Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:46 | Βιβή

    Όχι στη στείρωση

  • 11 Μαΐου 2021, 20:17 | Δημήτρης Ζ.

    Υποχρεωτική στείρωση των ζώων για να σταματήσουμε τη βιομηχανία αδέσποτων, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Ομως εδώ τίθεται το εξής απλό ερώτημα. Είναι δυνατόν να φτάνουμε στο έσχατο μέτρο χωρίς προηγηθούν και να δοκιμαστούν τόσα άλλα μέτρα που υπάρχουν ; Η μήπως τα εξαντλήσαμε και δεν το καταλάβαμε ; Γιατι αν αναφερθούμε στον ηδη υπάρχων νόμο για το τσιπάρισμα δεν έχει νόημα αφου παραμένει ανεφάρμοστος στην ουσία.Οταν ψηφίστηκε πριν 10 περίπου χρόνια είχε ορθά κίνητρα καθώς στόχευε στο να καταγραφούν όλα τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, για να ελεγχθούν οι γεννήσεις και να εντοπίζονται τα απολεσθέντα ζώα, τα κενά του τον καθιστούν δυσλειτουργικό και κατά συνέπεια ανεφάρμοστο.. Αντί λοιπόν να εντοπιστούν οι αδυναμίες κα τα κενά ώστε να γίνει λειτουργικός και αποτελεσματικός ,φτάσαμε στο άλλο άκρο της στείρωσης σε όλα. Απλά γελοίο και συνάμα επικίνδυνο. Ένας ακόμη λόγος της μη εφαρμογής του ήδη υπάρχοντος νόμου για τα τσιπ, που ίσως πίσω απ αυτόν να κρύβονται πολλά ,ξέρετε ποιος είναι ; «Η προϋπόθεση να διαθέτει ένα ζώο τσιπ, προκειμένου να δημοσιευτεί μία αγγελία υιοθεσίας του, είναι μια μη ρεαλιστική απαίτηση του νέου νόμου, που ουσιαστικά επιβαρύνει οικονομικά μόνο τους φιλόζωους» Αυτό είχε ειπωθεί κάποτε από την πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας . Είμαστε αντίθετοι και λέμε όχι στο νόμο έκτρωμα. Η εμμονή σας και η άρνησή σας στο να διαχειριστείτε την κατάσταση με τόσα άλλα εργαλεία που έχετε στα χέρια σας και η επιμονή σας στο να στειρώσετε τα πάντα ακούγοντας την μια πλευρά,σας καθιστά αν μη τι άλλο ανίκανους στο να διαχειριστείτε το όλο θέμα .
    Όχι λοιπόν στον οριζόντιο ευνουχισμό των ζώων!

  • 11 Μαΐου 2021, 20:02 | Δ.ΚΑΤΣΑΡΑΣ

    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΈΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ

  • 11 Μαΐου 2021, 20:25 | Γιώργος

    Όχι στη στείρωση

  • 11 Μαΐου 2021, 20:38 | Χρήστος ΤΖΙΤΖΙΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση το να ζητάτε να στειρωθουν τα σκυλιά μας είναι σαν ζητάτε να στειρωσουμε ενα μέλος της οικογένειάς μας η στείρωση προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στην ψυχοσύνθεση του ζώου και στην υγεία πχ παχυσαρκία και ανάγκη για κλινικές δίαιτες

  • 11 Μαΐου 2021, 20:43 | Κυριάκος Κονταδάκης

    Είμαι αντίθετος με την υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων.
    Στηρίζω την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:21 | ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Λέμε όχι στην στείρωση ! Βγάλτε από το νομοσχέδιο τα δεσπόζομενα σκυλιά χθες! Μην μας φτάσετε στα άκρα

  • 11 Μαΐου 2021, 20:14 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Όχι στην υποχρέωτικη στείρωση δεσποζομενων ζώων.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:15 | Ξένια

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 11 Μαΐου 2021, 20:05 | Σμαρω

    Όχι στείρωση είναι ακρωτηριασμός!!!!

  • 11 Μαΐου 2021, 20:52 | Μιχαηλ

    Όχι στην στειρωση των δεσποζόμενων ζωων

  • 11 Μαΐου 2021, 20:45 | Δωρα

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 11 Μαΐου 2021, 20:17 | ΝΑΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΤΟΣ 2021 ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΤΑ ΖΩΑ ΝΑ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:53 | ΛΟΥΚΑΣ ΣΤΕΝΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των σκύλων μας

  • 11 Μαΐου 2021, 20:22 | ΦΩΤΗΣ

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ. ΕΓΩ ΕΧΩ ΕΝΑ ΣΚΥΛΟ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΩ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ???????????????????????????
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!!!!!!!!!!!!!

  • 11 Μαΐου 2021, 20:47 | Elena

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση. Είναι ο μόνος τρόπος να μην συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια η δραματική κατάσταση που βιώνουν εκατομμύρια αδέσποτα δυστυχισμένα ζώα στους δρόμους της χώρας μας.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:20 | Χρηστος Βλάχος

    Α) Η απόφαση της στείρωσης του ζώου συντροφιάς, είναι αναφαίρετο δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο του ιδιοκτήτη του και συνταγματικά κατοχυρωμένο . Ειδικότερα στα δεσποζώμενα και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένα ζώα συντροφιάς, δεν συντρέχει κανένας λόγος υποχρεωτικής στείρωσης, αφού τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του κατοικίδιου είναι γνωστά στο αρχείο του υπουργείου και δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα γέννησης αδέσποτων ζώων για ευνόητους λόγους. Αιτούμαστε την εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, καθαρόαιμες φυλές, αυτόχθονες Ελληνικές φυλές, σκύλων εργασίας κλπ.
    -ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.Β) Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης.Γ) Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικα-νοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:01 | Ειρηνη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.
    Γιατι θελετε να τιμωρήσετε το σωστό πολίτη ?Ειναι ο πρώτος μου σκύλος ειναι μέλος της οικογένειας μου ειμαι υπεύθυνη και τηρώ όλους τους κανόνες στα παντα .Αν δεν ήμουν σε θέση να τηρώ ολα όσα πρέπει δεν θα ειχα σκύλο .Δεν θα επιτρέψω σε κανένα να αγγίξει τον σκύλο μου όπως δεν θα επέτρεπα να άγγιξει κανείς το παιδί μου .Υπάρχουν άλλοι τρόποι για λυθεί το θεμα και οχι με αυτόν τον βίαιο και απαράδεκτο τροπο.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:26 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΟΧΙ στην στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς. Η στείρωση θα πρέπει να γίνει στοχευμένα σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς (όπως θα έπρεπε να συμβαίνει τώρα). ΝΑΙ στην υποχρεωτική σήμανση όλων των ζώων συντροφιάς χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό τσιπ.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:33 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΝΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΑ MICROCIP ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ.ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ. ΣΕΙΡΑ ΕΧΟΥ ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ ???? ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ !!!

  • 11 Μαΐου 2021, 20:25 | Τουρτουρόπουλος Γεώργιος

    Όχι κανόνα της γενικής και καθολικής στείρωσης των σκύλων, επικουρικά αξιώνουμε την πλήρη και ρητή εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση των καθαρόαιμων σκύλων και των αυτόχθονων ελληνικών φυλών. Ειδικά για τους δεσποζόμενους καθαρόαιμους, η υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:57 | Ζαχαριας Τζουτζιδης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:48 | Γιώργος Κ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς
    Ναι στην υποχρεωτική σήμανση με ηλεκτρονικό τσιπ
    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση αδέσποτων ζώων συντροφιάς

  • 11 Μαΐου 2021, 20:51 | Χρηστος

    Εγώ προσωπικώς δεν συμφωνώ με τη στείρωση όλων των ζώων, απ’την άλλη μεριά έχουμε πολλά αδέσποτα που γεννάνε ανεξέλεγκτα, οπότε το σωστό είναι κάπου στην μέση από την άλλη ότι και να ψηφιστεί σίγουρο είναι ότι δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος, γιατί δεν θα το ελέγξει κανένας μόνο αν γίνουν καταγγελίες!

  • 11 Μαΐου 2021, 19:19 | Γιώργος Κ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς
    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση αδέσποτων ζώων συντροφιάς
    Ναι στην υποχρεωτική σήμανση με τσιπ όλων των ζώων συντροφιάς

  • 11 Μαΐου 2021, 19:44 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΩΜΕΝΩΝ ΖΩΟΝ..!!!!

  • 11 Μαΐου 2021, 19:46 | Γιώργος Κ

    Όχι στην στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς
    Ναι στην στείρωση αδέσποτων ζώων συντροφιάς και υποχρεωτική σήμανση όλων των ζώων συντροφιάς με ηλεκτρονικό τσιπ

  • 11 Μαΐου 2021, 19:33 | Σίνης Στέλιος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:33 | TRANTOS MARINOS

    Πρόκειται για απαράδεκτο άρθρο που υποχρεώνει τον ακρωτηριασμό των ζώων μας χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο. Είναι έγκληματικό!

  • 11 Μαΐου 2021, 19:31 | Κώστας Γιώτης

    Η αναισθησία της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στα ζώα έχει επιφέρει πολλά προβλήματα και ένα απο αυτά ειναι η ανηλεής κακοποίηση τους αλλά και η εγκατάλειψή τους όταν αυτά καταστούν μη αρεστά απο τους ανθρώπους που τα δέσποζαν.
    Απορώ όμως με την οριζόντια στείρωση όλων των ζώων. Πολλοί άνθρωποι ελέγχουν τα ζώα τους απόλυτα και δε γεννάνε. Ακόμα και αν κυοφορούν υπάρχει η λύση την άμβλωσης.
    Η λύση του πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι θα φέρει πολλά προβλήματα και κυρίως είναι ανεφάρμοστη μιας και δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό και οικονομικές δυνάμεις να ελεγχθεί ο κάθε ιδιοκτήτης ζώου. Οπότε ας μην εθελοτυφλούμε οτι το σύνολο της κοινωνίας θα πειθαρχήσει. Το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει συμμόρφωση παρά το τσουχτερό αλλά αβέβαιο στην επιβολή πρόστιμο.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:52 | Ιωαννα

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων. Αυτό δεν λέγεται αγάπη προς το ζώο ,
    Λέγεται απλά εκμετάλλευση.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:18 | Σιδερηϛ Νικολαοϛ

    Ειναι απαραδεκτο να θελετε να στειρωσουμε τουϛ σκυλουϛ ιδιοκτησιαϛ μαϛ. Ζηταμε την εξαιρεση τηϛ στειρωσηϛ για τα καθαροαιμα σκυλια με Pedigree,για τουϛ δεσποζομενουϛ σκυλουϛ και τιϛ ελληνικεϛ αυτοχθονεϛ φυλεϛ με δικαιωμα αναπαραγωγηϛ εωϛ 2 φορεϛ στη ζωη τουϛ και βεβαια να μην ειναι σκοποϛ το κερδοϛ.Τα σκυλια ειναι μελλη τηϛ οικογενειαϛ μαϛ και δεν τα ακρωτηριαζουμε.Τα σκυλια των κυνηγων ειναι τσιπαρισμενα και μπορειτε να τα ελεγχετε παντα

  • 11 Μαΐου 2021, 19:28 | Μιχαελα

    ΝΑΙ,ΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ,ΚΑΙ ΑΝ ΓΊΝΕΤΑΙ,ΑΥΡΙΟ ΚΙΌΛΑΣ!Έχουμε καταντήσει πρώτοι στη λίστα με κακοποιήσεις και εγκατάλειψη σε όλων τον κόσμο,φτάνει πια!

  • 11 Μαΐου 2021, 19:33 | Απόστολος Γκουγκουλιάς

    Πραγματικά, όποιος συνέταξε το συγκεκριμένο Άρθρο, δεν πρέπει ποτέ να είχε ζώο συντροφιάς. Αλλιώς δεν εξηγείται η έμπνευσή του να θέσει υπεχρεωτικοτητα στην στείρωση. Στείρωση ναι για τα αδέσποτα. Όχι για τους συντρόφους μας και ειδικά όχι για τις Ελληνικές φυλές των κυνηγετικών σκύλων που εκτρέφουν και διατηρούν οι Έλληνες κυνηγοί. Μπορείτε να θέσετε περιορισμούς στις γέννες, Π.χ. 2 στο σύνολό της ζωής του σκύλου. Μπορείτε να θέσετε ασφαλιστικές δικλίδες για την εμπορία των σκυλιών. Όχι όμως να θέτετε τέλος στην εκτροφή και την διατήρηση των κυνηγετικών σκύλων. Αναθεωρήσετε άμεσα το συγκεκριμένο Άρθρο.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:08 | Σοφία Καλλιόλια

    Λέμε ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ.
    Στην Ελλάδα με 4 εκατομμύρια δυστυχισμένα αδέσποτα να υποφέρουν στους δρόμους και στα καταφύγια και με τόσο σοβαρό έλλειμμα φιλοζωικής κουλτούρας, χρειάζονται δραστικές λύσεις για να περιοριστεί το πρόβλημα που ΕΜΕΙΣ δημιουργήσαμε.
    Τα αδέσποτα δημιουργούνται από εγκαταλείψεις δεσποζόμενων που γεννούν ανεξέλεγκτα. Αλλά αυτό το γνωρίζουν κυρίως οι εθελοντές που τα περιμαζεύουν πεινασμένα, χτυπημένα, άρρωστα και κακοποιημένα.
    Η στείρωση έχει ΜΟΝΟ ΟΦΕΛΗ για τα ζώα, προλαμβάνει σοβαρές ασθένειες που απειλούν την υγεία τους και βοηθά την αρμονική συμβίωσή τους με τον άνθρωπο.
    Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο, δεν έχει επίγνωση της πραγματικότητας και εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα που ΚΑΜΙΑ σχέση δεν έχουν με το καλό των ζώων.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:37 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    Ο Χ Ι !!! να αποσυρετε το απαισιο αυτο νομοσχεδιο .

  • 11 Μαΐου 2021, 19:55 | Ευάγγελος

    Φυσικά ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση, μόνο και μόνο από μεριάς υγείας των δεσποζώμενων ζώων. Πυομήτρα, καρκίνο, προβλήματα εγκυμοσύνης. Ξυπνήστε ρε άνθρωποι!
    Πρέπει ΤΩΡΑ να γίνει πραγματικότητα η υποχρεωτική στείρωση και οχι το 2023!

  • 11 Μαΐου 2021, 19:02 | Ηλιανα Λαμπρου Σολλιβεν

    Επ’ουδενι στείρωση, στα δεσποζώμενα. Ναι στον έλεγχο και αυστηρες ποινες.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:18 | Χριστίνα Α.

    ΟΧΙ στον υποχρεωτικό ευνουχισμό των ζώων μας. Απαράδεκτη, βίαιη και ανήθικη παρέμβαση στη φύση του ζωντανού. Μια πράξη που αφαιρει κάθε «δικαίωμα» απο ένα ζώο να επιτελέσει το σκοπό της δημιουργίας και ύπαρξής του στο ζωικο βασιλειο. Η φύση θα εκδικηθεί σε ο,τι την πληγώνει.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:51 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ζώων

  • 11 Μαΐου 2021, 19:26 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΤΣΙΓΚΟΥΡΑΚΟΣ

    ΟΧΙ!!! στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:35 | Γιαννης Λαμπρου

    Οχι στην στείρωση. Ναι στην ηλεκτρονική σημανση. Ναι στα εμβολια, αυστηρες ποινες στους μη τηρουντες το νομο

  • 11 Μαΐου 2021, 19:47 | Γιώργος

    Καμία στείρωση σε δεσποζομενο ζώο. Τα ζώα είναι μέλη της οικογένειας μας και δεν θα τα οδηγήσουμε στο χειρουργείο χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος. Άλλο έλεγχος άλλο ευνουχισμός. Προτρέπουμε την ερασιτεχνική κυνοφιλια με όρους Όπως σε όλο το σύγχρονο κόσμο δεν την καταργούμε.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:25 | Γιώργος

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζωμενων ζώων. Όλοι όσοι λέτε όχι δεν έχετε διαβάσει καμία επιστημονική έρευνα οσον αφορά τη στείρωση και φαίνεται.
    Πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ υποχρεωτική η στείρωση και όχι το 2023, μόνο έτσι θα σωθούν χιλιάδες ψυχές!!

  • 11 Μαΐου 2021, 19:00 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΑ, ΑΡΡΩΣΤΑ, ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΖΩΑ. ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ. ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:28 | Λάλου Κατερίνα

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των καθαρόαιμων φυλών.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:55 | Χρήστος Γκ.

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων εργασίας για λόγους υγείας και ουσιαστικής ευζωΐας. Εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών.
    Αυστηρότεροι έλεγχοι.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:20 | Αναστασία Ιωάννου

    ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΑ, ΑΡΡΩΣΤΑ, ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΖΩΑ.
    ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ.
    ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ.
    ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ, ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:10 | Πέτρος

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση, μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημα των αδέσποτων στην χώρα μας. Αυτοί που διαφωνούν και πιστεύουν οτι είναι ακρωτηριασμός, δεν καταλαβαίνουν τίποτα από κτηνιατρική. Το μόνο απαραδεκτο είναι πως θα ξεκινήσει το 2023, τα ζώα πεθαίνουν ΤΩΡΑ, πρέπει ΤΩΡΑ να γίνει πραγματικότητα η υποχρεωτική στείρωση.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:46 | Δημήτρης Τζεγκας

    ΌΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των ζωων, να εξαιρούνται οι καθαροαιμες φυλές με γενεαλογικό χάρτη που είναι εγγεγραμενες στον ΚΟΕ