Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:45 | Αθανασιάδης Αντώνης

    Όχι στην υποχρεωτική στράτευση

  • 11 Μαΐου 2021, 19:17 | Athena Tataraki

    Ναι! Φυσικά και είμαι σύμφωνη με την υποχρεωτική στείρωση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:48 | George Di

    ΌΧΙ, στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζομενων σκύλων

  • Ηράκλειο 8 Μαΐου 2021
    Ο Όμιλος φίλων Κρητικού Ιχνηλάτη είναι πρωτοβάθμιο νόμιμο σωματείο, εγκεκριμένο από το πρωτοδικείο Ηρακλείου με Αρ, Αποφ.Πρωτ. 88/730/39/1995.
    Με αφορμή το παραπάνω προς διαβούλευση Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, Οφείλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
    Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς
    Είναι απαράδεκτη η προσπάθεια υποχρέωσης στην στείρωση των σκυλιών. Κανένας σκύλος δεν πρέπει να στειρώνεται, παρά μόνο για ιατρικούς λόγους που αφορούν την υγεία του ίδιου του σκύλου.
    Η στείρωση είναι ακρωτηριασμός και δεν αποτελεί ένδειξη Ζωοφιλίας αλλά μίσους στα ζώα.
    Δεν μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται ως κυνόφιλοι ή ζωόφιλοι αυτοί οι οποίοι διαχωρίζουν τα σκυλιά σε κατηγορίες ανάλογα με τα συμφέροντα τους και να ζητούν εξαίρεση στην τάδε ή την δείνα κατηγορία.
    Τα αποκαλούμενα αδέσποτα κυρίως στα χωριά σε αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές είναι το εθνικό μας κυνοτεχνικό κεφάλαιο.
    Όλες οι χώρες στον κόσμο έχουν φροντίσει να αναδείξουν και να διατηρήσουν τις διαφορετικές ποικιλίες σκύλων που έχουν, πολλές φορές με την ουσιαστική στήριξη των κρατών τους. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τα εξαφανίσουμε, γιατί , θέλουμε να γίνουμε πελάτες και σε αυτό των κυνοτροφείων του εξωτερικού.
    Μέσα σε αυτά (τα αδέσποτα) υπάρχουν όλες οι υπο προστασία ΚΑΙ ΔΙΑΤΉΡΗΣΗ Ελληνικές ποικιλίες σκύλων, που πολλά πρωτοβάθμια σωματεία αγωνίζονται χρόνια να διατηρήσουν και να αναδείξουν. Όπως και το δικό μας που φέτος συμπληρώνει 35 χρόνια προσπάθειας (από το 1987).
    Η στείρωση βλάπτει πρωτίστως αυτά και θα εξαφανίσει οριστικά σκυλιά που υπάρχουν στην πατρίδα μας, με βάση τα παλαιοντολογικά και αρχαιολογικά ευρήματα περισσότερα από 5000 χρόνια, ΔΗΛΑΔΗ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΚΥΛΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ..
    Και φυσικά δεν είναι λύση να έχουν αυτό το προνόμιο (της εκτροφής) μόνο ορισμένα κυνοτροφεία, διότι η διατήρηση μιας ποικιλίας σκύλου έχει απόλυτη ανάγκη, την ύπαρξη σε γόνιμη και υγιή κατάσταση όσο γίνεται περισσότερων ατόμων, για να μπορέσει να υπάρξει,( γενετική ποικιλομορφία) κατά συνέπεια ο κάθε κυνόφιλος πρέπει να είναι υποχρεωμένος να διατηρεί τον σκύλο του σε άριστη υγεία και σε καμία περίπτωση ακρωτηριασμένο και ανίκανο.
    Επίσης η εκτροφή μόνο από κυνοτροφεία ενέχει τον κίνδυνο να επικρατήσουν οι εμπορικές – δημοφιλείς, ποικιλίες εις βάρος των υπολοίπων και η αναγκαστική εξαφάνιση όλων των τοπικών ποικιλιών που μέχρι σήμερα συντηρούνται και υπάρχουν με κόστος και αγάπη από ιδιώτες κυνηγούς , κυνόφιλους , κτηνοτρόφους και αγρότες.
    Καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι οι ελληνικές ποικιλίες σκύλων θα μπορούσαν να στελεχώσουν όλα τα στρατόπεδα μας και τα σώματα ασφαλείας και να συμβάλουν σε κάθε δραστηριότητα σχετική με διάσωση και βοήθεια σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Οφείλουμε να τα υποστηρίξουμε αντί να πληρώνουμε πολλά εκατομμύρια εισάγοντας διάφορες ποικιλίες από ξένα κυνοτροφεία, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.
    Συνεπώς, Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΛΗΦΘΕΊ ΠΑΝΤΕΛΏΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ.
    Ο έλεγχος των αδέσποτων μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπιστεί, ξεκινώντας με την εκπαίδευση των νέων, από την προσχολική ηλικία , με την υπεύθυνη υιοθεσία και την ηλεκτρονική ταυτοποίηση, δίνοντας βαρύτητα στα δημοτικά κυνοκομεία και στους μεθοδικούς ελέγχους και όχι να μοιράζονται με αδιαφανείς διαδικασίες εκατομμύρια σε ΜΚΟ που αυτοπροσδιορίζονται Ζωοφιλικές και απέδειξαν ότι είναι Ζωοκαταστροφικές.
    Ακόμα η υποχρέωση να φέρουν οι ιδιοκτήτες μαζί τους βιβλιάρια υγείας και ηλεκτρονικής ταυτοποίησης είναι άδικη και πρέπει να αντικατασταθεί με την δυνατότητα κατά τον έλεγχο από το εκάστοτε όργανο να υπάρχει άμεση επιβεβαίωση των στοιχείων μέσω κινητού τηλεφώνου, στην τράπεζα πληροφοριών ώστε να μην χρειάζεται να γίνεται αυτή η ταλαιπωρία, και ο έλεγχος να γίνεται άμεσα.
    Επίσης η αφαίρεση άδειας κυνηγιού είναι εντελώς άσχετη με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και δηλώνει προχειρότητα και μίσος προς του κυνηγούς που στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι νόμιμοι και θα είναι αναγκασμένοι να υποστούν κάθε ταλαιπωρία για μια μικρή μειοψηφία που συνήθως ταλαιπωρεί με τις επιλογές της που και αυτή μπορεί να ελέχθη με την απευθείας σύνδεση (on line) και επιβεβαίωση από το σύστημα καταγραφής και ταυτοποίησης (όπως αναφέραμε και παραπάνω).
    Τέλος , οι ζώνες εκπαίδευσης πρέπει να εξυπηρετούν όλα τα κυνηγετικά σκυλιά και όχι μόνο τα σκυλιά δείκτες, αλλά και τα σκυλιά ιχνηλάτες και φωλεοδύτες και επαναφοράς κ.α. Η ανάγκη για εκπαίδευση είναι απόλυτα συνδεδεμένη με όλα τα θηλαστικά και γίνεται δια βίου και όχι περιστασιακά και αναγκαστικά.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:39 | Β.Μ.

    Η πρόταση για υποχρεωτική στείρωση-ακρωτηριασμό των δεσποζόμενων σκύλων αποτελεί:
    α) Ομολογία αδυναμίας εξεύρεσης σοβαρής λύσης για το θέμα των αδέσποτων
    β) Προχειρότητα και ξεμπέρδεμα με σύνθημα «Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω»
    γ) Αποδοχή της αδιαφορίας όλων των αυτοδιοικητικών φορέων να αντιμετωπίσουν το θέμα των αδέσποτων με σοβαρότητα.
    Την ώρα που όλος ο πολιτισμένος κόσμος καταδικάζει τον ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων μικρών κοριτσιών σε 28 χώρες της Αφρικής, αλλά και σε χώρες της Ασίας, δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να ετοιμάζεται να τον εφαρμόσει σε δεσποζόμενα ζώα που αποτελούν πραγματικά μέλη οικογενειών.
    Θα ήταν θλιβερό να νικήσει ο σκοταδισμός και η βαρβαρότητα στο όνομα μίας δήθεν φιλοζωίας!

  • 11 Μαΐου 2021, 19:25 | Λεμπιδακης Δημήτρης

    Όχι όχι όχι φυσικά όχι! Αν είναι ποτέ δυνατόν!!!

  • 11 Μαΐου 2021, 19:06 | Ράνια Νομικού

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση, για να σταματήσουν να βασανίζονται τα εκατομμύρια ζώα στους δρόμους.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:02 | Δημητριάδης Γεώργιος

    ΌΧΙ, στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζομενων σκύλων

  • 11 Μαΐου 2021, 19:02 | Φωτεινή Μπ.

    Η στείρωση είναι απαραίτητη ώστε να μειωθεί ο τεράστιος αριθμός των αδέσποτων ζώων της χώρας μας!
    Τα περισσότερα αδέσποτα προέρχονται από εγκαταλείψεις δεσποζομενων ζώων.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:40 | Λεωνιδας

    ΟΧΙ στη στειρωση των δεσποζομενων ζωων…θελουμε την εξαφανιση της κυνοφιλιας?Θελουμε τη βαρβαροτητα στη ζωη μας?Γιατι τετοιο μισος?

  • 11 Μαΐου 2021, 19:23 | ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΟΖΙΝΗ

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση!
    Η στείρωση και η ηλεκτρονική σήμανση μπορούν να δώσουν τέλος στη δραματική κατάσταση των τριών εκατομμυρίων δυστυχισμενων αδέσποτων ζώων της χώρας μας.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:04 | Nefeli

    Είναι φως φανάρι ότι έχει δοθεί γραμμή από κηνυγετικους συλλόγους να μπουν να σχολιάσουν. Κανένας νοήμων άνθρωπος δεν θέλει άλλες γέννες σε μια χώρα με 3.000.000 αδέσποτα!! Λέμε ΝΑΙ στην στειρωση!! Λέμε ναι στον πολιτισμό!
    Μην υποκύψετε!!!

  • 11 Μαΐου 2021, 19:25 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “ στείρωση – ακρωτηριασμό” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικα ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους.Το Κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους.
    Πλανάται όποιος νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους όποιους ανεύθυνους και ασυνείδητους, ως βολικό «άλλοθι» εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβανόμαστε τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών μας συνταγματικών δικαιωμάτων.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:19 | Ρεσβανη Ιωάννα

    Όχι στη στείρωση

  • 11 Μαΐου 2021, 18:53 | Νικόλαος Ρεσβανης

    Όχι στην στείρωση των δεσποζομενων ζωων

  • 11 Μαΐου 2021, 18:14 | Κωνσταντίνα Λύρου

    ΑΡΘΡΟ 39,παρ 3

    3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39 .που καταργει στην ΠΡΆΞΗ την υποχρεωτικότητα της και μαλιστα σε αυτους που ευθυνονται σε συντριπτικο ποσοστό για τα αδεσποτα, κτηνοτροφους και κυνηγους .

  • 11 Μαΐου 2021, 18:39 | Ιωαννης Αναγνωστοπουλος

    ντροπή το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου οπως και οι ποινές. ντροπή σε όσους το συνεταξαν και το πρότειναν στο επιτελείο σας. απλά ντροπή. φυσικά και ΟΧΙ στο εν λόγω νομοσχέδιο

  • 11 Μαΐου 2021, 18:59 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

  • 11 Μαΐου 2021, 18:51 | Φίλιππος Μαυροβίτης

    🔸 ΑΡΘΡΟ 5
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:03 | Μαριαννα Ραφαηλιδου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:38 | Βασιλειος Παταριδης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:07 | Νικος Χαρισοπουλος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:56 | Γιάννης

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση.
    Τα ζώα πρέπει να σταματήσουν να είναι έρμαια επιδιώξεων, αυτό επιβεβαίωσης και του υπέρμετρου εγωισμού των ανθρώπων.
    Πρέπει να αποκτήσουν επιτέλους δικαιώματα και προστασία τα οποία δυστυχώς δεν είναι σε θέση να τα αποκτήσουν και υπερασπιστούν μόνα τους.
    Όχι το ζώο μας δεν είναι το πιο όμορφο του κόσμου, υπάρχουν άπειρα όμορφα ζωάκια και είναι μοναδικά και ξεχωριστά, δεν χρειάζονται κλώνους. Και δεν εχουμε χρέος να τα διαιωνησουμε. Ούτε να μοιράζουμε τα παιδιά τους δεξιά και αριστερά. Και ούτε απολαμβάνουν το σεξ. Και ούτε γεννήθηκαν για να φυλάνε τις ιδιοκτησίες μας. Υπάρχουν σύγχρονα μέσα για την ασφάλεια μας που θα μας βγουν και πιο φθηνά καθώς δεν χρειάζονται τάισμα.
    Αφού νομίζουμε πώς είμαστε θεοί και έχουμε καταστρέψει την ισορροπία της φύσης, έχουμε χρέος επιτέλους να διορθώσουμε τα λάθη μας.
    Κάποιοι που αποφασίζουν πότε θα αναπαραχθούν, αποφασίζουν και πότε θα πεθάνουν. Τα παρατάνε όταν δεν βγάζουν δουλειά λες και είναι σκλάβοι, ενώ οι ίδιοι δεν τα άφησαν να μάθουν πώς να επιβιώνουν μόνα τους.
    Να σταματήσει αυτή η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή που μας ντροπιάζει. Έρχονται οι τουρίστες στη χώρα μας και παθαίνουν σοκ με την κατάντια μας

  • 11 Μαΐου 2021, 18:01 | ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ ΡΟΥΣΣΕΤΟΣ

    ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:40 | Γιαννοπούλου Ευρώπη

    ΛΈΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΊΡΩΣΗ
    Τα αδέσποτα ζώα δεν πέφτουν από τον ουρανό ούτε φυτρώνουν στη γη. Τα αδέσποτα ζώα δημιουργήθηκαν από τους ανθρωπους.
    Από τον κυνηγό που δεν κυνηγά το έργαλειο.
    Από τον παράνομο εκτροφεα της πίσω αυλής.
    Από τον παράνομο εκτροφεα που λέει ότι δεν πουλάει ζώα αλλά τα χαριζει.
    Από τις οικογένειες που θέλουν απογόνους από τα μωρά τους.
    Από τους ανευθυνους κηδεμόνες ζώων που τα αφήνουν να γυρίζουν ελεύθερα στους δρόμους.
    Από αυτούς που έχουν άγνοια τι σημαίνει στειρωση.
    Από αυτούς που θεωρούν τη στείρωση έγκλημα.
    Από αυτούς που θεωρούν την στείρωση αμαρτία
    Από αυτούς που θεωρούν τη στείρωση παρέμβαση στη φύση.
    Όλοι αυτοί είναι ηθικοί αυτουργοί της δημιουργίας εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων στη χώρα μας.
    Ζητούμε από την Ελληνική κυβέρνηση να μη κάνει πίσω.
    Όλες αυτές οι φωτογραφίες είναι πρώην «εργαλεία» κυνηγών που βρέθηκαν στη χώρα μας. Ψυχές σακατεμενες και κακοποιημένες. Είναι μερικά μόνο από αυτά που λένε οι κυνηγοί ότι δεν εγκαταλειπουν και ότι αγαπουν.
    Είναι πρώην «εργαλεία» που πλέον αποτελούν μέλη οικογενειών. Που έχουν αγάπη και φροντίδα.
    Δεν βάζω τις φωτογραφίες που έβγαλαν οι εθελοντές όταν τα πρωτοαντικρυσαν. Οταν άγγιξαν το σακατεμενο Κορμάκι τους και τη διαλυμένη ψυχή τους. Δεν θέλουμε να μαυρίσει και η δική σας ψυχή, όπως ματώνει κάθε ημέρα εδώ και χρόνια η ψυχή των εθελοντών σε αυτή τη χώρα. Σας δείχνουμε τι κάνει η αγάπη.
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ
    https://www.facebook.com/1825293696/posts/10215853308325369/

  • 11 Μαΐου 2021, 18:07 | Δάφνη Καρυοφύλλη

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:55 | Στεφανος Μαυροβιτης

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:28 | Σάσα Ζακυνθινού

    ΣΕ ΜΙΑ ΧΏΡΑ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΑ, ΆΡΡΩΣΤΑ, ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΖΩΑ. ΣΕ ΜΙΑ ΧΏΡΑ ΌΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΣΈΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΎΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. ΣΕ ΜΙΑ ΧΏΡΑ ΌΠΟΥ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΜΌΝΟΙ ΠΟΥ ΑΓΩΝΊΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΔΈΣΠΟΤΩΝ ΖΏΩΝ. ΛΈΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΟΥ ΜΈΤΡΟΥ ΆΜΕΣΑ ΚΑΙ ΌΧΙ ΣΕ ΔΎΟ ΧΡΌΝΙΑ.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:58 | ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:52 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:38 | Ιωαννης Αναγνωστοπουλος

    και το σπίτι να μου κατάσχεσετε εγω δε θα στειρώσω το σκυλί μου

  • 11 Μαΐου 2021, 18:24 | Αναγνωστοπουλος Ιωαννης

    Οχι βεβαια στην στειρωση των ζώων μου. αποτελούν μέλη της οικογενείας μου.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:04 | Apostolos Pikou

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!!!!

    About time this law. Every time I visit Greece, my heart is broken, by how dogs are treated. In Australia, there is a saying. » You can’t tell a government treats it’s people, by how that government treats its dogs and prisoners.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:17 | Αποστόλης

    Οχι στην στείρωση των δεσποζόμενων ζώων .
    Απάνθρωπο και εγκληματικό.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:47 | Ανδρεας Γεωργακης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:42 | Ioannis Anagnostopoulos

    OXI στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:55 | Αναγνωστοπουλος αλεξανδρος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:01 | Sofoklis

    Όχι όχι όχι όχι στην στείρωση των καθαρόαιμων φυλών

  • 11 Μαΐου 2021, 18:43 | Χρήστος

    Εγώ που έχω και ζω και μεγαλώνω μαζι με τα σκυλιά μου που τα αγαπώ και τα προσέχω σαν να είναι μέλη της οικογένειας μου και που όταν θα έρθει η ώρα να κάνουν σκυλάκια μια η δυο φορές στη ζωή τους ,αυτά θα έχουν την ίδια τύχη με τους γονείς τους γιατί αυτό θα έχει εξασφαλίστει πριν γεννηθούν. Απαντήστε μου σας παρακαλώ το νομοσχέδιο τι προβλέπει για τις εκατοντάδες περιπτώσεις σαν τη δική μου. ΟΧΙ στην οριζόντια στείρωση όλων των δεσποζομενων σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:24 | γιωργος Αναγνωστοπουλος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:21 | χριστιαννα Δουβλη

    OXI στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:20 | Μιχαλης

    Όχι στην υποχρέωτικη στείρωση δεσποζομενων ζώων.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:09 | Ioannis Anagnostopoulos

    ΟΧΙ! στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:13 | Βασίλης Τσάντας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:02 | Γιαννακοπουλος Κωνσταντίνος

    Όχι στην στείρωση πάνω από το πτώμα μάς άμα θέλετε!!!!

  • 11 Μαΐου 2021, 18:57 | Σοφία Τσούτη

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!

    Το μόνο αντιφιλοζωικό είναι τα εκατομμύρια αδέσποτα και άρρωστα σκυλιά, δημιουργημένα από τις μη στειρώσεις αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων. Όλα τα δεσποζόμενα ζώα μπορούν να δημιουργήσουν αδέσποτα.
    Εδώ στην περιοχή Σπάτα, μόνο μέσα σε ενάμιση μήνα, βρήκαμε τρεις σκυλίτσες που είχαν γεννήσει, σύνολο 25 κουτάβια!!! Αυτό συμβαίνει κάθε μέρα σε όλη τη χώρα!!!!
    Να μπει ένα τέλος επιτέλους στα πεταμένα κουτάβια μέσα σε κάδους σκουπιδιών και ρεματιές στην επαρχία. Πρέπει να κατέχουμε παγκόσμιο ρεκόρ στην κακοποίηση ζώων. Το μεγαλύτερο μέρος αδέσποτων σκυλιών προέρχεται από κυνηγούς που αν το σκυλί δεν κυνηγάει ή αρρωστήσει, το παρατάνε στα βουνά.
    Εκείνες οι ράτσες που χρήζουν προστασίας ας προστατεύονται από εγκεκριμένα εκτροφεία και οργανώσεις, όπως γίνεται τόσα χρόνια και με τον ελληνικό ποιμενικό. Βλέπε Αρκτούρος.
    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΚΤΡΟΦΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΦΙΛΩΝ κΑΙ ΣΥΝΑΦΙΩΝ.
    Επίσης η άλλη πληγή είναι οι κτηνοτρόφοι που έχουν σκυλιά να τους φυλάνε τα μαντριά, αλλά ούτε λόγος για στείρωση, περίθαλψη και εμβόλια.
    Και φυσικά όλα έχουν να κάνουν με την παιδεία, αλλά επειδή εκεί είναι μακρύς ο δρόμος και μας ενδιαφέρει το πως θα αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση, υπάρχει άμεση ανάγκη για να εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο και να γίνουν πράξη όλα όσα λέει και με αυστηρέ ποινές.
    ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
    Για τους Ευρωπαίους , αυτές οι καταστάσεις στην Ελλάδα είναι αδιανόητο φαινόμενο. Μόνο όποιος έχει ταξιδέψει , καταλαβαίνει σε τι τριτοκοσμικές φάση βρισκόμαστε στο θέμα των ζώων.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:27 | sophie

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:11 | Λενια

    στειρωση σε Ολα τα ΑΔΕΣΠΟΤΑ! ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ ΣΗΜΑΝΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΖΏΑ!ΟΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ-ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΚΥΛΩΝ Ή ΓΑΤΩΝ Δ-Ε-Ν ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΎΝ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΤΟΥΣ!

  • 11 Μαΐου 2021, 18:39 | ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Πραγματικά αμφιβάλλω για τις προθέσεις του νομοθέτη στο άρθρο 5. Προάγεται η ευζωία του ζώου ή οι κατ’ επάγγελμα εκτροφείς; Ο κόσμος δεν είναι φτιαγμένος μόνο για τους ανθρώπους. Πρέπει να προστατεύουμε όλα τα είδη και όχι μόνο τα ψάρια του Ατλαντικού (δράση που έχει ταυτιστεί με την Επίτροπο κυρία Δαμανάκη)… εάν θέλουμε να είμαστε εμείς οι νοήμονες.
    Όλοι εμείς που διαφωνούμε δεν είμαστε αντεξουσιαστές, αλλά δεν θέλουμε να είμαστε και παντεξουσιαστές.
    Ας ξεκινήσουμε τη διαβούλευση για τη στείρωση των κατ εξακολούθηση βιαστών και ας αφήσουμε το ζωικό βασίλειο να λειτουργήσει όπως η φύση ορίζει.
    Απογοήτευση από την ηγεσία του Υπουργείου μολονότι είχα άλλη πεποίθηση, όχι εντύπωση…
    Αν φτάσει στη Βουλή, θα διαβάσω με αγωνία την αιτιολογική και θα ακούσω με προσοχή τους Εισηγητές… ελπίζω και εύχομαι να μην φθάσει.
    Τα δεσποζόμενα ζώα δεν αποτελούν απειλή,ο υποχρεωτικός βασανισμός και η υποβόσκουσα προωθούμενη εκμετάλλευση – στο όνομα της ελληνικής δημοκρατίας- αποτελούν.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:31 | Ορσαλια Χατζη

    ΣΕ ΜΙΑ ΧΏΡΑ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΑ, ΆΡΡΩΣΤΑ, ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΖΩΑ. ΣΕ ΜΙΑ ΧΏΡΑ ΌΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΣΈΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΎΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. ΣΕ ΜΙΑ ΧΏΡΑ ΌΠΟΥ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΜΌΝΟΙ ΠΟΥ ΑΓΩΝΊΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΔΈΣΠΟΤΩΝ ΖΏΩΝ. ΛΈΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΟΥ ΜΈΤΡΟΥ ΆΜΕΣΑ ΚΑΙ ΌΧΙ ΣΕ ΔΎΟ ΧΡΌΝΙΑ.