς πρώτα που δημιουργούμε μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που δημιουργούν τα σκυλιά και τα γατιά αφού είναι τόσο καλή ιδέα και αν πετύχει να το κάνουμε μετά και στα σκυλιά και τα γατιά;

  • 17 Μαΐου 2021, 18:53 | ΜΑΡΙΑΝΤΖΕΛΑ

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !

  • 17 Μαΐου 2021, 18:42 | Κωστόπουλος Διονύσιος

    Όχι στην στειρώσει των ζώων

  • 17 Μαΐου 2021, 18:07 | Νίκος Πατούχας

    Το παραπάνω σχέδιο νόμου μπορεί να χαρακτηριστεί «κατάπτυστο» αφού επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις παράνομες δραστηριότητες ορισμένων Φιλοζωικών Οργανώσεων και Δήμων (παράνομα καταφύγια, παράνομες υιοθεσίες και παράνομη διακίνηση ζώων συντροφιάς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, κ.ά.) και παραδίδει την διαχείριση των αδεσπότων ζώων συντροφιάς βορά προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες και σε ΜΚΟ επιχορηγώντας τους με χρήματα του Ελληνικού λαού χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από τους Δήμους και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
Σε κάθε περίπτωση είμαι αντίθετος ως πολίτης, των διατάξεων περί αναγκαστικών στειρώσεων των ζώων». Δηλαδή έιμαι κάθετα αντίθετος στην υποχρεωτικότητα της στείρωσης σε όλα τα ζώα συντροφιάς και μάλιστα αδιακρίτως φύλου και είδους. Μία τέτοια πρόβλεψη φανερώνει αντιεπιστημονική, ολοκληρωτικού τύπου προσέγγιση και ελλιπή ανάλυση του φαινομένου του υπερπληθυσμού των αδέσποτων.
Επιπλέον σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υφίσταται υποχρεωτικότητα της στείρωσης, εκτός της Ρουμανίας και της Κροατίας και μάλιστα όχι καθολικά, αλλά υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις. Αρα η δικαιολογία ότι προσαρμοζόμαστε στα Ευρωπαικά πρότυπα δεν ευσταθεί.
Δυστυχώς το νομοσχέδιο αδιαμφισβήτητα αποσκοπεί στην ανάθεση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε ΜΚΟ και σωματεία, την νομιμοποίηση της παραμονής των αδέσποτων ζώων σε παράνομα καταφύγια που λειτουργούν από ιδιώτες και σωματεία μέσω του θεσμού του αναδόχου και άλλων διάτρητων και φωτογραφικών διατάξεων καθώς και την διευκόλυνση την διακίνησης και εμπορίας αδέσποτων ζώων.
Επιπλέον με θλίβει το γεγονός ότι η πολιτική επιλογή του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του, να αγνοήσει τις αντιδράσεις όλων των αρμόδιων και επιστημονικών φορέων και να παρακάμψει τους αρμοδίους υπουργούς, δείχνει το πως αντιλαμβάνονται στο Μέγαρο Μαξίμου την προστασία των ζώων συντροφιάς και τα κριτήρια καλής νομοθέτησης.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:22 | Δήμητρα

    Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ερασιτέχνης εκτροφεας παρέχει την απόλυτη ευζωία ενός ζωου. Μοιραζόμαστε την ζωή μας μαζί τους. Είναι η απόλυτη απόδειξη ότι νοιαζόμαστε για τα σκυλιά όχι μόνο τα δικά μας αλλά πολλές φορές με αυτοθυσία φροντίζουμε ότι σκύλο βρεθεί στον διάβα μας χωρίς όμως να το διατυμπανιζουμε.Οι κτηνιατροι μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι προσέχουμε με εξετάσεις και μεγάλη υπευθυνότητα τα ζωα τα οποία φροντίζουμε. Ο εκτροφεας οπότε θα αναπαράγει ένα ζώο θα πρέπει πρώτα να το δηλώσει στον κυνολογικό όμιλο Ελλάδος ο οποίος θα πρέπει να ελέγξει εάν τα κουτάβια έχουν ηλεκτρονική ταυτοποίηση. Υπάρχει λοιπόν στην Ελλάδα εποπτική αρχή. Αρκεί να την ακούσουμε. Όλο το διαβουλευμα έγινε χωρίς να εισακουστούν οι όμιλοι. Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος υπάρχει 30 χρόνια. Είναι δυνατόν να μην συμμετέχει σ, αυτό. Υπάρχουν οριζόντια μέτρα τα οποία θυμίζουν μεσαίωνα.. Θα πρέπει να δείτε ότι προηγμένες κυνολογικα χώρες που δεν έχουν άδεσποτα δεν προέβησαν σε τέτοιες ενέργειες…
    Ενωμένη Ευρώπη σε όλα λοιπόν όχι αλά καρτ…

  • 17 Μαΐου 2021, 18:33 | Κωνσταντίνος

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:«Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «ΚατοχυρωμένηΕπωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές

  • 17 Μαΐου 2021, 18:15 | Γιαννης

    Ναι στους ερασιτέχνες αλλά με ίδια κριτήρια εγκαταστάσεων με τους επαγγελματίες για την ελευθερία του ζώου (δεν μπορεί ένας ερασιτέχνης να έχει δέκα σκυλιά σε δέκα κλουβιά 1*1 εντός της οικείας του για 24 ώρες και να λέει ότι «ζούνε μέσα στο σπίτι»).Μεγαλύτερες ποινές εάν πουλήσει σκύλο θεωρείται χόμπι γιαυτους αλλά αποφέρει δέκα με 30 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο από μια γέννα δέκα με δεκαπέντε κουτάβια,όταν θέλεις να λέγεσαι ερασιτέχνης να είναι με όλη την σημασία της λέξης

  • 17 Μαΐου 2021, 18:14 | Βασάλος Νίκος

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή, η οποία αποτελεί έναν βασικό πυλώνα την εξέλιξης των φυλών!

  • 17 Μαΐου 2021, 18:58 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ !!!

  • 17 Μαΐου 2021, 18:30 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    🔸 ΑΡΘΡΟ 6

    • ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:

    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:26 | Τσαγκαρούλης Χρήστος

    ΝΑΙ στην ερασιτεχνική εκτροφή μέσα απο την οποία εξελίχθησαν και διασώθηκαν οι φυλές των σκύλων μας και ειδικά των αυτόχθωνων. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας είναι η ραχοκοκαλιά της κυνοφιλίας. ΝΑΙ στη θεσμοθέτησή του.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:25 | Πατούχας Νίκος

    Λέω ΝΑΙ ,στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων.
    ΝΑΙ στην ερασιτεχνική εκτροφή καθαρόαιμων σκύλων .
    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση καθαρόαιμων σκύλων .

  • 17 Μαΐου 2021, 18:44 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    🔸 ΑΡΘΡΟ 6

    • ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:13 | Γιωργος Κουμαδορακης

    Ναι στην θεσμική κατοχύρωση ερασιτεχνικων εκτροφεων

  • 17 Μαΐου 2021, 18:22 | Βάσω Λυχούδη

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:49 | Δημήτρης Π.

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:«Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί.Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατωχυρωμένη Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές

  • Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:06 | Εκτροφείο Γεράνεια

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:11 | Νίκος Ζηλάκος

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:04 | Πασχαλης Π.

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:06 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗΣ

    ΣύνδεσμοςΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων

  • 17 Μαΐου 2021, 17:00 | Πελαγία

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και
    θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:«Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει
    ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους
    ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών
    των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών
    και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας
    λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή
    που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η
    πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2)
    θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία
    του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «ΚατοχυρωμένηΕπωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI)
    και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος
    έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον
    όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική
    Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές

  • 17 Μαΐου 2021, 17:26 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:

    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη

    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:37 | Λεωνίδας

    Ναι στην θεσμική κατοχύρωση ερασιτεχνικων εκτροφεων.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:03 | Ηλίας

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο,από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του.Ειναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννησουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες,και στην προστασία των κοπαδιών μας, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων (πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις μορφολογίας,Αγών Κυνηγετικών Ικανοτήτων Αγώνες Εργασίας)

  • 17 Μαΐου 2021, 17:41 | Μοναχος Ισιδωρος

    Οσοι σαν ερασιτεχνες εκτροφεις εχουμε ταυτοτητα επωνυμιας εκτροφειου,θα πρεπει να μας χορηγηθει και αδεια ερασιτεχνη εκτροφεα…!

  • 17 Μαΐου 2021, 17:03 | Μοναχος Ισιδωρος

    Να θεσμοθετηθει ο ερασιτεχνης εκτροφεας,οπως ισχυει στο εξωτερικο,κινητρα για την εκτροφη των Ελληνικων φυλων!

  • 17 Μαΐου 2021, 17:23 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    • ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:22 | ΡΕΦΕΙΑΔΗΣ ΙΩΆΝΝΗΣ

    ΑΡΘΡΟ 6

    • ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και
    θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:

    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει
    ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους
    ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών
    των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών
    και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας
    λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή
    που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η
    πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2)
    θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία
    του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη

    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI)
    και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος
    έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον
    όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική
    Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:46 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΔΑΜΙΑΝΟΥ

    ΟΧΙ στην κατάργηση των ερασιτεχνών εκτροφέων! Δεν δημιουργούν αυτοί το πρόβλημα των αδεσπότων. Αν τιμωρούνταν παραδειγματικά όσοι δεν έχουν τσιπ στο σκύλο τους και όσοι τον άφησαν στο δρόμο, το πρόβλημα θα είχε λυθεί.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:52 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

    ΟΧΙ στην κατάργηση των ερασιτεχνών εκτροφέων! Δεν δημιουργούν αυτοί το πρόβλημα των αδεσπότων. Αν τιμωρούνταν παραδειγματικά όσοι δεν έχουν τσιπ στο σκύλο τους και όσοι τον άφησαν στο δρόμο, το πρόβλημα θα είχε λυθεί.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:33 | ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

    ΟΧΙ στην κατάργηση των ερασιτεχνών εκτροφέων! Δεν δημιουργούν αυτοί το πρόβλημα των αδεσπότων. Αν τιμωρούνταν παραδειγματικά όσοι δεν έχουν τσιπ στο σκύλο τους και όσοι τον άφησαν στο δρόμο, το πρόβλημα θα είχε λυθεί.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:20 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !

  • 17 Μαΐου 2021, 17:05 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:«Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί.Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατωχυρωμένη Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:22 | Χριστινα

    Στείρωση και αυστηρός έλεγχος στους ερασιτέχνες εκτροφείο. Όχι ανεξέλεγκτες γέννες. Μόνο 2 σε όλη την ζωή του σκύλου.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:22 | ΛΑΜΠΡΟΣ

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

  • 17 Μαΐου 2021, 17:05 | simos

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ !!!

  • 17 Μαΐου 2021, 16:46 | ΗΡΩ

    ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΤΕ τον ερασιτεχνη εκτροφεα που ειναι η ραχοκοκαλια της κυνοφιλιας σε ολο τον κοσμο τωρα!!!!!!!!!!!!

  • 17 Μαΐου 2021, 16:08 | Θεόδωρος

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

  • 17 Μαΐου 2021, 16:22 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ